ECONOMIE
Conducta de transport gaze
Foto: Hotnews

Compania energetică ungară MVM țintește România pentru extinderea activității

de C.P. HotNews.ro
Compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. analizează mai multe achiziții în statele din regiune, printre care și România, a declarat directorul general Gyorgy Kobor într-un interviu acordat Bloomberg, potrivit Agerpres. Gyorgy Kobor nu a dorit să comenteze informațiile potrivit cărora MVM se numără printre firmele care au făcut oferte pentru activele din România are grupului ceh CEZ.
Social Media
Foto: Pexels

Românii și rețelele sociale- rata de utilizare

de CZ HotNews.ro
Un infografic publicat de Eurostat arată gradul de utilizare a rețelelor sociale, cum sunt Facebook sau Instagram de exemplu, în Uniunea Europeană, românii fiind peste media UE în privința ratei de participare la social media.
Somaj
Foto: Pixabay

​În luna mai 2020, rata șomajului a urcat la 5,2%, nivel atins în prima parte a lui 2017

de DP HotNews.ro
Rata șomajului în luna mai 2020 a crescut la nivelul celei de acum 3 ani (prima parte a anului 2017), respectiv cu 0,4 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,2 față de 4,8%), a anunțat joi Institutul Național de Statistică. Rata șomajului la bărbați a fost cu 2,1 puncte procentuale mai mare decât la femei. Numărul șomerilor estimat pentru luna mai a anului 2020 a fost de 463.000 de persoane, în creștere atât față de luna precedentă (432.000 de șomeri), cât și față de aceeași lună a anului anterior (352.000 de români).
Skoda Citigo e iV
Foto: Skoda

​VIDEO Test Drive Skoda Citigo e iV, o mașină electrică mică, cu baterie mare

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | Auto
Skoda Citigo e iV este versiunea 100% electrică a citadinei Citigo – o mașină de clasa A (sau segment A) soră cu Volkswagen e-up! și SEAT Mii electric. Citigo e iV are o baterie mare raportată la dimensiunile mașinii (32,3 kWh net, respectiv 36,8 kWh brut), iar autonomia omologată în regim WLTP este 260 km. O medie anuală realistă de 220 km este perfect fezabilă în viața de zi cu zi. Am condus Skoda Citigo e iV în Haga, Olanda, iar în acest test drive, cu video, puteți vedea tot ce este important la acest model.
Polita RCA falsa
Foto: Hotnews

​INTERVIU Polițele RCA false nu sunt singurele înșelătorii din asigurări. Fraudele ar putea depăși anual valoarea de 50 milioane de euro, spun experți în antifraudă

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Cazul poliței RCA false emise în numele Astra Asigurări, firmă în faliment de 4 ani, de către un broker radiat acum 2 ani, situație semnalată recent de HotNews.ro, nu este singular în industria de asigurări. Falsificarea polițelor RCA este doar unul dintre cazurile de înșelătorii din acest sector, unde fraudele sunt estimate la peste 50 milioane de euro anual, susține într-un interviu HotNews.ro Mihai Agusoaiei, fost șef servicu accidente și cercetări penale în Direcția generală de poliție a Municipiului București, în prezent secretar general al Asociaței de Cooperare Antifraudă in Domeniul Asigurărilor.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Barna desființează programul economic al liberalilor. BNR: 2 români din 1.000 sunt încadrați la bogăție. Stimulente acordate agențiilor de turism pentru fiecare turist străin care stă mai mult de 5 nopți în România

de Dan Popa HotNews.ro
Microîntreprinderile solicită intervenția imediată a Guvernului ● Barna desființează programul economic al liberalilor: „Lipsit de realism” ● BNR: 2 români din 1.000 sunt încadrați la bogăție ● Guvernul vrea să înființeze Banca Națională de Dezvoltare și Fondul Român de Investiții. Ce vor face acestea cu banii ● Marele plan de relansare aruncă cu investiții de zeci de miliarde de euro, dar întreprinzătorii așteaptă mâine bani de supraviețuire ● Guvernul vrea să acorde stimulente agențiilor de turism pentru fiecare turist străin care stă mai mult de 5 nopți în România ● Ford Craiova renunță la o treime dintre angajații cu un contract pe perioadă determinată ● Este bun programul de relansare economică propus de PNL? Ce spun experții ● Limita vârstei de pensionare pentru angajații din industria de armament scade cu 13 ani.
Tineri
Foto: RePatriot

INFOGRAFIC Cum văd tinerii viitorul antreprenoriatului în România

de RA HotNews.ro
Criza economică este principala provocare cu care România se va confrunta în următorul an, iar în topul principalelor obstacole se numără și instabilitatea politică și performanța sistemului de educație, urmate de impactul COVID-19 și performanța sistemului de sănătate, arată un sondaj realizat în rândul tinerilor interesați de antreprenoriat.
Fond de investitii
Foto: Pexels

Cum va arăta Fondul Român de Investiții / Va putea investi în companii private

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 1 Iul 2020 Economie | Companii
Guvernul intenționează să dezvolte Fondul Român de Investiții, cu o capitalizare inițială de aprox. 300 milioane euro, se arată în Planul de relansare a economiei. Fondul va putea investi în companii private, în domenii de activitate cu potențial de dezvoltare și avantaj competitiv pentru a susține companiile din aceste domenii precum IT, energie, agricultură etc.
Euro
Foto: Public Domain Pictures
 documente
(01 Iul 2020) PDF, 4MB

​DOCUMENT Planul de relansare economică integral: Proiecte, termene de execuție și surse de finanțare

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 1 Iul 2020 Economie | Companii
Guvernul a făcut public documentul integral "Planul de investiții și relansare economică". Cele 160 de pagini ale documentului conțin toate proiectele pe termen mediu și lung, termenele de execuție și sursele de finanțare. Guvernul spune că prin noul model de dezvoltare își propune asigurarea convergenței cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025. Vezi documentul cu detaliile fiecărui proiect.
Sedinta de Guvern
Foto: Guvern

Viitoarea Bancă Națională de Dezvoltare – o construcție mai degrabă politică decât financiară

de DP HotNews.ro
Miercuri, 1 Iul 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul Orban (la fel ca și guvernele anterioare) dorește să facă o Bancă de Dezvoltare, denumită pompos Banca Națională de Dezvoltare (BND), dar până în acest moment este foarte neclar când va fi înființată, cum anume va fi înființată și mai ales, cum va funcționa. Restul lucrurilor par a fi limpezi și cristaline. Cert e că, deocamdată, la Banca Centrală nu s-au primit solicitări vizând noua instituție financiară controlată de stat. Ca să nu mai spunem că BND se vrea exceptată de la o Directivă europeană, ceea ce presupune aprobări din partea Comisiei, adică un schimb birocratic de documente care ar putea dura ani de zile.
Masuri de digitalizare
Foto: Guvernul Romaniei

Planul de relansare economică și digitalizarea serviciilor publice: Guvernul promite să rezolve cu 10 milioane de euro schimbul de date între instituțiile publice

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Guvernul PNL promite să rezolve în perioada următoare veșnica problemă a lipsei interoperabilității și a schimbului de date dintre instituțiile publice, care afectează direct firmele și cetățenii. În planul de relansare economică este promisă crearea unui hub de interoperabilitate, proiect IT estimat la 10 milioane euro, prin care Registrul Comerțului spre exemplu, ar putea cere informații direct de la ANAF, ori de la Ministerul Afacerilor Interne sau Ministerul Justiției, fără a mai solicita firmelor aceste informații. Vezi în articol ce măsuri de digitalizare și debirocratizare promite PNL și zecile de milioane de euro care ar urma să se cheltuie în această direcție.
Volkswagen Passat
Foto: Volkswagen

Volkswagen renunță definitiv la construirea uzinei din Turcia

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 1 Iul 2020 Economie | Auto
Cei mai optimiști credeau că Volkswagen va alege România pentru o nouă uzină auto, germanii au ales Turcia și apoi au părut că se vor răzgândi și venise rândul bulgarilor să spere. Ei bine, acum VW a renunțat la ideea de a construi o uzină în Turcia fiindcă deja uzinele sale produc sub capacitate și criza coronavirusului nu pare să fie aproape de sfârșit.
Fonduri europene
Foto: Pixabay

Noi fonduri europene, de 30 milioane Euro, pentru firme la sate

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Antreprenorii români vor putea deschide firme sociale la sate printr-o nouă linie de finanțare, în valoare totală de 30 de milioane de euro, care ar urma să se deschidă din fonduri europene, conform unui document intern de la Ministerul Fondurilor Europene, obținut de StartupCafe.ro.
Sedinta de Guvern
Foto: Guvern

Eșalonare la plată a datoriilor pentru 12 luni, fără constituirea de garanții (Planul de relansare economica)

de F.B. HotNews.ro
Autoritățile analizează oportunitatea promovării unui mecanism de eșalonare la plată a datoriilor pe o perioadă de cel mult 12 luni, fără constituirea de garanții, se arată în Planul Național de Investiții și Relansare Economică transmis de Guvern.
In uzina Ford Craiova
Foto: Ford

Ford Craiova renunță la aproximativ 200 dintre cei cu contracte pe perioadă determinată

de Vlad Barza HotNews.ro
Uzina Ford Craiova nu mai prelungește o parte dintre contractele încheiate pe perioadă determinată, scrie publicația Jurnal de Craiova. Pentru 213 persoane cu contract pe perioada determinată, nu se vor mai prelungi contractele, din totalul de 670 de oameni cu astfel de contracte. Compania are peste 6.000 de angajați la Craiova, o parte sunt încă în șomaj tehnic și uzina lucrează în două schimburi.
Apel 112
Foto: ANCOM

Noi condiții tehnice pentru transmiterea apelurilor la numărul de urgență 112, în consultare publică: Se va introduce interconectarea pe baza tehnologiei IP

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 1 Iul 2020 Economie | Telecom
Condițiile tehnice de interconectare pe baza tehnologiei IP între Sistemul 112, gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, și Telekom România, operatorul care asigură preluarea apelurilor către 112, potrivit reglementărilor în vigoare, au fost miercuri supuse dezbaterii publice de către Arbitrul telecom. În nota de fundamentare se arată că actuala conectare a sistemului 112 cu rețelele publice de telefonie din România se face prin intermediul rețelei publice de telefonie a Telekom România (fostul Romtelecom).
Swisspod
Foto: Hotnews

Fond de investiții clujean finanțează o firmă elvețiană premiată de Elon Musk

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Fondul de investiții Something Big, înființat recent la Cluj sub conducerea antreprenorului Alex Rus, își începe activitatea investind în compania elvețiană de Hyperloop Swisspod, care a fost premiat de Elon Musk, fondatorul SpaceX, în cadrul unei competiții pentru dezvoltarea tehnologiei Hyperloop
Bazin polo
Foto: Primaria ARAD

Planul de relansare economică: 12,5 miliarde de lei pentru complexuri sportive, bazine și săli polivalente

de C.P. HotNews.ro
În următorii cinci ani, foarte mulți bani vor fi cheltuiți pe investiții locale, potrivit planului de relansare economică. Guvernul programează investiții de multe miliarde în proiecte de canalizare, de extindere a distribuției de gaze, în reabilitări și consolidări de imobile, în locuințe pentru specialiști în sănătate și învățământ. Sume importante, circa 12,5 miliarde lei, sunt programate pentru investiții în infrastructura sportivă.
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Noutăți fiscale: s-a adăugat o coloană pe lista celor care primesc 41,5% din salariu de la stat/ Procedură modificată pentru amânarea la plata TVA pentru marii importatori

de F.B. HotNews.ro
Au fost publicate două ordine în Monitorul Oficial, ambele fiind analizare de consultantul fiscal Adrian Bența. Unul se referă la documentația pe care o vor depune angajatorii ce doresc să deconteze procentul de 41,5% din salariul de bază la reînceperea activității, pentru acei salariați ce s-au aflat în șomaj tehnic pe durata stării de urgență sau a stării de alertă.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

“Relaxare cantitativă” (QE) în economii emergente?/ Precauție și atenție la capcane

de Daniel Daianu Consiliul Fiscal
Șocul pandemiei a îmbrâncit lumea într-o nouă criză severă, sanitară și economică. Chiar dacă peste tot în Europa se intră pe o traiectorie de urcare a activității economice, revenirea va fi anevoioasă, cu mari incertitudini și sechele; multe afaceri sunt puternic lovite și efortul de reparare va dura. Găsim aici explicația pentru care în UE se recurge la un program de redresare de 750 miliarde euro, care s-ar adăuga resurselor prevăzute în cadrul financiar multianual obișnuit. În același timp, măsuri neconventionale ale băncilor centrale (BCE, Fed, Banca Angliei, Banca Japoniei, etc) au reintrat în atenție prin anvergura lor – fie că avem în vedere achiziții de active financiare (QE), linii de finanțare ultra-ieftine pentru sistemele bancare ce urmaresc impulsionarea creditării.
Google
Foto: pixabay.com

Google lansează o serie de programe pentru a ajuta firmele să iasă din criză

de RA HotNews.ro
Google a creat o serie de instrumente și programe dedicate afacerilor, prin care vrea să sprijine firmele să iasă din criza cauzată de COVID. AI for business, Market Finder sau un instrument de căutare de joburi sunt câteva exemple.
Energie
Foto: HotNews / C.P.
 documente
(01 Iul 2020) PDF, 322KB

Planul de relansare economică: Investiții de peste 12 miliarde euro în energie / Cel puțin un reactor va fi construit până în 2030

de C.P. HotNews.ro
Pentru următorii cinci ani sunt programate în sectorul energetic investiții estimate la 12,48 miliarde de euro, potrivit planului de relansare economică. În mare parte sunt investiții în producerea de energie curată. Actualul executiv a renunțat la proiectele megalomane, vechi de zeci de ani, nefezabile și imposibil de făcut, rostogolite de fiecare guvernare, cum ar fi Hidrocentrala cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești sau Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole. Vezi proiectele plănuite.
Irigatii
Foto: Depositphotos

Planul de relansare economică: Canalul Siret-Bărăgan apare din nou în programele de investiții

de C.P. HotNews.ro
Proiectul Canalul Siret-Bărăgan este din nou resuscitat pe hârtie, fiind pomenit în planul de relansare economică. Este un proiect vechi de zeci de ani, rostogolit de fiecare guvernare în planurile de investiții. Potrivit planului de relansare economică, investițiile în irigații sunt estimate la circa 3,4 miliarde euro.
Centrala de la Cernavoda
Foto: AGERPRES

Încă un pas pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă: Nuclearelectrica a alocat peste 1,1 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Nuclearelectrica vrea să știe care este valoarea maximă a investiției pentru care Unitatea 1 retehnologizată de la Cernavodă să rămână competitivă pe piața de energie, în noul ciclu de operare de 30 de ani, și să realizeze și un studiu de fezabilitate pentru acest proiect de retehnologizare. Pentru aceasta, Nuclearelectrica a demarat în această săptămână o licitație deschisă, contractul având o valoare estimată de peste 1,17 milioane de euro.
economii
Foto: sxc.hu

Pandemia i-a prins pe circa 35% dintre români fără economii, proporția acestora fiind cea mai mare din Europa (survey)

de Dan Popa HotNews.ro
Circa 35% din români spun că pandemia i-a prins fără bani puși deoparte, proporția acestora fiind cea mai ridicată din Europa, potrivit unui survey publicat de ING. Față de luna mai 2020, când a fost realizat acest survey, în decembrie ponderea românilor fără economii era ușor mai mică, de 40%. Media europeană a populației fără economii (în luna mai) este de 28%, datele fiind în linie cu estimările Eurostat care arată că circa o treime din populația Europei nu ar putea face față unor cheltuieli neprevăzute.
Titluri de stat pentru populatie
Foto: Facebook

Persoanele fizice pot împrumuta statul la dobânzi de până la 4,75% pe an. Miercuri a reînceput programul Tezaur

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 1 Iul 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Românii pot împrumuta statul începând de miercuri prin programul Tezaur. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat 4 noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani, cu dobânzi de 3,5%, 4%, 4,25% și 4,75%, pe an.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Finanțele vor să împrumute 5,3 miliarde lei, în iulie

de F.B. HotNews.ro
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să împrumute 5,3 miliarde lei, în iulie, prin certificate de trezorerie cu discont și obligațiuni de stat de tip benchmark, conform unui ordin semnat de ministrul Florin Cîțu.
smart glasses North
Foto: Instagram

Google a cumpărat un startup de ochelari smart

de CZ HotNews.ro
Gigantul IT Google a cumpărat un startup care produce ochelari smart, ce integrează o tehnologie de realitate augmentată (AR) pentru a afișa pe lentile mailuri și diferite notificări primite de utilizator pe mobil.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: Cum a schimbat coronavirusul all inclusive-ul din hotelurile grecești. Credite de miliarde de dolari, garantate cu zeci de tone de aur fals. Uber cu microbuzul. Germania ridică salariul minim

de Dan Popa HotNews.ro
Germania ridică salariul minim la 10,45 euro/oră ● Câți bani vor să împrumute Finanțele în anul 2020 ● Credite de miliarde de dolari, garantate cu zeci de tone de aur fals ● Uber cu microbuzul. Parlamentul a adoptat o lege care permite activitatea de ridesharing cu autovehicule de 9 locuri ● Țara lui “păstrează chitanța cu ce ai plătit, că s-ar putea să-ți vină acasă amendă că n-ai plătit” nu poate fi reformată ● Hotelierii din Grecia se declară pregătiți să primească turiști; măsuri de siguranță pentru ca aceștia să nu se îmbolnăvească la ei ● Revoluție în RCA! Noua lege, gata pe repede înainte, cu ultime amendamente de la Concurență ● Cum a schimbat coronavirusul all inclusive-ul din hotelurile grecești ● Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României.
Banca Nationala a Romaniei
Foto: Agerpres

DOCUMENTAR: 15 ani de la denominarea monedei naționale (1 iulie)

de DP HotNews.ro
La data de 1 iulie 2005, moneda națională a României, leul, a fost denominată astfel încât 1 leu nou a echivalat cu 10.000 lei vechi. Trecerea la ''leul greu'' a reprezentat decizia financiar-monetară cu cel mai puternic impact asupra mediului economic de după 1990, notează Agerpres. Anunțul oficial a fost făcut pe 17 noiembrie 2004 de Banca Națională a României, care, la acea dată, a lansat campania de pregătire a populației. Leii vechi au avut putere circulatorie până la data de 31 decembrie 2006. Afișarea duală a prețurilor a avut loc în perioada 1 martie 2005-30 iunie 2006.
eolian
Foto: USER UPLOADED

Niculae Havrileț: România are un potențial eolian offshore uriaș și ar putea ajunge la nivelul Marii Britanii

de C.P. HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Energie
România are un potențial eolian offshore uriaș, de peste 70.000 de MW, și ar putea ajunge în cinci ani la nivelul Marii Britanii în acest sector, a declarat, marți, Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Export
Foto: Depositphotos

Statul trimite firme private la târguri în străinătate, prin Programul de Promovare a Exporturilor 2020

de CZ HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Companii
O serie de firme private românești vor putea merge la târguri și expoziții în străinătate, cu fonduri de la stat care vor acoperi o parte din cheltuielile de deplasare și participare, prin noi scheme de ajutor de minimis pentru acțiunile din Programul de promovare a exportului, aprobate de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Eduardo Saverin
Foto: Facebook

Fond de investiții de 820 milioane dolari pentru startup-uri IT, de la un cofondator Facebook cu rădăcini românești

de CZ HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile IT vor putea obține noi finanțări de capital de risc printr-un fond de capital de risc de 820 de milioane de dolari, lansat, marți, de firma de investiții B Capital Group, fondată de Eduardo Saverin, unul dintre cofondatorii rețelei sociale Facebook, antreprenor brazilian care are și unele rădăcini românești.
Localitati cu risc de roaming involuntar
Foto: ANCOM

Care sunt zonele din țară cu risc de roaming involuntar. Ce trebuie să faci pentru a nu fi facturat la telefon ca și când te-ai afla în altă țară

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Telecom
Autoritățile au actualizat marți lista cu localitățile de graniță cu risc de roaming involuntar, în care utilizatorii români pot fi facturați la tarife de roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin. Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniță din țară, când ai activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.
Tehnologia 5G
Foto: Comisia Europeana

Noi reguli pentru simplificarea instalării rețelelor 5G în UE: Antenele vor avea limite stricte de expunere la radiații pentru protecția sănătății

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Telecom
Comisia Europeană a adoptat marți, 30 iunie, un Regulament menit să contribuie la simplificarea și accelerarea instalării de rețele 5G, care ar trebui să fie facilitată printr-un regim de instalare scutit de permise, dar care include supravegherea din partea autorităților naționale. Regulamentul vizează punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă, sau antenele mici, care sunt esențiale pentru instalarea la timp a rețelelor 5G care oferă o acoperire sporită și de mare capacitate și viteze mai mari de conectare.
Media fact book 2020
Foto: Initiative Media

Media Fact Book: Cheltuielile de publicitate vor scădea cu 16,5% până la 401 milioane euro în 2020, pe fondul crizei generate de pandemia COVID-19

de Adrian Vasilache HotNews.ro
În condiții normale economice și sanitare, cheltuielile de publicitate în media din România ar fi trebuit să crească în acest an până la 506 milioane de euro, însă din cauza crizei generate de pandemia COVID-19 aceste cheltuieli vor atinge doar 401 milioane euro în acest an, mai puțin cu 16,5% decât anul trecut, arată cele mai noi estimări ale agenției de media Initiative. Spre deosebire de anul trecut, chiar și digitalul va înregistra scăderi, arată raportul anual Media Fact Book.
Fonduri
Foto: Depositphotos

Noi finanțări totale de 35 milioane euro pentru startup-uri de imobiliare din Europa

de CZ HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile europene care dezvoltă tehnologii pentru sectorul imobiliar (proptech) vor putea obține finanțări de capital de risc printr-un nou fond de investiții, în valoare de 35 de milioane de euro, lansat marți de un accelerator de afaceri francez.
copiii si tehnologia
Foto: YouTube

VIDEO O soluție de comunicare și management dedicată școlilor și grădinițelor caută finanțare pe o platformă regională de equity crowdfunding

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | IT
Kinderpedia este o soluție completă de comunicare și management dedicată școlilor și grădinițelor, bazată pe o colaborare permanentă și o comunicare în timp real între dascăli, elevi și părinți. Aplicația a fost listată pe Seedblink, platformă regională de equity crowdfunding în cadrul unei runde de finanțare de 400.000€, pentru care compania cedează 15.4% din capital.
avocat Anca Grigorescu
Foto: Hotnews

VIDEO Avocat: Ce este Kurzarbeit și cum ar funcționa această măsură în România

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Companii
Kurzarbeit este o măsură de flexibilizare a muncii, aplicabilă în situații de criză, cerută de mediul privat din România care se află în discuții cu Guvernul pentru implementarea unui astfel de sistem. Am stat de vorbă cu o avocată specializată în dreptul muncii pentru a vedea ce ar presupune implementarea Kurzarbeit în România.
Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP
Foto: MFP

Titluri de stat Tezaur, pentru persoanele fizice, începând de miercuri, cu dobânzi de până la 4,75% (MFP)

de F.B. HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​Persoanele fizice pot investi de miercuri, 1 iulie 2020, în 4 noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani, cu dobânzi de 3,5%, 4%, 4,25% și 4,75%, pe an, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP)
Santier BRUA
Foto: Transgaz

Cum a ajuns BRUA în umbra intereselor rusești

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Energie
În urmă cu cinci-șase ani, Comisia Europeană vorbea insistent despre reducerea dependenței de gazul rusesc, aveau loc tot felul de întruniri în care se desenau proiecte, iar România era văzută ca unul dintre cei mai importanți viitori actori. Între timp, narațiunile despre reducerea dependenței s-au dovedit a fi doar simple povești, Europa îmbogățindu-se cu noi conducte de gaze rusești: Nord Stream și TurkStream. Practic, Rusia pătrunde nestingherită în Europa cu aceste conducte. Chiar zilele trecute, Ungaria a decis să se alăture proiectului TurkStream, printr-o interconectare cu Serbia. În aceste condiții, care mai este rolul proiectului "strategic" BRUA?
Ordin ANAF privind directia care va verifica persoanele fizice
Foto: Monitorul Oficial

ANAF pare că se pregătește de verificarea persoanelor fizice. Un Ordin al Mirelei Călugăreanu, în Monitorul oficial

de F.B. HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Un ordin al șefei ANAF, Mirela Călugăreanu, spune că activitățile preliminare verificării situației fiscale personale vor fi exercitate de Direcția generală control venituri persoane fizice. Practic, verificarea situației fiscale personale se va exercita de această direcție (fiind coordonator) și de serviciile de verificări fiscale din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.
Startupuri
Foto: Pixabay

Inițiatorul Start-Up Nation: Am înțeles că se va lansa în octombrie

de CZ HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Programul de finanțare nerambursabilă a firmelor Start-Up Nation ar urma să se lanseze „undeva în octombrie” 2020, a declarat, marți, președintele Consiliului Național al IMM, Florin Jianu, cel care a și inițiat programul când era ministru pentru Mediul de Afaceri, în 2017.
Bani pentru primarii din Fondul de rezerva
Foto: Monitorul Oficial

Fondul de rezervă, din nou folosit pentru lucruri previzibile. Ori bugetul de stat a fost scris prost, ori există rațiuni electorale

de F.B. HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Fondul de rezervă bugetară pus la dispoziția Guvernului iarăși finanțează proiecte în derulare, deși ar fi trebuit să fie folosit pentru urgențe (așa reiese din Legea 500/2002). Vineri a apărut în Monitorul Oficial o Hotărâre de Guvern prin care din acest Fond se dau bani (500 milioane lei) către primării prin Ministerul Dezvoltării. Conform acelui document, aceștia sunt necesari pentru finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) – etapele I și II.
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

BNR: ​​​Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a coborât la 2,41%. ROBOR a stagnat marți la 2,20% pe an

de DP HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,41% pe an, potrivit datelor publicate de BNR, scrie Agerpres. Acest indice se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul I 2020 și este în scădere față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,44%, potrivit Băncii Naționale.
Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR
Foto: Hotnews

BNR a dat în acest an 5 avertismente scrise și a amendat un funcționar bancar. BRD, Vista Bank, Libra Internet Banking și o bancă cooperatistă din Tulcea s-au ales cu avertismentul scris, semnat de Florin Georgescu

