ECONOMIE
Bogdan Tudosoiu
Foto: Hotnews

VIDEO ​„E haiducie viața de startup”. Interviu cu românul din Suedia care și-a vândut startup-ul gigantului IT Cisco. Cum percepe regimul relaxat anti-COVID al suedezilor

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Inginerul român care tocmai a vândut gigantului IT american Cisco startup-ul pe care îl fondase în Suedia alături de 3 cofondatori a povestit, într-un interviu pentru StartupCafe.ro, cum este să treci de la statutul de angajat într-o corporație la cel de antreprenor cu startup tech și înapoi. Bogdan Tudosoiu (46 de ani), cofondator al startup-ului Modcam, ne-a spus și cum percepe el, ca locuitor de 20 de ani al Suediei, regimul relaxat pe care l-au adoptat autoritățile suedeze pe perioada pandemiei de coronavirus COVID-19.
Angajati
Foto: Digi24

Posibilitatea reducerii timpului de muncă și încurajarea telemuncii, reglementate de Guvern

de C.P. HotNews.ro
Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, proiectul de OUG privind unele măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori și de stimulare a creșterii ocupării forței de muncă în domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activității, în contextul pandemiei de coronavirus. Una dintre măsuri, care va putea fi aplicată ori de câte ori se instituie stare de urgență/alertă/asediu, este sprijinul acordat de stat sub forma unei scheme de finanțare temporară a salariților care vor avea program redus de muncă.
Sedinta de Guvern
Foto: Guvern

Comisia Europeană a aprobat creșterea plafonului pentru IMM Invest la 20 miliarde lei- Florin Cîțu

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 7 Aug 2020 Economie | Companii
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat la începutul ședinței de Guvern că a fost aprobată de către Comisia Europeană creșterea plafonului pentru IMM Invest de la 15 la 20 de miliarde de lei. "Cererile sunt în continuare mari", a spus Cîțu.
Conducta Ungheni-Iasi
Foto: AGERPRES

Gazoductul Ungheni-Chișinău a fost finalizat / Orban: Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare, investiția este gata

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 7 Aug 2020 Economie | Energie
Premierul Ludovic Orban a anunțat că a fost finalizat gazoductul Ungheni - Chișinău, însă nu a fost făcută o inaugurare. Premierul susține că va exista posibilitatea furnizării de gaze din România în Republica Moldova. HotNews.ro a arătat recent că proiectul a fost finalizat, însă marea problemă este că nu se știe ce gaz va circula prin conductă.
Bani - lei
Foto: INS

O nouă rectificare bugetară va fi aprobată săptămâna viitoare / Orban: Situația economică nu e dintre cele mai bune

de C.P. HotNews.ro
Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a doua rectificare bugetară din acest an, după cea din aprilie, din timpul situației de urgență. Orban a precizat că "situația economica nu e dintre cele mai bune" și Țva trebui sa drămuim fiecare ban".
Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP
Foto: MFP

Noi emisiuni Tezaur: Românii vor putea împrumuta statul la dobânzi de 3,5 – 4,75% pe an, începând de luni

de F.B. HotNews.ro
Românii pot subscrie începând de luni, 10 august 2020, pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Perioada de subscriere se va încheia pe data de 31 august 2020.
Sediul ANAF
Foto: AGERPRES

Măsuri ANAF pentru fluidizarea traficului de mărfuri la vamă

de F.B. HotNews.ro
Conducerea ANAF a dispus un set de mãsuri care vor fi implementate la nivelul structurilor vamale teritoriale începând cu luna august 2020 pentru fluidizarea traficului de mãrfuri, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Titluri de stat Fidelis pentru populatie
Foto: Monitorul Oficial

Subscrierea la Fidelis s-a încheiat. Ce sume a atras Ministerul Finanțelor de la români - Update

de F.B. HotNews.ro
Perioada de subscriere la Fidelis, titluri de stat dedicate populației, ce vor fi listate pe Bursa de Valori București (BVB), s-a încheiat la ora 13:00. Românii au putut achiziționa titluri în lei și euro la dobânzi de 4% și 4,5% pe lei și 2% pe moneda europeană.
Statii incarcare masini electrice
Foto: Flickr - Karlis Dambrans

