ECONOMIE
Microbot pe bază de technologie 5G folosit în chirurgie
Foto: Profimedia

5G întârzie să se dezvolte în Europa: Comisia Europeană recomandă țărilor UE să aibă o abordare comună și să evite întârzierile de acordare a licențelor 5G

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Până la mijlocul lunii septembrie 2020, statele membre UE (și Regatul Unit) au atribuit, în medie, doar 27,5% din benzile radio „pionier” pentru tehnologia 5G, multe licitații fiind amânate din cauza pandemiei de COVID-19, atenționează vineri Comisia Europeană. Prin urmare, Executivul European a recomandat statelor UE, ca până la 30 martie 2021, să elaboreze o abordare comună în ceea ce privește implementarea tehnologiei 5G și să evite sau să reducă la minimum întârzierile în acordarea accesului la spectrul de frecvențe radio.
Tablete
Foto: msit asia

Școala de acasă: Ce firmă a depus singura ofertă pentru livrarea a peste 108.000 de tablete cu internet pentru elevii din medii defavorizate

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a primit o singură ofertă în procedura de achiziție a încă peste 167.000 de tablete cu internet pe 2 ani pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe, a precizat vineri pentru HotNews.ro Cornelia Nagy, președintele ONAC. Mai exact, Vodafone, al doilea mare operator local de comunicații mobile, a ofertat livrarea a 108.327 de tablete, iar dacă oferta depusă este conformă cu cerințele, compania va fi declarată câștigătoare. Vezi în articol când ar putea fi anunțat rezultatul și ce se va întâmpla cu loturile de tablete rămase neofertate.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Foto: Hotnews

REVIEW Samsung Galaxy Note 20 Ultra - Foarte bun, foarte scump

de Victor Cozmei HotNews.ro
Duminică, 13 Sept 2020 Economie | Gadget
Când un telefon ajunge să coste aproape 6.000 de lei și nu e vreun dispozitiv revoluționar care se pliază sau face cine știe ce giumbușlucuri complet ieșite din comun, atunci așteptările sunt la cote cât se poate de înalte. Are cele mai bune camere? Surprinde cel mai bun video? Cât de mult mă ține bateria? Cât de rapid e? Funcționează fără erori? Am testat în detaliu noul Galaxy Note 20 Ultra și am încercat să descoperim cât de capabil este cel mai nou vârf de gamă de la Samsung, care sunt plusurile și minusurile la care se pot aștepta utilizatorii.
Fonduri
Foto: Depositphotos

Fonduri europene de 1-5 milioane Euro pentru firme IT. Domeniile și condițiile din Programul de digitalizare a IMM

de CZ HotNews.ro
Programul de digitalizare a IMM-urilor, care oferă fonduri nerambursabile de 150 de milioane de euro, a mai avansat puțin: zilele trecute s-au publicat în Monitorul Oficial schemele de ajutor de stat și de minimis, cu condițiile de finanțare și codurile CAEN eligibile pentru partea destinată firmelor IT.
depozit Amazon
Foto: commons.wikimedia.org

Unul dintre cei mai mari curieri internaționali care fac transport și în România anunță o creștere semnificativă a tarifelor de anul viitor

de Raluca Abrihan HotNews.ro
DHL Express, unul dintre cele mai mari servicii de curierat internațional a anunțaț vineri modificarea anuală a tarifelor, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, plus introducerea unui cost suplimentar pentru toate expedierile vămuibile dintre Marea Britanie și țările Uniunii Europene, după Brexit. Care va fi creșterea medie a tarifelor în România, față de tarifele stabilite pentru 2020.
Piata pensiilor pivate iunie 2020
Foto: ASF

Pilonul II de pensii a ajuns la active de peste 13,6 miliarde de euro: Câți bani au în conturi cei peste 7,5 milioane de români și ce plăți s-au făcut

de Adrian Vasilache HotNews.ro
La sfârșitul lunii iunie 2020, 7,56 milioane de români erau înregistrați în sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), mai mult cu 1,25% față de sfârșitul anului trecut, iar valoarea totală a activelor nete ale acestora depășea 65,94 miliarde de lei (13,62 miliarde de euro), în creștere anuală cu 19,59%, evoluție care ține cont inclusiv de recentele efecte economice cauzate de pandemia COVID-19, arată datele publicate vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). De altfel, rata nominală de rentabilitate a fondurilor a scăzut față de sfârșitul anului trecut. Vezi în articol detalii despre sumele deținute de români în conturi și plătile făcute în Pilonul II.
TikTok
Foto: Tashatuvango | Dreamstime.com

Aplicația TikTok va fi interzisă în SUA de duminică

de S.J. HotNews.ro
Descărcarea aplicației video TikTok și a mesageriei WeChat va fi interzisă în Statele Unite începând de duminică, a anunțat vineri Departamentul de Comerț al SUA, potrivit ABC News.
business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Poveștile „primarilor lui Dragnea” care au plecat spre „banii lui Orban”. Cele mai bune 10 oferte de credite imobiliare. Manolea: obișnuiți cu ideea de semnătură clasică, am uitat de unde a pornit nevoia de a semna

de DP HotNews.ro
Nu vă încadrați la Programul Noua Casă? Iată cele mai bune 10 oferte de credite imobiliare la ora actuală ●Renault a dat în judecată un client din România, după ce îl despăgubise pentru că i-a vândut o mașină cu motor prost ● Poveștile „primarilor lui Dragnea” care au plecat spre „banii lui Orban” ● Bogdan Manolea: Suntem atât de obișnuiți cu ideea de semnătură clasică, încât am uitat de unde a pornit nevoia de a semna ● Dan Pascariu: De-a lungul celor trei decenii, BNR a ținut locul guvernelor astfel încât România să nu colapseze ● Cât de importantă e independența băncii centrale în reducerea riscului sistemic? Câteva observații empirice ● Compania aeriană australiană Qantas a vândut în numai 10 minute toate biletele pentru un ”zbor către nicăieri” ● Toate ședințele CA al BNR se desfășoară online pe o rețea internă securizată a BNR ● Alarmă în Indexul BM: Copiii români nu vor atinge decât 58% din potențialul lor de productivitate.
Tutun confiscat
Foto: ANAF

De la începutul lunii septembrie Antifrauda a confiscat peste 11 tone de tutun provenit din Bulgaria

de dp HotNews.ro
De la începutul lunii septembrie, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, au confiscat 11.138 kg de tutun brut, provenit din Bulgaria, anunță autoritatea într-un comunicat. Camionetele au fost sigilate la intrarea în România și monitorizate permanent pe timpul tranzitării teritoriului național. În actele aferente transporturilor erau precizați diferiți beneficiari din Polonia, Cehia sau Germania. Schimbul rapid de informații cu instituțiile din țările menționate și din Bulgaria au determinat inspectorii Antifraudă să decidă confiscarea tutunului transportat și amendarea șoferilor, deoarece s-a dovedit că firmele declarate în acte fie nu existau, fie nu aveau legătură cu domeniul prelucrării tutunului.
Samsung A21s
Foto: Hotnews

REVIEW Samsung A21s - Cât de bun poate fi un smartphone sub 900 de lei?

de Victor Cozmei HotNews.ro
Duminică, 2 Aug 2020 Economie | Gadget
Sincer, la un telefon de sub 200 de euro nu avem mari pretenții, iar pentru telefonul pe care l-am testat - Samsung A21s, un telefon de sub 900 de lei - ne-am așteptat de la început să fim dezamăgiți. Surprinzător, după trei săptămâni de test, am rămas chiar cu o impresie excelentă despre cel mai ieftin telefon smart pe care Samsung l-a lansat în acest an. Cu ce ne-a impresionat telefonul, dar și care sunt totuși minusurile sale, într-un review detaliat marca HotNews.ro.
Start-Up Nation
Foto: Hotnews

Noul Start-Up Nation ar putea începe în noiembrie 2020, „dacă reușim să intrăm în timing” - oficial din Guvern

de CZ HotNews.ro
Joi, 17 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Noul program Start-Up Nation, redenumit „StarTech Innovation”, ar putea să înceapă în luna noiembrie 2020, cu condiția ca autoritățile să poată respecta timingul celorlalte ajutoare de la stat pentru firme, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru.
TikTok
Foto: Lehuishi | Dreamstime.com

TikTok s-ar putea lista la bursă în Statele Unite

de RA HotNews.ro
ByteDance încearcă să încheie un acord cu Casa Albă, care să prevină interdicția TikTok în Statele Unite, despre care vorbește de multă vreme președintele Donald Trump.
Inaugurare gaze Marea Neagra
Foto: AGERPRES

Inaugurare cu fast: Două companii se pregătesc de scoaterea unor cantități de gaze din Marea Neagră, dar nu este suficient

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 17 Sept 2020 Economie | Energie
Americanii de la Black Sea Oil & Gas și compania românească Grup Servicii Petroliere (GSP) au lansat, joi, cu mare fast, începerea lucrărilor de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gazele din perimetrul Midia la țărm. Evenimentul este important, dar și campania electorală este în toi, așa că s-au strâns pentru a vorbi despre importanța exploatării gazelor din Marea Neagră numeroase persoane importante: premierul Ludovic Orban, miniștri, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman. Deocamdată, marile exploatări încă rămân în așteptare, în condițiile în care legislația nu a fost modificată pentru a deveni mai prietenoasă cu investitorii.
Modificari ajutoare grila punctaj
Foto: Hotnews

Ajutoarele de 1 miliard Euro pentru firme, PFA, ONG: Noi domenii de finanțare și alte modificări pregătite de guvern

de CZ HotNews.ro
Abia a început faza de preînscriere pentru ajutoarele de 1 miliard de euro pentru IMM, PFA, ONG și alți beneficiari, că Ministerul Fondurilor Europene s-a apucat de modificarea regulilor din ordonanța de urgență 130/2020: noi domenii la granturile de capital de lucru, modificarea punctajului la investiții și altele. Când va putea începe faza de solicitare a finanțărilor.
Orice greseala costa
Foto: Pixabay

Câteva fakeuri (macro)bugetare

de Daniel Oanță BNR
Joi, 17 Sept 2020 Actualitate | Opinii
Decizia comisiilor reunite de buget-finanțe care practic au dat un aviz pozitiv retrogradării ratingului României, dar și comentariile ulterioare de pe la televizor, mi-au dat prilejul unei scurte analize a argumentelor cu ghilimele de rigoare în favoarea acestei prostii. Iată mai jos ce-am putut identifica fără niciun efort deosebit. O confuzie care bântuie prin mințile și-așa destul de încețoșate ale politicienilor ce susțin că ”sunt bani” pentru creșterea pensiilor este cea între cheltuielile ocazionale și cele permanente. Argumentul sună așa "deci ați avut bani să despăgubiți pe frații Micula, dar de creșterea pensiilor n-aveți".
Andreea Voinea, Mugur Tolici, Viorel Panaite
Foto: Hotnews

Cum se vor schimba beneficiile pe care șeful tău le-a inclus în pachetul salarial. Consultant: Discutăm despre un nou contract social între angajator și angajat

de Dan Popa HotNews.ro
Alin T. lucrează la o multinațională, având reședința în București. Este Key Account Manager, iar pachetul său salarial includea înainte de pandemie mașină de serviciu și abonament la o sală de fitness unde oricum nu mergea că nu avea vreme. De când cu pandemia, sălile de fitness au fost închise iar el a lucrat de acasă, mașina stând mai mult în fața locuinței. ”Mă simțeam aproape furat”, spune el. Două dintre beneficiile pe care firma i le dăduseră deveniseră inutilizabile, iar șefii nu voiau să discute despre înlocuirea cu alte beneficii echivalente. ”Măcar să-mi fi dat de abonamentul ăla de fitness niște dezinfectanți, tot era ceva!”, mai spune el. Intuiția lui Alin este corectă. Pachetele salariale se vor schimba curând. În articol mai e vorba despre managerii care fac mai mult rău decât bine echipei, despre temerile angajaților, despre cum se vor modifica pachetele de salarizare sau dacă în timp ce lucrezi remote, aluneci în bucătărie și îți rupi mâna, e sau nu accident de muncă.
Masina Uber
Foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Uber vrea să vândă o parte din acțiunile pe care le deține la cea mai mare companie chineză de ridesharing

de RA HotNews.ro
Uber Technologies intenționează să vândă o parte din participația sa de 6,3 miliarde de dolari în firma chineză Didi Chuxing pentru a face rost de numerar, scrie Bloomberg News, citată de Reuters.
IMM Leasing
Foto: Pixabay

IMM Leasing: Finanțatorii se înscriu în program până pe 25 septembrie. Dobânda și avansul maxime

de CZ HotNews.ro
Instituțiile financiare nebancare (IFN) care vor să acorde finanțare beneficiarilor din programul IMM Leasing de Echipamente și Utilaje sunt invitate să se înscrie în program până pe 25 septembrie 2020, a informat, joi, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), într-un comunicat remis StartupCafe.ro.
AirBnb
Foto: StartupCafe.ro

Peste 20 de mari orașe europene cer UE reglementări mai stricte pentru Airbnb

de S.J. HotNews.ro
O alianță a 22 de orașe europene au îndemnat joi Uniunea Europeană să implementeze reguli mai stricte pentru Airbnb și alte platforme de închiriere a locuințelor pe termen scurt, acuzându-le de creșterea prețurilor imobiliare și alungarea localnicilor, relatează Barrons.
Euro
Foto: Public Domain Pictures

Euro a atins un nou maxim istoric / Ce curs a afișat joi BNR

de S.J. HotNews.ro
Leul s-a depreciat, joi, cu 0,09 bani față de euro (0,02%), moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul calculat de Banca Națională a României (BNR) este de 4,8595 lei/euro, transmite Agerpres.
Vagoane CFR Calatori
Foto: Hotnews

Planurile CFR Călători - Aplicație mobilă, trenuri Intercity, peste 150 de vagoane în plus în parcul activ

de Vlad Barza HotNews.ro
​CFR Călători spune că încearcă să se modernizeze. Parcul de vagoane a crescut cu 200 față de acum un an, numărul va crește și se are și în vedere introducerea și unor trenuri Intercity. Compania spune că lucrează și la o aplicație de smartphone, iar în curând se va petrece în trenuri o schimbare care deja este de ani buni la alte companii: controlorii vor putea tipări bilete în tren. Că mai sunt multe de făcut o arată și faptul că în iunie 2020 a ieșit din uzină prima locomotivă modernizată în ultimii zece ani, iar compania promite că vor fi modernizate 40 de locomotive electrice, din care șapte vor putea fi folosite până la final de an.
Viorel Sbora_ATIPIC Transfer Pricing Solutions
Foto: Hotnews

11 situații prin care chemi practic ANAF să te controleze

de DP HotNews.ro
Din prima jumătate a anului 2020, ANAF are o nouă direcție care se ocupă de analiza de risc și care este deja funcțională. Direcția analizează comportamentele fiscale ale contribuabililor, iar dacă acestea le ridică suspiciuni, se vor demara verificări amănunțite. Deși grila indicatorilor aplicați de către ANAF ȋn calculul gradului de risc fiscal nu este publică, practicienii de la ATIPIC Transfer Pricing Solutions au identificat 11 tipare de comportament fiscal asociat prețurilor de transfer, care pot genera controale din partea autorităților.
Glovo
Foto: Glovo

Glovo renunță la afacerile sale din America Latină. Prețul tranzacției

de CZ HotNews.ro
Startup-ul de livrări Glovo, activ și pe piața din România, se retrage din America Latină, toate operațiunile sale de acolo fiind preluate de germanii de la Delivery Hero, au anunțat, miercuri seara, oficial, cele două companii.
Noul logo Intel
Foto: Intel

Intel caută startup-uri IT europene, să le ofere mentorat

de CZ HotNews.ro
Gigantul american de tehnologie Intel își extinde programul de incubare Intel Ignite în Europa, pentru a oferi mentorat și îndrumare startup-urilor IT de pe continent.
Revolut
Foto: Hotnews

Un client român a dat în judecată Revolut. Cum răspunde compania

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Un utilizator din România a dat în judecată Revolut, la noi în țară, după ce serviciul i-a blocat o importantă sumă transferată din contul bancar al firmei pe care o deține către contul Revolut. El nu cere despăgubiri, dar vrea dobândă pe perioada în care contul i-a fost restricționat. Ce spune Revolut.
Volocopter
Foto: volocopter.com