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
BNR a dat în acest an 5 avertismente scrise și o amendă ca urmare a controalelor făcute în bănci, potrivit datelor furnizate de Banca Centrală. BRD, Libra Internet Bank, Vista Bank și o bancă cooperatistă din Tulcea sunt instituțiile de credit găsite cu nereguli. Avertismentele au fost date prin ordin al Prim-viceguvernatorului Florin Georgescu, iar amenda (3.000 de lei) a luat-o o persoană fizică din cadrul Libra Bank, întrucât la nivelul Departamentului Decontări nu au fost generate rapoarte de reconciliere, neasigurâdu-se astfel un control eficient la nivelul activității de procesare a ordinelor de plată. BNR publică sancțiunile care nu au fost contestate sau au fost respinse în mod definitiv. Vezi în text lista cu neregulile găsite în acest an la băncile comerciale.
Tren al CFR Calatori
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Trenul, pandemia și revenirea pasagerilor - Care sunt planurile CFR Călători, teama de tren, informatizarea și electricienii

de Vlad Barza HotNews.ro
După ce în aprilie și prima jumătate din mai aproape nimeni nu a mai mers cu trenul lucrurile încep să-și revină și lumea se duce mai ales la munte și la mare, în condițiile în care reapar ambuteiajele de pe șosele. CFR Călători și-a crescut cu 150 de unități flota de vagoane într-un an și câteva lucruri s-au îmbunătățit, chiar dacă altele lasă de dorit. În articol puteți citi despre distanțare, despre cum revin oamenii la tren și despre cum CFR vrea să-și modernizeze sistemul informatic care a enervat mulți pasageri de-a lungul anilor. În condițiile în care mulți români au curaj să meargă doar cu mașina de frica infectării cu Covid, Tot în articol puteți citi de ce directorul CFR Călători consideră că trenul este mult mai sigur decât alte mijloace de transport.
Declaratia Unica 2020
Foto: ANAF - Facebook

Declarația unică – ultima zi pentru depunere

de F.B. HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Termenul limită pentru depunerea Declarației unice este astăzi – 30 iunie. De când a apărut Ordonanța cu acest termen și ordinul prin care a apărut noua variantă a formularului (prin care se acordă și bonificații), acesta s-a modificat de câteva ori. Ultima variantă este cea din data de 26 iunie (click pentru a descărca).
Eugen Radulescu, directorul Directiei de Stabilitate
Foto: Contributors.ro

”Profețiile” din Raportul BNR asupra stabilității, cu privire la efectele pandemiei: se vor împuțina banii trimiși în țară, oamenii vor economisi mai mult, investițiile vor scădea, iar inegalitățile sociale se vor accentua

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Declanșarea pandemiei COVID-19, similar celorlalte epidemii care au marcat secolul XXI, are consecințe economice, sociale și financiare neașteptate, dar poate reprezenta și o bună ocazie pentru luarea de măsuri care să poziționeze mai bine România în fața unor astfel de șocuri externe, se arată în Raportul de stabilitate publicat luni de Banca Națională. Documentul face o amplă analiză privind impactul pandemiei asupra economiei românești, pe sectoare de activitate.
Business report
Foto: Hotnews

​Business report: Noi condiții de călătorie în Grecia. Cum suntem testați și cât stăm în izolare. ​O mare firmă de asigurări din România a intrat în faliment. Ce trebuie să facă asigurații. Important pentru șoferi. Se schimbă radical regulile RCA

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
O mare firmă de asigurări din România a intrat în faliment. Ce trebuie să facă asigurații ● Noi condiții de călătorie în Grecia. Cum suntem testați și cât stăm în izolare ● Important pentru șoferi. Se schimbă radical regulile RCA: decontare directă obligatorie, termene de plată strânse ● Ludovic Orban:'' Nu renunțăm sub nicio formă la cota unică'' ● Vestea mult așteptată de pensionari. Cîțu a anunțat majorarea ● Oamenii dau camera de hotel pe rulotă. „Avem mulți clienți noi care nu au mai mers cu o autorulotă niciodată“ ● Taxă de 90% furnizorilor care nu transferă consumatorilor ieftinirea gazelor la producători ● Pilonul II și-a revenit din criza indusă de pandemie ● Agalopol (AmCham): România riscă să fie pusă de FTSE Russell pe lista de downgrade a pieței de capital în 2021
Geneva 2020
Foto: Geneva Motor Show

Salonul Auto de la Geneva se anulează și în 2021

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 29 Iun 2020 Economie | Auto
​Salonul Auto de la Geneva, cel mai important eveniment al primăverii în industria auto, NU se va ține nici în 2021, spun organizatorii care explică faptul că au întrebat companiile auto și acestea au votat ca evenimentul să fie anulat. Anul acesta salonul a fost anulat cu doar câteva zile înainte și multe companii au pierdut bani, ieșind scandal cu organziatorii.
Harta riscurilor Romaniei
Foto: BNR

Partea bună a pandemiei: efecte benefice pe termen lung pentru tineri în privința bunăstării/ Harta riscurilor României (raport BNR)

de F.B. HotNews.ro
Generațiile tinere posibil să-și schimbe comportamentul de consum în urma pandemiei și a măsurilor care au fost luate de autorități, reiese dintr-un raport al Băncii Naționale a României (BNR). Un rol în acest sens l-ar avea dezvoltarea de soluții digitale pentru serviciile financiare oferite de către sistemul financiar tradițional.
Aplicatie iPad Shapr3D
Foto: Apple

Aplicație ungurească, premiată de Apple

de CZ HotNews.ro
Luni, 29 Iun 2020 Economie | IT
Apple Design Awards 2020 a desemnat luni 8 laureați, printre care se numără și o aplicație de la vecinii unguri, pentru proiectare (CAD) pe iPad. Shapr3D este o aplicație realizată de firma Shapr 3D Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag, din Budapesta.
idei afaceri premiate Europa
Foto: Hotnews

Idei de afaceri eco, premiate în Europa

de CZ HotNews.ro
Luni, 29 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Peste 360 de startup-uri din 20 de țări, inclusiv România, s-au luptat anul acesta pentru premiul cel mare, de 50.000 de euro, pus în joc la EIT InnoEnergy PowerUp! Challenge, o competiție europeană de idei de afaceri prietenoase cu mediul. Și România a fost reprezentată în finală, dar pe primul loc a ieșit o echipă din Estonia.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Suma pe care statul trebuie să o împrumute anul acesta a urcat cu 33 miliarde lei/ Finanțele au revizuit documentul

de F.B. HotNews.ro
Suma totală pe care statul o împrumută anul acesta este de 120 miliarde lei, conform unui document semnat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, crescând cu 33 miliarde lei comparativ cu varianta inițială. Practic, acesta este necesarul brut de finanțare, adică deficit bugetar plus rambursarea datoriilor.
Fonduri
Foto: Dreamstime

125 milioane Euro pentru startup-uri IT, de la un investitor Revolut, Glovo, Spotify

de CZ HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile IT aflate în fază de creștere vor putea obține noi finanțări de capital de risc de la un nou fond de investiții, de 125 de milioane de euro, lansat, de un investitor în aplicații utilizate și de români, ca Revolut, Glovo sau Spotify.
Adaptor pentru iPhone
Foto: Apple

iPhone 12 fără încărcător și căști? - Apple ar putea să nu mai pună aceste accesorii în cutia telefonului, pentru ca oamenii să le cumpere separat

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 29 Iun 2020 Economie | IT
Pentru a afișa un preț de listă mai scăzut, pentru a crește vânzările de accesorii și pentru a face o cutie mai mică viitorul iPhone 12 ar putea să NU aibă în cutie nici încărcător și nici căști, spune analistul Ming-Chi Kuo citat de 9to5mac.com. Informația nu este confirmată oficial, dar dacă se va dovedi că este adevărată, multă lume se va înfuria. Aceste accesorii ar costa cam 63 de dolari, aproape o zecime din prețul unui iPhone 11 de 64 GB.
TikTok
Foto: Wikipedia

TikTok, blocată în India

de CZ HotNews.ro
Marți, 30 Iun 2020 Economie | IT
Autoritățile indiene au blocat, pe teritoriul Indiei, o serie de aplicații chinezești, printre care și TikTok, o rețea socială tot mai populară în rândul tinerilor, inclusiv din România.
internet 5g
Foto: Hotnews

Start la licitația pentru frecvențele 5G în Olanda. Statul ar putea câștiga minim 900 milioane de euro din vânzarea licențelor

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 29 Iun 2020 Economie | Telecom
Guvernul olandez a demarat luni licitația pentru atribuirea frecvențelor radio în care se vor furniza servicii 5G, suma minimă pe care statul ar putea-o câștiga fiind de 900 milioane de euro dacă se vor vinde toate benzile licitate, informează Reuters. În România, licitația pentru frecvențele 5G a fost amânată din nou, de această dată pentru sfârșitul acestui an, suma minimă estimată a fi atrasă de stat fiind de 580 milioane de euro dacă s-ar vinde toate benzile de frecvențe licitate.
Energie
Foto: HotNews / C.P.

Tarifele reglementate la energie electrică scad cu aproape 2%

de C.P. HotNews.ro
Luni, 29 Iun 2020 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat luni deciziile privind stabilirea prețului reglementat pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute pe bază de contracte reglementate în perioada 1 iulie -31 decembrie 2020 de către producătorii Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia. Au fost aprobate și ordinele de reglementare de energie electrică aplicate clienților casnici în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 de către furnizorii de ultimă instanță.
Cum va functiona schema de implementare a fondului
Foto: Hotnews

Finanțele au primit în analiză un proiect pentru implementarea unei scheme privind finanțarea IMM-urilor prin bursă

de F.B. HotNews.ro
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) urmează să analizeze o schemă de implementare a unui fond de investiții obligatar destinat IMM-urilor inovative / IMM-urilor exportatoare. HotNews.ro a mai scris despre acest subiect, dar acum a analizat un document în acest sens. Cristian Păun, președintele Consiliului de Administrație al FNGCIMM (instituție care va fi implicată în această schemă) spune că se află în lucru acest document. Potrivit acestuia, impactul bugetar va fi minim.
Business report
Foto: Hotnews

​Business report: ​Caz șocant cu semne mari de întrebare. Jocul pe care îl face acum BNR. Execuția bugetară arată degringolada finanțelor publice. Pentru a salva Tarom, restructurarea trebuie să vizeze posturile de conducere

de Dan Popa HotNews.ro
Caz șocant cu semne mari de întrebare: petrolistul anunțat ca răpit în Libia în 2018 și revenit recent în România - condamnat anul trecut. Declarat decedat. Documente secrete MAE ●​ Gelu Diaconu, fost șef ANAF:"Execuția bugetară arată fără dubii degringolada finanțelor publice".● Doar patru bănci și-au crescut cota de piață în 2019. ING Bank a ajuns a patra cea mai mare bancă din sistem. ● Jocul pe care îl face acum BNR: scăderea în continuare a dobânzilor la credite prin ROBOR și a costului la care se împrumută guvernul fără o creștere a cursului. ● Sfaturi din vârful ierarhiei: ce ar trebui să învețe companiile și angajații din criza generată de coronavirus. ● 5 luni care ne-au mâncat 53% din spatiul fiscal de criză: și mai plătim și 90 de miliarde în plus la pensii dintr-un PIB subțiat cu 60 de miliarde? ● Pentru a salva compania Tarom, procesul de restructurare trebuie să vizeze prioritar posturile de conducere
Vacanta
Foto: Getty Images / Digi 24

Doar 4 din 10 angajați români au planuri de concediu pentru 2020 - studiu

de RA HotNews.ro
Luni, 29 Iun 2020 Economie | Companii
Aproape trei sferturi dintre angajații români nu și-au luat anul acesta concediu de odihnă, dar 42% dintre ei plănuiesc totuși să facă o cerere în acest sens în perioada următoare, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Îngrijorați mai ales că lumea s-a relaxat prea mult și nu mai respectă regulile de igienă și distanțare socială (42%), dar și că vine un nou val de epidemie și, implicit, noi restricții care le-ar putea da peste cap planurile de vacanță (23%), peste 80% dintre ei rămân în țară și au în plan să își petreacă zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasă (24,8%).
Florin Citu
Foto: Hotnews

Senat: Ministrul Cîțu - invitat pentru a treia oară la audieri, în Comisiile economică și de buget

de DP HotNews.ro
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, este invitat luni, pentru a treia oară, la audieri, de către Comisiile economică și de buget din Senat, potrivit Agerpres. Tema audierii vizează "derularea Programului IMM Invest România, strategia de administrare a datoriei publice, programul de convergență 2020, perspectiva negativă generată de scăderea veniturilor bugetare ca urmare a contracției economice din ultimele luni, aplicarea prevederilor art. 48 din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020".
Tren al CFR Calatori
Foto: Hotnews

CFR Călători este în discuții pentru un tren direct Timișoara - Viena

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, 28 Iun 2020 Economie | Industrie Feroviara
Acum un an și jumătate a fost introdus un tren direct Cluj - Viena, acum jumătate de an a început să circule trenul Satu Mare - Viena, iar în viitor s-ar putea adăuga o nouă conexiune cu Austria. CFR Călători discută cu compania OBB introducerea unui tren direct Timișoara - Viena, nu se știe exact de când s-ar putea concretiza planul, însă un astfel de tren ar face cam 8 ore.

Parlament/ Comisiile de buget: Luni - audierea candidaților pentru Curtea de Conturi

de DP HotNews.ro
Membrii Comisiilor de buget-finanțe ale Senatului și Camerei Deputaților îi vor audia, luni, de la ora 14,00, pe candidații la funcțiile vacante de consilier la Curtea de Conturi, un vicepreședinte - Autoritatea de Audit - și cinci membri, notează Agerpres. Fiecare candidat va primi din partea celor două Comisii de buget un aviz, care va fi supus votului plenului Parlamentului.
Bani in sacose
Foto: Digi 24

Preferința pentru cash, în creștere. Numerarul aflat în afara băncilor a crescut cu aproape 10%, la aproape 80 de miliarde de lei (raport BNR)

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 27 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În anul 2019, valoarea banilor cash aflați în afara sistemului bancar a crescut cu 8,9%, până la 78,7 miliarde de lei (peste 16 miliarde de euro), ritmul de creștere fiind superior cu 1,8 puncte procentuale celui înregistrat în 2018, arată Raportul anual publicat de Banca Centrală. Creșteri ale sumelor de bani fizici se înregistrează în perioadele de sărbători (Paște, Crăciun etc) și în cele de concedii. Valoarea maximă a numerarului aflat în afara sistemului bancar în cursul anului 2019, respectiv 80,86 miliarde de lei a fost atinsă în data 20 decembrie 2019, pe fondul solicitărilor ridicate de numerar specifice perioadei sărbătorilor de iarnă.
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

Cum a administrat BNR în 2019 rezervele României și câți bani au generat. Rentabilitatea anuală a urcat de la 0,3% în anul 2018 la 0,41% în 2019

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 27 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Conform statisticilor publicate, 15 bănci centrale au cumpărat pe parcursul anului 2019 cel puțin o tonă de aur, iar cererea pentru metalul galben a provenit exclusiv din partea băncilor centrale din economiile în curs de dezvoltare, se arată în Raportul anual al BNR. Turcia, care a început cumpărările de aur în anul 2017, s-a situat pe primul loc într-un top al cumpărătorilor de aur în 2019, crescând deținerile de aur cu 159 de tone și acumulând un total al rezervelor de aur de 412,5 tone. De asemenea, Polonia a făcut în 2019 cea mai mare achiziție unică de metal prețios, de 94,9 tone aur în luna iunie, în total achizițiile nete anuale fiind de 100 de tone, determinând astfel creșterea stocului de aur deținut la 228,6 tone aur (9% din totalul rezervelor internaționale).
​​Firmele de curierat sunt câștigătorii crizei
Foto: Hotnews

Firmele de curierat sunt câștigătorii crizei. DPD România a avut o creștere de 36% a cifrei de afaceri în pandemie. Livrările internaționale au crescut cu 28%

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 27 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
DPD România raportează o creștere de 36% a cifrei de afaceri în luna mai 2020, marcată de starea de urgență și apoi de cea de alertă, față de luna mai a anului trecut. Potrivit cifrelor, compania, care face parte din DPD Group, cea mai mare rețea rutieră de livrare a coletelor din Europa, a înregistrat și o creștere de 28% pe segmentul livrărilor internaționale, în condițiile în care cele mai multe țări europene s-au aflat în lockdown. Bucureștenii, locuitorii din Baia Mare, Timișoara, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Bacău și Onești au trimis cele mai multe colete internaționale în această perioadă.
Sedinta de Guvern
Foto: Guvern

Planul de relansare economică va fi prezentat miercuri / Va fi un program de investiții pe cinci ani

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Companii
Premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri, în special cei din zona de economie, vor prezenta miercuri marele plan de relansare economică, au spus pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Planul este pe termen lung, mai exact pe cinci ani, și conține proiecte de investiții de multe miliarde de euro. Va fi, practic, un program de guvernare al PNL.
Wirecard (ARNE DEDERT, AFP, via Profimedia Images)
Foto: Profimedia Images / AFP

UE investighează autoritatea de supraveghere financiară din Germania, în urma fraudei care a dus la insolvența companiei de plăți Wirecard

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 27 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Uniunea Europeană investighează autoritatea de supraveghere financiară din Germania, BaFin, în urma unei fraude uriașe descoperite la compania de plăți Wirecard, care a dus la insolvența acesteia, decizie care pune Berlinul într-o situație stânjenitoare cu câteva zile înainte de preluarea președinției rotative a UE, transmite Reuters, citată de news.ro. Wirecard a solicitat joi intrarea în insolvență, din cauza unor datorii de aproape 4 miliarde de dolari, cazul fiind unul dintre cele mai mare scandaluri corporative din Germania, iar BaFin este criticată în țară și în străinătate pentru că nu a descoperit problemele mai devreme.
Banca Nationala a Romaniei
Foto: Agerpres

În anul 2019, falsurile de bancnote românești expertizate la BNR au totalizat 3507 bucăți

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 27 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Din numărul total de bancnote false, 92 au fost capturate de poliție în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a fi puse în circulație, iar 3.415 falsuri au fost depistate în circulație (cu 40% mai puține decât în anul 2018), se arată în Raportul anual publicat vineri de BNR Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 3232 bucăți (din care 28 bucăți capturate de poliție), urmată de bancnota de 50 lei, cu un număr de 214 falsuri, și bancnota de 200 lei, cu un număr de 49 de falsuri. Numărul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice în circulație a fost de 2,1 bucăți, față de 3,8 bucăți în anul 2018.
Fonduri europene
Foto: Dreamstime

Fonduri europene 2020: S-a stabilit perioada de depunere a proiectelor pentru irigații

de CZ HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a stabilit oficial perioada în care fermierii asociați în organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI) vor putea depune proiecte pentru fondurile europene de până la 1 milion de euro fiecare, pentru amenajarea de sisteme de irigații.
Samsung Galaxy A71
Foto: Samsung

Samsung a lansat șase noi modele de telefoane în țară

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Gadget
​Samsung Electronics România a prezentat vineri oficial ultimele telefoane lansate din seria Galaxy A în, șase modele cu prețuri ce pornesc de la 900 de lei și ajung la 1.800 lei, în funcție de specificații. Trei dintre modele au ecran de 6,5 inci, iar cel mai mic are 6,1 inci. Bateriile variază între 3.400 mAh la modelul A41 și 5.000 mAh la A21s și A31.
Teodor Blidarus
Foto: StartupCafe.ro

Startup-ul românesc FintechOS, desemnat cel mai bun fintech european

de CZ HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | IT
Firma românească FintechOS a fost desemnată cel mai bun startup european de tehnologii financiare (fintech), la competiția The Europas Awards, organizată la Londra. Românii au câștigat secțiunea „Hottest FinTech”, învingând în finală 4 startup-uri europene.
Venomia
Foto: Changeneers

Soluție automatizată pentru apicultori, premiată cu 10.000 Euro de Samsung România

de StartupCafe HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | IT
O soluție românească de digitalizare și automatizare a proceselor dintr-o stupină, Venomia, a fost premiată cu 10.000 de euro la competiția Changeneers de la București, organizată de Impact Hub Bucharest și Samsung România.
Cornel Grama, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Cum completezi Declarația unică - GHID VIDEO

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Consultantul fiscal Cornel Grama ne-a ajutat în crearea unui ghid video de completare a Declarației Unice pentru diverse situații, deoarece ANAF nu a realizat ceva de genul acesta. Acest formular a fost gândit pentru specialiști, precum consultanți fiscali, contabili etc., nu pentru pentru cineva, de exemplu, care și-a închiriat casa. Ar fi trebuit, spune Grama, ca ANAF să facă un formular interactiv de genul: „Ai avut venituri din chirii? Atunci bifează aici”. Formularul apoi te ducea unde trebuie. Acum te pune să bifezi articolul 120, alt articol, alt. alineat etc.
Andrei Cionca si Alina Barsan la prezentarea indicelui Confidex
Foto: Hotnews

Managerii români sunt împărțiți: un sfert cred că Guvernul a exagerat cu restricțiile, iar 17% spun că aceleași restricții au fost insuficiente. Pe ansamblu, ei au un tonus precaut (studiu)

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Primul studiu național complex despre încrederea managerilor români în economie a fost lansat vineri de către Impetum Group, care include Casa de Insolvență Transilvania și companiile Roca și Roca X. Datele au fost colectate în intervalul mai-iunie 2020 și se referă la primul trimestru din acest an. Foarte pe scurt, încrederea oamenilor de afaceri români este surprinzător de ridicată (indicele Confidex calculat de Impetum a avut valoarea de 41 pe o scară de la 1 la 100), dar cifrele din studiul făcut public vineri merită detaliate.
masca inteligenta foto donutrobotics
Foto: Hotnews

Un startup a creat masca de protecție inteligentă, ce poate fi conectată la smartphone

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | IT
Pe măsură ce purtarea măștii de protecție începe să devină o normalitate tot mai multe sartup-uri încearcă să vină cu diverse soluții inovatoare care să facă purtarea măștii și mai eficientă și mai interesantă. Firma japoneză Donut Robotics a creat masca inteligentă ce poate fi conectată la internet și care poate transmite mesaje și face traduceri din japoneză în alte opt limbi, scrie Reuters.
Prototipul Maglev care prinde 600 kmh
Foto: CRRC

China a făcut teste cu trenul maglev care în varianta de serie ar trebui să ruleze cu 600 km/h

de Vlad Barza HotNews.ro
China a prezentat în vara lui 2019 un concept de tren cu levitație magnetică ce va putea rula cu 600 km/h, iar acum a făcut primele teste dinamice, la viteze mici. China are deja o scurtă linie unde trenurile Meglev pot prinde 431 km/h, dar decizia construirii unor noi linii va fi extrem de complicată, fiindcă se discută despre costuri uriașe chiar și pentru China. Obiectivul este ca prima linie să fie gata în 2025, pe o distanță de 175 km (un drum de 20 de minute).
Banca Transilvania
Foto: StartupCafe.ro

Se fac înscrieri la bursele Executive MBA University of Hull, de 30.000 Euro, oferite de Banca Transilvania și SIF Moldova

de CZ HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Cariere
Antreprenorii și managerii români care îndeplinesc condițiile se pot înscrie, începând de vineri, 26 iunie 2020, la o nouă competiție pentru bursele de studiu la Executive MBA University of Hull, dublu acreditat internațional, oferite de Banca Transilvania și SIF Moldova.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Deficit bugetar de 3,59% din PIB, la 5 luni

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
România a înregistrat un deficit bugetar de 3,59% din PIB, în primele 5 luni din acest an, comparativ cu 1,39% în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Conform instituției, jumătate este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.
Mark Zuckerberg
Foto: commons.wikimedia.org

Gigantul telecom Verizon își va retrage reclamele de pe Facebook / Lista companiilor care boicotează platforma social media, în creștere

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Companii
Operatorul telecom american Verizon a devenit cea mai recentă companie majoră care a anunțat că va boicota Facebook, retrăgându-și reclamele de pe platforma social media, relatează BBC.
Tren IC4 de la DSB
Foto: Wikimedia Commons

Trenuri aproape blestemate? - Danezii retrag 35 de automotoare diesel IC4 din cauza unor probleme la frânare

de Vlad Barza HotNews.ro
Căile ferate daneze DSB retrag din circulație 35 de automotoare diesel IC4 din cauza unor probleme la frânare, compania nefiind mulțumită de ce a făcut firma reparatoare. DSB a semnat în 2000 un contract pentru trenuri IC2 și IC4 fabricate de compania italiană Ansaldo Breda, iar primele trenuri au ajuns în 2003, dar au fost multe probleme cu ele. În 2016, DSB a renunțat la flota de trenuri IC2 după ce nu au putut fi rezolvate diversele probleme tehnice. În 2017, compania Astra Transcarpatic cumpăra trei automotoare care au început să circule din 2018 în România.
Casa cu panouri fotovoltaice
Foto: Hotnews

Greenpeace România reclamă Administrația Fondului pentru Mediu la Avocatul Poporului

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Energie
Programul Casa Verde Fotovoltaice este, în continuare, în impas, susține Greenpeace România, motiv pentru care sesizează Avocatul Poporului. Greenpeace spune că cetățenii respinși recent, peste 11.000, pe motivul documentelor „expirate” au depus contestații. Însă, cei declarați admiși în program nu au semnat contractele de finanțare, deși președintele AFM, Andreea Kohalmi Szabo, anunțase pe 10 iunie că „în următoarele zile” le va transmite beneficiarilor spre semnare primele contracte.
Jeff Bezos, CEO Amazon
Foto: Captura YouTube - SENYUM MANIS

Amazon cumpără un startup de mașini fără șoferi cu 1 miliard de dolari

de RA HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | IT
Amazon va plăti peste 1 miliard de dolari pentru Zoox, un startup american ce lucrează la producția de mașini fără șoferi, și își face astfel intrarea în industria vehiculelor autonome, scrie Reuters.
Presedintele BCE, Christine Lagarde
Foto: Wikipedia

Perioada cea mai grea a crizei economice "probabil a trecut" (Lagarde, BCE)

de R.M. HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Finanțe
Perioada cea mai grea a crizei economice provocate de epidemia de coronavirus în zona euro "probabil a trecut", a apreciat vineri șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, citată de AFP.
Polita RCA falsa
Foto: Hotnews

Fals în asigurări: În 2020, încă se vând polițe RCA, în numele Astra Asigurări, la 4 ani de la falimentul acestui asigurător

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Asigurari
Pare incredibil, dar pe drumurile din România încă mai circulă mașini 'asigurate' la Astra Asigurări, la 4 ani de la falimentul acestui asigurător. Polița RCA în astfel de cazuri este un fals, iar urmările în caz de accident pot fi nefaste. Chiar în această săptămână un astfel de contract a ajuns la reînnoire pe masa unui broker de asigurare, care atenționează, pentru HotNews.ro, că problema este mai veche și ar fi necesare investigații serioase pentru depistarea celor care fac astfel de infracțiuni.
Fond firme IT educatie
Foto: DepositPhotos.com

Fonduri europene de câte 195.000 Euro pentru startup-uri de educație. Înscrieri online, urgent

de CZ HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile din România și Republica Moldova care dezvoltă tehnologii în domeniul educației (edtech) se pot înscrie până pe 30 iunie 2020 la un accelerator de afaceri ce oferă finanțări de maximum 195.000 de euro fiecare.
Poza postare Florin Citu despre planul PSD
Foto: Facebook

Ar trebui ca Florin Cîțu să prezinte întreg documentul cu pretinsul plan al PSD, nu două bucăți, din care una nu zice nimic

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a publicat joi pe contul său de Facebook o captură foto dintr-un document privind un pretins plan al PSD, într-o zi în care întreg mediul de afaceri a așteptat să afle dacă apare sau nu în Monitorul oficial ordonanța promisă (și adoptată săptămâna trecută) privind amânarea taxelor (a apărut pe la ora 21:00 după ce o săptămână mulți au așteptat zilnic până pe la 12 noaptea). În loc să anunțe că se publică etc., pe pagina sa de Facebook apare o poză cu atac la PSD. De fapt, pare a fi prima parte a unui document pe care el l-a mai prezentat prin decembrie. Atunci citise doar concluzia. Deci avem începutul și sfârșitul documentului. Dacă e cum spune Cîțu, atunci trebuie să facă public întregul document. E de interes public.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: ​​Se cere falimentul Euroins. Guvernul alocă 20 milioane lei pentru construcțiile cu risc seismic major. Carantina și izolarea la domiciliu, constituționale sau nu? Ar putea românii da în judecată statul?

