ECONOMIE
Prefectura_bucuresti
Foto: Hotnews

Pagina de internet a Prefecturii București trimite către un site care vinde produse de slăbit și de îmbunătățire a vieții sexuale

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 19 Oct 2020 Economie | Telecom
Pe pagina oficială de internet a Prefecturii București, la secțiunea dedicată structurii organizatorice a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență există un link care duce către un site care vinde produse de slăbit și de îmbunătățire a vieții sexuale. Culmea este că adresa site-ului cu produse 'miraculoase' are ca domeniu de internet chiar prefecturabucuresti.ro, cumpărat anul trecut de o persoană fizică. Pentru că acest domeniu de internet nu a mai fost liber, actualul site al Prefecturii are adresa de internet: b.prefectura.mai.gov.ro.
Mai bine proprietar decat chirias...?
Foto: Hotnews

Cumpărător sau chiriaș? Când e mai bine una, când e mai avantajoasă cealaltă?

de DP HotNews.ro
Mulți români își doresc o locuință. Suntem o nație de proprietari, dovadă e și faptul că doar 4% dintre noi stau cu chirie, potrivit cifrelor oficiale. Însă decizia de a cumpăra sau a închiria, dacă e luată rațional, trebuie să țină seama de mai multe criterii. Trebuie spus că această decizie e una individuală, în funcție de preferințele fiecăruia (și de capitalul de care dispune, evident). Momentan, creșterile de salarii din ultimii ani (mult peste ratele de creștere ale proprietăților imobiliare), programele guvernamentale de stimul (Noua Casă) precum și dobânzile la minime istorice (care ar putea rămâne așa încă o bună bucată de vreme) par să fie tentante pentru potențialii cumpărători. Aceștia trebuie însă să fie atenți la câteva lucruri.
Fonduri - dreamstime
Foto: Dreamstime.com

Nou fond european de investiții, de 100 milioane Euro, pentru startup-uri IT

de CZ HotNews.ro
Startup-urile IT europene pot obține noi finanțări de capital de risc dintr-un fond de investiții în valoare totală de 100 de milioane de euro, lansat luni de o firmă pan-europeană de venture capital.
Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Centrala nucleară de la Cernavodă are un nou director

de C.P. HotNews.ro
Nuclearelectrica anunță încetarea de drept a contractului Directorului Sucursalei CNE Cernavoda, Dan Bigu. În urma finalizării procedurii interne de selecție, funcția de Director va fi preluată de Valentin Nae începând cu data de 19 octombrie 2020.
Lucrari feroviare
Foto: CFR Infrastructura

S-a lansat licitația pentru modernizarea a 68 de km de cale ferată în zona Timișoara - Arad. Valoarea contractelor este de aproape 4 miliarde lei

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR Infrastructură a anunțat că a fost lansată licitația pentru modernizarea a 68 km dintre Arad și Timișoara, fiind vorba de două loturi în valoare totală de 3,9 miliarde lei (aproximativ 800 milioane euro). Durata de implementare este de 102 luni, dintre care șase luni pentru proiectare și 36 luni pentru execuția lucrărilor. Lucrările ar trebui să permită rularea cu 160 km/h. Viteza maximă de circulație este acum de 100 km/h pentru trenurile de pasageri între Arad și Timișoara.
Digitalizarea publica
Foto: SGG

DOCUMENT După eșecul eRomânia, Guvernul vrea să cheltuie 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru digitalizarea serviciilor publice

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Guvernul PNL propune cheltuirea a aproximativ 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru digitalizarea serviciilor publice, capitol la care România se află pe ultimul loc în UE, potrivit unui document de strategie scos în dezbatere publică de Secretariatul General al Guvernului (SGG). Birocrația care ar fi eliminată ar duce la economii de 1,8 miliarde de euro și la investiții străine de 2,3 miliarde euro în 10 ani. Analiza, realizată contra-cost de firma Ernst & Young, a identificat problemele IT din administrația publică, precum și 14 măsuri pentru soluționarea acestora și vine la 10 ani după răsunătorul eșec al strategiei eRomânia din guvernarea PD-L.
Tesla Model 3 si Model X
Foto: Grzegorz Czapski | Dreamstime.com

Tesla va vinde în Europa sedanul Model 3 produs în China

de S.J. HotNews.ro
Producătorul de vehicule electrice Tesla Inc a anunțat luni că va exporta sedanul Model 3 produs în China în peste zece țări europene, începând din această lună, transmite agenția Reuters citată de Agerpres.
Localitatile cu cei mai fericiti oameni din Romania
Foto: Hotnews

In ce orașe locuiesc cei mai fericiți oameni din țară? Rezultatele ar putea fi surprinzătoare pentru unii...

de Dan Popa HotNews.ro
Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. La fel ca și gradul în care ești mulțumit cu viața pe care o duci. Așa că am luat datele Băncii Mondiale și am construit un index care să ierarhizeze datele din 41 de localități din România. Rezultatul poate părea surprinzător pentru unii sau normal pentru alții, depinde de unghiul din care privești.
Noi modificari fiscale
Foto: Monitorul Oficial

13 noutăți fiscale în Monitorul oficial. De la TVA la vânzarea apartamentelor, la precizări privind TVA redusă la restaurante și cărți și avansul la leasing

de F.B. HotNews.ro
Noi modificări fiscale au fost publicate zilele trecute în Monitorul oficial, iar despre ele HotNews.ro a mai scris înainte. În multe cazuri sunt anumite corelări. Așa cum spuneam și atunci, domeniile vizate sunt diverse, pornind de la vânzarea apartamentelor și continuând cu faptul că pe zona leasingului avansul va fi considerat rată, la TVA redusă la restaurante și cărți se fac unele precizări, fiind modificate articolele respective din normele de aplicare ale Codului fiscal. Mai jos aveți principalele modificări fiscale intrate în vigoare.

Florin Cîtu
Foto: Facebook/ Florin Citu

Cîțu îl invită pe Ciolacu la discuțiile cu reprezentanții agențiilor de rating

de DP HotNews.ro
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a dat vina luni pe PSD pentru situația economică actuală a României, acuzându-i pe social-democrați că ceea ce au propus ei în Programul de guvernare este o ”crimă cu premeditare” și invitându-l pe Marcel Ciolacu să participe la discuțiile cu agențiile de rating, pentru a explica măsurile pe care le propune. Reamintim că Fitch și Moody`s vor prezenta raportul privind ratingul suveran la finalul acestei luni, iar Standard& Poors are ca termen 4 decembrie, cu două zile înainte de alegeri.
Fintech
Foto: Pexels

11 startup-uri fintech, selectate într-un program de accelerare, pot obține finanțări de 200.000 Euro

de RA HotNews.ro
Techcelerator a selectat 11 startup-uri pentru programul de accelerare NEXT FinTech, derulat cu sprijnul Fondului European pentru Europa de Sud-Est din Luxemburg și a partenerilor GapMinder VC, Google pentru Startups, Seedblink, TechAngels, Asociația RoFintech și Stripe. Iată cu ce produse vin cele 11 startup-uri.
Fonduri europene firme IT
Foto: Dreamstime.com

Perioada de deschidere a sesiunii de aplicare la Măsura 2 - granturi de 2.000-150.000 Euro pentru IMM și ONG a fost anunțată

de CZ HotNews.ro
S-a anunțat perioada în care firmele mici și mijlocii (IMM) și ONG-urile eligibile vor putea solicita ajutoarele de stat pentru capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro fiecare, din fonduri europene și de la buget, din cadrul Măsurii 2.
Flux uzina Feldioara
Foto: Compania Nationala a Uraniului

Care va fi soarta uraniului din România: Administrația de Mediu a cerut insolvența Companiei Uraniului / Între timp, Nuclearelectrica ar putea cumpăra uzina de la Feldioara

Duminică, 18 Oct 2020 Economie | Energie
Administrația Fondului pentru Mediu a cerut în urmă cu o lună insolvența Companiei Naționale a Uraniului (CNU), solicitând în același timp și desemnarea în calitate de administrator judiciar un consorțiu format din Rovigo SPRL și Trust Insolvency SPRL, potrivit unui document consultat de HotNews.ro. De fapt, Administrația de Mediu s-a introdus ca parte într-un dosar de deschidere a procedurii insolvenței, care se află pe rolul Tribunalului București încă din februarie 2020. Ce s-ar putea întâmpla de acum înainte?
fondatorii Apiary Book
Foto: Hotnews

O aplicație românească de management apicol, folosită la nivel global, caută finanțare de 200.000 Euro prin SeedBlink

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Apiary Book, cea mai utilizată aplicație pentru managementul stupinei la nivel global, vizează să obțină 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platformă din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totală de finanțare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusă de fondul de investiții GapMinder.
Uzina Ford Craiova
Foto: Ford

Producția auto Dacia și Ford a scăzut cu 14% la nouă luni

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 19 Oct 2020 Economie | Auto
​Producția de automobile în România a scăzut cu 14% în primele nouă luni în țară, după ce uzinele Dacia și Ford nu au funcționat mai bine de o lună în primul val al pandemiei, arată datele ACAROM. Septembrie a adus însă o producție net mai bună decât în luna similară din anul trecut, iar întreg 2020 s-ar putea încheia cu o producție totală de peste 450.000 de unități.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Cum arată ”V”-urile României. Cele mai mari pensii stabilite în funcție de contributivitate. Pandemia ar putea declanșa o criză financiară. Cum funcționează IMM Invest în construcții. Cresc importurile de paste din Italia

de DP HotNews.ro
Românii, consumatori de paste în pandemie. Importurile din Italia au crescut cu 40% ● Cele mai mari pensii stabilite doar în funcție de contributivitate: opt români iau peste 25.500 de lei brut lunar ● Cum funcționează IMM Invest în construcții: „Am folosit banii la plata furnizorilor și pentru asigurarea stocului de marfă“ ● Avertisment: Pandemia ar putea declanșa o criză financiară ● Wargha Enayati: E mai important să luam o decizie greșită, dar în unitate, decât una corectă, dar în dezbinare ● Revenirea economiei: cum arată ”V”-urile României ● Factual.ro: E un adevăr sau o minciună afirmația lui Ciolacu: ”Niciun municipiu reședință de județ condus de un primar PSD nu a primit niciun ban”? ● Diagnosticul și recomandările FMI pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare ● Ne paște foametea? Seceta a distrus jumătate din recolte. De ce vom duce lipsă.
Continua defrisarile!
Foto: USER UPLOADED

România a cheltuit anul trecut 16 miliarde de lei pentru protecția mediului

de DP HotNews.ro
În anul 2019, cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național au fost de aproximativ 16 miliarde lei, adică aproximativ 1,5% din PIB, au transmis luni dimineață reprezentanții Institutului Național de Statistică. Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la gestionarea deșeurilor, 42,0% din totalul cheltuielilor pentru protecția mediului la nivel național, urmate de cheltuielile pentru protecția aerului și a climatului (19,8%) și de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (19,7%).
Tren din reteaua Trans Europ Express
Foto: Wikimedia Commons
Articol susținut de grupul Grampet

Trans - Europ - Express - Povestea super-trenurilor care au dominat vestul Europei timp de 30 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, 18 Oct 2020 Economie | Industrie Feroviara
Acum jumătate de secol, peste o sută de orașe europene erau legate printr-o rețea de trenuri rapide și prestigioase, cu aer condiționat, cu bucătari la bord, cu uși electrice și doar cu vagoane de clasa 1. Trenurile Trans - Europ - Express au schimbat modul în care se călătorea pe calea ferată în Europa de Vest, iar datorită lor, trenul a putut lupta cu brio în competiția strânsă cu avioanele și cu mașinile. În articol puteți citi de ce TEE a fost un succes, de ce a decăzut în anii 70 și cum de se vorbește în prezent despre readucerea ideii la viață.
Workation: vacanta si munca
Foto: Hotnews

Workation, un nou trend de călătorii și muncă: un concept care ar face fericiți mulți angajați români și ar revigora turismul

de Florin Bărbuță HotNews.ro
Sâmbătă, 17 Oct 2020 Economie | Companii
Imaginează-ți că stai pe un șezlong la plajă, cu o bere în mână, sau undeva în Deltă, la pescuit pe o barcă, ori la munte, îți scoți laptopul și lucrezi liniștit. Firma plătește pentru ca tu să te bucuri de vacanță și să lucrezi câteva ore pe zi. Practic, e o vacanță de lucru. Acest subiect apărea sporadic în anii trecuți în presa din Asia, dar, de când cu pandemia, a prins avânt, mai ales că acum mulți angajați lucrează de la distanță. În Japonia, de exemplu, autoritățile au început anul acesta să încurajeze workation, care face parte din strategia de turism.
Fonduri
Foto: Pixabay

Noua grilă de punctaj la ajutoarele de investiții de 50.000-200.000 Euro pentru IMM. Ordonanța de urgență 174/2020

de CZ HotNews.ro
Sâmbătă, 17 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență 174/2020, care modifică OUG 130/2020, privind ajutoarele de stat în valoare totală de aproape 1 miliard de euro, din fonduri europene și de la buget. Se schimbă astfel grila de punctaj de la Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firmele mici și mijlocii (IMM).
Dacia Spring
Foto: Dacia

Dacia Spring - Cât ar putea fi autonomia în cele mai rele condiții de condus și care vor fi diferențele față de SUV-ul electric Renault care se fabrică deja în China

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 17 Oct 2020 Economie | Auto
Dacia Spring, primul model electric al mărcii, are o autonomie medie de 225 km, dar în condiții de frig extrem sau de condus la viteză maximă autonomie ar putea scădea sub 150 km, au spus reprezentanții Groupe Renault, într-o discuție cu presa din România. Spring va fi produs în China la uzina unde este construit în prezent micul SUV K-ZE al Renault, dar cei de la Dacia spun că Spring este structural diferit și ranforsat, pentru a fi conform cu regulile europene, inclusiv la capitolul teste de siguranță EuroNCAP.
Bursa de Valori Bucuresti
Foto: BVB

Bursa de la București a pierdut 1,9 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână

de V.M. HotNews.ro
Duminică, 18 Oct 2020 Economie | Burse
Bursa de Valori de la București (BVB) a pierdut în această săptămână 1,9 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,45%, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a înregistrat o creștere cu 18,99%.
Dolari
Foto: Dreamstime.com

Guvernul SUA încheie anul fiscal cu un deficit record de peste 3.000 de miliarde de dolari

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 17 Oct 2020 Economie | Finanțe
Deficitul bugetar al Statelor Unite în anul fiscal 2020 a ajuns la 3.130 de miliarde de dolari, mai mult decât triplul deficitului de 984 miliarde de dolari de anul trecut și dublu față de recordul anterior de 1.400 de miliarde de dolari din 2009.
Brexit
Foto: pixabay.com

Moody's retrogradează ratingul Marii Britanii, pe fondul pandemiei de Covid-19 și al Brexit

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 17 Oct 2020 Economie | Finanțe
Agenția de evaluare Moody's a redus ratingul datoriei Regatului Unit din cauza impactului economic al crizei coronavirusului, a Brexit și a lipsei unor planuri bugetare clare din partea guvernului prim-ministrului Boris Johnson.
China
Foto: istock.com

Goldman Sachs: Asia, mai bine poziționată pentru o recuperare rapidă a economiei

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 17 Oct 2020 Economie | Finanțe
Asia este mai bine poziționată pentru o recuperare rapidă a economiei comparativ cu restul planetei deoarece a reușit, în mare parte, să controleze transmiterea coronavirusului, a declarat Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci din Statele Unite, potrivit CNBC, citează Mediafax.
Carl Pei
Foto: Instagram

„Puștiul fără diplomă de facultate” care a fondat compania de telefoane OnePlus

de CZ HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | IT
Antreprenorul Carl Pei, cofondator al OnePlus, a confirmat, vineri, că părăsește compania chineză de telefoane mobile, alături de care s-a maturizat și s-a impus în business-ul global.
Proiect romanesc paduri
Foto: Hotnews

IT-iștii români care apără pădurile, premiați cu 12.000 Euro de Uniunea Europeană

de CZ HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | IT
O echipă de IT-iști români a câștigat un premiu european de prestigiu însoțit de un cec de 12.000 de euro din partea Comisiei Europene, pentru un sistem care folosește datele satelitare pentru protejarea pădurilor împotriva defrișărilor ilegale.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
DOCUMENT

Noi măsuri fiscale: eșalonarea datoriilor pentru bunii platnici, fără impozitul specific la Horeca, testele COVID -cheltuieli deductibile din impozit și altele

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Anunța recent Ministerul Finanțelor eșalonarea pe 12 luni la plata taxelor, fără garanții, pentru firmele afectate de COVID. Proiectul de OUG a fost publicat în dezbatere publică. Pe lângă această măsură, se află și altele. Mai jos le vom prezenta pe scurt. O parte dintre ele au fost anunțate, precum deductibilitatea cheltuielilor cu testele COVID sau scutirea de la plata impozitului specific pentru Horeca.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Ajutoarele de stat de câte 50.000-200.000 Euro pentru IMM: Noul proiect de procedură, planul de investiții și banii pentru consultant

de CZ HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Ministerul Economiei a publicat vineri o nouă formă, a doua, a proiectului de procedură de implementare a Măsurii 3 - granturi pentru investiții de câte 50.000-200.000 Euro pentru firmele mici și mijlocii (IMM). Printre modificări se numără introducerea comisionului limitat pentru consultanții care fac proiectele în rândul cheltuielilor eligibile, cu o limită. Sunt publicate și anexele, printre care formularul cu planul de investiții.
Google
Foto: pixabay.com

Google anunță noi funcții pentru motorul de căutare: Cum este folosită inteligența artificială pentru a ajuta utilizatorii să găsească ce caută

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | IT
Google a anunțat câteva funcții noi ale motorului de căutare, care folosesc inteligența artificială (AI) pentru a-i ajuta pe utilizatori să găsească mai ușor ce caută "în Google" - o melodie prin simpla fredonare, un text ascuns într-un site sau un anumit pasaj dintr-un videoclip.
premiiIL2020
Foto: Hotnews

Cele mai bune idei de afaceri în IT: Câștigătorii Innovation Labs 2020

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | IT
Programul de accelerare și mentorat pentru tineri antreprenori Innovation Labs și-a desemnat câștigătorii în cadrul Finalei Demo Day. Peste 460 de tineri s-au înscris la cele cinci Hackathoane ale competiției, desfășurate la nivel național, propunând peste 160 de idei pentru produse și servicii digitale. Iată cele mai bune proiecte.
Intalnire la Guvern cu mediul de afaceri
Foto: Guvern

Orban, la întâlnirea cu reprezentanții mediului de afaceri: Guvernul nu are în vedere majorări de taxe și nici introducerea de taxe noi

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Companii
Propunerea pe care România o va face Comisiei Europene privind Planul național de recuperare și reziliență a fost principala temă de discuție în cadrul consultărilor de vineri ale premierului Ludovic Orban cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, potrivit unui comunicat al Guvernului. În cursul lunii noiembrie, va fi pusă în dezbatere publică propunerea României privind Planul național de recuperare și reziliență, care va fi ulterior transmis Comisiei Europene.
Dacia Spring
Foto: Dacia

Dacia confirmă că mașina electrică va fi produsă în China. De ce a fost numită Spring?

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Auto
Dacia confirmă faptul că prima sa mașină electrică va fi produsă în China, unde este produs și micul SUV Renault K-ZE ce are multe în comun cu Spring. Numele mașinii a fost ales fiindcă este scurt și ușor de reținut, spun cei de la companie care se referă la mașină ca fiind ”a treia revoluție de la Dacia”, după Logan și Duster. Mașina va fi lansată în prima parte din 2021 pentru car-sharing și va ajunge în toamna anului viitor la clienții persoane fizice. Viteza maximă este 125 km/h, autonomie promisă este 225 km.
Prelungire Măsura 1 - microgranturi 2.000 EUR
Foto: Dreamstime.com

S-a prelungit sesiunea de cerere - microgranturi de câte 2.000 Euro pentru IMM, PFA, ONG, CMI. Nici jumătate din buget nu este consumat

de CZ HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
S-a prelungit sesiunea de cerere a microgranturilor de câte 2.000 de euro acordate unor IMM, PFA, ONG și cabinete medicale eligibile, prin Măsura 1 a ajutoarelor de stat pentru redresarea din criza coronavirus COVID-19.
Cauta un cantec
Foto: google

VIDEO Fredonează un cântec și Google ți l-ar putea găsi - Compania americană a lansat o nouă opțiune de căutare

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | IT
Google a lansat o opțiune prin care cei care au auzit o melodie și nu știu cine o cântă să poată să afle acest lucru cu ajutorul motorului de căutare, fredonând din acea melodie. Cei de la Google spun că lunar sunt 100 de milioane de căutări pe tema ”ce melodie este aceasta”.
Renault Megane eVISION Concept
Foto: Renault

Renault a prezentat un concept de Megane 100% electric. Mașina va fi produsă de la final de 2021

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Auto
Renault a prezentat la evenimentul unde a fost lansată Dacia Spring, un concept de Megane 100% electric care va fi produs la o uzină din Franța, peste un an. Autonomia promisă este de 450 km. Megane electric va concura în special cu modelele de la Volkswagen. Renault a vândut 300.000 de mașini electrice în zece ani, dar acum are mulți concurenți și trebuie să lanseze modele de clasă mai mare și cu marjă mai mare de profit.
Masini in trafic
Foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Septembrie a fost prima lună din acest an în care piața auto europeană a crescut. Efectele pandemiei se resimt însă puternic

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Auto
În septembrie înmatriculările de mașini noi în UE au crescut cu 3% față de luna similară din 2019, fiind prima creștere din acest an. Însă dacă luăm datele la nouă luni, piața auto europeană a scăzut cu 29%, iar în România, cu 32%. Luna trecută vânzările Dacia au crescut cu 35%, dar la nouă luni scăderea a fost de 35%.
Business report
Foto: Hotnews

​Business report: Nu vor crește taxele nici anul următor. Proprietarii de restaurante reacționează virulent la sistemul gândit de Guvern. Conectarea caselor de marcat inteligente se va încheia în prima parte a anului 2021

de DP HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ministrul Finanțelor: Nu vor crește taxele nici până la finalul acestui an, nici anul următor ● Mircea Coșea : Bruxellesul ne avertizează că nu mai putem rămâne o economie ”colonială”, fără plus valoare ● Renault a prezentat versiunea de serie a mașinii electrice Dacia Spring ● China pare că trece cu bine peste șocul pandemic. Ce se întâmplă însă cu datoriile și nevoia de capital? ● Burduja, MFP: Procesul de conectare a caselor de marcat inteligente se va încheia în prima parte a anului 2021 ● Proprietarii de restaurante reacționează virulent la sistemul gândit de Guvern ● Autoritățile iau măsuri care se bat cap în cap: la cazuri puține, restricții, la mii de cazuri, relaxare.
Constructii de locuinte
Foto: Hotnews

Construcțiile de clădiri rezidențiale au crescut în august cu aproape 25%

de DP HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Pe fondul costurilor reduse cu finanțarea pe termen mediu, dar și al programului guvernamental Noua Casă, lucrările de construcții pe segmentul rezidențial au urcat în august cu aproape 25%, potrivit datelor transmise vineri de INS. În primele 8 luni, creșterea este de 17,2% față de ianuarie-august 2019.
Criza coronavirus
Foto: Sleepyfellow / Alamy / Profimedia Images

Costul economic asociat pandemiei. Câte miliarde de lei evaporă criza corona din economie

de DP HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Calculele sunt destul de dificil de făcut, pentru că există costuri directe (închiderea restaurantelor de pildă, care le amputează în mod direct veniturile ) și costuri indirecte, dificil de măsurat (pierderea locului de muncă poate fi un asemenea exemplu). Am pornit de la estimările făcute de FMI înainte de criză și cele publicate acum două zile. Nu am luat în calcul un nou lockdown, care, dacă totuși ar avea loc, ar deteriora serios o economie și așa fragilă cum e a noastră. ”Dacă luăm în calcul un scenariu alternativ, în care am mai avea încă un episod de lockdown de două luni, similar cu cel din primăvară, am avea o scădere de -7% anul acesta și de -1% în anul următor. Nu vedem însă o probabilitate foarte mare ca acest scenariu să se întâmple”, a spus joi Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR.
Pesta porcina
Foto: pixabay.com
 documente
(15 Oct 2020) PDF, 576KB

Nereguli în procesul de prevenire și control al pestei porcine africane- Corpul de Control al premierului

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 15 Oct 2020 Economie | Agricultura
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin direcțiile județene, nu a respectat prevederile Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, ca urmare a faptului că au fost achiziționate doar cinci din opt incineratoare mobile, a constatat Corpul de Control al premierului. Incineratoarele furnizate au fost aduse cu întârziere. În plus, au existat și sincope în utilizare.
Dacia Spring de serie
Foto: HotNews

FOTO VIDEO Dacia prezintă prima sa mașină electrică, Spring. Autonomia promisă este de 225 km. Mașina va ajunge la clienți în toamna lui 2021. Cum arată mașina care poate atinge maxim 125 km/h

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 15 Oct 2020 Economie | Auto
Dacia a prezentat într-un eveniment online versiunea de serie a conceptului Spring arătat în primăvară. Modelul electric cu autonomie de 225 km va putea fi comandat de la vară și va ajunge la clienți în toamnă, urmând a deveni cea mai ieftină mașină electrică din UE. Sub sigla Renault a fost prezentat și un concept de Megane electric ce va fi produs din 2021. Motorul Megan-ului va avea echivalentul a 220 CP, în timp ce la Dacia Spring va fi de 45 CP.
  • HotNews.ro a transmis LIVE VIDEO TEXT lansările Dacia și Renault.
Telefon mobil
Foto: pixinio

​Schimbări majore în Comunicații: Românii își vor putea porta numărul de telefon în maxim o zi, cu returnarea creditului neutilizat și ar putea să se transfere de la un furnizor de internet la altul

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 15 Oct 2020 Economie | Telecom
Românii care vor să-și schimbe furnizorul de telefonie, dar să-și păstreze numărul de telefon ar putea să facă această operațiune numită portabilitate în maxim 1 zi, în loc de maxim 3 zile cât este acum, și li se va retuna, la cerere, creditul rămas neutilizat plătit în avans furnizorului la al cărui serviciu se renunță, potrivit unui proiect de lege care va transpune în legislația națională Codul European al Comunicațiilor. Suplimentar serviciului de portabilitate a fost reglementat și transferul la un alt furnizor de internet. Vezi în articol ce alte schimbări majore vor avea loc în telecom.
Dolari
Foto: Dreamstime.com

Nou fond de 500 milioane dolari pentru startup-uri IT, de la un investitor al Uber și Roku

de CZ HotNews.ro
Joi, 15 Oct 2020 Economie | IT
Startup-urile IT vor putea obține noi finanțări de capital de risc printr-un fond de investiții de 500 de milioane de dolari, lansat joi de compania americană de investiții Menlo Ventures, care a mai susținut anterior aplicația de transport Uber și compania de dispozitive pentru streaming Roku, când erau la început de drum.
Fonduri UE digitalizare imm
Foto: Dreamstime.com

S-a modificat schimbarea: Când încep Măsurile 2 și 3 de ajutoare de stat pentru IMM, de max. 200.000 Euro fiecare

de CZ HotNews.ro
Joi, 15 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Secretarul de stat din Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru a anunțat, joi, alte perioade de deschidere a Măsurii 2 - ajutoare de stat de lucru de 2.000-150.000 de euro și a Măsurii 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firme. El îl contrazice pe șeful său, ministrul Virgil Popescu, cel care prezentase cu numai o zi înainte alt calendar orientativ.
Fonduri edtech
Foto: Dreamstime.com

Noi finanțări de 500.000-5 milioane dolari pentru startup-uri IT de educație din Europa

de CZ HotNews.ro
Joi, 15 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile care dezvoltă tehnologii în domeniul educației (edtech) vor putea obține finanțări de capital de risc între 500.000 și 5 milioane de dolari, printr-un nou fond de investiții.
Dragos Anastasiu
Foto: Hotnews

