ECONOMIE
Google
Foto: Alex Grichenko, Dreamstime.com

Google: Avem nevoie de un Consiliu Comercial și Tehnic UE-SUA

de Vera Iurcu HotNews.ro
Uniunea Europeană și Statele Unite ar trebui să înființeze un Consiliu Comercial și Tehnic, pentru a lua decizii cu privire la probleme urgente și esențiale pentru o economie modernă, în folos comun - consideră un lider al companiei americane de tehnologie Google.
Fonduri europene
Foto: Dreamstime.com

​LISTE: Măsura 2 - situația plăților la zi, după deblocarea bugetului 2021

de CZ HotNews.ro
Ministerul Economiei a publicat, vineri, noi liste cu situația curentă a firmelor înscrise la ajutoarele de stat de la Măsura 1 și Măsura 2, din care se poate vedea stadiul plăților către beneficiari, la zi, după deblocarea bugetului pe anul 2021.
Bresa eliminata la Ghiseul.ro
Foto: CERT-RO

Breșă de securitate la Ghișeul.ro, care ar fi putut afecta datele a milioane de români, descoperită de un tânăr cercetător în securitate cibernetică: Vulnerabilitatea a fost eliminată

de A.V. HotNews.ro
Vineri, 9 Apr 2021 Economie | Telecom
Alexandru-Ionuț Panait, un tânăr cercetător în securitate cibernetică, a descoperit recent o breșă majoră de securitate la Ghișeul.ro, sistemul național de plată a taxelor și impozitelor, care ar fi putut afecta datele personale a milioane de români. Acesta a sesizat autoritățile și împreună cu experții CERT-RO și ai Autorității pentru Digitalizarea României, vulnerabilitatea a fost eliminată. Alexandru Panait a explicat pentru Adevărul cum a descoperit vulnerabilitatea și cum ar fi putut fi exploatate datele a milioane de români.


Curtea de Conturi
Foto: Curtea de Conturi

Direcția Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 nu a stabilit și încasat la bugetul local pe 2020 peste 650.000 de lei ​(Curtea de Conturi)

de DP HotNews.ro
Primăria Sectorului 5 arată că, în urma unui control al Curții de Conturi, s-a constatat, referitor la încasarea bugetului local pe 2020, că nu au fost stabilite și încasate venituri de peste 650.000 de lei, cea mai mare parte a sumei reprezentând impozite și taxe, notează news.ro. "În urma acțiunii de control a Curții de Conturi a României la Direcția Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5, ce viza respectarea prevederilor legale privind formarea, evidențierea, urmărirea și încasarea veniturilor bugetului local pe anul 2020, s-au constatat următoarele nereguli: nestabilirea, neevidențierea și neurmărirea încasării unor venituri cuvenite bugetului local, estimate la nivelul sumei de 657.720 lei, din care 539.608 reprezintă impozite și taxe, iar 118.112 lei majorări de întârzieri", arată Primăria Sectorului 5, într-un comunicat de presă transmis vineri.
Evidenta populatiei
Foto: dgepmb.ro

MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 9 Apr 2021 Economie | Telecom
Cartea electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete, au precizat la solicitarea HotNews.ro oficialii Direcției privind Evidența Populației din MAI. Vezi în articol când va fi disponibilă, ce beneficii ar aduce și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest document.
Turnul BRD
Foto: HotNews.ro

Cele 7 riscuri care planează asupra recuperării economice (raport BRD)

de DP HotNews.ro
”În primul rând, discutăm despre ritmul vaccinării (disponibilitatea vaccinului și ritmul de vaccinare al populației), durata imunității post-vaccinare, eficacitatea vaccinurilor actuale la noile mutații ale virusului, toate acestea influențând evoluția pandemiei, precum și amploarea și durata restricțiilor”, arată un raport al BRD, publicat vineri. Partea bună a lucrurilor, se mai arată în document, este că se observă un grad de adaptare tot mai mare a firmelor în a funcționa în timpul unei pandemii, ca și o rezistență sporită a economiei pe tot parcursul celui de-al doilea val. Cu toate acestea, într-un scenariu pesimist, al unor perioade recurente de expansiune pandemică, ar putea exista o contracție a activității economice cu efecte pe măsură (de exemplu, diminuarea ofertei de muncă, creșterea falimentelor etc.).
Rau din Taiwan
Foto: Kaedeenari, Dreamstime.com

Taiwanul și criza apei - Pentru procesoare da, pentru orez nu

de Vlad Barza HotNews.ro
Taiwanul are o problemă cu apa și, fiindcă industria microprocesoarelor are nevoie de cantități uriașe, autoritățile au decis să oprească sistemele de irigații ale cultivatorilor de orez. Deși Taiwanul este o zonă în care plouă mult, ultimii ani au adus precipitații mult mai reduse, în contextul în care industria cip-urilor a crescut enorm, datorită unor companii precum TSMC.
Daniel Daianu
Foto: HotNews.ro

​Daniel Dăianu: Lumea, Europa va trece și printr-o criză alimentară

de F.B. HotNews.ro
Securitatea alimentară este vitală, susține profesorul Daniel Dăianu, precizând că nu putem trata pămânul agricol al României și resursele de apă, “ca simple resurse ce se pot tranzacționa și negocia oricum”.
Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania
Foto: Ager Press

Emisiunea de obligațiuni ipotecare a Alpha Bank Romania primește unul dintre cele mai mari ratinguri acordate de Moody’s pe piața românească

de DP HotNews.ro
Agenția internațională de rating Moody's Investor Service a revizuit în creștere cu două trepte, de la Baa2 la A3 ratingul acordat emisiunii de obligațiuni ipotecare de 200 mil. euro lansată de Alpha Bank Romania în 2019. Ratingul A3, unul dintre cele mai ratinguri acordate de Moody’s pe piața din România, reprezintă o validare a solidității și rezilienței demonstrate de-a lungul timpului de către Alpha Bank Romania, precum și calitatea foarte bună a portofoliului de credite ipotecare al băncii.
Leonardo Badea, viceguvernator BNR, in timpul conferintei de joi
Foto: Hotnews

Un nivel insuficient de imunizare va genera dezavantaje legate de competitivitate față de partenerii comerciali externi – Leonardo Badea (BNR)

de F.B. HotNews.ro
România nu-și permite să rămână în urmă comparativ cu celelalte economii la nivel regional, deoarece acest lucru ne-ar slăbi poziția competitivă în raport cu partenerii comerciali externi și ne-ar plasa în defensivă pe piețele financiare internaționale, a declarat Leonardo Badea, viceguvernator BNR, în cadrul unui eveniment organizat de DCNews. El a precizat că face declarațiile în nume personal. „Ne-ar expune la eventuale rebalansări de capitaluri în defavoarea noastră către țări care vor reuși să atingă mai repede un nivel adecvat de imunizare pentru a redeschide economia și a atrage investițiile”, a spus el.
Sediu OTP Bank Romania
Foto: Hotnews

