ECONOMIE
Lansare ElectricUp
Foto: Dreamstime.com

Oficial: Granturi de 100.000 Euro pentru panouri solare și chargere de mașini electrice - perioada de depunere a proiectelor și ghidul de finanțare

de CZ HotNews.ro
Sâmbătă, 28 Nov 2020 Economie | EuROfonduri
S-a anunțat oficial și perioada de înscriere efectivă la finanțările de până la 100.000 de euro fiecare, pentru firmele mici și mijlocii din domenii diverse și pensiuni, restaurante, hoteluri și alți operatori HoReCa de orice dimensiune. Programul Electric-Up are acum și ghid oficial de finanțare.
Orban si Iohannis, la BRUA
Foto: Presidency.ro

VIDEO Iohannis și Orban, după finalizarea gazoductului BRUA - Faza I: „România are atuuri veritabile să devină un important jucător în regiune pe piața gazelor” / „Noi ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni”

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 28 Nov 2020 Economie | Energie
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au participat sâmbătă, în localitatea Jupa din județul Caraș Severin, la finalizarea lucrărilor gazoductului BRUA, o investiție în valoare de 423 de milioane de euro ce permite diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a României. Șeful statului a felicitat compania Transgaz pentru finalizarea primei faze a ceea ce a numit „cel mai ambițios proiect din domeniul energiei”, apreciind totodată că România își dovedește capacitatea de a valorifica în mod corect poziția geostrategică, mixul energetic diversificat și resursa umană calificată. La rândul său, premierul Orban a afirmat că România și-a respectat obligațiile în ceea ce privește investițiile în gazoductul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) și că se lucrează la realizarea altor magistrale de transport gaze naturale.
Ford Puma ST
Foto: Adrian Mitrea

VIDEO Test Drive Ford Puma ST, cel mai performant automobil de serie al României

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Ford Puma ST este primul automobil de înaltă performanță, de serie, fabricat vreodată în România. Mai mult, este produs exclusiv în România, iar fabrica din Craiova devine astfel și o unitate care construiește automobile din gama Ford Performance. Are 200 CP și atinge 100 km/h în 6,7 secunde. V-am prezentat static Puma ST când a fost dezvăluit presei, iar acum, iată, a venit vremea pentru un review detaliat.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
​DOCUMENT

Noutăți fiscale (proiect): Persoanele cu indemnizație „șomaj tehnic” vor datora contribuția la sistemul propriu pensii/ Cei care beneficiază de anumite prevederi fiscale nu vor putea da cei 3,5% pentru ONG-uri

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de OUG. În acest sens sunt câteva noutăți fiscale. Una este legată de plata anticipată aferentă ultimului trimestru referitoare la impozitul pe profit, iar altele de indemnizațiile "'șomaj tehnic suportat de stat".
Rectificare bugetara
Foto: Pixabay

​Rectificarea recent publicată în Monitorul Oficial are câteva modificări față de proiect. Au primit bani Transporturile și Ministerul Public. Reduceri mai mici la SGG și Administrația Prezidențială

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
După ședința de Guvern din 23 noiembrie, când s-a adoptat cea de-a treia rectificare bugetară, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus că Ministerul Transporturilor a primit mai mulți bani, respectiv 179 milioane lei, după ce inițial, în proiect, nu se aloca nimic. OUG 201 (adică cea de-a treia rectificare bugetară) mai are câteva modificări pe zona instituțiilor, comparativ cu proiectul.
Sediul BCE
Foto: Martti Kainulainen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Banca Centrală Europeană pregătește teste de rezistență pentru bănci privind riscurile climatice

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 28 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Banca Centrală Europeană (BCE) va efectua, în anii 2021 și 2022, evaluări privind rezistența băncilor la riscurile generate de schimbările climatice, în cadrul noilor norme de reglementare.
POCO X3 NFC
Foto: Hotnews

REVIEW Xiaomi POCO X3 NFC - Telefonul de 1.000 de lei care ne-a impresionat

de Victor Cozmei HotNews.ro
Duminică, 15 Nov 2020 Economie | Gadget
În 2020 am testat multe telefoane vârf de gamă aici la HotNews.ro, unele cu prețuri de 1.000 de euro sau chiar mai mult, însă nici unul parcă nu ne-a impresionat la fel de mult precum acest telefon de aproape doar 1.000 de lei - prețul la care se vindea înainte de Black Friday, evident :) . POCO X3 NFC e un telefon lansat de Xiaomi în această toamnă și care reușește să aducă utilizatorului o bună parte din experiența unor telefoane mult mai scumpe.
Santierul naval Damen Mangalia
Foto: Ministerul Economiei

Cinci nave au fost lansate la apă la Șantierul Naval Damen Mangalia

de C.P. HotNews.ro
Damen a lansat la apă cinci nave, aflate în lucru pe Șantierul Naval Damen Mangalia, informează Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, este vorba despre o navă off-shore pentru căutarea și recuperarea de diamante din lume, doua feriboturi RoRo hibride GNL și două nave fluviale tip cisternă, parțial echipate (Inland tankers). Lucrările la aceste nave au început în cursul anului trecut și vor continua în cursul anului viitor.
Copii saraci
Foto: pixabay.com

Familia Ionescu și rata sărăciei la români. Vezi distribuția pe regiuni sau după numărul copiilor. INS a numărat în 2019 peste 4,63 milioane de români săraci, mai mulți decât cu un an în urmă

de DP HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Când vine ziua de leafă, nu e mare bucurie în casa domnului Ionescu. Jumătate din bani se duc să acopere datoriile din săptămâna de dinaintea salariului, cu un sfert din leafă își plătește întreținerea și telefonul, iar cu sfertul rămas supraviețuiește cel mult o săptămână. După care o ia de la capăt cu împrumuturile. ”Am o listă cu prietenii cărora le datorez bani. Cum încasez ceva, rambursez în ordine datoriile primului de pe listă. Dacă nu mai rămân cu nimic, mai împrumut și adaug alt nume în coada listei. Și asta de vreo doi ani”, spune Ionescu. Fără să știe, Marius este unul din cei 4.632.000 de români considerați oficial săraci. INS a publicat rata sărăciei pe 2019, aceasta crescând la 23,8% anul trecut de la 23,5% în 2018.
Ciprian Dascalu - economist-sef BCR
Foto: Hotnews

După BRD, BCR și ea revizuiește în scădere prognoza de creștere economică pentru anul acesta și cel viitor. În trimestrul IV estimăm o creștere zero, iar pentru 2021 nu mai mizăm pe un avans de 3,9% ci pe unul de 2,7% (raport)

de DP HotNews.ro
BCR a revizuit în jos prognoza de creștere a economiei pentru acest an și pentru anul viitor, arată un raport transmis vineri băncii-mamă. Pentru 2020, economiștii din departamentul de Cercetare al băncii spun că reculul ar putea ajunge la -5,2% (față de estimarea inițială de -4,7%) pe fondul unei stagnări (creșteri zero) a PIB în ultimul trimestru. Banca evidențiază poziția fiscală fragilă a Guvernului și cererea externă slabă ca factori care ar fundamenta revizuirea datelor. Reamintim că ieri și BRD a publicat un raport care revizuiește în scădere creșterea economică tot în jurul a -5%.
O treime dintre localitatile Romaniei abia aduna o 10% din totalul populatiei
Foto: sxc.hu

Populația țării va scădea cu 6 milioane de locuitori în următorii 50 de ani. Județul Teleorman ar putea pierde 73% din locuitori (analiză)

de HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Populația țării s-ar putea înjumătăți în următorii 50 de ani, arată Institutul Național de Statistică într-o lucrare publicată vineri la prânz. Declinul și îmbătrânirea populației va produce efecte în toate direcțiile: de la numărul de parlamentari și europarlamentari, la modificări structurale consistente în economie și societate. INS estimează populația în 4 variante de calcul: varianta constantă (care reprezintă o „variantă reper”, cu rol de a compara rezultatele obținute prin menținerea valorilor fertilității, speranței de viață și migrației nete din anul 2019 înregistrate în cadrul fiecărui județ), varianta optimistă, cea pesimistă și a patra, varianta medie (care e și varianta cea mai plauzibilă asupra evoluției populației).
Gunoi în Sectorul 2
Foto: Hotnews
 documente
(27 Nov 2020) PDF, 57MB

Rectificare bugetară la Sectorul 2: Au fost tăiate din bursele de merit, în schimb se dau bani în plus pentru consultanță și aproape 13 milioane lei pentru controversata firmă Supercom

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Companii
"Trebuie să le explicăm copiilor ce este aceea solidaritate socială"- astfel a justificat un consilier local de la Sectorul 2 decizia de tăiere a burselor de merit pentru elevii cu medii cuprinse între 9.00 și 9.50, pentru a majora, în schimb, bursele sociale. Practic, Consiliul Local a tăiat de la unii elevi, peste 4.400, pentru a le suplimenta pe cele sociale, susținând că nu au fost identificate sumele necesare pentru păstrarea acelor burse de merit la nivelul inițial. Pe de altă parte, același Consiliu a găsit bani în plus pentru servicii de consultanță, 310 mii lei, și o suplimentare a bugetului pentru servicii de salubritate cu uriașa sumă de 12,8 milioane lei. UPDATE Într-o discuție pe Facebook cu locuitorii Sectorului 2, primarul Radu Mihaiu a spus că a trebuit să suplimenteze bugetul pentru Supercom fiindcă acesta a epuizat toți banii în 10 luni. Și dacă nu ar suplimenta bugetul, nu s-ar mai face curățenie în Sectorul 2.
Raluca Tintoiu, fosta sefa NN Pensii
Foto: Hotnews

UPDATE Decizie definitivă: Fosta șefă a NN Pensii a câștigat la Înalta Curte procesul împotriva ASF în scandalul posibilei naționalizări a Pilonului II de pensii

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Asigurari
Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii, a câștigat definitiv joi, 26 noiembrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul în care a cerut anularea sancțiunilor primite de la ASF în scandalul din 2017 privind posibila naționalizare a fondurilor de pensii private (pilonul II de pensii). "Am câștigat, a rămas soluția de la Curtea de Apel", a declarat vineri pentru HotNews.ro Cosmin Vasile, avocatul fostei șefe a NN Pensii, în condițiile în care soluția nu a fost încă afișată pe site-ul instanței. Amintim că sancțiunile ASF au venit după ce fostul lider PSD Liviu Dragnea a spus că ar trebui acționat foarte dur în cazul NN Pensii în acest caz.
  • UPDATE Înalta Curte a afișat între timp decizia prin care a respins recursul ASF ca "nefondat". Vezi ce declară și avocatul fostei șefe a NN Pensii.
fonduri
Foto: Pixabay

Oficial: Perioada de înscrieri la Măsura 3 - ajutoare de 50.000-200.000 Euro. Descarcă procedura finală și planul de investiții

de CZ HotNews.ro
Ministerul Economiei a stabilit termenul până la care IMM-urile vor putea depune cereri de finanțare la Măsura 3 -ajutoare de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM. S-a publicat oficial forma finală a procedurii de implementare a schemei de finanțare, formularul planului de investiții și alte documente necesare.
Accident pe autostrada
Foto: Digi24

Transportatorii auto cer prelungirea dezbaterii la modificarea legii RCA: Nu este clar ce se întâmplă atunci când un șofer provoacă un accident soldat atât cu pagube materiale, cât și cu vătămări corporale

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Prețul poliței RCA va crește semnificativ în funcție de severitatea accidentului produs, potrivit unui proiect al Autorității de Supraveghere Financiară supus joi dezbaterii publice, care a primit deja primele reacții. Transportatorii auto membri COTAR susțin că unele prevederi legate de modificările la sistemul bonus-malus pot crea confuzii. Nu este clar ce se întâmplă atunci când un șofer provoacă un accident din care au rezultat atât pagube materiale, cât și vătămări corporale. Se aplică cea mai mare clasă de malus, dintre cele două enumerate mai sus, sau sunt cumulate acele penalizări ale șoferului, acesta urmând a fi sancționat cu 6 clase de malus?, atenționează transportatorii.
Rata de supravietuire a noilor firme in 2018
Foto: INS

Rata de supraviețuire a noilor firme din România era între 51-85% în 2018

de F.B. HotNews.ro
Demografia firmelor din România în perioada 2014-2018 arată că rata de supraviețuire a acestora era între 51-85%, potrivit unei publicații a Institutului Național de Statistică (INS). Rata de supraviețuire (la primii ani de la înființare) reprezintă numărul de întreprinderi care au supraviețuit în anul de referință, raportat la întreprinderile nou create în urmă cu unu, doi, trei sau patru ani.
angajati
Foto: PxHere

Topul domeniilor care au angajat cel mai mult în timpul pandemiei

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Topul domeniilor cu cele mai multe angajări de la începutul pandemiei este condus de IT, urmat de comerț (comerț en-gros și retail), construcții și domeniul financiar-consultanță. Cumulat, cele patru domenii au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunțuri pe platforma BestJobs, în perioada aprilie-octombrie 2020.
Atac cibernetic
Foto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com

Onestitatea este cea mai bună politică: IMM-urile care dezvăluie proactiv scurgerile de date tind să aibă pierderi financiare cu 40% mai reduse

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Există o corelație între modul în care este dezvăluită o breșă de securitate a datelor și pierderile financiare totale pe care le are o organizație în urma unui incident de securitate cibernetică. Potrivit unui nou raport realizat de Kaspersky, IMM-urile care decid să își informeze voluntar părțile interesate și publicul despre o astfel de situație, în medie, vor pierde cu 40% mai puțin decât celelalte companii, ale căror probleme de securitate ajung în mass-media. Aceeași tendință s-a constatat și în cazul companiilor mari.
Volkswagen ID3
Foto: Volkswagen

Volkswagen va grăbi dezvoltarea unei mașini electrice de volum, de dimensiunile unui Polo și cu prețuri între 20.000 și 25.000 de euro

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 27 Nov 2020 Economie | Auto
​Volkswagen va prioritiza dezvoltarea unui model electric mic, de volum, care să fie plasat între mezina e-Up! și noul ID 3, spun surse citate de Reuters, Ar fi loc între aceste două mașini pentru un model nou care să coste undeva pe la 22-24.000 de euro înainte de aplicarea subvențiilor și pe la 14-18.000 euro după aplicarea lor.
Fidelis
Foto: MFP

UPDATE Românii au împrumutat statul cu peste 2,7 miliarde lei. Perioada de subscriere s-a încheiat. Listarea, urmează a fi anunțată. Probabil vinerea viitoare

de F.B. HotNews.ro
Perioada de subscriere la Fidelis s-a încheiat. Românii au împrumutat statul cu peste 2,7 miliarde lei. Având în vedere că data decontării, conform prospectului, este a doua zi lucrătoare după data tranzacției, vinerea viitoare ar trebui să fie listate la Bursa de Valori București. Un comunicat de presă cu privire la data listării urmează a fi emis de BVB și Ministerul Finanțelor.
Fonduri
Foto: Pixabay

Ministerul Economiei: O parte dintre beneficiarii care au luat 2000 Euro prin Măsura 1 au mutat banii în conturi personale

de CZ HotNews.ro
O parte dintre beneficiarii microgranturilor de câte 2.000 de euro de la Măsura 1 de ajutoare de stat au transferat banii în conturi personale, atrage atenția, vineri, Ministerul Economiei, care precizează că cheltuielile trebuie să fie efectuate din contul distinct deschis la una din băncile partnere în program, numai prin transfer bancar.
Asteptari privind evolutia economiei
Foto: Pixabay

Estimările BRD pentru 2020 și 2021. Dacă o decizie privind consolidarea fiscală nu este confirmată după alegerile generale, leul va fi supus unei presiuni suplimentare (raport)

de DP HotNews.ro
O datorie publică ce va depăși pragul de 50% din PIB în 2021, o depreciere în ritm anual a leului de 2-3% în fața euro (cu un curs euro de 4,88 lei la final de 2020), deficit fiscal de 9,4% anul acesta și aproape 8% în 2021- acestea sunt doar câteva din estimările echipei de Cercetare a BRD, publicate joi seara, odată cu ediția de toamnă a Raportul ”Economic Outlook”. ”Dacă o decizie privind consolidarea fiscală nu este confirmată după alegerile generale, leul poate fi supus unei presiuni suplimentare din cauza sentimentului volatil al pieței, a potențialelor retrogradări ale ratingului și a eventualelor ieșiri de capital ulterioare”, atrag atenția autorii Raportului. Economiștii BRD au revizuit în scădere nivelul inflației pentru finalul acestui an la 2,3%, de la 2,5% în raportul anterior.
masti false
Foto: tion.ro

Alte 7 notificări ale României, privind măști neconforme de pe piață, au fost validate de Sistemul de alertă rapidă al UE

de DP HotNews.ro
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că alte 7 notificări ale României, în ceea ce privește alerte de măști neconforme de pe piață, au fost validate de Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX. ”Până în acest moment, nu mai puțin de 12 alerte emise de ANPC, în numele țării noastre, sunt prezente pe Sistemul de alertă rapidă RAPEX. Astfel, România contribuie susținut la eforturile unite ale UE de a avertiza consumatorul european cu privire la produsele periculoase care pot intra pe piață”, a declarat Eduardt Cozminschi, Președintele ANPC.
Consiliul fiscal
Foto: Consiliul Fiscal

Un proiect inițiat de un deputat PSD prevede extinderea facilităților din construcții. Consiliul Fiscal nu-l avizează: nu are impact bugetar

de F.B. HotNews.ro
Lucian Eduard Simion, deputat PSD, susținut de alți PSD-iști și unii reprezentanți ai minorităților, a inițiat un proiect prin care să fie extinse facilitățile din construcții (introduse prin OUG 114) și pentru angajații din sectorul construcțiilor de nave. Documentul a fost trimis spre avizare la Consiliul Fiscal deoarece este vorba despre diminuarea veniturilor bugetare, astfel că trebuie cerută opinia instituției.
Constructii locuinte
Foto: Hotnews

Autorizațiile de construire pentru clădiri rezidențiale au scăzut ușor după primele 10 luni

de DP HotNews.ro
În luna octombrie 2020, s-au eliberat 4.017 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 6,3% față de luna septembrie 2020 și în creștere cu 7,5% față de luna octombrie 2019, au transmis vineri reprezentanții Institutului Național de Statistică. În perioada 1.I – 31.X.2020, s-au eliberat 34.629 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 3,6% față de perioada corespunzătoare a anului precedent. Numărul autorizațiilor de construcție este important pentru că circa 8% din salariații români lucrează în acest sector (aproape 750.000), iar Banca Mondială estimează că fiecare 10 joburi în construcții generează alte 8 locuri de muncă în economia locală.

Registrul Comerțului va fi închis pe 30 noiembrie și 1 decembrie

de F.B. HotNews.ro
La Registrul Comerțului ​nu se va lucra pe 30 noiembrie și 1 decembrie, conform unui anunț publicat pe site-ul instituției. "Zilele de 30 noiembrie și 01 decembrie sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, fapt pentru care Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale nu vor avea program de lucru", menționează sursa citată.
Locul accidentului
Foto: youtube.com

Schimbări majore în legislația RCA: Șoferii care fac accidente soldate cu vătămări corporale sau decese vor plăti cu 40% mai mult pe viitoarele asigurări auto

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 26 Nov 2020 Economie | Asigurari
Asigurații RCA care au făcut un accident soldat cu vătămarea sănătății și a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane vor fi penalizați prin creșterea cu 40% (4 clase de malus) a prețului la asigurarea auto obligatorie pe care o vor încheia în anul ulterior producerii accidentului, potrivit unui proiect al ASF, care modifică sistemul bonus-malus din legislația RCA. În prezent, șoferii vinovați sunt penalizați doar cu 2 clase de malus, indiferent de severitatea accidentului. Vezi în articol ce alte schimbări majore sunt pregătite până la finalul acestui an.
Bolt Food Delivery
Foto: Hotnews

Bolt lansează serviciul de livrare de mâncare și în Cluj

de RA HotNews.ro
Bolt lansează serviciul de livrare mâncare Bolt Food în Cluj-Napoca. Până acum, compania era prezentă în Cluj cu serviciile de ride-hailing și de micromobilitate – închirierea de trotinete electrice. În prezent, livrarea este gratuită pe o rază de 4 km de la locul comenzii.
Masca neconforma
Foto: Hotnews
 documente
(26 Nov 2020) PDF, 121KB

Măștile care nu protejează împotriva COVID vor fi vândute sub denumirea de "Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate"

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 26 Nov 2020 Economie | Companii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lansat joi, în dezbatere publică, Proiectul de Ordin privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează, pe piața națională, acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate. ANPC precizează că acest proiect a fost realizat după ce a descoperit că mai mult de jumătate din măștile aflate la vânzare prezintă diverse neconformități, cantitatea ajungând la aproximativ 20 de milioane de bucăți, care au și fost retrase de pe piață.
Investitii in digitalizare
Foto: MFE

​Digitalizarea din Educație, Sănătate, Justiție și Finanțe: Guvernul vrea să aloce 700 de milioane de euro din banii europeni pentru redresare și reziliență

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 26 Nov 2020 Economie | Telecom
Sute de școli, spitale și instanțe judecătorești ar urma să fie dotate în perioada următoare cu dispozitive electronice, dar și cu soluții software necesare desfășurării activității în mediul online, acțiuni pentru care Guvernul va aloca 500 milioane de euro din banii europeni pentru redresare și reziliență. Digitalizarea Ministerului de Finanțe și a ANAF, precum și proiectele pentru întărirea securității cibernetice vor primi alte 200 de milioane de euro, se arată în planul Planul Național de Redresare și Reziliență publicat joi de Executiv.
Reteaua energetica
Foto: Guvern

Energia în Planul Național de Redresare: Peste 3 miliarde de euro pentru tranziția la energie verde și eficiență energetică

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Tranziția către energie verde și eficiența energetică sunt costisitoare și necesită investiții importante, motiv pentru care vor fi alocați mulți bani în domeniul energiei. Pentru investițiile din domeniul energie și tranziție verde este alocată suma de 1,55 mld. euro, iar investițiile în eficiență energetică sunt estimate la 1,8 miliarde euro. Cei mai mulți bani se vor duce în rețele inteligente de transport a energiei regenerabile.
Bugetul alocat Romaniei
Foto: Guvern

GRAFICE Planul Național de Redresare și Reziliență: 12 domenii prioritare și 30 miliarde de euro de alocat

de C.P. HotNews.ro
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții. Planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României, cu un total alocat de 30,44 miliarde euro (prețuri 2018), respectiv de 33, 009 miliarde euro (prețuri curente). Din suma aferentă granturilor, 70% ar urma să fie disponibilă până în 2022, iar restul de 30% să se aloce, pe baza unei formule prestabilite, în funcție de evoluțiile macroeconomice de la nivelul fiecărei țări.
Fonduri
Foto: Pixabay

Fonduri UE de 6,6 miliarde Euro pentru IMM-uri românești: digitalizare, construcții, agro-alimentar, 2021-2027

de CZ HotNews.ro
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești vor putea obține fonduri europene în valoare totală de 6,6 miliarde de euro, în peroada de programare 2021-2027, preponderent în domenii de digitalizare, construcții, business agro-alimentar, prin facilitatea de reziliență și prin politica de coeziune.
Fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

Fonduri europene lansate: Câte 25.000 Euro pentru tineri fără job, să se facă patroni. Descarcă ghidul și schema

de CZ HotNews.ro
Tinerii care nici nu lucrează, nici nu mai studiază (NEET) vor putea obține, în anumite condiții, fonduri europene de câte 25.000 de euro, să-și deschidă mici afaceri, printr-o linie de finanțare deschisă joi administratorilor de granturi. Abia însă din anul 2021 va începe și selecția tinerilor șomeri care vor să se facă patroni.
scoala online
Foto: pxfuel.com

Burse în valoare totală de 55.000 de euro pentru cadre didactice din mediul universitar, de la firme IT din România. Lista câștigătorilor

de RA HotNews.ro
Industria IT din România a oferit în total 55.000 de euro, prin intermediul proiectului Bursele ANIS, sub forma unor sponsorizări de câte 5.000 de euro cadrelor didactice tinere, pentru susținerea unor cursuri tehnologice inovatoare. În ediția din acest an au fost selectate 11 cursuri, ce vizează tehnologii precum Cybersecurity, Machine Learning, Artificial Inteligence, Big Data, Health Tech și Tech for All, propuse de asistenți sau lectori universitari, cu vârste cuprinse între 28 și 38 de ani, ce activează în universități prestigioase din România.
Fidelis
Foto: MFP

Românii au subscris peste 2,3 miliarde lei la Fidelis. Vineri, ora 13:00, termenul limită/ Situația pe fiecare emisiune în parte

de F.B. HotNews.ro
​Românii pot subscrie la titlurile de stat Fidelis până vineri la ora 13:00. Este vorba de trei emisiuni, una în euro și două în moneda națională. Până astăzi, inclusiv, valoarea totală subscrisă se ridică la peste 2,3 miliarde lei. A fost depășită suma din vară, când Ministerul Finanțelor a atras circa 2 miliarde.
Masca neconforma
Foto: Hotnews

ANPC a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin care reglementează comercializarea de măști în România

de DP HotNews.ro
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lansat joi în dezbatere publică Proiectul de Ordin privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească firmele care comercializează măști pe piața națională. ”Acest proiect a fost realizat ca urmare a rezultatelor parțiale centralizate în urma verificărilor efectuate de comisarii ANPC pe piața de măști din România, care atestă faptul că mai mult de jumătate din aceste produse prezintă diverse neconformități, cantitate ajungând la aproximativ 20 de milioane de bucăți, care au și fost retrase de pe piață”, spun reprezentanții Autorității.
Ciprian Dascalu - economist-sef BCR
Foto: Hotnews

Dascălu, economist șef BCR: ​​Revenirea economică se va tempera în ultimul trimestru, raportul datorie publică/PIB va crește ”accelerat” pe termen scurt, Leul este supraevaluat, urmând ca o corecție să aibă loc treptat

de DP HotNews.ro
Revenirea economică se va tempera în ultimul trimestru, vom asista la o creștere ”accelerată” a raportului datorie publică /PIB pe termen scurt, iar leul este supraevaluat, urmând ca o corecție să aibă loc treptat. Acestea sunt doar 3 dintre concluziile economistului șef al BCR, Ciprian Dascălu, prezentate la un eveniment organizat joi de Finmedia. Dascălu a mai spus că în această perioadă nu se mai folosesc modelele economice clasice ci mai degrabă unele mai puțin convenționale. ”Am creat un indice al activității economice cu frecvență ridicată cu scopul de a urmări în timp real starea economiei și de a ne ajuta să identificăm orice schimbare a trendului, îmbunătățind în final calitatea prognozelor”, precizează acesta. Potrivit acestui indice, activitatea din noiembrie s-a aflat la 75% din capacitatea pre criză, similar cu octombrie.
Mihai Purcarea (CFA) CEO al BRD Asset Management
Foto: Hotnews

Datoria publică a țărilor lumii e mai mare decât cea de după al doilea Război Mondial. Vor urma perioade de inflație agresivă? Nu pariați sume mari pe asta, spune CEO-ul BRD Asset Management

de DP HotNews.ro
Suntem acum la nivel global cu o datorie publică mai mare decât cea după cel de-al doilea răsboi mondial. Cu numai două crize- cea de acum 12 ani și cea de față, a spus joi Mihai Purcărea, CEO al BRD Asett Management la o conferință organizată de Finmedia. ”Ne punem întrebarea ca investitori: înspre ce ne îndreptăm? Dacă ne uităm în cărțile de economie am spune: ok, datorie mare, se tipăresc bani, înseamnă că ne vom trezi cu inflație mai încolo. Asta spune teoria clasică. Dar ne uităm la ce se întâmplă în Japonia. Acolo nu au reușit să genereze inflație din cauza schimbărilor structurale care au loc la nivelul economiei”, a mai spus Purcărea.
AIK Energy
Foto: AIK Energy

AIK Energy nu mai poate furniza gaze, iar clienții săi au fost preluați automat de altă firmă / Ce se întâmplă cu acești consumatori

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Clienții furnizorului de gaze AIK Energy s-au trezit brusc într-o situație neplăcută, fiind informați că au fost transferați automat către o altă firmă. Mulți dintre aceștia încheiaseră contractul cu AIK Energy în vară, când a fost liberalizată piața gazelor. După doar câteva luni, AIK Energy a intrat în incapacitate de plată, nu a mai putut cumpăra și furniza gaze, iar potrivit legislației în vigoare, clienții au fost preluați de un furnizor de ultimă instanță, în cazul de față Premier Energy, pentru o perioadă de trei luni.
fonduri
Foto: Pixabay

Măsura 3 - granturi de investiții de 50.000-200.000 euro - s-a mai anunțat o dată de lansare

de CZ HotNews.ro
Ministrul Economiei a anunțat, joi, o nouă dată la care ar urma să fie lansată Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firme. Care este situația de la Măsurile 1 și 2.
Florin Cîtu
Foto: Facebook/ Florin Citu
Stire actualizata

Cîțu: Deficitul este de 7% din PIB, la 10 luni/ Voi merge la ședințele de politică monetară de la BNR

de F.B. HotNews.ro
Deficitul bugetar este de 7% din PIB, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-o conferință de presă, precizând că este vorba despre 74,04 miliarde lei. Potrivit acestuia, suma obligațiilor fiscale amânate de cotribuabili se ridică la 16,29 miliarde lei.
Reciclare de electronice
Foto: Harperdrewart, Dreamstime.com

Programul Rabla pentru electrocasnice începe în 15 decembrie. Vor putea fi cumpărate prin el și laptop-uri și tablete