Dragoș Anastasiu: Dacă nu vom investi masiv în primul rând în resursa umană, ne vom îneca cu banii europeni/ Să te ferească Dumnezeu de prostul cu inițiativă: proiecte care distrug natura

de F.B. HotNews.ro
Dacă nu vom investi masiv în primul rând în resursa umană din toate părțile, din privat, educație, administrația publică, părerea mea este că nu vom avea nicio șansă să absorbim nimic, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK). „Ne vom îneca cu bani. Lucrul ăsta îl văd foarte mulți privați, care pot să dispună de bani, care au lichidități, și din lipsă de resursă umană cu mindset-ul corect nu fac aceste lucruri”, a spus el.
Comparator oferte gaze
Foto: ANRE

Renegocierea contractelor de gaze poate duce la facturi mai mici cu 60 lei până la 150 lei pentru fiecare lună de iarnă- Consiliul Concurenței

de C.P. HotNews.ro
Joi, 15 Oct 2020 Economie | Energie
Consumatorii casnici care folosesc gazele naturale pentru încălzire ar putea plăti facturi mai mici cu sume cuprinse între 60 și 150 lei/lună de iarnă în situația în care schimbă contractul sau furnizorul, estimează Consiliul Concurenței în urma finalizării primei etape a analizei derulate în contextul liberalizării activității de furnizare a gazelor naturale către clienții casnici.
Ionut Simion - presedinte AmCham Romania
Foto: Facebook

Simion (AmCham): Doamne ajută să putem să plătim taxele pe care urmează să le stabilească guvernanții noștri în legislatura următoare

de F.B. HotNews.ro
Ionuț Simion, președinte AmCham, a dat de înțeles în cadrul unei conferințe online că se așteaptă la taxe după alegeri, spunând, în încheierea intervenției sale: "Doamne ajută să putem să plătim taxele pe care urmează să le stabilească guvernanții noștri în legislatura următoare".
Dragos Rosca
Foto: Facebook

Dragoș Roșca: Va începe o bătălie pe resurse și pe bani pentru a putea sprijini companiile să-și revină din criză și să crească

de F.B. HotNews.ro
Ne aflăm într-un climat de maximă incertitudine nu doar în România, ci peste tot în lume, și asta are un impact asupra investițiilor, a declarat Dragoș Roșca, președinte al Romanian Business Leaders (RBL), referindu-se la investițiile private, în principal. “Nu știm ce se va întâmpla în etapa valului doi și valului trei. Nu știm dacă mai există bani disponibili la nivelul țărilor și a bugetelor diverselor țări pentru a susține programe în viitor. Trebuie să fim, totuși, foarte realiști”, a spus el.
Start Up Nation
Foto: Pixabay

Noul Start-Up Nation: „Nu știu dacă anul acesta vom mai avea capacitatea să-l implementăm”. O propunere de punctaj discutată

de CZ HotNews.ro
Joi, 15 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Noul program Star-Tech Innovation, care ar trebui să înlocuiască vechiul Start-Up Nation, se confruntă cu lipsa de personal din Ministerul Economiei și agențiile pentru IMM-uri din subordinea sa, fiind incertă lansarea schemei de finanțare pentru firme în anul 2020.
Energia eoliana
Foto: Planning
 documente
(15 Oct 2020) PDF, 614KB

DOCUMENT Ofensiva energiei verzi: Comisia Europeană nu este mulțumită de țintele României, iar producătorii de energie regenerabilă fac presiuni pentru o tranziție energetică mai rapidă

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 15 Oct 2020 Economie | Energie
Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) al României nu este privit cu prea mare entuziasm de către Comisia Europeană. Într-o analiză publicată miercuri, Comisia Europeană arată că țintele României pentru o tranziție la energia verde nu sunt suficient de ambițioase. Producătorii de energie regenerabilă din România au reacționat imediat și cer autorităților să țină cont de opiniile Comisiei Europene, să crească ținta pentru regenerabile și să accelereze tranziția energetică.
Moto G 5G Plus
Foto: Hotnews

REVIEW Motorola Moto G 5G Plus - Cât de bun poate fi un telefon sub 2.000 de lei?

de Victor Cozmei HotNews.ro
Sâmbătă, 26 Sept 2020 Economie | Gadget
În ultimii ani telefoanele din gama medie au devenit din ce în ce mai bune, cu specificații și funcții demne de unele vârfuri de gamă, dar au ajuns să coste doar jumătate sau chiar o treime din preț. Același lucru e valabil pentru Motorola Moto G 5G Plus, un telefon excelent ce aduce experiența unui flagship, la pachet cu accesul la tehnologia 5G, însă la un preț mult mai prietenos cu portofelul. HotNews.ro testează în 2020 câte un telefon de la branduri cu renume pe fiecare plajă de preț, după variantele entry-level, am trecut acum în gama medie (sau chiar sub-medie) și am testat în detaliu noul Motorola Moto G 5G Plus.
Ciprian Dascalu - economist-sef BCR
Foto: Hotnews

Ciprian Dascălu, economist-șef BCR: Revenirea sectorului manufacturier este lentă comparativ cu țările vecine/Euro ar putea ajunge la 4,9 lei la finalul anului

de Dan Popa HotNews.ro
”Ne menținem estimarea privind o contracție economică de -4,7% în tot anul 2020, prognoză nemodificată de la începutul pandemiei. Perspectiva pentru anul 2021 este strâns legată de evoluțiile fiscale după alegerile parlamentare din decembrie și respectiv posibilele măsuri de ajustare a deficitului bugetar pentru a evita retrogradarea ratingului de țară în categoria nerecomandată investițiilor”, a spus joi într-o conferință de presă online economistul șef al BCR, Cipian Dascălu. Banca a revizuit în creștere prognoza de creștere economică pentru anii 2022-2024 cu 1,2-1,4 puncte procentuale la 3,7%, 4,7% și respectiv 5,3% pentru a ține cont de intrări mai mari de fonduri europene în cadrul planului de redresare al UE, a mai anunțat Dascălu.
Tazz by eMAG
Foto: Hotnews

Aplicația de livrări Tazz by eMAG a atras investiții de peste 25 de milioane lei

de RA HotNews.ro
Joi, 15 Oct 2020 Economie | IT
Aplicația de livrări Tazz by eMAG a atras investiții de peste 25 de milioane lei în ultimele 6 luni și anunță dezvoltarea de noi aplicații pentru clienți și curieri, creșterea echipei și extinderea parteneriatelor cu restaurante și retaileri.
Rating
Foto: pixabay.com

Dascălu, BCR: Cred că agențiile de rating vor amâna decizia privind ratingul României până după alegeri

de DP HotNews.ro
”Cred ca agentiile de rating vor amana deciziile, iar pentru 2021 vor astepta un plan credibil de la noul Guvern, cu o tinta precisa pentru a tine sub control cheltuielile rigide si a inversa tendința de creștere a datoriei ca raport in PIB. Nu cred ca se vor precipita sa ia o decizie pana la instalarea unui nou Guvern”, a spus joi economistul-șef al BCR, Ciprian Dascălu. Reamintim că Fitch și Moody`s ar urma să publice la finalul acestei luni decizia privind ratingul suveran, iar Standard&Poor`s are ca dată a publicării 4 decembrie 2020, cu doar două zile înainte de data fixată (cel puțin la această oră) a alegerilor.
Ramona Jurubita
Foto: Facebook
​Articol actualizat

Ramona Jurubiță (FIC): România a atras o pondere mare de investiții cu intensitate tehnologică scăzută, în ultima decadă/ Anastasiu (AHK): Poți să ai bani gârlă, dar dacă nu ai oameni pregătiți cu un anumit mindset, lucrurile nu se întâmplă

de F.B. HotNews.ro
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) împreună cu Academia de Studii Economice (ASE) au făcut o analiză din care reiese că România a atras, în ultima decadă, investiții cu valoare adăugată scăzută sau intensitate tehnologică scăzută, a declarat Ramona Jurubiță, președintele FIC, într-o conferință organizată de news.ro. Ea a precizat că raportul urmează să fie lansat în perioada următoare.
industria de gaming
Foto: commons.wikimedia.org

Un grup de antreprenori din Polonia lansează în România un accelerator de investiții pentru studiourile independente de jocuri

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 15 Oct 2020 Economie | IT
Movie Games, producător polonez de jocuri video și INC, companie de consultanță în investiții și piețe de capital, lansează în România Mill Games – un accelerator pentru studiourile independente de jocuri video. Ce finanțări pot obține dezvoltatorii români.
Bruno Le Maire
Foto: Wikimedia Commons

Franța va începe colectarea taxei digitale impuse giganților tech de anul acesta

de S.J. HotNews.ro
Franța va începe colectarea taxei digitale impuse giganților tech începând de anul acesta după ce discuțiile internaționale privind un acord global în legătură cu taxarea marilor companii online au eșuat, a anunțat miercuri ministrul de finanțe francez, Bruno Le Maire, potrivit Politico.
Motociclete
Foto: Dechev | Dreamstime.com

Comerțul cu motociclete și-a dublat afacerile față de primele 8 luni din anul trecut, fiind urmat de afacerile cu piese auto și service-uri. Turismul și jocurile de noroc, la capătul celălalt al listei

de DP HotNews.ro
​Afacerile cu motociclete nu doar că s-au recuperat după primele 8 luni din acest an, dar au reușit aproape să își dubleze volumul, arată datele transmise joi de Institutul Național de Statistică. Service-urile auto vin din urmă, cu un grad de recuperare de peste 99% și de comerțul cu piese auto (90% din afacerile din primele 8 luni de anul trecut). La capătul celălalt al listei sunt afacerile care sunt la jumătate din ceea ce erau anul trecut: turismul (51%), jocurile de noroc (puțin peste 60%) și sectorul HoReCa (69%), mai arată calculele INS.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Clasament The Banker: cele mai performante bănci românești. Editorial Tudorel Andrei, INS. Scandal în sectorul pâinii. Competitivitatea IMM-urilor și accesul limitat la capital. Avertismentul FMI

de DP HotNews.ro
Cele mai performante bănci românești, în viziunea The Banker: în ordine descrescătoare, Banca Transilvania, First Bank și Libra Internet Bank ● Recensământul populației și locuințelor din 2021: vom afla, în sfârșit, câți oameni locuiesc, de fapt, în București ● Tudorel Andrei: România înregistrează an de an deficit în comerțul internațional cu produse agro-alimentare, situație în contrast cu cea din Bulgaria, Ungaria și Polonia ● Cum este afectată competitivitatea IMM-urilor din cauza accesului limitat la capital ● Scandal în sectorul pâinii. Fără ambalaj sau fără Covid? ● Modificari la Legea salarizarii, majorari pentru functionarii publici ● Avertisment FMI: Impactul economic al pandemiei va fi mai redus decât se estimase, dar redresarea va fi „de durată, inegală și nesigură“ ● Tendință vizibilă de revenire a industriei.
interviu cu antreprenorul Andrei Pitis
Foto: Hotnews

​VIDEOINTERVIU Cum faci trecerea de la startup la corporație și înapoi: De vorbă cu antreprenorul Andrei Pitiș despre ideile de startup-uri care pot ajunge “unicorni” și pregătirea IT-iștilor români

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | IT
A creat primul smartwatch românesc, cumpărat de Fitbit, a fost vicepreședinte în compania americană mai mulți ani, iar acum, Andrei Pitiș s-a întors la investiții în startup-uri IT și la pregătirea tinerilor antreprenori din IT. Ce idei de afaceri au șanse să primească finanțare și unde se află următorul unicorn românesc și de ce nu avem startup-uri românești pe zona de hardware.
Microbuz scolar
Foto: Agerpres (editat)

Firmele de transport persoane care nu respectă regulile, luate în colimator / Orban: Domnule ministru Vela, fără milă și controale la maxim!

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | Companii
Premierul Ludovic Orban a cerut miercuri, la începutul ședinței de Guvern, controale și amenzi asupra operatorilor de transport persoane care nu respectă măsurile de protecție împotriva Covid-19. Orban consideră că o atenție specială trebuie acordată transportului elevilor. Premierul consideră că trebuie date amenzi drastice acolo unde se constată că sunt încălcate "cu nerușinare niște norme elementare care trebuie puse în practică". Potrivit premierului sunt cazuri în care elevii sunt îngrămădiți în mijloacele de transport.
Fonduri europene firme IT
Foto: Dreamstime.com

S-a anunțat orientativ când se vor deschide Măsurile 2 și 3, granturi de maximum 150.000 euro și 200.000 euro

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat, miercuri, în ședința de Guvern, când urmează să fie deschise sesiunile de aplicare la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de 2000-150.000 euro pentru IMM-uri și anumite ONG-uri, precum și la Măsura 3, granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri.
Agentie BCR cashless
Foto: Hotnews

​Începând de luni accesul în agențiile BCR se va face exclusiv pe bază de programare

de DP HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​​”Ca măsură suplimentară pentru protejarea sănătății angajaților și a clienților săi și pentru reducerea timpilor de așteptare, Banca Comercială Română va permite accesul în unități exclusiv pe bază de programare. BCR extinde astfel proiectul-pilot de programări telefonice, derulat în ultimele luni, care s-a dovedit de succes”, au transmis miercuri reprezentanții băncii. Extinderea sistemului la nivelul întregii rețele, începând de luni, este una temporară și a fost accelerată de escaladarea, la nivel național, a ratei de cazuri de infectare cu COVID-19, precum și de apropierea sezonului rece, în contextul în care există cazuri în care se formează cozi în fața unităților bancare.
Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă a fost notificat la Comisia Europeană

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | Energie
Guvernul a notificat marți către Comisia Europeană acordul încheiat cu SUA referitor la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1, a anuțat ministrul economiei Virgil Popescu, la începutul ședinței de Guvern. Acesta a precizat că notificarea a fost făcută conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea în cadrul acordului fiind subordonată prevederilor naționale, europene și internaționale.
Alimente
Foto: pixabay.com

Bloomberg: Statele încep să își facă stocuri de alimente pe măsură ce prețurile cresc și criza Covid se agravează

de DP HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Cumpărătorii de produse agricole din Cairo și până în Islamabad au intrat într-o febră a cumpărăturilor după ce pandemia de Covid-19 a perturbat lanțurile de aprovizionare, transmite Bloomberg, citată de Agerpres. Iordania și-a constituit rezerve record de grâu în timp ce Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a luat o măsură neobișnuită de a cumpăra grâu de pe piețele internaționale tocmai în mijlocul recoltatului producției interne. La rândul său Taiwanul a anunțat că își va majora rezervele strategice de alimente, iar China a început să cumpere nutreț pentru a-și hrăni efectivele în creștere de porci.
Poza Tudorache tablete
Foto: Captura Facebook

Controversata achiziție de tablete făcută în mandatul primarului PSD Daniel Tudorache în Sectorul 1 este controlată de Camera de Conturi București

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | Telecom
Contractul ținut la secret de primarul PSD Daniel Tudorache pe baza căruia au fost livrate tablete cu internet pe 2 ani către elevii și cadrele didactice din Sectorul 1 face în prezent obiectul unui audit al Camerei de Conturi București, mai multe detalii urmând a fi date la finalizarea controlului, se arată într-un răspuns al Primăriei Sectorului 1 la solicitarea HotNews.ro. Este vorba de un contract de 76 milioane lei, finanțat din bani publici, atribuit prin negociere, nu prin licitație, în care este ținută la secret firma care va încasa banii.
Ministerul Muncii
Foto: Facebook
DOCUMENT

Angajatorul ar putea utiliza semnătura electronică calificată la încheierea contractului individual de muncă - proiect

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Firmele ar putea utiliza semnătura electronică calificată la încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract, iar contractele individuale de muncă și actele adiționale încheiate prin utilizarea semnăturii electronice calificate să fie arhivate de către angajator în arhive electronice care vor fi puse la dispoziția inspectorilor de muncă la solicitarea acestora, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii.
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

Datoria externă totală a crescut în primele 8 luni cu 6,3 miliarde de euro. Cea pe termen lung a crescut în timp ce datoria pe termen scurt e în scădere

de DP HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În perioada ianuarie - august 2020, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 5,78 miliarde euro (mult mai mic decât cele peste 7 miliarde de euro din perioada ianuarie-august 2019), potrivit datelor transmise miercuri de BNR. Acest deficit a fost alimentat de importurile mari care au făcut ca balanța bunurilor să își adâncească deficitul cu 851 milioane euro, în vreme ce balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 426 milioane euro, contribuind astfel la reducerea deficitului balanței de plăți.
Dacia Spring
Foto: Dacia

Dacia va prezenta joi prima sa mașină electrică. De ce momentul este unul istoric

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | Auto
Dacia va prezenta joi versiunea de serie a modelului electric Spring, la șapte luni după ce a prezentat primele poze cu conceptul. Va fi cea mai ieftină mașină 100% electrică de pe piața auto europeană, cu un preț de pornire undeva pe la 14-16.000 de euro care va putea scădea sub 10.000 de euro după aplicarea subvențiilor. Din mai multe motive este un moment cu totul special. La același eveniment de joi, Renault va prezenta un concept de SUV electric pe platforma CMF-EV.
Vaccinare
Foto: Nataliia Mysik | Dreamstime.com

Facebook va elimina reclamele care descurajează oamenii să se vaccineze

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | IT
Facebook a anunțat că va începe să blocheze reclamele care descurajează în mod explicit oamenii să se vaccineze, scrie compania pe blog-ul oficial. Facebook a mai anunțat și o nouă campanie de informare pentru vaccinarea împotriva gripei. Facebook a fost presată mult în ultimii doi ani să ia măsuri pentru limitarea propagării informațiilor dăunătoare, în condițiile în care mișcarea antivaccinare a câștigat adepți.
Industria, foarte afectata de COVID-19
Foto: Pixabay

Producția din industrie rămâne pe minus după primele 8 luni, trasă în jos de sectorul extractiv, auto și textil, dar sprijinită puternic de farma, produse chimice și tutun

de DP HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În luna august 2020, producția industrială a scăzut față de luna precedentă cu 10,5% ca serie brută și a crescut cu 3,9% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică. Cumulat pe primele 8 luni, producția industrială a rămas în contracție, reculul fiind de 13,7% ca serie brută și de 14,2% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, mai reiese din calculele INS.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Ministru: România va cere prelungirea schemei de ajutoare de stat de 1 miliard Euro pentru IMM peste termenul de 31 decembrie 2020

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Firmele mici și mijlocii din România, care vor dori granturi pentru investiții, de câte 50.000-200.000 de euro, din cadrul ajutoarelor de stat în valoare totală de aproape 1 miliard de euro pentru redresarea din criza COVID-19, ar urma să semneze contractele de finanțare chiar și cu 6 luni mai târziu decât era preconizat inițial. Autoritățile române vor cere Comisiei Europene prelungirea schemei de ajutor de stat de la 31 decembrie 2020 până pe 30 iunie 2021.
digitalizare
Foto: Hotnews

Bani pentru digitalizare: IMM-urile vor putea cere până la 100.000 euro, iar înscrierile se vor face la nivel regional

de DP HotNews.ro
Miercuri, 14 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri, inclusiv microîntreprinderi) vor putea accesa curând fonduri nerambursabile pentru digitalizare, inclusiv dacă activează în alte domenii decât cel al tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C), scrie avocatnet.ro. Recent, autoritățile au pus în dezbatere regulile în funcție de care banii vor ajunge la IMM-uri, iar ideea principală este că finanțarea se va acorda local, în fiecare regiune a țării, astfel că vor exista sesiuni multiple de înscriere.
Terminal GNL
Foto: Transgaz
 documente
(13 Oct 2020) PDF, 5MB

​DOCUMENT Noi proiecte ale Transgaz: Un terminal de gaze lichefiate la Marea Neagră va fi construit până în 2026

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | Energie
Compania Transgaz a transmis către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în vederea aprobării, planul actualizat de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor, valabil pentru perioada 2020-2029. Noutățile sunt trei proiecte, unul dintre ele atrăgând în mod special atenția. Este vorba de un terminal de gaze naturale lichefiate care ar urma să fie construit la malul Mării Negre, în următorii șase ani. Documentul transmis de Transgaz urmează să fie aprobat în perioada următoare de către ANRE.
Mirela Păunescu, Radu Ciobanu si Adriana Florina Popa
Foto: Hotnews

Discriminări între părinți create de OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere în vederea supravegherii copiilor

Marți, 13 Oct 2020 Actualitate | Opinii
Articolul nostru vine in contextul propunerii de modificare a OUG nr. 147/2020. Considerăm că Guvernul ar trebui să profite de proiectul de modificare a OUG nr. 147/2020 și să îl completeze cu alte modificări ce se impun urgent, modificări ce ar elimina discriminările create, suntem convinși, dintr-o scăpare. Astfel, conform OUG nr. 147/2020, părinții care îndeplinesc anumite condiții pot beneficia de zile libere plătite de stat în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși. Câteva aspecte care ar trebui modificate cu celeritate se regăsesc în cele ce urmează.
Sorin Grindeanu, presedinte ANCOM
Foto: Hotnews

Vlad Stoica a fost numit președinte al ANCOM, în locul lăsat liber de Grindeanu. Fostul șef de Cancelarie a lui Ponta a fost numit de Parlament cu voturile PSD și PNL, susține deputatul USR Cătălin Drulă

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | Telecom
Parlamentul a hotărât marți, 13 octombrie, numirea lui Vlad Stoica în funcția de președinte al ANCOM, acesta obținând 283 voturi pentru și doar 36 voturi împotrivă, la o distanță majoră față de ceilalți trei candidați înscriși. Vlad Stoica, de profesie avocat, dar fără experiență în domeniul telecomunicațiilor, a fost șeful de Cancelarie al ex-premierului Victor Ponta (în perioada 2013-2015), iar deputatul USR Cătălin Drulă susține că numirea sa în locul lui Sorin Grindeanu la ANCOM s-a făcut și cu voturile PNL. Vezi în articol date din CV-ul său și din ultima declarație de avere publicată.
Apple Store
Foto: Preisler | Dreamstime.com

Lansarea noului iPhone 12, folosită de escroci

de RA HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | IT
Lansarea noului iPhone ar putea fi o oportunitate perfectă pentru escroci de a răspândi caracteristici rău intenționate, atrage atenția Kaspersky, citată de Mediafax. Compania de securitate cibernetică anunță că detectează activități intensificate de fraudă în contextul lansării celui mai popular smartphone
FMI
Foto: FMI
Articol actualizat

FMI a revizuit proiecția contracției economiei românești la 4,8% pentru acest an

de F.B. HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit scăderea economică a României din acest an de la 5%, cât estima anterior, la 4,8%, reiese din raportul „World Economic Outlook”. În ceea ce privește anul viitor, se așteaptă la o creștere economică de 4,6% (anterior prognoza 3,9%).
Pensie
Foto: Digi 24

Legea privind rectificarea bugetară, care ar majora pensiile cu 40%, a fost atacată de Guvern la Curtea Constituțională

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul a depus marți la Curtea Constituțională o sesizare asupra Legii pentru OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat și încă o sesizare asupra Legii pentru aprobarea OUG 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Guvernul spune că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale.
Alexandra Smedoiu
Foto: Deloitte Romania

Smedoiu (Deloitte): Autoritățile europene iau în calcul o taxă digitală pentru finanțarea planului de redresare a economiei ca urmare a pandemiei de COVID-19

de F.B. HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Beneficiile digitalizării sunt evidente, însă, de câțiva ani, companiile din tehnologie au atras atenția autorităților fiscale europene, a declarat Alexandra Smedoiu, partener Impozitare Directă la Deloitte. Potrivit acesteia, taxa digitală este luată în calcul de autoritățile europene pentru finanțarea planului de redresare a economiei ca urmare a pandemiei de COVID-19, cu aplicare cel târziu de la 1 ianuarie 2023.
Computer
Foto: Pixabay

Tranzacție în IT-ul românesc: 2 milioane de euro pentru 25% dintr-o firmă

de CZ HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | IT
Grupul IT Bittnet, din București, urmează să preia 25% din acțiunile unei firme românești de dezvoltare de produse software, tranzacție care se ridică la valoarea de 2 milioane de dolari, în bani și acțiuni.
Florin Jianu
Foto: Hotnews

Consiliul IMM: Încurajăm antreprenorii să continue să aplice la microgranturile de 2.000 Euro

de CZ HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Principala organizație de patroni de firme mici și mijlocii, Consiliul Național al IMM-urilor, îndeamnă antreprenorii eligibili să ceară microgranturile de câte 2.000 de euro până la epuizarea bugetului.
Dan Bădin
Foto: Deloitte Romania

Dan Bădin (Deloitte): Constatăm că procesul de legiferare continuă în condiții de netransparență

de F.B. HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Incertitudinea cauzată de pandemia de COVID-19 este resimțită inclusiv în domeniul fiscalității și vine atât din nesiguranța companiilor cu privire la adoptarea unor măsuri fiscale solicitate de multă vreme de mediul de afaceri, cât și din surprizele legislative ce pot apărea înainte sau după alegerile parlamentare, susține Dan Bădin, partener Impozitare Directă la Deloitte.
allegro pl
Foto: allegro

Cel mai mare site de ecommerce din Polonia, Allegro, evaluat la 19 miliarde dolari la listarea pe bursă

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | IT
Acțiunile grupului polonez de comerț electronic Allegro au crescut cu peste 60% la debutul de luni, oferind companiei o valoare de piață de aproape 19 miliarde de dolari în cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) din Europa a acestui an, relatează Reuters, citată de Mediafax.
Raluca Bontas
Foto: Deloitte Romania

Bontaș (Deloitte): Ne îndreptăm spre o eră în care nu mai mutăm oamenii pe posturi, ci mutăm posturile acolo unde sunt oamenii

de F.B. HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Vedem în jur că a apărut o preocupare de a trata subiectul muncii la distanță de o manieră proactivă și nu doar ca reacție impusă de contextul pandemic, susține Raluca Bontaș, partener Global Employer Services, Deloitte România. Potrivit acesteia, sunt o serie de implicații, întrucât munca la distanță implică un efort multifuncțional.
Black Friday
Foto: Hotnews

eMAG anunță că va organiza Black Friday pe 13 noiembrie

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | IT
eMAG a anunțat data la care va organiza Black Friday anul acesta: 13 noiembrie. Prima ediție Black Friday a fost în 2011, iar vânzările au crescut de la an la an. Black Friday a fost pe 15 noiembrie anul trecut. Pe platforma eMAG vânzările totale au fost de 499 milioane lei în 2019, de Black Friday.
studiu-cumparaturi-online-glami
Foto: Hotnews

Cumpărături de haine online versus din magazine – studiu

de RA HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | IT
1 din 3 români a cumpărat haine și încălțăminte din magazinele fizice doar pentru că acestea erau în apropiere, în timpul pandemiei. Totuși, reducerile din magazinele fizice (25%) și un proces anevoios al returului la comenzile online (22%) sunt două aspecte esențiale care îi determină pe români să cumpere offline.
Andra Olar Caragea, CEO CITR
Foto: Hotnews

Analiză CITR: Peste jumătate din afacerile în insolvență au amânat în medie 3 ani luarea unei decizii care le putea salva/ La ce ne putem aștepta în următoarele 6 luni de pandemie

de DP HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
După 6 luni de la declanșarea pandemiei, oamenii de afaceri au traversat o perioadă de optimism precaut, în care s-a înregistrat o scădere cu 10% a insolvențelor (față de aceeași perioadă din anul trecut, martie- septembrie), iar nivelul creditelor neperformante se află la un minim istoric de 4,3%, arată o analiză comunicată marți în cadrul unei conferințe de presă online a Casei de Insolvență Transilvania (CITR). În același timp, începând cu luna martie 2020 s-au acumulat 14 mld. lei taxe amânate la plată, ceea ce reprezintă 1,3% din PIB, iar adevăratele efecte ale pandemiei asupra economiei vor fi cel mai probabil vizibile doar în următoarele 6 luni.
Modificari ale legislației în privinta zilelor libere pentru parinti
Foto: Pixabay
​DOCUMENT