OTP Bank primește cereri pentru Noua Casă 2021. La un credit de 221.000 lei, luat pe 30 de ani, rata e de 1013 lei

de DP HotNews.ro
OTP Bank România primește cereri de creditare pentru achiziția de locuințe prin Programul Noua Casă, fiind una dintre băncile participante în ediția de anul acesta a programului pentru care Ministerul de Finanțe a alocat un plafon de garantare de 1,5 miliarde lei. Banca oferă creditele prin programul Noua Casa, cu aceeași rată a dobânzii ca anul trecut, respectiv marja fixă de 2% la care se adaugă IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor). Acest tip de credit nu are comision de analiză sau de administrare lunară a dosarului, singurul comision fiind cel de gestiune pentru garanția acordată de stat, datorat către FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri). Acesta a fost redus la 0,3% în 2021 și se aplică anual la valoarea garantată de către stat pentru creditul prin Programul Noua Casă.
Joburi
Foto: Dreamstime.com

Top orașe românești în care se găsesc joburi libere (eJobs)

de CZ HotNews.ro
Lucrătorii români au aplicat pentru joburi cu 70% mai mult în primele 3 luni ale anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, numărul de locuri de muncă disponibile fiind același, conform unei situații de pe platforma online de recrutare eJobs.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Dăianu: N-ar trebui să acceptăm să fim o groapă de gunoi/ Dacă nu investești în om, deci în sănătate, în educație, ai o mare problemă

de F.B. HotNews.ro
Noi avem deja probleme foarte mari în România: deșertificarea solului, efectele secetei, inundațiile care ne copleșesc, deforestarea care a fost sălbatecă, gropile de gunoi, a declarat profesorul Daniel Dăianu, în cadrul unui eveniment organizat de DCNews.
Sediul Romgaz
Foto: Romgaz

Romgaz suspendă rezilierea contractului cu Duro Felguera și Romelectro pentru construirea termocentralei de la Iernut

de C.P. HotNews.ro
Romgaz a anunțat vineri că suspendă, pe o perioadă de 14 zile, notificarea de reziliere a contractului privind dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat cu asocierea formată din DuroFelguera și Romelectro. Aceste două companii au solicitat suspendarea rezilierii. Producătorul de gaze trimisese la începutul lunii aprilie notificarea de reziliere a contractului de lucrări, din cauza neexecutării, în termen, a obligațiilor contractuale.
Radu Burnete
Foto: Concordia

Zeci de firme vor să amenajeze centre private de vaccinare, suportând costurile logistice: ”Nu putem începe fără o direcție clară de la autorități. Ce norme, ce reguli, cum, când, unde, cu cine, cum vin vaccinurile”

de DP HotNews.ro
Membrii Confederației Patronale Concordia și-au exprimat încă din februarie dorința de a sprijini eforturile de întoarcere la normalitate, în mai multe întâlniri cu autoritățile. Companii cu peste 140.000 de angajați și-au arătat disponibilitatea de a amenaja centre private de vaccinare, suportând costurile logistice.
Alexandru Nazare, ministrul Finantelor
Foto: Guvernul Romaniei

​Nazare vrea o schemă de ajutor de stat pentru proiecte strategice mari de 100 milioane euro. Altă idee: un Fond de reziliență pentru IMM-urile inovative

de F.B. HotNews.ro
Ministerul Finanțelor vrea să facă o schemă de ajutor de stat pentru proiecte strategice mari, de 100 milioane euro, fiind vorba de atragerea investitorilor mari, aceasta urmând a intra în PNRR, potrivit declarațiilor lui Alexandru Nazare, ministru de resort. De asemenea, el a mai spus, în cadrul unei dezbateri organizată de DCNews, că dorește crearea unui Fond de reziliență pentru IMM-urile inovative.
De ce esueaza startup-urile
Foto: Dreamstime.com

De ce eșuează unele startup-uri? Un profesor de la Harvard dă vina pe creșterea mult prea rapidă

de Constantin Pescaru HotNews.ro
Pare un vis frumos: să ai o idee, să o transformi într-un produs sau într-un serviciu care să prindă la clienți, iar compania ta să crească ca Făt-Frumos, într-un an cât altele în zece. Însă acest vis se poate destrăma la fel de repede pe cum a început. De fapt, profesorul Tom Eisenmann, care predă Administrarea Afacerilor la Harvard Business School (HBS), punctează faptul că există o legătură directă între eșecul unor startup-uri și creșterea lor mult prea rapidă.
Proiect lege inchidere localuri pentru 15 sau 30 de zile
Foto: Hotnews

Patronatele și ONG-urile din CES ar dori mărirea amenzilor la 100.000 lei dacă un local nu respectă măsurile anti-Covid, în loc de închidere temporară a activității. Sindicatele propun 50.000 lei

de F.B. HotNews.ro
Guvernul a primit joi avizul CES pe proiectul de lege privind închiderea pentru 15 sau 30 de zile a localurilor care nu respectă măsurile anti-COVID. Votul patronatelor și ONG-urilor (societatea civilă) a fost favorabil, dar au spus că o măsură mai bună ar fi mărirea amenzii până la 100.000 de lei. Sindicatele, care au dat aviz negativ, au venit cu propunerea de 50.000 lei, motivând și faptul că nu e destul personal care să dispună închiderea temporară localurilor.
Tren al CFR Marfa
Foto: Stefania Gal

CFR Marfă ar putea disponibiliza o treime dintre angajați

de Vlad Barza HotNews.ro
Se anunță concedieri la CFR Marfă. Societatea ar urma să disponibilizeze 1.400 – 1.500 de angajați, mai exact o treime din numărul total al acestora. Anul trecut alți 1.300 de angajați au părăsit operatorul național de marfă, scrie Club Feroviar. CFR Marfă este în declin de mai bine de 20 de ani, la toate capitolele. Compania de stat avea 32.000 de angajați în 1998, 17.000 de angajați în 2009, a ajuns la sub 9.000 în 2013 și are mai puțin de 5.000 de oameni în prezent.
Deficit comercial
Foto: sxc.hu

Scad exporturile, cresc importurile. Nota de plată a comerțului exterior depășește 3 miliarde de euro în primele două luni

de DP HotNews.ro
Peste 3 miliarde de euro e diferența dintre sumele pe care le avem de achitat pentru importuri și cele obținute din exporturi, arată datele transmise vineri de Institutul Național de Statistică. În primele două luni exporturile românești au scăzut cu aproape 4% iar importurile au crescut marginal (0,2%).
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​De ce crește cursul valutar leu/euro? De la Cîțu la Bezos. Avântul demolărilor de la metrou s-a oprit în greșelile din acte. Concediile medicale în anul pandemiei - record istoric

de DP HotNews.ro
De ce crește cursul valutar leu/euro? De data asta americanii și dolarul sunt de vină ● ​Birocrația în România: autoritățile nu recunosc documentele digitale, iar oamenii sunt întorși la ghișee ● Avântul demolărilor de la metrou s-a oprit în greșelile din acte. Autoritățile nu s-au hotărât dacă stația de la Pipera este în Sectorul 1 sau în 2 ● Măștile de plastic transparent, tot mai populare printre politicieni, nu sunt autorizate ● De la Cîțu la Bezos. Există o legătură ● Prețurile alimentelor au crescut, la nivel global, pentru a zecea lună consecutiv ● Este statul român în măsură să decidă campionii economiei? Patru economiști redutabili, doi români și doi americani, dau verdictul ● Piața vânzărilor de locuințe: Tot mai mulți cumpărători caută o proprietate mai aproape de o pădure sau un lac, cu o suprafață mai mare, de tip penthouse ● Concediile medicale în anul pandemiei – un record istoric pentru România. Statul rămâne în urmă cu plățile către companii.
Rolls Royce
Foto: Pixabay

