ECONOMIE
Mel's gift
Foto: Facebook

Idei de afaceri născute sau dezvoltate în pandemie: „În lockdown, au fost comenzi ca la Crăciun”

de Vera Iurcu HotNews.ro
Pandemia provocată de noul coronavirus (COVID-19) s-a extins la nivel mondial și ne-a afectat atât din punct de vedere social, cât și economic. În timp ce o parte semnificativă dintre micile afaceri nu au reușit să reziste, altele au găsit moduri prin care să-și adapteze produsele și serviciile la nevoile pieței, doar ca să se mențină pe linia de plutire. Iată câteva idei de afaceri care au apărut în perioada pandemiei sau care au reușit să se adapteze în criză.
Te vaccinezi si castigi
Foto: Loto.ro

​„Te vaccinezi și câștigi”. Campania Loteriei Române începe luni

de F.B. HotNews.ro
Campania promoțională a Loteriei Române denumită „Te vaccinezi și câștigi” începe luni. Practic, este vorba despre o tombolă la care pot participa persoanele care cumpără bilete la 6/49, Joker sau 5/40 până spre finalul lunii, mai exact pe 27 iunie.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​Un fermier își distruge cultura de castraveți din cauza prețurilor prea mici. Plantațiile de cartofi ale lui Bill Gates pot fi văzute din spațiu. Cele mai exotice locuri de unde poți munci remote. 404 – sau ce mai rămâne din istoria unei vieți de om

de DP HotNews.ro
Un fermier își distruge cultura de castraveți pentru că prețul din piață e prea mic ● Bill Gates cultivă cartofii folosiți de McDonald’s. Plantațiile sunt atât de mari încât pot fi văzute din spațiu ● The Frims. Întorși din Irlanda, cei nouă membri ai unei familii bistrițene s-au apucat să adune mizeria din pădurile din zonă: „Am găsit gunoaie de când am plecat” ● Cum se face educație în Estonia, cea mai digitalizată țară din lume. Copiii invata la gradiniță cum funcționează roboții ● Cele mai exotice locuri unde oricine poate sa muncească. Chiria este de 500 de dolari, iar prețul unei case cu vedere la ocean, mai mic decât al unui apartament cu trei camere în București ● Cristian Grosu: 404 – sau ce mai rămâne din istoria unei vieți de om ● Un loc pentru o călătorie în spațiu cu Jeff Bezos, vândut cu 28 de milioane de dolari la licitație ● Gigantul bancar Deutsche Bank avertizează: Inflația în creștere ar putea da naștere unei „bombe cu ceas”.


Negocieri pentru vanzarea Telekom Romania
Foto: Guvernul Romaniei

Tranzacția Orange-Telekom Romania a ajuns pe masa Comisiei Europene: Când ar putea fi luată o decizie și ce schimbări s-ar produce în piața telecom

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 11 Iun 2021 Economie | Telecom
Tranzacția prin care Orange va prelua 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) a fost notificată oficial în această lună la Comisia Europeană. Dacă tranzacția este aprobată, românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni în acest an clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.
Motorola Moto G100 cu camera sa macro cu inel led
Foto: Hotnews
10 generații de Moto G

REVIEW Motorola Moto G100 - Ascensiunea clasei medii: Cât de capabil e un telefon 5G de 2.000 de lei?

de Victor Cozmei HotNews.ro
Miercuri, 9 Iun 2021 Economie | Gadget
Piața telefoanelor smart de clasă medie e din ce în ce mai plină de modele de la toți producătorii și e zona unde se orientează cea mai mare parte a utilizatorilor. În trecut, telefoanele de clasă medie nu rupeau gura târgului și lăsau mult de dorit, însă în ultimii ani performanțele și specificațiile vârfurilor de gamă au coborât încet-încet și în zona prețurilor mai accesibile, iar noile modele de clasă medie chiar au ajuns să impresioneze pe alocuri. Motorola a ajuns la cea de-a zecea generație de modele din seria Moto G, iar HotNews.ro le-a retestat acum pe toate, inclusiv noul Moto G100 care se prefigurează unul dintre cele mai capabile modele din zona de 2.000 de lei în acest an.
Ambasada Chinei in Romania
Foto: Ambasada Chinei in Romania

Ambasada Chinei, după promulgarea Legii 5G: Ne opunem ferm utilizării standardelor non-tehnice în securitatea cibernetică / Excluderea companiilor chineze va afecta substanțial cooperarea chino-română

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 11 Iun 2021 Economie | Telecom
Ambasada Chinei în România a reacționat vineri după promulgarea legii 5G făcând apel la autoritățile române pentru nediscriminarea companiilor chineze și a cerut acțiuni concrete pentru a menține interesele generale ale cooperării pragmatice bilaterale. "Ne opunem ferm utilizării standardelor non-tehnice și a dispozițiilor discriminatorii pentru a exclude orice țară sau întreprindere de pe piață" spune Ambasada, care atenționează că în cazul în care companiile chineze vor fi excluse cooperarea chino-română economică și comercială va fi afectată substanțial.
Monede-bancnota-euro
Foto: Dreamstime.com

Măsura 2: Situația plăților înainte de mutarea bugetului de la Măsura 3

de CZ HotNews.ro
În ultima săptămână, 98 de beneficiari și-au mai primit granturile de capital de lucru prin Măsura 2 a schemei de ajutoare de stat COVID pentru IMM-uri, bugetul disponibil fiind pe sfârșite înainte de preconizata mutare de fonduri europene de la Măsura 3.
Horia Grigorescu, director general Posta
Foto: Hotnews

Schimbare de liberali la conducerea Poștei: Horia Grigorescu lasă locul lui Valentin Ștefan / Ministrul Teleman: Mi-am exprimat dorința demarării procedurii de recrutare a unei noi conduceri conform OUG 109

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 11 Iun 2021 Economie | Telecom
Horia Grigorescu (PNL), actualul director general al Poștei Române, a anunțat vineri că predă ștafeta lui Valentin Ștefan (n.a tot liberal), care a deținut anterior funcția de director general adjunct în companie. Contactat de HotNews.ro, ministrul Digitalizării Ciprian Teleman (USR-PLUS) a declarat că i-a transmis vineri noului director dorința de a fi demarată procedura de recrutare pentru un nou director general și director economic, potrivit OUG 109/2011. Surse din cadrul Poștei au precizat pentru HotNews.ro că în ședința de azi din CA s-a votat demararea acestei proceduri care va dura câteva luni.
Atac cibernetic
Foto: Mulikov, Dreamstime.com

Vulnerabilități din Windows și Chrome au fost utilizate într-o serie de atacuri informatice țintite

de Vlad Barza HotNews.ro
​În aprilie, experții Kaspersky au descoperit o serie de atacuri țintite împotriva mai multor companii, folosind un lanț nedescoperit anterior de exploatări ale vulnerabilităților de tip zero-days din Google Chrome și Microsoft Windows. Una dintre exploatări a fost utilizată pentru executarea codului de la distanță în browserul web Chrome, în timp ce cealaltă era o variantă evoluată care viza numai cele mai recente și mai proeminente versiuni de Windows 10.
Lucrările de Infrastrutctură sunt cuprinse în PNRR
Foto: Captura YouTube

Ce se întâmplă dacă unele proiecte din PNRR vor fi respinse de Comisia Europeană? Ghinea: Le vom înlocui cu altceva

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 11 Iun 2021 Economie | EuROfonduri
Dacă anumite investiții pe care le-a propus România sunt criticate de Comisia Europeană și nu va putea fi aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din cauza lor, atunci Guvernul le va retrage, a declarat ministrul Cristian Ghinea într-un interviu acordat Hotnews.ro. "Eu aș prefera să le înlocuim cu altceva", a adăugat ministrul.
Tehnologia 5G
Foto: EAI

​Legea 5G a fost promulgată de președintele Iohannis: Miza și schimbările care vor avea loc în rețelele telecom dacă un producător 5G nu primește avizul CSAT

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 11 Iun 2021 Economie | Telecom
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 11 iunie 2021, decretul pentru promulgarea Legii privind securitatea rețelelor 5G, un act normativ care ar putea exclude chinezii de la Huawei din rețelele operatorilor de comunicații. Echipamentele și programele unui producător 5G care nu obține avizul CSAT mai pot fi folosite doar 5 ani în nucleul rețelelor telecom, iar restul echipamentelor 7 ani. Adoptarea acestei legi este una din condițiile lansării 5G, prin care statul speră să atragă peste 500 milioane de euro.
Cristian Ghinea
Foto: Agerpres

Cristian Ghinea vrea eliminarea tuturor pensiilor speciale: Nu trebuie să existe pensii speciale

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 11 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Ministrul Cristian Ghinea a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro că nu ar trebui să existe pensii speciale și că toată lumea trebuie să primească pensie în funcție de contributivitate. "Eu sunt foarte radical și îmi asum ca om politic această chestiune, nu trebuie să existe pensii speciale. Toată lumea trebuie să plătească în linie cu cât a avut salariul sau a contribuit". Însă nu există consens în Coaliție pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.
Ajutoare Horeca
Foto: Dreamstime.com

Ajutoare HoReCa: S-a promulgat Legea. Principalele modificări la ordonanță

de CZ HotNews.ro
Președintele Iohannis a promulgat, vineri, legea privind schema HoReCa, prin care restaurantele, barurile, pensiunile, hotelurile, agențiile de turism, organizatorii de târguri și alte astfel de firme vor putea obține ajutoare de stat de maximum 800.000 de euro fiecare.
Tren al CFR Calatori
Foto: Stefania Gal

Biletele de tren s-ar putea scumpi - CFR Călători și operatorii privați au discutat cu Ministerul Transporturilor pe acest subiect

de Vlad Barza HotNews.ro
​Pentru că rata inflației a crescut cu 16% în trei ani și prețul biletelor a rămas neschimbat din 2013, s-au purtat discuții între operatorii de transport feroviar de călători și toți au solicitat scumpirea biletelor de tren, a spus directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante. El a spus că minuta ședinței în care s-a discutat subiectul a fost transmisă Ministerului Transporturilor, singurul for decizional în chestiunea prețului biletelor.
Calatorie cu trenul
Foto: Hotnews

CFR Călători va lansa în iunie o aplicație mobilă și are un plan de a închiria automotoare pentru a rezolva deficitul de material rulant

de Vlad Barza HotNews.ro
​CFR Călători va lansa pe 24 iunie prima sa aplicație mobilă, pentru telefoanele cu Android, aplicație prin care userii vor putea cumpăra bilete. După ce încercările Autorității pentru Reformă Feroviară de a cumpăra trenuri noi au eșuat, CFR Călători spune că vrea să închirieze câteva automotoare diesel și electrice, dar nu mai vechi de 20 de ani. Primele demersuri au fost făcute, dar mai sunt de parcurs mai mulți pași.
Octavian Armasu si Mugur Isarescu, cei doi guvernatori
Foto: Hotnews