Noi obligații la construirea de clădiri noi sau renovări majore: Stații de încărcare a vehiculelor electrice și automatizarea temperaturii în clădiri

de C.P. HotNews.ro
Clădirile noi sau care vor fi supuse unor lucrări de renovare majoră vor trebui să aibă infrastructură pentru instalarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice, dacă dețin peste 10 locuri de parcare. Echiparea cu dispozitive automate pentru reglarea distinctă a temperaturii și calității aerului interior devine de asemenea obligatorie, potrivit prevederilor Legii 101/2020, publicată în Monitorul Oficial în luna iulie, informează România Eficientă.
Samsung A21s
Foto: Hotnews

REVIEW Samsung A21s - Cât de bun poate fi un smartphone sub 900 de lei?

de Victor Cozmei HotNews.ro
Duminică, 2 Aug 2020 Economie | Gadget
Sincer, la un telefon de sub 200 de euro nu avem mari pretenții, iar pentru telefonul pe care l-am testat - Samsung A21s, un telefon de sub 900 de lei - ne-am așteptat de la început să fim dezamăgiți. Surprinzător, după trei săptămâni de test, am rămas chiar cu o impresie excelentă despre cel mai ieftin telefon smart pe care Samsung l-a lansat în acest an. Cu ce ne-a impresionat telefonul, dar și care sunt totuși minusurile sale, într-un review detaliat marca HotNews.ro.
Taxe
Foto: Pixabay

Calendar fiscal, august 2020: Ce declarații trebuie să depună firmele

de RA HotNews.ro
Declarațiile pe care cei care dețin afaceri trebuie să le depună până la finalul lunii august vizează multe sectoare economice. Iată care sunt principalele obligații fiscale pentru luna în curs.
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Granturi de 1 miliard de euro, în Monitorul Oficial. Ce sume și ce criterii sunt (Adrian Bența)

de F.B. HotNews.ro
În Monitorul Oficial din 6 august a fost publicată o Ordonanță de urgență prin care se acordă sprijin financiar în valoare de 1 miliard de euro din fonduri externe nerambursabile. Aceste fonduri externe nerambursabile vor fi folosite sub trei forme de finanțare, potrivit consultantului fiscal Adrian Bența.
Angajati
Foto: Pexels

Cele mai căutate joburi în iulie

de RA HotNews.ro
Românii au aplicat tot mai mult pentru joburi noi în iulie, numărul CV-urilor depuse crescând cu 38% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu peste 20% față de luna iunie a acestui an, potrivit site-ului de joburi BestJobs. Schimbările ultimelor luni au pus o amprentă puternică pe piața muncii, interesul angajaților în ceea ce privește căutarea unui loc de muncă a crescut de la o lună la alta, inclusiv în rândul specialiștilor care au fost până acum mai puțin activi în căutarea unui nou loc de muncă
Bernie Sanders
Foto: Wikimedia Commons

Robin Hood: Bernie Sanders vrea o taxă de pandemie pentru miliardari / Cât ar avea de plătit Elon Musk, Mark Zuckerberg sau Jeff Bezos

de S.J. HotNews.ro
Liderii din domeniul tech și alți miliardari ar putea fi forțați să plătească sute de miliarde de dolari câștigați în timpul pandemiei de COVID-19 potrivit unei legi introduse de senatorul Bernie Sanders din Vermont, fostul candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat la președinția Statelor Unite, relatează CNBC.
Mark Zuckerberg
Foto: Facebook

Averea lui Zuckerberg ajunge la 100 miliarde dolari după lansarea Instagram Reels, care va concura cu TikTok

de RA HotNews.ro
Averea fondatorului Facebook Mark Zuckerberg a urcat la 100 miliarde de dolari după lansarea unei noi funcții video, Instagram Reels, care rivalizează cu aplicația chineză TikTok, relatează BBC, potrivit Mediafax.
Uber Eats
Foto: Profimedia Images