Bogații lumii sunt dornici de răsfăț: Rolls-Royce, record istoric de vânzări în trimestrul I

de A.Th.C. HotNews.ro
Bogații lumii s-au năpustit la SUV-uri de 330.000 de dolari sau mai scumpe, iar Rolls- Royce Motor Cars a avut cele mai bune trei luni din istoria sa de 116 ani, vânzând un număr record de mașini în primul trimestru, informează CNBC.
OUG majorare stimulent insertie daca parintele revine la munca pana face copilul 6 luni
Foto: Monitorul Oficial

Părintele care revine la muncă până face copilul 6 luni va primi 1.500 de lei până la vârsta de 2 ani. OUG, în Monitorul oficial

de F.B. HotNews.ro
Dacă părintele revine la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului sau 1 an în cazul copilului cu handicap va beneficia de un stimulent de inserție de 1.500 lei, conform unei OUG recent adoptată ce se află acum în Monitorul oficial. Suma se va acorda până la împlinirea vârstei de 2 ani sau 3 ani în cazul celui cu dizabilități.
Melanie Perkins
Foto: Canva

Un site de 15 miliarde de dolari

de CZ HotNews.ro
Site-ul de desing Canva, folosit și în România pentru prezentări, proiecte de marketing, social media și alte creații grafice, anunță că a ajuns să valoreze 15 miliarde de dolari, devenind una dintre companiile de tehnologie cu cea mai rapidă creștere.
Octavian Oprea, presedintele ADR
Foto: Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei

Clarificări oficiale despre cartea electronică de identitate: Pe lângă date biometrice, poate integra și semnătura electronică/Cum te-ai putea autentifica într-un sistem IT al statului cu ajutorul unui telefon mobil

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Economie | Telecom
Cartea electronică de identitate nu va fi obligatorie, dar pentru cei care o vor folosi va oferi mai multe avantaje, deoarece pe lângă datele biometrice ale cetățeanului, aceasta va putea integra semnatura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetățanul o va putea încărca opțional, a declarat joi președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea. Acesta a explicat și cum îți va putea fi verificată identitatea într-o viitoare platformă IT centralizată a statului, folosindu-te de un telefon mobil și de cartea electronică de identitate.
Guvernul Citu
Foto: Guvern

​Deși a avut avizul CES, Guvernul nu a adoptat proiectul de lege privind închiderea localurilor care nu respectă măsurile anti-COVID

de F.B. HotNews.ro
După ce premierul Florin Cîțu a acuzat Consiliul Economic și Social (CES) de „obstrucționare ciudată” pentru faptul că nu a dat aviz pe proiectul de lege privind închiderea localurilor care nu respectă măsurile anti-COVID, astăzi l-a primit. Cîțu a declarat, la finalul ședintei de Guvern de miercuri, că și astăzi este ședință de guvern, dând de înțeles că dacă are aviz, va fi adoptat: „Avem și mâine (joi n.r.) ședință de Guvern. Dacă nu se poate mâine, săptămâna viitoare cu siguranță vine proiectul de lege”.
Muzica
Foto: pexels.com

Taxa pentru muzică ambientală (în pandemie): o radiografie tristă. Este o asociație salvarea?

de Vera Iurcu HotNews.ro
Auzim muzică ambientală oriunde în spațiul public: în hoteluri, restaurante, magazine, săli de joc și până la parcuri de distracție, școli de dans, muzee, gări sau cabinete medicale. Ca simpli consumatori, ne bucurăm auzul și uneori mai fredonăm melodiile cunoscute. Însă, dacă apleci urechea, auzi foșnetul banilor din această industrie și zumzetul de nemulțumire al celor implicați.
Beatrice Paula Mihai
Foto: Hotnews

Românii de pe lista Forbes a tinerilor lideri din Europa, în 2021

de CZ HotNews.ro
Revista americană Forbes a inclus și 3 români pe lista europeană a tinerilor care se evidențiază ca lideri în anumite domenii, Forbes 30 Under 30 Europe 2021. Ediția europeană a listei Forbes reunște 300 de tineri cu vârste sub 30 de ani, care activează în 10 domenii, ca tehnologie, sport sau artă. La secțiunea Sport, în anii trecuți a fost inclusă Simona Halep, de exemplu.
Pensionari
Foto: pxfuel.com

Numărul tot mai ridicat al pensionarilor și împuținarea salariaților vor pune la un moment dat guvernanții să opteze: măresc vârsta de pensionare sau cresc taxele

de DP HotNews.ro
În urmă cu 20 de ani, aveam puțin peste 4 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat. Azi, avem aproape cu un milion mai mult, în timp ce numărul mediu al salariaților a crescut cu doar 200.000. Asta apasă din greu pe sustenabilitatea viitoare a sistemului public de pensii.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriilor se ridică la 130,8 miliarde lei, în 2021. Ministerul se așteaptă ca populația să împrumute statul cu 8-10 miliarde lei

de F.B. HotNews.ro
Necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 130,8 miliarde lei, potrivit unui document semnat de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. Adică este vorba despre finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriilor. Practic, aceasta este suma totală ce va fi împrumutată în acest an. De precizat că e posibil să fie modificări după rectificările din acest an.
Conducte de gaze
Foto: AGERPRES

Transportatorul și distribuitorii de gaze au realizat investiții de 1,7 miliarde lei anul trecut

de C.P. HotNews.ro
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a constatat că anul trecut, au fost realizate de operatorul de transport și de sistem și de operatorii care distribuie gaze naturale, investiții în valoare totală de 1,7 miliarde lei. Investițiile planificate în sistemele de distribuție a gazelor naturale au fost realizate în proporție de 98%.
Ursula von der Leyen
Foto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Răspunsul total neașteptat al Ministerului Digitalizării, întrebat despre apelul Comisiei Europene ca țările UE să creeze „fără întârziere” infrastructura necesară „pașapoartelor COVID”

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Economie | Telecom
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a făcut un apel, în data de 1 aprilie, la țările UE să creeze „fără întârziere” infrastructura necesară folosirii „pașapoartelor COVID”, un document necesar pentru a facilita libera circulație, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. HotNews.ro a solicitat detalii acum 6 zile Ministerului Inovării, Cercetării și Digitalizării (MCID), condus de Ciprian Teleman (USR-PLUS), despre certificatul verde european, care ar urma să intre în vigoare la mijlocul lunii mai, iar răspunsul primit astăzi nu lasă loc de prea multe cuvinte.
Peter Thiel
Foto: Michael Cohen / Getty Images / Profimedia Images

Un cunoscut miliardar american și investitor în criptomonede crede că bitcoin ar putea fi o „armă financiară chineză” care subminează SUA

de S.J. HotNews.ro
Miliardarul american de origine germană Peter Thiel este „pro-cripto” și „maximalist pro-bitcoin” dar crede de asemenea că moneda digitală ar putea submina America, scrie Bloomberg.
Sonda petrol
Foto: Flickr