Un startup care face taxiuri zburătoare a scos la vânzare primele curse

de RA HotNews.ro
Startup-ul german Volocopter, care vrea să scoată pe piață un taxi zburător în întregime electric, permite rezervarea primelor curse, care estimează că ar putea avea loc peste 2-3 ani. Cât costă o astfel de rezervare.
Alex Milcev, EY Romania
Foto: Hotnews

Consultant: Toți ne întreabă cum va fi la anul: vor crește taxele? Va crește TVA? Se va introduce impozitul progresiv? Creșterea taxării ar fi o direcție în care nu trebuie să mergem

de DP HotNews.ro
Miercuri, 16 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”Ați văzut și ultima rectificare bugetară. Deficitul va fi foarte mare și toți se întreabă- cu sau fără alegeri- de unde luăm banii? Clienții noștri, dar și alți reprezentanți ai mediului de business ne întreabă ce părere avem: o să fie impozit progresiv la anul sau nu? O să se renunțe la scutirile acordate IT-iștilor? Va crește TVA sau nu? Cât de probabil e să se întâmple așa ceva și dacă da, când? Adevărul e că e nevoie de bani în plus”, a spus miercuri Alex Milcev, Liderul departamentului de Asistență fiscală și Juridică al EY România.
Desiro
Foto: Hotnews

Linia Gara de Nord - Aeroport - Primele trenuri ar putea circula la intervale de 50 de minute, spune șeful CFR Călători

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 16 Sept 2020 Economie | Industrie Feroviara
Primele discuții arată că trenurile dintre Gara de Nord și Aeroport ar putea circula la intervale de 50 de minute, fiindcă vor fi puțini pasageri la început, spune Dan Costescu, președintele CFR Călători. ”Dacă noi vom fi lăsați să facem transportul vom avea grijă ca această cadență să fie cea care trebuie”, mai spune el. Trenurile spre aeroport ar trebui să circule din decembrie, dar trebuie să fie organizată licitație pentru a se decide cine va opera secția. Faptul că au fost făcute teste cu un tren privat al TFC a stârnit multe controverse în rândul ceferiștilor.
Contor
Foto: Nova Power & Gas
 documente
(16 Sep 2020) OpenOfficeDocument, 49KB

DOCUMENT Contoarele pentru energia termică instalate după 25 octombrie trebuie să poată fi citite de la distanță- proiect de Lege

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 16 Sept 2020 Economie | Energie
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind eficiența energetică și care creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030. Actul normativ stabilește metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie. Până la 1 ianaurie 2027 toate contoarele vor trebui să poată fi citite de la distanță.
Dolari
Foto: Depositphotos

Fond de 1 miliard dolari pentru startup-uri IT, lansat de un investitor al Facebook, Instagram, LinkedIn

de CZ HotNews.ro
Compania americană de investiții Greylock Partners, unul dintre primii investitori în companii ca Facebook, Instagram, LinkedIn, Airbnb, Dropbox și Coinbase, a lansat un nou fond de investiții, de 1 miliard de dolari, pentru finanțarea unor startup-uri IT.
Fonduri
Foto: Depositphotos

Noi finanțări de 55 milioane euro, pentru startup-uri europene de tehnologii medicale

de CZ HotNews.ro
Startup-urile europene de tehnologii în domeniul sănătății (health tech) vor putea obține noi finanțări de capital de risc, printr-un fond de investiții de 55 de milioane de euro lansat recent.
fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

Ajutoarele de 1 miliard Euro pentru IMM, PFA, ONG: Probleme frecvente și soluții la preînregistrarea aplicanților

de CZ HotNews.ro
Miercuri a ajuns în ziua a doua faza de preînregistrare a aplicanților pentru constituirea de profil de utilizator în sistemul electronic de înscriere la fondurile europene de 1 miliard de euro pentru IMM, PFA, ONG și cabinete medicale individuale, o serie de aplicanți confruntându-se cu unele probleme, pentru care autoritățile enumeră câteva soluții.
Kahoot!
Foto: Hotnews

Platforma Kahoot! cumpără un startup de telemuncă, pentru cel puțin 26 milioane dolari

de CZ HotNews.ro
Platforma online Kahoot!, folosită și în școlile și universitățile românești la organizarea de concursuri de întrebări și răspunsuri, a anunțat, miercuri, că achiziționează un startup danez care dezvoltă o tehnologie de colaborare utilizată de firmele cu angajați în regim de telemuncă.
Apple Watch Series 6
Foto: Apple

Apple a lansat a șasea generație a ceasului inteligent, dar fără a pune în cutie încărcătorul obișnuit

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 16 Sept 2020 Economie | IT
​Apple a lansat marți seara noi modele de ceasuri și tablete, cu o lună înainte de evenimentul în care vor fi anunțate noile iPhone-uri. Compania a ales să nu mai pună în cutie și încărcătorul USB propriu-zis, ci doar cablul magnetic de încărcare, mergând pe ideea că oricine a avut în trecut un ceas Apple are acest adaptor. Cine nu are, trebuie să-l cumpere (costă 19 dolari în magazinul oficial). Apple spune că este mai bine pentru mediu și cutiile vor fi mai mici, mulți clienți spun că este vorba doar de bani.
Dolari
Foto: DepositPhotos.com

Competiție IT cu premii de 1.500 - 5.000 dolari, organizată de românii de la TypingDNA

de CZ HotNews.ro
IT-iștii români pot participa la o competiție internațională de programare, organizată online de startup-ul româno-american de securitate digitală TypingDNA, la care se pot câștiga 3 premii în bani, de 1.500, 3.000 și 5.000 de dolari.
FH2A1202
Foto: Hotnews

5 startup-uri au primit finanțari totale de 100.000 Euro pentru soluții dedicate îmbunătățirii vieții copiilor

de RA HotNews.ro
5 startup-uri au primit finanțare de 100.000 de euro la Finala Innovators for Children 2020, program pentru accelerarea soluțiilor dedicate îmbunătățirii vieții copiilor și adolescenților din România. Iată cu ce idei de proiecte au venit câștigătorii.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Vasilescu, BNR: Dinspre FMI, nicio speranță. Tarifele maxime pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. 10 lecții de viață și muncă din 10 ani pe cont propriu. Între „casa visurilor” și „cămașă de forță”

de DP HotNews.ro
Adrian Vasilescu, BNR: Dinspre FMI, nicio speranță ● Back to school in pandemie: cum se reflecta in vanzarile de carti, rechizite si flori ● Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar: Parlamentul ar putea stabili tarifele maxime la nivel național ● 10 lecții de viață și muncă din 10 ani pe cont propriu ● Cine prețuiește mai mult cu educația și cum abordează statele lumii pregătirea generației de mâine ● Datoria publică raportată la PIB a avansat în luna iulie cât în întregul T2, pe vârf pandemie. Implicații ● Românii și piața imobiliară. Între „casa visurilor” și „cămașă de forță” ● Eroare sau premeditare? Electrica, aproape să marcheze o pierdere de 620 de milioane de lei în viitorii trei ani ●
Finanțele susțin reorganizarea Vămii într-o structură separată de ANAF, proiect inițiat de fostul ministru Teodorovici.
Linia Gara de Nord Aeroport
Foto: CFR Infrastructura

Bode: Noi credem că din 12 decembrie vom parcurge distanța Gara de Nord - Otopeni în 15-17 minute

de V.M. HotNews.ro
Ministrul Transporturilor Lucian Bode a declarat marți, la TVR, că linia de cale ferată Gara de Nord - Aeroportul Otopeni ar putea fi dată în folosință pe 12 decembrie, odată cu noul mers al trenurilor.
Utilaje agricole
Foto: Hotnews

Normele IMM Leasing în Monitorul Oficial: Achiziții de echipamente, utilaje, microbuze noi și second hand pentru firme, PFA, fermieri. Dobânda maximă

de CZ HotNews.ro
Firmele mici și mijlocii (IMM), persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), fermieri organizați în societăți agricole vor putea achiziționa echipamente, utilaje și vehicule comerciale noi și second hand, în leasing, cu garanții de stat și dobânzi subvenționate parțial, conform nromelor de aplicare ale noului program IMM Leasing, publicate marți în Monitorul Oficial.
fermieri
Foto: DepositPhotos.com

Fonduri europene 2020: Peste 38 milioane Euro, disponibili pentru tinerii fermieri. Înscrieri până pe 15 octombrie

de CZ HotNews.ro
Statul invită tinerii fermieri să solicite, până pe 15 octombrie 2020, fondurile europene de câte 40.000 de euro sau 50.000 de euro, în condițiile în care nu s-au consumat nici 5 milioane de euro din bugetul de 43 de milioane de euro alocat apelului de proiecte pe anul 2020.
Lucian Croitoru
Foto: Hotnews

Lucian Croitoru: „Ignoranța inevitabilă a noastră a tuturor”: argumentul lui Hayek pentru statul minimal

de DP HotNews.ro
Marți, 15 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Pentru cei familiarizați cu teoria austriacă, și în mod particular cu cea a lui Hayek, faptul că există o diviziune a cunoașterii, rezultată la rândul ei din faptul că toți suntem în mod necesar ignoranți în ceea ce privește factorii de care depinde atingerea scopurilor noastre și a bunăstării este bine cunoascut, scrie Lucian Croitoru pe blogul personal.
scoala online
Foto: pxfuel.com

O platformă românească de teste digitale standardizate pentru elevi se listează pe SeedBlink și vrea investiții de 270.000 Euro

de RA HotNews.ro
Brio, o platformă de teste digitale standardizate adresate elevilor români, se listează pe platforma de equity crowdfunding SeedBlink și țintește o rundă de finanțare de 270.000 euro. Startup-ul este evaluat în prezent la 2,7 milioane euro.
Valentin Popoviciu, vicepresedinte RCS&RDS
Foto: Hotnews

Încă o problemă în implementarea 5G în România, dincolo de posibila excludere a Huawei: RCS&RDS a dat în judecată ANCOM și ar putea bloca licitația

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Viitoarea licitație 5G din România ar putea avea probleme mai mari decât excluderea chinezilor de la Huawei din rețelele telecom din țară. Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS&RDS, a anunțat marți că liderul pieței de internet fix și TV a dat în judecată ANCOM, autoritatea care organizează licitația 5G din cauza unor benzi de frecvențe licitate. Mărul discordiei îl reprezintă banda de 3,5 GHz, cea mai vânată pentru noile servicii 5G, deoarece permite capacități mari de date și viteze mari de download la internet, fiind mai eficientă în zonele urbane.
Christopher Veit
Foto: OMV Petrom

OMV Petrom are un nou director responsabil pentru activitatea Upstream

de C.P. HotNews.ro
Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom l-a numit marți pe Christopher Veit în funcția de membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Upstream. În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul lui Peter Zeilinger, până la data de 16 aprilie 2023. Christopher Veit va prelua mandatul începând cu data de 1 octombrie 2020.
Technologia 5G
Foto: Profimedia

Dublu eșec pentru licitația 5G în România: De ce este imposibil să se mai acorde licențele în acest an, ce pierde bugetul de stat și despre calitatea serviciilor 5G lansate anul trecut

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 15 Sept 2020 Economie | Telecom
"Chiar și în scenariul cel mai optimist este imposibil să se mai acorde licențele 5G până la finalul acestui an, a declarat marți, 15 septembrie, Eduard Lovin, vicepreședintele Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), în cadrul evenimentului Ziua Comunicațiilor 2020. Motivele eșecului sunt identice cu cele de anul trecut: lipsa unei Hotărâri de Guvern privind stabilirea prețurilor minime de pornire în licitație, precum și lipsa transpunerii în legislație a Memorandumului 5G cu SUA. Vezi în articol cum explică acesta de ce unii operatori au lansat anul trecut servicii 5G, care însă nu sunt la capacitate maximă și ce pierde bugetul de stat din eșecul repetat al acestei licitații.
Planul 2024 Nightjet Network for Switzerland
Foto: OBB

Austria și Elveția anunță un plan european de extindere pentru trenurile de noapte. Barcelona și Roma sunt printre destinațiile vizate

de Vlad Barza HotNews.ro
​Compania austriacă OBB, care operează Nightjet, cel mai mare sistem de trenuri de noapte din Europa, a anunțat un plan de a extinde și mai mult în următorii patru ani aceste servicii, în colaborare cu operatorul elvețian SBB. Zurich va deveni noul ”hub” din care vor porni și trenuri de noapte ce vor rula și peste 1.000 km. Evident că se va instala și în material rulant nou. Trenurile de noapte s-au împuținat aproape peste tot în Europa, dar Austria rămâne numărul unu.
Telemunca
Foto: VMware

Firmele IT atrag atenția asupra unor nereguli în ceea ce privește ajutorul de 2.500 lei pentru laptopuri dat de Guvern

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii IT atrage atenția ca e nevoie de mai multe informații legat de procesul de restituire a diferențelor de bani în cazul în care valoarea echipamentelor achiziționate de angajator este mai mică de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat și mai subliniază alte câteva neclarități.
Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna
Foto: Hotnews

Cel mai nou decacorn european este platforma online Klarna

de CZ HotNews.ro
Platforma online Klarna, prin care utilizatorii pot cumpăra în rate diverse produse de la magazinele înregistrate, a primit, marți, o investiție de 650 de milioane de dolari, în urma căreia fintech-ul suedez a fost evaluat la 10,65 miliarde de dolari, devenind cel mai nou decacorn european, adică un startup care ajunge la o valoare de cel puțin 10 miliarde de euro fără să fie listat la bursă.
Casa cu panouri solare
Foto: Pixabay

​De astăzi se pot cere până la 15.000 de euro pentru modernizarea locuinței, în cadrul programului Casa Eficientă Energetic

de DP HotNews.ro
Marți, 15 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Începând cu acest an, cei care vor să crească eficiența energetică a propriei locuințe vor putea cere de la stat aproximativ 15.000 de euro, printr-un nou program de finanțare, pentru a-și dota casa cu sisteme de încălzire, izolație ori sisteme de iluminat mai economice, scrie avocatnet.ro. Pentru a putea obține fondurile nerambursabile, cei interesați vor trebui să îndeplinească o serie de condiții și să depună mai multe acte, înscrierile în program începând chiar azi, după cum a anunțat, la început de august, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).
Cazinourile și jocurile de noroc revin in forta
Foto: Pixabay

INS: ​Cazinourile și pariurile sportive recuperează cel mai rapid/Curățătoriile încă își mai ling rănile pandemiei

de DP HotNews.ro
Activitățile aducătoare de bani rapizi (sau risipitoare de ei, depinde din ce unghi privești) se recuperează cel mai rapid, potrivit datelor transmise marți de Institutul Național de Statistică, odată cu publicarea comunicatului privind serviciile de piață prestate populației. Urmează activitățile legate de serviciile de cazare turistică și cele ale agențiilor turistice. Cea mai lentă revenire o înregistrează frizeriile și coafurile (creștere de 5% față de iulie, dar cu circa 25% sub nivelul din iulie 2019). De asemenea, vânzările de autoturisme (noi și second), activitățile service-urilor auto și vânzările de piese auto au crescut și ele în iulie (față de iunie) cu cifre în jurul a 10% fiecare.
Logo Apple
Foto: Xi Zhang | Dreamstime.com

Ce ar putea prezenta Apple la evenimentul de marți seara

de Vlad Barza HotNews.ro
Că 2020 este un an cu totul special se va vedea și la Apple care nu-și va mai ține tradiționalul eveniment din septembrie cu sala plină de oameni, ci totul se va petrece online. Mai mult, foarte posibil că nu vor fi prezentate noile iPhone-uri pentru că va fi organizat un nou eveniment, în octombrie. Pentru acum vor fi anunțuri legate de ceasul Apple, de tableta iPad și de alte servicii, precum Apple One.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​​Grup infracțional organizat în Ministerul Transporturilor. Noua Casa: luati banii pana nu este respinsa legea! Cât cântăresc 5 luni de pandemie în povara finanțării datoriei. Cât de mare este devalorizarea cea mică

de DP HotNews.ro
Grup infracțional organizat în cadrul Ministerului Transporturilor ● Noua Casa, cursa contra cronometru. Luati banii pana nu este respinsa legea! ● Euro: de ce se apreciază, cât va mai continua ascensiunea, cine se teme de o monedă puternică, cine o vrea mai slabă ● Zborurile cu avionul în Europa vor scădea cu 55% în acest an comparativ cu 2019 ● Cât cântăresc (doar) 5 luni de pandemie în povara finanțării datoriei publice a următorului deceniu ● Fațetele cursului de schimb: sau cât de mare este devalorizarea cea mică.
Jerome Powell
Foto: Flickr/ Federalreserve