​VIDEO România și Republica Moldova au reînnoit acordul de cooperare la nivelul băncilor centrale

de DP HotNews.ro
În prezența celor doi guvernatori de bănci centrale, Mugur Isărescu și Octavian Armașu, Banca Națională a României și cea a Moldovei au reînnoit vineri acordul de cooperare, noul acord extinzând cooperarea în materie de consolidare a capacităților instituționale, în sfera supravegherii și a gestiunii situațiilor de criză, în domeniul activității prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică, precum și a infrastructurii piețelor financiare. Printre cei prezenți la eveniment a fost și Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania, instituție financiară prezentă în Republica Moldova prin BT Leasing, Victoriabank și Microinvest
Nicu Ivanescu (stanga) si Ovidiu Neacsu (dreapta)
Foto: Hotnews

FOTO Afaceri în pandemie: Cum s-au întâlnit un antreprenor din București cu un artist sibian ce prelucrează lemn să pună bazele Xylino Showroom

de Sebastian Jucan HotNews.ro
Pandemia a pus pe butuci întregi sectoare din economie, nu doar în România ci în întreaga lume. Unii au văzut însă oportunități în tot dezastrul și nu doar multi-miliardarii planetei care fac mereu înconjorul presei internaționale.
Te vaccinezi si castigi
Foto: Loto.ro

„Te vaccinezi și câștigi”. Loteria Română, tombolă specială pentru încurajarea imunizării - UPDATE

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 11 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Loteria Română organizează o tombolă specială pentru cei care se vaccinează, sub denumirea „Te vaccinezi și câștigi”. Evident, deși se numește așa, câștigul nu este garantat, ci există doar posibilitatea. Practic, compania de stat încearcă să susțină programul național de vaccinare împotriva virusului COVID-19 printr-o tombolă. Cu alte cuvinte, să încurajeze populația să se vaccineze.
Chirurgie
Foto: Pixabay

Urechile de elf, la modă printre tinerii din China. Mulți se operează pentru a le avea. Piața chirurgiei estetice este în creștere puternică

de F.B. HotNews.ro
Urechile de elf se referă în general la un defect din naștere care rezultă într-o formă ușor ascuțită a urechilor, dar acum este la modă în rândul tinerilor chinezi pe fondul unei piețe de chirurgie cosmetică în creștere rapidă, scrie South China Morning Post. Transformarea urechilor în acest sens a devenit recent una dintre cele mai căutate proceduri pentru generația de după 2000, deoarece se crede că poate face să arate fața mai subțire și mai tânără.
Tren al CFR Calatori
Foto: Stefania Gal

Trenurile Soarelui 2021 - Cât durează și cât costă călătoria către mare

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR Călători și patru companii private introduc în zilele următoare trenuri către stațiunile de pe litoral, iar cel mai lung parcurs este de 1.050 km și de peste 19 ore. Deși București - Constanța este cea mai rapidă magistrală, cele mai multe trenuri de foarte lung parcurs au viteze medii de 50-55 km/h către litoral, din cauza numeroaselor restricții din rețeaua națională. În articol poți citi pe larg despre trenurile ”Soarelui” către mare: cât fac până acolo, cât costă biletul și care sunt cele mai rapide (dar și cele mai lente).
Banca Nationala a Romaniei - BNR
Foto: Hotnews

Inflația a urcat puternic luna trecută, ajungând la 3,8%. De vină sunt facturile la energia electrică, uleiul și combustibilii

de DP HotNews.ro
Scumpirile din mai au luat un puternic avânt, rata inflației urcând la 3,8%, potrivit anunțului făcut vineri de INS. Față de mai 2020, cele mai mari creșteri au fost cele ale energiei electrice (aproape 17%) uleiului (peste 13%) și combustibililor (peste 11%). Fumătorii au simți și ei creșterea prețurilor cu propriul viciu (peste 7%) și mai adăugăm la topul scumpirilor și pe cel al produselor de igienă personală- 5,8%. ​În Raportul privind inflația din luna mai, BNR explică faptul că în acest an putem să ne așteptăm ca rata inflației să urce până la finele anului la 4,1% urmând apoi să scadă la circa 3% până în trimestrul I 2023.
Salarii
Foto: Stirile ProTV

Salariul mediu net din luna aprilie a fost de 3.561 lei. În învățământ, salariul net a scăzut față de luna precedentă

de DP HotNews.ro
Vineri, 11 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Salariul mediu net din luna aprilie a fost de 3.561 lei, în creștere față de luna precedentă cu 14 lei (+0,4%), au transmis vineri reprezentanții Institutului Național de Statistică. Valorile cele mai mari s-au înregistrat ca de obicei în IT&C (8671 lei), iar cele mai mici (tot ca de obicei) în hoteluri și restaurante (1790 lei). În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-7,8%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), respectiv în administrație publică (-0,7%). În sănătate și asistență socială, câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă (+0,4%), mai spun oficialii INS.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Centralele de apartament ar putea fi taxate. Cine pierde și cine câștigă din pensionarea opțională la 70 de ani. 4 din 10 spitale NU raportează erorile medicale. Guvernul, dator zeci de milioane de euro producătorilor de film

de DP HotNews.ro
Asociație: Centralele de apartament nu trebuie interzise, dar ar putea fi taxate pentru emisiile de CO2. Cât ar plăti consumatorii ● Cine pierde și cine câștigă din pensionarea opțională la 70 de ani și interdicția cumulării pensiei cu salariul ● 4 din 10 spitale din România NU raportează deloc erorile medicale. În doar 4 cazuri de malpraxis, medicii au rămas fără drept de practică ● Guvernul, dator zeci de milioane de euro către producătorii de film. Reacția Ministerului Economiei ● Cultivatorii de lavandă, furioși pe Oros! Cultura lor, scoasă din lista plantelor care primesc sprijin ● Un client din Brașov a primit o factură „umflată” de la Electrica. Furnizorul dă vina pe distribuitor, iar acesta invocă un ordin al ANRE ● Criza forței de muncă: E deja aici, iar în turism situația e dramatică ● Cloud românesc, cloud francez. Probleme comune, soluții diferite ● Clauze abuzive: Oricât de târziu ar afla de caracterul abuziv, împrumutații trebuie să aibă posibilitatea să ceară restituirea banilor ● Ce e greșit se va dovedi greșit ● Dan Matei, fost consilier al Vioricăi Dăncilă, va conduce CA al Fondului de Garantare pentru IMM-uri.
Observatii Comisia Europeana
Foto: Hotnews

Feedback extrem de critic de la Bruxelles pentru PNRR-ul României / Cum s-a încurcat Guvernul în datele trimise Comisiei Europene

Joi, 10 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Planul Național de Redresare și Reziliență nu a primit aprecierea autorităților de la Bruxelles. Dimpotrivă. Comisia Europeană a transmis reprezentanților României mai multe observații extrem de critice, pe mai multe componente, de la infrastructură până la educație, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Cele mai multe critici se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că sunt neconcordanțe între sume, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte.
Echipa Maintainx
Foto: Medium.com

Un român și-a deschis un startup în America și a obținut finanțări de 54 milioane dolari, în 3 ani

de CZ HotNews.ro
Un antreprenor de origine română și-a deschis, alături de 3 asociați, un startup de tehnologie, în SUA, în anul 2018, primind în total finanțări de capital de risc de 54 de milioane de dolari de la fonduri de investiții și investitori indviduali, printre care și miliardarul român Daniel Dines, fondator al companiei UiPath.
Digitalizare
Foto: Freepik

Surse: Guvernul vrea să atragă o investiție majoră de la giganții IT în România. Una dintre companiile vizate ar fi Microsoft

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 10 Iun 2021 Economie | Telecom
Guvernul a discutat în ședința de miercuri, 9 iunie, un Memorandum confidențial care vizează atragerea unei investiții majore de la giganții IT în România, au declarat joi pentru HotNews.ro mai multe surse guvernamentale. În document nu este menționată o companie anume, însă printre cele vizate ar fi Microsoft, susțin sursele.
Nicu Marcu, presedinte ASF
Foto: AGERPRES

​DOCUMENT Sesizare privind posibile nereguli la salarizarea unor angajați ASF. Inclusiv în acest an ar fi fost salariați plătiți peste grila maximă / UPDATE ASF neagă

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 10 Iun 2021 Economie | Asigurari
Un angajat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a sesizat joi Curtea de Conturi privind posibile nereguli la salarizarea din cadrul acestei autorități. Acesta susține că în ultimii ani au fost angajate în cadrul ASF mai multe persoane ale căror contracte individuale de muncă prevedeau un nivel de salarizare care depășea grila maximă de salarizare aferentă funcției pe care aceste persoane o ocupă în cadrul acestei autorități.
  • UPDATE (17:30) ASF: "Nu există nereguli în salarizarea unor angajați ai ASF. În ultimii trei ani, în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară nu au existat persoane care au încasat salarii ce depășesc nivelul maxim al grilei de salarizare.”
Logo Amazon
Foto: Andreistanescu | Dreamstime.com

Amazon riscă o amendă de 425 milioane dolari în UE - surse WSJ

de Vlad Barza HotNews.ro
O autoritate din Luxemburg a propus ca Amazon să fie amendată cu 425 milioane dolari la nivelul UE din cauza nerespectării prevederilor regulamentului GDPR, spun surse citate de Wall Street Journal. Până la o decizie finală vor mai trece câteva luni și suma finală s-ar putea schimba.
Citroen
Foto: Sylvain Robin / Alamy / Profimedia Images

Scandalul Dieselgate se extinde în Franța: Citroen, ultima companie inculpată

de S.J. HotNews.ro
Joi, 10 Iun 2021 Economie | Auto
Compania-mamă a Citroën, a anunțat joi, după Renault, marți, și Peugeot și Volkswagen, miercuri, că a fost incuplată în Franța în scandalul „Dieselgate”, cu privire la ”înșelătorie”, relatează AFP și Barrons, potrivit News.ro
Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna
Foto: Hotnews

Cel mai mare „decacorn” fintech european valorează 45,6 miliarde dolari

de CZ HotNews.ro
Startup-ul suedez Klarna, prin care utilizatorii cumpără diverse produse pe care le pătesc mai târziu, în rate, a ajuns să valoreze 45,6 miliarde de dolari, fiind cel mai valoros „decacorn” european din domeniul tehnologiilor financiare (fintech).
Centrala termica
Foto: Wikipedia

