ECONOMIE
Marcel Heroiu - Banca Mondiala
Foto: cursdeguvernare.ro

Marcel Heroiu (BM): Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov au avut un ritm de creștere care depășește ritmul de creștere al Singapore în perioada de Boom

de F.B. HotNews.ro
Majoritatea orașelor dinamice, gen Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov au avut un ritm de creștere care depășește ritmul de creștere al Singapore în perioada de Boom, a declarat Marcel Ionescu Heroiu, expert senior dezvoltare urbană, Banca Mondială, într-o conferință organizată de CursdeGuvernare.
Kalle Salmi
Foto: StartupCafe.ro

„Agentul imobiliar al viitorului”: finanțare de 100 milioane Euro pentru Kodit.io

de CZ HotNews.ro
Startup-ul finlandez de imobiliare Kodit.io, pe care StartupCafe.ro l-a vizitat anul trecut, la Helsinki, a obținut joi o nouă finanțare, în valoare de 100 de milioane de euro, de la un mare investitor imobiliar.
Marcel Heroiu - Banca Mondiala
Foto: cursdeguvernare.ro

Cum poate fi încurajată viitoarea generație de inovatori pe modelul Steve Jobs sau Elon Musk. Marcel Heroiu (BM): Am recomandat ca în toată țara infrastructura educațională să fie pusă la punct. Se poate face ușor

de F.B. HotNews.ro
Avem un dialog pe ce-ar merge făcut pentru a încuraja inovarea în România, a declarat Marcel Ionescu Heroiu, expert senior dezvoltare urbană, Banca Mondială, într-o conferință organizată de CursdeGuvernare. „Ne-am tot scărpinat, am citit și noi cărți peste cărți să vedem cine inovează, cum inovează. Am avut un mic moment de Evrika! când ne-am dat seama că bună parte din inovațiile care au schimbat lumea asta, inovațiile disruptive, au fost făcute de oameni care au pornit să gândească pe domeniul respectiv încă din liceu, de la Bill Gates și Paul Allen, la Steve Jobs și Steve Wozniak, la Elon Musk”, a spus el.
BMW 540i Sedan
Foto: BMW
Material realizat cu sprijinul Bavaria Mobility

Abonament de mobilitate BMW. Bavaria Mobility se reinventează în pandemie

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Auto
Piața de închirieri auto trece prin transformări semnificative în 2020, din cauza pandemiei COVID-19, iar una dintre ideile constructive vine de la Bavaria Mobility: abonament de mobilitate BMW, numit xChange. Practic, în baza unui abonament sau a unei forme de plată prepay un client poate schimba lunar mașinile din pachetul de mobilitate ales. Astfel, un client poate conduce într-un an mai multe modele BMW și MINI, în funcție de preferințe, sezon sau nevoi.
Lege ajutoare de stat
Foto: Hotnews

​DOCUMENT Modificările la ajutoarele de stat, promulgate de președintele Iohannis. Anunțul ministrului Economiei

de CZ HotNews.ro
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea de aprobare a Ordonanței de urgență 130/2020, prin care s-au instituit ajutoarele de stat în valoare totală de 1 miliard de euro pentru firme, PFA, ONG și cabinete medicale, cu tot cu modificările introduse de către parlamentari. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat, pentru StartupCafe.ro, ce va face în perioada următoare mai ales cu Măsura 3 - granturi de investiții de 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri.
Angajati
Foto: Pexels

Riscuri pentru firme: Criza financiară, al doilea val al pandemiei și sănătatea angajaților

de RA HotNews.ro
Impactul unei crize financiare determinate de COVID-19, al doilea val al pandemiei și starea de sănătate a angajaților, reprezintă primele trei categorii de riscuri la care expunerea resimțită de companiile din România a crescut, în aprilie – septembrie 2020, conform Marsh Risk Monitor – COVID19, citat de Mediafax.
Incarcare masini electrice
Foto: Dreamstime.com

Hibridele și electricele au depășit în premieră mașinile diesel în Europa

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 29 Oct 2020 Economie | Auto
Înmatriculările de mașini hibride și electrice le-au depășit pentru prima oară pe cele pentru mașini diesel în Europa, luna trecută, arată datele JATO. Dacă acum un deceniu dieselul avea peste jumătate din piața mașinilor noi, acum a scăzut la un sfert din piață. Și mașinile pur-electrice au crescut, datorită unor modele precum Tesla Model 3, Renault Zoe și Volkswagen ID3.
Constructii locuinte
Foto: Hotnews

Piața imobiliară, ediția de toamnă: Din 11 orașe cu peste 200.000 de locuitori analizate, în 6 prețurile au urcat, în 4 au scăzut, iar intr-un oraș au stagnat

de DP HotNews.ro
Prețurile cerute pentru proprietățile rezidențiale din România au fost cu 4,6% mai mari în al treilea trimestru față de anul trecut, arată un raport publicat joi de imobiliare.ro. Intenția de achiziție s-a îmbunatațit în perioada iulie - septembrie, dupa scaderea consemnata în cel de-al doilea trimestru al anului. ”Deși cererea și-a revenit gradual în ultimele luni, ea nu a recuperat, totuși, integral diferența fața de perioada similara din 2019, care se situeaza la -12%. Apartamentele au consemnat cea mai semnificativa scadere a interesului, iar cererea pentru case și terenuri, deși a scazut în martie-aprilie, și-a revenit mult mai repede și a crescut într-un ritm mai alert decât cea pentru apartamente”, explică Dorel Niță, Head of Data and Research, Imobiliare.ro
seo
Foto: Pixabay

Ghid SEO: Cum migrezi un site, cu impact minim asupra performanței

de RA HotNews.ro
O agenție de SEO prezintă cele mai bune practici pentru migrarea unui site, astfel încât impactul să fie minim asupra performanței în motoarele de căutare. Cel mai des agenția a trecut prin acest proces pentru clienții care aveau nevoie să modifice designul și interfața de utilizare, să schimbe platforma utilizată, să modifice procesul de hosting sau să folosească un domeniu nou.
Tren spaniol al RENFE
Foto: Alexandre Fagundes, Dreamstime.com

Spania deschide o nouă secțiune de cale ferată de mare viteză. Rețeaua totală depășește ”borna” de 3.500 km

de Vlad Barza HotNews.ro
Spania a deschis oficial o secțiune de 110 km de linie de mare viteză pe magistrala ce leagă Madridul de regiunea nordică Galicia. Timpii de parcurs ajung să scadă și cu peste oră. În timp ce trenurile rulau cu o medie de 200 km/h de la Madrid la Zamora, pe porțiunea reabilitată acum vitezele medii erau de sub 90 km/h. Spania a ajuns la 3.567 km de linii de mare viteză, ocupând locul doi după China.
manager
Foto: Hotnews

Temeri și așteptări în firmele românești: Angajații vor să afle mai clar de la șefi ce au de făcut și dacă vor fi concedieri, iar șefii se tem că angajații valoroși vor pleca și că spiritul de echipă s-a deteriorat

de DP HotNews.ro
Clarificările venite de la șefi despre ce au de făcut angajații este principala așteptare a acestora, urmată de nevoia de a afla eventualele schimbări de personal, arată un survey al Trend Consult Group, publicat joi. O diferență semnificativă se regăsește în sectorul financiar bancar unde așteptările angajaților se referă cu precădere la clarificarea schimbărilor ce vor afecta structura de personal: 29% consideră că au nevoie și 71% consideră că au mare nevoie, potrivit datelor din surveyul Trend Consult Group.
Glovo
Foto: Hotnews

Cât câștigă un curier Glovo în București și cum privește platforma viitoarea directivă a salariului minim în UE

de CZ HotNews.ro
Circa 5.000 de curieri sunt activi săptămânal, în medie, în România, pe aplicația de livrări Glovo, a anunțat, joi, un șef al platformei online, care a precizat, pentru StartupCafe.ro, cam câți bani primesc curierii în București și cum privește compania propunerea oficială de directivă europeană privind reglementarea salariului minim în Uniunea Europeană, lansată miercuri de Comisia UE.
Securitate cibernetica
Foto: Pixabay

Mai multe firme și instituții, afectate de atacuri cu alware-ul EMOTET. Cum funcționează acest virus

de RA HotNews.ro
În ultimele luni, o serie de entități publice și private din România au fost puternic afectate de valuri succesive de atacuri cu malware de tip EMOTET, care au generat numeroase probleme, anunță Cert.ro. Acest tip de atacuri a cunoscut o creștere consistentă în această săptămână, vizând o plajă largă de ținte din aceeași categorie.
Birouri goale
Foto: Magomed Magomedagaev | Dreamstime.com

Vremuri noi, obiceiuri vechi. Angajații refolosesc parole vechi și expun compania breșelor de securitate, arată datele Bitdefender

de Vlad Barza HotNews.ro
93% dintre angajați refolosesc parole vechi când se conectează la diverse conturi în interes profesional, conform datelor Bitdefender. Asta subminează munca departamentelor de securitate din companii și lasă ușa larg deschisă atacatorilor cibernetici, mai ales când parolele respective ajung pe mâna unor răufăcători în urma unor atacuri.
Florin Cîțu la Radio Guerrilla
Foto: Radio Guerrilla

Cîțu: Nu cred în ore la școală de antreprenoriat. În State la 16 ani copiii se trezesc și vând ziare. În asta cred mai mult, de a permite tinerilor sau copiilor de a avea astfel de job-uri

de F.B. HotNews.ro
Cel mai ușor să înveți să fii antreprenor este să fii antreprenor, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-un interviu la Radio Guerrilla. „Nu cred în ore la școală de antreprenoriat. Aici ar trebui să permitem mai mult. În State la 16 ani copiii se trezesc și vând ziare. În vacanțele de vară se duc și lucrează în summer câmp și așa mai departe. Ăsta e sistemul sau lucrează la McDonalds de la 16 ani”, a spus Cîțu.

​VIDEO Bugatti a prezentat un supercar ce poate atinge 500 km/h

de Vlad Barza HotNews.ro
Bugatti, parte a grupului Volkswagen, a prezentat un supercar numit Bolide care poate atinge 500 km/h și cântărește doar 1.250 kg, ceea ce nu este mult, dacă ținem cont că motorul este de 1.824 CP. Nu se știe încă dacă mașina de circuit va fi produsă în serie, dar dacă răspunsul este afirmativ, va fi o serie foarte limitată. Bugatti a lansat în 2016 modelul Chiron care costa 2,4 milioane euro. Compania a livrat anul trecut în Europa 28 de mașini, număr record.
Liudmila Climoc
Foto: AGERPRES

Afacerile Orange România au scăzut cu 2,1% până la 273,1 milioane euro în trimestrul trei, pe fondul vânzărilor moderate de echipamente în criza COVID-19

de A.V. HotNews.ro
Orange România a realizat o cifră de afaceri de 273,1 milioane euro în trimestrul trei din acest an, în scădere cu 2,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul vânzărilor moderate înregistrate în contextul crizei COVID-19, scădere pronunțată mai ales în ceea ce privește vânzările de echipamente, a anunțat joi compania. La 30 septembrie 2020, Orange furniza servicii mobile, fixe și TV pentru 10.613.176 de utilizatori, menținându-se la nivelul din același trimestru al anului trecut.
Florin Citu
Foto: facebook

Cîțu: Niciodată nu o să fie prietenii noștri ANAF/ Nu suntem o economie bogată, a fost administrată 30 de ani de oameni care nu au știut să administreze o economie

de F.B. HotNews.ro
Niciodată nu o să fie prietenii noștri ANAF, nici eu nu o să fiu aici tot timpul, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-un interviu la Radio Guerrilla. „Au un rol de a colecta taxe și nu toată lumea e cinstită. Ei pornesc de la premisa de a colecta aceste taxe”, a spus el.
Imbatranirea populatiei se resimte tot mai acut
Foto: sxc.hu

INS a numărat populația după domiciliu: Avem 22,14 milioane de români/ Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat

de DP HotNews.ro
La 1 iulie 2020 populația după domiciliu a României a fost de 22,142 milioane persoane, cu 0,1% mai mică față de 1 iulie 2019, a transmis joi Institutul Național de Statistică. Populația după domiciliu reprezintă numărul persoanelor cu cetățenie română și domiciliul pe teritoriul României, indiferent dacă persoana se află în țară sau e plecată la muncă în străinătate. A nu se confunda populația după domiciliu cu populația rezidentă, care reprezintă totalitatea persoanelor (indiferent de cetățenie) care au reședința obișnuită pe teritoriul României. Populația rezidentă reprezintă populația de facto care exclude emigranții, dar include imigranții.
OMV Petrom
Foto: OMV Petrom
 documente
(29 Oct 2020) PDF, 937KB

Profitul pe nouă luni al OMV Petrom a scăzut cu 70% față de aceeași perioadă a anului trecut

de C.P. HotNews.ro
OMV Petrom înregistrează rezultate mult mai slabe în primele nouă luni din 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut, acestea fiind influențate de prețurile mai mici și criza COVID, potrivit datelor companiei. Astfel, profitul net a fost de 800 de milioane de lei, cu 70% mai mic. De asemenea, au fost făcute investiții de 2,4 miliarde lei, în scădere cu 15%.
Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali
Foto: Hotnews
​VIDEO

