ECONOMIE
Intr-o uzina auto
Foto: Nissan

În UE se vor produce cu 1,5 milioane mai puține mașini din cauza crizei coronavirusului. Cum stă România

de Vlad Barza HotNews.ro
Industria auto este una dintre cele la care se pot cuantifica rapid efectele crizei sanitare, iar datele arată că suspendările anunțate până acum se vor ”traduce” într-o producție cu 1,5 milioane de mașini mai mică la nivelul UE. O uzina a reluat deja producția și mai multe stabilesc acum cum vor reîncepe. Vor fi aplicate măsuri de distanțare socială, în alte uzine vor fi închise cantinele și în autobuzele de transport jumătate dintre locuri vor fi goale. Muncitorilor li se va lua temperatura la intrarea în schimb la unele uzine.
Mirela Calugareanu
Foto: Hotnews

Mesaj din partea șefei ANAF pentru mediul de afaceri: Să fim solidari. Situația de urgență nu trebuie să fie un pretext pentru a se încerca evitarea plății taxelor

de F.B. HotNews.ro
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu, a rugat mediul de afaceri să fie solidar, astfel că firmele care au bani să-și plătească taxele. Probabil a transmis acest mesaj pentru că situația încasărilor la buget nu este roză de la debutul crizei coronavirusului. Încurajați de OUG 29/2020 care spune, printre altele, că pot să nu fie plătite taxele și impozitele pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile după ce aceasta expiră pentru că nu se calculează dobânzi și penalități, multe firme au decis să țină cash-ul.
Avira antivirus
Foto: Hotnews

Antivirusul german Avira, cumpărat de arabi. Prețul tranzacției

de CZ HotNews.ro
Compania germană de securitate cibernetică Avira, care avea peste 140 de angajați în România în 2018, a anunțat joi că va fi achiziționată de fondul de investiții Investcorp, din Bahrain.
Cum tunde un indonezian in timpul crizei coronavirusului
Foto: YouTube

VIDEO Idee din Indonezia. Cum tunde un frizer în vremea coronavirusului

de F.B. HotNews.ro
În România, multe afaceri și-au închis ușile după decretul Președintelui Klaus Iohannis. Firmele de înfrumusețare se numără printre ele. Mulți romani au fost nevoiți să se tundă singuri în fața oglinzii sau ajutați de familie, zilele astea. Și Indonezia a luat măsuri în privința închiderii anumitor tipuri de business-uri pentru o anumită perioadă. Acolo, un hair stylist a gasit soluția pentru a face bani și a-și proteja clientela. Bineînțeles, în România poate ar fi nevoie de o relaxare a măsurilor pentru a se întâmpla ceva de genul acesta.
Dosare dauna RCA
Foto: Hotnews

Asigurătorii au plătit despăgubiri RCA de aproape 240 milioane de lei în ultimul trimestru din 2019: Cât de repede își primesc banii păgubiții

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Societățile de asigurare au avizat, în trimestrul al patrulea din anul 2019, un număr de 98.580 de dosare de daună în baza polițelor RCA, cu 5,55% mai multe dosare decât cele avizate în trimestrul al treilea din 2019, a anunțat joi ASF. Durata medie de plată, la nivel de piață, a dosarelor de daună avizate pentru pagube materiale a fost de 16,39 zile/dosar. În perioada menționată, cel mai mare procent de dosare plătite până la data raportărilor era la Generali, respectiv 77,66% din numărul total al dosarelor avizate la această societate. Pe de altă parte, Euroins avea cele mai multe dosare nefinalizate (65,14%).
Samsung Galaxy Z Flip
Foto: Hotnews

FOTO Samsung Galaxy Z Flip - telefonul pliabil - Câteva impresii după ce l-am folosit

de Victor Cozmei HotNews.ro
Miercuri, 25 Mar 2020 Economie | Gadget
Timp de câteva zile am folosit exclusiv noul Galaxy Z Flip - telefonul pliabil de la Samsung. În mod obiectiv, mai ales după ce am petrecut zece zile cu noul Galaxy S20+ în care am foarte foarte plăcut impresionați, ar trebui să fim extrem de critici: Z Flip e un telefon cu specificații mai slabe, dar cu un preț mai pipărat, aproape de 7.000 de lei. Subiectiv, însă, e greu să nu-ți placă noul Z Flip și să nu te îndrăgostești de noul format - o „ciudățenie” care îmbină note nostalgice (din vremea telefoanelor cu balama), cu acorduri futuriste.
Coronavirusul ar putea creste saracia in Romania
Foto: Pixabay

Creșterea economică din România ar putea fi de 0,3%, dar riscul recesiunii este substanțial. Sărăcia este de așteptat să crească (raport al Băncii Mondiale cu privire la impactul COVID-19)

de F.B. HotNews.ro
Creșterea economică este proiectată să încetinească la 0,3% în 2020, de la o estimare de 3,8%, înainte de criza COVID-19, în România, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. Proiecția este făcută sub presupunerea că va veni o creștere graduală în cea de-a doua parte a anului 2020 și va accelera în 2021 la 4,4%.
Dan Pitic, Grup Perpetuum
Foto: Hotnews
Intâlnire online

Ai afaceri în comerț, amenajări sau imobiliare care sunt afectate de criza Covid-19? Vezi ce recomandări face Dan Pitic, fondatorul grupului Perpetuum, invitat online #deladistanță, miercuri, 1 aprilie, ora 12

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Dan Pitic, fondatorul Grupului clujean Perpetuum, care cuprinde 11 divizii specializate în comerț, produse din plastic, imobiliare, va participa miercuri, 1 aprilie de la ora 12.00, la o întâlnire online realizată la distanță și va răspunde întrebărilor cititorilor despre efectele crizei coronavirus asupra firmelor pe care le conduce și măsurile luate pentru a trece mai ușor prin criză.
  • Puteți adresa întrebări legate de tema întâlnirii on-line folosind formularul de comentarii de la sfârșitul articolului.
  • Vor fi acceptate doar comentariile și întrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent
Florin Citu
Foto: facebook

Ministrul Finanțelor: Creșterea pensiilor depinde de execuția bugetară; dublarea alocațiilor nu este cuprinsă în buget

de DP HotNews.ro
Creșterea pensiilor depinde de execuția bugetară, iar în ceea ce privește dublarea alocațiilor, aceasta nu este cuprinsă în bugetul pentru acest an, a declarat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, potrivit Agerpres. "Dacă, în ceea ce privește creșterea pensiilor, care erau în bugetul inițial, am spus foarte clar că depinde de execuția bugetară. Vom vedea cum merge execuția bugetară. Presiunile pe buget sunt foarte mari. Ne uităm la toate categoriile de cheltuieli importante din buget. Trebuie să facem o reevaluare și vom veni cu o soluție în zilele următoare. Deficitul a crescut semnificativ și, repet, trebuie să fim toți solidari în acest moment", a afirmat Cîțu.
Cosmin Râță, antreprenor român cu afaceri în Belgia și România
Foto: Pro TV

Cum trece prin criză un business cu angajați români din Bruxelles? Cosmin Râță, antreprenor cu afaceri în Belgia și România invitat online #deladistanță, vineri, 10 aprilie, ora 13

de Dan Popa HotNews.ro
Cosmin Râță, antreprenor român cu afaceri de milioane de euro în Belgia, va participa vineri, 10 aprilie de la ora 13.00, la o intalnire online realizata la distanță și va discuta despre efectele crizei coronavirus asupra companiilor sale din țară și din Bruxelles, despre diferențele dintre cum se fac afaceri acolo și aici și despre care sunt soluțiile găsite de autorități la noi și la ei.
  • Puteți adresa întrebări legate de tema întâlnirii on-line folosind formularul de comentarii de la sfârșitul articolului.
  • Vor fi acceptate doar comentariile și întrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent
Retail_Alimentar_RO
Foto: KeysFin

Coșul de cumpărături al românilor, tot mai mare. Dar micile afaceri sunt pe minus – studiu

de RA HotNews.ro
Românii cheltuie din ce în ce mai mult pentru aprovizionarea cu produse alimentare, luând în considerare cifrele de afaceri realizate de retailerii locali în ultimii 10 ani, iar situația actuală va contribui la o creștere și mai spectaculoasă a acestei industrii.
In uzina Dacia
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Dacia reia producția la uzina Mecanică pe 21 aprilie și la cea de Vehicule, pe 4 mai

de Vlad Barza HotNews.ro
Dacia a anunțat când se va relua producția la uzinele de la Mioveni, iar acest lucru se va întâmpla în două etape: 21 aprilie și 4 mai, dar în condiții de siguranță și de distanțare socială, cu echipe restrânse. Producția fusese oprită în martie la Mioveni. Recent și Ford a anunțat că reia producția pe 4 mai.
Ponderea aplicatiilor vizate
Foto: Kaspersky

Infractorii cibernetici folosesc numele aplicațiilor populare de interacțiune socială pentru a ataca utilizatorii

de Vlad Barza HotNews.ro
Odată cu extinderea fenomenului distanțării sociale și cu înmulțirea restricțiilor de circulație a crescut enorm folosirea aplicațiilor de videoconferințe, stil Zoom. Cei de la Kaspersky au investigat peisajul amenințărilor îndreptate împotriva aplicațiilor de interacțiune socială, iar analiza rezultată a detectat aproximativ 1300 de fișiere care au nume similare aplicațiilor folosite frecvent, precum Zoom, Webex și Slack.
ecommerce
Foto: Depositphotos

Magazinul online Elefant.ro lansează un marketplace. Cine va putea vinde pe noua platformă

de RA HotNews.ro
Magazinul online Elefant.ro lansează soluția Elefant Marketplace, un instrument prin care atât micile firme cu profil comercial, cât și retailerii mai mari, se pot alătura ca parteneri pentru a vinde online și pentru a avea acces la serviciile de logistică ale elefant.ro.
Banca Transilvania
Foto: StartupCafe.ro

Banca Transilvania: PFA-urile pot deschide cont de la distanță

de RA HotNews.ro
Clienții BT persoane fizice pot deschide un cont de PFA de la distanță, fără să mai facă un drum la bancă, a anunțat Banca Transilvania. Care sunt pașii și documentele necesare.
ICPE-CA
Foto: Hotnews

Un institut de cercetare din România vrea să facă un sistem de ventilație mecanică pentru pacienții cu COVID-19

de CP HotNews.ro
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA București lucrează la dezvoltarea unui sistem de ventilație mecanică destinat tratării persoanelor infectate cu noul coronavirus. ICPE-CA lucrează împreună INCD Turbomotoare COMOTI și cu alte institute naționale de cercetare și universități.
Masti vandute de eMAG
Foto: eMAG

eMAG anunță că pune la vânzare peste 7 milioane de măști de protecție. Prețul unei cutii de 50 de bucăți este 146 lei

de Vlad Barza HotNews.ro
Peste șapte milioane de măști de protecție vor fi disponibile începând de astăzi pe eMAG, anunță compania, care adaugă că măștile sunt disponibile în seturi de 50 de bucăți. Pentru că interesul este extrem de mare, dar și în scopul prevenirii revânzării la preț crescut, comenzile sunt limitate la o cutie pentru fiecare client.
Formular plangere impotriva bancilor
Foto: Hotnews

Poliția Finanțelor: Românii pot reclama online la Ministerul de Finanțe băncile care nu aplică suspendarea plății ratelor bancare

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Guvernul a pus la dispozitie un formular electronic pe platforma aici.gov.ro prin care românii pot transmite către Ministerul de Finanțe situațiile în care bancile refuză sau nu respectă aplicarea normelor pentru amânarea ratelor prevăzute de Ordonanța de Urgență 37/2020. Sesizările vor fi analizate de către conducerea Ministerului Finanțelor, astfel încât să fie identificate aceste bănci, a anunțat pe Facebook Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.
Facebook Comunity Help
Foto: Facebook

Facebook anunță că funcția Community Help este acum disponibilă și în România. Utilizatorii pot să le ofere sprijin celor afectați de COVID-19

de Vlad Barza HotNews.ro
Facebook anunță că funcția Community Help este acum disponibilă și în România. Noua funcție, adaptată pentru situația actuală, este gândită pentru a facilita procesul prin care oamenii pot găsi sprijin, le pot oferi ajutor celor din jurul lor care sunt afectați de COVID-19 și pot contribui cu donații la strângerile de fonduri.
Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania
Foto: Hotnews

Așteptările celor mai titrați analiști financiari: Curs mediu al euro de 4,99 lei, un derapaj fiscal de 6,7% și un impact al crizei Covid-19 care se va simți puternic până în trimestrul IV

de DP HotNews.ro
Indicatorul care măsoară încrederea în economie calculat de cei mai titrați analiști financiar-bancari reuniți în Asociația CFA România a coborât în martie la cel mai mic nivel din iulie 2012, potrivit anunțului făcut joi de membrii Asociației. Aceștia și-au înrăutățit prognoza de curs euro la 4,99 lei pentru următoarele 12 luni, și au inclus în estimări impactul economic al cornavirusului. Din acest punct de vedere, analiștii anticipează în bună parte (48% dintre ei) impactul se va resimti puternic pana in trimestrul IV al anului.
Sonda petrol
Foto: Flickr

Soarta pieței petrolului, decisă astăzi/ Producția de petrol ar putea fi redusă drastic

de CP HotNews.ro
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alte state mari producătoare care nu fac parte din organizație vor dicuta joi, într-o conferință excepțională despre posibilitatea reducerii semnificative a producției, pentru a evita prăbușirea totală a prețurilor. Reuniunea este organizată la cererea președintelui american Donald Trump, care a vorbit săptămâna trecută de o reducere a producției cu 10 milioane de barili pe zi.
Violeta Alexandru
Foto: Agerpres

Șomajul tehnic va fi introdus și la companiile și regiile de stat/ Violeta Alexandru: Este o propunere asumată

de CP HotNews.ro
Ministerul Muncii a pregătit un proiect de act normativ privind șomajul tehnic la stat, a anunțat ministrul Violeta Alexandru. Potrivit acesteia, "acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență". Practic, nu doar instituțiile publice care sunt alimentate cu bani de la buget, ci și entitățile care au propriile venituri și cele care funcțioează ca societăți comerciale vor fi afectate de șomajul tehnic.
Tudorel Andrei, presedintele INS
Foto: Hotnews

Exporturile românești au scăzut în luna martie din cauza restricțiilor legate de coronavirus. Pe ansamblu, presiunea asupra balanței comerciale a mai slăbit (cercetare INS)

de Dan Popa HotNews.ro
​Reducerea capacităților de producție, problemele legate de transport, lipsa materiilor prime din import și anulările contractelor comerciale sunt principalele motive invocate de exportatorii și importatorii români pentru contracția comerțului exterior din luna martie 2020, arată o cercetare ad-hoc efectuată de Institutul Național de Statistică publicată joi dimineața. Din calculele proprii efectuate pe baza datelor furnizate de INS, exporturile din martie au scăzut cu circa 22%, dar contracția a fost mai mare la importuri, ceea ce mai reduce din deficitul comerțului exterior.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: Pixabay

Financial report Banca Franței lansează ideea tipăririi banilor destinați finanțării directe a companiilor. Japonia încearcă să scape de coronavirus fără să-și anestezieze economia. Unele hoteluri din Grecia se vor deschide în iunie

de Dan Popa HotNews.ro
Financial Times: Guvernatorul Băncii Franței a lansat ideea ca băncile centrale să tipărească bani cu care să finanțeze direct companiile afectate de coronavirus ● Les Echos: Japonia încearcă să scape de coronavirus fără să-și anestezieze economia ● Corriere Della Sera: Interviu Gerhard Schröder: "Este momentul datoriei comune, Germania trebuie să ofere ajutorul pe care l-a primit" ● Presa elenă: Unele hoteluri din Grecia se vor deschide în luna iunie. Statul va încuraja sectorul prin reduceri de taxe și alte măsuri fiscale.
Norme de aplicare credite cu dobanda subventionata
Foto: Monitorul Oficial
​Articol actualizat

Normele de aplicare la creditele cu dobândă subvenționată pentru IMM-uri, în Monitorul oficial

de F.B. HotNews.ro
Normele de aplicare ale schemei de creditare pentru IMM-uri în contextul crizei coronavirusului au fost publicate în Monitorul oficial, după ce sâmbătă a apărut Ordonanța. Este vorba de acele credite cu dobândă subvenționată pentru investiții și capital de lucru, respectiv modificarea IMM Invest România din 2017.
Ionel Burtea, antreprenor
Foto: Abund Berry

Ionel Burtea, antreprenor la 24 de ani: HoReCa își mai revine, dar în turism nimic nu va mai fi la fel ca înainte

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Tânărul antreprenor Ionel Burtea (24 de ani), care face afaceri în agricultură și procesare, a luat urgent 2 măsuri principale încă de la începutul acestor săptămâni de criză cu care se confruntă firmele private din România.
Adrian Stanciu, Maastricht School of Management, in timpul discutiei cu HotNews
Foto: Hotnews

VIDEO Cu Adrian Stanciu, antrenor de antreprenori despre rețete de ocolit criza și despre marea ocazie pe care pandemia ți-o pune în față: Nu toate firmele vor supraviețui. Nu există un drept infinit la supraviețuire

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 8 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Cred că acum e un moment foarte bun pentru un CEO să își manifeste calitățile de lider, dacă le are, spune Adrian Stanciu, antreprenor și partener co-fondator al brațului din România al Maastricht School of Management. El le recomandă antreprenorilor ca în această perioadă de incertitudine să ia decizii bazate pe detaliile certe de care dispun. ”Ai spațiul închiriat, iar proprietarul refuză să-ți renegocieze contractul? Asta e deja o certitudine și poți lua o decizie bazată pe ea: sper că te vei muta cât de curând de acolo!”, spune Stanciu într-o discuție cu reporterul HotNews.ro
Coronavirus
Foto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bloomberg: Studiu: Coronavirusul s-ar putea răspândi mai rapid decât se credea

de DP HotNews.ro
Noul coronavirus s-a răspândit în China mai rapid decât se credea până acum, afirmă cercetători din SUA, sugerând că vaccinarea extrem de extinsă sau dobândirea imunității ar putea fi necesare pentru oprirea pandemiei, relatează agenția Bloomberg, citată de Mediafax. Fiecare persoană infectată la începutul epidemiei în orașul chinez Wuhan probabil a răspândit virusul la 5,7 alte persoane, în medie, conform unei analize matematice a Laboratorului național Los Alamos (SUA). Coeficientul ar fi de două ori mai mare decât raportau în februarie Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și autoritățile de sănătate publică.