Centralele de apartament nu trebuie interzise, dar, pe viitor, ar putea fi taxate pentru emisiile de CO2 - Asociația Energia Inteligentă

de C.P. HotNews.ro
Joi, 10 Iun 2021 Economie | Energie
Sistemele de încălzire centralizată, teoretic, cele mai eficiente sisteme de încălzire a imobilelor, au eșuat în România din cauza managementului defectuos asupra acestora. Astfel din 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuinte), astăzi mai există astfel de sisteme, doar în 37 de localități (cca 1,2 milioane de locuinte), majoritatea dintre acestea fiind incapabile tehnic să mai asigure necesarul de apă caldă și căldură, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Astfel, alternativa firească și unică, în ultimii 30 de ani la aceste sisteme au fost centralele de apartament pe gaze.
Jerome Powell
Foto: Flickr/ Federalreserve

În America, inflația crește cu cea mai mare viteză din 2008 încoace

de DP HotNews.ro
Joi, 10 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Prețurile de consum din SUA au accelerat cu cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani, pe fondul unei cereri puternice din partea consumatorilor americani, economiștii americani, inclusiv parlamentari din SUA susținând că FED (sistemul băncilor centrale americane) a subestimat riscul unei inflații puternice, scrie Financial Times.
Dolari
Foto: Depositphotos

Nou fond european de 680 milioane dolari pentru companii tech, de la un investitor în Revolut

de CZ HotNews.ro
Companiile europene de tehnologie, aflate în stadiu de creștere, vor putea obține noi investiții, printr-un fond de 680 de milioane de dolari, lansat, joi, de Balderton Capital, o firmă de investiții care a mai finanțat startup-uri ca Revolut sau ComplyAdvantage, ce activează și în România.
Parteneriat Transelectrica- UPB pentru infiintare DigiTEL
Foto: Transelectrica.ro

Transelectrica și Universitatea Politehnica din București înființează un laborator digital integrat – DigiTEL

de C.P. HotNews.ro
Compania Națională de Transport al Energiei Transelectrica și Universitatea Politehnica din București (UPB) au semnat un parteneriat strategic privind înființarea unui proiect în domeniul cercetării și inovării: DigiTEL. Transelectrica susține că este unicul laborator digital integrat din România, pentru testarea viitoarelor tehnologii din sfera energetică (tehnologii State of the Art: digital twin, sisteme expert privind managementul activelor, realitate virtuală și augmentata, 3D CAD etc).
Iulian Nedea, Simtel
Foto: Hotnews

Fondatorii Dedeman au cumpărat 5% dintr-o companie tech lansată de 3 ingineri români

de CZ HotNews.ro
Paval Holding, vehiculul de investiții controlat de Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii rețelei de magazine de bricolaj Dedeman, a achiziționat o participație de 5% într-o afacere antreprenorială românească de inginerie și tehnologie, Simtel Team.
Ecosistem blockchain - criptomonede
Foto: Societe Generale

Ce este stablecoin, criptomoneda la care se uită băncile centrale

de F.B. HotNews.ro
Universul blockchain este destul de mare. Pe lângă vestitele criptomonede Bitcoin, Ethereum sau Cardano și NFT-uri mai există unele denumite stablecoin, care au început să fie recent folosite de marile bănci comerciale și la care se uită chiar băncile centrale. Cei care fac tranzacții frecvente cu criptomonede știu de USD-T, de exemplu.
Mesaj inselator al campaniei de frauda
Foto: Bitdefender

Hackerii mizează pe popularitatea Bitcoin și a lui Elon Musk în cea mai nouă campanie de fraudă, avertizează Bitdefender

de Vlad Barza HotNews.ro
Înșelătoriile cu criptomonede s-au dovedit a fi scheme eficiente de inginerie socială care păcălesc victimele cu milioane de dolari în fiecare an. Atacatorii informatici au conceput în lunile mai și iunie noi campanii de spam menite să înșele oamenii mizând pe iluzia îmbogățirii rapide prin criptomonede și folosindu-se abuziv de numele lui Elon Musk, avertizează cercetătorii Bitdefender.
Porsche Macan
Foto: Porsche

Porsche este investigată în Germania pentru posibile date incorecte legate de consum

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 10 Iun 2021 Economie | Auto
Autoritatea germană KBA a deschis o anchetă împotriva Porsche suspectând posibile date incorecte privind consumul unor mașini pe benzină, scrie Reuters. Porsche spune că nu există neconformități la marea parte a vehiculelor și că numărul de mașini afectate a fost de cel mult sub 1% din flota totală.
fakepath\Balasa
Foto: Hotnews

„Antreprenorii sunt niște călugări capitaliști” - Interviu cu românul care a creat Basmo, aplicația care a atras investiții de 750.000 de euro ce te ajută să citești mai inteligent

de Constantin Pescaru HotNews.ro
Românii nu prea citesc - însă există o nișă de pasionați avizi de lectură, care e mai activă decât ne-am putea imagina. Iar printre inițiativele de încurajare a acestei activități care ne hrănește mintea și sufletul se numără și aplicația Basmo, care mai are un rol: acela de a ne ajuta să citim mai inteligent.
Demisie de la locul de munca
Foto: Sin See Ho / Alamy / Profimedia Images

De la șomaj record la record de demisii în SUA / Camera de comerț descrie o „urgență economică națională” după ce oamenii nu vor să se mai întoarcă la birou

de S.J. HotNews.ro
Joi, 10 Iun 2021 Economie | Companii
Numărul de locuri de muncă vacante în Statele Unite a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani în luna aprilie, a anunțat Departamentul american al muncii, relatează Business Insider.
Dumitru Laurentiu Andrei
Foto: mfinante.ro

Un secretar de stat din Finanțe, Dumitru Laurențiu Andrei, a fost eliberat din funcție la cererea sa

de F.B. HotNews.ro
Dumitru Laurențiu Andrei, numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor în ianuarie, a fost eliberat din funcție la cererea sa. El fusese anterior director general adjunct la Direcția de trezorerie din Ministerul Finanțelor și membru al boardului Imprimeriei Naționale și lucra în Minister din 1999. În teorie, în astfel de cazuri el revine pe poziția anterioară, adică director general adjunct. Totuși, la un moment dat, prin instituție se vorbea despre faptul că ar urma să plece în privat.
Sediul al Facebook
Foto: Askar Karimullin, Dreamstime.com

Facebook va permite mai multor angajați să lucreze de acasă. Mark Zuckerberg spune că va lucra de la distanță cel puțin jumătate din timp anul viitor

de Vlad Barza HotNews.ro
Facebook va permite unui număr mai mare de angajați să lucreze exclusiv de la distanță dacă vor solicita acest lucru, anunțul fiind în contradicție cu politica altor companii tech care vor ca un număr mare de angajați să revină la birou din toamnă. Mark Zuckerberg spune că a decis ca anul viitor să lucreze de acasă cel puțin jumătate din timp.
Constructii locuinte
Foto: Hotnews

Numărul locuințelor date în folosință, în scădere ușoară în primul trimestru

de DP HotNews.ro
Numărul locuințelor date în folosință în primul trimestru al anului în curs s-a ridicat la 14.302, cu 617 mai puține față de perioada corespunzătoare din 2020, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS), citat de Agerpres. Cele mai multe locuințe au fost construite în mediul urban (60,7%), iar de semnalat ar fi faptul că a crescut numărul de locuințe construite din fonduri publice.
Florian Neagu, director in BNR
Foto: Hotnews

Finanțările ecologice: Nicio bancă nu a derulat exerciții de testare la stres pentru riscul climatic (raport)

de DP HotNews.ro
Toată lumea vorbește în prezent despre „finanțări ecologice”. Despre cât de etic e să dai credite unei firme care poluează, de pildă? În străinătate, investitorii instituționali (fondurile de pensii, municipalitățile, etc) preferă să investească acolo unde respectiva investiție generează, de asemenea, randamente ecologice sau sociale. Unul din motive ține și de efectul de imagine: cei care se implică în finanțarea ecologică atrag atenția: Suntem printre băieții buni!

Appraisal & Valuation, din piața de evaluări, va veni la BVB

de F.B. HotNews.ro
Appraisal & Valuation SA, firmă din piața de evaluări, va deveni prima companie de evaluare din Romania listată la Bursa de Valori București (BVB), conform unui comunicat de presă. A încheiat un acord cu TradeVille pentru intermedierea finanțărilor la bursă.
Ransomware
Foto: Audiohead, Dreamstime.com

Producătorul de carne JBS a plătit 11 milioane de dolari răscumpărare către hackeri

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 10 Iun 2021 Actualitate | Esențial
​Producătorul de carne JBS a spus că a plătit hackerilor 11 milioane dolari, după ce un atac cibernetic de tip ransomware i-a afectat grav operațiunile. FBI și Guvernul SUA au spus în repetate rânduri că NU trebuie plătită răscumpărarea, fiindcă infractorii vor fi tot mai motivați să inițieze noi atacuri. Foarte recent compania Colonial Pipeline a plătit aproape 5 milioane dolari răscumpărare.
UiPath
Foto: Facebook

Rezultate UiPath: Au crescut veniturile, dar rămâne pe pierderi nete

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 9 Iun 2021 Economie | IT
Compania IT româno-americană UiPath, listată la Bursa de la New York, și-a publicat rezultatele financiare pe perioada februarie-aprilie 2021, primul trimestru al anului său fiscal 2022. În cele 3 luni, UiPath a avut venituri de 186,2 milioane de dolari, în creștere cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Fonduri
Foto: Pixabay

Guvernul a adoptat OUG de mutare a bugetului de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru plăți

de CZ HotNews.ro
Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență prin care Ministerul Economiei va desființa Măsura 3- investiții și va muta tot bugetul rămas către Măsura 2, pentru a mai plăti din granturile de capital de lucru de câte 50.000-150.000 de euro pentru firme.
Copiii care ies de la scoala
Foto: Hotnews

Cîțu vrea creșterea alocațiilor pentru copii, dar nu anul acesta: Vreau să venim din 2023 cu o formulă predictibilă

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 9 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul va bloca prin Ordonanță de Urgență creșterea alocațiilor pentru copii în acest an, în cazul în care partidele de opoziție vor contesta la Curtea Constituțională amânarea majorării. Anul trecut, Guvernul Orban, din care făcea parte și Florin Cîțu ca ministru al finanțelor, a decis prin OUG creșterea eșalonată a alocațiilor, următoarea majorare fiind prevăzută pentru 1 iulie cu 20%. Acum, actul normativ privind creșterea treptată se află în Parlament, însă Florin Cîțu dorește amânarea acestor creșteri treptate decise anul trecut. „Au fost propuse într-un context al epidemiei de anul trecut, anul acesta vorbim de un alt context", a spus premierul întrebat miercuri despre această răzgândire.
Intr-o uzina Renault
Foto: Renault

