ECONOMIE
Daniel Dines_UiPath
Foto: Hotnews

UiPath țintește o evaluare la listarea pe bursă sub estimarea de la ultima investiție

de CZ HotNews.ro
Decacornul româno-american UiPath țintește o evaluare a companiei până la 25,8 miliarde de dolari, sub nivelul estimat al valorii sale, de 35 de miliarde de dolari, de la ultima investiție ridicată privat.
IMM Leasing
Foto: Pixabay

Operatorii de leasing se înscriu în programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021

de CZ HotNews.ro
Mai durează puțin până la deschiderea programului IMM Leasing Echipamente și Utilaje 2021: luni, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anunțat perioada în care operatorii de leasing se pot înscrie în program.
Renault
Foto: Dreamstime.com

Software République: Renault și alte 4 companii franceze vor să finanțeze startup-uri de mobilitate inteligentă

de CZ HotNews.ro
Renault și alte 4 companii, însumând o cifră de afaceri de aproape 100 miliarde EUR pe an, vor să se alieze pentru suveranitatea Franței și a Europei în domeniul tehnologiilor de mobilitate inteligentă


Iulius Firczack
Foto: Arhiva personala

​Problemele din piața RCA prin ochii unui deputat și patron de broker în asigurări: Tarifele de referință la reparațiile auto ar rezolva problema asigurătorilor rău platnici / Decontarea directă obligatorie va crește prețurile / Ce soluții propune

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Iulius Firczak, deputat în cadrul Grupului parlamentar al minorităților naționale și acționar cu peste 90% într-o firmă de brokeraj în asigurări, este secretar în Comisia de buget Finanțe și implicat activ în actuala modificare a legislației asigurărilor auto. Este acesta în conflict de interese ori incompatibilitate? Agenția Națională de Integritate (ANI) spune că nu. Într-un interviu acordat HotNews.ro, acesta susține că decontarea directă obligatorie va crește prețurile, fiind o altă formă de a lua bani în plus de la consumatori, din cauza unei legi proaste și a unui ASF, care nu a fost suficient de sever în trecut. Vezi în articol ce soluții propune acesta.
Logo-ul Microsoft
Foto: Microsoft

Microsoft confirmă că va face a doua cea mai mare achiziție din istoria sa: 16 miliarde dolari pentru Nuance Communications

de Vlad Barza HotNews.ro
Microsoft a confirmat informațiile apărute în presă și a anunțat că va cumpăra, cu 16 miliarde dolari, compania Nuance Communications cu care compania condusă de Satya Nadella are un parteneriat din 2019. Microsoft are nevoie de o companie precum Nuance pentru a investi în cloud și în telemedicină.
Tevi gaze
Foto: OMV Petrom

Transgaz și distribuitorii de gaze au programat investiții de 1,6 miliarde lei în 2021

de C.P. HotNews.ro
Operatorul de transport Transgaz și operatorii de distribuție a gazelor naturale au transmis Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) planurile anuale de investiții pentru anul 2021 în valoare totală de 1,3 miliarde lei. La această sumă se adaugă încă 365 milioane lei pentru extindere și racordare. Planurile au fost aprobate de ANRE. Sumele sunt mai mici decât anul trecut când au fost realizate de operatorul de transport și de distribuitori, investiții în valoare totală de 1,7 miliarde lei.
Huawei
Foto: Jlhope, Dreamstime.com

Ținta noastră pentru 2021 este să continuăm să supraviețuim, spune președintele Huawei. Când vine tehnologia 6G?

de Vlad Barza HotNews.ro
Huawei spune că, din cauza sancțiunilor impuse de SUA și din cauza crizei procesoarelor, și-a pus problema dacă va supraviețui sau nu, iar întrebarea va persista și în acest an. Compania se va concentra mult mai puțin pe smartphone-uri, și mai mult pe producția de componente pentru mașini electrice, pe cloud și pe software. Întrebat când va fi lansată tehnologia 6G, Eric Xu de la Huawei a spus că în jur de 2030, dar a adăugat, glumind, că ”nu știm încă ce este 6G”.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Ministru: Oamenii și-au făcut case de locuit în jurul orașelor cu fondurile europene

de CZ HotNews.ro
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a confirmat decizia ministerului de a elimina pensiunile de la finanțările pentru afaceri non-agricole în mediul rural, pe perioada 2021-2022, el reclamând că unii dintre beneficiarii de fonduri UE au scos pensiunile din circuitul turistic și le-au transformat în locuințe pentru familiile lor.
Nou nascut
Foto: Pixabay

Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă

de DP HotNews
Mitul potrivit căruia blocajele instituite pentru a ne proteja de extinderea pandemiei ar duce la o creștere a numărului de nașteri se spulberă de la o lună la alta și nu doar în România. Prima țară care a raportat o scădere a natalității a fost Franța, unde nașterile au scăzut cu 13%. Situații similare s-au întâlnit în Spania, Italia, Regatul Unit dar și în SUA. În Europa, doar Germania și-a păstrat pe plus natalitatea, dar cu un foarte fragil avans (puțin peste 0%). Luni, Institutul Național de Statistică a publicat datele pe primele două luni din acest an. Nu numai că decesele sunt mai numeroase, dar și nașterile se împuținează. Scăderea numărului de nașteri este de circa 10%, în vreme ce decesele au urcat cu 15%.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

​INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

de Florin Barbuta HotNews.ro
Eu consider că sistemul fiscal din România este inechitabil și nu pe ici pe colo… Este profund inechitabil, a declarat profesorul Daniel Dăianu, într-un interviu acordat HotNews.ro, precizând că trebuie să creștem veniturile bugetului. „Nu merge numai prin restrângere de cheltuieli. Lărgirea bazei de impozitare și o colectare mai bună pot aduce probabil câteva procente din PIB în plus în câțiva ani”, a spus el. Am discutat în cadrul interviului pornind de la unele teorii economice, precum cea ricardiană, din care reiese că o creștere a datoriei astăzi se va vedea în taxare în viitor. Ce ar fi dacă piețele ar pierde încrederea în politica bugetară văzând deficite mari persistente?
Microsoft
Foto: Bennymarty, Dreamstime.com

Microsoft, pe cale să facă a doua cea mai mare achiziție din istoria sa: 16 miliarde dolari - presă

de Vlad Barza HotNews.ro
Microsoft este în discuții avansate pentru a cumpăra cu 16 miliarde dolari compania Nuance Communications care a pus bazele tehnologiei cu care a fost dezvoltat asistentul vocal Siri al Apple. Informația a fost relatată de Bloomberg, dar cele două companii nu au confirmat-o. Cea mai mare achiziție a Microsoft a fost în 2016, când compania a cumpărat LinkedIn, cu 27 miliarde dolari.
business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​Afacerea Seringa. Most wanted de România. Și totuși, cine mai muncește la stat? Restructurarea TAROM: Niciun angajat concediat. Cum să trăiești o zi bună. Și să îți pui întrebările care contează

de DP HotNews.ro
Afacerea Seringa ● Most wanted de România. Urmăriți internațional, dar liberi. De ce scapă unii infractori și inculpați ● România după un an de pandemie: Centrul Național de Sănătate Mintală e condus de o contabilă ● Cercul vicios: facilitățile fiscale din anii buni vs. ajutoarele acordate companiilor în anii de criză ● Rabla pentru electrocasnice: Se vor schimba valorile voucherelor acordate, în funcție de clasa de eficiență energetică ● Restructurare la TAROM: Niciun angajat nu a fost concediat, au fost doar plecări voluntare ● Și totuși, cine mai muncește la stat? ● Speranța de viață la naștere din Europa Centrală și de Est a scăzut cu aproape un an în 2020 ● Cum să trăiești o zi bună. Și să îți pui întrebările care contează ● Titlurile scandaloase sunt un afront la adresa cititorilor. Ce soluții avem pentru a nu ne transforma în produse de marketing.
Google
Foto: Alex Grichenko, Dreamstime.com

Google: Avem nevoie de un Consiliu Comercial și Tehnic UE-SUA

de Vera Iurcu HotNews.ro
Sâmbătă, 10 Apr 2021 Economie | IT
Uniunea Europeană și Statele Unite ar trebui să înființeze un Consiliu Comercial și Tehnic, pentru a lua decizii cu privire la probleme urgente și esențiale pentru o economie modernă, în folos comun - consideră un lider al companiei americane de tehnologie Google.
Fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

​LISTE: Măsura 2 - situația plăților la zi, după deblocarea bugetului 2021

de CZ HotNews.ro
Ministerul Economiei a publicat, vineri, noi liste cu situația curentă a firmelor înscrise la ajutoarele de stat de la Măsura 1 și Măsura 2, din care se poate vedea stadiul plăților către beneficiari, la zi, după deblocarea bugetului pe anul 2021.
Bresa eliminata la Ghiseul.ro
Foto: CERT-RO