INTERVIU Dan Manolescu, despre noile modificări fiscale: Cei cu datorii la stat înainte de martie și după trebuie să aplice prima dată pentru procedura de eșalonare din Codul de procedură fiscală/ E și o confuzie de termeni, probabil ANAF o rezolvă

de Florin Barbuta HotNews.ro
Procedura nouă de eșalonare simplificată vizează datoriile strict de după martie și nu trebuie să existe datorii anterioare lunii martie, susține Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF), într-un interviu acordat HotNews.ro. El a precizat că aceasta vizează doar contribuabilii care erau cu plățile la zi la acel moment. „Dacă sunt situații în care sunt datorii anterioare lunii martie, ar trebui pentru acestea să se facă o solicitare de eșalonare pe prevederile Codului de procedură existent. Adică întâi o eșalonare clasică, astfel încât acele datorii până în 15 decembrie să fie eșalonate conform procedurii uzuale. Nemaifiind restante la martie să se poată aplica ulterior această nouă procedură simplificată prevăzută de OUG”, a explicat expertul în fiscalitate.
Granturi pentru firme
Foto: Ministerul Economiei

Calcule Termene.ro: Câte firme vor apuca granturi de 2.000-150.000 Euro, la o suplimentare de buget cu 500 milioane Euro

de CZ HotNews.ro
Fondatorul portalului de business intelligence Termene.ro, Adrian Dragomir, a efectuat noi calcule pentru a determina câți aplicanți vor putea primi granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro prin Măsura 2 a schemei de ajutor de stat COVID-19, dacă Guvernul va suplimenta cu 500 de milioane de euro bugetul acestei măsuri.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Efectele ”rețetei Bolojan”, aplicată în instituțiile statului. Este originală această criză? Marile dezinformări Covid-19 din România și agenții lor. De ce se prăbușește lira turcească?

de DP HotNews.ro
Efectele pe care le-ar avea "reteta Bolojan" aplicata in toate institutiile statului ● Se schimbă legea privind înmatricularea ● Zerohedge: "Germania, posibil să-și repatrieze aurul de la New York dacă Trump câștigă alegerile" ● Adrian Vasilescu, BNR: Este originală această criză? ● Proiectul de modificare a legii leasingului a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional ● Efectul Covid asupra locurilor de muncă în UE ● De ce se prăbușește lira turcească? Cât e reacție economică și cât e reacție politică? ● Salariul minim în UE - propunerea oficială de directivă europeană a fost emisă ● Pe ce se cheltuiesc banii publici? Citiți execuția bugetară: asistență socială, salarii bugetare, medicamente, dobânzi ● Marile dezinformări Covid-19 din România și agenții lor: de la Piperea la dacofilul Roxin.
Bani
Foto: Agerpres

Interes mare din partea IMM-urilor pentru granturile alocate capitalului de lucru / Bugetul va fi suplimentat

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 28 Oct 2020 Economie | Companii
Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunțat miercuri că în urma interesului foarte mare pentru accesarea granturilor alocate capitalului de lucru, este analizată suplimentarea bugetului alocat acestei măsuri cu aproximativ 500 de milioane de euro. Au fost înregistrate 22.226 de aplicații, adică suprascriere pentru cele 350 de milioane de euro. În această sumă ar putea intra aproximativ 5.000 de proiecte eligibile, estimează ministrul.
Florin Cîtu
Foto: Facebook/ Florin Citu

Florin Cîțu: Agenția Moody's a menținut ratingul de țară pentru România

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 28 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Agenția de rating Moody's a menținut ratingul de țară pentru România, a anunțat Florin Cîțu, ministrul finanțelor, la începutul ședinței de Guvern de miercuri. Ministrul susține că în raportul de evaluare se arată că menținerea ratingului de țară în viitor depinde foarte mult de continuitatea politicilor responsabile implementate de Guvern în anul 2020. Cîțu a mai spus că și celelalte două agenții, Fitch și Standard and Poor's, fac o evaluare a ratingului de țară în această perioadă.
Date în Cloud
Foto: Comisia Europeana

Guvernul PNL, pe cale să repete greșeala eRomânia: Vrea să oblige instituțiile publice să-și migreze datele și serviciile în cloud, dar fără sancțiuni legale

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 28 Oct 2020 Economie | Telecom
Executivul vrea să adopte o Ordonanță de urgență prin care autoritățile și instituțiile publice ar putea fi obligate ca, în următorii 2 ani, să-și migreze și să-și integreze sistemele informatice într-un Cloud guvernamental, un sistem IT integrat menit să reducă risipa de bani din sectorul public pe sisteme informatice care nu comunică între ele. Despre acest sistem, evaluat la 45 milioane de euro, se vorbește de mulți ani, principala temere fiind să nu se repete greșeala eRomânia, prin crearea unui sistem pe care ulterior să nu-l folosească nimeni. Guvernul PNL vrea astfel să legifereze apariția cloud-ului, dar omite ceva esențial: sancțiunile.
Google Apple
Foto: Pexels (Edited)

Apple ar putea lansa un motor de căutare, rival al Google

de RA HotNews.ro
Miercuri, 28 Oct 2020 Economie | IT
Apple lucrează în secret la dezvoltarea unui competitor pentru motorul de căutare Google, scrie Financial Times, în timp ce Departamentul Justiției din SUA pare că-și propune să pedepsească Google pentru monopolul în acest domeniu.
PKN Orlen
Foto: PKN Orlen

Reprezentanții celei mai mari companii din Polonia, PKN Orlen, vin să discute cu Ludovic Orban

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 28 Oct 2020 Economie | Energie
Premierul Ludovic Orban are în programul de joi o întâlnire cu reprezentanții companiei energetice PKN Orlen. Este cea mai mare companie poloneză și una dintre cele mai importante din domeniul petrolier din Europa. La întâlnire va participa și ministrul economiei Virgil Popescu.
Petrecere club Bucuresti
Foto: Captura video Facebook

Banca Mondială a întrebat românii: Dacă ați avea posibilitatea, v-ați muta în București în următorii 5 ani? 82% dintre ei au spus nu. Și iată de ce

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 28 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În România există mitul potrivit căruia ardelenii în ansamblu îi urăsc pe bucureșteni, cărora le spun ”mitici”. Insuportabile le par tupeul, aroganța, suficiența lor. E drept că după o oră petrecută în traficul din Capitală, parcă începi să le dai dreptate. Banca Mondială a realizat un studiu cantitativ (printre rarele de acest tip) despre atractivitatea socială (și economică) a Capitalei. Prima întrebare din chestionar a fost: Dacă ați avea posibilitatea, v-ați muta în București în următorii 5 ani? 82,5% dintre români au spus ferm NU!. Însă Bihorul, Sibiul și Brașovul ies din tiparele celorlalte județe din Ardeal, dovedind o mai bună ”toleranță” la mitici.
salariu minim
Foto: Dreamstime.com

DOCUMENT: Salariul minim în UE - propunerea oficială de directivă europeană a fost emisă

de CZ HotNews.ro
Comisia Europeană a emis, miercuri, proiectul oficial de directivă privind principiile de aplicare a salariului minim în Uniunea Europeană, fără a impune un nivel de plată. Vor fi însă introduse o serie de criterii și reguli la stabilirea salariului minim în fiecare țară UE, inclusiv România, pentru remunerații „adecvate”, cu implicații și asupra lucrătorilor fictiv-independenți și a celor care activează pe platforme, nu numai asupra angajaților.
startup Anything World
Foto: YouTube

VIDEO Un startup britanic ce creează noi lumi 3D primește o finanțare de peste jumătate de milion dolari. Runda de finanțare, condusă de o româncă

de RA HotNews.ro
Anything World este un startup britanic ce folosește tehnologii deeptech ce permite crearea de conținut în format 3D pornind de la simple comenzi vocale, muzică sau alte reprezentări artistice. Finanțarea de 550.000 de dolari vine din partea Warner Music, iar printre cei care au condus runda de finanțare se numără românca Oana Ruxandra, EVP Business Development și Chief Digital Officer, Warner Music Group.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

Angajații ANAF care lucrează de acasă nu mai primesc sporul pentru condiții vătămătoare, spun sindicatele din Finanțe. Structurile teritoriale au interpretat diferit ordinele ANAF. 6 probleme de la Fisc

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 28 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Sindicatul National Finante Publice – SindFISC spune că în toate situațiile în care personalul ANAF își desfășoară munca la domiciliu, veniturile salariale au fost diminuate, prin suspendarea plății sporului pentru condiții vătămătoare. Conform unui comunicat al organizației, angajații s-ar afla în „imposibilitatea decontării contravalorii unor cheltuieli ocazionate de deplasări în interes de serviciu, precum și creșterea costurilor de la domiciliu cu utilitățile, asigurarea resurselor tehnice pentru desfășurarea muncii, care cad în sarcina funcționarilor (laptop, imprimantă, etc.)”.
Finantare startup
Foto: Dreamstime.com

Înscrieri online: Sprijin BERD de până la 500.000 dolari pentru startup-uri cu inovații anti-COVID-19

de CZ HotNews.ro
Startup-urile din România și Republica Moldova, care dezvoltă soluții inovatoare relevante în lupta anti-coronavirus COVID 19, pot obține sprijin de maximum 500.000 de dolari într-o competiție lansată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice
​DOCUMENT

Instituțiile din administrația centrală ar putea pune șefi la compartimentele financiar-contabile fără certificat SEC - proiect

de F.B. HotNews.ro
În perioada 2020-2021, în funcția de conducător al compartimentului financiar-contabil din administrația publică centrală pot fi numite, în condițiile legii, și persoane care nu dețin certificatul de atestare a cunoștințelor dobândite în domeniul Sistemului European de Conturi, se arată într-un proiect al Ministerului Finanțelor Publice. Potrivit acestuia, în termen de 12 luni de la încetarea stării de urgență sau a stării de alertă persoanele respective au obligația să dobândească certificatul de atestare a cunoștințelor dobândite în domeniul Sistemului European de Conturi.
Masinile cu propulsie alternativa
Foto: ACEA

Românii, mașinile electrice și restul Europei - Cum stăm la capitolul stații de încărcare

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 28 Oct 2020 Economie | Auto
În UE erau la final de 2019 aproximativ 200.000 de puncte de încărcare pentru mașinile electrice și trei sferturi dintre ele se află în numai patru țări, în timp ce în România erau 344 de puncte, arată un raport al ACEA. În 2020 numărul de stații a crescut în țară, iar numărul de mașini electrice noi ce vor fi înmatriculate va fi de aproximativ 2.000. La nivelul UE totalul are toate șansele să fie în jurul a 400.000.
Johan Meyer - CEO Franklin Templeton
Foto: Hotnews

Fondul Proprietatea: Nominalizările membrilor CA la Aeroporturi București nu sunt credibile. Majoritatea candidaților propuși nu au experiență și sunt conectați politic

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 28 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Fondul Proprietatea (Fondul) își exprimă îngrijorarea cu privire la rezultatul procesului de selecție pentru numirea noilor membri în Consiliul de Administrație al Aeroporturi București, pentru un mandat de patru ani, se arată într-un comunicat de presă al Fondului. Potrivit acestuia, procesul de selecție nu a fost riguros, rezultând, astfel, nominalizări care nu sunt credibile. Acționarii sunt așteptați să voteze numirea candidaților selectați la Adunarea Generală a Acționarilor, programată pe 2 noiembrie 2020.
Angajat
Foto: Dreamstime.com

eJobs: Românii încep să accepte joburi cu salarii mai mici, pe fondul crizei COVID

de CZ HotNews.ro
Candidații la joburi în România au început să accepte salarii mai mici și alte concesii, în perioada aceasta de criză COVID-19 față de situația lor anterioară, susține site-ul de recrutare eJobs, care a făcut un studiu în rândul utilizatorilor platformei sale.
Senatul SUA
Foto: Borka Kiss | Dreamstime.com

Șefii Facebook, Google și Twitter sunt audiați miercuri în Senatul american pe tema unei legi care protejează marile companii de modul în care acționează pe internet utilizatorii lor

de Vlad Barza HotNews.ro
Șefii de la Facebook, Google și Twitter vor fi audiați miercuri în Senatul SUA pe tema așa-numitei ”secțiuni 230” din dreptul american, secțiune foarte importantă ce definește responsabilitatea acestor platforme online față de conținutul publicat de useri. Republicanii vor să schimbe textul legii, nu au spus clar cum vor să-l modifice, însă mulți observatori spun că Trump vrea să pună și mai multă presiune pe rețelele sociale înainte de alegeri, mai ales că au început să-l taxeze pentru fake news în postări. Cei trei directori vor răspunde de la distanța, prin aplicații de videoconferință.
Tudor Bosman
Foto: Facebook

Finanțare de 40 milioane dolari pentru un startup american, cu un IT-ist român în echipă

de CZ HotNews.ro
Un startup american axat pe analiză de date în timp real, care are în echipa de conducere și un IT-ist român, a obținut o nouă finanțare, de 40 de milioane de dolari, de la două dintre cele mai importante fonduri de investiții tech, Sequoia și Greylock.
Logo Microsoft
Foto: Hotnews

Microsoft a înregistrat cel mai profitabil trimestru din istoria sa

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 28 Oct 2020 Economie | IT
Microsoft a înregistrat cel mai profitabil trimestru din istoria sa, într-un context cu totul special în care oamenii au stat mai mult în fața ecranului pe aplicații de conferințe, dar și pe jocuri. Veniturile serviciului de cloud-computing Azure, care a contribuit mult în ultimii ani la succesul financiar al companiei, au crescut cu 48%.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​​Se scumpește RCA, după ani de zile! Cum rescrie fiscul „Miorița. Transport în pandemie: unde sunt marile aglomerații. De ce ne dorim cu ardoare un autoturism rulat

de DP HotNews.ro
Se scumpește RCA, după ani de zile! Mutări surpriză în asigurări: Giganții RCA, pas în spate la "sugestia" ASF ● Cum rescrie fiscul „Miorița ● Transport în pandemie. Unde sunt marile aglomerații ● Cum a scos Streinu-Cercel 100.000 de lei lunar cash de la marii producători de medicamente ● Laurian Lungu, economist: Dacă nu vor fi luate decizii politice exagerate, 2021 va fi un an bun pentru economie ● De ce ne dorim cu ardoare să achiziționăm un autoturism rulat, cu peste 150.000 km în bord, condus de către „un bătrânel”, de acasă, la magazinul din cartier ● -6,36% din PIB deficit bugetar înaintea T4: Observațiile esențiale ● Care sunt cele mai îndatorate companii din România. Topul județelor în funcție de raportul credite/persoană juridică
Migratia a fost din cele mai vechi timpuri un mod de a cauta o viata mai buna
Foto: Pixabay