Renault combină activitatea a trei uzine din nordul Franței pentru a crea un pol industrial care să producă 400.000 de mașini electrice pe an

de Vlad Barza HotNews.ro
​Renault Group și reprezentanții sindicatelor au semnat un acord care a dat naștere Renault ElectriCity, o nouă entitate juridică ce reunește trei fabrici din nordul Franței. ”Cu ambiția de a produce 400.000 de vehicule pe an, Renault ElectriCity va fi cel mai important și competitiv centru de producție al vehiculelor electrice din Europa”, spun cei de la Renault. Uzinele vor fi grupate începând cu 1 ianuarie 2022, vor fi salvate 5.000 de locuri de muncă și vor fi create 700 de noi locuri între 2022 și 2024.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Reorganizarea Ministerului Finanțelor începe cu o amânare. Preluarea Direcției de soluționare a contestațiilor de la ANAF mai așteaptă câteva luni - DOCUMENT

de F.B. HotNews.ro
Ministerul Finanțelor pregătise un proiect de reorganizare în cadrul căruia, printre altele, se prevedea preluarea Direcției de soluționare a contestațiilor de la ANAF, mai ales că era obligată instituția să facă asta prin Legea 295/2020. Cum termenul de 6 luni pentru a duce la îndeplinire acest lucru expiră, instituția a pregătit un proiect prin care amână termenul pentru 1 octombrie.
Scenarii pentru schimbarea climatica in Romania
Foto: Hotnews

Ce ne așteaptă din punct de vedere climatic până la finalul secolului în România: o reducere cu până la 80% a stratului de zăpadă și „coșmar climatic” privind valurile de căldură

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 9 Iun 2021 Actualitate | Mediu
În scenariul pesimist, la sfârșitul secolului vom avea în România un coșmar climatic din punct de vedere al valurilor de căldură din vară, conform declarațiilor Roxanei Bojariu, cercetător științific. De asemenea, iarna vom avea o reducere cu până la 80% a stratului de zăpadă și mai puține zile de schi. Acum avem o intensitate a precipitațiilor crescută și pentru intervale scurte de timp, dar va continua acest semnal pe măsură ce schimbarea climei devine din ce în ce mai puternică. Potrivit acesteia, în loc să limităm cumva efectele creșterii intensității precipitațiilor, noi prin defrișările pe munte amplificăm aceste efecte.
Fonduri firme
Foto: Pixabay

Fond de investiții românesc pentru finanțarea startup-urilor IT

de CZ HotNews.ro
Antreprenorii români pot obține finanțări de capital de risc dintr-un fond de investiții lansat în anul 2021 de omul de afaceri Mihai Ivașcu. Ulpia Ventures a anunțat, miercuri, că a acordat deja o investiție de 250.000 euro unui startup IT românesc.
Fastly
Foto: Monticelllo, Dreamstime.com

Cine este Fastly, compania răspunzătoare pentru ”pana” globală care a afectat marți o mulțime de site-uri mari

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, în jurul prânzului, zeci de site-uri și platforme web nu au mai putut fi accesate timp de o oră, iar de vină nu a fost apariția unui atac cibernetic, ci o problemă de configurare la o companie ce furnizează servicii de cloud, o companie numită Fastly. Incidentul pune multă lume pe gânduri și arată că modelul rețelelor de distribuție de conținut este sensibil, dar este și foarte necesar pentru ca paginile web să se încarce rapid.
Radu Burnete
Foto: Concordia

Minusurile proiectului privind pensionare (confederație patronală)

de DP HotNews.ro
Miercuri, 9 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul în mediul public, binevenit în intențiile sale, are câteva prevederi neclare ce ridică probleme de aplicare pentru mediul privat, arată reprezentanții Confederației Patronale Concordia. Este vorba de posibilitatea pensionării până la 70 de ani la cererea angajaților, respectiv acordul angajatorului. Această măsură are nevoie de un cadru mai clar și precis, altfel va genera multă impredictibilitate pentru angajatori pentru că, în ciuda intenției legiuitorului, nu este clar unde intervine acordul angajatorului. Factorul de instabilitate generat este accentuat de prevederea potrivit căreia angajatul poate reveni oricând asupra deciziei de continuare a activității până la 70 de ani, se precizează într-un comunicat transmis miercuri.
El Salvador a devenit prima tara din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plata
Foto: Millenium / Alamy / Profimedia Images

Premieră mondială: Bitcoin a fost adoptat ca mijloc de plată oficial în El Salvador / Rezidenții vor putea să desfășoare orice fel de tranzacție cu criptomoneda

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 9 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată, relatează CNBC. ​
Masini Yango
Foto: Hotnews

Rușii de la Yango s-au retras din București cu pierderi de 300.000 euro. Bolt, peste Uber, în România, și în pandemie

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Compania de transport urban în sistem ride-hailing Yango a avut, în România, pierderi de circa 300.000 de euro în anul 2020. Rușii s-au retras din București plângându-se de legislația românească din transportul alternativ, care fusese introdusă spre finalul lui 2019, dar Uber și Bolt au făcut profit la noi în țară.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Daniel Dăianu, despre PNRR: Regret că programul de irigații nu a avut câștig de cauză la Bruxelles. Putea fi prezentat mai bine/ PNRR, adevăr și neadevăr

de Florin Barbuta HotNews.ro
Trebuia să fie mai multă transparență (la crearea PNRR n.r.) și regret, de pildă, că programul de irigații nu a avut câștig de cauza la Bruxelles, mai ales ca putea fi prezentat mai bine în conexiune cu amenajarea teritoriului și managementul resurselor de apă, susține profesorul Daniel Dăianu, într-o poziție transmisă în urma unei întrebări a HotNews.ro. Potrivit acestuia, când avem mulți oameni care nu au acces curent la rețele de încălzire și de apă, când infrastructura medicală și de educație publică este foarte precară, cu drumuri care nu leagă regiunile țării între ele, nu poți să visezi la stele numai, spune Dăianu, referindu-se la faptul că sunt persoane care cer axarea PNRR pe digitalizare. Potrivit acestuia, realitatea României obligă să te ocupi de problema subdezvoltării, a inegalităților interne, de educație și sănătate publică.
Sigla Renault
Foto: Renault

Grupul Renault a fost pus sub acuzare în Franța pentru că ar fi încercat să înșele testele de emisii

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 9 Iun 2021 Economie | Auto
​Renault a fost pusă sub acuzare în Franța în scandalul fraudei cunoscute sub numele Dieselgate, relansând în Hexagon o temă care a fost discutată ani de zile și viza și companii precum Peugeot-Citroën, Volkswagen și Fiat-Chrysler. Renault a negat că ar fi comis vreo ilegalitate. Reamintim că Volkswagen a recunoscut în 2015 că a trucat software-ul motoarelor pentru a înșela testele de emisii ale motoarelor diesel în SUA, un scandal care a costat grupul mai mult de 30 de miliarde de euro.
Citu si ministri
Foto: Guvernul Romaniei

Care este prețul corect al cloud-ului guvernamental? România a pus în PNRR 500 de milioane de euro, cum e în alte țări / Despre proiect, pro și contra

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 9 Iun 2021 Economie | Telecom
500 de milioane de euro a alocat Guvernul Cîțu prin PNRR pentru realizarea unui cloud guvernamental, o infrastructură IT prin care toate ministerele și agențiile ar urma să fie legate într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă. Despre controversatul proiect de cloud guvernamental se vorbește din guvernarea PSD, doar că atunci, în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă, costurile erau estimate la 45 milioane euro. Premierul Cîțu spune că noua sumă a fost stabilită de specialiști, iar anexele la PNRR arată și despre cine e vorba: Serviciul de Telecomunicații Speciale.
  • Vezi în articol de ce costă atât, ce beneficii ar aduce, cum au făcut alte țări și ce spun experții din industrie.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Mutarea bugetului Măsurii 3 la Măsura 2 intră miercuri în Guvern, spre aprobare. Până unde vor ajunge plățile

de CZ HotNews.ro
Ministerul Economiei a anunțat că miercuri va intra în ședința de guvern, spre aprobare, proiectul de ordonanță de urgență despre care spune că îi permite să mute la Măsura 2 și restul de buget rămas de la Măsura 3 și a precizat și până la ce număr de ordine RUE va ajunge astfel cu plățile, orientativ.
Cartele SIM
Foto: http://pngimg.com

Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul revine, după asasinatul cu bombă de la Arad: Ministrul Justiției vrea să găsească urgent o soluție constituțională

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 8 Iun 2021 Economie | Telecom
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat marți că ar trebui reanalizată foarte serios soluția referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin, după recentul asasinat cu bombă de la Arad, dar și după o nouă amenințare cu bomba la Curtea de Apel București. "O să propun această chestiune pentru că din păcate sunt tot mai multe situații în care oameni certați cu legea se folosesc de acest mijloc. Este un subiect pe care-l am pe agendă printre priorități. Ar trebui să vedem care este soluția legală, constituțională, astfel încât să se poată.", a spus acesta.
Krivoi Rog
Foto: Kiev Post
 documente
(08 Iun 2021) PDF, 199KB

Vânzarea participației României la combinatul Krivoi Rog va fi discutată în ședința de Guvern / Ministerul Economiei acuză conducerea combinatului de atitudine ostilă față de personalul român

de C.P. HotNews.ro
Marți, 8 Iun 2021 Economie | Companii
Ministerul Economiei a elaborat un memorandum privind identificarea unei soluții pentru vânzarea/valorificarea participației României de pe platforma CIM Krivoi Rog cu toate drepturile și obligațiile aferente. Memorandumul se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri. Memorandumul prevede abrogarea Legii 95/1993 privind continuarea participării României la construirea combinatului și asigurarea resurselor de finanțare necesare.
Mihai Bordeanu
Foto: Groupe Renault

Mihai Bordeanu, noul președinte ACAROM

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Mihai Bordeanu, directorul general al Dacia, a fost ales președinte al ACAROM începând cu 4 Iunie 2021. ACAROM este Asociația Constructorilor de Automobile din România. Pe lângă interesele contructorului Dacia, lui Mihai Bordeanu îi revine și sarcina să reprezinte alte aproximativ 170 de companii din industria auto românească. Acestea generează o cifra de afaceri de peste 14 miliarde Euro și asigură peste 113.000 locuri de muncă. Aproximativ 21% din exportul total al României este produs de companiile pe care ACAROM le reprezintă.
Guvernul Citu
Foto: Guvern
 documente
(08 Iun 2021) PDF, 664KB

Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat ajunge pe masa Guvernului / Oricine poate ieși la pensie la 70 ani, dacă dorește - DOCUMENT

de C.P. HotNews.ro
Marți, 8 Iun 2021 Economie | Companii
După o întârziere de trei luni, proiectul de lege care reglementează opțiunea de a te pensiona la 70 de ani și care interzice cumulul pensiei cu salariul pentru cei care lucrează la stat a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului. Actul normativ prevede posibilitatea ca cei care îndeplinesc condițiile de pensionare în sistemul public de pensii, inclusiv pensiile de serviciu, sau ai sistemului pensiilor militare de stat, de a exercita opțiunea între continuarea activității și încetarea raportului de serviciu. De asemenea, și cei care sunt deja pensionari trebuie să aleagă.
Angajat HoReCa
Foto: Dreamstime.com