Industria de petrol și gaze generează 1,8% din PIB-ul României

de C.P. HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Economie | Energie
Companiile de petrol și gaze au generat 1,8% din PIB, în perioada 2017-2019, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din contribuția întregului sector energetic, potrivit unei analize realizate de Consilium Policy Advisors Group - CPAG și Federația Patronală Petrol și Gaze. Totalul impozitelor și dividendelor plătite statului a fost în medie de 16 miliarde lei pe an în perioada 2017-2019, echivalentul a 6% din veniturile bugetare curente. Numai dividendele au fost în medie de 2 miliarde lei pe an, însumând 1,3% din veniturile fiscale bugetare.
Echipamente de retea
Foto: Dashark, Dreamstime.com

Criza microprocesoarelor începe să se simtă și în domeniul routerelor

de Vlad Barza HotNews.ro
Criza microprocesoarelor, care a cuprins mai multe industrii, începe să se simtă și în domeniul routerelor, fiindcă a ajuns și la un an diferența dintre momentul comenzii și cel al livrării. Cum multe milioane de oameni au lucrat de acasă, mulți au nevoie de routere mai bune, astfel că cererea a crescut mult și s-a suprapus peste criza semiconductorilor.
Ransomware
Foto: Audiohead, Dreamstime.com

Bitdefender: Numărul atacurilor ransomware a crescut de aproape șase ori în pandemie

de Vlad Barza HotNews.ro
Cercetătorii Bitdefender au constatat că numărul atacurilor cu amenințări informatice de tip ransowmare, care blochează accesul la datele oamenilor și apoi solicită recompensă, a urcat de aproape șase ori de la începutul pandemiei. Victimelor infectate cu ransomware li se solicită sume cuprinse între sute de dolari în cazul persoanelor fizice și de sute de mii sau chiar milioane de dolari în cazul companiilor.
Proiect lege inchidere localuri pentru 15 sau 30 de zile
Foto: Hotnews

CES îi explică lui Cîțu de ce n-a putut da aviz pe legea cu închiderea localurilor: A sosit seara. Azi vine avizul.

de F.B. HotNews.ro
Legea prin care localurile ar putea fi închise pentru 15 sau 30 de zile pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid ar putea fi inclusă astăzi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, ea aflându-se, de asemenea, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Economic și Social (CES). Premierul Florin Cîțu a atacat joi CES pentru faptul că încă nu a dat aviz, iar instituția i-a răspuns că a fost timpul prea scurt, sosind seara. Vezi în ultima parte a textului ce prevede proiectul.
Clubhouse
Foto: Vladyslav Yushynov, Dreamstime.com

Twitter a discutat cu Clubhouse pentru a cumpăra cu 4 miliarde dolari rețeaua socială audio - presă

de Vlad Barza HotNews.ro
Twitter a purtat discuții cu șefii de la Clubhouse în ideea de a încerca să cumpere, cu 4 miliarde dolari, rețeaua audio care s-a dezvoltat enorm în ultimul an, spun surse citate de Bloomberg. Discuțiile s-au terminat fără a se ajunge la un acord, dar Clubhouse caută finanțare pentru a putea crește în continuare
TSMC
Foto: Michael Vi, Dreamstime.com

Cea mai mare companie ”tech” de care nu a auzit (aproape) nimeni? - O poveste din Taiwan

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Economie | IT
O companie din Taiwan pe nume TSMC este evaluată la peste 600 miliarde dolari, are peste 50.000 de angajați și procesoarele pe care le produce pentru alte companii se regăsesc în diverse aparate, de la smartphone-uri până la avioane de vânătoare. Deși TSMC nu este foarte cunoscută publicului larg, ea a schimbat industria microprocesoarelor și a fost condusă aproape trei decenii de un om care a fost supranumit un ”Steve Jobs” al Taiwanului. În articol puteți citi despre cum a devenit extrem de importantă compania și despre poziția ei complicată de conflictul economic dintre China și SUA.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​Avionul marilor speranțe. Ce reguli trebuie să respecte în sezonul estival turiștii. Șeful AEP va fi „concediat” de Coaliție. Opt ani pe muchie de cuțit. Apele Române, date în judecată pentru ne-livrarea la timp a plajelor

de DP HotNews.ro
Avionul marilor speranțe ● Spectrul unei „taxe pe milionari‟ începe să alunge bancherii și managerii de fonduri din New York ● Opt ani pe muchie de cuțit. Povestea Artesana ● Adina Alberts cu 2.000.000 € în bancă și 2.300.000 € în artă cere bani să lupte contra restricțiilor ● Zeci de patroni din Mamaia dau Apele Române în judecată pentru că nu primesc plajele la timp ● O lege PSD-USR dă liber la păcălit Fiscul și Antifrauda. ANAF: Nu mai putem face confiscări. Protecția Consumatorilor a preluat doar o parte din atribuții ● Deputații au decis: În cazul pensiilor stabilite greșit din vina caselor de pensii, dreptul de a recupera banii cuveniți va fi imprescriptibil ● Ce reguli trebuie să respecte în sezonul estival turiștii ● Șeful AEP va fi „concediat” de Coaliție. Cum se apără de acuzele de plagiat ● Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE ● ​Guvernul Cîțu, împrumut de 3,5 miliarde de euro de pe piețele externe. Cel mai mare de până acum
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale
Foto: BNR

Isărescu: Ȋn România, impactul economic inițial al pandemiei a fost unul puternic, accentuând dezechilibrele existente și presiunile privind deprecierea monedei naționale

de DP HotNews.ro
Impactul economic inițial al pandemiei a fost unul puternic în România, accentuând dezechilibrele existente, presiunile privind deprecierea monedei naționale și creșterea necesarului de lichiditate, afirmă Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în deschiderea conferinței organizată de Banca Națională a Moldovei cu tema „Rolul unei bănci centrale în modernizarea societății – provocări în economiile emergente”, potrivit news.ro. Guvernatorul BNR a reafirmat importanța menținerii independenței băncilor centrale și asumarea cu toată responsabilitatea a obiectivului fundamental ce revine acestora. ”Acest obiectiv reprezintă elementul principal de stabilitate macro-financiară, la care se adaugă și rolul simbolic de generator al orizontului de speranță, atât de necesar astăzi în toate tarile noastre”, spune el.
Ciprian Sergiu Teleman
Foto: Arhiva personala

Proiect pilot de digitalizare în București: Interconectarea bazelor de date ale Administrațiilor financiare/Nu va mai fi sarcina cetățeanului să se mute cu hârtiile de la o instituție la alta

de Adrian Vasilache HotNews.ro
"Trebuie să începem să scăpăm de hârtii. Prima dată o să începem să scăpăm de cozi, pentru că o să conectăm instituții între ele pentru a vedea cum funcționează și cum poate fi scalat acest model la nivel național.", a declarat miercuri seara la Digi24 Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării. Potrivit acestuia, în lunile iunie-iulie va începe un test pilot de interconectare a bazelor de date ale Administrațiilor Financiare din București și, o dată autentificat în bazele de date, nu va mai fi sarcina cetățeanului să se mute cu hârtiile de la o instituție la alta.
Evidenta populatiei
Foto: dgepmb.ro

Cartea electronică de identitate va permite identificarea cetățenilor într-un cloud guvernamental, un sistem IT care va reuni baze de date - ministrul Digitalizării