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 26 Nov 2020 Economie | IT
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet spune că din 15 decembrie românii își vor putea cumpăra electrocasnice și electronice noi prin Programul Rabla pentru Electrocasnice. Programul are un buget total de 40 de milioane de lei care va permite 100.000 de achiziții. În funcție de tipul de produs, voucherele au valori între 200 și 500 de lei. Un solicitant poate obține mai multe vouchere, dar pentru produse diferite
shopping
Foto: Pixabay

Cum s-a schimbat comportamentul consumatorilor în pandemie

de RA HotNews.ro
Românii au devenit mai atenți la prețuri comparativ cu anul trecut. Totuși, segmentele tinere rămân mai puțin sensibile la preț și mai impulsive față de media celorlalte grupuri din mediul urban. Adolescenții caută proximitate, tinerii necăsătoriți sunt atenți la caracteristicile produselor și la reputația mărcilor, în timp ce familiile cu copii iau deciziile de cumpărare pe baza experienței lor anterioare, arată un studiu realizat de o agenție media.
Tren la Gara de la Aeroport
Foto: AGERPRES

Trenul Gara de Nord Aeroport - Încă nu se știe cadența de circulație și nici cine va deservi linia: CFR Călători, Transferoviar sau ambele

de Vlad Barza HotNews.ro
Deși Mersul Trenurilor care intră în vigoare la 13 decembrie este disponibil online, pentru noua linie București Nord - Aeroport H. Coandă T1 nu sunt niciun fel de date. Nu se știe dacă trenurile chiar vor circula la 50-60 de minute (sau mai des) și nici nu se știe dacă trenurile vor fi de la CFR Călători, de la Transferoviar (TFC) sau de la ambele. Cele două companii spun că nu au primit încă vești de la CFR Infrastructură, iar Transferoviar este de părere că ”soluția operării acestei rute cu mai multe companii va aduce numai beneficii călătorului”. Pe noua linie au circulat - pentru testare - atât trenuri ale TFC, cât și ale CFR Călători, dar Ministerul Transporturilor nu a mai anunțat de ceva timp nimic nou legat de proiect.
Ionut Dumitru
Foto: HotNews.ro

Dumitru (Raiffeisen): Tăieri de salarii ca în 2010 nu sunt posibile; soluția este creșterea gradului de colectare a taxelor

de DP HotNews.ro
Tăierea salariilor, la fel cum s-a întâmplat în 2010, majorarea sau scăderea de taxe nu vor rezolva problema bugetară a României, soluția fiind creșterea gradului de colectare a taxelor, prin digitalizarea administrației publice, a declarat, joi, Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului Fiscal, potrivit Agerpres. "Nu există alternativă la consolidarea fiscală. Nu mai poți cheltui bani, dacă nu ai de unde să iei. Nu vom putea finanța deficite de 7-8-9% din PIB. Nu putem sta cu acest deficit mai mulți ani. Anul acesta este criză, sunt deficite mari în toată Europa. Însă acolo, după trecerea crizei, deficitele se ajustează de la sine. În România nu scade de la sine”, a spus economistul, într-o dezbatere online.
Salesforce
Foto: Mohamed Ahmed Soliman, Dreamstime

Tranzacție uriașă în IT - Salesforce este în discuții avansate pentru a cumpăra Slack. Suma vehiculată este mai mare de 17 miliarde dolari

de Vlad Barza HotNews.ro
Salesforce, companie celebră pentru soft-ul de gestionare a relației cu clienții, este în discuții avansate pentru a cumpăra Slack, companie cunoscută pentru soft-urile de chat și colaborare ce sunt folosite de mii de companii. Wall Street Journal a dezvăluit informația, iar acțiunile Slack au crescut cu 38%.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​Modificări fiscale masive decise în Parlament. Țintă ascunsă printre rânduri în Programul de guvernare PNL. Ce măsuri iau magazinele pentru un al doilea lockdown. Cel mai important plan pentru România

de DP HotNews.ro
Modificări fiscale masive decise în Parlament ● Țintă ascunsă printre rânduri în Programul de guvernare PNL. Sunt luate în colimator veniturile IT-iștilor și ale lucrătorilor din construcții ● Ce măsuri iau magazinele pentru un al doilea lockdown ● Dacă ministrul economiei știe că jumătate dintre măștile puse pe piață sunt neconforme, dar nu știe cine le și pune pe piață, înseamnă că nu are ce căuta în fruntea ministerului ● Este urgentă intrarea în carantină a Bucureștiului? ● Cel mai important plan pentru România. Miza: investiții de zeci de miliarde de euro și reforme ● Schimbare majoră la ASF. Șeful juridicului se retrage din post ● Poza sistemică a instituțiilor bancare după primele trei trimestre pandemice ● Brandurile românești, o specie pe cale de dispariție: “E o strategie comună a retailerilor de a domina piața prin forță” ● Radu Ghețea: Vom avea o creștere importantă de credite neperformante anul viitor.
Acord BII in Vietnam in prezenta lui Vladimir Putin
Foto: BII

Schimbări în Banca Internațională de Investiții, controlată de Rusia: România va avea același vicepreședinte pentru încă 5 ani, propunere venită din Rusia și susținută de ministrul Florin Cîțu

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 25 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Mandatul lui Alexandru Florescu, românul care este încă din 2016 vicepreședinte al Băncii Internaționale de Investiții (BII), instituție financiară controlată de Rusia, va fi prelungit cu încă 5 ani, potrivit unui Memorandum inițiat de Ministrul Finanțelor Florin Cîțu și aprobat săptămâna trecută de Guvern. Cîțu subliniază că propunerea de prelungire a mandatului lui Florescu a venit de la președintele BII, (n.a rusul Nikolay Kosov) și că este singura posibilitate ca România să-și păstreze această funcție în bancă. În caz contrar funcția s-ar fi scos la concurs între celelalte state membre.
Fond de investitii
Foto: Dreamstime.com

Noi finanțări de 200 milioane Euro pentru startup-uri IT europene din domeniul imobiliar

de CZ HotNews.ro
Startup-urile IT europene, care dezvoltă tehnologii pentru sectorul imobiliar (proptech), vor putea obține noi finanțări de capital de risc printr-un fond de investiții pan-european, lansat la Londra, zilele trecute.
Proiect oug ajutpare stat HORECA
Foto: Hotnews

Lista de coduri CAEN propuse la finanțare prin noua schemă HoReCa de 500 milioane Euro. Consultă Proiectul de OUG

de CZ HotNews.ro
Avem și proiectul de ordonanță de urgență în care sunt enumerate codurile CAEN propuse la finanțare din schema de ajutoare de stat pentru sectorul HoReCa, estimată la 500 de milioane de euro în total, pentru anul 2021. N-am scăpat de întrecerea „primul venit-primul servit”.
Vaccinare
Foto: Nataliia Mysik | Dreamstime.com

Consiliul Concurenței: Cererea pentru vaccinuri gripale a crescut mult în acest an, dar prețurile din farmacii au rămas la nivelul de anul trecut

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 25 Nov 2020 Economie | Companii
Cererea de vaccin gripal a crescut foarte mult în acest an față de cel trecut, ceea ce a condus la o majorare cu aproximativ 50% a numărului de doze comercializate atât prin Programul Național de Sănătate, cât și pe piața liberă, arată o analiză publicată miercuri de Consiliul Concurenței. Autoritatea susține că prețurile vaccinurilor gripale comercializate prin farmacii s-au menținut la același nivel față de anul trecut. Vezi în articol, câte milioane de doze de vaccin gripal s-au cumpărat până acum și cate vor mai fi achiziționate în perioada următoare.
Cum estimeaza investitorii ca va fi Romania dupa pandemie
Foto: EY Romania

Investitorii străini cred că România ar trebui să se concentreze pe educație, transformare tehnologică și infrastructură

de F.B. HotNews.ro
România ar trebui să își concentreze eforturile și investițiile în domeniile cheie problematice, precum educația, transformarea tehnologică și infrastructură, în opinia investitorilor străini, se arată într-un studiu al EY România. Potrivit acestuia, COVID-19 a avut un impact puternic asupra investițiilor străine directe, 46% dintre acestea fiind anulate, reduse sau suspendate. Investitorii sunt optimiști în ceea ce privește revenirea după pandemie. 41% sunt de părere că România va deveni mai atractivă după perioada pandemiei.
IBM
Foto: Tomasz Bidermann, Dreamstime.com

IBM vrea să renunțe la 10.000 de angajați din Europa

de Vlad Barza HotNews.ro
International Business Machines (IBM) vrea să-și reducă efectivele europene cu 10.000 de oameni, o cincime din totalul angajaților de pe continent, pentru a reduce costurile, spun surse citate de Bloomberg. Cel mai mult se va simți restructurarea în Marea Britanie și Germania, dar vor fi afectate și țări precum Polonia, Slovacia, Italia și Belgia.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Ajutoare de stat de 500 milioane euro în total pentru restaurante, pensiuni și alte firme HoReCa

de CZ HotNews.ro
Restaurantele, pensiunile și alte firme din domeniul HoReCa vor putea obține, din anul 2021, noi ajutoare de stat pentru a compensa o parte din pierderile suferite ca urmare a pandemiei coronavirus COVID-19 în anul 2020, printr-o schemă în valoare totală de 500 de milioane de euro, a anunțat, miercuri, ministrul Economiei.
online-shopping
Foto: Hotnews

Ce măsuri iau magazinele pentru un al doilea lockdown

de RA HotNews.ro
Comparativ cu 2019, cu toate acestea, 40% din retailerii omnichannel au răspuns că veniturile lor sunt mai mici în 2020, în ciuda creșterilor la nivelul veniturilor din online, arată sondajul unui motor de căutare online de modă. Ce măsuri au luat magazinele pentru un al doilea lockdown.
Virgil Popescu
Foto: Hotnews

Virgil Popescu: Elcen va ieși din insolvență

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 25 Nov 2020 Economie | Energie
Ministrul Economiei Virgil Popescu a anunțat miercuri că producătorul de energie termică din București, ELCEN, va ieși din insolvență. Ministrul susține că a fost găsită soluția cu Ministerul Finanțelor și cu ANAF în așa fel încât să fie compensate datoriile și tăiate penalitățile, în baza OUG 69/2020.
Sergiu Oprescu, presedinte Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor si CEO Alpha Bank
Foto: Hotnews

Oprescu(ARB): Sistemul bancar funcționează în prima jumătate a anului 2020 ca un amortizor de șoc

de DP HotNews.ro
Sistemul bancar funcționează în prima jumătate a anului 2020 ca un absorbant de șoc, ca un amortizor al șocului generat de pandemie pentru economia românească, iar pe a doua pantă a V-ului, pe panta ascendentă, sistemul bancar ar trebui să funcționeze ca un accelerator de creștere economică, este de părere Sergiu Oprescu, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor și președintele executiv al Alpha Bank, scrie Agerpres. "Suntem cu toții în momentul de față într-un scenariu de revenire de tip V, dacă ne uităm din punct de vedere al analizei la o situație anuală și nu la o situație trimestrială”, consideră Oprescu.
Alexandru Paunescu, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB
Foto: Hotnews

”Banca îmi încasase în ultimul an peste 280 de lei numai din comisioane. De unele știam, însă când i-am întrebat de diferență invocau prevederi contrazise de extrasele mele de cont”. Cum și-a rezolvat un ieșean conflictul cu banca

de DP HotNews.ro
Miercuri, 25 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
“Am văzut că banca îmi încasase în ultimul an peste 280 de lei numai din comisioane. De unele știam, însă când i-am întrebat de diferență invocau tot felul de prevederi care erau contrazise de extrasele mele de cont. După ce am apelat la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) mi-au înapoiat comisionul de administrare cont de 65 de lei, iar comisioanele de retragere vor fi zero timp de un an. Am mers pe ideea că decât nimic e mai bine soluția asta. Chiar nu mă așteptam să se rezolve. Am pus pe mail extrasele de cont pe un an de zile, CSALB le-a trimis către bancă și s-a rezolvat”, spune Sorin H. din Iași. Sorin este unul din cei 294 de clienți care au reușit de la începutul anului să stingă conflictul cu banca. În alte 90 de negocieri consumatorii și băncile/IFN-urile nu au ajuns la o înțelegere, iar peste 100 de negocieri sunt în desfășurare, arată CSALB într-un comunicat transmis miercuri.
Mihai Chirica
Foto: Hotnews

Mihai Chirica: La Ministerul Dezvoltării, Mediului, Fondurilor Europene există prea multă birocrație, prea multe termene care întârzie nejustificat. Exemplul Spitalului Regional de Urgență

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 25 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Noi (administrația locală n.r.) și partenerul nostru privat ne lovim de aceeași problematică atunci când vorbim despre legislația stufoasă, modalitatea destul de grea prin care poți obține toate avizele și celelalte, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, într-o conferință organizată de news.ro.
Banca Transilvania 1
Foto: BT

Majoritatea beneficiarilor de fonduri prin Măsurile 1 și 2 a ales Banca Transilvania. Urmează Măsura 3-investiții, cu credite punte

de CZ HotNews.ro
Mai mult de jumătate dintre beneficiarii microgranturilor de câte 2.000 de euro prin Măsura 1 și granturilor de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro prin Măsura 2 din schema de ajutoare de stat de redresare din criza COVID-19 au ales Banca Transilvania ca bancă parteneră, prin intermediul căreia să-și primească fondurile de sprijin. BT este pregătită să acorde și credite-punte firmelor care vor accesa Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro, care urmează să fie lansată de către Ministerul Economiei.
Catalin Iapa - MLPDA
Foto: Facebook

3% din reprezentanții orașelor văd o necesitate în privința infrastructurii de sănătate

de F.B. HotNews.ro
Am avut mai multe discuții cu reprezentanții comunităților locale, cu orașele, cu județele, atât orașele mari cât și orașele mai mici și am ajuns la niște concluzii legate de necesitățile pe care le văd comunitățile locale, a declarat Cătălin Iapă, secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, într-o conferință organizată de news.ro.
revolut junior
Foto: Hotnews

Revolut lansează funcționalitatea Co-Părinte pentru conturile Junior. Top 5 sfaturi despre cum poate fi stimulată educația financiară

de RA HotNews.ro
Conturile Revolut Junior vor putea fi administrate de o altă persoană, alături de părinte. Astfel, părintele sau tutorele legal care a creat inițial contul Revolut Junior poate adăuga o altă persoană care poate supraveghea contul Revolut Junior al copilului / copiilor.
Elon Musk
Foto: Matt Sumner / Zuma Press / Profimedia Images

Musk: Tesla vrea să intre pe piața mașinilor de serie din Europa cu un automobil compact

de Redactia HotNews.ro
Miercuri, 25 Nov 2020 Economie | Auto
Producătorul american de automobile electrice Tesla intenționează să se extindă în Europa prin intrarea pe piața automobilelor de serie cu un automobil compact, a declarat marți directorul general Elon Musk, transmite Reuters.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report: De la ceasurile lui Vanghelie la diamantele lui Tudorache. Cum se leapădă partidele de pensiile speciale. Creșterea datoriei publice a României nu mai e o glumă. L. Orban critică Ungaria și Polonia în Financial Times

de DP HotNews.ro
Politia locala poate ridica masini parcate pe domeniul public ● Metroul de Cluj a primit undă verde de la Guvern ● Cum se întrec partidele în a se lepăda de pensiile speciale ale aleșilor. Pensiile rezistă ● Avem 7.000 de contracte cu salarii de 1.000 euro net. Aproape 30% dintre ele - la Stat ● Colectarea slabă și evaziunea fiscală - marile amenințări ● Premierul Ludovic Orban critică Ungaria și Polonia într-un interviu în Financial Times ● Stăpânii Inelelor, faza pe sector: de la ceasurile lui Vanghelie la diamantele lui Tudorache ● ”Suntem deja prea bogați pentru a putea rămâne competitivi prin prețul producției” ● Drepturile religioase, mărul discordiei în pandemie. Creșterea datoriei publice a României nu mai este o glumă ● Guvernul nu a alocat nici acum bani pentru plățile Start-Up Nation
Imagine de la conferinta de marticoncordia
Foto: Hotnews

Printre dorințe, ambiții și simple promisiuni- abordările pieței muncii în principalele programe electorale. Niciun partid nu are în program modernizarea dialogului social

de DP HotNews.ro
Salariul minim, reducerea șomajului, combaterea muncii la negru, aducerea mai multor români în piața muncii sau scăderea taxării muncii- toate acestea se regăsesc în abordări diferite în programele electorale ale principalelor partide politice. Mai puțin modernizarea dialogului social. ”Noi ne-am uitat la fiecare program de guvernare și am observat că sunt foarte puține referiri la Consiliul Economic și Social și la modernizarea dialogului social în general. Noi ne dorim foarte mult să modernizăm această instituție care e anacronică și nu își mai îndeplinește rolul”, a explicat marți Radu Burnet, director executiv în cadrul Confederației patronale Concordia, într-o dezbatere online cu reprezentanții partidelor politice pe tema pieței muncii.
Dragos Anastasiu
Foto: Agerpres

Anastasiu: Nimic nu poți să faci singur în viață, nici măcar Simona Halep nu reușește; e nevoie de echipă

de DP HotNews.ro
Marți, 24 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”Nimic nu poți să faci singur în viață, nici măcar Simona Halep nu reușește, pentru că toți avem nevoie de echipe în care să avem încredere, a declarat marți seara, în cadrul unui eveniment dedicat antreprenorilor, Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK). Niciodată nu e târziu și e important ca la început să fii înconjurat de oameni care chiar dacă sunt diferiți, și e bine să fie diferiți, au aceleași seturi de valori și împărtășesc aceeași viziune foarte clar exprimată, discutată și aliniată. Nimic nu poți să faci singur în viață. Nici măcar Simona Halep nu reușește. Toți avem nevoie de echipe și, din punctul acesta de vedere, uitați-vă cu cine porniți la drum. E greu să pornești singur. Eu încurajez echipele și să aveți încredere chiar dacă, uneori, veți fi dezamăgiți", a explicat președintele Grupului Eurolines.
Instagram-Pexels
Foto: Pexels

Topul influencerilor români: Cea mai mare parte a influencerilor din România este reprezentată de femei. Peste 47% dintre creatorii Instagram din România sunt implicați în fraude - studiu

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Majoritatea influencerilor au încercat măcar o dată o metodă artificială pentru creșterea în Instagram, iar cel puțin 15% dintre ei au anomalii de creștere vizibile. Conform studiului, 47% dintre influencerii români activi în Instagram și-au construit comunitățile utilizând practici frauduloase (precum follow/unfollow, comentarii neautentice, anomalii de creștere etc), inclusiv celebritățile din categoria macro-influenceri, unde procentul ajunge la 55,21%. Cine este cel mai influent creator din România.
Samsung Galaxy A12
Foto: Samsung

Samsung a anunțat două noi telefoane Galaxy din gama medie, cu baterie de 5.000 de mAh

de Vlad Barza HotNews.ro
Samsung a prezentat două noi telefoane, Galaxy A12 și Galaxy A02s, cu ecran de 6,5 inci și prețuri ce pornesc de la 179 euro, respectiv 150 euro. A12 are patru camere pe partea din spate și ambele modele au baterie de lungă durată, de 5.000 mAh. Galaxy A12 va fi disponibil începând cu luna ianuarie, iar Galaxy A02s va fi disponibil începând cu luna februarie.
Fonduri
Foto: Pixabay

Guvernul nu a alocat nici acum bani în plus Ministerului Economiei pentru plățile Start-Up Nation. Ministru: Vom plăti beneficiarilor deconturile

de CZ HotNews.ro
Guvernul nu a alocat fonduri în plus pentru Ministerul Economiei nici la rectificarea bugetară aprobată luni seara, a treia pe acest an, dar ministrul Virgil Popescu dă asigurări că antreprenorii din programul de finanțare Start-Up Nation 2018-2019 își vor primi banii.
Noul CA al BNR
Foto: Hotnews

Veștile proaste, cele bune și cele neutre din minuta discuțiilor din Consiliul de Administrație al BNR

de DP HotNews.ro
Cele mai recente date și informații indică o redresare (..) care se va întrerupe însă probabil spre finele anului, sau chiar se va inversa ușor, similar evoluțiilor pe plan european, sub impactul noului val pandemic și al restricțiilor de mobilitate asociate, arată minuta discuțiilor din ședința CA al BNR de acum două săptămâni. ”În același timp, s-a convenit că perspectiva finanțelor publice și creșterea, în contextul electoral, a incertitudinilor asociate acesteia sunt de natură să amplifice presiunile asupra primei de risc suveran, cu potențiale consecințe asupra volatilității cursului de schimb al leului, implicit asupra inflației și în final asupra costurilor de finanțare și ritmului redresării economiei”, se mai arată în document.
Dan Armeanu, ASF
Foto: AGERPRES

Armeanu (ASF): Domeniul educației financiare necesită un plan cu acțiuni diferite pe termen lung

de DP HotNews.ro
Marți, 24 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Domeniul educației financiare necesită un plan cu acțiuni diferite pe termen lung care să includă campanii de informare cu studii având drept țintă anumite segmente ale populației adulte astfel încât să conducă la îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor financiare, a declarat marți vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Armeanu, notează Agerpres. "La nivel microeconomic, nivelul redus de educație financiară are efecte negative pe termen lung în plan economic și social care se pot accentua. Această criză generată de pandemie practic a provocat la nivel mondial un grad ridicat de impredictibilitate a mediului economic și financiar și a indus modificări pe diverse piețe, cum este piața forței de muncă, context în care oamenii sunt nevoiți să ia decizii financiare neprevăzute care le pot afecta nivelul de viață”, a spus Armeanu, la conferința internațională ISF2020 "Noile generații de consumatori de servicii financiare - cum îi formăm, cum îi educăm".
Deszapezire pe A2
Foto: captura facebook

Drumarii amenință că nu mai deszăpezesc șoselele dacă nu primesc salariile mărite (sindicat)

de DP HotNews.ro
Marți, 24 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Șoselele ar putea rămâne înzăpezite în această iarnă dacă drumarii nu își vor primi măririle de salarii pe care le așteaptă de doi ani, avertizează membrii Sindicatului "Elie Radu", care reprezintă interesele a peste jumătate din salariații Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), scrie Agerpres. "Cei peste 3.000 de angajați care lucrează la deszăpezire și care rămân, uneori, izolați în ger și viscol chiar și câteva zile, nu depășesc, în medie, un salariu brut de 3.000 de lei pe lună. Pentru că nu și-au primit majorările de salarii promise de guvernele din ultimii doi ani, sunt hotărâți ca în această iarnă să nu mai deszăpezească drumurile", susține conducerea sindicatului într-un comunicat.
Ion Sterian
Foto: AGERPRES

Șeful Transgaz- avalanșă de reproșuri față de partenerii din Ungaria, Bulgaria și Grecia, dar și Romgaz: Să se țină de treabă, nu doar declarații de fațadă ale înalților oficiali, că de povești ne-am săturat toți

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 24 Nov 2020 Economie | Energie
Finalizarea gazoductului BRUA pare că reprezintă o bună ocazie pentru Ion Sterian, directorul general al Transgaz, să reproșeze partenerilor săi din Bulgaria și Grecia slaba implicare în proiectele comune. Șeful Transgaz nu s-a limitat doar la aceste reproșuri, ci a lansat critici și către reprezentanții Romgaz, sugerând că vine doar cu "proiecte pe hârtie" de creștere a producției de gaze. Nu a scăpat de săgeți ironice nici omologul său maghiar, despre care Sterian spune că vrea să realizeze un test de stres asupra BRUA pe 2 decembrie, imediat după Ziua Națională a României. "Acum, că o să fim după ziua națională, o să venim să sărbătorim împreună", s-a adresat Ion Sterian lui Szabolcs Ferencz, CEO al FGSZ, transportatorul de gaze din Ungaria.
Linii de cale ferata
Foto: Hotnews

Prea puțin - De la începutul anului s-au modernizat doar 21 km de cale ferată

de Vlad Barza HotNews.ro
De la începutul anului până în prezent, Compania CFR Infrastructură a reparat doar 21 de kilometri de linie de tren din cei peste 3.000 ai rețelei principale, respectiv 10 000 de kilometri, lungimea totală a căilor ferate din România, informează Radio România Actualități. Pentru a crește siguranța și viteza călătoriilor cu trenul, administratorul căilor ferate din România a început demersurile pentru a achiziționa trenuri de lucru, utilaje foarte performante care repară sau modernizează calea ferată.
OLX
Foto: Wikipedia

Tranzacție în analiza Consiliului Concurenței: Grupul OLX vrea să preia o societate de intermediere credite în România

de A.V. HotNews.ro
OLX Global BV, prezent în România pe piața de anunțuri online prin intermediul platformelor „olx.ro”, „autovit.ro” și „storia.ro”, intenționează să preia societatea Kiwi Finance, care desfășoară în principal activități de intermediere credite, a anunțat marți Consiliul Concurenței, care analizează această tranzacție.
Florin Cîtu
Foto: Facebook/ Florin Citu

Florin Cîțu spune că de o lună Inspecția Economică a fost trimisă la Piatra Neamț și că unele primării din București vor controale/ ANAF în control la FRF

de F.B. HotNews.ro
Inspecția economică face control la mai multe unități administrativ teritoriale, la mai multe primării, a anunțat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-o declarație video pe Facebook. „Am început anul trecut cu primăria generală a municipiului București. Primul raport a fost trimis către DNA. Așteptăm și finalizarea celorlalte rapoarte”, a spus el.
Top 500 companii Coface
Foto: Coface Romania

România, mai puține companii în TOP 500 din ECE, în 2019

de F.B. HotNews.ro
România are 58 de companii în Top 500 cele mai mari din Europa Centrală și de Est (ECE), cu trei mai puține decât în 2018, se arată într-un studiu realizat de Coface. Comparativ cu anul anterior, spune documentul, veniturile celor mai mari companii românești au crescut cu 7,6%, dar profitul net s-a diminuat cu 19%.
Huawei Harmony OS
Foto: Dennizn, Dreamstime.com

Huawei ar putea scădea la doar 4% cotă de piață la vânzările de smartphone-uri. Concurenți precum Xiaomi și OPPO se pregătesc intens să profite

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 24 Nov 2020 Economie | IT
​Cota de piață a Huawei la vânzările de smartphone-uri ar putea scădea la 4% în 2021, estimează compania de cercetare TrendForce, citată de Bloomberg. Huawei a avut 20% cotă în trimestrul al doilea și va încheia anul cu 14%, dar 2021 se anunță extrem de greu. Compania este grav afectată de interdicțiile impuse în SUA care i-au tăiat accesul la tehnologii cheie de la companii americane și nici nu i-au mai permis să pună serviciile Google pe noile modele. Rivalii chinezi se pregătesc însă să profite de situație și se așteaptă la vânzări record.
Estimarile Guvernului vs. Consiliul Fiscal
Foto: Pixabay

Consiliul Fiscal a estimat mai bine deficitul și contracția economică decât Guvernul în decursul anului

de Florin Barbuta HotNews.ro
Guvernul a ajuns tot la cifrele Consiliului Fiscal cu privire la deficit. Instituția condusă de Daniel Dăianu a anunțat la ce deficit se așteaptă încă din aprilie, când a fost elaborată prima rectificare bugetară din acest an și a apărut prima opinie a Consiliului. Pe-acolo se învârt acum actualele cifre ale Guvernului. Nu e vorba de pesimism, ci pur și simplu Consiliul Fiscal a făcut o analiză mai riguroasă decât autoritățile. Motivul este simplu: această instituție nu-i controlată politic și este formată din experți.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Cine promite reduceri de taxe, vinde iluzii. Câte mii de euro costă 1 minut de promovare tv pentru partide. Blue Air țintește piața imobiliară printr-un proiect grandios. Deficitul forței de muncă. Ce propun partidele

de DP HotNews.ro
Politica fiscal-bugetară – evoluții și priorități pentru anii următori ● Câte mii de euro costă un minut de promovare la televizor pentru partide ● Planul Național de Redresare și Reziliență: Peste 250 km de autostradă și drum expres, 140 km de cale ferată modernizată și 7 km de metrou ● Blue Air își pregătește intrarea pe piața imobiliară printr-un proiect grandios ● Fonduri pentru firme: Măsura 3 - până la 200.000 Euro și Electric-Up - până la 100.000 Euro, probabil în această săptămână ● Radiografia unei probleme fără soluție: deficitul forței de muncă. Ce propun partidele ● Criza se va resimți puternic și în 2021 ● Ce șanse are ”revoluția” transportului electric. Modelele de automobile electrice care asigură cel mai bun raport preț per autonomie de deplasare ● Pulsul Sănătății: În România se fac anual 38 investigații CT, RMN și PET la 1.000 de locuitori. Media UE – 204
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Consiliul Fiscal: Scenariul revizuit al Guvernului pare mai optimist în raport cu evoluția economiei/ Apreciem un nivel probabil al deficitului bugetar în jur de 9,8% din PIB în 2020

de DP HotNews.ro
Consiliul Fiscal apreciază drept probabilă materializarea unui gol total de venituri fiscale și din contribuții de asigurări plus alte venituri la nivelul anului 2020 (potrivit execuției cash) de aproximativ 6,5-7,5 mld. lei (circa 0,65%-0,75% din PIB). ”Acest gol provine pe de o parte din evaluarea optimistă a ANAF, a sumelor recuperabile în acest an din obligațiile amânate la plată de firme, precum și din probabilitatea ridicată ca sumele aferente închirierii benzilor de frecvență 5G să nu fie încasate în anul curent.”, se arată în Opinia Consiliului pe marginea celei de-a treia rectificări. Instituția condusă de Daniel Dăianu apreciază un nivel probabil al deficitului bugetar pentru anul 2020 potrivit metodologiei cash în jurul valorii de 9,8% din PIB, cu 0,7 pp peste estimarea MFP.
Alexandru Cumpanasu
Foto: Facebook - Alexandru Cumpanasu