Acum, altă problemă pentru patronii HoReCa: Lucrătorii români pleacă în străinătate

de CZ HotNews.ro
Firmele din România ezită încă să facă angajări, de teama unui val patru al pandemiei COVID-19, după cum arăta un sondaj recent, dar acum patronii din HoReCa au, de fapt, altă problemă: lucrătorii români pleacă în străinătate și antreprenorii nu mai au cine să relanseze afacerile din țară.
Economia a crescut peste asteptari in primul trimestru
Foto: sxc.hu

Economiștii revizuiesc în creștere prognoza de creștere economică în acest an la circa 7%

de DP HotNews.ro
BRD arată într-un raport publicat marți că a revizuit în creștere prognoza de creștere a PIB din acest an la 7%, precizând că performanța PIB din primul trimestru vine în mare parte ca rezultat al efectelor de bază statistice și mai puțin datorată fundamentelor economice. BCR, în alt raport publicat tot marți, vorbește despre o creștere a PIB de + 6,7% în 2021 și + 4,5% în 2022, iar economistul șef al Raiffeisen Bank spune că România e printre foarte puținele țări care au reușit deja să recupereze căderea din pandemie.
Mugur Isarescu
Foto: Facebook

VIDEO În prima ieșire publică după mai bine de un an, Guvernatorul BNR nu a dorit să comenteze angajarea Vioricăi Dăncilă. Isărescu a vorbit despre importanța schimbărilor climatice pentru economie și sistemul bancar

de DP HotNews.ro
Marți, 8 Iun 2021 Actualitate | Esențial
​Cea mai recentă ieșire publică a Guvernatorului BNR a fost în februarie 2020, înainte de declanșarea stării. Marți, Isărescu a fost prezent la o conferință organizată cu ocazia prezentării Raportului CNSM pentru sprijinirea finanțării verzi. ”Noi teme încep să fie tot mai mult în atenția băncilor centrale - recalibrări ale strategiilor de politică monetara, impactul schimbărilor climatice și al digitalizării asupra economiei, monedele și activele digitale, promovarea diversității și a sustenabilității. Ele nu sunt tratate încă unitar nici în universități, nici în cercurile de specialitate. Controversele în aceste domenii sunt deseori aprinse”, a spus Isărescu. La final, întrebat de reporterul HotNews despre angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR, Guvernatorul nu a dorit să comenteze în niciun fel.

Concordia, despre PNRR: Sectoare importante nu au fost consultate. Pe energie s-a constatat lipsa unor foi de parcurs/ Sistemul de taxare pentru traficul greu trebuie să aibă și stimulente

de F.B. HotNews.ro
Sectoare importante de activitate nu au fost consultate și nu a existat un proces transparent de propunere și selecție pentru proiectele de investiții incluse în PNRR, conform unui comunicat al confederației patronale Concordia, care reprezintă industriile automotive, energie și utilități, financiar-bancar, hotelier, IT, retail, transport.
Jeff Bezos, CEO-ul si fondatorul Amazon
Foto: Annegret Hilse-Sven Simon / AFP / Profimedia Images

Amazon ar putea scăpa complet de noul impozit pe profitul multinaționalelor convenit la summitul G7

de S.J. HotNews.ro
Marți, 8 Iun 2021 Economie | Companii
Amazon ar putea evita complet noul impozit istoric convenit de statele membre G7 pentru multinaționale, relatează Business Insider.
Conducte de gaze
Foto: AGERPRES

Mai multe ONG-uri europene de mediu cer excluderea gazului din mecanismul de finanțare pentru Proiecte de interes comun

de C.P. HotNews.ro
Marți, 8 Iun 2021 Economie | Energie
Organizațiile de mediu din mai multe țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, au trimis reprezentanților Consiliului Uniunii Europene o declarație comună prin care se opun reintroducerii proiectelor pe bază de gaze fosile ca Proiecte de interes comun. Scrisoarea vine după ce Guvernele țărilor ECE au transmis suportul lor pentru proiectele de infrastructură de gaze. Declarația celor 50 de ONG-uri de mediu a fost transmisă în contextul în care miniștrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se vor întâlni pe 11 Iunie, în Luxemburg, potrivit Greenpeace România.
Amazon
Foto: Jevanto | Dreamstime.com

Amazon va investi 2,5 miliarde euro în centre de date în Spania

de Vlad Barza HotNews.ro
Amazon a anunțat că va investi 2,5 miliarde euro pentru construcția unor centre de date în regiunea Aragon din Spania. Amazon are 12.000 de angajați în Spania, țară unde a investit 6,8 miliarde euro în ultimii zece ani.
Dragos Anastasiu, Presedintele camerei de comert romano-germane
Foto: Hotnews

Măsura 2: Dragoș Anastasiu reclamă posibila distorsionare a pieței prin plățile întârziate

de CZ HotNews.ro
Antreprenorul Dragoș Anastasiu, cunoscut pentru afaceri în turism și transporturi ca Eurolines România și Green Village, consideră că decalajul cu care Ministerul Economiei plătește firmele beneficiare ale Măsurii 2 de ajutoare de stat COVID poate crea distorsiuni în piață, afectând libera concurență.
Centru de date
Foto: Suprijono Suharjoto, Dreamstime.com

Pană globală pe internet - Mai multe site-uri mari nu au mai putut fi accesate

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 8 Iun 2021 Economie | IT
Milioane de oameni au avut dificultăți în a accesa site-uri ale unor publicații importante, dar și site-uri guvernamentale, în mai multe țări ale lumii, inclusiv în România. Din jurul orei 13.00 se afișa un mesaj de tipul "Error 503 Service Unavailable" sau "Connection Failure".”. Problema a fost raportată de publicații precum CNN, BBC și AFP. Problema pare să provină de la furnizorul de servicii de cloud Fastly și s-a rezolvat în jurul orei 14.00.
Scanarea unui certificat digital covid
Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Cum vei putea obține certificatul digital COVID. Aplicația IT va fi gata până la 1 iulie, spune șeful STS

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 8 Iun 2021 Economie | Telecom
Platforma privind certificatele digitale COVID, care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană, implementată în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), va fi finalizată până la data de 1 iulie a acestui an, a declarat, marți, directorul Serviciului, Ionel-Sorin Bălan. Certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane: cele vaccinate împotriva COVID-19, cele care au trecut recent prin boală și cele care au un test PCR negativ.
Moneda 50 de bani - Campionatul european de fotbal
Foto: BNR

BNR va lansa o monedă dedicată Campionatului European de Fotbal 2020. Cum se poate achiziționa

de F.B. HotNews.ro
Banca Națională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic o monedă din alamă pentru colecționare cu tema Campionatul European de Fotbal 2020, conform unui comunicat de presă al instituției.
Bursa de Valori București
Foto: Hotnews

​Antreprenorii care vor să listeze acțiuni sau obligațiuni la BVB vor fi scutiți de 250 lei: plata tarifului de procesare la listarea primului instrument

de F.B. HotNews.ro
Dacă un antreprenor va dori să facă o listare la Bursa de Valori București (BVB), adică să-și finanțeze afacerea, va fi scutit de plata tarifului de procesare la primul instrument. Este vorba despre 250 lei. Acest lucru se va întâmpla de la 1 iulie 2021 și este vorba despre Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) al pieței de capital românești, conform BVB.
Plati in pilonul II
Foto: ASF

DOCUMENT Ce plăți s-au făcut în Pilonul II de pensii în primul trimestru din 2021: Mii de români au preferat să încaseze banii deodată, nu eșalonat

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 8 Iun 2021 Economie | Asigurari
Aproape 4.000 de români, participanți sau beneficiari ai Pilonului II de pensii, au încasat peste 64,4 milioane de lei în primul trimestru din acest an, 78% dintre aceștia preferând să primească banii deodată, nu eșalonat, arată datele prezentate marți de ASF. Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.
Fotbal
Foto: Manchester United

Investiții personale în fotbal: acțiuni, nu pariuri. 8 cluburi mari de fotbal la care poți deveni proprietar

de Florin Barbuta HotNews.ro
Ești pasionat de fotbal, urmărești meciurile și adori anumite echipe? Poți investi în acest sport dacă dorești asta. Nu ne referim la pariuri, ci la a deveni proprietar pe o bucățică din unele cluburi mari. Asta pentru că fotbalul nu înseamnă doar sport și pariuri. Sunt afaceri ca oricare altele. Unele cluburi de fotbal sunt listate pe piețele de capital. Ne referim aici la unele dintre cele mai mari și mai cunoscute, de la Manchester United, la Ajax. Evident, faci investiții, în general, pentru a-ți spori capitalul (prin creșterea valorii acțiunilor) și a primi dividende (bani pe care îi poți investi, ceea ce duce tot la creșterea capitalului).
Semiconductori din silicon
Foto: Massimo Brega, The Lighthouse / Sciencephoto / Profimedia Images

Un focar de COVID-19 din Taiwan ar putea agrava criza mondială de semiconductori

de S.J. HotNews.ro
Un focar de infecții cu COVID-19 la o fabrică din centrul Taiwanului a oprit temporar producția la una dintre cele mai mare companii de testare a semiconductorilor din lume în condițiile în care industria se confruntă deja cu o criză gravă a semiconductorilor, relatează Bloomberg.
Televizoare vechi
Foto: Vladimir Bazyuk, Dreamstime.com

Rabla pentru electrocasnice 2021 - Au fost aprobate peste 73.000 de vouchere în etapa a doua

de Vlad Barza HotNews.ro
Peste 73.000 de vouchere au fost aprobate în etapa a doua a Programului "Rabla pentru Electrocasnice" din acest an, iar lista cu solicitanții avizați a fost publicată, luni, pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Bugetul a fost epuizat în 35 de minute fiindcă etapa a doua conține aparatele de care oamenii sunt cel mai interesați: televizoare, laptop-uri și tablete. Ultima etapă, cea de-a treia, va începe pe data de 18 iunie, la ora 10:00, și vizează achiziția de aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.
Tim Cook la WWDC 2021
Foto: Captura YouTube