Ultima reuniune de politică monetară la Fed înaintea alegerilor prezidențiale /Banca Centrală va accepta o inflație mai mare pentru a favoriza crearea de locuri de muncă

de DP HotNews.ro
Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) va organiza marți și miercuri ședința sa de politică monetară, ultima înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, într-un moment în care republicanii și democrații nu reușesc să ajungă la un acord cu privire la un nou plan destinat susținerii economiei americane, informează AFP, citată de Agerpres. La finalul acestei reuniuni, Fed va da publicității noile sale prognoze cu privire la evoluția economiei americane până în 2023, iar aceste previziuni sunt foarte așteptate având în vedere incertitudinea generată de criza Covid-19.
O noua achizitie de tablete
Foto: ONAC

Școala de acasă: Guvernul a reluat în regim de urgență achiziția a peste 167.000 de tablete cu internet pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Economie | Telecom
Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a reluat luni seara achiziția a peste 167.000 de tablete cu internet pe 2 ani pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe. După eșecul licitației anterioare, în care s-a încheiat un acord-cadru cu Orange pentru doar 3 din cele 9 loturi licitate, și pentru că anul școlar a început deja, ONAC a ales o cale mai rapidă - achiziția prin negociere, iar ofertele trebuie transmise până vineri, 18 septembrie. Valoarea maximă estimată a acordului cadru pentru cele 6 loturi de tablete depășește 84,2 milioane de lei. Vezi în articol cât se estimează ca va fi prețul unei tablete și detaliile achiziției.
platforma granturi 2020
Foto: Hotnews

Platforma de înscriere la ajutoarele de 1 miliard Euro este operațională. Ghid de preînregistrare

de CZ HotNews.ro
Platforma online prin care IMM-urile, PFA-urile, ONG-urile și cabinetele medicale individuale vor putea cere fondurile europene de câte 2.000-200.000 de euro, ca ajutoare de stat pentru ieșirea din criză, este disponibilă de marți dimineața.
Allegro
Foto: Dreamstime.com

Cea mai mare platformă de comerț online din Polonia, Allegro, estimată la o valoare de 10 miliarde euro

de CZ HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Economie | Consumator
Cea mai mare platformă de comerț online din Polonia, Allegro, urmează să se listeze la bursa de la Varșovia la o valoare estimată de 10-12 miliarde de euro, scrie FT, citat de Tech.eu.
fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

Fonduri europene de aproape 1 miliard euro pentru IMM, PFA, ONG: S-a anunțat adresa web la care se va aplica. Când începe înscrierea. Descarcă proiectele de proceduri

de CZ HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Statul a anunțat adresa web la care urmează să se deschidă sistemul informatic prin care firmele mici și mijlocii, persoanele fizice autorizate și alți beneficiari vor putea să se înscrie pentru a cere fondurile europene de aproape 1 miliard de euro pentru relansare economică. Înscrierea se va face în 2 etape.
Biblioteca virtuala
Foto: SEAP

Licitație majoră în educație: Peste 180 milioane de lei într-o platformă IT bazată pe inteligență artificială cu resurse educaționale pentru profesori și elevi

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Economie | Telecom
Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare (ARNIEC), care gestionează rețeaua RoEduNet, a demarat sâmbătă, 12 septembrie, o licitație deschisă pentru dezvoltarea unei platforme digitale cu resurse educaționale deschise la nivel național (bibliotecă virtuală), contract finanțat din fonduri UE estimat la peste 182,9 milioane de lei (fără TVA). Sistemul IT va fi bazat pe mecanisme de machine learning (învățare automată) și artificial intelligence (inteligență artificială) și ar urma să fie implementat în 18 luni. Vezi în articol câteva scenarii de utilizare a platformei IT.
Bursa de Valori Bucuresti - BVB
Foto: Hotnews

Finanțări de peste jumătate de miliard de euro prin BVB, în primele 8 luni. Lista emitenților și sumele atrase

de F.B. HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Economie | Burse
Valoarea totală a instrumentelor financiare pe segmentele de acțiuni și venit fix listate la Bursa de Valori București (BVB) în primele 8 luni ale acestui an a fost aproximativ 533 milioane în echivalent euro, se arată într-un comunicat de presă al operatorului pieței de capital. Printre emitenți este statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice.
Banca Nationala a Romaniei
Foto: Agerpres

BNR, raport la 7 luni despre impactul pandemiei: investițiile nerezidenților de trei ori mai mici, datorie externă mai mare cu aproape 10 mld euro. Diferența dintre importurile și exporturile de bunuri a crescut cu 600 mil euro

de DP HotNews.ro
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit în primele 7 luni de 4,86 miliarde de euro, comparativ cu cele peste 6 miliarde din perioada similară a anului trecut, arată datele transmise luni de BNR. Schimburile de bunuri și-au intensificat deficitul cu 635 milioane euro, pe fondul importurilor mai ridicate decât exporturile. La servicii stăm mai bine, acolo înregistrându-se un excedent (mai mare cu 370 milioane euro) în timp ce balanța veniturilor primare și-a redus deficitul cu 945 milioane euro, mai arată datele publicate luni de banca centrală. Din păcate, pe fondul pandemiei, investițiile directe ale nerezidenților au fost cu puțin peste 1,3 miliarde de euro (față de primele 7 luni din 2019 când depășeau 3,33 miliarde euro). În perioada ianuarie – iulie 2020, datoria externă totală a crescut cu 9,61 miliarde de euro.
Trenuri CFR Calatori
Foto: Stefania Gal

CFR Călători spune că NU a primit vreo solicitare de a efectua testele pentru noua linie feroviară spre Aeroportul Henri Coandă

de Vlad Barza HotNews.ro
”Referitor la afirmația apărută în spațiul public potrivit căreia CFR Călători nu a răspuns solicitării pentru a efectua testele pentru noua linie feroviară spre Aeroportul Henri Coandă, precizăm că aceasta este falsă. Facem precizarea că CFR Călători nu a primit o astfel de solicitare”, a spus CFR Călători, într-un comunicat. Precizarea vine după ce presa a scris că primul tren care a circulat pe linia către Aeroport a fost al unei companii private.
Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES

Gazele din Marea Neagră nu mai sunt de interes pentru România? Cum evită Ludovic Orban un răspuns

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Economie | Energie
Premierul Ludovic Orban a avut vineri, la Orșova, o atitudine stranie față de o temă foarte importantă, cea privind exploatarea gazelor din Marea Neagră. Întrebat insistent de jurnaliști ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră, premierul a evitat să dea un răspuns. Ba mai mult, Orban a indicat mai multe surse de gaze pentru alimentarea unor noi consumatori, cu excepția zăcămintelor din Marea Neagră, după cum remarcă publicația Focus Energetic. Această atitudine ridică mari semne de întrebare, mai ales că actualul Executiv a anulat promisiunea din programul de guvernare de a debloca investițiile din Marea Neagră.
Oana Petrescu
Foto: Hotnews

Războiul nevăzut din pandemie. Lupta pentru supremația în transportul aerian se duce cu toate armele posibile

de Dan Popa HotNews.ro
E ca la război: învingătorul ia totul. În razboiul economic care se poartă pentru dominația pieței transportului aerian, dictonul sună altfel: cei cu bani iau piața celor mai vulnerabili. Cei cu bani sunt cei care au primit fonduri consistente cu ajutorul cărora încearcă să scoată concurența din piață. Wizz Air, compania aeriană low-cost europeană controlată de unul dintre primii 50 cei mai bogați maghiari, Iozsef Varadi, a primit încă din aprilie din partea Regatului Unit accesul la 300 de milioane de lire, la o dobândă de 0,6% (sursa).
Fonduri dreamstime
Foto: Dreamstime.com

Fondurile europene de relansare- dobânzile și comisioanele maxime la creditele-punte

de CZ HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Ministerul Economiei a dat termen băncilor din România să se înscrie ca parteneri la impelmentarea fondurilor europene de 1 miliard de euro pentru firmele mici și mijlocii, PFA și alți beneficiari, stabilind și dobânzile și comisioanele maxime la creditele-punte aferente alocației financiare nerambursabile, respectiv valorii eligibile a cheltuielilor aprobate după caz.
depozit-distribuitori
Foto: PxHere

Companie de curierat: Topul celor mai neobișnuite și haioase solicitări pentru curieri

de RA HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Economie | Companii
Cele mai amuzante solicitări venite din partea consumatorilor în ultimul an se află în strânsă legătură cu nerespectarea modalităților de ambalare și procedurilor legate de bunurile interzise și restricționate la transport, potrivit unei companii de curierat din România.
Criza coronavirus
Foto: Sleepyfellow / Alamy / Profimedia Images

Business Insider: Nimeni nu va salva economia globală de data aceasta

de S.J. HotNews.ro
Criza economică provocată de pandemia de COVID-19 va fi mult mai severă decât recesiunea din 2007-2009 întrucât nicio țară nu este suficient de puternică ​pentru a salva economia globală, scrie Business Insider.
Podul prabusit de la Budila
Foto: CFR Infrastructura

S-a lansat licitația pentru reconstrucția unui pod feroviar care s-a prăbușit în 2018 în județul Brașov

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR SA a lansat licitație pentru reconstrucția podului de la Budila, de pe linia Brașov - Întorsura Buzăului, pod care s-a prăbușit după inundațiile grave din iunie 2018. Linia avea 36 km și era operată de compania privată Regio Călători. Podul fusese construit acum 90 de ani și se află în apropierea celui mai lung tunel feroviar din țară.
Fitbit Sense
Foto: Fitbit

Fitbit primește autorizație de folosire a aplicației EKG în Europa și Statele Unite. România este una dintre primele țări unde această funcționalitate va fi disponibilă

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Economie | IT
Compania americană Fitibt anunță că a fost aprobată folosirea aplicației sale Fitbit EKG în Statele Unite și Europa, Electrocardiograma (EKG sau ECG) analizează variațiile ritmului cardiac pentru a detecta fibrilația atrială (FibA). Utilizatorii români ce dețin ceasul inteligent Fitbit Sense vor putea folosi aplicația Fitbit EKG începând cu luna octombrie a acestui an.
Adrian Benta - consultant
Foto: StartupCafe.ro
Stire actualizata

Schema privind 2.000 euro pentru societățile fără salariați și termenul pentru depunerea cererii - Adrian Bența

de F.B. HotNews.ro
Prin OUG nr. 130/2020, a fost aprobată suma de aproximativ 1 miliard de euro proveniți din fonduri europene, pentru ajutarea IMM – urilor, amintește consultantul Adrian Bența, având în vedere că recent s-a publicat schema în Monitorul oficial.
Datoria publica aproape de primul prag al LRFB
Foto: Pixabay

Datoria statului s-a majorat la 42,2% din PIB, în iulie. Curând, Florin Cîțu va trebui să prezinte un raport

de Florin Barbuta HotNews.ro
Datoria administrației publice a crescut în iulie la 42,2% din PIB, după ce cu o lună în urmă era la 40,2%, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Ca valoare a crescut cu circa 13,6 miliarde lei în iulie, adică într-o singură lună. Pentru că va ajunge curând la primul prag al Legii responsabilității fiscal-bugetare, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, va trebui să facă un raport privind justificarea creșterii datoriei și să prezinte propuneri pentru menținerea acestui indicator la un nivel sustenabil.
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Procedura privind zilele libere pentru părinți, în caz de suspendare a școlii – Adrian Bența

de F.B. HotNews.ro
Două ordine au apărut în Monitorul Oficial cu privire la procedura zilelor libere pentru părinți, în caz de suspendare a școlii în unitatea de învățământ la care merge copilul. Consultantul fiscal Adrian Bența le-a analizat, precizând că potrivit OUG nr. 147/2020, dacă unitățile de învățământ decid suspendarea prezenței fizice a elevilor la procesul de învățământ, unul dintre părinți are dreptul să primească zile libere de la angajator.
TikTok
Foto: Lehuishi | Dreamstime.com

TikTok încearcă o soluție de mijloc - Nu va vinde nimănui operațiunile din SUA, dar ar face un parteneriat cu Oracle, sperând să evite interzicerea

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Economie | IT
ByteDance nu doar că nu va vinde operațiunile americane către Microsoft, dar nu o va face nici către Oracle și nici nu va da codul sursă al platformei video către o companie americană, scrie Reuters care citează televiziunea chineză CGTN. Sursele spun că ByteDance vrea să facă un parteneriat cu Oracle în SUA pentru a mulțumi administrația Trump și a evita interzicerea aplicației. Nu este clar însă cât de profund va fi parteneriatul.
Linia Gara de Nord Aeroport
Foto: CFR Infrastructura

Duminică a ajuns primul tren de test la aeroportul Otopeni

de Vlad Barza HotNews.ro
​Duminică dimineață a ajuns primul tren de test la Aeroportul Otopeni și a făcut mai multe curse, pentru a ”încerca” noua legătură feroviară, scrie publicația Club Feroviar. Spre surprinderea multora, trenul nu a fost al CFR Călători, ci al operatorului privat Transferoviar. Linia ar trebui dată în folosință până la final de an.
ARM
Foto: Facebook

Tranzacție imensă pe piața IT: 40 miliarde dolari pentru un producător britanic de microprocesoare

de CZ HotNews.ro
Luni, 14 Sept 2020 Economie | IT
O tranzacție imensă are loc pe piața IT mondială: americanii de la Nvidia au anunțat, luni, că achiziționează producătorul de microprocesoare britanic Arm, cu 40 de miliarde de dolari, în bani și acțiuni, sub anumite condiții.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: Opriți șpaga! Jocurile de noroc - interzise persoanelor ”indezirabile”. Jucătorii - identificați și arhivați. Cum pot cere părinții libere plătite pentru a sta cu copiii, începând de azi. Suedia ar putea fi prima țară fără bani cash

de DP HotNews.ro
Opriți șpaga! Ce datorează Astra Arad după ce, împotriva aranjamentului primăriei lui Firea, a câștigat licitația celor 100 de tramvaie ● Proiect: Jocurile de noroc - interzise persoanelor ”indezirabile” și ”autoexcluse”. Toți jucătorii - identificați și arhivați ● Sorin Ionita: Daca pierde Firea alegerile, in Primaria Bucuresti va fi lupta de gherila ● Când și cum pot cere părinții libere plătite pentru a sta cu copiii mici, începând de azi ● Cel mai mare pericol al acestei perioade nu e accelerarea datoriilor ci inflația ● Megaplanul de dezvoltare a infrastructurii – megaafacere pentru vecini: România trebuie să importe 1,8 milioane de tone de bitum ● Pentru marile bănci centrale ale lumii, deprecierea monedelor a devenit o cursă până la epuizare ● Suedia ar putea deveni prima țară fără bani cash. “Oamenii nu vor să atingă monede și bancnote” ● Andrei Pitiș. Nimic nu e imposibil. Cu condiția să crezi.
Primarul Tudorache si tabletele din Sectorul 1
Foto: Arhiva personala

​Afacerea tablete cu internet în școli: De ce se laudă primarul PSD de la Sectorul 1 că are mai multe tablete decât Guvernul, misterul firmelor implicate și diferențele de preț

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 11 Sept 2020 Economie | Telecom
Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache (PSD), ține la secret către cine a atribuit prin negociere, fără licitație, un contract de 76 milioane de lei pentru achiziția a 48.000 de tablete cu internet pe 2 ani. "Tableta ar costa 1600 de lei", spune primarul, care se laudă pe Facebook că a început livrarea "pentru toți elevii din Sectorul 1" și că "sunt mai multe tablete decât are Guvernul în momentul de față". Într-adevăr, 'Guvernul' abia a reușit să finalizeze achiziția a 83.000 de tablete cu internet pe 2 ani, însă prin licitație și la un preț de 600 de lei pe tabletă, doar că livrarea întârzie. HotNews.ro a descoperit că cele două achiziții au ceva în comun: elevii vor primi tablete Vonino cu internet de la Orange.
fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