Uber a ajuns să facă mai mulți bani din livrări decât din transport

de RA HotNews.ro
Serviciile de livrări ale Uber au devenit cea mai mare sursă de venit pentru companie, cu 1,2 miliarde de dolari, în timp ce sumele încasate din serviciile de transport au scăzut cu 67%, la 790 de milioane de dolari, pe fondul schimbărilor din societate induse de pandemie, relatează CNN, citat de Mediafax.
Violeta Alexandru
Foto: Facebook/ Violeta Alexandru

Guvernul va include salariații plătiți din fondurile publice în Registrul electronic național de evidență al Forței de Muncă angajate din România (proiect)

de DP HotNews.ro
Guvernul intenționează să includă salariații plătiți din fondurile publice în Registrul electronic național de evidență al Forței de Muncă angajate din România, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii. Potrivit notei de fundamentare, Registrul va cuprinde întreg personalul plătit din fonduri publice: atât personalul contractual, funcționarii publici, cât și personalul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și personalul din cadrul regiilor autonome și al companiilor la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: Ce diferențe sunt între Prima Casă și noul program de garantare a creditelor. Cele trei mari vulnerabilități ale economiei. Contractul de un miliard de euro

de DP HotNews.ro
Noua Casă: Ce diferențe sunt între Prima Casă și noul program de garantare a creditelor ● Cele trei mari vulnerabilități ale economiei românești în pandemie ● Piața IT&C din vestul României este dominată de precauție. CNAIR lansează în august licitația pentru secțiunea din munte, Cornetu – Tigveni. Contractul de un miliard de euro ● Banii cheltuiți de români pe vacanțe în Grecia, Turcia, Maldive sau Dubai irigă România rurală ● Dacă mai trăiesc, pensionarilor li se recalculează veniturile aferente perioadei comuniste ● Cum ar putea Albania sa devina destinatia turistica dezirabila la sfarsitul verii ● Politica fiscală va fi decisivă pentru economia României.
Lucrări autostradă
Foto: Hotnews
 documente
(06 Aug 2020) PDF, 668KB

DOCUMENT Lista marilor investiții prioritare: 160 de proiecte, în valoare de peste 216 miliarde de lei

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 6 Aug 2020 Economie | Companii
Ministerul Finanțelor a întocmit lista proiectelor de investiții publice semnificative prioritizate, în baza datelor transmise de către 9 ministere, potrivit unui memorandum care ar urma să fie discutat vineri în Guvern. Cele 9 ministere au transmis informații legate de 160 de proiecte de investiții prioritare, cu o valoare actualizată de 216,26 miliarde lei și un rest de finanțat pentru finalizarea acestora de 146,85 miliarde lei. Vezi lista cu marile investiții care ar trebui finalizate în următorii ani.
Șofer Uber
Foto: Uber

Uber vrea să trimită pasageri altor firme de transport, unde nu operează compania americană

de CZ HotNews.ro
Uber vrea să trimită pasageri, prin aplicața sa, altor operatori de transport, în orașele în care compania americană de ridehailing nu activează, iar pentru asta cumpără o firmă britanică de software.
Fonduri
Foto: MorgueFile.com

Ordonanța cu ajutoarele de stat de 1 miliard Euro pentru PFA și IMM, în Monitorul Oficial. Punctajul la granturile de 200.000 Euro pentru firme

de CZ HotNews.ro
Guvernul a publicat joi în Monitorul Oficial ordonanța de urgență prin care se vor acorda ajutoare din fonduri europene în valoare totală de 1 miliard de euro persoanelor fizice autorizate, microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii, pentru ieșirea din criza coronavirus COVID-19. Ordonanța de ugență 130/2020 cuprinde și anexele cu codurile CAEN eligibile pentru fiecare categorie de sprijin, precum și punctajul pentru proiectele prin care se vor acorda granturile destinate IMM-urilor, de până la 200.000 de euro pentru investiții.
Fortnite
Foto: Wikimedia Commons - Sergey Galyonkin (Fortnite at E3 2018)

Creatorul Fortnite a ajuns la o valoare de 17 miliarde de dolari

de CZ HotNews.ro
Epic Games, studioul care a creat jocul Fortnite, a ajuns să valoreze 17,3 miliarde de dolari, în urma unei runde de finanțare de 1,78 miliarde de dolari, obținte joi, potrivit Variety.
Centrul Vechi
Foto: USER UPLOADED

