ECONOMIE
Acad. Daniel Daianu in timpul prezentarii de la Conferinta Coface de miercuri
Foto: Hotnews

Predicțiile lui Daniel Dăianu: Regimul fiscal trebuie schimbat/ Prezența Statului va fi mai puternică/ Schimbarea de climă va schimba economiile, dar cu costuri substanțiale

de DP HotNews.ro
”E nevoie să schimbăm regimul fiscal în România. Îmi pare bine că și în viziunea FMI, enunțată de Vitor Gaspar, directorul departamentului fiscal din FMI, se vorbește de necesitatea unor regimuri fiscale mai echitabile. Eu când am propus așa ceva în România am fost imediat catalogat drept socialist. Prostii! Echitatea nu înseamnă socialism. Echitatea înseamnă o economie de piață care funcționează corect și care nu e capturată de diverse grupuri de interese”, a spus miercuri Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, în intervenția sa în cadrul conferinței de risc de țară a Coface. Avem nevoie și de bănci mai îndrăznețe cu finanțarea IMM-urilor. ”A repeta în mod sistematic că firmele nu sunt bancabile...Dom`ne, ajută-le să fie bancabile! Nu poți să spui că nu sunt bancabile și cu asta, basta! Trebuie să dezvolți această clientelă, s-o ajuți să fie bancabilă!”, a mai precizat Dăianu.
Ghiseul.ro
Foto: Captura Ghiseul.ro

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, consideră că este necesară completarea cadrului legal cu o serie de măsuri penalizatorii/amenzi aplicate primăriilor care nu respectă obligativitatea înrolării în Ghișeul.ro, platforma națională de plată online a taxelor și impozitelor, potrivit unui răspuns al ministrului la interpelarea unui deputat. Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării susține, într-un răspuns pe aceeași temă la o interpelare diferită din Parlament, că primăriile au autonomie și decid cu privire la cheltuielile bugetelor locale.
  • Fostul lider de proiect Ghișeul.ro explică pentru HotNews.ro ce cheltuieli de înrolare are o primărie, de ce nu ar fi fezabile amenzile și cât de captiv ar fi statul cu această platformă IT dezvoltată în parteneriat public-privat.
Fiscalitate
Foto: freepik.com
​DOCUMENT

ANAF a decis să pună în dezbatere Declarația de regularizare ce ar trebui depusă luni de contabili

de Florin Barbuta HotNews.ro
HotNews.ro a arătat marți că e un haos pe fiscalitate din cauza facilității privind cei 1.500 lei pentru creșă, având în vedere că unele firme au aplicat în perioada noiembrie 2020-martie 2021. Ei bine, ANAF a decis totuși să nu pună contabilii să studieze în acest weekend, așa că a publicat în dezbatere forma Declarației de regularizare. Asta deși în cadrul ședinței de marți de la Ministerul Finanțelor, secretarul de stat Attila Gyorgy a spus că nu se poate, deoarece nu este în vigoare acea OUG.


Mirela Calugareanu
Foto: YouTube

Șefa ANAF: Încasările, în primul trimestru, sunt mai mari cu 14% decât în perioada similară din 2019/ Procedura de rambursare a TVA cu control ulterior s-ar putea permanentiza

de F.B. HotNews.ro
În primul trimestru avem încasări cu 14% mai mari decât în anul 2019, în condițiile în care procedura de rambursare cu control ulterior a fost prelungită, a declarat șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, în cadrul unui eveniment organizat de PwC România. Ea a precizat că Fiscul lucrează cu specialiștii Ministerului Finanțelor la permanentizarea acestei măsuri.
Amanarea platii ratelor
Foto: Pixabay

Băncile recomandă negocierea cu consumatorii după expirarea perioadei de amânare a ratelor

de DP HotNews.ro
Criza sanitară îi afectează pe consumatori, comercianți și întregul mediu economic, dar are și părți bune, spun reprezentanții celor mai mari instituții financiare din sistemul bancar. În 2020 și 2021, peste 708.000 de consumatori au solicitat băncilor amânarea plății ratelor, la care se adaugă cei care au cerut acest lucru IFN-urilor. Cu toate acestea, pandemia a facilitat îmbunătățirea relației consumatorilor cu băncile, iar negocierea în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) este un instrument pe care instituțiile de credit vor să îl folosească mai mult în perioada următoare. Analizarea situațiilor individuale și găsirea soluțiilor personalizate sunt mai dezirabile decât moratoriile care oferă soluții generale, spun reprezentanții băncilor.
Prezentare iMac
Foto: Apple

​VIDEO Apple a prezentat un nou iPad Pro, noi versiuni de iMac și un iPhone violet

de Vlad Barza HotNews.ro
Apple a anunțat marți o nouă versiune a tabletei iPad Pro, noi generații ale computerului de birou iMac, dar și o nouă variantă de culoare pentru iPhone 12. Compania a anunțat și AirTag, un disc mic de 29 de dolari care poate fi atașat la breloc sau pus în portofel pentru a găsi aceste lucruri, în caz că le pierzi.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​​Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice. Mafia apelor. O „măcelărie” care nu există: administrarea Pilonului II de pensii

de DP HotNews.ro
Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice ● Mafia apelor: Furturi de agregate minerale acoperite de șefi politici și grupuri de interese ● Consiliul Concurenței anchetează Distribuție Energie Electrică România ● Premierul nu mai poate destitui miniștri fără acordul partidelor din care aceștia fac parte ● ”Rebrenduire” la MFP ● O „măcelărie” care nu există: administrarea Pilonului II de pensii ● Presa în România: puțină transparență, multă autocenzură, bani de la Guvern ● Ce poți să faci dacă te obligă angajatorul să te vaccinezi ● Piața muncii din România este dură: cei care au 45 de ani au numai 50% șanse să-și găsească un loc de muncă ● Ce se întâmplă cu leul? ● Raiffeisen Bank România anunță un incident de securitate la Lugera&Makler Broker. Datele a peste 1.000 de persoane ar fi fost afectate ● Surpriză la compania de străzi înființată de Firea: datorii mai mici decât suma de încasat de la Primăria Capitalei ● Hard Working Manager ● Adina Vălean, lămuriri cu privire la certificatul verde digital
Amazon Salon
Foto: Hotnews

Amazon: Frizeriile viitorului

de CZ HotNews.ro
Gigantul tech Amazon deschide acum și frizeriile viitorului. Amazon Salon este un salon de coafură lansat experimental la Londra, deocamdată doar pentru angajații companiei, dar în următoarele săptămâni va fi disponibil pentru programări și pentru publicul larg.
Programul Rabla
Foto: 0-100.ro