Fondurile europene de aproape 1 miliard Euro pentru firme, PFA, ONG: S-a stabilit termenul de depunere a cererilor de finanțare. A apărut și o eroare

de CZ HotNews.ro
Vineri, 11 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Ce se mai întâmplă cu fondurile europene de 1 miliard de euro promise pentru firme mici și mijlocii, PFA, ONG-uri și cabinete medicale individuale, pentru ieșirea din criză? Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Economiei au publicat, vineri, în Monitorul Oficial, schema de ajutor de stat aferentă Ordonanței de urgență 130/2020, dar prezintă o eroare, care va fi remediată - a dat asigurări ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pentru StartupCafe.ro. În rest, sunt și anumite informații noi, valabile.
Bogdan Neacsu, CEO Cec Bank
Foto: Hotnews

CEC Bank este a treia bancă ce anunță că pot fi accesate începând de azi creditele Noua Casă

de DP HotNews.ro
Vineri, 11 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
La scurt timp după Raiffeisen Bank și BCR, CEC Bank a anunțat vineri că produsul Prima Casă este disponibil, la o dobândă de 1,9% (sub dobânda standard din piață de 2%) pentru cei care își încasează salariile prin CEC Bank. oferta "Noua Casă" a CEC Bank prevede o rată a dobânzii de 4,31% la lei (IRCC + marjă fixă de 1,9 puncte procentuale) în cazul celor care își încasează salariul prin CEC Bank. Practic, o familie în care fiecare dintre soți încasează aproximativ salariul mediu pe economie (aproximativ 3.400 lei net/lună/persoană), fără alte rate, poate accesa un credit pe 25 de ani de 540.000 lei (aproximativ 111.000 euro). Rata lunară ar fi de 2.944 lei în cazul încasării salariilor prin CEC Bank, iar DAE de 4,39%, susține CEC Bank.
Fonduri europene
Foto: MorgueFile.com

UPDATE: România pierde 80 milioane Euro, recursul făcut de fostul Guvern Dăncilă a fost respins acum de justiția UE. Ce spune acum Radu Canțăr

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Vineri, 11 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
România suportă corecții financiare de circa 80 de milioane de euro pentru o serie de nereguli la fondurile europene din agricultură, Curtea de Justiție a Uniunii Europene respingând joi, 10 septembrie 2020, și recursul formulat de fostul Guvern Dăncilă în acest caz.
Facebook
Foto: Facebook

Facebook lansează o nouă rețea de socializare

de RA HotNews.ro
Vineri, 11 Sept 2020 Economie | IT
Facebook lansează Facebook Campus, o nouă rețea socială dedicată în special studenților. Cum va funcționa rețeaua ce amintește de povestea de început a Facebook.​
ANAF - Agentia Nationala de Administrare Fiscala
Foto: Hotnews

Mici modificări la ANAF: Dispar prin absorbție două direcții

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 11 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ar urma să fie mai „ușoară” cu două direcții, în scopul eficientizării punerii în aplicare a sancțiunilor internaționale la nivelul Agenției, reiese dintr-un proiect de ordin al președintelui instituției, Mirela Călugăreanu. Cu alte cuvinte, se va modifica o anexă a unui ordin din 2019.
Tren al CFR Calatori
Foto: Stefania Gal

Studenții își vor putea rezerva online călătoria cu trenul, promite CFR Călători

de Vlad Barza HotNews.ro
Conducerea CFR Călători a anunțat că a luat măsuri pentru a facilita studenților emiterea legitimațiilor de călătorie online și prin automatele de vânzare. Astfel se va reduce timpul de așteptare la casele de bilete, iar modalitatea de rezervare a locului va deveni mult mai facilă pentru studenți. Intenția CFR Călători este ca măsura de emitere online a legitimațiilor de călătorie pentru studenți să poată fi aplicată la începerea anului universitar.
telemunca
Foto: pxfuel.com

Ajutorul de 2.500 de lei pentru telemuncă. Formularele necesare

de CZ HotNews.ro
Vineri, 11 Sept 2020 Economie | Consumator
A apărut Ordinul ministrului Muncii 1376/2020 în Monitorul Oficial de joi, care cuprinde declarația pe proprie răspundere și alte formulare pe care trebuie să le trimită firmele la agențiile de ocupare a forței de muncă pentru a beneficia de ajutoarele de câte 2.500 de lei pentru achiziționarea de laptopuri pentru telesalariați.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Clasamentul primelor 20 de bănci comerciale din România. Isărescu vrea să conteste la CCR definiția colaboratorului Securității. Nobelul și faptele, nu vorbe sunătoare. Nou regulament pentru grădinițe și școli

de DP HotNews.ro
Vineri, 11 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Experientele neplacute ale unui tanar care a incercat sa vanda un apartament ● Clasamentul primelor 20 de bănci comerciale din România ● România, campioană la fraudarea fondurilor europene în 2019. Cum fură românii banii UE ● Nou regulament pentru grădinițe și școli. Ce schimbări apar ● Eugen Rădulescu (BNR): Inflația negativă? Nu e nimic special, reducerea cererii în pandemie ● Nobelul și faptele, nu vorbe sunătoare ● Isărescu vrea să conteste la CCR definiția colaboratorului Securității ● Guntram Wolff, directorul Bruegel: Europa are capacitate, dar îi lipsesc spiritul antreprenorial și universitățile de top ● Guvernul a adoptat normele metodologice pentru programele IMM Leasing și IMM Invest.
Pensionari (Michael Folmer, Colectia Alamy via Profimedia Images)
Foto: Profimedia Images

Pensia medie a fost în trimestrul al doilea de 1436 de lei. Numărul pensionarilor:5,13 milioane

de DP HotNews.ro
Vineri, 11 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În trimestrul II din acest an numărul mediu de pensionari a fost de 5,132 milioane, în scădere cu o mie de oameni față de trimestrul precedent, a transmis vineri Institutul Național de Statistică. Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1436 lei, în creṣtere cu 0,9% faṭă de trimestrul precedent, mai arată comunicatul INS.
Prioritati pentru Bucuresti
Foto: AmCham

Problemele Bucureștiului identificate de AmCham România. Cum pot fi rezolvate cele legate de trafic: de la folosirea parcarilor mall-urilor, până la un singur bilet pentru toatele mijloacele de transport public

de F.B. HotNews.ro
Bucureștiul este pe primul loc în topul orașelor cu cel mai aglomerat trafic din Europa și pe locul 14 global, din 416 orașe analizate din 57 țări de pe 6 continente, reiese dintr-un document al Camerei de Comerț Americane – AmCham România, care emite și recomandări. Potrivit acestuia, în 2019, nivelul de congestie a traficului a fost de 52% (în creștere cu 4% față de 2018), ceea ce înseamnă că o călatorie de 30 de minute durează cu 52% mai mult.
digital sedation Oncomfort
Foto: Hotnews

Sedare digitală - ideea unui startup care a obținut o finanțare de 10 milioane de euro

de RA HotNews.ro
Joi, 10 Sept 2020 Economie | IT
Oncomfort este un startup belgian care vine cu o metodă revoluționară prin care vrea să amelioreze durerea și anxietatea fără medicamente, printr-o așa-numită numită "sedare digitală". Firma a obținut o investiție serie A de 10 milioane de euro. Iată cum foncționează produsul digital al acestui startup.
Untold
Foto: Facebook

Festivalurile Untold și Neversea se pregătesc să revină în 2021

de CZ HotNews.ro
Joi, 10 Sept 2020 Actualitate | Cultură
Industria de festivaluri a fost lovită puternic de criza coronavirus în 2020, dar se pregătește să-și redeschidă evenimentele în anul 2021. Untold și Neversea, dar și alte evenimente care strâng anual zeci de mii de participanți din țară și din străinătate, sunt pregătite pentru a reveni la normalitate în anul viitor - au informat joi organizatorii celor două mari festivaluri de muzică, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.
Steven van Groningen, presedintele Confederației Patronale Concordia
Foto: Raiffeisen Bank

Confederația Concordia: Ne întrebăm care este, totuși, obiectivul real al celor care sprijină această formă dezechilibrată a legii Dialogului Social și cerem respingerea proiectului

de DP HotNews.ro
​Propunerea de rescriere a Legii Dialogului Social, așa cum a fost aceasta depusă în Parlament în anul 2017, reprezenta rezultatul a șapte luni de dezbateri între sindicate și patronate, la inițiativa ministrului delegat pentru Dialog Social din guvernarea social-democrată din acea perioadă. Reprezentanții sindicatelor și cei ai patronatelor ajunseseră în 2017, după luni de negocieri, la un compromis rezonabil, stabilind unele premise ale îmbunătățirii dialogului social. în 2017 părea că exercițiul dialogului dă roade și cadrul legal care reglementează dialogul social poate fi îmbunătățit substanțial și într-un mod echitabil, transmit reprezentanții Confederației Patronale Concordia, care reunește cei mai importanți jucători din economie.
Mall
Foto: Profimedia Images

Magazinele cu produse nealimentare, în criză gravă. Patronii amenință cu proteste

de RA HotNews.ro
Joi, 10 Sept 2020 Economie | Companii
Situația magazinelor din retailul nealimentar continuă să fie una extrem de dificilă la aproape trei luni de la redeschiderea centrelor comerciale de tip mall, anunță Organizația Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL), care nu exclude posibilitatea unui nou protest, scrie Mediafax. Patronii se plâng în special de problema chiriilor.
Lire sterline
Foto: Dreamstime.com

TransferGo: Câți bani mai trimit acasă românii din Marea Britanie

de CZ HotNews.ro
Joi, 10 Sept 2020 Economie | Finanțe
Serviciul de transfer de bani transfrontalier TransferGo a remarcat o creștere a sumelor trimise acasă de românii care muncesc în străinătate, în contextul apropierii redeschiderii școlilor, după vacanță.
Control polita RCA emisa online
Foto: Politia Romana

Nu vă bazați pe polița RCA emisă electronic când călătoriți în afara României: Asigurătorii recomandă șoferilor să aibă la ei asigurarea pe hârtie, chiar și în Spațiul Economic European

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 10 Sept 2020 Economie | Asigurari
Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a atenționat joi că recentele modificări legislative privind dovada asigurării RCA în format electronic ori prin interogarea bazei de date AIDA, în cazul unui control al documentelor de asigurare, intră în vigoare de vineri, 11 septembrie, și au aplicabilitate numai pe teritoriul României. Sorin Greceanu, directorul general al BAAR explică pentru HotNews.ro de ce este recomandat să ai la tine contractul pe hârtie, chiar și în spațiul Economic European în care teoretic s-a renunțat la controlul documentelor de asigurare la trecerea frontierelor.
Un proiect incurajeaza plata salariatilor "in plic"
Foto: Pixabay
​DOCUMENT

Un proiect ciudat, susținut de un parlamentar fost USR-ist și patru de la PSD, invită antreprenorii să-și plătească angajații la negru

de F.B. HotNews.ro
Ar fi nevoie de ceva educație economică în zona parlamentară, altfel nu ar apărea proiecte precum cel despre care scriem acum. Cinci deputați, unul independent, fost USR (Dohotaru Adrian-Octavian), și patru de la PSD (Manole Petre-Florin; Mînzatu Roxana, Simonis Alfred – Robert, Solomon Adrian), vor ca antreprenorii să fie obligați la împărțirea profitului net cu salariații în procent de minim 7,5% (cel mult 25%). E campanie, e adevărat, dar pare că nu au gândit până la capăt asta. Nu există în expunerea de motive calculat un impact bugetar. Nici măcar nu știm cum au ajuns la procentul de 7,5%.
idealista
Foto: Hotnews

Un site de anunțuri imobiliare din Spania a fost vândut cu 1,3 miliarde de euro

de CZ HotNews.ro
Joi, 10 Sept 2020 Economie | Imobiliar
Tranzacție majoră în business-ul online din Europa: un site de anunțuri imibiliare din Spania a fost cumpărat cu 1,3 miliarde de euro de către o un fond de investiți suedez, valoarea platformei crescând astfel de aproape 9 ori în 5 ani.
Tablete
Foto: msit asia

În ziua în care ar trebui să livreze aproape 83.000 de tablete cu internet către școlile din București și alte 14 județe, Orange încă așteaptă invitație de la Ministerul Educației pentru semnarea contractului

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 10 Sept 2020 Economie | Telecom
Orange a confirmat joi pentru HotNews.ro semnarea acordului-cadru pentru livrarea celor aproape 83.000 de tablete dotate cu internet pentru școlile din București și alte 14 județe, dar spune că urmează să primească invitația pentru semnarea contractului subsecvent. Conform obligațiilor asumate la licitație, termenul limită pentru livrarea tabletelor ar fi astăzi, 10 septembrie. Cornelia Nagy, șefa ONAC, autoritatea care a organizat licitația, spune că Ministerul Educației este cel care ar trebui să semneze acum acest contract, fără de care nu există un angajament legal pentru care să înceapă livrarea tabletelor. Vezi în articol toată oferta Orange: prețul unei tablete cu internet inclus pe 2 ani este de 498,8 lei (fără TVA).
email
Foto: Dreamstime.com

Patru din zece email-uri pe tema pandemiei COVID sunt spam

de RA HotNews.ro
Joi, 10 Sept 2020 Economie | IT
Peste 40% dintre email-urile pe subiectul pandemiei primite în primele șase luni din 2020 sunt mesaje nesolicitate, multe dintre acestea fiind frauduloase sau infectate cu diverse amenințări informatice, arată datele producătorului de soluții de securitate Bitdefender.
Florin Citu
Foto: facebook

Florin Cîțu: MFP va continua cu obligațiuni Fidelis pentru populație prin bursă, la finalul anului sau la începutul lui 2021/ Ar trebui redeschisă discuția cu privire la listarea Hidroelectrica

de F.B. HotNews.ro
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) ar putea lansa emisiuni de obligațiuni pe bursă, spre finalul acestui an sau la începutul anului viitor, după cele trei lansate recent, reiese din declarațiile ministrului lui Florin Cîțu. De asemenea, el s-a arătat susținător al unei eventuale listări a companiei Hidroelectrica.
Noua casa
Foto: Hotnews

BCR primește începând de joi cereri pentru Noua Casă. Vezi cât vei avea rata, după calculele băncii

de DP HotNews.ro
Banca Comercială Română (BCR) primește, începând de astăzi, cereri pentru programul Noua Casă. BCR va acorda credite în limita plafonului de 600 milioane de lei, pentru care oferă o dobândă de 2% + IRCC, avans de minimum 5% și comision 0 pentru analiza dosarului, transmit reprezentanții instituției de credit. Suma maximă care poate fi obținută poate ajunge la 119.000 euro, iar termenul maxim de acordare este de 30 de ani. Creditele Noua Casă BCR se acordă în limita plafonului disponibil alocat la începutul anului.
Huawei Store Shenzen
Foto: Tea | Dreamstime.com

Huawei va instala în 2021 sistemul său de operare pe smartphone-uri

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 10 Sept 2020 Economie | IT
Huawei va pune în 2021 pe smartphone-uri sistemul său de operare Harmony OS la care compania lucrează de peste un an, a declarat un director al grupului chinez, grup care a vândut anul trecut 240 de milioane de smartphone-uri. Huawei a avut de suferit din cauza sancțiunilor impuse de SUA și nu mai poate instala pe telefoanele noi sistemul Android și Google Mobile Services. Business-ul a fost lovit și din cauza unor noi interdicții legate de achiziția de componente și software de la companii americane.
Lucrari la terminalul aeroportului Brasov
Foto: Aeroportul Internațional Brașov/Facebook

​FOTO Aeroportul Brașov - Lucrările avansează, acoperișul ar trebui montat până la final de septembrie

de Vlad Barza HotNews.ro
Șantierul aeroportului de la Brașov a pornit în martie, iar lucrările au avansat, astfel că până la sfârșitul lunii terminalul aeroportului de la Ghimbav va avea acoperișul finalizat și se va putea apoi lucra în siguranță la finisajele și instalațiile interioare. Mulți spun că se lucrează mai ”vioi” fiindcă este campanie electorală, iar aeroportul este temă ”fierbinte” pentru unii candidați. Semnarea procesului-verbal de recepție a lucrărilor a fost anunțată pentru 1 martie 2021. Deschiderea Aeroportului Internațional Brașov este programată pentru a doua parte a anului viitor.
Podul Calafat-Vidin
Foto: DanubeBridge2.com