VIDEO Apple a anunțat mai multe noutăți la evenimentul WWDC. Cuvântul cheie este confidențialitate

de Vlad Barza HotNews.ro
Apple a anunțat la evenimentul anual al dezvoltatorilor noua versiune iOS 15 și o mulțime de noutăți care au în centru noțiunea de ”privacy” (confidențialitate). Mulți acuză Apple că a ajuns să controleze cu ”mână de fier” ecosistemul său, dar compania spune că le oferă user-ilor și mai mult control asupra informațiilor personale și date despre cine are acces la ele. Una dintre cele mai populare aplicații Apple, FaceTime, va putea în anumite condiții să fie folosită și de useri Android și Windows.
Gara de la Otopeni
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Trenurile Gara de Nord - Aeroport sunt folosite în medie de 600 de călători pe zi, spune ministrul Drulă

de Vlad Barza HotNews.ro
Trenurile care fac legătura între aeroportul Henri Coandă și Gara de Nord au ajuns la un trafic zilnic de 600 de călători, raportat la 10.000 de pasageri care tranzitează aeroportul, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, la Digi24. Între Gara de Nord și Aeroport trenurile circulă din decembrie 2020 și sunt 72 de garnituri pe zi. Trenurile circulă la o frecvență de 40 minute, dar ministrul promite că din decembrie cadența va fi de 30 de minute.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report Sistemul medical (documentar Recorder). Interviu cu Garry Kasparov. Planul elen numit „Operațiunea libertate albastră”. PNRR și impozitarea proprietăților. Legătura dintre „reforma pensiilor” și falimentul Pilonului 1

de DP HotNews.ro
Documentar RECORDER: Sistemul medical ● Garry Kasparov se teme de răzbunarea regimului Putin, dar nu este dispus să tacă: „Dacă vor să vină după mine, vor veni” ● Drulă oferă detalii despre noua rovinietă: pentru ce categorii de mașini se va aplica, cum va fi calculată și când va intra în vigoare ● Ferma ”Caprele Irinucăi” își închide porțile! Tânăra care a fondat afacerea renunță la toate animalele ● Atunci când credeți că știți ce vrea recrutorul…● Cum vrea Grecia să-i atragă pe turiști înapoi pe insule. Planul numit „Operațiunea libertate albastră” ● Adrian Vascu, Veridio: PNRR și impozitarea proprietăților ● Următoarea creștere a alocațiilor va fi de la 1 ianuarie 2022 – Ludovic Orban ● Registrul agresorilor sexuali ar trebui să fie funcțional până la sfârșitul lunii iunie ● Modificările induse de pandemie în alocarea banilor unei gospodării ● Care este legătura dintre „reforma pensiilor” din PNRR și falimentul Pilonului 1.
Dan Odobescu, patronul City Insurance
Foto: AGERPRES

DOCUMENT Motivele sancțiunilor dure ale ASF la City Insurance: Firma a raportat că deține milioane de euro într-o bancă străină, cu care nu ar fi avut, de fapt, raporturi contractuale

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 7 Iun 2021 Economie | Asigurari
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că City Insurance i-ar fi raportat încă din 2017 că deține disponibilități bănești la o societate bancară, sume necesare susținerii activității și îndeplinirii cerințelor legale, dar că în luna aprilie din acest an a aflat că între această bancă și societatea de asigurare nu ar fi existat raporturi contractuale, iar contul nu ar fi existat. Informațiile apar în decizia sancționării lui Renato Szilagyi, președintele directoratului City Insurance, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Vezi în articol și ce despăgubiri a plătit cu întârziere City în primul trimestru din 2021.
Daniel Dines_UiPath
Foto: Hotnews

Un antreprenor român din Germania a obținut o finanțare de 28,5 de milioane euro de la un grup de investitori, printre care și miliardarul Daniel Dines

de CZ HotNews.ro
Un antreprenor român a lansat, anul trecut, în Germania, alături de doi asociați, un startup de servicii medicale asistate de tehnologie digitală, iar acum a obținut o finanțare de capital de risc de 28,5 milioane de euro din partea unor fonduri de investiții și investitori individuali, printre care se numără și miliardarul român Daniel Dines, fondator al companiei IT UiPath.
Ceramica romaneasca
Foto: Dreamstime.com

Se propune un „certificat DOR”, pentru a garanta produse „de origine românească”

de CZ HotNews.ro
Producătorii români ar putea beneficia de un așa-numit certificat DOR, care să garanteze că marfa lor este de origine românească, prin proveniența sa ori a materiilor prime din care este fabricată, potrivit unui proiect depus la Ministerul Agriculturii de managerii și antreprenorii din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR).
City Insurance
Foto: City Insurance

Atenționare de la FGA, care a preluat conducerea temporară la City Insurance: Toate cererile de daune trebuie adresate direct firmei de asigurări

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care a fost numit recent administrator temporar la City Insurance, timp de 4 luni, a atenționat luni că orice solicitare (cerere de deschidere dosar de daună ori cereri de despăgubiri) care vizează acest asigurător trebuie adresată direct acestei societăți, în caz contrar acestea riscând să nu fie analizate. FGA subliniază că rolul său este de a restabili situația financiară a asigurătorului și asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității.
tazz by eMAG
Foto: Hotnews

Investiții de 5,3 milioane euro în aplicația de livrări tazz by eMAG, în 2020

de CZ HotNews.ro
Aplicația de livrări tazz by eMAG, deținută majoritar de compania românească de comerț online, a făcut investiții de 26 de milioane de lei (circa 5,3 milioane de euro) în anul 2020, potrivit unui comunicat transmis, luni, StartupCafe.ro.
Studiu e-commerce InsightOut Romania 2021 pentru magazinele online de carti
Foto: Hotnews

Ce magazine online de cărți au cea mai activă prezență digitală. Studiu e-commerce Romania, 2021.

de Redacția StartupCafe.ro
Comerțul electronic cu cărți este un segment în care sunt prezente doar magazine online românești, potrivit studiului InsightOut 2021 care analizează magazinele de e-commerce cu cea mai activă și matură prezență digitală din Romania.
Idei afaceri Romania
Foto: Dreamstime.com

​LISTA 2021. Idei de afaceri HoReCa, în România: De la Vocea clientului la platforma online prin care firmele găsesc bucătari

de CZ HotNews.ro
O serie de idei de afaceri românești din domeniul restaurantelor și hotelurilor au absolvit acceleratorul de afaceri HoReCa Business Accelerator 2021 - cohorta a doua, printre acestea numărându-se un soft prin care restaurantele primesc reacții de la clienți, precum și o platformă online prin care firmele recrutează bucătari cu experiență pentru anumite proiecte gastronomice.
Logo Apple
Foto: Max421, Dreamstime.com

Ce va prezenta Apple la conferința anuală a dezvoltatorilor WWDC

de Vlad Barza HotNews.ro
​Luni începe WWDC, conferința anuală a dezvoltatorilor Apple, iar anul acesta se va ține tot online, dar pe parcursul a cinci zile vor fi peste 200 de prezentări pe tema diverselor aplicații și tehnologii. Conferința vine într-un moment tensionat pentru Apple, când tot mai mulți dezvoltatori consideră controversat comisionul de 30% din App Store. Dintre noutățile ce vor fi anunțate, cele mai multe vor fi pe partea software, pentru aproape toate gadget-urile companiei, dar sunt așteptate și noutăți de natură hardware.
China
Foto: Needpix.com

China îmbătrânește înainte sa devină bogată. Japonia și Coreea de Sud au început să îmbătrânească rapid când persoanele erau de trei ori mai bogate

de F.B. HotNews.ro
Cu mai puțini muncitori contribuind la sistemul public de pensii și un număr mai mare al seniorilor, cetățenii chinezi își fac griji de ceea ce va aduce viața după pensionare pentru generațiile viitoare, scrie South China Morning Post, într-un material ceva mai amplu. Citând un economist, China va deveni bătrână înainte să ajungă bogată, având în vedere că ponderea populației îmbătrânite în China este la nivelul Japoniei din 1992 și Coreei de Sud în 2015. Diferența este dată de faptul că Japonia și Coreea de Sud au început să îmbătrânească rapid când persoanele erau de trei ori mai bogate.
Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP
Foto: MFP

Românii pot împrumuta statul de luni, prin noile emisiuni Tezaur la dobânzi de 2,95%, 3,35% și 3,65%

de F.B. HotNews.ro
​Programul Tezaur continuă și în luna iunie cu trei emisiuni pe 1, 3 și 5 ani la dobânzi de 2,95%, 3,35% și 3,65% pe an. Dobânzile pe 1 și 3 ani sunt similare cu cele din luna mai. În ceea ce privește cea pe 5 ani, de precizat că în mai nu a existat. Totuși, dobânda este mai mică decât în aprilie.
Radu Craciun
Foto: Hotnews

Radu Crăciun: ​Bursa ofera idei pentru marile spitale de stat

de DP HotNews.ro
“Spitalele nu trebuie facute cost-eficiente ca fabricile” spunea un domn Secretar de stat. O afirmatie extrem de riscanta, pentru care cred ca nici macar pandemia nu poate oferi o scuza, scrie Radu Crăciun pe blogul personal. Pentru ca, fara un mare efort, ne putem aminti numeroase exemple de risipa a banilor publici in spitale, incluzand echipamente de sute de mii de euro care au stat neutilizate cu anii, sectii noi scumpe care nu serveau scopului pentru care fusesera create sau contracte supraevaluate acordate pe criterii netransparente. Si lista ar putea continua.
Nayib Bukele
Foto: Wikipedia

Bitcoin: El Salvador intenționează să adopte criptomoneda ca mijloc legal de plată /Dacă planul va fi aprobat de congres, țara ar fi prima din lume care adoptă oficial moneda digitală

de DP HotNews.ro
Duminică, 6 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Nayib Bukele, președintele micului stat El Salvador din America Centrală, spune că va legaliza Bitcoin ca mijloc de plată în țară, statul devenind astfel primul din lume care legalizează Bitcoin și ar circula alături de moneda oficială, dolarul american, potrivit BBC. Nayib Bukele spune că Bitcoin va facilita trimiterea acasă a banilor câștigați de cei peste două milioane de salvadorieni care lucrează în străinătate. „Pe termen scurt, acest lucru va genera locuri de muncă și va contribui la creșterea incluziunii financiare”, a declarat Bukele la o conferință în Florida, adăugând că ar putea stimula și investițiile în țară.
Nasterile s-au imputinat în pandemie
Foto: sxc.hu

Un copil din trei se naște în afara căsătoriei, iar numărul cererilor de a deveni mame venite dinspre femei singure s-a triplat în ultimul an. Schimbările dramatice din 1960-2020 din Europa

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 5 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Raluca S. Este șefă la resurse umane într-o multinațională. A terminat Filologia și Psihologia, nu are partener serios, iar pandemia i-a cam dat viața peste cap. ”Mi-am dat seama, după perioada de lockdown cât de multe aș avea de oferit unui copil. Nu vreau să mă căsătoresc, vreau pur și simplu să fac un copil. Din fericire, am găsit clinica potrivită cu ajutorul căreia sper să devin mamă”, spune Raluca. Numărul cererilor de a deveni mame venite dinspre femei singure s-a triplat în ultimul an, confirmă reprezentanții clinicilor de specialitate. La noi, potrivit datelor oficiale, un copil din trei este adus pe lume în afara căsătoriei.
Rishi Sunak
Foto: Tolga Alkmen / PA Images / Profimedia

Acord istoric al G7 pentru impozitarea companiilor multinaționale, anunță ministrul britanic de Finanțe

