ECONOMIE
Plaja Grecia
Foto: pixabay.com

Un touroperator care vinde vacanțe în Grecia a anunțat că își suspendă activitatea / Mai mulți români se plâng că au plătit vacanțe

de Redactia HotNews.ro
Vineri, 18 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Mouzenidis Travel Grecia, un important touroperator care vinde bilete pentru sejururi în Grecia, a anunțat cu o zi în urmă că de vineri, 18 iunie, și până în 26 iunie, suspendă prestarea serviciilor turistice contractate (rezervate). Pe pagina de Facebook Forum Grecia, mai mulți turiști români se plâng că au cumpărat bilete prin acest touroperator. HotNews.ro a discutat cu partenerul comercial al grecilor din România și a obținut detalii.
Intel
Foto: Alexander Tolstykh, Dreamstime.com

Landul german Bavaria discută cu Intel construirea unei megafabrici de cipuri, pentru reducerea deficitului care afectează industria auto

de V.M. HotNews.ro
Landul german Bavaria discută cu Intel construirea unei megafabrici de cipuri, pentru a reduce deficitul de semiconductori existent la nivel mondial, care afectează puternic industria automobilelor.
Banca Naționala a României
Foto: Hotnews

Andrei Rădulescu, BT: Probabilitatea ca BNR să majoreze rata de dobândă de politică monetară încă de la sfârșitul acestui an este în creștere

de DP HotNews.ro
Vineri, 18 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Probabilitatea ca Banca Națională a României (BNR) să majoreze rata dobânzii de politică monetară încă de la sfârșitul acestui an este în creștere, dar această decizie depinde în primul rând de contextul internațional și în al doilea rând de evoluția sectorului inflaționist, este de părere Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania, notează Agerpres. "Prognozele de inflație, cel puțin pentru perioada următoare pe România, pe indicele armonizat al prețurilor de consum, sunt de 2,9% media anuală pe 2021 și de 2,8% media anuală pe 2022 și 2023. Eu mă aștept ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară, dar să nu depășească 2% la final de 2022 și 2023. Practic, ROBOR-ul real va continua să se mențină la un nivel foarte scăzut, ceea ce este un impuls pentru investiția atât în economia reală, cât și în economia financiară. Ajungem la 2% la sfârșitul anului viitor", a spus vineri Rădulescu, la cea de-a XVII-a ediție a evenimentului ''Întâlnire cu presa economică''.


OnePlus Nord CE 5G
Foto: Hotnews

​REVIEW OnePlus Nord CE 5G - Midrange killer?

de Victor Cozmei HotNews.ro
Marți, 15 Iun 2021 Economie | Gadget
Revoluția telefoanelor ieftine - modele cu specificații din ce în ce mai bune, cu funcții pe care odinioară le regăseam doar la vârfurile de gamă și cu o experiență destul de bună pentru utilizator. Cam așa poate fi descrisă gama medie în acest moment, locul unde competiția între producători este cea mai acerbă. OnePlus tocmai a lansat un model ce își propune să agite puțin apele, cu un telefon cu specificații foarte bune care pornește de la circa 1.500 de lei. HotNews.ro a testat în detaliu noul OnePlus Nord CE 5G și am încercat să descoperim cât de capabil este noul vârf de lance cu care OnePlus atacă clasa medie, care sunt plusurile și minusurile la care se pot aștepta utilizatorii.
Lei romanesti
Foto: Dreamstime.com

Analiză Termene.ro: În general, profitabilitatea firmelor din România a crescut în 2020. Concedierea angajaților a adus profituri

de CZ HotNews.ro
În anul 2020, marcat de pandemia COVID-19, profitabilitatea firmelor din România a crescut, în general, una dintre măsurile luate de companii pentru această creștere fiind concedierea de personal - se arată într-o analiză realizată de platforma de business intelligence Termene.ro, transmisă StartupCafe.ro.
legume-euro
Foto: Dreamstime.com

Ajutoare de câte 2.000 Euro pentru producători de legume. Termenul de depunere a cererilor

de CZ HotNews.ro
Producătorii de legume vor putea obține ajutoare de minimis, din bugetul de stat, de câte 2.000 de euro pentru suprafața de 1.000 mp, la anumite culturi, potrivit unei hotărâri de guvern publicate, vineri, în Monitorul Oficial.
ANAF - Agentia Nationala de Administrare Fiscala
Foto: Hotnews

ANAF le răspunde transportatorilor: Ne-am întâlnit in 24 martie, am luat act de solicitări, le analizăm în mod obiectiv

de DP HotNews.ro
Vineri, 18 Iun 2021 Actualitate | Esențial
ANAF a transmis vineri după amiază un răspuns transportatorilor care acuză instituția de control fiscal de hărțuire, răspuns care nu spune mai nimic. Autoritățile admit că s-au întâlnit cu transportatorii în luna martie și că în prezent analizează ”în mod obiectiv” solicitările acestora. ”ANAF acționează, permanent, cu bună credință, respectând drepturile contribuabilului”, se mai arată în mesajul autorității fiscale. Reamintim că transportatorii de marfă din mai multe centre economice ale României au circulat vineri cu viteză redusă ca formă de protest față de ceea ce ei numesc "hărțuirea" autorităților fiscale. "Industria transporturilor este hărțuită de autoritățile de control fiscale, care au decis reîncadrarea diurnelor acordate șoferilor ca venituri de natură salarială și impozitarea acestora cu impozit pe venit și contribuții sociale. Controalele se efectuează pe ultimii 5 ani, astfel că valoarea deciziilor de impunere rezultate se ridică la câteva milioane de euro la firmele cu parcuri în jur de 100 de camioane, depășind cu mult cifra de afaceri pe 2-3 ani a acestor firme", se arată într-un comunicat al asociațiilor patronale din sector.
Digitalizare
Foto: Freepik