Patronii cer redeschiderea restaurantelor în interior: Antreprenorii sunt „împinși pe marginea prăpastiei”

de CZ HotNews.ro
Patronii de restaurante reuniți în organizația HORA solicită guvernului să permită redeschiderea localurilor cu tot cu unitățile de servire a consumatorilor în incintă, cu o serie de măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului COVID-19.
îTikTok
Foto: Depositphotos

TikTok investește 420 milioane Euro în primul său data center european

de CZ HotNews.ro
Aplicația social media chinezească TikTok, aflată în mijlocul unor dispute în SUA, a anunțat miercuri că își va deschide primul său data center în Europa, printr-o investiție de 420 de milioane de euro în Irlanda, țară membră UE.
Andrei Radulescu, BT
Foto: LinkedIn

Andrei Rădulescu (BT): Asistăm la sfârșitul hegemoniei economiei americane

de Florin Barbuta HotNews.ro
Din perspectiva analizei pe factori de producție este clar că asistăm la sfârșitul hegemoniei economiei americane, a declarat economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, într-o conferință de specialitate.
yeParking
Foto: Hotnews

O aplicație prin care șoferii își pot distribui locurile de parcare, lansată la Cluj, va putea fi folosită și în Oradea și Iași

de RA HotNews.ro
yeParking, aplicație gratuită de parksharing și furnizor IT de soluții pentru eficientizarea spațiilor de parcare din Cluj, se lansează în alte două orașe, Oradea și Iași.
Cristian Popa, membru CA al BNR
Foto: Hotnews

Popa (BNR): Cred că mai există potențial de relaxare; mă gândesc la rezervele minime obligatorii în valută

de DP HotNews.ro
Banca Centrală mai are potențial de relaxare, respectiv rezervele minime obligatorii (RMO) în valută, iar în privința ratei dobânzii de politică monetară cred că trebuie să analizăm în detaliu dacă o reducere suplimentară mai este oportună, a explicat Cristian Popa, CFA, membru al Consiliului de Administrație al BNR, potrivit Agerpres. "Uitându-ne spre viitor cred că mai există potențial de relaxare. Mă gândesc la rezervele minime obligatorii (RMO) în valută, de exemplu, iar în ceea ce privește rata dobânzii de politică monetară cred că trebuie să analizăm în detaliu, cu multă atenție, dacă o reducere suplimentară mai este oportună. Să analizăm, de exemplu, dacă o asemenea mișcare nu va duce la reducerea ratelor de economisire”, a afirmat Cristian Popa.
Noul CA al BNR
Foto: Hotnews

Cele 6 predicții venite dinspre BNR, cuprinse în Raportul asupra inflației

de DP HotNews.ro
Pe ansamblul anului, economia României ar putea înregistra o valoare negativă semnificativă, apropiată de cea înregistrată la apogeul crizei economice din 2008-2009, iar pierderile de venit de la nivel agregat urmează a fi recuperate în totalitate pe o perioadă de cel puțin un an, se arată în Raportul asupra inflației publicat joi de Banca Centrală. Raportul analizează efectele pandemiei asupra economiei și recomandă un grad mai ridicat de atragere a a banilor europeni. ”Accesarea acestor fonduri este însă condiționată de implementarea recomandărilor adresate țării noastre în cadrul Semestrului european”, notează autorii Raportului.
Agricultura
Foto: Wikimedia Commons

Un startup IT românesc primește finanțare de la un important operator de terenuri agricole

de RA HotNews.ro
AgroCity, un startup agro-tech ce dezvoltă un software care îi ajută pe fermieri să gestioneze într-un mod mai eficient toate datele și activitățile din cadrul unei ferme, a primit o investiție de la Holde Agri Invest SA, companie românească ce operează terenuri agricole.
Noua casa, in Monitorul oficial
Foto: monitoruloficial.ro

Noua casă, în Monitorul Oficial

de F.B. HotNews.ro
Programul “O familie, o casă”, fostă „Prima casă”, s-a transformat în „Noua casă”. A fost publicat miercuri în Monitorul Oficial. Nu s-au schimbat prea multe față de ultima variantă a proiectului despre care HotNews.ro a scris recent. Practic au fost accentuate niște nuanțe.
Conducerea ASF
Foto: ASF