Breșă de securitate la Ghișeul.ro, care ar fi putut afecta datele a milioane de români, descoperită de un tânăr cercetător în securitate cibernetică: Vulnerabilitatea a fost eliminată

de A.V. HotNews.ro
Vineri, 9 Apr 2021 Economie | Telecom
Alexandru-Ionuț Panait, un tânăr cercetător în securitate cibernetică, a descoperit recent o breșă majoră de securitate la Ghișeul.ro, sistemul național de plată a taxelor și impozitelor, care ar fi putut afecta datele personale a milioane de români. Acesta a sesizat autoritățile și împreună cu experții CERT-RO și ai Autorității pentru Digitalizarea României, vulnerabilitatea a fost eliminată. Alexandru Panait a explicat pentru Adevărul cum a descoperit vulnerabilitatea și cum ar fi putut fi exploatate datele a milioane de români.
Curtea de Conturi
Foto: Curtea de Conturi

Direcția Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 nu a stabilit și încasat la bugetul local pe 2020 peste 650.000 de lei ​(Curtea de Conturi)

de DP HotNews.ro
Primăria Sectorului 5 arată că, în urma unui control al Curții de Conturi, s-a constatat, referitor la încasarea bugetului local pe 2020, că nu au fost stabilite și încasate venituri de peste 650.000 de lei, cea mai mare parte a sumei reprezentând impozite și taxe, notează news.ro. "În urma acțiunii de control a Curții de Conturi a României la Direcția Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5, ce viza respectarea prevederilor legale privind formarea, evidențierea, urmărirea și încasarea veniturilor bugetului local pe anul 2020, s-au constatat următoarele nereguli: nestabilirea, neevidențierea și neurmărirea încasării unor venituri cuvenite bugetului local, estimate la nivelul sumei de 657.720 lei, din care 539.608 reprezintă impozite și taxe, iar 118.112 lei majorări de întârzieri", arată Primăria Sectorului 5, într-un comunicat de presă transmis vineri.
Evidenta populatiei
Foto: dgepmb.ro

MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 9 Apr 2021 Economie | Telecom
Cartea electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete, au precizat la solicitarea HotNews.ro oficialii Direcției privind Evidența Populației din MAI. Vezi în articol când va fi disponibilă, ce beneficii ar aduce și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest document.
Turnul BRD
Foto: HotNews.ro

Cele 7 riscuri care planează asupra recuperării economice (raport BRD)

de DP HotNews.ro
”În primul rând, discutăm despre ritmul vaccinării (disponibilitatea vaccinului și ritmul de vaccinare al populației), durata imunității post-vaccinare, eficacitatea vaccinurilor actuale la noile mutații ale virusului, toate acestea influențând evoluția pandemiei, precum și amploarea și durata restricțiilor”, arată un raport al BRD, publicat vineri. Partea bună a lucrurilor, se mai arată în document, este că se observă un grad de adaptare tot mai mare a firmelor în a funcționa în timpul unei pandemii, ca și o rezistență sporită a economiei pe tot parcursul celui de-al doilea val. Cu toate acestea, într-un scenariu pesimist, al unor perioade recurente de expansiune pandemică, ar putea exista o contracție a activității economice cu efecte pe măsură (de exemplu, diminuarea ofertei de muncă, creșterea falimentelor etc.).
Rau din Taiwan
Foto: Kaedeenari, Dreamstime.com

Taiwanul și criza apei - Pentru procesoare da, pentru orez nu

de Vlad Barza HotNews.ro
Taiwanul are o problemă cu apa și, fiindcă industria microprocesoarelor are nevoie de cantități uriașe, autoritățile au decis să oprească sistemele de irigații ale cultivatorilor de orez. Deși Taiwanul este o zonă în care plouă mult, ultimii ani au adus precipitații mult mai reduse, în contextul în care industria cip-urilor a crescut enorm, datorită unor companii precum TSMC.
Daniel Daianu
Foto: HotNews.ro

​Daniel Dăianu: Lumea, Europa va trece și printr-o criză alimentară

de F.B. HotNews.ro
Securitatea alimentară este vitală, susține profesorul Daniel Dăianu, precizând că nu putem trata pămânul agricol al României și resursele de apă, “ca simple resurse ce se pot tranzacționa și negocia oricum”.
Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania
Foto: Ager Press