OUG privind zilele libere pentru părinți va fi modificată. Ce schimbări sunt avute în vedere și câte persoane ar putea beneficia. Se modifică și OUG privind cei 2.500 lei pentru laptopuri

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Spre finalul lunii august a fost publicată o Ordonanță de Urgență care prevede acordarea zilelor libere pentru părinți în cazul în care școlile sunt închise (OUG 147). Aceasta va suferi unele modificări, conform unui proiect. Știți foarte bine că prin acel act normativ, în anumite condiții, părinții pot primi, pentru fiecare zi liberă, o indemnizație care se plătește de angajator, iar ulterior decontează statul. Indemnizația este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Spre final vom scrie și sumele despre care este vorba.
Adrian Benta
Foto: StartupCafe.ro

Noul model al documentelor prin care poate fi solicitată decontarea șomajului tehnic

de DP HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Î​n Monitorul oficial din data de 12 octombrie 2020, a fost publicat Ordin MMPS nr. 1468/2020 privind modificarea anexei pentru aprobarea modelului documentelor prin care poate fi solicitat șomajul tehnic, arată o analiză transmisă de consultantul fiscal Adrian Bența. ”Având în vedere recentele hotărâri ale autorităților de a restricționa sau de a închide anumite sectoare de activitate se reactivează procedura de decontare a șomajului tehnic având în vedere prevederile art. XII din OUG nr. 30/2020 urmată de multiple modificări. Prin ordin MMPS nr. 1468/2020 se reactualizează formularele ce trebuie completate de către angajatorii ce solicită decontarea acestei indemnizații. Tot cu această ocazie, sunt enumerate punctual domeniile de activitate restricționate și perioada de aplicare a restricțiilor”, spune Adrian Bența.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Cum de au semnat Orban și Cîțu numirea lui Barangă? Nobelul în Economie dat pentru teoria licitației. Prăbușirea bugetară, citită în istoria recentă a punctului de pensie. Primăria Capitalei, raportată la DNA

de DP HotNews.ro
Marți, 13 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Cine răspunde pentru numirea unei persoane care a luat bacalaureatul la 32 de ani într-o funcție precum cea de președinte al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor? ● Premiul Nobel în Economie, pentru teoria licitației Cazul Mircea Sandu: Cine este afaceristul apropiat de Nicu Gheara care a spart "Legea Tacerii" in ancheta DIICOT ● Mii de IMM-uri interesate de microgranturile de 2.000 euro de la stat ● Florin Cîțu: Primul raport făcut la Primăria Capitalei, trimis la DNA ● Microgranturi: PFA-urile trebuie să declare, la înscriere, banii luați de la stat în timpul stării de urgență? ● Cartofii și combustibilii au tras inflația în jos, fasolea, făina și produsele de igienă au alimentat-o ● Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie ● Populismul este cel mai periculos lucru care se poate întâmpla unei națiuni. Cu atât mai mult, este important pentru specialiști să nu tacă.
Sorin Grindeanu, presedinte ANCOM
Foto: AGERPRES

UPDATE 14 candidați pe locul lăsat liber de Grindeanu la ANCOM: Miza este controlul autorității care face regulile în telecom și venituri de aproape 10.000 de euro pe lună

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 12 Oct 2020 Economie | Telecom
14 persoane și-au depus candidaturile până luni la ora 12 pentru funcția de președinte al ANCOM, autoritatea care face regulile în piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. Postul a rămas vacant după ce Sorin Grideanu și-a dat demisia din această funcție pentru a ieși din starea de incompatibilitate în care ajunsese după revenirea în PSD. Printre cei 14 înscriși sunt și câteva nume cunoscute din sfera guvernamentală, dar favorit este Vlad Stoica, fostul șef de Cancelarie al lui Victor Ponta, care ar fi susținut atât de PSD cât și de Pro România și ar fi astfel votat cu majoritate confortabilă în Parlament. UPDATE (17:10) Patru candidaturi au fost avizate luni de Comisiile IT din Parlament. Votul în plen va fi marți, 13 octombrie.
Podul prabusit de la Budila
Foto: CFR Infrastructura

Patru companii au depus oferte la licitația pentru reconstrucția unui pod feroviar care s-a prăbușit în 2018 în județul Brașov

de Vlad Barza HotNews.ro
​Patru operatori economici au depus oferte la licitația organizată de SRCF Brașov pentru reconstrucția podului și amenajare albie, km 17+318, linia 317 Hărman - Întorsura Buzăului (pod CF din comuna Budila). Podul de pe linia Brașov - Întorsura Buzăului s-a prăbușit după inundațiile grave din iunie 2018. Linia avea 36 km și era operată de compania privată Regio Călători. Podul fusese construit acum 90 de ani și se află în apropierea celui mai lung tunel feroviar din țară.
Aluminiu
Foto: pixabay.com

Alro Slatina: Plângerea formulată de SUA pentru stabilirea de tarife antidumping, nefondată

de V.M. HotNews.ro
Luni, 12 Oct 2020 Economie | Finanțe
Plângerea formulată de Statele Unite pentru stabilirea de tarife antidumping pentru anumite produse din aluminiu provenind din 18 țări, printre care și România, este nefondată, susține Alro Slatina.
Roxana Margan si Madalin Margan-Oncochain
Foto: Hotnews

Platforma medicală oncochain, în căutarea unei finanțări de 200.000 Euro de la investitori, pe SeedBlink

de CZ HotNews.ro
Luni, 12 Oct 2020 Economie | IT
Platforma medicală românească Oncochain, de colectare și analiză a datelor în domeniul oncologic, vrea să obțină, marți, finanțări de 200.000 de euro de la investitori, pe platforma de equity crowdfunding pe SeedBlink.
Florin Citu
Foto: Hotnews

Cîțu se plânge că Firea a sechestrat laptopurile Finanțelor

de F.B. HotNews.ro
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a prezentat o serie de nereguli constatate la Primăria Municipiului București, după ce Inspecția Economică Financiară a avut o acțiune de control. Totuși, el a spus o ciudățenie, dacă putem spune așa. A afirmat că angajații Ministerului și-au lăsat laptopurile la Primărie, iar o perioadă au rămas acolo. Din ce înțelegem, se întâmpla asta atunci când se luau măsuri de distanțare.
Florin Citu
Foto: facebook
Articol actualizat

Florin Cîțu: Situația Primăriei București la datorii arată rău. Arată o administrare proastă a banului public/ Au fost alocați bani pentru plata subvențiilor. Plata către subvenție nu s-a făcut. Unde au ajuns acești bani și la cine?

de F.B. HotNews.ro
Am cerut o situație a modului în care au fost cheltuiți banii publici în instituțiile statului, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o declarație de presă transmisă pe Facebook. "Situația pe care am primit-o a fost departe de a fi îmbucurătoare. Am găsit companii care nu au avut o analiză a situației economice financiare făcută în ultimii 10-15 ani", a spus el.
Institutul National de Statistica
Foto: Agerpres

Numărul deceselor, mai mare în august. Numărul căsătoriilor, mai mic, iar al divorțurilor, mai mare

de F.B. HotNews.ro
Efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demografice sunt vizibile, în cazul deceselor, în special în lunile aprilie, iunie, iulie și august 2020, când s-au înregistrat creșteri față de lunile aprilie, iunie, iulie și august 2019, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS). În ceea ce privește căsătoriile, începând cu luna martie, s-au înregistrat scăderi semnificative ale numărului de evenimente față de luna corespunzătoare din 2019. Numărul nașterilor a scăzut în fiecare lună față de aceeași perioadă din anul precedent, excepție făcând luna august când s-a înregistrat un număr mai mare de născuți-vii față de anul precedent.
Supermarket
Foto: Pixabay

Rata anuală a inflației a scăzut la 2,5%, în ținta BNR. Ce alimente s-au scumpit și ieftinit în septembrie

de F.B. HotNews.ro
Rata anuală a inflației a scăzut la 2,5%, în septembrie, comparativ cu 2,68%, în august, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Asta nu înseamnă că în ultimul an au scăzut prețurile. Așa cum am spus de multe ori: inflația reprezintă un fenomen de creștere a prețurilor. Adică, comparativ cu nivelul din septembrie 2019, prețurile au crescut cu 2,5%.
Sesiune de cerere Măsura 1 - microgranturi 2.000 EUR-2
Foto: Dreamstime.com

Sesiunea online de cerere a fondurilor de câte 2.000 Euro, pentru IMM, PFA, ONG, CMI, luni, de la ora 10.00

de CZ HotNews.ro
Luni, 12 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, organizațiile neguvernamentale și cabinetele medicale încep, luni, 12 octombrie 2020, de la ora 10.00, să aplice online pentru microgranturile de câte 2.000 de euro fiecare din cadrul ajutoarelor de stat din fonduri europene și de la buget, pentru redresare din criza COVID-19.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: Revenirea va fi în V, fără dubii. Nicușor Dan, despre cum a adus blugi din Turcia în studenție. Banca Mondială vede o recesiune de 5,7% pentru România. Carantina e opțiunea nucleară în frânarea epidemiilor

de DP HotNews.ro
Analiști: Revenirea va fi în V, însă contează cât de mult va dura până revenim la activitatea economică din 2019 ● Nicușor Dan, amintiri din studenție: „Am adus blugi din Turcia, dar mai bine mergea mohairul. Aveam o Dacie 1100 care a fost dată șpagă pentru o adresă de e-mail” ● Banca Mondială estimează o recesiune de 5,7% pentru România. S&P vede o dublare a falimentelor la nivel global în următoarele nouă luni ● Diminuarea PIB pe S1, ajustată de la -4,7 la -4,5%. Scăderea producției industriale, principalul factor ● Carantina e folosită din cele mai vechi timpuri și reprezintă opțiunea nucleară în frânarea epidemiilor. Nu mai este nevoie să înghițim cu toții „pastila atomică” ● Cele mai mari 700 de companii au generat aproape 45% din cifra de afaceri a tuturor companiilor nefinanciare din România în 2019
Angajatori
Foto: Catalyst Romania

Concediu odihnă 2021: Programarea liberelor salariaților pentru anul viitor trebuie stabilită de angajator lunile astea

de DP HotNews.ro
Până la sfârșitul anului, angajatorii trebuie să stabilească programările pentru concediile de odihnă ale salariaților aferente anului viitor, conform legislației muncii în vigoare. În esență, reprezentanții firmelor trebuie să se consulte cu salariații și să stabilească în ce perioade vor putea aceștia să-și ia concediile de odihnă, potrivit avocatnet.ro. Faptul că salariații își pot lua concediile de odihnă în perioadele programate de angajator apare în Codul muncii. De fapt, salariații sunt obligați să respecte programările făcute de firmă pentru anul următor, dar firmele nu sunt obligate de legislație să le facă.
Pacienta cu Covid-19
Foto: William West / AFP / Profimedia Images

Cum a evoluat în ultimele două săptămâni numărul infectărilor cu COVID-19 în fiecare județ și cum arată situația la mia de locuitori

de DP HotNews.ro
Duminică, 11 Oct 2020 Actualitate | Esențial
Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică agregate ulterior de HotNews.ro, cea mai mare viteză de răspândire a virusului în ultimele două săptămâni a fost în județul Sălaj, unde numărul de infecții a crescut cu peste 65% în intervalul 27 septembrie-11 octombrie 2020. Creșteri de peste 50% au mai fost înregistrate în Teleorman (58,4%) și Alba (51,3%). La polul opus se află județul Argeș, cu o creștere a infecțiilor noi de puțin peste 5% și Vrancea, cu puțin peste 10%.
Antreprenori
Foto: Hotnews

Începând de luni de la ora 10, micii antreprenori se pot înscrie pentru obținerea de microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile

de DP HotNews.ro
Duminică, 11 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Începând de luni de la ora 10, formularul electronic de înscriere pentru obținerea de microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro, informează Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Raiffeisen Bank, in calitate de participant la schema de ajutor de stat a transmis duminică faptul că începand de luni, 12 octombrie 2020, deschide conturi curente dedicate granturilor pentru toate companiile care au selectat-o ca banca partenera in acest demers.
Laurentiu Baranga
Foto: Hotnews

Fostul șef al Combaterii Spălării Banilor- arest la domiciliu pe 30 de zile/ Măsura poate fi contestată

de DP HotNews.ro
Duminică, 11 Oct 2020 Actualitate | Esențial
Instanța a respins duminică propunerea de arestare preventivă a lui Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului pentru Prevenirea și Spălarea Banilor, luând măsura arestului la domiciliu pentru următoarele 30 de zile, spun surse apropiate dosarului. Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore. Baranga este obligat să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat și să nu comunice cu reprezentanții părților civile Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară – București, direct sau indirect, pe nicio cale.
Un tren al CFR Calatori la Busteni
Foto: Stefania Gal

Brașov - București, o istorie a călătoriei cu trenul - Granițe din vechime, progrese, probleme și rarele momente în care trenurile au atins 200 km/h

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, 11 Oct 2020 Economie | Industrie Feroviara
Trenurile circulă de peste 140 de ani între Brașov și București și foarte multe s-au schimbat. Primele trenuri făceau și peste 7 ore, staționând mult la Predeal, care pe atunci era oraș de frontieră. Cel mai rapid tren a parcurs acum cinci ani în sub două ore distanța dintre Brașov și București, însă era doar un test. Cele mai rapide trenuri de pasageri au circulat la finalul anilor '70, timpul de parcurs fiind cu 20-30 de minute mai scurt decât azi. În articol puteți citi cum s-a construit linia, cum descria Nicolae Iorga o călătorie la 1905 și cum figura drumul în cel mai celebru ghid turistic european, la 1911. Tot în articol puteți citi despre trenurile din anii '30, despre electrificarea din anii '60 și despre istoria orașelor de pe traseu.
sondaj
Foto: Hotnews

Așteptările comunității unui program de MBA: Leul în depreciere, prețuri relativ stabile la case și apartamente, continuarea muncii de tip hibrid (sondaj)

de DP HotNews.ro
Duminică, 11 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Jumătate dintre respondenții unui studiu realizat în intervalul 22 Septembrie-03 Octombrie de către Bucharest Business School alături de platforma Project-E.ro, anticipează că ROBOR 3M (indicator luat în calcul la calculul dobânzilor pentru creditele ipotecare) se va situa între 2%-3% în următoarele 12 luni. De asemenea, 8 din 10 respondenți sunt de părere că moneda națională se va deprecia și mai mult în următoarea jumătate de an. De asemenea, 38% dintre ei nu se așteaptă la modificări importante în ceea ce privește prețul imobiliarelor în următoarele 12 luni, iar 25% se așteaptă la o creștere.
Fonduri europene firme IT
Foto: Dreamstime.com

Fonduri europene: 30.000-100.000 Euro pentru firme, să-și ia calculatoare. Ghidul propus și schema de finantare

de CZ HotNews.ro
Sâmbătă, 10 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține fonduri europene de câte 30.000-100.000 de euro, să-și cumpere calculatoare și alte echipamente și servicii pentru digitalizare, în anumite condiții cuprinse în proiectul de Ghid al solicitantului și schema de minimis. Documentele publicate de Ministerul Fondurilor Europene și consultare publică reprezintă un nou pas în operaționalizarea liniei de finanțare de digitalizare a IMM.
Laurentiu Baranga
Foto: Hotnews

Șeful Combaterii Spălării Banilor a demisionat. El era cercetat pentru că și-ar fi falsificat diploma de Bac

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 10 Oct 2020 Actualitate | Esențial
Laurențiu Baranga și-a prezentat demisia din funcția de președinte al Oficiului National de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor in data de joi, 8 octombrie 2020. Demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice, au transmis sâmbătă oficialii instituției. Reamintim că anchetatorii efectuează percheziții la casa acestuia, Baranga fiind cercetat într-un dosar de înșelăciune. Potrivit informațiilor publicate de HotNews, Baranga, proaspăt numit la conducerea instituției, și-ar fi falsificat diploma de bacalaureat.
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

Operațiunea Mercur și de ce e importantă ea pentru consumatori

de Calu Monica HotNews.ro
Sâmbătă, 10 Oct 2020 Actualitate | Opinii
Mai este o lună până la Black Friday Ediția 2020 sau “Ziua Reducerilor Masive la tot felul de lucruri”, marele eveniment de shopping al anului, deși retailerii cu magazine online și curierii ar putea jura că, după mutarea în online a cumpărătorilor speriați de pandemie, din 15 martie în fiecare zi au muncit ca de Black Friday. Nu este de mirare că atenția inspectorilor de la Protecția Consumatorului și, recent, a inspectorilor ANAF s-a aplecat și asupra acestui mediu de cumpărături.
Adrian Zuckerman
Foto: Ambasada SUA

Ambasadorul SUA: Vom începe construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de Gdansk

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 10 Oct 2020 Actualitate | Esențial
”Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman la evenimentul de semnare a Acordului Interguvernamental cu Departamentul pentru Energie.
Ionel Danca
Foto: Guvern

Șef al Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat că va candida pentru un mandat de deputat pe listele din județul Vrancea

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 10 Oct 2020 Actualitate | Politic
Candidez pentru Parlamentul României la Vrancea, alături de eroii care l-au eliminat pe baronul roșu Oprisan de la conducerea județului, Ion Ștefan și Cătălin Toma. Mă întorc acasă în Moldova pentru a deschide Vrancea și Moldova pentru investiții și dezvoltare.Candidez la Vrancea pentru a termina ceea ce am început la europaralamentare, prezidențiale și locale: să învingem definitiv baronii PSD care au ținut Vrancea și Moldova 30 de ani fără speranțe la o dezvoltare care să ofere o oportunitate de a reuși in viață pentru fiecare, a anunțat sâmbătă pe Facebook Ionel Dancă.
Virgil Popescu si Dan Brouillette
Foto: Ministerul Economiei

Detalii din acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă / ​România va primi o finanțare americană de cel puțin 7 miliarde dolari

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Economie | Energie
România și SUA au parafat vineri un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii, a anunțat ministrul economiei Virgil Popescu de la Washington. Însă ar mai putea fi implicate și alte instituții financiare. Va fi păstrată tehnologia CANDU 6, proiectul urmând să fie coordonat de AECom, cu implicarea unui consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța.
Virgil Popescu, Dan Brouillette si Adrian Zuckerman
Foto: Ambasada SUA

România a semnat acordul istoric cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă / Va fi format un consorțiu cu firme din SUA, România, Canada și Franța - UPDATE

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Economie | Energie
Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România, informează Departamentul pentru Energie. Potrivit acestuia, odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională pentru construirea unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1.
UPDATE Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța, informează Ambasada SUA în România.
Blue Air
Foto: Blue Air

Costurile împrumutului garantat de stat pentru Blue Air ce va fi acordat de Eximbank. Nota de fundamentare: Emiterea scrisorii de garantie, risc major de executare și de nerecuperare a sumelor platite de stat

de F.B. HotNews.ro
După ce în august a fost publicată a Ordonanță de urgență prin care statul garantează unul sau mai multe împrumuturi pentru Blue Air (același document conține prevederi și pentru Tarom), în dezbatere publică a fost publicat un proiect de hotărâre pentru aprobarea condițiilor. Astfel, împrumutul în valoare de 300,7 milioane lei se va acorda Blue Air de către Eximbank România pe o perioadă de 6 ani. Situația companiei nu arată bine, iar documentele Ministerului Finanțelor spun că emiterea scrisorii de garantie la acest moment prezintă un risc major de executare și de nerecuperare a sumelor platite de stat.
AMD
Foto: Dreamstime.com

Achiziție de 30 de miliarde de dolari, negociată de AMD

de CZ HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Economie | IT
O achiziție colosală se pregătește acum în IT-ul mondial: producătorul american de procesoare AMD este în negocieri pentru a prelua o altă companie de cipuri, tranzacție în valoare de cel puțin 30 de miliarde de dolari, conform unor surse citate de Wall Street Journal.
Florin Cîțu
Foto: Captura video

Presupusele decontări ale testelor COVID: Cîțu a citit ceva, dar pare că a înțeles altceva. Cornel Grama explică ce a vrut să spună, de fapt, ministrul

de Florin Barbuta HotNews.ro
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a ieșit joi seara și a citit de pe foi câteva măsuri fiscale ce ar urma să fie adoptate în perioada următoare. La una dintre măsuri, cu privire la testele COVID, după ce a citit de pe foaie, a tras o concluzie din care reiese că nu a prea înțeles ce a citit. De pe foi a citit că vor fi deductibile acele cheltuieli din punct de vedere fiscal. Când a ridicat ochii de pe ele, a tras concluzia că „acest cost nu mai rămâne în sarcina angajatorului”, lucru fals, bineînțeles. O parte din presă a scris, într-un fel sau altul, că „testele vor fi suportate de stat”, făcând abstracție de ce a citit ministrul anterior.
Conduita firmelor de asigurari
Foto: ASF

Cât de mult respectă firmele de asigurări drepturile consumatorilor: Euroins și City Insurance au cele mai mari nereguli în plata dosarelor de daună

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Economie | Asigurari
Euroins este societatea de asigurare cu cele mai mari disfuncționalități în activitatea de instrumentare și lichidare a dosarelor de daună, urmată la o distanță semnificativă de City Insurance, arată o analiză a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind conduita firmelor de asigurări. ASF a analizat doar firmele de asigurări care au primit cele mai multe reclamații de la asigurați, fiind luate în calcul 17.745 de petiții.
eAgronom
Foto: Facebook

Un startup IT pentru fermieri a obținut o finanțare de 1,2 milioane euro, cu participarea unui cofondator Bolt

de CZ HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Economie | IT
Un startup IT din Estonia, activ și pe piața din România cu soluțiile sale software destinate fermierilor, a obținut, vineri, o finanțare de capital de risc de 1,2 milioane de euro, de la o serie de investitori, printre care și Martin Villig, cofondator al platformei de ridesharing Bolt.
Barajul Bradisor
Foto: Wikipedia

Hidroelectrica a modernizat și pus în funcțiune stația de 110kV aferentă CHE Brădișor

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Economie | Energie
Hidroelectrica a pus în funcțiune, în această săptămână, stația de transformare de 110kV care deservește CHE Brădișor, după efectuarea lucrărilor de modernizare. Costul lucrărilor - derulate în conformitate cu graficul asumat de prestator (TIAB S.A. București), precum și cheltuielile aferente efectuării probelor tehnice s-au ridicat la valoarea de 5.411.300 lei.
Alegeri 2020
Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sănătate sau alegeri, o falsă dilemă

de Daniel Oanță BNR
Vineri, 9 Oct 2020 Actualitate | Opinii
În urmă cu o săptămână am publicat o opinie în care concluzionam că cine amână alegerile grăbește falimentul țării. De-atunci numărul de cazuri COVID a crescut, ca peste tot în Europa, iar PSD a lansat un program electoral plin de promisiuni în ce privește creșterile de pensii și salarii care ignoră cu desăvârșire realitatea bugetară. Între timp S&P a mai avertizat o dată că România, alături de Columbia își va pierde ratingul recomandat pentru investiții, dacă legea pensiilor va intra măcar o secundă în vigoare, folosind expresia de înger decăzut.
Gerke Witteveen, NN Romania
Foto: NN Asigurari de Viata

NN intră pe piața asigurărilor de locuințe, în condițiile în care doar 17% din cele 9 milioane de locuințe din țară sunt asigurate

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Economie | Asigurari
Începând cu luna octombrie, NN România, lider pe piața asigurărilor de viață și pensii private, a intrat și pe sectorul asigurărilor generale, prin vânzarea de asigurări de locuințe. Asigurătorul mizează pe faptul că cei peste 2,2 milioane de clienți care au asigurări și pensii ar putea fi interesați și de asigurarea locuințelor, dar și pe faptul că la nivel național numai 17% din cele 9 de milioane de locuințe din țară sunt asigurate printr-o poliță facultativă.
Salarii
Foto: Digi24

Salariul mediu net din august a fost de 3275 lei, mai mic cu aproape 100 de lei decât în iulie

de DP HotNews.ro
Salariul mediu net din luna august a fost de 3275 lei, în scădere față de luna precedentă cu 97 lei, au transmis vineri reprezentanții Institutului Național de Statistică. În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale salariilor nete, în principal ca urmare a acordării în luna iulie a tichetelor de vacanță, astfel: învățământ (-12,1%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), administrație publică (-2,6%), respectiv sănătate și asistență socială (-1,2%).
Cel mai sever declin al PIB intr-un trimestru
Foto: sxc.hu

INS a revizuit la 11,9% contracția PIB în trimestrul al doilea din acest an

de DP HotNews.ro
Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit la 11,9%, de la 12,3%, estimările privind contracția Produsului Intern Brut (PIB) pe serie ajustată sezonier în trimestrul II din acest an, față de primul trimestru din 2020, potrivit datelor provizorii (2) publicate vineri de INS, notează Agerpres. Datele provizorii publicate în septembrie de Statistică indicau faptul că Produsul Intern Brut în trimestrul II a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, comparativ cu trimestrul I din 2020. Conform comunicatului INS, față de același trimestru din anul 2019, PIB-ul a înregistrat o scădere cu 10,3% pe seria brută și cu 10,2% pe seria ajustată sezonier.
Samsung Town
Foto: Wikimedia Commons

Corporate News: Profitul companiei Samsung decolează, propulsat de vânzările de smartphone-uri și de problemele Huawei

de A. Th. C. HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Economie | Companii
Samsung anticipează un profit în ascensiune cu 60% în trimestrul trecut, indicând că și-ar putea relua în curând poziția de cel mai mare vânzător de telefoane inteligente pe plan mondial de la asediatul rival chinez Huawei.
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

Două inițiative pentru a crește rezistența financiară a gospodăriilor

de Calu Monica HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Actualitate | Opinii
Există voci, unele dintre ele venind din partea autorităților europene sau naționale, care consideră educația financiară ca parte a domeniului mai larg al protecției consumatorilor, cu un rol preventiv, iar altele o tratează separat și complementar acestui domeniu. Originea interesului pentru educația financiară a consumatorilor se află în criza economică din 2008, care a evidențiat necesitatea furnizării publicului larg a unor informații transparente și accesibile privind produsele și serviciile financiare, a educației financiare și existența instrumentelor adecvate pentru a lua decizii financiare corecte într-un sistem din ce în ce mai complex.
software
Foto: PxHere

Un startup românesc ce ajută firmele sa-și facă aplicații se listează pe o platformă americană de strângere de fonduri

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Economie | IT
Plant an App, startup românesc specializat în low-code, anunță listarea pe Republic.co, platformă renumită din Statele Unite ale Americii de tip equity crowdfunding. Compania vizează să atragă investiții de până la 1,07 milioane de dolari. Cum funcționează o astfel de strângere de fonduri.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ASF, obligată să achite foștilor angajați sute de mii de euro. Contracte de sute de milioane de lei date de primari pe final de mandat. Avertisment S&P: România și Columbia riscă să devină ”îngeri căzuți”

de Dan Popa HotNews.ro
ASF, obligată să îi plătească Claudiei Sava, șefa Direcției de Supraveghere și Control, peste 200.000 de euro ● Contracte de sute de milioane de lei date de primari pe final de mandat ● Cât cheltuim pe apă, cafea, vin și bere în călătoriile noastre? ● Cea mai mare investiție a SUA în România: 8 miliarde de dolari pentru centrala de la Cernavodă ● Adrian Vasilescu: Cum a ajuns BNR să revină pe piețele internaționale după o interdicție de 15 ani ● Avertisment S&P: România și Columbia, pe lista statelor care riscă să devină ”îngeri căzuți” – țări cu rating de ”junk” ● Majoritatea românilor consideră că reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă trebuie construite fără investitori străini: statul să aștepte până va găsi bani.
Adrian Zuckerman
Foto: Ambasada SUA

Veste de la Washington: Americanii se vor implica în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă / Investiția este estimată la 8 miliarde de euro / România va primi un mare pachet de finanțare