Peste 650.000 de orășeni (cât dublul populației Brașovului) stau cu bagajele pregătite să plece unde vor vedea cu ochii. Ori în altă țară, ori în alt oraș. Ce arată intențiile de migrare calculate de Banca Mondială

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 27 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Când 11% din populația unei localități cu puțin peste 5.000 de locuitori spune că are intenția să emigreze iar un locuitor din 3 s-ar muta oriunde în țară sau în afară numai să nu mai stea acolo, înseamnă că ceva nu merge bine în localitatea respectivă. Numele ei e Isaccea, județul Tulcea. Banca Mondială a făcut harta intențiilor de emigrare, luând în calcul 41 de orașe, inclusiv Capitala. La nivelul datelor agregate, 11% dintre românii care locuiesc în orașele de mai jos ar pleca din localitatea de domiciliu pentru minim doi ani, iar dintre aceștia, aproape jumătate ar părăsi România.
Ludovic Orban, la intalnirea cu MEDEF
Foto: Guvern

Ludovic Orban, la întâlnirea cu oamenii de afaceri francezi: România este singura țară din UE care a înregistrat o creștere a investițiilor în primul semestru al anului 2020

de C.P. HotNews.ro
Marți, 27 Oct 2020 Economie | Companii
Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit marți cu reprezentanții mediului francez de afaceri, membri ai celei mai mari organizații patronale franceze - MEDEF (Mouvement des Entreprises de France). Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei oficiale în Franța. “România este singura țară din Uniunea Europeană care a înregistrat o creștere a investițiilor în primul semestru al anului 2020”, a spus Orban.
Fond de investitii
Foto: Dreamstime.com

MIT și Harvard lansează un fond de 230 milioane dolari pentru startup-uri de tehnologie

de CZ HotNews.ro
Universitățile americane MIT și Harvard au lansat, marți, un fond de investiții de 230 de milioane de dolari pentru finanțarea unor startup-uri de tehnologii care își propun să aducă beneficii comunităților, la nivel internațional.
Similar Web
Foto: Hotnews

Finanțare de 120 milioane dolari pentru SimilarWeb, platformă prin care compari traficul de pe site-uri

de CZ HotNews.ro
SimilarWeb, o platformă folosită inclusiv de marketerii din România pentru compararea cifrelor de trafic obținute de diverse site-uri, a primit marți o nouă rundă de finanțare, de 120 de milioane de dolari, din partea unor fonduri de investiții.
Tren al CFR Calatori
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Statul român nu reușește sub nicio formă să cumpere trenuri noi. Licitațiile au fost ratate una după alta și se caută soluții de avarie

de Vlad Barza HotNews.ro
Anul trecut în aprilie era lansată o licitație de cumpărare a minim 40 de trenuri electrice noi și, dacă totul ar fi mers ca la carte, primele trenuri ar fi putut ajunge până la final de an. O altă licitație a fost lansată în decembrie pentru cel puțin 20 de trenuri noi de lung parcurs. Nimic nu s-a concretizat din cauza unor blocaje legislative, din cauza contestațiilor și din cauza caietelor de sarcini întocmite necorespunzător. Acum, se caută noi soluții, fiind luat în calcul inclusiv un memorandum în Guvern. Cert este că România nu este în stare să cumpere trenuri noi, iar instituția prin care trebuie cumpărate trenurile dă vina pe cadrul legislativ.
Ludovic Orban si Angel Gurria
Foto: Guvern

Ludovic Orban, întâlnire cu Secretarul General al OCDE: România a atins gradul necesar de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare la OCDE

de C.P. HotNews.ro
Premierul Ludovic Orban a avut marți o întrevedere cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria, în contextul vizitei oficiale efectuate la Paris. Orban a susținut, totodată, un discurs în plenul Consiliului OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu reprezentanții permanenți ai statelor membre. În dialogul interactiv cu membrii Consiliului, aceștia au evidențiat faptul că România a atins gradul necesar de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare și au apreciat eforturile Guvernului român în acest sens.
Service auto
Foto: Hotnews

Scrisoare deschisă către Guvern: Peste 1300 de service-uri auto spun că se află în pragul falimentului și nu-și mai pot plăti taxele din cauza a doi asigurători RCA

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 27 Oct 2020 Economie | Asigurari
"Toate cele peste 1300 de unități reparatoare membre COTAR înregistreaza sume record reprezentând debite neachitate de către societățile de asigurări care dețin peste 75% din cota de piață RCA (n.a City Insurance și Euroins), datoriile acestora fiind de ordinul zecilor de milioane de euro, susține Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizati din România (C.O.T.A.R). Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului de Finanțe și ANAF, confederația cere măsuri urgente pentru evitarea falimentului acestor service-uri și creșterea șomajului.
Florin Cîtu
Foto: Facebook/ Florin Citu

Deficit bugetar de 6,36% din PIB la 9 luni

de F.B. HotNews.ro
Marți, 27 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Bugetul de stat a înregistrat un deficit de 6,36% din PIB, la 9 luni, a anunțat, marți, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice. Potrivit acestuia, este vorba de o sumă 62,27 miliarde lei. "Jumătate, 3,51% din PIB sau 37,12 miliarde lei sunt sume care au rămas la agenții economici. Nu au ajuns la buget dar sunt la companii să le folosească după cum doresc. Au rămas acolo prin facilități fiscale, investiții, cheltuieli excepționale pentru combaterea efectelor epidemiei de Covid-19. Avem 16,15 miliarde lei ca urma a amânării plăților unor obligații fiscale. 3,22 miliarde lei sunt TVA restituiți mai mult decât anul trecut", a spus Cîțu.
Logo AMD
Foto: Andreistanescu | Dreamstime.com

O altă mega-tranzacție în industria procesoarelor - AMD cumpără cu 35 de miliarde dolari compania rivală Xilinx

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 27 Oct 2020 Economie | IT
Compania Advanced Micro Devices (AMD), al doilea mare producator mondial de procesoare pentru computere, va cumpăra compania rivală Xilinx, pentru 35 de miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal. În industria procesoarelor au fost multe mega-tranzacții în ultimii ani, cel mai recent exemplu fiind anunțul legat de preluarea de către Nvidia a ARM Holding, pentru 40 de miliarde de dolari. Pandemia a făcut ca în unele domenii să crească cererea de cip-uri, iar în altele au apărut scăderi.
UR Ford
Foto: Hotnews

Producător de coboți: Desființează roboții anumite locuri de muncă?

de RA HotNews.ro
Dacă roboții desființează sau creează locuri de muncă nu mai este deja de ceva vreme un subiect inedit atunci când se vorbește de impactul automatizării asupra forței de muncă, arată analiza unui dezvoltator de roboți colaborativi (coboți). Dezvoltarea roboticii va conduce la pierderea a 75 de milioane de locuri de muncă, dar în același timp va crea 133 de milioane de locuri de muncă noi, legate de activitatea roboților, susține compania.
Tren
Foto: Hotnews

CFR SA a obținut finanțare europeană pentru studiul de fezabilitate necesar modernizării liniilor de cale ferată din București și din zonele de centură

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR SA și Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA) au semnat acordul de finanțare, în valoare de 4.27 milioane euro, pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru Modernizarea liniilor și instalațiilor din Complexul Feroviar București (605 km), Sunt trei zone vizate: Complexul Feroviar București Nord, Inelul Feroviar al Municipiului București, Conexiunile cu Inelul Feroviar București. Reamintim că de ani buni se vorbește despre ”centura feroviară” a capitalei, dar nu s-au făcut prea multe.
Cristian Bichi, consilierul Guvernatorului BNR
Foto: Hotnews

Cristian Bichi: ​Experiența britanică privind dobânzile excesive: Învățăminte pentru România

de Cristian Bichi BNR
În anul 2015, în Marea Britanie a fost introdus un plafon asupra dobânzilor la creditele cu cost ridicat ce sunt acordate pe termen scurt. Măsura a privit doar un segment relativ marginal al pieței creditului, ea fiind luată cu respectarea următoarelor principii: prudență în reglementare, studii de impact cuprinzătoare și verificări periodice privind eficiența soluțiilor adoptate, principii ce nu strică a fi aplicate și în România. În esență, plafonarea dobânzilor de către autoritățile britanice rămâne mai curând o excepție decât o regulă.
Sediu al Ant Group
Foto: Xiao Xiao | Dreamstime.com

Cine este Ant Group, gigantul chinez care pregătește cea mai mare intrare pe bursă din istorie. Jack Ma spune că este ”un miracol”

de Vlad Barza HotNews.ro
​În plin conflict comercial între China și SUA se pregătește intrarea pe bursă în China a gigantului fintech Ant Group, cunoscut pentru aplicația Alipay. Compania vrea să strângă 34,4 miliarde de dolari din IPO la Shanghai și Hong Kong, iar prețul stabilit pentru acțiune îi dă grupului o capitalizare de 310 miliarde dolari. China vrea să ”își arate mușchii” și să se afișeze precum un ”mastodont” al finanțelor mondiale, depășind recorduri bursiere care în general se înregistrau pe Wall Street.
Dan Bucsa, Lead CEE Economist_UniCredit Bank AG
Foto: Hotnews

Dan Bucșa: Reducerile de TVA aberante din ultimii ani nu au adus nimic bun/ Cum au dus deciziile fiscale la interzicerea avorturilor în Polonia

de F.B. HotNews.ro
Marți, 27 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Reducerile astea de TVA aberante nu au adus nimic: nici colectare mai bună, au adus prețuri mai mici o perioadă după care s-au dus, și e demonstrat că nu există elasticitatea consumului la TVA, susține Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra. El este de părere că facilitățile fiscale introduse înainte de pandemie vor fi eliminate după alegeri.
OUG masuri fiscale si prorogare termene
Foto: Monitorul Oficial
​DOCUMENT

Noi măsuri fiscale în Monitorul oficial: Amânarea taxelor până la 25 decembrie, rambursarea TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie, scutire impozit specific pentru Horeca, eșalonare simplificată a datoriilor, deductibilitatea testelor COVID

de Florin Barbuta HotNews.ro
Mult așteptata OUG cu măsuri fiscale a fost publicată în Monitorul oficial. Sunt multe lucruri care interesează mai ales mediul de afaceri. Printre măsuri se află posibilitatea amânării plății taxelor până la 25 decembrie, precum și suspendarea procedurilor de executare silită prin poprire, scutirea la impozit specific pentru Horeca, eșalonare simplificată a datoriilor deductibilitatea testelor COVID.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​De ce trebuia reziliat contractul cu Topolinski. Nume de cod ENESCU. Din culisele eșecului României de a cumpăra afacerile CEZ. Cei trei tineri care încearcă să ne ferească de țepele de Black Friday

de DP HotNews.ro
De ce trebuia reziliat contractul cu Topolinski. Afaceristul amenință jurnaliști ● Nume de cod ENESCU. Din culisele eșecului statului român de a cumpăra afacerile CEZ din România ● Cine sunt cei trei tineri care încearcă să ne ferească de țepele de Black Friday ● ​Programul de guvernare PSD: 2021 vs 2016. Unde au disparut marile proiecte de investitii ● Blue Air a primit prima tranșă dintr-un credit de 300 de milioane de lei ● CNIPMMR propune 11 măsuri și 60 de proiecte pentru dezvoltarea economiei naționale ● 10 cele mai importante legi pe care le pregătește Comisia Europeană ● Oferta fiscală a Alianței USR-PLUS, explicată de Claudiu Năsui ● România semnează acord și cu Franța pentru extinderea și retehnologizarea Cernavodă, după cel cu SUA ● Ajutoarele de stat de 2.000-200.000 Euro: Reprezentanții patronilor IMM au discutat cu cei de la Ministerul Economiei și au unele cerințe
Dan Bucsa, macroeconomist, UniCredit Londra
Foto: EurActiv.ro

Dan Bucșa: Programele electorale nu conțin Capitolul 1: Cum trecem de Covid?/ Avem un partid care a pus totul pe MFP, dar nu face partea de comunicare și cea medicală, iar celălalt a livrat toată vara teorii ale conspirației

de Florin Barbuta HotNews.ro
Programele electorale publicate mi se par o frumoasă fantezie pentru că ele nu conțin Capitolul 1: „Cum trecem de Covid?”, susține Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra. “Care este soluția partidelor mari din România să trecem de Covid? Dacă nu trecem de Covid, nu vor mai avea pentru cine investi, respectiv nu vor mai avea pe cine taxa. Depinde care este partidul despre care vorbim. Toți promit, dar care este, cum se ajunge la sistemul ăsta?”, a spus el.
Dan Bucsa, Lead CEE Economist_UniCredit Bank AG
Foto: Hotnews

Dan Bucșa: Nu putem să tot închidem și să redeschidem economia, că la un moment dat o să intre sectorul privat cu capul prin parbriz

de F.B. HotNews.ro
Există trei piloni în a lupta cu această criză: financiar, comunicare, medical – depistare, urmărire și izolare, susține Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra. Potrivit acestuia, prima carantină a fost să câștigăm timp pentru acest pilon medical.
Orban, in vizita in Franta
Foto: Facebook Guvern

VIDEO Francezii de la Orano se vor implica în construirea reactoarelor de la Cernavodă