Guvernul confirmă că a adoptat un Memorandum pentru atragerea unei investiții majore IT în România

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Secretariatul General al Guvernului (SGG) a confirmat vineri că, în ședința din 9 iunie 2021, a adoptat, la documente confidențiale, un Memorandum prin care se va crea un grup de lucru interministerial care să deruleze discuții exploratorii în domeniul serviciilor și produselor software și hardware pentru digitalizarea administrației publice. HotNews.ro a scris în premieră despre acest Memorandum, care potrivit unor surse guvernamentale, vizează atragerea unei investiții majore de la giganții IT în România, una dintre companiile vizate fiind Microsoft.
Dragos Anastasiu, Presedintele camerei de comert romano-germane
Foto: Hotnews

Nou președinte la Camera de Comerț Româno-Germană, în locul lui Dragoș Anastasiu

de CZ HotNews.ro
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) are un nou președinte, care îl înlocuiește pe antreprenorul român Dragoș Anastasiu, ajuns la final de mandat. Înființată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe.
preș INS Tudorel Andrei și secretarul de stat MADR Aurel Simion
Foto: Hotnews

Recensământul General Agricol 2021 La o lună de la declanșare, peste 54% din ferme au fost recenzate. De ce au demisionat o bună parte din recenzori și cum au fost aduși alții

de DP HotNews.ro
Numărul de exploatații recenzate în cadrul Recensământului General Agricol (RGA) a ajuns la circa 54%, județele în care ritmul de colectare a datelor este sub media pe țară fiind Mehedinți (44,62%), Vaslui (45,20%), Gorj (45,80%), Cluj (46,93%), Botoșani (47,82%), Covasna (47,61%), Timiș (48,02%), au transmis oficialii Ministerului Agriculturii. Județele unde RGA merge foarte bine sunt: Arad (72,54%), București (67,67%), Mureș (62,76%), Brașov (61,59%), Vâlcea (61,05%). Într-o discuție cu HotNews, atât președintele INS, Tudorel Andrei, cât și secretarul de stat din MADR Aurel Simion, au vorbit despre dificultățile cu care a pornit Recensământul.
Andrei Radulescu, BT
Foto: LinkedIn

Rădulescu(BT): România are șanse ca până la finele deceniului să se poziționeze în top 10 economii din UE

de DP HotNews.ro
Vineri, 18 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
România are șanse foarte mari ca până la finele acestui deceniu să depășească alte trei țări și să se poziționeze în top 10 economii din Uniunea Europeană din perspectiva PIB-ului nominal, consideră Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania, scrie Agerpres. Potrivit acestuia, anul trecut scăderea pe PIB nominal a fost de doar aproximativ 5 miliarde de euro, la 218,2 miliarde de euro. ”Reiterez ideea pe care am menționat-o și înaintea pandemiei, că România are șanse foarte mari ca până la finele acestui deceniu să depășească alte trei țări și să se poziționeze în top 10 economii din Uniunea Europeană din perspectiva PIB-ului nominal. Deci, anul trecut, scăderea pe PIB nominal a fost de doar aproximativ 5 miliarde de euro, la 218,2 miliarde de euro", a afirmat el, la cea de-a XVII-a ediție a evenimentului ''Întâlnire cu presa economică''.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Ministerul Finanțelor lanseazã o nouã emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație

de DP HotNews.ro
În perioada 22 iunie - 12 iulie 2021, persoanele fizice rezidente și nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã și B.R.D. – Groupe Société Générale titluri de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, care sunt listate la Bursa de Valori București, transmite Ministerul Finanțelor Publice. Titlurile de stat în lei au scadențe de 1 an și 2 ani, cu dobânzi anuale de 2,95% și respectiv de 3,25%, iar cele în euro au scadențã de 2 ani și dobândã anualã de 1,00%. Valoarea nominalã a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
fondatorii Holded
Foto: Hotnews

Compania care deține jumătate din SmartBill a cumpărat o platformă spaniolă de contabilitate

de CZ HotNews.ro
Visma, o companie IT norvegiană care deține jumătate din firma românească SmartBill, a cumpărat acum și o platformă spaniolă de contabilitate. Visma a confirmat oficial, vineri, că preia startup-ul spaniol Holded, care a realizat o platformă de contabilitate și ERP (sistem de planifocare a resurselor din companii), bazată pe cloud.
Hidroelectrica
Foto: AGERPRES

Contract de 57 milioane lei atribuit de Hidroelectrica/ Trebuie modernizate instalațiile de la Porțile de Fier I

de C.P. HotNews.ro
Hidroelectrica a semnat joi un contract de achiziție pentru ”Modernizarea instalațiilor electrice aferente echipamentelor hidromecanice și instalația de acționare hidraulică aferentă barajului deversor Portile de Fier I”. Lucrarea, estimată inițial de Hidroelectrica la 65.236.791 lei fara TVA, a fost atribuită asocierii dintre DSD Noell GmbH (Leader) și UTI Facility Management la valoarea de 57.145.610,00 lei fara TVA. Câștigătorii au concurat cu Romelectro.
Alexandru Nazare
Foto: YouTube

Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României a fost adoptatã vineri în cadrul ECOFIN

de DP HotNews.ro
Vineri, 18 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Oficialii europeni au anunțat vineri cã procedura de deficit excesiv a fost declanșatã ca urmare a politicilor expansioniste și a soldului înregistrat în anul 2019, iar recomandarea de azi prezintã calendarul actualizat de corectare a deficitului bugetar excesiv, asigurând totodatã spațiul fiscal necesar pentru susținerea investițiilor și atingerea obiectivelor de creștere economicã, fiind în linie cu țintele naționale stabilite în Programul de Convergențã prezentat de România. „În anul 2021, Guvernul României a adoptat mãsurile necesare pentru a atinge țintele stabilite. Creșterea economicã pentru 2021 este substanțialã, iar pe termen mediu va fi susținutã de fondurile structurale și de cele din facilitatea de redresare și reziliențã”, a afirmat Comisarul European pentru Economie, dl Paolo Gentiloni, în cadrul reuniunii.
Daniel Daianu
Foto: Digi24

Dăianu: Va avea loc o încetinire totuși în 2022 a creșterii economice peste tot, inclusiv în România / Miturile legate de PNRR

de DP HotNews.ro
România are de făcut o consolidare bugetară fără să lovească refacerea economiei, iar aceasta ar fi o trăsătură ghid pentru construcția politicii macroeconomice, a declarat la Predeal, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, prezent la conferința organizată de Piața Financiară. În opinia sa, România ar putea depăși anul acesta 7% la creșterea economică, însă a atras atenția că este vorba despre o recuperare și nu despre o creștere sustenabilă. Potrivit șefului Consiliului Fiscal, PNRR ar putea să ducă investițiile publice la peste 7% din PIB.
Microsoft
Foto: Bennymarty, Dreamstime.com

Microsoft pregătește o expansiune fără precedent în China

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 18 Iun 2021 Economie | IT
Microsoft va adăuga patru noi centre de date în China, mizând pe faptul că va fi cerere mare de servicii de cloud din partea companiilor, mai ales că în China nivelul de digitalizare este scăzut în rândul firmelor mici. Toate companiile occidentale care investesc în China trebuie să se supună legislației chineze și uneori să facă o serie de compromisuri substanțiale.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Șeful serviciului secret al MAI susține că donația către fetele sale a domeniului lui Liviu Luca e legală. Adrian Năstase face propagandă în favoarea Chinei și Rusiei. Regulile pentru redeschiderea creșelor, grădinițelor și afterschool-urilor vor fi relaxate

de DP HotNews.ro
Vineri, 18 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Ca să ajungă modelul indicat de Iohannis pentru România, Estonia a făcut corect lucruri pentru care noi l-am angajat pe Sebastian Ghiță ● Șeful serviciului secret al MAI susține că donația către fetele sale a domeniului lui Liviu Luca s-a făcut „în conformitate cu rigorile legii” ● Cu girul Academiei Române, Adrian Năstase face propagandă în favoarea Chinei și Rusiei ● Cum vor bulgarii să-și salveze sectorul de turism în acest sezon estival ● Protest al transportatorilor: Traficul rutier, îngreunat în toată țara din cauza „acțiunilor abuzive ale ANAF” ● Regulile pentru redeschiderea creșelor, grădinițelor și afterschool-urilor vor fi relaxate ● CCR: Impreviziunea prezumată în cazul celor executați silit pentru restul datoriei, la darea în plată, e neconstituțională ● De ce guvernele sunt relaxate: Inflația ar putea duce la un ”transfer uriaș de bogăție – analiză MarketWatch ● Firmele și-ar putea compensa retroactiv pierderile din 2020 și 2021, dacă au fost profitabile înainte de 2020.
Electrocasnice uzate
Foto: Rokas Tenys, Dreamstime.com

Rabla pentru electrocasnice 2021: Vineri, 18 iunie, începe o nouă etapă - vouchere pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare

de DP HotNews.ro
A treia etapă a programului Rabla pentru electrocasnice 2021 începe vineri, 18 iunie, la ora 10.00. Vor putea fi rezervate vouchere pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare. Potrivit regulilor programului, pentru a putea folosi voucherul obținut trebuie predate electrocasnice uzate din aceeași categorie cu cea din care face parte cel ce urmează să fie cumpărat. Ca excepție de la regulă, în această etapă, pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program. În rest, pentru celelalte electrocasnice trebuie predat un echipament uzat din aceeași categorie.
Ajutoare Horeca
Foto: Dreamstime.com

5 bănci partenere vor distribui ajutoarele HoReCa

de CZ HotNews.ro
Ministerul Economiei a selectat bănci partenere pentru implementarea schemei de ajutoare de stat pentru agenții de turism, restaurante, pensiuni și alte firme HoReCa. Prin schema HoReCa, în baza OUG 224/2020, cu modificările ulterioare, beneficiarii vor putea obține de la stat granturi egale cu suma cu care a scăzut activitatea agenților economici respectivi în anul 2020 față de 2019, în limita a 800.000 de euro pe firmă.
Legea darii in plata ramane un subiect extrem de fierbinte
Foto: sxc.hu