de DP HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Se cere falimentul Euroins, asigurător cu 2 mil de clienți RCA. ● Guvernul alocă 20 milioane lei pentru construcțiile cu risc seismic major.● NN PENSII:"Acțiunile Wirecard nu se mai aflau în luna mai în portofoliul fondului de pensii Pilon II". ● Listă de la Pentagon: 20 de companii chineze – deținute sau controlate de armata Chinei. ● Carantina și izolarea la domiciliu, constituționale sau nu? Ar putea românii da în judecată statul? ● Popescu: Am luat măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieței gazelor; e așteptată o scădere cu 10-15% a prețurilor.
Contor de gaze
Foto: Distrigaz Sud

Modificări pe piața gazelor: Un furnizor va putea vinde oriunde în țară, fără a mai fi obligat să dețină puncte de lucru / Producătorii vor trebui să vândă 40% din gaze pe bursă

de C.P. HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | Energie
Guvernul a aprobat joi un proiect de act normativ care permite furnizorilor de gaze să vândă oriunde în țară, fără a deține puncte de lucru în locul de comercializare. Potrivit ministrului economiei Virgil Popescu, furnizorii pot vinde oriunde dacă au un punct virtual de informare a clienților. Practic, un furnizor din sudul țării va putea vinde consumatorilor din nord.
OUG privind amanarea platii taxelor pana pe 25 octombrie, in Monitorul oficial
Foto: monitoruloficial.ro

Ordonanța de Urgență privind amânarea taxelor până pe 25 octombrie, în Monitorul oficial. Conține facilități pentru Horeca și închirierea plajelor

de F.B. HotNews.ro
Firmele vor putea să amâne taxele până pe 25 octombrie, Ordonanța de Urgență fiind publicată în Monitorul Oficial. Pe lângă asta, actul normativ mai prevede facilități pentru Horeca și închirierea plajelor.
Contoller de PlayStation
Foto: Sony

Sony îți dă și 50.000 dolari să-i împuști bug-urile în PS4

de CZ HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | IT
IT-iștii din toată lumea sunt invitați de Sony într-un nou program de bug bounty, în care pot primi recompense între 100 și 50.000 de dolari pentru a depista vulnerabilități pe platforma sa de jocuri video PlayStation Network și pe PlayStation 4.
Dolari
Foto: DepositPhotos.com

Finanțări totale de 80 milioane dolari pentru startup-uri IT europene, printr-un nou fond de investiții

de CZ HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile IT europene vor putea obține noi finanțări de capital de risc, printr-un nou fond de investiții, în valoare totală de 65 de milioane de lire sterline (80 de milioane de dolari), lansat joi la Londra.
Andrei Ilie si Mihai feraru
Foto: StartupCafe.ro

Fermierii să livreze produse restaurantelor din București - idee de afacere admisă într-un accelerator de business

de CZ HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | IT
Doi studenți vor să facă o platformă digitală de logistică, prin care să ajute fermierii din jurul Bucureștiului să livreze produse agro-alimentare restaurantelor din Capitală. Acum, proiectul tinerilor a fost admis în acceleratorul de afaceri Future Makers, care oferă mentorat și șansa de a obține premii de până la 20.000 de euro în total.
Sedinta de Guvern
Foto: Guvern
DOCUMENT

Ordonanța privind amânarea plății taxelor până pe 25 octombrie, din nou pe ordinea de zi a ședinței de Guvern/ O noutate: cei care închiriază plaje au parte de o facilitate

de F.B. HotNews.ro
După ce autoritățile au anunțat săptămâna trecută că au adoptat o ordonanță de urgență privind posibilitatea amânării taxelor până pe 25 octombrie, pe ordinea de zi de joi se află același document, modificat, pentru că mai conținea și alte prevederi pe lângă asta. Ar trebui, în teorie, ca după ce va fi adoptată, să fie trimisă de urgență la Monitorul oficial pentru că astăzi suntem de 25 iunie, iar de pe 26 ar urma să se plătească dobânzi și penalități de întârziere.
Facturi gaze
Foto: Stirile ProTV

Capcanele contractelor de gaze pentru populație

de C.P. HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | Energie
Asociația Energia Inteligentă a analizat condițiile din ofertele de furnizare gaze naturale și câteva din contractele propuse spre a fi semnate după data de 1 iulie 2020 de către consumatorii casnici. Asociația a constatat că doar 5 din cei 68 de furnizori care oferă gaze populației (au prezentat oferte pe comparatorul de preț al ANRE) au publicat și contractele în baza cărora se va face livrarea gazelor naturale.
Intr-un centru de cercetare Huawei
Foto: Huawei

Huawei va construi un centru de cercetare în valoare de un miliard de lire în Marea Britanie

de S.J. HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | Companii
Compania chineză Huawei Technologies a anunțat joi că a primit aprobarea pentru construirea unui centru de cercetare și dezvoltare în valoare de 1 miliard de lire sterline în Marea Britanie, relatează Reuters.
Google
Foto: Pixabay

Google face schimbări care să ajute utilizatorii să-și protejeze confidențialitatea

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | IT
Google anunță un pachet de îmbunătățiri ale protecției confidențialității, prin care deținătorii de conturi Google vor putea să-și protejeze și administreze mai ușor informațiile personale și sensibile. Iată cele mai importante noutăți și cum vor ajuta ele pe cei care utilizează serviciile Google.
Tesla Model 3
Foto: Tesla Motors

Tesla a ieșit cel mai rău într-un top al calității care include 33 de mărci auto din SUA

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | Auto
Tesla Motors a fost inclusă pentru prima oară în respectatul studiu privind calitatea mașinilor noi realizat de J D Power. La prima prezență Tesla Motors a ieșit pe ultimul loc, cei 1.200 de posesori întrebați semnalând multe defecte. Dodge, Kia și Chevrolet au ieșit cel mai bine, Tesla Motors, Land Rover, Audi și Volvo au stat cel mai rău în studiu care cuprinde 33 de mărci auto și cum percecp posesorii de mașini diversele probleme de calitate.
Gaze
Foto: AGERPRES

Ministerul Economiei obligă Petrom și Romgaz să vândă 40% din gaze pe bursă, de la 1 iulie, în baza reglementărilor ANRE

de C.P. HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | Energie
Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede că marii producători de gaze să vândă obligatoriu pe bursă 40% din cantitățile de gaze, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar urma să stabilească modul de vânzare. Practic, pentru 40% din producție, companii ca Petrom și Romgaz se vor afla la mâna ANRE.
startup
Foto: Pexels

10 firme au fost selectate în primul accelerator de export din România

de RA HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | Companii
60 de firme s-au înscris pentru a învăța despre internaționalizare în programul ScaleOut. Programul dezvoltat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) a selectat cele 10 firme care vor intra în ScaleOut, primul accelerator de export din România, prin care vor primi sprijin în vederea pregătirii pentru extindere internațională, mentorat personalizat, acces la specialiști, workshop-uri dedicate și sesiuni de networking.
Wirecard (ARNE DEDERT, AFP, via Profimedia Images)
Foto: Profimedia Images / AFP

Wirecard a cerut insolvența / Compania devine primul membru din indicele Bursei de la Frankfurt care dă faliment

de S.J. HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | Companii
Grupul german Wirecard a solicitat joi inițierea procedurilor de insolvență, după ce a dezvăluit „o gaură financiară” de 2,1 miliarde de dolari în conturile sale, devenind primul membru din indicele principal DAX al Bursei de la Frankfurt care iese din afaceri, transmit Reuters și Agerpres.
Cum prefera romanii sa cumpere asigurari
Foto: UNSAR

Foarte puțini români își cumpără online polițe de asigurare, chiar dacă restricțiile generate de criza COVID-19 i-au făcut să folosească mai mult internetul

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | Asigurari
Dacă în 2019 doar 6% dintre români spuneau că preferă să încheie asigurările din fața calculatorului sau a telefonului mobil, în 2020 ponderea acestora a urcat la 12%, cel mai probabil ca urmare a restricțiilor impuse pe perioada pandemiei COVID-19, care au determinat creșterea gradului de accesare a serviciilor online, arată rezultatele unui barometru realizat de IRES la solicitarea UNSAR (Uniunea asigurătorilor și reasigurătorilor din România). Cei mai mulți români continuă să prefere interacțiunea directă atunci când vine vorba despre încheierea unei polițe de asigurare.
Avioane Lufthansa
Foto: Frankfurt Airport

Lufthansa, salvată de la faliment / Acționarii au aprobat planul guvernului german de 9 de miliarde de euro - UPDATE

de S.J. HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | Companii
Acționarii Lufthansa au aprobat planul de salvare de 9 miliarde euro, prezentat de guvernul german pentru salvarea gigantul aerian după ce a fost adus aproape de prăbușire de pandemia de Covid-19, relatează Reuters.
Uber
Foto: StartupCafe.ro

Uber se lansează și în Constanța

de RA HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | IT
Începând de joi, Uber va fi disponibil și în Constanța, al șaselea oraș din România în care se lansează aplicația de ridesharing, după București, Cluj, Timișoara, Brașov și Iași.
Business report
Foto: Hotnews

​Business report: Guvernul amenință furnizorii de gaze cu taxarea profiturilor suplimentare. Cum ieșim din lumea a doua. Metrorex nu își mai asumă un termen nou pentru inaugurarea Magistralei 5

de Dan Popa HotNews.ro
DIICOT susține că l-a capturat pe cel mai bun falsificator de bancnote din istoria României ● Avem nevoie de o piață a titlurilor de stat pentru populație ● Guvernul amenință furnizorii cu o taxă pe profiturile suplimentare, dacă aceștia nu ieftinesc gazele după liberalizare ● Ce răspunde ASF la întrebarea cum a ajuns NN Pensii să investească banii de pensie a peste 2 de milioane de români în acțiuni Wirecard ● Daniel Boaje pleacă de la șefia McDonald's România ● Metroul de Drumul Taberei: după mai multe ținte ratate, Metrorex nu își mai asumă un termen nou pentru inaugurarea Magistralei 5 ● Cum ieșim din lumea a doua: România SRL și cele 100.000 de puncte de lucru ale sale ● România, cu pași mari spre valul 2 COVID-19. Cinci grafice care arată situația ● Ovidiu Petru nu mai este președintele Consiliului de Administrație al Loteriei Române.
FMI
Foto: FMI

FMI prevede un scenariu și mai sumbru pentru economia mondială și se așteaptă la cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune din anii '30

de R.M. HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Finanțe
Peste 12.000 de miliarde pierderi cumulate pentru economia mondială în 2020 și 2021 din cauza pandemiei de coronavirus. Această criză este mai gravă decât se credea iar relansarea va fi mai lentă față de speranțele inițiale, a avertizat miercuri Fondul Monetar Internațional, potrivit AFP.
Bani
Foto: Stirile ProTV

​Infografic Șase români din 10 spun că finanțele le-au fost afectate de pandemie, iar 4 din 10 nu au reușit să pună niciun leu deoparte

de DP HotNews.ro
Aproape 60% dintre români declară că starea de urgență din ultimele trei luni a avut un impact asupra finanțelor personale, se arată într-un studiu iVOX desfășurat la cererea Raiffeisen Bank, în perioada 15-19 iunie, 2020. În consecință, peste trei sferturi dintre respondenți (76%) și-au reevaluat comportamentul financiar, încercând să fie mai atenți cu cheltuielile lunare.
Colaj Evaluarea Nationala 2020
Foto: Hotnews

România are 15 elevi/studenți la un profesor și o populație școlară în scădere. Câteva date pe scurt despre sistemul de educație în anul școlar care se încheie

de DP HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Actualitate | Educatie
Populația școlară din sistemul național de educație a fost în anul școlar/universitar 2019-2020 de 3,52 milioane de elevi și studenți, în scădere cu 21.100 comparativ cu anul școlar/universitar precedent, determinată în principal de scăderea înregistrată în învățământul primar și gimnazial (-11.500 elevi), arată datele transmise joi de Institutul Național de Statistică. Cele mai atractive specializări (conform clasificării ISCED-F) din învățământul superior au fost cele de afaceri, administrație și drept (24,1% din totalul studenților/cursanților), respectiv de inginerie, prelucrare și construcții (20,4% din totalul studenților/cursanților).
Telefoane
Foto: DepositPhotos.com

250.000 Euro, finanțare pentru platforma de comerț cu telefoane SH Flip.ro

de CZ HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | IT
Un site românesc, prin care utilizatorii vând și cumpără telefoane second hand, a primit o nouă investiție, de 250.000 de euro, la 7 luni de la lansarea startup-ului.
Viata la tara isi are avantajele si dezavantajele ei
Foto: sxc.hu

Unde se mută românii: la oraș sau la țară? Ce arată datele

de DP HotNews.ro
Pe Mihăiță îl știu de 15 ani. A lucrat în București ca inginer vreo 20 de ani. Până când postul i s-a desființat și a trebuit să facă ceva pentru a supraviețui. În Capitală chiriile sunt mari, iar Mihăiță avea o casă undeva într-un sat din Giurgiu, pe care o putea folosi. Casa era cea moștenită de la ai lui. Mihăiță are acum 55 de ani. Nu mai știe el cum se pune o ceapă, o roșie, dar pentru asta există Internetul, nu? Anul trecut, peste 400.000 de români s-au mutat fie la țară, fie la oraș. Cei care caută mediul rural sunt ori cei cu mulți bani care vor relaxare în natură, ori cei cu foarte puțini bani care trebuie să supraviețuiască. De asemenea, cei de la țară vor să ajungă în orașe sperând ca acolo să-și găsească de lucru. Și să facă bani.
Service auto
Foto: pixabay.com

Service-uri auto, amendate cu 496.500 de lei de ANPC pentru practici ilegale față de consumatori și nereguli la comecializarea pieselor de schimb

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Asigurari
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat miercuri rezultatul unor acțiuni de control efectuate, în perioada 15-19 iunie 2020, la nivelul întregii țări, în rândul service-urilor auto. Din rezultatele centralizate până în acest moment, au fost controlați 386 operatori economici, constatându-se abateri la mai mult de o treime dintre aceștia și fiind aplicate amenzi în valoare de 496.500 de lei. Vezi în articol ce nereguli spune ANPC că a identificat.
Olympus OM-D
Foto: Olympus

Olympus iese de pe piața aparatelor foto

de DP HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Economie | IT
Unul dintre cei mai renumiți și apreciați producători de aparate foto, în special pentru DSLR-uri, Olympus, anunță vânzarea diviziei foto și ieșirea de pe această piață, după 84 de ani de activitate, scrie news.ro. Prezent pe piață încă din 1936, Olympus își va vinde business-ul de aparate foto unei firme japoneze de capital privat, numită Japan Industrial Partners. Nu au fost anunțate detaliile tranzacției.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Reorganizarea Finanțelor, propusă de Cîțu, a început cu o suspendare și a pus Guvernul la plată/ Reacția lui Orban: Judecătorii să judece cu mai multă atenție

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​Reorganizarea Ministerului Finanțelor, propusă de ministrul Florin Cîțu și apoi adoptată de Guvern, a întâmpinat o problemă. A fost suspendată, de Curtea de Apel București, desființarea Direcției Generale Juridice și înlocuirea acestei structuri cu două noi structuri - Direcția Juridic și Reglementare și Direcția Contencios. Asta până se va pronunța pronunța instanța de fond.
Acord exploatare
Foto: LARICS
 documente
(24 Iun 2020) PDF, 1MB

Grafice Peste trei sferturi dintre români sunt de acord cu exploatarea gazelor din Marea Neagră- Sondaj

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Energie
Liberalizarea gazelor este necunoscută pentru jumătate dintre români, arată Barometrului Securității Energetice - 2020 realizat de INSCOP Research la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS). O informație importantă care reiese din sondaj este că peste trei sferturi dintre români (78,9%) sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din țărmul românesc al Mării Negre. De asemenea, cei mai mulți consideră că este important și foarte important ca România să nu mai importe gaz rusesc.
Virgil Popescu
Foto: Guvern

Virgil Popescu a criticat din nou E.ON și ENGIE, din cauză că refuză să reducă prețurile: Nu putem să rămânem așa!

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Energie
Ministrul Energiei Virgil Popescu a lansat miercuri noi critici la adresa marilor furnizori de gaze, ENGIE și E.ON, pe motiv că nu vor să reducă facturile către consumatori, de la 1 iulie când se liberalizează piața, în condițiile în care prețul la producători este foarte scăzut, anunțându-se prețuri mici chiar și în iarnă. De câteva săptămâni încoace, ministrul face constant declarații dure la adresa acestor furnizori, însă aceștia insistă să mențină prețurile ridicate.
Facturi gaze
Foto: Stirile ProTV

Petiție a Asociației Energia Inteligentă: Eliminarea stabilirii unilaterale a prețurilor de către furnizorii de gaze / Stabilirea unei formule de preț corect

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Energie
Este necesară eliminarea impunerii unui preț stabilit unilateral de furnizor consumatorilor casnici și trebuie stabilită o formulă de preț corect, care să permită consumatorilor casnici să aibă prețuri mai mici la gaze conform tendințelor actuale ale pieții, se arată într-o petiție a Asociației Energia Inteligentă, către președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și avocatul poporului Renate Weber.
Schema de garantare privind leasingul de echipamente pentru IMM
Foto: Pixabay

Autoritățile lucrează la o schemă de garantare pentru leasing de echipamente pentru IMM-uri

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​Guvernul ar putea lansa o schemă de garantare pentru leasing de echipamente pentru IMM-uri, anunțul fiind făcut de Cristian Păun, președintele Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), într-o dezbatere online organizată de Consiliul Fiscal.
fonduri
Foto: pixabay.com

Nou fond de investiții european, de 105 milioane euro, pentru inovații medicale

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Firmele europene „early stage” care dezvoltă biotehnologii și alte astfel de inovații în domeniul medical vor putea obține noi finanțări de capital de risc din partea unui fond de investiții de 105 milioane de euro, lansat miercuri.
Sigla Prima TV
Foto: Facebook - PrimaTVRomania

Tranzacție în piața media: Prima TV va fi cumpărată de Clever Business Transilvania, firma controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa. Operațiunea este analizată de Consiliul Concurenței

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Telecom
Consiliul Concurenței a anunțat miercuri că analizează preluarea Prima TV de către Clever Business Transilvania, companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa. Firma acestuia va achiziționa de la Prima Broadcasting, companie aflată în reorganizare, activitatea aferentă postului generalist de televiziune Prima TV, în temeiul unui contract de transfer de activitate. Adrian Tomșa deține mai multe investiții în România, dintre care canalele TV Look (LookPlus și LookSport), AgroTV și Profit.ro, dar și paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica Agrotv, Profit.ro.
CFR Calatori trenuri internationale
Foto: CFR Calatori

CFR Călători repune în circulație trenurile internaționale

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Industrie Feroviara
CFR Călători repune progresiv în circulație, începând cu data 1 iulie 2020, trenurile internaționale a căror circulație a fost suspendată în corelație cu măsurile luate de autorități în contextul pandemiei cu coronavirus. În urma negocierilor purtate de conducerea CFR Călători cu operatorii feroviari OBB din Austria și MAV Start din Ungaria, se reia circulația prin frontierele feroviare Curtici – Lokoshaza și Episcopia Bihor – Biharkerestesz, a trenurilor internaționale cu plecare din București Nord, Brașov, Timișoara Nord ce au ca destinație Budapesta și Viena.
Segway
Foto: Flickr

Segway iese din producție în iulie. De ce vehiculul nu a ajuns un mega-succes

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Auto
Segway-ul original va fi scos din producție la jumătatea lui iulie, a anunțat compania producătoare, vânzările simpaticului vehicul cu două roți fiind foarte mici. Segway a fost inventat în 2001 de un inginer american pe nume Dean Kamen și mulți au spus că va revoluționa modul în care ne deplasăm. Realitatea a arătat că previziunile au fost prea optimiste. Segway PT este produs la o fabrică din statul american New Hampshire.
Google
Foto: PxHere

Google investește 2 miliarde dolari într-un centru de date din Polonia

de RA HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | IT
Google va investi până la 2 miliarde de dolari într-un centru de date din Polonia pentru extinderea serviciilor de cloud, scrie presa poloneză, citată de Reuters. Această investiție vine după ce și Microsoft a anunțat că va investi 1 miliard de dolari, tot în Polonia, într-un centru de date.
Cristina Pruna
Foto: Facebook

Cristina Prună (USR) spune că va iniția modificarea legislației pentru ca numirile la ANRE să nu mai fie făcute fără audieri în Parlament

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Energie
"Voi iniția o propunere legislativă de modificare a OUG 33/2007 pentru a preciza clar că selecția membrilor comitetului de reglementare al ANRE se va face în baza audierilor la Parlament", a spus pentru HotNews.ro Cristina Prună, deputat USR. Reamintim că marți, parlamentarii au decis să numească direct noi membri în comitetul de reglementare, după cum s-au înțeles partidele între ele, fără să mai audieze candidații.
Logo Europcar
Foto: Europcar

Volkswagen este interesată să cumpere compania de închirieri auto Europcar

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Auto
Volkswagen este în discuții pentru a cumpăra compania de închirieri auto Europcar pe care a vândut-o acum 14 ani, scrie Reuters. Europcar are o capitalizare de piață de aproape 400 milioane euro, dar datoriile sunt mari.
Accident pe autostrada
Foto: Digi24

Cifre alarmante: Restricțiile de circulație din prima lună a stării de urgență au dus la scăderea traficului auto și a numărului de accidente grave. Nu însă și a numărului de morți

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Auto
Deranjat de unele "abordări politicianiste sau conspiraționiste care ar încerca să submineze eforturile depuse de instituțiile statului în lupta anti-COVID", un deputat PNL a vrut să verifice dacă restricțiile de circulație impuse în starea de urgență s-au tradus și în scăderea numărului de victime din accidente auto, capitol la care România este campioană în UE de mai mulți ani. Ministerul Afacerilor Interne i-a răspuns acestuia în această lună, dar datele nu sunt tocmai îmbucurătoare.
Mediul de afaceri asteapta ordonanta pentru amanarea platii taxelor
Foto: Pixabay

Autoritățile dau emoții antreprenorilor: suntem pe 24 iunie, iar OUG de amânare a plății taxelor cu noua dată încă nu a fost publicată în Monitorul oficial

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
A trecut o săptămână de când a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care, printre alte măsuri, spune că firmele pot amâna plata taxelor până pe 25 octombrie. Asta în condițiile în care 25 iunie e mâine. Știm că s-a adoptat acest act normativ atât de la Guvern cât și de la Ministerul Finanțelor. De exemplu, la MFP pe site se află un comunicat de presă care spune acest lucru.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​Cum arată acum tavernele din Grecia. Furnizorii de gaze nu vor să scadă prețurile. Piața muncii, lovită puternic de pandemie. Nicu Marcu, aviz pozitiv pentru ASF din partea Comisiilor economice

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Cum arată tavernele din Grecia (foto-video reportaj). ● Furnizorii de gaze nu vor să scadă prețurile, deși producătorii le vând ieftin. ● Piața muncii, lovită puternic de pandemia de COVID-19. ● Nicu Marcu a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor economice din Parlament pentru șefia ASF. ● Planul, proiectele și hărțile megaproiectului de relansare economică a UE propus de Institutul de Studii Economice din Viena. ● Dăianu: O relaxare excesivă a politicii monetare, combinată cu un deficit de două cifre, ar destabiliza economia și ar crea o criză a leului. ● Bursa românească este blocată. Deși există bani în piață, investitorii se tem de o înăsprire a restricțiilor. ● FP: Achiziția activelor CEZ de către Hidroelectrica ar afecta procesul de listare.
Fonduri europene
Foto: Pixabay

Fonduri europene 2020: Câte 1 milion euro pentru irigații. Ghidul oficial

de CZ HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Fermierii grupați în organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI) vor putea obține fonduri europene de până la 1 milion de euro pe proiect, pentru amenajarea de sisteme de irigații, prin linia de finanțare 4.3 din cadrul PNDR, pentru care s-a lansat ghidul oficial.
Adrian Oros
Foto: Facebook

Ministrul Agriculturii: Pe viitor, sfatul meu către toți fermierii este să-și facă asigurări

de V.M. HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | Agricultura
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, îi sfătuiește pe fermieri să-și asigure producțiile și să apeleze la programul prin care 70% din prețul poliței de asigurări este subvenționat.
Tricou "vegan"
Foto: Captura YouTube - Brielle C Farmer

10 idei de afaceri agroalimentare „Made in Romania”: De la bomboane vegane la carne de pui din microferme

de CZ HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Zece antreprenoare românce cu idei de afaceri în sectorul agroalimentar au fost selectate într-un accelerator de afaceri susținut de Uniunea Europeană și vor putea obține finanțare de până la 10.000 de euro și mentorat.
Muncitori
Foto: Money Express

Eurostat: Românii muncesc, dar tot săraci sunt. Un sfert dintre români merg la WC în fundul curții

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | Cariere
Românii muncesc, dar tot săraci sunt - așa se poate rezuma un raport al Uniunii Europene, care se uită la viața oamenilor din statele membre UE. Și condițiile de locuit din România sunt printre cele mai dificile, românii având cea mai mare rată a persoanelor fără toaletă cu apă în interiorul locuinței.
Vacanta
Foto: Getty Images / Digi 24

Ce planuri de vacanță au românii și cât plănuiesc să cheltuie - studiu

de RA HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | Companii
50% dintre români vor să își petreacă vacanța din următoarea perioadă în țară în contextul Covid-19, relevă un studiu realizat de Hospitality Culture Institute. Printre destinațiile preferate de români se numără Brașov, Constanța sau Cluj-Napoca. Ce mijloace de transport vor folosi cei care merg în concediu în acest an și care este bugetul pentru vacanță
Glovo
Foto: Glovo

Protestul curierilor Glovo: Cum răspunde firma de livrare - Noul sistem de calcul pentru bonusurile curierilor

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | IT
Mai mulți curieri Glovo au protestat în weekend la Sibiu nemulțumiți de scăderea câștigurilor, scrie oradesibiu.ro. Cum răspunde firma de livrare - date despre noul sistem de calcul al bonusurilor primite de livratori, introdus de la 1 iunie, și cât câștigă în medie pe oră un curier din Sibiu.
Smartphone si laptop
Foto: Pixhere

Amenințările mobile deghizate sub formă de conținut pornografic s-au dublat în 2019 - studiu

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | IT
Auto-izolarea a generat schimbări pe mai multe paliere ale vieții de zi cu zi. Având în vedere că #stayhome #staysafe a devenit noul motto pentru 2020 iar platformele de conținut pentru adulți au înregistrat un aflux crescut de vizitatori, riscurile de securitate din acest domeniu sunt mai relevante ca oricând. O analiză Kaspersky a demonstrat că numărul utilizatorilor de telefonie mobilă atacați de conținut pornografic s-a dublat în 2019 față de 2018, dovadă că, pe măsură ce utilizatorii devin tot mai mobili, așa fac și atacatorii cibernetici.
Legal Surfers
Foto: Facebook