De ce podul Calafat - Vidin este un dezastru feroviar

de Vlad Barza HotNews.ro
Sunt mai multe exemple europene ce arată că deschiderea unui pod între două țări schimbă mult regiunea, creează locuri de muncă și ajută turismul. Nu s-a întâmplat asta și în cazul orașelor Calafat și Vidin între care în 2013 s-a deschis un pod rutier ce include și o cale ferată. În prezent, un singur tren de pasageri pe sens trece pe pod și multe lucruri au rămas neterminate în regiunea dunăreană. Ambele orașe sunt în declin, românii și bulgarii au avut multe neînțelegeri, nu sunt prea dornici să colaboreze, iar infrastructura din regiunea podului este slab dezvoltată, atât la nord, cât și la sud de Dunăre. Podul Noua Europa nu a adus și o nouă prosperitate, iar în articol puteți citi de ce.
Caz de sinucidere
Foto: iStock/Stirile ProTV

Eurostat: ​Opt din 10 sinucigași sunt bărbați

de DP HotNews.ro
​Aproximativ 48.700 de persoane din Uniunea Europeană (UE) s-au sinucis în 2016, ceea ce reprezintă 1% din totalul deceselor raportate în acel an, a transmis joi Eurostat. Aproape 8 din 10 sinucideri (77%) au fost în rândul bărbaților. Rata suicidului a fost de 11 decese la suta de mii de locuitori, mai arată Eurostat, cele mai multe sinucideri înregistrându-se în Lituania iar cele mai mici în Cipru. În România, acest indicator este de sub 10 sinucideri la suta de mii de români.
Aston Martin Victor
Foto: Aston Martin

Galerie FOTO Cum arată Aston Martin Victor, mașina unicat construită de compania britanică

de S.J. HotNews.ro
Joi, 10 Sept 2020 Economie | Auto
Noul Aston Martin Victor ar putea fi cel mai tare model ediție specială produs de compania britanică în ultimele decenii, scrie Business Insider.
Inflatia a coborat la 2,8% in august
Foto: sxc.hu

Rata inflației a coborât la 2,7% în august. Creșterea prețurilor ar trebui re-calculată în funcție de noile obiceiuri de consum din pandemie

de DP HotNews.ro
Rata anuală a inflației a coborât la 2,7% în luna august a acestui an, de la 2,8% în iulie, după ce mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,45%, serviciile cu 2,97%, iar mărfurile nealimentare cu 0,75%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică. E drept, inflația- acest indicator crucial pentru politica monetară, negocierile salariale, sau nivelul impozitelor- în vreme de pandemie mai degrabă complică lucrurile decât să le limpezească. Și spun asta pentru că obiceiurile de consum s-au schimbat dramatic. Potrivit datelor INS, intrările la cinema, teatre etc s-au scumpit în august față de iulie cu 0,7%. Deși ele au fost închise. Problema e la coșul de consum utilizat, a cărui revizuire ar trebui făcută în funcție de noile obiceiuri de consum.
Alexandru Paunescu, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB
Foto: Hotnews

5 ani de CSALB: Ștergeri de datorii de 298.000 de lei, 52.000 de CHF sau 44.600 de Euro/ Unele cazuri și-au găsit rezolvarea într-o singură zi

de DP HotNews.ro
La începutul lunii septembrie, în urmă cu cinci ani, intra în vigoare Ordonanța Guvernului 38/2015 care înființa Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Transpunerea unor directive europene făcea posibilă funcționarea și în România a centrelor de soluționare alternativă a disputelor dintre consumatori și comercianți, pe modelul practicat în alte țări vest-europene. Deși directiva recomandă costuri modice pe care consumatorul să le suporte pentru negocierea cu banca sau IFN-ul, ordonanța a promovat gratuitatea pentru acest serviciu în România. Tot pe model european, această formă de “justiție privată” este susținută financiar de comercianții care au provocat nemulțmirea consumatorilor.
Tablete
Foto: msit asia

Statul a semnat acordul cu Orange pentru achiziția și livrarea a aproximativ 83.000 de tablete cu internet în școlile din București și alte 14 județe. Termenul limită de livrare este 10 septembrie

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | Telecom
Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a semnat miercuri, 9 septembrie, un acord-cadru cu Orange pentru achiziția a aproximativ 83.000 de tablete cu internet pentru o perioadă de 2 ani, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cornelia Nagy, președintele autorității. Orange ar trebui să semneze acum contractul subsecvent cu Ministerul Educației și să livreze tabletele în școlile din București și alte 14 județe până joi, 10 septembrie, în caz contrar riscând penalități conform obligațiilor asumate în urma lictației pe care a câștigat-o, a explicat șefa ONAC. Vezi în articol când va fi reluată licitația pentru restul de peste 160.000 de tablete.
fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

Ajutoarele de 1 miliard Euro pentru IMM: Modificările intrate în etapa a doua din Parlament

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
O serie de modificări adoptate de Senat la ajutoarele de 1 miliard de euro promise PFA-urilor, IMM-urilor, cabinetelor medicale și ONG-urilor au ajuns la Camera Deputaților și au fost distribuite comisiilor pentru pregătirea raportului și a avizelor pentru plen.
android
Foto: commons.wikimedia.org

Google lansează Android 11: Noua versiune a sistemului de operare îmbunătățește multitasking-ul telefoanelor

de RA HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | IT
Google a lansat noua versiune a sistemului de operare Android 11 a fost lansat oficial, marți, după mai multe luni în care a rulat versiunea beta. Noul sistem îmbunătățește multitasking-ul telefoanelor și vine cu o serie de funcții noi, precum Bubbles sau screen recorder, și măsuri de protecție a datelor personale.
Gara de la aeroport
Foto: CFR Infrastructura

FOTO Trenul Gara de Nord - Aeroport, aproape de final - Nu s-a dat un termen oficial de deschidere, dar putem spera că trenurile vor începe să circule până la final de an

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | Industrie Feroviara
Stadiul fizic de execuție al lucrărilor este de 97% la linia de tren dintre Gara de Nord și Aeroportul Otopeni, a anunțat CFR Infrastructură, care nu a dat un termen exact despre când vor circula trenurile. Totuși, mai sunt ceva lucrări de executat și pare greu de crezut că vom putea circula mai repede de jumătatea lui noiembrie, deși mai probabilă este luna decembrie.
software
Foto: PxHere

Competiția IT organizată de NASA în România trece în online și dă startul înscrierilor

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | IT
NASA Space Apps Challenge deschide înscrierile pentru a cincea ediție a hackthonului desfășurat în mai multe orașe din România și în alte peste 200 de puncte de pe harta lumii. La ediția din acest an, organizată online, sunt invitați pasionații de tehnologie, programatorii, creativii, persoanele cu spirit antreprenorial și toți cei care, prin soluțiile ingenioase propuse, pot contribui la noi descoperiri științifice care să ajute la îmbunătățirea vieții pe Pământ.
Fonduri pentru startupuri
Foto: Pixabay

Finanțări de 400 milioane dolari pentru startup-uri IT europene, printr-un nou fond de investiții

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile IT europene axate pe software pentru companii pot obține finanțări de capital de risc printr-un fond de investiții în valoare totală de 400 de milioane de dolari, lansat miercuri.
Cum s-a mișcat leul in ultimii 2 ani si mai ales la ce sa ne asteptam in viitor
Foto: Pixabay

Euro se apropie de 4,86 lei și nu sunt semne că se va opri acolo. De la începutul anului leul a pierdut 1,67% în fața euro, în timp ce forintul a marcat o depreciere de aproape 10% iar zlotul polonez de aproape 5%

de DP HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Cotația medie a tranzacțiilor euro/leu calculată zilnic de Banca Centrală și publicată în fiecare zi la ora 13 a fost miercuri de 4,8590 lei pentru un euro. Fără discuție, este un nivel încă neîntâlnit al leului, dar o economie ca a noastră nu poate susține un leu puternic, cu atât mai mult cu cât avem parte de zgomot politic din belșug și de propuneri de legi economice făcute fără minime cunoștințe în domeniu care mai mult tulbură apele decât să le limpezească. Față de începutul anului, deprecierea leului față de euro este astăzi de 1,67%. În aceeași perioadă, forintul a pierdut 9,74% din puterea sa în fața euro, zlotul polonez s-a depreciat cu 4,7% iar coroana cehă cu 4,4%.
Elon Musk
Foto: Wikimedia Commons

Elon Musk a pierdut 16,3 miliarde de dolari după prăbușirea acțiunilor Tesla

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | Burse
Averea netă a lui Elon Musk a scăzut marți cu 16,3 miliarde de dolari, cel mai sever declin înregistrat într-o singură zi în istoria indicelui miliardarilor realizate de Bloomberg, după ce prăbușirea acțiunilor Tesla a continuat, transmite Bloomberg.
Cyscale Team
Foto: Hotnews

Un startup românesc de scuritate de date vrea investitiții de 300.000 de euro prin listarea pe SeedBlink

de RA HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | IT
Cyscale, un startup care dezvoltă soluții de securitate a datelor salvate în cloud, se listează pe platforma de crowdfunding SeedBlink. Managementul firmei vrea să obțină 300.000 de euro prin listarea pe platforma care se adresează startup-urilor de tehnologie. Cum foncționează Cyscale.
Masini
Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Ce mașini au cumpărat românii în primele opt luni

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | Auto
Piața mașinilor noi este, după 8 luni, cu 38% mai mică decât anul trecut, iar la mărcile din top 10 Hyundai și Toyota au avut cele mai mici scăderi, în timp ce Suzuki și Renault au declin mai mare de 45%. Toyota Aygo a fost cel mai căutat autoturism de clasa A, Sandero conduce la Clasa B, iar Logan este pe primul loc la clasa C. La SUV-uri Duster este pe primul loc, iar mașinile electrice au un an foarte bun.
ANAF - Agentia Nationala de Administrare Fiscala
Foto: Hotnews

Cinci loturi de marfă cu 2,3 milioane de măști medicale neconforme, redirecționate în afara UE de către Vama de la Otopeni

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Cinci loturi de marfă cu origine China sosite în Aeroportul Henri Coandă, (în total 2,3 milioane bucăți măști medicale) având ca destinatari societăți comerciale cu sediul în România, au fost supuse controlului vamal, ca urmare a analizei de risc efectuată de funcționarii vamali din cadrul Biroului vamal de frontieră Otopeni Călători, se arată într-un comunicat al ANAF.
depozit-distribuitori
Foto: PxHere

Marketplace pentru spații de depozitare, cu investiții de 200.000 euro: Cum se închiriază spațiile prin acestă platformă și cât costă

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | IT
Un marketplace pentru spații de depozitare a fost lansat în România și are în momentul de față peste 80 parteneri cu o suprafață totală a spațiului disponibil de aproximativ 65.000 metri pătrați. La noi în țară există peste 4,6 milioane metri pătrați de spații de depozitare, iar volumul de business generat de această industrie este de peste 2 miliarde de euro anual.
electro IT
Foto: Pexels

Altex cumpără o firmă distribuitoare de produse IT cu 2 milioane de euro

de RA HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | IT
Grupul Altex anunță finalizarea achiziției firmei românești de distribuție de produse de produse IT&C, Despec, în urma unei tranzacții de peste 2 milioane de euro.
Baterii
Foto: needpix.com

Războiul bateriilor - Duracell dă în judecată Energizer, acuzând-o că minte în reclame

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | Companii
​Duracell, parte a grupului Berkshire Hathaway deținut de Warren Buffett, a dat în judecată compania rivală Energizer acuzând că aceasta susține, în mod eronat, că una dintre tipurile de baterii ține cu 50% mai mult decât alte baterii alcaline. Lupta este în ambele părți: acum un an, Energizer chema Duracell în justiție tot pentru afirmații legate de cât durează bateriile, scrie Reuters.
Ford Puma
Foto: Ford

Producția auto a scăzut cu 22% în România, la opt luni

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | Auto
​În perioada iulie - august 2020, au fost produse în România un număr de 59.496 autoturisme, o creștere de 9.6% față de perioada similară din 2019, respectiv 54.282 unități, arată datele ACAROM. Dintre aceste mașini, 33.378 au fost produse în uzina Dacia de la Mioveni și 26.118 au fost produse de uzina Ford Craiova.
Energie
Foto: Hotnews

Programul Electric-Up publicat în Monitorul Oficial: 100.000 Euro pentru HORECA, cu avans 30%

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Ordonanța de urgență 159/2020, prin care se instituie programul Electric-Up, a fost publicată marți seara în Monitorul Oficial, cu unele modificări la acordarea ajutoarelor de câte 100.000 Euro pentru pensiuni, hoteluri și alte firme HoReCa, să-și monteze panouri solare și stații de alimentare a automobilelor electrice.
Business report
Foto: Hotnews

​Business report: ​Cât de bogați sunt candidații la Primăria București. Cursul leu-euro în piața comentariilor și în piața banilor. Cine nu și-a făcut viza de flotant nu va putea vota unde locuiește. Suntem Africa Europei în agrobusiness

de DP HotNews.ro
Miercuri, 9 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Cât de bogați sunt candidații la Primăria București. Topul averilor ● Ierarhia surselor de dezinformare și valorile neîncrederii ● Contracția economiei noastre - în linie cu multe economii din lume ● România este Africa Europei în agrobusiness: exportă materii prime și importă produs finit ● Inflație negativă sau zero în luna august ● Cîțu: Trebuie să evităm recesiunea tehnică, cel mai mare risc este la agricultură ● Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună ● Universitatea digitală ● Școala online, fără tablete, fără internet ● Europenii care își pot cumpăra cel mai ușor o casă și unde au crescut cel mai mult chiriile ● Cursul leu-euro în piața comentariilor și în piața banilor ● Alegeri locale 2020: Cei ce nu și-au făcut viza de flotant până acum nu vor putea vota acolo unde locuiesc.
florin iordache - ganea
Foto: Digi 24

Propunerile lui Iordache pentru controlul ANCOM, autoritatea care face licitația 5G, au trecut de Parlament: Deciziile vor fi luate de 7 oameni, din care 4 pot fi politicieni, contrar legislației UE

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Telecom
Senatul, for decizional, a adoptat marți schimbările inițiate de deputatul PSD, Florin Iordache, în conducerea ANCOM, autoritatea care va organiza licitația 5G și care monitorizează piața de peste 3,5 miliarde euro a comunicațiilor. Deciziile vor fi luate de 7 oameni, dintre care 4 pot fi politicieni, o experiență de 5 ani în științe sociale fiind de ajuns pentru numirea acestora. USR acuză crearea de sinecuri politice și un atac la independența acestei autorități, dar și o complicitate între PSD și PNL, în condițiile în care fiica președintelui comisiei IT din Senat a fost angajată consilieră a lui Sorin Grindeanu la ANCOM.
angajati
Foto: PxHere

ANOFM: Subvenții de 2.500 de lei pe lună pentru firmele care fac angajări

de CZ HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Cariere
Firmele private și alți angajatori pot obține subvenții de până la 2.500 de lei pe lună pentru fiecare șomer pe care îl angajează din anumite categorii de vârstă, a informat, marți, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Florin Cîțu
Foto: Captura video
​DOCUMENT

Ministerul Finanțelor a făcut public un document care contrazice aproape complet o postare a lui Florin Cîțu din 25 iunie. Un singur lucru din toată postarea a fost adevărat

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
De la finalul anului trecut, Florin Cîțu tot anunță că are un document, al fostului ministru (Eugen Teodorovici) care spune că se recomandă ca pensiile să nu fie majorate cu 40%. E adevărat, conține acest lucru acel document, făcut public astăzi de Ministerul Finanțelor. Totuși, în data de 25 iunie (link mai jos), Florin Cîțu a mai avut o postare în care a publicat o poză de pe prima pagină a documentului și a înșirat o serie de lucruri pe care le-ar conține. Ei bine, acele lucruri nu se află în document. Pur și simplu, informațiile înșirate de ministru pe 25 iunie nu par a fi adevărate.
Tablete alegeri locale
Foto: STS

STS a început să distribuie în țară peste 22.400 de tablete necesare organizării alegerilor locale

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Telecom
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat marți că a început să distribuie, în această perioadă, 22.475 de tablete necesare organizării alegerilor locale din acest an. Terminalele sunt predate operatorilor de calculator și informaticienilor pentru a fi utilizate în secțiile de votare și birourile electorale de circumscripție locală.
Magazinul Apple Marina Bay Sands, Singapore
Foto: Apple