Ministerul Mediului lansează programele Rabla Clasic 2021 și Rabla Plus 2021

de DP HotNews.ro
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează miercuri evenimentul de lansare a programelor Rabla Clasic 2021 și Rabla Plus 2021, potrivit unui comunicat al instituției, citat de Agerpres. Evenimentul de lansare are loc în fața sediului MMAP și marchează și startul etapei finale a competiției "Best Electric Car in Romania 2021", organizată în premieră de AutoExpert Media. Astfel, toate modelele electrice participante în competiție vor fi prezente la eveniment. Ediția din acest an a programului "Rabla Clasic" va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, ceea ce va permite achiziționarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puțin poluante.
Razvan Nicolescu
Foto: Facebook

Răzvan Nicolescu a fost invitat de Comisia Europeană să facă parte din rândul Ambasadorilor Pactului Climatic European

de C.P. HotNews.ro
Răzvan Nicolescu, expert în domeniul energiei, a fost invitat de Comisia Europeana să facă parte, timp de un an, din randul Ambasadorilor Pactului Climatic European. "Este o poziție onorifică care îmi dă posibilitatea să promovez și mai mult nevoia unei tranziții energetice rapide și inteligente. Time for action!", a scris Răzvan Nicolescu pe contul său de Facebook.
Diem
Foto: Dreamstime.com

Moneda digitală diem, susținută de Facebook, ar urma să se lanseze în 2021

de CZ HotNews.ro
Moneda digitală diem, inițiată de Facebook, ar urma să se lanseze în anul 2021, sub formă de proiect pilot, deocamdată, conform unor informații neoficiale transmise de CNBC, citată de Mediafax.
Opel Mokka-e
Foto: Ciprian Mihai

​VIDEO/FOTOGALERIE Test Drive Opel Mokka-e, 100% electric

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Opel Mokka-e este primul SUV/crossover 100% electric al celor de la Opel. Modelul împarte platforma electrică cu modelele Peugeot e-2008 și Citroen e-C4, din moment ce Opel face parte din familia PSA Peugeot Citroen. Opel Mokka-e are o baterie cu o capacitate maximă de 46 kWh (net, utilizabil), se încarcă cu până la 100 kW și are autonomie omologată 322 km. Motorul său electric dezvoltă 136 CP și poate sprinta de la 0 la 100 km/h în 9 secunde. În realitate mașina poate atinge autonomia promisă, însă o medie anuală a autonomiei mai aproape de adevăr este în jurul a 255 km. Am pregătit pentru voi un amplu test drive Opel Mokka-e.
Virgil Popescu
Foto: Facebook

Racordările la energie și gaze s-au blocat / Virgil Popescu: Cererile au explodat, companiile sunt depășite fizic și financiar. Această situație trebuie rezolvată acum

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 20 Apr 2021 Economie | Energie
Ministrul Energiei Virgil Popescu crede că distribuitorii de energie electrică și gaze naturale nu mai fac față cererilor de racodări la rețelele de electricitate și gaze. Astfel s-a ajuns la un blocaj. În acest moment, legislația prevede că racordarea clienților la rețelele electrice de interes public și la sistemul de distribuție a gazelor naturale se face gratuit, în sensul că finanțarea lucrărilor este asigurată de către distribuitori, ulterior fiind recunoscute costurile în facturile plătite de toți consumatorii.
Boeing 777 Air France (foto arhiva)
Foto: Wikipedia / abdallahh

Air France va opera 17 zboruri săptămânale București-Paris din iulie 2021

de I.B. HotNews.ro
Compania aeriană Air France a anunțat marți că va opera 17 zboruri săptămânale București-Paris din iulie 2021, iar în total 39 de rute noi sunt programate pe orarul de zbor al diviziei mediu-curier a Air France, urmând ca zborurile long-curier să fie anunțate cât de curând. De asemenea, compania precizează că a reluat peste 80% dintre zborurile din rețeaua sa normală încă din iunie anul trecut, potrivit News.
ENEL
Foto: Facebook

Enel vrea să se extindă în SUA

de I.B. HotNews.ro
Grupul italian Enel Spa vrea să-și extindă afacerea de distribuție a energiei în afara Europei și Americii Latine și ar dori să intre pe piața din SUA, a afirmat marți Antonio Cammisecra, directorul diviziei infrastructură globală și rețele a Enel, transmite Reuters.
SERES SF 5
Foto: DFSK MOTOR

Huawei va începe să vândă mașini electrice în China, în parteneriat cu o companie locală

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 20 Apr 2021 Economie | Auto
Huawei a anunțat, la salonul auto din Shanghai, că va comercializa, alături de compania auto chineză SERES, un vehicul electric, numit SF5, ce va fi disponibil în magazinele Huawei din toată China. Este pentru prima dată, când Huawei include un partener de vehicule în ecosistemul său. Huawei nu este companie auto și nu va deveni constructor auto, însă vrea să facă bani punând tehnologiile sale pe diverse automobile.
Horia Ciorcila_Banca Transilvania
Foto: Hotnews

7 ponturi pentru dosarul de credit perfect pentru Noua Casă. BT: Băncile au foarte puțin spațiu de manevră pentru a-și diferenția cu adevarat oferta. De aceea DAE va avea valori foarte asemănătoare de la o bancă la alta

de DP HotNews.ro
Marți, 20 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
La ce să mă uit mai atent când compar ofertele băncilor: la nivelul dobânzii? La DAE (Dobânda Anuală Efectivă)? La nivelul ratei lunare? Pe ce perioadă să mă împrumut? La ce e atentă banca atunci când îmi analizează dosarul de credit? Cât timp durează până obțin aprobarea? Oare n-ar fi mai bine să rămân în chirie și să nu mă împrumut? Vor crește dobânzile în perioada următoare? Toate aceste întrebări pe care și le pune un tânăr care vrea să își cumpere o locuință sunt absolut legitime. HotNews a stat de vorbă cu reprezentanții principalelor bănci comerciale și a încercat să sintetizeze în 7 întrebări esențiale principalele necunoscute atunci când vrei să-ți iei o casă. Azi, răspunsurile oferite de Banca Transilvania
Rable
Foto: Adam Radosavljevic, Dreamstime.com

Programul Rabla va începe în câteva zile. Ce se schimbă față de anul trecut

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 20 Apr 2021 Economie | Auto
Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat în ședința de Guvern de miercuri și programul Rabla 2021, dar și Rabla plus, vor începe în câteva zile, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, citat de Agerpres. Prima de casare crește de la 6.500, la 7.500 lei, bugetul pentru Rabla Clasic crește cu aproape 10%, iar prin Rabla Plus vor putea fi achiziționate până la 6.600 de mașini electrice.
Sofia
Foto: Dreamstime.com

Startup IT bulgăresc - investiție de 20 milioane dolari

de CZ HotNews.ro
Super-investiția reușită acum de românii de la FintechOS nu este singura anunțată azi, în regiunea noastră, de fondul de investiții Earlybird Digital East. Un startup IT bulgăresc a obținut, tot marți, 20 de milioane de dolari.
Fiscalitate
Foto: freepik.com