VIDEO Coronavirus: Cum arată din satelit și drone izolarea globală impusă populației (FT)

de DP HotNews.ro
Un blocaj aproape global. Vedeți în articol cum arătau înainte de criză și cum arată acum străzile din întreaga lume, surprinse fie din satelit fie cu drona. Din China până în Italia, Marea Britanie și SUA, cei de la Financial Times au făcut o sinteză video globală de 3 minute și jumătate.
Brokeri la Bursa din New York
Foto: Rompres

Pandemia de coronavirus a aruncat economia mondială într-o recesiune brutală

de R.M. HotNews.ro
Miercuri, 8 Apr 2020 Economie | Finanțe
Criza pandemiei de coronavirus a aruncat economia mondială într-o recesiune mai brutală și mai profundă decât se estima inițial, cu căderi vertiginoase ale creșterii economice, dar analiștii speră o relansare pentru anul viitor, scrie AFP.
dispozitivele mobile
Foto: pixnio.com

Comisia Europeană: Aplicațiile mobile pot juca un rol important în eliminarea treptată a măsurilor de izolare

de CP HotNews.ro
Comisia Europeană a adoptat miercuri o recomandare de sprijinire a strategiilor de ieșire din criză prin intermediul datelor și al aplicațiilor mobile. Comisia spune că trebuie luate măsuri pentru o abordare comună la nivelul UE privind utilizarea aplicațiilor mobile și a datelor mobile ca răspuns la pandemia de coronavirus. La momentul oportun, instrumentele digitale pot juca un rol important în eliminarea treptată a măsurii de izolare, dacă acestea respectă normele UE și sunt bine coordonate, arată Comisia.
Comert online
Foto: pixabay.com

Soluție rapidă de magazin online, cu Ebriza și Banca Transilvania

de CZ HotNews.ro
Antreprenorii care vor să-și mute pe internet micile afaceri de comerț sau street-food, de exemplu, au la dispoziție o soluție rapidă cu aplicația Ebriza și sistemul BT la plata cu cardul.
Transgaz
Foto: Transgaz
 documente
(08 Apr 2020) OpenOfficeDocument, 30KB

Ordin cu miză de sute de milioane de lei: Transgaz ar urma să controleze toți banii, firmele și lucrările de racordare la sistemul de transport al gazelor

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care vizează racordarea la sistemul de transport al gazelor, o afacere de sute de milioane de lei anual, ar putea fi aprobat joi în Comitetul de Reglementare, potrivit informațiilor HotNews.ro. Pe scurt, ordinul schimbă lucrurile în așa fel încât Transgaz să poată controla toți banii care circulă în zona privată pentru racordarea la sistem.
Virgil Popescu
Foto: Hotnews

Interviu Virgil Popescu: Din producția internă vom asigura peste 60-70% din necesarul de materiale sanitare/ Vom veni cu al doilea val de măsuri care vor stimula economia

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Economie | Companii
România nu trebuie să mai fie dependentă de importurile din China, a declarat Virgil Popescu, ministrul economiei, într-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta spune că începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, companiile românești vor putea asigura peste 60-70% din necesarul intern de materiale sanitare. Acestea vor produce astfel de materiale și după ce trece criza coronavirusului, mai ales că trebuie refăcute rezervele statului care acum sunt zero. Acum este în proces de acreditare o companie a statului care se va ocupa numai de achiziționarea de la producători români. Vezi ce spune despre noi măsuri de sprijin a mediului de afaceri.
Jumatate dintre romani vor un credit
Foto: sxc.hu

Comisiile de specialitate din Senat, dominate de PSD, au eliminat garanția Statului din Ordonanța privind amânarea plății ratelor

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 8 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Dacă legea va trece și de Camera Deputaților în această formă vom avea de-a face cu o situație cel puțin curioasă: să avem o Ordonanță care deja își produce efectele și o lege care amputează Ordonanța într-unul din punctele sale esențiale.Care sunt scenariile de lucru și la ce se pot aștepta cei cu rate la bănci?
fonduri
Foto: pixabay.com

Noi finanțări pentru firmele europene: UE injectează 300 milioane Euro în fonduri de investiții, prin instrumentul ESCALAR

de CZ HotNews.ro
Startup-urile și alte firme mici și mijlocii din Uniunea Europeană vor putea accesa noi finanțări de la fonduri de capital de risc și de investiții, în care Comisia Eurpeană va injecta 300 de milioane de euro, printr-un nou instrument lansat miercuri, denumit ESCALAR.
Eric Baleanu, Asociatia Interlan
Foto: INTERLAN

DOCUMENT Furnizorii de internet îi cer lui Iohannis să nu promulge proiectul de lege care ar amâna plata facturilor pentru 3 luni: Există riscul închiderii unor operatori și conține prevederi de concurență neloială

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 8 Apr 2020 Economie | Telecom
Furnizorii de internet membri ai două asociații (ANISP și Interlan) au solicitat miercuri președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege care ar permite amânarea cu 3 luni la plata facturilor de internet și telefonie, pe motiv că măsura ar afecta industria și ar exista riscul închiderii unor operatori din cauza imposibilitatii mentinerii in functiune a retelelor si serviciilor de telecomunicatii. Aceștia mai spun și că exceptarea doar a operatorilor mobili de la regimul amânării plății abonamentelor pentru serviciile de date și voce mobilă ar încălca principiile concurenței loiale din Constituție, aspect pe care HotNews.ro l-a semnalat deja.
Florin Cîțu
Foto: Guvernul Romaniei
​Intalnire online

VIDEO Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Cum va funcționa amânarea la plata ratelor bancare - normele vor fi aprobate joi în ședință de Guvern. Cât de pregătit e Statul să lupte cu această criză

de Redactia HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Finanțe & Bănci
"Normele Ordonanței legate de amânarea plății ratelor vor fi aprobate mâine în ședință de Guvern. Va fi o procedură foarte simplă pentru că vorbim de persoane care au fost afectate direct sau indirect de această situație", a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, într-un interviu HotNews #deladistanță. Ce măsuri mai pregătește Guvernul pentru firme.
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

Protecția debitorului, o opțiune suspendată: metoda de suspendare a ratelor bancare nu prevede nimic cu privire la ceea ce se întâmplă cu plata primelor de asigurare

de DP HotNews.ro
Metoda de suspendare a ratelor lunare la credit, care prevede că „obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către bănci (...) se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni”, dar nu prevede nimic cu privire la plata primelor de asigurare incluse în anumite contracte, spune Monica Calu, președinta Asociației de protecție a consumatorilor Consumers United.
Consumul de internet
Foto: ANCOM

Date oficiale privind consumul de internet după izbucnirea pandemiei de COVID-19: Traficul de internet fix a crescut în medie cu 20,9%, iar cel mobil cu 12%

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Traficul total de date a crescut, în medie în ultima săptămînă din luna martie, cu 12% în rețelele mobile și cu 20,9% în rețelele fixe, în timp ce traficul de voce a înregistrat creșteri medii de 22% în rețelele mobile și 22,7% în rețelele fixe, a anunțat miercuri Arbitrul telecom, după centralizarea datelor transmise de furnizorii de comunicații. Izolarea populației la domiciliu, munca și învățatul de acasă, în contextul pandemiei de coronavirus, au dus la creșteri de peste 20% la internetul mobil și de până la 90% la internetul fix, potrivit datelor furnizate la solicitarea HotNews.ro de Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS.
Tren la Wuhan
Foto: Captura YouTube

VIDEO Primele trenuri au plecat din Wuhan, după mai bine de 70 de zile de carantină

de Vlad Barza HotNews.ro
Wuhan, orașul de 11 milioane de oameni unde a început pandemia de Covid-19, a ridicat o parte dintre restricții și trenurile au plecat miercuri dimineața, după mai bine de două luni de carantină totală. De la Wuhan la Beijing sunt 1.230 km și trenurile de mare viteză fac 4 ore și 20 de minute. De la Wuhan la Shenzen sunt 1.070 km și trenurile fac 4 ore și jumătate. Între Shanghai și Wuhan sunt 827 km și călătoria durează sub 4 ore.
Cum trebuiau date bonificatiile
Foto: Pixabay

Unde au greșit autoritățile cu bonificațiile pentru firme. Ideea e bună, dar nu a fost gândită bine

de Florin Barbuta HotNews.ro
Pentru a finanța bugetul de stat, autoritățile s-au gândit să ofere acele bonificații de 5% la impozitul pe profit și 10% la impozitul pe venit la microîntreprinderi. HotNews.ro a scris despre acest subiect. Cronologic vorbind, prima dată Guvernul a adoptat OUG 29/2020 care spune, printre altele, că pot să nu fie plătite taxele și impozitele pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile după ce aceasta expiră pentru că nu se calculează dobânzi și penalități. Ulterior a venit Ordonanța cu bonificațiile.
Cohortaurbana.ro, blocat pentru Fake news
Foto: Hotnews

Încă un site web blocat pentru fake news: Cohortaurbana.ro promova ideea că virusul Covid-19 ar fi fost creat în laborator pentru a fi folosit ca armă biologică

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 8 Apr 2020 Economie | Telecom
Grupul de Comunicare Strategică a solicitat marți, 7 aprilie, blocarea accesului la site-ul web cohortaurbana.ro pe motiv că ar fi distribuit constant „informații false și alarmiste despre noul Coronavirus într-o notă conspiraționistă și invocând ca argument lupta dintre marile puteri ale lumii" (..) precum și informații care au ca scop promovarea ideii că virusul COVID-19 a fost „creat în laborator pentru a fi folosit ca armă biologică”. Vezi în articol cine deține acest site web și decizia ANCOM de blocare a accesului.
Magazin online
Foto: Pexels

Banca Transilvania lansează un hub online cu 50 de magazine: Direct la tine

de Adi Iacob HotNews.ro
Banca Transilvania lansează împreună cu clienții Direct La Tine — un hub cu 50 de afaceri partenere, care pot livra produse alimentare, băuturi, suplimente, ceaiuri sau hrană pentru animalele de companie, direct acasă.
Facturi gaze
Foto: Stirile ProTV

Prețul gazelor naturale ar putea scădea până la nivelul din 2008- Asociația Energia Inteligentă

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Evoluția prețului gazelor naturale în anul 2020, a prezentat un trend descrescător, acesta accentuându-se în ultima perioadă datorită crizei generate de pandemia COVID 19, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Pe fondul prelungirii Stării de Urgență și a diferitelor scenarii de reluare a activității economice normale, la sfârșitul lunii mai sau chiar începutul lunii iunie, prețul gazelor tranzacționate pe bursă urmează să atingă în vară, nivelul de preț, în monedă națională, cu care se vindeau gazele din producția internă în anul 2008.
Daniel David, in dialog cu Andreea Rosca
Foto: RBLS

Psihologul Daniel David: Disciplina personală e esențială/ Oamenii cred că pot schimba oricând comportamentul, ceea ce e o iluzie

de Dan Popa HotNews.ro
În absența încrederii, spune rectorul Universității Babeș Bolyai, Daniel David într-un interviu acordat Andreei Roșca, nu putem coopera și găsi soluții în vremuri grele. Sau în vremuri bune. David este și autorul ”Psihologiei poporului român”, un vast studiu despre cum sunt și cum se percep românii. ”Încredere înseamnă capacitatea de a-ți asuma riscuri în raport cu tine, cu alți oameni și cu instituții. Dai ceva, așteptându-te să primești ceva în schimb, dar fără să fii sigur că vei primi. Încrederea este o ieșire dintr-o zonă cunoscută, cu credința că acest risc va fi meritat. Dar nu e un dat. E o construcție la care fiecare dintre noi trebuie să pună prima cărămidă”, spune David.
Merita sa amani ratele la credite pe firma - Cristian Rapcencu
Foto: Hotnews
Întâlnire online

VIDEO Cine câștigă și cine pierde din amânarea ratelor la credite? Partea urâtă a Ordonanței. Ce trebuie să știe antreprenorii și cum trebuie să gândească înainte de a lua o decizie? Întrebările la care a răspuns Cristian Rapcencu, lector ASE și antreprenor

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 8 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Amânarea ratelor la credite este una dintre facilitățile introduse de Guvern. Antreprenorii afectați de criza coronavirusului trebuie să se gândească bine înainte de a lua o decizie, dar nu prea mult timp, pentru că expiră termenul. HotNews.ro a discutat în cadrul interviurilor #deladistanta cu Cristian Rapcencu, lector la Academia de Studii Economice și antreprenor în domeniul contabilității si auditului. Antreprenorii trebuie să știe că au un termen până la care să ceară facilitatea, dobânda se capitalizează, ar trebui să se gândească, dacă au nevoie, la perioada maximă de amânare când fac cererea către bancă și Instituții Financiare Nebancare în care intră și firmele de leasing. Vezi mai multe.
Statele au pus pe masa tone de bani in lupta cu coronavirusul
Foto: Pixabay

Miniștrii europeni de Finanțe nu au ajuns la un acord privind răspunsul economic la pandemia de coronavirus

de DP HotNews.ro
Miniștrii europeni de Finanțe nu au ajuns miercuri, după o noapte de discuții, la un acord privind răspunsul economic comun la pandemia de coronavirus, a anunțat președintele Eurogrupului, Mario Centeno, care a convocat o nouă reuniune pentru ziua de joi, transmite AFP, citat de Agerpres. "După 16 ore de discuții, ne-am apropiat de un acord, dar nu am ajuns încă acolo. Am decis să suspend lucrările Eurogrupului care va continua mâine, joi", a scris Mario Centeno pe contul său de Twitter. Reuniunea, în sistem videoconferință, a miniștrilor europeni de Finanțe a început marți la ora 16:30 (14:30 GMT) și a fost reluată la 22:00 GMT, după mai multe ore de întrerupere în timpul cărora au avut loc numeroase discuții în format restrâns în încercarea de a se ieși din impas.

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de miercuri

de DP HotNews.ro
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere ședința de miercuri, iar la aproximativ 30 de minute de la debut consemna tranzacții în valoare de 3 milioane de lei (621.883 euro), scrie Agerpres. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 16 companii, înregistra o scădere de 0,90%, până la 7.947,98 de puncte, iar indicele BET-Plus, care arată evoluția celor mai lichide 37 de acțiuni de la BVB, era în scădere cu 0,87%.
Proiect de OUG achizitii directe
Foto: Hotnews

​DOCUMENT Starea de urgență: Agenția pentru achiziții publice a renunțat la promovarea unui OUG, după ce a fost acuzată că actul i-ar scăpa pe cei care dau tunuri financiare

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a renunțat marți la promovarea unei Ordonanțe de Urgență care viza noi reguli la achizițiile directe în situații de urgență, după ce deputata PSD Ana Birchall a publicat și a avertizat asupra unui proiect prin care s-ar acorda impunitatea: "Cu alte cuvinte (..) toți cei care dau tunuri financiare în această perioadă nu vor răspunde legal!", a spus ea. Șeful ANAP a transmis marți către HotNews.ro proiectul de OUG, cu mențiunea că este diferit de cel postat de Ana Birchall și că s-a renunțat la promovarea sa deoarece măsurile ar urma să fie incluse în decretul pe care-l pregătește Guvernul pentru prelungirea stării de urgență.
  • Vezi în articol la ce proiect de OUG a lucrat ANAP și cum motivează șeful Agenției pentru achiziții de ce ar fi nevoie de aceste măsuri.
Adrian Benta
Foto: StartupCafe.ro

Începând de marți se instituie procedura de eliberare si primire a documentelor semnate electronic de catre autoritati si institutii publice

de DP HotNews.ro
OUG nr. 38/2020 instituie procedura eliberării de către instituțiile și autoritățile publice a documentelor semnate electronic, ea intrând în vigoare in 7 aprilie 2020. Aceste autorități și instituții publice vor primi documente semnate electronic. Fac excepție următoarele autorități publice: Președinția; Parlamentul României și autoritatea judecătorească. Actele emise în format electronic vor fi semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice. În termen de 15 zile autoritățile vor emite actele normative de punere în aplicare a acestei ordonanțe.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: Pixabay

Financial report Cum va reuși Franța să se hrănească: 240.000 de francezi s-au oferit voluntari în agricultură. Anglia admite că are de învățat de la Germania în privința testării în masă

de Dan Popa HotNews.ro
Financial Times: Marea Britanie admite că poate lua lecții de la Germania în privința testării în masă, în încercarea de a pune capăt izolării populației. ● Reuters: Restricțiile comerciale impuse de România blochează un transport apreciabil de medicamente pentru inimă. Restricțiile comerciale provoacă în UE o penurie de medicamente ● Les Echos: Cum va reși Franța să se hrănească: fiecare sector alimentar găsește un răspuns propriu la această criză. 240.000 de francezi s-au oferit voluntari pentru a participa la muncile agricole sezoniere. ● La Libre Belgique: Cum va ieși Europa din izolare? ●Știri pe scurt.
Andreea Nica, CFA Romania
Foto: Hotnews

Andreea Nica, CFA România: Economisiți! Faceți un buget cu coloane de venituri și cheltuieli în care să vă notați detaliat totul. Eu scriu de câte ori mă tund, inclusiv ce detergenți îmi cumpăr. Puneți deoparte 5% din venit

de Dan Popa HotNews.ro
”România are o alocare foarte ineficientă în privința unei familii medii. Noi alocăm 30% din cheltuieli pentru necesități de bază- mâncare și băutură în vreme ce europeanul mediu cheltuiește sub 15% din cheltuieli. Nivelul nostru de trai e destul de scăzut și asta se vede în modul în care trăim. Trăim foarte mult în prezent. Aproape că trăim ca să mâncăm, fără să ne preocupe viitorul”, a spus marți seara la conferință online Andreea Nica, CFA, membră în Consiliul Director al Asociației CFA Romania.
depozit Amazon
Foto: commons.wikimedia.org

Amazon ar putea concedia angajații care nu respectă distanțarea socială. Muncitorii se plâng de lipsa de protecție împotriva coronavirus

de RA HotNews.ro
Retailerul online Amazon, care deține depozite în mai toată lumea, a anunțat că îi va concedia pe angajații care încalcă întenționat regulile de distanțare socială la locul de muncă. La rândul lor, angajații se plâng că firma nu le oferă condițiile necesare de protecție împotriva contaminării cu COVID-19, scrie Business Insider.
OUG 38 2020 semnatura electronica Romania
Foto: Monitorul Oficial