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | Energie
România va încheia un acord cu SUA referitor la investițiile privind centrala nucleară de la Cernavodă, a anunțat ambasadorul Adrian Zuckerman. Este o veste mult așteptată după ce Guvernul a renunțat la parteneriatul cu o companie chineză în privința construirii Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Ambasadorul a spus că ministrul economiei Virgil Popescu se va întâlni vineri cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette pentru a demara un acord privind implicarea SUA în construirea reactoarelor. Adrian Zuckerman spune că este un proiect de 8 miliarde de euro,în care intră și reabilitarea Reactorului 1. De altfel, România va beneficia de cel mare pachet de finanțare primit vreodată.
internet 5g
Foto: Hotnews

Belgia: Operatorii comerciali au ales Nokia pentru dezvoltarea rețelei 5G / Reacția Huawei

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Economie | Companii
Orange Belgia, filiala locală a companiei de telecomunicații franceze, a anunțat vineri că a ales echipamentul Nokia pentru a-și reînnoi rețelele existente și dezvolta viitoarea sa rețea 5G, transmite Reuters.
Florin Citu
Foto: Hotnews

Florin Cîțu: Înlesnirile la plată pentru obligațiile bugetare restante, discutate de Guvern într-o primă lectură / Măsurile de sprijin pentru companii pot fi prelungite și în 2021

de C.P. HotNews.ro
Un proiect de OUG privind mai multe măsuri fiscal-bugetare au fost discutate joi de Guvern, în primă lectură, a anunțat Florin Cîțu, ministrul finanțelor. Având în vedere că se apropie 25 octombrie, actul normativ are în vedere o înlesnire la plata pentru obligațiile bugetare restante după data declarării stării de urgență, administrate de organul fiscal central, a spus Cîțu. Ordonanța va fi în dezbatere publică până la următoarea ședință de Guvern.
lei romanesti
Foto: Dreamstime.com

Firmele cu cifră de afaceri peste 20 milioane lei pot obține credite garantate de stat. Termenul de aplicare

de CZ HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Firmele românești care au avut în anul 2019 cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei pot obține credite cu garanții de stat de la Eximbank, a anunțat, joi, ministrul Finanțelor.
Dubita amazon
Foto: Amazon's press release on businesswire.com

Amazon a prezentat prima furgonetă pentru livrare 100% electrică

de I.B. HotNews.ro
Vineri, 9 Oct 2020 Economie | Auto
Amazon a prezentat prima furgonetă pentru livrare 100% electrică. Gigantul de e-commerce speră să aibă 10.000 de mașini până în 2022, potrivit Mediafax. Amazon nu a dezvăluit detalii despre autonomia bateriei, dar a anunțat că furgoneta are tehnologii de ultimă generație.
Messagebird
Foto: Facebook

Cel mai nou „unicorn” european și românii din echipa sa

de CZ HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | IT
Joi a fost anunțat cel mai nou „unicorn” european, adică un startup care ajunge să valoreze cel puțin 1 miliard de dolari. Platforma olandeză MessageBird, de marketing digital și comunicare omnichannel cu clienții, are și români în echipa sa.
hackeri
Foto: Silicon Valley, screenshot

CERT-RO: Atacuri de tip real-time phishing împotriva clienților a 3 bănci: Raiffeisen Bank, Alpha Bank, ProCredit

de DP HotNews.ro
CERT-RO a identificat o serie de atacuri de tip real-time phishing împotriva clienților unor instituții financiare din Romania. Cele 3 bănci locale vizate sunt Raiffeisen, Alpha și ProCredit. Care este diferența dintre un atac clasic de tip phishing și un real-time phishing? Spre deosebire de primul caz, în care miza atacatorilor este extragerea de date personale și financiare pentru a fi folosite mai târziu, într-un atac de tip real-time phishing, site-ul fraudulos este conectat în timp real cu platforma de online banking a băncii vizate, anunță Cert.ro.
Fonduri
Foto: Pixabay

Ministru: Guvernul păstrează pragul de 5.000 de euro, cifră de afaceri, la microgranturile pentru IMM

de CZ HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Guvernul menține condiția ca IMM-urile care vor să obțină microgranturi de câte 2.000 de euro din fonduri europene și de la buget să fi avut cifra de afaceri pe anul 2019 de cel puțin 5.000 de euro, a declarat joi, pentru StartupCafe.ro, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Posta a luat credit de la Eximbank
Foto: Posta Romana

Poșta a încheiat cu Eximbank un acord de finanțare de 200 milioane de lei pentru modernizarea și digitalizarea unor unități poștale

de A.V. HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | Telecom
Poșta Română a anunțat joi că a încheiat cu EximBank - în urma unei proceduri competitive la care au participat mai multe bănci - un acord de finanțare în valoare de 200 de milioane lei, în vederea unor investiții în modernizarea și digitalizarea oficiilor poștale. Creditul acordat de Eximbank este pe o perioadă de 12 ani. Banii vor fi folosiți și pentru reabilitarea unor clădiri monumente istorice din Timișoara, Piatra Neamț, Oradea și Cluj, aflate în patrimoniul Poștei Române.
Facebook
Foto: Kianlin | Dreamstime.com

Facebook a demontat o noua campanie de manipulare pro-Trump

de I.B HotNews.ro
Conturi mascate și comentarii aparent sincere: Cea mai recentă campanie pro-Trump de manipulare a alegătorilor americani demontată de Facebook a fost orchestrată de o firmă de marketing, acum interzisă de pe platformă, la 26 de zile până la alegerile prezidențiale sub tensiune ridicată, potrivit AFP.
Ziare
Foto: pixabay.com

Banii necheltuiți pe campania de informare publică vor putea fi redistribuiți între categoriile de servicii media

de C.P. HotNews.ro
Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de OUG care modifică legislația privind campania de informare publică a Guvernului în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19. Actul normativ are în vedere ca, în situația în care sumele prevăzute pentru campaniile de informare publică nu se utilizează integral pe categorii de furnizori de servicii media, banii să poată fi redistribuiți.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Daniel Dăianu: Este incorect ca unii să plătească, să contribuie la buget, și alții să nu contribuie

de F.B. HotNews.ro
Este o teză păguboasă a se spune că nu trebuie să creștem veniturile fiscale, susține Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, precizând că măcar prin extinderea bazei fiscale putem să facem așa ceva. „Este incorect ca unii să plătească, să contribuie la buget și alții să nu contribuie. Aceasta este o dezbatere peste tot în Europa. Nu ține de stânga sau de dreapta. Ține de decență, simțul urgenței, de a trăi în realitate”, a afirmat el într-o dezbatere organizată de Financial Intelligence.
Elcen
Foto: ELCEN

Elcen, despre căldura din București: În această iarnă vom trece prin management de criză

de C.P. HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | Energie
Sistemul de termoficare din București este în colaps. "Ca în bancul cu Petrică și lupul, până în acest an unii nu credeau că suntem în colaps, dar iată că toată vara cetățenii orașului București s-au plâns de calitatea serviciului, lipsa apei calde și lipsa parametrilor de apă caldă", a afirmat Claudiu Crețu, administrator special al producătorului de energie termică Elcen, în cadrul unei conferințe a publicației Profit.
Cristian Popa, membru in boardul CFA Romania
Foto: Hotnews

Cristian Popa (BNR): Creșterea deficitului nu vindecă problema. Este doar un calmant. Costul calmantului îl vom plăti în timp cu toții, noi și copiii noștri, generațiile de după

de F.B. HotNews.ro
Problema României este una fiscal-bugetară, consideră Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație al BNR, care precizează că nu există soluții monetare la problemele fiscale, cel puțin nu fără efecte secundare.
Veterinar
Foto: Pixabay

Farmaciile veterinare îi cer lui Iohannis să retrimită în Parlament legea care instituie monopolul medicilor veterinari

de Dan Popa HotNews.ro
Asociația Farmaciilor Veterinare au depus un memoriu la Președinția României prin care solicită președintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament a legii pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, care instituie monopolul asupra comertului cu amanuntul a produselor medicamentoase veterinare, încălcând Constituția și prevederile Tratatului UE. Contactat de HotNews.ro, președintele Asociației. Lucian Gabor, ne-a confirmat joi acest lucru, adăugând că speră ca memoriul să fie luat în seamă, iar legea să fie retransmisă Parlamentului. ”Noi nu am fost consultați în timpul procedurilor parlamentare, deși așa ar fi fost normal. Totul s-a făcut într-o discreție maximă și acum nu putem decât reacționa la această exagerare”, a spus Gabor.
Summitul B20
Foto: B20Germany.org

Economia globală se confruntă cu „cea mai proastă situație” din ultima sută de ani și lideri de mari companii cer reforme urgente

de A. Th. C. HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | Companii
„Economia globală este în cea mai proastă situație din ultima sută de ani”, avertizează Yousef Al-Benyan, președintele lui Business Twenty (B20), un grup al directorilor generali (CEOs) de înalt nivel din toată lumea care vrea să reprezinte vocea comunității de afaceri din toate sectoarele economiei țărilor Grupului celor 20.
Amenintari cibernetice
Foto: Digi 24

Spionajul industrial în acțiune: A fost descoperit un nou set de instrumente folosit împotriva sistemelor industriale

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | IT
O serie de atacuri extrem de bine țintite împotriva sistemelor industriale, care datează din 2018, a fost descoperită de cercetătorii Kaspersky. Acestea sunt mult mai rare în lumea amenințărilor persistente avansate (APT) decât campaniile împotriva diplomaților și altor actori politici. Setul de instrumente utilizat - denumit inițial MT3 de către autorii malware-ului - a fost clasificat drept „MontysThree”. Acesta folosește o varietate de tehnici pentru a se sustrage detecției, inclusiv găzduirea comunicațiilor cu serverul de control pe servicii publice de cloud și ascunderea principalului modul malware folosind steganografie.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Microgranturile de 2.000 Euro pentru PFA, IMM, ONG: Data oficială de aplicare a fost anunțată

de CZ HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Ministerul Economiei a anunțat oficial data la care se deschide sesiunea în care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile mici și mijlocii (IMM), organizațiile neguvernamentale și cabinetele medicale eligibile vor depune cererile de finanțare pentru microgranturile de câte 2.000 de euro prin Măsura 1, prima dintre cele 3 măsuri de ajutoare de stat în valoare totală de 1 miliard de euro.
Televizoare
Foto: Alexander Podshivalov | Dreamstime.com

Record de vânzări de televizoare pe plan mondial, trimestrul trecut

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | IT
Între iulie și septembrie vânzările de televizoare au atins un record pe plan mondial, totalul fiind de peste 62 de milioane de unități, arată datele TrendForce, citate de The Verge. Samsung, LG și TCL au cele mai bune cifre. A contat și faptul că oamenii stau mai mult acasă și deci au timp mai mult. Datele statista.com arată că în ultimii cinci ani s-au vândut în lume în jur de 210 milioane de TV-uri în fiecare an.
Zhong Shanshan, cel mai bogat om din Asia
Foto: ChinaImages / ddp USA / Profimedia

Zona Asia-Pacific are cei mai mulți miliardari din lume

de S.J. HotNews.ro
În prezent există 2.189 de miliardari la nivel mondial cu o avere totală de 10.200 de miliarde de dolari, creșterea acțiunilor pe bursă a companiilor cărora le-au crescut vânzările din cauza pandemiei de COVID-19 aducând valoarea netă a celor mai bogați oameni ai planetei la un nivel istoric, relatează CNBC.
Sorin Grindeanu
Foto: AGERPRES

Grindeanu și-a modificat demisia pentru ca PSD să poată numi în mod legal un nou președinte la ANCOM: Favorit ar fi avocatul Vlad Stoica, fostul șef de Cancelarie al lui Victor Ponta

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | Telecom
Plenul Parlamentului se va întruni joi, ora 15, pentru a lua act de demisia lui Sorin Grindeanu din funcția de președinte al ANCOM, deși membrii Birourilor permanente ale celor două camere ale Legislativului luaseră act de demisia înaintată de acesta încă din 5 octombrie. Motivul? PSD se grăbește să numească un înlocuitor pentru Grindeanu, dar potrivit legii depunerea candidaturilor se poate face numai după vacantarea funcției. Grindeanu și-a depus demisia începând cu data de 16 octombrie, iar depunerea candidaturilor era așteptată până vineri, 9 octombrie. Drept urmare, Grindeanu și-a modificat joi demisia pentru ca aceasta să intre în vigoare din 8 octombrie. Vezi în articol demisia modificată.
Liviu Rogojinaru
Foto: Captura YouTube

Secretar de stat în Ministerul Economiei: Încercăm să lansăm Star-Tech Innovation la sfârșitul anului. Avem mari dubii de faptul că vom avea capacitatea tehnică

de F.B. HotNews.ro
Programul Star-Tech Innovation pare că nu va fi lansat anul acesta. Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Liviu Rogojinaru, a spus că are dubii cu privire la capacitatea tehnică pentru asta.
Florin Danescu
Foto: Agerpres

Băncile ar dori ca amânarea plătii ratelor la credite după 1 ianuarie să fie dată după nevoi. Dănescu (ARB): Aceste credite sunt sub anestezie. Vedem în ianuarie cum ne trezim

de Florin Barbuta HotNews.ro
După ce ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus că va discuta cu băncile pe diferite scenarii în vederea prelungirii, după 1 ianuarie, a perioadei privind amânarea plății ratelor la credite, Florin Dănescu, președinte executiv la Asociația Română a Băncilor (ARB) a spus că aceasta ar trebui făcută după nevoi și că ar trebui ca autoritățile (românești și europene) să considere, în continuare, că aceste credite nu sunt neperformante.
Avertisment S&P
Foto: Pixabay

Avertisment S&P: România și Columbia, pe lista statelor care riscă să devină ”îngeri căzuți” – țări cu rating de ”junk”

de DP HotNews.ro
România și Columbia se află pe lista S&P a circa 119 de entități care riscă să devină ”îngeri căzuți”, respectiv al căror rating ar putea fi retrogradat în perioada următoare la ”junk”, a declarat pentru Reuters Alexandra Dimitrijevic, Global Head of Research la agenția de rating, citata de cursdeguvernare.ro. Anul 2020 este pe cale de a deveni un an record din perspectiva numărului de ”îngeri căzuți”, companii sau state ale căror ratinguri sunt retrogradate de la ”investment grade” la ”jung”, categorie nerecomandată investițiilor.
Noua casa
Foto: Hotnews

Ce spun băncile despre nivelul ratelor la creditele prin Noua Casă. Plus 3 sfaturi pentru un tânăr care vrea o locuință, din partea unui vicepreședinte de bancă

de DP HotNews.ro
Băncile și-au modificat sistemele informatice și și-au stabilit fluxurile operaționale, dând drumul oficial programului Noua Casă. La un credit de 200.000 de lei luat pe 25 de ani, prima rată ar fi de 1074 lei (la BRD) sau de 1178 de lei (la Raiffeisen Bank). BCR ne-a trimis un exemplu de credit de 160.000 de lei luat pe 30 de ani (unde rata lunară ar fi de 803 lei) iar reprezentanții CEC Bank spun că o familie care ar accesa un credit de 540.000 lei (echivalent a 111.000 euro) pe 25 de ani ar avea de rambursat lunar băncii 2944 lei. Vezi in text calculele băncilor, simulările HotNews și ce recomandă un vicepreședinte de bancă celor care doresc o locuință prin noul program.
Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES

Gazele din Marea Neagră: Legea offshore va fi modificată imediat după alegerile parlamentare / România intră în competiție cu Turcia și Ucraina

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | Energie
Producătorii de gaze din Marea Neagră au primit promisiunea din partea autorităților că Legea Offshore va fi modificată după alegerile parlamentare. De ce abia atunci? Din cauza unor dispute politice, modificările ar putea fi înțelese greșit, motiv pentru care este nevoie de consens din partea partidelor, consideră Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Există deja un draft convenit cu investitorii interesați de gazele din Marea Neagră. Între timpp crește competiția din partea altor țări în Marea Neagră.
Bursa
Foto: Pexels

Perspective sumbre pentru marile economii europene, revizuire în jos a prognozelor după explozia numărului de noi cazuri

de S.J. HotNews.ro
Marile economii europene își revizuiesc în jos prognozele economice deja sumbre pe fondul izbucnirii celui de-al doilea val al pandemiei pe continent, numărul de infecții cu coronavirusul depășind 6,3 milioane de cazuri în Europa, relatează CNBC.
Fond energie
Foto: Dreamstime.com

E.ON va investi 250 milioane Euro în startup-uri de tehnologii în energie

de CZ HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Compania germană E.ON, prezentă și pe piața energetică din România, a lansat, joi, un fond de investiții de 250 de milioane de euro prin care vor fi finanțate startup-uri de tehnologii care redefinesc sectorul energetic.
Coboti - Roboti colaborativi
Foto: Smile Media

Joburile care vor schimba viitorul: Digitalizarea și robotizarea vor aduce peste 1 milion de locuri noi de muncă în România până în 2030

de RA HotNews.ro
Joi, 8 Oct 2020 Economie | IT
Digitalizarea și robotizarea vor aduce peste 1 milion de locuri noi de muncă în România până în 2030, pe fondul schimbărilor fundamentale prin care va trece economia, estimează analiștii unei companii de consultanță. Peste 10 ani, multe dintre joburile din prezent vor fi dispărute, nici jobul la stat nu va mai fi atât de sigur. Ce meserii se vor căuta în viitor.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

ANAF declanșează operațiunea "Mercur" privind comerțul online nefiscalizat

de F.B. HotNews.ro
Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, a declanșat operațiunea “Mercur”, o acțiune de verificare a veniturilor nedeclarate obținute din comerțul electronic nefiscalizat, urmare a extinderii acestui tip de acte de comerț și a numărului foarte mare de sesizări primite: în special pentru nereguli privind imposibilitatea de a beneficia de garanție în lipsa documentelor fiscale, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Tăvălug de promisiuni în programul PSD. 100.000 de concedieri în turism până la sfârșitul anului. Criza va fi resimțită mai dur în primul trimestru al anului 2021

de DP HotNews.ro
Tăvălug de promisiuni în programul PSD: noi majorări de pensii și salarii ● 100.000 de concedieri în turism până la sfârșitul anului ● Gratuitate pe transportul local și județean, de orice fel, pentru toti elevii ● Cu cât s-au scumpit în septembrie apartamentele în Capitală? ● Lider regional la abandonarea educației ● Pentru a susține o familie cu doi copii în București, cel puțin un părinte trebuie să aibă un salariu peste medie ● Enoiu: Criza va fi resimțită mai dur în primul trimestru al anului 2021 ● Lista localitatilor din Romania in care au fost inchise restaurantele si cafenelele incepand cu 7 octombrie ● Cum va arăta noua realitate economică post pandemie
Volkswagen electric
Foto: Dreamstime.com

Investitorii germani, invitați în România să facă baterii pentru mașini electrice

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Auto
Ambasadorul României la Berlin i-a invitat miercuri pe investitorii germani să ridice în România o fabrică de baterii pentru mașini electrice, în condițiile în care țara noastră dispune de rezerve strategice de cadmiu și litiu, două metale folosite în această industrie.
Emisii CO2
Foto: Profimedia Images/Global Warming Images/Alamy

Parlamentul European a votat pentru reducerea cu 60% până în 2030 a emisiilor de carbon

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Energie
Parlamentul European a votat marți în favoarea unui obiectiv obligatoriu juridic de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană cu 60% până în 2030, față de nivelul din 1990, conform rezultatelor votului, făcute publice miercuri, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Actualul obiectiv al UE pentru 2030 este o reducere a emisiilor cu 40%. Europarlamentarul român Cristian Bușoi consideră că votul Parlamentului European a fost dat într-o "notă exagerat optimistă și, pe alocuri, chiar populistă".
Sorin Grindeanu, presedinte ANCOM
Foto: AGERPRES

Cătălin Drulă, deputat USR: PSD se grăbește să pună înlocuitor pentru Grindeanu la șefia ANCOM, încălcând legea

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Telecom
Sorin Grindeanu și-a prezentat demisia începând cu data de 16 octombrie de la conducerea ANCOM, autoritatea care arbitrează piața de peste 3,5 miliarde euro a comunicațiilor electronice, după ce devenise incompatibil ca membru și prim-vicepreședinte PSD, iar deputatul USR Cătălin Drulă susține că PSD s-ar grăbi acum să pună un înlocuitor, prin încălcarea legii. Drulă acuză că deși legea spune că procesul de selecție la nivelul Parlamentului se face după data vacantării (deci după 16 octombrie), PSD a propus un calendar imposibil.
Startup energie
Foto: Dreamstime.com

Finanțări de 21 milioane Euro pentru startup-uri europene de energie eco, printr-un nou fond de investiții

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile europene care dezvoltă tehnologii ecologice în domeniul energiei și consumului rațional vor putea obține finanțări de capital de risc printr-un fond de investiții în valoare de 21 milioane euro, lansat miercuri de un accelerator de afaceri olandez.
munca de acasa
Foto: Oracle

Ce efect a avut pandemia asupra sănătății mentale a angajaților - studiu

de RA HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Companii
Oamenii din întreaga lume se luptă cu niveluri crescute de anxietate și depresie la locul de muncă din cauza COVID-19. Ei consideră că angajatorii ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini sănătatea mentală a forței lor de muncă, arată un studiu realizat de Oracle și o firmă de cercetare în HR.
Solutii de conciliere refuzate de banci, ifn-uri si clienti
Foto: Pixabay

De ce scade numărul înțelegerilor la CSALB. Cazurile de refuz ale băncilor, dar și ale clienților/ Păunescu (CSALB): Pentru bănci ar fi necesară o disponibilitate mai mare de negociere

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Dacă anul trecut în 85% din negocieri părțile acceptau soluția dată de conciliatori, procentul a scăzut la 80% în acest an, tendința fiind observată în ultimele luni, reiese dintr-un comunicat al Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Bineînțeles, dacă consideri că nu te ajută soluția propusă, poți refuza. Au fost refuzuri de ambele părți. În cazul refuzurilor, 65% au venit din partea consumatorilor, în 25% au refuzat băncile, iar în 10%, ambele părți.
Virgil Popescu
Foto: Guvern

Ministrul Economiei, într-o vizită importantă în SUA / Va avea o întâlnire cu Secretarul pentru Energie

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Energie
Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, se află în aceste zile într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Cu această ocazie va avea o întâlnire cu Secretarul pentru Energie al SUA, Dan Brouillette, și cu alți înalți oficiali americani. Reamintim că actualul Guvern intenționează să atragă inclusiv parteneri americani în dezvoltarea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Dolari
Foto: Depositphotos

Finanțări de 678 milioane dolari pentru startup-uri tech, prin 2 noi fonduri de investiții americane

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
O importantă companie americană de investiții, Greycroft, a lansat două fonduri de venture capital, în valoare totală de 678 de milioane de dolari, pentu startup-uri de tehnologie.
Audierea lui Mark Zuckerberg in Congresul SUA
Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Un raport al Congresului SUA afirmă că Facebook, Apple, Google și Amazon sunt monopoluri anticoncurențiale care ar trebui sparte

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Companii
Facebook, Apple, Google și Amazon trebuie reglementate mai strict și poate chiar divizate, afirmă un raport întocmit de congresmenii americani și publicat marți, relatează Business Insider.
Daniel Florea si tabletele din Sectorul 5
Foto: Hotnews

​Licitație de formă și contract secret la achiziția de tablete și în Sectorul 5: S-a anulat licitația organizată după ce primarul PSD Daniel Florea a anunțat că are deja tabletele

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Telecom
Achiziția a maxim 35.000 de tablete pentru elevii și profesorii din Sectorul 5 din București, contract cu o valoare estimată la peste 59,1 milioane lei, finanțat din bani publici, a fost anulată pe motiv că nu ar mai fi oportună, arată datele din SEAP. Licitația a fost organizată după ce primarul PSD Daniel Florea a anunțat încă din 11 septembrie că a cumpărat deja 33.000 de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector, echipamente care vor fi livrate gradual până la sfârșitul lunii octombrie. Florea ține la secret firma către care a virat milioane de euro din bani publici pentru aceste tablete. Situația este identică și la Sectorul 1, condus de primarul PSD Daniel Tudorache.
Alina Burlacu
Foto: Hotnews

Alina Burlacu devine noul Director General al Fundației Romanian Business Leaders

de DP HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Începând cu 1 octombrie 2020, Fundația Romanian Business Leaders, singura organizație de business centrată pe dezvoltarea de proiecte concrete pentru România în domeniile educației, antreprenoriatului și bunei guvernări, va fi condusă de Alina Burlacu, în calitate de Director General, arată un comunicat sosit din partea organizației.
Apple iPhone 11 Pro
Foto: Eremin | Dreamstime.com

Când va lansa Apple noile iPhone-uri

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | IT
​Apple va lansa pe 13 octombrie noua generație de iPhone-uri, după ce la evenimentul din septembrie a prezentat noi versiuni ale ceasului și tabletei. Se pare că vor fi patru modele noi, cel mai performant urmând să aibă ecran foarte mare, de 6,7 inci. Anual se vând în lume aproximativ 200 de milioane de iPhone-uri, iar cel mai bun an a fost 2015, cu 231 de milioane de unități.
NASA SpaceApps Challenge Romania 2020 - online edition
Foto: Hotnews

Una dintre cele 4 echipe câștigătoare ale competiției NASA din România are șansa să asiste la o lansare spațială în 2021

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | IT
În weekendul 3-4 octombrie, în România a avut loc ediția anuală a hackathonului NASA SpaceApps Challenge care s-a desfășurat simultan, online, în alte 200 de orașe din întreaga lume. În România s-au înregistrat 135 de participanți cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani. În finală și-au prezentat proiectele 12 echipe. Iată echipele câștigătoare.
Inteligenta artificiala-dreamstime
Foto: Dreamstime.com

LISTA: 10 startup-uri de inteligență artificială, într-un pre-accelerator românesc

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | IT
Zece startup-uri din domeniul inteligenței artificiale, din România, Rusia, Olanda, Franța și Estonia, au fost selectate într-un program românesc pre-accelerare de business, derulat online, în care este pusă la bătaie și o finanțare de 50.000 de euro.
Raport Banca Mondiala
Foto: Banca Mondiala

Raport Banca Mondială: Sărăcia în România este de așteptat să crească. Deficitul va fi mare și în 2021/ Absorbția fondurilor europene este foarte importantă

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Prelungirea pandemiei a afectat grav activitatea economică a României și veniturile gospodăriilor pe termen scurt, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, un răspuns fiscal proactiv, dar constrâns, a sprijinit firmele să păstreze angajații și a menținut veniturile gospodăriilor. Economia este de așteptat să scadă cu 5,7% în 2020, având în vedere redresarea lentă a producției și a anului agricol sărac. Sărăcia este de așteptat să crească pe măsură ce impactul COVID-19 afectează sursele de venit interne și duce la contracții ale remitențelor, în timp ce seceta îi afectează pe fermieri.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report:​ Reacția patronilor de restaurante la noile restricții. Dispare legea ”adaosului comercial”. Primar de comună cu 86 de oameni, 1.000 euro salariu. FMI lasă garda jos

de DP HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Reacția patronilor de restaurante din București după noile restricții ● Sistemul de sănătate, la un pas de colaps: prea puțini plătesc pentru prea mulți ● Primar de comună cu 86 de oameni, 1.000 euro salariu ● Privatizarea companiilor unde statul este acționar, oprită timp de doi ani. Procedurile deja începute vor fi suspendate ● Câți litri de benzină pot cumpăra europenii din marile orașe dintr-un salariu ● Legea ”adaosului comercial” dispare în întregime ● FMI lasă garda jos: îndeamnă statele să investească în pofida creșterii datoriilor ● Prețurile apartamentelor vechi cu trei camere din București, un nou maxim în septembrie ● Un an de la demiterea guvernului Dăncilă. Ce a promis și ce a făcut guvernul Orban în bizarul an 2020
Restaurant
Foto: Pikist.com

Ce vor face patronii de restaurante din București după noile măsuri: "Mulți operatori vor închide definitiv și mulți angajați vor ajunge în șomaj"

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 6 Oct 2020 Economie | Companii
Restaurantele și cafenelele se închid de miercuri în București, potrivit unui anunț făcut de prefectul Capitalei. Ce spun reprezentanții industriei legat de această măsură - Dragoș Petrescu, președintele HORA: "Mulți operatori vor închide de tot și mulți angajați vor ajunge în șomaj". Decizia vine fără să se știe cât timp vor fi restaurantele închise și fără măsuri pentru operatorii și angajații din industrie, mai subliniază reprezentantul patronatului.
Elon Musk
Foto: Matt Sumner / Zuma Press / Profimedia Images

Nouă premieră Tesla: Compania condusă de Elon Musk și-a dizolvat departamentul de PR

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 7 Oct 2020 Economie | Companii
Tesla a înregistrat o nouă premieră, compania fondată de Elon Musk devenind primul producător auto care și-a dizolvat departamentul de relații publice (PR), relatează Electrek.
Dolari
Foto: Dreamstime.com

Nou fond de investiții de 100 milioane dolari, lansat de Salesforce

de CZ HotNews.ro
Marți, 6 Oct 2020 Economie | IT
Compania IT Salesforce, liderul mondial în soluții de automatizare a gestionării relațiilor cu clienții (CRM), a lansat, marți, un fond de investiții de 100 de milioane de dolari, pentru finanțarea unor startup-uri de educație, training, ecologie și alte domenii.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Daniel Daianu: Pentru intrarea in Uniunea Bancara rezolvarea dezechilibrelor este obligatorie!

de Daniel Daianu Consiliul Fiscal
Marți, 6 Oct 2020 Actualitate | Opinii
Atentia pe care aderarea Romaniei la zona euro o primeste din partea analistilor este de salutat, normala. In cele ce urmeaza ma refer la textul lui Dimitrios Goranitis, “De ce ar trebui ca Romania sa intre in UB chiar si fara a adopta moneda euro”’ 5 octombrie, a.c. Discutia capata accente mai aprinse adesea intrucat Bulgaria si Croatia au intrat in iulie.a.c, in Mecanismul Cursurilor de Schimb2 (ERM2) si din octombrie in Uniunea Bancara (UB).
Energie
Foto: HotNews / C.P.