Curtea Constitutională: Legea Dării în plată este constituțională, mai puțin un articol. Daniel Zamfir, inițiatorul legii: Victorie uriașă pentru toți românii cu credite

de DP HotNews.ro
Joi, 17 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Curtea de Conturi a stabilit joi că Legea Dării în Plată este constituțională, cu excepția unui articol (art. 8, alin. 5), clarificând termenul de impreviziune. Decizia CCR a bucurat asociațiile de consumatori, dar și pe inițiatorul legii, Daniel Zamfir, care a și scris un mesaj pe Facebook: ”Astazi Curtea Constitutionala a validat noua Lege a darii in plata! A fost respinsa exceptia de neconstitutionalitate cu privire la modificarile aduse, cu exceptia actualizarii art. 8.alin(5). Pe intelesul tuturor, executatii siliti vor avea in continuare acces la lege daca indeplinesc pragurile de impreviziune stabilite de lege. Asadar, daca rata la banca a crescut cu mai mult de 50% fata de momentul semnarii contractului sau cursul de schimb a crescut cu mai mult de 52,6% fata de data incheierii contractului, debitorul poate solicita reechilibrarea contractului, iar banca e obligata sa accepte”, scrie Zamfir.
Octavian Oprea, presedinte ADR
Foto: Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei

La mai bine de un an de la înființare, Autoritatea pentru Digitalizarea României nu a realizat un catalog al serviciilor publice, conform obligațiilor legale: Inițiativa abia a început și va dura câteva luni

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 17 Iun 2021 Economie | Telecom
În era digitală și după o mulțime de bani aruncați pe strategii și grupuri de lucru înființate pentru realizarea unui inventar IT al statului, care ar fi trebuit să constate ce sisteme IT are administrația publică și ce servicii oferă către cetățeni, Guvernul nu are nici acum o situație. Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a prezentat abia joi, 17 iunie, inițiativa de creare a unui catalog de servicii publice, deși această obligație legală este în sarcina autorității de mai bine de un an. Recent, Oprea a declarat că realizarea acestui catalog va dura câteva luni.
Emblema Dacia (centru) si logotip-ul (dreapta sus)
Foto: Dacia

Dacia va pune pe mașini noua sa emblemă și va produce modele în culori noi: kaki, portocaliu și verde intens

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 17 Iun 2021 Economie | Auto
Dacia anunță o nouă identitate vizuală și va pune din 2022 pe showroom-uri și pe mașini noul logotip și noua emblemă. Compania va scoate și mașini în culori care nu erau până acum în gamă: kaki, culoarea nisipului, portocaliu, verde intens și culoarea teracotei. Dacia va lansa spre final de an versiunea restilizată a lui Duster, la anul ar putea veni crossover-ul de șapte locuri care înlocuiește Logan MCV și peste 3 sau 4 ani va veni pe piață Bigster, cel mai mare, sofisticat și scump model din gamă.
fakepath\1M Investment Readiness
Foto: Hotnews

Cursuri pentru startup-uri românești care vor să obțină investiții

de CZ HotNews.ro
Antreprenorii români cu startup-uri în domeniul tehnologiei pot beneficia de un program de cursuri prin care să se pregătească să obțină investiții de capital de risc de până la 1 milion de euro. Programul 1M Investment Readiness este susținut în România și Europa de Sud-Est de Google for Startups și Google Romania, care oferă finaliștilor mentoring, resurse de accelerare a startup-urilor precum și 100.000 euro în Googe Cloud credits.
Energie
Foto: AGERPRES

Unul dintre cei mai mari furnizori de energie și-a anunțat intrarea în insolvență / Serviciile secrete se află printre clienți

de C.P. HotNews.ro
Joi, 17 Iun 2021 Economie | Energie
GETICA 95 COM, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România, a anunțat depunerea cererii de deschidere a procedurii generale de intrare în insolvență. Compania speră ca în acest fel să-și poată continua activitatea. Motivele invocate de furnizor sunt neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piata de energie, lipsa unei legislații stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecția prin legea 85/2014. Printre marii clienți ai Getica 95 COM se află serviciile secrete și Metrorex.
Angajată HoReCa
Foto: Dreamstime.com

eJobs: Patronii români HoReCa se confruntă acum cu lipsa lucrătorilor, care pleacă în străinătate

de CZ HotNews.ro
Patronii român din domeniul HoReCa au reluat recrutările de personal la un nivel similar celui din 2019, dar se confruntă cu lipsa lucrătorilor, care pleacă în străinătate, pentru salarii mai mari, sau care s-au reorientat către alte domenii în urma disponibilizărilor din timpul pandemiei.
Constructii locuinte
Foto: Hotnews