Emisiunea de obligațiuni ipotecare a Alpha Bank Romania primește unul dintre cele mai mari ratinguri acordate de Moody’s pe piața românească

de DP HotNews.ro
Agenția internațională de rating Moody's Investor Service a revizuit în creștere cu două trepte, de la Baa2 la A3 ratingul acordat emisiunii de obligațiuni ipotecare de 200 mil. euro lansată de Alpha Bank Romania în 2019. Ratingul A3, unul dintre cele mai mari ratinguri acordate de Moody’s pe piața din România, reprezintă o validare a solidității și rezilienței demonstrate de-a lungul timpului de către Alpha Bank Romania, precum și calitatea foarte bună a portofoliului de credite ipotecare al băncii.
Leonardo Badea, viceguvernator BNR, in timpul conferintei de joi
Foto: Hotnews

Un nivel insuficient de imunizare va genera dezavantaje legate de competitivitate față de partenerii comerciali externi – Leonardo Badea (BNR)

de F.B. HotNews.ro
România nu-și permite să rămână în urmă comparativ cu celelalte economii la nivel regional, deoarece acest lucru ne-ar slăbi poziția competitivă în raport cu partenerii comerciali externi și ne-ar plasa în defensivă pe piețele financiare internaționale, a declarat Leonardo Badea, viceguvernator BNR, în cadrul unui eveniment organizat de DCNews. El a precizat că face declarațiile în nume personal. „Ne-ar expune la eventuale rebalansări de capitaluri în defavoarea noastră către țări care vor reuși să atingă mai repede un nivel adecvat de imunizare pentru a redeschide economia și a atrage investițiile”, a spus el.
Sediu OTP Bank Romania
Foto: Hotnews

OTP Bank primește cereri pentru Noua Casă 2021. La un credit de 221.000 lei, luat pe 30 de ani, rata e de 1013 lei

de DP HotNews.ro
OTP Bank România primește cereri de creditare pentru achiziția de locuințe prin Programul Noua Casă, fiind una dintre băncile participante în ediția de anul acesta a programului pentru care Ministerul de Finanțe a alocat un plafon de garantare de 1,5 miliarde lei. Banca oferă creditele prin programul Noua Casa, cu aceeași rată a dobânzii ca anul trecut, respectiv marja fixă de 2% la care se adaugă IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor). Acest tip de credit nu are comision de analiză sau de administrare lunară a dosarului, singurul comision fiind cel de gestiune pentru garanția acordată de stat, datorat către FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri). Acesta a fost redus la 0,3% în 2021 și se aplică anual la valoarea garantată de către stat pentru creditul prin Programul Noua Casă.
Joburi
Foto: Dreamstime.com

Top orașe românești în care se găsesc joburi libere (eJobs)

de CZ HotNews.ro
Lucrătorii români au aplicat pentru joburi cu 70% mai mult în primele 3 luni ale anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, numărul de locuri de muncă disponibile fiind același, conform unei situații de pe platforma online de recrutare eJobs.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Dăianu: N-ar trebui să acceptăm să fim o groapă de gunoi/ Dacă nu investești în om, deci în sănătate, în educație, ai o mare problemă

de F.B. HotNews.ro
Noi avem deja probleme foarte mari în România: deșertificarea solului, efectele secetei, inundațiile care ne copleșesc, deforestarea care a fost sălbatecă, gropile de gunoi, a declarat profesorul Daniel Dăianu, în cadrul unui eveniment organizat de DCNews.
Sediul Romgaz
Foto: Romgaz

Romgaz suspendă rezilierea contractului cu Duro Felguera și Romelectro pentru construirea termocentralei de la Iernut

de C.P. HotNews.ro
Romgaz a anunțat vineri că suspendă, pe o perioadă de 14 zile, notificarea de reziliere a contractului privind dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat cu asocierea formată din DuroFelguera și Romelectro. Aceste două companii au solicitat suspendarea rezilierii. Producătorul de gaze trimisese la începutul lunii aprilie notificarea de reziliere a contractului de lucrări, din cauza neexecutării, în termen, a obligațiilor contractuale.
Radu Burnete
Foto: Concordia

Zeci de firme vor să amenajeze centre private de vaccinare, suportând costurile logistice: ”Nu putem începe fără o direcție clară de la autorități. Ce norme, ce reguli, cum, când, unde, cu cine, cum vin vaccinurile”

de DP HotNews.ro
Membrii Confederației Patronale Concordia și-au exprimat încă din februarie dorința de a sprijini eforturile de întoarcere la normalitate, în mai multe întâlniri cu autoritățile. Companii cu peste 140.000 de angajați și-au arătat disponibilitatea de a amenaja centre private de vaccinare, suportând costurile logistice.
Alexandru Nazare, ministrul Finantelor
Foto: Guvernul Romaniei