Arbitrul pieței de energie primește acces la datele Agenției europene de reglementare pentru investigații

de C.P. HotNews.ro
Marți, 6 Oct 2020 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) susține că a îndeplinit toate cerințele stabilite de Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) cu privire la implementarea sistemelor de securitate a datelor privind integritatea și transparența pieței angro de energie, în baza Regulamentului UE 1227/2011 (REMIT).
Masca
Foto: Dreamstime.com

România a importat măști de 272 milioane euro din afara UE, în primele 6 luni

de CZ HotNews.ro
Marți, 6 Oct 2020 Economie | Consumator
Comerțul cu măști de protecție a explodat și în România, online și offline, din cauza pandemiei de coronavorus COVID-19, în țara noastră fiind importate din afara UE astfel de mărfuri în valoare de 272 de milioane de euro, în primele 6 luni ale anului 2020.
Biblioteca virtuala
Foto: SEAP
 documente
(06 Oct 2020) PDF, 1MB

​Contestație la licitația pentru Biblioteca Virtuală din Educație: Cerințe financiare restrictive și termene imposibile pentru dezvoltarea asistentului bazat pe Inteligență Artificială

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 6 Oct 2020 Economie | Telecom
Licitația pentru crearea unei platforme digitale cu resurse educaționale deschise la nivel național (bibliotecă virtuală), contract finanțat din fonduri UE estimat la peste 182,9 milioane de lei (fără TVA), a fost contestată. O firmă cere Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) să suspende ori să anuleze licitația pe motiv că cerințele financiare solicitate operatorilor economici interesați ar fi restrictive, dar și pe motiv că dezvoltarea unui asistent bazat pe inteligență artificială care să înțeleagă și să răspundă în limba română întrebărilor profesorilor ar fi imposibilă într-un termen de 18 luni.
Radu Topliceanu, BRD
Foto: Hotnews

BRD începe derularea programului Prima Casă. Vezi care e rata lunară în cazul unui împrumut pentru cumpărarea unei locuințe de 200.000 de lei pe 25 de ani

de DP HotNews.ro
BRD-Societe Generale începe derularea acordării de credite în cadrul programului Noua Casă, practicând o dobândă de IRCC + 2pp, a confirmat marți banca într-un comunicat. Astfel, pentru finanțarea unei locuințe (construită sau consolidată cu mai puțin de 5 ani în urmă), în valoare de 200.000 lei printr-un credit pe 25 de ani și rambursat în 300 de rate lunare egale, valoarea primei rate lunare va fi de 1.074,54 lei, iar valoarea totală plătibilă: 328,810.88 lei, au transmis HotNews.ro reprezentanții băncii.
Directia Generala a Vamilor
Foto: ANAF

Oficial de la Direcția Generală a Vămilor: În România am rămas pe același tip de vămuire ca acum 20 de ani. Toată Uniunea Europeană a evoluat. Noi, din păcate, am involuat imediat după aderare

de F.B. HotNews.ro
În România am rămas pe același tip de vămuire ca acum 20 de ani, din păcate, a declarat Marcel Mutescu, director general la Direcția Generală a Vămilor (DGV). Potrivit acestuia, avem o vămuire clasică, pe când toată Uniunea Europeană a evoluat.
Reclamatii RCA, sem. I 2020
Foto: ASF

Românii au făcut de două ori mai multe reclamații în asigurări în primul semestru din 2020, dar puțin peste jumătate au primit câștig de cauză: Euroins, cel mai reclamat asigurător

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 6 Oct 2020 Economie | Asigurari
Peste 18.000 de consumatori au reclamat nereguli în piața asigurărilor în primul semestru din acest an, de mai mult de două ori decât în perioada similară a anului trecut, însă doar 54% dintre aceștia au primit câștig de cauză din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 95,7% din cele 18.111 de reclamații unice din asigurări au vizat nereguli în sectorul RCA, Euroins fiind cel mai reclamat asigurător cu peste 11.200 de petiții împotriva sa. Vezi în articol grafice cu topul reclamațiilor din asigurări.
Apple HomePod
Foto: Ifeelstock | Dreamstime.com

Apple a eliminat din magazinul online produsele audio ale altor companii, pregătind terenul pentru produsele sale

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 6 Oct 2020 Economie | IT
​Apple a eliminat din magazinul online și face același lucru cu magazinele fizice, căști și boxe ale altor companii rivale, Apple pregătind o ofensivă de noi lansări pe segmentul audio. Este o strategie aplicată și în trecut: de exemplu, în 2014 Apple a renunțat în a mai vinde ceasuri Fitbit, fiindcă pregătea lansarea Apple Watch.
Conditii pentru sedere in UK
Foto: EY Romania

BREXIT: Câți români s-au înscris pentru ședere în Marea Britanie. Ce trebuie să facă cei care nu s-au înregistrat și până când o pot face

de F.B. HotNews.ro
Până la jumătatea acestui an, circa 600.000 de români s-au înregistrat pentru noul statut de rezident în Marea Britanie, având în vedere Brexitul, conform datelor UK Home Office, citate de Iulian Pasniciuc, manager al Departamentului Impozit pe Venit și Contribuții Sociale în cadrul EY România.
black friday
Foto: Stirile ProTV

5 sfaturi pentru eficientizarea livrărilor de Black Friday

de RA HotNews.ro
Marți, 6 Oct 2020 Economie | IT
Un startup-ul local ce optimizează interacțiunile dintre retaileri și curieri, a lansat un ghid de recomandări pentru magazinele online, dar și cele fizice, pentru eficientizarea livrărilor în perioada de Black Friday.
Efecte ale Brexit pe zona de impozite directe
Foto: EY Romania

Brexitul și 5 lucruri certe ce trebuie știute de către companiile românești, de la necesitatea de restructurare, la impozitare de 10-15% pe dividende. Ce pași trebuie avuți în vedere până la finalul anului

de F.B. HotNews.ro
Regatul Unit aplică în continuare dreptul Uniunii Europene până la 31 decembrie 2020. A rămas puțin până la 1 ianuarie 2021, data efectivă a Brexitului, iar companiile din România, care au afaceri în legătură cu Regatul Unit trebuie să știe câteva lucruri. În cadrul unui Webinar organizat de EY România, Andra Cașu, partener asociat și lider al diviziei de impozite directe a vorbit despre acest lucru.
Adrian Oros
Foto: facebook

Cele zece mari priorități în agricultură, de rezolvat în următorii șapte ani/ Cea mai mare problemă anul acesta, gestionarea apei

de DP HotNews.ro
Zece probleme, priorități mari în agricultură, care vor trebui creionate într-un program național strategic și rezolvate în următorii șapte ani, au fost identificate, a declarat marți ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul videoconferinței „Agriculture Reloaded”, organizată de agenția de presă News.ro, în parteneriat cu Plurivox. "În primul rând, vorbesc de corectarea balanței comerciale pentru produse agroalimentare, care în ultimii ani a luat-o la vale, anul trecut înregistrând un deficit de 1,3 miliarde euro. Acolo trebuie neapărat să facem ceva. Trebuie să sprijinim mai consistent tot ce înseamnă procesare, depozitare, în așa fel încât dacă exportăm, să exportăm și noi produse cu valoare adăugată”, spune Oros.
Andrei Pitis
Foto: Hotnews

O platforma de diete personalizate primește 200.000 de dolari de la fondul de investiții condus de Andrei Pitiș

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 6 Oct 2020 Economie | IT
yummdiet.com, platforma de diete și well-being fondată de Cori Grămescu, atrage o rundă de investiții de 200.000 de dolari condusă de Simple Capital, vehiculul de investiții fondat de Andrei Pitiș, împreună cu compania de tehnologie Softbinator Technologies.
Cristian Bichi, consilierul Guvernatorului BNR
Foto: Hotnews

Legea privind dobânzile excesive: se întrevăd deja efecte perverse?

de Cristian Bichi BNR
Marți, 6 Oct 2020 Actualitate | Opinii
În martie 2019, Curtea Constituțională a României constata că o lege ce urmărea limitarea dobânzilor în sectorul financiar este neconstituțională, în principal datorită faptului că nu a fost realizată motivarea și fundamentarea economică, socială și juridică a soluțiilor adoptate, legea însăși fiind considerată neclară, scrie Cristian Bichi, consilier al Guvernatorului BNR. Un verdict al acestui for privind o lege similară, ce urmărește protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, urmează a fi pronunțat în următoarele zile.
Cum ne-a schimbat pandemia viata profesionala si privata
Foto: Pixabay

”Ce spun românii”, faza pe cifre. Cum ne-a afectat pandemia încrederea în Guvern, siguranța locului de muncă și perspectivele financiare

de Dan Popa HotNews.ro
Zilele trecute a fost publicat sondajul realizat de Eurofound (Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Muncă și Viață) în luna iulie, care înregistrează reacțiile la pandemie ale salariaților din statele europene. Am selectat datele care se referă la România și le-am grupat în câteva categorii mai relevante: locuri de muncă și siguranța lor, banii și perspectivele sociale și financiare. Vedeți mai jos o ediție pe cifre și date a celebrei emisiuni ”Ce spun românii”.
Violeta Alexandru
Foto: Facebook/ Violeta Alexandru

Ministrul Muncii solicită schimbarea șefilor de la casele de pensii neperformante/ Inspecția Muncii trebuie desființată și reînființată cu o altă organigramă

de DP HotNews.ro
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, i-a solicitat președintelui Casei Naționale de Pensii să schimbe conducerile caselor neperformante cum sunt cele de la Alba, Bihor, Ilfov, Vâlcea, Neamț, Hunedoara (Petroșani), Giurgiu și Gorj, precum și din toate sectoarele Capitalei, notează Agerpres. De asemenea, Violeta Alexandru consideră că Instituția Muncii trebuie desființată și reînființată cu o altă organigramă și cu organizarea de concursuri pentru posturile cheie.
Alexandra Smedoiu, noul Președinte CFA Romania
Foto: Hotnews

Alexandra Smedoiu va conduce în următorii doi ani asociația analiștilor financiari certificați CFA

de DP HotNews.ro
Membrii Asociației CFA România au ales Președintele și componența Consiliului Director care va conduce organizația în următorii doi ani (octombrie 2020 – 2022), funcția de Președinte urmând să fie deținută de Alexandra Smedoiu, CFA, iar cele două poziții de vicepreședinte vor fi deținute de Adrian Codirlașu, CFA și de Răzvan Szilagyi, CFA, arată un comunicat al Asociației.
John McAfee
Foto: d10e Bucharest

Mogulul software John McAfee a fost arestat în Spania și este acuzat de evaziune fiscală și alte fraude

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 6 Oct 2020 Economie | IT
John McAfee, controversatul fondator al companiei software care i-a purtat numele, a fost arestat în Spania și așteaptă să fie extrădat în SUA, unde a fost acuzat de fraudă și evaziune fiscală. În total, McAfee este vizat de zece capete de acuzare. Cinci acuzații sunt pentru evaziune fiscală, fiecare având ca pedeapsă maximă 5 ani de închisoare. Celelalte cinci sunt pentru că nu a depus declarațiile fiscale.
fonduri
Foto: Pixabay

Noi finanțări de 85 milioane Euro pentru startup-uri europene de la un investitor al Glovo

de CZ HotNews.ro
Luni, 5 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile europene de tehnologie vor putea obține finanțări de capital de risc printr-un nou fond de investiții în valoare de 85 milioane euro, lansat de o firmă spaniolă de venture capital care a investit și în „unicornul” de livrări Glovo, prezent și în România.
Șofer Uber
Foto: Uber

Uber ar putea fi obligată în SUA să-și angajeze șoferii

de RA HotNews.ro
Luni, 5 Oct 2020 Economie | IT
Cele mai mari companii de ridesharing din Statele Unite, Uber și Lyft încearcă să blocheze o inițiativă legislativă din California ce i-ar putea obliga să angajeze șoferi și să nu mai lucreze doar cu colaboratori, scrie Reuters. La ce costuri ar ajunge cele două companii în cazul unei schimbări de genul.
Florin Citu
Foto: facebook

Cîțu anunță ce se discută în primă lectură joi: eșalonarea la plata taxelor și scutirea de impozit specific la HORECA până la finalul anului

de F.B. HotNews.ro
Două lucruri care au fost anunțate săptămâna trecută se află într-un proiect de OUG ce va fi discutat, în primă lectură, în ședința de Guvern de joi, potrivit declarațiilor ministrului Finanțelor, Florin Cîțu. Este vorba despre eșalonarea pe 12 luni la plata taxelor, fără garanții, pentru firmele afectate de COVID și de scutirea de impozit specific pentru sectorul HORECA până la finalul anului.
Wall Street
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Wall Street își reia creșterea. Investitorii văd semne bune în vindecarea rapidă a lui Trump

de I.B. HotNews.ro
Marți, 6 Oct 2020 Economie | Burse
Piețele americane au revenit luni la verde, liniștite cu privire la starea de sănătate a lui Donald Trump, care a anunțat că va părăsi spitalul unde a fost tratat de vineri seară după contaminarea sa cu Covid-19, potrivit AFP. Dow Jones a crescut cu 1,68%, iar Nasdaq cu 2,32%.
fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

Ajutoarele de stat de max. 150.000 Euro pentru IMM: Cele 5 zile de foc. Descarcă proiectul de procedură

de CZ HotNews.ro
Luni, 5 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Ministerul Economiei a publicat, luni, o formă avansată a Procedurii de implementare a măsurii 2 - ajutoarele de stat de câte 2.000-150.000 de euro pentru firme mici și mijlocii (IMM) și anumite ONG-uri. Printre prevederi se numără perioada scurtă de solicitare a banilor, dar și posibilitatea beneficiarului de a-și asigura aportul propriu din credit bancar de la banca parteneră cu care alege să lucreze.
Pandemia a tăiat cheltuielile nealimentare alepopulatiei dar cu viteze diferite
Foto: Pixabay

Banii și pandemia. Cum și-au re-distribuit românii banii din pensie și salariu pentru a face față cheltuielilor

de Dan Popa HotNews.ro
Familia Ionescu. Ambii salariați în sectorul privat, un copil în clasa a IV-a. În aprilie, salariul domnului Ionescu a fost tăiat cu 15%, pentru că firma la care lucra avea deja probleme cu furnizorii și nu mai putea onora toate comenzile. Nici doamna Ionescu nu întrezărea un viitor profesional mai strălucit, întrucât lucra în industria opsitalității. Cu venituri în scădere, Ioneștii s-au așezat într-o seară la masa din sugragerie după ce și-au culcat băiatul și s-au pus pe făcut calcule. Ca să reziste financiar, erau nevoiți să mai taie din cheltuieli. Dar din care? Luni, Statistica a comunicat modul în care românii și-au ajustat bugetul crizei corona.
Cresterea cu 40% a pensiilor va costa Romania
Foto: Pixabay

Majorarea cu 40% a pensiilor va crește gradul de inegalitate. Ce soluții există

de DP HotNews.ro
Orice creștere a pensiilor este binevenită, mai ales când te uiți la distribuția nivelului pensiilor. 37% din 4,67 milioane de pensionari trăiesc cu sub 1000 de lei pe lună, scrie Marian Șerban, CFA România. 82.7% trăiesc având pensii sub 2000 de lei pe lună! Unii trăiesc în mediul rural și de bine de rău reușesc să își procure alimentele din grădina proprie, dar pensionarii care locuiesc în mediul urban? Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: cum ajungi la acești oameni cu un mesaj, astfel încât să înțeleagă aspectul aberant al majorării cu 40%, fără sa faci referire la PIB, rating, finanțe?
Pandemia a crescut numarul bugetarilor
Foto: Pixabay

Cum a evoluat numărul bugetarilor în ultimul an și ce rol a jucat Covid-19 în această poveste. Unde au apărut posturi suplimentare

de F.B. HotNews.ro
De multă vreme se vorbește de restructurarea aparatului bugetar. În practică, lucrurile stagnează. Acum se întâmplă asta din cauza COVID-19. Numărul de bugetari a crescut în ultimul an, e adevărat, cu circa 5.000. E corect să te uiți la cifre și pe componente pentru a putea vedea de ce a urcat.

Cassa, un soft românesc ce elimină munca manuală a contabililor, vrea finanțare de 200.000 de euro

de RA HotNews.ro
Luni, 5 Oct 2020 Economie | IT
Cassa, un software pentru contabilitate care conține elemente de inteligență artificială și machine learning, vizează să obțină 200.000 de euro prin listarea pe platforma de equity crowdfunding SeedBlink.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report: CFR Călători renunță la chitanțier și pix. "Clanul tocilarilor" fata in fata cu realitatea. BBVA nu mai vinde Garanti Bank. Fețele singurătății. Bursă emergentă, știre de o zi

de DP HotNews.ro
Daianu: Insolenta si aroganta unui limbaj ● CFR Călători renunță la chitanțier și pix ● "Clanul tocilarilor" fata in fata cu realitatea administratiei publice ● Firmele afectate de criza COVID pot cere eșalonări pe 12 luni la plata taxelor, fără garanții ● Calitatea vieții noastre e dată de calitatea credințelor noastre ● Nicușor Dan: ”Pe bucureșteni îi așteaptă o iarnă foarte grea” ● Bursă emergentă, știre pentru o zi ● Cumpărarea de vechime în muncă: Dacă salariul minim sau cota CAS se modifică, contractele de asigurare în derulare nu vor fi afectate ● Impactul pandemiei asupra veniturilor bugetare ● Grupul spaniol BBVA nu mai vinde Garanti Bank România ● Fețele singurătății.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

MFP: Eșalonări pe 12 luni la plata taxelor, fără garanții, pentru firmele afectate de COVID. Cererile de eșalonare vor putea fi depuse până la 15 decembrie

de F.B. HotNews.ro
Duminică, 4 Oct 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Firmele care au obligații fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență (COVID-19) vor putea solicita eșalonarea plății acestor sume pe o perioadă de până 12 luni, fără garanții și cu un calendar de rambursare propriu, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Potrivit acestuia, ar fi fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență în acest sens.
Dan Costescu
Foto: AGERPRES

Șeful CFR Călători: Cererea pentru un tren InterCity Brașov-Constanța este încă în așteptare la CFR SA

de G.S. HotNews.ro
Duminică, 4 Oct 2020 Economie | Industrie Feroviara
Cererea pentru punerea în circulație a unui tren InterCity pe ruta Brașov-Constanța, cu trecere prin București, se află încă în așteptare pentru aprobare la CFR SA, însă această garnitură va intra în circulație cel mai târziu odată cu noul Mers al Trenurilor, în 12 decembrie, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al companiei CFR Călători, Dan Costescu.
Produse agricole
Foto: Facebook

România a înregistrat un deficit de 968,2 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în primul semestru

de V.M. HotNews.ro
Duminică, 4 Oct 2020 Economie | Agricultura
România a înregistrat în primul semestru din acest an un deficit de 968,2 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în scădere cu 11% față de aceeași perioadă din 2019, când a totalizat 1,087 miliarde de euro, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), transmise la solicitarea Agerpres.
Călătorind pe Liverpool - Manchester RailwayH. Austen, Science Museum Group Collection
Foto: sciencemuseumgroup.org.uk
Articol susținut de grupul Grampet

Povestea primului român care a mers cu trenul acum aproape 190 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 3 Oct 2020 Economie | Industrie Feroviara
Acum 190 de ani se deschidea în Anglia prima cale ferată în adevăratul sens al cuvântului, iar la un an de la acel moment unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai momentului mergea cu trenul și intuia cât de mult se va schimba lumea datorită acestui mijloc de transport. ”Douăzeci de vagoane legate unul de altul, în care au intrat 240 de persoane, sunt trase, toate deodată, de către o singură mașină cu abur”, scria Petrache Poenaru, la 1831. Intră în articol pentru a citi despre ce impresii i-a lăsat călătoria lui Poenaru și despre așteptările sale. Tot în articol puteți citi despre această cale ferată istorică.
Carburanți
Foto: Flickr

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 6-9 bani pe litru pe parcursul lunii august 2020 (analiză)

de V.M. HotNews.ro
Duminică, 4 Oct 2020 Economie | Finanțe
Prețul carburanților auto a scăzut cu 6-7 bani pe litru în cazul benzinei standard și cu 8-9 bani pe litru pentru motorina standard, în medie, pe parcursul lunii august 2020, potrivit datelor furnizate agenției Agerpres de Consiliul Concurenței, pe baza informațiilor din Monitorul prețurilor carburanților.
Airly
Foto: Hotnews

Senzorii de poluare Airly au primit 2 milioane dolari finanțare, cu participarea familiei lui Richard Branson

de CZ HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | IT
Startup-ul polonez Airly, care operează și în România cu senzorii săi de monitorizare a poluării aerului, a obținut, vineri, o nouă finanțare de capital de risc, de 2 milioane de dolari de la o serie de investitori, printre care și membri ai familiei miliardarului britanic Richard Branson.
Fonduri
Foto: Pixabay

Ajutoarele de stat pentru IMM, PFA, ONG, CMI: Forma finală a procedurii. Ce se întâmplă cu pragul de 5.000 Euro

de CZ HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
Ministerul Economiei informează, vineri, că a transmis la Monitorul Oficial ordinul de ministru prin care stabilește forma finală a procedurii de implementare a măsurii 1 de sprijin - microgranturi de câte 2.000 de euro pentru IMM, PFA, ONG și cabinete medicale, din cadrul schemei de ajutoare de stat în valoare totală de 1 miliard de euro, din fonduri europene și de la buget.
Mituri 5G
Foto: IPSOS

​Fenomenul fake news ia amploare în UE: Aproape unul din cinci europeni consideră că radiațile 5G sunt dăunătoare pentru albine - studiu

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | Telecom
Deși majoritatea europenilor se așteaptă ca tehnologia 5G să aducă beneficii, fenomenul "fake news" este în floare în UE, simțindu-se nevoia de comunicare din partea guvernelor pentru a departaja teoriile conspirationiste de fapte și date concrete, arată un studiu realizat în 23 de țări membre UE, inclusiv România. Spre exemplu, 16% dintre respondenți consideră că radiațiile 5G fac rău albinelor, 63% nu știu ce să creadă și doar 21% consideră că această nouă tehnologie este inofensivă pentru albine.
Complexul Energetic Oltenia
Foto: AGERPRES

Legea care interzice vânzarea participațiilor statului timp de 2 ani a fost modificată de Guvern / Vor putea fi vândute active

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | Companii
Guvernul a modificat joi controversata lege care interzice înstrăinarea de participații ale statului timp de 2 ani. Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, a fost înlocuită sintagma „participații” cu sintagma „acțiuni”. În acest fel, rămâne valabilă interzicerea vânzării de acțiuni, însă oferă posibilitatea valorificării activelor. Adică, nu vor putea fi vândute acțiuni de la o companie de stat, însă vor putea fi înstrăinate bunuri.
Primarul Tudorache si tabletele din Sectorul 1
Foto: Arhiva personala

DOCUMENT La Sectorul 1 s-a anulat licitația de 87 milioane de lei pentru tablete organizată după ce primarul Tudorache a împărțit tablete în școli, printr-o achiziție netransparentă

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | Telecom
Achiziția de tablete cu internet pentru maxim 50.000 de preșcolari, elevi și cadre didactice din Sectorul 1 din București, contract cu o valoare estimată la aproape 87 milioane de lei, a fost anulată pe motiv că nu ar mai fi oportună, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Licitația a fost demarată de Administrația Unităților de Învătățământ din Sectorul 1, după ce primarul PSD Daniel Tudorache a anunțat că a finalizat achiziția prin negociere a 48.000 de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector, tablete care au și fost livrate în școli. Primarul Tudorache a ținut la secret însă firma care va încasa zeci de milioane de lei din bani publici și motivul lansării acestei licitații, care acum a fost anulată.
Masini
Foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Cum arată piața auto la nouă luni

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | Auto
​Anul acesta a fost cel mai ciudat din istoria pieței auto: părea să înceapă bine, apoi a venit pandemia și vânzările s-au prăbușit și apoi vânzările și-au revenit parțial, dar au urmat noi scăderi, dar și noi creșteri. Este foarte probabil că piața mașinilor noi va scădea cu 25-30% pentru întreg anul 2020, iar cea a mașinilor SH din import va avea un declin mai redus.
Lucrari feroviare
Foto: CFR Infrastructura

Care este stadiul lucrărilor feroviare între Arad și Simeria și câți kilometri mai sunt de modernizat între Constanța și Curtici

de Vlad Barza HotNews.ro
Pe șantierele de două miliarde de euro ce leagă zona Aradului de Simeria sunt tronsoane unde gradul fizic de execuție s-a apropiat de 50%, iar între Simeria și Sighișoara gradul de execuție a sistemelor de semnalizare este de aproximativ 80%, a anunțat CFR Infrastructură. Compania spune că 565 km dintre cei 850 km dintre Curtici și Constanța sunt modernizați. Pentru Mersul Trenurilor care intră în vigoare în decembrie ar trebui să se vadă o schimbare între Sighișoara și Simeria, unde viteza medie este acum de 60 km/h și ar trebui să urce spre 100 km/h.
Bani
Foto: Agerpres

Cine amână alegerile grăbește falimentul țării

de Daniel Oanță BNR
Vineri, 2 Oct 2020 Actualitate | Opinii
La Parlament s-a depus un proiect de lege pentru amânarea alegerilor până la primăvară. PSD, ALDE și ProRomania sunt clar tentate să voteze așa ceva, din motive evidente. PNL și USR se vor opune din răsputeri din aceleași motive. Lăsând la o parte deznodământul politic al unei asemenea propuneri, cel economic este unul cert și extrem de grav. România stă cu sabia lui Damocles deasupra capului, iar ea este ținută de mâner de către agențiile de rating. Cele mai importante agenții de evaluare au arătat în repetate rânduri că decizia de majorare a pensiilor cu 40% ar conduce la downgrade imediat la categoria junk, cea nerecomandată pentru investiții.