Suspect într-un dosar pe fonduri europene, Alexandru Cumpănașu a primit un nou contract cu bani UE de la Primăria Alexandria

de DP HotNews.ro
Marți, 24 Nov 2020 Actualitate | Esențial
Licențe de software, infrastructură hardware și servicii de instruire a personalului – iată oferta asociației lui Alexandru Cumpănașu pentru Primăria Alexandria. Totul în schimbul a aproape patru milioane de lei, din fonduri europene, pe care administrația locală îi vrea cheltuiți pentru aducerea instituției la o funcționalitate optimă pe linie informatică, scrie presshub.ro. Dar Alexandru Cumpănașu este acum suspect într-un dosar legat tocmai de cheltuirea fondurilor europene. Mai precis, procurorii suspectează că Alexandru Cumpănașu ar fi mințit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.
coperta Curs de Guvernare
Foto: Hotnews

”România über alles” – – Interesele economiei românești în UE în deceniul care va schimba lumea. Sumarul nr. 92 al CRONICILOR Curs de Guvernare

de DP HotNews.ro
Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va constitui Analele anilor în care trebuie să aducem România la acel standard pe care-l visăm cu toții, scrie Cristian Grosu, redactorul șef al Curs de Guvernare. Iar aceste Anale, aceste Cronici, sunt și vor fi scrise de cei mai buni experți ai momentului, dar Nu într-o cheie eseistică: ci disecând prin analize evenimentele și fenomenele în care jucăm chiar când ele se întâmplă:economie, sociologie, psihologie socială, politică externă, politică de securitate, mentalități, trendurile mondiale în orice domeniu, modificările în structura civilizațiilor evenimente imprevizibile și schimbările – line sau brute – de bară ale istoriei de zi cu zi a fiecăruia: cu România în această istorie, cu viața fiecăruia în această istorie.
Sediul Zitec
Foto: Hotnews

Firma românească Zitec a preluat un dezvoltator de aplicații mobile și blockchain

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Zitec, companie IT & Digital Marketing din România, specializat în dezvoltarea de soluții și servicii de transformare digitală, a preluat recent echipa și portofoliul Under Development Office, agenție de dezvoltare software specializată în aplicații mobile și firmă de blockchain development, care a înregistrat în ultimii trei ani vânzări de peste 1,5 milioane de euro.
Fonduri
Foto: Pixabay

Fonduri pentru firme: Măsura 3 - până la 200.000 Euro și Electric-Up - până la 100.000 Euro, probabil în această săptămână

de CZ HotNews.ro
Ministrul Economiei a declarat, luni seara, că își dorește lansarea a două linii de finanțări în valoare totală de 650 milioane euro pentru firme, săptămâna aceasta: Măsura 3 de ajutoare de stat pentru investiții, de câte 50.000-200.000 de euro, respectiv, programul Electric-Up - finanțări de câte 100.000 de euro pentru montarea de panouri solare și stații de încărcare a mașinilor electrice.
Fonduri europene firme IT
Foto: Dreamstime.com

Ajutoare de stat: Marți, antreprenorii primesc primele contracte la Măsura 2. La Măsura 1 nici jumătate din primul calup nu au semnat contractele primite (ministru)

de CZ HotNews.ro
Marți, 24 noiembrie, Ministerul Economiei va trimite primele contracte de finanțare către solicitanții eligibili la ajutoarele de stat de 2.000-150.000 euro din Măsura 2, a declarat, luni seara, ministrul. Virgil Popescu a mai spus că, la Măsura 1 - microgranturi de câte 2.000 de euro, nici jumătate dintre cei 5400 de solicitanți care au primit contracte de finanțare în primul calup nu au semnat până luni seara.
Florin Citu
Foto: Hotnews

A treia rectificare bugetară din acest an a fost aprobată: Deficit bugetar de 9,1%

de C.P. HotNews.ro
Guvernul a aprobat în ședința de luni a treia rectificare bugetară din acest an, în urma căreia deficitul bugetar, în sumă absolută, crește la 9,1% din PIB, față de 8,6% cât era estimat până acum. "Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracție economică de 4,2 la sută”, a declarat ministrul finanțelor, la finalul ședinței de Guvern.
Factor postal
Foto: Posta Romana

Permisele auto vor fi livrate la domiciliul solicitanților, tot prin Poșta Română: Cum exagerează compania câștigarea acestui contract în fața Fan Courier

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 23 Nov 2020 Economie | Telecom
Permisele auto și certificatele de înmatriculare ale autovehiculelor vor fi livrate la domiciliul solicitanților de Poșta Română și în următorii 2 ani, a anunțat luni operatorul național poștal, care a câștigat prin licitație un contract de peste 27,31 milioane lei cu Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Poșta se laudă că este pentru a doua oară când câștigă acest contract în fața celei mai mari firme private de curierat din țară, respectiv Fan Courier, dar exagerează în privința factorilor care i-au adus victoria.
Cu cat ne va creste bunastarea potrivit programelor electorale
Foto: Pixabay

Cu cât, cu ce preț și cum anume va crește economia în viziunea PNL, PSD și USR-PLUS. Comparație între programele de guvernare. Care este rata de îndeplinire a promisiunilor electorale în Europa

de DP HotNews.ro
Promisiunile electorale făcute de partide înainte de alegerile electorale trebuie întotdeauna luate ”cum grano salis”. Cu puțin umor. Există o percepție generală potrivit căreia partidele te mint ca să-ți ”fure” votul. E drept, nu ai cum să știi ce se va întâmpla în următorii 4 ani (vezi cazul izbucnirii actualei pandemii), dar promisiunile făcute de partide oferă informații importante despre prioritățile candidaților la guvernare. Dacă pentru partide aceste priorități contează, ar trebui să conteze și pentru tine. De aceea românii au motive întemeiate să citească programele electorale și să asculte măcar ceea ce promit partidele înainte de alegeri. Pentru astăzi ne-am uitat la cum văd principalele 3 partide/alianțe 3 indicatori: cu cât va crește PIB, cu ce preț va crește PIB și cum anume va crește PIB.
Rectificarea bugetara si deficitul bugetar
Foto: Pixabay

A treia rectificare bugetară, pe masa Guvernului / Ludovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

de C.P. HotNews.ro
Guvernul va aproba în ședința de luni a treia rectificare bugetară din acest an. Premierul Ludovic Orban a spus la începutul ședinței că este necesară această rectificare deoarece avem o situație "care a generat noi și noi provocări și cheltuieli" și pentru că trebuie asigurate resursele pentru plata pensiilor, în condițiile în care punctul de pensie a crescut cu 14%.
artist
Foto: Dreamstime.com

Iris, Kempes, Cargo, Trooper și alți artiști, nemulțumiți de schema de ajutoare pentru Cultură

de CZ HotNews.ro
Zeci de artiști români cunoscuți, printre care Iris, Kempes, Cargo, Trooper, au trimis o scrisoare deschisă guvernanților, prin care le atrag atenția că schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural nu include artiștii, ci operatorii culturali și organizatorii de evenimente.
femei antreprenor
Foto: goodfreephotos.com

De ce femeile antreprenor au fost mai afectate de criza Covid. 27,3% dintre afacerile din România sunt deținute de femei

de RA HotNews.ro
Luni, 23 Nov 2020 Economie | Cariere
Pandemia COVID-19 a avut un impact disproporționat asupra business-urilor deținute de femeile din întreaga lume, 87% dintre acestea afirmând că au resimțit un impact negativ puternic, potrivit unui studiu. Gradul mare de reprezentare în sectoarele cele mai afectate de declinul economic, decalajul considerabil de gen privind soluțiile digitale, într-o lume din ce în ce mai virtuală, și presiunea crescută pe fondul responsabilităților de îngrijire a copiilor sunt numai câțiva dintre factorii care au generat vulnerabilități speciale pentru femei.
Extras de carte funciara
Foto: ANCPI

Digitalizarea serviciilor publice: Notarii pot accesa gratuit, de luni, conținutul cărților funciare

de A.V. HotNews.ro
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat luni că a extins accesul în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară eTerra pentru notarii publici. Astfel, începând de luni, 23 noiembrie, notarii au acces gratuit permanent la conținutul tuturor cărților funciare existente în eTerra, în vederea realizării lucrărilor de specialitate.
Atac cibernetic
Foto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com

Cum vor arăta atacurile informatice în 2021 - Urmează noi unghiuri de amenințare și modificări ale strategiei de atac, spun cei de la Kaspersky Lab

de Vlad Barza HotNews.ro
Situația prin care am trecut în 2020 va aduce multe schimbări structurale și strategice, nu doar în viața noastră de zi cu zi, ci și în domeniul atacurilor țintite, nu în ultimul rând datorită câmpului de atac, acum mult mai extins. Noii vectori de atac, cum ar fi exploatarea vulnerabilităților 5G și a dispozitivelor de rețea, se vor aplica alături de atacuri în mai multe etape și acțiuni pozitive împotriva activităților care permit atacuri cibernetice, cum ar fi vânzările zero-day, arată un comunicat al Kaspsesky Lab.
Imagine de la conferința de luni a CDR
Foto: Hotnews

Dragoș Petrescu: Suntem prinși între două zicale: ”Până la Dumnezeu te omoară sfinții” iar al doilea e ”Peștele de la cap se-mpute”/​ Ce vor oamenii de afaceri de la viitorii guvernanți- cele 9 priorități

de DP HotNews.ro
”Suntem prinși între două zicale: Până la Dumnezeu te omoară sfinții iar al doilea e Peștele de la cap se-mpute. Și e foarte puțin loc pentru bună credință între aceste două zicale. Cerințele legale pentru firme au ajuns la nivele care frizează absurdul. Fie că ești o prăvălie cu doi angajați sau o corporație cu mii de angajați, astăzi trebuie să ai: responsabil cu securitatea muncii, responabil pentru spălarea banilor, pentru protecția datelor, responsabil cu securitatea fizică- care trebuie să producă analize de risc, responsabil cu arhiva, contracte anuale obligatorii de medicina muncii. Și mai toate cu dosare cu șină, mai nimic digitalizat și cu amenzi usturătoare dacă nu te conformezi. Toate aceste lucruri costă și împovărează foarte mult bilanțul firmei. Vestea bună e că există două soluții: simplificare și digitalizare. Pare simplu, dar e foarte complicat pentru că este nevoie de multă voință politică!”, a spus luni ​Dragoș Petrescu, coordonatorul Coaliției pentru Dezvoltarea României.
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Trei noutăți fiscale pe zona agriculturii și pentru bursele elevilor

de F.B. HotNews.ro
În Monitorul Oficial au apărut recent trei acte normative care vin cu câteva noutăți fiscale. Acestea sunt explicate de consultantul fiscal Adrian Bența. Este vorba astfel despre reformularea noțiunii de venit din activități agricole, forma de finanțare acordată elevilor ce participă la învățământul dual și cu privire la cooperativa agricolă de producție.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Macroeconomia utilizării fondurilor europene: unele clarificări

de Daniel Daianu Consiliul Fiscal
La conferința organizată recent de Consiliul Fiscal și Facultatea de economie și afaceri a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași având tema ‘’Bugete publice în vremuri de pandemie” s-a vorbit adesea despre fondurile europene. Dar se impune lămurirea unui aspect esențial legat de macroeconomia utilizării banilor europeni.
Revenirea economica in varianta CNSP
Foto: CNSP

CNSP, mai realistă: Nu a văzut revenire economică în V pe evoluția trimestrială. S-a transformat într-un fel de L și se duce spre „Nike”

de Florin Barbuta HotNews.ro
În literatura de specialitate, revenirea în V înseamnă o revenire bruscă la nivelul anterior căderii. Adică dacă ai o scară cu trei trepte, iar azi te afli pe cea de sus, dacă mâine vei cădea de pe ele, va trebui poimâine să fii înapoi pe a treia. Comisia Națională de Strategie și Prognoză este instituția de care se folosește statul în crearea bugetelor și a anumitor documente. Inițial, în aprilie vedea o revenire în „V”. La vremea respectivă, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a prezentat graficul din CNSP într-o conferință de presă (5 mai), susținând că se așteaptă la o revenire în V. Același grafic se mai află și în programul de convergență publicat, în mai, pe site-ul Ministerului Finanțelor (unde e citat CNSP). După ce au venit datele pe trimestrul III, Florin Cîțu a abandonat acel grafic și a creat unul nou, care să arate un V. Nu e greșit, unii economiști o numesc „iluzie statistică”, iar altora le aduce aminte, probabil, de Darrell Huff (How to Lie With Statistics).
Daumantas Dvilinskas, CEO TransferGo
Foto: Hotnews

TransferGo primește o finanțare de 4 milioane de lire sterline de la Silicon Valley Bank

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Platforma online TransferGo, folosită și de românii plecați în străinătate să trimită bani acasă, a primit o finanțare de 4 milioane de lire sterline din partea filialei din Marea Britanie a Silicon Valley Bank (SVB). Prin aceasta finanțare compania plănuiește să continue dezvoltarea platformei sale de plăți în timp real, destinată atât consumatorilor, cât și IMM-urilor și companiilor mari.
CFA Romania
Foto: CFA Romania

CFA România: Depreciere a monedei naționale până la 4,93 lei/euro, în următoarele 6 luni/ Inflație de 2,68% pentru următoarele 12 luni

de F.B. HotNews.ro
Membrii CFA România anticipează o valoare medie al cursului de schimb de 4,9398 lei/euro, pentru orizontul de 6 luni, în timp ce pentru 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0102 lei, se arată într-un comunicat de presă al organizației. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2021/noiembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,68%.
Lumen
Foto: Hotnews

Un startup din Cluj lansează ochelarii pentru nevăzători cu un sistem de tehnologie asistivă

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Startup-ul .lumen (dotLumen), un proiect lansant la Cluj, a creat, de curând, ochelarii inovativi pentru nevăzători, cu un sistem de tehnologie asistivă care abordează mobilitatea persoanelor nevăzătoare.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Reciclarea lui Remus Truică. Cei de la Prognoză continuă să vadă piața muncii în roz. Daniel Florea a cheltuit nejustificat 50.000 de euro. Cum ar fi arătat echilibrul României fără criza Covid

de DP HotNews.ro
Cum s-a reciclat Remus Truică, care-i căra geanta lui Năstase: din inculpat, în afacerist din umbră ● Daniel Florea, fostul primar al sectorului 5, a cheltuit nejustificat 50.000 de euro din bani publici pe călătorii în străinătate ● Cum ar fi arătat echilibrul României fără criza Covid ● Compania Moderna a anunțat la ce preț va vinde vaccinul anti-COVID-19 ● Comisia Națională de Prognoză continuă să vadă piața muncii în roz ● Cum creezi o comunitate în care oamenii sunt fantastici ● Transgaz a finalizat lucrările la gazoductul BRUA într-o zi liberă, de duminică ● Câte vaccinuri Covid 19 poate primi România din primul lot ● În pandemie, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 17,8%. Salamul Victoria s-a scumpit cel mai mult, cu 25%
dolari
Foto: pixabay.com

Finanțări de 4,5 miliarde $ pentru firme tech, prin 2 fonduri lansate de un investitor Facebook, Instagram, Twitter

de CZ HotNews.ro
Startup-uri și firme de tehnologie ceva mai vechi, din toată lumea, vor putea obține noi finanțări prin două noi fonduri de investiții, în valoare totală de 4,5 miliarde de dolari, lansate vineri de compania de capital Andreessen Horowitz (a16z), care a sprijinit, de-a lungul timpului, rețelele sociale Facebook, Instagram, Twitter și fintech-urile TransferWise și Stripe.
Programele de guvernare ale principalelor partide
Foto: Pixabay

Cum cresc salariile și pensiile românilor în programele de guvernare ale PNL, USR-PLUS și PSD/ O scurtă analiză comparativă despre impozitare, cheltuielile statului și datoria publică

de Florin Barbuta HotNews.ro
Sâmbătă, 21 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Programele de guvernare ale partidelor sunt generoase: se întind pe sute de pagini. Pe partea de finanțe și fiscalitate, cele mai multe truisme sunt la PNL. USR-PLUS a mers pe mai multe pagini, dar caractere mai mari, iar PSD nu are deloc, deoarece e colorat cu multe poze, desene și grafice. PSD și USR-PLUS par să nu știe că ne aflăm în procedura de deficit excesiv, iar PNL deși o menționează și folosește cuvintele „consolidare fiscală”, nu precizează care ar fi acele măsuri. Ba chiar dă de înțeles că ne putem întinde oricât cu deficitul în 2021, pentru că ne permite Comisia Europeană.
Tren de lucru
Foto: CFR Infrastructura

Promisiuni nerealiste - S-ar putea ajunge să se reabiliteze anual 600 km de cale ferrată, deși în prezent abia reușim câteva zeci în anii buni

de Vlad Barza HotNews.ro
​Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, anunță că CFR Infrastructură va beneficia de două trenuri de lucru de înaltă performanță pentru reabilitarea infrastructurii feroviare. Bode și prim-ministrul Ludovic Orban au participat, vineri, la o operațiune demonstrativă de reabilitare a jumătate de kilometru de cale ferată, în județul Suceava, cu un tren de lucru de care CFR dispune deja. Planuil este să fie cumpărate alte două trenuri de lucru și să se ajungă la reabilitarea a 600 km/an, spune Bode, citat de News.ro.
Noul site ANAF
Foto: ANAF

Site-ul ANAF nu va funcționa până duminică dimineață la ora 9:00

de F.B. HotNews.ro
Ministerul Finanțelor Publice, prin Centrul Național de Informații Financiare, și Agenția Națională de Administrare Fiscală derulează operațiuni de modernizare a rețelei de comunicații SAN (Storage Area Network), intervenții ce vor genera indisponibilitatea serviciilor electronice furnizate prin intermediul portalului www.anaf.ro, se arată într-un comunicat de presă.
Wish.com
Foto: Hotnews

Platforma Wish.com, pe pierderi și în 2020, vrea să iasă pe bursă

de CZ HotNews.ro
Platforma americană de comerț online Wish.com, folosită și în România de amatorii de chilipiruri, a înregistrat pierderi și anul acesta, în primele 9 luni, iar acum vrea să atragă finanțare vânzând acțiuni pe bursă.
Ashton Kutcher
Foto: Dreamstime.com

Actorul care a jucat rolul lui Steve Jobs face investiții în startup-uri reale

de CZ HotNews.ro
Actorul Ashton Kutcher, cunoscut și pentru că l-a interpretat pe Steve Jobs, într-un film despre fondatorul Apple, din anul 2013, este, în afara platourilor de filmare, un entuziast investitor în startup-uri de tehnologie. Acum, Kutcher, prin firma sa de investiții, vrea să strângă 150 de milioane de dolari într-un nou fond de venture capital.
Masina electrica Dacia Spring
Foto: Dacia

Bordeanu (Dacia) despre motorizările hibride: Toate modelele noi lansate începând cu 2022 vor fi electrificate

de I.B. HotNews.ro
Mihai Bordeanu, director de marketing pentru Dacia, a afirmat, vineri, că modelele noi care vor fi lansate începând din anul 2022 vor avea și opțiunea unei motorizări hibride, potrivit Agerpres. ”Toate modelele noi lansate începând cu 2022 vor fi electrificate. Atenție, spun electrificate, nu electrice, deci vor avea și această opțiune”, spune Bordeanu.
Constructia de autostrazi in Romania
Foto: CNAIR

Comparație între programele de guvernare PNL, PSD și USR-PLUS: Cum arată investițiile în viziunea celor trei partide

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 20 Nov 2020 Economie | Companii
Când vine vorba despre investiții, toate partidele promit drumuri, spitale, școli, sprijin pentru afaceri, însă modul de prezentare a acestora în programele de guvernare sunt diferite. Am răsfoit sutele de pagini din programele de guvernare ale PNL, PSD și USR-PLUS, pentru a vedea cât de mult interes prezintă investițiile pentru fiecare dintre aceste partide și cum vor să cheltuiască banul public pentru dezvoltarea economică. Pe hârtie, promisiunile PNL și PSD sunt cele mai generoase, cu multe cifre în dreptul investițiilor publice și multe scheme de sprijin pentru afaceri. USR prezintă investițiile mai mult la modul general, fără amănunte legate de costuri și scheme de finanțare.
inteligenta artificiala
Foto: Hotnews

Sondaj UiPath: Automatizarea și AI vor fi o necesitate pentru locurile de muncă în viitor

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Atunci când au de ales între doi candidați cu calificări similare, 73% dintre directorii executivi chestionați răspund că ar alege candidatul cu mai multă experiență în automatizare și instrumente AI, chiar dacă rolul nu cere aceste abilități, arată un sondaj realizat de unircornul românesc UiPath.
Comisia Europeană
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Comisia Europeană aprobă două scheme de ajutor de stat românești - una pentru sprijinirea producătorilor de vin afectați de pandemia de coronavirus și o alta destinată companiilor aeriene care zboară spre/dinspre Sibiu

de DP HotNews.ro
Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 12,4 milioane EUR (59,5 milioane RON) pentru sprijinirea producătorilor de vin afectați de pandemia de coronavirus. Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat. Sprijinul public se va acorda sub formă de subvenții directe. Schema este menită să răspundă nevoilor de lichidități ale viticultorilor în cauză și să garanteze că aceștia își pot continua activitățile și își pot păstra locurile de muncă în timpul pandemiei și după aceasta. Se preconizează că peste 1.000 de producători vor beneficia de această schemă.
dolari
Foto: pixabay.com

Nou fond european de 325 milioane dolari pentru startup-uri tech de agricultură

de CZ HotNews.ro
Startup-urile europene din domeniul tehnologiilor pentru agricultură vor putea obține noi finanțări de capital de risc dintr-un fond de investiții, în valoare totală de 325 de milioane de dolari, lansat vineri de o firmă de venture capital din Bruxelles.
Centrala de la Cernavoda
Foto: AGERPRES

Orban: Acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă a primit avizul Comisiei Europene

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 20 Nov 2020 Economie | Energie
Acordul inter-guvernamental între SUA și România în domeniul cooperării nuclear-civile a primit avizul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă pot fi construite cu parteneri euroatlantici, a anunțat vineri premierul Ludovic Orban. Reamintim că Executivul a notificat către Comisia Europeană acordul încheiat cu SUA referitor la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1.
Cadouri de Craciun
Foto: Blueximages, Dreamstime.com

Europenii se ”distanțează” de magazinele fizice atunci când caută cadouri. Șase din zece spun că vor cumpăra online de Black Friday și de Crăciun - sondaj

de Vlad Barza HotNews.ro
Pe măsură ce se derulează Black Friday în Europa, consumatorii spun că nu lasă ca acest an turbulent să le strice Crăciunul. Cumpărătorii continuă să se adapteze la schimbările provocate de pandemia COVID-19, dar devin și mai atenți cu cheltuielile lor. O cercetare Kaspersky a arătat că jumătate (52%) dintre europeni intenționau să facă mai multe cumpărături de Crăciun cu ocazia reducerilor de sezon, printre care și cele de Black Friday. Mai mult, o treime dintre ei (34%) plănuiesc să le lase pe ultima sută de metri, în speranța de a obține reduceri mai mari.
site web
Foto: Pxhere

Cele mai mari greșeli pe care le fac companiile când își relansează site-ul

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Care sunt cele mai frecvente greșeli, din perspectiva unei agenții de SEO, pe care companiile le fac când își relansează site-ul. Dacă mecanismul de relansare nu ia în calcul toți factorii, afacerea respectivă poate încasa o lovitură destul de puternică în ceea ce privește indexarea în motoarele de căutare, ceea ce poate duce la pierderi financiare considerabile.
Tren TGV
Foto: Leonid Andronov | Dreamstime.com

Trenurile TGV, grav afectate de pandemie. Cum vrea SNCF să convingă pasagerii să revină

de Vlad Barza HotNews.ro
Trenurile TGV sunt mândria sistemului feroviar francez, dar pandemia a făcut ca ele să genereze pierderi imense din cauză că numărul de călători a scăzut drastic la mai puțin de o zecime față de vremurile normale. SNCF discută tot mai mult despre schimbarea planurilor tarifare și despre eliminarea percepției cum că biletele de TGV sunt scumpe. Va fi însă complicat, fiindcă schimbările aduse de criza Covid în viețile francezilor vor persista mulți ani după terminarea ei.
Jan Kees Martijn
Foto: mof.gov.jm

FMI a desemnat un nou șef de misiune pentru România: olandezul Jan Kees Martijn

de DP HotNews.ro
Vineri, 20 Nov 2020 Actualitate | Esențial
Fondului Monetar Internațional (FMI) și-a ales un nou șef de misiune pentru România. Acesta este Jan Kees Martijn, care și-a preluat atribuțiile ieri, 19 noiembrie, anunță instituția financiară. Martijn îl înlocuiește pe Jaewoo Lee, care a fost repartizat într-un nou post în conformitate cu politicile interne ale FMI. Olandezul Jan Kees Martijn va fi șef de misiune pentru România și Serbia, anterior el ocupând funcția de șef de misiune pentru Albania Uruguay și Jamaica.Înainte de a se alătura FMI, a lucrat ca profesor asistent în economie internațională la Universitatea din Amsterdam și deține un doctorat în economie la această universitate.
Daniel Daianu
Foto: HotNews.ro

Dăianu: Cele mai multe state UE vor avea deficite bugetare în scădere considerabilă în 2021. Numai România ar rămâne cu deficitul la un nivel peste 9% dacă nu s-ar efectua ajustări. Piețele nu ar finanța ani în șir deficite de peste 8-9%

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 20 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
România a pornit lupta contra Covid-19 cu un deficit structural mare (peste 4% din PIB, cel mai mare în UE) și deficit extern singular (cel mai mare) în regiune - între economiile emergente din UE, a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, în cadrul unui eveniment online organizat de instituția pe care o conduce împreună cu Facultatea de Economie și Afaceri, Universitatea A. I. Cuza, Iași. El a reamintit că România a și intrat în procedura de deficit excesiv la începutul lui 2020 (singurul stat din UE).
Walter Block
Foto: Facebook
​VIDEO

Walter Block: Guvernele se uită cu "ochelari de cal" la COVID. Ar trebui să minimizeze toate decesele, nu doar COVID

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 20 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Walter Block, una dintre cele mai cunoscute voci economice ale liberalismului, crede că „nu este așa de periculos COVID”. „Nu cred că guvernele ar trebui să oprească tot. Eu nu prea sunt pe placul lor, dar din punctul de vedere al Guvernului, al bunelor politici publice, ar trebui să minimizăm morțile. Nu morțile COVID, ci toate. Ce se întâmplă acum: se uită cu ochelari de cal la COVID. Încearcă să minimizeze numărul deceselor COVID”, a spus el în cadrul unui eveniment online.
Oana Munteanu
Foto: Hotnews

Trei sferturi dintre firme spun că angajații au rămas la fel de productivi după trecerea la munca de acasă. Motivul: creșterea timpului alocat muncii (Barometru PwC România)

de DP HotNews.ro
Productivitatea angajaților a crescut de la implementarea muncii de acasă, arată circa 30% dintre companiile respondente ale Raportului HR Barometru, realizat de PwC România în luna octombrie, în timp ce 44% spun că a rămas constantă. Dintre respondenții care au menționat creșterea productivității, 76% spun că principalul factor care contribuie la această evoluție este majorarea timpului alocat muncii datorită lucrului de la distanță.
Fonduri
Foto: Depositphotos

Contracte microgranturi: Aplicanții au nevoie de cont special și cod IBAN

de CZ HotNews.ro
Microîntreprinderile, PFA, ONG și cabinetele medicale care s-au calificat la microgranturile de câte 2.000 de euro au început să primească pe portalul de aplicare contractele de finanțare, dar pentru a le putea descărca au nevoie de coduri IBAN de la banca parteneră pe care au selectat-o. Nu toți aplicanții au cod IBAN pentru microgrant, aceștia trebuind să-și deschidă urgent cont special la banca parteneră selectată, pentru a putea semna contractul în maximum 5 zile de la primire în aplicație, să nu piardă finanțarea.
Black Friday Franta
Foto: Jose Hernandez, Dreamstime.com

De ce Black Friday a stârnit o uriașă controversă în Franța

de Vlad Barza HotNews.ro
​Black Friday nu se potrivește cu carantina totală, iar micii comercianți nu au nicio șansă în fața marilor magazine. Așa s-ar rezuma ceea ce se întâmplă acum în Franța, unde Amazon, Carrefour și alți retaileri mari offline și online au fost de acord să decaleze cu o săptămână ziua de Black Friday. Discuțiile se poartă la nivel înalt și cu ministrul finanțelor, Bruno Le Maire.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​Programul de guvernare PNL, contrazis de economisti. Antreprenorii români pretind că le știu pe toate; sunt sceptici și reticenți. Noile Sandero, Logan și Sandero Stepway. „Zero Taxe” și zero gândire economică

de DP HotNews.ro
Vineri, 20 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Programul de guvernare PNL, contrazis de economisti: E prea departe de realitate ● Estimarea PIB 2020 - redusă pentru a treia oară în prognoza oficială ● Licitație cu probleme la Spitalul Filantropia, anulată de CNSC ● Procurorii DNA verifică achizițiile fostului primar PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache ● Consultant BERD, despre antreprenorii români: Pretind că le știu pe toate; sunt sceptici și reticenți ● Dacia a lansat oficial în România noile Sandero, Logan și Sandero Stepway. Prețuri complete pentru toate versiunile ● Trei avertismente de la Comisia Europeană ● „Zero Taxe” și zero gândire economică ● Valentin Lazea: Sistemul fiscal îl încurajează pe om să scoată banii din întreprindere și să-i bage în imobiliare ● Românii pot cere eșalonarea la plată a datoriilor ● Suplimentarea de buget la ajutoarele de stat IMM a fost publicată în Monitorul Oficial, cu modificări ● Ella Kallai, Alpha Bank: Când se va reuși reluarea sustenabilă a creșterii economice post Covid-19, vom avea doar câștigători.
ordonanta
Foto: Monitorul Oficial