​Nazare vrea o schemă de ajutor de stat pentru proiecte strategice mari de 100 milioane euro. Altă idee: un Fond de reziliență pentru IMM-urile inovative

de F.B. HotNews.ro
Ministerul Finanțelor vrea să facă o schemă de ajutor de stat pentru proiecte strategice mari, de 100 milioane euro, fiind vorba de atragerea investitorilor mari, aceasta urmând a intra în PNRR, potrivit declarațiilor lui Alexandru Nazare, ministru de resort. De asemenea, el a mai spus, în cadrul unei dezbateri organizată de DCNews, că dorește crearea unui Fond de reziliență pentru IMM-urile inovative.
De ce esueaza startup-urile
Foto: Dreamstime.com

De ce eșuează unele startup-uri? Un profesor de la Harvard dă vina pe creșterea mult prea rapidă

de Constantin Pescaru HotNews.ro
Pare un vis frumos: să ai o idee, să o transformi într-un produs sau într-un serviciu care să prindă la clienți, iar compania ta să crească ca Făt-Frumos, într-un an cât altele în zece. Însă acest vis se poate destrăma la fel de repede pe cum a început. De fapt, profesorul Tom Eisenmann, care predă Administrarea Afacerilor la Harvard Business School (HBS), punctează faptul că există o legătură directă între eșecul unor startup-uri și creșterea lor mult prea rapidă.
Proiect lege inchidere localuri pentru 15 sau 30 de zile
Foto: Hotnews

Patronatele și ONG-urile din CES ar dori mărirea amenzilor la 100.000 lei dacă un local nu respectă măsurile anti-Covid, în loc de închidere temporară a activității. Sindicatele propun 50.000 lei

de F.B. HotNews.ro
Guvernul a primit joi avizul CES pe proiectul de lege privind închiderea pentru 15 sau 30 de zile a localurilor care nu respectă măsurile anti-COVID. Votul patronatelor și ONG-urilor (societatea civilă) a fost favorabil, dar au spus că o măsură mai bună ar fi mărirea amenzii până la 100.000 de lei. Sindicatele, care au dat aviz negativ, au venit cu propunerea de 50.000 lei, motivând și faptul că nu e destul personal care să dispună închiderea temporară localurilor.
Tren al CFR Marfa
Foto: Stefania Gal

CFR Marfă ar putea disponibiliza o treime dintre angajați

de Vlad Barza HotNews.ro
Se anunță concedieri la CFR Marfă. Societatea ar urma să disponibilizeze 1.400 – 1.500 de angajați, mai exact o treime din numărul total al acestora. Anul trecut alți 1.300 de angajați au părăsit operatorul național de marfă, scrie Club Feroviar. CFR Marfă este în declin de mai bine de 20 de ani, la toate capitolele. Compania de stat avea 32.000 de angajați în 1998, 17.000 de angajați în 2009, a ajuns la sub 9.000 în 2013 și are mai puțin de 5.000 de oameni în prezent.
Deficit comercial
Foto: sxc.hu

Scad exporturile, cresc importurile. Nota de plată a comerțului exterior depășește 3 miliarde de euro în primele două luni

de DP HotNews.ro
Peste 3 miliarde de euro e diferența dintre sumele pe care le avem de achitat pentru importuri și cele obținute din exporturi, arată datele transmise vineri de Institutul Național de Statistică. În primele două luni exporturile românești au scăzut cu aproape 4% iar importurile au crescut marginal (0,2%).
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​De ce crește cursul valutar leu/euro? De la Cîțu la Bezos. Avântul demolărilor de la metrou s-a oprit în greșelile din acte. Concediile medicale în anul pandemiei - record istoric

de DP HotNews.ro
De ce crește cursul valutar leu/euro? De data asta americanii și dolarul sunt de vină ● ​Birocrația în România: autoritățile nu recunosc documentele digitale, iar oamenii sunt întorși la ghișee ● Avântul demolărilor de la metrou s-a oprit în greșelile din acte. Autoritățile nu s-au hotărât dacă stația de la Pipera este în Sectorul 1 sau în 2 ● Măștile de plastic transparent, tot mai populare printre politicieni, nu sunt autorizate ● De la Cîțu la Bezos. Există o legătură ● Prețurile alimentelor au crescut, la nivel global, pentru a zecea lună consecutiv ● Este statul român în măsură să decidă campionii economiei? Patru economiști redutabili, doi români și doi americani, dau verdictul ● Piața vânzărilor de locuințe: Tot mai mulți cumpărători caută o proprietate mai aproape de o pădure sau un lac, cu o suprafață mai mare, de tip penthouse ● Concediile medicale în anul pandemiei – un record istoric pentru România. Statul rămâne în urmă cu plățile către companii.
Rolls Royce
Foto: Pixabay