Dacia va prezenta la mijloc de octombrie versiunea de serie a mașinii electrice Spring

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | Auto
Dacia va prezenta la jumătatea lui octombrie versiunea de serie a modelului electric Spring, dar mașina va fi comercializată din 2021, unele surse spunând că din primăvară, iar altele, că din toamna anului viitor. Conceptul a fost anunțat în martie, dar nu a mai putut fi văzut pe viu, fiindcă salonul auto de la Geneva s-a anulat din cauza pandemiei. Dacia a lansat recent noile generații Logan și Sandero, iar la anul va urma reînnoirea Lodgy și Dokker, și posibil un Duster facelift. Informația legată de data prezentării este furnizată de publicația franceză caradisiac.com.
Vacanta
Foto: Getty Images / Digi 24

Bilanțul intereselor pentru vacanță: Ce au căutat românii în 2020

de RA HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | Consumator
Sezonul vacanțelor în 2020 a fost unul atipic și s-a desfășurat în condiții speciale, dat fiind contextul creat de pandemia COVID-19. Care au fost schimbările, ce au căutat românii, dar și cum se compară acest sezon cu cel din anul precedent, potrivit analizei unei agenții de SEO.
Reuniunea Ambasadorului României cu președintele Autorității Portuare Vigo
Foto: Ambasada Romaniei in Spania

România își consolidează legăturile comerciale și culturale cu Galicia

de Raul Costa HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Actualitate | Esențial
Impulsionare a schimburilor comerciale și a investițiilor, deschiderea unui consulat onorific al României în regiune, încheierea unui Memorandum de înfrățire între Vigo și un oraș din România, cooperare în sectoare industriale precum construcțiile navale și cel al componentelor auto și în domeniul infrastructurii portuare, și deschiderea unui Lectorat de limba română la Universității din Santiago de Compostela. Acestea au fost unele dintre principalele teme pe care le-a avut ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, in timpul unei vizite de două zile la Comunitatea Autonoma Galicia, unde s-a întâlnit cu președintele Guvernului, Alberto Núñez Feijóo, primarii din Santiago Compostela și Vigo, precum alte autorități, a informat Biroul Diplomatic pe Facebook.
Bancher si client
Foto: sxc.hu

Trei cazuri în care funcționari bancari s-au jucat cu datele personale ale clienților iar băncile la care lucrau au fost amendate pentru asta

de DP HotNews.ro
Despre cazul funcționarilor unei bănci care au trimis 56 de emailuri la alte adrese, acestea conținând următoarele date: nume, prenume, data și locul nașterii, codul numeric personal, numărul și seria actului de identitate, profesie, loc de muncă, număr de telefon, adresa de domiciliu, situație familială, date privind bunurile deținute, salariul, am scris aici. Acum vom da alte 3 exemple în care băncile sunt amendate pentru lipsa protectiei datelor clienților.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

România împrumută 4,1 miliarde euro de la UE prin SURE

de F.B. HotNews.ro
România a obținut de la Uniunea Europeană un împrumut în valoare de 4,1 miliarde euro în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (SURE), conform unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). În ședința de Guvern de joi a fost aprobat un Memorandum în acest sens.


Intalnire Nicusor Dan- Ludovic Orban- Lucian Bode
Foto: Guvern

Întâlnire Nicușor Dan- Ludovic Orban- Lucian Bode pe tema infrastructurii din București: 'Cred că este începutul unei frumoase prietenii'

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | Companii
Primăria Capitalei și Ministerul Transporturilor vor lucra împreună pentru proiectele Bucureștiului, este concluzia întâlnirii de vineri între primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode. "Este o replică celebră în filmul „Casablanca”. Cred că este începutul unei frumoase prietenii. Bucureștiul este obligat să colaboreze cu Ministerul Transporturilor pentru că multe din lucrurile pe care trebuie să le facem pentru mobilitatea în București țin de colaborarea cu acest minister", a spus Nicușor Dan. Acesta a mai spus că Primăria Capitalei nu va mai fi un obstacol pentru Ministerul Transporturilor.
Piata asigurarilor S1 2020
Foto: ASF

Piața asigurărilor a crescut în prima jumătate din acest an, deși veniturile au fost afectate de criza COVID-19: Prima medie RCA a urcat ușor la 622 de lei

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | Asigurari
Firmele de asigurări au obținut venituri de 5,6 miliarde de lei din primele brute subscrise în primele șase luni ale acestui an, în creștere cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului anterior, chiar dacă veniturile din trimestrul doi au fost afectate de criza COVID-19, arată datele publicate vineri de ASF. În aceeași perioadă de referință, asigurătorii au plătit despăgubiri de peste 2,95 miliarde de lei, 96% din această sumă pentru contracte de asigurări generale. Prima medie RCA anualizată a crescut cu aproximativ 1% până la 622 de lei, pe fondul creșterii daunelor plătite pentru vătămări corporale și daune materiale.
afaceri in criza
Foto: Frames

Care au fost cele mai mari probleme generate de pandemie pentru firmele din România și cum vor trece managerii peste criză

de RA HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | Companii
Oamenii de afaceri din România, investitori, manageri și angajați cu funcții de răspundere din majoritatea domeniilor economice, privesc cu precauție la perspectivele economiei, în contextul accentuării problemelor financiare determinate de pandemia COVID. 67% dintre managerii chestionați într-un barometru comandat de o companie de consultanță se concentrează pe restructurarea afacerilor.
Tren cu hidrogen Alstom Coradia iLint
Foto: Alstom

Olanda va introduce în circulație trenuri cu hidrogen în provincia Groningen

de Vlad Barza HotNews.ro
Provincia olandeză Groningen a anunțat că va introduce trenuri cu hidrogen pe o linie regională, după ce au fost realizate în acest an teste cu un tren Alstom, iar rezultatele au fost pozitive. Licitația ar putea fi organizată în 2021. Trenurile pe hidrogen vor intra în serviciul regulat de călători până la finalul lunii noiembrie în Austria și 14 trenuri vor fi livrate până în 2022 pentru a circula în landul german Saxonia Inferioară.
Amazon
Foto: Jevanto | Dreamstime.com

Amazon spune că aproape 20.000 de angajați din SUA au fost testați pozitiv cu noul coronavirus

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | IT
Retailerul Amazon spune că aproape 20.000 de angajați din SUA au fost depistați pozitiv cu Covid-19, datele referindu-se la toate testele făcute în cele șase luni de pandemie. Amazon și Whole Foods au în total 1,37 milioane de angajați, iar rata de infectare este mult sub media națională, spune compania. Amazon a fost criticată că nu a publicat mai repede cifrele, mai ales că angajații din depozit au protestat în primăvară pe motiv că, deși sunt foarte expuși, nu au primit suficiente măsuri de protecție.
business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Cum a chemat Isărescu băncile străine și le-a spus că e nevoie de bani. Arogantele lui Dan Sova. Noi reguli în căminele studențești

de DP HotNews.ro
Ghețea: Când România era în colaps, Isărescu a chemat băncile străine și le-a spus că e nevoie de bani: În câteva minute s-au strâns 105 mil. dolari ● Arogantele lui Dan Sova. Fostul ministru vrea sa i se plateasca salariul de conferentiar universitar pentru perioada petrecută la Jilava ● Dan Suciu:"IRCC a fost o decizie neinspirată, nepotrivită, luată mai degrabă politic ● Florin Cîțu: Termenul de plată pentru obligațiile fiscale nu va fi prelungit după 25 octombrie ● Majorarea pensiilor cu 40% va crește gradul de inegalitate ● Noi reguli în căminele studențești ● Statul francez a strâns 2,8 miliarde de euro din vânzarea de frecvențe 5G ● În cifre reci, bugetul național este un dezastru● BERD se așteaptă ca PIB-ul României să scadă cu 5% în 2020.
2kids.ro
Foto: Hotnews

Trei idei de afaceri sociale, premiate într-o competiție națională

de RA HotNews.ro
Vineri, 2 Oct 2020 Economie | Companii
Trei echipe care au câștigat competiția Social Impact Award România 2020 și premii în valoare de câte 1500 de euro. Iată cu ce idei de afaceri menite să aibă un important impact social au venit tinerii antreprenori ai echipelor câștigătoare.
fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

Ajutoarele de stat de 1 miliard Euro: 2 ministere trebuie să semneze vineri un contract între ele, ca să lanseze înscrierile săptămâna viitoare

de CZ HotNews.ro
Joi, 1 Oct 2020 Economie | EuROfonduri
IMM-urile, PFA-urile, ONG-urile și cabinetele medicale individuale eligibile vor putea să înceapă să ceară, de săptămâna viitoare, ajutoarele de stat în valoare totală de 1 miliard de euro, cu o condiție: două ministere din același guvern, al României, să semneze vineri, 2 octombrie 2020, între ele, un contract. Asta au spus cei doi ministri implicați - cel al Economiei și cel al Fondurilor Europene - în ședința de guvern, în fața prim-minstrului.
Florin Citu
Foto: facebook

Florin Cîțu: Avem o ordonanță care va reglementa eșalonarea la plată în formă simplificată

de C.P. HotNews.ro
Ministerul Finanțelor pregătește un proiect de ordonanță de urgență care va reglementa eșalonarea la plată în formă simplificată a obligațiilor bugetare, pe o perioadă de 12 luni. Eșalonarea este pentru obligații cumulate de la data intrării în starea de urgență până în data de 25 octombrie 2020, inclusiv, a spus Cîțu.
H&M
Foto: commons.wikimedia.org

H&M va închide 250 de magazine din cauza pandemiei și vrea să vândă mai mult online

de RA HotNews.ro
Joi, 1 Oct 2020 Economie | Companii
H&M va închide 250 de magazine din cauza pandemiei, în condițiile în care oamenii fac tot mai multe cumpărături online, scrie Mediafax. Recent, și Inditex, compania care deține brandurile Zara, Massimo Dutti și Stradivarius, a anunțat că plănuiește să închidă 1.200 de magazine până în 2021, ca parte dintr-o nouă strategie similară, de trecere spre vânzările online.
RAAPPS
Foto: RAAPPS

Demnitarii din Guvern vor beneficia de limite mai flexibile pentru decontarea locuințelor de serviciu

de C.P. HotNews.ro
Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de OUG privind reglementarea unor cheltuieli de cazare pentru demnitarii din cadrul ministerelor. Sunt prevederi care se referă la decontarea mai flexibilă a cheltuielilor pentru locuințele de serviciu în limita unui plafon maxim, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
Telemunca
Foto: VMware

Munca de acasa: Cele mai multe firme optează pentru un sistem hibrid în următoarele 6-12 luni - studiu

de RA HotNews.ro
Joi, 1 Oct 2020 Economie | Companii
Peste jumătate dintre organizațiile chestionate au declarat că, în următorul an, vor împărți munca la birou cu cea la distanță, în timp ce doar 14% dintre companiile respondente au luat decizia de a lucra 100% remote iar 19% dintre companii nu au luat încă o decizie privind programul de lucru, arată un studiu realizat de o companie de consultanță în HR.
Poza Tudorache tablete
Foto: Captura Facebook

Noi semne de întrebare la achiziția de tablete în Sectorul 1: A fost suspendată licitația organizată după ce primarul Tudorache a livrat mii de tablete în școli

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 1 Oct 2020 Economie | Telecom
Achiziția de tablete cu internet pentru minim 45.000 și maxim 50.000 de preșcolari, elevi și cadre didactice din Sectorul 1 din București, contract cu o valoare estimată la aproape 87 milioane de lei, a fost suspendată, conform datelor din SEAP. Licitația a fost demarată de Administrația Unităților de Învătățământ din Sectorul 1, după ce primarul PSD Daniel Tudorache a anunțat că a finalizat achiziția prin negociere a 48.000 de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector, tablete care au și fost livrate în școli. Primarul Tudorache ține însă la secret atât firmele care vor încasa acești bani, cât și motivul lansării acestei noi licitații, care acum a fost suspendată.
Logo Playboy
Foto: Pixy.org

Playboy revine pe bursă după o absență de aproape 10 ani

de S.J. HotNews.ro
Playboy Enterprises Inc va reveni pe piața bursieră în urma unei fuziuni cu compania Mountain Crest Acquisition, într-o tranzacție care o evaluează la 381 milioane dolari, potrivit unui comunicat remis joi de companie, relatează Reuters și CNN.
Microsoft
Foto: Pixabay

Microsoft Outlook are probleme, mulți utilizatori nu și-au putut accesa emailul

de RA HotNews.ro
Joi, 1 Oct 2020 Economie | IT
Serviciul Microsoft Outlook se confruntă cu întreruperi la nivel mondial, cu mulți utilizatori care nu își pot accesa e-mailul, relatează CNBC, citat de Mediafax.
Florian Libocor, BRD
Foto: Hotnews

Florian Libocor: Influențează sau nu sesiunile electorale piețele financiare

de Florian Libocor fondator AAFBR
Joi, 1 Oct 2020 Actualitate | Opinii
Pietele financiare sunt un senzor fin al climatului politic. Schimbarile politice le aduc in stare de alerta si le modifica temporar sau pe un termen mai lung conduita, spune Florian Libocor, unul din fondatorii Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și economist șef al BRD. Ceea ce conteaza este daca temerile se confirma sau nu, insa nu doar aceasta confirmare/infirmare aseaza pietele pe o alta pozitie fie ea temporara sau de durata, adaugă Libocor într-o opinie trimisă la solicitarea HotNews.ro.
Tudorel Andrei, presedintele INS
Foto: Hotnews

Tudorel Andrei: Rencensământul de probă al populației începe luna viitoare/La recensământul din 2021, auto-recenzarea va dura 2 luni iar chestionarul va avea și întrebări ale societății civile

de Dan Popa HotNews.ro
Recensământul de probă al populației, care precede recensământul de anul viitor al populației și locuințelor va avea loc în primele două săptămâni ale lunii viitoare, spune președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, într-o discuție cu reporterul HotNews.ro. Spre deosebire de recensământul anterior, de data aceasta populația va avea la dispoziție două luni pentru a se auto-recenza, iar chestionarul va include și întrebări venite din partea societății civile, mai adaugă șeful Statisticii.
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

Rezervele valutare au scăzut cu peste 3 miliarde de euro după rambursarea de două miliarde euro din emisiunea de obligațiuni din septembrie 2013 a Finanțelor

de DP HotNews.ro
La 30 septembrie 2020, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 32.588 milioane euro, față de 35.768 milioane euro la 31 august 2020, a transmis joi Banca Centrală. Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5.366 milioane euro, au mai precizat reprezentanții BNR.
Google Play Store
Foto: Flickr

Google lansează în România un nou mod de a accesa aplicațiile și jocurile din Google Play Store

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 1 Oct 2020 Economie | IT
Google lansează în România Play Pass, un serviciu sub formă de abonament, care oferă utilizatorilor acces total la sute de aplicații și jocuri - fără reclame, achiziții în aplicație sau plăți directe. Iată care sunt prețurile.
OMV Petrom
Foto: OMV Petrom

OMV Petrom și-a externalizat mai multe servicii conexe activității de extracție a petrolului și gazelor naturale

de C.P. HotNews.ro
Joi, 1 Oct 2020 Economie | Energie
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care OMV Petrom SA externalizează către J. Christof E&P Services S.R.L. și Christof Private Firefighting Services S.R.L unele operațiuni și servicii generale de suprafață. Sunt servicii conexe activităților de extracție și producție a petrolului și gazelor naturale, împreună cu activele și angajații care le deservesc, informează autoriatatea de concurență.
Ludovic Orban
Foto: Guvern

Ludovic Orban, către reprezentanții HORECA: Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră / Activitatea restaurantelor din zonele cu multe infectări va fi restricționată

de C.P. HotNews.ro
Joi, 1 Oct 2020 Economie | Companii
Premierul Ludovic Orban a afirmat joi că Executivul caută soluții de susținere a sectorului HORECA. "Am gândit programul de granturi pentru sectoarele afectate de COVID, încercăm să găsim soluții de susținere, un sistem de vouchere pentru zona turistică", a declarat Orban la Conferința Națională a Industriei Ospitalității. UPDATE În acele localități în care este depășit procentul de infectări cu coronavirus, care este stabilit de 1,5 %, se va lua decizia ca, o perioadă, până scade procentul sub 1,5%, să se restricționeze activitatea restaurantelor", a declarat joi Ludovic Orban. Acesta a mai spus că sunt evenimente, precum nunțile, la care nu sunt respectate regulile.
Investitii pentru studiu
Foto: Pixabay

Unde să plasez alocația copilului ca să-i poată acoperi șederea și cursurile din facultate

de Florin Barbuta HotNews.ro
Dacă tot se vor dubla alocațiile, am zis să ne gândim ce ar fi dacă acei bani ar fi păstrați de la primii ani din viață pentru ca în viitor, după ce face 18 ani, copilul să decidă dacă vrea să facă studiile undeva în Europa. Să presupunem că i-ar depune lunar într-un cont de economii, programul de stat growth, pe titluri de stat sau bursă (iar aici în diferite instrumente).
Sediul BERD Londra
Foto: ebrd.com

BERD, mai pesimistă: economiile în care investește se vor contracta în 2020 cu 3,9%. În 2021 acestea vor avea creștere de 3,6%

de DP HotNews.ro
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit previziunile pentru economiile emergente în care investește, după ce măsurile de reducere a impactului coronavirusului au durat mai mult decât se anticipase anterior (și riscă să redevină mai restrictive), scrie Norel Moise pe blogul personal. BERD prognozează acum o contracție globală în economiile analizate de 3,9% în acest an și o revenire anul viitor de 3,6%. Previziunile anterioare publicate în luna mai prevedeau o scădere în 2020 de 3,5% și o recuperare mai puternică, de 4,8% în 2021.
E.ON
Foto: E.ON Romania

E.ON Gaz Furnizare și E.ON Energie România fuzionează

de C.P. HotNews.ro
Joi, 1 Oct 2020 Economie | Energie
Societățile de furnizare ale Grupului E.ON din România, E.ON Gaz Furnizare și E.ON Energie România sunt implicate într-un proces de fuziune prin absorbție. E.ON Energie România este societatea absorbantă, iar E.ON Gaz Furnizare este societate absorbită, data efectivă a fuziunii fiind 30 septembrie 2020.
Google lansează Pixel 5
Foto: Hotnews

VIDEO Google lansează noul Pixel cu noi funcții pentru asistentul virtual și Google TV

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 1 Oct 2020 Economie | IT
Google a anunțat miercuri câteva lansări interesante, printre care Pixel 5, câteva funcții pentru asistentul virtual Google Assistant și un "motor de căutare" pentru filme și programe de divertisment - Google TV.
Bancher si client
Foto: sxc.hu

O bancă a trimis 56 de e-mailuri pentru actualizare date cu informații privind situația familială, date privind bunurile deținute și salariul. Doar că a trimis emailurile pe alte adrese

de DP HotNews.ro
O instituție bancară a notificat Autoritatea națională de supraveghere că, urmare a unei erori tehnice a aplicației pentru comunicarea automată a formularului de actualizare date personale – persoane fizice, au fost transmise către un număr de 56 de adrese greșite de e-mail respectivele formulare. E-mailurile conțineau următoarele date: nume, prenume, data și locul nașterii, codul numeric personal, numărul și seria actului de identitate, profesie, loc de muncă, număr de telefon, adresa de domiciliu, situație familială, date privind bunurile deținute, salariul.Imediat, banca i-a sunat pe rând pe cei care au primit din greșeală emailurile, 30 de persoane confirmând distrugerea/ștergerea corespondenței recepționate în mod eronat.
Blocuri
Foto: pixabay.com

O asociație de proprietari a fost amendată cu 500 de euro pentru că a distribuit un filmuleț în care un membru al asociației arunca gunoi în fața imobilului.

de DP HotNews.ro
În anul 2019, o parte din plângerile adresate Autorității naționale de supraveghere au avut ca obiect prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal de către asociațiile de proprietari, fie prin afișarea la avizier a unor documente care conțin date cu caracter personal ale proprietarilor, fie prin utilizarea imaginilor video ale acestora în alt scop decât cel pentru care au fost instalate inițial camerele de supraveghere la nivelul asociației de proprietari, arată un raport al Autorității.
VTEX
Foto: Hotnews

Platforma de comerț online VTEX, prezentă și în România, ajunge „unicorn”, cu o finanțare imensă

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | IT
Platforma de tehnologie cloud VTEX pentru magazine online, prezentă cu un birou și în România, a anunțat, miercuri, că a obținut o nouă finanțare, de 225 de milioane de dolari, în urma căreia a depășit o valoare de 1 miliard de dolari și a devenit „unicorn”.
Fonduri
Foto: MorgueFile.com

Ajutoarele de stat de 1 miliard Euro: Patronii IMM și-au pierdut răbdarea

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Patronii de firme mici și mijlocii reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor (CNIPMMR) și-au pierdut răbdarea și cer Ministerului Economiei să deschidă de urgență sesiunile prin care firmele, PFA-urile, ONG-urile și cabinetele medicale să poată cere ajutoarele de stat în valoare totală de 1 miliard de euro, din fonduri europene și de la bugetul național.
Facturi gaze
Foto: Stirile ProTV

Cel puțin 3 furnizori de gaze vor fi desemnați să preia clienții care nu au altă sursă

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marți un nou Regulament privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, precum și procedura de preluare a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio altă sursă. Clienții finali care ajung în situația de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio altă sursă, ANRE va desemna un număr de cel puțin 3 furnizori de ultimă instanță (FUI), prin organizarea unui proces de selecție în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Regulamentului.
Sabin Sarmas, presedinte ADR
Foto: Arhiva personala

Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, infectat cu coronavirus: Sunt internat în spital în Cluj, dar e o formă ușoară

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | Telecom
Trei persoane cu funcții de conducere în cadrul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) au fost depistate pozitiv cu SARS-CoV-2, în cursul zilelor de 29 și 30 septembrie, a anunțat miercuri autoritatea. Contactat de HotNews.ro, Sabin Sărmaș, președintele ADR, a declarat că unul dintre cei infectați este chiar el, fiind în prezent spitalizat în Cluj-Napoca, dar cu o formă ușoară a bolii.
Sorin Grindeanu, presedinte ANCOM
Foto: Hotnews

Președintele Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea care ar trimite politicieni în conducerea ANCOM: Independența acestei autorități ar deveni un concept pur declarativ, contrar normelor UE

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | Telecom
Posibilitatea ca patru dintre cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al ANCOM, autoritatea care reglementează sectorul de 3,5 miliarde euro al comunicațiilor electronice, să dețină concomitent și calitatea de membru al unui partid politic contravine obligațiilor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se arată în sesizarea de neconstituționalitate făcută miercuri de președintele Iohannis asupra legii care ar schimba modul de conducere al acestei autorități. Totul a plecat de la o inițiativă a deputatului PSD Florin Iordache, pe fondul revenirii lui Sorin Grindeanu în fruntea acestui partid, dar legea a trecut de Parlament cu sprijinul PNL.
Banca Nationala a Romaniei
Foto: USER UPLOADED

BNR: Indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor coboară la 2,17% pe an

de DP HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2020, în scădere față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,41%, conform datelor anunțate de Banca Națională a României (BNR), citate de Agerpres. Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda națională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.
Tren la Amsterdam
Foto: Leonid Andronov | Dreamstime.com

Germania propune o rețea de trenuri directe de lung parcurs în Europa - România nu este în plan, trenurile nu ar ajunge mai departe de Budapesta, Varșovia și Zagreb

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | Industrie Feroviara
Germania vrea să reînvie ”Trans Europ Express”, o rețea de trenuri europene de lung parcurs, unele și cu rute de peste 1.500 km lungime și cu traseu ce poate depăși 13 ore. Printre rutele propuse se numără Amsterdam - Barcelona și Stockholm - Paris, dar România nu este în listă, cel mai apropiat oraș inclus în proiect fiind Budapesta. Primele rezultate ar trebui să se vadă din 2025, dar foarte multe obstacole stau în calea proiectului, în contextul în care multe trenuri de lung parcurs au fost eliminate în ultimii 20 de ani fiindcă nu erau rentabile.
Florin Citu
Foto: facebook
Articol actualizat

Florin Cîțu: ​Implementarea facturii electronice va aduce 20 miliarde lei în plus la buget/ Obiectivul este de a ne reveni complet din 2021 și să putem să creștem din 2022

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Încrederea în economia României a crescut consecutiv în fiecare lună și a ajuns la cel mai mare nivel, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. El a început să prezinte execuția bugetară la 8 luni, ce a fost publicată recent pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

Investițiile directe ale românilor în străinătate se duc în primul rând în Cipru și Republica Moldova

de DP HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În cadrul cercetării statistice pentru determinarea investițiilor străine directe din anul 2019 au fost colectate și date pentru determinarea investițiilor directe ale rezidenților români realizate în străinătate, arată un studiu publicat miercuri de BNR. Au raportat investiții directe în străinătate atât întreprinderi ISD care au, la rândul lor, investiții directe în străinătate, cât și societăți fără ISD (cu capital autohton) și persoane fizice care au investit în cel puțin 10% din capitalul social al unei societăți nerezidente. În anul 2019, fluxul net al investițiilor directe în străinătate a înregistrat valoarea de 324 milioane euro, din care aport la capitalurile proprii 110 milioane euro, profit reinvestit 85 de milioane euro și instrumente de natura datoriei 129 milioane euro.
Lenovo ThinkPad X1 Fold
Foto: Lenovo

VIDEO Lenovo lansează primul laptop pliabil. Are ecran de 13 inci și costă 2.500 de dolari

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | IT
Lenovo a anunțat că primul laptop portabil, modelul ThinkPad X1 Fold care poate fi precomandat în SUA, la prețul de aproape 2.500 de dolari. Poate fi folosit precum o tabletă foarte mare, dar și ca laptop standard, având sistem de operare Windows 10 Pro.
Microsoft Teams
Foto: Microsoft

Microsoft va pune pe aplicația Teams și opțiuni care să înlocuiască drumul către serviciu, în ideea de a separa cât mai clar timpul de muncă, de timpul liber

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | IT
Microsoft va pune pe aplicația de conferințe Teams și o opțiune care să permită delimitarea cât mai clară, la început de zi și apoi la final, a timpului de lucru, de cel liber, scrie Wall Street Journal. Microsoft Team și aplicația Zoom au crescut enorm de când milioane de oameni lucrează de acasă, însă o problemă a angajaților este că granița dintre timpul liber și cel de muncă este mai greu de stabilit.
Pandemia i-a fortat pe multi sa intre in antreprenoriat
Foto: Pixabay

Cine a spus că e riscant să pornești o afacere în plină pandemie? Peste 40.000 de români nu cred asta și au pornit-o pe cont propriu în business

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Pandemia a forțat multe companii de talie mică sau chiar medie să își închidă porțile, dar pentru alții au fost un bun moment pentru a începe o afacere pe cont propriu, arată datele Registrului Comerțului. În perioada martie-august 2020, peste 40.000 de noi firme au intrat pe piață, sperând să facă profit. E drept, nu toate vor supraviețui. Conform datelor INS, 4 din 10 firme noi dispar după un an de funcționare. Chiar și așa, rata de supraviețuire de 60% e decentă. Din păcate, datele Registrului Comerțului nu permit o comparație cu perioada martie-august 2009, dar numărul antreprenorilor care au luat afacerile pe cont propriu in ianuarie-august 2009 (în criza anterioară, adică) este aproape similar cu cel din ianuarie-august 2020.
startup-uri din Romania
Foto: Pexels

Site de joburi: Peste 10.000 de startup-uri și IMM-uri au făcut angajări în ultimele 9 luni. Cei mai activi angajatori

de RA HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | IT
IMM-urile și companiile startup au avut în primele 9 luni ale anului un ritm susținut de recrutări, peste 10.000 de angajatori din acest segment fiind în căutare de candidați în această perioadă. Numărul este cu aproximativ 20% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut, lucru explicabil nu doar prin închiderea unor business-uri din această categorie, ci și prin decizia celor care au rezistat de a bloca planurile de expansiune, potrivit eJobs.
HAGS
Foto: Hotnews