Care parte a locuinței tale e mai scumpă azi de câteva ori față de anul trecut? Răspuns: cheresteaua, armăturile, sticla...De ce a explodat prețul materiilor prime în toată lumea

de DP HotNews.ro
Joi, 17 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Pe un ger uriaș, în 17 februarie 2021, clienții firmei americane Total Petrochemicals & Refining au primit un e-mail. Din cauza frigului și a condițiilor meteo extreme, compania americană invoca starea de forță majoră (pentru circumstanțe neprevăzute, aflate înafara controlului său)și sista producția și livrările. Americanii livrau masiv în Europa materiale plastice și polistiren utilizat în construcții. După doar câteva zile, alți mari producători- Dow Chemicals, Flint Resources și Formosa Plastics- au făcut același lucru. În Canada, mai ales în Columbia Britanică, pădurile de pin au fost năpădite de gândaci. ”Practic, a fost distrus fiecare al treilea copac ”, au spus autoritățile. Rând pe rând, anunțurile privind întreruperile în activitate sau în livrări acopereau aproape toate materiile prime utilizate pentru construcția de locuințe. Nu mai pomenim de China, care pentru a-și satisfice propriile nevoi de aprovizionare, a perturbat serios lanțurile de aprovizionare.
Cristian Popa, membru CA al BNR
Foto: Hotnews

Cristian Popa, BNR: În această perioadă România importă inflație. Banca Națională estimează că în decembrie inflația va fi de 4,1%, dar alți economiști vorbesc de 4,4% sau chiar 4,5%

de DP HotNews.ro
”Pericolul inflaționist este real, iar în această perioadă România importă inflație. Prețurile internaționale la mărfuri au crescut semnificativ însă trebuie să spun că facem ceea ce facem de obicei. Banca Națională este la datorie. Suntem atenți așa cum ne știți”, a afirmat, joi, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) într-o videoconferință organizată de ziarul Bursa. Dealtfel, într-un raport publicat joi și destinat investitorilor, echipa de cercetare din BRD estimează că inflația va urca la 4,4% la finalul acestui an. Economiștii BCR sunt și mai pesimiști, mizând pe o creștere a prețurilor de 4,5%, peste cifra pe care o estimează Banca Națională, de 4,1% (pentru finalul anului).
Adrian Benta - consultant
Foto: StartupCafe.ro

Procedura de aprobare a ajutorului de stat în HoReCa. Studiu de caz

de Adrian Benta HotNews.ro
In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul care clarifică procedura efectiva de aprobare a ajutorului de stat si enumera autorizatiile ce vor fi solicitate la verificare. Am exemplificat si cu un studiu de caz privind cifra de afaceri la agentiile de turism. Schema de sprijin prevede acordarea unor granturi în procent de 20% din diferența între reducerea cifrei de afaceri din anul 2020 față de anul 2019 fără a se depăși cuantumul sumei de 800.000 euro la nivel de întreprindere. Această schemă de finanțare se va derula până la data de 31 decembrie 2021, iar plata sumelor se va realiza până în data de 30 iunie 2022. Ordonanța mai adoptă și procedurile de transferuri de fonduri între MEAT (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului) și sistemul bancar.
Daniel Dines
Foto: UiPath

Firma prin care miliardarul Daniel Dines face afaceri în imobiliare

de CZ HotNews.ro
Firma prin care face investiții în imobiliare miliardarul Daniel Dines, considerat cel mai bogat român, apare acum în prospectul prin care un mare dezvoltator imobiliar din București urmează să se listeze la bursă.
Probleme de functionare pentru multe site-uri
Foto: Karenr, Dreamstime.com

Site-urile unor companii aeriene și ale unor bănci au avut probleme de funcționare, într-o nouă ”pană” a internetului

de Vlad Barza HotNews.ro
Mai multe site-uri ale unor companii aeriene, dar și ale unor instituții financiare au avut pentru scurt timp probleme de funcționare joi, episodul amintind de o foarte recentă ”pană globală” a internetului datorată unei companii de cloud-computing. Au fost afectate companii precum American Airlines, United Airlines, cele mai mari bănci australiene, dar și bursa de la Hong Kong. Episodul de acum a fost mai puțin grav decât cel de pe 8 iunie.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​​Machiavelicul plan al ministrului Cîmpeanu. Profitorii pandemiei. Cum a ajuns Tezaurul României la Moscova. Vineri începe o nouă etapă a programului Rabla electrocasnice. Războiul gunoaielor din Sectorul 1: Povestea unui bluf judiciar de 118 mil. lei

de DP HotNews.ro
Machiavelicul plan prin care ministrul Cîmpeanu protejează, cu mâinile membrilor CNATDCU, plagiatorii. Ioan Aurel Pop, șeful CNATDCU, își anunță demisia ● Cum a ajuns Tezaurul României la Moscova. Isărescu: 1.740 de casete de aur, inclusiv ale Reginei Maria, au fost depuse în „Sala Armelor” la Kremlin ● Profitorii pandemiei ● Ce se întâmplă și ce ar putea urma pe piața de energie după ce Getica 95 și-a cerut insolvența ● Cine este „Regele asfaltului”, unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri români, și ce proiecte gigant de infrastructură rutieră din România a făcut el ● Rabla electrocasnice 2021: De vineri se pot cere vouchere pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare ● Cum vor arăta anul acesta Evaluarea Națională și Bacalaureatul ● Războiul gunoaielor din Sectorul 1. Povestea unui bluf judiciar de 118 milioane de lei ● Fiecare loc de muncă generat de abonamentele medicale contribuie la crearea altor două locuri de muncă în economia României.
Krivoi Rog
Foto: Kiev Post