Instituțiile publice, obligate să primească online actele cu semnătură electronică, de la firme și persoane fizice - Ordonanță de urgență în Monitorul Oficial

de CZ HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Economie | IT
Instituțiile publice sunt obligate să primească online documentele cu semnătură electronică, pe care le trimit persoanele fizice și cele juridice, conform Ordonanței de urgență 38/2020, publicate marți în Monitorul Oficial.
Catalin Raiu
Foto: Hotnews

#staiacasa. Biopolitica în democrație

de Cătălin Raiu HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Actualitate | Opinii
Statul medieval despotic folosea tehnici represive de biopolitică menite să pună în evidență suveranitatea monarhală. De la țeapa domnitorului valah Vlad până la execuțiile de lângă Turnul Londrei, suveranul medieval, ca stăpân terestru al vieții și al morții, regiza moartea supușilor în cel mai minuțios detaliu și îi dădea amploarea unui adevărat eveniment social, celebrat public, inclusiv liturgic ca eliberarea de sub pedeapsa suveranului pământesc și trecerea către Suveranul Ceresc. Astăzi, moartea nu este doar un eveniment foarte privat și chiar tabuu, ci chiar exterior puterii politice și în bună măsură democrației. Biopolitica democratică cântărește minuțios mortalitatea ca fenomen social, dar este complet dezinteresată de moarte ca experiență spirituală a persoanei.
Computer
Foto: Pixabay

Cursuri Google de marketing digital pentru români. Înscrieri online până pe 12 aprilie

de CZ HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Economie | Cariere
Antreprenorii români și practicienii în promovarea pe internet se pot înscrie, până pe 12 aprilie 2020, la un training online, gratuit, oferit de Google, axat pe performance marketing. Participarea la sesiuni se va face online, între 27 aprilie și 22 mai 2020. La finalul acestui training participanții vor putea da examen pentru patru certificări Google Ads în Skillshop.
Franta
Foto: Captura YouTube

Record de șomaj în Franța: 5,8 milioane de angajați au rămas fără muncă în criza COVID-19

de RA HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Firmele din Franța au solicitat plasarea în șomaj parțial a 5,8 milioane de angajați, situație care ar putea genera costuri de 19,7 miliarde de euro, afirmă ministrul francez al Muncii, Muriel Penicaud.
Jack Dorsey
Foto: Captura YouTube

Șeful Twitter donează peste un sfert din avere pentru a ajuta la combaterea pandemiei de coronavirus

de RA HotNews.ro
Șeful Twitter, Jack Dorsey, care este și director al companiei de servicii financiare Square, a anunțat că înființează un fond caritabil în care va investi 1 milard de dolari din capitalul pe care îl deține în cea de a doua companie. Scopul acestui fond va fi inițial de a ajuta la combaterea pandemiei coronvirusului.
Serban Nicolae
Foto: Facebook

Începe bătălia pentru Consiliul Concurenței: PSD vrea ca șefii să fie numiți de Parlament, nu de președintele țării

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Economie | Companii
Mandatul actualui președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, expiră în această lună, motiv pentru care PSD vrea să facă în așa fel încât acesta să nu poată fi reales, iar o nouă numire să fie facută de Parlament, nu de președintele României ca până acum. Miercuri va ajunge în plenul Senatului, cameră decizională, un proiect de lege care conține o serie de amendamente ale lui Șerban Nicolae (PSD), cele mai multe vizând împiedicarea unei noi numiri din partea președintelui.
procedura somaj tehnic 2020
Foto: Pixabay

Aproape 1 milion de angajați din România au ajuns în șomaj tehnic. Cele mai afectate domenii

de RA HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Până în prezent, aproape un milion de angajați au intrat în șomaj tehnic potrivit datelor raportate de Ministerul Muncii, iar aproape 200.000 de angajați au fost concediați.
scam-apel-suprataxa
Foto: CERT-RO

Imaginea unor site-uri de știri, folosită de hoții din online

de RA HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Economie | IT
O nouă campanie de tip scam se propagă în aceste zile în mediul online și are ca țintă utilizatori din România. După ce s-au folosit de identitatea vizuală a unor retaileri sau hypermarketuri cu o prezență la nivel național, metodele infractorilor cibernetici migrează către folosirea imaginii unor instituții de presă, pentru a da o aură de veridicitate poveștii pe care vor să o prezinte potențialelor victime, anunță CERT-RO.
Scanner romanesc
Foto: Ministerul Economiei

Industria de apărare a dezvoltat un scanner termic de concepție 100% românească

de CP HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Economie | Companii
Industria națională de apărare s-a reprofilat pentru a produce produse necesare prevenirii și combaterii pandemiei COVID-19, informează Ministerul Economiei. Pro-Optica și Întreprinderea Optică Română (IOR) au creat un parteneriat pentru dezvoltarea și fabricarea unui scanner termic, care permite scanarea precisă și rapidă pe fluxuri de acces persoane și alarmarea în cazul temperaturilor corpului care depășesc limita febrei.
Masini
Foto: Hotnews

Piața mașinilor noi a scăzut cu 32% în martie

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Economie | Auto
Criza sanitară se vede și în cifrele pentru înmatriculările de mașini noi, piața scăzând cu 32% în martie și cu 22% pentru primul trimestru. A fost cea mai slabă lună martie din ultimii cinci ani, cu 6.654 de mașini, maximul istoric fiind în martie 2008 când s-au înmatriculat peste 23.000 de mașini noi. Cea mai slabă lună martie a fost în 2013, cu sub 3.400 de mașini.
Blue Air
Foto: Blue Air

Blue Air a solicitat Guvernului un credit de salvare de 45 de milioane de euro. Avem capacitatea de a rambursa acest credit și dobânzile aferente, spun oficialii companiei

de Dan Popa HotNews.ro
Blue Air solicită Statului un credit temporar de 42-45 de milioane de euro pentru a putea rezista acestei crize, au confirmat surse din industrie pentru HotNews.ro. Compania plătește Statului anual taxe și impozite de peste 100 de milioane de lei anual, dar actuala situație a pus-o în pericolul de a închide complet porțile. După trei ani de investiții, compania a devenit profitabilă anul trecut. Dar, în situația actuală, ”pe fondul limitarilor legate de instituirea stării de urgență, Blue Air a fost nevoită să suspende temporar zborurile regulate. Pentru a asigura capacitatea companiei de a traversa cu bine această perioadă, Blue Air are nevoie de un sprijin financiar temporar - sub forma unui credit de salvare”, spun oficialii Blue Air.
Bolt app
Foto: Hotnews

Bolt lansează serviciu de livrare. Orașele în care va fi disponibil și cum funcționează

de RA HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Economie | IT
Aplicația de ridesharing Bolt lansează serviciul Business Delivery care pune în legătură companiile cu curierii, prin intermediul platformei Bolt, oferind acestora posibilitatea să plaseze online comenzi de livrare și să expedieze produsele către clienții lor, în aceeași zi sau chiar în aceeași oră.
dolari
Foto: pixabay.com

Noi finanțări de câte 250.000 dolari pentru startup-uri europene

de CZ HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile europene aflate în stadiu incipient de dezvoltare pot obține finanțări de câte 250.000 de dolari, printr-un nou fond de capital de risc, denumit Cultivate, lansat marți de firma de investiții Blossom Capital, cu participarea unor antreprenori de la „unicorni” din Europa, ca Spotify și Klarna.
Euro
Foto: sxc.hu

Negocieri UE pentru măsuri de sprijinire a economiei de peste 500 de miliarde Euro / Neînțelegeri privind emiterea de "coronabonduri"

de RA HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Miniștrii de Finanțe din zona euro (Eurogrup) speră să ajungă marți la un acord privind măsuri de peste 500 de miliarde de euro pentru a sprijini redresarea economiei regiunii, afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19), deși negocierile au arătat diviziunile din blocul comunitar privind răspunsul la epidemie, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Organizatiile semnatare
Foto: RBL

Apel pentru salvarea economiei din partea mediului privat: E nevoie de o intervenție de 15% din PIB. Reducerea aparatului de stat, o prioritate

de F.B. HotNews.ro
Cele mai mari organizații de business din România au trimis o scrisoare deschisă către Președinte, Parlament și Guvern. Acestea cer, printre altele, o intervenție de 15% din PIB și reducerea aparatului de stat.
Alimente
Foto: Photoxpress.com

Cresc prețurile produselor care dispar primele de pe raft. A patra săptămână de Covid 19 a generat creșteri mai domoale ale vânzărilor în retail

de Dan Popa HotNews.ro
​​Jurnal de vânzări pe timp de criză. Prețurile cresc la produsele care dispar de pe raft. A patra săptămână de COVID 19 a generat creșteri mai domoale ale vânzărilor în retail. Săptămâna 12 (6-22 martie) a păstrat în bună parte topul vânzărilor săptămânilor anterioare și a adus primele creșteri generale de preț pentru categoriile de produse care dispar primele de pe raft, potrivit informațiilor transmise marți de Retail Zoom, care monitorizează 183 de categorii de prețuri din peste 3000 de magazine din comerțul modern. În săptămâna a 12-a (16-22 martie) este prima de după declararea stării de urgență de președintele României. Cumpărăturile din magazinele comerțului modern se mențin ridicate, dar dinamica lor coboară la jumătatea celor înregistrate in săptămâna de apogeu 9-15 martie. O parte din vânzări încep să se mute către comenzile online, odată cu restricțiile impuse de distanțare socială.
Banca Transilvania
Foto: StartupCafe.ro

Banca Transilvania: persoanele fizice pot deschide 100% online cont curent la BT

de Adi Iacob HotNews.ro
Banca Transilvania lanseaza pentru viitorii sai clienti NEOcont. Primul pas spre BT inseamna acum zero drumuri la banca pentru semnaturi, dar si zero comisioane la o serie de servicii. Ce aduce NEOcont persoanelor fizice: cont bancar care poate fi folosit imediat, card de debit primit acasa, posibilitatea platii cu cardul (inclusiv facturi, taxe si impozite) sau cu telefonul, informatii despre banii din cont si tranzactii, respectiv posibilitatea de a trimite sau solicita bani.
Ionuț Simion
Foto: Pwc Romania

AmCham: ​​Educația poate și trebuie să continue prin intermediul tehnologiei

de DP HotNews.ro
AmCham Romania propune crearea unui grup de lucru format din Ministerul Educației și reprezentanți ai mediului de afaceri și specialiști în tehnologie și comunicații care să identifice și să recomande spre utilizare tehnologii diverse, comunicare prin internet, terminale si sisteme digitale de comunicare disponibile gratuit pentru adaptarea și flexibilizarea procesului educațional. “Educația este astăzi în situația de a face față nevoii stringente de a asigura continuitatea procesului educativ pe toate palierele prin intermediul instrumentelor digitale și în același timp de a face trecerea spre un model de educație adaptat cerințelor societății și economiei digitale", a declarat Ionuț Simion, Președintele AmCham Romania.
In centrul din Dublin al Facebook
Foto: Facebook

Coronavirus: Facebook spune că va oferi date consistente despre utilizatori pentru a ajuta cercetătorii care luptă cu pandemia

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Economie | IT
Facebook a anunțat că va pune la dispoziția cercetătorilor care vor să găsească mijloace mai bune de luptă împotriva Covid-19 date noi agregate despre utilizatori și despre unde se deplasează aceștia. Alte hărți încearcă să prevadă unde se poate răspândi pandemia și cât de repede. Date fiind scandalurile din trecut, Facebook a asigurat că datele nu vor fi utilizate în alte scopuri și că nu va fi identificat niciun user anume.
Ionel Burtea
Foto: Hotnews

Afaceri limpezi în vremuri tulburi: Antreprenorul Ionel Burtea (Abund Berry) așteaptă întrebările tale aici. Întâlnire online ​#deladistanta, miercuri, ora 17.00

de CZ HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Economie | EuROfonduri
Antreprenor la 24 de ani, în România de azi. Cum îți petreci izolarea? Ce decizii de criză iei acum și aici? Cum atragi fonduri europene, când toată țara s-a oprit? Ce faci cu o afacere agro-alimentară, în procesare, HoReCa, în plină stare de urgență? Încotro? Miercuri, de la ora 17.00, întâlnire #deladistanta cu Ionel Burtea, fondator Abund Berry, live-video pe StartupCafe.ro, HotNews.ro, pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube StartupCafe.
Pandemia a lovit puternic sectorul hotelier
Foto: Pixabay

FPTR: Rata șomajului în hotelurile și restaurantele din țară a ajuns deja la 60%

de Dan Popa HotNews.ro
Rata șomajului în hotelurile și restaurantele din țară a ajuns deja la 60% și, în curând, va urca la 90%. Peste 50.000 de angajați de pe litoral se află într-o situație dramatică, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc, potrivit Mediafax. Potrivit FPTR, criza cauzată de epidemia de coronavirus a paralizat activitățile din turism, aceasta fiind ramura de activitate cea mai afectată, „prima care a intrat în criză și ultima care va ieși din ea”.
fonduri
Foto: pixabay.com

Sute de oameni de afaceri propun Guvernului să facă un eventual împrumut la FMI pentru o intervenție publică de 30 miliarde Euro în economie

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Sute de oameni de afaceri din IT, sănătate, construcții, fonduri de investiții, propun Guvernului și celorlalți decidenți ca statul român să se împrumute eventual la Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a finanța o intervenție publică de 30 de miliarde de euro în economie, inclusiv prin scheme de creditare mai mari pentru firme private și investiții în autostrăzi și digitalizare.
Kia Sportage
Foto: Kia

O rază de speranță? - Una dintre uzinele auto mari din centrul Europei a reînceput producția

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Kia a reînceput construcția de mașini la uzina sa de la Zilina (Slovacia), după două săptămâni în care totul a fost oprit din cauza crizei sanitare. Producția este reluată la un nivel mai scăzut și cu măsuri speciale de siguranță, dar este un semn că lucrurile își vor reveni. Slovacia are mulți producători auto și are cea mai mare producție auto raportat la populație. În țara de 5,5 milioane de locuitori sunt produse anual 1,1 milioane mași
Fizicianul danez Nadja Albertsen care a petrecut un an in Antarctica
Foto: https://www.smithsonianmag.com/

Smithsonian Magazine: 8 sfaturi ale oamenilor de știință care au petrecut luni de zile în izolare

de DP HotNews.ro
​Găsiți-vă un hobby, faceți-vă un program de care să vă țineți, faceți mișcare și faceți complimente celor din jur- acestea sunt doar câteva din recomandările făcute de oameni de știință care au stat luni întregi izolați în cadrul diverselor programe de cercetare, scrie Smithsonian Magazine. Lumea este închisă. Miliarde de oameni stau în case și ies doar pentru s-și procura alimentele esențiale. Stăm și așteptăm, sperând că această distanțare socială va încetini răspândirea coronavirusului. Nimeni nu este sigur cât va dura această izolare - unii spun că ar putea dura câteva luni. Așadar, cum putem trăi momente frumoase sau productive în această ciudată realitate nouă? Există niște oameni care știu: sunt oamenii de știință care au trăit în spațiu sau în stații de cercetare luni întregi. Am stat de vorbă cu câțiva pentru a le cere sfatul, scrie Smithsonian Magazine.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: Pixabay

Financial report Pierde Europa Italia? Agricultura franceză în fața problemelor generate de restricțiile de circulație. Începe a doua etapă a programului Ungariei de protejare a economiei

de Dan Popa HotNews.ro
Financial Times: Pierde Europa Italia? Italia se confruntă cu cea mai severă criză de la cel de-Al Doilea Război Mondial, cu peste 15.000 de decese cauzate de coronavirus, iar economia sa urmează să sufere cea mai profundă recesiune din istoria modernă. În acest context, crește numărul membrilor celor care cred că țara este abandonată de UE.● Les Echos: Agricultura franceză în fața problemelor generate de restricțiile de circulație. Cum să asigurăm recoltele și muncile agricole indispensabile aprovizionării magazinelor alimentare? Pentru a înlocui muncitorii sezonieri străini, agricultorii francezi explorează toate soluțiile. Inclusiv recurgerea la «migranți» ● Magyar Hirlap: Viktor Orbán - Începe a doua etapă a programului de acțiune pentru protejarea economiei. ● Știri pe scurt.
Florin Citu
Foto: Hotnews

VIDEO Rectificarea bugetară: 1 miliard de lei pentru concedii medicale și 7 miliarde lei pentru șomajul tehnic și alte ajutoare

de CP HotNews.ro
Prima rectificare bugetară din acest an a fost discutat luni, în primă lectură, în ședința de Guvern, a anunțat Florin Cîțu, ministrul finanțelor. Acesta a spus că cei mai mulți bani în plus vor fi alocați Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Donatii online masti medici coronavirus covid
Foto: eMAG

Donații online pentru medicii și militarii din Linia Întâi, pe o platformă deschisă de Banca Transilvania, eMAG, Bitdefender și Mobexpert

de CZ HotNews.ro
Patru branduri românești, Banca Transilvania, Mobexpert, Bitdefender si eMAG, au lansat platforma „Donează pentru linia întâi”, unde se pot oferi contribuții online pentru furnizarea de măști și alte materiale de protecție pentru medicii, militarii și polițiștii care luptă în aceste zile împotriva epidemiei de coronavirus COVID-19, în România.
Sedinta de Guvern
Foto: Hotnews

VIDEO Cazinoul Constanța intră în reabilitare luna aceasta/ Ion Ștefan: Până pe 15 aprilie vom da ordinul de începere a lucrărilor

de CP HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Economie | Companii
Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, susține că a fost obținută autorizația de construire pentru Cazinoul Constanța. "Așa cum ne-am angajat, pe data de 15 aprilie, cel mai târziu, vom da ordinul de începere a acestor lucrări. Deci noi cei de la Ministerul Lucrărilor Publice ne ținem de investițiile programate și de termenele propuse. Așa cum am spus și în ședința trecută, avem și finanțare și vom continua lucrările", a spus Ion Ștefan, pe un ton foarte entuziasmat, la începutul ședinței de Guvern de luni.
Sedinta de Guvern
Foto: Hotnews

Echipamentele medicale vor putea fi cumpărate cu fonduri europene/ Tot cu bani europeni vor putea fi plătiți asistenți sociali

de CP HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Economie | EuROfonduri
Guvernul va aproba luni un proiect de ordonanță de urgență care permite utilizarea fondurilor europene pentru achiziția echipamentelor medicale, pentru decontarea salariilor asistenților sociali implicați în sprijinirea persoanelor în vârstă și pentru plata unui stimulent de risc medical. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat la începutul ședinței de guvern că orice entitate care achiziționează echipamente medicale poate să solicite fonduri europene.
Amenzi ordonante miitare
Foto: Ghiseul.ro

Amenzile pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare pot fi plătite și online prin Ghișeul.ro