AURSF cere Autorității de Supraveghere Financiară sa intervină în sprijinul asiguraților RCA

de DP HotNews.ro
AURSF a cerut conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) sa fie de acord cu modificarea urgenta a alin. (11) de la articolul 10 din cadrul Normei RCA nr.20/2017. In baza formularii actuale, multi soferi sunt amendati de reprezentantii Politiei Rutiere atunci cand nu au asupra lor exemplarul original al politei RCA, in ciuda faptului ca si-au respectat obligatia legala de incheiere a asigurarii. Amenzile sunt de 1.000-2.000 lei si sunt insotite si de retinerea certificatului de inmatriculare. Propunerea AURSF vizeaza modificarea urgenta a acestui punct, asiguratii putand face dovada si cu polita RCA in format electronic, dar si prin consultarea online a bazei de date administrate de BAAR si prezentarea dovezii autoritatii abilitate.
Business report
Foto: Colaj foto

B​usiness report: "Cazare la particulari" - ruleta ruseasca de pe litoral. Șefii portului din Beirut au fost arestați pentru neglijență. Când debutează programul „Noua Casă”. Pericolul naționalismului și vaccinul anti-Covid

de DP HotNews.ro
"Cazare la particulari" - ruleta ruseasca de pe litoral ● Șefii portului din Beirut au fost arestați pentru neglijență ●Liban, perla Orientului, a ajuns în colaps: carnea a devenit un lux, inflația a scăpat de sub control, iar energia este raționalizată ● Hotelurile din România: aproape o treime dintre angajați - concediați ● Guvernul vrea să dea încă jumătate de miliard de lei către PNDL ● Codirlașu: "Măsurile BNR - în linie cu cele din plan internațional"● Când debutează programul „Noua Casă”. Avalanșă de clădiri de birouri scoase la vânzare în București ● Pericolul naționalismului și vaccinul anti-Covid. Care sunt șansele României în cursa pentru vaccin
Huawei in Romania
Foto: Huawei

Operatorii care vor să dezvolte rețele 5G trebuie să dovedească că ”nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”. Condițiile impuse par să elimine compania Huawei dintre competitori

de DP HotNews.ro
Solicitarea pentru obținerea autorizării de a utiliza tehnologia 5G trebuie să cuprindă o declarație pe proprie răspundere care să ateste că producătorul ”nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”, se arată în proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G. Scrisoarea de intenție se depune la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și se transmite de îndată la CSAT, mai arată documentul.
În plus, declarația pe proprie răspundere mai trebuie să ateste că producătorul are o structură transparentă a acționariatului, nu are cunoștință de un istoric de conduită corporativă neetică și se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Înscrieri online: 50.000 Euro, cursuri Google și alte premii, la o competiție europeană de startup-uri IT

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Startup-urile IT din România se pot înscrie la o competiție europeană de profil, la care sunt puse la bătaie cursuri și mentorat de la Google și McKinsey, dar și un premiu cash, de 50.000 de euro.
Noua casa
Foto: Hotnews

Nancu: Programul ”Noua Casă” va fi operațional la 15 august; normele sunt în prag de avizare

de DP HotNews.ro
Programul 'Noua Casă' va fi operațional la 15 august, în condițiile în care normele de aplicare vor fi aprobate săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, a afirmat miercuri Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), potrivit Agerpres. "Normele sunt în prag de avizare. Noi sperăm ca săptămâna viitoare normele să intre în aprobare de ședință de Guvern, iar la 15 august programul va fi operațional. Încercăm să încurajăm noile construcții. Față de fostul program 'Prima Casă' am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm și românii care au un venit mai mare, dar și dezvoltatorii să ofere niște condiții superioare", a afirmat Dumitru Nancu, la întâlnirea COAL-live!, la care au participat antreprenori și reprezentanți ai autorităților, organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).
Mugur Isarescu
Foto: Hotnews

BNR a redus dobânda cheie de la 1,75% la 1,5% pe an. ”Cele mai recente evoluții ale indicatorilor sugerează o contracție severă a economiei în trimestrul II”, spun experții instituției centrale