Haosul unei facilități: Ministerul Finanțelor și ANAF ar putea face ca unii contabili să studieze în acest weekend

de Florin Barbuta HotNews.ro
E un mic haos pe partea de legislație fiscală, de data asta generat de faptul că, din noiembrie 2020, Ministerul Finanțelor nu a reușit să facă o procedură cu privire la facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Ea a fost suspendată recent, dar unele firme au aplicat 5 luni (noiembrie 2020 – martie 2021). Problema este că în proiectul ce urmează să fie adoptat miercuri apare o Declarație de regularizare ce va avea ca termen 25 aprilie (picând în weekend, se va lua în considerare ziua de luni ca zi de depunere).
Bogdan Neacsu, CEO Cec Bank
Foto: Hotnews

O bancă de stat extinde transferurile folosind numărul de telefon în loc de IBAN, către orice altă bancă din România

de DP HotNews.ro
Marți, 20 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Prin aplicația de Mobile Banking a CEC Bank, clienții pot face acum transferuri către orice altă bancă din România folosind numărul de telefon ca alias, în locul IBAN-ului. Astfel, banca de stat românească devine prima instituție financiară din România care oferă acest serviciu indiferent de banca unde este domiciliat contul destinatarului, chiar și pentru conturile la bănci care nu sunt înrolate în serviciul AliasPay, lansat recent de Transfond.


Sergiu Negut, FintechOS
Foto: StartupCafe.ro

FintechOS, startup românesc de tehnologie pentru sectorul financiar, a atras o nouă investiție de 60 de milioane USD, intr-o rundă de finanțare Serie B

de Redactia StartupCafe.ro HotNews.ro
Alin Chitu
Foto: Hotnews

Oficial din Ministerul Finanțelor spune că nu se acordă bonificații la Declarația Unică 2021

de F.B. HotNews.ro
Marți, 20 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Prin legea bugetului de stat nu s-au acordat bonificații pentru persoanele care depun Declarația unică. Practic, nu se menționa nimic în acest sens, iar mulți sperau totuși, de aceea au și amânat depunerea. Nici Ministerul Finanțelor nu a comunicat oficial acest lucru, până acum. Ei bine, într-o ședință a Ministerului avută cu specialiștii din domeniul fiscal, Alin Chitu, secretar de stat, a spus că nu se acordă bonificații.
Tesla Supercharger
Foto: Sheila Fitzgerald, Dreamstime.com

Tesla a deschis luna aceasta stații de încărcare rapidă în Timișoara și București

de Vlad Barza HotNews.ro
Tesla Motors a deschis la început de aprilie stațiile de încărcare rapidă (Superchargers) la Timișoara, iar la mijlocul lunii aprilie s-a deschis Supercharger-ul de la București. Tesla Motors va deschide astfel de stații la Pitești și Sibiu. Datele oficiale arată că la finalul de 2020 erau înmatriculate în România 201 mașini Tesla, dintre care 98 Model 3, 52 Model S și 47 mașini Model X.
Electrica
Foto: Tradeville

Electrica și CEZ sunt investigate pentru un posibil comportament abuziv - Consiliul Concurenței

de C.P. HotNews.ro
Consiliul Concurenței a declanșat, din oficiu, două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Distribuție Energie Electrică România SA și, respectiv, Distribuție Energie Oltenia SA, pe piața distribuției de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care cei doi operatori dețin licență de distribuție. Există indicii privind implicarea operatorilor de distribuție în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică, în scopul favorizării companiilor de furnizare din cadrul grupului din care fac parte (Electrica, respectiv CEZ), în detrimentul concurenților acestora.
Conducta de transport gaze
Foto: Hotnews

Federația Patronală de Gaze: O tranziție verde echitabilă nu se poate realiza fără aportul gazelor / Economia hidrogenului este departe de a fi o realitate imediată

de C.P. HotNews.ro
Dezideratul pentru o economie și o tranziție verde aparține și industriei de gaze naturale, consideră Federația Patronală de Gaze (FPPG). Potrivit acesteia, pentru transformarea sustenabilă a regiunilor cu un consum intensiv de cărbune atât din România, cât și din alte state ale Europei Centrale și de Est, gazele naturale reprezintă un combustibil esențial. Astfel, dispoziții menite să reflecte contribuția gazelor naturale merită a fi incluse în actul delegat al Comisiei Europene care urmează a fi publicat în cursul acestei săptămâni.
Claudiu Nasui
Foto: Facebook

​Pentru a ajuta un sector anume, Năsui ar apela mai degrabă la facilități fiscale decât la scheme de subvenții: Nu ar mai trebui „să bugetăm, să așteptăm bani, să avizăm, să luăm dosare la puricat etc.”

de F.B. HotNews.ro
Dacă considerăm că trebuie să ajutăm un sector anume, atunci aș apela mai degrabă la facilități fiscale decât la scheme de subvenții, a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei, în cadrul unei conferințe organizată de Profit.ro.
someri
Foto: sxc.hu

Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job

de DP HotNews.ro
Marți, 20 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Corina Sburlescu a terminat facultatea în 2019. Întrucât situația financiară a părinților în permitea, ea a decis ca înainte să intre în ”câmpul muncii”, să mai petreacă un an. Că pe urmă ”te muncesc ăia de nici concediul n-o să-ți fie suficient ca să-ți revii”, i-a spus mămica. De la începutul lunii ianuarie, Corina a început să trimită CV-uri. A dat ”send” la vreo 40 de asemenea emailuri. Nu a primit nici măcar un răspuns. Din martie, de când a izbucnit pandemia lucrurile s-au înrăutățit și mai tare. Când cineva nu îți răspunde printr-un refuz, parcă mai e loc de speranță. Dar când primești emailuri în care ți se spune că în în această perioadă firma nu face angajări și să revii peste un an, parcă ți se taie apetitul de a mai căuta.
Florin Citu
Foto: Guvernul Romaniei

Cîțu: Acum e momentul să modernizăm economia!/E-facturarea este următorul proiect major, care sper să se finalizeze în acest an/ Vom vaccina la sediile firmelor, dar și prin centre care vor fi deschise non-stop

de DP HotNews.ro
”Este momentul să facem rapid tranziția către o economie competitivă și digitalizată, către o economie modernă. Acum e momentul! Trebuie să facem această tranziție și să o facem rapid! Aceasta este provocarea pentru noi! Tot ceea ce facem noi prin actul de guvernare trebuie să aibă ca rezultat o economie puternică, competitivă”, a spus marți premierul Florin Cîțu la o conferință organizată de Profit.ro. După conectarea caselor de marcat, e-facturarea este următorul proiect major, a mai spus premierul. ”Ambiția mea este de a-l avea gata anul acesta”, a mai adăugat Cîțu.
Energie
Foto: HotNews / C.P.