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Telecom
Cartea de identitate electronică poate avea și semnătura electronică, are spațiu pentru a stoca o semnătură electronică, facilitate care va fi disponibilă încă de la început, din luna august a acestui an, a declarat miercuri seara la Digi24 Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Fondurile UE de reziliență - pe unde au ajuns antreprenorii

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | EuROfonduri
Antreprenorii IMM par să fie pierzătorii principali ai re-rescrierii proiectului de Plan Național de Redresare și Reziliență, conform formei finale stabilite, miercuri, de guvern pentru a merge cu ea la negocierile cu Comisia Europeană pentru fondurile de 29 de miliarde de euro care revin României prin Facilitatea europeană de reziliență și recuperare.
Digi Ungaria
Foto: Digi Communications

GRAFICE ​La ce operațiuni renunță DIGI în Ungaria, după vânzarea afacerilor către o companie controlată de apropiați ai premierului Viktor Orban

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Telecom
Cu peste 3000 de angajați și o rețea de fibră optică care acoperă aproximativ 2,1 milioane de locuințe, DIGI Ungaria era anul trecut liderul pieței de TV prin satelit cu 32,2% și al doilea operator după cota de piață pe segmentul pay-tv (28%), internet fix (22,6%) și telefonie fixă (22%), în timp ce rețeaua de comunicații mobile 2G și 4G acoperea peste 650 de localități și aproximativ 84% din populația acestei țări, se arată în raportul publicat marți seară pe bursa de la București de compania controlată de miliardarul orădean Zoltan Teszari.
Florin Citu
Foto: Facebook

Florin Cîțu: Execuția bugetară pe două luni arată o creștere a cheltuielilor de personal peste estimări / Vreau să știu de unde vine această cheltuială

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Execuția bugetară pe primele două luni arată o creștere a cheltuielilor de personal peste estimări, a declarat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern de miercuri. Premierul spune că a cerut ministrului finanțelor "să prezinte în ședința următoare o extrapolare pe baza execuției bugetare a cheltuielilor de personal pentru toți ordonatorii de credit, pentru că avem o limită de 110 miliarde de lei în buget pe care nu o vom depăși".
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Guvernul a aprobat normele programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul a aprobat Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, precum și Schema de minimis aferentã Programului IMM Leasing, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.
Sergiu Manea
Foto: Pwc Romania

Dacă nu facem ceva astăzi pentru educație, propunerea României va continua să fie: forța de muncă de aici este ieftină. Sergiu Manea (BCR): Propunerea noastră trebuie să fie despre valoare adăugată

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Migrația din zona de super-performanță arată de fapt o problemă puțin mai complexă care ține de calitatea vieții, climatului, a declarat Sergiu Manea, CEO BCR, într-o conferință organizată pe PwC România. „În momentul în care 30 de ani singura propunere pe care o faci lumii și cetățenilor tăi este o propunere a unei forțe de muncă existente și ieftină, cred că este foarte important să schimbi paradigma”, a spus el.
Florin Citu
Foto: Captura

Florin Cîțu cere finalizarea mai rapidă a legii salarizării: Nu cred că în această formă vom mai vedea sporuri

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Companii
Premierul Florin Cîțu a cerut în ședința de miercuri ca proiectul legii salarizării în sistemul public să fie finalizat cât mai repede, iar în acest sens ministerele avizatoare să vină cu puncte de vedere pe un memorandum al Ministerului Muncii. Potrivit premierului, nu crede că vom mai vedea sporuri sau dacă acestea vor exista, vor viza o categorie "foarte, foarte mică".
Tren CFR Calatori
Foto: Stefania Gal

CFR Călători le răspunde celor de la Pro Infrastructura, pe tema vagoanelor de dormit și cușetă ce vor fi puse pe trenurile de zi: Vagoanele nou introduse nu afectează compunerea trenurilor de noapte

de Vlad Barza HotNews.ro
Asociația Pro Infrastructura a criticat în termeni duri anunțul recent al CFR Călători care a spus că va introduce pe două perechi de trenuri de zi un vagon cușetă și unul de dormit. Asociația scria că ”Incompetența și absurdul la CFR Călători atinge noi limite”. Compania feroviară de stat a venit cu o precizare în care spune că vagoanele nou introduse nu afectează compunerea trenurilor de noapte, fiindcă în extrasezon compania dispune de un excedent de astfel de vagoane. CFR mai spune că va fi un plus de confort, fiindcă aceste cușete pot fi transformate atât în scaun cât și în pat, în funcție de preferința călătorului.
TechSnack #10
Foto: Hotnews

VIDEO TechSnack #10: LG nu mai produce telefoane, elicopterul de pe Marte, scurgere de date la Facebook, românii care contribuie la devierea unui asteroid [Sinteza tech]

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | IT
LG Electronics se retrage de pe piața smartphone-urilor; datele a aproximativ jumătate de miliard de utilizatori Facebook au fost postate pe un site web utilizat de hackeri; Bolt se duce în Craiova după rivalul Uber, dar pătrunde și în Pitești; Elicopterul Ingenuity al NASA a supraviețuit pe cont propriu primei nopți pe Marte; românii care participă la o misiune de deviere a unui asteroid.
Florin Citu videoconferinta
Foto: Facebook

România se alătură statelor care se grăbesc să emită obligațiuni suverane pentru a profita de dobânzile reduse (Bloomberg)

de DP HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
România a decis să revină pe piețele internaționale de obligațiuni într-un moment în care își majorează cheltuielile pentru proiecte de infrastructură și măsuri de sprijin în contextul crizei Covid-19, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. În prima sa ieșire pe piețele internaționale din acest an, România oferă obligațiuni cu maturitatea la 12 ani, pentru care dobânda este cu aproximativ 225 de puncte de bază peste midswap, precum și obligațiuni cu maturitatea la 20 de ani, pentru care dobânda este cu aproximativ 265 de puncte de bază peste midswap, informează Bloomberg citând o sursă din apropierea acestui dosar.
Fonduri firme
Foto: Pixabay

Noi finanțări pentru startup-uri IT europene, printr-un fond de investiții de 250 milioane Euro

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | IT
Startup-urile tech europene vor putea obține finanțări de capital de risc printr-un nou fond de investiții, de 250 de milioane de euro, lansat de AXA Venture Partners (AVP), firmă de investiții inițiată de compania de asigurări AXA din Franța, care a susținut în trecut și startup-ul unui tânăr antreprenor român.
Patreon
Foto: Hotnews

Platforma Patreon, prin care se strâng bani pe internet, a ajuns să valoreze 4 miliarde de dolari

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | IT
Platforma online Patreon, prin care și artiștii, jurnaliștii și alți creatori români pot primi bani de la fani, spune că a ajuns să valoreze 4 miliarde de dolari, în urma unei noi runde de finanțare obținute.
Migratia interna din Romania e mai redusa decat in tarile din jur
Foto: sxc.hu