Soluție GDPR românească, în finala unei competiții mondiale de idei IT pentru avocați

de CZ HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | IT
O echipă românească de 6 specialiști din mai multe domenii a ajuns în finala unei competiții mondiale de tehnologie în domeniul juridic, cu un nu tip de banner de consimțământ pentru cookie-uri, necesar site-urilor incluiv pentru conformarea la regulamentul european GDPR.
Linii de cale ferata
Foto: Hotnews

Legătura feroviară cu aeroportul Brașov ar putea fi gata în trei ani

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR Infrastructură a reluat la finalul lunii mai licitația în vederea selectării unui proiectant care să întocmească studiul de fezabilitate pentru amenajarea unei legături feroviare între Gara Brașov și Aeroportul de la Ghimbav. Trenul ar putea ajunge la noul aeroport în 3 ani, scrie publicația BizBrașov. Lucrările la Terminalul Aeroportului Internațional Brașov se desfășoară într-un ritm accelerat și ar putea să fie finalizate în 2021.
Pasul 2
Foto: Asociatia Energia Inteligenta

Semnarea unui contract avantajos de gaze în 6 pași

de C.P. HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | Energie
Până la liberalizarea pieței gazelor mai este o săptămână. Asociația Energia Inteligentă prezintă 6 pași pe care să-i faci pentru a alege și pentru a semna un contract avantajos de furnizare a gazelor. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale. Vezi cei 6 pași.
Idee de finantare a IMM din IT
Foto: Pixabay

O idee la care se lucrează în anumite instituții: Schemă de finanțare IMM prin bursă, în special pentru IT, exporturi și inovație - surse

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Anumite instituții gândesc un instrument pentru facilitarea accesului la capital al IMM-urilor inovative prin instrumente de finanțare listate pe piața de capital, conform unor surse guvernamentale. Momentan este doar o idee, se lucrează pe ea și ar urma să beneficieze firmele din IT, export și cele inovative.
Audieri in Parlament
Foto: Hotnews

Cum a mimat Parlamentul transparența în cazul numirilor de la ANRE

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | Energie
Degeaba își depun specialiștii candidaturile pentru funcții înalte la autoritățile statului, pentru că numirile tot politice sunt. Specialiștii sunt doar recuzita necesară pentru un spectacol în care este mimată transparența. Așa a fost și marți dimineață, în Parlament, când comisiile reunite au decis oficial ca posturile libere de la Autoritatea Națională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) să fie ocupate de Mircea Man (PNL), Marian Neacșu (Pro România) și Valeriu Steriu (PSD). Ar fi trebuit să aibă loc niște audieri, pentru care candidații serioși chiar s-au pregătit, însă acestea au fost anulate brusc. Unul dintre aceștia a făcut 400 km pentru a veni la București special pentru audieri. Vezi povestea sa.
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

Majoritatea covârșitoare a băncilor autohtone cred într-o scădere a prețurilor locuințelor (sondaj BNR)

de DP HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Băncile estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite în trimestrul al doilea din acest an, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populației și cele pe termen scurt acordate IMM, arată un raport publicat marți de Banca Națională. Cererea de credite este estimată să se reducă, băncile semnalând acest lucru într-o proporție însemnată în cazul cererii populației (pentru ambele tipuri de credite) și al cererii IMM pentru credite pe termen lung.
Calin Fusu_Neogen Capital
Foto: Hotnews

Omul de afaceri Călin Fusu, fondatorul BestJobs, investește jumătate de milion de euro într-o platformă care intermediază sesiuni online cu specialiști

de RA HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | IT
Fondul de investiții Neogen Capital, controlat de omul de afaceri Călin Fusu, investește 500.000 euro în dezvoltarea serviciului Avocado.red, o platformă integrată care conectează utilizatorii cu specialiști din diferite domenii, precum terapeuți, avocați sau life coaches.
Lone Echo
Foto: Oculus VR

Facebook mai cumpără un studio de jocuri video

de CZ HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | IT
Facebook cumpără studioul de jocuri Ready At Dawn, cunoscut pentru titluri ca Lone Echo, God of War sau Daxter.
Macs Apple Silicon
Foto: Captura YouTube

VIDEO Apple ”rupe” după 15 ani parteneriatul cu Intel și își va pune propriile procesoare în Mac-uri. De ce momentul este unul de referință

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | IT
Tim Cook a anunțat oficial că Apple va pune pe Mac-uri propriile procesoare, renunțând la un parteneriat semnat în 2005 cu Intel. Primele computere cu chip-uri Apple vor ajunge pe piață la final de an, iar tranziția completă către procesoarele marca Apple va dura doi ani. Se estimează că Intel vinde procesoare în valoare de 3,4 miliarde dolari/an către Apple, iar decizia de acum este legată și de probleme ale Intel, dar mai ales de punctul în care a ajuns Apple.
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

Serviciile financiare și adaptarea la consumatorul vulnerabil

de Calu Monica Asociatia Consumers United
Marți, 23 Iun 2020 Actualitate | Opinii
În această epocă digitală în care trăim acum, lumea pare mult mai mică și mai accesibilă ca niciodată, dar doar pentru unii. Pentru cei care nu se ridică pe valul noilor tehnologii, decalajul digital este o întindere din ce în ce mai mare de excludere, izolare și disperare. Mai nou, pandemia Covid-19 ne-a proiectat pe toți într-un nou mod de a trăi și de a lucra. Pentru mulți dintre noi, interacțiunile sociale și de afaceri au fost înlocuite cu substituți digitali, iar lumea pare că nu mai poate continua să funcționeze la fel ca în urmă cu doar câteva luni.

O bancă a șters peste 43.000 CHF și a închis creditul unei familii din București. Cum a recționat consumatorul

de DP HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
O familie cu trei copii, care își achita cu dificultăți ratele la două credite denominate în CHF, la două bănci diferite, a obținut în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) ștergerea completă a unei datorii și reducerea cu 30% a unui alt împrumut, se arată într-un comunicat al Centrului. Toate acestea s-au întâmplat în mai puțin de jumătate de an din momentul depunerii primei cereri.
Vacanta mult visata vine cu mari sacrificii pentru multi romani
Foto: pixabay.com

Domnul Ionescu și statisticile despre românii care nu-și permit un concediu, fie că e pandemie, fie că nu e

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Domnul Ionescu e un om fericit. Abia așteaptă să plece în concediu o săptămână la greci, mai ales că îi promisese de anul trecut doamnei Ionescu că anul ăsta o duce pe Santorini. Merge abia în septembrie, că i-a încurcat puțin planurile pandemia asta nenorocită, dar de renunțat nu l-a făcut să renunțe. Poate dăm o fugă și pe Paxos și de-acolo pe Antipaxos!, i-a spus dl Ionescu doamnei sale, plin de speranță. El văzuse cele două insulițe în urmă cu vreo 5 ani, cu ocazia unui team-building-uri, când team-building-urile încă erau team-buildinguri, nu un nenorocit de grătar într-un cort închiriat undeva printr-un cătun amărât.
Fonadatorii Canva
Foto:

Platforma de design Canva, fondată de o tânără care s-a lăsat de facultate, valorează 6 miliarde de dolari

de CZ HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | Cariere
Platforma oline Canva, prin care utilizatorii fără aptitudini artistice pot realiza design grafic pe bază de tamplate-uri, a obținut, luni, o nouă rundă de finanțare, de 60 de milioane de dolari americani, la o valoare estimată a startup-ului de 6 miliarde de dolari.
Bianca Naghi, avocat specializat GDPR
Foto: Hotnews

VIDEOINTERVIU Ce s-a schimbat după 2 ani de GDPR: Angajații mai au încă multe de învățat

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | IT
La finalul lunii mai s-au împlinit doi ani de la intrarea în vigoare a regulamentului european de protecție a datelor personale. Am stat de vorbă cu o avocată specializată în GDPR pentru a vedea ce am învățat în tot acest timp din acest regulament, ce ar trebui modificat și unde continuă să greșească firmele, dar și dacă s-au făcut abuzuri din partea clienților care se plâng de încălcarea drepturilor.
Coronavirus SUA
Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Moody's: Impactul coronavirusului asupra datoriilor suverane va fi dublu comparativ cu criza din 2009

de V.M. HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | Finanțe
Pandemia de coronavirus va majora nivelul de îndatorare al celor mai bogate state cu aproape 20 de puncte procentuale în acest an, a apreciat luni agenția de evaluare financiară Moody's, adică aproape dublu față de creșterea înregistrată în timpul crizei financiare din 2009, scrie Agerpres.
Logo Nokia
Foto: Hotnews

Nokia vrea să concedieze peste 1200 de angajați în Franța

de A.V. HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | Telecom
Producătorul finlandez de echipamente telecom Nokia intenționează să renunțe la 1233 de locuri de muncă din cadrul filialei sale Alcatel-Lucent International, echivalentul unei treimi din totalul angajaților din această companie, a anunțat luni grupul, informează Reuters. Anunțul a creat tensiuni politice în Franța, în condițiile în care acum 5 ani, când Nokia a cumpărat această companie, pe atunci parte a grupului Alcatel-Lucent, s-a angajat că va păstra locurile de muncă pentru 2 ani și va extinde echipele de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiei 5G.
Microsoft
Foto: Pixabay

Microsoft cumpără un startup IT de securitate. Prețul tranzacției

de CZ HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | IT
Gigantul american Microsoft cumpără un startup IT israelian axat pe securitate în domeniul internet of things - IoT (internetul tuturor lucrurilor).
AIMotive
Foto: Hotnews

Un startup ungar a strâns 75 milioane dolari pentru tehnologii de conducere automată a mașinilor

de CZ HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Economie | IT
AImotive, un startup ungar care dezvoltă tehnologii de conducere automatizată a mașinilor, a obținut finanțări de capital de risc de 75 de milioane de dolari în total.
angajati
Foto: PxHere

De ce se tem patronii: Angajații vor putea să-și facă mai ușor sindicate reprezentative

de CZ HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | Cariere
Angajații din firmele românești își vor putea face mai ușor sindicate reprezentative pentru negocieri colctive cu patronii, conform unei propuneri de lege - atrage atenția, luni, o organizație de patroni de firme mici și mijlocii, care solicită Parlamentului să respingă inițiativa legislativă.
Apartamente in constructie
Foto: Flatfy

Calcule la Finanțe pentru o măsură ce ar duce la ieftinirea apartamentelor mari – surse

de Florin Barbuta HotNews.ro
La Ministerul Finanțelor se fac calcule de impact pe câteva scenarii privind pragul de TVA de 5% pentru apartamente, urmând apoi ca Guvernul să adopte un act normativ. Mai exact, conform unor surse oficiale, plafonul pentru care să se calculeze acest TVA să fie aplicat, într-unul dintre scenarii, pentru apartamentele de până la 150.000 euro.
Digi Ungaria
Foto: Digi Communications

GDPR: Digi, amendă record de 290.000 de euro în Ungaria pentru o vulnerabilitate a site-ului prin care s-ar fi putut accesa date personale ale abonaților / Digi: Vom contesta amenda

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | Telecom
Digi Zrt, filiala din Ungaria a grupului de comunicații Digi, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a fost amendată cu 290.000 de euro de către Autoritatea pentru protecția datelor din Ungaria (NAIH) pentru încălcarea regulamentului UE privind protecția datelor GDPR. Motivul? O vulnerabilitate a site-ului, neremediată de ani de zile, a permis unui hacker etic să aibă acces la datele personale ale unor abonați. Contactați de HotNews.ro, oficialii Digi au precizat că au remediat problema și că nu au existat scurgeri de date ale clienților în urma acestui incident, dar și că vor contesta această amendă record.
Florin Danescu
Foto: Agerpres

Băncile au soluționat 90% din cele 362.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată primite de la clienți

de DP HotNews.ro
Băncile din România au soluționat 321.000 de solicitări, reprezentând aproximativ 90% din cele aproximativ 362.000 de solicitări depuse de clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit, în primele trei luni de la debutul pandemiei COVID-19, arată datele prezentate luni de reprezentanții Asociației Eomâne a Băncilor. Până la data de 15 iunie 2020, din cele aproximativ 321.000 de solicitări soluționate, peste 60% au fost soluționate în baza Ordonanței de Urgență 37/2020 și aproximativ 40% în baza măsurilor de sprijin adoptate de bănci, începând cu luna martie, pentru clienții afectați de efectele pandemiei. Restul solicitărilor se află în curs de procesare.
Angajati
Foto: Pexels

Unu din trei angajatori continuă recrutările la fel ca înainte de epidemie: Domeniile cu cele mai multe joburi disponibile

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | IT
30% dintre companiile din România nu și-au schimbat planurile de recrutare stabilite la începutul anului nici după izbucnirea epidemiei de Covid-19, păstrând același număr de poziții noi pentru care vor face angajări în a doua parte a anului, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Cele mai multe oferte de joburi planificate pentru următoarele două luni vor fi în vânzări și promovare online (47%), precum și în producție (33%), segmente care au o contribuție importantă la revenirea business-ului.
angajati
Foto: PxHere

VIDEO Ludovic Orban: Am putea aplica modelul de muncă Kurzarbeit, care prevede un program flexibil pentru angajați

de C.P. HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | Companii
În România ar urma să fie aplicat modelul Kurzarbeit, care presupune un program flexibil de muncă, a anunțat luni premierul Ludovic Orban. Acesta a precizat că modelul are oarecum un caracter de noutate în România, dar a fost aplicat în țări europene, în special în Germania, și a dat rezultate. "Încercăm și noi să aplicăm acest sistem de program flexibil de muncă. Trebuie să fixăm cadrul", a spus Orban.
Valentin Lazea
Foto: Hotnews

Lazea (BNR): Noi, economiștii, nu avem niciun fel de credibilitate în societatea românească. Dacă am ieși cu un comunicat la care toți agreem, ne-ar face praf toți neica nimeni: ziaristul X, bloggerul Y, politicianul Z

de F.B. HotNews.ro
Noi, economiștii, nu avem niciun fel de credibilitate în societatea românească, nici în fața publicului larg și nici a politicienilor, a declarat Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR), care pare să fi făcut declarațiile în nume personal. „Să presupunem că am ieși cu un comunicat la care toți cei 25 (specialiști în economie care au participat la eveniment n.r.) agreem. Vă dau în scris că în două emisiuni la TV sau în trei bloguri, ne-ar face praf toți neica nimeni: ziaristul X, bloggerul Y, politicianul Z”, a spus el, în cadrul unui eveniment online la care au participat mai mulți economiști.
Munca de acasa
Foto: Pixabay

Cum a bulversat pandemia activitatea echipelor de securitate IT din companii și de ce lucrul de acasă devine un motiv mare de îngrijorare

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | IT
Jumătate dintre specialiștii în securitate informatică susțin că organizațiile sau companiile în care lucrează nu au avut sau nu știu să fi avut un plan de răspuns la împrejurări neprevăzute, precum pandemia COVID-19, arată un studiu global al Bitdefender. Responsabilii de securitate informatică sunt îngrijorați și de implicațiile viitoare ale fenomenului work-from-home la scară globală. Unul din trei crede că angajații sunt mai relaxați când vine vorba de măsuri de securitate IT doar pentru că lucrează de acasă și au iluzia siguranței propriului cămin.
Valentin Lazea
Foto: Hotnews

Lazea (BNR): Unele ministere habar nu au că vor fi actori cheie în atragerea de fonduri și au termen 30 aprilie/ Ungurii au lansat „green bonds”: Suntem noi în stare să gândim așa ceva? Departe de autoritățile române

de Florin Barbuta HotNews.ro
Până la 30 aprilie, fiecare stat ar trebui să meargă la Comisia Europeană cu un program de reformă axat pe trei direcții, dar ministerele habar nu au că sunt actori cheie în atragerea de fonduri și că trebuie să propună programe, reiese din declarațiile lui Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR). De asemenea, spune el, ungurii au procedat foarte deștept în privința lansării „green bons”, dar autoritățile române nu sunt în stare să gândească de așa ceva.
Energie eoliana
Foto: Flickr

Producătorii de energie regenerabilă cer Parlamentului să permită contractele bilaterale în afara bursei

de C.P. HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | Energie
Asociația Româna pentru Energie Eolienă (RWEA) solicită Camerei Deputaților respingerea modificărilor aduse de Proiectul de lege (L321/2020) aprobat de Senatul României în 10 iunie 2020, referitoare la posibilitatea semnării contractelor bilaterale în afara pieței centralizate. Guvernul hotărâse ca energia produsă în capacități noi, puse în funcțiune după 1 iunie 2020, să poată fi vândută în afara pieței centralizate, însă Senatul a abrogat această prevedere, actul normativ fiind acum în dezbatere la Camera Deputaților, camera decizională.
Intr-o uzina auto
Foto: Skoda

Uzinele auto europene s-au redeschis, dar cele mai multe lucrează sub capacitatea maximă

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | Auto
​În afară de câteva excepții, toate uzinele auto europene s-au deschis, dar foarte puține au atins capacitatea maximă și în foarte puține locuri s-a revenit la numărul de schimburi de dinaintea pandemiei, scrie Automotive News. În UE s-au produs cu 2,5 milioane de mașini mai puțin din cauza opririlor de producție care au durat în medie 30 de zile, culminând însă cu o medie de 41 de zile în Italia și Regatul Unit, în timp ce în Suedia media a fost de 15 zile.
Fermieri
Foto: Pixabay

Fonduri UE: Compensații de până la 50.000 euro pentru firme agroalimentare

de CZ HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Firmele mici și mijlocii (IMM) din Uniunea Europeană, inclusiv din România, vor putea obține compensații de până la 50.000 de euro din fonduri europene, iar fermierii, până la 7.000 de euro, sub formă de sume forfetare, potrivit unei măsuri de urgență votate de Parlamentul European, dar care mai are nevoie de aprobarea Consiliului UE.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report ​​Cât valorează capitala dacilor, Sarmizegetusa Regia... în lei. Harta chiriilor pe cartiere din București. BCE îi arată BNR-ului ce trebuie să facă pentru a crește creditarea. Cât curent electric produce România

de Dan Popa HotNews.ro
​Cât valorează astăzi capitala dacilor, Sarmizegetusa Regia... în lei. ● Harta chiriilor pe cartiere din București: unde poți să locuiești cel mai ieftin.● Orban: Peste 7.000 de firme au beneficiat de programul IMM Invest, plafonul fiind de 6 miliarde de lei. ● BCE îi arată BNR-ului ce trebuie să facă pentru a crește creditarea: Finanțează mai ieftin băncile care își mențin sau cresc nivelul de creditare pentru companii și persoane fizice. ● Cât curent electric produce România. Mai puțin decât ar putea. ● Relansarea economică post-Covid cu mai multe viteze: Ritmuri diferite pentru economii diferite și criteriul rapidității de reacție.
Taxe
Foto: Pixabay

Propunere de lege: Clinicile private, scutite de impozit pe clădiri

de CZ HotNews.ro
Sâmbătă, 20 Iun 2020 Economie | Imobiliar
Clinicile private ar putea fi scutite de impozitul pe clădiri, potrivit unei propuneri de lege de modificare a Codului Fiscal, depuse recent la Parlament de către senatori și deputați de la putere și opoziție.
Tren din Coreea de Nord
Foto: Wikimedia Commons
Articol susținut de grupul Grampet

Coreea de Nord și trenurile ei - O poveste cu dictatori, dezastre, diplomație și ”călătorii în timp”

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 20 Iun 2020 Economie | Industrie Feroviara
Probabil că în nicio altă țară trenurile nu sunt un simbol diplomatic atât de puternic precum în Coreea de Nord, fiindcă au fost extrem de rare momentele când trenurile din Sud au avut acces în țara totalitară și acele momente au rămas în istorie. Este celebru și trenul luxos folosit de dictatorii de la Phenian, iar diferența nu putea fi mai mare față de trenurile obișnuite și față de rețeaua în care nu s-a investit mai nimic. În articol puteți citi despre trenurile din țara super-izolată și despre proiectul nebunesc prin care Sudul ar putea să repare rețeaua feroviară din Nord.
Lucian Croitoru
Foto: Hotnews

Lucian Croitoru: Recesiunea, în România, va fi similară cu cea din 2009 sau mai rău

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
România este conectată bine cu zona euro și cu alte țări, iar evoluția economică va fi similară cu cea din 2009 sau poate puțin mai rău, este de părere Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, din declarațiile sale reieșind că spune acest lucru în nume personal.
Palantir
Foto: -

Finanțare de 500 milioane dolari obțintă de compania IT Palantir, care lucrează pentru CIA

de CZ HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | IT
Compania IT americană Palantir, care lucrează și pentru serviciul american de spionaj CIA, a obținut, vineri, o investiție de 500 de milioane de dolari de la o mare firmă de asigurări din Japonia.
Daniel Daianu
Foto: AGERPRES
Articol actualizat

Daniel Dăianu: Scăderea economică prognozată de 1,9% nu este plauzibilă/ O situație stranie: bănci centrale cumpără junk

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Consiliul Fiscal are rezerve față de scăderea economică prognozată pentru acest an de 1,9% de către autorități, reiese din declarațiile lui Daniel Dăianu, președintele instituției. Potrivit acestuia, Consiliul fiscal operează cu un scenariu mijlociu cu cădere între 4-6% și unul mult mai sever.
Bolt app
Foto: Hotnews

Cofondator Bolt: În criză, investitorii preferă startup-urile care se concentrează pe profitabilitate

de CZ HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | IT
Startup-urile care vor să obțină investiții în timp de criză trebuie să se concentreze pe a urma calea către profitabilitate, în condițiile în care investitorii preferă acum modelele de business deja dovedite, consideră Martin Villig, unul dintre cofondatorii startup-ului de mobilitate Bolt, care operează și în România.
Declaratia Unica 2020
Foto: ANAF - Facebook

Cum recuperezi banii pe bonificații după ce ai depus Declarația unică rectificativă la ANAF

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Multe persoane vor să-și ridice banii după ce depun declarația unică rectificativă. Există două articole în Codul de procedură fiscală care trimit la modul prin care poți recupera banii respectivi: unul se referă la compensare, iar celălalt la restituire. Ne-am adresat Fiscului cu întrebări pe temă. Răspunsurile au fost, bineînțeles, tehnice și tot ce au spus a fost să citim acele două articole despre care știm cu toții deja.
SIM-uri fara roaming
Foto: Comisia Europeana

Regulamentul UE care permite europenilor să comunice în roaming la tarife ca acasă expiră: Comisia Europeană propune revizuirea și prelungirea regulilor

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Telecom
Milioane de europeni au comunicat pe internet și telefon la tarifele din abonamentele naționale, fără costuri suplimentare de roaming, când au călătorit în alte state UE, după intrarea în vigoare în 2017 a Regulamentului UE care a eliminat tarifele de roaming. Aceste prevederi vor expira însă în iunie 2022, motiv pentru care Comisia Europeană a lansat vineri o consultare publică pentru revizuirea și prelungirea acestor prevederi. De notat că românii se află pe primul loc în UE la utilizarea de SIM-uri fără roaming, în ciuda eliminării acestor tarife, conform celor mai recente date.
Energie
Foto: HotNews / C.P.

Contractele bilaterale directe de energie, motiv de disensiune între investitori și parlamentari

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Energie
Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) critică decizia Senatului de a abroga prevederea din OUG 74/2020, aprobată recent de Guvern, care permite tranzacționarea energiei electrice în afara bursei OPCOM, piața centralizată, prin încheierea de contracte directe. Guvernul hotărâse ca energia produsă în capacități noi, puse în funcțiune după 1 iunie 2020, să poată fi vândută în afara pieței centralizată, însă Senatul a abrogat această prevedere, actul normativ fiind acum în dezbatere la Camera Deputaților, camera decizională.
Dolari
Foto: DepositPhotos.com

Noi fonduri, de 650 milioane dolari, pentru startup-uri, de la la o firmă de investiții care a finanțat și un antreprenor român

de CZ HotNews.ro
Duminică, 21 Iun 2020 Economie | IT
Startup-urile de tehnologie vor putea obține finanțări prin două noi fonduri, în valoare totală de 650 de milioane de dolari, lansate de firma de investiții americană FirstMark Capital, care a finanțat „unicorni” ca Airbnb sau Pinterest, dar și un startup fondat de un antreprenor român.
Wall Street
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Wall Street închide nedecis după o săptămână pe creștere

de I.B. HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Burse
Bursa din New York a încheiat sesiunea de vineri fără direcție, pe o piață volatilă, datorită în parte mai multor factori tehnici, dar Wall Street a crescut în această săptămână, potrivit AFP. Dow Jones a scăzut cu 0,8%, iar Nasdaq a crescut cu 0,03%
Prima Casa 2020
Foto: Pixabay

Prima Casă ar putea rămâne operațională până anul viitor, când ar urma să intre în vigoare ”O familie, o casă”. Guvernul ar putea aproba prorogarea programului PSD

de DP HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul ar putea aproba prorogarea programului ”O familie, o casă” până la începutul anului viitor, pentru a elimina disfuncționalitățile apărute, au declarat pentru HotNews.ro surse implicate în discuții. Astfel, vechiul program ”Prima Casă” ar urma să rămână valid pe tot parcursul acestui an, urmând ca de la 1 ianuarie 2021, solicitanții de credite ipotecare cu garanția Statului să aplice prin intermediul programului ”O familie, o casă”.
Procedura de legare la ANAF a caselor de marcat electronice
Foto: Monitorul Oficial

Aparatele de marcat electronice fiscale vor fi conectate la ANAF de la 1 iulie. Excepție fac cele din zonele fără rețele pentru care trebuie depusă o declarație

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la serverele Fiscului a fost publicată în Monitorul oficial. Începând cu 1 iulie, până la data de 30 septembrie vor trebui să facă acest lucru contribuabilii mari, iar restul au termen până la 31 ianuarie 2021.
Facebook
Foto: Facebook

Facebook cumpără un startup de hărți

de CZ HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | IT
Gigantul social media Facebook tocmai a cumpărat un startup suedez de hărți online, la care utilizatorii, inclusiv din România, contribuie cu imagini de la nivelul solului.
Parolele pentru conturile de raportor trebuie cerute
Foto: Pixabay

Scoaterea dividendelor și nevoia contului de raportor. ONPCSB: Persoanele care au solicitat alocarea unui cont de raportor trebuie să contacteze Oficiul

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Persoanele care au solicitat alocarea unui cont de raportor trebuie să contacteze Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) și să solicite parolele. Mulți antreprenori doresc să scoată, ca dividende, în numerar, sume mai mari de 10.000 de euro (reglare casă), în această perioadă, și sunt stresați pentru că nu au primit de la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) contul de raportor pentru care au aplicat chiar de pe 31 ianuarie.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: România nu mai are de 16 ani nicio fabrică de săpun solid, totul vine din import. ANPC intră peste sute de service-uri auto. Statul a pierdut procesul privind taxa pe turnurile turbinelor eoliene