Suplimentarea de buget la ajutoarele de stat IMM a fost publicată în Monitorul Oficial, cu modificări

de CZ HotNews.ro
Guvernul a publicat, joi seara, în Monitorul Oficial ordonanța de urgență 199/2020, care prevede suplimentarea de buget la schema de ajutoare de stat pentru IMM-uri.
Procedura simplificata de esalonare a datoriilor
Foto: Monitorul Oficial

Procedura de eșalonare simplificată a datoriilor de după starea de urgență, în Monitorul oficial. De la depunerea cererii, la graficul de eșalonare

de F.B. HotNews.ro
Procedura de eșalonare simplificată a datoriilor din perioada de urgență și de alertă a fost publicată în Monitorul Oficial (e vorba de ordinul ANAF ce a sosit după Ordonanța de Urgență 181). Fața de varianta de proiect nu par a fi modificări așa că reluăm textul din data de 11 noiembrie. Reamintim că OUG 181 prevede că eșalonarea se acordă pe o perioadă de maxim 12 luni. Eșalonarea la plată nu se acordă pentru sume de până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. Contribuabilii care au datorii peste acele sume trebuie să depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. Adică, dacă până în 15 decembrie nu și-a exprimat această opțiune de a beneficia de această facilitate, nu mai poate accesa această eșalonare la plată.
Black Friday
Foto: Melpomenem, Dreamstime.com

Black Friday 2020 - Una dintre cele mai mari companii de curierat spune că numărul de colete a fost cu 30% mai mare decât în 2019

de Vlad Barza HotNews.ro
Companiile de curierat fac bilanțul ultimului Black Friday și anunță livrări record. Weekend-ul care a urmat Black Friday a consemnat cel mai mare număr de livrări din acest an, creșterile de volume raportate de compania de curierat DPD România fiind importante: un număr dublu de colete față de o zi normală, o creștere de peste 10% față de cea mai aglomerată perioadă din lockdown (aprilie-mai) și de 30% față de perioada Black Friday de anul trecut.
Start-Up Nation
Foto: Hotnews

Start-Up Nation: Guvernul nu va mai lansa un astfel de program în 2020. Ce se întâmplă cu plățile din urmă

de CZ HotNews.ro
Dacă nu era destul de clar până acum, ministrul Economiei a precizat că nu va mai lansa în anul 2020 o sesiune a programului Star-Tech Innovation, cel care ar fi urmat să înlocuiască vechiul program Start-Up Nation, prin care se acordau fonduri nerambursabile de câte 200.000 lei unor firme noi. Mai sunt, însă, plăți de făcut pentru aplicanții din programul Start-Up Nation 2018-2019.
Dolari
Foto: Dreamstime.com

„Atacul tsunamiului de datorii”: Îndatorarea globală a ajuns la un nivel record

de S.J. HotNews.ro
Criza cauzată de pandemia de COVID-19 a împins îndatorarea la nivel global la un nou nivel record de 272 de mii de miliarde de dolari în trimestrul trei, potrivit Institutului pentru Finanțe Internaționale (IIF), acesta avertizând asupra „atacului tsunamiului de datorii”, potrivit CNBC.
Romanii si sarbatorile de iarna
Foto: Hotnews

Crăciun în pandemie. Românii se orientează spre cadouri mai ieftine și renunță la planurile de călătorie, convinși că restricțiile se vor înăspri

de DP HotNews.ro
Peste 60% dintre români se așteaptă să cheltuiască mai puțini bani pentru sărbătorile de Crăciun și Anul Nou din acest an, potrivit unui sondaj internațional ING realizat în cinci țări europene (Germania, România, Polonia, Spania și Olanda). Românii se află pe primul loc, alături de spanioli, în ceea ce privește planurile de a reduce cheltuielile de sărbători, fiind urmați de polonezi (45%), olandezi (32%) și nemți (31%). „Spre deosebire de alți ani, sărbătorile de iarnă vor evidenția, cel mai probabil, două fenomene distincte: pe de o parte, intenția de raționalizare a cheltuielilor și de sporire a economisirii - un lucru absolut firesc având în vedere că traversăm o perioadă marcată de incertitudine, iar, pe de altă parte, migrarea tot mai accentuată către cumpărăturile online”, explică Valentin Tătaru, economist în cadrul ING Bank România.
Crikle
Foto: Hotnews

O platformă video pentru vânzări la distanță vrea finanțare de jumătate de milion Euro prin platforma românească SeedBlink

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Crikle, firmă cu sediul în Londra care dezvoltă o soluție de vânzare de la distanță, anunță listarea pe platforma de equity crowd-funding românească Seedblink. Obiectivul companiei este de a-și asigura o finanțare totală de jumătate de milion de euro, dintre care 400.000 de euro sunt așteptați să provină de la investitorii de pe platforma SeedBlink. Cum funcționează Crikle, startup fondat de un antreprenor implicat în dezvoltarea unor firme românești precum RAV Antivirus, Avangate, Coinzone și Vector Watch.
Bogdan Chiritoiu
Foto: Hotnews

UPDATE Șeful Consiliului Concurenței, îngrijorat de concentrarea din piața telecom: Vânzarea activelor fixe ale Telekom către Orange va fi un test important

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Consiliul Concurenței a blocat sau a descurajat până acum concentrări în zona de materiale de construcții, unde piața este destul de concentrată, sau în zona de rețele fixe de telecomunicații, unde iarăși avem un număr limitat de actori, a declarat joi Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență. "Un test important pe zona asta cred ca va fi modul cum va decurge concentrarea sau vânzarea unora dintre activele fixe ale Telekom către Orange", spune acesta, subliniind că autoritatea și-ar dori să se păstreze un grad înalt de concurență în piață, pentru ca populația să aibă în continuare servicii bune, la preturi bune.
  • UPDATE Bogdan Chirițoiu, întrebat de HotNews.ro despre posibile îngrijorări concurențiale: "Vrem să avem mulți operatori la licitația 5G. Dacă tranzacția cu Orange va slăbi capacitatea Telekom-ului de a furniza servicii 5G, atunci aceasta poate fi un motiv de îngrijorare."
eolian
Foto: USER UPLOADED

Strategie europeană: Capacitatea pentru energia eoliană offshore va crește de cinci ori în zece ani

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 19 Nov 2020 Economie | Energie
Capacitatea eoliană offshore a Europei va crește de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050, se arată în strategia Comisiei Europene privind energia din surse regenerabile offshore. Comisia Europeană mai propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante. Reamintim că și potențialul eolian din Marea Neagră este uriaș, fiind estimat la peste 70.000 MW.
Valentin Lazea
Foto: BBC

Valentin Lazea: Sistemul fiscal îl încurajează pe om să scoată banii din întreprindere și să-i bage în imobiliare/ Trei exemple date de acesta

de F.B. HotNews.ro
Cred că va fi necesară o anumită creștere a ratelor de impozitare, de exemplu în ceea ce privește impozitul pe proprietate, care este, în România, printre cele mai mici din Europa, a declarat Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României, precizând că face declarațiile în nume personal. Potrivit acestuia, în România factorul lipsă, care este cel mai important, este capitalul intern.
firma software
Foto: commons.wikimedia.org

Combaterea criminalității în afaceri: Directiva UE privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii

de RA HotNews.ro
Directiva UE privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii impune tuturor companiilor cu peste 50 de angajați să includă în planul de afaceri un serviciu destinat raportării încălcării dreptului Uniunii. Prin intermediul serviciului și sub protecția legii, persoanele care raportează astfel de încălcări vor putea semnala nereguli dintr-o sferă largă, ce cuprinde: concurența neloială, corupția, evaziunea fiscală, infracțiunile contra patrimoniului, GDPR, securitatea rețelelor de comunicații, licitațiile publice, ajutorul de stat și multe altele, arată analiza unei case de avocatură.
Valentin Lazea
Foto: Hotnews

Valentin Lazea: Există câțiva „falși prieteni” care sunt mult vehiculați în presa românească, chiar de către unii specialiști

de F.B. HotNews.ro
Există câțiva falși prieteni care sunt mult vehiculați în presa românească, chiar de către unii specialiști, care spun că deficitul se poate reduce foarte ușor prin măsuri nedureroase, a declarat Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României (BNR), precizând că vorbește în nume propriu. „Mă refer la doi astfel de falși prieteni: creșterea economică foarte mare și atragerea de fonduri europene”, a spus el.
Criminalitate informatica
Foto: Daniil Peshkov | Dreamstime.com

A fost destructurată o grupare autohtonă sofisticată de criminalitate informatică

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 19 Nov 2020 Economie | IT
Bitdefender a anunțat că, în urma colaborării cu Poliția Română, DIICOT, FBI, cu sprijin din partea Europol și Eurojust, a fost anihilată o grupare de criminalitate informatică din România, specializată în crearea, dezvoltarea și comercializarea unor amenințări informatice capabile să eludeze soluțiile de securitate instalate pe dispozitivele infectate, denumite crypter.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Daniel Dăianu: Nici un deficit de 7% din PIB în 2021 nu va fi ușor de atins/ Cu un program credibil nu este nevoie de FMI

de F.B. HotNews.ro
România trebuie să înceapă corecția în 2021, în ceea ce privește bugetul, reiese din declarațiile președintelui Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. Potrivit acestuia, corecția macroeconomică trebuie să fie graduală, să acopere 3-4 ani (pană în 2024).
Munca de acasă are si avantaje si dezavantaje
Foto: sxc.hu

De ce se plâng românii care lucrează de acasă: încheie mai târziu ziua de muncă, simt că nu au controlul a ceea ce fac colegii cu care lucrează, stări de anxietate mai frecvente (studiu)

de DP HotNews.ro
Studiul a fost desfășurat în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie 2020 de agenția de cercetare de piață Wisemetry Research și a avut ca scop informarea publicului cu privire la provocările apărute în contextul restricțiilor de mobilitate impuse ca măsură de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Studiul a abordat subiecte precum organizarea telemuncii, îngrijirea și educația copiilor și dezechilibrul de gen în munca domestică, mecanisme adoptate de oameni pentru a face față izolării, obiceiuri pe care oamenii doresc să le adopte sau păstreze în următoarele 12 luni.
Evolutia cererii pentru bunuri in acest an
Foto: Hotnews

Prețurile în pandemie. Un raport al Consiliului Concurenței

de DP HotNews.ro
Ulterior declanșării stării de urgență, prețurile principalelor produse au urmat evoluții divergente. Principalul motiv îl reprezintă ajustarea comportamentului de consum la pandemie, acesta ducând la mutații semnificative la nivelul cererii, arată Consiliul Concurenței într-un raport publicat joi. Astfel, la nivelul bunurilor nealimentare, creșterea prețurilor a suferit o încetinire abruptă începând cu luna iunie, pe fondul limitării cererii pentru astfel de produse, în timp ce tarifele serviciilor și-au păstrat tendința de creștere constantă (în jurul valorii de 2,5% la nivelul primelor 9 luni din 2020, față de aceeași perioadă din anul precedent). În schimb, prețurile bunurilor alimentare și-au accentuat tendința inflaționistă, situație provocată inclusiv de sentimentul de incertitudine cu privire la disponibilitatea viitoare a produselor de bază, se mai spune în documentul citat.
Energie
Foto: HotNews / C.P.
 documente
(19 Nov 2020) OpenOfficeDocument, 816KB

DOCUMENT După patru ani de discuții, Guvernul vrea să adopte de urgență Strategia energetică

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 19 Nov 2020 Economie | Energie
Un proiect de OUG privind aprobarea Strategiei energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei. Strategia energetică se află în dezbatere și evaluări de mediu din 2016 și urma să fie discutat în Parlament, însă Guvernul vrea să o aprobe prin ordonanță de urgență. Guvernul spune că vor fi consecințe negative dacă nu este aprobată strategie prin ordonanță de urgență, precum blocarea unor investiții.
Tarifele de referinta RCA mai mari
Foto: ASF

Contract de 597.000 de lei: KPMG Advisory va calcula noile tarife de referință RCA până în martie 2023

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Noile tarife de referință RCA, la care se vor raporta asigurătorii în următoarele 6 luni atunci când vor face noile prețuri pentru polițele RCA, vor fi calculate de o asociere de firme condusă de KPMG Advisory, care a câștigat licitația organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arată datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. KPMG Advisory a câștigat acest contract în fața altor două asocieri de firme conduse de Deloitte Audit și respectiv Ernst&Young Assurance Services.
Complexul Energetic Oltenia
Foto: AGERPRES

Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de stat de 1,3 miliarde de euro pentru restructurare- Memorandum aprobat în Guvern

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 19 Nov 2020 Economie | Energie
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un memorandum privind acordarea unui ajutor de stat pentru restructurare de 1,326 miliarde de euro, în perioada 2021-2025, Complexului Energetic Oltenia, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu. Suma este prevăzută în planul de restructurare, care acum se află la Comisia Europeană pentru aprobare. Ajutorul va fi plătit din bugetul de stat.
Ransomware
Foto: Vchalup, Dreamstime.com

Ransomware 2.0: atacatorii cibernetici trec de la criptarea datelor la publicarea informațiilor confidențiale în mediul online

de Vlad Barza HotNews.ro
În ultimii ani atacurile pe scară largă de tip ransomware - în care infractorii folosesc malware pentru a cripta datele victimelor și le folosesc pentru răscumpărare - au fost înlocuite cu atacuri mai precise, împotriva anumitor companii și industrii. În aceste campanii cu ținte directe și clare, atacatorii nu doar amenință că vor cripta datele, ci și că vor publica informații confidențiale online, arată o analiză Kaspersky Lab pe două familii de ransomware importante: Ragnar Locker și Egregor.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: ​​Filiera PSD din Ministerul Sănătății. Magia cifrelor. Gaurile negre" din bugetele locale. Cartoful fierbinte din mâinile lui Nicușor Dan. Guvernul taie bugetele SRI și STS. Cine va avea prioritate la vaccinare

de DP HotNews.ro
Filiera PSD din Ministerul Sănătății: fina lui Felix Stroe, PSD Constanța, lua 6.000€ lunar ● Magia cifrelor ● Legea care ar fi scumpit carburanții și ar fi scos sute de firme mici de pe piață a fost declarată neconstituțională ● În ce țări din Europa se vând cele mai ieftine și cele mai scumpe alimente de bază ● Cum arată sistemul bancar după nouă luni din 2020 ● "Gaurile negre" din bugetele locale. Cum a ajuns reteta Bolojan/Boc in meniul de urgenta al noilor primari ● Cartoful fierbinte din mâinile lui Nicușor Dan: apa caldă și căldura s-ar putea scumpi în București ● Premieră în pandemie: Guvernul taie bugetele SRI și STS ● Prioritate la vaccinarea împotriva COVID vor avea cei din Sănătate și cei care gestionează infrastructura strategică a țării ● Rectificarea bugetară: Guvernul, constrâns să taie 1,7 miliarde de lei de la investiții și să se aștepte la o scădere a veniturilor din fonduri europene
Cea mai mare creștere a cheltuielilor a fost la capitolul locuință
Foto: pxhere.com

Coșul minim pentru un trai decent, actualizat pentru anul 2020. Cea mai mare creștere a cheltuielilor a fost la capitolul locuință

de DP HotNews.ro
Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna Septembrie 2020 este de 7.278 lei pe lună, în creștere cu +4,7% față de anul trecut, arată datele publicate de Friedrich-Ebert Stiftung. În septembrie 2019, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru același tip de gospodărie era de 6.954 lei pe lună, iar în septembrie 2018 -de 6.762 lei.
Fonduri-Depositphoto
Foto: Depositphotos

Nouă modificare la Măsura 1: Întreprinderile individuale și familiale vor putea lua microgranturi

de CZ HotNews.ro
Întreprinderile individuale (II) și familiale (IF) vor putea accesa microgranturile de la Măsura 1 de ajutoare de stat, printr-o nouă ordonanță de urgență aprobată, miercuri seara, de Guvern, a anunțat ministrul Economiei.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Articol actualizat

​Rectificarea bugetară nr. 3. Cine primește mai mulți bani și ce bugete se diminuează

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 18 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Veniturile bugetului se diminuează, pe sold, cu suma de 5,212 miliarde lei, iar cheltuielile cu 683,6 milioane lei. Deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 4,529 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetar, în sumă absolută, crește la 96,058 miliarde lei, acesta reprezentând 9,1% din PIB.
fonduri cultura
Foto: Dreamstime.com

Se anunță noi ajutoare de stat: Acum și pentru firmele de cultură

de CZ HotNews.ro
Editurile, librăriile, companiile de spectacole și alte firme și organizații neguvernamentale din domeniul culturii vor putea obține fonduri nerambursabile în valoare totală de 100 de milioane de euro, printr-o nouă schemă de ajutoare anunțată miercuri de autorități.
Program fonduri Electric Up
Foto: Dreamstime.com

Fonduri nerambursabile ElectricUp: Site-ul și perioada de înscrieri

de CZ HotNews.ro
Același site folosit la ajutoarele de stat pentru IMM va fi utilizat și de către Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din diverse domenii operatorii HoReCa să se înscrie la programul ElectricUp, pentru a putea obține fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro pentru panouri fotovoltaice și stații de alimentare a mașinilor electrice.
fabrica de mobila
Foto: pxfuel.com

Investiții străine în România: De la biocombustibil produs de germani la mobilă făcută de chinezi

de C.P. HotNews.ro
Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că în cadrul ministerului există o direcție de investiții străine care a atras investiții de un miliard de euro în ultimul an. "S-a vorbit mai putin despre ea. Este o direcție vitală pentru economia românească pentru ca orice investitor care vine în România, vine pe acolo. Din noiembrie 2019 până acum am atras investiții de 1 miliard de euro", a spus ministrul. Acesta a enumerat mai multe investiții străine mari.
Virgil Popescu
Foto: Ministerul Economiei

Virgil Popescu: Avem deja surplus de gaze în România

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 18 Nov 2020 Economie | Energie
Companiile românești au ajuns să exporte gaze în afara României și să devină jucători pe această piață, a declarat miercuri Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri. Acesta spune că "avem deja surplus de gaze în România" și că ar trebui prelucrat în țară, de exemplu în industria petrochimică.
Comisia Europeană
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Comisia Europeană: Autoritățile române vor trebui să ia în considerare acțiuni fiscale structurale

de F.B. HotNews.ro
Deteriorarea perspectivelor economice, introducerea măsurilor de urgență pentru combaterea pandemiei COVID-19 și a consecințelor sale economice și sociale pot explica doar parțial creșterea proiectată a deficitului, se arată într-un document al Comisiei Europene. Potrivit acestuia, factorii importanți ai situației fiscale care au fost deja prezentați înainte de pandemia din 2020 nu au fost modificați. „Aceștia includ creșteri mari nefinanțabile ale pensiilor, alocații mai mari pentru copii, reduceri ale impozitelor indirecte și reduceri ale contribuțiilor la asigurările sociale pentru unele categorii de lucrători”, se arată în document.
Fonduri europene firme IT
Foto: Dreamstime.com

Solicitanții din Măsurile 1 și 2 riscă să piardă ajutoarele, dacă nu semnează la timp contractul de finanțare primit prin aplicație

de CZ HotNews.ro
Firmele, PFA, ONG și cabinetele medicale individuale care s-au înscris la ajutoarele de stat de câte 2.000-150.000 de euro din Măsurile 1 și 2 pentru redresare din criza COVID-19 trebuie să urmărească atent, în perioada aceasta, portalul granturi.imm.gov.ro, prin profilul de utilizator cu parolă folosit la aplicare, pentru a semna și trimite înapoi prin portal contractele de finanțare, în caz contrar riscând să piardă ajutorul. Apelul a fost făcut de ministrul Economiei, miercuri.
Sediul Romgaz
Foto: Romgaz

Virgil Popescu: Romgaz are o capacitate de finanțare poate chiar mai mare decât a Petrom

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 18 Nov 2020 Economie | Energie
Romgaz este suficient de solvabilă pentru a achiziționa participația deținută de americanii de la Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, consideră ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu. Acesta a spus miercuri, într-o conferință de presă, că Romgaz are o capacitate de finanțare poate chiar mai mare decât a OMV Petrom. În opinia ministrului, Romgaz se poate implica în mai multe investiții și nu va renunța la unele dintre cele deja anunțate.
Fonduri
Foto: Pixabay

Ajutoare de stat: Perioadă de depunere a proiectelor de 90 de zile la Măsura 3 - granturi de investiții de 50.000-200.000 euro

de CZ HotNews.ro
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) eligibile vor avea la dispoziție o perioadă totală de 90 de zile, dar în 3 reprize, pentru depunerea proiectelor în sistemul informatic, la Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro, a anunțat, miercuri, ministrul Economiei.
ecommerce
Foto: pixabay.com

Creștere de peste 200% în comerțul online de Black Friday. Cele mai căutate produse

de RA HotNews.ro
Chiar dacă nu toate magazinele au avut campanii speciale în acest weekend, majoritatea dintre ele au înregistrat creșteri semnificative ale numărului de comenzi. Acest lucru arată că românii au un apetit ridicat de shopping, mai ales în perioada reducerilor masive, arată o analiză a unei platforme locale de eCommerce.
Noile estimari asupra economiei ale CNSP
Foto: CNSP

Datele pe care ar urma să se facă bugetul pe 2021: creștere economică de 4,5%, inflație de 2,5%, curs de schimb de 4,9 lei/euro

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 18 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a publicat noile estimări cu privire la viziunea asupra economiei pentru acest an și pentru anul viitor. Înțelegem de la Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, că estimează un deficit bugetar de 7% pentru 2021, deci lucrează așadar pe proiect folosindu-se de noul set de date al CNSP.


Masini
Foto: Arseniy Rogov, Dreamstime.com

Piața auto europeană a reluat scăderile din cauza restricțiilor impuse în tot mai multe țări

de Vlad Barza HotNews.ro
Doar în România și Irlanda piața mașinilor noi a crescut în UE, în timp ce per total înmatriculările au scăzut cu 8%, iar în câteva țări scăderea a fost de 25%. În septembrie, piața europeană fusese pe plus, dar din octombrie încep să se vadă efectele restricțiilor de circulație din ”valul doi”, dar și ale crizei economice. La zece luni, piața auto a UE a scăzut cu 26%, iar de la țară la țară piața s-a diminuat cu ponderi între 16% și 43%.
Eurostat
Foto: Eurostat

România, printre țările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflației în luna octombrie

de DP HotNews.ro
Miercuri, 18 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Rata anuală a inflației în zona euro a rămas stabilă la minus 0,3% în luna octombrie 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a rămas stabilă la 0,3%, țările membre cu cele mai ridicate rate ale inflației fiind Polonia, Ungaria, Cehia și România, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres. Comparativ cu situația din luna septembrie, rata anuală a inflației în luna octombrie a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă în două țări și a crescut în 10 state membre. În România, rata anuală a inflației a scăzut până la 1,8% în luna octombrie, de la 2,1% în septembrie.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor si Comunicatiilor
Foto: Arhiva personala

Din culisele tranzacției Orange-Telekom: Cum explică ministrul Bode de ce nu a preluat statul român controlul integral asupra operațiunilor fixe din Telekom

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 18 Nov 2020 Economie | Telecom
Pentru ca statul român să devină acționar unic în Telekom România Communications (fostul Romtelecom) nu ar fi fost vorba doar de preluarea pachetului majoritar de acțiuni ale grecilor de la OTE, ci s-ar fi pus problema existenței know-how-ului managerial și operațional pe termen lung, respectiv a disponibilității pentru investițiile care trebuiau făcute, a precizat pentru HotNews.ro Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor. Acesta spune că statul nu are drept de preemțiune și că prin actuala tranzacție statul român își întărește poziția alături de Orange și implicit valoarea participației.
Ceasuri de lux
Foto: pxfuel.com

China va deveni cea mai mare piață pentru bunurile de lux până în 2025

de S.J. HotNews.ro
Vânzările de produse personale de lux vor scădea cu 23% în acest an din cauza pandemiei de coronavirus, acesta fiind primul declin de după 2009 și totodată cea mai mare scădere înregistrată vreodată, a anunțat miercuri firma de consultanță Bain & Company, citată de Reuters și CNBC.
Florin Cîtu
Foto: Facebook/ Florin Citu
​Articol actualizat

Cîțu: Scăderea economică luată în calcul la rectificare: -4,2%/ Propunem un deficit de 9,1% din PIB/ Anul viitor încercăm un deficit de 7%

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 18 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează o scădere de 4,2 puncte procentuale a economiei în 2020, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. De precizat că pe această cifră se face cea de-a treia rectificare bugetară din acest an.
Mall
Foto: Profimedia Images

Multe magazine din retailul nealimentar se închid definitiv. Vânzările au scăzut cu până la 80%. Mii de angajați ar putea rămâne fără loc de muncă

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Aflate în imposibilitatea de a mai rezista pe piață, din ce în ce mai multe societăți comerciale care activează în domeniul retailului nealimentar intră în faliment, anunță Organizația Patronală a Retailerilor din România, Roretail, potrivit Mediafax. În medie, scăderile vânzărilor din magazine în ultimele luni au ajuns la 60%-80%, nici măcar Black Friday nu a adus creșteri semnificative.
Petrom
Foto: Stirile ProTV

OMV Petrom a investit 21 de milioane euro la Petrobrazi pentru creșterea capacității de amestec de biocombustibili

de C.P. HotNews.ro
OMV Petrom a investit aproximativ 21 de milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru a crește capacitatea de amestec și pentru a îmbunătăți infrastructura pentru transportul, descărcarea și depozitarea bio-componenților în rafinărie. OMV Petrom furnizează carburanți cu un conținut bio volumetric de 6,5% în motorină și 8% în benzină.
Samsung
Foto: Svglass, Dreamstime.com

Samsung Galaxy S21 - Se știu aproape toate datele tehnice, sursele spun că producția a început

de Vlad Barza HotNews.ro
Samsung va prezenta aproape sigur în ianuarie noua serie Galaxy S, cu mai bine de o lună mai repede decât de obicei și, tot mult mai devreme s-au aflat pe surse și specificațiile noilor telefoane a căror producție de serie a început. Vor fi trei modele, cu cel mai mare având ecran de 6,8 inci și baterie de 5.000 mAh. Samsung are concurență din partea iPhone 12 și a unor companii chineze precum Xiaomi, OnePlus sau OPPO, dar este mult mai mică rivalitatea cu Huawei, puternic afectată în Europa de interdicțiile impuse de americani.
Negocieri pentru vanzarea Telekom Romania
Foto: Guvernul Romaniei

​ANALIZA Principalele schimbări și necunoscute ale achiziției Telekom Romania (Fix) de către Orange: Clienți, prețuri, concurență și participația statului

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 18 Nov 2020 Economie | Telecom
Românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone. Tranzacția de față, supusă acordului Comisiei Europene, este mai complicată, deoarece și statul roman este acționar în Telekom, iar grecii de la OTE renunță doar la operațiunile fixe, nu și la cele mobile furnizate prin fostul Cosmote, în care Orange ar deveni acționar minoritar. Vezi în articol cum s-ar schimba piața telecom în urma acestei trazacții.
Peste 5000 de joburi sunt vacante in zona sănătății
Foto: sxc.hu

Peste 5.000 de joburi neocupate sunt doar în sănătate. În total, avem peste 39.000 de joburi vacante

de DP HotNews.ro
În trimestrul al treilea din acest an, numărul locurilor de muncă vacante a fost 39.300, în creștere cu peste 5000 față de trimestrul anterior, a transmis miercuri dimineață Institutul Național de Statistică. Comparativ cu același trimestru al anului 2019, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 15.700. Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică, alte activități de servicii, respectiv sănătate și asistență socială. Sectorul bugetar a însumat circa o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.700 locuri vacante s-au regăsit în administrația publică, 5.300 locuri vacante în sănătate și asistență socială, iar 2000 locuri vacante în învățământ.
Twitter
Foto: Pavel Starikov, Dreamstime.com

Twitter lansează pe plan mondial mesajele care dispar automat la 24 de ore după publicare

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 18 Nov 2020 Economie | IT
​Twitter a anunțat că toți userii rețelei vor putea posta așa-numitele “fleets”, mesaje care, spre deosebire de clasicele ”tweets”, dispar automat după 24 de ore. Twitter a făcut un test cu aceste mesaje efemere în câteva țări, iar feedback-ul primit a a fost bun.
business report
Foto: Hotnews

Business report ​​Cu sau fără lumini de sărbători? Kurzarbeit va fi aplicat și după starea de alertă. RCA mai scump pentru șoferii profesioniști. Avem cea mai redusă rată de recuperare economică din UE. Economia și vaccinul

de DP HotNews.ro
​Cu sau fără lumini de sărbători? Cât au cheltuit primăriile pe beculețe ● Kurzarbeit va fi aplicat și după starea de alertă, dispare obligația pentru REVISAL ● RCA mai scump pentru șoferii profesioniști, după trei ani de liniște ● Google Pay, disponibil în România prin mai multe aplicații de banking ● România, pe primul loc în Europa din perspectiva creșterii costurilor cu serviciile medicale estimate pentru 2020 ● Logistica de zeci de miliarde de dolari pentru pregătirea distribuției fiolelor anti-Covid ● România are cea mai redusă rată de recuperare economică din UE. De ce? ● Firmele tăiate de la ajutoare acuză Guvernul că n-a ținut cont de recomandările Comisiei Europene ● Guvernul vrea să modifice legea offshore, relaxând suprataxarea producției de gaze ● Economisirea la romani: unul din trei ar tine banii intr-un plic in sifonier ● Economia și vaccinul.
Kaspersky Lab
Foto: Tatiana Belova, Dreamstime.com