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Economie | Telecom
Începând de astăzi, plata amenzilor pentru încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare poate fi făcută și online, prin platforma Ghiseul.ro, a anunțat luni, 6 aprilie, Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) pe pagina sa de Facebook. Începând de vineri, 3 aprilie, și plățile pentru CAS, CASS și impozitul pe venit, aferente declarației unice pentru persoane fizice, persoane fizice autorizate și intrepinderi individuale se pot achita online prin Ghiseul.ro, spune acesta.
ZOOM
Foto: Hotnews

Acțiunile aplicației de videoconferință Zoom scad drastic după scandalul legat de securitatea datelor

de RA HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Economie | Burse
Acțiunile aplicației Zoom, utilizată și de scolile sau firmele din România pentru a comunica de la distanța în acestă perioada, au scăzut luni cu 9% la Bursa de la New York, adăugându-se declinului semnificativ din ultimele zile, din cauza temerilor privind protecția vieții private legate de aplicația Zoom și a sporirii concurenței din partea firmelor rivale, transmite Reuters. citat de Agerpres.
Euro
Foto: Politia de Frontiera

Noi credite de 8 miliarde euro în total vor fi disponibile pentru 100.000 de mici afaceri din UE

de CZ HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Economie | EuROfonduri
Firmele mici și mijlocii (IMM) din Uniunea Europeană, inclusiv din România, vor avea șansa să obțină de la bănci noi credite, în valoare totală de circa 8 miliarde de euro, conform estimărilor Comisiei Europene.
aplicatie coronavirus
Foto: sxc.hu

Autoritatea Europeană de Protecția Datelor vrea o aplicație la nivel european care să monitorizeze răspândirea coronavirusului

de RA HotNews.ro
Autoritatea Europeană de Protecția Datelor susține că este nevoie de o aplicație care să monitorizeze și să centralizeze datele cu privire la răspândirea noului coronavirus la nivel european, care să înlocuiască numeroasele aplicații utilizate la nivel național de statele din UE, care ar putea încălca regulamentul privind drepturile de confidențialitate, scrie Reuters.
certificatele de urgenta
Foto: Hotnews

Afacere în vremea coronavirusului: Cineva și-a și înregistrat domeniul de internet „certificate urgență”

de CZ HotNews.ro
Nu începuse eliberarea certificatelor de situație de urgență (CSU), necesare firmelor afectate de criza coronavirus COVID-19, atunci când cineva și-a și rezervat domeniul de pagină web certificate-urgenta.ro.
email fals
Foto: CERT-RO

CERT-RO: Atenție la emailurile false care par a fi trimise de Poliția Română!

de RA HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Actualitate | Esențial
CERT-RO și Poliția Română semnalează apariția unor emailuri potențial malițioase, pe care utilizatorii le primesc de la adrese neoficiale și în care aceștia ar fi notificați despre faptul că au devenit subiectul unei anchete.
Sediul ROMATSA
Foto: Agerpres

Generali a câștigat în fața Omniasig asigurarea de răspundere civilă către terți a activității ROMATSA: Suma asigurată este de 900 milioane de euro pentru fiecare eveniment

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Economie | Asigurari
Generali a câștigat în fața Omniasig licitația pentru furnizarea asigurării de răspundere civilă către terți a activității Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), valoarea finală a contractului fiind de 968.990 de euro (fară TVA), potrivit datelor din Sistemul electronic de achiziții publice. Contractul, încheiat pe 2 ani, va acoperi prejudiciile produse unei terțe părți în spațiul aerian național sau pe teritoriul național de către ROMATSA. Dacă riscurile asigurate se produc, asiguratorul trebuie să fie pregătit să achite până la 900 de milioane de euro pentru fiecare eveniment. Vezi în articol care sunt riscurile ROMATSA care vor fi asigurate.
Smartphone-uri
Foto: Hotnews

Criza Covid-19 afectează puternic industria smartphone-urilor - Vânzările se prăbușesc, timpii de reparație ar putea crește, unele lansări ar putea fi amânate

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Economie | IT
În lume se cumpără lunar peste 100 de milioane de smartphone-uri, de la modele de sub 100 de euro, până la cele de peste 1.000 de euro. Pandemia afectează însă puternic industria: oamenii nu mai sunt dispuși să cumpere modele scumpe, lanțurile de furnizori încep să fie întrerupte și nu ar fi exclus ca unele lansări să fie anulate sau mutate câteva luni mai târziu. În plus, lucruri care pe timp de ”boom” economic erau avantaje devin acum dezavantaje.
Masti de protectie
Foto: Facebook

Avizarea și autorizarea materialelor, echipamentelor și dispozitivelor medicale pentru prevenirea COVID-19, preluate de structuri militare. Lista de contacte pentru producători

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Atribuțiile de avizare și autorizare a materialelor, componentelor, echipamentelor și dispozitivelor medicale pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 au fost preluate de structuri militare. Iată lista de contacte pe care trebuie să le acceseze producătrii.
Stalp telecomunicatii
Foto: needpix.com

YouTube blochează videoclipurile legate de teoria prin care tehnolgia 5G transmite coronavirusul

de Adi Iacob HotNews.ro
YouTube va bloca videoclipurile cu teorii ale conspirației care răspândesc informații despre legăturile dintre tehnologia 5G și coronavirus, după ce au fost raportate mai multe incendieri a unor stâlpi de telecomunicații cu tehnologie 5G în Marea Britanie.
Amanarea ratelor la credite - norme
Foto: Monitorul Oficial

În atenția antreprenorilor. Condițiile, cine și cum beneficiază de amânarea ratelor la credite

de Florin Barbuta HotNews.ro
Pe lângă persoanele fizice, și firmele pot beneficia de amânarea ratelor al credite cu până la 9 luni. Normele de aplicare au fost deja publicate în Monitorul oficial. Antreprenorii trebuie să fie atenți înainte de a lua decizia pentru că, printre altele, dobânda se va capitaliza. Plus că trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a se aproba suspendarea ratelor.
Moratoriul generalizat privind amanarea ratelor bancare ramane o mare necunoscuta
Foto: Pixabay

Normele de aplicare a suspendării plății ratelor bancare au apărut în Monitorul oficial. Vezi dacă te califici și mai citește cum procedează alte țări aflate în situații similare

de DP HotNews.ro
Poate beneficia de suspendarea plății ratelor românii ale căroi venituri au fost afectate direct sau indirect de situația generată de pandemia Covid-19 doar dacă aceștia solicită băncii amânarea în cel mult 45 de zile de la apariția Ordonanței (asta însemnând data de 16 mai), arată normele publicate luni de Ministerul Finanțelor, cu o întârziere de 3 zile față de calendarul asumat de ministru). Clientul, mai arată normele, trebuie să declare pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile (lui sau familiei sale). Prin familie, legiuitorul înțelege soț/soție, părinți și copii care gospodăresc împreună. Iar prin afectarea lor de presupune o scădere față de nivelul de dinainte crizei și care se poate datora intrării clientului în șomaj tehnic, concedierii lui, tăierilor salariale, plasării în carantină, izolării la domiciliu și altor cauze similare.
Zoom
Foto: Captura ecran

CEO-ul Zoom răspunde la problemele de securitate: „Ne-am mișcat prea repede și am făcut unele greșeli"

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Economie | IT
Eric S. Yuan, CEO-ul Zoom — aplicația utilizată și în România de către elevi și profesori pentru a ține cursurile online, pe perioada închiderii școlilor — a declarat că, în ciuda problemelor recente de securitate ale companiei, „intențiile sale sunt bune”.
Topul operatorilor telecom
Foto: ANCOM

Discriminare în legea care amână timp de trei luni plata la internet, telefonie și TV: Orange și Vodafone, avantajate masiv printr-un amendament al PSD

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Economie | Telecom
Cei mai mari furnizori de telefonie mobilă și internet mobil, Orange și Vodafone, vor fi avantajați semnificativ în raport cu rivalii Telekom și RCS&RDS de legea adoptată vineri în Parlament și trimisă spre promulgare la președintele Iohannis. Un amendament introdus de grupul parlamentar PSD permite persoanelor fizice și firmelor să ceară amânarea pentru 3 luni a plății facturilor de utilități, printre care și internet, telefonie și cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.
Activitatea Loteriei, suspendata
Foto: Loteria Romana

Cu activitatea suspendată temporar de luna trecută din cauza pandemiei COVID-19, Loteria Română pregătește implementarea jocurilor loto online

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Loteria Română, companie de stat care și-a suspendat activitatea luna trecută, a anunțat luni că lucrează, în colaborare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, pentru implementarea, în cel mai scurt timp posibil, a jocurilor loto online. În contextul actualei crize provocată de epidemia de COVID-19, cu consecințe importante asupra întregii economii românești, Loteria vrea să urgenteze implementarea jocurilor loto online, proiect care făcea parte din strategia managementului actual al companiei încă dinaintea apariției acestei situații fără precedent, se arată în comunicatul de presă.
producatori voluntari Viziere_ro
Foto: Facebook

Mici firme, ONG-uri sau elevi de liceu lucrează la producția de viziere pentru a-i ajuta pe cei din linia 1. Marea lor problemă - lipsa de materie primă

de Raluca Abrihan HotNews.ro
O firmă de producție publicitară din Sibiu s-a reprofilat și de câteva săptămâni produce viziere pentru spitale, instituții și cei care au nevoie. ONG-uri din întreaga țară colaborează și încarcă să vină cu cele mai bune soluții pentru a putea produce și ele viziere, la fel fac elevi de liceu din mai toate județele, care și-au pus imprimantele 3D la bătaie. Dar principala lor problemă este lipsa de materie primă, tot mai greu de importat. O lipsa care îi va lăsa pe medici fără viziere și pe toți acești voluntari sau angajați dornici să ajute fără muncă.
Amanarea ratelor la credite - norme
Foto: Monitorul Oficial

Amânarea ratelor la credite: Normele au fost publicate în Monitorul Oficial

de F.B. HotNews.ro
Băncile vor amâna plata ratelor pentru clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19. Normele de aplicare ale Ordonanței publicată săptămâna trecută au fost publicate în Monitorul Oficial.
Bursa de Valori Bucuresti - BVB
Foto: Hotnews

Bursele europene în creștere, luni dimineața. Indicele principal al Bursei de la București afișa un plus de 1,7%

de F.B. HotNews.ro
Principalele burse europene și-au revenit luni în contextul în care scăderea deceselor provocate de coronavirus în Franța și Italia a dat naștere la speranța că măsurile de carantină încep să dea rezultate, transmite Reuters, citată de Agerpres. De asemenea, Bursa de Valori București (BVB) afișa o creștere de peste 1,7%.
magazin online
Foto: Hotnews

Telefoane second hand recondiționate - nou magazin online românesc

de CZ HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Economie | IT
Un nou magazin online românesc vinde, începând de luni, telefoane second hand recondiționate, din gamele superioare, și spune că are prețuri cu 50% mai mici, în medie, decât ale acelorași modele noi.
Florin Citu
Foto: Hotnews

Portal unde clienții pot raporta dacă băncile încalcă OUG privind amânarea ratelor la credite

de DP HotNews.ro
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat luni la RFI lansarea unui portal, unde clienții pot raporta dacă băncile încalcă OUG privind amânarea ratelor la credite. Ministrul face apel la solidaritate, în contextul coronavirusului, scrie Mediafax. Florin Cîțu anunță lansarea unui portal, unde clienții care întâmpină dificultăți în relația cu băncile pot face o sesizare: „Luni lansăm la Ministerul Finanțelor Publice un portal, unde cetățenii români care întâmpină dificultăți în relația cu băncile pot să ne scrie și vom verifica dacă aceste norme sunt aplicate, așa cum le-am făcut noi, de către sistemul bancar".
Cristi Rapcencu, antreprenor, lector ASE
Foto: Hotnews

Cum soliciți ajutorul de șomaj dacă ești PFA. Cristi Rapcencu, lector universitar ASE, antreprenor, invitat la întâlnire online #deladistanță, cu întrebări de la cititori, marți 7 aprilie de la 15.00

de Ovidiu Popica StartupCafe.ro
Luni, 6 Apr 2020 Economie | Startup Cafe

Cristi Rapcencu, lector universitar ASE și antreprenor în domeniul serviciilor profesionale de expertiză și audit în contabilitate răspunde întrebărilor voastre despre ajutorul de șomaj pentru PFA – persoană fizică autorizată.

Medici care tratează bolnavi de COVID-19
Foto: Profimedia Images / Blondet Eliot/ABACA

Studiu Ipsos: Un român din doi este de părere că presa a exagerat amploarea epidemiei de coronavirus. Opiniile românilor cu privire la modul în care presa a acoperit criza Covid-19

de Dan Popa HotNews.ro
​La sfârșitul lunii martie, Ipsos România s-a alăturat inițiativei de cercetare globală Ipsos, demarată la jumătatea lunii februarie în principalele țări atinse atunci de flagelul coronavirus. Studiul acoperă subiecte mai puțin abordate de alte cercetări similare, mai ales în ce privește consecințele pe termen mediu și lung ale acestei crize. Astfel, doar 43% dintre români sunt îngrijorați pentru ei înșiși, comparativ cu îngrijorarea pe care o resimt față de amploarea mondială a crizei (86%) sau de gradul în care aceasta afectează România (78%). Un român din doi (47%) este de părere că presa a exagerat amploarea epidemiei de coronavirus, si tot atâția (46%) nu sunt de acord cu această afirmație.
Imagine din Delhi
Foto: Hotnews

India folosește tehnologia pentru a-i depista pe cei care încalcă regulile izolării

de DP HotNews.ro
India a început să folosească datele de pe telefonul mobil pentru a urmări și aduce în instanță persoanele care încalcă ordinele de izolare la domiciliu, după ce mulți cetățeni nu au respectat restricțiile, scrie Financial Times. Zeci de mii de indieni suspectați de expunere la coronavirus ar fi trebuit să stea în carantină la domiciliu, dar mulți au renunțat, determinând autoritățile să apeleze la tehnologie pentru a aplica restricțiile.
Ventilator Tesla
Foto: Tesla Motors

VIDEO Tesla Motors a postat un video cu ventilatoarele medicale fabricate din piese auto

de Vlad Barza HotNews.ro
Tesla, compania condusă de Elon Musk, a postat un clip cu prototipul unui ventilator mecanic fabricat de companie, ventilator construit din piese auto. Reamintim că, dată fiind criza sanitară, unitățile de terapie intensivă au nevoie de cât mai multe ventilatoare medicale pentru a-i ține în viață pe cei în stare critică.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: Pixabay

Financial report: Europa se pregătește pentru a relaxa izolarea impusă de coronavirus. UE, divizată în privința facturii crizei Covid-19. O privire în urmă din 2025

de Dan Popa HotNews.ro
Financial Times: Europa se pregătește pentru a relaxa izolarea impusă de coronavirus. Țări ca Franța sau Spania caută strategiile de ieșire, încercând evitarea unui al doilea val de infecții. ● Les Echos: Europa, divizată în privința facturii crizei Covid-19. UE începe să schițeze, marți, un plan de sprijin pentru țările cele mai afectate. ● The New York Times: Covid-19: O privire în urmă din 2025. Din care se vede cum coronavirusul a schimbat aproape totul. ● Știri pe scurt.
Criza Covid i-a prins pe români cu economii modeste
Foto: Pixabay

Criza coronavirus a prins familia Ionescu cu economiile la pământ. Ca pe foarte mulți alți români

de Dan Popa HotNews.ro
Când domnul Ionescu a intrat în șomaj tehnic a început să se uite aproape cu ură la smartfonul pe care a dat 1000 de euro anul trecut dar și la fotografiile din Maldive, unde a plecat 10 zile în concediu cu soția și băiatul lor de 10 ani. ”Dacă aș fi avut acum banii aceia, cu totul altfel și i-aș fi drămuit”, spune dl Ionescu, verificându-și online cei 800 de lei pe care îi are depuși în cont la bancă. Criza Covid-19 l-a prins pe dl. Ionescu așa cum te prind crizele în general: în cele mai nepotrivite momente.
Certificate de situații de urgenta
Foto: Monitorul Oficial

Firmele afectate de criza coronavirusului pot solicita certificatele de situații de urgență. Site-ul este funcțional

de F.B. HotNews.ro
Duminică, 5 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Antreprenorii care au avut afacerile afectate după decretul președintelui pot solicita de la Ministerul Economiei cunoscutul certificat de situații de urgență (CSU). Site-ul http://prevenire.gov.ro/ este acum funcțional. Acest certificat, Galben sau Albastru, este necesar pentru a accesa anumite facilități, precum amânarea ratelor la credite (încă nu au fost publicate normele în Monitorul Oficial) sau a chiriilor și utilităților (facilitate introdusă prin OUG 29/2020).
Ordonanta de urgenta zile libere parinti vacanta coronavirus covid 19
Foto: Monitorul Oficial

Patronii sunt obligați să dea liber plătit angajaților cu copii și mai departe, în vacanță, în stare de urgență

de CZ HotNews.ro
Duminică, 5 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Firmele din România sunt obligate să dea liber plătit angajaților cu copii de școală, în condițiile legii, si mai departe, în vacanță, pe timpul stării de urgență, conform ordonanței de urgență 41/2020, publicată în Monitorul Oficial.
Firmele dar si persoanele fizice pot apela la amanarea platii ratelor
Foto: Pixabay

Amânarea plății ratelor bancare în 9 întrebări și răspunsuri

de Dan Popa HotNews.ro
Duminică, 5 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Această criză indusă de pandemia de coronavirus a afectat serios nu doar importante segmente din economie ci și importante segmente ale populației. România pierde circa un sfert de miliard de euro săptămânal ca urmare a acestei crize. Angajații din turism, restaurante au rămas, temporar, primii fără serviciu, în vreme ce alte firme au trecut la tăieri salariale, iar vârful încă nu a fost atins. Mulți români s-au trezit cu veniturile amputate și se confruntă cu dificultăți financiare. În aceste condiții, ei se întreabă pe bună dreptate cum să iasă cu bine la mal. Guvernul, Banca Națională (BNR) și băncile comerciale dau asigurări că populația și firmele vor avea tot sprijinul lor. Aceștia le recomandă celor care au probleme financiare din cauza crizei să solicite amânarea ratelor să discute cu bancherul lor. Și s-o facă cât mai curând posibil.
Credite garantate pentru IMM-uri din cauza crizei
Foto: Monitorul Oficial
​DOCUMENT