Pandemia și migrația internă. Câți români s-au stabilit în sate, părăsindu-și orașele de reședință în 2020

de DP HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Alina Asultanei lucra înainte de pandemie ca director financiar în cadrul unei firme de servicii IT&C dintr-o capitală de județ. Petrecea câte 10 ore la birou, după care își lua pe fugă ceva de mâncare de la un fast-food aflat în drumul ei spre casă, unde mai verifica o dată dacă nu a greșit vreo hârtie și apoi se culca. Pandemia a forțat-o să lucreze de acasă, iar de 6 luni a luat o casă într-un sat și a re-descoperit traiul simplu și munca de plăcere. Alina este unul din cei 78.000 de români care s-au mutat anul trecut din orașele țării în zone rurale, potrivit datelor transmise miercuri la solicitarea HotNews de către Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date. În aceeași perioadă, de la sat la oraș s-au mutat aproape 120.000 de români.
Adrian Mihai - CEO Fan Courier
Foto: Pwc Romania

Cum pleacă curierii din țară, încrederea noastră ca popor și o poveste despre unul dintre ei spusă de șeful unei companii din industrie: Mi-as fi dorit să pot să-l țin în țară, dar n-aveam cum

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Înainte de pandemie aveam o problemă cu plecatul șoferilor, curierilor, din țară: noi îi aduceam, îi pregăteam, a declarat Adrian Mihai, CEO Fan Courier, în cadrul unui eveniment organizat de PwC România. „La un moment dat am înființat o școală în care luam tineri care nu aveau posibilitatea să facă școala de șoferi și îi pregăteam, îi făceam profesioniști. Stăteau, căpătau experiență 6 luni - 1 an. Când deveneau mai productivi și mai buni plecau în UK, Germania și așa mai departe”, a spus el
Facebook
Foto: Pixabay.com

533 de milioane de utilizatori Facebook, vizați de o scurgere de date: Un specialist îți spune cum să te protejezi de astfel de atacuri

de Constantin Pescaru HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | IT
În weekend am aflat că o scurgere masivă de informații personale a afectat 533 de milioane de utilizatori Facebook - datele lor au fost publicate de hackeri pe un forum online. Deși România a scăpat de data aceasta și nu s-a aflat printre cele 100 de țări vizate, nu înseamnă că ceea ce împărtășim pe social media nu poate fi folosit împotriva noastră. Așa că am stat de vorbă cu un specialist în securitate informatică, care ne-a explicat cum să ne protejăm conturile mai eficient.
Daniel Grigoroiu Norocel (dreapta), la o semnare de contract
Foto: Hotnews

Un fost director al Romtehnica a fost numit șeful Agenției pentru Resurse Minerale

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Energie
Premierul Florin Cîțu l-a înlocuit pe Nicolae Turdean din funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. În locul său a fost numit Daniel Grigoroiu-Norocel, un personaj despre care se cunosc puține lucruri. Deși a ocupat funcții importante, nu deține un CV public. Potrivit declarațiilor de avere, în anii trecuți a fost director general al Romtehnica, companie din domeniul apărării.
Conferinta educatie si munca PwC Romania - imagine din timpul evenimentului
Foto: Pwc Romania

Școala trebuie să-i învețe pe tineri să rezolve probleme, să ia decizii, să fie creativi. Ela Moraru (Google): Automatizarea și digitalizarea nu sunt Bau Bau/ Suntem într-o criză a educației

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Școala ar trebui să dezvolte tinerii, dar nu cu o grămadă de cunoștințe de tip calculator, ci să le dea un set de abilități, precum rezolvarea problemelor, să ia decizii, să fie creativi, să aibă o expertiză tehnică. Cu alte cuvinte, este vorba despre procese cognitive complexe. Asta spun: Ela Moraru, country manager Google, Sergiu Manea, CEO BCR și Adrian Mihai, CEO Fan Courier. Ei au făcut declarațiile în cadrul unui eveniment organizat de PwC România.
Sdamsung Galaxy S21 Ultra
Foto: Hotnews

Samsung a raportat profit cu 44% mai mare, în special datorită vânzărilor foarte bune ale diviziei de smartphone-uri

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | IT
Samsung a raportat profit operațional cu 44% mai mare în primul trimestru, perioadă în care vânzările de smartphone-uri au fost extrem de bune, dar business-ul de semiconductori a avut de suferit din cauza vremii rele din Texas unde uzina Samsung a fost oprită timp de o lună, generând pierderi de peste 250 milioane dolari.
Investitii - economii
Foto: Pixabay

Românii au împrumutat statul cu aproape 3 miliarde lei, în primul trimestru. Emisiunile în lei, pe termen mai lung de un an, nu prea interesează populația

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Statul a reușit să atragă de la persoanele fizice 3,06 miliarde lei, în primul trimestru din acest an, dacă adunăm emisiunile Tezaur și Fidelis. Conform datelor transmise HotNews.ro de Ministerul Finanțelor, se pare că au fost mai interesați, în ceea ce privește Tezaur, de emisiunile pe termen scurt, mai exact pe cele de 1 an. Singura excepție este la Fidelis, unde cea pe euro, pe 5 ani, a atras cei mai mulți bani, dacă convertim suma.
Lucrari de modernizare Pajura Aeroport H Coanda Terminal Est
Foto: ANPM

Linia de tren către viitorul Terminal 2 al Aeroportului Otopeni ar presupune un racord de 6 km și un tunel de 4 km. Nu va exista legătură între cele două gări de la aeroport - proiect

de Vlad Barza HotNews.ro
Dacă va fi să existe o legătură feroviară între Gara de Nord și viitorul Terminal 2 de la aeroportul Otopeni, aceasta va avea 21,3 km lungime și vor trebui construite un tunel de 4,3 km, un racord de 6,7 km și alte lucrări mai complicate decât la legătura către T1 inaugurată la final de 2020. Din păcate cele două gări de la aeroport vor fi separate și trenurile nu vor putea trece prin ambele, cum se întâmplă în aeroporturile europene mari. Reamintim că aeroportul Internațional "Henri Coandă" se va extinde cu un nou terminal de pasageri și o zonă cargo - un proiect de peste 1 miliard de euro.
Alimente
Foto: Captura video

Pandemia de coronavirus a dus rata de economisire la maxime istorice. Cum au evoluat în fiecare trimestru veniturile unei familii medii și cum și-a re-așezat aceasta cheltuielile

de DP HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Trimestrul al doilea din anul trecut a fost singurul în care veniturile unei familii de români au scăzut, iar incertitudinea a dus la creșterea cheltuielilor alimentare, arată datele transmise de Institutul Național de Statistică. Potrivit datelor oficiale, pandemia de coronavirus a dus rata de economisire la maxime istorice. ”In anul pandemic 2020 veniturile gospodariilor populatiei au crescut cu 8.9% an/an in medie, evolutie sustinuta de politica relaxata de venituri implementata de Administratie. Cheltuielile s-au majorat cu un ritm anual mai lent, de 6.8%, dat fiind ca unda de panica indusa de incidenta crizei sanitare a influentat comportamentul de consum. Prin urmare, rata de economisire la nivelul populatiei s-a majorat de la 14.6% in 2019 la 16.2% in 2020, nivel record!, arată o analiză a economistului șef al BT, Andrei Rădulescu.