Kaspersky Lab spune că a mutat complet din Rusia în Elveția activitățile de procesare și stocare ale datelor clienților săi din Europa, America de Nord și din alte regiuni

de Vlad Barza HotNews.ro
După ce mai mute țări au interzis utilizarea soft-ului său de către instituții publice, Kaspersky Lab anunța în 2017 că va muta din Rusia în Elveția locul unde sunt păstrate și procesate datele pentru mai multe regiuni. Acum, compania anunță că a realizat cu succes transferul și, în consecință, nu mai gestionează în Rusia date ale clienților occidentali.
Hong Kong
Foto: Pixabay

Hong Kong, Zurich și Paris în topul celor mai scumpe orașe din lume

de DP HotNews.ro
Paris și Zurich sunt, alături de Hong Kong (care își păstrează poziția), orașele în care costul vieții este cel mai ridicat, locuri cedate de Singapore și Osaka, care acum ocupă locurile patru și cinci, potrivit rezultatelor unui studiu publicat miercuri de săptămânalul The Economist, informează AFP, citat de Agerpres. Cea mai mare schimbare este reprezentată de saltul făcut de Teheran, care a urcat 27 de locuri din cauza impactului sancțiunilor impuse de SUA, conform acestui studiu privind costul global al vieții în 2020.
Sorin Bota
Foto: Facebook/ Marius Sorin Bota

​UPDATE Document Proiectul privind trecerea la impozitul progresiv. Sorin Bota, inițiator: Am discutat proiectul și cu actualul ministru al Finanțelor. Simonis, PSD: Dl Bota candidează pentru PER. PSD NU susține proiectul

de DP HotNews.ro
Marți, 17 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Marius Bota - ex PSD, a depus proiectul care introduce impozitul progresiv, eliminând astfel cota unică (atât cât a mai rămas din ea). Autorul asumat al proiectului admite în Nota de Fundamentare care însoțește proiectul de lege că, în comparație cu veniturile din acest moment se va înregistra un deficit în primul an de 1,3 miliarde euro (500 milioane lei/luna). Deficit care, în opinia autorului, ”este perfect sustenabil pentru Romania”. Într-o discuție cu reporterul HotNews.ro, Bota susține că proiectul e asumat de PSD, că e cel mai progresist proiect și a discutat noul impozit ”la nivel de idee” cu actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu. UPDATE Contactat de HotNews, Alfred Simonis, liderul deputaților PSD spune că Bota nu mai e în PSD de aproape un an el candidând pentru Partidul Ecologist Român la Maramureș, nemaigăsindu-se pe listele PSD.
energie regenerabila
Foto: Wikipedia

Cererile pentru bani din Fondul de modernizare au blocat căsuțele de e-mail de la Ministerul Economiei

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 17 Nov 2020 Economie | Energie
Firmele din domeniul energiei sunt foarte interesate de banii europeni din Fondul de Modernizare, axa 10, care pot fi folosiți pentru modernizarea, tehnologizarea instalațiilor de producere a energiei electrice din România. "Fondul de modernizare a fost luat cu asalt. Practic s-au blocat căsuțele de e-mail prin care ministerul a preluat aceste propuneri de proiecte", a declarat, marți, Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, în cadrul unei conferințe pe energie. Havrileț a spus că au fost primite peste 700 de cereri.
Productia auto nationala
Foto: ACAROM

Dacia și Ford au produs peste 50.000 de mașini în octombrie

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 17 Nov 2020 Economie | Auto
În octombrie cele două uzine auto din România au avut o producție cumulată de peste 51.000 de mașini, ceva mai mică decât în octombrie 2019, dar mult peste media lunară din 2020, un an cu totul neobișnuit. Până acum, Dacia a produs aproximativ 212.000 de mașini în acest an, iar Ford, aproape 145.000.
Complexul Energetic Oltenia
Foto: AGERPRES
 documente
(17 Nov 2020) PDF, 604KB

​DOCUMENT Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, în etapa finală de evaluare / Comisia Europeană vrea să știe de ce nu pot fi încheiate contracte multianuale

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 17 Nov 2020 Economie | Energie
Complexul Energetic Oltenia intră în etapa finală a procesului de evaluare a Planului de restructurare și decarbonare, cea a notificării Comisiei Europene. Reprezentanții companiei spun că au spus oficialilor de la Bruxelles că principala sursă de venituri este vânzare de energie electrică, însă Comisia Europeană a întrebat de ce sunt încheiate contracte anuale și nu multianuale. Reprezentanții companiei au arătat că nu este posibil acest lucru din cauza legislației în vigoare, dar care ar urma să fie modificată la începutul anului viitor.
Facebook
Foto: Kianlin, Dreamstime.com

Facebook lansează un program de fact-checking în România în colaborare cu agenția de presă AFP

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 17 Nov 2020 Economie | IT
Facebook a anunțat că va lansa în premieră și în România un program de verificare a veridicității știrilor, în parteneriat cu agenția franceză de știri AFP. Facebook a pus în ultimii doi ani la punct o colaborare cu jurnaliști și cu organizații de fact-checking pentru a evalua veridicitatea diverselor link-uri puse în rețea, cele false fiind semnalate. Mecanismele de verificare nu sunt active în toate limbile din țările UE și România nu era până acum pe listă. ”Paginilor și domeniilor care distribuie în mod repetat știri false li se va reduce activitatea de distribuire și li se va elimina capacitatea de a genera bani și de a face publicitate”, spun cei de la Facebook.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice
DOCUMENT

Procedura amnistiei fiscale ar putea fi modificată. Noul termen al obligațiilor bugetare restante pentru aplicare: 31 iulie 2020

de F.B. HotNews.ro
Un proiect de ordin al ministerului Finanțelor prevede modificarea procedurii amnistiei din 2019. Astfel, noul termen al obligațiilor bugetare restante este 31 iulie 2020. Pentru că de-a lungul anului legislația a fost modificată, este nevoie de modificarea ordinului anterior.
Agriculutura_2020
Foto: KeysFin

Agricultura românească va scădea cu 15% în 2020. Topul județelor cu cea mai mare cifră de afaceri din domeniu

de RA HotNews.ro
Marți, 17 Nov 2020 Economie | Companii
Cifra de afaceri a companiilor din agricultura românească va scădea cu aproximativ 15% în anul în curs, conform estimărilor specialiștilor unei companii de consultanță. Astfel, seceta, dar și lipsa investițiilor în infrastructură au dus la scăderi ale cifrei de afaceri ale celor peste 25 mii de companii din agricultura locală, de la aproape 46 miliarde lei în 2019, în jurul pragului de 39 miliarde lei în 2020. Munca la câmp cu angajați permanenți a fost înlocuită de zilieri sau utilaje.
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

”Temperatura” a 52 de indicatori economici, măsurată de BNR. Impactul mediu al restricțiilor asupra creșterii economice este de 1,3 puncte procentuale

de DP HotNews.ro
Răspândirea accelerată a noului coronavirus a condus la o schimbare bruscă și cu o amplitudine fără precedent a coordonatelor mediului economic, răspunsul autorităților din numeroase state vizând într-o primă etapă introducerea unor măsuri severe de restricționare a mobilității populației, arată BNR în recent publicatul Raport privind inflația. În România, începând cu jumătatea lunii martie a fost introdus un set consistent de restricții care au afectat puternic activitatea economică, cu precădere în luna aprilie. În acest context, ne-am propus să prezentăm o evaluare contrafactuală a impactului asupra creșterii economice al acestor prime măsuri, mai arată autorii Raportului.
Adrian Oros
Foto: Facebook

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Au rămas închise 27 de piețe, adică 5,25% dintr-un total de 514

de DP HotNews.ro
Marți, 17 Nov 2020 Actualitate | Esențial
Doar 27 de piețe dintr-un total de 514 au rămas închise în urma restricțiilor impuse de autorități, ceea ce reprezintă 5,25%, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, potrivit Agerpres. "Stadiul de funcționare a piețelor agroalimentare, pentru că există foarte multă dezinfomare, este la 16 noiembrie 2020: Dintr-un total de 514 piețe agroalimentare, 367 au funcționat dintotdeauna în spații deschise sau semi-deschise, nu s-a modificat nimic. Pentru 120, care funcționau în spații închise, primarii au găsit soluții privind modificarea fluxului astfel încât și acestea au fost deschise. Au rămas închise 27 de piețe din spații închise, adică 5,25%. Asta este realitatea privind piețele agroalimentare", a precizat Oros.
Despre Jocuri Video
Foto: Hotnews

Producătorii de jocuri video din România lansează o platformă educativă pentru părinți

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Trei sferturi dintre copiii cu vârste între 6 și 15 ani utilizează jocuri video, în vreme ce doar 1 din 5 părinți folosesc opțiunile de control parental și numai 2 treimi dintre aceștia au auzit de sistemul de rating de vârstă PEGI, arată studiul european Gametrack. În contextul pandemiei, perioadă în care timpul alocat jocurilor video a crescut, Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri din România (RGDA) vine în întâmpinarea nevoii părinților de a relaționa cu copiii lor în ceea ce privește jocurile video și de a-i ghida pe aceștia către jocuri potrivite vârstei.
Violeta Alexandru
Foto: Facebook/ Violeta Alexandru

Violeta Alexandru: Canalizarea energiei în a corecta populismul Parlamentului mi-a inhibat orice dorință de a propune proiecte legislative de amploare/ Despre cei 2.500 lei pentru laptopuri: A fost un program menit să dea un semnal

de F.B. HotNews.ro
Marți, 17 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Programul prin care se acordă cei 2.500 pentru laptopuri și alte dispozitive „a fost menit să dea un semnal în piața muncii din partea Guvernului cu referire la schimbările pe care le percepem că au deja loc”, potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru. Încă nu se știe dacă programul va continua, urmând a fi făcută o evaluare.
Euro
Foto: Depositphotos

Încercările de fraudă au crescut la nivel global cu 35% în timpul pandemiei - studiu

de RA HotNews.ro
Pe fondul blocajelor provocate de coronavirus și distanțarea socială, proliferarea aplicațiilor mobile și a canalelor online s-a dovedit a fi esențială pentru funcționarea societății. Achizițiile online în plină expansiune și plățile cotactless au adus vânzările e-commerce la un nivel record, digitalizarea forțată fiind salvarea binevenită pe timp de criză.
Google Pay
Foto: pxfuel.com

Google Pay, disponibil în România prin mai multe aplicații de banking

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Începând din această săptămână, Google Pay este disponibil în România prin intermediul aplicațiilor mobile ale instituțiilor financiare partenere, printre care Banca Transilvania sau Revolut. Iată lista completă de aplicații.
Un magazin Honor din China
Foto: Jlhope, Dreamstime.com

Huawei confirmă că vinde marca Honor pentru ca aceasta să poată supraviețui

de Vlad Barza HotNews.ro
Huawei confirmă știrea apărută acum câteva zile conform căreia va vinde brandul de telefoane Honor către un consorțiu din Shenzen, ideea fiind de a salva marca Honor. Sancțiunile impuse de SUA au afectat grav operațiunile Huawei, iar marca Honor, care a intrat și în Europa în 2017, vinde 70 de milioane de smartphone-uri pe an, marea majoritate în China. Brandul Honor a fost creat în 2013 și sunt multe modele pe piața românească, cu prețuri între 500 și 2.100 lei.
Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP
Foto: MFP

Programul de titluri Tezaur va continua în noiembrie cu randamente de 3,5 – 4%. În acest moment este în defășurare și Programul Fidelis

de F.B. HotNews.ro
Românii pot subscrie începând de marți (astăzi) pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu maturități de 1, 2 și 3 ani, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Rata dobânzii este de 3,5% - 1 an, 3,75% - 2 ani, 4,00% - 3 ani, fără plafon individual de subscriere.
Tren CFR Calatori
Foto: Stefania Gal
Analiză

Mersul Trenurilor 2021 - Pe ce rute se va circula mai rapid și unde se va merge și mai lent

de Vlad Barza HotNews.ro
La 13 decembrie intră în vigoare noul Mers al Trenurilor și unele lucruri se vor schimba. Între Brașov și București va circula cel mai rapid tren din ultimele patru decenii între aceste două orașe, iar de la Brașov la Constanța va exista un tren care face sub 4 ore și jumătate. Și spre Moldova se va circula ceva mai rapid, dar pe magistrala 900 spre Timișoara timpii vor crește și mai mult, iar unul dintre trenurile Iași - Timișoara va face 18 ore. Viteza medie a trenurilor este de 42 km/h, cu 160 km/h circulă doar câteva trenuri pe zi, spre Constanța, iar cu 140 km/h se circulă între București și Ploiești, dar și pe minuscule porțiuni în Ardeal.
Telemunca
Foto: VMware

Companiile din zona serviciilor de business își vor păstra birourile, deși au trecut la telemuncă. În 2021 multe vor avea un sistem de muncă hibrid

de F.B. HotNews.ro
Telemunca în proporție de 100%, precum și munca de la birou, au numeroase inconveniente și nu mai corespund realității de acum, se arată într-un comunicat al Asociației Business Service Leaders în România. Potrivit acestuia, pe termen scurt, companiile din industrie vor continua să migreze accelerat către conceptul de „Flex Office” și vor îmbina munca de la distanță cu cea de la birou.
Airbnb
Foto: Dreamstime.com

Platforma de închirieri Airbnb, pe pierderi tot mai mari, înainte de bursă

de CZ HotNews.ro
Platforma online de închirieri de locuințe pe termen scurt Airbnb, folosită și de proprietari și turiști din România, a înregistrat pierderi an de an, iar acum vrea să înceapă să vândă acțiuni pe bursă.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: ​​Proiectanții serioși stau departe de Comarnic-Brașov. Revirimentul economic: nu e V, e Nike Swoosh. Corecții de până la 10% a tarifelor RCA. Capitalele europene unde alimentele sunt cele mai scumpe

de DP HotNews.ro
Proiectanții serioși stau departe de Autostrada Comarnic-Brașov ● Alfabetul revirimentului economic? Nu-i V. E artă. E Nike Swoosh ● Studiu: 21% dintre companiile din România au făcut concedieri, 18% au tăiat salariile ● A sosit vremea introducerii săptămânii de lucru de patru zile, spun politicienii europeni ● Corecții de până la 10% a tarifelor RCA ar putea avea loc până la finalul anului. Unele firme au modificat deja prețurile, în sus ● Blue Air reia mai devreme zborurile internaționale din Cluj-Napoca ● Nu doar ultimii, ci și departe de vecini: Cercetarea de la care așteptăm viitorul economiei ● Șef din Ministerul Economiei: Plățile către beneficiarii de ajutoare de stat încep la sfârșitul acestei săptămâni - începutul săptămânii viitoare ● Capitalele europene unde alimentele sunt cele mai scumpe ● Alexandru Filip. Ca să vezi o oportunitate, trebuie să înțelegi profund oamenii
Fonduri - dreamstime
Foto: Dreamstime.com

Șef din Ministerul Economiei: Plățile către beneficiarii de ajutoare de stat încep la sfârșitul acestei săptămâni - începutul săptămânii viitoare. Atenție la comunicările din aplicație și la termene

de CZ HotNews.ro
Ministerul Economiei, prin agențiile sale pentru IMM-uri, urmează să înceapă, la finalul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare, plata ajutoarelor de stat pentru firme, PFA, PNG și cabinete medicale calificate la fnanțare pentru redresarea din criza COVID-19, a declarat, luni, pentru StartupCafe.ro, secretarul de stat din Ministerul Economiei
Franta
Foto: Dreamstime.com

Idee din Franța: Site unic de redresare a firmelor. Lista câștigătorilor premiilor UE pentru promotorii IMM

de CZ HotNews.ro
Francezii au făcut un site care oferă un punct unic online, prin care firmele mici și mijlocii (IMM) din țară obțin îndrumare de la asociații de business, să acceseze măsuri de ajutor și să „navigheze” pe la diverse autorități. Portalul a fost premiat, luni, de Comisia Europeană, alături de alte organizații care sprijină antreprenoriatul în Europa.
Un posibil nou SUV Dacia de 7 locuri
Foto: largus.fr

Dacia Lodgy va fi înlocuită de un SUV cu șapte locuri care va fi produs la Pitești și va avea și versiune hibridă - presă

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 16 Nov 2020 Economie | Auto
Dacia va înlocui monovolumul Lodgy - model lansat în 2012 și produs în Maroc - cu un SUV de șapte locuri care va fi produs la uzina de la Mioveni și va fi lansat în toamna lui 2021, scriu surse citate de publicația franceză L'argus. Noul SUV ar putea avea și versiune hibridă, pe tehnologia E-Tech.
Freelancer
Foto: Pixabay

Un instrument online ce vrea să crească productivitatea freelancerilor și a afacerilor mici, realizat de un startup din Iași, premiat la o competiție internațională

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Pinepipe, un tool menit să crească productivitatea freelancerilor și a afacerilor mici, lansat pe piața din România în 2020 de doi antreprenori din Iași, a fost desemnat cea mai bună și inovativă soluție de digitalizare din România la categoria Business & Commerce în cadrul World Summit Awards. Iată cum funcționează acest instrument.

ITM București a amendat cu 200.000 de lei o companie de curierat la care 51 de persoane lucrau fără forme legale

de F.B. HotNews.ro
​Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București a aplicat, vineri, amenda maximă de 200.000 de lei unei companii de curierat la care 51 de persoane lucrau fără forme legale de muncă, potrivit unui comunicat remis luni de ITM București, transmite Agerpres.
Constructii
Foto: Pexels

Construcțiile au crescut cu peste 17%, în primele nouă luni

de F.B. HotNews.ro
​Lucrările în construcții au crescut cu 17,6%, în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, aporturi importante fiind consemnate în cazul reparațiilor capitale, respectiv la construcțiile inginerești, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres.
Murielle Lorilloux, CEO Vodafone Romania
Foto: Vodafone Romania

Veniturile Vodafone România au scăzut cu 2,3% până la 195,1 milioane de euro în trimestrul trei din acest an

de A.V. HotNews.ro
Luni, 16 Nov 2020 Economie | Telecom
Vodafone România a înregistrat venituri din servicii în valoare de 195,1 milioane de euro în trimestrul încheiat la 30 septembrie din acest an, în scădere cu 2,3% față de același trimestru al anului anterior, a anunțat luni al doilea mare operator local de comunicații mobile. La data menționată, compania spune că avea 10.798.349 utilizatori la serviciile sale (n.a SIM-uri valabile, plus abonați la serviciile de internet fix și TV).
Florin Citu
Foto: Hotnews

​Florin Cîțu, despre dublarea alocațiilor: Contul sigur este, bani nu sunt

de F.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 14 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Dacă legea va fi promulgată și ar trebui aplicată dublarea alocațiilor, vor trebui tăiați bani din altă parte, reiese din declarațiile lui Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, care a precizat că nu crede că se va ajunge acolo. „Contul sigur este, bani nu sunt”, a spus el făcând referire la recenta decizie a Curții Constituționale.
Li Keqiang
Foto: gov.ro

Cel mai mare acord de liber-schimb din lume semnat de țările asiatice, RCEP, în epoca protecționismului promovat de Donald Trump

de Dani Rockhoff HotNews.ro
Duminică, 15 Nov 2020 Actualitate | Internațional
În timp ce SUA urmăresc o „decuplare” de China, Beijingul intră într-o mare alianță de liber-schimb cu principalele economii din regiunea Asia-Pacific. Volumul comercial al acordului ar putea să-l depășească, în viitor, pe cel al Uniunii Europene. Rămâne de văzut dacă SUA se vor alătura parteneriatului transpacific sub noul președinte Joe Biden, lucru pentru care ar fi necesară și aprobarea Congresului american.
Black Friday
Foto: Vinnstock, Dreamstime.com

În spatele scenei Black Friday 2020: comenzi de aproape 600 milioane lei: 1.881 de teste RT-PCR, 15 mașini, 367 închirieri de rulote, mașini, servicii taxi și car-sharing, 53.000 litri de carburant

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 14 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ziua de Black Friday 2020 organizată de eMAG vineri, 13 noiembrie, a bătut toate recordurile istorice și a evidențiat schimbările comportamentului clienților. eMAG a înregistrat, într-o singură zi, 12,4 milioane de vizite, cu 1,6 milioane peste 2019, și produse comandate în valoare de 585,7 de milioane de lei, cu 17% peste anul trecut. Față de prima ediție de acum 10 ani, valoarea produselor comandate a fost de 17 mai mare și de trei ori mai mare față de acum cinci ani.
Florin Citu
Foto: facebook

Ministrul Finanțelor susține că există loc pentru reducerea dobânzii de politică monetară

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 14 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Există loc pentru o reducere a ratei dobânzii de politică monetară în România, având în vedere scăderea peste așteptări a ratei inflației, ceea ce ar reprezenta un atu pentru a stimula economia, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, într-o conferință de presă, notează Agerpres.
Gara Sao Bento din Porto
Foto: Aleksandar Pavlovic, Dreamstime.com
Articol susținut de grupul Grampet

Portugalia și trenurile ei - Cum vor lusitanii să-și relanseze căile ferate

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 14 Nov 2020 Economie | Industrie Feroviara
Portugalia are și câteva trenuri ce ating 220 km/h, dar vârsta medie a parcului de material rulant este de 40 de ani și problemele s-au acutizat în ultimii ani, ducând la suspendări de trenuri. Totuși, lusitanii au făcut și ceva investiții, iar vitezele medii sunt decente pe liniile principale. Țara și-a propus mai mult, dorind să relanseze căile ferate printr-un mare plan de 10 miliarde euro care include și construirea unei linii de mare viteză între cele mai mari orașe ale țării.
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

​Black Friday și dreptul de retragere din contract al consumatorului

de Calu Monica HotNews.ro
Sâmbătă, 14 Nov 2020 Actualitate | Opinii
Black Friday a adus și în 2020 reduceri și oferte speciale pentru consumatori, dar și surprize neplăcute sau, mai precis spus, produsele comandate nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor sau nu au corespuns cerințelor cumpărătorilor. Anul acesta, mai mult ca niciodată, potențialii cumpărători s-au limitat la vizualizarea ofertelor de pe site-uri și au renunțat să mai vadă produsele dorite în magazinele fizice ale acelorași retaileri, din cauza pandemiei. În astfel de situații, pentru contractele încheiate la distanță, consumatorii au posibilitatea de a renunța la bunurile sau serviciile achiziționate sau, altfel spus, beneficiază de dreptul de retragere din contract.
ANABI
Foto: ANABI

Lamborghini de 150.000 euro, cel mai scump bun din depozitul agenției care administrează ce s-a confiscat de la infractori / O altă mașină de lux a fost a consilierului lui Chiliman și va fi scoasă la vânzare

de I.H. HotNews.ro
Sâmbătă, 14 Nov 2020 Actualitate | Esențial
Un autoturism Lamborghini 834 R Aventador, în valoare de aproximativ 150.000 euro, este cel mai scump bun sechestrat în cadrul unui proces penal care se află în depozitul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Instituția care se ocupă de administrarea și valorificarea bunurilor confiscate de la infractori are în depozit 60 de mașini în valoare de circa 1,6 milioane de euro, a căror valoare scade pe măsură ce trece timpul, legea nepermițând vânzarea unor astfel de bunuri imediat după confiscarea lor.
GDPR
Foto: Convert GDPR

GDPR: O organizație va putea suspenda responsabililor DPO dreptul de a profesa- propunere de lege în Parlament

de CZ HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | IT
Doi parlamentari de la PSD au depus la Senat o propunere de lege pentru reglementarea profesiei de responsabil cu datele personale (DPO), prin care ar urma să se înființeze Corpul Responsabililor cu protectia datelor cu caracter personal, o organizație care va putea suspeda dreptul de a profesa ca DPO în România.
Fidelis
Foto: MFP

Românii au subscris circa 488 milioane lei, în prima săptămână la Fidelis. Care e situația pe fiecare emisiune în parte

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Subscrierea la programul Fidelis, titlurile de stat dedicate populației ce vor fi listate la Bursa de Valori București (BVB), merge bine dacă ne uităm la cifrele din prima săptămână. Valoarea totală a subscrierilor pe cele trei emisiuni este de circa 488 milioane lei.
Sediul RCS&RDS
Foto: RCS & RDS

RCS&RDS a început să culeagă roadele preluării rețelelor și clienților a trei operatori mai mici: Veniturile au crescut cu 6,1% până la 201,6 milioane de euro

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Telecom
Tranzacția prin care RCS&RDS a preluat dreptul de a opera rețelele de comunicații electronice aparținând companiilor Digital Cable Systems (DCS), AKTA Telecom si ATTP Telecommunications a început să se vadă în creșterea veniturilor grupului DIGI, deținut de miliardarul orădean Zoltan Teszari. Conform datelor publicate vineri pe bursă, veniturile Digi în România au crescut cu 6,1% până la peste 201,6 milioane de euro, inclusiv ca urmare a intrării în vigoare a drepturilor de operare a rețelelor preluate.
Johan Meyer - CEO Franklin Templeton
Foto: Hotnews

Johan Meyer (FP): Cea mai mare frustrare este deconectarea dintre Guvern și Parlament/ Cheia care va aduce multe investiții în România: stabilitatea și predictibilitatea

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În ultimii ani am văzut semnale slabe și mixte care au fost transmise investitorilor străini prin schimbări de legislație și de reglementare, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și manager de Fond al Fondului Proprietatea, într-o conferință online. „Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru acționarii care au în vedere o investiție în țară este să le oferi stabilitate și predictibilitate. Asta va fi cheia care va aduce multe investiții în România”, a spus el.
Noul CA al BNR
Foto: Hotnews

BNR: Scenariul de bază ia în calcul adoptarea unor noi măsuri menite să țină sub control criza de sănătate publică/Finanțarea deficitului de cont e doar parțial asigurată/ E nevoie urgentă de consolidare bugetară

de DP HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”Scenariul de bază al prognozei macroeconomice presupune o continuare a deteriorării evoluțiilor din plan medical, acompaniată de impunerea de către autorități a unor măsuri administrative cvasigeneralizate de distanțare socială la nivel național”, arată Raportul asupra inflației, publicat vineri de Banca Națională. Documentul face o analiză a economiei, punând în lumină riscurile care pot duce la un derapaj economic mai sever. Potrivit autorilor, deteriorarea situației medicalear putea duce la exacerbarea comportamentului de stocare din partea românilor, iar întârzierea asigurării accesului la un vaccin în vederea imunizării pe scară largă a populației ar putea duce la ”modificări permanente în comportamentul populației”.
somaj
Foto: Pixabay

"Șomajul ascuns” disimulează adevărata amploare a crizei de pe piața forței de muncă - analiză

de RA HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Companii
Creșterea fără precedent a populației inactive începând cu luna februarie, a dus la dispariția a peste 30 de milioane de angajați din statisticile oficiale ale șomajului din douăzeci și cinci de țări membre OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) și piețe emergente, arată o analiză Euler Hermes.
Isabel Schnabel
Foto: Daniel Roland / AFP / Profimedia Images

Recesiunea cauzată de COVID-19 este foarte diferită de cele din trecut, avertizează o membră a boardului Băncii Central Europene

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Recesiunea cauzată de coronavirus este foarte diferită de crizele economice din trecut și prezintă noi provocări pentru băncile centrale și legiuitori, a declarat o membră a consiliului de administrație al Băncii Central Europene într-un interviu acordat CNBC.
Daniel Teodoroiu (stanga) si Cornel Fugaru (dreapta)
Foto: Hotnews

Softul românesc care digitalizează contabilitatea prin inteligență artificială se listează pe SeedBlink pentru finanțări de 100.000 Euro. Principal investitor, compania de audit KPMG

de RA HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | IT
Cassa, un software pentru contabilitate care conține elemente de inteligență artificială și machine learning, a atras KPMG România, filiala locală a uneia dintre cele mai mari companii de audit și consultanță de business la nivel mondial, ca lead investor în runda de finanțare targetată pe platforma de equity crowdfunding SeedBlink.
PIB-ul in T3, comentat de analisti
Foto: Pixabay

Economiștii nu sunt optimiști cu privire la evoluția economiei românești după ce au văzut datele INS pe trimestrul III

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Economiștii nu sunt optimiști cu privire la evoluția economică, având în vedere valul doi al pandemiei în care ne aflăm. Ei cred că autoritățile au fost prea încrezătoare într-o revenire spectaculoasă. HotNews.ro a discutat despre noile date de la Institutul Național de Statistică (INS) cu Ionuț Dumitru - economist șef Raiffeisen Bank, Petrișor Peiu - analist economic și Dragos Cabat - analist financiar.
Sediul Romgaz
Foto: Romgaz

Romgaz se așteaptă să fie executată de ANAF pentru neplata unor dividende către stat

de DP HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Romgaz estimează că va fi executată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru neplata unor dividende către stat, conform OUG 114/2018, deși a contestat în instanță raportul ANAF, se arată în raportul privind rezultatele financiare ale producătorului de gaze, remis, vineri, Bursei de Valori București, scrie Agerpres. Grupul Romgaz a înregistrat un provizion de 26,1 milioane de lei în urma inspecției economico-financiare efectuate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) privind respectarea prevederilor OUG nr. 114/2018, respectiv art. 43 în legătură cu distribuirea sub formă de dividende a 35% din rezervele existente la 31 decembrie 2018.
Bani
Foto: Stirile ProTV