TUR VIRTUAL Cum arată spectaculosul magazin plutitor construit de Apple în Singapore

de S.J. HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Companii
Cel mai nou recent magazin Apple a fost comparat cu o lanternă plutitoare, având un design unic care încorporează o cupolă de sticlă ce stă direct deasupra apei golfului Marina din Singapore, compania fondată de Steve Jobs făcând publice mai multe imagini spectaculoase cu interiorul clădirii, anunță The Verge.
Coronavirus Japonia
Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Contracția economiei japoneze a fost peste estimările inițiale / Cădere de 28,1% a PIB-ului

de S.J. HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Economia Japoniei – a treia la nivel mondial – a scăzut mai mult decât se credea inițial. Prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, produsul intern brut (PIB) a suferit un declin de 28,1%, cu 0,3% peste datele publicate în urmă cu trei săptămâni, notează CNBC citat de Mediafax.
Computer
Foto: Pixabay

Idei de afaceri românești: Platformă IT pentru fermieri, testare de site-uri și altele

de CZ HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | IT
O platformă IT cu date satelitare pentru fermieri și un sistem de testare a site-urilor și aplicațiilor se numără printre ideile de afaceri dezvoltate de 4 startup-ur românești acceptate la acceleratorul Orange Fab.
Cresterea cu 40% a pensiilor va costa Romania
Foto: Pixabay

Creșterea cu 40% a pensiilor ar fi o mână întinsă către FMI/ BNR cumpără titluri de stat ca să ajute bugetul

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
O noutate de la începutul pandemiei în România a fost că Banca Națională a României (BNR) a cumpărat titluri de stat de pe piața secundară, fiind o situație excepțională. Din aprilie până în august, suma totală a fost de peste 5,2 miliarde lei. De asemenea, odată cu rectificarea bugetară, pensiile au crescut cu 14%, dar în Parlament e posibil să fie majorat procentul la 40%, din inițiativa PSD. Și 14% se făcea prin împrumuturi, dar 40%? Banii ăia trebuie împrumutați și întrebarea este dacă BNR va „printa” bani pentru asta. ANAF e clar că nu va colecta așa de mult. Are nevoie de informatizare și, poate, restructurare. Prin urmare, cui i-au crescut veniturile cu 40% anul ăsta? Deci, cineva trebuie să-ți dea banii. Vor dori investitorii să ne împrumute? Altfel, la începutul anului 2021 vine FMI să ne ajute.
Skoda Fabia
Foto: Skoda

Skoda exclude transformarea într-un brand low-cost: Nu vom fi noua Dacia

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Auto
Skoda a exclus posibilitatea de a se transforma într-un brand cu modele mai accesibile, după modelul în care funcționează în prezent brandurile Dacia și Renault. "Nu vom fi noua Dacia", spun oficialii mărcii care au făcut declarații în presa cehă și germană. Grupul Volkswagen a anunțat la sfârșitul anului trecut că analizează opțiunea ca brandul Skoda să se adreseze în special piețelor din estul Europei, scrie publicația Automarket. Skoda a avut în ultimii doi ani vânzări record de câte 1,25 milioane unități.
ecommerce
Foto: Depositphotos

Oamenii de afaceri cred că simplificarea reglementărilor internaționale le-ar aduce mai mulți bani

de RA HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | IT
Doar 1 din 3 (33%) întreprinderi cu afaceri online sunt încrezătoare în prezent că sunt conforme cu standardele de reglementare și mai puțin de 1 din 4 (24%) sunt sigure că înțeleg ce reglementări îi afectează, arată un studiu.
Fintech
Foto: Pexels

Se caută startup-uri Fintech: Techcelerator dă startul înscrierilor. Proiectele pot primi finanțări de până la 200.000 de euro

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | IT
Techcelerator deschide înscrierile pentru cea de-a cincea rundă a programului de accelerare, care vizează startup-urile Fintech. Acestea se pot înregistra până la 1 octombrie 2020. Până la 12 startup-uri vor fi selectate pentru a intra în programul NEXT FinTech, derulat atât online, cât și offline și sunt eligibile să primească investiții de până la 200.000 de euro.
Rezonanta magentica
Foto: Dreamstime.com

Un fond de investiții susținut de UE preia două clinici private din București și numește un director cu experiență la Superbet și Carrefour

de CZ HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Companii
Fondul de investiții Morphosis Capital Fund I, susținut de Fondul European de Investiții, a preluat pachetul majoritar de acțiuni în Medima Health SA, o firmă care deține două clinici în București, și l-a numit director general al afacerii medicale pe Vlad Ardeleanu, un manager cu experiență la firma de pariuri sportive Superbet și lanțul de hipermarket-uri Carrefour.
Control RCA in trafic
Foto: Politia Romana

Cele trei modalități de a dovedi Poliției că ai asigurare RCA. Noile reglementări au fost publicate în Monitorul Oficial

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Asigurari
Începând din această săptămână, șoferii vor putea dovedi că au asigurare RCA valabilă, în cazul unui control în trafic al Poliției, prin oricare din următoarele trei modalități: prezentând polița și contractul RCA pe suport de hârtie sau în format electronic ori prin informația rezultată din interogarea bazei de date AIDA care conține polițele RCA valabile, încheiate pe teritoriul României. Aceste modificări legislative au fost publicate luni, 7 septembrie, în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare în următoarele 3 zile de la data publicării.
Despagubiri asigurari locuinte
Foto: Allianz-Tiriac Asigurari

Pandemia de COVID-19 nu a scăzut riscurile asupra locuinței: Ce despăgubiri au primit peste 4000 de proprietari care aveau casele asigurate în prima jumătate a acestui an

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Asigurari
Peste 4.000 de proprietari care aveau locuințele asigurate facultativ și au avut daune au primit, în prima jumătate din 2020, despăgubiri de peste 14 milioane de lei, în condițiile în care o astfel de asigurare costă în medie între 300 și 500 de lei pe an, a anunțat marți Allianz-Țiriac Asigurări. Cele mai mari pagube au fost provocate de incendii, însă cele mai frecvente daune au fost cauzate de inundațiile provocate de apa de conductă, de furtună și vijelii și de avariile la instalațiile de încălzire centrală.
Cel mai sever declin al PIB intr-un trimestru
Foto: sxc.hu

La reculul PIB din prima jumătate a anului au contribuit aproape toate ramurile economiei.INS atrage atenția că revizuirile datelor ar putea fi mai ample decât de obicei

de DP HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Contracția economică din trimestrul al doilea, de 10,5%, a venit pe fondul reculului a aproape tuturor segmentelor din economie, cele mai ample scăderi înregistrându-le industria, activitățile de spectacole, comerțul și sectorul Horeca, a transmis marți Institutul Național de Statistică într-o primă estimare provizorie a datelor privind evoluția economiei. INS admite că estimările “semnal” precum și cele publicate azi sunt afectate de dificultățile create de criza pandemică. Aceste dificultăți au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naționale și s-au concretizat printr-o creștere a ratei de non-răspuns, atrag atenția statisticienii. Pentru completarea informațiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua efectele asupra calității indicatorilor produși, iar revizuirile datelor ar putea fi mai mari decât de obicei.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Noul șef de la Combaterea Spălării Banilor: De la service auto la BAC la 32 de ani, două doctorate și mason „în adormire”. Unii copii pot lipsi de la școală din 14 septembrie. În ce condiții? PSD bombardează bugetul

de DP HotNews.ro
Marți, 8 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Unii copii pot lipsi de la școală din 14 septembrie. În ce condiții? ● PSD bombardează bugetul și impune din nou creșterea cu 40% a pensiilor și majorarea salariilor profesorilor ● Traseul noului șef de la Combaterea Spălării Banilor. De la service auto la BAC la 32 de ani, două doctorate și mason „în adormire” ● Hunedoara: Nici angajatii din schimbul III de la Termocentrala Mintia nu au intrat la lucru ● Consiliul Concurenței face anchetă în unitățile de service auto ● Primele gaze noi ies din Marea Neagră la sfârșitul lui 2021 ●Casele de schimb cotează cursul de vânzare sub cursul BNR ● Creștere semnificativă a costului orar al forței de muncă, pe contrasens cu scăderea puternică a PIB ● Navalnîi, Belarus și frica de propriul curaj ● Impresii și evoluții pandemice: creditarea pare să își revină, profitabilitatea se menține decentă dar neperformanța crește.
Fonduri dreamstime
Foto: Dreamstime.com

Fonduri europene de 1,2 milioane Euro pentru o cercetătoare româncă

de CZ HotNews.ro
Luni, 7 Sept 2020 Economie | Cariere
O cercetătoare româncă a obținut fonduri europene de aproape 1,2 milioane de euro din programul UE pentru inovare și cercetare Orizont 2020, pentru un proiect de istorie medievală pe care îl va dezvolta la Cluj.
Cartierul general Google din Mountain View, California
Foto: Wikipedia

Ce salarii au angajații Google: Cât câștigă IT-iștii sau managerii de marketing ai companiei

de RA HotNews.ro
Luni, 7 Sept 2020 Economie | IT
Googe este cunoscută ca fiind una dintre companiile cu cele mai mari salarii dintre giganții IT americani. Câți bani câștigă un inginer Google sau un manager de marketing pentru produse? Compania dezvăluie anual o parte dintre ofertele sale salariale pentru angajații care au nevoie de vize, iar BusinessIsider a publicat o parte dintre aceste oferte.
Apple iPhone
Foto: Eremin | Dreamstime.com

Ce va aduce nou Apple iPhone 12 și când s-ar putea lansa

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 7 Sept 2020 Economie | IT
Presa a scris mult despre noua generație de iPhone și ce va aduce ea, dar multe lucruri încă nu se știu. Se pare că vor fi patru modele noi, cel mai performant urmând să aibă ecran uriaș, de 6,7 inci, iar Apple va lansa în două etape iPhone-urile, cu câte două modele în fiecare ”val” de lansări. Vor fi și schimbări de design, iar iPhone va avea și conectivitate 5G, estimările fiind că ar putea fi produse 75 de milioane de terminale 5G în lunile de până la finalul anului.
Romania e pe locul V in UE ca restantieri la rate si facturi
Foto: pixabay.com

România, pe locul V în topul european al popoarelor care întârzie la plata ratelor și facturilor

de DP HotNews.ro
Ponderea românilor care întârzie la plata ratelor și a facturilor de utilități este 16,5%, țara noastră fiind pe locul al 5-lea în UE, după Grecia, Bulgria, Cipru și Italia, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. Grecii sunt cei mai mari restanțieri, circa 43% din familiile lor având astfel de restanțe. Ei sunt urmați de bulgari (cu circa 32% restanțieri) , de ciprioți (21,6%) și de italieni (18,6). La polul opus , cu 0% restanțieri sunt luxemburghezii, olandezii (3,8%) și nemții (4,6% dintre familiile de germani au restanțe la facturi sau rate).
Bunuri detinute de gospodarii
Foto: Pixabay

Calculatoarele și autoturismele devin din ce în ce mai răspândite în România. Sunt și gospodării care nu-și permit

de F.B. HotNews.ro
Traiul decent este legat, printre altele, de bunurile de folosință îndelungată, atât electrocasnice cât și electronice. Față de 2018, în anul următor se văd modificări în privința deținerii unor astfel de bunuri, pe ansamblul gospodăriilor. Totuși, există încă discrepanțe la nivelul gospodăriilor, dacă sunt împărțite pe categorii. Unele dintre ele nu-și permit anumite bunuri, mai ales dacă ne uităm în statistică și vedem că peste o treime dintre gospodării (34,1%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieții, iar dacă se iau în considerare și cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 77,2% din totalul gospodăriilor.
Google Cloud
Foto: Google

Italia: Apple, Google și Dropbox, investigate pentru practici anticoncurențiale

de S.J. HotNews.ro
Luni, 7 Sept 2020 Economie | Companii
Autoritatea italiană responsabilă de concurență a anunțat luni că va investiga serviciile de stocare în cloud ale Apple, Dropbox și Google după ce a primit mai multe reclamații privind presupuse practici anticoncurențiale, relatează CNBC.
Amazon Seller
Foto: Amazon

Amazon se luptă cu review-urile false la produse de pe marketplace

de CZ HotNews.ro
Luni, 7 Sept 2020 Economie | Consumator
Mii de review-uri false au inundat marile platforme marketplace, pentru promovarea înșelătoare a produselor unor seller-i independenți, gigantul Amazon dând, însă, asigurări că le combate folosind tehnologii puternice de machine learning, transmite CNBC.com .
Noile Logan, Sandero si Sandero Stepway
Foto: Dacia

Dacia prezintă cea de-a treia generație a modelelor Logan, Sandero și Sandero Stepway

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 7 Sept 2020 Economie | Auto
Dacia prezintă cea de-a treia generație a modelelor Logan, Sandero și Sandero Stepway. Noul Logan este mai lung, are o siluetă complet redesenată și o serie de elemente estetice ale noului Logan se regăsesc și pe noile Sandero și Sandero Stepway, ”printre acestea figurând semnătura luminoasă în formă de Y, ecartul redus între roți și pasajele acestora, precum și noul design al mânerelor de uși”, spune Dacia. Modelele vor fi prezentate oficial pe 29 septembrie.
remote work
Foto: Hotnews

Industriile care s-au adaptat cel mai bine în pandemie. În ce soft-uri vor investi firmele până la sfârșitul anului

de RA HotNews.ro
Luni, 7 Sept 2020 Economie | IT
Transformarea digitală a devenit, azi, vitală pentru aproape toate afacerile, de la giganți industriali la mici întreprinderi antreprenoriale. Vorbim despre reașezarea radicală a modului în care folosim tehnologia, oamenii și procesele pentru a menține și dezvolta business-urile, arată analiza unei firme românești de IT.
lista neagra_licitatii trucate
Foto: Consiliul Concurentei

După Electrica și Intrarom, și Siveco cere să fie eliminată din 'lista neagră' a companiilor care ar fi trucat licitații publice

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 7 Sept 2020 Economie | Telecom
Siveco este cea de-a treia companie, după Electrica și Intrarom, care solicită public eliminarea din 'lista neagră' a companiilor care ar fi trucat licitații publice în ultimii trei ani, listă realizată de Consiliul Concurenței și Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP). Siveco susține că includerea sa în această listă ar fi nelegală atât pentru că nu este o decizie definitivă în instanță cu privire la această sancționare, cât și pentru faptul că au trecut cei 3 ani de când a fost emisă decizia de sancționare. De notat că Siveco nu a avut probleme să câștige un nou contract public major pentru mentenanța sistemului IT la APIA nici după ce a fost sancționată de Consiliul Concurenței.
Legea privind interzicerea listarilor pentru 2 ani ar putea fi modificata
Foto: Ministerul Economiei
​DOCUMENT

Guvernul ar putea modifica legea prin care nu se pot face listări timp de 2 ani, pentru a putea fi aplicată cum ar fi dorit PSD. Ar rezolva unele probleme

de F.B. HotNews.ro
La inițiativa PSD, anul acesta a fost adoptată o lege prin care se interzic listările pe bursă ale companiilor de stat timp de 2 ani. HotNews.ro a scris despre acest lucru atât înainte, cât și după adoptare. Pentru că au fost indicate unele probleme în aplicarea legii de către Curtea Constituțională, Ministerul Economiei a pregătit un proiect prin care să consolideze ideea avută de legiuitori, adică de Parlament (proiectul fiind al PSD), și să rezolve unele probleme ce pot să apară în practică ce pot duce la blocaje în economie.
Sediu Loteria Romana
Foto: Loto.ro
DOCUMENT

Românii ar putea achiziționa online bilete pentru Loto sau folosind terminale autonome

de F.B. HotNews.ro
​Coronavisul a adus schimbări și în cadrul companiei Loteria Română. Astfel, românii ar putea juca online. Practic, prin intermediul site-ului se pot înscrie la extragere, iar biletul va fi emis online, conform unui proiect de Hotărâre. Participantul poate decide dacă-l printează sau nu.
Business report
Foto: Hotnews

​Business report: ​Ultima fabrica de sticla din Romania si-a inchis portile. Dealerii se așteaptă ca euro să sară luni de 4,85 lei Dan Dungaciu: „Dumnezeu își ia revanșa!”. Salariul minim poate crește anul viitor

de DP HotNews.ro
​Ultima fabrica de sticla din Romania, care functiona la Avrig, si-a inchis portile ● Dealerii se așteaptă ca euro să sară luni de 4,85 lei la cursul BNR ● Orban vrea ca bugetul pe 2021 să fie votat de Parlamentul ales pe 6 decembrie ● Sindicatul polițiștilor, reacție dură după ce ministrul Bode a dat vina pe șofer ● Prim-ministrul spune că salariul minim poate crește anul viitor ● Dan Dungaciu: „Dumnezeu își ia revanșa!” – versiunea turcească ● Inventatorul noviciok: Nu pot dormi, am un păcat pe conștiință ● Singur în jurul lumii. Viața se măsoară în experiențe, nu în ani ● Doar 13% din creșterea de criză a deficitului vine din scăderea veniturilor: restul e creștere de cheltuieli.
Trenul Maglev din Shanghai
Foto: Yinan Zhang | Dreamstime.com
Articol susținut de grupul Grampet