Bogații lumii sunt dornici de răsfăț: Rolls-Royce, record istoric de vânzări în trimestrul I

de A.Th.C. HotNews.ro
Bogații lumii s-au năpustit la SUV-uri de 330.000 de dolari sau mai scumpe, iar Rolls- Royce Motor Cars a avut cele mai bune trei luni din istoria sa de 116 ani, vânzând un număr record de mașini în primul trimestru, informează CNBC.
OUG majorare stimulent insertie daca parintele revine la munca pana face copilul 6 luni
Foto: Monitorul Oficial

Părintele care revine la muncă până face copilul 6 luni va primi 1.500 de lei până la vârsta de 2 ani. OUG, în Monitorul oficial

de F.B. HotNews.ro
Dacă părintele revine la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului sau 1 an în cazul copilului cu handicap va beneficia de un stimulent de inserție de 1.500 lei, conform unei OUG recent adoptată ce se află acum în Monitorul oficial. Suma se va acorda până la împlinirea vârstei de 2 ani sau 3 ani în cazul celui cu dizabilități.
Melanie Perkins
Foto: Canva

Un site de 15 miliarde de dolari

de CZ HotNews.ro
Site-ul de desing Canva, folosit și în România pentru prezentări, proiecte de marketing, social media și alte creații grafice, anunță că a ajuns să valoreze 15 miliarde de dolari, devenind una dintre companiile de tehnologie cu cea mai rapidă creștere.
Octavian Oprea, presedintele ADR
Foto: Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei

Clarificări oficiale despre cartea electronică de identitate: Pe lângă date biometrice, poate integra și semnătura electronică/Cum te-ai putea autentifica într-un sistem IT al statului cu ajutorul unui telefon mobil

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Economie | Telecom
Cartea electronică de identitate nu va fi obligatorie, dar pentru cei care o vor folosi va oferi mai multe avantaje, deoarece pe lângă datele biometrice ale cetățeanului, aceasta va putea integra semnatura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetățanul o va putea încărca opțional, a declarat joi președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea. Acesta a explicat și cum îți va putea fi verificată identitatea într-o viitoare platformă IT centralizată a statului, folosindu-te de un telefon mobil și de cartea electronică de identitate.
Guvernul Citu
Foto: Guvern

​Deși a avut avizul CES, Guvernul nu a adoptat proiectul de lege privind închiderea localurilor care nu respectă măsurile anti-COVID

de F.B. HotNews.ro
După ce premierul Florin Cîțu a acuzat Consiliul Economic și Social (CES) de „obstrucționare ciudată” pentru faptul că nu a dat aviz pe proiectul de lege privind închiderea localurilor care nu respectă măsurile anti-COVID, astăzi l-a primit. Cîțu a declarat, la finalul ședintei de Guvern de miercuri, că și astăzi este ședință de guvern, dând de înțeles că dacă are aviz, va fi adoptat: „Avem și mâine (joi n.r.) ședință de Guvern. Dacă nu se poate mâine, săptămâna viitoare cu siguranță vine proiectul de lege”.
Muzica
Foto: pexels.com

Taxa pentru muzică ambientală (în pandemie): o radiografie tristă. Este o asociație salvarea?

de Vera Iurcu HotNews.ro
Auzim muzică ambientală oriunde în spațiul public: în hoteluri, restaurante, magazine, săli de joc și până la parcuri de distracție, școli de dans, muzee, gări sau cabinete medicale. Ca simpli consumatori, ne bucurăm auzul și uneori mai fredonăm melodiile cunoscute. Însă, dacă apleci urechea, auzi foșnetul banilor din această industrie și zumzetul de nemulțumire al celor implicați.
Beatrice Paula Mihai
Foto: Hotnews

Românii de pe lista Forbes a tinerilor lideri din Europa, în 2021

de CZ HotNews.ro
Revista americană Forbes a inclus și 3 români pe lista europeană a tinerilor care se evidențiază ca lideri în anumite domenii, Forbes 30 Under 30 Europe 2021. Ediția europeană a listei Forbes reunște 300 de tineri cu vârste sub 30 de ani, care activează în 10 domenii, ca tehnologie, sport sau artă. La secțiunea Sport, în anii trecuți a fost inclusă Simona Halep, de exemplu.
Pensionari
Foto: pxfuel.com