Platformă informatică de 20 de milioane de lei / ANRE vrea să creeze o bază de date unică pentru toți consumatorii de energie și gaze

de C.P. HotNews.ro
Autoritatea pentru Digitalizarea României a avizat documentația de achiziție din cadrul unui proiect al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Proiectul este finanțat din fonduri europene și vizează realizarea și implementarea la nivel național a unei platforme online care să optimizeze procesele operaționale din piața de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale prin gestionarea fluxului de informații în mod complet automatizat.
Business report
Foto: Hotnews

Business report: Nebuloasa deceselor COVID-19. Cel mai fericit infirmier. Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii. Șeful monopolului de stat al sării, revocat cu argumente imobiliare. Ce spune agenția

de DP HotNews.ro
Fost șef de top al City Insurance face milioane din datoriile liderului RCA către service-uri ● Șeful monopolului de stat al sării, revocat cu argumente imobiliare ● Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori ● Cel mai fericit infirmier ● Nebuloasa deceselor COVID-19. Raportează DSP-urile diferit de spitale? ● Ce spune agenția ● Topul băncilor la finalul anului pandemiei ● Premiile Superscrieri 2021: Cele mai bune materiale jurnalistice din perioada pandemiei.
Facebook
Foto: Jakkapant Turasen, Dreamstime.com

Facebook dă replica celor de la Clubhouse și va lansa o serie de produse pe partea de audio

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 19 Apr 2021 Economie | IT
Facebook a anunțat luni că va lansa o serie de produse pe audio, la doar câteva luni după ce aplicația Clubhouse s-a dovedit a fi un mare succes. Facebook spune că userii vor putea asculta podcast-uri direct în rețea și vor putea fi create ”camere de conversație” (live audio rooms). Domeniul audio pare a fi tot mai interesant pentru mulți oameni, iar Facebook vede potențialul.
Fitness
Foto: Dreamstime.com

Ascensiunea startup-urilor digitale de sport: soluții adaptate la pandemie

de Vera Iurcu HotNews.ro
Pandemia ne-a forțat pe toți să ne schimbăm semnificativ rutina, obiceiurile și activitățile, fie că vorbim din perspectiva unui angajator, angajat sau consumator. Startup-ul american Tempo a primit, zilele trecute, o finanțare de 220 de milioane de dolari.
Florin Jianu
Foto: Facebook

Lider al patronilor IMM, despre ministrul Economiei: Atâta inabilitate nu am mai văzut niciodată

de CZ HotNews.ro
Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) acuză „lipsa de inițiativă din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”, menționând și faptul că pentru anul 2021 nu se vor emite noi vouchere de vacanță pentru bugetari.
Energie electrică
Foto: Max Pixel

Liberalizarea pieței energiei: Marii furnizori de energie au primit amenzi de 1,1 milioane lei

de C.P. HotNews.ro
Luni, 19 Apr 2021 Economie | Energie
Toți marii furnizori de energie au fost sancționați, cu amenzi de 1.110.000 lei, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a descoperit nereguli în relația cu clienții. Controalele au fost făcute în contextul liberalizării pieței de energie electrică.
Iohannis si Trump, august-2019
Foto: Ambasada SUA

Legea securității 5G și posibila excludere a chinezilor de la Huawei: Operatorii cer claritate și amintesc că Guvernul SUA a dat bani pentru înlocuirea echipamentelor chinezești din rețele

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 19 Apr 2021 Economie | Telecom
Oficialii Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS cer Guvernului să elimine zonele gri din proiectul legii securității 5G, act ce transpune Memorandumul 5G semnat cu SUA și care ar interzice echipamentele chinezilor de la Huawei în rețelele de comunicații din România. RCS&RDS a subliniat că dacă se vrea înlocuirea echipamentelor chinezești din rețelele 2G, 3G și 4G atunci cineva ar trebui să suporte costurile, în condițiile în care în SUA Guvernul american a alocat fonduri în acest sens. Vodafone a sugerat că în loc să le elimini, ai putea folosi acele echipamente la conectarea localităților fără internet din rural.
Toyota bZ4X Concept
Foto: Toyota

VIDEO Toyota a prezentat primul SUV 100% electric al noii sub-mărci bZ. Mașina ajunge în Europa la jumătatea lui 2022

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 19 Apr 2021 Economie | Auto
Toyota a prezentat conceptul unui SUV 100% electric care este primul dintre șapte modele pe care compania le va lansa sub o nouă sub-marcă numită bZ. Mașina este construită împreună cu Subaru și este parte a unui mare plan de ”electrificare” ce va cuprinde lansarea în Europa a zece modele cu zero emisii, până în 2025, sub brand-urile Toyota și Lexus.
La ce se asteapta in perioada urmatoare mediul de afaceri
Foto: Pixabay

Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro

de Florin Barbuta HotNews.ro
În anumite cercuri ale mediului de afaceri se lucrează cu diverse ipoteze și se fac diferite calcule. Astfel, economiștii analizează date din România și din străinătate, se uită și la cele legate de Covid pentru a vedea ce este de făcut în continuare. Cu alte cuvinte, creionează niște așteptări. Asta nu înseamnă că au dreptate, sunt doar niște ipoteze (amintim în acest sens cartea Radical Uncertainty: Decision-making for an unknowable future – de John Kay și Mervyn King).
Finaliste Best Electric Car in Romania
Foto: 0-100.ro

Best Electric Car in Romania: 7 mașini electrice pe lista finală. Publicul poate alege favorita

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Luni, 19 Apr 2021 Economie | Auto
Evenimentul Best Electric Car in Romania are pe lista finală 7 mașini electrice. Dintre aceste modele se va cerne „cea mai bună” din 2021 și va primi trofeul Best Electric Car in Romania. Publicul poate vota modelul preferat, alături de cei 14 jurnaliști auto din România implicați în eveniment. Ei vor evalua și puncta fiecare model în parte, iar în acest mod va rezulta un scor (punctaj) final.
Bitcoin
Foto: Pixabay

Cădere subită a bitcoin duminică, prețul criptomonedei a scăzut cu 12.000 de dolari față de recordul stabilit săptămâna trecută

de S.J. HotNews.ro
Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă din lume, a scăzut, duminică, cu până la 14%, la 51.541 de dolari pe unitate, anulând cea mai mare parte a creșterilor din ultima săptămână, transmite Reuters.
Brian Armstrong Brian Chesky
Foto: Coinbase

Un patron „foarte mândru” de fostul său angajat. Airbnb și Coinbase, umăr la umăr pe bursă

de CZ HotNews.ro
Coinbase s-a lansat pe bursă, zilele trecute, la 4 luni după Airbnb. Fondatorul Airbnb, Brian Chesky, se declară acum „foarte mândru” de fostul său angajat, Brian Armstrong, fondatorul Coinbase.
Ponturi pentru dosarul perfect de credit pentru Noua Casă
Foto: Hotnews

Cum să-mi aleg creditul potrivit pentru locuință? 7 ponturi pentru dosarul de credit perfect pentru Noua Casă