Guvernul a adoptat memorandumul care ar permite valorificarea participației României la combinatul Krivoi Rog, o afacere din care statul pierde anual un milion de euro

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 16 Iun 2021 Economie | Energie
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 16 iunie, memorandumul privind identificarea celei mai bune soluții pentru vânzarea/valorificarea participației României de pe platforma CIM Krivoi Rog din Ucraina, o afacere păguboasă din care statul român pierde anual aproximativ un milion de euro. Actul, inițiat de Ministerul Economiei, vizează abrogarea Legii nr. 95/31.12.1993 privind continuarea participării României la construirea combinatului și asigurarea resurselor de finanțare necesare.
Satya Nadella
Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Microsoft are un nou președinte / Cine va conduce consiliul de administrație al companiei cu o valoare de aproape 2 trilioane de dolari

de S.J. HotNews.ro
Satya Nadella deține acum și mai multă putere la Microsoft, relatează CNN.
Sedinta Guvern Citu
Foto: Facebook

Reorganizarea Ministerului Finanțelor, amânată. Termenul pentru trecerea Direcției de soluționare a contestațiilor de la ANAF la Finanțe, prorogat pentru 1 octombrie

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 16 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Reorganizarea Ministerului Finanțelor prin care ar fi trebuit ca Direcția de Soluționare a Contestațiilor să treacă de la ANAF la Minister a fost amânată pentru 1 octombrie în ședința de Guvern de miercuri. Practic, Guvernul a ales să pună pe ordinea de zi și să adopte acest proiect de OUG, deși avea deja un proiect de Hotărâre, cu toate avizele, prin care se rezolva această trecere a Direcției de soluționare a contestațiilor.
Camioane
Foto: La Transalpine Lyon Turin

UE: Acord provizoriu privind un nou sistem de taxare pentru vehiculele grele de marfă, după distanța și nu după timp / Sistem dorit și de Drulă

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 16 Iun 2021 Actualitate | MEET Your MEP
Parlamentul European și statele membre ale UE au convenit miercuri că sumele de taxare la care sunt supuse vehiculele grele de marfă și autocare nu mai sunt calculate în funcție de durata călătoriei, ci de distanța parcursă, potrivit AFP. Acordul la care s-a ajuns miercuri nu a fost încă adoptat de Consiliul European și de Parlament.
Harta- constructii Romania
Foto: KeysFin

Top afaceri în construcții: Bucureștiul pe primul loc în domeniu, în România

de CZ HotNews.ro
Ca distribuție geografică București se află pe primul loc în România în funcție de cifra de afaceri a business-urilor din construcții care au sediul aici, însumând 33,7 miliarde de lei și 31% din nivelul național în 2019, relevă un studiu de piață.
Captura Windows 11
Foto: Captura pcworld.com

Microsoft va prezenta Windows 11 pe 24 iunie. Ce va aduce nou sistemul de operare

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 16 Iun 2021 Economie | IT
Windows 10 a fost lansat în iulie 2015 și au trecut șase ani de atunci, astfel că a venit timpul unui nou sistem de operare. Cel mai probabil că Windows 11 va fi prezentat pe 24 iunie, iar pe internet au apărut print-screen-uri despre cum va arăta cel mai nou sistem de operare Microsoft.
Masina de la Waymo
Foto: Waymo

Startup-ul Google de mașini autonome a mai primit o investiție de 2,5 miliarde dolari

de CZ HotNews.ro
Compania-mamă a Google, Alphabet, alături de alți investitori, pompează încă 2,5 miliarde de dolari în startup-ul său de mașini autonome, Waymo. Cu infuzia de capital suplimentar, Waymo va face noi angajări și va investi în proiectul său de bază, Waymo Driver. Astfel, compania americană a ajuns la investiții totale de peste 5,5 miliarde de dolari, în cei 5 ani de existență.
Imagine de la prezentarea raportului EFOR
Foto: Hotnews

Analiză Expert Forum: Șase concluzii de pe urma analizei PNDL 1 și 2

de DP HotNews.ro
PNDL 3 stă să înceapă, nereformat și decuplat de PNRR sau fondurile structurale, deși atât PNL cât și USR-Plus au criticat modul cum folosea Dragnea banii de la buget anii trecuți pentru a cumpăra primari și susținere în administrația locală, arată un raport al Expert Forum publicat miercuri. Documentul face o analiză în premieră a PNDL 1 și 2 și propune ce ar fi urgent de făcut pentru ca schema de finanțare a primăriilor cu bani la buget să dea și rezultate economice, nu doar politice.
Schema tranzactiilor - circuitul fraudulos
Foto: ANAF

​ANAF a identificat un prejudiciu de 17 milioane lei în domeniul deșeurilor reciclabile. Firme fantomă și raportări fictive

de F.B. HotNews.ro
Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală, din cadrul ANAF, au investigat o rețea frauduloasă de șapte firme specializate în colectarea și reciclarea deșeurilor, ai căror organizatori au fraudat cu circa 3,5 milioane de euro (peste 17 milioane lei) bugetul statului, se arată într-un comunicat al Fiscului. În scopul sustragerii de la plata obligațiilor prevăzute de lege, spune ANAF, grupul organizat a disimulat reciclarea a peste 8.400 tone de deșeuri de ambalaj, printr-un circuit fraudulos în care pentru activitatea de colectare, au fost folosite exclusiv firme tip ”fantomă”, înregistrate în județele Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Constanța și Municipiul București.
Andrei Cionca
Foto: Community Links