Acțiunile Raiko Transilvania se listează joi la BVB

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Burse
Acțiunile producătorului de sisteme pluviale Raiko Transilvania vor intra, joi, la tranzacționare pe piața AeRO din cadrul Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) al BVB, conform unui anunț al operatorului pieței de capital.
Signal
Foto: Bigtunaonline | Dreamstime.com

Signal testează o opțiune de plată cu criptomonede

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Economie | Companii
Serviciul de comunicare Signal, recunoscut pentru funcțiile sale de protejare a intimității, vrea să lanseze o facilitate de plată cu criptomonede, care să urmeze aceleași principii, anunță The Verge și News.ro.
Lumen
Foto: Hotnews

​INTERVIU: Invenția românească ce va schimba viața nevăzătorilor. Cât costă „ochelarii” .lumen

de Constantin Pescaru HotNews.ro
Marți, 6 Apr 2021 Economie | IT
Ochelarii pentru nevăzători .lumen reprezintă dovada că, atunci când tehnologia este cu adevărat pusă în slujba omului, lucruri extraordinare se întâmplă. Fondatorul acestui startup este Cornel Amariei - el face parte din categoria românilor pasionați de invenții care au potențialul să facă o schimbare pozitivă în lume.
Dan Odobescu, patronul City Insurance
Foto: AGERPRES

City Insurance, liderul pieței RCA din România, a fost vândută. Cumpărătorul, o firmă olandeză

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 6 Apr 2021 Economie | Asigurari
Vivendi International, controlată de omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, a încheiat un acord cu firma olandeză I3CP Holdings BV pentru vânzarea întregului pachet de acțiuni deținute la City Insurance Romania, cea mai mare companie locală de asigurări și liderul pieței RCA. Tranzacția, anunțată marți de asigurător, ar urma să se finalizeze în trimestrul trei al acestui an. City Insurance a pierdut definitiv, luna trecută, la Înalta Curte un proces în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o obligă să-și majoreze cu 16,5 milioane de euro capitalul social.
Fondul Monetar International
Foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

FMI: Economia României ar putea urca cu 6% în 2021 și cu 4,8% în anul următor

de DP HotNews.ro
FMI a revizuit la 6% creșterea economică a României pentru acest an și la 4,8% în 2022, potrivit raportului ”World Economic Outlook”, publicat marți. Fondul a avansat chiar și o estimare pentru 2026, potrivit căreia PIB-ul României va urca cu 3,5%. E drept, aceste proiecții depind de situația economică din momentul în care sunt făcute, de multe ori datele fiind revizuite în lunile care urmează.
Florin Citu
Foto: Captura

Cîțu: Nu sunt adeptul ideii de a diviza populația în ”vaccinați” și ”nevaccinați” / Vom respecta deciziile de la nivelul UE privind certificatul verde

de C.P. HotNews.ro
Marți, 6 Apr 2021 Economie | Companii
Guvernul nu are în vedere condiționarea accesului cetățenilor la serviciile industriei ospitalității și hoteliere de dovada vaccinării, a scris premierul Florin Cîțu pe contul său de Facebook. Acesta a precizat că nu se are în vedere nici limitarea călătoriilor prin țară a celor nevaccinați, însă vor fi respectate deciziile la nivelul UE privind certificatul verde în privința deplasărilor internaționale. Aceste afirmații au fost făcute după întâlnirea cu reprezentanții HoReCa.
Gita Gopinath
Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

FMI se pronunță în favoarea unui impozit minim la nivel global pentru multinaționale

de S.J. HotNews.ro
Fondul Monetar Internațional a anunțat marți că este în favoarea introducerii unui impozit pe profit minim pentru multinaționale la nivel global în aceeași zi în care administrația Biden a lansat propunerea, relatează AFP și Reuters.
Operele NFT in voga
Foto: Pixabay

Arta NFT: noul fenomen care pare să susțină criptomonedele/ Cum controlează unele galerii de artă prețul operelor fizice

de Florin Barbuta HotNews.ro
Anul ăsta e despre NFT-uri, unde până acum era vorba despre criptomonede. De fapt, se susțin una pe alta. Ai nevoie de criptomonede ca să cumperi NFT. Invers, ca să vinzi. Galeriile de artă, cunoscute pentru modul în care țin prețurile operelor sus, pot profita și ele de pe urma fenomenului. Dacă merită să cumperi așa ceva sau nu, depinde de fiecare în parte.
HoReCa
Foto: myPOS

Concluzii după întâlnirea patronatelor cu premierul: Angajații din industria HoReCa vor avea prioritate la vaccinare / Operatorii vor suporta cheltuielile cu testarea clienților / Călătoriile interne nu vor fi limitate de certificatul verde

de C.P. HotNews.ro
Marți, 6 Apr 2021 Economie | Companii
Angajații din industria HoReCa care doresc să se vaccineze vor putea avea acces mai facil la vaccinul anti-COVID, a declarat marți Dragoș Petrescu, reprezentantul Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), la finalul unei întâlniri cu premierul Florin Cîțu. Acesta a precizat că angajații din industria HoReCa vor avea prioritate la vaccinare. Pe lângă vaccinare, este luată în calcul testarea pe costurile operatorilor. O altă concluzie în urma întâlnirii este că în România nu va exista o limitare a călătoriilor interne bazată pe certificatul verde digital care urmează să fie aprobat de Uniunea Europeană în data de 14 mai.
Ethereum
Foto: Sorapop Udomsri / Panthermedia / Profimedia Images

Piața criptomonedelor a depășit în premieră pragul de 2 trilioane de dolari, o dublare a valorii în doar 2 luni

de S.J. HotNews.ro
Valoarea pieței criptomonedelor a depășit pentru prima dată pragul de două trilioane de dolari luni după o creștere a prețului ether, a doua cea mai mare monedă digitală, relatează CNBC.
Facebook
Foto: Radek Ziemniewicz, Dreamstime.com

Facebook, sub lupa autorității europene de protecție a datelor, după un ”hack” ce ar fi afectat conturile a 500 milioane de useri

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 6 Apr 2021 Economie | IT
Informațiile personale ale unui număr de aproximativ jumătate de miliard de utilizatori Facebook au fost postate pe un site web utilizat de hackeri. În unele cazuri, detaliile includ numele complet, locațiile, ziua de naștere, adresele de e-mail, și chiar numerele de telefon. În acest context, organizația Data Protection Commission (DPC) va analiza situația, pentru a vedea dacă este vorba despre un nou hack sau despre un set de date deja raportat în 2019.
Bolt
Foto: Hotnews

Bolt a depășit rivalul Uber la numărul de orașe românești în care operează cu aplicația de transport persoane

de CZ HotNews.ro
Marți, 6 Apr 2021 Economie | IT
Aplicația de transport urban Bolt pătrunde în alte două orașe românești cu serviciul de transport de persoane, depășindu-și rivalul Uber la numărul de orașe în care operează în România. Bolt ajunge în 10 orașe din România cu serviciul său de ride-hailing, în timp ce Uber operează în 9 orașe românești cu serviciul său de transport persoane.
fondatorii startup-ului
Foto: Hotnews

Trei români au primit 150.000 euro să dezvolte un asistent pentru utilizatorii Google Meet, Zoom și Teams

de CZ HotNews.ro
Marți, 6 Apr 2021 Economie | IT
Un startup românesc de tehnologie, care dezvoltă un asistent bazat pe inteligență artificială destinat utilizatorilor serviciilor de teleconferințe Google Meet, Teams și Zoom, a primit marți o finanțare de capital de risc de 150.000 de euro.
Foto SEAP
Foto: Hotnews