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 17 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
La ce să mă uit mai atent când compar ofertele băncilor: la nivelul dobânzii? La DAE (Dobânda Anuală Efectivă)? La nivelul ratei lunare? Pe ce perioadă să mă împrumut? La ce e atentă banca atunci când îmi analizează dosarul de credit? Cât timp durează până obțin aprobarea? Oare n-ar fi mai bine să rămân în chirie și să nu mă împrumut? Vor crește dobânzile în perioada următoare? Toate aceste întrebări pe care și le pune un tânăr care vrea să își cumpere o locuință sunt absolut legitime. HotNews a stat de vorbă cu reprezentanții principalelor bănci comerciale și a încercat să sintetizeze în 7 întrebări esențiale principalele necunoscute atunci când vrei să-ți iei o casă. Azi, răspunsurile oferite de UniCredit Bank.
Tineri care locuiesc cu parintii
Foto: Pixabay

Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 17 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Circa 3,88 milioane de români cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani preferă să trăiască împreună cu părinții, potrivit datelor Eurostat, bărbații fiind ușor majoritari (puțin peste două milioane, față de 1,8 milioane de femei). Ca pondere în populația totală din aceeași grupă de vârstă aceștia reprezintă 56,4%. Tinerii din țările nordice (Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia) sunt în topul clasamentului tărilor cu cele mai mici ponderi ale tinerilor ce locuiesc cu familia extinsă.
Standard & Poor's
Foto: Flickr/ eflon

S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 16 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Agenția de rating S&P a păstrat calificativul BBB-, dar a modificat perspectiva la stabilă pentru România. Motivul ține de scăderea riscurilor fiscale. "România are un guvern care a luat măsuri pentru a dezamorsa riscurile fiscale pe termen scurt și acum prognozăm că datoria publică neta să va stabiliza la 50% din PIB până în 2023", spune S&P.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice
​DOCUMENT

​Reorganizare amplă la Ministerul Finanțelor: crește numărul de posturi pentru că preia de la ANAF, apare un nou secretar de stat. Noi structuri precum: Unitatea de operaționalizare a Centrului CYBER

de F.B. HotNews.ro
Așa cum știm, Direcția de soluționare a contestațiilor trebuie să treacă în subordinea Ministerului Finanțelor, de la ANAF, având în vedere Legea 295/2020. În acest sens, Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de Hotărâre de reorganizare a instituției. Astfel, numărul de posturi va crește cu 220, la care se adaugă 62 vacante. Acestea vin practic de la ANAF, e un transfer. Ministerul va ajunge la un total de 1997 posturi.
Fonduri
Foto: Pixabay

Măsura 2: S-au mai plătit 1.690 de firme, în ultima săptămână. Situația ajutoarelor COVID pentru IMM, la zi

de CZ HotNews.ro
Un număr de 1.690 de firme au mai primit, în ultima săptămână, ajutoare de stat din Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, conform listei oficiale cu aplicanții.
Educatia in mediul rural
Foto: World Vision Romania

Operatorii telecom cer statului să rezolve blocajele care mențin decalajul urban-rural: Un primar ne-a scris că a primit tablete pentru copii, dar localitatea nu are internet

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 16 Apr 2021 Economie | Telecom
"Niciodată nu vom reuși să rezolvăm decalajul de conectivitate dintre rural și urban, dacă partea de infrastructură de comunicații este uitată. Riscul este să ajungi să dai tablete într-un sat la copii, dar aceștia nu au internet de niciun fel. Să vedeți cum este să primești o scrisoare de la un primar care îți explică acest lucru: Am primit tablete și nu avem internet. Vă rog frumos veniți și ajutați-mi copiii!", a declarat joi Cătălin Buliga, directorul de tehnologie în Vodafone România. Vezi în articol ce anomalii semnalează marii operatori telecom în relația cu statul, probleme vechi care mențin decalajul rural-urban.
Start-Up Nation
Foto: Hotnews

Ministerul ne-a spus vag cum va trata plățile pentru firmele Start-Up Nation vândute

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
StartupCafe.ro a întrebat oficial Ministerul Economiei dacă va plăti sau nu granturile pentru firmele câștigătoare în programul Start-Up Nation 2018 care au fost vândute între timp de către patronii care le-au înscris la finanțare, dar instituția ne-a răspuns vag, cu extrase din legi cunoscute.
Dezinfectare
Foto: pexels.com

Ministerul Economiei nu respectă măsurile de bază privind dezinfectarea, în plin val de infectări / Ministerul Economiei: Această situație a fost cauzată de reorganizarea instituției și lipsa fondurilor

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 16 Apr 2021 Economie | Companii
Ministerul Economiei nu respectă de câteva luni, exact în plin val de infectări, legislația în vigoare referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, potrivit unei sesizări obținute de HotNews.ro. În sesizare se arată că nu este realizată dezinfectarea spațiilor în care au lucrat salariați declarați pozitiv cu Sars-Cov-2 și nici măcar banalul săpun nu mai este asigurat. Ministerul Economiei răspunde, în urma unei solicitări a HotNews.ro, că procedurile de achiziții sunt în derulare și că s-a ajuns aici din cauza reorganizării instituției.
Tren al CFR Marfa
Foto: Hotnews

Numărul de angajați CFR Marfă se va reduce cu 1.400, vor scădea cu 30% cheltuielile cu salariile - proiect

de Vlad Barza HotNews.ro
Ministerul Transporturilor a publicat proiectul privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 al CFR Marfă, companie de stat care se află într-un mare impas. Proiectul prevede scăderea cu aproape 30% a numărului de salariați, dar și scăderea cu o pondere apropiată a cheltuielilor de natură salarială programate pentru acest an. CFR Marfă are aproximativ 4.700 de angajați și are pierdere contabilă din anii precedenți de 2,7 miliarde lei.
Masini
Foto: Ocskay Mark, Dreamstime.com

Ce mașini au cumpărat românii în primele trei luni

de Vlad Barza HotNews.ro
În primele trei luni ale anului cele mai vândute modele pe piața mașinilor noi au fost de la Dacia, însă a mers foarte bine și SUV-ul Ford Puma, fabricat la Craiova. Au fost trei luni foarte bune și pentru mașinile electrice, cu o creștere de 52% față de primul trimestru din 2020. Patru modele din top 10 sunt asiatice.
Cornel Amariei
Foto: Hotnews

„Ochelarii” .lumen vor ajunge (aproape) gratis la nevăzători prin programe guvernamentale. Startup-ul românesc are un nou investitor

de Constantin Pescaru HotNews.ro
„Ochelarii” .lumen vor ajunge la nevăzători prin intermediul programelor și subvențiilor guvernamentale destinate persoanelor cu dizabilități, astfel încât să fie gratis ori foarte accesibili pentru aceștia, a declarat Cornel Amariei, fondatorul startup-ului, pentru StartupCafe.ro. Totodată, proiectul are un nou investitor: compania de training Ascendis a anunțat că intră în acționariat.
Mercedes Benz EQS
Foto: Mercedes Benz