Cum au resimțit managerii români primul an de pandemie. Revenirea în formă de K a fost foarte evidentă la nivel sectorial

de DP HotNews.ro
Revenirea la nivelul de dinainte de pandemie a fost, în acest an, una dintre principalele ținte pentru majoritatea managerilor. Datele studiului Confidex din cele patru trimestre de pandemie confirmă un model de revenire în “V” asimptotic, în mai multe viteze. „Însă revenirea în formă de K a fost foarte evidentă la nivel sectorial: construcțiile și serviciile au avut o evoluție bună în pandemie, în timp ce altele precum HoReCa și transporturile au fost puternic afectate. De remarcat este că această revenire în formă de K se manifestă și în interiorul fiecărui sector din economie. Managerii care găsesc cheia reinventării businessului lor prin investiții, digitalizare, regândire de strategii și produse, recuperează mai repede pierderile cauzate de pandemie”, a adăugat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
Investitii - economii
Foto: Pixabay

În ce să investești în vreme de inflație. Recomandările unor manageri de fonduri

de F.B. HotNews.ro
Inflația este de așteptat să crească puternic în perioada următoare. Deja vedem asta în rapoartele băncilor din țară și din străinătate. Chiar BNR a majorat recent proiecția. O inflație mare îți afectează economiile, dacă le ții „la saltea” în conturi curente sau de economii cu dobânzi mici. Cu alte cuvinte, așa cum spune unul dintre reprezentanții administratorilor de fonduri: cine vrea să își păstreze puterea de cumpărare, să economisească pe termen lung, va trebui să diversifice către zona de active cu risc. Sunt unele clase de active care produc câștig în astfel de vremuri, conform reprezentanților administratorilor de fonduri intervievați în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori București (BVB).
Plati falimente Astra si Carpatica
Foto: FGA

Cum au ajuns Finanțele să propună creșterea sumelor pe care le pot primi păgubiții în cazul falimentului unui asigurător RCA: Pierderi de sute de milioane de lei după falimentele Astra și Carpatica

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Păgubiții care au de recuperat despăgubiri de la un asigurător în faliment ar putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract la o astfel de firmă, potrivit unui proiect de lege al Ministerului de Finanțe. Acum, suma maximă este de 450.000 de lei și se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) per creditor, și nu pe fiecare contract, fapt care a generat neplata unor despăgubiri de sute de milioane de lei. Practica a fost însă invalidată la Înalta Curte după ce asiguratorii CASCO au dat în judecată FGA pentru recuperarea banilor de la Astra și Carpatica.
Energie electrică
Foto: Max Pixel

Asociația furnizorilor de energie: Factura la energie crește din cauza lipsei investițiilor în capacitățile de producție / Nu furnizorii sunt vinovați

de C.P. HotNews.ro
Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFFER) neagă acuzațiile potrivit cătora furnizorii sunt vinovați de problemele apărute pe fondul liberalizării, în ceea ce privește facturile consumatorilor. AFEER susține că prețurile la electricitate suportate de consumatori în ultima perioadă reflectă evoluția de pe piețele de energie, interne și internaționale, lipsa investițiilor în România în capacități de producție din ultimii ani, precum și costurile ridicate ale certificatelor de CO2.
Computerul cuantic IBM Q System One
Foto: Boykov, Dreamstime.com

IBM a instalat în Germania primul său computer cuantic din Europa. Germania va investi două miliarde euro pentru a deveni o putere în domeniu

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 16 Iun 2021 Economie | IT
​IBM a instalat marți primul său computer cuantic din Europa, iar la evenimentul de lângă Stuttgart a vorbit și cancelarul Merkel care a spus că acest computer este ”un miracol al tehnologiei”. Germania a anunțat recent că va investi până în 2025 două miliarde euro în cercetare pe domeniul computerelor cuantice unde SUA și China sunt cele două puteri mondiale.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Unde sunt reformele promise de Coaliție? S-au schimbat simptomele COVID. Când scăpăm de ploi? Țara studiilor de fezabilitate. ​IKEA, amendată cu un milion de euro după ce a spionat angajați și clienți

de DP HotNews.ro
Unde sunt reformele promise de Coaliție? Marile eșecuri: legile justiției, pensiile speciale și alocațiile ● S-au schimbat simptomele COVID ● Fosta șefă a DIICOT Giorgiana Hosu se pensionează la 48 de ani ● Barbu Mateescu: Un răvaș din iunie 2027- imensul scandal Dumitrescu ● Faimoasa virusologă Shi Zhengli din Wuhan răspunde în dezbaterea privind originile COVID ● Când scăpăm de ploi? ● Clotilde Armand: Tarifele pentru salubritate în Sectorul 1 sunt de până la de 13 ori mai mari decât cele din Oradea ● ​IKEA, amendată cu un milion de euro în Franța după ce a spionat angajați și clienți ● Primarul Dominic Fritz: Porsche vine la Timișoara! ● Divide et impera - ce legătură are summitul Biden-Putin cu China? ● Țara studiilor de fezabilitate: România a comandat studierea a peste 2.500 de kilometri de autostradă și drum expres ● Dezordinea globală a prețurilor și efectele ei ● CEDO: Like-urile unui salariat pe o rețea de socializare nu pot face obiectul unei cercetări disciplinare
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Mutarea banilor de la Măsura 3 la Măsura 2, pentru plăți: S-a publicat ordonanța de urgență în Monitorul Oficial

de CZ HotNews.ro
Marți, 15 Iun 2021 Economie | EuROfonduri
Marți seara, 15 iunie, s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență 48/2021 prin care guvernul va muta bugetul rămas de la Măsura 3 la Măsura 2, pentru plata granturilor de capital de lucru solicitanților.
Mineri Valea Jiului
Foto: Captura