Linii de creditare pentru IMM-uri în contextul crizei coronavirusului. Schema, în Monitorul Oficial. VEZI ce conține

de Florin Barbuta HotNews.ro
Sâmbătă, 4 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul a adoptat în ultima ședință de Guvern din această săptămână o schemă de creditare pentru IMM-uri, în contextul crizei coronavirusului. Este vorba de acele credite cu dobândă subvenționată pentru investiții și capital de lucru. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial de sâmbătă, dar mai e nevoie de normele de aplicare.
Masuri economice publicate in Monitorul oficial
Foto: Pixabay
Acest articol va fi actualizat pe măsură ce se publică și alte acte în Monitorul Oficial

​Pentru antreprenori. Măsuri/facilități de la începutul stării de urgență. Doar cele publicate oficial

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Finanțe & Bănci
De la instituirea stării de urgență, mulți antreprenori au fost nevoiți să-și înghețe afacerile. Guvernul a adoptat și publicat în Monitorul oficial o parte dintre măsuri, apoi prin alte ordonanțe a modificat actele normative. HotNews.ro și-a propus ca acest text să fie actualizat constant doar cu măsurile publicate în Monitorul oficial, adică cele care intră în vigoare. Prin urmare, dacă sunteți interesați, puteți să salvați acest link.
ZOOM
Foto: Hotnews

Școlile din New York înlocuiesc Zoom cu altă aplicație, din cauza problemelor de securitate a lecțiilor online

de CZ HotNews.ro
Duminică, 5 Apr 2020 Economie | IT
Școlile din New York renunță la Zoom din cauza unor probleme de securitate a lecțiilor transmise online și vor folosi o altă aplicație de comunicații video pe internet, în timpul închiderii unităților de învățământ pentru prevenirea răspândirii coronavirus COVID-19.
dolari
Foto: pixabay.com

Fond privat de 9,5 miliarde dolari, pentru firme IT, lansat în plină criză coronavirus COVID-19

de CZ HotNews.ro
Duminică, 5 Apr 2020 Economie | IT
În plină criză, americanii au lansat un nou fond de investiții, de 9,5 miliarde de dolari, pentru finanțarea unor firme IT. Compania de investiții Insight Partners ajunge astfel la cel de-al 11-lea fond al său, după ce înainte a finanțat companii americane și europene, ca Twitter, Delivery Hero, Trivago, Udemy, Vinted.
Sedinta Camera Deputatilor
Foto: Hotnews
 documente
(03 Apr 2020) PDF, 437KB

Coaliția populismului obligă companiile de utilități să renunțe timp de trei luni la venituri, iar ca să nu dea faliment, să ia miliarde de lei de la stat

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Companii
Trei parlamentari, Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, au profitat de situația dificilă în care a intrat România din cauza coronavirusului pentru a câștiga niște puncte electorale. Așa a apărut proiectul populist privind scutirea de la plata CAS și a facturilor la utilități pe o perioadă de trei luni. Cei trei parlamentari au găsit imediat aliați în toate celelalte partide, cu excepția PNL, și așa a ajuns să fie aprobat rapid și trimis spre promulgare. Cum va fi pus în aplicare a fost discutat mai puțin, însă, cu siguranță, dacă va ajunge în Monitorul Oficial așa ceva, vor avea de suferit puținele sectoare care mai pot ajuta la relansarea economiei, iar găurile de la buget se vor adânci și mai tare.
Comert online
Foto: Dreamstime.com

Google, Facebook, Amazon, AliExpress, Ebay au luat măsuri împotriva escrocheriilor cu „produse miracol” anti-coronavirus COVID-19, în UE

de CZ HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Google, Facebook, Amazon, AliExpress și alte platforme online au luat măsuri împotriva reclamelor înșelătoare și a escrocheriilor din comerțul cu produse care promit în mod fals rezultate benefice contra coronavirusului COVID-19, în UE. Cel puțin asta spune Comisia Europeană, care s-a declarat, vineri, mulțumită de măsurile giganților tech.
A aparut proiectul de amanare a ratelor bancare
Foto: sxc.hu

Proiectul privind amânarea ratelor la bănci și IFN-uri. Cele 14 lucruri pe care trebuie să le reții

de Dan Popa HotNews.ro
Sâmbătă, 4 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Băncile vor amâna plata ratelor pentru toți clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19, în cazul populației fiind suficientă pentru aprobarea facilității o declarație pe proprie răspundere că au fost afectate veniturile față de situația anterioară declanșării situației de urgență, anunță Ministerul Finanțelor într-un comunicat.
Guvernul a aprobat în ședința de joi normele de aplicare a prevederilor Ordonanței privind acordarea unor facilități pentru creditele date de bănci și IFN-uri, deși textul nu apăruse în Monitorul Oficial până sâmbătă la ora 20.
La ce sa fie atente firmele in privinta amanarii ratelor la credite - Dan Manolescu, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali
Foto: Hotnews
​Întâlnire online

VIDEO Prevederea care poate ajuta susținerea sistemului medical în această perioadă/ La ce să fie atente firmele în privința amânării ratelor la credite. Dan Manolescu explică anumite prevederi din măsurile adoptate de Guvern de la debutul crizei

de Florin Barbuta HotNews.ro
Încă sunt lucruri neînțelese de multe firme din România, mai ales în ceea ce privește prevederea sponsorizării, lucru care ar putea ajuta sistemul medical. Dacă societatea nu are profit în cursul anului curent și face o cheltuială cu sponsorizarea, pe care nu poate să o deducă integral din acea cotă de 20% din impozit, ea poate fi reportată timp de 7 ani, spune Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, în cadrul unui interviu #deladistanță, pentru HotNews.ro. Acest lucru e în lege de 5 ani, dar e neînțeles de mulți. El a vorbit despre amânarea ratelor la credite, problemele în accesarea certificatului de situații de urgență de către anumite firme pentru a beneficia de unele facilități, cum trebuie să fie bonificațiile și multe altele.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Detalii despre creditele cu dobândă subvenționată pentru IMM-uri de la Finanțe. Ar putea beneficia 40.000 de firme

de F.B. HotNews.ro
În urmă cu circa 2 săptămâni Guvernul a anunțat credite cu dobânda subvenționată pentru IMM-uri prin OUG 29/2020, publicată ulterior în Monitorul Oficial. În ședința de Guvern de joi au mai adoptat o Ordonanță care, potrivit reprezentanților MFP, cuprinde schema de ajutor de stat convenită cu UE. Așteptăm Monitorul Oficial pentru a vedea exact despre ce este vorba. Apoi urmează să apară și normele de aplicare. Momentan avem doar comunicatul Ministerului de vineri seara, care „sună” așa:
Eduard Dinu, profesor ASE
Foto: Hotnews

VIDEO Profesor ASE: Ce greșeli fac antreprenorii în criză. Ajutoarele de la stat trebuie lăsate în planul doi

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Startup Cafe
Criza provocată de pandemia coronavirus s-ar putea încheia abia pe la finalul verii, estimează Eduard Dinu, profesor ASE București, într-un interviu #deladistanță pentru HotNews și StartupCafe. “Dar, vor fi sectoare de activitate care vor recupera mai greu sau mai ușor”. Iată ce recomandă specialiștii în economie pentru ca firmele să poată să își revină cu bine din această situație dificilă și ce greșeli sunt de evitat.
dragos rosca
Foto: Hotnews

Trei sfaturi esențiale ale unui antreprenor cu experiență către antreprenorii mai tineri pentru a trece mai ușor prin criză

de Dan Popa HotNews.ro
​”În criza trecută, cea din 2008-2009, aveam vreo 15 firme. La momentul respectiv am făcut o evaluare foarte clară a fiecăreia, să vedem care sunt șansele reale ale respectivelor companii. Să vedem care dintre firme vor ajunge la mal, cum vor ajunge la mal și de câți bani și câte resurse financiare va fi nevoie pentru a le ține pe linia de plutire”, a povestit Dragoș Roșca, unul dintre cei mai cunoscuți investitori locali...
Pensia privata
Foto: ASF

NN Pensii: Scăderea valorii activelor din Pilonul II este temporară. Prin lege românii au garanția că la pensie vor primi cel puțin suma contribuțiilor istorice nete

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Asigurari
Cu active de aproximativ 20 de miliarde de lei pe care le gestionează pentru aproape 2 milioane de români, NN Pensii a transmis vineri că actuala scădere a valorii activelor în contextul pandemiei de COVID-19 este una temporară. Astfel de fluctuații pe perioade scurte au mai apărut și în trecut, dar sistemul de pensii private în general a obținut randamente bune, peste inflație, spune compania. "În același timp, legislația specifică Pilonului II protejează economiile participanților: românii au garanția că, atunci când vor ieși la pensie, vor primi cel puțin suma contribuțiilor istorice nete, arată compania.
Fermieri
Foto: Pixabay

APIA anunță când se reia depunerea online a cererilor de plată, pentru fermieri

de CZ HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | EuROfonduri
Fermierii vor putea să depună online cererile unice de plată la hectar aferente Campaniei 2020, APIA anunțând vineri data reluării procedurii pe internet. Procedura se va face prin utilizarea aplicației IPA online, mijloacelor electronice de comunicații și sistemului IACS.
Violeta Alexandru
Foto: Hotnews

Ministerul Muncii: Circa un milion de persoane ar putea primi ajutorul pentru șomajul tehnic / În trei zile au fost suspendate aproape 900 mii contracte

de CP HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Companii
Ministerul Muncii are o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiare ale ajutorului pentru șomajul tehnic, a declarat vineri Violeta Alexandru, ministrul muncii. Au început să fie trimise deja cereri pentru obținerea ajutorului. Către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială au fost trimise 22 mii cereri în trei zile, iar către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă peste 25.000 cereri pentru circa 240.000 salariați.
Trafic in platforma Interlan
Foto: INTERLAN

Cum se vede creșterea traficului de internet într-o platformă în care sunt conectați peste 100 de operatori de rețele din România: Creșteri de 50% pentru Facebook, Netflix și Google

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Telecom
Peste 100 de operatori de rețele din România, furnizori de servicii de acces la internet, de servicii de conținut, platforme de socializare, instituții guvernamentale ori financiar bancare fac schimb de trafic între rețelele lor prin intermediul platformei InterLAN, la un nivel de trafic zilnic total de până la 235 Gbps, iar luna trecută s-a înregistrat o creștere de aproximativ 10%, a declarat pentru HotNews.ro Eric Băleanu, președintele Asociației Interlan. Cea mai mare creștere de aproximativ 50% în unele cazuri s-a observat în rândul furnizorilor de servicii de conținut: Facebook, Netflix, Google, Microsoft, Blizzard Entertainment etc, spune acesta.
Jeff Bezos
Foto: Blue Origin

Șeful Amazon, donație de 100 milioane dolari pentru americanii afectați de criza coronavirus COVID-19

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Fondatorul și CEO-ul companiei de comerț online Amazon urmează să doneze 100 de milioane de dolari unui fond care se ocupă cu sprijinirea persoanelor afectate de situația economică dificilă provocată de pandemia coronavirus COVID-19, în SUA.
sali fitness online
Foto: Pixabay

Sălile de fitness românești au găsit o soluție „să se mențină în formă”, de când le-a închis pandemia coronavirus COVID-19

de CZ HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Consumator
Sălile de fitness din România, închise temporar de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus COVID-19, au găsit o modalitate de supraviețuire în perioada asta: țin cursuri și tutoriale video, online.
utilizatori de internet
Foto: Pixabay

Schimbări majore în traficul de internet și voce după izolarea populației: Vorbim mai mult la prânz decât seara, consumul de internet fix a urcat și cu 90%

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Telecom
Izolarea populației la domiciliu, munca și învățatul de acasă, în contextul pandemiei de coronavirus, au dus la creșteri de peste 20% la internetul mobil și de până la 90% la internetul fix, arată datele furnizate la solicitarea HotNews.ro de Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS, cei patru mari operatori locali de comunicații. Atenție! S-a schimbat inclusiv modul în care folosim aceste servicii: vorbim mai mult la telefon la prânz decât seara, iar în unele rețele traficul de voce și date nu mai are valori ridicate dimineața și seara, ci a devenit liniar pe tot parcursul zilei.
Masuri de solidaritate Orange
Foto: Orange

Orange a donat 400.000 de euro către Crucea Roșie pentru dotarea spitalelor cu aparate de ventilație și echipamente de protecție

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Telecom
Fundația Orange s-a implicat în lupta împotriva noului coronavirus prin alocarea sumei de 400.000 euro către Crucea Roșie Română, sumă ce va fi folosită pentru dotarea secțiilor de ATI cu aparate de ventilație artificială pentru spitale publice din țară, precum și pentru achiziționarea de echipamente de protecție, a anunțat vineri Orange România. În plus, Orange în parteneriat cu Samsung au livrat 330 de pachete cu telefoane, și SIM-uri cu resurse de voce și internet nelimitat valabile pe o perioada de 6 luni către 55 de spitale publice din țară.
Piata asigurarilor 2019
Foto: ASF

Cum a evolutat piața asigurărilor în 2019: Firmele au avut venituri de 11 miliarde de lei, în creștere cu 8%. Prima medie RCA a crescut cu 3% până la 631 de lei

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Asigurari
Valoarea totală a primelor brute subscrise pentru asigurările RCA în anul 2019 a atins aproximativ 3,78 miliarde lei, în creștere cu 5%, potrivit datelor anunțate vineri de ASF. Despăgubirile plătite asiguraților s-au ridicat la aproape 6 miliarde de lei. Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a crescut cu aproximativ 3% la 31 decembrie 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, înregistrând valoarea de 631 lei.
Ford Puma
Foto: Ford

Ford prelungește suspendarea producției la fabrica din Craiova până cel puțin pe 4 mai

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Auto
Suspendarea temporară a producției fabricilor Ford la nivel european se prelungește până cel puțin pe data de 4 mai, spune compania. Ford anunța pe 19 martie că suspendă activitatea la unitățile de productie din Europa, inclusiv la Craiova. Ford are o capacitate de producție de peste 1.000 de mașini/zi la Craiova (modelele Puma și EcoSport).
Linii de cale ferata
Foto: Hotnews

Încă o încercare - A fost lansată licitația publică pentru achiziția a 20 de trenuri electrice, contract de maximum 3,7 miliarde lei

de Vlad Barza HotNews.ro
A fost lansată procedura de atribuire în vederea achiziției unui număr de 20 de rame electrice destinate serviciilor feroviare de transport călători pe rutele inter-regionale, valoarea estimată fiind cuprinsă între 1.31 miliarde lei și 3.71 miliarde lei, fără TVA, anunță Autoritatea pentru Reformă feroviară. ARF are în derulare în prezent o altă licitație de achizție a 20 până la 40 de rame electrice regionale, licitația care este în prezent blocată aproape total ca urmare a contestațiilor depuse de participanți.
Platforma spitale-donatori/furnizori
Foto: Hotnews

Platforma gratuită care pune în legatură directă spitalele cu donatorii /furnizorii de echipamente de protecție

de Adi Iacob HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Un antreprenor român a lansat o platformă gratuită — NecesarSpital — care pune în legatură directă spitalele cu donatorii/furnizorii de echipamente de protecție Covid-19.
Glovo
Foto: Glovo

Glovo s-a extins în încă 2 orașe din România și caută curieri

de CZ HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Consumator
Închise temporar prin măsurile autorităților, de limitare a epidemiei de coronavirus COVID-19, restaurantele din România mai pot funcționa cu bucătăriile, livrând mâncare la domiciliu, iar acum serviciul de curierat Glovo s-a mai extins în 2 orașe din România.
Bogdan Micu
Foto: Facebook

Ce arată simulările matematice: din 8 aprilie am putea trece la peste 5000 de pacienți infectați. Până la finele lunii aprilie vom trece de pragul de 1000 de decese. Vârful va dura până în 15 mai

de Dan Popa HotNews.ro
Începand cu aproximativ 8 aprilie am putea trece de 5000 de pacienți confirmați cu Covid19, iar în intervalul 25 aprilie - 30 aprilie (+/-5 zile) vom trece de 1000 de decese, arată datele unei simulări făcute de antreprenorul Bogdan Micu. ”Vârful (cazuri in spital si carantina cu simptome grave) va incepe cam pe 7-9 aprilie si va dura pana in 15 mai. Dupa 15 mai vom scadea sub 5000 de oameni in spitale si carantina. Ziua cu cei mai multi oameni in spitale va fi aproximativ intre 17-25 aprilie”, mai spune Micu.