​VIDEO Mercedes a prezentat EQS, prima sa limuzină complet electrică. Autonomia promisă este de până la 770 km

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 16 Apr 2021 Economie | Auto
Mercedes - Benz a prezentat prima sa limuzină complet electrică, EQS, un model care va fi lansat în a doua parte a anului în Europa, va costa peste 100.000 de euro și are și o variantă în care autonomia promisă este de 770 km. Pe noua platformă germanii vor lansa și SUV-uri electrice. Noul model se vrea a fi un concurent pentru Tesla Motors. EQS este echivalentul electric al S Klasse și va fi produs în Germania. Printre opționale se numără și uriașul ecran tactil de 56 de inci.
Cresa din Bucuresti
Foto: Agerpres
​DOCUMENT

​1.500 lei pentru creșă sau grădiniță: Ministerul Finanțelor a făcut procedura pentru cei care au aplicat în noiembrie 2020 – martie 2021, facilitatea fiind suspendată din aprilie 2021

de F.B. HotNews.ro
Facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță, așa cum știm, a fost suspendată din aprilie și până la finalul anului. Pentru că trebuie să se aplice pe primul trimestru și ultimele două luni din 2020, acum Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect de OUG care arată cum trebuie să se aplice. Practic este vorba despre modul de declarare. (De precizat că în Parlament este un proiect de lege care prevede aplicarea și de către firmele plătitoare de impozit pe venit, iar după adoptare ar trebui să se aplice de anul viitor)
accident sectorul 2
Foto: Captura

Câți pietoni sunt anual accidentați de mașini în România? În 2019, 60% dintre pietonii accidentați erau băuți, la fel ca 40% dintre șoferi. Cele mai multe accidente cu pietoni implicați au loc în Moldova. Vezi datele pe ultimii 6 ani

de DP HotNews.ro
Vineri, 16 Apr 2021 Actualitate | Esențial
Am eliminat din setul de date anul 2020 întrucât restricțiile de circulație impuse de pandemie ar fi denaturat acuratețea rezultatelor. În anul 2019, cel mai recent pentru care Institutul Național de Statistică oferă date relevante, s-a înregistrat o scădere a riscului asociat traficului rutier, numărul accidentelor între un vehicul ṣi un pieton scăzând cu 3,1%. În anul 2019, din cei 3844 pietoni și șoferi aflați sub influența alcoolului care au fost implicați în accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale, 60% erau pietoni și 40% șoferi. De asemenea, peste 60% dintre pietoni aveau peste 30 de ani, mai arată datele Statisticii. Cele mai multe accidente în care sunt implicați pietoni au loc în august, iar ca zonă geografică, Moldova înregistrează cele mai multe persoane accidentate. Circa trei sferturi din accidentele în care sunt implicați pietoni au loc ziua și doar un sfert se petrec după lăsarea întunericului.
Vaccinul Sputnik V, cele doua doze
Foto: Patricio Murphy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

De ce este un eșec campania de vaccinare din Rusia

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 16 Apr 2021 Actualitate | Coronavirus
Există câteva țări în regiunea noastră în care campania de vaccinare este un eșec complet: Bulgaria și Rusia, spune Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra. În cazul Bulgariei, motivul este pentru că nu poate convinge deloc oamenii să se vaccineze.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Răzvan Cherecheș: În toamnă vom avea valul 4 al pandemiei. Cumpănașu, proiect de 4.000.000 lei cu Ministerul Educației. Liviu Dragnea cere să fie eliberat condiționat. Topul dobânzilor la care se împrumută statele UE

de DP HotNews.ro
Vineri, 16 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Cumpănașu, al treilea proiect cu Ministerul Educației: 4.000.000 lei să scoată instituția din haos ● Liviu Dragnea cere să fie eliberat condiționat ● Răzvan Cherecheș: În toamnă vom avea valul 4 al pandemiei ● Vom avea mini sau maxi criză politică? Cum va fi influențată economia ● Românii au avut parte de cea mai mare scumpire a energiei electrice din Europa ● Lucian Croitoru: Lupta băncii centrale pentru principii: 1990-2020 ● Șoferii vor putea afla tot istoricul sancțiunilor rutiere, nu doar numărul punctelor de penalizare ● Dacian Cioloș: „Cîțu nu a oferit o explicație coerentă despre motivul pentru care l-a revocat pe Vlad Voiculescu ● Topul dobânzilor la care se împrumută statele UE ● Memorandumul privind legea salarizării bugetarilor: Unele sporuri vor intra în salariul de bază. Modul de ierarhizare se va schimba
Extasy
Foto: Hotnews

Idee de afacere în pandemie: Fondatorul Untold a atras investiții de 1 milion Euro într-o aplicație și face angajări

de CZ HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Economie | IT
Cu festivalurile puse pe pauză din cauza pandemiei COVID, fondatorul Untold și Neversea are altă idee de afacere: o aplicație de mobil pentru care deja a strâns investii de 1 milion de euro. Startup-ul susține că astfel valoarea sa estimată a crescut de la 3,5 milioane de euro, în luna decembrie, la 6,5 milioane de euro în prezent.
Conexiuni de internet rural-urban
Foto: ANCOM

Noi date despre utilizarea internetului în România: Cât s-a redus decalajul urban-rural și ce măsuri și-a asumat România față de Comisia Europeană

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Economie | Telecom
În situația excepțională impusă de pandemie anul trecut, traficul de internet fix a înregistrat o creștere masivă cu peste 51% față de anul 2019, depășind o valoare de 10.000 de PB (n.a Petabyte), a declarat joi Eduard Lovin, vicepreședinte al Arbitrului telecom (ANCOM). 90% din traficul total de internet din România a fost realizat prin rețele fixe și 80% din conexiunile de internet fix din țară permit viteze de descărcare de peste 100 Mbps (megabiți pe secundă), una dintre cele mai mari ponderi din lume, nu doar din UE. Vezi în articol cât a scăzut anul trecut decalajul de conectivitate dintre urban și rural și ce măsuri și-a asumat România la nivelul UE.
Londra
Foto: Pere Sanz | Dreamstime.com

Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”

de Florin Barbuta HotNews.ro
Obsesia cu vaccinarea este greșită. Asta o spun cei care au cel mai mare succes cu vaccinarea în acest moment în Europa: anume britanicii, potrivit lui Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra. “Vă spun chestia asta pentru că sunt aici și mă uit la ce comunică și cum comunică”, spune el.
Hidroelectrica
Foto: AGERPRES