Guvernul a început procedura de majorare a salariului minim, valabil în toate firmele

de CZ HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Cariere
Guvernanții au început discuțiile cu patronii și sindicaliștii privind o majorare a salariului minim pe economie, valabil în firmele private și la stat, din anul 2021, premierul Orban dorind o „compensare a erodării puterii de cumpărare”.
Black Friday
Foto: Photoguns, Dreamstime.com

Black Friday 2020 - Cele mai importante evenimente ale zilei - A crescut puternic plata cu cardul/ În 36 de secunde s-au vândut 1.000 de telefoane OPPO de 200 de lei bucata la eMAG

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | IT
Black Friday se desfășoară anul acesta în lumea ”noului normal” în care stăm cu toții mult mai mult acasă, iar interesul peste eveniment a fost uriaș, dovadă că peste un milion de români au căutat joi pe Google termenul ”eMAG” și peste 200.000 au căutat ”Altex”. Vânzările sunt mai mari decât anul trecut și plățile cu cardul au crescut cu mai mult de 50%. La eMAG, Black Friday a început la 7.38 și cele mai mari comenzi au depășit 30.000 de lei. La fel ca anii trecuți, cele mai bune oferte s-au epuizat însă în sub 2-3 minute și puțini sunt cei care chiar își cumpără ceva cu reducere mare.
  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale zilei de Black Friday
Imbatranirea Romaniei a devenit deja o realitate
Foto: sxc.hu

Restricțiile de vârstă în asigurările de călătorie: Ce măsuri a luat fiecare asigurător pentru a evita discriminarea bătrânilor

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Asigurari
Unii asigurători au eliminat limita de vârstă doar la anumite tipuri de asigurări de călătorie, alții vor solicita criterii suplimentare de analiză de risc pentru persoanele de peste 70 de ani, dar sunt și societăți de asigurări care se pregătesc să majoreze prețurile la asigurările de călătorie pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis către HotNews.ro situația detaliată a măsurilor luate de fiecare asigurător după decizia CNCD că limita de vârstă în asigurările de călătorie ar fi o discriminare și recomandările transmise ulterior de arbitrul pieței asigurărilor.
Ford E-Transit
Foto: Ford

Ford E-Transit vine pe piață în 2022 și prefigurează schimbarea lumii utilitarelor

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Auto
Ford E-Transit, autoutilitară 100% electrică, va începe să fie livrată clienților la început de 2022. Din specificațiile anunțate acum, cu un pic mai bine de un an înainte de lansare, reiese că acest model va avea o contribuție majoră la schimbarea lumii vehiculelor comerciale ușoare. Are o baterie cu capacitate 67 kWh, autonomie medie omologată 350 km (WLTP) și posibilitatea de a furniza energie unor echipamente electrice externe printr-o priză de 2,3 kW.
Antene telecom
Foto: ANCOM

Cum vrea Guvernul PNL ca operatorii să-și monteze gratuit rețelele 5G în orașe și ce putere primește președintele asociației de proprietari. Avocatul Poporului: Ar fi încălcate drepturi din Constituție

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Telecom
Pentru a facilita implementarea tehnologiei 5G, operatorii de comunicații vor putea folosi gratuit mobilierul stradal din orașe, precum stâlpii de iluminat public, semnele de circulație, semafoarele, panourile și stațiile de autobuz, de tramvai, metrou ori a altor mijloace de transport în comun, pentru instalarea și operarea antenelor radio, se arată într-un proiect de lege supus joi dezbaterii publice. Mai mult, pentru instalarea de antene pe blocuri, nu va mai fi nevoie de acordul adunării generale a proprietarilor ori a vreunui proprietar, ci doar de o decizie a președintelui asociației de proprietari.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Se va prelungi sau nu moratoriul privind amânarea ratelor?. Deutsche Bank propune o „taxă pe munca de acasă. "Mogulii" infrastructurii din Romania. Cărți care să ne acompanieze prin incertitudine

de DP HotNews.ro
Vineri, 13 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Marea întrebare în banking pentru 2021: se va prelungi sau nu moratoriul privind amânarea ratelor la credite? ● Comisia Europeană: În România există riscul ca școala online să agraveze inegalitățile deja accentuate ● Ciprian Dascălu, economist șef BCR: Atingerea criteriilor nominale de trecere la euro, într-un mod sustenabil, e puțin probabilă în următorii 4-5 ani, fără costuri importante pentru economie ● "Mogulii" infrastructurii din Romania ● Ministrul Economiei a anunțat o nouă schemă de ajutor pentru HoReCa ● Deutsche Bank propune o „taxă pe munca de acasă” de 5% din salariu ● Prin reducerea rezervelor în valută, BNR eliberează circa 350 de milioane de euro ● Strategia de dezvoltare feroviară: un inventar de probleme cu zero soluții ● Cărți care să ne acompanieze prin incertitudine și necunoscut ● Lagarde: Revirimentul economic după Covid 19 ar putea fi plin de hopuri
Niculae Havrilet
Foto: Agerpres

Romgaz și OMV Petrom vor să înființeze prima fermă de producție a hidrogenului din surse eoliene- Niculae Havrileț

de C.P. HotNews.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | Energie
Până la jumătatea anului viitor, în România vor exista cel puțin două parcuri eoliene și/sau solare care vor avea producție de hidrogen, a declarat joi Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, în cadrul unui forum despre energia verde. Acesta spune că cei doi mari producători de gaze Romgaz și Petrom doresc, printr-o acțiune comună, să înființeze prima fermă de producție a hidrogenului din surse eoliene, în zona Dobrogea.
Electrica
Foto: Tradeville

Creștere spectaculoasă în vreme de pandemie: Profitul net al Electrica, cu 146% mai mare

de C.P. HotNews.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | Energie
Grupul Electrica a obținut, în primele 9 luni ale anului 2020, un profit net consolidat de 396 milioane RON, înregistrând o creștere de 235 milioane RON, respectiv 146,2%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. EBITDA consolidată a atins valoarea de 829 milioane RON, fiind mai mare cu 280 milioane RON față de valoarea la 9 luni din 2019.
Bani
Foto: Agerpres

Florin Cîțu: Avem confirmarea că economia a crescut în al treilea trimestru

de C.P. HotNews.ro
Florin Cîțu, ministrul finanțelor, a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că economia a crescut în al treilea trimestru. "Avem confirmarea că în trimestrul 3 a crescut economia și de aici pornim fundamentarea pentru rectificarea bugetară pentru săptămâna viitoare", a spus Cîțu. La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că sunt semne bune.
Vizita de lucru la Transgaz
Foto: Guvern

La ce vor folosi gazele din Marea Neagră? / Șeful Transgaz: Consumul de gaze din România va crește cu peste 8 miliarde metri cubi

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | Energie
Consumul de gaze în România va crește în următorii ani cu peste 8 miliarde metri cubi, a anunțat joi Ion Sterian, directorul general al Transgaz. În medie, consumul anual este de 10 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă o creștere foarte mare, de circa 80%. Sterian spune că din partea populației sunt cereri de racordare pentru 4,4 miliarde, iar pentru centrale electrice prin cogenerare pentru alte 3,5 miliarde metri cubi. "În total consumul de gaze al României va crește cu peste 8 mld metri cubi în urmatorii ani, ceea ce face necesară exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai urgent", a spus Sterian.
Tevi gaze
Foto: OMV Petrom

Distribuitorii de gaze sunt obligați să racordeze toți solicitanții, în termen de 90 de zile de la obținerea autorizației de construire- ANRE

de C.P. HotNews.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | Energie
Operatorul de distribuție nu poate refuza racordarea la sistemul de gaze și este obligat să finanțeze lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării consumatorilor aflați în perimetrul unității administrativ-teritoriale pentru care a fost concesionat serviciul public de distribuție, informează Autoritatea Națioanlă de Reglementare în Domeniul Gazelor (ANRE). Termenul de extindere și/sau branșare a consumatorilor nu poate depăși termenul de 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire. ANRE reamintește că racordarea este gratuită.
Black Friday
Foto: Volodymyr Melnyk, Dreamstime.com

ANAF va monitoriza tranzacțiile online de Black Friday/ În cadrul operațiunii Mercur au fost calculate impozite și taxe datorate de 15,7 milioane lei

de F.B. HotNews.ro
​Inspectorii Antifraudã din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor monitoriza tranzacțiile online de Black Friday, din acest weekend, precum și obligațiile fiscale care se vor naște în această perioadă de reduceri, care conduc la volume foarte mari de vânzări, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: BNR

BNR vorbește în motivarea deciziei de politică monetară de inițierea în perspectivă apropiată a consolidării bugetare. Vezi în text ce sunt ratele dobânzilor de referință și de ce sunt ele atât de importante

de DP HotNews.ro
Datele economice confirmă o redresare peste așteptări a economiei pe parcursul verii, susținută de programele guvernamentale și de măsurile de politică monetară ale BNR, care se va întrerupe însă probabil spre finele acestui an, sau chiar se va inversa ușor, pe fondul recrudescenței pandemiei și al restricțiilor de mobilitate, avertizează BNR în motivarea deciziei de politică monetară luate joi. Mai mult, cei 9 membri ai Consiliului de Administrație vorbesc pentru prima oară de prioritatea inițierii în perspectivă apropiată a consolidării bugetare. ”Incertitudini și riscuri crescute decurg din perspectiva conduitei politicii fiscale, mai ales în absența proiectului de buget pentru 2021 și în contextul electoral, dar și necesara inițiere în perspectivă apropiată a consolidării bugetare”
Nokia 6300 4G si Nokia 8000 4G
Foto: HMD Global

Nokia relansează alte două telefoane clasice: 6300 și 8000

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | IT
HMD Global, compania care deține licența Nokia pentru telefoane, anunță lansarea a două noi telefoane clasice: Nokia 6300 și Nokia 8000 4G, acestea au primit însă o serie de funcții moderne precum conectivitatea 4G, posibilitatea de a instala aplicații și de a folosi telefonul ca hotspot WiFi. Nokia 6300 costă 299 lei, iar Nokia 8000 costă 399 lei și ambele vor fi disponibile în a doua parte a lui decembrie.
parc industrial
Foto: pixabay.com

Eurostat: România, printre statele Uniunii Europene unde producția industrială a crescut în septembrie

de DP HotNews.ro
Producția industrială a scăzut cu 0,4% în zona euro și a înregistrat o creștere zero în Uniunea Europeană în septembrie, comparativ cu luna precedentă, pe fondul relaxării măsurilor destinate să limiteze pandemia de coronavirus (Covid-19), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În august, producția industrială a crescut cu 0,6% în zona euro și cu 0,9% în Uniunea Europeană.
Noul CA al BNR
Foto: Hotnews

BNR menține dobânda cheie. Florin Cîțu ar fi dorit o reducere

de F.B. HotNews.ro
Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5 la sută pe an. De asemenea, a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2% la sută pe an.
Magazin Telekom
Foto: Telekom Romania

OTE, despre tranzacția cu Orange în România: Divizia mobilă va fi menținută în grup și ne așteptăm să evolueze într-o entitate agilă de succes. Fostul Cosmote a pierdut 440.000 de clienți într-un an

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | Telecom
Grupul elen OTE a anunțat joi rezultatele financiare la grupul de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), amintind că a încheiat un acord de vânzare către Orange a 54% din divizia de servicii fixe Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom care furnizează servicii de internet, telefonie fixă și TV). 'Divizia de servicii mobile (Telekom Romania Mobile Communications, respectiv fostul Cosmote) va fi menținută în grup și se așteaptă să evolueze într-o entitate agilă de succes', spune OTE. În trimestrul trei din acest an, Telekom România a continuat să piardă clienți pe toate liniile de afaceri, cu excepția segmentului de servicii convergente fix-mobil, iar veniturile au fost la un nivel stabil cu cel din 2019.
Cautare joburi
Foto: pexels.com

Cele mai căutate joburi în octombrie

de RA HotNews.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | Cariere
Cuvintele cheie cel mai frecvent folosite de cei care și-au căutat joburi în online au fost ”șofer”, ”inginer”, ”contabil”, ”manager”, ”asistent medical” sau ”consilier juridic”. ”Agent vânzări” și ”asistent vânzări” au fost alte două expresii cheie care au înregistrat mii de căutări în ultima lună, arată platforma eJobs.
Fonduri-Depositphoto
Foto: Depositphotos

Noi finanțări, de 33 milioane euro, pentru startup-uri IT europene

de CZ HotNews.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile europene care dezvoltă diverse patforme digitale vor putea obține noi finanțări de capital de risc de la un fond de investiții în valoare de 33 de milioane de euro, lansat joi de firma de investiții Speedinvest, scrie EU-Startups.com.
Studiu Confidex
Foto: Impetum Group

Managerii români cred că revenirea economică va fi mai lungă și sunt îngrijorați. Crește numărul celor care consideră că măsurile luate de Guvern sunt insuficiente (Studiu Confidex)

de F.B. HotNews.ro
Revenirea după criză va fi mai lungă, nu va mai fi sub formă de V, ci se va transforma într-un U, conform unui studiu realizat în rândul managerilor români. Andrei Cionca, CEO Impetum Group, a prezentat concluziile în cadrul unei conferințe online. Astfel, potrivit acestuia, crește gradul de îngrijorare al managerilor.
Cornel Grama, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Contabilii ar putea fi suspendați până în martie de la microgranturile de 2.000 euro, pe care oricum nu au avut când să le acceseze. Cornel Grama: Nu au oferit nicio explicație

de F.B. HotNews.ro
A apărut un proiect pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene vizavi de microgranturi, dar întâi o scurtă recapitulare. În luna octombrie, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, organizațiile neguvernamentale și cabinetele medicale au aplicat online pentru microgranturile de câte 2.000 de euro fiecare din cadrul ajutoarelor de stat din fonduri europene și de la buget, pentru redresare din criza COVID-19. Inițial, activitatea de contabilitate a fost exclusă, dar apoi actul normativ a fost completat în Parlament prin Lege, ce a intrat ulterior în vigoare, dar sesiunea a fost închisă. Cu alte cuvinte, contabilii nu au avut cum să aplice pentru microgranturi.
Black Friday
Foto: Vinnstock, Dreamstime.com

Black Friday 2020 - Zece ani de istorie - De la primele încercări timide, până la acest Black Pandemic Friday

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | IT
Black Friday a ajuns acum la ”borna” cu numărul 10 și foarte multe s-au schimbat de la prima ediție când BF a fost făcut în grabă și avea foarte puține produse interesante. Au rămas în urmă anii în care site-urile cădeau des și când încă avea rost să mergi de la prima oră într-un magazin fizic ca să ieși apoi în brațe cu un televizor sau un cuptor cu microunde. Mulți oamenii nici nu vor să audă de Vinerea Neagră, supărați fiind că prețurile cresc în lunile dinaintea evenimentului. La polul opus sunt cei care nu se mai pot opri din cumpărat și își iau tot ce prind, încântați de existența unei reduceri. În articol puteți citi ce s-a întâmplat în fiecare an de Vinerea Neagră și ce va fi diferit în acest Black Pandemic Friday.
firma software
Foto: commons.wikimedia.org

Peste 80% dintre firmele din România folosesc sisteme învechite de planificare a resurselor

de RA HotNews.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | Companii
Peste 80% dintre companiile din România folosesc sisteme de planificare a resurselor organizației învechite și insuficient digitalizate, conform analizelor unei companii de consultanță, citată de Mediafax. Platformele moderne ar asigura o creștere a profitabilității, în medie, cu 20%.
Schimbari la Google photos
Foto: Google

Google va elimina în 2021 facilitatea prin care stoca gratuit un număr nelimitat de poze în Photos. Tot ce depășește 15 GB va fi contra cost

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | IT
Google va elimina la 1 iunie facilitatea prin care stoca în serviciul Photos un număr nelimitat de poze la calitate ridicată, a anunțat compania, motivând că sunt încărcate atât de multe poze, încât serviciul poate fi sustenabil doar dacă este contra cost. Totuși, pozele încărcate până la acea dată nu intră în noul plan de taxare, ci doar cele puse după 1 iunie 2020 vor conta. Limita va fi de 15 GB.
BMW iX
Foto: BMW

​VIDEO/FOTOGALERIE BMW iX, 100% electric, se lansează în 2021. Autonomie 600 km

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Joi, 12 Nov 2020 Economie | Auto
SUV-ul BMW iX, 100% electric, a fost prezentat oficial, online, iar lansarea pe piață este programată pentru finalul anului 2021. Mașina se remarcă prin autonomia de circa 600 km, asigurată de un pachet de baterii uriaș: undeva în jurul valorii de 120 kWh. BMW iX este al treilea model din gama inovatoare i a BMW, după i3 și i8. Ca dimensiuni, BMW iX este un SUV de mari dimensiuni, similar cu BMW X5 și BMW X6.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews
​DOCUMENT

Procedura de eșalonare simplificată a datoriilor de după starea de urgență. De la depunerea cererii, la graficul de eșalonare - proiect

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Procedura de eșalonare simplificată de datoriilor din perioada de urgență și de alertă a fost publicată în dezbatere publică pe site-ul ANAF, după ce pe 26 octombrie în Monitorul oficial a apărut Ordonanța de Urgență 181. Reamintim că OUG prevede că eșalonarea se acordă pe o perioadă de maxim 12 luni. Eșalonarea la plată nu se acordă pentru sume de până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. Contribuabilii care au datorii peste acele sume trebuie să depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. Adică, dacă până în 15 decembrie nu și-a exprimat această opțiune de a beneficia de această facilitate, nu mai poate accesa această eșalonare la plată.
Fonduri - dreamstime
Foto: Dreamstime.com

Redeschidere de înscrieri la Măsura 1 - microgranturi pentru microîntreprinderi, PFA, ONG și cabinete medicale

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | EuROfonduri
Ministerul Economiei a anunțat, miercuri, că va redeschide înscrierea la microgranturile pentru microîntreprinderi, PFA, ONG și cabinete medicale individuale eligibile, în cadrul schemei de ajutoare de stat pentru redresarea din criza COVID-19.
Trenuri din Elvetia
Foto: Gaid Phitthayakormsilp, Dreamstime.com

Tot mai multe trenuri sunt anulate în Europa din cauza restricțiilor de circulație și a numărului mic de pasageri

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | Industrie Feroviara
În tot mai multe țări din Europa sunt anulate trenuri interne și internaționale, după ce câteva țări au impus lockdown-uri și numărul de pasageri a scăzut în unele zone și cu peste 70%. Din martie până în iunie au fost anulate multe trenuri și apoi lucrurile și-au revenit câteva luni, dar acum serviciile sunt din nou restrânse din cauza pandemiei.
Blockchain
Foto: Pixabay

Tehnologia blockchain, pe agenda BNR/ Un moment amuzant în conferință: Da... uite sunt la conferință (...) Dar nu-i nimica, ăștia vorbesc, eu vorbesc cu tine

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Banca Națională a României (BNR) se uită spre tehnologia blockchain pentru a vedea și dacă va avea noi atribuții, reiese din declarațiile Ruxandrei Avram, director în cadrul instituției. Ea a făcut declarațiile într-o conferință online, prin Zoom, organizată de Oxygen Events, timp în care a fost întreruptă de o persoană care nu și-a închis telefonul, momentul fiind unul amuzant (vedeți în partea a doua a textului).
Black Friday
Foto: Volodymyr Melnyk, Dreamstime.com

Black Friday 2020 - 54% dintre români spun că vor cumpăra cel puțin un produs

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | IT
Nouă din zece români știu ce este Black Friday, iar mai mult de jumătate dintre ei intenționează să achiziționeze cel puțin un produs în ziua cu cele mai mari reduceri din an, potrivit unui studiu Kantar România. Studiul arată și o preferință crescută pentru mediul online în rândul potențialilor cumpărători de Black Friday: 46% dintre aceștia se gândesc prima oară la un magazin online, înregistrând o creștere de 20% față de anul trecut.
inteligenta artificiala
Foto: Hotnews

Peste o treime dintre români ar fi interesați să-și dezvolte capacitatea creierului prin intermediul augmentării umane - studiu

de RA HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | IT
Un nou studiu, realizat inclusiv în România, a constatat că mai mult de una din cinci persoane (22%) ar opta pentru ameliorarea inteligenței sau a capacității intelectuale cu ajutorul tehnologiei, dacă ar putea. În plus, mai mult de jumătate (52%) dintre oameni consideră că este „total” sau „în mare parte” acceptabil să folosească augmentarea umană pentru a îmbunătăți capacitatea copiilor de a învăța la școală.
Ruxandra Avram - BNR
Foto:

Ruxandra Avram (BNR), despre incidentele de securitate cibernetică din sistemul bancar: Valoarea operațiunilor de plată afectate a fost de aproximativ 2 miliarde euro, anul acesta

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Banca Națională a României (BNR) a colectat informații din piață cu privire la incidentele de securitate cibernetică. Potrivit Ruxandrei Avram, director la BNR, nu stăm foarte rău din acest punct de vedere. “Incidentele trebuie raportate de către toți prestatorii de servicii de plată, conform PSD 2. (...) Am transmis chestionare către prestatorii de servicii de plată și am constatat că au fost înregistrate 20 de incidente operaționale și trei majore. Din cele trei majore, au fost două DDoS și unul de tip phishing. Așa au fost înregistrate la noi. În realitate, unele dintre ele au fost declasificate. Nu erau neapărat incidende majore, că nu îndeplineau toate criteriile”, a spus ea, în cadrul unei conferințe online organizată de Oxygen Events.
Jocuri video
Foto: HotNews

Studioul românesc de jocuri video Amber deschide un nou birou în Montreal

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | IT
Amber, studio dezvoltator de jocuri video independent din România, deschide un nou birou în Montreal. Amber Montreal se va focaliza pe specializări precum engineering, localizare și Quality Assurance, urmând ca alte discipline să fie acoperite odată ce studioul va crește, anunță compania.
See you App
Foto: Hotnews

O aplicație ce face orașul mai accesibil pentru nevăzători, realizată de IT-iști români

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | IT
SeeYou este prima aplicație web-based din România care conectează persoanele cu deficiențe de vedere cu voluntari care fie pot însoți în diverse activități offline, fie le pot oferi ajutor online. Cum funcționază aplicația.
BMW 540i Sedan
Foto: BMW
Material realizat cu sprijinul Bavaria Mobility

Abonament de mobilitate BMW. Bavaria Mobility se reinventează în pandemie

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Miercuri, 21 Oct 2020 Economie | Auto
Piața de închirieri auto trece prin transformări semnificative în 2020, din cauza pandemiei COVID-19, iar una dintre ideile constructive vine de la Bavaria Mobility: abonament de mobilitate BMW, numit xChange. Practic, în baza unui abonament sau a unei forme de plată prepay un client poate schimba lunar mașinile din pachetul de mobilitate ales. Astfel, un client poate conduce într-un an mai multe modele BMW și MINI, în funcție de preferințe, sezon sau nevoi.
Batranete
Foto: sxc.hu

Asigurătorii nu se grăbesc să elimine limita de vârstă la asigurările de călătorie, deși CNCD a decis că ar fi o discriminare. ASF a emis doar niște recomandări

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | Asigurari
O persoană în vârstă de 80 de ani a reclamat în vara acestui an că a încercat să cumpere online o asigurare de călătorie de la mai mulți asigurători și nu a putut din cauza faptului că nu se încadra în limita de vârstă stabilită pentru acest tip de produs. Consiliul Național de Combatere a Discriminărilor (CNCD) a analizat cazul și a decis cu majoritate de voturi că este o discriminare. Deși inițial, arbitrul pieței asigurărilor (ASF) a spus că firmele ar trebui să elimine aceste restricții, în final și-a nuanțat punctul de vedere și a transmis doar niște recomandări. Vezi în articol cum s-au conformat asigurătorii recomandărilor ASF.
Alibaba
Foto: Captura video

Beijingul anunță măsuri împotriva marilor companii chineze din online

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | Companii
Beijingul a elaborat noi reglementări menite să reducă puterea celor mai mari companii chineze din online, anunță BBC.
Daniel Dines
Foto: Facebook

Miliardarul român Daniel Dines (UiPath) contribuie la un nou fond de investiții pentru startup-uri tech

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | IT
Miliardarul român Daniel Dines, fondatorul „decacornului” româno-american UiPath, investește în noi startup-uri de tehnologie printr-un nou fond de capital de risc, în valoare totală de 78 de milioane de lire sterline (peste 87 milioane euro), lansat, miercuri, de Seedcamp.
Black Friday
Foto: Melpomenem, Dreamstime.com

Black Friday 2020 - Magazinele online estimează o creștere medie a vânzărilor cu 20% față de anul trecut. Ce se schimbă în anul pandemiei

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | IT
Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) estimează că ediția din acest an a Black Friday va înregistra o creștere medie a vânzărilor cu 20%, comparativ cu anul precedent, pe fondul creșterii generalizate a consumului în primele 9 luni și a migrării masive a clienților în online, pe toate categoriile de produse. Consumatorii și-au mutat bugetele de călătorii sau de vacanțe în investiții pentru propria locuință, de la renovări complete până la mici produse de mobilier, care să le ușureze procesul de telemuncă, spun cei de la ARMO.
fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

​Document oficial: Guvernul va suspenda aplicarea Legii promulgate de președintele Iohannis, privind ajutoarele de stat pentru IMM

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | EuROfonduri
Ministerul Fondurilor Europene a elaborat noi modificări la ajutoarele de stat pentru IMM, PFA, ONG și cabinete medicale, pentru recuperarea din criza COVID-19: alt prag la cifra de afaceri la Măsura 1 -microgranturi, bugetul suplimentat la Măsura 2 - granturi de capital de lucru, precum și data până la care urmează să fie suspendată grila de punctaj de la Măsura 3 - granturi de investiții prevăzută de Legea 220/2020 votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis.
Alexandru Păunescu
Foto: Hotnews

Doar două IFN-uri au dat curs cererilor de conciliere. Păunescu (CSALB): Nu găsesc nicio justificare a dezinteresului unor IFN-uri

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Concilierile dintre Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) și clienții acestora au rezultate slabe, chiar și după cinci ani de la înființarea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), se arată într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, deși cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decât anul trecut, Instituțiile Financiare Nebancare au acceptat spre negociere doar 22 de solicitări ale consumatorilor. Dintre acestea, doar în cinci cazuri negocierile s-au încheiat cu împăcarea părților, de peste 55 de ori mai puțin decât în cazul băncilor.
Singles Day
Foto: Siam Pukkato, Dreamstime.com

Singles Day - Vânzări de 56 miliarde de dolari în ”Black Friday-ul chinezesc”

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | IT
Vânzările comercianților au totalizat 56 miliarde dolari până miercuri dimineața în uriașa sărbătoare a cumpărăturilor Singles Day care a fost organizată pentru prima oară în 2009 în China, la ideea companiei Alibaba. Anul acesta Singles Day nu a fost însă doar pe 11 noiembrie, ci a mai existat o campanie de trei zile la începutul lunii. În secunda de maxim s-au făcut peste 500.000 de comenzi, iar față de anii trecuți se vor vinde bine și produse precum purificatoarele de aer și vitaminele.
Business report
Foto: Colaj foto

Business Report: ”Să nu mai lanseze programe, să ne dea banii pe programele lansate deja”. A apărut asigurarea de criză COVID 19. Cresc prețurile apartamentelor. Ghidul ElectricUp. Transparența băncii centrale și riscul sistemic

de DP HotNews.ro
Miercuri, 11 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Nu au venit banii pe schemele 1 și 2 Covid. Schema 3 de investiții zace nelansată! Stefan Fusea, Camera de Comerț Brăila: Suntem sătui. Să nu mai lanseze niciun program, să ne dea banii pe programele pe care le-au lansat ● A apărut asigurarea de criză COVID 19 ● Prețurile apartamentelor cresc. Marile orașe resimt o tendință fie de creștere, fie de stabilizare ● Transparența băncii centrale și riscul sistemic: câteva observații empirice ● Cele mai performante instituții financiare care au grijă de cei mai bogați clienți din lume ● Fonduri pentru firme: Ghid propus la ElectricUp. Câte 100.000 Euro pentru panouri solare și chargere de mașini electrice ● Surpriza anului: industria de băuturi și cea de tutun produc excedent comercial mai mare decât industria auto ● Profesorii care fac saltul de la zero în online. „Mulți sunt la nivelul să-și facă email” ● FMI prevede o revenire economică „în V” în Europa emergentă, cu o creștere de 3,9% în 2021.
Logo Huawei
Foto: Hotnews

Huawei vrea să vândă Honor. Prețul și cumpărătorul (surse Reuters)

de CZ HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | IT
Compania chineză Huawei, al doilea cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, intenționează să vândă brandul său de smartphone-uri mai ieftine, Honor, scrie, marți, agenția de știri Reuters, care a aflat prețul preconizat și eventualul cumpărător de la surse apropiate tranzacției planificate.
Fonduri pentru panouri fotovoltaice
Foto: Dreamstime.com

Fonduri pentru firme: Ghid propus la Electric Up. Câte 100.000 Euro pentru panouri solare și chargere de mașini electrice

de CZ HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | EuROfonduri
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din diverse domenii, precum și pensiunile, hotelurile, restaurantele și alte companii HoReCa de toate dimensiunile sunt invitate să-și pregătească deja proiectele pentru a obține fonduri nerambursabile de la stat de câte 100.000 de euro pentru a-și instala panouri fotovoltaice și stații de alimentare a mașinilor electrice. Condițiile de eligibilitate, procedurile de înscriere și alte detalii sunt disponibile în proiectul de Ghid de finanțare pentru programul Electric Up.
Volkswagen Slovacia
Foto: Volkswagen