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 26 Oct 2020 Economie | Energie
România și Franța au semnat luni, la Paris, o declarație de intenție privind cooperarea în domeniul nuclear civil care vizează colaborarea cu partenerii strategici în realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1, a anunțat premierul Ludovic Orban. De asemenea, a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și Orano, un grup francez cu capital de stat, din domeniul energiei nucleare. Practic, Franța se va implica, alături de SUA și Canada, în construirea reactoarelor de la Cernavodă.
fonduri
Foto: Pixabay

VIDEO. Ajutoarele de stat de 2.000-200.000 Euro: Reprezentanții patronilor IMM au discutat cu cei de la Ministerul Economiei și au unele cerințe

de CZ HotNews.ro
Liderii Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), organizație reprezentativă a patronilor IMM, au declarat luni că au discutat cu reprezentanți ai Ministerului Economiei și cu antreprenorii și au transmis apoi unele solicitări statului, privind ajutoarele de stat de câte 2.000-200.000 de euro.
Pelerinaj Sfantul Dumitru
Foto: Agerpres

De la Elvis și Lenin la moaștele Sf. Parascheva. Despre pelerinajul ca fenomen, motivele care îi determină pe oameni să meargă la pelerinaje, stigmatul pelerinului dar și despre de ce nu poartă unii monahi măști VIDEO

de Dan Popa HotNews.ro
Luni, 26 Oct 2020 Actualitate | Esențial
Există pelerinaje și pelerinaje. Unele sunt laice, altele sunt religioase. Pelerinaje se fac și la casa din Graceland în care a locuit Elvis Presley și la mumia lui Lenin dar și la moaștele Sfintei Parascheva ori la mormântul părintelui Arsenie Boca. Azi și mâine în Capitală are loc pelerinajul de Sfântul Dimitrie. E drept, pandemia a rescris regulile după care aceste evenimente au loc. HotNews.ro a stat de vorbă luni cu Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Mirel Bănică, unul dintre puținii sociologi care au analizat fenomenul pelerinajelor în România și Cătălin Raiu, cadru didactic la Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București, reprezentant al României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE și președintele FORB România. Despre pelerinajul ca fenomen, despre motivele care îi determină pe oameni să facă pelerinaje, stigmatul pelerinului dar și despre de ce nu poartă unii monahi măști.
  • Vezi la finalul articolului discuția video în varianta integrală
Autoritatea de Supraveghere Financiara
Foto: Agerpres

Milena Guentcheva, directorul executiv al Euroins, a pierdut în primă instanță procesul în care contesta sancțiunile impuse de ASF

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Aceeași speță însă decizii diferite la Curtea de Apel București. Milena Guentcheva, directorul executiv al Euroins, a pierdut în primă instanță procesul în care contesta sancțiunile impuse recent de ASF: o amendă de 100.000 de lei și retragerea autorizației pentru funcția deținută. Sancțiunile au fost motivate de ASF prin faptul că Milena Guentcheva ar fi supraestimat fondurile firmei de asigurări pentru a fi îndeplinite cerințele de solvabilitate. Pentru exact aceleași acuzații și sancțiuni, Mihnea Tobesu directorul general al Euroins, a câștigat însă în primă instanță procesul cu ASF de la Curtea de Apel.
Florin Jianu
Foto: Hotnews

„Băț și morcov”: Cursuri obligatorii de afaceri pentru administratorii de firme și fonduri nerambursabile - propuneri pentru viitorul Guvern

de CZ HotNews.ro
Patronii de firme mici și mijlocii reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor (CNIPMMR) fac un set de propuneri pentru viitorul Guvern, care va rezulta în urma alegerilor parlamentare programate în decembrie 2020, pe listă figurând fonduri nerambursabile pentru antreprenori, dar și introducerea unui carnet de conducere a afacerilor, prin care administratorii de firme care nu au studii economice vor fi nevoiți să urmeze cursuri de antreprenoriat.
Wall Street
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Wall Street: Dow Jones are cea mai proastă sesiune din septembrie

de I.B. HotNews.ro
Bursa din New York a scăzut brusc luni pe o piață îngrijorată de situația globală a sănătății, investitorii pierzând speranța cu privire la planul de redresare american și temându-se de rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie în Statele Unite, potrivit AFP.


Facebook
Foto: Kianlin | Dreamstime.com

Moderatorii Facebook cer să fie tratați mai bine de rețeaua socială / ”Suntem prost plătiți și prin subcontractanți”

de I.B. HotNews.ro
Luni, 26 Oct 2020 Economie | Companii
Cu două zile înainte de o audiere în Senat pe subiectul platformelor și conținutului pe care îl găzduiesc, moderatorii Facebook, aflați în prima linie în fața mesajelor de ură și a imaginilor violente, cer să fie tratați și ascultați mai bine de gigantul social media, potrivit AFP.
ecommerce
Foto: Depositphotos

Cu cât a crescut numărul cumpărătorilor online în acest an încercat de pandemie

de RA HotNews.ro
Numărul cumpărătorilor online a crescut cu 8% în 2020 față de 2019, iar numărul persoanelor care plătesc online cu cardul a crescut cu 14% în acest an față de 2019, conform unui studiu realizat de o companie de cercetare.
Google si Apple
Foto: Daria Nipot | Dreamstime.com

Apple și Google, de cele mai multe ori rivali, dar și prieteni când este vorba de mulți bani - Povestea unei înțelegeri controversate

de Vlad Barza HotNews.ro
Apple și Google sunt rivale în multe domenii și au existat neînțelegeri între cele două companii, dar acum 15 ani au încheiat un pact pe domeniul căutării online și de pe urma acestuia, ambele companii au mult de câștigat, inclusiv Google care plătește anual miliarde de dolari către Apple. Fix acest parteneriat este pus la îndoială în plângerea istorică depusă săptămâna trecută de Ministerul Justiției din SUA și este dată ca exemplu despre cum marile companii fac înțelegeri prin care își asigură dominația asupra pieței și nu mai lasă loc concurenților mai mici.
CFA Romania
Foto: CFA Romania

Estimări CFA: Curs de schimb de 4,92 lei/euro în 6 luni, contracție economică de 4,5% pentru acest an, iar șomajul la 6%

de F.B. HotNews.ro
Membrii CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în raportul cu euro (comparativ cu valoarea actuală), neexistând o opinie de apreciere a leului, se arată într-un comunicat al organizației. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9284, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este practic 5 lei pentru un euro (4,9996) (în condițiile în care anticipațiile individuale au variat între 4,8700 și 5,2500).
Lufthansa
Foto: Wikipedia

Lufthansa ar putea disponibiliza până la 30.000 de angajați

de S.J. HotNews.ro
Până la 30.000 de locuri de muncă sunt amenințate în cadrul Lufthansa, cea mai mare companie aeriană europeană, datorită prăbușirii traficului aerian ca urmare a pandemiei de Covid-19, a avertizat conducerea companiei germane, potrivit AFP și La Libre Belgique.
Inteligenta artificiala-dreamstime
Foto: Dreamstime.com

Șapte startup-uri, acceptate în programul de accelerare “Advancing AI” organizat de Google și Techcelerator

de RA HotNews.ro
Google for Startups și Techcelerator au selectat șapte startup-uri din cele 41 înscrise pentru programul de accelerare Advancing AI dedicat acestui segment de piață. Acesta urmărește susținerea antreprenorilor care dezvoltă produse bazate pe AI (artificial intelligence) și dezvoltarea acestui ecosistem și la nivel local.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​Fiul, fiica și ginerele vicepreședintelui Curții de Conturi Niculae Bădălău fac afaceri cu statul. ​ASF pierde procese pe bandă, iar deciziile sale rămân în aer. Încercările lui Nicușor Dan. Cum îți găsești drumul când nimic nu merge

de DP HotNews.ro
Fiul, fiica și ginerele vicepreședintelui Curții de Conturi Niculae Bădălău fac afaceri cu statul, iar contractele sunt verificate tot de membri ai PSD ● Cu ce se confruntă Nicușor Dan la Primăria Capitalei: trafic, transport public, termoficare, spitale ● Cum îți găsești drumul când nimic nu merge ● ANAT: Deși turismul și-a pus mari speranțe în granturile pentru capital de lucru, vor fi foarte puțini beneficiari ● ASF pierde procese pe bandă, iar deciziile sale rămân în aer ● Haiducia din spatele redistribuirii progresive a resurselor „bogaților” este de departe cea mai proastă decizie ● Date Eurostat: România a gestionat slab perioadele bune, dar a performat când i-a ajuns cuțitul la os ● ​Evazionistii din turismul rural, marii castigatori ai pandemiei. Turistii, complici la infractiune ● Marți intră vigoare popririle și execuțiile silite care erau în curs înainte de facilitățile fiscale ● Standard and Poor`s acordă răgaz Italiei cu surprinzătoarea îmbunătățire a perspectivei de rating
Mihaela Duna si Alexandru Ionică - Federatia Sindicatelor din Ministerul Muncii
Foto: Hotnews

Sindicatele din Ministerul Muncii solicită demisia Violetei Alexandru

de F.B. HotNews.ro
​Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii solicită Violetei Alexandru demisia din funcția de ministru pentru că ignoră dialogul „încălcând grav dispozițiile legislației muncii”, se arată într-un comunicat de presă al organizației, care reamintește că săptămâna trecută membrii au fost în grevă japoneză.
Fitbit Sense
Foto: Rares Basturescu

​REVIEW Fitbit Sense - Scump, dar sofisticat și plin de senzori

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 24 Oct 2020 Economie | IT
Fitbit, compania care deține un centru de cercetare în România și este pe cale să fie cumpărată de Google, a lansat cel mai sofisticat și ambițios ceas inteligent din gama sa, un model cu foarte mulți senzori. Ceasul numit Sense are și aplicație de EKG, culege multe date despre calitatea somnului și face, pornind de la toate măsurătorile, un scor zilnic al stării de stres pentru cel care-l poartă. Sense are însă și o serie de minusuri ce vor fi cel puțin parțial rezolvate prin viitoare update-uri de soft, iar pentru a vedea toate datele de sănătate culese de ceas trebuie să plătești un abonament lunar după prima jumătate de an.
Moody's
Foto: Moody's

Moody’s nu a luat o decizie privind ratingul României

de F.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 24 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Agenția de rating Moody's nu a luat o decizie în privinta ratingului de țara. Acesta rămâne la Baa3 cu perspectivă negativă. Nu este o surpriză. Analiștii anticipau cu toții acest lucru, ba chiar Colin Ellis – Chief credit officer EMEA Moody’s Investors Service, a dat de înțeles zilele trecute acest lucru.
telemunca
Foto: pxfuel.com

România, pe ultimul loc în UE la telemuncă, dar prima la creșterea importurilor de laptopuri

de CZ HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Consumator
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la procentul lucrătorilor care au trecut la regimul de telemuncă pentru a preveni îmbolnăvirile de COVID-19, dar este pe primul loc la creșterea procentuală a importurilor de laptopuri.
Radu Georgescu
Foto: Hotnews

​VIDEOINTERVIU Sfaturi de investiții de la antreprenorul Radu Georgescu: Cum poți să cumperi acțiuni într-un startup și cum alegi proiectul potrivit

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | IT
Radu Georgescu este fondatorul unei platforme de strângeri de fonduri pentru startup-uri, unde investitori privați pot să-și investească economiile mizând pe aceste startup-uri. Antreprenorul a explicat cum alegi firma în care investești și ce se întâmplă cu banii tăi, ce înseamnă să listezi un startup pe o astfel de platformă și care sunt cele mai importante oportunități de afaceri în IT la nivel internațional.
fonduri
Foto: Dreamstime.com

Noi fonduri europene: Max. 2.250-6.000 lei pe lună pentru fermieri, pentru fiecare tânăr șomer angajat, să-i plătească salariul

de CZ HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Fermierii și alți angajatori din sectorul agro-alimentar vor putea obține fonduri europene de câte maximum 2.250 - 6.000 de lei pe lună pentru fiecare șomer tânăr pe care îl vor angaja, să-i plătească salariul, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență în analiza Guvernului.
Euroins Romania
Foto: Euroins Romania

Încă un executiv din Euroins contestă sancțiunile ASF, doar că acesta și-a plătit amenda de 100.000 de lei

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Asigurari
Nu doar Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins a fost sancționat luna trecută cu amendă de 100.000 de lei și cu retragerea autorizației pentru această funcție de către ASF, ci și Milena Guentcheva, director executiv al societății. Ambii executivi au contestat în instanță sancțiunile ASF. Tobescu a câștigat în primă instanță și va fi repus în funcție, fără a fi plătit amenda. Milena Guentcheva a urmat același proces în instanță, doar că decizia a fost amânată, aceasta plătind între timp suma de 100.000 de lei, potrivit informațiilor HotNews.ro.
Noul site ANAF
Foto: ANAF

ANAF are un nou site

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a schimbat site-ul. În ultimele zile contabilii s-au tot plâns că nu funcționează portalul instituției. Se pare că acesta a fost motivul.
Masini Tesla
Foto: Andreistanescu | Dreamstime.com

VIDEO Tesla a dat spre testare unui număr mic de șoferi noul update care permite mașinii să se conducă singură. Ce știe să facă soft-ul

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Auto
Tesla Motors a dat spre testare unui număr de șoferi cel mai nou update ”Full Self-Driving” care permite soft-ului mașinii să facă singur și mai multe lucruri, inclusiv să ia virajele fără intervenția șoferului. Câțiva dintre cei care au testat programul au pus filmulețe pe YouTube în care se arată încântați, uimiți și uneori speriați de ce poate face mașina. Multe voci din SUA spun însă că Tesla greșește punând un soft în variantă beta la dispoziția unor șoferi care îl testează și forțează apoi pe drumurile publice.
Hidroelectrica
Foto: AGERPRES