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât miercuri: reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 6 august; reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1 % pe an, de la 1,25% pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2% pe an de la 2,25% pe an. De asemenea, s-a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Foto: Samsung

Samsung a lansat noile telefoane de vârf de gamă Galaxy Note 20, cu ecrane de 6,7, respectiv 6,9 inci. Cât costă și când vor fi disponibile

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | IT
Samsung a lansat noile telefoane de vârf de gamă din seria Galaxy Note 20, în variantele cu ecran de 6,7 inci pentru modelul clasic și de 6,9 inci pentru modelul Note 20 Ultra. Ecranele sunt mai mari ca la generația de anul trecut, procesorul este mai puternic, camerele sunt și mai bune, dar prețurile sunt pe măsură. Cele două telefoane pot fi comandate începând cu 5 august și vor ajunge la clienți din 21 august. Prețurile pentru Note pornesc de la 949 euro, iar la Note 20 Ultra, de la 1299 euro. Samsung a lansat și noua generație a smartphone-ului pliabil Galaxy Z Fold, noul ceas inteligent Galaxy Watch3 și tabletele Tab S7 și S7+.
Santier BRUA
Foto: Transgaz

Sindicatele din industria gazului transmit mesaj de susținere a proiectului BRUA

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Energie
Federația Sindicatelor GAZ-Romania, organizație care reprezintă interesele salariaților din industria gazului - angajați ai companiilor Transgaz, Romgaz, E-ON și Engie, ia act de sesizarea Sindicatului Transport Gaz și dezaprobă total opiniile lansate recent în spațiul public de diferite persoane și organizații, cu referire la o așa-zisă lipsă de utilitate a gazoductului BRUA. Sindicatele spun că acesta reprezintă un proiect cu valoare strategică atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană.

BCR a revizuit în urcare prognoza de creștere pentru al doilea trimestru. Contracția economiei va fi de -10,8% (ritm trimestrial) în această vară, față de estimările inițiale de -15,2%

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”Revizuim prognoza evoluției PIB pentru trimestrul al doilea din acest an la -10,8% (trimestru la trimestru), de la -15,2%, după o citire mai atentă a principalelor date economice. Menținem proiecția PIB pe întregul an neschimbată la -4,7%, deoarece modelele noastre indică o recuperare mai lentă decât se aștepta anterior în trimestrul al treilea”, spun reprezentanții băncii într-un raport destinat investitorilor.
Suedia in vremea pandemiei
Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Suedia a înregistrat în trimestrul doi cea mai mare contracție economică din istoria modernă a țării

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Produsul Intern Brut al Suediei a scăzut cu 8,6% în al doilea trimestru al anului potrivit unei estimări făcute publice de către biroul de statistică al țării miercuri, contracția economiei suedeze fiind cea mai mare din istoria modernă a țării, relatează CNBC.
aplicatie banking
Foto: BitDefender

Un nou val de email-uri înșelătoare trimise în numele unor companii cunoscute din România vizează furtul de date sensibile

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | IT
Campanii de email-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor entități cunoscute, precum Banca Comercială Română sau Poșta Română, cu scopul de a-i convinge pe oameni să ofere date financiare confidențiale grupărilor de criminalitate informatică au fost identificate de specialiștii Bitdefender.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

De ce a pierdut Ministerul Finanțelor în fața lui Ciprian Badea: Se pare că a făcut greșeală după greșeală

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Reorganizarea Direcției Juridice din Ministerul Finanțelor a fost suspendată de Curtea de Apel București în iunie, în urma unei cereri făcute de Ciprian Badea, cel care conducea acea direcție. Tot atunci, Guvernul a fost pus la plată. Între timp a sosit motivarea Curții de Apel București și se pare că autoritățile au făcut mai multe greșeli în privința acestui caz, dacă ne uităm la aspectele care includ indicii de nelegalitate.
Turism
Foto: HotNews / C.P.