Numărul tot mai ridicat al pensionarilor și împuținarea salariaților vor pune la un moment dat guvernanții să opteze: măresc vârsta de pensionare sau cresc taxele

de DP HotNews.ro
În urmă cu 20 de ani, aveam puțin peste 4 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat. Azi, avem aproape cu un milion mai mult, în timp ce numărul mediu al salariaților a crescut cu doar 200.000. Asta apasă din greu pe sustenabilitatea viitoare a sistemului public de pensii.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriilor se ridică la 130,8 miliarde lei, în 2021. Ministerul se așteaptă ca populația să împrumute statul cu 8-10 miliarde lei

de F.B. HotNews.ro
Necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 130,8 miliarde lei, potrivit unui document semnat de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. Adică este vorba despre finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriilor. Practic, aceasta este suma totală ce va fi împrumutată în acest an. De precizat că e posibil să fie modificări după rectificările din acest an.
Conducte de gaze
Foto: AGERPRES

Transportatorul și distribuitorii de gaze au realizat investiții de 1,7 miliarde lei anul trecut

de C.P. HotNews.ro
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a constatat că anul trecut, au fost realizate de operatorul de transport și de sistem și de operatorii care distribuie gaze naturale, investiții în valoare totală de 1,7 miliarde lei. Investițiile planificate în sistemele de distribuție a gazelor naturale au fost realizate în proporție de 98%.
Ursula von der Leyen
Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Răspunsul total neașteptat al Ministerului Digitalizării, întrebat despre apelul Comisiei Europene ca țările UE să creeze „fără întârziere” infrastructura necesară „pașapoartelor COVID”

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Economie | Telecom
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a făcut un apel, în data de 1 aprilie, la țările UE să creeze „fără întârziere” infrastructura necesară folosirii „pașapoartelor COVID”, un document necesar pentru a facilita libera circulație, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. HotNews.ro a solicitat detalii acum 6 zile Ministerului Inovării, Cercetării și Digitalizării (MCID), condus de Ciprian Teleman (USR-PLUS), despre certificatul verde european, care ar urma să intre în vigoare la mijlocul lunii mai, iar răspunsul primit astăzi nu lasă loc de prea multe cuvinte.
Peter Thiel
Foto: Michael Cohen / Getty Images / Profimedia Images

Un cunoscut miliardar american și investitor în criptomonede crede că bitcoin ar putea fi o „armă financiară chineză” care subminează SUA

de S.J. HotNews.ro
Miliardarul american de origine germană Peter Thiel este „pro-cripto” și „maximalist pro-bitcoin” dar crede de asemenea că moneda digitală ar putea submina America, scrie Bloomberg.
Sonda petrol
Foto: Flickr

Industria de petrol și gaze generează 1,8% din PIB-ul României

de C.P. HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Economie | Energie
Companiile de petrol și gaze au generat 1,8% din PIB, în perioada 2017-2019, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din contribuția întregului sector energetic, potrivit unei analize realizate de Consilium Policy Advisors Group - CPAG și Federația Patronală Petrol și Gaze. Totalul impozitelor și dividendelor plătite statului a fost în medie de 16 miliarde lei pe an în perioada 2017-2019, echivalentul a 6% din veniturile bugetare curente. Numai dividendele au fost în medie de 2 miliarde lei pe an, însumând 1,3% din veniturile fiscale bugetare.
Echipamente de retea
Foto: Dashark, Dreamstime.com

Criza microprocesoarelor începe să se simtă și în domeniul routerelor

de Vlad Barza HotNews.ro
Criza microprocesoarelor, care a cuprins mai multe industrii, începe să se simtă și în domeniul routerelor, fiindcă a ajuns și la un an diferența dintre momentul comenzii și cel al livrării. Cum multe milioane de oameni au lucrat de acasă, mulți au nevoie de routere mai bune, astfel că cererea a crescut mult și s-a suprapus peste criza semiconductorilor.
Ransomware
Foto: Audiohead, Dreamstime.com

Bitdefender: Numărul atacurilor ransomware a crescut de aproape șase ori în pandemie

de Vlad Barza HotNews.ro
Cercetătorii Bitdefender au constatat că numărul atacurilor cu amenințări informatice de tip ransowmare, care blochează accesul la datele oamenilor și apoi solicită recompensă, a urcat de aproape șase ori de la începutul pandemiei. Victimelor infectate cu ransomware li se solicită sume cuprinse între sute de dolari în cazul persoanelor fizice și de sute de mii sau chiar milioane de dolari în cazul companiilor.
Proiect lege inchidere localuri pentru 15 sau 30 de zile
Foto: Hotnews