Hidroelectrica lansează serviciul Call Center pentru clienți

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Energie
Hidroelectrica a lansat un serviciu Call Center, apelabil de către clienți la numărul 021 9834. Începând de luni, 26 octombrie, serviciul va fi disponibil 12 ore pe zi, în intervalul orar 08 AM – 08 PM, în zilele lucrătoare.
Ministerul Muncii
Foto: Facebook

OUG privind cei 2.500 lei pentru laptopuri s-a modificat. Dacă angajatorii nu au transmis în REVISAL telemunca în perioada de urgență, nu vor primi nimic

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care „clarifică și prevederea din Ordonanța de Urgență nr. 132/2020 referitoare la sprijinul de 2.500 de lei acordat pentru salariații care au lucrat în telemuncă în perioada stării de urgență”. Despre acest subiect HotNews.ro a scris din 13 octombrie.
Euro
Foto: Public Domain Pictures

Guvernul a aprobat împrumutul de 4,1 miliarde euro de la UE prin SURE

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul a aprobat joi, prin Ordonanță de Urgență, acordul de împrumut între Uniunea Europeană, în calitate de Creditor și România, în calitate de împrumutat, în valoare de 4.099.244.587 EUR, semnat la București, la 8 octombrie 2020 și la Bruxelles, la 19 octombrie 2020. Practic, prin acest acord, România împrumută de la Uniunea Europeană 4,1 miliarde euro în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (SURE).
Bani
Foto: Agerpres

ASF: Fondurile de pensii private au obținut un profit de 1,35 miliarde de lei pentru 8,1 milioane de români, în ciuda pandemiei COVID-19

de A.V. HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Asigurari
Activele sistemului de pensii private au depășit 14 miliarde de euro la data de 30 septembrie 2020, evoluție ascendentă care a avut la bază doi factori importanți: creșterea contribuțiilor cu 5,61% și obținerea unui profit de 1,35 miliarde de lei, la nivelul întregului sistem de pensii private, a anunțat vineri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Firmele si persoanele fizice vor putea amâna plata taxelor până la 25 decembrie. Alte măsuri adoptate de Guvern

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Executivul a decis prelungirea până la 25 decembrie a perioadei în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Potrivit acestuia, până la 25 decembrie 2020 organele fiscale nu vor începe executarea silită, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilităților fiscale oferite corespunzător situației sale fiscale. Ambele măsuri sunt într-un singur proiect de OUG adoptat.
Sergiu Oprescu, presedinte Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor si CEO Alpha Bank
Foto: Hotnews

Sergiu Oprescu (ARB): Gradul scăzut de intermediere financiară este un blestem și o binecuvântare

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
O problemă pe care o avem este că în termeni de intermediere financiară, de credit neguvernamental ca procent din PIB este că România iese în evidență la nivel european, cu o intermediere financiară la doar 26%, a declarat Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), precizând că este una dintre cele mai mici la nivelul UE.
Dacia Sandero 3
Foto: Hotnews

Vânzările Dacia pe plan mondial au scăzut cu 35% la nouă luni

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Auto
Vânzările Dacia pe plan mondial au scăzut cu 35% la nouă luni din cauza pandemiei, dar trimestrul trecut a fost ceva mai bun, cu un declin de 9%, arată raportul financiar al Groupe Renault. Dacia a lansat recent noile generații Sandero și Logan și va aduce la anul modelul electric Spring. Reamintim că francezii au anulat investiția de extindere a uzinei și se va opri producția Sandero și Logan MCV.
Parcul eolian Cez
Foto: CEZ Romania

CEZ România a fost vândut către Macquarie / Tranzacția trebuie aprobată și în CSAT

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Energie
Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a anunțat vineri dimineață că un consorțiu condus de către Macquarie European Infrastructure Fund 6 (MEIF6) a ajuns la un acord privind achiziția portofoliului de active CEZ din România de la ČEZ Group. Termenii acestei tranzacții nu au fost dezvăluiți. Încheierea tranzacției va fi supusă aprobării Autorității Europene Antitrust și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din România (CSAT), informează CEZ. Reamintim că de activele CEZ a fost interesat și un consorțiu românesc format din Hidroelectrica, Electrica și SAPE, însă oferta financiară a acestuia a fost sub cea avansată de MIRA. Vezi cine este MIRA.
Interior ID3
Foto: 0-100.ro
Material realizat cu sprijinul Volkswagen România

​VIDEO Volkswagen ID.3. Livrarea. A treia mașină electrică în familie

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Auto
.Livrările Volkswagen ID.3 către clienții din România au început deja de mai bine de o lună, iar în acest articol puteți vedea cum decurge vizita la dealer pentru livrarea mașinii. În cazul nostru, este a treia mașină electrică de la firmă și din familie, după BMW i3 (2018) și Volkswagen e-up! (2020).
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​Nicolae Cinteză: Momente care mi-au ridicat tensiunea. Afacerile foștilor șefi ai serviciilor secrete. Cum să evitați capcanele de Black Friday, consultând istoricul prețurilor. O perspectivă istorică asupra pandemiei, cu profesorul Boia

de DP HotNews.ro
Vineri, 23 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Nicolae Cinteză: Momente care mi-au ridicat tensiunea: atacul speculativ pe leu, zvonistica și retragerile de la Banca Transilvania din toamna lui 2008 și parțial cazul BRS Generalii Predoiu, Coldea, Dumbravă, Stan și Tobă fac bani din consultanță. Ce profit au firmele lor ● O perspectivă istorică asupra pandemiei, cu profesorul Lucian Boia ● Cum puteți evita capcanele ofertelor de Black Friday, consultând istoricul prețurilor ● Economist senior la The Economist: Partidele de centru-dreapta din România vor câștiga alegerile ●Unul din zece români cu credit Prima Casă nu mai plătește rate ● Ordonanțe pentru gestionarea crizei epidemice, adoptate de guvern ● Ministrul Popescu, despre granturi: „Nu mă pronunț” ● Cifrele cu privire la infecțiile intraspitalicești ar trebui să fie mai mari, afirmă ANMCS ● Expert: Petrecerile de Craciun si Revelion, doar cu testul COVID-19 negativ
Blue Air
Foto: Blue Air

Petrescu (Blue Air), către senatori: Dacă Blue Air ar dispărea de pe piață, concurentul său o va ocupa, și nu TAROM

de Ionut Baias HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | Companii
Piața rămasă liberă de o eventuală dispariție a companiei Blue Air va fi ocupată de principalul său competitor și nu de TAROM, operator aflat el însuși în dificultate, atrage atenția directorul general al Blue Air, Oana Petrescu, într-o scrisoare deschisă adresată joi Senatului României, potrivit Agerpres.
Termene
Foto: Facebook

Termene.ro a calculat câte firme ar urma să apuce granturile de 2.000-150.000 euro

de CZ HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Fondatorul portalului de business intelligence Termene.ro a făcut un calcul pornind de la cifra de afaceri a firmelor aplicante la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.00 de euro pentru a vedea, cu aproximație, cam câte firme vor apuca să obțină fondurile europene. Notă: NU îndemnăm antreprenorii să renunțe la a mai aplica.
Bani
Foto: Agerpres

Aproape 20 de mii de cereri la schema de finanțare pentru capital de lucru pentru IMM-uri s-au înregistrat într-o zi

de C.P. HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | Companii
Schema de finanțare pentru capital de lucru pentru IMM-uri prezintă foarte mare interes, fiind întregistrate joi aproape 20 de mii de cereri, în condițiile în care a fost demarată la ora 11.00, potrivit ministrului economi Virgil Popescu. Acesta a declarat la începutul ședinței de Guvern de joi că în primele minute erau 9.000 de cereri simultane și crede că bugetul este deja epuizat.
Dolari
Foto: Depositphotos

Un startup american a luat finanțari de 1,8 miliarde dolari și acum se închide

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | IT
Quibi, un important startup american de conținut video pentru tineri, care a convins investitorii să-i dea finanțări de 1,8 miliarde de dolari, și-a anunțat, joi, închierea după numai jumătate de an de funcționare.
Anton Rog, general SRI
Foto: Hotnews

Oficiali din Guvern și SRI: Ne confruntăm cu o adevărată pandemie și în spațiul cibernetic. Ce victime au fost în România și semnalul de alarmă în privința securității 5G

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | Telecom
Pandemia COVID-19 a creat un mediu special de care atacatorii cibernetici au profitat, în special din cauza lipsei de informații cu care ne confruntam toți, mai ales în luna martie 2020, când am semnalat public faptul că numărul și complexitatea atacurilor cibernetice a crescut, principalul subiect folosit de atacatori fiind un presupus tratament miraculos pentru COVID-19, a declarat joi, generalul Anton Rog, șeful Departamentului de securitate cibernetică CyberInt al SRI.
Steven van Groningen, presedintele Confederației Patronale Concordia
Foto: Raiffeisen Bank

Confederația Patronală Concordia a transmis Guvernului o listă cu 19 propuneri de măsuri din domeniul pieței muncii, educație și digitalizare

de DP HotNews.ro
Membrii Confederației Patronale Concordia cer printr-o scrisoare deschisă Guvernului și Parlamentului un cadru legislativ clar care să asigure, pe cât posibil, continuitatea activității economice și atunci când este necesară întreruperea acesteia, să o facă în directă consultare cu industriile vizate pentru a minimiza impactul acestor măsuri. ”Dacă începutul pandemiei ne-a prins pe toți nepregătiți, nu același lucru îl putem spune despre situația din prezent. Lecțiile din primăvară trebuie învățate de toți actorii implicați și pe baza acestora trebuie elaborate noile măsuri”, se arată în debutul scrisorii, care enumeră 19 măsuri utile și necesare în 3 domenii de activitate.
AzureSpace
Foto: Hotnews

Microsoft investește într-un proiect realizat împreună cu startup-ul lui Elon Musk, SpaceX

de RA HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | IT
Microsoft investește într-o aplicație de cloud, Azure Space, parte a unui proiect care se va derula în parteneriat cu SpaceX și SES - două companii cheie din industria spațială, respectiv sectorul de telecomunicații.

Fonduri
Foto: Dreamstime

Noi finanțări de 150 milioane Euro pentru startup-uri europene de tehnologie, de la un investitor al FlixBus

de CZ HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile europene de tehnologie vor putea obține noi finanțări de capital de risc dintr-un fond de investiții în valoare totală de 150 de milioane de euro, lansat, în Germania, de către o firmă de venture capital care a finanțat anterior și platforma de transport FlixBus, prezentă și în România.
Masina electrica Dacia Spring
Foto: Dacia

Sindicatele franceze de la Renault sunt furioase că Dacia Spring va fi produsă în China

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | Auto
Sindicatele Renault din Franța critică dur faptul că grupul auto va produce la o uzină din China primul model electric al Dacia, spunând că este de neconceput și că amprenta de carbon va fi mare, dat fiind că modelul este adus de atât de departe. Dacia Spring are o autonomie promisă de 225 km, viteza maximă este de 125 km/h, iar prețul va porni de la aproximativ 17.000 de euro (înainte de aplicarea subvențiilor).
Energie
Foto: HotNews / C.P.

Racordarea firmelor la energie electrică devine gratuită

de C.P. HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | Energie
Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat joi un ordin privind racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând clienți finali noncasnici prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri. Costurile cu proiectarea și execuția instalației de racordare a locurilor de consum deținute de aceștia, cu lungime de până la 2.500 metri, sunt suportate de către operatorii de distribuție concesionari. De fapt, aceste costuri vor fi recuperate de către distribuitori din facturile care ajung la toți consumatorii.
Colin Ellis (Moody's)
Foto: The Economist

Colin Ellis (Moody’s): Schimbarea perspectivei ratingului României nu a avut legătură cu COVID. O pătrime din băncile românești e foarte posibil să aibă o deteriorare în privința capitalului

de F.B. HotNews.ro
Pare că e posibil să se amâne o decizie privind ratingul de țară, de către Moody’s, ce ar fi urmat a fi anunțată mâine. Prezent la o conferință organizată de The Economist, Colin Ellis – Chief credit officer EMEA Moody’s Investors Service, a spus că sunt anumite date specifice în care pot emite ratingul, „dar nu trebuie să le folosim”. „Dacă credem că evaluările acoperă poziția adecvată, putem emite o cercetare, o actualizare, dar nu trebuie să luăm o decizie privind ratingul în acele zile”, a spus el.
Fonduri-Depositphoto
Foto: Depositphotos

​TOP aplicanți la microgranturile de 2.000 Euro pentru firme, PFA, ONG, CMI. București și județul Cluj conduc

de CZ HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Municipiul București și județul Cluj conduc topul național la numărul de aplicanți pentru microgranturile de câte 2.000 de euro fiecare destinat microîntreprinderilor, PFA, ONG și cabinetelor medicale individuale, în cadrul schemei de ajutoare de stat în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru ieșirea din criză.
Adrian Zuckerman
Foto: Ambasada SUA

Ambasadorul SUA: Corporațiile corupte din China comunistă, precum Huawei și ZTE, nu își au locul în România democratică

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | Telecom
Controlarea spațiului cibernetic de către regimul comunist chinez, rus și de către state cu regim autoritar reprezintă cea mai mare amenințare la adresa existenței noastre, iar corporațiile și entitățile corupte din China comunistă, precum sunt Huawei, ZTE și altele, nu își au locul în România liberă și democratică, a declarat miercuri ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, la conferința „Parteneriatul Strategic Româno-American în domeniul securității cibernetice”, organizată de SRI.
Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES

Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

de C.P. HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | Energie
România deja este pe poziția a doua în topul producătorilor de petrol și gaze din Europa (n.red. de fapt, Uniunea Europeană), a declarat miercuri Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România la Conferința Anuală „Parteneriatul Strategic Româno-American în domeniul securității cibernetice”. Potrivit acestuia, anul viitor va începe extracția gazelor din Marea Neagră, care ulterior va crește la capacitate maximă. Și centrala nucleară de la Cernavodă va ajunge să lucreze la capacitate maximă. Astfel, România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa, consideră ambasadorul.
ehealth
Foto: range.biz

Finanțări totale de 1,5 milioane euro, pentru startup-urile inovatoare în domeniul sănătății

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | IT
S-a dat startul înscrierilor în competiția de startup-uri IT cu proiecte în domeniul sănătății EIT Health RIS Innovation Call. Proiectele câștigătoare primesc finanțări totale de până la 1,5 milioane de euro. În edițiile anterioare, 6 proiecte din România au fost premiate. Cine se poate înscrie și cu ce idei de afaceri au venit aceste startup-uri.
Conferinta The Economist
Foto: The Economist

Matthew Sherwood (EIU): România suferă din cauza spațiului fiscal mic. Economia va reveni la nivelul precriză în 2022

de F.B. HotNews.ro
România suferă din cauza spațiului fiscal mic având în vedere deficitul bugetar din ultimii ani și capacitatea instituțională scăzută de a face față crizei, a declarat Matthew Sherwood, senior Europe economist EIU. Potrivit acestuia, datele nu arată atât de sever pe cât se așteptau anterior.
Antonel Tănase secretar general al Guernului
Foto: Hotnews

Cum vrea Guvernul să stopeze hemoragia de creiere din IT, accentuată de criza COVID-19: România este a șasea țară din lume ca număr de absolvenți IT, dar paradoxal avem un deficit de peste 15.400 de specialiști IT

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | Telecom
"Peste 43.000 de specialiști IT au plecat din România pentru a lucra peste hotare, iar alți 6.100 de specialiști IT lucrează online din țară, dar exclusiv pentru firme din străinătate, majoritatea ca freelanceri.", a declarat joi Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, în cadrul unei conferințe pe teme de securitate cibernetică, organizată de CERT-RO. Acesta a anunțat ce soluție pregătește Guvernul pentru stoparea acestei hemoragii de creiere din IT, în special în zona de securitate cibernetică - înființarea unui Directorat Național de Securitate Cibernetică.
Wolfgang Schüssel
Foto: The Economist

Wolfgang Schüssel (fost cancelar al Austriei): România cred că este țara UE cu cei mai mulți cetățeni care locuiesc în afara țării. Aveți așa de mulți experți / Ar fi interesant să-i atragi înapoi pentru a-și oferi experiența

de F.B. HotNews.ro
România este un caz interesant, va lua o bucată mare din banii europeni în anii care vor veni: în jur de 80 miliarde euro, mare parte granturi, a declarat Wolfgang Schüssel, fost cancelar al Austriei, într-o conferință organizată de The Economist. Problema este, spune el, că în perioada anterioară, 2014-2020, România a avut 30 miliarde, dar numai 40% din acești bani au fost folosiți în mod adecvat.
Facebook Dating
Foto: Facebook

Facebook Dating se lansează și în România

de RA HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | IT
Facebook lansează, astăzi, la nivel european, Facebook Dating un serviciu prin care vrea să îi ajute pe utilizatori "să-și găsească perechea", anunță rețeaua de socializare, care intră astfel în competiție cu aplicații precum Tinder.
Energie
Foto: HotNews / C.P.

Sancțiuni pe piața energiei / De o lună, amenzile pot ajunge la 5-10% din cifra de afaceri

de C.P. HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | Energie
Companiile din domeniul energiei și gazelor naturale riscă de acum înainte să plătească niște amenzi uriașe, dacă vor încălca regulile de piață. Începând cu data de 25 septembrie, conform ultimelor modificări aduse Legii energiei 123/2012, sancțiunile aplicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au fost majorate. Până acum erau nesemnificative. Dar începând de o lună, participanții la piața angro de energie care vor manipula sau vor încerca să manipuleze piața angro de energie, vor putea fi sancționați cu amendă în cuantum de 5-10% din cifra de afaceri anuală, fără a mai avea posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii.
Elon Musk
Foto: Matt Sumner / Zuma Press / Profimedia Images

Tesla a înregistrat cel mai profitabil trimestru din istoria companiei

de S.J. HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | Companii
Tesla a anunțat miercuri al cincilea trimestru consecutiv în care a înregistrat profit, producătorul de mașini electrice sperând să încheie anul pe plus pentru prima dată în istoria sa, transmite Business Insider.
Fonduri europene dreamstime
Foto: Dreamstime.com

A început sesiunea de aplicare la Măsura 2 - ajutoare de 2.000-150.000 Euro pentru firme și ONG

de CZ HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Firmele mici și mijlocii (IMM) și ONG-urile eligibile au început, joi, de la ora 10.00, să aplice la granturile de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro din Măsura 2 a schemei de ajutor de stat în valoare totală de 1 miliard de euro pentru redresare din criza COVID, susținute din fonduri europene.
Cresterea cu 40% a pensiilor va costa Romania
Foto: Pixabay

Dăianu, Lazea, Kallai, Iancu, Lungu: Pandemia si criza economica: putem avea redresare economica si consolidare bugetara

de DP HotNews.ro
Cinci economiști de primă mână au transmis joi HotNews.ro un text în care avertizează că este vital sa fie evitata o crestere a punctului de pensie cu 40% in acest moment, pentru ca economia nu o poate sustine. ”Daca nu va fi evitata, consolidarea fiscala graduala, care sa protejeze redresarea economica, ar deveni una fortata, dezordonata, dureroasa, cu cresteri imediate de impozite si taieri de cheltuieli. Economia si-ar intrerupe relansarea si ar reintra in recesiune in 2021”. Textul este semnat de academicianul Aurel Iancu, Daniel Daianu (Presedinte, Consiliul Fiscal), Ella Kallai (Ph.D, Sorbonne-Pantheon si SUNY/New York.), Valentin Lazea (Economist Sef, BNR), Laurian Lungu (Ph.D, Cardiff Business School), cu precizarea că semnatarii poarta singuri responsabilitatea acestui text, fără să angajeze institutiile cu care sunt afiliati.
Cheltuielile si veniturile capitalelor de judet
Foto: Pixabay

Nicio capitală de județ din România nu se poate întreține din veniturile proprii. Câți bani se duc pe sănătate, biserici, asistentă socială

de Florin Barbuta HotNews.ro
Veniturile proprii par să nu fie de ajuns pentru reședințele de județ din țară. Astfel că mereu primesc bani de la bugetul de stat pentru asigurarea cheltuielilor. Frunzărind bugetele de anul trecut, se pare că mai toate orașele importante au cheltuit bani pe cultură, recreere și religie, dar din păcate datele nu ne arată cât la fiecare dintre aceste trei secțiuni. În majoritatea cazurilor, mai mult decât s-a alocat la sănătate. Aici sar în evidență și două reședințe de județ: Giurgiu și Vaslui. Au cheltuit zero lei pentru sănătate anul trecut, adică nimic. Asta reiese din datele oficiale.
Business Report
Foto: Colaj foto

Business report: Numărul de telefon devine noul cod IBAN. Alexander Adamescu poate fi extrădat. Ambalajele ar putea avea o garanție de 50 de bani. Întâlnire discretă a Guvernului cu proprietarii de restaurante

de DP HotNews.ro
Numărul de telefon devine noul cod IBAN ● Alexander Adamescu poate fi extrădat în România ● Tarom va concedia 30% dintre angajați ● Ambalajele ar putea avea o garanție de 50 de bani, returnabilă ● Final de înscrieri la ajutoarele de 2.000 Euro, buget neconsumat ● Scenariu de război în „Poarta Focșani”. Cât de rapid oprește NATO o luptă cu Rusia? ● Senatul respinge ajutorul de stat pentru Blue Air ● Întâlnire discretă a Guvernului cu proprietarii de restaurante ● Călin Ile: Hotelurile au în plan reduceri de personal sau închiderea totală sau parțială ● Mașini scoase de ANAF la licitație: Volvo – 2.100 de lei, VW Golf – 818 lei ● Granturile pentru de capital de lucru intră ”în lucru”: Condițiile și procedura de înscriere a IMM-urilor ● China se întoarce pe creștere și e gata să salveze lumea. Dar, lumea mai vrea să fie salvată de China?
Anyscale
Foto: Hotnews

Startup fondat anul trecut și de un IT-ist român, finanțat cu 60 milioane dolari, în SUA

de CZ HotNews.ro
Joi, 22 Oct 2020 Economie | Cariere
Un IT-ist româno-american, alături de alți antreprenori, a fondat anul trecut în SUA un startup de software, iar acum a ajuns la finanțări totale de 60,6 milioane de dolari, obținute de la fonduri de investiții puternice.
fonduri
Foto: Pixabay

Final de înscrieri la ajutoarele de 2.000 Euro, buget neconsumat

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Miercuri seara, la ora 20.00, s-a finalizat sesiunea de înscrieri la microgranturile de câte 2.000 de euro din Măsura 1 a ajutoarelor de stat pentru firme fără angajați, PFA, ONG și cabinete medicale individuale, pentru redresare din criza COVID.
Florin Citu
Foto: Hotnews

Amânarea plății taxelor nu se știe dacă va mai fi. Vom vedea mâine. Florin Cîțu are o nouă postare pe Facebook. Acum e vorba doar de executarea silită

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Autoritățile se pare că încă analizează dacă să poată fi amânată plata taxelor până la 25 decembrie. Florin Cîțu a avut inițial o intervenție în care a spus: "Vom permite ca, până la 25 decembrie 2020, să nu existe penalități pentru cei care nu reușesc să plătească la timp și, în plus, extindem rambursarea TVA cu control ulterior până în 25 ianuarie, cred".
PET-uri
Foto: Flickr/ European Parliament

Valoarea garanției pentru ambalaje ar putea fi de 50 de bani. Consumatorii ar putea primi contravaloarea în numerar

de V.M. HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Actualitate | Mediu
Valoarea garanției pentru ambalaje ar putea fi de 50 de bani, decizia urmând a fi luată de Ministerul Mediului, iar consumatorii ar putea primi contravaloarea în numerar, a afirmat, miercuri, Julia Leferman, director general Asociația Berarii României, potrivit Agerpres.
Masina de la Uber
Foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Uber a făcut o ofertă de peste un miliard de dolari pentru a cumpăra Free Now, aplicație prezentă și în România, scrie presa germană

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | IT
Uber ar fi dispusă să dea peste un miliard de dolari pentru a cumpăra aplicația Free Now care este deținută de Daimler și BMW, scrie revista germană Manager Magazin, citată de Automotive News. Free Now este prezentă și pe piața romănească unde în vara lui 2017 mytaxi, deținută atunci de Daimler, a cumpărat compania Clever Taxi. Anul trecut mytaxi s-a rebranduit în Free Now.
Fintech
Foto: Dreamstime.com

Proprietarul eMag finanțează o bancă online fondată anul trecut, în Mexic

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | IT
Compania de investiții Prosus, care controlează în România afaceri online ca eMag, OLX și Autovit.ro, investește acum 15 milioane de dolari, alături de alți finanțatori, într-o bancă digitală din Mexic, Klar.
Florin Citu
Foto: facebook

Cîțu: Sunt primul care recunosc că măsurile pe care le-am luat nu au fost perfecte

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​Măsurile pe care le-am luat nu au fost perfecte din primul moment și sunt primul care recunoaște asta, însă acest Guvern a venit imediat cu îmbunătățiri dacă a văzut că nu funcționează ceva, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, la conferința anuală a Asociației Berarii României, potrivit Agerpres.
Dacia Duster Pick-Up
Foto: Dacia

Dacia lansează versiunea Duster Pick-Up. Prețul este de 22.500 euro

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Auto
Dacia a anunțat că lansează în țară o versiune de Duster Pick-Up ce are o benă de 1,65 metri lungime, sarcină utilă de până la 500 kg și motor dCi de 115 CP. Prețul este de 22.546 euro, iar mașina este dezvoltată împreună cu carosierul Romturingia.
Facturi gaze
Foto: Stirile ProTV

Prețul gazelor pe bursă s-a înjumătățit într-un an - ANRE

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Energie
Liberalizarea pieței de gaze naturale pentru clienții casnici a fost stimulată de programul de ofertare de gaze naturale pe piețele centralizate (bursa) din România, informează Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Din datele publice puse la dispoziție de operatorii de piață centralizată reiese faptul că prețul mediu ponderat de vânzare în perioada iulie–septembrie 2020 a fost de 57,15 lei/MWh, preț mai mic cu 50% decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2019, respectiv 114,3 lei/MWh.
PayPal
Foto: Flickr

Decizie istorică pentru piața criptomonedelor: PayPal va permite tranzacționarea și plățile cu monede digitale

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Companii
PayPal a intrat pe piața criptomonedelor miercuri, anunțând că va permite clienților să cumpere, vândă și păstreze bitcoini și alte monede virtuale în portofelele digitale ale utilizatorilor, transmit Reuters și Marketwatch.
Magazin Vivo
Foto: Wataree | Dreamstime.com

Unul dintre cei mai mari producători mondiali de smartphone-uri intră oficial în șase piețe europene importante

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | IT
​Producătorul chinez de telefoane Vivo a anunțat o primă etapă de expansiune în Europa, urmând să-și lanseze produsele în șase piețe mari, printre care și Germania și Polonia. Vivo a fost înființată în 2009, și-a început expansiunea internațională în 2014 și a vândut peste 100 de milioane de telefoane în ultimul an. Telefoanele Vivo sunt aduse și la noi de câteva magazine online, cele mai ieftine fiind sub 700 de lei, iar vârful de gamă peste 2.500 de lei.
Florin Cîtu
Foto: Facebook/ Florin Citu
Articol actualizat