Țările în care turismul a ajuns din binecuvântare, blestem. În Seychelles rupia o ia la vale iar dolarii sunt dificil de procurat. Topul statelor cu ponderea cea mai mare a turismului in PIB

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Turismul te ridică, turismul te coboară. Așa ar putea suna o parafrază după o zicală celebră, aplicabilă acum în pandemie. Sunt 5 state în care ponderea turismului în PIB trece de 50%, 7 state în care turismul cântărește între 40-50% din PIB și alte 7 țări cu o pondere între 30-40% din PIB. România are puțin peste 5% contribuție a turismului în PIB, ceea ce reduce impactul pandemiei asupra acestui sector în perioade ca aceasta.
Credite
Foto: Pixabay

De la începutul pandemiei, băncile au acordat credite noi de peste 23,1 miliarde de lei

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor, în cele patru luni de la debutul pandemiei, reprezintă 8,5% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii iunie 2020. Băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de peste 23,1 miliarde de lei, în perioada martie-iunie 2020. Soldul creditului neguvernamental, care totalizează peste 270 miliarde lei în luna iunie 2020, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite. Pentru analiza riguroasă a evoluției creditelor, unul dintre cei mai relevanți indicatori este cel care se referă la creditele noi.
Fake news
Foto: captura BBC.com

LARICS: Cum să eviți pandemia informațională cu ajutorul tehnicii SIFT

de C.P. HotNews.ro
Infodemia, așa cum a definit-o Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca „o supra-abundență de informații – unele corecte, altele nu”, îngreunează accesul oamenilor la surse de încredere atunci când au mai multă nevoie de ele, potrivit unui articol al Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS). Pentru a ajuta la selectarea și verificarea informațiilor, expertul în information literacy, Mike Caulfield, de la Washington State University a elaborat o tehnică specială denumită SIFT (Stop, Investigate the source, Find better coverage, și Trace claims, quotes and media to the original context).
Andrei Pitis
Foto: Hotnews

Antreprenorul Andrei Pitiș părăsește Fitbit și revine la investiții în startup-uri IT românești

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | IT
Andrei Pitiș, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din industria IT locală, își încheie la începutul lunii august mandatul de Vicepreședinte Dezvoltare produs în cadrul companiei americane Fitbit, poziție din care a coordonat centrele de cercetare și dezvoltare din România și Belarus, și revine în antreprenoriat pentru a investi în startup-uri românești de tehnologie.
Consumul privat a ramas pe plus la jumatatea anului
Foto: sxc.hu

Consumul privat se menține bine după o jumătate de an și rămâne pe creștere

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Chiar dacă se menține firavă (0,3%), creșterea principalului motor al PIB-ului- consumul privat- a rămas pe plus după 6 luni, menținut fiind de cumpărăturile de produse nealimentare (care au avut o dinamică de +6,4%) și de vânzările de alimente, băuturi și tutun (+4,9%). Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 10,3%, ca efect direct al stării de urgență care a limitat drastic circulația.
Fondatorii InnoShip (Andrei Paul, Daniel Nicolae, Robert Tanase, Dan Ungureanu)
Foto: Hotnews

Softul românesc Innoship ce ajută magazinele online să administreze mai bine contracte de curierat primește o investiție 550.000 de euro

de RA HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | IT
Startup-ul Innoship, dezvoltatorul soluției de tip SaaS (software as a service) cu același nume, care permite business-urilor din retail și ecommerce să administreze eficient propriile contracte de curierat și multiplele opțiuni de livrare, anunță o investiție de tip Seed de la GapMinder VC în valoare de 550.000 de euro, la doar șase luni de la lansarea comercială a platformei.
Stația transformare Domnesti
Foto: Transelectrica.ro

Pană masivă de curent în București / Și Palatul Victoria a rămas fără electricitate

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 7 Aug 2020 Economie | Energie
O pană masivă de curent s-a produs vineri, în jurul orei 13.00, în București, fiind afectate mai multe cartiere, din trei sectoare, dar și localități din județul Ilfov. Chiar și clădirea Guvernului a rămas fără electricitate. Pana de curent a durat aproape jumătate de oră. Din această cauză ar fi fost afectate și stațiile de pompare a apei în sectorul 6. Adică, cetățenii au rămas și fără curent, și fără apă. Nici semaforizarea nu a mai funcționat. UPDATE Transportatorul național de energie Transelectrica susține că avaria a durat o oră și s-a produs în timpul realizării unor manevre în cadrul lucrărilor de retehnologizare la stația Domnești.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by