Cât de rapide vor fi cele mai iuți trenuri și de ce NU vom vedea prea multe care să ruleze cu peste 350 km/h

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, 6 Sept 2020 Economie | Industrie Feroviara
Câteva țări mari, în frunte cu China, au construit rețele întinse de trenuri de mare viteză și cele mai rapide rulează cu peste 300 km/h pe unele porțiuni. Deși un tren maglev de test a depășit chiar și 600 km/h și deși apar din când în când știri despre trenuri de pasageri ce vor rula cu peste 400 km/h, astfel de viteze vor rămâne extraordinar de rare. Trenurile de super-viteză creează și probleme, nu doar rezolvă unele, iar în articol puteți citi care sunt aceste probleme și de ce nu ar trebui să ne așteptăm la trenuri și mai rapide decât cele din prezent.
Oslo, Norvegia
Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Norvegia raportează primul deficit public din ultimii 25 de ani

de V.M. HotNews.ro
Duminică, 6 Sept 2020 Economie | Finanțe
Norvegia, cel mai mare producător de petrol din Europa de Vest, a raportat primul deficit public din ultimii 25 de ani, scrie Mediafax. Declinul a ajuns în T2 la 8 miliarde de euro, după ce autoritățile înregistraseră în primele trei luni ale anului un surplus de 2 miliarde de euro.
Sonda petrol
Foto: Flickr

Ministrul rus al energiei crede că petrolul va ajunge anul viitor la 55 de dolari barilul

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 5 Sept 2020 Economie | Energie
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, anticipează o redresare modestă a prețului petrolului în 2021, pe baza unei cereri reduse și a modificărilor induse de pandemie în comportamentul companiilor și al oamenilor.
Noutati fiscale in Monitorul oficial
Foto: monitoruloficial.ro

Trei noutăți fiscale, în Monitorul oficial: reduceri de impozite pentru capitaluri pozitive, corectarea unei probleme privind firmele cu an fiscal modificat pentru bonificații și suspendarea Loteriei bonurilor fiscale

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Câteva noutăți pe zona de fiscalitate au fost publicate în Monitorul oficial, după ce au fost adoptate de Guvern în ședința de joi. Astfel, trei lucruri atrag atenția, anume că se încurajează capitalurile pozitive, că loteria bonurilor fiscale ia o pauză și că se rezolvă o problemă prin care firmele cu an fiscal modificat nu putea beneficia de bonificațiile trimestriale.
Fonduri europene firme IT
Foto: Dreamstime.com

Fonduri europene 2020: Până la 20.000 Euro pentru startup-uri IT

de CZ HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile IT din România și Republica Moldova, axate pe tehnologii blockchain sau DLT, pot obține finanțări de până la 20.000 de euro, într-un accelerator de afaceri european susținut cu fonduri comunitare.
Mirela Calugareanu
Foto: Hotnews

Șefa ANAF este noul președinte CA la CEC Bank, în locul lui Valentin Mavrodin, care rămâne membru

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Adunarea Generala a Acționarilor CEC Bank, institutie de credit controlata integral de statul român, prin Ministerul de Finante, a aprobat numirea Mirelei Călugăreanu, șefa ANAF, în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al băncii, conform unui comunicat de presă. Asta se întâmplă la o zi după ce în Guvern s-a aflat un memorandum pe această temă, propus de Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.
Motorina
Foto: Stirile ProTV

Legea vânzării motorinei va afecta dur agricultura- Clubul Fermierilor Români

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Agricultura
Reprezentanții Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă consideră că agricultura din România va fi afectată din cauza legii de reglementare a procesului de vânzare a motorinei, care modifică Codul Fiscal și impune obligația pentru intermediarii de carburanți să aibă depozite speciale. Legea a primit vot favorabil pe 2 septembrie în Camera Deputaților, urmând să fie trimisă la promulgare. Potrivit estimărilor, prin aplicarea acestei lei ar fi eliminate din piață 980 de firme care se ocupau de comerțul cu motorina, deoarece nu dețin depozite, avantajate fiind marile companii.
Produse eco
Foto: Pixabay

UE vrea să crească producția și vânzările de alimente ecologice în statele membre

de CZ HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | EuROfonduri
Comisia Europeană va lua o serie de măsuri pentru creșterea cererii și producției în sectorul agroalimentar ecologic, printr-un Plan de acțiune pentru agricultura ecologică, pentru care a început vineri dezbaterea publică.
Francois BLOCH, CEO al BRD
Foto: Hotnews

Bloch, BRD: Cele mai afectate sectoare de pandemie sunt Horeca, industria manufacturieră, distribuția (nu cea a bunurilor de consum) și transporturile

de DP HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”La prima vedere, cele mai afectate sectoare sunt Horeca, industria manufacturieră, distribuția (alta decât cea a bunurilor de consum) și transporturile. Cine își va reveni cel mai repede este greu de prezis cu precizie pentru că actualul context este impredictibil prin definiție, marcat de o cerere slabă pentru bunurile neesențiale, legăturile economice sunt afectate si există foarte multă presiune pe majoritatea industriilor, care conduce la un impact asupra profilului de lichiditate al companiilor, indiferent de industrie”, spune CEO-ul BRD, Francois Bloch într-un interviu dat lui Norel Moise. ”Dacă ne uităm la cauzele celor două crize, nu există similitudini între ele. În 2007- 2008, criza a pornit din sectorul financiar și s-a extins în zone largi ale economiei mondiale, în timp ce acum ne confruntăm cu o criză de origine sanitară care are consecințe în economie”, mai spune Bloch.
Tunelul Ceneri
Foto: ceneri2020.sbb.ch

VIDEO În Elveția a fost inaugurat unul dintre cele mai lungi tuneluri feroviare din Europa

de Vlad Barza HotNews.ro
În Elveția a fost inaugurat tunelul Ceneri, al treilea dintr-un proiect gigantic care a fost gândit să transforme pentru totdeauna modul în care se circulă prin Alpi. Elveția a inaugurat în 2007 tunelul Lotschberg de 35 km, iar în 2016 a fost dat circulației și cel mai lung tunel din lume, Gothard Base (57 km). Proiectul numit Nouvelle Ligne Ferroviaire à travers les Alpes (NLFA) își propune să fluidizeze traficul de marfă pe axa Rotterdam - Genova.
O parte dintre functionarii de la Stat se plang ca nu sunt ajutati de sefi si colegi
Foto: Pixabay

De ce avem 2.000.000 de români care nu au lucrat niciodată. Nemulțumirile celor de la stat și celor din privat, când vine vorba de muncă

de DP HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Maria Cămărășanu nu a lucrat nicio zi la viața ei, deși se apropie de 50 de ani. Soțul ei câștigă suficient pentru amândoi, iar băiatul e IT-ist în Amsterdam și le mai trimite bani de acolo. În plus, cei doi locuiesc înafara Capitalei, unde Maria se ocupă de grădină, scutind din cheltuielile pentru traiul zilnic. Ca Maria sunt peste două milioane de români care nu au muncit o zi în viața lor. Dacă am reduce această masă la dimensiunile unui grup de numai 10 oameni, 4 ar avea sub 25 de ani, doi ar fi de 25-34 de ani, unul ar avea intre 35-44 de ani, unul intre 45-54 de ani iar ceilalți doi ar fi intre 55-64 de ani. Ca gen, o treime sunt bărbați iar două treimi sunt femei iar proporția urban/rural este cam aceeași.
Masina autonoma a Yandex
Foto: Yandex

Rușii de la Yandex mai investesc 150 milioane dolari în mașini fără șofer și reduc cota Uber din afacerea comună

de CZ HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | IT
Compania rusească de tehnologie Yandex, prezentă și în România prin serviciul său de ridehailing Yango, a anunțat vineri că mai investește 150 de milioane de dolari în divizia de mașini autonome pe care o deține împreună cu Uber, reducând totodată cota partenerilor americani din acest business comun.
Telemunca
Foto: VMware

Românii continuă să caute joburi care pot fi desfășurate de acasă

de RA HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Cariere
Joburile care pot fi desfășurate de acasă continuă să fie în topul preferințelor pentru angajații care caută un loc de muncă. Doar în august, candidații au efectuat aproape 100.000 de căutări pentru joburi în care activitatea de zi cu zi poate fi desfășurată de oriunde, potrivit BestJobs.
Lime_România
Foto: Hotnews

Trotinetele electrice Lime intră în încă două orașe românești

de CZ HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Auto
Trotinetele electrice Lime vor fi disponibile la închiriere prin aplicația de mobil în încă două orașe românești, începând din week-end-ul 5-6 septembrie 2020, a informat, vineri, startup-ul de mobilitate urbană, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Facebook
Foto: pixabay.com

Facebook vrea să plătească sute de mii de utilizatori să renunțe la rețeaua de socializare

de RA HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | IT
Facebook vrea să realizeze un studiu prin care va plăti până la 400.000 de utilizatori să renunțe la Facebook și Instagram în perioada de campanii electorale, scrie BusinessIsider.
Luca De Meo
Foto: Renault

Renault, planul de salvare și o reorganizare radicală - Cum vrea Luca de Meo să readucă grupul pe profit

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Auto
Renault trece printr-o perioadă neagră, dovadă că a avut pierderi de peste 7 miliarde de euro în prima parte a anului. În mai s-au anunțat o serie de măsuri, inclusiv renunțarea la un plan de investiții la Mioveni, iar acum, noul CEO Luca de Meo anunță o schimbare radicală a organizării grupului care va avea la bază patru mărci și nu se va mai axa pe zonele geografice. În plus, după mulți ani în care producția grupului a tot crescut, volumele vor tot scădea și planul este să se insiste pe mașinile cu marjă mare de profit, iar Renault să fie percepută ca o marcă ”prestigioasă” și Dacia să fie mai ”cool”.
Normele de aplicare pentru IMM Leasing
Foto: Pixabay
​DOCUMENT

Dobânda la IMM Leasing și bunurile noi sau second-hand finanțate: de la autocare, la PC-uri - Proiectul privind normele de implementare

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Programul IMM Leasing, după ce a fost corectat printr-un act normativ, pentru că în varianta inițială nu era aplicabil, a fost publicat recent în Monitorul oficial. Așadar, între timp au fost elaborate normele. Sunt în dezbatere, așa că cei interesați își pot face o idee cu privire la costuri, precum și la bunurile finanțabile. Au fost pe ordinea de zi a Guvernului de joi, dar în analiză.
Teren agricol
Foto: Wikipedia

Tinerii vor putea obține, prin concesiune, terenuri agricole de la stat

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Agricultura
Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de OUG privind acordarea de terenuri tinerilor fermieri. Potrivit actului normativ, aceștia vor putea obține terenuri de la stat, prin concesiune, de maximum 50 de hectare, a anunțat Ionel Dancă, purtător de cuvânt al Guvernului.
Statie incarcare masini electrice
Foto: Electrica

Programul Electric-Up, aprobat: 100 de milioane de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice și stații de reîncărcare vehicule electrice

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Energie
Guvernul a adoptat joi proiectul de OUG, inițiat de Ministerul Economiei, privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice plug – in, prin Programul de finanțare “ELECTRIC – UP”.
Bani pentru telemunca, dar mare atentie
Foto: Pixabay

Mare atenție la cei 2.500 lei pentru laptopuri, să nu luați amendă. Despre câți bani ar fi vorba

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Povestea o contabilă, înainte de a se adopta OUG 132, că s-a trezit în birou cu un angajat care a zis să-i dea „cei 2.500 lei”. Ea l-a întrebat, bineînțeles, despre ce este vorba. El i-a zis că a auzit că a primit 2.500 lei pentru laptopuri de la stat și că vrea banii, că știe el. A încercat contabila să-i explice că nu e încă în vigoare și așteaptă să vadă în Monitorul oficial pentru a înțelege exact ce este de făcut. După o perioadă în care el a tot susținut că a auzit la televizor și s-a scăpat că vrea să plece cu banii la mare, a plecat nemulțumit.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Daniel Dăianu: Va trebui sa avem o corectie macroeconomica nu peste mult timp/ Vedem numeroase grupuri ce nu agreeaza un sistem fiscal echitabil/ Vrem sau nu, in UE vor fi impuse noi taxe

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Când am citit Opinia Consiliului Fiscal la rectificarea bugetară, o serie de lucruri mi-au atras atenția. Se vorbea acolo de ”învingerea unor rețele de rezistență in societate” pentru a putea crește veniturile la buget ori despre anunțarea unui plan multianual credibil de consolidare fiscală. L-am invitat prin urmare pe profesorul Dăianu, cel care conduce Consiliul Fiscal, la o discuție despre cine formează acele rețele de rezistență, despre cum ar trebui să arate planul de consolidare de care vorbea, despre aderarea la euro dar și despre cea mai recentă carte a lui Martin Sandbu- The Economics of Belonging. A ieșit o discuție mult mai amplă despre taxe, economie, ipocrizia din politică, solidaritate și extremisme politice.
Tehnologia 5G
Foto: EAI

Schimbări în proiectul care transpune în legislație Memorandumul 5G cu SUA și de ce eliminarea chinezilor de la Huawei va afecta și rețelele 2G, 3G și 4G din România

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 3 Sept 2020 Economie | Telecom
Rețelele 5G nu se construiesc de la zero. Ele se bazează pe echipamente și software din tehnologii de comunicații mobile din generații anterioare, precum 4G sau 3G. Asta se spune destul de clar în proiectul care transpune în legislație Memorandumul 5G cu SUA, proiect care tocmai a suferit câteva modificări. Toți operatorii telecom din România folosesc acum în rețele echipamentele chinezilor de la Huawei, iar dacă acest producător nu va obține avizul CSAT, care să ateste că nu este o amenințare la adresa securității naționale, atunci operatorii trebuie să înlocuiasca aceste echipamente, nu doar 5G, din propriile rețele în termen de 5 ani.
Victor Cazacu-UPPER
Foto: Hotnews

Un român a deschis un startup de recrutare de IT-iști și a primit o finanțare de la fonduri de investiții, în Germania

de CZ HotNews.ro
Joi, 3 Sept 2020 Economie | Cariere
Un startup de resurse umane tech fondat la Berlin de un antreprenor român, care activează și în România, a obținut o finanțare seed din partea unor fonduri de investiții importante din Germania.
Teaser Dacia
Foto: Dacia

Dacia va prezenta în câteva zile noile Sandero și Logan

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 3 Sept 2020 Economie | Auto
Dacia a început un ”teasing” pe rețelele sociale și va prezenta în câteva zile noile generații Sandero, Sandero Stepway și Logan care vor veni, spun sursele, cu multe schimbări. Sandero a fost în ultimele luni printre cele mai vândute mașini din Europa. Noul CEO al Renault, Luca de Meo, declară într-un interviu pentru Le Point că poziția Dacia în segmentul low-cost este puternică și nu se va îndepărta de segment, însă marca trebuie să capete o imagine ”mai cool”.

CCIR reacționează la comunicatul NEPI Rockcastle spunând că e acționar majoritar al ROMEXPO. Istoricul terenului

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 4 Sept 2020 Economie | Imobiliar
Într-un comunicat de presă transmis joi, Grupul NEPI Rockcastle spunea că-și exprimă interesul de a oferi un preț Statului român pentru terenul de la ROMEXPO sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată. În acest sens, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) spune că toate clădirile, pavilioanele construcțiile anexe și platformele aferente Complexului Expozițional Romexpo se află în patrimoniul privat al Romexpo, societate al cărei acționar majoritar este CCIR, cu o participație de 91,26%.
Cum se vor acorda banii pentru laptopuri
Foto: Pixabay

Cum ar urma să se acorde cei 2.500 lei pentru laptopuri și alte dispozitive pentru angajați

de F.B. HotNews.ro
În prima parte a lunii august s-a dat o Ordonanță de Urgență (132/2020) prin care angajatorul poate primi 2.500 lei (pentru fiecare salariat) în scopul achiziționării de bunuri și servicii IT necesare desfășurării activității.