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Pandemia a ridicat spălatul pe mâini la rang de artă, dar a și relevat lacunele economiei locale: România nu mai are de 16 ani nicio fabrică de săpun solid, totul vine din import.​ ● Protecția Consumatorului intră peste sute de service-uri auto din toată țara, după primirea unor reclamații. Ce caută comisarii ANPC. ● Bulgarii dau înapoi bani consumatorilor de gaze, după ce rușii au scăzut retroactiv prețurile. ● Zamfir se retrage din cursa pentru șefia ASF, Marcu are drum liber. ● Liber la majorarea salariilor în companiile de stat, fără obligația performanței economice. ● Energie: Statul a pierdut procesul privind taxa pe turnurile turbinelor eoliene, după 5 ani de judecată. ● ”Taxa covid” la stomatolog, o realitate întâlnită printre pacienții români. Câți bani trebuie să scoatem din buzunare pentru o vizită la dentist.
magazin online
Foto: Hotnews

Vânzările online vor crește cu circa 28% în 2020 față de 2019, pe fondul pandemiei (studiu)

de DP HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Vânzările online de produse fizice cu amănuntul au înregistrat creșteri semnificative, iar la finele lui 2020 vor fi cu 28% mai mari decât în 2019, pe fondul crizei generate de pandemia COVID-19 și de perioada de izolare, arată retail.ro. Valoarea acestora se va situa la aproape 5,5 miliarde de euro, conform estimărilor companiei de consultanță în management Horváth & Partners, făcute atât pe baza propriilor observații din piață, cât și a statisticilor Eurostat și GPeC. Reprezentanții Horváth & Partners prognozează că vânzările online își vor continua creșterea și în 2021, când vor atinge o valoare de 6,5 miliarde euro, cu 18% mai mult decât în 2020, se arată într-un comunicat de presă.
Celule fotovoltaice
Foto: Pixabay

Producătorii de energie regenerabilă, revoltați: Administrația Fondului de Mediu gestionează într-un mod incalificabil Programul Casa Verde

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | Energie
Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) face un apel urgent la premierul Ludovic Orban și ministrul mediului Costel Alexe să se implice în rezolvarea problemelor apărute în cazul Programului Casa Verde. "NU lăsați Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice să se transforme într-un fiasco!", este apelul producătorilor. Totul a pornit de la decizia Administrația Fondului de Mediu (AFP) de a respinge peste jumătate din dosarele depuse.
Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Unitatea 1 de la Cernavodă va fi oprită planificat începând de sâmbătă

de C.P. HotNews.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | Energie
Nuclearelectrica anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavoda va intra in programul de oprire planificata începând cu data de 20.06.2020. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc în data de 20.06.2020, ora 11:00.
Klaus Iohannis
Foto: Digisport.ro

Președintele a promulgat joi legea de modificare a Codului Muncii. Amenzile se vor acorda pentru fiecare angajat care depășește numărul orelor suplimentare prevăzute de lege

de DP HotNews.ro
Legea de modificare a Codului Muncii care vizează sancționarea cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei în cazul orelor suplimentare prestate de angajați a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, arată un comunicat al Președinției. Principala modificare vizează faptul că amenzile se vor acorda pentru fiecare angajat care depășește numărul orelor suplimentare prevăzute de lege, față de situația prezentă în care amenda era acordată angajatorului, indiferent de numărul angajaților care lucrează peste program mai mult decât permite legea. Noua lege intră în aplicare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Teodor Blidarus
Foto: StartupCafe.ro

​VIDEOINTERVIU Cum trece un startup IT românesc prin perioada de criză: FintechOS - Nu am făcut concedieri, dar am redus salariile cu 20%, pe o perioadă determinată

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | IT
FintechOS, startup-ul românesc de tehnologie financiară automatizată, a obținut anul trecut o finanțare de peste 15 milioane de dolari, ceea ce a însemnat o extindere semnificativă a firmei și a echipei. Am stat de vorbă cu Teodor Blidăruș, co-fondator al startup-ului pentru a vedea ce s-a întâmplat cu toate planurile de afaceri odată cu apariția crizei aduse de coronavirus, cum au reacționat angajații la tăierile salariilor și cum s-au adaptat la munca de acasă.
Lingouri de aur
Foto: Agerpres

Bogații lumii sunt din ce în ce mai interesați de aur, în contextul exploziei stimulentelor monetare

de V.M. HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Economie | Finanțe
Consilierii financiari ai celor înstăriți îi sfătuiesc pe aceștia să acumuleze aur, având îndoieli cu privire la revenirile înregistrate în ultima perioadă pe piețele bursiere, precum și cu privire la impactul pe termen lung al măsurilor de stimulare lansate de băncile centrale din întreaga lume, scrie Agerpres citând Reuters.
UiPath Lab Bucuresti
Foto: Hotnews

Bloomberg: UiPath ar putea ajunge la o valoare de 10 miliarde de dolari

de CZ HotNews.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | IT
Compania româno-americană de automatizări software UiPath se află în discuții pentru a obține o nouă rundă de investiții, la o valoare estimată a firmei de 10 miliarde de dolari, relatează Bloomberg, care citează „persoane apropiate situației”.
Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Nuclearelectrica vrea să afle ce cred românii despre energia nucleară și construirea reactoarelor 3 ș 4 de la Cernavodă

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | Energie
Nuclearelectrica vrea să realizeze un sondaj de opinie publică reprezentativ la nivel național prin care să afle gradul de acceptanță al românilor față de energia nucleară și atitudinea acestora față de proiectul „CNE Cernavoda - Unitatile 3 si 4”, potrivit unui anunț de licitație publicat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). Amintim că acționarii Nuclearelectrica tocmai ce au aprobat eliminarea chinezilor din proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Andrei Radulescu, BT
Foto: LinkedIn

Eurostat: România ​avea anul trecut un PIB/locuitor la 69% din media UE si la 65% din media Zonei Euro

de DP HotNews.ro
Eurostat a publicat joi primele estimari cu privire la evolutia indicatorului PIB pe locuitor (unul dintre cei mai relevanti pentru procesul de convergenta economica reala) in tarile membre ale Uniunii Europene in anul 2019. Datele indica continuarea procesului de convergenta a tarilor din Europa Centrala si de Est spre nivelurile medii din Zona Euro si Uniunea Europeana anul trecut, evidentiindu-se accelerarea vitezei in Romania, Bulgaria si Polonia, scrie economistul șef al Băncii Transilvania într-un raport destinat investitorilor.
Dolari
Foto: Depositphotos

Nou fond de investiții european, de 100 milioane dolari, pentru finanțarea startup-urilor IT

de CZ HotNews.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | IT
Startup-urile IT vor putea obține finanțări de capital de risc între 500.000 și 5 milioane de dolari dintr-un nou fond de investiții, lansat, joi, la Londra. Cei de la Hoxton Ventures regretă acum că nu au investit în compania româno-americană UiPath, când au avut ocazia - scrie Sifted.eu.
Mugur Isarescu
Foto: Hotnews

Isărescu anunță cum a ajutat BNR economia. Titlurile de stat cumpărate de BNR: 3,8 miliarde lei. Creditele populației s-au ieftinit. Ce va face în continuare

de F.B. HotNews.ro
Banca Națională a României (BNR) a cumpărat titluri de stat de pe piața secundară, iar la data de 5 iunie volumul acestora era de peste 3,8 miliarde lei, reiese dintr-un comunicat de presă al instituției, precizând că este o declarație a Guvernatorului Mugur Isărescu. Abordarea Băncii Centrale în ultima perioadă, spune documentul, a permis finanțarea fluentă a cheltuielilor statului și economiei reale, concomitent cu scăderea treptată a ratelor de dobândă și relativa stabilizare a cursului de schimb al leului.
Sindicate contra companii
Foto: Pixabay

Mărul discordiei pentru sindicate și companii: un proiect de lege privind dialogul social

de F.B. HotNews.ro
În Camera Deputaților există un proiect de lege de modificare a dialogului social, aceasta fiind cameră decizională. De precizat că a fost respins de Senat. Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) din care fac parte, printre altele, camere de comerț și patronate, susține că dezbaterile nu trebuie făcute în grabă, acest proiect riscând să aducă o perturbare suplimentară a pieței muncii. Pe de altă parte, sindicaliștii, în cazul de față Cartel Alfa, acuză că CDR face presiuni pentru nemodificarea legii, fiind numită drept „o structură de lobby a ambasadelor și a capitalului internațional”.
copii
Foto: Pixabay

Un dispozitiv pentru copiii cu ADHD și alte 3 proiecte românești, finanțate cu până la 75.000 Euro fiecare

de CZ HotNews.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Patru inovații românești din domeniul sănătății, printre care și un dispozitiv wearable de monitorizare a copiilor cu deficit de atenție (ADHD), primesc finanțări de până la 75.000 de euro fiecare, din partea clusterului EIT Health InnoStars susținut de Uniunea Europeană.
Facturi gaze
Foto: Stirile ProTV

Schimbarea furnizorului de gaze. 16 întrebări și răspunsuri

de C.P. HotNews.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | Energie
Legea gazelor acordă dreptul consumatorului să își schimbe furnizorul în mod gratuit, cu respectarea condițiilor contractuale, în termen de 3 săptămâni de la data solicitării, conform unei proceduri aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care stabilește în principal etapele procesului de schimbare a furnizorului. Asociația Energia Inteligentă prezintă 16 întrebări și răspunsurile aferente despre schimbarea furnizorului de gaze.
Tren Eurostar
Foto: SNCF

Eurostar va instala un ”coridor biometric” pentru ca pasagerii să urce în tren fără a mai arăta pașaportul sau biletul

de Vlad Barza HotNews.ro
Eurostar, compania care operează trenurile ce trec pe sub Canalul Mânecii, vrea să introducă din martie 2021 la gara St Pancras din Londra un ”coridor biometric” prin care pasagerii vor trece pentru a merge către trenuri, fără a mai fi nevoie să scoată pașaportul sau să arate un bilet de hârtie cuiva. Ideea este controversată, dar compania spune că pasagerii nu vor fi obligați să treacă prin acel tunel dacă nu vor dori, ci pot să ajungă la tren ca și până acum, scrie Financial Times.
Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft
Foto: Wikimedia Commons/ Knolskape

Franța anunță aplicarea unei taxe digitale în acest an, indiferent dacă Statele Unite se întorc la negocieri sau nu

de S.J. HotNews.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | Companii
Franța va aplica o taxă asupra serviciilor digitale în acest an indiferent dacă Statele Unite se vor reîntoarce la masa negocierilor sau nu, a anunțat joi ministrul Finanțelor francez, Bruno Le Maire, potrivit Reuters.
Fonduri
Foto: Depositphotos

Noi finanțări de 500.000-1,3 milioane euro pentru firme IT europene

de CZ HotNews.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile IT europene vor putea obține noi finanțări de capital de risc, de 500.000-1,3 milioane de euro, printr-un fond de investiții susținut de Uniunea Europeană, lansat joi.
Numarul de decese din accidente raportat la populatie
Foto: ETSC

România și bilanțul negru al accidentelor rutiere - Cifrele care arată cel mai mic progres din UE în 20 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 18 Iun 2020 Economie | Auto
În Europa au murit peste 22.500 de oameni în 32 de țări din cauza accidentelor rutiere în 2019, arată datele ETSC, iar față de 2001 scăderea a fost de 56%. România a fost țara cu cea mai mică scădere a numărului de decese în ultimii 19 ani, iar în cei mai ”negri” ani s-a depășit pragul de 3.000 de morți. În articol puteți citi despre cum a scăzut numărul de victime din accidente rutiere în diverse țări în două decenii, ponderile fiind extrem de diferite.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: Sprijinul promis marii industrii a dispărut ca apa-n nisip. Averea lui Klaus Iohannis. Calcule: cu cât rămâne un pensionar de lux. Huawei a depășit Samsung pentru prima oară

de Dan Popa HotNews.ro
Guvernul a promis sprijin marii industrii, dar acest sprijin a dispărut ca apa-n nisip. ● Averea lui Klaus Iohannis: Încă un apartament în posesia președintelui. ● Euroins anunță că a rezolvat problemele din cauza cărora a fost amendată de ASF: Întârzieri la maximum 0,2% din dosare, proceduri noi. ● Calcule. Cât de drastică e impozitarea pensiilor speciale. Cu cât rămâne un pensionar de lux. ● Analiștii CFA România estimează un deficit bugetar de 8,5% și o rată a șomajului de 7,8%. ● Codîrlașu (CFA): Dacă nu vom reuși să stopăm criza medicală vom reintra în “lockdown” complet.● Premieră - Huawei a depășit Samsung pentru prima oară.
Romulus Badea
Foto: Romulus Badea/arhiva personala

Declarația Unică și recuperarea banilor: Trei răspunsuri la unele întrebări sosite pe adresa redacției. Răspunde Romulus Badea (Soter&Partners)

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Pe adresa redacției au primit unele întrebări referitoare la Declarația Unică cu privire la recuperarea banilor după aplicarea bonificației. De asemenea, le-am văzut și în spațiul public în diferite forme pe unele grupuri. Pe marginea acestora, HotNews.ro a discutat cu Romulus Badea, Tax Partner la Soter&Partners.
Skoda Superb iV
Foto: Skoda

VIDEO ​Test Drive Skoda Superb iV, primul hibrid plug-n al Skoda

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Vineri, 8 Mai 2020 Economie | Auto
Skoda Superb iV este versiunea plug-in hybrid a berlinei vârf de gamă oferită de marca cehă Skoda. Modelul Superb a fost mereu renumit pentru spațiul său interior generos și pentru ținuta de drum precisă și confortabilă. Acum are un nou as în mânecă: hibridul. Poate parcurge în mod pur electric până la 55 km, adică suficient pentru navetă dacă la capetele călătoriilor se află o priză. Orice priză, fiindcă încărcarea este limitată la 3,6 kW (ca la aproape orice automobil plug-in hybrid).
Volkswagen ID.3 pe linia de fabricatie
Foto: Oliver Killig

Prețul lui Volkswagen ID.3 crește înainte de lansare, în pachet este inclus și un wall-box

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Auto
Volkswagen vine cu noutăți și lămuriri privind lansarea pe piață a celui mai important model al său din 2020: Volkswagen ID.3. Livrările către clienți vor fi onorate la începutul lunii Septembrie, prețurile au crescut cu circa 3.000 Euro față de anunțul inițial din Noiembrie 2019, iar în pachetul de livrare este inclus și un wall-box de încărcare acasă. Acesta din urmă este nou adăugat și poate explica, parțial, creșterea prețurilor. ID.3 va fi livrat inițial fără software-ul aferent sistemului de conectivitate cu telefonul mobil App Connect și fără software-ul complet de la sistemul head-up display cu realitate augmentată, a anunțat producătorul auto german. ID.3 vine pe o piață a mașinilor electrice extrem de competitivă, unde au un cuvânt greu de spus modele precum Nissan LEAF și Tesla Model 3, dar și BMW i3 sau Renault ZOE Z.E. dacă vorbim despre mașini cu doar puțin mai mici.
Fonduri
Foto: Depositphotos

Se mai amână puțin Innotech Student - fonduri europene de până la 100.000 Euro pentru afaceri

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Sesiunea de depunere a proiectelor în programul Innotech Student, prin care se vor pune la bătaie fonduri europene totale de 20 de milioane de euro pentru susținerea antreprenoriatului în rândul stundeților, se mai amână puțin, potrivit unei decizii luate recent la Ministerul Fondurilor Europene.
Abonamente 5G la nivel global
Foto: Ericsson

Pandemia de COVID-19 nu a oprit tranziția la 5G, motorul fiind China: Estimarea a crescut la 190 de milioane de abonamente 5G până la sfârșitul lui 2020

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Telecom
În ciuda incertitudinilor aduse la nivel global de pandemia de COVID-19, furnizorii de comunicații electronice au continuat trecerea la tehnologia 5G și peste 75 de operatori au lansat comercial astfel de servicii, arată cel mai recent raport al grupului suedez de echipamente de telecomunicații Ericsson. 190 de milioane de abonamente 5G prognozate până la sfârșitul anului 2020 și 2,8 miliarde până la sfârșitul anului 2025, în creștere față de estimările anterioare, motorul fiind China.
Tunelul Helsinki - Tallinn
Foto: FinEst Bay Area Development

Tunelul feroviar de 100 de km dintre Finlanda și Estonia ar putea fi gata chiar și cu șapte ani mai târziu din cauza unor neînțelegeri legate de traseu

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Industrie Feroviara
Finlanda și Estonia discută de ani buni pe tema construirii celui mai lung tunel feroviar din lume, unul de 100 km între Helsinki și Tallinn. Recent, consiliul municipal din Helsinki a votat însă pentru o rută diferită de cea a companiei dezvoltatoare care spune că a asigurat și finanțarea proiectului. Dacă orașele Helsinki și Tallinn vor ajunge să fie legate de un tunel feroviar, trenurile ar putea rula cu 250 km/h prin el și o călătorie ar costa 50 de euro la început. Cel mai optimist termen pentru finalizare este decembrie 2024, dar probabil că mai realist ar fi după 2030...
Realitatea din frizerii bate asteptarile
Foto: sxc.hu

Făceam foamea, așa că am pus un anunț că tund și la domiciliu. Unii m-au amenințat cu Poliția, alții cu ANAF. Ceilalți mă făceau criminal, că vreau să-i infectez! M-am tuns de trei ori într-o zi ca să aflu cum le merge frizerilor

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Habar n-aveam dacă n-o să fiu luat oarecum la mișto. În fond, mă tunsesem nu demult acasă cu un aparat proaspăt cumpărat pe timp de pandemie. Oricum, mare lucru de tuns nu era. Părul mă părăsise încă de acum 10 ani, cu iuțeala cu care te părăsește o nevastă pe care ai înșelat-o cu cea mai bună prietenă a ei. Mi-am răvășit puținele fire rămase, și am mers pe la vreo 4 frizerii de cartier. Voiam să văd cum au trecut frizerii prin pandemie, de ce nu au solicitat sprijin de la Stat, ce speranțe aveau înainte de ridicarea restricțiilor și cum stă realitatea de după pandemie. Și am aflat. Cu prețul a 3 tunsori pe bune și a uneia ratate.
aplicatii
Foto: PxHere

Ce servicii digitale au folosit românii în pandemie

de RA HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | IT
Două treimi dintre consumatorii români au utilizat cel puțin un serviciu digital în timpul carantinei COVID-19, o creștere de 10 procente față de perioada anterioară, conform sondajului „Digital Sentiment in Romania”. În ceea ce privește tipurile de servicii digitale la care consumatorii români au recurs, cele bancare și de telecomunicații sunt cele mai folosite.
Serghei Bulgac, seful DIGI
Foto: AGERPRES

Tranzacția prin care RCS&RDS vrea să preia alți trei operatori de cablu ridică îngrijorări concurențiale pe TV și internet fix: Ce angajamente propune compania controlată de Zoltan Teszari

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Telecom
Preluarea de către RCS&RDS, cel mai mare furnizor de internet fix și TV din țară, a altor trei operatori mai mici de comunicații prin cablu, respectiv AKTA Telecom, Digital Cable Systems și ATTP Telecommunications, ridică îngrijorări concurențiale, a anunțat miercuri Consiliul Concurenței. Pentru a fi aprobată această trazacție, RCS&RDS, operator controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a propus mai multe angajamente, pe care autoritatea de concurență le-a supus dezbaterii publice. Vezi în articol ce promisiuni face RCS&RDS pentru a primi avizul Consiliului Concurenței.
Declaratia Unica 2020
Foto: ANAF - Facebook

Răspunsurile ANAF la 10 întrebări despre Declarația unică și modul de completare

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
După apariția noii Declarații unice, multe persoane doresc să o depună și să plătească sumele aferente pentru a beneficia de bonificații. Bineînțeles, încă există multe necunoscute privind modul de completare. De aceea, ANAF a făcut o sesiune de răspunsuri pe pagina de Facebook. Am ales 10 întrebări și răspunsuri, dar cei care nu se află într-una dintre situațiile de mai jos pot intra pe pagina respectivă. Poate cineva s-a aflat într-o situație asemănătoare și a primit răspuns.
-
Foto: Facebook

Facebook le va permite utilizatorilor din SUA să nu mai vadă niciun fel de publicitate politică pentru alegerile de la finalul acestui an. Ce mai promite rețeaua, ca parte a unui plan măreț

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | IT
Facebook, după ce a fost intens criticată pentru influențele străine ce au încercat să schimbe rezultatele alegerilor din SUA, a anunțat cel mai amplu pachet de măsuri gândit să determine oamenii să vină la vot și să-i informeze din surse corecte. Compania la va permite user-ilor din SUA să aleagă să nu mai vadă publicitate politică pentru alegerile americane, atât pe Facebook, cât și pe Instagram.
angajati
Foto: PxHere

Ce măsuri au luat angajatorii în timpul pandemiei. Câți au redus pachetele de beneficii extrasalariale

de RA HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | IT
Puțini au fost angajatorii pentru care ultimele luni nu au impus o serie de măsuri cu impact asupra felului în care angajații lucrează sau sunt remunerați. Cele mai întâlnite două astfel de măsuri au fost oferirea posibilității de a lucra de acasă (75% dintre companii au implementat această schimbare) și reducerea pachetului de beneficii extrasalariale, arată un studiu eJobs.
Sediul central ANCOM
Foto: Google Maps

Tranzacție imobiliară de peste 138 milioane de lei: Arbitrul telecom vrea să-și cumpere prin procedură internă, nu prin licitație, un nou sediu central

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Telecom
Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), condusă de Sorin Grindeanu, a lansat o procedură internă competitivă pentru achiziția unui imobil cu destinația de sediu central în București, valoarea maxim estimată a achiziției fiind de peste 138,6 milioane de lei (TVA inclusă), potrivit unui anunț al autorității. Finanțarea proiectului se va realiza din bugetul autorității ale cărei venituri provin în cea mai mare parte din taxele percepute industriei de comunicații electronice. Vezi în articol cum explică ANCOM de ce prezenta tranzacție ar fi exceptată de la legea achizițiilor publice.
ecommerce
Foto: pixabay.com

Platformă românească ce conectează producătorii și furnizorii cu magazinele online StockBinder primește o finanțare de 100.000 Euro

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | IT
Startup-ul românesc StockBinder, dezvoltatorul platformei de tip SaaS cu același nume, care facilitează integrarea rapidă între magazine online, furnizori și producători, atrage o investiție de peste 100.000 de euro de la 4 antreprenori români.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Guvernul a adoptat amânarea plății taxelor până pe 25 octombrie și scutirea pentru Horeca. Comunicatul nu spune nimic de taxa pentru "păcănele"

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a emis un comunicat prin care anunță măsurile adoptate de guvern, printre acestea numărându-se amânarea plății taxelor până pe 25 octombrie și scutirea pentru Horeca. Totuși, comunicatul MFP nu spune nimic despre scutirea de taxă pentru "păcănele". Dacă și astea au fost adoptate, vom vedea când va apărea documentul în Monitorul oficial.
Recomandari ANRE
Foto: ANRE

INFOGRAFICE Cum schimbi furnizorul de gaze și care sunt pașii pentru semnarea unui contract avantajos- recomandări ANRE

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Energie
Cu foarte mare întârziere, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a realizat niște infografice cu sfaturi despre modul în care pot fi încheiate contracte cu furnizorii de gaze, începând cu 1 iulie, când piața se liberalizează complet. ANRE avea obligația să demareze campanii de informare a consumatorilor, lucru pe care nu l-a făcut. Abia acum, cu două săptămâni înainte de liberalizare, prezintă câteva recomandări. Vezi în text care sunt pașii pentru alegerea unei oferte convenabile.
Adunarea Generala, Academia Romana, la 152 de ani de la infiintare
Foto: Agerpres

Academia Română a tras pe stânga și face semn cu farurile: propune naționalizarea Pilonului II de pensii, impozit progresiv, taxarea giganților digitali

de DP HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Naționalizarea banilor de la Pilonul II de pensii (oprirea plăților și orientarea banilor disponibili către susținerea unor afaceri strategice de stat, se spune în Raport), trecerea la impozitul progresiv pe venituri sau taxarea giganților digitali în țara în care sunt obținute veniturile sunt doar 3 din propunerile cuprinse într-un Raport publicat de Academia Română. Drept argument în favoarea acestor măsuri de stânga se aduce nevoia de restructurare fiscală. ”Pentru a evita repercusiunile penalizatoare ale investitorilor, preponderent din categoria multinaționalelor, generate de inițiativele individuale ale țării, restructurarea fiscală în România trebuie să utilizeze și să susțină forța curentului multilateral, care avansează în cadrul UE”.
Jocuri de noroc
Foto: Pixabay

Reacția industriei jocurilor de noroc cu privire la scutirea de taxă și redeschiderea sălilor "păcănele". Ce măsuri au luat

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Prin redeschiderea sectorului de jocuri de noroc, statul a trecut de la o cheltuială zilnică de 1,5 milioane euro (reprezentând plata aferentă șomajului tehnic al angajaților din sector) la încasări zilnice de 2 milioane euro (directe și indirecte, din taxe și impozite), se arată într-un comunicat al asociațiilor de profil Romslot, Romanian Bookmakers, Rombet și AOPJNR.
Avioane Lufthansa
Foto: Frankfurt Airport

Bailoutul Lufthansa, în pericol / Compania anunță că ar putea apela la protecție în fața creditorilor

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Companii
Compania aeriană Lufthansa a avertizat că ar putea fi nevoită să apeleze la protecție în fața creditorilor dacă planul de salvare din partea guvernului german nu va obține suficient sprijin din partea acționarilor, relatează Reuters.​
Fonduri
Foto: Dreamstime

Finanțări de 200.000-2 milioane Euro pentru startup-uri de tehnologii eco din Europa

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile europene de tehnologii ecologice vor putea obține finanțări de capital de risc de 200.000-2 milioane de euro de la un nou fond de investiții lansat recent, potrivit TechCrunch.com.
Virgil Popescu
Foto: Guvern

Virgil Popescu, un nou atac la furnizorii de gaze: Între cei mari mi se pare deja că este o înțelegere anticoncurențială / Prețul gazelor ar trebui să scadă cu 10-15% de la 1 iulie

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Energie
Ministrul economiei Virgil Popescu a lansat un nou atac la furnizorii de gaze, acuzându-i pe cei care dețin cea mai mare parte din piață că au înțelegeri anticoncurențiale. În opinia ministrului, prețul final al gazelor ar trebui să fie mai mic cu 10-15% de la 1 iulie, când piața se liberalizează complet. Aceasta în condițiile în prețul la producător scade foarte mult. Nu este pentru prima oară când Virgil Popescu critică furnizorii de gaze din cauza ofertelor pe care le prezintă consumatorilor.
Victor Vevera
Foto: AGERPRES

Noul director general numit de PNL la conducerea ICI tocmai ce a pierdut în primă instanță procesul în care e acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Telecom
Victor Vevera, noul director general, numit fără concurs, de către PNL la conducerea ICI, institutul de cercetare care gestionează domeniile de internet .ro, a pierdut marți, în primă instanță, procesul în care contestă decizia Comisiei de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI, care a confirmat suspiciunile de plagiat din teza sa de doctorat. Victor Vevera, fost angajat al serviciului de informații "Doi și-un sfert" al MAI, poate face recurs împotriva acestei decizii a instanței.
Cyber attack
Foto: publicdomainpictures.net

Un nou val de atacuri informatice țintește instituții de stat din România. Atacatorii vor să instaleze pe calculatoare amenințări pentru spionaj, spun cei de la Bitdefender