Aplicația cu care 3 tineri au obținut 1 milion de dolari de la Google și alți investitori

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | IT
Trei tineri din SUA au realizat o aplicație pentru liceeni și au obținut o finanțare de 1 milion de dolari de la fondul de investiții Google, GV, și alți investitori.
digitalizare
Foto: Hotnews

Firmă IT: Care sunt cele mai importante softuri pentru IMM-uri în perioada următoare

de RA HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | IT
Digitalizarea a fost instrumentul suport care, în ultima jumătate de an, a făcut ca numeroase companii să își mențină afacerile pe linia de plutire. Companiile mici și mijlocii au fost cele mai deschise la a adopta noi soluții tehnologice, arată analiza unei firme IT românești.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Trei luni până la liberalizarea pieței de energie electrică. Ce trebuie să știți acum. Statul care îngheață salariile bugetarilor în 2021. 10 motive pentru care, ca părinte, nu doresc ca alocațiile copiilor să fie majorate

de DP HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Bugetul la zi: 27% din cheltuielile statului au fost susținute, în primele opt luni din an, din împrumuturi ● Trei luni până la liberalizarea pieței de energie electrică. Ce trebuie să știți acum ● Taiwanul, stat-model în pandemie, îngheață salariile bugetarilor în 2021 ● 10 motive pentru care, în calitate de părinte, nu doresc ca alocațiile copiilor să fie majorate ● Primarii-surpriză: trec lejer testul IQ. Dar cel al caracterului? ● Completarea stagiului la pensie: Mecanismul de "cumpărare de vechime" nu te ajută să te pensionezi mai repede ●. Efectele întârzierilor justiției. Piedone, de la dosarul Colectiv la Primăria Sector 5 ● Miza pe IT&C – studiu de caz, Iași.
Palantir
Foto: -

Palantir, startup-ul care a lucrat pentru CIA, evaluat la 15,8 miliarde de dolari

de RA HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | IT
Firma americană Palantir, care dezvoltă software-uri pentru agențiile guvernamentale și marile companii americane, a fost evaluată la 15,8 miliarde de dolari înainte de listarea la bursă, scrie Reuters.
Startup-uri IT
Foto: Pixabay

O firmă românească de securitate cibernetică anunță listarea la bursă pe piața AeRO

de RA HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | IT
Safetech Innovations SA, firmă românească de securitate cibernetică, anunță intenția de listare pe piața AeRO a Bursei de Valori București până la sfârșitul anului. Înainte de listare, Safetech Innovations va realiza un plasament privat pentru acțiuni noi cu intenția de a atrage 2,5 milioane de lei de la investitorii BVB.
Cererea pentru case de inchiriat la tara a explodat in august
Foto: Pixabay

​Viața la țară, varianta 2.0. Cererea pentru case de închiriat aflate la țară s-a dublat în august. Mii de corporatiști care lucrează de acasă preferă liniștea unui sat gălăgiei din marile orașe

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Într-o seară de august, Adriana T., analist de risc în centrala unei bănci din București și George, soțul ei, s-au așezat în livingul apartamentului lor din sectorul 1 cu o hartă detaliată a localităților din jurul Capitalei. Voiau să renunțe la apartamentul central pe care îl ocupau cu chirie și să-și caute ceva mai ieftin la 30-40 de kilometri de Capitală. Și Adriana și George lucrau deja remote iar apropierea de locul de muncă nu mai era defel o prioritate. În plus, cele două camere pe care le aveau îi încurca mult din cauza conferințelor online de serviciu care se lăsau cu tonuri ridicate care se auzeau dintr-o cameră în alta. Ca Adriana și George sunt sute de bucureșteni, brașoveni și clujeni, potrivit datelor furnizate HotNews.ro de către imobiliare.ro.
Jeff Bezos
Foto: Blue Origin

SUA: Amazon introduce plata contactless cu palma

de DP HotNews.ro
Miercuri, 30 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Utilizarea palmei în locul cardului bancar: Amazon a dezvăluit marți tehnologia biometrică contactless ce permite clienților să plătească în magazin cu o simplă mișcare a mâinii, informează AFP, citată de Agerpres. Serviciul Amazon One va fi disponibil pentru început în două din magazinele de conveniență Amazon Go din Seattle, unde își are sediul compania.
Grupul antreprenorului Jeff Bezos intenționează să adauge tehnologia și celorlalte băcănii din SUA (Chicago, San Francisco și New York, pe lângă alte puncte de vânzare din Seattle) și să o vândă către magazine terțe, dar nu a anunțat încă numele unui potențial partener.
Blue Air
Foto: Facebook

Operatorul român Blue Air desfasoara un program pentru promovarea atracțiilor turistice din țară

de DP HotNews.ro
Marți, 29 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Blue Air își propune să promoveze călătoriile în țară și să încurajeze atât descoperirea și redescoperirea atracțiilor turistice și tradițiilor locale, cât și valorificarea potențialului cultural și economic al fiecărei destinații în parte, mizând pe conexiuni rapide și accesibile. Prețurile zborurilor pe rutele interne Blue Air pornesc de la 9.99 euro pe segment, iar durata zborului este de 55 minute.
Northvolt
Foto: Facebook

Startup-ul de baterii pentru mașini electrice Northvolt a obținut o finanțare de 600 milioane dolari, cu participarea fondatorului Spotify

de CZ HotNews.ro
Marți, 29 Sept 2020 Economie | Auto
Startup-ul suedez Northvolt a obținut, marți, o nouă finanțare, de 600 de milioane de dolari, cu participarea fondatorului și CEO-ului aplicației Spotify, Daniel Ek, pentru a atrage noi talente de pe piața muncii și a dezvolta cercetarea și mijloacele de producție a bateriilor pentru mașini electrice.
Energie
Foto: HotNews / C.P.

Furnizorii de energie sunt obligați să informeze consumatorii casnici despre liberalizarea pieței de la 1 ianuarie

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 29 Sept 2020 Economie | Energie
Piața energiei electrice urmează să fie liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021, așa cum piața gazelor a fost liberalizată anul acesta, pe 1 iulie. În acest moment, cei mai mulți consumatori casnici primesc energie de la furnizorii de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON), însă de la 1 ianuarie vor putea opta pentru oferte mult mai avantajoase ale altor furnizori. Pentru alegerea unui nou furnizor poate fi folosit un comparator de prețuri.
Ford Puma ST
Foto: Ford

Ford Craiova a redus procentul de mașini transportate cu trenul, fiindcă infrastructura nu s-a îmbunătățit în ultimii ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Ford a ajuns să producă aproximativ 1.000 de mașini pe zi la Craiova, iar trenul ar fi o variantă foarte bună de transport dacă nu ar fi probleme cu infrastructura și dacă nu ar apărea întârzieri la vamă. În aceste condiții, ponderea trenului a scăzut pentru Ford Craiova în ultimul an și mai multe mașini sunt trimise la export pe cale rutieră, scrie Gazeta de Sud. Trenurile de marfă au în Ungaria sau Austria viteze medii de 75 km/h, în timp ce în România media este de 15 km/h, spunea în primăvara lui 2018, John Oldham, șeful de atunci al Ford România. La capitolul costuri, transportul feroviar este mai ieftin, fiindcă pe un tren pot fi puse 200-250 de mașini, în timp ce pe un trailer, maxim opt.
gadgeturi
Foto: Pixabay

Idei de afaceri: Site de închirieri de gadgeturi. Cum funcționează și care sunt cele mai căutate produse

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 29 Sept 2020 Economie | IT
Doi tineri pasionați de tehnologie au lansat recent o platformă de unde atât persoanele fizice cât și firmele pot să închirieze gadgeturi. Proiectul a fost implementat în doar câteva luni, după o investiție de 75.000 de euro.
fonduri
Foto: Pixabay

O PFA care a primit indemnizație de șomaj tehnic va mai putea cere microgrant de 2.000 Euro? Întrebări și răspunsuri oficiale

de CZ HotNews.ro
Marți, 29 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Ministerul Economiei a publicat o listă de întrebări frecvente și răspunsuri privind ajutoarele de stat în valoare de 1 miliard de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat, pentru IMM, PFA, ONG și cabinete medicale individuale, care urmează să fie lansate în perioada următoare.
Investitii si vicii
Foto: Pixabay

Cum te poți îmbogăți renunțând la vicii, folosind a 8-a minune a lumii. Cazul dependentului de tutun, alcool și băuturi carbogazoase

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 29 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Știm că fumătorii sau cei care consumă alcool sunt conștienți că dacă ar pune banii pe aceste vicii deoparte ar strânge sume frumușele. Am zis totuși să vedem cât s-ar strânge dacă am folosi dobânda compusă, considerată a 8-a minune a lumii (adică acumularea dobânzii la dobândă), presupunând că acei bani sunt investiți în continuare. Scriem acest text nu pentru a-i face conștienți pe unii sau pe alții, ci doar din curiozitate pentru a vedea rezultatele
Andrei Negraru si Lisa Popovici
Foto: Hotnews

Finanțare de 300.000 Euro pentru un startup de comerț online, lansat în aprilie 2020, de doi români

de CZ HotNews.ro
Marți, 29 Sept 2020 Economie | IT
Un startup care oferă soluții de marketing destinate magazinelor online, lansat de doi antreprenori români, în aprilie 2020, a obținut acum o finanțare de capital de risc de 300.000 de euro de la investitori din România.
AgUnity Team
Foto: Hotnews

“Alibaba pentru fermieri”, un startup australian, finanțat cu 150.000 euro, la o competiție din Cluj

de RA HotNews.ro
Marți, 29 Sept 2020 Economie | IT
Unsprezece participanți din opt țări au fost selectați anul acesta pentru a-și prezenta startup-urile în fața unui juriu format din investitori și fonduri de investiții din întreaga lume în cadrul Startup Avalanche, competiție organizată la Techsylvania de Risky Business, fondul clujean de investiții în startup-uri. Premiul inițial a fost de 75.000 de euro, dar acesta a fost dublat la 150.000 de euro până la finalul competiției.
Noile Dacia Sandero, Sandero Stepway si Logan
Foto: Hotnews

VIDEO FOTO Cum arată noile modele Dacia Logan și Sandero. Dispar motorizările diesel, dar apar progrese evidente la design și este mai multă tehnologie pe mașini

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 29 Sept 2020 Economie | Auto
Dacia se află într-un an greu, dar și memorabil, fiindcă vânzările europene au scăzut cu 40%, dar compania a anunțat și că va lansa un model electric. Acum, Dacia lansează oficial și noile generații ale modelelor Logan, Sandero și Sandero Stepway, iar momentul este unul special. Mașinile utilizează o platformă tehnică mai modernă din grupul Renault, dispar din gamă motorizările diesel la aceste modele, designul este ameliorat și Dacia speră să atragă și clienți mai tineri. În articol puteți vedea cum arată cea de-a treia generație a Logan și Sandero.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​​Milioane de români plătesc asigurări, majoritatea obligați. Cât ne costă lipsa infrastructurii. Este inevitabilă prăbușirea lumii în care trăim?

de DP HotNews.ro
Marți, 29 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​Milioane de români plătesc asigurări, majoritatea obligați ● Dăianu: Leul pierde teren pentru că este un fin seismograf ● Până mâine trebuie publicate listele cu salariile bugetarilor, atât online, cât și la sediile instituțiilor ● „Strânge bani albi pentru zile negre”, un proverb care poate fi aplicat și statelor ● Gaura din buget a ajuns la 5,18% din PIB ● Primul mesaj extern pentru Nicușor Dan vine din Polonia ● Cât ne costă lipsa infrastructurii ● ANRE: Solicitanții de gaze trebuie racordați în cel mult 180 de zile ● Este inevitabilă prăbușirea lumii în care trăim? ● Economic vorbind, ”scorul” alegerilor locale ar putea fi: Dreapta contra Stânga, 8 la 3
Nicusor Dan
Foto: Facebook

Finanțări și spații de lucru pentru startup-uri, promisiuni făcute de noul primar Nicușor Dan antreprenorilor din București. Și câteva sugestii de la noi

de CZ HotNews.ro
Luni, 28 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Nicușor Dan, practic noul primar general al Bucureștiului, și-a câștigat mandatul pentru următorii 4 ani cu un program care conține și promisiuni pentru antreprenori și startup-uri. Să (re)vedem ce a spus candidatul Nicușor că o să facă primarul Nicușor. Și câteva sugestii din comunitatea StartupCafe.ro.
Tevi gaze
Foto: OMV Petrom

Racordarea la sistemul de transport al gazelor va fi suportată de toată lumea prin tarife

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 28 Sept 2020 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat un nou regulament care stabilește modul în care sunt suportate cheltuielile de racordare a consumatorilor casnici la sistemul de transport al gazelor. Mai exact, toate cheltuielile efectuate pentru racordarea solicitanților vor fi recuperate de către operatorul de transport prin intermediul tarifelor de transport. Adică, pentru un client casnic racordarea este gratuită, însă cheltuielile se vor reflecta în tarifele de transport plătite de către toți consumatorii.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Deficit bugetar de 5,18%, la finalul lunii august

de F.B. HotNews.ro
România a înregistrat un deficit bugetar de 5,18% din PIB, în primele 8 luni din acest an, mai mult decât dublu comparativ cu perioada similară din 2019, respectiv de 2,07%, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Ca sumă, deficitul este de 54,77 miliarde lei (21,9 miliarde în 2019). Conform MFP, mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19.
Noi modificari fiscale
Foto: Pixabay
​DOCUMENT

13 noi modificări fiscale care te-ar putea afecta: de la TVA-ul la vânzarea unui apartament, leasing și cupoane valorice, la precizări privind aplicarea TVA redusă la restaurante și cărți - proiect

de Florin Barbuta HotNews.ro
Pe zona fiscalității, anul acesta a fost unul plin, din cauza efectelor pandemiei, iar noi măsuri continuă să apară. Un nou proiect de Hotărâre realizat de Ministerul Finanțelor vine cu unele modificări, iar în multe cazuri cu anumite corelări. Domeniile vizate sunt diverse, pornind de la vânzarea apartamentelor și continuând cu faptul că pe zona leasingului avansul va fi considerat rată, la TVA redusă la restaurante și cărți se fac unele precizări, fiind modificate articolele respective din Codul fiscal. Mai jos aveți principalele noutăți din proiect.
Fonduri
Foto: Pixabay

UE a aprobat relocarea a 550 milioane Euro către IMM-uri, în România

de CZ HotNews.ro
Luni, 28 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Comisia Europeană anunță luni că a aprobat modificarea programului operațional „Competitivitate” în România, prin redirecționarea a 550 de milioane de euro din banii europeni alocați țării către firmele mici și mijlocii (IMM).
Sorin Greceanu
Foto: BAAR

Un român a fost ales vicepreședinte al Organismului internațional care administrează „Sistemul Carte Verde”

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 28 Sept 2020 Economie | Asigurari
Sorin Greceanu, directorul general al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ( BAAR), a fost ales săptămâna trecută în funcția de vicepreședinte al Consiliului Birourilor (Cob), organismul internațional care administrează „Sistemul Carte Verde”. Este pentru prima dată în istoria Consiliului Birourilor când unui reprezentant al României i se încredințează o responsabilitate la acest nivel, România fiind membră in Sistemul Carte Verde din anul 1965.
Ignatio Visco
Foto: Banca di Italia

Aprecierea monedei euro este îngrijorătoare (membru al Consiliului guvernatorilor BCE)

de DP HotNews.ro
Recenta apreciere a monedei euro este îngrijorătoare și va justifica o reacție din partea Băncii Centrale Europene, dacă va duce inflația departe de obiectivul țintă al BCE, a afirmat Ignazio Visco, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters, citat de Agerpres. Acesta a dezmințit că oficialii BCE sunt divizați în problema aprecierii euro și a precizat că opiniile sale sunt similare cu cele ale Consiliului guvernatorilor BCE.
Euro
Foto: pxfuel.com

UPDATE Piețele financiare au încorporat rezultatul votului de duminică. Bursa a deschis pe verde, cursul leului s-a apreciat

de DP HotNews.ro
Fiind alegeri locale, rezultatul acestora influențează mai puțin piețele financiare decât o fac cele parlamentare, explică pentru HotNews.ro Adrian Codirlașu, președintele CFA Society. ​”Alegerile locale au impact asupra comunitatilor locale. Prin urmare, rezultatele acestora au impact redus asupra politicii economice generale, care depinde de decizii luate la nivel central. Singurul canal de transmisie catre pietele financiare ar fi prin intermediul anticipatiilor, avand in vederea apropierea alegerilor parlamentare”, spune Codirlașu. ”Nu ne asteptam la vreo reactie pe piata valutara si cea e titlurilor de stat in urma alegerilor locale avand in vedere ca rezultatul acestora pare sa fi fost in linie cu sondajele disponibile public in perioada electorala”, crede și economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu.
TikTok
Foto: Boumenjapet | Dreamstime.com

TikTok obține o mică victorie în instanță în SUA

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 28 Sept 2020 Economie | IT
Un judecător federal a decis duminică amânarea temporară a interdicției emise de președintele Donald Trump privind descărcarea aplicației chineze TikTok în SUA, cu câteva ore înainte de termenul limită, informează AFP. Aplicația chineză este în vizorul președintelui american de aproximativ un an, acesta arătându-se îngrijorat de faptul că guvernul chinez ar putea avea acces la datele utilizatorilor americani.
Tren de marfa in Canada
Foto: Ketian Chen | Dreamstime.com

Trump își dă aprobarea pentru o cale ferată de 17 miliarde dolari între Alaska și provincia canadiană Alberta

de Vlad Barza HotNews.ro
Președintele Trump spune că va da undă verde pentru un proiect feroviar de mari dimensiuni ce va lega statul american Alaska de provincia canadiană Alberta, un traseu de 2.570 km. Noua cale ferată va fi destinată transportului de marfă, dar ar putea să circule pe ea și trenuri de călători.
securitate IT
Foto: pxfuel.com

Șapte din zece directori de securitate IT cred că războiul cibernetic global e o amenințare pentru firmă - studiu

de RA HotNews.ro
Luni, 28 Sept 2020 Economie | IT
71% dintre directorii de securitate IT susțin că războiul cibernetic e o amenințare reală pentru compania în care lucrează, însă doar unul din cinci recunoaște că nu are încă o strategie clară de a limita acest risc, arată un studiu global al Bitdefender.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Fonduri europene de 40.000-200.000 Euro pentru întreprinderi sociale la sate. Ghidul solicitantului

de CZ HotNews.ro
Sâmbătă, 26 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Antreprenorii sociali din România vor putea obține finanțări de câte 40.000 - 200.000 de euro pentru înființarea de societăți agricole și alte forme de întreprinderi sociale la sate, în cadrul unor viitoare proiecte europene mai mari, pentru care abia a început sesiunea de depunere a documentațiilor.
Yandex
Foto: Dreamstime.com

Super-achiziție fintech, 5,5 miliarde dolari: Gigantul rus Yandex vrea să cumpere o bancă online

de CZ HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | IT
O tranzacție imensă se pregătește pe piața companiilor de tehnologii financiare (fintech): gigantul rus Yandex a anunțat că vrea să cumpere o bancă online, la o valoare de 5,48 miliarde dolari.
Palantir
Foto: -

Palantir, startup-ul care a lucrat pentru CIA, se pregătește de listare la bursă

de RA HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | IT
Firma americană Palantir a declarat că se pregătește să se listeze pe bursă săptămâna viitoare, așteptându-se la o creștere de 42% anul acesta, veniturile ajungând astfel la 1,06 miliarde de dolari, scrie CNBC, citat de Mediafax. Vezi povestea companiei care ar fi ajutat la prinderea lui Bin Laden.
Hidroelectrica
Foto: AGERPRES

Hidroelectrica a câștigat procesul cu ANRE la Curtea Europeană de Justiție / Va avea voie să exporte liber energie

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | Energie
Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a dat câștig de cauză Hidroelectrica, pe 17 septembrie, în procesul cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) având ca obiect restricțiile impuse de reglementator cu privire la exporturile de energie electrică. Prin Legea 123/2012 producătorii de energie au fost obligați să vândă toată energia pe bursa OPCOM. Astfel au fost interzise pentru producători exporturile directe de energie. Restricția a fost argumentată la acel moment pe considerente de siguranță în alimentare, însă, în contextul unificării piețelor, nu există justificare practică, informează Hidroelectrica.
Fonduri europene dreamstime
Foto: Dreamstime.com

Oficial din Guvern: Se va elimina pragul de 5.000 de euro de la microgranturile pentru IMM

de CZ HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Guvernul va elimina condiția ca IMM-urile fără angajați pe anul trecut să fi avut cifra de afaceri de minimum 5.000 de euro pentru a putea accesa microgranturile de câte 2.000 de euro prin măsura 1 a ajutoarelor de stat pentru ieșirea din criza COVID-19 - a declarat, vineri, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban.
Anna Grzelonska, NN
Foto: NN Asigurari de Viata

Schimbări în conducerea NN Asigurări de Viață: Anna Grzelonska va prelua conducerea operațiunilor NN din Turcia

de A.V. HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | Asigurari
NN Group a anunțat vineri că Anna Grzelonska, în prezent director general al NN Asigurări de Viață, va fi numită Chief Executive Officer al NN în Turcia începând cu 1 decembrie 2020, mandatul său urmând să fie aprobat de autoritatea de reglementare din Turcia. Ca urmare a acestei numiri, Gerke Witteveen, în prezent Chief Financial Officer al NN Asigurări de Viață, va prelua mandatul de CEO interimar al companiei în România, începând cu 1 octombrie 2020.
Brasovul vazut de pe Tampa
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

O sală polivalentă de 400 milioane de lei va fi construită în Brașov

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | Companii
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui complex multifuncțional - sală polivalentă în municipiul Brașov (județul Brașov). Complexul, în valoare de peste 404,55 milioane de lei, va avea o suprafață desfășurată de 36.826,50 mp, pe un regim de înălțime S+P+M+1E, cu o capacitate totală de 11.233 spectatori, informează Ministerul Lucrărilor Publice.
Aeroportul Cluj-Napoca
Foto: 321rentacar.ro

Cinci aeroporturi regionale primesc ajutoare de 22 milioane de lei de la stat

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | Companii
Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un proiect de OUG privind unele măsuri pentru susținerea activității a 5 aeroporturi regionale, pentru compensarea pierderilor înregistrate ca urmare a pandemiei COVID-19 și cauzate direct de această pandemie, în perioada martie-iunie 2020. Valoarea totală a ajutorului de stat care va fi acordat este de 22,28 de milioane de lei, informează Ministerul Lucrărilor Publice.
Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania
Foto: Hotnews

Estimările analiștilor financiari: curs euro de 4,86 lei, impactul crizei se va întinde până în vara viitoare și revenire în formă de "radical"

de DP HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Cursul euro ar putea ajunge la 4,88 lei în următoarele 6 luni și la 4,97 lei într-un an, cred 90% din analiștii financiar-bancari reuniți în cadrul Asociației Chartered Financial Analyst (CFA) România. Estimările lor au variat între 4,85 și 5,15 lei pentru un euro, arată rezultatele unui sondaj publicat vineri. De menționat că peste 73% anticipeaza majorarea primei de risc (masurata prin CD) a Romaniei in urmatoarele 12 luni.
Mirela Calugareanu - presedinte ANAF
Foto: YouTube

ANAF: Termenul limită de depunere a notificării privind intenția de a beneficia de restructurarea obligațiilor bugetare restante este data de 30 septembrie

de DP HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Termenul limită de depunere a notificării, prin care se manifestă intenția de a beneficia de măsura de restructurare a obligațiilor bugetare restante, este data de 30 septembrie 2020, reamintește ANAF într-un comunicat transmis vineri. Se încadrează la această facilitate toți contribuabilii care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31.07.2020 și care doresc să își restructureze aceste obligații bugetare potrivit prevederilor Cap.I din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, cu modificările și completările ulterioare, având însă sarcina să notifice organul fiscal competent cu privire la această intenție.
Bani
Foto: Agerpres

Românii își pot "cumpăra" vechime ca să iasă la pensie. Noile reglementări, aprobate de guvern

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
După mai multe rânduri de discuții, Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de OUG privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice. Potrivit proiectului, persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată, să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale, pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. UPDATE Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a spus că este o modalitate prin care persoanele care nu au stagiu complet "pot cumpăra vechime".
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​​Un downgrade ar spulbera cursul de schimb. Dezvoltatorii imobiliari nu vad cu ochi buni ca Nicusor Dan sa fie primar. Kurzarbeit: Primii pași pentru aplicarea mecanismului

de DP HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Un downgrade ar spulbera cursul de schimb. Altfel, euro nu va sări de 4,9 lei până la sfârșitul anului ● Cristian Pirvulescu: Dezvoltatorii imobiliari nu vad cu ochi buni ca Nicusor Dan sa fie primar general. I-ar incomoda ● Nicolae Dănilă: „30 de ani de provocări și reforme în sistemul bancar din România“ ● Poate România intra acum în ERM2, antecamera spre euro? Categoric NU! ● Spitalele: mulse de administrațiile locale, dar în responsabilitatea administrației centrale ● Ce crede doamna Maria, în vârstă de 89 de ani, despre creșterea punctului de pensie cu 40% ● Schema de ajutor pentru companiile mari, operațională săptămâna viitoare ● Kurzarbeit: Primii pași pentru aplicarea mecanismului - documente de întocmit
Ferma pasari
Foto: Pixabay.com

Fermierii pot solicita, începând de vineri, sprijin financiar pentru atenuarea pierderilor suferite din cauza pandemiei

de DP HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Actualitate | Coronavirus
Fermierii români pot solicita, începând de vineri, sprijinul financiar acordat prin măsura 21 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, pentru atenuarea efectelor generate de pandemia Covid-19 în sectorul zootehnic - bovine, ovine, caprine, dar și în cel vegetal - legume-fructe și cartofi, scrie Agerpres. Potrivit APIA, fondurile disponibile se ridică la 150 de milioane de euro, iar depunerea solicitărilor se va face în perioada 25 septembrie - 23 octombrie 2020.
fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

Premierul Orban, despre ajutoarele pentru IMM, PFA, ONG: „Cel târziu la 1 octombrie trebuie să dăm drumul”

de CZ HotNews.ro
Vineri, 25 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Cele 3 măsuri de sprijin în valoare totală de 1 miliard de euro urmează să fie deschise eșalonat pentru aplicații, începând cu măsura 1 - microgranturi de 2000 de euro, a declarat, joi seara, în ședința de guvern, secretarul de stat din Ministerul Economiei Daniela Nicolescu.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Ajutoarele pentru PFA, IMM, ONG: Noua formă a procedurii, cu anumite interdicții la achiziții

de CZ HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Ministerul Economiei a publicat joi o nouă formă a procedurii pentru Măsura 1 - granturi de 2.000 de euro pentru IMM, PFA, ONG și cabinete medicale individuale, cu unele modificări față de proiectul inițial.
Orban si Citu
Foto: Hotnews

Florin Cîțu: Schema de ajutor de stat pentru companiile mari devine operațională săptămâna viitoare

de V.M. HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | Finanțe
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, joi, că schema de ajutor de stat de garantare a creditelor pentru companiile mari devine operațională de săptămâna viitoare.​
Daniel Ek-Spotify
Foto: Hotnews

Fondatorul Spotify anunță că va investi 1 miliard de euro în startup-uri tech europene

de CZ HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | IT
Miliardarul suedez Daniel Ek, fondator și CEO al aplicației Spotify, a anunțat joi că, în următorii 10 ani, va investi 1 miliard de euro, din averea sa, în startup-uri europene care dezvoltă tehnologii uimitoare, pentru ca Europa să ajungă din urmă SUA în privința companiilor tech.
Blockchain
Foto: Dreamstime.com