Cu cat a scazut traficul in diverse tipuri de locuri in Romania de cand este carantina generala
Foto: Google

Google a lansat rapoarte detaliate ce arată cu cât a scăzut numărul de vizite în diverse locuri, de când este carantină. Pentru România sunt date pentru fiecare județ

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Începând de vineri, Google publică prima versiune a rapoartelor privind mobilitatea populației în contextul pandemiei COVID-19 - COVID-19 Community Mobility Reports, pentru a oferi date privind schimbările în mobilitatea populației ca urmare a muncii de acasă, izolării la domiciliu și altor politici menite să aplatizeze curba pandemiei. Rapoartele afișează procentual creșterea sau descreșterea numărului de vizite pentru un anumit loc și pentru România arată o scădere de 81% pentru restaurante și cafenele și 72% la transportul public. Datele pentru România sunt și pentru fiecare județ.
Sedinta de Guvern
Foto: Hotnews

Ce a aprobat Guvernul: Normele de aplicare pentru amânarea plății ratelor/ Modificarea schemelor de garantare pentru IMM-uri/ Stimulentul pentru medici, discutat în primă lectură

de CP HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | Companii
Guvernul a aprobat în ședința de joi normele metodologice de aplicare a OUG privind amânarea până la nouă luni a plății ratelor bancare. În aceeași ședință, au fost modificate prin OUG schemele de garantare pentru IMM-uri, pentru a le pune în acord cu cerințele Comisiei Europene, fiind considerate ajutor de stat. Astfel, normele de aplicare pentru creditele IMM au fost citite în primă lectură și urmează să fie adoptate în ședința de luni. Vezi ce s-a mai aprobat.
Tudorel Andrei, presedintele INS
Foto: Hotnews

Tudorel Andrei, președintele INS: În aprilie, afacerile din economie s-ar putea contracta cu 40%. În martie, contracția a fost de circa 30%

de Dan Popa HotNews.ro
Volumul activității economice, măsurat prin prisma cifrei de afaceri rulate de companiile din România ar putea scădea în această lună cu 40%, spune într-o discuție cu HotNews.ro dl. Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, după compilarea rezultatelor unui sondaj ad-hoc făcut printre peste 8.800 de manageri. INS încearcă să transmită date aproape în timp real pentru a ajuta decidenții de politici publice să-și facă o idee despre evoluția economiei reale. Următoarele cifre vor fi despre contracția importurilor și exporturilor în timpul pandemiei, datele fiind în curs de prelucrare.” Este obligația noastră să dăm niște semnale, chiar dacă statistica oficială nu poate să ofere a doua zi date cu privire la ce s-a întâmplat săptămâna trecută. E vorba până la urmă de respectarea unor rigori, a unor regulamente”, spune dl. Andrei.
Ludovic Orban
Foto: Guvern

Guvernul accesează 400 milioane de euro de la Banca Mondială pentru combaterea pandemiei de Coronavirus

de DP HotNews.ro
Guvernul României a accesat linia de asistență financiară preaprobată în valoare de 400 milioane de euro acordată de Banca Mondială pentru a contribui la prevenirea răspândirii pandemiei de COVID – 19 (Coronavirus) și la punerea în aplicare a unor măsuri în acest scop, anunță oficialii Băncii Mondiale. ”Această finanțare sprijină o serie de intervenții menite să ducă la consolidarea serviciilor de intervenție și a celor medicale, la minimizarea pierderilor pentru sectoarele public și privat, precum și la protejarea vieții cetățenilor și a calității traiului în general”, se mai arată în comunicat.
Daniel Dines
Foto: Facebook

„Compania românească” UiPath, menționată în presa internațională pentru o inovație într-un un spital irlandez, în lupta anti-coronavirus COVID-19

de CZ HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Economie | IT
Compania IT româno-americană UiPath a realizat, pro bono, pentru un spital din Irlanda, un sistem de automatizare software prin care asistentele completează automat anumite formulare cu rezultate de la testări, pentru a câștiga timp prețios să se ocupe de bolnavii de coronavirus COVID-19, scrie Reuters, într-un articol preluat de presa din toată lumea.
Cum te pregatesti pentru somajul tehnic de la stat
Foto: Hotnews
​Întâlnire online

VIDEO La ce trebuie să fii atent dacă ești antreprenor și apelezi la șomajul tehnic suportat de stat. Clarificări cu privire la prevederile ordonanței de la consultantul fiscal Cornel Grama

de Florin Barbuta HotNews.ro
​​Șomajul tehnic suportat de stat încă ridică anumite întrebări, astfel că HotNews.ro a adunat mai multe neclarități sesizate în rubricile de comentarii, de către unii dintre dvs., și le-a adresat consultantului fiscal Cornel Grama, în cadrul interviurilor #deladistanță. Astfel, cei care au avut neclarități în anumite aspecte, poate vor găsit răspunsul mai jos. Potrivit consultantului fiscal, sunt încă anumite clarificări pe care trebuie să le facă cei care au scris ordonanțele, precum interpretarea în ce privește contractele part-time sau administratorii fără contract de muncă. Autoritățile par că încă nu știu cum să interpreteze legea. Agențiile județene, depinde la care suni, interpretează legea diferit, în funcție de ce au înțeles, altele nu știu și așteaptă clarificări de la centru.

Confederația Patronală Concordia, despre pachetul de legi al PSD: ​​Populismul poate costa mai mult decât criza

de DP HotNews.ro
Sectoare vitale ale economiei românești pot fi date complet peste cap de un pachet legislativ adoptat în grabă de Parlamentul României, fără un dialog cu Guvernul, autoritățile de reglementare, patronate și sindicate. Membrii Confederației Patronale Concordia înțeleg foarte bine situația excepțională în care ne găsim și nevoia unor măsuri, de asemenea, excepționale, dar acestea trebuie luate în urma unei minime analize. În caz contrar, un ajutor temporar se poate transforma într-o criză prelungită în ani de zile pentru noi toți, consumatori și producători deopotrivă, arată un comunicat transmis joi de reprezentanții Confederației.
Dan Pascariu
Foto: Agerpress

Dan Pascariu părăsește șefia Consiliului de supraveghere al UniCredit Bank, după ce BNR l-a avizat pe post pe înlocuitorul său

de Dan Popa HotNews.ro
Dan Pascariu, 69 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți bancheri din piață, părăsește de mâine șefia Consiliului de Supraveghere al băncii, după ce Banca Centrală a numit înlocuitorul său în CA. ”Mie mi se termina oricum mandatul, dar mi s-a prelungit în martie acest mandat până cel târziu la finalul anului, ne-știindu-se când va autoriza BNR pe cel care mă înlocuiește. Zilele acestea avizul BNR dat colegei mele slovene a sosit, astfel încât am luat decizia de a mă retrage”, a explicat bancherul pentru HotNews.ro
Cateva sfaturi pentru cei care lucreaza de acasa
Foto: CERT-RO

Utilizatorii de carduri bancare din Romania sunt vizați de o nouă campanie de tip phishing

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | IT
CERT-RO semnalează apariția unor site-uri de phishing ce vizează utilizatorii de carduri bancare din România - Visa, MasterCard, American Express și altele. Paginile de phishing sunt găzduite pe subdomenii ale platformei gratuite Weebly, făcând în anumite cazuri mai complicată blocarea acestor site-uri la nivelul rețelei organizaționale.
Zoom
Foto: Zoom

Ce grave probleme de securitate are Zoom, cea mai populară aplicație a momentului

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | IT
În vreme ce tot mai multe persoane sunt nevoite să lucreze de la distanță, din cauza restricțiilor impuse de răspândirea COVID-19, aplicația Zoom câștigă tot mai multă popularitate. Ceea ce nu știu utilizatorii este faptul că aplicația prezintă o serie de vulnerabilități și funcții ascunse, avertizeaza CERT-RO. Zoom avea 10 milioane de useri pe zi înainte de criza COVID, iar acum a ajuns la peste 200 de milioane și 90.000 de școli îi folosesc serviciile.
Ikea
Foto: DepositPhotos.com

Operatorul IKEA a cumpărat un startup care ajută clienții să-și „mobileze” casele cu telefonul

de CZ HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Consumator
Ingka Group, care operează sute de magazine IKEA în peste 30 de țări, inclusiv România, a cumpărat un startup de realitate augmentată care va permite clienților să-și „mobileze” virtual casele, cu telefonul inteligent.
someri
Foto: sxc.hu

Peste 860 mii de oameni au intrat în șomaj tehnic, iar 173 mii au rămas fără locuri de muncă

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Companii
Numărul celor care intră în șomaj tehnic și a celor care rămân fără joburi crește semnificativ de la o zi la alta. Cei afectați sunt din zona de comerț, turism, industria prelucrătoare și construcții. Acestea sunt domeniile care au cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de coronavirus. Vezi în text situația exactă.
Documente online
Foto: Guvern

O nouă platformă digitală a Guvernului/ Va fi folosită de instituțiile publice care nu au un sistem propriu de registratură online

de CP HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Telecom
Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Aurachain, Asociația pentru Tehnologii Avansate, Bithat și Telekom a lansat platforma digitala https://aici.gov.ro/home. Este, de fapt, un intermediar pentru înregistrarea documentelor adresate instituțiilor publice care nu au un sistem propriu de registratură online. Practic, poate fi folosită pentru depunerea documentelor online. De exemplu, cele pentru șomajul tehnic.
Pensionari
Foto: pxfuel.com

Efectele crizei CoVid-19 asupra fondurilor de pensii private: Valoarea activelor participanților la Pilonul II a scăzut, dar situația este temporară asigură administratorii fondurilor de pensii

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Asigurari
Ca urmare a șocului puternic suferit de piețele financiare, fondurile de pensii private din România se confruntă cu o depreciere temporară a valorii activelor administrate, a anunțat joi, 2 aprilie, APAPR (asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private). "Performanțele investiționale ale Pilonului II rămân pozitive atunci când sunt privite pe termen mai lung (1, 3, 5 și 10 ani). Situația actuală este temporară, cauzată de o situație obiectivă evidentă, iar experiență arată mereu o recuperare a valorii activelor odată cu revenirea la normal a activității economice.", susține asociația.
Sonda petrol
Foto: Flickr

Simptomul crizei sectorului petrolului: Barilul american Wyoming Asphalt Sour a intrat în teritoriul negativ

de R.M. HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Energie
În fața dezechilibrului generat de o cerere în bernă și de o ofertă supraabundentă, unele tipuri de petrol se tranzacționează mult sub cotațiile de referință iar unele au trecut chiar în teritoriul negativ, scrie AFP.
Dacia Duster
Foto: Dacia

Dacia spune că întreruperea activității de fabricație la Mioveni va fi prelungită. NU a fost comunicată data reluării

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Auto
În contextul propagării virusului COVID -19 la nivel global și al evoluției crizei sanitare, Groupe Renault România, în acord cu partenerii sociali, prelungește perioada de întrerupere a activității de producție de la uzinele din Mioveni. Reamintim că Dacia anunțase inițial că activitatea va fi întreruptă până la 5 aprilie, iar angajații sunt în șomaj tehnic.
Euro
Foto: Politia de Frontiera

Solidaritatea europeană: 100 de miliarde de euro vor fi alocate țărilor membre pentru menținerea locurilor de muncă și sprijinirea firmelor

de CP HotNews.ro
Comisia Europeană a propus joi un instrument de solidaritate în valoare de 100 de miliarde euro, denumit SURE, care îi va ajuta pe lucrători să își păstreze veniturile și va sprijini firmele pentru ca acestea să se mențină pe linia de plutire. Comisia propune, de asemenea, redirecționarea tuturor fondurilor structurale disponibile către răspunsul la coronavirus.
Cu cat imi creste rata daca imi suspend creditul
Foto: Pixabay

Câte ​5 sfaturi pentru persoane fizice și firme pentru a gestiona mai ușor această criză

de DP HotNews.ro
​Dacă tot nu se poate ieși să-ți iei masa în oraș, pune deoparte banii pe care îi cheltuiai pe-afară cu prietenii, construindu-ți un fond de rezervă, recomandă specialiștii BCR, care au avut miercuri prima conferință de presă online în care au discutat despre cum pot persoanele fizice și firmele să-și eficientizeze situatia financiară în această perioadă. Bancherii au mai oferit în cadrul discuțiilor exemple de calcul privind suspendarea ratelor sau alte măsuri de sprijin pe care le-au pus în practică.
Câte ​5 sfaturi pentru persoane fizice și firme pentru a gestiona mai ușor această criză
Adresa ANCOM
Foto: Hotnews

Arbitrul telecom cere să nu se întrerupă serviciile de internet, TV și telefonie, în caz de neplată a facturilor

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Telecom
În contextul răspândirii virusului COVID-19 și a instituirii stării de urgență în țară, Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a solicitat în data de 20 martie furnizorilor de telefonie fixă și mobilă, internet și televiziune să nu întrerupă furnizarea serviciilor pentru neplata facturilor, se arată într-o adresă publicată miercuri de Vali Petcu pe blogul său. Contactat de HotNews.ro, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a confirmat adresa și a precizat că operatorii au deja proceduri interne prin care oferă utilizatorilor posibilitatea amânării plăților sau eșalonarea acestora. Vezi în articol integral adresa ANCOM către furnizorii telecom
Oficialii STS
Foto: Hotnews

UPDATE STS ar putea furniza gratuit semnătură electronică pentru instituțiile publice - proiect de OUG aflat pentru a doua oară pe masa Guvernului

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Telecom
Guvernul ar putea adopta joi o Ordonanță de Urgență prin care Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ar putea deveni furnizor servicii de certificare calificată (inclusiv semnătură electronică) destinate exclusiv personalului autorizat din cadrul instituțiilor și autorităților publice. Un proiect similar a fost luni pe agenda Guvernului, dar a fost amânat pentru ale dezbateri. Inițiativa a stârnit controverse în industrie: unii susțin că desemnarea STS ca furnizor de semnătura calificata ar fi o problemă de concurența neloială, în timp ce alții spun că mai sunt țări în UE unde autoritățile emit certificate calificate pentru semnătura electronică.
  • UPDATE (00:30) Guvernul a adoptat proiectul de OUG, dar rămâne de văzut care este forma finală după publicarea în Monitorul Oficial.
angajati
Foto: PxHere

Firme: Statul să subvenționeze salariile angajaților din privat, să continue lucrul

de CZ HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Cariere
Investitorii germani și români membri ai Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK) solicită autorităților române o lege prin care statul să subvenționeze salariile angajaților din mediul privat, pentru ca aceștia să continue lucrul în firme, dar cu o intensitate mai redusă, în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19.
Ventilatoare facute intr-o fabrica auto
Foto: Seat

Oficialii spun că au discutat cu marile companii auto din țară și că acestea ar fi dornice să producă ventilatoare, combinezoane și măști de protecție

de Vlad Barza HotNews.ro
Industria auto din România vrea să ajute economia românească și să contribuie la producția de echipamente și produse medicale, precum măști, combinezoane și biocide, și va participa la proiectul de realizare a unui ventilator de respirație destinat bolnavilor de coronavirus, a anunțat, joi, ministrul Economiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres. El a explicat însă că, dacă la măști lucrurile sunt ceva mai simple, la ventilatoare este mult mai complicat.
platforma made in cluj
Foto: Hotnews

Doi antreprenori au lansat o platformă care să-i ajute pe producătorii din Cluj

de RA HotNews.ro
Doi antreprenori au lansat o platformă online care aduce împreună micii producători din județul Cluj cu scopul de a sprijini afacerile locale și consumul de produse locale în această perioadă de criză, scrie Mediafax.
Magazin
Foto: Pixabay

INFOGRAFIC Necesarul de alimente al populației poate fi acoperit din surse interne - studiu

de RA HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | IT
La momentul de față, România are capacități de producție care ar putea asigura în întregime necesarul de alimente al populației, este concluzia unui studiul realizat de platforma Termene.ro. Câte cheltuie românii pe mâncare.
Echipa_Bright_Spaces_Bogdan Nicoară - Fondator & CEO, Petrică Postolache - Developer, Eugen Mihai - Designer, George Marin - Developer, Andrei Constantin - Cofondator_&_CTO
Foto: Hotnews

Un startup românesc a fost selectat în acceleratorul Pi Labs din Marea Britanie

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | IT
Startup-ul românesc proptech Bright Spaces, dezvoltatorul platformei digitale complete de prezentare și ofertare a clădirilor și spațiilor de birouri, a fost selectat în acceleratorul proptech (property technology) Pi Labs din Marea Britanie. Pi Labs este prima firmă de venture capital din Europa care investește exclusiv în startup-uri care dezvoltă tehnologii pentru domeniul imobiliar.
Cristian Bichi, consilierul Guvernatorului BNR
Foto: Hotnews

Coronavirusul și moratoriile bancare din unele țări europene

de Cristian Bichi Banca Nationala a Romaniei
În contextul crizei generate de răspândirea noului coronavirus, țările europene au adoptat măsuri urgente extraordinare pentru a face față impactului economic și social al COVID-19. Articolul de față prezintă, pe scurt, prevederile legislative din Spania, Franța, Italia și Portugalia privind sprijinul de lichiditate pentru întreprinderi și moratoriile referitoare la rambursarea creditelor bancare.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

„Împrumutătorii de ultimă instanță” nu sunt toți la fel/ Lupta contra coronavirus și resursele publice

de Daniel Daianu Consiliul Fiscal
Bătălia contra Covid19 a obligat la închidere parțială a activității economice, manifestându-se ce am numit „efectul shutdown”/lacătul pe ușă. Implicațiile economice și sociale sunt vaste. Recesiunea economică este inevitabilă, creșterea șomajului este abruptă și pe front larg, deficite bugetare cresc puternic în Europa. De aceea, bănci centrale și guverne au pus în joc programe de susținere economică și socială ce ating cote unele nemaiîntâlnite după Al Doilea Război Mondial. În SUA și Germania, asemenea programe depășesc pentru fiecare din aceste țări 10% din PIB. Și în alte țări programele sunt de mari proporții.
Certasig Asigurari
Foto: Certasig Asigurare

Falimentul Certasig Asigurări: Acționarii convocați pentru a lua act de formularea cererii de deschidere a procedurii de faliment și de demisiile unor membri din conducere

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Asigurari
Consiliul de administrație al Certasig Asigurări a convocat Adunarea generală ordinară a acționarilor societății pentru data de 4 mai 2020 pentru a lua act de demisiile a doi membri ai conducerii, precum și de formularea cererii de deschidere a procedurii falimentului societății, se arată într-un convocator publicat miercuri 1 aprilie în Monitorul Oficial. ASF a decis în 19 februarie să inițieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva acestui asigurător, după ce a constatat că este în stare de insolvență.
Cehia amana si ea plata ratelor bancare
Foto: Pixabay

Cehia vrea să amâne plata ratelor la credite cu până la șase luni. Nu și în cazul creditelor a căror plată a fost întârziată cu peste 30 de zile

de DP HotNews.ro
Guvernul ceh a aprobat o schemă privind o amânare de până la șase luni a plății ratelor la creditele ipotecare, de consum și ale companiilor, pentru a sprijini țara în timpul crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmit DPA și Reuters, citate de Agerpres. Decizia este menită să sprijine cetățenii și firmele afectate de epidemie, iar cei interesați pot opta pentru o amânare de trei sau șase luni, a explicat Ministerul ceh de Finanțe.
Schema nu acoperă facilitățile de tip "descoperit de cont" (overdraft), datoria de pe cardul de credit, creditul de tip revolving și nici împrumuturile a căror plată a fost întârziată cu peste 30 de zile.
Cehia vrea să amâne plata ratelor la credite cu până la șase luni
In uzina Dacia
Foto: Hotnews

Dacia ar putea relua producția în a doua parte din aprilie, spune ministrul economiei. În ce condiții speciale se poate face acest lucru

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Auto
Reprezentanții Dacia pregătesc un scenariu de reluare a producției, în așa fel încât să protejeze sănătatea oamenilor, și sunt optimist că acest lucru se va întâmpla poate în a doua parte a lunii aprilie, a declarat, joi, ministrul Economiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres. ”Ei doresc să pornească lucrurile, dar sunt oarecum dependenți de industriile din țările europene, de producătorii mari, de lanțul de aprovizionare”, a mai spus ministrul.
Intaizeri la plata daunelor RCA
Foto: ASF

Decizii ASF în asigurări: City Insurance a fost amendată cu 100.000 de lei, iar Euroins a ieșit de sub administrarea temporară a Fondul de Garantare a Asiguraților

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Asigurari
City Insurance, cel mai mare asigurător din piață, a fost amendat miercuri cu 100.000 de lei de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în urma unui control în care s-au constatat încălcări ale Legii 237/2015 privind metodologia de calcul a rezervelor tehnice. Compania a fost de asemenea obligată să implementeze măsuri suplimentare pentru remedierea deficiențelor. Tot miercuri, ASF a decis că Euroins nu mai are nevoie să fie sub administrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraților, în urma măsurilor luate.
Incredere scazuta in autoritati
Foto: MKOR