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | IT
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat o campanie de e-mail-uri înșelătoare trimise în numele unor organizații precum Poșta Română, Banca Transilvania, DHL, Balcan Express Curier sau GLS și care instalează amenințări de spionaj pe calculatorul infectat. Țintele predilecte ale acestei campanii sunt calculatoare instalate în instituții publice. Odată ce victima accesează link-ul sau fișierul infectat din e-mail-ul aparent legitim, amenințarea denumită Agent Tesla se instalează pe sistem și e capabilă să transmită atacatorilor informațiile stocate și activitatea de pe dispozitiv.
Controale la magazine online
Foto: Pixabay

Urmează controale ANAF la magazinele online. S-au trimis deja primele notificări (surse)

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat controale pe zona comerțului electronic, conform unor surse din piață. Acestea spun că momentan s-au trimis notificările.
Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania
Foto: Hotnews

Analiștii financiar-bancari încep să respire mai ușurați, după reluarea activităților economice. Va fi mai puțin rău decât se așteptau acum o lună

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Analiștilor financiar-bancari începe să le mai vină inima la loc după ce lunile trecute estimările lor privind majoritatea indicatorilor economici erau coborâte în bernă. Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania, pe care aceștia îl calculează lunar, a crescut modest în luna mai cu 3,7 puncte față de aprilie. Pe scurt, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2021/iunie 2020) a inregistrat o valoare medie de 3,00%. Media asteptărilor analiștilor financiar-bancari privind cursul euro în următoarele 6 luni: 4,89 lei, iar pentru următoarele 12 luni, așteptările au fost de 4,94 lei/euro. La fel ca in ultimele luni, si acum există o incertitudine ridicata in randul participantilor cu privire la evolutia viitoare a parametrilor economici.
Evolutia vanzarilor de masini noi in UE in ultimele 12 luni
Foto: ACEA

Vânzările de mașini au înregistrat o nouă scădere drastică în Europa. Unde a fost declinul mai mare și unde au arătat ceva mai bine cifrele

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Auto
Vânzările de mașini noi în UE au scăzut cu 52% în mai, față de luna mai 2019, iar la cinci luni piața este cu 42% sub nivelul din 2019, arată datele ACEA. În mai, deși multe dintre restricții au fost ridicate, unele piețe au avut scăderi dure, de peste 70% și doar în câteva declinul a fost mai mic de 35%. Iunie ar trebui să aducă cifre net mai mari.
Business Report
Foto: Hotnews

​Business report: ​Vasilescu, BNR: Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea. Nicu Marcu va fi președintele ASF. Foarte multe instituții se pregătesc să revină la modul de lucru pe hârtie. Ghidul restricțiilor de vacanță în Europa. Hainele probate în malluri, ținute separat 48 de ore

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Adrian Vasilescu, consilier BNR: “Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea, are documente de la CNSAS care confirmă” ● "În acest moment foarte multe instituții se pregătesc asiduu să revină la modul de lucru pe hârtie" - George Anghel, Ghișeul.ro. ● Cristian Grosu : Au început. Cu Mugur Isărescu. ● Fum alb dinspre PSD și PNL pentru șefia ASF: Nicu Marcu va fi președintele Autorității de Supraveghere Financiară. ● Noi reguli în mall-uri: Timp limitat în cabina de probă, interzicerea testării produselor cosmetice pe piele, impunerea unui triaj. ● Ghidul restricțiilor de vacanță în Europa. Tot ce trebuie să știi, țară cu țară, dacă vrei să pleci în concediu. ● "Carantina" hainelor în magazine: Hainele probate, ținute separat 48 de ore. ● Cazarea în vreme de pandemie: dezinfecție între turiști, măști în spațiile comune, timp dublu pentru curățenie.
Intr-un mall
Foto: Flickr

Boicot în retail: Benvenuti deschide miercuri magazinele din 21 de malluri, însă personalul va purta banderole și însemne specifice

de DP HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Deși marile centre comerciale s-au deschis oficial astăzi, retailerul de încălțăminte Benvenuti a ales să țină închise magazinele din 21 de centre comerciale, scrie retail.ro. Protestul Benvenuti va continua și miercuri, când magazinele vor fi redeschise, însă personalul va purta banderole și însemne specifice pentru a afișa public protestul comercianților. Adrian Câzu, director Benvenuti, a povestit despre boicotul retailerilor, deschiderile de noi magazine în perioada următoare, dar și cum va arăta noua realitate de consum.
Aplicatie mobila COVID-19
Foto: Profimedia Images / Gao Jing / Xinhua

Coronavirus: Schimb de informații criptate între aplicațiile mobile de depistare a bolnavilor de COVID-19 in UE

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | Telecom
Informațiile comunicate între aplicațiile mobile din orice țară membră UE vor fi transmise criptat, în așa fel încât să nu fie posibilă identificarea persoanelor, în conformitate cu regulile stricte prevăzute în Orientările UE privind protecția datelor pentru aplicații și nu vor fi folosite date de geolocalizare, a anunțat marți Comisia Europeană. Toate țările UE au agreat un set de specificații tehnice care să asigure schimbul de informații sigure între aplicațiile naționale de depistare a infecțiilor cu noul coronavirus.
Atac malware cu imaginea Postei
Foto: CERT-RO

Alertă CERT-RO: Românii care folosesc serviciile Poștei, vizați de atacuri cu malware via e-mail

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | Telecom
Imaginea Poștei Române este folosită mai nou în atacuri cu malware prin intermediul unor mesaje pe e-mail, a atenționat marți Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Practic, un utilizator primește un e-mail în care este anunțat că ar urma să primească un colet, iar pentru urmărirea traseului i se oferă spre accesare un link. La accesarea acestuia, utilizatorul descarcă de fapt malware, prin care atacatorii pot prelua controlul dispozitivelor și fura datele personale.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

Ce urmează să facă ANAF pentru a umple golul lăsat de scutirile pentru Horeca și "păcănele": controale pe zona comerțului electronic (document MFP)

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de OUG prin care sectorul Horeca va fi scutit pentru 90 de zile de impozitul specific, iar pentru “păcănele” nu se vor datora taxele aferente autorizațiilor de exploatare. HotNews.ro a scris deja despre ele. Un paragraf interesant, din nota de fundamentare a Finanțelor, atrage atenția.
Apple
Foto: Pixabay

Comisia Europeană deschide două investigații antitrust împotriva Apple

de S.J. HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | Companii
Comisia Europeană va deschide două investigații antitrust vizând practicile Apple Store și Apple Pay, anunță The Verge.
Monzo
Foto: Hotnews

Monzo, un rival al Revolut, a suferit o scădere abruptă în valoare, în urma crizei coronavirus

de CZ HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | IT
Startup-ul britanic de gestionare a finanțelor personale Monzo, un rival al Revolut, a obținut, marți o nouă rundă de investiții, de 60 de milioane de lire sterline (circa 76 milioane dolari), dar a suferit o scădere a valorii companiei cu 40%, pe fondul crizei coronavirus COVID-19.
Jocuri video
Foto: Pixhere

Atacurile cibernetice legate de jocuri video au crescut cu peste 50% în aprilie

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | IT
Atacatorii cibernetici au exploatat popularitatea crescută a jocurilor video pe durata pandemiei, pentru a lansa diferite atacuri. În aprilie, numărul zilnic de încercări blocate de a direcționa utilizatorii către site-uri periculoase care exploatează jocurile video a crescut cu 54% față de ianuarie 2020, anunță compania Kaspersky Lab. Jocul cel mai des folosit de infractori a fost Minecraft. Alte jocuri video populare folosite ca momeală au fost Counter Strike: Global Offensive și The Witcher 3.
telemunca
Foto: pxfuel.com

Angajații din IT și munca de acasă: Cele mai mari probleme aduse de lucrul remote – studiu

de RA HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | IT
Respondenții studiului “Viitorul Muncii”, realizat de o companie IT, spun că au întâmpinat provocări cauzate de trecerea bruscă la munca de la distanță, 72% afirmând că nu au fost complet pregătiți din perspectiva tehnologiei.
TransferGo
Foto: Hotnews

TransferGo a primit o finanțare de 10 milioane dolari

de CZ HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | IT
Platforma online TransferGo, folosită și de românii plecați în străinătate să trimită bani acasă, a obținut, marți, o nouă investiție, în valoare de 10 milioane de dolari, din partea unor fonduri de capital de risc, scrie TechCrunch.
Bani
Foto: Stirile ProTV

IMM Invest la o lună și jumătate: S-a consumat un sfert din plafonul de garanții disponibil

de CZ HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Valoarea totală a creditelor aprobate de bănci pentru firmele solicitante în programul IMM Invest și raportate în sistemul electronic era de circa 3,825 miliarde lei, adică 25,5% din plafonul de garanții de stat disponibil, până la data de 15 iunie 2020, conform informațiilor publicate de președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, Cristian Păun.
Aparat pacanele
Foto: Wikimedia Commons
DOCUMENT

Păcănelele scapă de taxele aferente autorizațiilor, pe perioada stării de alertă

de F.B. HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Taxele aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc nu vor fi datorate de către operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale, adică păcănele, pe perioada stării de alertă în care activitatea desfășurată de aceștia este suspendată, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Statul ar pierde astfel, conform instituției, 200 milioane lei.
Daniel Dines
Foto: Facebook

Românii de la UiPath, incluși în CNBC Disruptors, topul mondial al firmelor care schimbă jocul

de CZ HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | IT
Compania IT româno-americană UiPath, fondată de Daniel Dines și Marius Tîrcă, a fost inclusă marți în CNBC Disruptors 50, topul mondial al firmelor nelistate la bursă, care vin cu inovații ce influențează decisiv piața, într-un ritm alert.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
DOCUMENT

Sectorul Horeca ar putea fi scutit de impozitul specific pentru 90 de zile/ Altă măsură: Plata taxelor poate fi amânată până pe 25 octombrie (proiect MFP)

de F.B. HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În acest an, firmele din sectorul Horeca ar putea să nu mai plătească impozitul specific în 2020, pentru 90 de zile, conform unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Proiectul mai are, printre altele, măsuri pentru păcănele. IMPORTANT: măsurile pentru păcănele au un impact negativ mai mare în buget decât cele pentru HORECA. Pe de altă parte, una dintre cele mai importante măsuri pentru restul contribuabililor este că se va putea amâna plata taxelor încă o perioadă.
Euro
Foto: pxfuel.com

Platforma românească KFactory ce folosește tehnologia pentru a ajuta firmele din producție primește o finanțare de 215.000 Euro

de RA HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | IT
KFactory, platformă digitală orientată către creșterea performanței și productivității firmelor de producție, dezvoltată de un startup românesc, va primi o finanțare de 215.000 Euro pentru dezvoltarea și implementarea planului de afaceri pe urmatorii ani. Finanțarea este coordonată de Sparking Capital, în calitate de Lead Investor, în parteneriat cu platforma de equity crowdfunding SeedBlink și investitori privați (business angels).
Comparator oferte gaze
Foto: ANRE

Topul celor mai avantajoase oferte de furnizare a gazelor

de C.P. HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | Energie
Consumatorii de gaze au zeci de oferte mai avantajoase decât ofertele furnizorilor lor actuali. Conform unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă există 10 furnizori care oferă gaze naturale consumatorilor actuali ai ENGIE sub prețul ofertat de acesta și 16 furnizori (oferte) care oferă gaze naturale sub prețul pe care-l oferă EON la consumatorii săi actuali.
Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES

INFOGRAFICE Industria petrolieră din România cere eliminări de taxe și amânarea plății impozitelor

de C.P. HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | Energie
Industria petrolieră ar fi fost mult afectată de criza COVID-19, prin scăderea prețurilor și a consumului, susține Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA). De aceea, reprezentanții industriei petroliere cer Guvernului tot felul de facilități, printre care acordarea unor stimulente fiscale și eliminarea unor taxe.
Victor Vevera
Foto: AGERPRES

Numire controversată la vârful ICI, institutul care gestionează domeniile de internet .ro: Victor Vevera, reclamat pentru că și-ar fi plagiat teza de doctorat

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | Telecom
Secretariatul General al Guvernului PNL a numit în data de 22 mai un nou director general la Institutul Național de Cercetare în Informatică (ICI), institut care gestionează domeniile de internet .ro. Este vorba de Victor Vevera, fost director tehnic în acest Institut, reclamat anul trecut la CNATDCU pentru suspiciuni de plagiere a tezei de doctorat chiar de către instituția care i-a acordat titlul de doctor: Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) din subordinea SRI. Vevera a lucrat și în serviciul de informații al Ministerului de Interne, fostul „Doi și-un sfert”. Vezi în articol ce spune ICI despre această numire.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​Documentul care a dat foc pieței asigurărilor. Cine mai e prost și cine isteț? ”Paracetamolul pentru șapte luni, epuizat în două săptămâni". Ce alte 'povești' au farmaciștii

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Documentul care a dat foc pieței asigurărilor. Ce a găsit ASF la Euroins, al doilea mare asigurător RCA, cu 2 milioane de clienți.​ ● Radu Crăciun: Cine mai e prost și cine isteț? ● În pandemie, românii au cumpărat medicamente după recomandările de pe Facebook. Farmacist: "Paracetamolul pentru șapte luni, epuizat în două săptămâni". Ce alte 'povești' au farmaciștii. ● Mallurile s-au redeschis, dar fără cinema și cu limită de acces. Chiriașii se așteaptă la scăderea afacerilor cu 30%. ● Guvernul a suspendat modificările aduse în Parlament la IMM Invest. ● BCE se confruntă că un nivel scăzut de încredere în rândul opiniei publice.
Virgil Popescu
Foto: Guvern

Virgil Popescu, despre furnizorii de gaze care nu vor să reducă prețurile: Nu e un comportament corect în piață, când cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin

de C.P. HotNews.ro
Luni, 15 Iun 2020 Economie | Energie
Ministrul economiei Virgil Popescu a criticat din nou furnizorii de gaze care nu vor să reducă prețurile începând cu 1 iulie când va fi liberalizată piața. Aceasta în condițiile în care prețul gazului la producător a scăzut foarte mult. Ministrul a spus că în cazul în care acest comportament continuă, statul va interveni pe baza Legii Concurenței.
Fonduri nerambursabile
Foto: Pixabay

Granturi de maximum 250.000 Euro pentru firme românești

de CZ HotNews.ro
Luni, 15 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Firme mici și mijlocii din România, din toate domeniile, vor putea primi granturi de până la 250.000 de euro fiecare, pentru a face investiții, a declarat, luni, ministrul Economiei, Virgil Popescu, în Parlament.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

Contribuabilii care nu au depus declarațiile fiscale vor fi notificați de ANAF. Ce opțiuni sunt pentru a evita declararea inactivității

de F.B. HotNews.ro
Fiscul va transmite notificări tuturor contribuabililor care nu au depus declarațiile fiscale și care nu au solicitat regim derogatoriu, astfel încât să fie evitată declararea stării de inactivitate a acestora, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Trafic comunicatii
Foto: ANCOM

Vârfuri ale traficului de internet și date în starea de urgență: Anunțarea restricțiilor din Ordonanța militară care a închis mall-urile - consum record în rețele fixe

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 15 Iun 2020 Economie | Telecom
Cel mai mare consum de internet și date în rețele fixe în cele 60 de zile de stare de urgență, respectiv 2,3 PB (petabyte) de date, a fost în seara zilei de 22 martie, când s-au instituit restricții impuse de Ordonanța Militară nr. 2 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 - închiderea mall-urilor, suspendarea activității cabinetelor stomatologice și interzicerea intrării în România a cetățenilor străini și apatrizilor, a anunțat luni autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).
Institutul National de Statistica
Foto: Agerpres

INS anulează publicarea a 4 comunicate și analize. ”Cercetările statistice din domeniul turismului au fost afectate din punct de vedere al calității și completitudii informațiilor colectate”, spun oficialii instituției

de DP HotNews.ro
Institutul Național de Statistică renunță la publicarea comunicatelor privind cheltuielile făcute de turiștii români, de cei străini dar și la cercetările statistice (mai aprofundate) pe aceeași temă din cauza dificultăților generate de pandemie, a anunțat luni instituția. ”Măsurile impuse au determinat perturbări importante ale unor sectoare economice prin limitarea contactului direct între persoane, imposibilitatea deplasării persoanelor fizice în scop turistic (...). În acest context, cercetările statistice din domeniul turismului au fost afectate din punct de vedere al calității și completitudii informațiilor statistice colectate, fapt ce a determinat Institutul Național de Statistică să revizuiască atât calendarul comunicatelor de presă, cât și calendarul publicațiilor statistice”, se arată în comunicatul INS.
ehealth
Foto: range.biz

4 startup-uri românești, în semifinala celei mai mari competiții IT pentru domeniul medical

de RA HotNews.ro
Luni, 15 Iun 2020 Economie | IT
Patru startup-uri românești se află printre cele 15 semifinaliste ale celei de-a patra ediții a competiției InnoStars Awards, unul dintre programele emblematice ale EIT Health InnoStars, accelerator de afaceri pentru startup-urile ce activează în domeniul inovației medicale din țările europene emergente.
ecommerce
Foto: Depositphotos

Traficul magazinelor online a crescut în medie cu 20-30% în perioada pandemiei

de RA HotNews.ro
Luni, 15 Iun 2020 Economie | IT
În perioada pandemiei, românii s-au îndreptat în număr din ce în ce mai mare către e-commerce și către mediile digitale. Traficul magazinelor online a crescut în medie cu 20%-30%, iar numărul de utilizatori ai rețelelor sociale a crescut și el cu peste 10% în această perioadă conform studiului realizat de agenția de digital marketing MTH Digital.
Palatul Victoria
Foto: Guvernul Romaniei

Fondul de rezervă al Guvernului nu a mai fost de urgență în ultimii 2 ani. Consiliul Fiscal: Urmărirea sumelor cheltuite e dificilă, iar Parlamentul ar fi trebuit să controleze

de Florin Barbuta HotNews.ro
Fondul de rezervă și de intervenție la dispoziția Guvernului a devenit, în ultimii doi ani, un vehicul prin care cheltuielile sunt mai greu de urmărit. Banii ar fi trebuit acordați pentru situații neprevăzute, de urgență. Din 2018 se comportă ca un buget normal pentru cheltuieli previzibile, iar sume mari sunt acordate, mai nou, la final de an făcând mereu derogare de la legislația în vigoare. Acestea sunt doar câteva dintre ideile care reies dintr-un raport al Consiliului Fiscal.
Laurian Lungu
Foto: HotNews.ro

Laurian Lungu. Ecuația simplă a economiei. Cum să descifrăm ce urmează

de DP HotNews.ro
Una dintre întrebările care stăruie în orice discuție este ”încotro merge economia?”. Conversația cu Laurian Lungu este o încercare de a lămuri care sunt acele variabile de care depinde răspunsul la întrebare, scrie Andreea Roșca pe blogul ei. Pentru că economia este un întreg puzzle de comportamente și decizii. Ale oamenilor, companiilor, guvernului. În incertitudine, mare parte dintre ele nu e predictibilă. Dar principiile sunt.
Am vorbit cu Laurian despre ecuația de bază care face economia să se miște, despre indicatorul care ne spune dacă oamenii mai au sau nu un loc de muncă, despre marea ruptură de încredere dintre guvern și societate, despre oportunitățile momentului și nodul gordian al întrebării încotro: veniturile bugetului.

Deficitul de cont curent a scăzut cu aproape o jumătate de miliard de euro în 4 luni/ Investițiile directe ale nerezidenților au avut o valoare netă negativă tot de jumătate de miliard de euro

de DP HotNews.ro
Potrivit datelor furnizate luni de Banca Națională, contul curent al balanței de plăți a avut după primele 4 luni un deficit de 1,78 miliarde de euro, comparativ cu cele 2,25 miliarde din primele 4 luni de anul trecut. Balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 880 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 465 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un excedent mai mare cu 427 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 464 milioane euro, mai arată datele BNR. De asemenea, investițiile directe ale nerezidenților au însumat valoarea netă negativă de 454 milioane euro (comparativ cu o valoare netă pozitivă de 2,16 mld. euro în perioada ianuarie – aprilie 2019), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 33 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 487 milioane euro.
Presedintele BCE, Christine Lagarde
Foto: Wikipedia

BCE se confruntă că un nivel scăzut de încredere în rândul opiniei publice

de DP HotNews.ro
Încrederea opiniei publice în Banca Centrală Europeană (BCE) pare să fi scăzut mai mult decât în cazul altor instituții europene în ultimul deceniu, chiar dacă încrederea în moneda euro se menține la un nivel robust, arată rezultatului unui studiu publicat luni de BCE, informează Reuters, citat de Agerpres. În condițiile în care criza fianciară mondială a dus politica monetară la limită, BCE s-a confruntat cu un val de critici și provocări juridice, ceea ce a generat semne de întrebare cu privire la politicile băncii și modul în care comunică aceste politici către opinia publică.
Lucru de acasa
Foto: Shutterstock

Românii și lucrul de acasă: Lipsa sprijinului angajatorului, izolare socială, responsabilități familiale

de CZ HotNews.ro
Luni, 15 Iun 2020 Economie | Cariere
Majoritatea angajaților din domeniul serviciilor din România au lucrat de acasă în perioada crizei epidemiologice, confruntându-se cu o serie de provocări, de la lipsa sprijinului din partea angajatorului până la responsabilitățile familiale, relevă un sondaj realizat de Ipsos, făcut public, luni, de BestJobs.
Infractiuni online
Foto: Flickr

15 români și-au acceptat vinovăția pentru infracțiuni cibernetice în SUA

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 15 Iun 2020 Economie | IT
15 români au pledat ”vinovat” pentru rolurile pe care le-au avut într-un grup infracțional organizat transnațional prin care au încercat să fraudeze victime din SUA prin false anunțuri pe site-uri de licitații online. Printre acuzați se numără proprietarul unui exchange de Bitcoin, dar și un hacker. Prejudiciile au fost de ordinul milioanelor de dolari, anunță Department of Justice (DoJ).
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Noutăți pe zona socială: de la concediul pentru creșterea copilului, la simplificare în privința dosarelor de pensionare (Adrian Bența)

de F.B. HotNews.ro
Au apărut câteva noutăți pe zona protecției sociale, care includ anumite proceduri de simplificare, dar și extinderea unor drepturi, cum ar fi pe partea de creștere a copilului. Este vorba despre o Ordonanță de urgență (97/2020) publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Consultantul fiscal Adrian Bența a explicat principalele prevederi ale acelui act normativ.
Twitter's_San_Francisco_Headquarters
Foto: commons.wikimedia.org

Un IT-ist român la Twitter: Cum e să lucrezi în SUA în timp de pandemie, izolare și proteste

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 15 Iun 2020 Economie | IT
La mijlocul lunii mai, șeful Twitter anunța că angajații săi vor putea continua să lucreze de acasă "pentru totdeauna". Cum au primit angajații o astfel de veste, după multe săptămâni de izolare la domiciliu și cum vede un român care lucrează de aproape 7 ani la rețeaua de socializare, devenită în ultimul timp "câmpul de luptă" al declarațiilor lui Trump, munca din izolare la domiciliu.
Carlos Ghosn
Foto: Renault

Noi dovezi arată că fostul CEO al Renault-Nissan a fost înlăturat după o conspirație între directori ai Nissan, scrie Bloomberg

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 15 Iun 2020 Economie | Auto
​Carlos Ghosn, puternicul șef al Renault-Nissan arestat în toamna lui 2018, ar fi fost înlăturat în urma unei conspirații între directorii Nissan nemulțumiți de planurile lui Ghosn privind fuziunea companiei japoneze cu Renault, scrie Bloombrg, care a obținut o serie de e-mail-uri din februarie 2018. Reamintim că Ghosn a fost arestat în noiembrie 2018 și a fugit din Japonia la finalul lui 2019, fiind acum la Beirut.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: Volkswagen lansează în România un abonament lunar. Umbrărescu ar putea construi tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova - Pitești. Ce se va întâmpla pe piața muncii după ce statul nu va mai sprijini angajatorii.

de DP HotNews.ro
Ce se va întâmpla pe piața muncii după ce statul nu va mai sprijini angajatorii: „Ne așteptăm ca numărul de disponibilizări să fie mult mai pregnant, pe măsură ce facilitățile din partea statului vor fi eliminate. ● "Autostrada Ford": Umbrărescu ar putea construi tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova - Pitești.● Strategie în criză - Volkswagen lansează în România un abonament lunar. ● Consiliul Fiscal avertizează:Guvernul să se pregătească inclusiv pentru o cădere economică de 8-9% ● Amenzi uriașe pentru „căutătorii de trufe”: Trebuie să li se impoziteze profiturile.
Nouriel Roubini
Foto: Agerpres

Nouriel Roubini: „40% dintre americani nu au nici 400 de dolari cash în caz de urgențe. Acea urgență o trăim acum. Oamenii ies în stradă și din acest motiv” (interviu Der Spiegel)

de DP HotNews.ro
Cunoscutul economist american Nouriel Roubini nu crede că economia globală se va redresa rapid. El consideră că actuala situație gravă va duce la o vară de proteste în SUA și la ani de dificultăți în Europa. ”A fost nevoie să treacă ani după 1929 pentru ca întreaga amploare a crizei să devină vizibilă. Comparativ cu astăzi, a fost ca un accident feroviar văzut cu încetinitorul. Acum economia mondială s-a prăbușit în numai câteva săptămâni și, numai în SUA, peste 40 de milioane de oameni sunt șomeri. Mulți cred că economia își va reveni la loc la fel de repede, dar aceasta e o eroare”, crede economistul.
Florin Citu
Foto: Hotnews

Senat: Ministrul Cîțu, invitat din nou la audieri în comisiile economică și de buget

de DP HotNews.ro
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, este invitat luni, începând cu ora 14,00, la o audiere de către comisiile reunite de buget-finanțe și economică din Senat, potrivit programului afișat pe site-ul instituției, scrie Agerpres. Tema audierii vizează "analiza principalelor concluzii ale Raportului de țară al agenției americane de rating Standard&Poors, respectiv menținerea ratingului suveran al României la nivelul BBB, precum și aspecte referitoare la perspectiva negativă generată de scăderea veniturilor bugetare ca urmare a contracției economice din ultimele luni". Inițial, audierea a fost programată pentru 10 iunie, dar ministrul Cîțu a precizat într-o adresă trimisă președintelui Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, că "nu poate da curs invitației din cauza timpului foarte scurt în care a fost transmisă aceasta".
Plafonul de garantare IMM Invest, inapoi la 15 miliarde lei
Foto: monitoruloficial.ro

Joaca de-a plafonul IMM Invest: Întâi a fost 15 miliarde lei, apoi Parlamentul a dublat, iar acum e iarăși la valoarea inițială prin OUG

de Florin Barbuta HotNews.ro
Sâmbătă, 13 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Pe data de 11 iunie anunțam că plafonul de garantare la IMM Invest a fost dublat la 30 miliarde lei, decretul președintelui Iohannis, cu privire la Legea adoptată de Parlament, fiind publicat în Monitorul oficial. Una dintre probleme identificate era că prin acea lege au uitat să modifice și bugetul pentru subvenționarea dobânzilor și a unor comisioane, că doar asta făcea produsul atractiv. Cei de la Guvern și de la FNGCIMM spuneau și faptul că un nou plafon trebuia acceptat de Comisia Europeană.
Alexandru Boghean
Foto: LinkedIn