NEPI Rockcastle, interesată să ofere un preț pentru terenul de la ROMEXPO

de F.B. HotNews.ro
Joi, 3 Sept 2020 Economie | Imobiliar
​Grupul NEPI Rockcastle își exprimă interesul de a oferi un preț Statului român pentru terenul de la ROMEXPO sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dezvoltării unui proiect comercial, se arată într-un comunicat de presă.
Emmanuel Macron
Foto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images

Franța anunță un plan de relansare economică în valoare de 100 de miliarde de euro, echivalentul a 4% din PIB

de S.J. HotNews.ro
Guvernul Franței a anunțat un plan de relansare economică fără precedent ca magnitudine, executivul de la Paris pregătind fonduri în valoare de 100 de miliarde de euro, sumă echivalentă cu 4% din Produsul Intern Brut al țării, relatează Business Insider.
Masina electrica la incarcat
Foto: Tom Wang | Dreamstime.com

Românii și mașinile electrice - Cum arată cifrele față de țările din regiune și față de cele mai mari piețe europene

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 3 Sept 2020 Economie | Auto
Prima jumătate din 2020 a fost una record pentru mașinile 100% electrice, atât în întreaga Uniune Europeană, cât și în România, chiar dacă piața de la noi este încă minusculă. Austria, Polonia și Cehia sunt cele mai mari piețe din regiune pentru mașinile electrice, iar în România s-au înmatriculat în medie 100 pe lună în 2020. Numărul de modele full-electrice din piață crește constant, subvențiile au fost motivante și totalul stațiilor de încărcare se mărește în Europa.
Coronavirus Grecia
Foto: Profimedia Images

Economia Greciei s-a contractat cu 15,2%, cel mai sever declin din ultimii 25 de ani

de S.J. HotNews.ro
Produsul Intern Brut al Greciei s-a contractat cu 15,2% între lunile aprilie și iunie, cel mai sever declin economic trimestrial din cel puțin ultimii 25 de ani, amenințând să submineze un deceniu de câștiguri greu obținute după criza datoriilor suverane, relatează Reuters și Ekathimerini.
Taxe
Foto: Pixabay

Ce firme apelează la factoring în România. Totalul creanțelor gestionate a depășit 2,25 miliarde Euro

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Totalul creanțelor gestionate prin factoring în România depășește 2,25 miliarde de euro, potrivit Asociației Română de Factoring (ARF). Volumele realizate de sectorul FMCG au cea mai mare pondere din total, de aproximativ 24%, în valoare absolută însemnând peste 431 milioane de euro.
Radu Ghetea, in timpul discursului tinut la BVB
Foto: Hotnews

Ghețea (Libra Internet Bank): Listarea obligațiunilor băncii va crea posibilitatea lichidizării acestor investiții

de DP HotNews.ro
Listarea la Bursa de Valori București a obligațiunilor Libra Internet Bank va crea pentru deținătorii de obligațiuni ceea ce foarte multă lume își dorește, și anume posibilitatea lichidizării acestor investiții, a declarat, joi, Radu Grațian Ghețea, președintele Consiliului de Administrație al băncii la conferința de listare a obligațiunilor pe SMT-ul BVB, scrie Agerpres. Libra Internet Bank a atras 4,29 milioane euro, printr-un plasament privat de obligațiuni subordonate, negarantate și denominate în euro, derulat pe piața de capital în perioada 17 - 23 martie 2020. Astfel, Libra Internet Bank a făcut primul pas pe piața de capital din România și obligațiunile au intrat la tranzacționare, joi, 3 septembrie, pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) al Bursei de Valori București (BVB).
Kurzarbeit ar trebui modificat
Foto: Pixabay

Patru lucruri ce trebuie corectate la Kurzarbeit pentru a produce efectul dorit

de F.B. HotNews.ro
Mai este de muncit pe legislația privind Kurzarbeit în România. Trebuie îmbunătățită. În practică sunt câteva probleme ce ar trebui rezolvate pentru a fi mai apropiat de modelul german. În cadrul unui eveniment online al AHK România, o parte dintre acestea au fost scoase în evidență de către Anca Grigorescu, partener la bpv Grigorescu Ștefănică. În momentul de față nu prea e ceea ce trebuia să fie: un soi de muncă flexibilă și un ajutor pentru întreg mediul de afaceri.
Csaba Balint, membru CA al BNR
Foto: Hotnews

Csaba Balint, BNR: Cum se compară criza din 2020 cu cea din 2008?

de DP HotNews.ro
Al doilea trimestru al anului 2020 a fost o perioadă plină de provocări pentru economia românească, caracterizată de scăderi profunde nemaiîntâlnite în ultimii 25 de ani (de când datele trimestriale aferente PIB sunt disponibile). Într-o măsură mai mare sau mai mică, pandemia a afectat toate ramurile economiei, scrie Csaba Balint, membru al Consiliului de Administrație al BNR pe blogul băncii centrale. Însă, spre deosebire de criza din 2008, spune el, datele publicate cu frecvență lunară evidențiază faptul că recuperarea a început mai devreme, încă din luna mai. Iar în luna iunie ritmul revenirii a devenit deosebit de puternic, deschizând calea către o creștere robustă în trimestrul al treilea. Ulterior, ritmul revenirii este preconizat să se încetinească semnificativ.
cumparaturi-online-scoala-2020-2021
Foto: Hotnews

Cât vor cheltui părinții pe haine și rechizite pentru noul an școlar - studiu

de RA HotNews.ro
Joi, 3 Sept 2020 Economie | Consumator
84% dintre părinții români vor cumpăra lucruri pentru noul an școlar, 51% dintre ei având un buget între 500 și 1.000 lei. 15% dintre respondenți se gândesc să investească un buget de 4 cifre, peste 1.000 lei, în cumpărăturile pentru acest an școlar, arată un studiu realizat de o platformă online de fashion.
Noul logo Intel
Foto: Intel

Intel a lansat o nouă generație de procesoare și a schimbat logo-ul pentru prima oară după 14 ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 3 Sept 2020 Economie | IT
Intel a anunțat o nouă generație de procesoare, sub numele “Tiger Lake” cu care speră să recâștige cota pierdută în ultimii ani când a avut și probleme cu fabricația altor procesoare, ceea ce a adus întârzieri. Compania a anunțat și că își schimbă logo-ul, fiind pentru a treia oară în istoria sa când face asta.
Noua casa
Foto: Hotnews

Cât vei avea rata la ”Noua Casă”. Băncile au dat deja startul la program și pregătesc și soluții de creditare proprii pentru a ocoli dezavantajele programului guvernamental

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 2 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Prima instituție de credit care a transmis că a dat startul noului program guvernamental ”Noua Casă” este Raiffeisen Bank, instituția făcând încă de luna trecută simulări de credite ipotecare în cadrul noului program. Banca a primit deja primele cereri pentru ”Noua Casă” și a calculat primele pre-scoringuri, oferind însă clienților și un produs de creditare propriu. Ca exemplu, la un credit de 200.000 de lei luat pe 25 de ani rata lunara este 1.198,25 lei, DAE 5,75% pe an si valoarea totala platita de client de 371.259,67 lei, dacă clientul își încasează veniturile prin Raiffeisen Bank.
Apartamente in constructie
Foto: Flatfy

Câți ani trebuie să muncești pentru un apartament de 60 de metri pătrați dacă nu vrei să te îndatorezi la bancă. Depinde în ce parte a țării stai

de DP HotNews.ro
Clujenii trebuie să facă cel mai puternic efort dacă vor să își cumpere o locuință de 60 de metri pătrați fără a se împrumuta la bancă. Ei au nevoie de 139 de luni de muncă la salariul mediu din Cluj, în ipoteza absurdă că ar economisi întregul venit lunar, arată o analiză HotNews făcută pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și Analizeimobiliare.ro. Salariul mediu net în Cluj este al doilea cel mai ridicat din România (după București) de 3763 de lei, dar prețurile locuințelor sunt pe măsură. De asemenea, Clujul are o rată a șomajului printre cele mai reduse din țară, de numai 1,5%.
Cele mai mari ingrijorari ale oamenilor- coronavirus si somaj
Foto: Pixabay

Cele mai mari temeri ale oamenilor: coronavirusul, șomajul și sărăcia (raport)

de DP HotNews.ro
Circa jumătate din populația lumii consideră coronavirusul drept una din cele mai mari îngrijorări, conform concluziilor celui mai recent sondaj What Worries the World publicat de Ipsos. COVID-19 este menționat ca fiind principala grijă în 14 din cele 27 de țări chestionate și este cea mai mare preocupare pentru a cincea lună consecutivă. Pandemia este de departe prima îngrijorare în Japonia, Australia, Malaezia și Spania, cu peste jumătate din cetățeni foarte îngrijorați de acest subiect.
Pensie
Foto: Digi 24
 documente
(03 Sep 2020) PDF, 304KB

Persoanele care nu au stagiul de cotizare pentru pensionare pot să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale- Proiect de OUG

de C.P. HotNews.ro
Guvernul va discuta în ședința de joi un proiect de OUG privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice. Potrivit proiectului, persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată, să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale, pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. UPDATE Proiectul a fost discutat în ședința de joi, urmând să fie aprobat în perioada următoare.
Fonduri firme
Foto: Depositphotos

Ajutoare pentru magazinele din mall-uri care au fost închise: Circa 3.000 de firme vor primi 160 milioane lei

de C.P. HotNews.ro
Joi, 3 Sept 2020 Economie | Companii
Guvernul discută în ședința de joi un proiect de OUG privind acordarea de sprijin financiar din fonduri naționale pentru unele firme care nu au desfășurat activitate în starea de urgență, în contextul crizei COVID-19. Actul normativ se referă la firmele din centrele comerciale mari care au avut activitatea întreruptă total pentru o perioada de cel puțin două luni conform Ordonanțelor militare. Ajutorul va fi pentru plata unui procent din chiriile datorate. UPDATE Proiectul a fost discutat în ședința de joi, urmând să fie aprobat în perioada următoare.
comert online si comert clasic
Foto: Pixabay

Consumul privat s-a recuperat în formă de V și a crescut în primele 7 luni cu un timid 0,8%

de DP HotNews.ro
În luna iulie 2020, afacerile din comerțul cu amănuntul (un bun indicator privind evoluția consumului privat, principala componentă a PIB) au crescut față de luna precedentă atât ca serie brută cu 10,3%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 3,9%, a transmis joi INS. Pe primele 7 luni, comerțul cu amănuntul și-a revenit, depășindu-l pe cel înregistrat anul trecut în perioada similară cu 1,2% (serie brută) și respectiv 0,8% (serie ajustată).
Euro
Foto: Public Domain Pictures
 documente

Cum plănuiește Guvernul să redreseze economia cu banii europeni din cel mai mare pachet financiar al UE / Pe ce se vor cheltui peste 25 miliarde de euro- UPDATE

de C.P. HotNews.ro
Guvernul ar urma să aprobe în ședința de joi un proiect de OUG privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Relansare și Reziliență. Planul este necesar ca România să poată accesa banii europeni care vor fi alocați în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, în valoare de 560 de miliarde de euro, în cadrul celui mai mare dosar financiar al UE. Acest mecanism este primul și cel mai important pilon al Pachetului de Redresare de 750 de miliarde de euro anunțat la sfârșitul lunii mai de Comisia Europeană. Proiectul de OUG arată care sunt domeniile și proiectele pe care se vor cheltui circa 25 miliarde de euro. UPDATE Proiectul de OUG a fost aprobat.
Florin Citu
Foto: facebook
​DOCUMENT

Florin Cîțu vrea să-l înlocuiască pe Valentin Mavrodin de pe funcția de președinte CA la CEC Bank, dorind să o pună în loc pe șefa ANAF

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 2 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul va discuta joi, în ședința de Guvern, un memorandum prin care șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, ar urma să fie noul președinte al Consiliului de Administrație de la CEC Bank. Practic, ar urma să-l înlocuiască pe Valentin Mavrodin. Schimbarea ar fi dorită de Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.
Cristian Stefan (primul din stanga) la o conferinta a BNR
Foto: Piata Financiara

Cristian Ștefan, BNR: Se impune revizuirea sistemului legislativ aplicat IFN

de DP HotNews.ro
Intervențiile noastre, atât cele deja materializate cât și cele pregătite pentru etapa imediat următoare, vizează atenuarea efectelor negative asupra debitorilor, precum și asigurarea premiselor pentru ca instituțiile să-și poată concentra eforturile și fondurile de care dispun către continuarea activității de creditare. Astfel, pe diferite paliere, instituțiile financiare nebancare vor putea reduce temporar costul de reglementare, pentru a canaliza astfel de economii către susținerea activității de bază", spune Cristian Ștefan, Director Direcția Reglementare și Autorizare, BNR, într-un interviu acordat revistei Piața Financiară.
Generatia Z
Foto: commons.wikimedia.org

Cum s-a schimbat comportamentul de consum al tinerilor în perioada de criză - studiu

de RA HotNews.ro
Miercuri, 2 Sept 2020 Economie | Consumator
Comportamentul de consum al tinerilor a determinat o relocare a veniturilor în perioada stării de urgență, ca o consecință firească a limitărilor din acea perioadă. Astfel, tinerii au renunțat la distracție, și-au făcut cumpărăturile online și au devenit mai conștiincioși cu gestionarea banilor. Din punct de vedere psihologic, creșterea consumului de produse precum dulciuri și snacksuri sau jocuri a fost justificată în condiții de restricții externe, aceasta fiind considerată o soluție pentru reducerea nivelului de stres.
Skoda Enyaq iV
Foto: Skoda

VIDEO Skoda lansează cel mai scump model al său: SUV-ul electric Enyaq iV

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 2 Sept 2020 Economie | Auto
Skoda a prezentat primul său SUV 100% electric, model de peste 4,6 metri lungime care va fi produs la uzina Mlada Boleslav din Cehia și ajunge să coste și 43.000 de euro, fără subvenții. În funcție de versiunea aleasă, autonomia promisă este între 340 și 510 km.
Error_404 la Academia Romana
Foto: Hotnews

Academia Română revine cu explicații: Cine a elaborat și de ce a șters apoi comunicatul în care susținea că tehnologia 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 2 Sept 2020 Economie | Telecom
Academia Română a comunicat miercuri către HotNews.ro că documentul în care susținea că tehnologia 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației a fost elaborat de membri ai Secției de științe medicale, coordonați de președintele secției, academician Victor Voicu. Conducerea Academiei susține că a luat decizia retragerii acestui document, deoarece "a hotărât preluarea inițiativei de a organiza o dezbatere la nivel național, cu participarea tuturor facorilor implicați", fără a prezenta însă ce demersuri a făcut în acest sens.
lista neagra_licitatii trucate
Foto: Consiliul Concurentei

După Electrica, și Intrarom cere să fie eliminată de pe "lista neagră" a firmelor care ar fi trucat licitații publice

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 2 Sept 2020 Economie | Telecom
Compania Intrarom s-a alăturat miercuri demersului Electrica de a cere public să fie eliminată din 'lista neagră' întocmită de Consiliul Concurenței, cu firme implicate în investigații privind trucarea unor licitații publice. Intrarom susține că "este asociată în mod eronat cu ideea vinovăției dovedite definitiv", "nu a avut nicio interdicție de a participa în procedurile de achiziție publică" și că legea ar prevede în mod expres că "nu se pot impune niciun fel de restricții companiei în acest caz."
Chei locuinta
Foto: pxhere.com

Piața chiriilor, bulversată de pandemie. La Cluj, chiriașii s-au organizat într-o Asociație. Studenții renunță la chirii pentru a nu mai cheltui banii părinților

de DP HotNews.ro
Miercuri, 16 Sept 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Când vine vorba despre chirii, ai de-a face cu tot felul de oameni, spune Florin, unul dintre tinerii absolvenți de facultate care își caută de lucru în București. Îmbrăcat în bermude și o cămașă albă de in topit, Florin a terminat Arhitectura și refuză să lucreze acasă, la firma tatălui său- o carmangerie mică dar care asigură un trai liniștit familiei. Tata ar fi vrut să mă facă cârnățar, dar prefer să vin să-mi caut de lucru în domeniul meu aici, în București. Cel mai greu a fost să-l conving să-mi plătească 6 luni chiria, cu condiția că dacă nu-mi găsesc de lucru, mă angajează la firma lui. Problema în București e că toți vor să-ți ia cât mai mulți bani. Nu-i interesează ce oferă la schimb.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by