Cum a câștigat grupul UTI mentenanța sistemului electronic de achiziții publice, după o contestație și o acțiune în instanță /Mărul discordiei: Lipsa accesului la codul sursă

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 6 Apr 2021 Economie | Telecom
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a încheiat luna trecută un acord cadru pe 3 ani cu o valoare de peste 9,32 milioane de lei (fără TVA) cu grupul UTI, controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, care a câștigat o licitație deschisă pentru furnizarea de servicii de suport, asistență tehnică și mentenanță software pentru Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Înainte de a fi atribuită, licitația a fost contestată, o firmă reclamând lipsa accesului la codul sursă al unei aplicații cheie din SEAP, aplicație dezvoltată de UTI, companie ce a dezvoltat noul sistem de achiziții publice în 2018. Situația a fost tranșată în instanță.
Ghiseu Air France
Foto: Air France

Statul francez va deveni cel mai mare acționar al Air France

de S.J. HotNews.ro
Marți, 6 Apr 2021 Economie | Companii
Franța va contribui cu până la 4 miliarde de euro la recapitalizarea companiei Air France-KLM și va depăși dublul pachetului de 14,3% deținut în prezent, conform planurilor anunțate marți, cu aprobarea Uniunii Europene, relatează Reuters și Mediafax.
Tren de mare viteza din China
Foto: Wuwei1970, Dreamstime.com

De ce China vrea să pună frână construcției de linii de tren de mare viteză

de Vlad Barza HotNews.ro
​China a construit în 15 ani peste 38.000 km de căi ferate de mare viteză și vrea să ajungă la 70.000 km în 2035, dar ar fi posibil ca ținta să nu fie atinsă. Mai mulți oficiali spun că liniile de mare viteză pierd extrem de mulți bani și, deși nu sunt planuri de a îngheța proiecte la care s-a început lucrul, s-ar putea să fie anulate viitoare proiecte care riscă să genereze pierderi mari.
Google Android
Foto: Spvvkr, Dreamstime.com

Google câștigă procesul copyright-ului contra Oracle, după 11 ani de lupte în instanță

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 6 Apr 2021 Economie | IT
Curtea Supremă a SUA a dat dreptate celor de la Google într-un proces intentat de Oracle, proces care durează de mai bine de zece ani și în care Google este acuzată că ar fi copiat în mod ilegal 11.000 de linii de cod din limbajul de programare Java, integrându-le apoi în sistemul Android. Oracle a cerut inițial daune de 9 miliarde dolari de la Google.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report Pacienții grav bolnavi se vor putea trata în străinătate pe cheltuiala statului. Adeverința de vaccinare, valabilă doar în România. Vaccinul ar putea fi administrat anual. Viciile generează peste 6% din bugetul României

de DP HotNews.ro
Județele cu cele mai multe cazuri COVID cu tulpinile mutante. Capitala, peste 50% din acestea ● Proiect: Toți pacienții grav bolnavi își vor putea continua, în anumite condiții, tratamentul în străinătate pe cheltuiala statului ● Ministerul Educației a decis. Anumite grădinițe rămân deschise pe durata vacanței de primăvară ● Adeverința de vaccinare este valabilă deocamdată doar în România. Actul, ușor de falsificat ● Ce se întâmplă cu prețul cărnii de miel cu o lună înainte de Paști. Prețurile în UE au explodat ● Grecia redeschide magazinele pentru a salva economia ● Cât timp ne protejează vaccinul Covid? Injecția ar putea fi administrată anual ● Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare ● Premieră românească: studenții UBB Cluj-Napoca, mai tari la analiză financiară decât rușii de la Universitatea Lomonosov sau cehii de la Charles University din Praga ● Big Data între teorie și realitate. Se prefigurează o „lume de coșmar” sau vom putea gestiona volumul imens de date?
Trei din cinci români își cumpără o locuință în cel mult trei luni
Foto: Hotnews

Locuință prin Noua Casă? Ofertele detaliate de la 6 bănci: salariul necesar, nivelul ratelor al DAE, costuri asociate. Plus câteva ”tips and tricks” de la bancheri ca să obții mai rapid creditul

de DP HotNews.ro
Cei care doresc să facă un credit prin Noua Casă vor plăti între 1490 de lei lunar și 1539,36 lei, potrivit datelor colectate de HotNews.ro la băncile comerciale. E drept, atunci când optați pentru un credit nu doar la nivelul ratei trebuie să vă uitați, ci și la perioada creditului, nivelul dobânzii sau la eventuale alte costuri asociate creditului. HotNews a trimis mai multor bănci întrebări legate de nivelul minim al salariului care să-ți permită achiziția unei locuințe în valoare de 70.000 de euro, dar și nivelul ratei lunare și al dobânzii anuale efective. Azi oferim răspunsul primit de la reprezentanții Raiffeisen Bank. Am luat în calcul un credit de 235.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani și faptul că solicitantul nu are și alte obligații lunare de plată care să îi afecteze gradul de îndatorare.
Evidenta populatiei
Foto: dgepmb.ro

Cartea electronică de identitate, de dimensiuni comparabile cu ale unui card bancar, va putea stoca și semnătura digitală, susține ministrul Ciprian Teleman

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 5 Apr 2021 Economie | Telecom
"Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu ale unui card bancar. Acest instrument va conține, pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană va putea stoca “semnătura digitală”, a scris luni pe Facebook, Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. 'Statul român trebuie să asigure fiecărui cetățean dreptul de a semna electronic, asumându-și costurile acestui instrument.', a mai spus acesta.
Alexandru Nazare
Foto: YouTube

​Alexandru Nazare spune că deficitul pe primul trimetru e mai mic cu 0,4%

de F.B. HotNews.ro
O să vedeți datele consolidate din martie care arată foarte bine, deficitul pe trimestrul I 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, la Antena 3. „E o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, o să vedeți un rezultat bun raportat la anul trecut deși suntem în pandemie”, a spus el.
Paul Ene cu numele lui Claudiu Nasui
Foto: Captura

Claudiu Năsui s-a lăudat că a reprezentat România la o conferință a miniștrilor UE / În realitate a fost prezent doar cu numele, nu și fizic

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 5 Apr 2021 Economie | Companii
Ministrul economiei Claudiu Năsui a reprezentat Consiliul COMPET din 25 februarie care a reunit miniștrii responsabili de piața internă și industrie, alături de un secretar de stat, se arăta într-un comunicat al Ministerului Economiei. Înregistrarea video al acelui eveniment arată altceva: Nu a fost prezent decât secretarul de stat Paul Ene, însă sub numele de Claudiu Năsui. Vezi cum justifică ministerul economiei această situație.
Fonduri UE digitalizare imm
Foto: Dreamstime.com

Competiție pentru startup-uri în creștere: Premii de 250.000 euro

de Vera Iurcu HotNews.ro
Luni, 5 Apr 2021 Economie | IT
Se caută startup-uri IT din România și Republica Moldova pentru a participa în competiția EIT Digital Challenge. Cele mai bune firme vor câștiga premii în valoare totală de 250.000 de euro și oportunitate de dezvoltare internațională.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by