Nesiguranță, îngrădire, shoppingul e cinic, nu știu ce vom face - asta este starea de spirit a populației (studiu). Încredere scăzută în autorități

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vedeți, viețile noastre sunt altfel. Cetățenii nu sunt prea mulțumiți de cum gestionează autoritățile criza asta cauzată coronavirus. Un studiu realizat de MKOR arată că din 7 stele/puncte posibile, românii au dat 3,84 la capacitatea de gestionare a crizei.
Guvernul Orban
Foto: gov.ro

Guvernul a suspendat transparența decizională. Concordia: Poate submina serios încrederea dintre stat și cetățeni

de F.B. HotNews.ro
Confederația Patronală Concordia atrage atenția asupra faptului că suspendarea, de către Guvernul României printr-o Ordonanță de Urgență, a unora dintre normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social pe durata stării de urgență poate submina serios încrederea dintre stat și cetățeni, indispensabilă în această perioadă de criză, se arată într-un comunicat de presă al organizației.
Compa Sibiu
Foto: Compa

Coronavirus - Unul dintre cei mai importanți producători de componente auto suspendă în aprilie contractele de muncă pentru o mare parte a salariaților și reduce drastic activitatea

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Auto
Compa Sibiu, producător de componente auto cu afaceri anuale de peste 750 milioane lei, își reduce puternic activitatea în luna aprilie din cauza crizei sanitare și a problemelor pe care le au alte companii partenere, anunță compania, într-o comunicare pe BVB. Compa a avut venituri de 772 milioane lei anul trecut, are 2.000 de angajați și profitul net a fost de 33,2 milioane lei.
magazin online
Foto: Pixabay

Un magazin online rusesc a primit o finanțare de 50 milioane dolari de la americani

de CZ HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | IT
Unul dintre primele magazine online din Rusia, Ozon.ru, a primit marți o finanțare de 50 de milioane de dolari, de la un fond de investiții american. Investiția acordată de fondul american Princeville Capital este sub formă de împrumut convertibil în acțiuni, potrivit Reuters.
Certificat de urgenta
Foto: Ministerul Economiei

Obținerea Certificatelor de Situație de Urgență- 14 întrebări și răspunsuri

de CP HotNews.ro
Joi, 2 Apr 2020 Economie | Companii
Ministerul Economiei a răspuns la 14 întrebări legate de cazuri punctuale în privința obținerii certificatelor de situație de urgență. De exemplu, a răspuns dacă pot beneficia de șomaj tehnic beneficiarii programelor naționale sau cei care și-au deschis activitatea în perioada decembrie 2019 - februarie 2020 și nu pot justifica o scădere de 25% a veniturilor.
Unele firme au demarat reduceri salariale
Foto: Pixabay

Reîncep tăierile de salarii. Aproape 40% din angajații din microîntreprinderi și întreprinderi mici au suferit reduceri salariale (studiu)

de Dan Popa HotNews.ro
Telefonul șefului a venit după-amiaza. ”Cu regret te anunț că începând de la întâi aprilie am fost nevoiți să reducem salariile în firmă cu 20% ca urmare a acestei crize. Îți vom trimite prin curier documentele pe care te rugăm să le semnezi”, i s-a transmis lui Radu T., vânzător la un modest magazin alimentar din Dâmbovița. După isteria de acum 2-3 săptămâni, tot mai puțini oameni ies din case iar coșul de cumpărături este mai ieftin, spune Vasile Dragomir, proprietarul magazinului. În plus, lumea începe să cheltuiască mult mai puțin sau, cum spunem pe aici ”trage de bani” cât mai mult. Dragomir nu este singurul proprietar care își vede afacerea lovită de coronavirus. Circa 40% din angajații firmelor de dimensiuni foarte mici suferă ca urmare a reducerii veniturilor.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: Pixabay

Financial report Riscurile psihologice ale izolării în 5 întrebări și răspunsuri. Cetățenii din Italia și Spania încep să protesteze împotriva piedicilor din viața de zi cu zi. Democrația în Ungaria este “imunocompromisă“

de Dan Popa HotNews.ro
Financial Times: Blocajul impus de autorități începe să afecteze tot mai mult oamenii. Cetățenii din Italia și Spania încep să protesteze împotriva piedicilor dure din viața de zi cu zi ● The Washington Post: Coronavirusul omoară prima democrație. S-ar putea spune că Ungaria era deja “imunocompromisă“ ● Les Echos: Coronavirus: riscurile psihologice ale izolării în 5 întrebări și răspunsuri ● Știri pe scurt.
Unul din sase someri romani ar accepta sa lucreze in orice conditii
Foto: sxc.hu

Circa un milion de britanici au solicitat sprijinul financiar al Statului în ultimele două săptămâni, de 10 ori mai mulți decât într-o perioadă normală

de DP HotNews.ro
​​Aproape un milion de persoane din Marea Britanie au solicitat sprijinul Statului (acel ”universal credit”), de când Boris Johnson a cerut oamenilor să rămână acasă acum două săptămâni, ceea ce arată creșterea rapidă a șomajului provocată de coronavirus, scrie Financial Times. ​Circa un milion de britanici au solicitat sprijinul financiar al Statului în ultimele două săptămâni, de 10 ori mai mulți decât într-o perioadă normală.
ZOOM
Foto: Hotnews

Aplicația Zoom, folosită și de școlile din România, supusă unor verificări în SUA

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | IT
Aplicația de videoconferință Zoom, utilizată și în România de către elevi și profesori pentru a ține cursurile online, pe perioada închiderii școlilor, a intrat în atenția procurorilor americani, preocupați confidențialitatea datelor.
Ionel Danca
Foto: Guvern

Ionel Dancă: Unele activități din sectorul public ar putea fi reduse sau suspendate

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Activități ale unor instituții publice, care nu mai sunt solicitate, ar putea fi reduse sau suspendate pe perioada situației de urgență, a declarat pentru HotNews.ro Ionel Dancă, cancelarul prim-ministrului. El a dat exemplul zona relațiilor cu publicul la anumite instituții, unde activitatea ar putea fi redusă.
Victor Picu-ANOFM
Foto: StartupCafe.ro

​VIDEO. Șomajul tehnic plătit de stat, cu șeful ANOFM: Cum se va aplica, procedurile de accesare, nouă platformă online. „Ideal ar fi să trimiteți cu semnătură digitală, dar puteți să o faceți și cu semnătură olografă”

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
La StartupCafe.ro am vorbit cu omul-cheie al accesării șomajului tehnic plătit de stat, pentru firmele românești, în această perioadă. Președintele Agenței Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Victor Picu, a explicat, într-un interviu video, pe Zoom, modul cum va fi socotit șomajul tehnic plătit de stat, în funcție de perioada de accesare, demersurile online pe care trebuie să le facă firmele și alte aspecte. O platformă online va fi deschisă de stat, ca mijloc suplimentar pentru încărcarea cererii, declarației pe proprie răspundere și a listei cu angajații trimiși în șomaj tehnic, de către firmele care vor să acceseze subvenția de la stat.
Florin Citu
Foto: Agerpres

Ministrul Finanțelor admite în premieră: Da, e adevărat, economia s-ar putea să intre în teritoriu negativ/ Măsurile fiscale luate de noi echivalează cu 3% din PIB/ Săptămâna viitoare vom publica proiecția privind deficitul

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”Cât privește creșterea economică (din acest an-n.red) nu sunt atât de pesimist. Pentru că văd și cum răspunde și sectorul privat. O parte dintre ei se reorientează, chiar dacă nu reușesc toți să facă asta. Discut foarte mult cu antreprenori și chiar și cu cei din sectorul de Horeca, ei fiind printre cei mai afectați. Da, e adevărat, economia s-ar putea să fie pe negativ în acest an. Dar nu cred că scenariile pe care le-am văzut în presă sunt reale”, spune ministrul Finanțelor într-un interviu #deladistanta acordat HotNews.ro și StartupCafe.ro.
Alfa Romeo Giulia GTA
Foto: Alfa Romeo

Italia: Vânzările de mașini noi în martie au fost de șase ori mai mici decât acum un an, într-una dintre cele mai grele perioade din istoria recentă a țării

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | Auto
Vânzările de mașini noi în Italia au scăzut cu 86% în martie, lună în care activitatea economică a încetat aproape total în țara europeană unde coronavirusul a făcut cele mai multe ravagii, scrie Automotive News. Cea mai pesimistă prognoză indică o scădere de aproape 50% a pieței auto pentru întreg anul. Epidemia de COVID-19 a făcut peste 12.000 de morți în Italia și bilanțul este mai ”negru” cu fiecare zi.
Florin Citu
Foto: Hotnews

VIDEO Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: În acest moment NU e nevoie să încheiem un acord cu FMI/ Vom vedea ce decizie vor lua agențiile de rating

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”În acest moment nu e nevoie să încheiem un acord cu FMI, spune ministrul Finanțelor într-un interviu #deladistanță acordat HotNews.ro și Startupcafe.ro. ”Trebuie să finanțăm deficitul bugetar și în acest context ne uităm la toate instituțiile internaționale care au facilități pentru perioade de criză, dar fără condiții” , mai spune ministrul Finanțelor. Întrebat dacă se așteaptă la o înrăutățire a ratingului suveran din partea principalelor 3 agenții de specialitate- Moodys, Standard & Poors și Fitch- ministrul Finanțelor a spus că nu știe ce decizie vor lua, dar speră ca cele 3 agenții de rating să facă diferența între niște costuri one-off (care se întâmplă o singură dată) și structura economiei.
Laurențiu Ciocîrlan, Equiliant Capital
Foto: Hotnews

Ce afaceri au șanse de a fi finanțate pe timp de criză? La ce se uită un fond de investiții când își plasează banii într-un business? Vezi ce spune Laurențiu Ciocârlan, managerul fondului de investiții Equiliant Capital, invitat online #deladistanță joi, 2 aprilie de la ora 12.00

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Laurențiu Ciocârlan, managing partner al fondului de investiții Equiliant Capital va participa joi, 2 aprilie de la ora 12.00, la o întâlnire online realizată la distanță și va răspunde întrebărilor cititorilor despre efectele crizei coronavirus în domeniul investițiilor, despre ce măsuri pot fi luate pentru a-ți proteja investițiile și mai ales cum investești în perioade de criză.
  • Adresați întrebări legate de tema întâlnirii on-line folosind formularul de comentarii de la sfârșitul articolului.
  • Vor fi acceptate doar comentariile și întrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent
Cod
Foto: Pexels

O companie de securitate IT caută startup-uri pentru a dezvolta noi produse împreună

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | IT
Startup-urile de tehnologie se pot înscrie în cadrul programului Open Innovation, lansat de Kaspersky Innovation Hub. Cele mai bune inițiative bazate pe tehnologie vor fi invitate să ia parte la proiecte pilot, unde startup-urile și compania de securitate cibernetică vor lucra în comun la dezvoltarea de produse, cu posibilitatea promovării globale.
Semnatura electronica
Foto: Comisia Europeana

UPDATE Digitalizarea statului în contextul COVID-19: Guvernul a amânat ordonanța prin care STS ar putea furniza gratuit semnătură electronică pentru instituțiile publice

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ar putea deveni furnizor de servicii de certificare calificată destinate exclusiv personalului autorizat din cadrul instituțiilor și autorităților publice, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență care s-a aflat luni pe masa Guvernului, dar care a fost amânat pentru dezbateri suplimentare. "Propunerea era simplă. STS ar deveni furnizor de servicii de semnătură electronică calificată în mod gratuit pentru instituțiile publice, fără a avea monopol fiind unul dintre furnizorii de servicii de semnătură electronică.", a explicat pentru HotNews.ro Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).
  • UPDATE (14:50) Proiectul stârnește deja controverse: unii susțin că desemnarea STS ca furnizor de semnătura calificata ar fi o problemă de concurența neloială, în timp ce alții spun că mai sunt țări în UE unde autoritățile emit certificate calificate pentru semnătura electronică.
Bursa de Valori Bucuresti - BVB
Foto: Hotnews

​Banca Transilvania și Nuclearelectrica, pe cale să fie incluse în indicii de Piață Emergentă ai FTSE Russell

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | Burse
Două companii românești sunt pe cale să fie incluse în indicii de Piață Emergentă ai FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania și Nuclearelectrica, dar acestea ar trebui să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate în următoarele trei luni, se arată într-un comunicat de presă al Bursei de Valori București. Asta după ce furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat în cadrul revizuirii interimare din martie 2020 o serie de clarificări în cazul promovării României la statutul de Piață Emergentă Secundară.
Logo Xerox
Foto: Xerox

Xerox renunță la a mai cumpăra HP, din cauza crizei coronavirus COVID-19

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Pandemia de coronavirus COVID-19 blochează o achiziție istorică în business-ul de tehnologie mondial: Xerox a anunțat că renunță la a prelua HP, o companie cu venituri de 5 ori mai mari. Ce prezență au cele două companii în România?...
Factor postal
Foto: Posta Romana

Poșta a început livrarea pensiilor: În Suceava, unde mai multe localități sunt în carantină, poștașii se vor deplasa cu mașini și va fi o procedură specială

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Poșta Română a anunțat miercuri că a început achitarea pensiilor și că a stabilit o procedură de lucru specială pentru gestionarea situației particulare de la Suceava, acolo unde municipiul și 8 comune se află în carantină. Poștașii se vor deplasa cu mașini, vor fi echipați corespunzător, fiind protejați cu măști, mănuși și dezinfectant, iar pensiile vor fi date în plic.
Peugeot 2008
Foto: Peugeot

Franța dă o idee despre prăbușirile ce vor urma pe piețele auto europene - Vânzările de mașini noi au scăzut cu 72% în martie, unele mărci au înregistrat -85%

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | Auto
Vânzările de mașini noi au scăzut în Franța cu 72% în martie, în condițiile în care restricțiile de circulație sunt dure și dealerii au închis după jumătatea lunii. Este foarte posibil ca astfel de scăderi să se înregistreze în multe dintre țările cu carantină generală. Vânzările Dacia au scăzut cu 80%, cele ale Opel cu 90%, iar Jeep a scăzut cu 85%.
Cristian Popa - membru CA la BNR
Foto: Arhiva personala

BNR a recomandat băncilor să NU plătească dividende anul acesta (Cristian Popa - membru CA BNR). Același lucru a cerut și Banca Centrală Europeană instituțiilor bancare din zona euro

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Banca Națională a României (BNR) a recomandat băncilor să nu plătească dividende anul acesta, a declarat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Centrale, în cadrul unei întâlniri online organizată de ARIR. Recomandări similare au făcut atât Banca Centrală Europeană, cât și Banca Angliei.
Dispecer
Foto: Hotnews

Cum lucrează în condiții de izolare la locul de muncă dispecerii de la Distribuție Oltenia

de CP HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Personalul esențial din domeniul energiei și gazelor naturale trebuie izolat la locul de muncă, aceasta este una dintre prevederile Ordonanței militare nr.4. Refuzul izolării preventive atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz. Perioadele de izolare pentru personal sunt stabilite de angajator. Vezi condițiile de izolare de la Distribuție Oltenia.
angajate gravide
Foto: PxHere

Ce se întâmplă cu angajatele gravide, în timpul pandemiei de coronavirus

de RA HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Peste 500.000 de angajați au fost trimiși până în prezent în șomaj tehnic, iar alte peste 100.000 de persoane au fost disponibilizate în luna martie, potrivit datelor Inspecției Muncii, urmare a efectelor economice ale pandemiei de coronavirus. Ce se întâmplă cu salariatele gravide în această perioadă? Pot fi disponibilizate sau trimise în șomaj tehnic?
Certificate de situații de urgenta
Foto: Monitorul Oficial

Început de lună nouă, dar site-ul de unde antreprenorii pot obține certificatele de situații de urgență afișează un mesaj cu “în curând”

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Celebrele certificate de situații de urgență de care au nevoie firmele pentru a accesa anumite facilități, la această oră nu pot fi eliberate. Site-ul dedicat http://prevenire.gov.ro/ afișează același mesaj de marți, prin care informează că „în curând aici veți putea solicita eliberarea Certificatelor de Situație de Urgență!”.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: Pixabay

Financial report Numărul deceselor din Marea Britanie a urcat cu 381 într-o zi. Pot bancnotele să transmită virusul? În Bulgaria devine obligatorie purtarea măștii în locuri publice. Piacenza, un oraș „sub asediu”

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Financial Times: Numărul deceselor din Marea Britanie a urcat cu 381 într-o zi. Gove spune că testarea trebuie dusă „mai departe și mai repede”, dar spitalele se confruntă cu o penurie de reactivi ● Statele din UE își sporesc “solidaritatea” ripostând astfel în fața criticilor. Bruxelles-ul vrea cooperare între statele membre pentru a contracara afirmațiile potrivit cărora China ar ajuta mai mult ● Les Echos: Pot bancnotele să transmită virusul? Durata de viață a unui virus pe o bancnotă nu trece de două ore, dar teama că numerarul transmite virusul amenință supraviețuirea plăților cash ● SEGA: În Bulgaria devine obligatorie purtarea măștii în locuri publice ● Il Giornale: Piacenza, un oraș „sub asediu”: virusul a făcut mai mult de 500 victime ● Știri pe scurt.
Rata somajului in randul tinerilor este foarte ridicata
Foto: sxc.hu

​În februarie, luna în care s-a declanșat criza Covd19, numărul șomerilor a urcat lcu 2000 de persoane, înregistrându-se în total 352.000 de șomeri

de DP HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna februarie a anului 2020 a fost de 352.000, în creștere față de ianuarie 2020 cu 2000 de persoane, iar față de februarie 2019 cu 6.000 de persoane, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică. Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu un punct procentual pe cea a femeilor (valorile respective fiind 4,3% în cazul persoanelor de sex masculin și 3,3% în cazul celor de sex feminin).
Cerere PFA somaj tehnic
Foto: Monitorul Oficial

Formularele necesare la șomajul tehnic plătit de stat, publicate în Monitorul Oficial: Declarație pe proprie răspundere, cerere, listă pentru firme, PFA, întreprinderi individuale

de CZ HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Actualitate | Coronavirus
Ministerul Muncii a publicat în Monitorul Oficial, marți seara, 4 ordine de ministru prin care se stabilesc formularele necesare firmelor, persoanelor fizice autorizate (PFA), cluburilor sportive și altor beneficiari ai șomajului tehnic plătit de stat pe perioada stării de urgență, ca urmare a pandemiei de coronavirus COVID-19.
Ambalaj pe baza de plante
Foto: vericoolpackaging.com

Un startup care vrea să înlocuiască ambalajele de plastic cu produse pe bază de plante a obținut 19 milioane de dolari

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 1 Apr 2020 Economie | Companii
Startup-ul Vericool — care vrea să înlocuiască ambalajele de plastic și recipientele termoizolante cu produse pe bază de plante — a obținut investiții în valoare de 19 milioane de dolari.
Tir in vama
Foto: UNTRR

Transportatorii cer digitalizarea documentelor necesare la intrarea în țară

de CP HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Companii
Reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) au participat marți la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, unde au fost discutate principalele probleme ale tuturor modurilor de transport și ale transportatorilor rutieri în aceastã perioadã de incertitudine provocatã de criza noului coronavirus – COVID-19. UNTRR considerã cã cea mai simplã și efectivã abordare pentru soluționarea situației de crizã din acest moment este modificarea imediatã a prevederilor articolului 4 din Ordonanța militarã 4 cu precizarea clarã privind faptul cã familiile șoferilor profesioniști nu trebuie sã intre la izolare pânã la 14 zile.
Gara Suceava - Burdujeni
Foto: Hotnews

CFR Călători anulează o serie de trenuri în zona Suceava, altele au traseul scurtat

de Vlad Barza HotNews.ro
Ca urmare a instituirii carantinei în zona Suceava, CFR Călători anunță anularea a aproximativ 20 de trenuri, în timp ce trenurile de lung parcurs au traseul scurtat. Zilnic circulă spre Suceava, din marile orașe (București, Timișoara, Cluj Napoca, Galați) un număr de 7 trenuri de lung parcurs, pe sens. Astfel anumite trenuri care aveau ca stație finală Suceava, vor opri în stații care preced zona carantinată, iar altele vor fi rerutate sau suspendate pe durata instituirii carantinei.
Victor Prisacariu si Tim Cook de la Apple
Foto: Facebook

Startup fondat de un IT-ist român, cumpărat de studioul Pokemon Go. „Economia își va reveni, stați acasă acum, până trece coronavirusul!”