Florin Cîțu: Firmele vor putea amâna plata taxelor până la 25 decembrie. Rambursările TVA cu control ulterior, până la 25 ianuarie 2021

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat miercuri că firmele vor putea să amâne plata taxelor până la 25 decembrie, iar această OUG ar urma să fie adoptată în această săptămână. De asemenea, va fi prorogat termenul și pentru rambursarea TVA cu control ulterior.
Florin Roman
Foto: Facebook

PROIECT: Liberalul Florin Roman vrea imunitate penală și civilă pentru șefii ASF, pe modelul BNR. USR: Nici Iordache nu ar fi putut propune ceva mai nociv

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Asigurari
Membrii conducerii ASF ar urma să fie exonerați de la răspunderea civilă sau penală, după caz, în situația în care instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credintă și fară neglijentă, a oricărui fapt în legătură cu exercitarea, în conditiile legii, a atribuțiilor de supraveghere și control, potrivit unui proiect de lege inițiat de liberalul Florin Roman, care a trecut de Camera Deputaților și se dezbate acum la Senat, camera decizională. Amintim cum a acționat conducerea ASF, după ce fostul lider PSD Liviu Dragnea a spus că ar trebui acționat foarte dur în cazul NN Pensii, caz care a ajuns acum la Înalta Curte.
Proces portabilitate
Foto: ANCOM

Românii și-au portat peste 7 milioane de numere de telefon în 12 ani: TOPUL operatorilor care au primit cele mai multe numere din alte rețele în acest an

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Telecom
Românii și-au portat peste 7 milioane de numere de telefon în cei 12 ani de la lansarea portabilității, serviciu care permite să-ți păstrezi numărul de telefon fix ori mobil atunci când decizi să-ți schimbi operatorul de telefonie, a anunțat miercuri Arbitrul telecom (ANCOM). În primele luni din acest an, s-au portat aproape 670.000 de numere de telefon, peste 93% dintre ele fiind de telefonie mobilă, iar operatorul care a atras cele mai multe numere din alte rețele este RCS&RDS. Vezi în articol situația celorlalți operatori.
Aeroportul Otopeni - Henri Coanda
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
 documente
(19 Oct 2020) PDF, 211KB

DOCUMENT Nereguli în contractele companiei „Aeroporturi București” și investiții care tind spre zero- Corpul de Control al premierului

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Companii
Corpul de Control al prim-ministrului a descoperit o serie de nereguli în contractele Companiei Naționale „Aeroporturi București” (CNAB), în urma unei verificări care a vizat perioada 2018-2020. Sunt probleme atât la contractele de curățenie, reparații auto sau asistență juridică, cât și cu cele de închiriere spații comerciale cu Millenium Pro Design SRL, firmă care de peste 20 de ani controlează magazinele din aeroportul Otopeni. Sunt contracte care aduc prejudicii companiei. Corpul de Control a mai constatat că "Aeroporturi București" nu și-a realizat mai deloc investiții în 2018 și 2019.
Dana Dima, vicepreședinte BCR
Foto: Hotnews

În primele două zile de la intrarea în agențiile BCR pe bază doar de programare, peste 33.000 de clienți au sunat să discute cu bancherii. O treime sunau din fața agențiilor

de DP HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Începând de alaltăieri (luni), accesul în agențiile BCR se face doar pe baza unei programări prealabile. În cele două zile care au trecut, peste 33.000 de clienți au sunat să se programeze, potrivit reprezentanților băncii. ”33.000 de clienți și-au programat online vizitele în agenții in primele doua zile de la trecerea la noul program. Feed-back-ul primit de la clienți este unul pozitiv”, a explicat miercuri Dana Dima, vicepreședinte Retail & Private Banking BCR. Clienții au nevoie să interacționeze cu banca, a adăugat Marian Ignat, directorul executiv responsabil de Distribuție Retail din bancă. ”Mai ales în cazul unor produse mai complexe, cum ar fi un mortgage (ipotecă), unde clientul ar nevoie de consiliere. De asemenea, încă avem de asemenea destul de multe tranzacții cash- o parte din clienți folosesc terminalele self-service”, mai spune Ignat.
startup
Foto: PxHere

Startup-ul românesc Soleadify, ce folosește tehnologia machine learning pentru a crea baze de date, primește o finanțare de 1,5 milioane dolari

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | IT
Startup-ul românesc Soleadify, un motor de căutare pentru companii, folosit de echipe de marketing și vânzări pentru a-și găsi clienți și care folosește tehnologia machine learning pentru a crea bazele de date, primește o finanțare de 1,5 milioane dolari.
Mihnea Tobescu, director general Euroins
Foto: AGERPRES

Șeful Euroins a câștigat în primă instanță procesul cu ASF și va rămâne în funcție. Nu va mai plăti nici amenda de 100.000 de lei

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Asigurari
Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză marți, 20 octombrie, lui Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins, care a cerut în instanță suspendarea executării deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care a fost amendat cu 100.000 de lei și cu retragerea autorizației de conducere a asigurătorului. Decizia este executorie până la soluționarea definitivă a cauzei privind anularea actului în instanță, astfel că șeful Euroins scapă momentan de sancțiuni.
Logo-ul Google
Foto: Andreistanescu | Dreamstime.com

USA vs Google - De ce autoritățile au declanșat o acțiune atât de importantă, ce spune Google și ce ar putea urma

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | IT
Marți, autoritățile americane au declanșat o acțiune judiciară importantă împotriva Google pe care o acuză de abuz de poziție dominantă în legătură cu căutarea online și publicitatea online. Este cea mai mare astfel de ofensivă declanșată de autoritățile SUA împotriva unui gigant tech în ultimele două decenii și finalul este greu de prevăzut, mai ales că totul s-ar putea să dureze mulți ani. Cei mai radicali cer ca Google să fie forțată să se ”rupă” în bucăți mai mici, în timp ce Google spune că oamenii aleg aplicațiile sale fiindcă le consideră ca fiind cele mai utile.
Fonduri-Depositphoto
Foto: Depositphotos

Posibilă modificare a pragului de 5.000 Euro pentru microîntreprinderi, la microgranturile de 2.000 Euro (ministru)

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Guvernul ar putea lua în calcul modificarea pragului actual, de cel puțin 5.000 de euro, cifră de afaceri pe anul 2019, pe care trebuie să-l îndeplinească microîntreprinderile pentru a accesa microgranturile de 2.000 de euro, astfel încât să se epuizeze bugetul de 100 de milioane de euro pentru Măsura 1 de ajutor de stat, a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Clientul va putea merge la asigurător pentru recuperarea daunei. China produce cinci miliardari pe săptămână. E momentul să schimbați furnizorul sau contractul de gaze. Cele mai bune oferte pentru București

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Modificarea legislația RCA: Clientul va putea merge la firma la care s-a asigurat pentru recuperarea daunei ● Valoarea locuințelor pentru care este aplicată o cotă redusă de 5% a TVA - majorată ● Este momentul să schimbați furnizorul sau contractul de gaze. Cele mai bune oferte pentru București ● Dragoș Răducan: Sărbătorile de iarnă sunt compromise cu restricțiile din acest moment. Dacă se vor relaxa, vom găsi soluții ● În prag de alegeri, PSD vrea să majoreze ajutoarele sociale. Impact bugetar: 2 miliarde de euro ● De ce să amânăm alegerile până în martie 2021? Dacă atunci vom avea Covid-20, ce facem, vom continua să le amânăm în continuare? ● Finanțarea IMM-urilor în criza Covid: principiile și acțiunea concretă ● Modificarea ajutoarelor de stat de 1 miliard euro, adoptată de Parlament. Planurile ministrului Virgil Popescu ● Fă ceea ce iubești sau iubește ceea ce faci?
Cornelia Nagy, sefa ONAC
Foto: AGERPRES

​DOCUMENT Cum a fost anulată licitația de peste 39 milioane de euro organizată de ONAC pentru voce și internet la zeci de ministere și instituții: Mărul discordiei - necesarul uriaș de trafic date estimat de o Universitate

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | Telecom
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis în această lună să anuleze licitația deschisă organizată de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru achiziția de abonamente de voce și internet mobil cu telefoane incluse pe o perioadă de 2 ani pentru zeci de ministere, agenții și instituții publice, contract estimat la peste 189 milioane lei (peste 39 milioane de euro) fără TVA. Motivul? Stabilirea greșită a valorii contractului, pe baza necesarului estimat de unele instituții, în special de o Universitate, care a spus că ar avea nevoie de 60.000 de GB de trafic pentru următorii 2 ani. Vezi în articol detalii despre universitate și operatorul care a făcut contestația.
Logo Google
Foto: Sebastian Czapnik | Dreamstime.com

Guvernul SUA dă Google în judecată pentru practici anticoncurențiale. Este una dintre cele mai importante acțiuni judiciare contra unui gigant tech

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | IT
Administrația Trump va chema Google în justiție, acuzând-o de practici anticoncurențiale legate de căutarea pe internet, compania urmând să fie acuzată că a pus piedici în calea rivalilor săi pentru a-și menține poziția dominantă, scrie CNN. Va fi unul dintre cele mai mari procese intentate unei companii americane din tehnologie în ultimii 20 de ani.
Spring electric
Foto: Hotnews

Dacia Spring - Primul preț a fost anunțat în Ungaria. Cât costă mașina electrică

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | Auto
​Primul model electric al Dacia, despre care compania a dat pe larg detalii săptămâna trecută, costă 17.800 de euro în Ungaria, înainte de aplicarea subvențiilor. Este prima țară în care se comunică un preț pentru mașina care va ajunge la companiile de ride-sharing în primăvara lui 2021 și la clienții persoane fizice în toamnă.
Situatia aplicatiilor COVID-19 in UE
Foto: Comisia Europeana

Coronavirus: Primele aplicații naționale de depistare a contacților și de avertizare care vor putea funcționa și în alte țări din UE sunt din Germania, Irlanda și Italia

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | Telecom
Sistemul IT de interoperabilitate al UE care permite schimbul transfrontalier de date între aplicațiile naționale de depistare a contacților și de avertizare cu privire la răspândirea COVID-19 a intrat marți în funcțiune, după ce primele trei aplicații naționale s-au legat la acest sistem, a anunțat Comisia Europeană. Este vorba de aplicația Corona-Warn-App a Germaniei, aplicația COVID Tracker a Irlandei și aplicația immuni a Italiei, care au fost descărcate de aproximativ 30 de milioane de persoane. Cetățenii din cele trei țări care și-au instalat aplicațiile le pot folosi și în alte țări UE participante la acest sistem. Vezi în articol ce aplicații ar urma să se interconecteze săptămâna viitoare.
Fonduri
Foto: Pixabay

​DOCUMENT: Modificarea ajutoarelor de stat de 1 miliard euro, adoptată de Parlament. Planurile ministrului Virgil Popescu

de CZ HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Parlamentarii au adoptat marți o serie întreagă de modificări la ajutoarele de stat de 1 miliard de euro, susținute din fonduri europene și de la buget, incluzând noi categorii de beneficiari și domenii de activitate la granturile de câte 2.000-200.000 euro în noua lege. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, ne-a spus ce are el de gând să facă cu noile modificări.
Depogaz
Foto: Depogaz

Depozitele de gaze sunt pline în prag de iarnă / Obligația de înmagazinare a fost îndeplinită în procent de 141%

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | Energie
Pentru al doilea an la rând, depozitele de gaze au fost umplute mult peste cât reprezintă obligația de înmagazinare. Din datele obținute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din activitatea de monitorizarea a sectorului gazelor naturale, la data de 15 octombrie 2020, furnizorii dețineau în depozitele subterane de înmagazinare a gazelor naturale 2,78 miliarde metri cubi, în condițiile în care capacitatea maximă este de 3,1 miliarde metri cubi. Practic, obligația de înmagazinare a fost îndeplinită în procent de 141%.
Logo Google
Foto: Sebastian Czapnik | Dreamstime.com

Un startup românesc, admis într-un accelerator de afaceri al Google

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | IT
Deepstash, o aplicație românească ce le permite utilizatorilor să-și salveze notițele dintr-o varietate de surse online, a fost acceptată în programul Google for Startups Accelerator. Iată celelalte startup-uri din accelerator.
Modificari fiscale
Foto: Pixabay

Proiectul eșalonării datoriilor pentru bunii platnici va fi modificat. Ce schimbare e sigură și ce măsuri se analizează acum la MFP/ Ce minus este la buget în urma amânării taxelor

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Faptul că s-au amânat taxele se vede la buget. De aceea Ministerul Finanțelor a creat proiectul care include, printre altele, eșalonarea datoriilor pentru bunii platnici, despre care HotNews.ro a scris săptămâna trecută. Datele Ministerului Finanțelor arată un minus de 16 miliarde lei în urma faptului că firmele au putut amâna plata taxelor, fără a li se calcula dobânzi și penalități. Atenție, cifra nu arată și scadența pentru 25 octombrie, deci suma va fi mai mare.
top producatori jocuri video
Foto: PxHere

INFOGRAFIC Topul dezvoltatorilor de jocuri din România. Anul trecut industria locală a înregistrat vânzări de peste 200 milioane dolari

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | IT
Pentru prima oară în istoria industriei de game development din România, cifra de afaceri înregistrată de cele peste 100 de studiouri ce activează local a depășit 200 milioane de dolari, conform studiului anual al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România, în creștere cu 14,65% față de 2018. Peste jumătate dintre studiourile românești se află în București.
Apartamente in constructie
Foto: Flatfy