Volkswagen va investi un miliard de euro în Slovacia, după ce a renunțat la construcția unei uzine noi în Turcia sau în Balcani

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | Auto
Volkswagen va investi un miliard de euro în Slovacia pentru a extinde o uzină care deja este mare și produce modele de la cinci mărci, a spus CEO-ul grupului, Herbert Diess, pentru publicația Automobilwoche. Decizia înlocuiește trecutele planuri de a deschide o uzină în Turcia, iar anul trecut se vorbea de o posibilă uzină în Bulgaria sau chiar în România.
Blue Air
Foto: Blue Air

Blue Air permite modificarea datei călătoriei în mod gratuit/ Modificarea se poate efectua cu până la 4 ore înainte de plecare

de DP HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Compania aeriană a anunțat marți că va permite în mod gratuit modificarea datelor de călătorie pentru toate rezervările noi efectuate pe site-ul propriu, începand de astazi si până la 31 decembrie 2020. Practic, în cazul în care aveați planificat un zbor într-o țară care a anunțat restricții pentru turiștii din România, veți putea schimba datele de călătorie, în mod gratuit, o singură dată, cu orice alt zbor disponibil în calendarul Blue Air. Oferta este valabilă pentru toate zborurile și destinațiile Blue Air până la sfârșitul Orarului de Vara 2021, pentru toate rezervările noi efectuate până la 31.12.2020.
Logo Apple
Foto: Max421, Dreamstime.com

Apple va prezenta marți primele Mac-uri care vor utiliza procesoarele companiei. De ce momentul este unul special

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | IT
Apple organizează marți o conferință de presă online în care va prezenta primele laptop-uri Mac care vor avea propriile procesoare ”Apple Silicon”, iar mișcarea este una care va ”agita apele” în piață și va aduce o premieră: pe iPhone, iPad și Mac-uri vor fi utilizate procesoare din aceeași familie. Tim Cook anunța în iunie că Apple va pune pe Mac-uri propriile procesoare, renunțând la un parteneriat semnat în 2005 cu Intel. Primele computere cu chip-uri Apple vor ajunge pe piață la final de an, iar tranziția completă către procesoarele marca Apple va dura doi ani.
Tanase Stamule
Foto: Facebook

Tănase Stamule: Anul ăsta nu am crescut nimic în materie de taxe, nici anul viitor, dar nu iertăm pe rău-platnici/ Pensiile nu vor crește cu 26% anul viitor

de F.B. HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Anul ăsta nu am crescut nimic în materie de taxe, nici anul viitor, dar nu iertăm pe rău-platnici, a declarat Tănase Stamule, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului în domeniul economic, într-o conferință organizată de BusinessMark. "Să ne fie foarte clar. N-am crescut taxele, dar nici partea cealaltă... Toată lumea trebuie să-și plătească taxele în așa fel cum sunt, tocmai ca să ajutăm", a precizat el.
Sandero Stepway si Logan
Foto: Hotnews

Luca de Meo, CEO Renault: Ideea este să fie diferențiere mai mare între Dacia și Renault/Vrem să lăsăm Dacia să se dezvolte ca brand matur, nu să fie sub - marcă a Renault

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | Auto
Luca de Meo, italianul care a preluat conducerea Renault acum câteva luni, are o misiune grea fiindcă grupul are pierderi mari și un plan dur de redresare în față. De Meo va renunța la 6-8 proiecte, dar va dezvolta și revitaliza 5-6 proiecte. De Meo este încântat de Dacia și spune că marca va avea mai multă independență, va intra pe noi piețe și filozofia este să crească diferențierea între Dacia și Renault, spune șeful grupului, într-un interviu pentru Automotive News.
Masina electrica la incarcat
Foto: Nissan

Numărul de modele electrice și hibride plug-in aflate la vânzare în România a crescut cu 70% în șase luni

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | Auto
Primul semestru al anului în curs a înregistrat o creștere de 70% a modelelor disponibile pentru cumpărare față de semestrul precedent, ajungând la 24 de modele EV și 48 de modele PHEV, cu o gamă mai variată de caroserii oferite. Numărul de stații de încărcare crește la aproximativ 480 la finalul primului semestru din 2020, însă rata semestrială de creștere înregistrează o încetinire, de la valoarea constantă de 30% din anii precedenți la o valoare de 20%, arată un studiu Roland Berger.
Evolutie litigii
Foto: ASF

Tot mai multe litigii în asigurări, mai ales RCA: 1.000 de persoane au apelat în acest an la soluționarea alternativă a disputelor cu firmele de asigurări

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | Asigurari
Românii au adresat în acest an 1.000 de cereri de soluționare a diferendelor cu firmele de asigurări către Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Non-bancar SAL-Fin, un număr record în condițiile în care pe parcursul anului trecut numărul total al solicitărilor a fost de 522, a anunțat marți Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 84% din aceste cereri au vizat litigii privind asigurarea auto obligatorie RCA. Vezi în articol ce despăgubiri au primit consumatorii în urma procedurilor de conciliere.
Florin Citu
Foto: Facebook
Articol actualizat

UPDATE Câteva informații din Raportul lui Cîțu: peste 314.000 contribuabili au amânat taxele, iar 9.400 ar fi depus notificări privind restructurarea lor/ Câteva lucruri ce atrag atenția din document

de F.B. HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În perioada martie - septembrie a.c. au fost declarate obligații fiscale în sumă de 163,5 miliarde de lei, din care 16,2 miliarde de lei au fost amânate la plată, beneficiari fiind un număr de 314.377 contribuabili, reiese din raportul pe un an de zile al ministrului Finanțelor, publicat pe site-ul instituției pe care o conduce. Potrivit acestuia, un număr de 9.400 contribuabili au depus până în prezent notificări privind intenția de a beneficia de restructurarea obligațiilor fiscale, respectiv anularea obligațiilor fiscale accesorii.
Servicii postale
Foto: Posta Romana

Topul celor mai bune servicii poștale asigurate de companii de stat: România, prin Poșta Română, pe locul 44 din 170 de țări

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | Telecom
Poșta Română a urcat șase poziții și ocupă poziția 44 în cel mai recent raport al Uniunii Poștale Universale (UPU) care analizează serviciile poștale asigurate de operatorii naționali poștali din 170 de țări, a anunțat marți compania. UPU clasifică serviciile poștale în funcție de fiabilitate, acoperire, relevanță și rezistență. Primele poziții în acest top sunt deținute de Elveția (Swiss Post), Austria (Austria Post) și Germania (Deutsche Post), în timp ce în Europa de Est cele mai bune servicii au fost desemnate în Polonia (locul 13). Bulgaria se află cu o poziție în fața României, pe locul 43. Vezi raportul integral în articol.
Noile console Xbox
Foto: Microsoft

Microsoft lansează noua generație a consolelor de gaming Xbox

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | IT
Microsoft a lansat noua generație a consolelor de gaming Xbox, la 7 ani de la intrarea pe piață a generației precedente. Vor fi două modele, iar cel de top, Seria X este, spune compania, ”cea mai puternică consolă de pe piață”. Lansarea vine într-un moment în care oamenii joacă tot mai multe jocuri video, în condițiile în care pandemia a limitat drastic deplasările. Joi, concurentul Sony va lansa mult-așteptata consolă PS5.
Platforma petroliera Lukoil
Foto: Alamy / Profimedia

Lukoil vrea să-și vândă participația din Marea Neagră / Romgaz va intra în camera de date pentru a vedea dacă merită să cumpere

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | Energie
Rușii de la Lukoil ar vrea să-și vândă cota de participare pe care o dețin în perimetrul de explorare- dezvoltare- producție gaze EX-30 Trident din Marea Neagră, au spus pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Cel mai îndreptățit să preia participația ar fi Romgaz, partenerul său în proiect, însă nu va face acest pas până nu va obține toate informațiile necesare. De aceea, mai întâi va intra în camera de date. Potrivit surselor citate, nu Legea Offshore ar fi motivul pentru care Lukoil vrea să-și vândă participația.
Fidelis
Foto: MFP

Românii sunt interesați de titlurile de stat Fidelis. Care e subscrierea după prima zi pe fiecare emisiune în parte

de F.B. HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Așa cum era de așteptat, noua serie de emisiuni de titluri de stat Fidelis destinată populației va fi un succes. Luni a fost abia prima zi de subscriere, iar suma totală momentan se ridică la peste 36 milioane lei.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​​Cinema City închide cinematografele. Guvernul închide piețele, dar nu știe care va fi impactul. Ajutor de stat pentru grupul Iulius? Dificilul balans între problema medicală și cea economică

de DP HotNews.ro
Marți, 10 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul închide piețele, dar habar nu are care va fi impactul asupra economiei și a consumatorului ●
Florin Cîțu anunță că anul viitor vor continua majoritatea măsurilor - șomaj tehnic, amânarea plății ratelor - chiar dacă poate nu în aceeași formă ● Comisia Europeană verifică legea prin care s-au dat gratis terenurile de la Romexpo. S-a reclamat un ajutor de stat pentru grupul Iulius ● Apărați piețele! ● Deja, 13 miliarde de euro sau 6% din PIB deficit comercial ● Statul va suporta în total 1,33 miliarde de euro din planul de restructurare al companiei CE Oltenia ● Cinema City, cel mai mare operator de cinema din România, închide din nou cinematografele, abia redeschise ● Cristian Păun: Guvernele trebuie să facă astăzi un balans foarte dificil între problema medicală și problema economică ● Doi foști angajați Google și-au făcut un startup. Valorează 5 miliarde de dolari după 4 ani.
Nuro via Greylock
Foto: Hotnews

Doi foști angajați Google și-au făcut un startup. Valorează 5 miliarde de dolari după 4 ani

de CZ HotNews.ro
Luni, 9 Nov 2020 Economie | IT
Doi IT-iști care lucrau la Google au plecat din compania americană și și-au deschis un startup de livrări cu mașini autonome, care a ajuns acum, după 4 ani, să valoreze 5 miliarde de dolari, potrivit presei internaționale.
Samsung S20 Ultra 5G
Foto: Robert309 | Dreamstime.com

Samsung va lansa Galaxy S21 în ianuarie, cu peste o lună mai devreme decât în 2020 - presă

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 9 Nov 2020 Economie | IT
Samsung va lansa noua generație a telefoanelor sale de vârf de gamă Galaxy S în ianuarie, și nu în martie, cum s-a întâmplat anul trecut, scrie Reuters. Compania speră să câștige cotă de piață în lupta cu Apple, cu Huawei, dar și cu companii mai mici precum Xiaomi sau Oppo. Presa IT a scris că S21 va avea o cameră foto îmbunătățită față de S20 și va veni cu senzori noi.
Depozit eMAG
Foto: Hotnews

eMAG Black Friday - Compania s-a adaptat la pandemie și va vinde și vouchere pentru teste Covid. Câte produse vor fi în ofertă, pe categorii

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 9 Nov 2020 Economie | IT
eMAG promite că de Black Friday va avea în ofertă 4 milioane de produse ce vor avea reduceri totale de 300 milioane lei. Compania estimează că în această ediție aniversară de Black Friday clienții vor realiza comenzi totale în valoare de 585 de milioane de lei, cu 17% mai mult decât anul trecut. Vor fi în ofertă 130.000 de smartphone-uri și 75.000 de televizoare. Cea mai mare reducere, de 34.000 euro, este la un BMW Seria 8 Gran Coupe. Vor fi și 100.000 produse de protecție și echipamente medicale, dar și teste RT-PCR la 199 lei cu reducere de aproape 50%.
Bursa
Foto: Pexels

Mișcări majore pe piețele financiare după anunțul privind vaccinul Pfizer / Cădere spectaculoasă a acțiunilor Zoom

de S.J. HotNews.ro
Luni, 9 Nov 2020 Economie | Burse
Acțiunile Zoom Video au căzut puternic luni după anunțul privind eficacitatea vaccinului dezvoltat de Pfizer, și alte companii care au avut de câștigat de pe urma măsurilor de carantină văzându-și cotațiile de pe burse în scădere, anunță CNBC.
Lucian Bode
Foto: Agerpres

Statul român ar deveni acționar în Orange România, după finalizarea achiziției fostului Romtelecom (surse) / Bode: Interesele statului român au fost protejate așa cum trebuie

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 9 Nov 2020 Economie | Telecom
"Participația statului român în Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) are importanță deosebită pentru noi și am tratat lucrurile cu foarte mare seriozitate, chiar dacă e vorba de o participație minoritară.", a declarat luni pentru HotNews.ro Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, după ce Orange a anunțat că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni la acest operator. 'După multe eșecuri răsunătoare din trecut față de care statul român a rămas pasiv, ceea ce contează acum cel mai mult e că interesele statului român vizavi de acest subiect au fost protejate așa cum trebuie", spune ministrul.
Smartphone
Foto: Vodafone

Un nou malware bancar vizează utilizatorii de telefonie mobilă

de RA HotNews.ro
Luni, 9 Nov 2020 Economie | IT
Când au monitorizat o campanie Windows de la grupul Guildma, cercetătorii Kaspersky au găsit adrese URL care distribuiau nu numai un fișier .ZIP rău intenționat pentru Windows, ci și un fișier periculos care părea a fi un program de descărcare pentru instalarea Ghimob - un nou troian bancar.
Tir al FAN Courier
Foto: FAN Courier

Black Friday 2020 - FAN Courier estimează că va livra 500.000 de colete în prima zi

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 9 Nov 2020 Economie | IT
​Compania de curierat FAN Courier estimează că va livra 500.000 de colete în prima zi după Black Friday și așteaptă comenzi cu cel puțin 30% mai mari pentru toată luna noiembrie. Produsele fashion, IT&C și de igienă vor fi cele mai căutate. Pentru a face față vârfului de activitate, compania a investit 15 milioane de euro în echipamente de livrare și gestiune a expedițiilor și relația cu clienții, a extins capacitatea de depozitare și a suplimentat flota auto și personalul angajat.
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Cinci noutăți fiscale din Monitorul oficial: de la telemuncă, la persoanele fizice ce dețin clădiri în proprietate

de F.B. HotNews.ro
Recent au apărut în Monitorul oficial mai multe acte normative cu aplicabilitate și în domeniul fiscal. Consultantul fiscal Adrian Bența a făcut o scurtă analiză a lor. Unele se referă la telemuncă, altele la raportările contabile sau la faptul că unitățile administrativ teritoriale au dreptul să angajeze zilieri.
Florin Citu
Foto: Facebook
Stire actualizata

Florin Cîțu: Exclud varianta unui acord cu FMI

de F.B. HotNews.ro
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a spus luni că exclude varianta unui acord cu FMI. “Dacă ai câștigat încrederea pieței și investitorilor poți să finanțezi un deficit mare fără ajutorul instituțiilor financiare internaționale. Nu există aceste discuții”, a spus el.
Intalnire intre seful Orange pe Europa si premierul Orban
Foto: Guvernul Romaniei

​OFICIAL Orange a anunțat că a semnat achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile fostului Romtelecom la prețul de 268 milioane de euro / OTE spune că își va păstra dreptul de proprietate asupra fostului Cosmote

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 9 Nov 2020 Economie | Telecom
Orange România a anunțat luni că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom). Orange va plăti un preț de achiziție total de 268 milioane de euro, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane de euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți fix-mobil. Tranzacția este așteptată să se finalizeze în a doua jumătate a anului 2021, după aprobarea Comisiei Europene și a autorităților de concurență.
  • UPDATE (10:20) Grupul elen OTE a anunțat că își va păstra controlul asupra Telekom Romania Mobile Communications (n.a fostul Cosmote), trazacția vizând doar pachetul de 54% din Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom).
Vladan Pekovic, CEO Telekom Romania
Foto: Telekom Romania
Articol actualizat

Telekom România a anunțat că are un nou director general: Vladan Pekovic, actualul director executiv de tehnologie în cadrul companiei

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 9 Nov 2020 Economie | Telecom
La scurt timp după ce Orange a anunțat că a semnat acordul pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni de 54% la operatorul de comunicații fixe Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom), grupul de firme Telekom Romania (n.a fostele Romtelecom și Cosmote) a comunicat că începând de luni, 9 noiembrie, are un nou director general: Vladan Pekovic, care îl va înlocui pe Miroslav Majoros care își încheie mandatul.
Fidelis
Foto: MFP

Persoanele fizice pot subscrie, de astăzi, pentru titlurile de stat Fidelis. Riscurile ce trebuie avute în vedere. Câștigul, mai mare decât la depozite

de F.B. HotNews.ro
De astăzi și până pe 27 noiembrie, românii pot subscrie pentru titlurile de stat prin programul Fidelis, ce vor fi ulterior listate pe Bursa de Valori București (BVB), opțiune bună pentru cei care doresc să le vândă mai repede, din diverse motive. De precizat că mulți au vândut pe piață după listarea din vară pentru a obține un câștig rapid, iar acum o pot face din nou. Rămâne de văzut și care e capacitatea de absorbție a lor prin bursă de către fondurile de investiții (principalii cumpărători), în sensul că deja au cumpărat mult după la listarea din vară.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​Enel își reorganizează afacerile din România. Proiectul Casa Unirea a fost regândit. Cine nu are un oraș-magnet să își facă. Sărbători digitale. Alege ce e foarte greu; acolo, nu ai competiție

de DP HotNews.ro
Enel își reorganizează toate business-urile din România. Cele trei firme de distribuție ar putea fuziona ● ​Proiectul Casa Unirea a fost regândit. Ministerul Agriculturii pregătește magazine mobile ● Cine nu are un oraș-magnet să își facă ● Finanțare europeană de 10 milioane lei pentru un spital fără spațiu și personal ● Alege ce e foarte greu. Acolo, nu ai competiție ● Sindalimenta: Guvernul dă o lovitură fatală producătorilor agricoli ● Orban anunță scheme de ajutor de stat pentru HoReCa ● Sărbători digitale. Pandemia de coronavirus a accelerat trecerea la online cu 5 ani ● Rețeta dureroasă a echilibrului bugetar ● Premierul, despre suspendarea activității piețelor închise: Merg persoane în vârstă, vulnerabile ● Cu doi din trei romani analfabeti digital, statul viseaza sa scoata economia din Epoca de piatra
Deficit comercial
Foto: sxc.hu

Exporturile de băuturi și tutun au crescut cu peste 40% în primele 9 luni, iar importurile de combustibili au scăzut tot pe-atât /Comerțul exterior și-a adâncit deficitul la 13 miliarde de euro

de DP HotNews.ro
În primele 9 luni din acest an, exporturile românești au însumat 44,81 miliarde euro, iar importurile se apropie de 58 de miliarde de euro, au transmis luni oficialii Institutului Național de Statistică. Exporturile au fost în scădere cu aproape 15%, dar au existat domenii la care acestea au crescut semnificativ, cum ar fi cele de băuturi și tutun care au consemnat o creștere de peste 40%. Importurile au scăzut cu 9,5% în primele 9 luni față de perioada similară de anul trecut, unul din cele mai mari reculuri (aproape 40%) înregistrându-se la combustibili. Deficitul balanței comerciale în primele 9 luni a depășit 13 miliarde de euro, mai mare cu circa un miliard de euro față de cel înregistrat în perioada 1.I-30.IX 2019.
Joe Biden (Facebook)
Foto: Hotnews

Financial Times: Europa răsuflă ușurată pentru viitorul relațiilor cu SUA

de DP HotNews.ro
Europa a răsuflat ușurată după victoria lui Joe Biden, ea sperând ca evenimentul să deschidă o nouă eră în prietenia transatlantică, o eră a bunăvoinței și a cooperării, după tulburările și tensiunile din timpul epocii Trump. “Acum există șansa unei adevărate reînvieri a multilateralității“, a declarat pentru Financial Times Olaf Scholz, ministrul german de finanțe, totodată cancelar adjunct. “Ne confruntăm cu atâtea probleme, dar le vom putea depăși cu un mai mare succes împreună cu președintele Biden“, scrie Financial Times, preluat de Rador.
Fonduri - dreamstime
Foto: Dreamstime.com

UE va investi sute de milioane de euro, din anul 2021, în startup-uri și competențe tehnice ale studenților din România

de CZ HotNews.ro
Duminică, 8 Nov 2020 Economie | EuROfonduri
Fonduri europene de sute de milioane de euro vor fi disponibile, din anul 2021, sub formă de sprijin în deschiderea unor startup-uri de către studenții din România, precum și pentru centre de competențe tehnice în universități.
fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

Fonduri europene: Grila de punctaj care urmează să se aplice la Măsura 3 și suplimentarea de buget de la Măsura 2 de ajutoare de stat (ministru)

de CZ HotNews.ro
Vineri, 6 Nov 2020 Economie | EuROfonduri
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat, vineri, pentru StartupCafe.ro, ce grilă de punctaj se va aplica la Măsura 3 de sprijin pentru IMM-uri, precum și sursa de finanțare găsită pentru Măsura 2, din cadrul schemei de ajutoare de stat pentru redresare din criza COVID-19, sub rezerva acordului prim-ministrului Orban.
online
Foto: Needpix.com

Furnizorul de energie CEZ trece la munca exclusiv online

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 6 Nov 2020 Economie | Energie
Furnizorul de energie electrică și gaze naturale CEZ Vânzare anunță transferul tuturor serviciilor în mediul online pentru o perioadă de 30 de zile. Centrele de Relații cu Clienții vor fi închise până la 07 decembrie 2020. Reamintim că Executivul a decis ca angajatorii să dispună munca la domiciliu, acolo unde este posibil.
Pod Gradistea
Foto: CFR Infrastructura

A fost deblocat contractul de reconstrucție a podului feroviar de la Grădiștea

de Vlad Barza HotNews.ro
După mai bine de 15 ani de la momentul la care podul de la Grădiștea s-a prăbușit, contractul de reconstrucție a noului pod pentru redeschiderea circulației pe linia de cale ferată București-Giurgiu, în dreptul localității Grădiștea, a fost deblocat, anunță Ionel Scrioșteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Compania cu capital austriac Porr Construct este singura care a depus ofertă la licitația ce are ca scop refacerea podului de la Grădiștea. Oferta este de 472 milioane lei, fără TVA.
legea societatilor
Foto: Depositphotos

"Legea societăților" a intrat în vigoare. Ce înseamnă asta pentru SRL-urile românești: Transferul părților sociale fără perioada de opoziție

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 6 Nov 2020 Economie | Companii
Legea societăților (nr. 31/1990) a fost modificată, iar schimbările ce au un important impact asupra SRL-urilor au intrat în vigoare de joi, printre acestea se numără: eliminarea termenului de opoziție de 30 de zile la transferul acțiunilor unui SRL românesc către o terță parte, dar și eliminarea cerințelor de capital minim (200 lei) și valoarea minimă per acțiune (10 lei) pentru un SRL.
sedinta de Guvern
Foto: Hotnews
 documente
(06 Nov 2020) PDF, 6MB

DOCUMENT Raportul de activitate după un an de guvernare: De la eliminarea prevederilor controversate din OUG 114 la lupta cu coronavirusul

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 6 Nov 2020 Economie | Companii
Guvernul Orban a realizat un raport de 234 de pagini al primului an de mandat structurat pe măsurile implementate de fiecare minister în parte. Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului, spune că obiectivele asumate în programul de guvernare au fost îndeplinite, chiar dacă a fost un an extrem de dificil crizei sanitare și economice fără precedent. De altfel, mare parte din activitatea Guvernului a fost dominată de lupta anti-Covid 19.
Bani rapizi cu Titluri de stat Fidelis
Foto: Pixabay

O poveste despre titlurile de stat Fidelis pentru populație care dă de gândit: bani gratis în câteva zile pentru bogați

de Florin Barbuta HotNews.ro
Emisiunea de titluri de stat precedentă (Fidelis) a fost un succes pentru Ministerul Finanțelor. Aproape sigur va fi și asta. Este totuși un „fenomen”, dacă-l putem numi așa, ce a fost observat la precedentele emisiuni, cele din vară, care în mod sigur se va repeta. E vorba de bani gratuiți pentru persoanele care au bani mulți. Sunt așadar două categorii de investitori: cei care își plasează banii pentru a nu-i ține în bancă la dobânzi mici și cei care au mulți bani și profită de acest lucru.
Bolt app
Foto: Hotnews

Bolt, rival al Uber, pătrunde în încă un oraș din România

de CZ HotNews.ro
Vineri, 6 Nov 2020 Economie | Auto
Startup-ul de transport în sistem ride-hailing Bolt, un rival al Uber, si-a anunțat, vineri, extinderea în încă un oraș din România, în care românii vor putea câștiga bani ca șoferi parteneri prin această aplicație.
Ferrari SF90 Stradale
Foto: Ferrari

De ce Ferrari nu se grăbește să lanseze mașini 100% electrice

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 6 Nov 2020 Economie | Auto
Ferrari va lansa un prim model full-electric, însă nu mai repede de 2025 și pe termen mediu nu se pune problema ca marca să devină una care să aibă multe modele electrice, spune șeful companiei. Joi, Bentley a anunțat că în 2030 va ajunge să aibă în gamă doar modele 100% electrice, ceea ce înseamnă o schimbare radicală. Ferrari nu se grăbește spre electrice din mai multe motive legate de costuri, sunet și de ”ADN-ul” mărcii.
Casa cu panouri fotovoltaice
Foto: HotNews / C.P.