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 5 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Grupul celor G7 a ajuns la un acord "istoric" privind impozitarea companiilor multinaționale, a declarat ministrul britanic al Finanțelor, Rishi Sunak, citat de BBC și news.ro. Miniștrii de finanțe reuniți la Londra au fost de acord să se angajeze la principiul unei cote minime a impozitului pe profit de 15%. Giganții tehnologici precum Amazon și Google ar putea fi printre companiile afectate. Măsura ar putea duce la fluxuri de miliarde de dolari către guverne pentru a achita datoriile suportate în timpul crizei Covid.
bancnote si monede euro
Foto: Dreamstime.com

Măsura 2: Doar 20 de firme au fost plătite în ultima săptămână. Măsura 3, eliminată din situația la zi

de CZ HotNews.ro
Vineri, 4 Iun 2021 Economie | EuROfonduri
Doar 20 de firme au mai fost plătite din granturile de capital de lucru de la Măsura 2 de sprijin COVID, în ultima săptămână. Măsura 3 a fost scoasă total și din situația la zi a ajutoarelor de stat publicată, vineri, de Ministerul Economiei.
Fonduri europene 2021
Foto: Dreamstime.com

Fonduri europene 2021: Max. 350.000 Euro - 1,5 milioane Euro pentru fermierii din România. Ghidul de finanțare propus

de CZ HotNews.ro
Vineri, 4 Iun 2021 Economie | EuROfonduri
Fermierii români vor putea obține noi fonduri europene, cu valori maximale de câte 350.000 de euro - 1,5 milioane de euro pe proiect, pentru achiziții de utilaje agricole, instalații pentru irigații și energie, amenajări, softuri specifice și altele, printr-o linie de finanțare care urmează să fie deschisă în semestrul al doilea al anului 2021.
Eric Stab
Foto: Agerpres

Șeful Engie România: Dacă românii ar reduce temperatura în casă iarna de la 23 la 21 de grade, ar economisi 15% din energie

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 4 Iun 2021 Economie | Energie
Temperatura optimă pentru sănătatea corpului este de 19 grade, susține directorul general al Engie România, Eric Stab. Acesta consideră că reducerea temperaturii în casă iarna de la 23 la 21 de grade ar însemna o economie de 15% din energia consumată. Eric Stab afirmă că românii consideră că temperatura optimă în timpul iernii, în casă, este de 23 de grade, în timp ce la nivel european, consumatorii spun că temperatura optimă este de 21 de grade.
Vladan Pekovic, CEO Telekom Romania
Foto: Telekom Romania

Telekom România Mobile (fostul Cosmote), amendată cu 15.000 de lei pentru refuzul portării unui număr de telefon. Compania nu era la prima abatere

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 4 Iun 2021 Economie | Telecom
Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) a fost amendată cu 15.000 de lei de către Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) pentru refuzul portării numărului de telefon. Compania nu era la prima abatere de acest gen, subliniază autoritatea. Au fost 16 acțiuni de control care au vizat și Orange, Vodafone și RCS&RDS, dar în cazul acestora nu au fost depistate nereguli.
Computer
Foto: Pixabay

Achiziție în IT-ul românesc: Softbinator cumpără 25% dintr-o firmă de recrutare tech

de CZ HotNews.ro
Vineri, 4 Iun 2021 Economie | IT
Softbinator Technologies, companie de product development, specializată în designul, dezvoltarea și lansarea de produse software pe piață, anunță, vineri, că intră în acționariatul TechMind, firmă de recrutare specializată pe domeniul tech, prin achiziționarea a 25% dintre acțiuni.
Dan Odobescu, patronul City Insurance
Foto: AGERPRES

Sancțiuni dure aplicate de ASF la City Insurance, liderul RCA: Amenzi de aproape 11 milioane de lei. Fondul de Garantare a preluat temporar conducerea asigurătorului

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 4 Iun 2021 Economie | Asigurari
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat vineri sancțiuni dure pentru City Insurance, liderul pieței RCA din România, în urma controalelor efectuate la acest asigurător. Membrii directoratului și ai Consiliului de supraveghere ai societății au primit amenzi cumulate de 8 milioane de lei și li s-au retras autorizațiile, iar firma a fost amendată cu peste 2,9 milioane de lei cu obligația de a veni cu un plan de redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital. În plus, Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat temporar conducerea asigurătorului.
Glovo
Foto: Hotnews

Glovo România în pandemie: Veniturile i-au crescut de 5 ori, dar tot pe pierdere a fost

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Vineri, 4 Iun 2021 Economie | IT
Aplicația de livrări Glovo a avut în anul 2020, pe fondul pandemiei COVID-19, venituri de peste 5 ori mai mari decât în anul 2019, dar afacerile românești ale startup-ului spaniol au fost tot pe pierdere. În România, startup-ul spaniol este prezent de 3 ani, prin firma locală Glovoappro SRL, din București.
PNRR-licitatia-5G
Foto: Hotnews

PNRR: Guvernul ia în calcul să acorde licențele 5G abia în 2023. Miza: Peste 500 milioane de euro la bugetul de stat

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 4 Iun 2021 Economie | Telecom
Intrarea în vigoare a legii securității rețelelor 5G, care ar putea exclude chinezii de la Huawei din rețelele de comunicații din România, este estimată abia pentru primul trimestru din 2022 în Planul Național de Redresare și Reziliență publicat de Guvern, fapt care ar împinge lansarea licitației 5G prin care statul ar putea încasa 530 milioane de euro în ultimul trimestru al anului viitor, iar acordarea efectivă a licențelor abia către trimestrul doi din 2023. Citește în articol de ce au fost puse termene atât de târzii și ce obstacole mai sunt în calea licitației 5G.
Masa de Paste
Foto: Tatiana Pinkasevich, Dreamstime.com

Sărbătorile pascale au dus vânzările din comerț la niveluri record. Economia a repornit și asta se vede și în dificultatea de a găsi forță de muncă

de DP HotNews.ro
Vineri, 4 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Vânzările cu amănuntul au înregistrat o creștere record în aprilie (38,4% față de aprilie 2020), potrivit datelor transmise vineri de Institutul Național de Statistică. Explicațiile sunt două: lumea a făcut în aprilie cumpărăturile de Paște (cel ortodox a căzut în 2 mai), cealaltă explicație fiind dată de efectul de bază: în aprilie anul trecut am avut lockdown, astfel că vânzările din comerț se prăbușiseră. Vânzările de combustibili au fost slabe în aprilie (scădere lunară de 5,7%), ceea ce sugerează că oamenii au respectat restricțiile de mobilitate, arată un raport al unei bănci comerciale. Vânzările on-line au crescut cu 23,3% , reflectând o schimbare permanentă a comportamentului de cumpărături. Înainte de declanșarea crizei coronei, creșterea vânzărilor on-line se situa într-o singură cifră.
United Airlines vrea sa achizitioneze avioane supersonice
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Corporate News: Noi avioane de pasageri supersonice pot apărea în acest deceniu pe cer

de A.Th.C. HotNews.ro
Vineri, 4 Iun 2021 Economie | Companii
United Airlines intenționează să transforme cerurile prietenoase în unele ultrarapide, achiziționând aeronave supersonice. Compania a anunțat joi că va cumpăra 15 avioane de la startup-ul Boom Supersonic, cu opțiune pentru încă 35 la un moment dat, informează CNBC.
Mount Nicholson este unul dintre cele mai exclusiviste proiecte imobiliare din Hong Kong
Foto: Anthony Wallace / AFP / Profimedia Images

Cel mai scump loc de parcare din lume tocmai s-a vândut pentru un preț astronomic

de S.J. HotNews.ro
Piața imobiliară din Hong Kong a stabilit un nou record, un loc de parcare din acest oraș fiind vândut pentru un preț astronomic, relatează Bloomberg.
Augustin Becquet (s) si Grégoire Vigroux (d)
Foto: Hotnews

Magazinul online de telefoane SH deschis la București, în pandemie, a fost cumpărat de o firmă franceză

de CZ HotNews.ro
Vineri, 4 Iun 2021 Economie | IT
Fenix.eco, un magazin online românesc de telefoane second hand, care fusese deschis în aprilie 2020, la începutul pandemiei COVID-19, este vândut acum unei firme franceze de același profil.
Investitii - economii
Foto: Pixabay

Tezaur, depozite bancare sau cumpărare de euro, în iunie? O comparație între câteva oferte investiționale cu risc mic

de F.B. HotNews.ro
Partea bună este că Ministerul Finanțelor a continuat cu oferta de titluri de stat Tezaur pentru populație în iunie. Se poate subscrie de luni – 7 iunie. Partea proastă este că deși este așteptată o creștere a prețurilor mai mare (conform datelor BNR), dobânzile au rămas la fel, ba chiar vor fi mai mici pe 5 ani. Dacă ne uităm tot la risc mic, mai există și depozitele la bănci, iar acolo avem impozit pe venit și comisioane. Mai există ceea ce face multă lume: schimbarea leilor în euro folosind anumite aplicații ale unor fintech-uri.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Prințul austriac care l-a ucis pe ursul Arthur cere despăgubiri de un milion de euro. Obama, în cazul existenței extratereștrilor: „Vor apărea noi religii". Câți bani au făcut televiziunile românești în 2020. Daniel Dăianu, despre PNRR: România trebuie să facă un mare salt

de DP HotNews.ro
Cum vom intra în posesia certificatului de vaccinare. Procedura, explicată pas cu pas ● Filiala irlandeză a Microsoft a plătit zero taxe la un profit de 315 miliarde de dolari ● Predicția lui Barack Obama, în cazul existenței extratereștrilor: „Vor apărea noi religii“ ● Prințul austriac care l-a ucis pe ursul Arthur cere despăgubiri de un milion de euro de la Agent Green ● Crește impozitul pe proprietate? Primari: Trebuie majorat, e mic ● Suspiciuni de fraudă la agenția de stat RoAID, condusă de fostul șef SIE Cătălin Harnagea ● Daniel Dăianu, despre PNRR: România trebuie să facă un mare salt ● Cum a reușit o firmă de stat să aibă pierderi de 6,5 ori mai mari decât rulajul ● Câți bani au făcut televiziunile românești în 2020 ● Cei care se opun mamelor care alăptează în public vor risca amenzi de până la 2.000 lei, au decis deputații ● Fermierii, păcăliți iar de ministrul Adrian Oros ● Cele 10 lecții de leadership pe care catastrofa de la Cernobîl ni le-a oferit plătind un preț imens.
Depop
Foto: Hotnews

Aplicație europeană de haine vintage, cumpărată cu 1,6 miliarde dolari de Etsy

de CZ HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | IT
Aplicația europeană Depop, prin care creatorii independenți vând haine și accesorii vintage și hand-made, va fi achiziționată pentru 1,625 de miliarde de dolari de platforma online americană Etsy, unul dintre cele mai mari marketplace-uri de produse craft din lume.
Sediul Romgaz
Foto: Romgaz