Apartamentele s-au scumpit în București cu 4% după primele 9 luni: Creșterea prețurilor se datorează atât costurilor ridicate cu materialele de construcții cât și al celor cu forța de muncă (raport)

de DP HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Similar cu anii precedenți, prețul mediu pentru unitățile rezidențiale a înregistrat o creștere globală de 4% în primele 9 luni ale anului 2020 în București. Cu toate acestea, impactul pandemiei COVID-19 a devenit vizibil în al doilea trimestru al anului, prețul mediu/mp în București scăzând la 1.400 EUR. Ultimele luni au adus, de asemenea, la o apreciere a prețului locuințelor vechi, cu o diferență medie de preț de aproximativ 60 EUR/mp între apartamentele vechi și cele nou construite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când diferența era de peste 110 EUR/mp. Acest lucru poate fi atribuit faptului că, având în vedere experiența anterioară a crizei din 2008, clienții ar putea avea o încredere mai mică în ceea ce privește finalizarea noilor proiecte, potrivit unui raport publicat marți.
internet 5g
Foto: Hotnews

Suedia a exclus Huawei din dezvoltarea rețelei sale 5G / Echipamentele existente vor trebui eliminate până în 2025

de S.J. HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | Companii
Autoritatea de reglementare a sectorului telecom din Suedia a interzis marți folosirea echipamentelor companiilor chineze Huawei și ZTE în dezvoltarea rețelei 5G a țării înaintea unei licitații programate luna viitoare, transmit Reuters și CNBC.
LG Signature OLED R
Foto: LG Electronics

LG a lansat un televizor rulabil care costă 87.000 de dolari

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | IT
După mai multe prototipuri, LG a lansat în Coreea de Sud un televizor cu ecran rulabil care costă cât o flotă auto: 87.000 de dolari. Modelul numit Signature OLED R are un ecran flexibil care poate fi retractat complet sau parțial în baza de lemn pe care este plasat.
Prefectura_bucuresti
Foto: Hotnews

Pagina de internet a Prefecturii București trimite către un site care vinde produse de slăbit și de îmbunătățire a vieții sexuale

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 19 Oct 2020 Economie | Telecom
Pe pagina oficială de internet a Prefecturii București, la secțiunea dedicată structurii organizatorice a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență există un link care duce către un site care vinde produse de slăbit și de îmbunătățire a vieții sexuale. Culmea este că adresa site-ului cu produse 'miraculoase' are ca domeniu de internet chiar prefecturabucuresti.ro, cumpărat anul trecut de o persoană fizică. Pentru că acest domeniu de internet nu a mai fost liber, actualul site al Prefecturii are adresa de internet: b.prefectura.mai.gov.ro.
Mai bine proprietar decat chirias...?
Foto: Hotnews

Cumpărător sau chiriaș? Când e mai bine una, când e mai avantajoasă cealaltă?

de DP HotNews.ro
Marți, 20 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Mulți români își doresc o locuință. Suntem o nație de proprietari, dovadă e și faptul că doar 4% dintre noi stau cu chirie, potrivit cifrelor oficiale. Însă decizia de a cumpăra sau a închiria, dacă e luată rațional, trebuie să țină seama de mai multe criterii. Trebuie spus că această decizie e una individuală, în funcție de preferințele fiecăruia (și de capitalul de care dispune, evident). Momentan, creșterile de salarii din ultimii ani (mult peste ratele de creștere ale proprietăților imobiliare), programele guvernamentale de stimul (Noua Casă) precum și dobânzile la minime istorice (care ar putea rămâne așa încă o bună bucată de vreme) par să fie tentante pentru potențialii cumpărători. Aceștia trebuie însă să fie atenți la câteva lucruri.
Fonduri - dreamstime
Foto: Dreamstime.com

Nou fond european de investiții, de 100 milioane Euro, pentru startup-uri IT

de CZ HotNews.ro
Luni, 19 Oct 2020 Economie | IT
Startup-urile IT europene pot obține noi finanțări de capital de risc dintr-un fond de investiții în valoare totală de 100 de milioane de euro, lansat luni de o firmă pan-europeană de venture capital.
Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Centrala nucleară de la Cernavodă are un nou director

de C.P. HotNews.ro
Luni, 19 Oct 2020 Economie | Energie
Nuclearelectrica anunță încetarea de drept a contractului Directorului Sucursalei CNE Cernavoda, Dan Bigu. În urma finalizării procedurii interne de selecție, funcția de Director va fi preluată de Valentin Nae începând cu data de 19 octombrie 2020.
Lucrari feroviare
Foto: CFR Infrastructura

S-a lansat licitația pentru modernizarea a 68 de km de cale ferată în zona Timișoara - Arad. Valoarea contractelor este de aproape 4 miliarde lei

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR Infrastructură a anunțat că a fost lansată licitația pentru modernizarea a 68 km dintre Arad și Timișoara, fiind vorba de două loturi în valoare totală de 3,9 miliarde lei (aproximativ 800 milioane euro). Durata de implementare este de 102 luni, dintre care șase luni pentru proiectare și 36 luni pentru execuția lucrărilor. Lucrările ar trebui să permită rularea cu 160 km/h. Viteza maximă de circulație este acum de 100 km/h pentru trenurile de pasageri între Arad și Timișoara.
Digitalizarea publica
Foto: SGG

DOCUMENT După eșecul eRomânia, Guvernul vrea să cheltuie 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru digitalizarea serviciilor publice

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 19 Oct 2020 Economie | Telecom
Guvernul PNL propune cheltuirea a aproximativ 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru digitalizarea serviciilor publice, capitol la care România se află pe ultimul loc în UE, potrivit unui document de strategie scos în dezbatere publică de Secretariatul General al Guvernului (SGG). Birocrația care ar fi eliminată ar duce la economii de 1,8 miliarde de euro și la investiții străine de 2,3 miliarde euro în 10 ani. Analiza, realizată contra-cost de firma Ernst & Young, a identificat problemele IT din administrația publică, precum și 14 măsuri pentru soluționarea acestora și vine la 10 ani după răsunătorul eșec al strategiei eRomânia din guvernarea PD-L.
Tesla Model 3 si Model X
Foto: Grzegorz Czapski | Dreamstime.com

Tesla va vinde în Europa sedanul Model 3 produs în China

de S.J. HotNews.ro
Luni, 19 Oct 2020 Economie | Companii
Producătorul de vehicule electrice Tesla Inc a anunțat luni că va exporta sedanul Model 3 produs în China în peste zece țări europene, începând din această lună, transmite agenția Reuters citată de Agerpres.
Localitatile cu cei mai fericiti oameni din Romania
Foto: Hotnews

In ce orașe locuiesc cei mai fericiți oameni din țară? Rezultatele ar putea fi surprinzătoare pentru unii...

de Dan Popa HotNews.ro
Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. La fel ca și gradul în care ești mulțumit cu viața pe care o duci. Așa că am luat datele Băncii Mondiale și am construit un index care să ierarhizeze datele din 41 de localități din România. Rezultatul poate părea surprinzător pentru unii sau normal pentru alții, depinde de unghiul din care privești.
Noi modificari fiscale
Foto: Monitorul Oficial

13 noutăți fiscale în Monitorul oficial. De la TVA la vânzarea apartamentelor, la precizări privind TVA redusă la restaurante și cărți și avansul la leasing

de F.B. HotNews.ro
Noi modificări fiscale au fost publicate zilele trecute în Monitorul oficial, iar despre ele HotNews.ro a mai scris înainte. În multe cazuri sunt anumite corelări. Așa cum spuneam și atunci, domeniile vizate sunt diverse, pornind de la vânzarea apartamentelor și continuând cu faptul că pe zona leasingului avansul va fi considerat rată, la TVA redusă la restaurante și cărți se fac unele precizări, fiind modificate articolele respective din normele de aplicare ale Codului fiscal. Mai jos aveți principalele modificări fiscale intrate în vigoare.

Florin Cîtu
Foto: Facebook/ Florin Citu

Cîțu îl invită pe Ciolacu la discuțiile cu reprezentanții agențiilor de rating

de DP HotNews.ro
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a dat vina luni pe PSD pentru situația economică actuală a României, acuzându-i pe social-democrați că ceea ce au propus ei în Programul de guvernare este o ”crimă cu premeditare” și invitându-l pe Marcel Ciolacu să participe la discuțiile cu agențiile de rating, pentru a explica măsurile pe care le propune. Reamintim că Fitch și Moody`s vor prezenta raportul privind ratingul suveran la finalul acestei luni, iar Standard& Poors are ca termen 4 decembrie, cu două zile înainte de alegeri.
Fintech
Foto: Pexels

11 startup-uri fintech, selectate într-un program de accelerare, pot obține finanțări de 200.000 Euro

de RA HotNews.ro
Luni, 19 Oct 2020 Economie | IT
Techcelerator a selectat 11 startup-uri pentru programul de accelerare NEXT FinTech, derulat cu sprijnul Fondului European pentru Europa de Sud-Est din Luxemburg și a partenerilor GapMinder VC, Google pentru Startups, Seedblink, TechAngels, Asociația RoFintech și Stripe. Iată cu ce produse vin cele 11 startup-uri.
Fonduri europene firme IT
Foto: Dreamstime.com

Perioada de deschidere a sesiunii de aplicare la Măsura 2 - granturi de 2.000-150.000 Euro pentru IMM și ONG a fost anunțată

de CZ HotNews.ro
Luni, 19 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
S-a anunțat perioada în care firmele mici și mijlocii (IMM) și ONG-urile eligibile vor putea solicita ajutoarele de stat pentru capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro fiecare, din fonduri europene și de la buget, din cadrul Măsurii 2.
Flux uzina Feldioara
Foto: Compania Nationala a Uraniului

Care va fi soarta uraniului din România: Administrația de Mediu a cerut insolvența Companiei Uraniului / Între timp, Nuclearelectrica ar putea cumpăra uzina de la Feldioara

Duminică, 18 Oct 2020 Economie | Energie
Administrația Fondului pentru Mediu a cerut în urmă cu o lună insolvența Companiei Naționale a Uraniului (CNU), solicitând în același timp și desemnarea în calitate de administrator judiciar un consorțiu format din Rovigo SPRL și Trust Insolvency SPRL, potrivit unui document consultat de HotNews.ro. De fapt, Administrația de Mediu s-a introdus ca parte într-un dosar de deschidere a procedurii insolvenței, care se află pe rolul Tribunalului București încă din februarie 2020. Ce s-ar putea întâmpla de acum înainte?
fondatorii Apiary Book
Foto: Hotnews

O aplicație românească de management apicol, folosită la nivel global, caută finanțare de 200.000 Euro prin SeedBlink

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 19 Oct 2020 Economie | IT
Apiary Book, cea mai utilizată aplicație pentru managementul stupinei la nivel global, vizează să obțină 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platformă din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totală de finanțare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusă de fondul de investiții GapMinder.
Uzina Ford Craiova
Foto: Ford

Producția auto Dacia și Ford a scăzut cu 14% la nouă luni

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 19 Oct 2020 Economie | Auto
​Producția de automobile în România a scăzut cu 14% în primele nouă luni în țară, după ce uzinele Dacia și Ford nu au funcționat mai bine de o lună în primul val al pandemiei, arată datele ACAROM. Septembrie a adus însă o producție net mai bună decât în luna similară din anul trecut, iar întreg 2020 s-ar putea încheia cu o producție totală de peste 450.000 de unități.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Cum arată ”V”-urile României. Cele mai mari pensii stabilite în funcție de contributivitate. Pandemia ar putea declanșa o criză financiară. Cum funcționează IMM Invest în construcții. Cresc importurile de paste din Italia

de DP HotNews.ro
Românii, consumatori de paste în pandemie. Importurile din Italia au crescut cu 40% ● Cele mai mari pensii stabilite doar în funcție de contributivitate: opt români iau peste 25.500 de lei brut lunar ● Cum funcționează IMM Invest în construcții: „Am folosit banii la plata furnizorilor și pentru asigurarea stocului de marfă“ ● Avertisment: Pandemia ar putea declanșa o criză financiară ● Wargha Enayati: E mai important să luam o decizie greșită, dar în unitate, decât una corectă, dar în dezbinare ● Revenirea economiei: cum arată ”V”-urile României ● Factual.ro: E un adevăr sau o minciună afirmația lui Ciolacu: ”Niciun municipiu reședință de județ condus de un primar PSD nu a primit niciun ban”? ● Diagnosticul și recomandările FMI pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare ● Ne paște foametea? Seceta a distrus jumătate din recolte. De ce vom duce lipsă.
Continua defrisarile!
Foto: USER UPLOADED

România a cheltuit anul trecut 16 miliarde de lei pentru protecția mediului

de DP HotNews.ro
În anul 2019, cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național au fost de aproximativ 16 miliarde lei, adică aproximativ 1,5% din PIB, au transmis luni dimineață reprezentanții Institutului Național de Statistică. Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la gestionarea deșeurilor, 42,0% din totalul cheltuielilor pentru protecția mediului la nivel național, urmate de cheltuielile pentru protecția aerului și a climatului (19,8%) și de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (19,7%).
Lumanari in biserica
Foto: pixabay.com

Câți români au murit în primele 8 luni din acest an față de aceeași perioadă din anul trecut, pe cauze de deces

de DP HotNews.ro
Miercuri, 28 Oct 2020 Actualitate | Sanatate
La solicitarea HotNews.ro, Institutul Național de Statistică ne-a transmis numărul deceselor pe cauze de deces în primele 8 luni din 2019 și 2020. Cifrele seci arată că anul acesta am avut, până la finele lui august, mai puține decese decât anul trecut. Din luna martie 2020 încoace, lună de lună, decesele cauzate de diabet și de boli ale aparatului respirator (unde intră și coronavirusul ucigaș) au dominat 2020 față de 2019.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by