Ajutoare pentru minerii disponibilizați / Vor fi concediate peste 8 mii de persoane în următorii ani

de C.P. HotNews.ro
Marți, 15 Iun 2021 Economie | Energie
Guvernul va discuta în ședința de miercuri, în primă lectură, un proiect de OUG care vizează acordarea venitului lunar de completare și a unor plăți compensatorii pentru 8.354 de mineri care vor fi concediați. Ordonanța de Urgență se aplică până la data de 31 decembrie 2032. Aceste concedieri vor fi făcute pe fondul înlocuirii cărbunelui ca sursă de energie cu cele regenerabile.
Guvernul Citu
Foto: Guvern

Guvernul preferă să amâne trecerea Direcției de soluționare a contestațiilor de la ANAF la MF, deși are deja un proiect cu toate avizele de câteva săptămâni. Mediul privat mai are de așteptat

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 15 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
În teorie, ar trebui ca Direcția de soluționare a contestațiilor să treacă de la ANAF la Ministerul Finanțelor zilele astea (pentru că trebuie respectată Legea 295/2020 – expiră termenul de 6 luni). În practică, Guvernul preferă să amâne cu câteva luni, un proiect în acest sens fiind pe ordinea de zi de miercuri. Asta în condițiile în care are deja un proiect de Hotărâre cu toate avizele transmis de Ministerul Finanțelor (MF) de câteva săptămâni ce așteaptă să intre pe ordinea de zi, iar acest nou act nu și-ar mai avea rostul.
Energie
Foto: HotNews / C.P.

Peste jumătate dintre consumatorii de gaze și energie electrică refuză schimbarea furnizorului

de C.P. HotNews.ro
Marți, 15 Iun 2021 Economie | Energie
Barometrul Securității Energetice, realizat de INSCOP RESEARCH in iunie 2021 arată că 57,8% refuză categoric schimbarea actualului furnizor de gaze naturale (din totalul gospodăriilor conectate la rețeaua de gaze naturale) și 53,7% nu iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică. Aceste date sunt răspunsul pentru comportamentul furnizorilor și este unul din multele răspunsuri la întrebarea de ce crește prețul gazelor și energiei electrice, informează Asociația Energia Inteligentă.
Trenuri de mare viteza
Foto: Wiktor Wojtas, Dreamstime.com

Se împlinesc 175 de ani de când a circulat primul tren între două capitale europene. Cum au scăzut timpii de parcurs

de Vlad Barza HotNews.ro
Acum 175 de ani a început să funcționeze prima legătură feroviară între două capitale europene: la 14 iunie 1846 a circulat primul tren între Paris și Bruxelles, iar cei 370 de km erau parcurși în 12 ore și jumătate, scrie rtbf.be. În prezent există o linie de mare viteză care permite ca drumul să dureze o oră și 22 de minute (313 km).
Porsche Engineering a deschis un centru la Timisoara
Foto: Porsche

Porsche Engineering deschide la Timișoara al doilea său centru tehnologic din România

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 15 Iun 2021 Economie | Auto
Porsche Engineering, furnizor de servicii tehnologice și subsidiară deținută în totalitate de Porsche AG, deschide un al doilea centru tehnologic în România. În 2015 compania a deschis centrul de la Cluj, iar acum s-a deschis filiala din Timișoara. Compania își propune să angajeze aproximativ 50 de persoane în orașul de pe Bega în 2021 și are un obiectiv pe termen mediu de 200 de specialiști în centrul de acolo.
Produse in valoare de sute de milioane de dolari raman blocate pe nava Ever Given, sechestrata de Egipt
Foto: AFP / AFP / Profimedia

IKEA, Lenovo și numeroase alte companii încă au produse blocate pe nava Ever Given / Valoarea estimată a acestora se ridică la peste jumătate de miliard de dolari

de S.J. HotNews.ro
Marți, 15 Iun 2021 Economie | Companii
Nava Ever Given nu mai blochează Canalul Suez de luni de zile dar criza este departe de a se fi încheiat pentru companiile care sunt forțate să treacă printr-o bătălie juridică de durată în speranța că își vor recupera produse în valoare de sute de milioane de dolari blocate pe vapor, relatează CNN.
Adela Jansen
Foto: Hotnews

Adela Jansen preia conducerea Coaliției pentru Dezvoltarea României de la 1 iulie

de F.B. HotNews.ro
Marți, 15 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Adela Jansen, membru al Consiliului de Administrație al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), va fi coordonatorul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), se arată într-un comunicat de presă. CCIFER preia această responsabilitate de la Camera de Comerț Româno-Germană (AHK), după 6 luni de coordonare realizată prin reprezentantul său, Dragoș Anastasiu.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by