CES îi explică lui Cîțu de ce n-a putut da aviz pe legea cu închiderea localurilor: A sosit seara. Azi vine avizul.

de F.B. HotNews.ro
Legea prin care localurile ar putea fi închise pentru 15 sau 30 de zile pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid ar putea fi inclusă astăzi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, ea aflându-se, de asemenea, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Economic și Social (CES). Premierul Florin Cîțu a atacat joi CES pentru faptul că încă nu a dat aviz, iar instituția i-a răspuns că a fost timpul prea scurt, sosind seara. Vezi în ultima parte a textului ce prevede proiectul.
Clubhouse
Foto: Vladyslav Yushynov, Dreamstime.com

Twitter a discutat cu Clubhouse pentru a cumpăra cu 4 miliarde dolari rețeaua socială audio - presă

de Vlad Barza HotNews.ro
Twitter a purtat discuții cu șefii de la Clubhouse în ideea de a încerca să cumpere, cu 4 miliarde dolari, rețeaua audio care s-a dezvoltat enorm în ultimul an, spun surse citate de Bloomberg. Discuțiile s-au terminat fără a se ajunge la un acord, dar Clubhouse caută finanțare pentru a putea crește în continuare
TSMC
Foto: Michael Vi, Dreamstime.com

Cea mai mare companie ”tech” de care nu a auzit (aproape) nimeni? - O poveste din Taiwan

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Economie | IT
O companie din Taiwan pe nume TSMC este evaluată la peste 600 miliarde dolari, are peste 50.000 de angajați și procesoarele pe care le produce pentru alte companii se regăsesc în diverse aparate, de la smartphone-uri până la avioane de vânătoare. Deși TSMC nu este foarte cunoscută publicului larg, ea a schimbat industria microprocesoarelor și a fost condusă aproape trei decenii de un om care a fost supranumit un ”Steve Jobs” al Taiwanului. În articol puteți citi despre cum a devenit extrem de importantă compania și despre poziția ei complicată de conflictul economic dintre China și SUA.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​Avionul marilor speranțe. Ce reguli trebuie să respecte în sezonul estival turiștii. Șeful AEP va fi „concediat” de Coaliție. Opt ani pe muchie de cuțit. Apele Române, date în judecată pentru ne-livrarea la timp a plajelor

de DP HotNews.ro
Avionul marilor speranțe ● Spectrul unei „taxe pe milionari‟ începe să alunge bancherii și managerii de fonduri din New York ● Opt ani pe muchie de cuțit. Povestea Artesana ● Adina Alberts cu 2.000.000 € în bancă și 2.300.000 € în artă cere bani să lupte contra restricțiilor ● Zeci de patroni din Mamaia dau Apele Române în judecată pentru că nu primesc plajele la timp ● O lege PSD-USR dă liber la păcălit Fiscul și Antifrauda. ANAF: Nu mai putem face confiscări. Protecția Consumatorilor a preluat doar o parte din atribuții ● Deputații au decis: În cazul pensiilor stabilite greșit din vina caselor de pensii, dreptul de a recupera banii cuveniți va fi imprescriptibil ● Ce reguli trebuie să respecte în sezonul estival turiștii ● Șeful AEP va fi „concediat” de Coaliție. Cum se apără de acuzele de plagiat ● Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE ● ​Guvernul Cîțu, împrumut de 3,5 miliarde de euro de pe piețele externe. Cel mai mare de până acum
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale
Foto: BNR

Isărescu: Ȋn România, impactul economic inițial al pandemiei a fost unul puternic, accentuând dezechilibrele existente și presiunile privind deprecierea monedei naționale

de DP HotNews.ro
Impactul economic inițial al pandemiei a fost unul puternic în România, accentuând dezechilibrele existente, presiunile privind deprecierea monedei naționale și creșterea necesarului de lichiditate, afirmă Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în deschiderea conferinței organizată de Banca Națională a Moldovei cu tema „Rolul unei bănci centrale în modernizarea societății – provocări în economiile emergente”, potrivit news.ro. Guvernatorul BNR a reafirmat importanța menținerii independenței băncilor centrale și asumarea cu toată responsabilitatea a obiectivului fundamental ce revine acestora. ”Acest obiectiv reprezintă elementul principal de stabilitate macro-financiară, la care se adaugă și rolul simbolic de generator al orizontului de speranță, atât de necesar astăzi în toate tarile noastre”, spune el.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by