Hidroelectrica vrea să retehnologizeze o hidrocentrală pentru 76,9 milioane euro

de C.P. HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Economie | Energie
Hidroelectrica a inițiat joi, pe platforma e-licitație.ro, procedura de achiziție publică pentru lucrări de retehnologizare a C.H.E. Râul-Mare Retezat. Proiectul, estimat la 76,9 milioane euro, urmează să fie atribuit în urma unei proceduri competitive cu negociere, în care va fi evaluat raportul calitate-preț. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor din partea entităților interesate este 24 mai 2021, ora 11:00, la sediul Hidroelectrica.
HoReCa
Foto: myPOS

Guvernul a aprobat sancțiuni suplimentare pentru firmele care încalcă măsurile pentru combaterea pandemiei

de C.P. HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Economie | Companii
Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de OUG care prevede sancțiuni contravenționale complementare pentru operatorii economici care încalcă repetat Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. "Este vorba despre acea prevedere prin care operatorii economici care nu respectă legislația în vigoare, știți foarte bine despre ce este vorba, pot să fie închiși pe o perioadă scurtă la început și, după aceea, pe o perioadă mai lungă", a declarat premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.
Fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

Măsura 3: Cele trei modificări care se vor aplica la reluarea de la zero a sesiunii (ministru)

de CZ HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Economie | EuROfonduri
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, merge mai departe cu intenția sa de a relua de la zero înscrierile la Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firme, și anunță 3 modificări care se vor face la reluarea sesiunii.
Complexul Energetic Oltenia
Foto: AGERPRES

Complexul Energetic Oltenia primește un nou ajutor de stat, de 664 milioane de lei, după ce Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență

de C.P. HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Economie | Energie
Guvernul a adoptat joi un proiect de OUG privind acordarea unui nou ajutor de stat Complexului Energetic Oltenia. Ministerul Finanțelor va aloca sub forma de grant, la solicitarea Ministerului Energiei, suma de 664,1 milioane lei, în scopul asigurării resurselor necesare acordării ajutorului de stat, Societății Complexul Energetic Oltenia SA. Suma va fi asigurată de Ministerul Finanțelor din venituri rezultate din privatizare, pentru achiziția parțială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, informează Ministerul Energiei.
Horia Braun, CEO Erste Asset Management
Foto: Hotnews

Cât loc mai este în tolbă de optimism?

de Horia Braun HotNews.ro
Daca privim la ultimele 12 luni in cateva grafice de preturi de pe pietele financiare, lucrurile par sa fi mers snur in economie: pietele bursiere globale au crescut semnificativ (cu aproape 50% in EUR), in vreme ce volatilitatea a scazut sub nivelul de 20%, la jumatate fata de valoarea sa de la inceputul lunii aprilie 2020. Sigur ca in realitate avem de-a face in mare masura cu “mirajul” efectului de baza, pentru ca ne comparam cu minimele inregistrate la inceputurile crizei Covid-19, cand inca frica de necunoscut ne apasa pe toti, insa trebuie sa recunoastem ca rezilienta trendului pozitiv in toata aceasta perioada in care am trecut peste valul doi si trei de infectari si lockdown-uri reprezinta un aspect cu adevarat remarcabil.
Cristian Popa, membru CA al BNR
Foto: Hotnews

Cristian Popa: BNR NU interzice bancilor deschiderea de conturi furnizorilor de servicii de schimb intre criptomonede sau furnizorilor de portofele digitale (wallet-uri)

de DP HotNews.ro
Aceasta este o clarificare importanta, mai multe persoane mi-au adus la cunoștință, in repetate rânduri, faptul ca nu pot face plati catre asemenea furnizori sau ca furnizorilor le sunt inchise conturile bancare. Motivația bancilor comerciale era "nu ne lasa BNR". Nu BNR cere inchiderea acestor conturi, sunt decizii interne. Bancile comerciale trebuie insa sa respecte prevederile Legii 129/2019, deci sa isi cunoască clientela si sa administreze riscurile de spalare a banilor si finantare a terorismului, spune Cristian Popa, membru CA al BNR. În opinia BNR aceste active sunt speculative, volatile si riscante, putand genera pierderi financiare semnificative investitorilor. Insa banca centrala considera ca acestea nu reprezinta o amentintare la adresa stabilitatii financiare in Romania. Deci pot fi foarte periculoase pentru finantele personale insa nu pentru stabilitatea macroeconomica a tarii, mai spune Popa.
Mugur Isarescu
Foto: Facebook

Isărescu: Pe plan fiscal vedem o dorință de consolidare/ În privința cursului de schimb, suntem pregătiți să asigurăm o mai multă flexibilitate având în vedere rolul său de ancoră a încrederii sociale în România

de DP HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Actualitate | Esențial
”Privind în perspectivă, autoritățile române vor continua să mențină măsuri de sprijin adecvate. Pe plan fiscal vedem că există o dorință de consolidare. Pe plan monetar, nu vedem motive pentru reduceri suplimentare ale ratei politicii și suntem pregătiți să asigurăm flexibilitatea obiectivelor noastre de inflație, având în vedere nivelurile destul de ridicate ale datoriei. În ceea ce privește cursul de schimb, suntem pregătiți să asigurăm mai multă flexibilitate având în vedere rolul său de ancoră a încrederii sociale în cazul României”, a pus Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul unui discurs ținut la conferința FMI - Regional Economic Outlook: Europe
Ferrari SF90 Stradale
Foto: Danciaba, Dreamstime.com

Ferrari va lansa în 2025 prima sa mașină full-electrică

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Economie | Auto
Ferrari a anunțat că în 2025 va lansa prima sa mașină 100% electrică, după ce mulți ani compania a spus că nu va exista un Ferrari electric. Celebra marcă italiană spune că va lansa trei mașini noi în următoarele luni, iar 2022 va fi un an important fiindcă vine pe piață primul SUV al mărcii, o mașină numită Purosangue.
Tehnologia 5G
Foto: EAI

Undă verde la Guvern pentru 5G: Vor fi folosite doar echipamente și soft-uri de la producători avizați în prealabil de CSAT/ Avizul va ține cont de obligațiile României față de UE și SUA

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Economie | Telecom
Guvernul a aprobat joi proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Guvernul va cere ca proiectul să fie dezbătut în regim de urgență în Parlament. Adoptarea acestei legi este obligatorie pentru lansarea licitației 5G de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget.
Algoritmi bitcoin
Foto: Waldemar Thaut / Panthermedia / Profimedia Images

BNR: Criptoactivele sunt active speculative foarte volatile și extrem de riscante

de DP HotNews.ro
Banca Națională a României constată menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale (denumite și cripto-active) și atrage atenția că acestea continuă să reprezinte active speculative foarte volatile și extrem de riscante, cu un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor. Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar.
Octavian Oprea, presedintele ADR
Foto: Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei
Articol actualizat

VIDEO Oprea (ADR): Cartea de identitate electronică nu e obligatorie, dar cetățenii nu vor mai putea călători în UE doar cu cartea de identitate simplă, ci vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta

de DP, Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Economie | Telecom
"Cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetățenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta.", a declarat joi, Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR). Precizarea vine să corecteze o știre Agerpres în care președintele ADR era citat că ar susține că cetățenii nu vor mai putea călători în străinătate fără cartea electronică de identitate.
Fonduri
Foto: Pixabay