Valul de renovări ale clădirilor: Comisia Europeană va sprijini integrarea surselor regenerabile de energie în clădiri

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 6 Nov 2020 Economie | Energie
Inițiativa „Valul de renovări” a Comisiei Europene reprezintă o oportunitate istorică pentru a transforma stocul actual de clădiri, în cea mai mare parte vechi și cu pierderi mari de energie, într-unul mai eficient, mai sustenabil și mai sănătos pentru oameni, potrivit Energy Policy Group, coordonatorul proiectului România Eficientă. Strategia Comisiei cuprinde numeroase măsuri care să facă investițiile în renovarea clădirilor mai accesibile și care să stimuleze proprietarii de clădiri, dar și autoritățile publice să deruleze lucrări de renovare energetică.
Fidelis
Foto: MFP

Noi emisiuni de titluri de stat pentru populație în lei și euro începând de luni. Dobânzi de 3,5 – 4% la lei și 1,85% la euro

de F.B. HotNews.ro
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) încearcă să atragă bani de la populație prin noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în lei și euro, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Acestea vor putea fi achiziționate prin BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR și BRD începând de luni, 9 noiembrie. După subscriere, vor fi listate automat la Bursa de Valori București.
Acoperirea HD in Europa
Foto: SES

Studiu: Mai mult de jumătate dintre gospodăriile din România care receptionează posturi TV au un televizor HD sau recepționează posturi în format HD

de A.V. HotNews.ro
Vineri, 6 Nov 2020 Economie | Telecom
În doar 4 ani, s-a triplat numărul gospodăriilor din România care dețin cel puțin un televizor HD sau recepționează posturi TV în format HD, arată un studiu realizat de SES, operator internațional de sateliți. La finalul anului 2019 numărul gospodăriilor HD din România era de 4,12 milioane, față de 1,5 milioane la finalul lui 2015, iar gradul de penetrare al tehnologiei HD în România era de 55,3%, în condițiile în care numărul gospodăriilor TV în România era de 7,45 milioane la finalul lui 2019, arată raportul.
De la debutul pandemiei s-au infiintat firme in Romania
Foto: Pixabay

Trei domenii în care înmatriculările de firme au crescut anul acesta/ Numărul firmelor cu capital străin nou înființate și domeniile în care au intrat în primele luni de criză

de Florin Barbuta HotNews.ro
În România au continuat să se înființeze firme anul acesta, în pofida crizei. Bineînțeles, numărul de societăți nou înființate e mai mic, per total. Situația pe SRL-uri arată că au fost create 56.672, în primele 9 luni, în scădere cu 23,4% comparativ cu perioada similară din 2019. Pe lângă acestea, au mai fost Întreprinderi Individuale, PFA etc. în număr de puțin peste 17.000.
Lucrari feroviare
Foto: CFR Infrastructura

Linia ferată Craiova - Calafat: Modernizarea va costa peste 3 miliarde de lei. În prezent viteza medie este de 35 km/h

de Vlad Barza HotNews.ro
Ministerul Transporturilor a publicat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea celor 106 km dintre Calafat și Craiova, parte a Coridorului Orient/Est – Mediteraneanˮ. Estimările sunt că lucările ar dura cel puțin trei ani și vor costa peste 3 miliarde lei. Pe 108 km trenurile fac în prezent 200 de minute, iar pe podul către Vidin circulă doar un tren de pasageri pe zi pe sens și foarte putine trenuri de marfă. Va mai trece ceva timp până când linia va fi gata, însă este mare nevoie de o modernizare. Când lucrările vor fi terminate, viteza maximă ar trebui să fie 160 km/h, în timp ce acum este pe mici porțiuni 80 km/h.
bursa
Foto: Pixabay

"Vedetele” piețelor bursiere la sfârșit de 2020 și început de 2021 - opiniile specialiștilor

de RA HotNews.ro
Vineri, 6 Nov 2020 Economie | Burse
Comerțul online, companiile de tehnologie, de securitate cibernetică, cele active în domeniul online în general, aurul, sectorul farmaceutic și medical, companiile active în domeniul produselor de strictă necesitate (atât producători cât și retaileri) și companiile de energie prezintă cele mai bune oportunități de investiții la sfârșit de 2020 și început de 2021, potrivit opiniilor formulate de șapte dintre cei mai cunoscuți specialiști din domeniul pieței de capital din România.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: ​Laptopuri și tablete prin Rabla pentru electrocasnic. Black Friday nu este neapărat profitabil. De ce îl facem? AOAR: Costul sectorului public este atât de mare că ne prăbușim De ce nu înțelegem telemunca

de DP HotNews.ro
Departamentul de Stat al SUA a semnat pentru România. Câți bani le vom plăti americanilor pentru modernizarea avioanelor F-16 ● Laptopuri și tablete finanțate prin Rabla pentru electrocasnice ● Black Friday nu este neapărat profitabil. De ce îl facem? ● Aduce creșterea economică a statelor membre ale SUA și voturile necesare pentru a te instala confortabil ca locatar la Casa Albă? Studiu de caz: Donald Trump ● Șeful AOAR: Costul sectorului public este atât de mare că ne prăbușim ● ​Cum se produce in ritm accelerat digitalizarea Romaniei ● CE: Construcțiile revigorează economia, dar cheltuielile sociale pun în pericol bugetul ● De ce nu înțelegem telemunca? ● Leul, coroana, zlotul și forintul în pandemie: o comparație a stabilității și efectele acesteia ● Ambasadorul SUA la București, în autoizolare, după întâlnirea cu Lucian Bode, care a fost confirmat cu coronavirus
Bentley si planul Beyond 100
Foto: Bentley Motors

Bentley se va schimba radical și va ajunge să aibă în gamă doar mașini electrice

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 5 Nov 2020 Economie | Auto
Bentley, marca de lux din grupul VW, se va schimba radical, va lansa curând două hibride, în 2025 va lansa primul model 100% electric și în 2030 și-a propus să aibă în gamă doar mașini full-electrice, anunță compania. Marca are o singură versiune hibridă a SUV-ului Bentayga care costă 175.000 de euro, iar cea mai scumpă mașină este Bentayga ”Speed” care costă 246.000 de euro. Marca engleză a vândut anul trecut 11.000 de mașini, cele mai vândute modele fiind Continental GT și Bentayga.
Lucian Bode
Foto: Agerpres

​EXCLUSIV Ministrul Lucian Bode, despre achiziția Telekom de către Orange: Negocierile au avansat foarte mult și într-o direcție pozitivă pentru statul român. Vom avea un cuvânt foarte important de spus în viitoarea entitate

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 5 Nov 2020 Economie | Telecom
"Intenția OTE Group de a-și vinde participația majoritară în Telekom România este evidentă, fiind o decizie strategică luată la nivel de grup, vă asigur că negocierile au avansat foarte mult și într-o direcție pozitivă pentru statul român", a declarat joi, pentru HotNews.ro, Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor. "În niciun moment nu ne-am pus problema să înstrăinăm participația minoritară în Telekom România. Vă asigur că am depus eforturi consistente și statul va rămâne în viitoarea entitate și, mai mult decât atât, va avea un cuvânt foarte important de spus", a precizat ministrul.
Blue Air
Foto: Facebook

Blue Air anunță transferul temporar al zborurilor cu destinația Roma pe Aeroportul Ciampino, începând cu 18 decembrie 2020

de DP HotNews.ro
Începând cu 18 decembrie 2020, toate zborurile Blue Air operate pe ruta București - Roma și Bacău - Roma vor avea ca aeroport de destinație Aeroportul Internațional Ciampino- Giovani Battista Pastine. Blue Air va transfera temporar pe Ciampino zborurile operate anterior pe Aeroportul Roma Fiumicino, oferind 3 zboruri săptămânale pe ruta București Otopeni - Roma Ciampino și pâna la 7 zboruri săptămânale pe ruta Bacău - Roma Ciampino. Astfel, Blue Air își reafirmă promisiunea de a veni în întâmpinarea nevoilor pasagerilor săi, punându-le la dispoziție servicii de transport aerian eficiente și accesibile, atât din punct de vedere al costurilor, cât și al conectivității și confortului oferit, se arată într-un comunicat al Blue Air transmis joi seara.
Black Friday
Foto: Dreamstime.com

Magazin online din România: „Black Friday nu este neapărat profitabil. De ce îl facem?”

de CZ HotNews.ro
Joi, 5 Nov 2020 Economie | Consumator
Evenimentul de vânzări cu reduceri Black Friday, devenit o obișnuință și în comerțul românesc, nu le aduce neapărat profit comercianților, a declarat, joi, managerul general al Fashion Days, unul dintre cele mai mari magazine online de haine și încălțăminte din România, el dezvăluind și nivelul investițiilor în promovare.
Black Friday
Foto: Kianlin | Dreamstime.com

Black Friday 2020 - PayU estimează o creștere de peste 150% a tranzacțiilor cu cardul

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 5 Nov 2020 Economie | IT
Procesatorul de plăți PayU România estimează că în ediția de Black Friday a acestui an vom asista la o creștere spectaculoasă a plății online la nivelul pietei de e-commerce, atât în ceea ce privește volumele tranzacționate cât și numărul de tranzacții. Astfel, PayU România estimează că la nivelul pieței se vor tranzacționa plăți online în valoare de 764 milioane de lei și aproximativ 1,4 milioane de tranzacții, mai mult decât dublu față de ediția anului precedent. Black Friday se va ține pe 13 noiembrie la eMAG.
Logo Google
Foto: Sebastian Czapnik | Dreamstime.com

Google România lansează un program de sprijinire a angajatorilor și angajaților cu ajutorul tehnologiei

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 5 Nov 2020 Economie | IT
Google anunță un plan prin care își propune să contribuie la redresarea economiei românești prin tehnologie și accelerarea transformării digitale, în contextul pandemiei. Programul se numește „Grow Romania with Google” și oferă o serie de instrumente, instruire, sfaturi specializate și colaborări importante cu instituții publice și private din țară pentru a sprijini antreprenorii, angajații și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
Masini
Foto: Pictura | Dreamstime.com

Diesel, benzină sau electric - Ce aleg românii și ce cumpără ceilalți europeni

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 5 Nov 2020 Economie | Auto
În primele nouă luni în România s-au înmatriculat 47.000 de mașini noi pe benzină, 22.000 diesel și aproape 1.400 de mașini full-electrice, iar la nivelul UE au fost 3,5 milioane de mașini pe benzină și 2 milioane de mașini diesel. Electricele au cel mai bun an, cu 290.000 de unități, avans de 71%. Datele au fost publicate de ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile).
Santier BRUA
Foto: Transgaz

Lucrările la gazoductul BRUA, faza I, au fost finalizate

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 5 Nov 2020 Economie | Energie
Cele trei stații de comprimare gaze naturale din cadrul proiectului BRUA, faza I, au fost finalizate și recepționate, iar lucrările la gazoductul propriu-zis, cu o lungime de 497 km, s-au încheiat cu câteva zile în urmă, a anunțat joi Lucian Rusu, Secretar de Stat la Secretariatul General al Guvernului, în cadrul unei conferințe organizate de Financial Intelligence. În această fază, rămâne de văzut cum va fi folosit acest gazoduct.
Structura exporturilor s-a schimbat mult față de anii '90
Foto: Pixabay

Principalele orașe românești au crescut mult mai repede decât altele din UE/ Trei desene care arată cum s-a schimbat exportul României și explicațiile unui expert al Băncii Mondiale și ale unui profesor ASE

de Florin Barbuta HotNews.ro
Principalele orașe românești au performat foarte bine timp de 18 ani. Față de altele europene, creșterile sunt mai mari. Bineînțeles, au pornit și de la un nivel mult inferior și e cumva normal să aibă o creștere mare. Marcel Heroiu, expert al Băncii Mondiale, spune că orașele românești au crescut în primul rând datorită includerii în piața comună europeană. „Dacă ne uităm pe exporturi, vedem cum s-a schimbat comerțul românesc comparativ cu perioada anilor ‘90”, spune el. De asemenea, Bogdan Dumitrescu, profesor ASE, este de părere că dacă ne uităm la structura exporturilor României din anul 2018 comparativ cu anul 1995 vedem o evoluție evidentă către produse cu valoare adăugată mai ridicată (de exemplu mașini și piese auto față de materii prime sau produse ale industriei textile).
Emil Bituleanu, Libra Internet Bank și Irina Scarlat, Revolut
Foto: Hotnews

ANAF ar putea popri și conturile Revolut în lei/ Banii vor intra în acest an sub incidența Fondului de Garantare al Depozitelor/ Revolut permite din această săptămână conturi IBAN în lei, prin Libra Internet Bank

de DP HotNews.ro
Revolut a anunțat joi într-o conferință de presă online lansarea în această săptămână a conturilor IBAN în lei, prin intermediul Libra Internet Bank. ”A durat mult, dar IBAN-urile vor fi disponibile până la finalul acestei săptămâni. Ce înseamnă asta? Până acum IBAN-ul era pdeschis in alta tara, iar utilizatorii nu puteau să își încaseze salariile în lei. În momentul acesta contul de Revolut poate deveni contul lor principal. Avem 1,25 milioane utilizatori în România și avem potențialul de a atinge 5 milioane de utilizatori în următorii 3 ani”, a spus joi Irina Scarlat, Global Head of Growth la Revolut.
E-cultura Biblioteca Digitala a Romaniei
Foto: Ministerul Culturii

Digitalizarea conținutului cultural din România: Pe ce s-au cheltuit 27,5 milioane de lei în ultimii 2 ani și când vom putea accesa gratuit sute de mii de resurse digitizate

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 5 Nov 2020 Economie | Telecom
Cel puțin 550.000 de bunuri culturale din arhivele a 29 de instituții din România, respectiv: 20 de muzee, 5 biblioteci, Arhiva Națională de Filme, TVR, Radioul Public și Institutul Național al Patromoniului au început să fie digitalizate în primăvara anului trecut și ar trebui să fie accesate gratuit pe internet anul viitor. Informațiile vin de la Ministerul Culturii și vizează "E-Cultura: Bibilioteca Digitală a României", un proiect cu un buget de 53,2 milioane de lei. Vezi în articol stadiul digitalizării, ce firme au câștigat unele contracte și cum vom putea accesa gratuit resursele digitale.
Comisia Europeană
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Comisia Europeană: Contracția economiei românești în 2020 va fi de 5,2%, mai puțin severă decât estimările inițiale

de DP HotNews.ro
Economia României va înregistra o contracție de 5,2% în acest an, mai puțin severă decât se estima inițial, grație investițiilor și lucrărilor de construcții, potrivit previziunilor economice de toamnă publicate joi de Comisia Europeană (CE), scrie Agerpres. "Investițiile au surprins cu o contribuție pozitivă la creștere în condițiile în care activitatea de construcții a fost, în mare parte, neafectată de măsurile de izolare", susține Executivul comunitar. Pentru 2021 și 2022, CE estimează că economia României își va reveni, gradual, urmând să înregistreze un avans de 3,3% anul viitor, respectiv 3,8% în 2022. Cu toate acestea, incertitudinea rămâne foarte ridicată, având în vedere recentele evoluții ale pandemiei, iar creșterea reală nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei până la finele lui 2022.
Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES

Marea Neagră ar putea deveni o mică Mare a Nordului, cu descoperirile sale de gaze- director Agenția pentru Resurse Minerale

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 5 Nov 2020 Economie | Energie
Descoperirile de gaze din Marea Neagră din zona României ar putea rivaliza cu cele anunțate recent de Turcia. Astfel, Marea Neagră ar putea deveni o mică mare a Nordului, însă în acest sens ar fi nevoie de investiții serioase și profitabile, a declarat joi Sorin Gal, director general în cadrul Agenției Naționale pentru Resuse Minerale (ANRM), cu ocazia unei conferințe organizate de Financial Intelligence. Sorin Gal consideră că pentru exploatarea gazelor din zona românească, ar fi nevoie de investiții de circa 6-7 miliarde de dolari, pentru a se ajunge la un vârf de producție anuală de 10 miliarde metri cubi. Gal a reamintit că au fost descoperite circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze.
ecommerce
Foto: pixabay.com

O platformă digitală de curierat pentru companii realizată de IT-iști români a primit o finanțare de 30 milioane dolari

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 5 Nov 2020 Economie | IT
Point Pickup Technologies, o platformă digitală americană de curierat B2B, dezvoltată integral de o echipă de programatori din România, a primit o finanțare de 30 de milioane de dolari de la Brown Brothers Harriman & Co. (BBH), una dintre cele mai vechi și mai mari bănci private din Statele Unite.
Institutul National de Statistica
Foto: Agerpres

Consumul privat (principala componentă a PIB) a urcat cu 1,7% în primele 9 luni

de DP HotNews.ro
Consumul privat (principala componentă a PIB), bine aproximat de volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, a crescut în primele 9 luni cu 1,7% datorită creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+5,8%) și vânzărilor de produse nealimentare (+3,9%). Comerțul cu carburanți pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,4%, transmite joi Institutul Național de Statistică.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​​Ceaușescu, Ciolacu și datoriile. “Rețeaua măslinelor”. Dispar asigurările de garanții. Comisia de Prognoză: salariile de la stat vor fi cu circa 45% mai mari decât la privat. Marea Britanie intră în al doilea lockdown

de DP HotNews.ro
Ceaușescu, Ciolacu și datoriile ● “Rețeaua măslinelor”: cazul curios al vânzătorului Ramazan Gur și imperiul imobiliar cumpărat cu… măsline ● Cum folosește PSD frica de austeritate ca temă de campanie ● Criza pandemică aduce schimbări profunde și în retailul imobiliar: vânzările online cresc ca pondere în cifra de afaceri ● Oficial din Ministerul Economiei: Grila de punctaj pentru ajutoarele IMM de la Măsura 3 este în analiză ● Vești proaste pentru constructorii din România: Dispar asigurările de garanții, cea mai ieftină metodă de a participa legal la licitații ● Comisia de Prognoză previzionează că salariile angajaților de la stat vor fi cu circa 45% mai mari decât cele de la privat în 2020 și în 2021 ● Noua față a pandemiei: costuri mai mari pentru proprietarii clădirilor de birouri ● Decizie - Marea Britanie intră în al doilea lockdown.
Florin Citu la Rock FM
Foto: RockFm.ro

Cîțu spune că a prelungit perioada depunerii declarațiilor fiscale. OUG adoptată acum două săptămâni NU prevede asta

de F.B. HotNews.ro
Prezent la Rock FM, în emisiunea Morning Glory, ministrul Finanțelor Florin Cîțu a declarat că a prelungit perioada depunerii declarațiilor. El a făcut referire, de fapt, la OUG adoptată acum două săptămâni și publicată săptămâna trecută în Monitorul oficial. Ordonanța nu prevede prelungirea perioadei depunerii declarațiilor, acestea se vor depune ca până acum, ci doar că se pot amâna taxe și impozite până la 25 decembrie. Practic, firmele nu vor plăti dobânzi și penalități de întârziere.
Apple iPhone
Foto: Eremin | Dreamstime.com

Apple nu are stocuri suficiente de procesoare pentru iPhone 12 - presă

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 5 Nov 2020 Economie | IT
​Apple ar putea ajunge să aibă stocuri insuficiente de procesoare pentru gestionarea consumului de energie la noile iPhone-uri, din cauza restricțiilor comerciale și a crizei Covid, scrie Bloomberg. Disponibilitatea noii serii de iPhone ar putea fi afectată exact în cea mai bună perioadă de vânzări, cea a sărbătorilor de iarnă.
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

Când pandemia aruncă umbre asupra vârstei de aur

de Calu Monica HotNews.ro
Anul 2020 se apropie de sfârșit, la fel și măsurile luate pentru ajutorarea datornicilor persoane fizice afectate de pandemie. Deocamdată, nu este clar în ce modalități vor mai fi sprijiniți consumatorii cu credite la bănci și IFN-uri după epuizarea măsurilor luate în prima fază, însă, prelungirea crizei corona virusului dă indicii în ceea ce privește schimbările în viitorul financiar al populației, pentru că e clar că efectele acestei pandemii se vor întinde mult timp de acum înainte, umbrind pentru cei mai în vârstă cetățeni anii petrecuți ca pensionari. Despre efectele asupra lor mă voi referi în ceea ce urmează.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Oficial din Ministerul Economiei: Grila de punctaj pentru ajutoarele IMM de la Măsura 3 este în analiză

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | EuROfonduri
Autoritățile încă mai analizează ce grilă de punctaj vor aplica pentru acordarea granturilor de investiții de câte 50.000-200.000 de euro de la Măsura 3 a schemei de ajutoare de stat pentru microîntreprinderi și firmele mici și mijlocii (IMM), a declarat, miercuri, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Liviu Rogojinaru.
Munca de acasa
Foto: Pixabay

​Fiscalitate în pandemie. Ce am învățat din prima runda de lockdown si ce putem modifica în cazul unei eventuale a doua runde

de DP HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”Din perspectiva noastră, raportat la discuțiile cu angajatorii, dar si cu salariații, suma oferita de stat pentru părinții care au solicitat zile libere pentru copii pe durata închiderii școlilor a făcut aceasta măsură mai puțin populară comparativ cu alte opțiuni la care salariații au apelat pe durata stării de urgență”, spune Argentina Rafail, Senior Associate Dentons Romania. Potrivit acestora, întrucât zilele libere plătite pe durata închiderii școlilor au fost oferite doar salariaților ale căror atribuții incluse în fișa postului erau incompatibile cu telemunca, această măsura a fost aplicată limitativ doar în anumite industrii, salariații din alte industrii neavând posibilitatea de a beneficia de ea.
piata imobiliarelor
Foto: Digi24.ro

Un apartament din zona Foișorul de foc s-a tranzactionat în această toamnă, în medie, cu 1.320 de euro/mp față de 1.270 de euro/mp în vară. Cum variază prețul unui apartament în funcție de vechimea acestuia

de DP HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Un apartament situat în zona Foișorul de foc s-a tranzactionat in trimestrul al treilea, in medie, cu 1.320 de euro pe metru patrat util, comparativ cu 1.270 de euro pe metru patrat util in trimestrul anterior, reprezentand o crestere de 3,9%. “Pretul de tranzactionare al imobilelor din zona Foisorul de Foc poate varia semnificativ, in functie de anul de constructie, starea tehnica si incadrarea in clase de risc seismic sau categorii de urgenta. De aceea, primul pas in vanzare este analiza pietei si evaluarea corecta a proprietatii, folosind informatii de tranzactionare din surse verificate”, a declarat Viorica Ivan, consultant imobiliar.
Black Friday
Foto: Pixabay

Analiză: Pandemia schimbă radical obiceiurile de consum de Black Friday

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | IT
După recordul de vânzări din 2019, Black Friday 2020 se anunță a fi o sărbătoare a shopping-ului sub semnul austerității. Pandemia de COVID 19 a influențat în mod semnificativ obiceiurile de consum. În 2020, românii nu mai cumpără atât de multe haine, produse cosmetice și accesorii - vedetele precedentelor ediții Black Friday, și se vor concentra pe bunurile de strictă necesitate, care au legătură cu munca și traiul de acasă, arată analiza unei companii de consultanță.
Vot corespondenta
Foto: Posta Romana

Poșta Română a început expedierea documentelor pentru românii care vor vota prin corespondență, inclusiv din destinații precum Haiti, Insulele Cayman, Trinidad și Tobago sau Myanmar

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Telecom
Prima tranșă de buletine de vot a fost expediată miercuri, 4 noiembrie, către alegătorii înscriși în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, a anunțat Poșta Română. Din cele 35.808 plicuri pe care Poșta Română trebuie să le transmită către alegătorii români din toate colțurile lumii, astăzi au plecat 5.742 de trimiteri cu documente, către 37 de țări, printre care sunt și destinații îndepărtate precum Haiti, Insulele Cayman, Trinidad și Tobago sau Myanmar, se arată în comunicatul operatorului național de servicii poștale.
Rata NPL a coborat la 4,06%
Foto: Pixabay

Rata creditelor neperformante în sistemul bancar românesc a coborât până la 4,06% la finele lunii septembrie

de DP HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Deși îngrijorările privind situația creditelor neperformante încep să se simtă în rândul bancherilor, rata creditelor neperformante își continuă procesul de scădere, scrie FinEco24News. După ce se diminuase de la 4.35% în iulie până la 4.31% în august (conform datelor BNR), sfârșitul lunii septembrie aduce rata undeva înspre minimul istoric – la finele lui septembrie NPL a fost de 4,06%, conform surselor din piață. ”Este de așteptat însă ca acest indicator să înceapă să crească ușor până la sfârșitul anului, pentru ca apoi să putem asista la un salt ceva mai consistent, odată cu încheierea moratoriului public dar și a celor private” au declarat în exclusivitate pentru FinEco24News sursele citate.
LocaIBAN
Foto: Hotnews

Revolut va avea și IBAN românesc. Utilizatorii își vor putea încasa salariile în contul Revolut

de RA HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | IT
Revolut anunță lansarea conturilor curente locale pentru clienții din România, oferite în parteneriat cu Libra Internet Bank. Utilizatorii români vor putea primi salariul direct în contul lor Revolut, de la finalul acestei săptămâni.
Ludovic Orban, la intalnirea cu MEDEF
Foto: Guvern

Ludovic Orban, la întâlnirea cu oamenii de afaceri francezi: România este singura țară din UE care a înregistrat o creștere a investițiilor în primul semestru al anului 2020

de C.P. HotNews.ro
Marți, 27 Oct 2020 Economie | Companii
Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit marți cu reprezentanții mediului francez de afaceri, membri ai celei mai mari organizații patronale franceze - MEDEF (Mouvement des Entreprises de France). Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei oficiale în Franța. “România este singura țară din Uniunea Europeană care a înregistrat o creștere a investițiilor în primul semestru al anului 2020”, a spus Orban.
Masina electrica la incarcat
Foto: Tom Wang | Dreamstime.com

Peste 4.000 de mașini electrice au fost rezervate prin "Rabla Plus"

de DP HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Peste 4.000 de mașini electrice au fost rezervate prin "Rabla Plus", un program al cărui buget s-a epuizat cu mult înainte de finalul anului și pentru care s-a aprobat o suplimentare de 60 milioane de lei, a declarat, miercuri, la conferința "From City to Smart City", Mircea Fechet, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), notează Agerpres. "Am avut în acest an în "Rabla Plus" cel mai mare buget din istoria programului, respectiv 140 de milioane de lei și care s-a epuizat mult înainte de a se termina anul. A fost cu siguranță anul mașinilor electrice. Avem deja peste 4.000 de mașini rezervate în cadrul acestui program. Mașini care vor ajunge sau au ajuns deja pe străzile României. Practic, a finanțat cât s-au finanțat în toți anii de la începutul acestui program", a spus Fechet.
black friday
Foto: Stirile ProTV

​VIDEO Black Friday 2020: Cum pot comercianții să-și sporească vânzările pe ultima sută de metri

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | IT
În România, Black Friday va fi în acest an pe 13 noiembrie. Nu este o dată pe care trebuie s-o respecte toți comercianții, dovadă că sunt campanii dedicate Black Friday deja în derulare, dar cele mai multe magazine online vor miza pe mijlocul lunii noiembrie. Am stat de vorbă cu o specialistă în marketing digital pentru a vedea ce pot face magazinele ca să-și maximizeze performanța în vânzări pe ultima sută de metri a pregătirilor.
Imobiliare
Foto: Stirile ProTV

Perspectiva consumatorilor asupra pieței imobiliare: 62% dintre români nu și-ar achiziționa o locuință în următoarele 6 luni, în timp ce aproape 10% dintre aceștia își caută o a doua locuință în afara orașului (sondaj)

de DP HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Flexibilitatea lucrului de acasă a devenit o normalitate, oamenii pun mai mult preț pe spațiul de acasă, conduc mașina proprie mai mult decât foloseau în trecut mijloacele de transport, ar plăti o achiziție rezidențială cu credit și așteaptă cu nerăbdare revenirea în birouri pentru întâlniri, arată rezultatele unui sondaj realizat de Crosspoint Real Estate. Traversăm o perioadă fără precedent, pandemia COVID-19 afectând fiecare aspect al vieții noastre. Autorii studiului au întrebat românii dacă situația actuală ar putea schimba modul lor de viață și de muncă. “Dacă anul trecut ideea flexibilizării sau îmbinării lucrului de acasă era doar un trend, acest lucru a devenit, astăzi, o stare de fapt, ca urmare a pandemiei. Un alt lucru interesant este legat de prețurile locuințelor. Anul trecut, aceștia credeau în proporție de peste 63% că prețurile vor crește, pe când, anul acesta, doar 44% dintre ei mai cred că prețurile vor înregistra majorări.”, explică Ilinca Timofte, Research Analyst, Crosspoint Real Estate.

​Document Analiză despre racordarea gratuită la gaze / Asociația Energia Inteligentă: Va crește numărul consumatorilor vulnerabili

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Energie
Racordarea gratuită la rețeaua de gaze naturale a consumatorilor casnici prezintă avantaje precum creșterea gradului de confort al populației și stabilirea premiselor unei amprente de carbon diminuate prin substituirea utilizării biomasei cu gaze naturale, în special în zonele rurale. Însă, prezintă și o serie de dezavantaje și, mai mult, chiar riscuri, susține Asociația Energia Inteligentă prin analiza ”Politici de creștere a gradului de conectivitate la resursele de gaze naturale pentru sectorul rezidențial”.
Se prelungeste somajul tehnic suportat de stat
Foto: Pixabay
DOCUMENT

Șomajul tehnic suportat de stat s-ar putea prelungi până la jumătatea anului viitor. Modificări și la kurzarbeit

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Autoritățile ar putea adopta o Ordonanță de Urgență prin care șomajul tehnic suportat de stat se va aplica până la 30 iunie 2021. Bineînțeles, se va aplica, la fel ca acum, pentru toate domeniile de activitate în care se reglementează restricții din cauza pandemiei. Același lucru va fi valabil și pentru activități independente, gen PFA etc.
Atac cibernetic
Foto: Pop Nukoonrat | Dreamstime.com

Atacatorii cibernetici devin mai creativi, folosesc tehnici noi, dar nici nu renunță la cele clasice, arată un raport Kaspersky

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | IT
​Activitatea grupurilor APT (advanced persistent threat) din al treilea trimestru al anului 2020 a indicat o tendință interesantă: în timp ce mulți atacatori cibernetici avansează și continuă să își diversifice seturile de instrumente, recurgând uneori la unele extrem de bine personalizate și persistente, alții își ating obiectivele prin utilizarea unor metode de atac bine cunoscute, testate în timp, arată un raport Kasperky Lab.
Muncitori straini
Foto: Pixabay
​DOCUMENT

Autoritățile doresc încă 30.000 de muncitori străini în România în 2021. Câte firme au solicitat forță de muncă din afară, în acest an

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ministerul Muncii propune, pentru 2021, un contingent de 30.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, conform unui proiect al instituției. Și pentru anul acesta era tot un contingent de 30.000, dar pandemia a cam blocat piața aceasta. Inspectoratul General pentru Imigrări estimează că ar putea fi emise, în anul 2021, un număr de 20.000-25.000 avize de angajare/detașare.
Logan 3
Foto: Hotnews

Dacia anunță prețurile pentru noile sale modele. Logan 3 costă de la 8.400 euro, iar noua generație Sandero, de la 8.600 euro

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Auto
Dacia a anunțat prețurile pentru noua generație Sandero și Logan, iar primele livrări sunt programate pentru decembrie. Prețurile noilor modele pornesc de la 8.400 de Euro pentru noul Logan, 8.600 de Euro pentru noul Sandero și 12.050 de Euro pentru Noul Sandero Stepway. Prețurile sunt mai mari față de generația precedentă.
Eurostat
Foto: Eurostat

Eurostat: ​Prețurile producției industriale în UE au crescut în septembrie; în România au stagnat

de DP HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au înregistrat, în luna septembrie 2020, comparativ cu luna precedentă, o creștere de 0,3% în Uniunea Europeană (UE) și în zona euro, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat. Statele membre unde prețurile producției industriale au înregistrat cel mai puternic avans sunt: Irlanda (4,3%), Ungaria (1,2%) și Olanda (0,9%). În schimb, în România, Malta, Slovenia și Croația, prețurile producției industriale au stagnat de la o lună la alta.
Cheltuielile de personal in cel de-al treilea trimestru
Foto: Pixabay

Cheltuielile de personal din această toamnă în unele instituții publice au fost mai mici decât cele programate, dar asta nu înseamnă că au scăzut salariile. Dumitrescu (ASE): Factura salarială a statului nu a crescut din cauza noilor angajări, ci din cauza majorărilor salariale din ultimii ani

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 4 Nov 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Instituții precum Camera Deputaților, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Fondurilor Europene au cheltuieli mai mari de personal comparativ cu programul bugetar actualizat pe cel de-al treilea trimestru. La polul opus sunt: Ministerul Economiei, MAI, Ministerul Dezvoltării, Administrația Prezidențială (situația pe cifre, în cea de-a doua parte a textului). Asta nu înseamnă că în unele instituții au scăzut salariile (poate doar în cazurile unde s-a aplicat telemunca pentru că nu s-a mai acordat sporul pentru condiții vătămătoare). „Faptul că unele instituții au cheltuit mai mult sau mai puțin comparativ cu bugetul inițial sau actualizat, după rectificări, nu este o problemă. Vorbim de instituții care și-au bugetat un anumit număr de angajați, de exemplu, dar nu au reușit să ocupe posturile vacante sau au ieșit oameni din sistem ori au intrat. Dacă ar fi o situație generalizată, atunci da, ar fi o problemă. Acum situația diferă de la instituție la instituție”, a explicat, pentru HotNews.ro, Bogdan Dumitrescu, profesor ASE.