Startup IT medical fondat de un român - 5 milioane Euro finanțare

de CZ HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | IT
Un startup IT din domeniul sănătății (medtech), care are și un român printre cofondatori, a obținut, vineri, în Germania, o rundă de finanțare de 5 milioane de euro de la o serie de fonduri de investiții de capital de risc.
Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Acționarii Nuclearelectrica au aprobat eliminarea chinezilor din proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Energie
La solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA de vineri încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Este concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.
av. Alina Rosca
Foto: Hotnews

VIDEO ​Poate fi pus un angajator care te-a obligat să lucrezi de acasă să-ți plătească o parte din chirie sau din utilități? Ce spune Alina Roșca, managing partner la Rosca Law Office

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În Elveția, curtea federală a obligat un angajator ( o firmă de contabilitate) să contribuie la plata chiriei unui angajat pe care l-a obligat să lucreze de acasă. Instanța a precizat că angajatul poate chiar solicita compensarea chiriei retroactiv după ieșirea din companie. Dacă un angajat a închiriat un apartament mai mare pentru a lucra de acasă este, de asemenea, lipsit de relevanță. Este pentru prima dată când cea mai înaltă instanță din Elveția a tratat acest subiect. Thomas Geiser, profesor de drept al muncii la Universitatea din St Gallen, a declarat că verdictul nu este surprinzător, întrucât „legea obligă angajatorii să-și sprijine financiar angajații pentru orice cheltuială efectuată pentru a-și desfășura activitatea”. El subliniază că decizia se aplică angajaților care lucrează de acasă la cererea angajatorului. Angajații care lucrează voluntar de acasă nu pot primi compensații. Este posibil un proces similar în România? Ce șanse ar avea angajatu în instanță? Răspunde avocat Alina Roșca, managing partner la Rosca Law Office
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews

Cele 8 mesaje cu care am rămas după ce am citit minuta membrilor Consiliului de Administrație al Băncii Naționale

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Am putea vedea o contracție severă a economiei românești în al doilea trimestru, avertizează cei 9 corifei din Consiliul de Administrație al BNR, potrivit minutei ședinței de la finele lunii trecute. Evoluțiile negative din piața muncii s-ar putea accentua și ele din iunie, iar proiectele de legi vizând sectorul bancar sporesc incertitudinile privind funcționarea mecanismului de transmisie a politicii monetare, au mai spus membrii CA al BNR. Din minuta discuțiilor, HotNews.ro a sintetizat 8 mesaje care merită atenția noastră.
Daniel Daianu
Foto: Digi24

Nu va fi lung timpul până când va fi învins acest virus. Dar când se va sfârși această luptă, este de dorit sa nu fim vlăguiți (raport BNR)

de DP HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Abundă discuțiile privind impactul pandemiei asupra economiei, cu efecte întrețesute pe laturile cererii și ofertei/producției. De aici pornesc îndemnuri de intervenție publică, de acțiune din partea băncilor centrale și a guvernelor. Masive injecții de lichiditate și reduceri de rate de politică monetară, programe bugetare de criză au fost puse în mișcare în ultimele săptămâni. Acestea sunt de magnitudinea celor, uneori chiar le depășesc pe cele, care au urmat izbucnirii crizei financiare în 2008, arată un raport transmis vineri de BNR.
La mall
Foto: Profimedia Images

Comercianții care vor să boicoteze mall-urile: Mai mulți retaileri refuză să își reia activitatea în centrele comerciale "incorecte", care au cerut plata chiriilor

de RA HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Companii
Organizația Patronală a Retailerilor din România – RORETAIL anunță că membrii săi nu își vor relua activitatea în centrele comerciale incorecte, care au continuat să solicite plata chiriei pentru ultimele luni, în condițiile în care, prin acte normative, activitatea retailerilor a fost oprită, arată un anunț făcut de patronat, citat de Mediafax.
Lucrari la aeroportul Brasov
Foto: Buna Ziua Brasov

Aeroportul Brașov - Lucrările avansează. Aerogara are subsol, se toarnă placa de beton pentru parter, au apărut și stâlpii structurii de rezistență

de Vlad Barza HotNews.ro
Lucrările la Terminalul Aeroportului Internațional Brașov se desfășoară într-un ritm accelerat, mai ales în ceea ce privește construirea terminalului de pasageri. Astfel, dacă la finalul lunii aprilie se turna fundația aerogării, în acest moment a fost terminată turnarea plăcii de beton dintre subsol și parter, scrie Bună Ziua Brașov.
Mircea si Ankur
Foto: StatusToday

Un startup IT de resurse umane fondat de un român a fost cumpărat de o companie italiană. „În corporații e un pic plictisitor. În startup e prea mult haos”

de CZ HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Cariere
Startup-ul IT de resurse umane Status Today, care are și un cofondator român, a fost vândut vineri unei firme italiene de profil.
Prințul Muhammad Bin Salman din Arabia Saudită
Foto: Profimedia Images

Derutanta frenezie de achiziție de acțiuni a Fondului suveran al Arabiei Saudite, în plină criză mondială: "Nu vrem să irosim o criză"

de R.M. HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Finanțe
Opt miliarde de dolari. Aceasta este suma investită în plină criză Covid-19 de fondul suveran al Arabiei Saudite în mastodonți ai economiei mondiale, de la Boeing la Facebook, o frenezie care contrastează cu măsurile inedite de austeritate din Regat, scrie AFP.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

ANAF: Chestionarele de stabilire a rezidenței fiscale se pot depune electronic

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Persoanele fizice care sosesc/pleacă în/din România pentru o perioadă ce depășește în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, pot depune electronic chestionarele de stabilire a rezidenței fiscale, potrivit ANAF.
procedura somaj tehnic 2020
Foto: Pixabay

Guvernul a prelungit acordarea unor drepturi pentru angajații din domeniile restricționate. Documentele se depun online. Când trebuie să se prezinte angajatul la instituțiile MMPS

de RA HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Actualitate | Esențial
Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență prin care a reglementat depunerea prin poșta electronică, sau prin alt mijloc electronic de comunicare, a cererilor, declarațiilor și documentelor doveditoare pentru solicitarea beneficiilor sociale, a drepturilor de asistență socială, a indemnizațiilor pentru șomaj și pentru acordarea măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă. De asemenea, actul normativ prevede și desfășurarea programelor de formare profesională autorizate și a examenelor de absolvire în sistem on-line, în anumite condiții, arată un comunicat al Ministerului Muncii.
Prognozele cresterii economice a patru institutii versus realizarea
Foto: Consiliul Fiscal

Patru instituții și prognozele de creștere economică într-o poză. De ce CNSP exagerează în sus

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Prognozele CE, FMI și BERD din anul 2018 aveau în vedere o scădere sensibilă a ritmului de creștere economică în România pe parcursul anului 2019, conform Consiliului Fiscal. Ulterior, prognozele au fost revizuite în sens ascendent, pe măsură ce rezultatele primelor trimestre ale anului 2019 au arătat evoluții superioare așteptărilor.
Infrastructura rutiera, eterna problema
Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Proiecte mari de infrastructură vor putea fi transferate la autoritățile locale / Ionel Dancă: Este o adevărată revoluție

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Bani europeni
Guvernul a aprobat joi, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene, o ordonanță de urgență care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră și feroviară de interes național de la autoritățile centrale la nivelul autorităților locale, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului. Acesta spune că e "o adevărată revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură derulate cu fonduri europene".
Recunoastere faciala, depositphotos.com
Foto: Hotnews

IBM, Amazon și Microsoft - giganții IT care blochează accesul autorităților la tehnologia de recunoaștere facială

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | IT
La începutul săptămânii IBM anunța decizia radicală de a opri dezvoltarea sau cercetarea tehnologiilor bazate pe recunoaștere facială. A urmat retailerul online Amazon, care spune că va bloca accesul poliției la softul său de recunoaștere facilă, iar Microsoft a anunțat că nu va vinde astfel de tehnologii poliției americane până când nu va exista o legislație bine pusă la punct privind drepturile cetățenilor în acest sens.
Reabilitare
Foto: Stirile ProTV

Trei clădiri vor fi reabilitate pentru 239 milioane lei

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Companii
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru trei proiecte ale Ministerului Lucrărilor Publice, care vor fi făcute prin Compania Națională de Investiții. Pentru reabilitarea Palat Mihail Sturdza din Iași, consolidarea corpului central al Colegiului Național Carol I și Opera Română din Craiova și extinderea centrului social pastoral ”Sfânta Cruce” din Bușteni, valoarea investițiilor este estimată la circa 239 milioane lei.
Consiliul fiscal
Foto: Consiliul Fiscal

România nu a scăpat de Procedura de Deficit Excesiv din cauza COVID-19. Consiliul Fiscal atrage atenția că autoritățile au primit în aprilie o scrisoare de la Bruxelles

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
După cum se știe deja, pentru România a fost declanșată procedura de deficit excesiv din cauza cifrei anunțate pe anul trecut (4,29% din PIB pe metodologia ESA). Într-un raport al Consiliului Fiscal, instituția a remarcat faptul că în contextul declarării pandemiei de COVID-19, deși din luna martie regulile fiscale la nivel european au fost suspendate, Comisia Europeană a transmis MFP în data de 6 aprilie 2020 o adresă de confirmare a lansării PDE (procedura de deficit excesiv) în virtutea faptului că încălcările regulilor fiscale europene erau anterioare pandemiei și, deci, nu se datorau acesteia.
Industria, foarte afectata de COVID-19
Foto: Pixabay

Industria a fost afectată rău de COVID-19: de la comenzi noi, la cifra de afaceri

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Comenzile noi, producția și cifra de afaceri din industrie, toate au scăzut în luna aprilie din cauza coronavirusului și a măsurilor luate de autorități. Practic, scăderea este de peste o treime, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Vorbim, practic de o diminuare, de exemplu pe comenzi noi în industria prelucrătoare, și de peste 40%, comparativ cu anul trecut. Este mult.
Supermarket
Foto: Pixabay

Rata anuală a inflației a ajuns la 2,3%, în mai. S-au scumpit fructele, făina, fasolea și transportul aerian. Ieftiniri la ouă și combustibili

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Rata anuală a inflației a scăzut la 2,3% în mai, comparativ cu 2,7%, în aprilie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Pe înțelesul tuturor, deoarece de multe ori se face confuzie chiar în spațiul public, dacă scade inflația nu înseamnă că au scăzut prețurile, ci că au crescut, dar într-un ritm mai lent. Inflația prin definiție fiind un fenomen de creștere a prețurilor.
Sony PS5
Foto: Sony

VIDEO Sony a prezentat consola PlayStation 5. Când va fi lansată și cu ce jocuri

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | IT
Sony a dat joi, într-o conferință de presă, primele informații despre consola PlayStation 5 și a prezentat și imagini cu ea. Consola va fi lansată în ultimul trimestru al anului și compania a dat și câteva exemple de jocuri cu care userii se vor putea distra pe noul model. PS4 a fost lansată în 2013 și s-a vândut în 108 milioane de exemplare.
Kahoot!
Foto: Hotnews

Aplicația de teste Kahoot! a atras 28 milioane dolari, printr-o nouă rundă de finanțare

de CZ HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | IT
Aplicația de teste Kahoot!, folosită și în universitățile din România, a obținut o nouă finanțare, de 28 de milioane de dolari din vânzarea a 7,5 milioane de acțiuni, în cadrul unui plasament privat.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Reguli noi la RCA, după numirea noului președinte ASF. Fără popriri și executări silite până în 25 octombrie. România, pe ultimul loc la siguranța rutieră. Datele la care statele europene își redeschid granițele turiștilor

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Reîncep angajările, dar recrutorii caută candidați doar pentru anumite domenii. Care sunt acestea? ● Patru semnale de alarmă pentru România în Raportul de convergență 2020. ● Florin Cîțu: Fără popriri și executări silite până în 25 octombrie. ● România, pe ultimul loc la siguranța rutieră. ● Părinții nu vor mai fi plătiți de la buget să stea acasă cu copiii, după încheierea anului școlar ● Reguli noi la RCA, după numirea noului președinte ASF. ● Europa repornește turismul. Care sunt datele la care statele europene își redeschid granițele turiștilor.
Inregistrare video in SPV
Foto: monitoruloficial.ro

Ordinul pentru înregistrarea prin sistem video în Spațiul Privat Virtual, în Monitorul Oficial

de F.B. HotNews.ro
Persoanele fizice se vor putea înregistra pe Spațiul Privat Virtual (SPV) de la ANAF printr-o verificare video. Acest lucru a fost anunțat de pe 21 mai, dar astăzi, 11 iunie a apărut ordinul Ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, în Monitorul oficial. Practic se elimină acea vizită la sediul ANAF.
Indicele DESI_Romania
Foto: Comisia Europeana

​GRAFICE România, pe locul cinci în UE la viteza internetului, dar codașă de trei ani la rând la serviciile publice digitale și la utilizarea internetului

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Telecom
Digitalizarea economiei României a rămas în urmă, în ciuda vitezelor mari de internet în special din zonele urbane și a prețurilor scăzute, atenționează joi Comisia Europeană în raportul privind indicele economiei și societății digitale (DESI). Aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime au competențe digitale cel puțin elementare, iar la serviciile publice digitale suntem pe ultimul loc în UE pentru al treilea an la rând, arată raportul. Vezi în articol cum stăm la viteza și prețurile la internet, competențele digitale ori utilizarea serviciilor de internet.
Euro
Foto: pxfuel.com

Dimensiunea deficitelor și riscurile privind politica fiscală și datoria publică fac ca leul să fie mai vulnerabil decât alte monede din regiune și să încheie anul la 4,87 în fața euro - raport

de Dan Popa HotNews.ro
O revenire în formă de U care să înceapă din trimestrul al treilea în cel mai bun caz, o monedă locală sub presiune dar cu o depreciere controlată de BNR, o inflație în scădere în acest an dar apoi într-o dinamică crescătoare, un nivel al șomajului de 5,7 în 2020 și apoi de 6,8 în 2021- acestea sunt foarte pe scurt estimările din cel mai recent raport ”Romania- Economic Outlook” publicat în aceste zile de BRD. Cât privește cursul de schimb, specialiștii băncii spun că leul este mai vulnerabil decât monedele altor țări din jur. ”Dimensiunea deficitelor gemene și riscurile crescute în ceea ce privește politica fiscală și sustenabilitatea datoriei publice, fac ca leul să fie mai vulnerabil decât celelalte monede din regiune. Ne așteptăm ca EURRON să încheie anul la 4,87 în fața euro iar la finalul anului viitor cursul să ajungă la 4,97 (cu o medie anuală de 4,93)”, arată raportul citat.
Energie eoliana
Foto: Flickr
 documente
(11 Iun 2020) PDF, 650KB

Producătorii de energie nepoluantă ar putea primi un sprijin pentru construirea de capacități energetice noi

de C.P. HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Energie
Guvernul discută în ședința de joi un memorandum privind implementarea unui mecanism de sprijin de tipul Contracte pentru Diferență (CfD) pentru producerea de energie electrică cu emisii reduse de carbon. Guvernul spune că în multe state membre UE au fost implementate asemenea scheme de sprijin. Vezi cât propune Guvernul să fie alocat anual pentru fiecare tip de investiție.
Celule fotovoltaice
Foto: Pixabay

Contractele cu beneficiarii Programului Național „Casa Verde Fotovoltaice” vor putea fi semnate zilele următoare

de C.P. HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Energie
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul Programului Național „Casa Verde Fotovoltaice”, declarând în total 12.718 solicitări eligibile pentru finanțare. Listele finale vor fi publicate în cursul zilei de joi pe site-ul instituției, www.afm.ro. Suma totală care ar urma să fie finanțată după prima sesiune este de 252 milioane de lei.
Postarea Twitter despre test
Foto: Twitter

Twitter vrea să încurajeze utilizatorii să citească articolele înainte să le distribuie

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | IT
Twitter va derula un test pentru a-i încuraja pe oameni să citească un articol pe care aceștia vor să-l dea apoi mai departe, ideea fiind ca userii să știe exact ce distribuie. Testele se vor face pentru useri de Android, iar aceștia vor fi întrebați dacă nu vor să deschidă mai întâi un articol, înainte de a da share pe rețea acelui articol.
Ministerul Muncii
Foto: Facebook
DOCUMENT

Un altfel de bilanț al ministrului Muncii, făcut de sindicate, trimis premierului: Mult Facebook, declarații politice și "zero remedieri" la probleme identificate chiar de Violeta Alexandru

de Florin Barbuta HotNews.ro
Nemulțumiți de modul de comunicare al Violetei Alexandru și de activitatea sa ca ministru al Muncii, sindicaliștii din instituție l-au informat pe Ludovic Orban, în urmă cu câteva zile, despre ce se întâmplă. Astfel, aceștia au realizat un raport la 6 luni care arată diferit. Din document înțelegem că deși Violeta Alexandru se lăuda cu problemele descoperite, nu a luat niciun fel de măsură pentru a le remedia. Cuvintele „zero remediere” apar pe tot parcursul documentului.
angajati
Foto: PxHere

Cum va arăta piața muncii și ce candidați vor căuta angajatorii, după pandemie

de RA HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Cariere
Schimbările ultimelor luni au pus o amprentă puternică pe piața muncii, care arată acum complet diferit față de începutul anului. Cel mai mult s-a simțit inversarea raportului de forțe dintre angajatori și candidați – dacă, până nu demult, primii erau cei care aveau dificultăți în a ocupa locurile de muncă disponibile, acum cererea din partea candidaților depășește cu mult oferta de joburi, arată o analiză eJobs. Iată care sunt cei mai căutați angajați după pandemie.
Masinile postate pe Autovit.ro in functie de combustibil
Foto: autovit.ro

Ce mașini au căutat românii pe internet și ce modele au fost scoase la vânzare

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Auto
În luna aprilie, numărul de cumpărători de pe platforma online Autovit.ro a scăzut la jumătate (52%) față de luna ianuarie a acestui an. Totuși, luna mai a adus o revenire accelerată, iar numărul de cumpărători a ajuns pe finalul acestei luni la aproximativ 90% din volumul înregistrat în luna februarie. Volkswagen Golf, Audi A4 și VW Passat au fost cele mai căutate modele, iar în top zece au intrat și modelele Duster și Logan de la Dacia. Două treimi dintre anunțuri se referă la mașini de sub 5.000 de euro, iar jumătate dintre mașinile scoase la vânzare au fost diesel și 42% pe benzină.
zara
Foto: commons.wikimedia.org

Proprietarul Zara închide 1.200 de magazine și vrea ca 25% din vânzări să vină din online

de RA HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Companii
Inditex, compania care deține brandurile Zara, Massimo Dutti și Stradivarius, plănuiește să închidă 1.200 de magazine până în 2021, ca parte dintr-o nouă strategie care va integra magazinele fizice cu cele online, potrivit Marketwatch, citată de Mediafax.
fonduri
Foto: pixabay.com

​LISTA 2020: Principalele scheme de finanțare pentru firmele mici și mijlocii din România

de CZ HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | EuROfonduri
Firmele mici și mijlocii (IMM) din România pot sau vor putea să-și finanțeze activitatea sau investițiile prin fonduri nerambursabile sau diferite forme de creditare cu garanții de stat, existente sau aflate în curs de aprobare, a declarat, joi, premierul Ludovic Orban, la o discuție online cu reprezentanții Consiliului IMM.
Facebook
Foto: Facebook

Posibil fond de investiții Facebook pentru finanțarea startup-urilor tech

de CZ HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | IT
Gigantul social media Facebook ar vrea să-și facă un fond de investiții propriu prin care să finanțeze startup-uri de tehnologie, potrivit unor informații publicate de Axios.
Site IMM Invest
Foto: Captura imminvest.ro

Plafonul la IMM Invest acum e dublu. Pare că s-a uitat de bugetul pentru subvenționarea dobânzii

de Florin Barbuta HotNews.ro
IMM Invest are acum un plafon de garantare de 30 miliarde lei, după ce a fost adoptat de Parlament și acceptat de Klaus Iohannis prin decret. Adică e dublu față de cum a fost adoptat de Guvern. Ceea ce nu s-a luat în calcul pare a fi bugetul pentru subvenționarea dobânzii și a unor comisioane, că asta face produsul atractiv. Bugetul aprobat pentru asta e de 781 milioane lei (conform OUG 42/2020). Aici nu e nicio modificare, momentan, dacă ne uităm legea publicată aseară în Monitorul Oficial.
Valentin Lazea
Foto: Hotnews

Valentin Lazea: Despre pandemie, rating de țară și responsabilitate

de DP HotNews.ro
România este pe cale să iasă cu bine din prima fază a pandemiei Covid-19, deoarece guvernul a luat o decizie responsabilă: având de ales între salvarea vieților omenești și salvarea economiei, a luat decizia corectă de a da întâietate salvării vieților, scrie Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Centrale, pe blogul BNR. Țări care au procedat invers (SUA, Marea Britanie, Brazilia, Suedia și multe altele) au plătit un preț exorbitant în materie de victime omenești. Contextul electoral al anului 2020 va pune în fața guvernului o nouă alegere dură: între a câștiga voturi (prin aplicarea nemodificată a creșterii cu 40 la sută a pensiilor) și a asigura o funcționare sustenabilă a economiei în anii următori, mai spune Lazea.
Avioane Lufthansa
Foto: Frankfurt Airport

Lufthansa disponibilizează 22.000 de angajați / Jumătate vor fi din Germania

de S.J. HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Companii
Lufthansa, cea mai mare companie aeriană din Europa, urmează să taie 22.000 de locuri de muncă la nivel mondial, aproximativ 16% din totalul angajaților, ca urmare a crizei cauzate de pandemia de COVID-19, relatează AFP.
iBanFirst
Foto: commons.wikimedia.org

Aplicația de transfer de bani pentru firme iBanFirst primește o finanțare de 21 milioane euro

de RA HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | IT
iBanFirst - o aplicație fintech de transfer de bani dezvoltată de un startup francez care permite firmelor să facă plăți către furnizori și parteneri în diferite monede, a primit o finanțare de 21 de milioane de dolari.
Comparator oferte gaze
Foto: ANRE

De ce furnizorii nu scad prețul la gaze pentru populație? Asociația Energia Inteligentă: Consumatorii nu știu să negocieze

de C.P. HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Energie
Cu doar 20 zile înaintea liberalizării pieței de gaze, marii furnizori de gaze către populație nu au venit cu scăderi ale prețului la gazele naturale pentru populație. Cauzele care determină această poziție a furnizorilor de gaze țin de comportamentul consumatorului român de gaze, a legiferării în detrimentul populației, a mesajelor autorităților de justificare a menținerii unor prețuri ridicate pentru consumatorii casnici, a fake-news-urilor, se arată într-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI).
Riscuri care ii preocupa pe romani
Foto: IRES

Incendiile, îmbolnăvirea și accidentele auto, principalele îngrijorări ale românilor - sondaj

de A.V. HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Asigurari
Incendiile, îmbolnăvirea și accidentele auto continuă să reprezinte principalele riscuri care îi preocupă pe români, arată un nou barometru realizat în luna mai de IRES la solicitarea UNSAR (uniunea asigurătorilor și reasigurătorilor din România). Îmbolnăvirea a devenit al doilea cel mai indicat risc, un factor posibil care a favorizat creșterea fiind epidemia de COVID-19, astfel încât 58% dintre români se declară preocupați de acest aspect, la egalitate cu accidentele auto.
Takeaway.com
Foto: Hotnews

Achiziție imensă pe piața livrărilor: Takeaway.com înghite Grubhub, pentru 7,3 miliarde dolari

de CZ HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Consumator
Compania europeană Just Eat Takeaway.com, care oferă servicii online de livrare de mâncare inclusiv pe piața din România, achiziționează Grubhub, un serviciu similar din SUA, la o valoare de 7,3 miliarde de dolari.
îTikTok
Foto: Depositphotos

Aplicația TikTok intră sub supravegherea UE

de RA HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | IT
Practicile de colectare a datelor folosite de aplicația chineză TikTok vor fi analizate de Comitetul European pentru Protecția Datelor. Oficialii UE mai avertizează și asupra Clearview AI, un soft de recunoaștere facială dezvoltat în Statele Unite, scrie Reuters.
Euro
Foto: pxfuel.com

Coronavirus: Administratorii de pensii private cer Bruxelles-ului să contribuie la finanțarea excepțională a relansării economiei din România, chiar dacă nu este în zona euro

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Asigurari
Administratorii fondurilor de pensii private din România, Croația și Bulgaria au solicitat luna trecută autoritatilor europene să includă Eurobondurile emise de statul român în programul de achiziții al Băncii Centrale Europene (BCE) destinat țărilor din zona euro. Dacă cererea va avea succes, titlurile de stat emise în euro de România vor fi eligibile pentru a fi cumpărate de BCE, efectul fiind injectarea în economia româneasca a miliarde de euro. Pe de altă parte, cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că România nu mai îndeplinește niciunul dintre criteriile de aderare la Zona Euro.
Sediu Allianz-Tiriac Asigurari
Foto: Allianz-Tiriac Asigurari

Veniturile Allianz-Țiriac Asigurări au crescut cu 10% până la peste 390 milioane lei în primul trimestru din 2020: Despăgubirile plătite - 192 milioane lei, în creștere cu 4,4%

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Asigurari
Vânzările Allianz-Țiriac Asigurări au avansat cu 10% în primul trimestru din 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și au depășit 393 milioane de lei, a anunțat joi asigurătorul. În aceeași perioadă compania spune că a plătit clienților și terților păgubiți despăgubiri de peste 192 milioane de lei, cu 4,4% mai mult față de aceeași perioadă din 2019. În pofida creșterii daunalității, profitul operațional a înregistrat un avans de peste 43% față de primul trimestru din 2019, pe fondul unei discipline riguroase a costurilor operaționale și a mixului de portofoliu.
In uzina Ford Craiova
Foto: Ford

Producția totală a Dacia și Ford a scăzut cu 30% în primele cinci luni

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 11 Iun 2020 Economie | Auto
Producția auto din România a scăzut cu 30% între ianuarie și mai după ce fabricile au fost închise mai mult de o lună din cauza crizei Covid-19. În luna mai producția s-a apropiat de 30.000 de mașini, aproape la fel cât a fost în martie și aprilie la un loc. Duster a fost modelul cu cele mai mari cifre de producție, arată datele ACAROM.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report PSD insistă ca BNR să repatrieze rezerva de aur de la Londra. Nouă OUG pentru piața gazelor: reguli noi pentru tranzacționare, ofertare și înmagazinare. Dăianu: Raportul CE ne arată că România este într-un proces de divergență cu țările din zona euro

de Dan Popa HotNews.ro
PSD insistă ca BNR să repatrieze rezerva de aur de la Londra.● Autonom, cu 20 mil. euro obligațiuni la Bursă, primește ratingul B+ de la agenția Fitch Ratings. ● Bogdan Badea, Hidroelectrica: Privesc listarea ca pe o redare a companiei către românii care doresc să-și plaseze economiile în instrumente financiare cu randament superior depozitelor bancare. ● Nouă OUG pentru piața gazelor: reguli noi pentru tranzacționare, ofertare și înmagazinare- surse ● Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Pachetele minoritare nu vor mai putea fi listate pe bursă. ● Euro - du-te-ncolo, vino-ncoace. Dăianu: Raportul din acest an ne arată că România este de fapt într-un proces de divergență cu țările din zona euro.