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutoare HoReCa la valoarea de 500 milioane euro

de CZ HotNews.ro
Comisia Europeană permite statului român să acorde ajutoare de stat de până la 500 de milioane de euro în total restaurantelor, hotelurilor și altor firme din domniul HoReCa și al turismului prin schema de ajutoare aflată în pregătire la Ministerul Economiei.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

România a atras 3,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital la dobânzi de 2% și 2,75%

de F.B. HotNews.ro
România a împrumutat 3,5 miliarde lei de pe piețele internaționale, fiind vorba de două tranșe pe 12 și 20 de ani. Subscrierea a fost de 10 miliarde euro, prin participarea unui numãr de peste 380 de investitori. De precizat că Ministerul Finanțelor a ieșit pe 7 aprilie pe piețele externe.
Podul prabusit de la Budila
Foto: CFR Infrastructura

CFR a emis ordinul de reconstrucție a podului feroviar de la Budila, de pe linia Brașov - Întorsura Buzăului

de Vlad Barza HotNews.ro
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA informează că Sucursala Regională de Căi Ferate Brașov (SRCF Brașov) a emis joi Ordinul de începere a lucrărilor pentru reconstrucția podului CF din comuna Budila, situat pe linia Hărman-Întorsura Buzăului, km 17+318 și de amenajare a albiei râului Târlung. Podul s-a prăbușit în 2018 și de atunci trenurile nu mai circulă.
Tren al CFR Calatori
Foto: Stefania Gal

CFR Călători are un nou director general

de Vlad Barza HotNews.ro
Din data de 20 aprilie, conducerea companiei CFR Călători va fi preluată de Ovidiu Vizante, care are experiență în logistică și operațiuni feroviare, anunță Ministerul Transporturilor. Din februarie 2020 la conducerea CFR Călători a fost Dan Costescu. Ministerul Transporturilor spune că este nevoie de un nou început pentru companie și de o revitalizare a imaginii acesteia. Dan Costescu a pus un mesaj pe Facebook unde spune că a decis să facă o schimbare și să se despartă de CFR Călători.
Polestar 2
Foto: Polestar

Polestar, divizia de mașini electrice a Volvo, a primit 550 milioane dolari finanțare pentru a-și dezvolta gama

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 15 Apr 2021 Economie | Auto
Polestar, marca de mașini electrice a Volvo, a anunțat că a primit 550 milioane dolari finanțare de la câteva fonduri chineze de investiții și vrea să-și extindă gama cu câteva modele noi. Volvo este deținut de compania chineză Geely care i-a dat mare independență și i-a asigurat fondurile necesare. Acum 3 ani era creată marca Polestar pentru care suedezii și chinezii au planuri mari.
Criptomonede
Foto: Max Pixel

Șeful Fed a atacat iar criptomonedele: Sunt vehicule pentru speculații

de CZ HotNews.ro
Criptomonedele au fost atacate din nou de Jerome Powell, președintele Rezvervei Federale a SUA - sistemul bancar central american, pe fondul ascensiunii bitcoin și al debutului în forță pe bursă reușit de platforma de tranzacționare cripto Coinbase.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report Malta oferă bani de cazare turiștilor care o vizitează. Pietonii, amendați dacă stau cu ochii în telefon când traversează. Documentul unic pentru deplasarea în alte state NU va garanta mobilitatea în UE. O criză care a venit prea devreme

de DP HotNews.ro
Proiect de lege: Pietonii, amendați dacă stau cu ochii în telefon când traversează strada ● Documentul unic pentru deplasarea în alte state nu va fi un pașaport care să garanteze mobilitatea în UE ● Florin Cîțu – ministrul interimar al Sănătății: O criză care a venit prea devreme ● Ambiții, proiecte și realism în industria energetică. Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanțat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut ● Lumea interlopă online. Cum a schimbat pandemia infracționalitatea virtuală ● Ministerul Finanțelor a prelungit până la 20 septembrie 2021 facilitatea de eșalonare la plată a obligațiilor bugetare ● Ghidul practic IMM Invest 2021. Ce fel de credite se pot lua, care sunt condițiile dar și parametrii de costuri și eligibilitate. Prioritățile antreprenorilor ● Mass media, fabrica de halucinații și de extremism.
IMM Invest 2021
Foto: Dreamstime.com

Fondul de garantare: IMM Invest e deschis antreprenorilor, dar de lunea viitoare băncile vor putea încărca dosarele în aplicația web

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 14 Apr 2021 Economie | EuROfonduri
Antreprenorii se pot înscrie deja în platforma online a programului IMM Invest, dar băncile vor putea să încarce dosarele în aplicația Fondului de garantare începând de lunea viitoare, a declarat, miercuri, directorul Fondului Național de Garnatare a Creditelor pentru IMM, Dumitru Nancu.
Ajutoare Horeca
Foto: Dreamstime.com

Ajutoarele HoReCa 2021-2022: Lista cheltuielilor eligibile și condițiile pentru firme (proiect de procedură)

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 14 Apr 2021 Economie | EuROfonduri
Ministerul Economiei a lansat, miercuri, în dezbatere publică propunerea oficială de procedură de implementare a viitoarei scheme de ajutoare de stat pentru restaurante, cafenele, pensiuni, alte firme HoReCa și agenții de turism, fiind detaliate cheltuielile eligibile propuse și condițiile pentru beneficiari.
Electrica Furnizare
Foto: Electrica

Consiliul Concurenței investighează Electrica și CEZ pentru practici anticoncurențiale în liberalizarea pieței energiei

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 14 Apr 2021 Economie | Energie
Consiliul Concurenței a efectuat, miercuri, inspecții inopinate la sediile companiilor Electrica și CEZ, suspectând practici anticoncurențiale privind blocarea migrației consumatorilor de la un furnizor la altul, în contextul liberalizării pieței, au declarat, miercuri, pentru Agerpres, surse din sectorul energetic.
Reteaua de fibra optica a DIGI in Romania
Foto: Digi Communications

Ce asigurare are DIGI pentru centrele de date din București și anumite noduri de rețea din țară: Ar putea primi despăgubiri de până la 40,5 milioane de euro

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 14 Apr 2021 Economie | Asigurari
Grupul DIGI/RCS&RDS are o poliță de asigurare pentru echipamentele critice de comunicații din centrele de date din București și din anumite noduri de rețea cheie din România, pentru serviciile pe care le furnizează, care ar acoperi daune de până la 40,5 milioane de euro în cazul unui eveniment major care ar afecta rețeaua, se arată în cel mai recent raport al grupului controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari. Vezi în articol ce asigurări are DIGI în Ungaria și ce riscuri nu sunt asigurate.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by