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | IT
Studioul american Niantic, deținătorul jocurilor Pokemon Go și Harry Potter: Wizards Unite, a achiziționat marți startup-ul de realitate augmentată 6D.ai, fondat în Marea Britanie de către un IT-ist român împreună cu un antreprenor australian.
Corporate report
Foto: pixabay.com

Corporate Report: Companiile aeriene au făcut în martie împrumuturi de la bănci de peste $17 miliarde pentru a o scoate la capăt cu lichiditățile

de A.Th.C. HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Companii
Transportatorii din SUA au fost cei mai activi, împrumutând $12,5 miliarde, conform datelor prelucrate de Bloomberg. Delta Air Airlines conduce topul, cu $5,6 miliarde, urmată de Singapore Airlines Ltd. cu $4 miliarde și United Airlines Inc. cu $2,5 miliarde.
Sorin Grindeanu, presedinte ANCOM
Foto: Hotnews

Orange și Vodafone au achitat marți cele 60 de milioane de euro la bugetul de stat pentru prelungirea licențelor 3G

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Telecom
Furnizorii de servicii de comunicații Orange și Vodafone au achitat fiecare marți, 31 martie, contravaloarea în lei a sumei de 30 milioane euro pentru prelungirea licențelor pe care le dețin în banda de 2100 MHz și în care furnizează acum servicii 3G, a anunțat Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Astfel, licențele deținute de cei doi furnizori sunt acum valabile pentru perioada 1 aprilie 2020 – 31 decembrie 2031. Taxele de licență, în valoare totală de 60 milioane euro, sunt virate către bugetul de stat.
Top reclamatii asiguratori
Foto: ASF

Reclamațiile la adresa asigurătorilor, în special a celor RCA, au crescut cu peste 150% anul trecut: Euroins, firma cu cele mai multe reclamații

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Asigurari
Societatea de asigurare cu cel mai mare număr de petiții analizate în mod unic pe petent în anul 2019 a fost Euroins România, cu 12.005 petiții (57,61% din numărul total de petiții), în creștere cu 482,77% față de anul 2018 se arată în raportul dat publicității marți de ASF. City Insurance a înregistrat 4607 petiții unice (22,11% din totalul petițiilor), în creștere cu 159,40% față de 2018. Cu excepția Asirom VIG și Generali, care au înregistrat scăderi, toate celelalte societăți au înregistrat creșteri ale numărului de reclamații.
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale
Foto: BNR

Isărescu: Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit/ Recomandă plățile fără numerar

de F.B. HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunță că vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Potrivit acestuia, dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, pentru a acoperi cererea populației și a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4.4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanțial.
Consumul nu-și va reveni instantaneu
Foto: Pixabay

Consumul, probabil, nu-și va reveni instantaneu. Problema de azi din China ar putea fi și la noi

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Nu știu câți vă veți teme să mergeți în Mall-uri, să consumați o pizza la restaurant sau să mergeți, spre exemplu, la sala de fitness, după ce criza coronavirusului se va încheia. Pentru mulți, numai gândul de a transpira și respira intensiv în sala de sport „face pielea de găină”. Dacă cineva va strănuta sau tuși într-un local, va fi privit cu suspiciune de ceilalți. Dacă cineva are alergie care se manifestă prin strănut, se va simți prost când îi va vedea pe ceilalți cum îl privesc.
Intr-o uzina auto
Foto: Seat

Peste un milion de locuri de muncă sunt afectate de închiderile temporare ale uzinelor auto din UE. Cu cât a scăzut producția și cum stă România

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Auto
În total, 1,1 milioane de oameni de la uzinele producătoare de mașini din UE nu mai lucrează din cauza crizei COVID-19 și se pierde în aceste condiții o producție totală de cel puțin 1,2 milioane mașini, arată datele asociației de profil ACEA. În România sunt afectați 20.000 de angajați (la Dacia și Ford) și se va pierde o producție de cel puțin 26.000 de mașini. Unele uzine au anunțat că stau închise până în prima decadă din aprilie, altele până după 20 aprilie, dar intervalele vor fi cu siguranță mai mari, fiindcă pandemia nu a atins maximul în multe țări.
Munca de acasa
Foto: Pixabay

Care sunt numeroasele moduri în care infractorii cibernetici profită de criza Covid-19 și de milioanele de oameni care lucrează de acasă

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | IT
În mijlocul unei crize de sănătate globale fără precedent, actori rău intenționați profită de situație pentru a ataca sistemele informatice ale companiilor, organizațiilor și persoanelor fizice. Pentru a reduce la minimum riscurile unei pandemii cibernetice, toată lumea trebuie să fie deosebit de atentă. Pericolele sunt multe fiindcă unele aplicații noi pentru Android, care urmăresc propagarea coronavirusului, sunt infectate cu malware, cum ar fi troian sau ransomware, arată studiul Thales Cyber Threat Intelligence.
Amanare taxe, context COVID-19
Foto: Pexels (Edited)

Amânarea ratelor la bănci: Cum poate fi aplicată și ce înseamnă pentru firme, PFA sau ÎI

de RA HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Actualitate | Coronavirus
Principalii beneficiari ai măsurii de amânare de către instituțiile de credit bancare și nebancare a ratelor și dobânzilor la credite, publicate în Monitorul Oficial, sunt: persoane fizice, PFA, întreprinderi individuale și familiale, profesii liberale și persoane juridice din contractele de credit, respectiv leasing, potrivit specialiștilor CITR și Impetum Group. Suspendarea se poate produce pentru o durată de până 9 luni (durată minimă de suspendare 1 lună) pentru rate de capital, dobânzi și comisioane, iar amânarea la plată nu va fi clasificată ca expunere neperformantă.
Bogdan Herea, Pitech Plus
Foto: Hotnews

Cele 5 efecte ale crizei: ​accelerarea digitalizării, accelerarea Educației la distanță, mutarea unor afaceri din offline-ul de azi în online-ul de mâine, scăderea turismului de business și creșterea consumului de produse locale (antreprenor)

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​În orice criză e valabil sloganul ”cash is king”. Fiecare antreprenor trebuie să aibă grijă de lichidități și asta este valabil mai ales pentru perioadele de dinaintea crizei, pentru că nu te pregătești de criză în timpul crizei. Trebuie să ai permanent în cap ideea că la un moment dat lucrurile se pot întoarce dinspre o conjunctură pozitivă spre una negativă, spune antreprenorul clujean Bogdan Herea, într-o discuție la distanță cu HotNews.ro și StartupCafe.ro. Clujeanul de 45 de ani, plecat după Revoluție în Franța și re-întors în țară în 2005 a vorbit în cadrul interviului despre impactul coronavirusului asupra firmelor pe care le conduce.
Sabin Sarmas
Foto: Guvernul Romaniei

Interviu cu șeful Autorității pentru Digitalizarea României: Cum vor putea cetățenii să depună solicitări online, semnate electronic, către toate instituțiile publice

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Telecom
Toate companiile din țară au administratori sau contabili care dețin semnătură electronică, dar măsurile adoptate luni prin Ordonanță de urgență de Guvern ne vizează pe toți, declară într-un interviu HotNews.ro Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României. Cum se obține o semnătură electronică, cât costă și cum vor putea cetățenii să transmită online documente dacă nu dețin o astfel de semnătură? Instituțiile publice vor putea să-ți aleagă tipul de semnătură pe care îl solicită pentru un anumit tip de document: semnătură calificată, avansată sau simplă, spune acesta.
  • Vezi în articol ce alte măsuri de digitalizare și simplificare a interacțiunii dintre cetățeni, firme și stat vor fi luate în circa 2 săptămâni.
Piata gazelor
Foto: BRM

Piața gazelor în primul trimestru: Prețurile, în scădere continuă

de CP HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Energie
În primul trimestru al anului, tranzacțiile cu gaze naturale au prezentat o intensificare evidentă față de perioada similară a anului precedent, perioada aflată sub nefericită incidența a OUG 114, se arată într-o analiză a Bursei Române de Mărfuri. Pe piețele spot, prețurile medii ponderate pentru lunile ian.-martie au cunoscut o scădere continuă, de la 70,8 lei/MWh în ianuarie, la 66,4 lei/MWh în febr., respectiv 59,6 lei/MWh în luna martie.
Violeta Alexandru
Foto: Hotnews

VIDEO Violeta Alexandru: Toate documentele pentru șomajul tehnic se depun online/ Nu vor fi făcute controale pe perioada stării de urgență

de CP HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Companii
Ministrul muncii Violeta Alexandru a prezentat marți câteva detalii legate de modul în care poate fi obținut ajutorul de la stat pentru acoperirea șomajului tehnic. Unul dintre cele mai importante aspecte este că toate documentele se depun online. De asemenea, pe perioada stării de urgență, inspectorii de muncă nu vor face controale. Se va merge pe încredere, mai ales că fiecare angajator trebuie să trimită și o declarație pe proprie răspundere. După perioada de criză, vor fi făcute verificări prin sondaj.
proiecte de robotica
Foto: Hotnews

Elevi din toată țara, pasionați de robotică, lucrază la soluții pentru criza provocată de noul coronavirus

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Actualitate | Coronavirus
Peste 50 de echipe de robotică din toată țara, care fac parte dintr-un program implementat de Asociația Nație Prin Educație sunt activ implicate în această perioadă pentru a pune la dispoziția celor care au nevoie soluții concrete de ajutor pentru criza provocată de virusul CO-VID 19. Cum poate fi pusă robotica în slujba oamenilor, cum își pot folosi acești copii toate cunoștințele, experiența competițiilor de robotică la care au participat până acum și dotarea pe care o au la dispoziție.

Două firme românești își unesc forțele și lansează cursurile online eJourneys

de DP HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​Criza pe care o traversăm în acest moment nu a redus nevoia de training a companiilor, ci mai degrabă a generat o cerere de conținut care să ajute oamenii în procesul lor de adaptare la această nouă situație. Ca răspuns la aceste nevoi, Trend Consult și Ascendia au lansat un portofoliu de cursuri noi, online, sub brandul “eJourneys”, menit să asiste adaptabilitatea organizațiilor, în condiții de maximă siguranță, la distanță, arată un comunicat al Ascendia transmis marți Bursei de Valori.

Daniel Anghel
Foto: Pwc Romania

Măsuri fiscale luate de alte țări europene. Șapte recomandări ale OECD (Daniel Anghel - PwC)

de F.B. HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Criza coronavirusului a dus la măsuri fiscale luate de Guvernele statelor europene. Vorbim de rambursare accelerată a TVA, prelungirea termenului de depunere a declarațiilor fiscale și altele. Pe această temă, Daniel Anghel, partener și liderul serviciilor fiscale și juridice la PwC România, a trecut în revistă o listă de măsuri care i s-a părut cea mai importantă, în cadrul unui webinar.
Informare clienti UPC
Foto: Hotnews

UPC România, odată al doilea mare operator de comunicații prin cablu, încetează să mai existe ca entitate juridică: Sute de mii de abonați devin clienți ai Vodafone

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Telecom
Începând de marți, 31 martie, UPC România, odată al doilea mare operator de comunicații prin cablu, încetează să mai existe ca entitate juridică, iar sutele de mii de clienți la serviciile de televiziune, internet fix și telefonie fixă furnizate de această companie vor deveni clienți ai Vodafone România. Al doilea mare operator de comunicații mobile a anunțat marți că a finalizat achiziția și absorbția UPC. Vezi în articol ce informare au primit clienții UPC cu privire la schimbările care au loc începând de azi.
Salariul minim
Foto: DepositPhotos.com

Costul orar al forței de muncă din România, penultimul din Europa

de RA HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Companii
Costul orar al forței de muncă din România, de 7,7 euro, era în 2019 al doilea cel mai mic din Europa, înaintea Bulgariei (6 euro) și după Lituania (9,4 euro), dar are cea mai mare creștere procentuală, de 13,1%, din uniune, în perioada menționată, arată datele Eurostat, citat de Mediafax.
procedura somaj tehnic 2020
Foto: Pixabay

Certificatele de Situație de Urgență NU mai sunt necesare pentru obținerea șomajului tehnic- Ministerul Economiei

de CP HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Companii
Guvernul a stabilit prin OUG 32/2020 că Certificatele de Situație de Urgență NU mai sunt necesare pentru obținerea șomajului tehnic pentru salariații angajatorilor care își reduc sau își întrerup activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de SARS-CoV-2. Angajatorii vor depunde cereri însoțite de declarații pe propria răspundere, transmite Ministerul Economiei.
Start-Up Nation
Foto: Hotnews

Start-Up Nation: Acte normative care permit firmelor să suspende implementarea proiectelor, ca urmare a situației coronavirus COVID-19

de CZ HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | EuROfonduri
În Monitorul Oficial s-au publicat 2 reglementări care permit firmelor beneficiare ale programului Start-Up Nation să suspende implementarea proiectelor și a obligațiilor aferente, pe perioada stării de urgență ca urmare a pandemiei coronavirus COVID-19. Programul de finanțare prevede fonduri nerambursabile de până la 200.000 lei fiecare, pentru un număr de aproape 10.000 de firme.
Echipamente medicale
Foto: MApN

Unde pot fi obținute autorizările de producere a echipamentelor medicale și biocide folosite în lupta contra COVID- 19/ Lista ministrului Economiei

de CP HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Companii
Virgil Popescu, ministrul economiei, spune că a primit numeroase mesaje din partea celor care își doresc să producă echipamente necesare în lupta împotriva inamicului nevăzut. În acest context, a publicat o listă cu datele de contacte ale structurilor militare care se ocupă de autorizarea materialelor și echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea coronavirusului.
Aplicatia Miluu
Foto: Hotnews

O aplicație românească de închirieri de apartamente oferă gratuit locuințe pentru medici pentru perioada de criză

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Actualitate | Coronavirus
Aplicația de închiriere de apartamente - Milluu, sprijinită de fondul de investiții Early Game Ventures și de proiectul dedicat start-up-urilor disruptive, la început de drum, ROCA X, lansează inițiativa #LocuintePentruMedici și va pune gratuit la dispoziția medicilor și personalului sanitar din spitalele bucureștene aflate în linia întâi în lupta cu COVID-19, apartamente și garsoniere în care aceștia să poată locui temporar, pe perioada stării de urgență.
La unele produse alimentare vanzarile au explodat
Foto: Pixabay

Ce a însemnat de fapt obsesia românilor de a-și face stocuri de alimente? Vânzările de conserve de carne au urcat cu 625% cele de alcool pur cu 418% iar cele de drojdie cu 366%

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Explozia efectivă a cumpărăturilor s-a produs în săptămâna în care mai multe restricții au fost comunicate la nivel național (săptămâna 19-15 martie) înregistrându-se o creștere generală de 76% față de aceeași săptămână a anului anterior, pentru toate categoriile monitorizate de RetailZoom. E sătămâna în care s-a anunțat și suspendarea cursurilor, inițial până pe 22 martie, cu posibilitate de prelungire. În același timp, stocurile din magazine s-au epuizat pentru anumite produse pe fondul unei cereri fără precedent. Retail Zoom monitorizează vânzările din Carrefour Hypermarket, Carrefour Market, Cora, dm, Inmedio, Mega Image, Shop&Go, Metro, Penny Market, Profi, Xpress și din peste 3.000 de magazine din comerțul modern internațional. Au fost monitorizate vânzările a 183 de categorii alimentare, de îngrijire personală și a casei.
AirBnb
Foto: StartupCafe.ro

Airbnb extinde perioada de anulări și lansează un fond pentru a ajuta gazdele să recupereze din banii pierduți

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 31 Mar 2020 Actualitate | Coronavirus
Platforma online de rezervări de cazare la gazde individuale — Airbnb — extinde perioada în care utilizatorii pot anula rezervările fără nicio plată, în conextul situației actuale legate de pandemia COVID-19 și anunță lansarea unui fond de 250 de milioane de dolari pentru plata gazdelor — pentru rezervările ratate sau anulate.
Ludovic Orban
Foto: Guvern

Ludovic Orban, despre OUG privind bugetarii: Unii ar putea lucra 15 zile și apoi să stea acasă pe 75% din salariu

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 8 Apr 2020 Revista Presei | Radio TV
Premierul Ludovic Orban a vorbit miercuri seara, la B1 TV, despre Ordonața de Urgență care-i vizează pe bugetari și spune că s-ar putea lua o măsură similară șomajului tehnic din privat. ”Ne-am gândit la un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% - restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a declarat premierul, la B1 TV.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by