Salarii
Foto: Digi24

Salariul mediu net pe aprilie, prima lună de blocaj complet, a scăzut cu 112 lei

de DP HotNews.ro
În sănătate și asistență socială, salariul mediu net a crescut cu puțin peste 3,2% comparativ cu luna precedentă, ca urmare a începerii acordării stimulentului de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienților cu COVID-19, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică. În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale salariilor față de luna precedentă atât în învățământ (-2,8% ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), cât și în administrația publică (-1,0%). Per total, salariul mediu net a fost 3182 lei, în scădere față de luna precedentă cu 112 lei (-3,4%).
Inscrieri IMM Invest
Foto: Hotnews

Noul plafon la IMM Invest: 30 miliarde lei. Legea, în Monitorul Oficial

de F.B. HotNews.ro
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru adoptarea Legii care modifică plafonul IMM Invest de la 15 miliarde lei, la 30 miliarde lei, documentul fiind în Monitorul Oficial.
Garantii IMM-uri
Foto: Dreamstime.com

Impactul pandemiei asupra IMM-urilor românești. Ce măsuri au luat alte state UE care ar putea inspira și autoritățile române

de Dan Popa HotNews.ro
Pandemia COVID-19 a afectat masiv întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din toată Uniunea Europeană, iar blocajul economic și carantinarea au dus la scăderi severe ale veniturilor, ceea ce a făcut ca multe IMM-uri să fie la limita supraviețuirii, arată un studiu realizat de secția de științe economice, juridice și sociologie a Academiei Române, document consultat de HotNews.ro. IMM-urile sunt mai vulnerabile la „distanțarea socială” decât alte tipuri de companii, mai arată documentul. În medie, la nivelul UE aproximativ 90% dintre IMM-uri sunt afectate economic, cel mai mult serviciile (60%-70%), construcțiile și industria (40-75%). Circa 30% din totalul IMM-urilor raportează că cifra de afaceri suferă o pierdere de 80%, față de o medie a UE de aproximativ 50%.
Combaterea dezinformarii
Foto: Comisia Europeana

Coronavirus: UE ia măsuri împotriva dezinformării, nominalizând Rusia și China drept pericole. Cât rău au făcut unele informații false și noi reguli pentru platformele online

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Telecom
Afirmațiile false care îi îndemnau pe oameni „să bea înălbitor sau alcool pur pentru a se vindeca de infecțiile cu coronavirus”, în condițiile în care înălbitorul și alcoolul pur pot fi foarte nocive, ori vandalizarea antenelor 5G în urma teoriilor false că 'instalațiile 5G ar răspândi virusul' sunt câteva dezinformări care au afectat cetățenii UE, arată miercuri Comisia Europeană. Rusia și China au desfășurat astfel de campanii cu țintă precisă în UE, spune Executivul European, care a propus o serie de acțiuni de combatere a dezinformării. Vizate sunt și platformele online, care ar trebui să raporteze lunar măsurile luate.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Casele electronice de marcat vor începe să fie conectate la ANAF începând cu 1 iulie

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​Marii contribuabili vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF în termen de trei luni începând cu data de 1 iulie (pânã la 30 septembrie 2020), în timp ce operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici vor finaliza procesul de conectare pânã la data de 31 ianuarie 2021, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Sediul Romgaz
Foto: Romgaz

Romgaz vrea să producă energie electrică împreună cu Liberty Galați

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Energie
Societatea Națională de Gaze Naturale „ROMGAZ” S.A. Medias și combinatul Liberty Galați S.A. (fostul Sidex Galați) au convenit miercuri să încheie un Memorandum de Înțelegere pentru înființarea unei societăți în comun, de tip „joint venture”. Societatea va fi folosită pentru proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), respectiv dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”) și a unor unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene cât și fotovoltaice.
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

Cele trei provocări pentru consumatori aduse de pandemia COVID-19

de Calu Monica Asociatia Consumers United
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În doar câteva luni, pandemia COVID-19 a transformat radical viața oamenilor de pe tot cuprinsul globului. În afară de consecințele devastatoare asupra sănătății pentru persoanele direct afectate de virusul COVID-19, pandemia a avut implicații majore asupra modului în care oamenii trăiesc, muncesc și consumă, afectându-le într-un mod profund bunăstarea fizică și psihică. Din multitudinea de efecte și schimbări în ceea ce-i privește pe consumatorii din timpul și de după pandemie, am selectat câteva provocări actuale, pentru a vedea cum își pun amprenta asupra deprinderilor acestora dar și ale comercianților.
Declaratie beneficiari reali
Foto: Hotnews

Lege: Sute de mii de firme, scutite de birocrația cu declarația de beneficiar real la ONRC

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Finanțe
Sute de mii de firme private din România, care au ca patroni sau asociați doar persoane fizice, vor fi scutite de obligația birocratică de a depune declarația anuală privind beneficiarul real la Registrul Comerțului, potrivit unei legi aprobate de Parlament, pentru modificarea Legii 129/2019, privind prevenirea și combaterea splării banilor.
Hidroelectrica
Foto: AGERPRES

Legea PSD prin care este interzisă orice vânzare a acțiunilor la companiile de stat a trecut de Parlament / Miza: Blocarea listării Hidroelectrica

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Energie
Camera Deputaților a votat miercuri în favoarea legii prin care este blocată, timp de doi ani, orice vânzare de acțiuni la companiile de stat. Legea a fost inițiată de PSD, iar miza este blocarea listării companiei Hidroelectrica, în condițiile în care aceasta a început procedurile, semnând un contract de consultanță pentru listarea unui pachet minoritar de acțiuni.
Intr-o uzina Ford
Foto: Ford

Ford și Volkswagen au anunțat o alianță. Vor construi împreună mașini electrice și vehicule comerciale și vor investi în mașini autonome

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Auto
Ford Motor Co și Volkswagen AG au anunțat miercuri că vor dezvolta împreună o serie de proiecte care să le ajute să facă economii, într-o perioadă foarte complicată. Ford va construi din 2023 în Europa un vehicul electric bazat pe o platformă a Volkswagen, previziunile fiind ca mașina să ajungă la vânzări de 600.000 de unități pe an. Din 2022 Volkswagen va construi pentru Ford vehicule comerciale, atât de dimensiuni mici, cât și mai mari, inclusiv bazate pe platforma pick-up-ului Ford Ranger.
Android 11 beta
Foto: Google

Google lansează sistemul de operare pentru telefoane Android 11 beta

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | IT
Google a anunțat miercuri lansarea versiunii beta a sistemului de operare pentru telefoane mobile Android 11, cu o serie de funcții noi, precum Bubbles sau screen recorder, și măsuri de protecție a datelor personale.
Logo Huawei
Foto: Hotnews
Articol actualizat

VIDEO Grupul Digi a reînnoit parteneriatul cu chinezii de la Huawei pentru dezvoltarea rețelelor de telefonie mobilă din România și Ungaria

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Telecom
Grupul Digi și Huawei au semnat reînnoirea parteneriatului pentru dezvoltarea tehnologiei în domeniul comunicațiilor electronice, în special la nivelul infrastructurii pentru rețelele de telefonie mobilă, atât în România, cât și în Ungaria, au anunțat miercuri cele două companii printr-un comunicat de presă comun. În România, trei mari operatori mobili, respectiv Orange, Vodafone și RCS&RDS, au lansat servicii 5G încă de anul trecut, folosind în dezvoltarea rețelelor echipamentele chinezilor de la Huawei.
Comparator oferte gaze
Foto: ANRE

Liberalizarea pieței gazelor trebuie să ducă la prețuri mai mici - Consiliul Concurenței

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Energie
În contextul liberalizării pieței gazelor pentru consumatorii casnici, Consiliul Concurenței atrage atenția că, atât pe palierul angro cât și pe cel cu amănuntul (client casnic), trebuie să se manifeste un mediu concurențial normal, astfel încât prețurile să se formeze liber pe baza cererii și ofertei, în condițiile în care există doar doi mari producători interni, iar doi furnizori mari asigură aproximativ 90% din consumul clienților casnici.
Euro
Foto: pxfuel.com

România nu mai îndeplinește niciun criteriu privind trecerea la euro. Țara noastră își menține oficial angajamentul de aderare în anul 2024 (raport Comisia Europeană)

de DP HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
România nu mai îndeplinește niciunul dintre criteriile de aderare la Zona Euro, potrivit Raportului de convergență publicat de Comisia Europeană (raportul poate fi consultat aici). Criteriile de convergență asigură faptul că un stat membru este pregătit să adopte moneda euro și că aderarea sa la zona euro nu va cauza riscuri economice nici pentru statul membru respectiv și nici pentru zona euro în ansamblu.
Garantii IMM-uri
Foto: Dreamstime.com

Barometrul IMM-urilor: Firmele cu cele mai mari creșteri după ieșirea din starea de urgență

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Companii
Economia României începe să-și revină ușor, iar IMM-urile au trecut pe creștere, pentru prima dată de la debutul pandemiei, arată Barometru IMM, realizat de un startup românesc. "Economia României a primit o adevărată gură de oxigen odată cu primele relaxări din luna mai".
Ionut Simion, Presedinte AmCham
Foto: AmCham

Camera de Comerț Americană vrea să fie explicate public riscurile indicate de agenția S&P pentru România

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) apreciază că menținerea rating-ului suveran la „BBB- cu perspectiva negativă” de către agenția Standard & Poor’s reflectă realitățile cu care se confruntă economia internă după incidența șocului generat de pandemia COVID-19, se arată într-un comunicat de presă.
Masca protectie transparenta
Foto: YouTube

Mască transparentă și biodegradabilă, realizată de un startup finanțat cu aproape 1 milion Euro

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Actualitate | Coronavirus
O mască de protecție transparentă și biodegradabilă, inventată de un grup de cercetători elvețieni, își propune să rezolve problemele de comunicare și de poluare care ies la iveală și acum, la folosirea actualelor măști chirurgicale convenționale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului COVID-19.
La supermarket
Foto: AGERPRES

Topul țărilor în funcție de scăderea bunăstării financiare din cauza COVID - raport

de RA HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Consumator
Consecințele pe termen lung ale Covid-19 se simt din ce în ce mai mult asupra nivelului de bunăstare financiară al românilor, dar și al europenilor în general. Raportul European al Plăților Consumatorilor relevă un efect imediat al crizei asupra bunăstării financiare. În timp ce rata angajărilor scade, iar rata șomajului crește, anxietatea consumatorilor cu privire la finanțele personale este din ce în ce mai prezentă. 67% dintre românii intervievați declară că, în comparație cu acum 6 luni, bunăstarea lor financiară este într-o vizibilă scădere.
Racord pentru ventilator
Foto: Renault

Renault a produs la centrul de inginerie de la Titu piese pentru ventilatoare medicale, prin tehnologia imprimării 3D

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Actualitate | Coronavirus
​O echipă de ingineri din cadrul centrului de Inginerie, Renault Technologie Roumanie, prin Centrul Tehnic Titu (Dâmbovița), a produs cu ajutorul tehnologiei imprimării 3D racorduri în formă de Y. Acestea sunt utile ca o soluție temporară și de urgență pentru situația în care, capacitatea de acoperire a nevoilor de ventilatoare ar fi depășită.
Honda Civic
Foto: Honda

Atacul cibernetic de la Honda a afectat 11 uzine. Două sunt încă oprite

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Auto
Atacul cibernetic de la Honda a fost unul dintre cele mai mari care au afectat industria auto în ultimii ani. Activitatea a 11 uzine a fost oprită, iar unele nu au pornit nici la trei zile de la incident, scrie AFP. Honda produce anual 5 milioane de automobile, dar este printre cei mai mari producători și la capitolul motociclete.
Videoconferinta pe tema 5G
Foto: Facebook

​VIDEO Robert Blair, consilierul pe 5G al președintelui Donald Trump: Nu vom accepta ca informațiile noastre să circule pe tehnologii care ne-ar putea afecta cetățenii și siguranța națională

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Telecom
SUA își rezervă dreptul de a se asigura că informațiile și comunicațiile sale circulă prin tehnologii de încredere și evaluează intern opțiuni pentru a se asigura că toate comunicațiile sale cu ambasadele ori bazele militare din lume nu circulă decât prin cabluri și rețele de încredere, a precizat marți Robert Blair, consilierul în probleme 5G al președintelui american Donald Trump. Nu companiile Huawei sau ZTE sunt văzute ca o amenințare pentru SUA, ci intențiile partidului comunist chinez care sprijină aceste companii, a spus acesta.
Johan Meyer - CEO Franklin Templeton
Foto: Hotnews

Cinci potențiale efecte negative ale proiectului privind suspendarea vânzării participațiilor statului pentru doi ani (Fondul Proprietatea)

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Fondul Proprietatea solicită Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, să analizeze potențialele efecte negative ale proiectului de lege privind suspendarea tuturor acțiunilor de vânzare a participațiilor deținute de statul român pe o perioadă de doi ani, se arată într-un comunicat de presă. Conform sursei citate, acesta va pune serios în pericol recuperarea economică a României, împiedicând dezvoltarea pieței de capital și descurajând potențiale investiții.
Viaduct CF Terminal T1
Foto: CFR Infrastructura

FOTO Calea ferată Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, noi imagini cu proiectul care se apropie de finalizare

de Vlad Barza HotNews.ro
Proiectul legăturii feroviare între Gara de Nord și aeroportul Otopeni înaintează și acest lucru se poate vedea de la o săptămână la alta. Trenurile ar trebui să circule de la final de august, iar acum se lucrează la unele podețe, se montează restul șinelor de cale ferată și se lucrează la pasaje. În curând vor începe și lucrările pentru porțiunea de viaduct care va supratraversa DN 1, iar la gara de la aeroport s-au montat șinele și s-au făcut probe de funcționare cu scările rulante. Reamintim că în 2016 au început discuțiile despre o lucrare ce în țările serioase ar fi fost realizată mult mai rapid.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Îmbulzeala de pe Autostrada Soarelui și scrisoarea de la S&P. RCA doar cu inspecție de risc. Șeful Tarom a demisionat. România, singurul stat UE în care vechimea medie în muncă a scăzut

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Adrian Vasilescu, BNR: Îmbulzeala de pe Autostrada Soarelui și scrisoarea de la S&P. ● România, singurul stat UE în care vechimea medie în muncă a scăzut din anul 2000 încoace. ● Șeful Tarom a demisionat. ● Premieră pentru șoferii din România. RCA doar cu inspecție de risc. Groupama, care a introdus sistemul, vrea să elimine frauda. ● Efectele crizei încep să se resimtă: Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 45% în luna mai.
Vladimir Kalinov, Raiffeisen Bank
Foto: Hotnews

Trei sfaturi pentru un tânăr care vrea un împrumut pentru casă, din partea unui vicepreședinte de bancă. Cum vor evolua prețurile caselor în perioada post-pandemie și dobânzile la creditele ipotecare

de Dan Popa HotNews.ro
”Vedem o piață imobiliară mai mult staționară, în așteptare. Cererea de locuințe însă se corelează cu numărul de locuri de muncă disponibile, iar în orașele mari piața forței de muncă se menține ofertantă. Piața creditului ipotecar a încetinit, dar vedem din luna mai o revenire. E încă devreme să vedem la ce nivel se va stabiliza pe parcursul anului. În general, creditul de retail depinde în mare măsură de perspectivele oamenilor privind locurile de muncă”, explică într-o discuție cu HotNews.ro vicepreședintele Raiffeisen Bank, Vladimir Kalinov.
drapele SUA CHINA
Foto: Getty Images / Digisport.ro

Financial Times: O nouă criză globală se prefigurează în estul Asiei. Trufia și paranoia Chinei sunt o mixtură periculoasă pentru lume

de DP HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ce pune China la cale? Din Hong Kong până în Taiwan și din Marea Chinei de Sud până la granița cu India, guvernul chinez condus de președintele Xi Jinping urmează politici mai agresive, scrie Financial Times, citat de Rador. Îngrijorarea determinată de comportamentul Beijingului ia amploare, nu numai la Washington, ci și la Delhi, Londra, Tokyo și Canberra.
Un proiect cu intrebari
Foto: Pixabay

Un proiect cu întrebări. Unii cer un soi de „bailout”. Cert este că se lucrează la garantare, iar ce vor autoritățile nu prea e pe gustul asigurătorilor de credit comercial

de F.B. HotNews.ro
Unul dintre proiectele promovate în această perioadă, despre care profit.ro a scris aici, ridică o serie de semne de întrebare. Practic, autoritățile lucrează la o idee de care beneficiază trei asigurători de credit comercial: Coface, Euler Hermes și Atradius. Practic, statul ar urma să garanteze 80% din despăgubirile pe care le-ar datora acele companii clienților comerciali pentru neîncasarea facturilor la timp.
energie regenerabila
Foto: Wikipedia

8 echipe de tineri cu idei de afaceri în domeniul energiei verzi, în programul european de pre-accelerare Danube Energy+

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 9 Iun 2020 Economie | IT
Ca parte a programului european de pre-accelerare Danube Energy+, Asociația Centrul Startup Transilvania a organizat, la finalul lunii mai, o sesiune de pitching pentru cele opt echipe preselectate. Danube Energy+ vizează tinerii sub 35 de ani din România, cu idei inovatoare din domeniul energiei verzi, care sunt susținuți să își transforme proiectele în business-uri sustenabile.
firme prelucrare lemn
Foto: PxHere

Fonduri europene de 200 milioane euro pentru firmele mici de exploatare forestieră

de RA HotNews.ro
Marți, 9 Iun 2020 Economie | Companii
Ministerul Mediului anunță că firmele mici de exploatări forestiere vor fi sprijinite financiar cu 200 de milioane de euro, bani ce provin din fonduri europene. Sumele se vor acorda în granturi de câte 200 de mii de euro, anunță instituția, citată de Mediafax.
Furtuna in Timisoara
Foto: Facebook/ Tele Europa Nova

Incertitudine în Parlament cu propunerea ca românii cu asigurări obligatorii de locuințe să fie despăgubiți și pentru pagubele produse de furtuni: În 11 ani nu s-a dat nicio amendă pentru lipsa acestei asigurări

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 9 Iun 2020 Economie | Asigurari
Românii care au asigurări obligatorii pentru locuințe ar putea fi despăgubiți și în cazul daunelor produse de furtuni, nu doar din cauza cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren, potrivit unor modificări la legea asigurării obligatorii a locuințelor, care au fost adoptate în luna aprilie de Senat. Forul decizional este însă Camera Deputaților, unde proiectul tocmai a primit aviz negativ de la una din cele trei comisii de specialitate. Amenzile ar fi eliminate din noua lege, în condițiile în care în 11 ani niciun primar nu și-a sancționat electoratul pentru lipsa acestei asigurări. Vezi în articol ce s-ar introduce în schimb pentru ca legea să fie funcțională.
Honda Jazz si o masina de Formula 1
Foto: Honda

Honda a oprit o parte din producție, din cauza unui atac cibernetic

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 9 Iun 2020 Economie | IT
Honda a suspendat o parte din producția auto și moto din cauza unui atac ciberntic, a spus marți un reprezentant al companiei, citat de Reuters. Este vorba de un atac de tip ransomware, prin care infractorii încearcă să șantajeze compania pentru a obține bani în schimbul ”cheilor” de decriptare.
Tren din Pakistan
Foto: Wikimedia Commons

Pakistanul aprobă o investiție de 7 miliarde dolari pentru modernizarea unei linii de cale ferată. Banii vin de la chinezi

de Vlad Barza HotNews.ro
Pakistanul și-a dat aprobarea pentru modernizarea uneia dintre cele mai importante linii ferate, cei 1.800 km dintre Karachi și Peshawar. Este parte a unui uriaș program de investiții finanțat de China, dar rămâne de văzut care vor fi condițiile financiare. Pakistanul are și trenuri ce rulează cu peste 130 km/h, dar parcul de material rulant este învechit. Țara este celebră și pentru accidentele grave: spre exemplu, la final de 2019 au murit 74 de oameni după ce un tren a luat foc în mers de la o butelie unde să făcea mâncare.
Ordin pentru plata unei parti din salariu pentru tineri si varstnici
Foto: Monitorul Oficial

Procedura pentru cei 2.500 lei acordați firmelor care angajează tineri și vârstnici, în Monitorul Oficial

de Florin Barbuta HotNews.ro
Ordonanța de Urgență 92/2020, publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii mai, prevedea, printre altele, acordarea unei sume de 2.500 lei pentru firmele care angajează vârstnici și tineri. Între timp, a fost publicată și procedura împreună cu documentele ce trebuie completate de angajatori. Mai întâi reamintim despre ce este vorba, apoi descriem prevederile procedurii.
Alstom Coradia iLint
Foto: Alstom

Italia completează lista țărilor în care se vor testa trenuri cu hidrogen

de Vlad Barza HotNews.ro
Alstom și o companie italiană din domeniul energiei au semnat recent un contract pe o perioadă de cinci ani pentru dezvoltarea trenurilor cu hidrogen în Italia. După încheierea primei faze dedicate studiilor de fezabilitate planificate în toamnă, contractul își propune să dezvolte, de la începutul anului 2021, proiecte de mobilitate feroviară, care includ atât trenuri cu hidrogen și infrastructura tehnologică aferentă, precum și servicii de gestionare și mentenanță.
Camp de sonde
Foto: OMV Petrom
 documente
(09 Iun 2020) PDF, 266KB

O lege privind vânzările de terenuri agricole lovește industria petrolieră

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 9 Iun 2020 Economie | Energie
Parlamentul a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege privind vânzările terenurilor agricole în România, aceasta urmând să fie trimisă spre promulgare. Legea instituie noi condiții pentru tranzacțiile cu terenuri agricole, însă lovește puternic industria petrolieră. Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) spune că este o chestiune care afectează securitatea energetică națională și duce companiile în imposibilitatea de investi în proiecte de producție și dezvoltare a resurselor energetice, dar și de transport sau furnizare de energie.
startup Lilium
Foto: lilium.com

Investitor al Tesla și SpaceX finanțeză un startup de taxiuri zburătoare

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 9 Iun 2020 Economie | IT
Unul dintre cei mai mari investitori ai Tesla și SpaceX, companiile fondate de Elon Musk, investește 35 de milioane de dolari în Lilium - un startup ce vrea să lanseze în piață taxiuri zburătoare, scrie theverge.com.
Benzinarie Socar
Foto: SOCAR

Socar Petroleum preia cinci benzinării de la Ipeco

de C.P. HotNews.ro
Marți, 9 Iun 2020 Economie | Energie
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Socar Petroleum S.A. intenționează să preia dreptul de folosință asupra a cinci stații de distribuție carburanți operate de către Ipeco S.A. Cele 5 stații de distribuție a carburanților, situate în județul Gorj, ar urma să fie operate de Socar în baza unui contract de închiriere de lungă durată.
Bani
Foto: Stirile ProTV

Un nou mecanism de finanțare pentru companii, în pregătire la Guvern

de C.P. HotNews.ro
Marți, 9 Iun 2020 Economie | Companii
Guvernul ar putea introduce un mecanism de finanțare complementar Programului IMM Invest. Obiectivul acestui nou mecanism este sprijinirea companiilor pentru a obține, în condiții avantajoase, finanțare pentru achiziționarea de echipamente și utilaje necesare activității, susține Guvernul.
Google Maps
Foto: Hotnews

Google Maps avertizează utilizatorii în legătură cu restricțiile de călătorie din cauza COVID-19

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 9 Iun 2020 Economie | IT
Google adaugă noi funcții pe serviciul Maps pentru a avertiza utilizatorii despre restricțiile de călătorie legate de COVID-19 și pentru a-i ajuta astfel să își planifice călătoriile mai bine, scrie Reuters.
Masini in Bucuresti
Foto: Hotnews

Piața mașinilor noi a scăzut cu 45% în mai. La SH declinul a fost mai redus

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 9 Iun 2020 Economie | Auto
Piața mașinilor noi a scăzut în mai cu 45%, dar s-a văzut o îmbunătățire simțitoare față de aprilie. La mașini second-hand din import scăderea a fost de 30%, iar la tranzacții cu mașini second-hand pe plan intern totalul a fost la jumătate față de luna mai din 2019, arată datele Poliției. Față de aprilie se poate însă constata o creștere importantă la toate capitolele.
Cresterea PIB se atenueaza, dar nu intra pe minus
Foto: sxc.hu
​Articol actualizat

Cum am reusit creșterea economiei din primul trimestru: consumul și investițiile au ajutat, comerțul exterior a tras înapoi

de DP HotNews.ro
Față de același trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 2,4% pe seria brută și cu 2,7% pe seria ajustată sezonier, au transmis marți reprezentanții INS. Aceștia admit că estimările “semnal” (transmise acum 3 săptămâni) precum și cele provizorii ale PIB sunt afectate de dificultățile create de criza pandemică și de instituirea stării de urgență.
exporturi si importuri ianuarie 2019-aprilie 2020
Foto: Hotnews

Exporturile au scăzut la jumătate în aprilie, prima lună de blocaj complet datorat pandemiei. Importurile au fost mai rezistente, contracția lor fiind de puțin peste 30%

de DP HotNews.ro
Exporturile României s-au înjumătățit în aprilie iar importurile s-au contractat cu puțin peste 30% tot în aprilie, prima lună de blocaj complet ca urmare a pandemiei de coronavirus, arată datele Institutului Național de Statistică transmise marți. În primele 4 luni, România a exportat mîrfuri de circa 20 de miliarde de euro, iar importurile au totalizat 26 de miliarde euro. Astfel, deficitul balanței comerciale în perioada 1.I-30.IV 2020 a fost de 6 miliarde de euro, mai mare cu aproape un miliard de euro decât cel înregistrat în perioada 1.I-30.IV 2019, mai arată datele Statistice.
Dolari
Foto: DepositPhotos.com

Înscrieri online: Premii de până la 120.000 dolari pentru startup-uri IT. Consultă Ghidul

de CZ HotNews.ro
Luni, 8 Iun 2020 Economie | IT
Antreprenorii români cu startup-uri IT sunt invitați să se înscrie online la o competiție organizată de statul sud-coreean, pentru șansa de a câștiga unul dintre premiile cu valori de până la 120.000 de dolari cash, puse la bătaie. Consultă Ghidul de aplicare la finalul articolului.
Biroul de credit
Foto: Biroul de credit

Numărul persoanelor fizice cu restanțe la bănci și IFN-uri a crescut în aprilie

de F.B. HotNews.ro
Datele Biroului de Credite, publicate de BNR, arată o creștere a numărului de persoane fizice care au întârziat plata ratelor la credite mai mult de 30 de zile în lunile martie și aprilie. Astfel, dacă în februarie vorbeam de un număr de 524.204 persoane, în martie a urcat la 531.503, iar în aprilie la 561.721.
Bolt app
Foto: Hotnews

Șoferii pot primi bacșiș prin aplicația Bolt

de CZ HotNews.ro
Luni, 8 Iun 2020 Economie | Consumator
Șoferii care fac transport de persoane prin aplicația Bolt pot primi și bacșiș de la clienți, tot cu telefonul, în urma unei actualizări anunțate, luni, de startup-ul de mobilitate în sistem ride-hailing.
Adunarea Generala, Academia Romana, la 152 de ani de la infiintare
Foto: Agerpres

Pierderile pe termen scurt și mediu generate de coronavirus în România. Vezi și cele 6 rec