UE vrea să actualizeze legislația serviciilor financiare pentru introducerea tehnologiilor digitale ca blockchain și inteligența artificială

de CZ HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | IT
Comisia Europeană a adoptat joi un nou pachet privind finanțele digitale, care include strategia privind finanțele digitale și strategia privind plățile de mică valoare, precum și propuneri legislative privind criptoactivele și reziliența digitală.
300 plati ghiseul.ro
Foto: Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei

Românii pot achita online, de astăzi, și taxele pentru permisul auto, certificatul de înmatriculare și autorizația de circulație provizorie

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | Telecom
Începând de joi, 24 septembrie, plățile pentru contravaloarea permiselor de conducere realizate de persoanele fizice pot fi achitate online, prin Ghișeul.ro, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). De asemenea, plățile pentru autorizațiile de circulație provizorie și pentru certificatul de înmatriculare, realizate de persoanele fizice sau juridice, pot fi achitate prin ghișeul virtual – rapid, sigur, fără cozi sau comisioane, spune ADR.
Florin Iordache
Foto: gov.ro

​DOCUMENT Furnizorii de internet îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care ar trimite politicieni la conducerea ANCOM, contrar legislației UE / A fost sesizată și Comisia Europeană

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | Telecom
Într-o scrisoare deschisă transmisă marți, 22 septembrie, inclusiv către Comisia Europeană, furnizorii de internet membri ai ANISP i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care ar permite numirea unor politicieni în fruntea ANCOM, autoritatea care reglementează piața de 3,5 miliarde euro a comunicațiilor, contrar legislației UE. Proiectul de lege a plecat de la o inițiativă a deputatului PSD Florin Iordache, dar a avut și susținerea PNL. România a mai fost sancționată de Bruxelles pentru amestecul politicului în activitatea arbitrului telecom.
Zhong Shanshan, cel mai bogat om din Asia
Foto: ChinaImages / ddp USA / Profimedia

Zhong Shanshan l-a detronat pe fondatorul Alibaba și a devenit cel mai bogat om din China / Cum și-a făcut averea miliardarul chinez

de S.J. HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | Companii
Fondatorul Alibaba, Jack Ma, a fost detronat din poziția de cel mai bogat om din China, noul cel mai înstărit chinez făcându-și banii într-un mod mai puțin așteptat, relatează BBC.
Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul Concurentei
Foto: AGERPRES

5 companii, amendate cu 2,2 milioane de lei pentru trucarea unei licitații la reabilitarea străzilor din Municipiul Pitești

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | Companii
Cinci companii s-au asociat pentru a participa cu o ofertă comună la procedura de achiziție publică, împărțită în cinci loturi, pentru reabilitarea străzilor din Pitești. Aceasta a fost singura ofertă depusă în cadrul licitației. Sub aparența de legalitate a constituirii asocierii, cele cinci firme s-au înțeles să nu se concureze între ele și să împartă contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii, a anunțat joi Consiliul Concurenței, care le-a aplicat o amendă de 2,23 milioane de lei (aprox. 468.000 euro).
fermieri
Foto: DepositPhotos.com

Noi fonduri europene de 150 milioane Euro pentru fermieri. Ghidul solicitantului

de CZ HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Fermierii afectați de criza COVID-19 pot obține noi ajutoare, în valoare totală de 150 de milioane de euro, din fonduri europene, printr-o linie de finanțare pentru care s-a anunțat perioada de depunere a cererilor.
Masini
Foto: LCVA | Dreamstime.com

Europenii și mașinile noi - Sandero a fost pe locul 6 în clasamentul general, SUV-urile au 40% din piață, Tesla Model 3 a fost lider la electrice

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | Auto
Piața auto europeană a scăzut în august cu 18%, semn că nu putem vorbi de o revenire la normal, iar cele mai vândute modele de mașini noi au fost Golf, Clio și Peugeot 208, în timp ce Sandero a fost pe locul șase. Ford Kuga a fost cel mai vândut hibrid, iar Tesla Model 3 a fost lider la electrice, arată datele JATO.
Cristian Popa, membru CA al BNR
Foto: Hotnews

Cristian Popa, BNR: La fiecare sută de lei încasată, Statul se împrumută încă 34 de lei. Dacă ar fi banii tăi și ai câștiga 100 de lei, cheltuind 134 de lei lună de lună, cât ai putea continua?/ Creșterea pensiilor va retrograda ratingul suveran

de DP HotNews.ro
”Scriam acum cateva săptămâni că ne jucăm cu focul. Acum cred că este deja fum și începe să se vadă fracăra focului și mă refer la deficitul public. Spun asta pentru că este de datoria mea să o spun, pentru că mandatul îmi permite și îmi cere să fiu independent și să apăr stabilitatea piețelor financiare. Cred că deficitul este elefantul din camera cu porțelanuri în această perioadă. Intrarea în plată a pensiilor crescute cu 40% și a altor cheltuieli fără susținere bugetară ar duce la un deficit de 11%, un record absolut și care este complet nesustenabil”, a spus joi Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, la conferința online a Asociației Administratorilor de Fonduri.
angajati
Foto: PxHere

Aproape 20% dintre angajații români spun că angajatorul și-a schimbat comportamentul într-un mod negativ în pandemie - studiu

de RA HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | Cariere
Circa 19% dintre angajații din mediul urban din România au simțit că angajatorul și-a schimbat comportamentul într-un mod negativ în pandemie, fiind mai sever cu angajații, mai puțin implicat în relația cu aceștia și implementând soluții în defavoarea angajaților, potrivit unui studiu realizat de o companie de cercetare.
Agricultura
Foto: Comisia Europeana

O rețea românească de magazine agricole caută proiecte inovative pentru agricultură și oferă finanțări de 50.000 euro

de RA HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | IT
O rețea românească de magazine agricole a lansat un program de incubare de startup-uri prin care să stimuleaze și să susțină inovația în agricultură și creează un hackathon online, AgTech TM Spark Weekend. În cadrul programului compania oferă investiții totale de până la 50.000 euro.
Euro
Foto: Public Domain Pictures

Euro trece de 4,87 lei pe fondul populismului PSD care a impus prin lege creșteri nesusținute ale pensiilor

de DP HotNews.ro
Cursul euro calculat în fiecare zi la prânz de către BNR pe baza mediei tranzacțiilor din piață a trecut joi de 4,87 lei. Deprecierea leului este o consecință directă a legii privind creșterea pensiilor cu 40%, procent care nu poate fi susținut economic. Dacă agențiile de rating vor trece la downgradarea ratingului suveran, tot din cauza populismului PSD, leul se va deprecia și mai tare, în ciuda eforturilor BNR de a ține sub control viteza cu care are loc derapajul monedei naționale.
Centrala nucleara de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Decizie foarte importantă a Curții de Justiție a UE pentru domeniul energiei nucleare: Construcția de centrale nucleare poate fi sprijinită de stat / Efecte și pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | Energie
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis o decizie favorabilă, pe 23 septembrie 2020, cu privire la conformitatea cu legislația europeană a mecanismelor de finanțare a proiectului de construcție a unei noi centrale nucleare de la Hinkley Point C în Marea Britanie, în urma contestației depuse de Austria cu privire la implementarea acestui proiect. Aceasta înseamnă că pentru construirea unor noi centrale nucleare, statul poate veni cu mecanisme de sprijin. Decizia poate avea efecte și în România pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Ford Puma ST
Foto: Ford

​VIDEO Premieră Ford Puma ST, primul automobil de înaltă performanță produs în România

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | Auto
Ford Puma ST dezvoltă 200 Cai Putere (CP) și sprintează de la 0 la 100 km/h în 6,7 secunde. Acest model devine, astfel, cel mai puternic și mai rapid automobil de serie fabricat vreodată în România și primul SUV Ford Performance produs în Europa de către compania auto americană Ford. Ford Puma ST intră în producția de serie în uzina Ford Craiova în Octombrie 2020, iar livrările către clienții din Europa (inclusiv România) tot atunci.
Cursuri computere
Foto: Comisia Europeana

VIDEO 5 studenți români au câștigat medalia de argint la o competiție internațională de proiecte IT

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | IT
380 de echipe din 200 de universități, din 9 țări, au participat la competiția „Thales TechChallenge”. Teodora Moraru, Diana Mihai, Diana Popescu, Ionuț Oțelea și George Prodan formează 3psilon, echipa de tineri români care a convins că proiectul lor merită o medalie. Iată ce propune acest proiect.
De ce votează oamenii de afaceri și de sunt importante alegerile loale pentru ei
Foto: Pixabay
​Eu îmi aleg primarul

De ce merg duminică să votez la alegerile locale 2020? Cum răspund oamenii de afaceri din consultanță, auto, transporturi și food

de DP HotNews.ro
Pentru a concura într-o piață cu adevărat liberă, firmele au nevoie de eficiență. Iar eficiența apare într-un oraș modern, cu trafic și timp de deplasare decent, parcări, digitalizarea administrației publice, apă caldă, spitale etc. Așa motivează unii oameni de afaceri motivul pentru care alegerile locale contează enorm pentru businessul lor. Alții aduc alte argumente: ”Orice investitor evaluează deciziile de investiții în funcție de deschiderea autorităților către business si de buna administrare a orașului. Nu pot să uit de frustrările pe care le-am avut in negocierile cu aeroporturile din tara (in subordinea consiliilor județene), de celebra taxa de liniște a lui Mazare”, spune într-o discuție cu HotNews un alt antreprenor. Vezi în articol cum au răspuns oamenii de afaceri la două întrebări adresate de HotNews: Dacă vor merge la vot și de ce contează alegerile locale pentru afacerile pe care le au.
software
Foto: PxHere

O soluție de mobilitate urbană sau o platforma de testare a traficului site-urilor - printre cele mai bune idei de afaceri IT din Iași

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | IT
3 echipe participante la programul Innovation Labs Iași 2020 Demo Day au fost selectate pentru a intra în Semifinalele Naționale Demo Day București. Iată ce proiecte au propus tinerii pasionați de IT.
Agricultura
Foto: Wikimedia Commons

O platformă românească de analiză a datelor mașinilor agricole primește finanțare de la fondul EGV

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | IT
Meshine Tech, firmă românească ce dezvoltă o platformă de analiză a datelor colectate de la senzorii instalați pe mașinile agricole a primit o finanțare de la fondul de investiții Early Game Ventures (EGV). Cum funcționează această platformă și cum îi va ajuta pe fermieri.
Noul buton Covid Info
Foto: Google Maps

Google Maps va afișa pe hărți și date despre evoluția numărului de cazuri de Covid 19

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 24 Sept 2020 Economie | IT
Google Maps va adăuga noi date pe hărțile sale, fiind vorba de media infectărilor cu noul coronavirus în ultima săptămână în zonele selectate de utilizatori. Ideea este ca userii să fie informați când se duc într-o anumită regiune care a avut o incidență mai mare de cazuri în ultimele zile.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: România importă un milion de tone de oțel-beton, adică 100% din necesar. Controale Inspecția Muncii: Ce aspecte vor viza inspectorii. Se câștigă mai bine la stat decât la privat. Cum echilibrăm balanța?

de DP HotNews.ro
Boom-ul construcțiilor în România face să duduie fabricile vecinilor: importăm un milion de tone de oțel-beton, adică 100% din necesar ● Steven van Groningen se retrage din funcțiile deținute în cadrul Fondului Proprietatea ● Controale Inspecția Muncii: Ce aspecte vor viza inspectorii în ultimul trimestru din 2020 ● De ce plang romanii dupa majorarea pensiilor cu 40% ● Este foarte puțin probabil ca licitația pentru 5G să aibă loc în acest an ● ÎPS Teodosie, într-o reclamă a unui local privat care organizează parastase: ”E mare lucru să ai unde să faci pomana în tihnă” ● România are nevoie de o viziune de țară. Cum o putem avea? ● Cum văd analiștii BNR în oglindă criza din 2008 și pe cea de acum ● România, paradoxul Europei: Se câștigă mai bine la stat decât la privat. Cum echilibrăm balanța? ● Ar deschide șampania managerii de bani români la apariția vaccinului COVID-19?
Fonduri nerambursabile
Foto: MorgueFile.com

Ajutoarele de 1 miliard Euro pentru IMM, PFA, ONG: 7 bănci, admise ca partenere de implementare

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Șapte bănci au fost admise ca partenere pentru implementarea celor 3 măsuri de ajutoare de stat pentru IMM, ONG, PFA și cabinete medicale, în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru redresarea din criza COVID-19, a anunțat, miercuri, Ministerul Economiei.
Sasmung Galaxy S20 FE
Foto: Samsung

Samsung a lansat o variantă de Galaxy S20 mai accesibilă la preț

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | IT
Samsung a anunțat miercuri lansarea smartphone-ului Galaxy S20 FE care păstrează o bună parte dintre funcțiile seriei S20, dar are un peț ceva mai accesibil. S20 FE are ecran de 6,5 inci, bateria este de 4.500 mAh, iar data de la care va fi disponibil este 2 octombrie. Prețul pornește de la 749 euro.
Lideri RBL
Foto: RBLS

Romanian Business Leaders, despre majorarea pensiilor cu 40%: Opriți această lege catastrofală! Nu sabotați economia României!

de DP HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Actualitate | Esențial
Pandemia și criza economică globală au venit peste o Românie care este bolnavă cronic de astmul birocrației și a risipei bugetare. Avem deja efecte extrem de grave în aproape toate domeniile: turism, comerț, servicii, producție industrială, exporturi și investiții internaționale. Creșterea tuturor pensiilor cu 40% va sărăci bugetul țării, va sărăci economia, va sărăci pensionarii, va îngropa țara, se arată într-un comunicat transmis miercuri de comunitatea oamenilor de afaceri reuniți în cadrul Romanian Business Leaders.
Olaf Scholz
Foto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Faimoasa disciplină bugetară germană s-a spulberat în fața coronavirusului / Restricțiile constituționale asupra îndatorării, suspendate pentru al doilea an la rând

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Germania plănuiește să împrumute 96,2 miliarde de euro anul viitor pentru a scoate cea mai mare economie europeană din criza generată de pandemia de COVID-19, relatează AFP și Bloomberg.
Banci
Foto: sxc.hu

Marea Britanie stabilește noi condiții pentru băncile din UE care vor să opereze în Regatul Unit

de V.M. HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Fondurile de investiții și băncile din Uniunea Europeană care vor să-și stabilească o bază în Regatul Unit după Brexit trebuie să aibă suficient personal de conducere pentru a putea fi adecvat supervizate, a anunțat miercuri Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA).
China
Foto: Needpix.com

China va permite mai multor investitori străini să investească în companii listate chinezești

de V.M. HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Finanțe
Guvernul de la Beijing a anunțat, miercuri, că va permite mai multor investitori străini calificați să facă investiții strategice în companii listate chinezești, a informat televiziunea de stat, citată de Xinhua, notează Agerpres.
Euro
Foto: pxfuel.com

Euro ajunge la un nou maxim istoric; cursul afișat de BNR: 4,8641 lei/euro

de DP HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Leul s-a depreciat, miercuri, cu 0,51 bani față de euro (0,10%), moneda europeană atingând un nou maxim istoric în condițiile în care cursul calculat de Banca Națională a României (BNR) este de 4,8641 lei/euro, scrie Agerpres. BNR a cotat marți euro la 4,8590 de lei. Pe piața interbancară, moneda națională s-a tranzacționat între 4,8576 și 4,8670 de lei pentru un euro. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a ajuns la 4,1529 lei, în urcare cu 1,25 de bani (0,30%), față de cursul de marți, respectiv 4,1404 lei/dolar.
Renault Arkana
Foto: Renault

Renault va lansa în Europa SUV-ul coupe Arkana

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Auto
​Renault va lansa în prima parte din 2021 în Europa modelul Arkana pe care compania îl numește ”SUV coupe”. Mașina de 4,56 metri lungime va fi disponibilă și în versiune hibridă și este construită în Coreea de Sud și Rusia. Garda la sol este de 19 cm. Arkana fusese lansată în 2019 pe piața rusă unde este vârf de gamă pentru Renault, alături de modelul Koleos.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei la una din conferintele de presa
Foto: Hotnews

CDR: Economia nu poate susține creșterea pensiilor cu 40%

de DP HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) reclamă populismul manifestat ieri în Parlament prin decizia de creștere a pensiilor cu câteva zile înainte de alegeri, arată un comunicat remis HotNews.ro. CDR subliniază că economia țării nu poate susține creșterea cu 40% a cheltuielilor cu pensiile, în condițiile evoluției negative a economiei la nivel mondial și implicit național, cauzată de pandemia Covid-19. Mediul de afaceri este profund îngrijorat de modificarea structurală pe care măsurile adoptate de Parlament le vor avea în bugetul de stat, care nu va mai avea resurse pentru investiții, deși ele ar trebui să fie motorul relansării economice.
Daniel Dines_UiPath
Foto: Hotnews

Cel mai bogat român, șeful UiPath: Începutul în afaceri în România a fost foarte deprimant. Antreprenorii tineri din IT ar putea să se inspire de la Halep și Năstase

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 22 Sept 2020 Economie | IT
Fondatorul unicornului românesc UiPath, Daniel Dines, considerat și cel mai bogat român, a povestit marți, în cadrul unei conferințe, de ce crearea unei afaceri în România a fost extrem de dificilă și chiar deprimantă, dar cum stilul haotic de aici l-a și ajutat pe alocuri. Mare fan al jucătorului de tenis Roger Federer, Dines crede că și IT-ul românesc ar trebui să învețe de la modele din tenis, unde România a demonstrat deja că poate fi numărul unu mondial.
Elon Musk vorbind la evenimentul Battery Day
Foto: Captura YouTube

VIDEO Elon Musk promite mașina electrică de 25.000 de dolari, dar nu mai repede de 3 ani. Capitalizarea companiei a scăzut cu peste 50 miliarde dolari după anunț

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Auto
Elon Musk a anunțat că Tesla vrea să scoată pe piață o mașină electrică la 25.000 de dolari, scăderea de preț venind mai ales de la faptul că se va reuși reducerea la jumătate a costului bateriei. Investitorii au fost dezamăgiți de lipsa unor anunțuri mai importante, cum ar fi bateria cu durată de viață de un milion de mile și o țintă precisă care să ducă prețul mașinilor electrice sub cel al mașinilor cu motoare convenționale. În acest context, Tesla a pierdut peste 50 mld dolari din capitalizarea bursieră, mai ales din cauză că mașina de 25.000 de dolari va veni cel devreme în trei ani. Șeful Tesla a spus că va veni o vreme în care compania va construi 20 de milioane de mașini pe an.
Primarul Tudorache si tabletele din Sectorul 1
Foto: Arhiva personala

​Achiziții IT netransparente în Sectoarele 1 și 5 din București: Primarii PSD se laudă că au livrat deja tablete către elevi și profesori, în timp ce două licitații sunt încă în desfășurare

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Telecom
În timp ce Guvernul a întârziat cu livrarea de tablete pentru școala online, doi primari PSD, Dan Tudorache și Daniel Florea, au anunțat că au deja tablete cu internet ce vor fi livrate 'gratuit' către toți elevii și profesorii din Sectoarele 1 și 5 din București la început de an școlar. Între timp, mulți preșcolari și elevi au primit tabletele, dar nu 'gratuit'. Acestea vor costa zeci de milioane de euro, bani publici, și ambii primari țin la secret firmele care vor încasa acești bani. Mai mult, două licitații majore sunt încă în desfășurare și au același obiectiv: tablete cu internet pentru toți elevii și profesorii din Sectorul 1 și 5 din București.
Restaurant
Foto: Pikist.com

Un marketplace românesc pentru hoteluri și restaurante primește o finanțare de 350.000 euro

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | IT
Trei antreprenori români, Florin Maxim, Eugen Zbîrcea și Daniel Nanboe, au lansat Comarket.ro, un marketplace B2B adresat industriei ospitalității românești, și au primit o investiție de 350.000 de euro. Cum funcționează acest marketplace.
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

Adrian Cosmescu preia conducerea Direcției de Supraveghere din cadrul BNR

de DP HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Direcția Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României va avea o nouă conducere începând cu data 1 octombrie 2020. Adrian Cosmescu va prelua funcția de director al Direcției Supraveghere, iar Nicolae Cătălin Davidescu pe cea de director adjunct, scrie Norel Moise pe blogul său. Adrian Cosmescu, cu o carieră de peste 20 de ani în domeniul supravegherii bancare - din 1999 deținând funcția de director adjunct al Direcției Supraveghere - îi succede lui Nicolae Cinteză, pensionat la data de 1 august, cel care a condus acest departament încă de la înființare.
Trenul Arlanda Express de la Stockholm
Foto: Arlanda Express
ANALIZA

Cum merg europenii cu trenul la aeroport - În timp ce lângă București abia s-au făcut 3 km noi de cale ferată, alte orașe au linii ce permit și viteze de 160 km/h către aeroport

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Industrie Feroviara
Către aeroportul din Stockholm trenurile rulează cu 160 km/h, la Londra și Madrid, Lisabona, Copenhaga și Sofia există metrou la aeroport, iar la Zurich sunt chiar și 7-8 trenuri pe oră între gara centrală și aeroportul Kloten. La Paris și Lyon sunt gări de TGV în aeroport, orașul Trieste a deschis gară la aeroport în 2018, iar Istanbulul va inaugura în 2021 o linie de metrou către noul mega-aeroport. România nu o duce așa de bine: abia am construit 3 km de cale ferată nouă, linia este neelectrificată și frecvența trenurilor se anunță dezamăgitoare. Intră în articol pentru a citi cum se ajunge la aeroport în zeci de orașe din Europa.
Buget - pensii - balansoar
Foto: Pixabay

​Business report: Creșterea cu 40% a pensiilor, amendată de întreaga presă: Nu este o problemă că pensiile cresc, problema este cine dă banii/Politicul și pandemia scutură piețele/2 miliarde de euro dintr-o lovitură

de DP HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Toată presa importantă de miercuri își dedică paginile de economie neserioasei și nesănătoasei inițiative a PSD privitoare la creșterea cu 40% a pensiilor. De stânga sau de dreapta, ziarele condamnă populismul aflat în spatele acestei idei, într-o perioadă care reclamă prudență fiscală, dată fiind și fragilitatea economiei românești. ”Pe ultima sută de metri, PSD aruncă un bolovan în capul guvernului PNL: plus 40% la pensii, plus 100 mld. lei la datoria publică. BNR: Există un risc sistemic major dacă sunt destabilizate finanțele publice”, notează Ziarul Financiar.
Curtea Constitutionala
Foto: Curtea Constitutionala

CCR s-ar putea pronunța pe sesizarea în cazul legii privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive

de DP HotNews.ro
Miercuri, 23 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Curtea Constituțională a României (CCR) ar putea pronunța, miercuri, decizia pe sesizarea asupra legii privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. Sesizarea a fost transmisă Curții Constituționale de parlamentari PNL, transmite Agerpres. Pe 6 mai, plenul Camerei Deputaților a dat vot favorabil proiectului de lege privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, deputații adoptând un amendament respins inițial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, "în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate''. Articolul 5 prevede că "dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR".
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Împrumuturi de 100 miliarde Euro pentru statele UE - instrumentul SURE a fost activat

de CZ HotNews.ro
Marți, 22 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Statele membre UE, inclusiv România, vor beneficia de împrumuturi în valoare totală de până la 100 de miliarde de euro, în condiții avantajoase, prin instrumentul SURE, pentru plata șomajului tehnic al angajaților și PFA-urilor, precum și alte scheme de sprijin al job-urilor din economie.
Laurian Lungu
Foto: HotNews.ro

Laurian Lungu: Creșterea pensiilor în realitatea economică actuală

de Laurian Lungu analist economic
Marți, 22 Sept 2020 Actualitate | Opinii
Cu mai bine de un an în urmă, când legea pensiilor a fost promulgată, o serie de instituții și economiști au semnalat pericolul major reprezentat de creșterea accelerată a costului cu pensiile asupra bugetului. Referința deficitului bugetar era atunci de -3% din PIB într-o perioadă în care criza epidemiologică nu exista încă. Astăzi, referința deficitului bugetar este de -9% din PIB într-un context macroeconomic cu o incertitudine mult mai ridicată. Spațiul fiscal pentru creșterea pensiilor, cu orice valoare mai mare decât rata inflației, este non-existent. O mărire cu 14% a punctului de pensie, în varianta propusă de guvern, este oricum mult peste ceea ce permite bugetul la ora actuală. Insă, o augmentare cu 40%, așa cum era prevazută inițial în legea pensiilor, va crește semnificativ probabilitatea unui derapaj fiscal în 2021, cu implicații profunde la nivel macroeconomic.
Euro
Foto: Public Domain Pictures

Cursul euro a trecut pe piața interbancară de 4,86 lei, imediat după decizia populistă a PSD

de DP HotNews.ro
Marți, 22 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
La scurt timp după decizia PSD de a majora pensiile cu 40%, creștere inacceptabilă după orice logică economică, cotațiile pentru leul românesc au depășit 4,86 de lei. Are loc fenomenul denumit ”fuga de leu”, devenit dintr-o dată o monedă riscantă, de care e bine să te descotorosești. În jurul orei 18,30 cursul afișat de Bloomberg era de 4,8610 lei pentru un euro.
Steven van Groningen, presedintele Confederației Patronale Concordia
Foto: Raiffeisen Bank

Confederația Patronală Concordia: România nu se poate îndatora la nesfârșit/Ne întrebăm ce se întâmplă dacă pandemia nu se oprește sau se agravează

de DP HotNews.ro
Marți, 22 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Creșterea pensiilor cu 40%, votată astăzi de Parlament, într-un context în care criza COVID-19 amenință să ducă singură deficitul României la 8% din PIB este foarte riscantă, se arată într-o reacție a Confederației Patronale Concordia. Țara noastră avea deja cea mai mare proporție a cheltuielilor cu salariile, pensiile și asistența socială ca procentaj din buget din toată Uniunea Europeană. Banca Națională a României a avertizat că deficitul poate ajunge la 11% din PIB în urma acestei decizii, cea mai mare valoare de la Revoluție încoace. Ne întrebăm ce se întâmplă dacă pandemia nu se oprește sau se agravează și vor fi necesare resurse publice suplimentare la anul?
Criza economica
Foto: Profimedia Images

CONAF: Creșterea pensiilor cu 40% va afecta grav echilibrul bugetar al României

de DP HotNews.ro
Marți, 22 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Creșterea pensiilor cu 40% este nesustenabilă în acest context al pandemiei, iar iresponsabilitatea parlamentarilor care au votat această majorare va conduce pe viitor la o povară bugetară greu de acoperit, susține președintele CONAF, Cristina Chiriac, potrivit Agerpres. "Fie că vorbim de creșteri salariale sau de pensii, în timp de pandemie, o creștere este o măsura iresponsabilă. Conștientizăm nevoia ca pensiile din România să fie crescute și aceasta să se reflecte direct în sporirea nivelului de trai, însă momentul acesta nu este cel mai potrivit. Evoluția economiei la nivel mondial este una negativă, lucru reflectat în indicatorii macroeconomici ai României. Ca urmare, pentru a acoperi cheltuiala cu majorarea pensiilor, guvernul va trebui să se împrumute și mai mult la un nivel al dobânzilor pe plan internațional în creștere", a precizat președintele CONAF, într-un comunicat.
Florin Jianu, presedinte CNIPMMR
Foto: HotNews / DP

Consiliul Național al IMM-urilor: Creșterile de cheltuieli votate de Parlament vor reduce resursele pentru investiții

de DP HotNews.ro
Marți, 22 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Creșterile de cheltuieli votate marți de Parlament vor provoca lipsa resurselor financiare bugetare pentru proiectele de investiții, care asigură o dezvoltare durabilă și sustenabilă, se menționează într-un comunicat remis marți de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), potrivit Agerpres. Organizația patronală a IMM-urilor amintește că cele două Camere ale Parlamentului au votat, marți, proiectele de l