Romgaz și Nuclearelectrica vor fi scutite de la distribuirea a 90% din profit / Guvernul nu spune dacă doar cele două companii nu risipesc banii pe bonusuri și excursii

de C.P. HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | Energie
Guvernul nu va solicita Romgaz și Nuclearelectrica să distribuie sub formă de dividende 90% din profitul pe anul trecut, a declarat ministrul energiei Virgil Popescu pentru Bloomberg. “După o discuție cu premierul și ministrul finanțelor, am convenit să acordăm o derogare acestor două companii”, a spus ministrul. Reamintim că Executivul a adoptat, recent, un memorandum confidențial prin care obligă toate companiile de stat valoroase să renunțe la aproape tot profitul lor (minimum 90%), în dauna investițiilor, pentru a-l transforma în dividende.
Florin Citu
Foto: Guvernul Romaniei

Florin Cîțu evită să clarifice cazul GSP Power care va primi bani din PNRR: Am rugat ministrul energiei să vină public și să explice

de C.P. HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | Energie
Premierul Florin Cîțu susține că i-a cerut ministrului energiei să iasă public și să explice de ce Romgaz și GSP Power vor primi pentru două proiecte o treime din sumele alocate pe componenta Energie, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Întrebat despre acest caz, joi, la finalul ședinței de Guvern, Cîțu a evitat să ofere amănunte, limitându-se să spună că "sunt niște tehnologii inovatoare ceea ce se propune prin aceste proiecte". Nu e clar nici ce se întâmplă dacă autoritățile de la Bruxelles vor respinge proiectele, în acest stadiu al PNRR.
FlixBus
Foto: Flixbus

„Uber-ul autocarelor” valorează peste 3 miliarde de dolari

de CZ HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | IT
Startup-ul de transport în comun intermediat prin aplicație FlixMobility, supranumit „Uber-ul autocarelor”, care operează și în România, a ajuns să valoreze peste 3 miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de finanțare obținute.
Dolari
Foto: Dreamstime.com

Rusia își continuă decuplarea de Occident: Fondul suveran al țării își va lichida toate activele în dolari

de S.J. HotNews.ro
Fondul suveran al Rusiei își va vinde toate activele în dolari americani pentru a majora ponderea deținerilor în euro, yuani și aur, a anunțat joi ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, adăugând că aceste modificări ar urma să aibă loc pe parcursul următoarelor săptămâni, transmit Reuters și Agerpres.​
Vaccinare in SUA
Foto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Vești bune pentru economia mondială: Cererile de șomaj în SUA au scăzut la nivelul de dinaintea pandemiei

de S.J. HotNews.ro
Cererile săptămânale de șomaj au scăzut în Statele Unite sub pragul de 400.000 la sfârșitul lui mai pentru prima oară de la oprirea brutală a economiei americane în martie 2020, a anunțat joi Departamentul american al Muncii, potrivit AFP și MarketWatch, citate de News.ro.
Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP
Foto: MFP

Programul Tezaur continuă în iunie. Revine emisiunea pe 5 ani, iar dobânzile sunt similare cu luna mai pe 1 și 3 ani

de F.B. HotNews.ro
Românii pot împrumuta statul în iunie prin trei noi emisiuni Tezaur pe 1, 3 și 5 ani la dobânzi de 2,95%, 3,35% și 3,65%. Practic, revine emisiunea pe 5 ani, după ce în mai nu a existat. Dobânzile pe 1 și 3 ani sunt similare cu cele din mai. Totuși, dacă facem o comparație pe emisiunea de 5 ani cu oferta din aprilie, aceasta este mai slabă. Atunci a fost de 3,75% pe an. Asta în condițiile în care BNR și-a modificat în sus așteptările de inflație: în vara anului viitor se așteaptă la 3% +/1,6 puncte procentuale.
Comisia Europeană
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

​DOCUMENT Comisia Europeană: Măsurile de sprijin anti-Covid din România au fost de 1,6% din PIB, anul trecut. Florin Cîțu anunțase 3,2% și spunea că vor urca la 7%

de F.B. HotNews.ro
România este în procedură de deficit excesiv. În acest sens, Comisia Europeană a publicat un document cu privire la situația economică, făcând referire la deficitul bugetar și măsurile de sprijin ca răspuns la COVID luate de România. Potrivit acesteia, costul s-a ridicat la 1,63% din PIB, deși premierul Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe în octombrie 2020, anunța printr-o postare pe Facebook că a injectat în economie peste 3%, iar sprijinul până la final de an va fi de 7% din PIB.
Euroins Romania
Foto: Euroins Romania

Euroins: Vânzările de RCA au scăzut, în timp ce valoarea daunelor plătite a crescut constant. Care este cea mai mare despăgubire plătită în 2021

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | Asigurari
Euroins, al doilea mare asigurător RCA din România, a anunțat joi o scădere a vânzărilor de polițe RCA în primul trimestru din 2021, în linie cu strategia de reducere a expunerii pe acest sector, asiguratorul subliniind însă că volumul daunelor plătite a crescut constant. În 2021, compania a înregistrat peste 60.000 de dosare de daună și a plătit pentru toate reparațiile auto și vătămările corporale peste 400 de milioane de lei. Euroins și City Insurance sunt cei mai mari asigurători RCA din țară, dar și companiile cu cele mai mulre reclamații pentru probleme la plata daunelor.
Harta poluării
Foto: Eurostat

România, printre statele cu cel mai poluat aer în orașe, după Bulgaria și Polonia. Efecte posibile: reducerea speranței de viață și agravarea multor boli cronice

de F.B. HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Actualitate | Mediu
România se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană în privința concentrației medii anuale de particule fine în orașe cu o concentrație de 16,4 micrograme/ metru cub, potrivit Eurostat. Înaintea noastră la acest capitol al poluării se află Bulgaria cu 19,6 micrograme și Polonia cu 19,3.
Fermier- femeie
Foto: Pexels

Înscrieri online: Finanțări de până la 10.000 Euro pentru femei care fac afaceri agro-alimentare

de CZ HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | EuROfonduri
Româncele care fac afaceri în sectorul agro-alimentar se pot înscrie online la o competiție la care pot obține o finanțare de până la 10.000 de euro și training de specialitate.
Cresteri de preturi la energie pentru serviciul universal de la 1 iulie
Foto: Asociatia Energia Inteligenta

Liberalizarea în energie: Consumatorii casnici care nu au trecut pe piața liberă vor plăti cu circa 5% mai mult de la 1 iulie

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | Energie
Prețul energiei va crește de la 1 iulie pentru consumatorii casnici care nu au încheiat un contract pe piața liberă, cu același furnizor sau cu altul, preferând să rămână în regim de serviciu universal, potrivit estimărilor făcute de Asociația Energia Inteligentă. Aceasta consideră că vor urma două etape de majorare a facturilor pentru acești consumatori: una la 1 iulie, în medie cu 4,8%, și cealaltă la 1 ianuarie 2022, în medie cu 5%.
Cseke Attila, preluare mandat MDLPA
Foto: AGERPRES

Sporul de antenă, sport național la bugetari: Peste 700 de angajați din Ministerul Dezvoltării și-au crescut astfel veniturile în 2020

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | Telecom
717 angajați din Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, au încasat anul trecut spor pentru condiții vătămătoare la locul de muncă, așa numitul spor de antenă - 15% din salariul de bază, pe baza măsurătorilor firmei private Arexman Construct, arată datele transmise de minister la solicitarea HotNews.ro. Pe baza măsurătorilor aceleiași firme, peste 600 de angajați din Ministerul Agriculturii și aproape 100 de angajați ai ADP Sector 1 și-au rotunjit veniturile anul trecut, în ciuda faptului că ANCOM - autoritatea care măsoară radiațiile antenelor asigură că valorile sunt cu mult sub limitele legale peste tot în țară.
Pensionari
Foto: Pixabay

Noua lege a pensiilor (partea a II-a) din PNRR: Vârsta de pensionare va crește la 63 de ani pentru femei, până în 2030/ Se va stimula munca până la 70 de ani/ Pensia minimă, legată de salariul minim

de F.B. HotNews.ro
Noua lege a pensiilor ce își propune să elimine inechitățile din sistem, lucru pe care și-l propunea și formula de calcul din actuala lege, va mai veni cu câteva modificări, gen creșterea vârstei de pensionare la femei sau stimularea muncii până la 70 de ani. Problema actualei legi era reprezentată de acele creșteri ad-hoc gen 40% a punctului de pensie, nu cu formula ce nu a mai intrat în vigoare, fiind amânat termenul de actualul Guvern. HotNews.ro a publicat miercuri un articol cu privire la ceea ce scrie în PNRR referitor la noua lege a pensiilor. Ceva mai jos în Documentul PNRR mai sunt date anumite detalii pe care le publicăm acum.
Elon Musk
Foto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images

Tesla are din nou probleme din cauza postărilor lui Elon Musk de pe Twitter / Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare îl acuză pe miliardar de încălcarea unui ordin judecătoresc

de S.J. HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | Companii
Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) a avertizat Tesla anul trecut că Elon Musk, CEO-ul producătorului de mașini, a încălcat un ordin judecătoresc care cere companiei să aprobe în prealabil postările de pe Twitter ale miliardarului, relatează Business Insider.
Jozsef Varadi, CEO-ul Wizz Air
Foto: Thomas Frey / imageBROKER / Profimedia

Șeful Wizz Air critică decizia de a interzice survolarea Belarusului. „Transporturile aeriene, cel mai mare șoc de la al Doilea Război Mondial”

de S.J. HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | Companii
Directorul executiv al WizzAir a criticat guvernele europene pentru interzicerea survolării Belarusului ca răspuns la aterizarea forțată a unui avion de pasageri la finalul lunii mai, spunând că astfel de acțiuni fac din aviație „o jucărie a politicii”, relatează Reuters și News.ro.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

​LISTA: PNRR-ul antreprenorilor- 11 finanțări pentru firmele românești, din fondurile europene de reziliență

de CZ HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | EuROfonduri
Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) transmis de Guvern la Comisia Europeană prevede 2,2 miliarde de euro pentru finanțarea companiilor private, inclusiv cu fonduri nerambursabile pentru digitalizare, dar IMM-urile mai au de așteptat pentru a primi banii. StartupCafe.ro vă prezintă 11 surse de finanțare pentru firme, prin PNRR.
Servicii publice electronice
Foto: Guvernul Romaniei

DOCUMENT Cum vrea Guvernul să cheltuiască 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pe digitalizarea serviciilor publice: Ce sisteme IT se pregătesc în Educație, Sănătate, Poliție ori Justiție

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | Telecom
Guvernul propune cheltuirea a aproximativ 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru digitalizarea serviciilor publice, capitol la care România se află pe ultimul loc în UE, potrivit unui document de strategie care va fi adoptat joi de Executiv. Dincolo de crearea unui cloud guvernamental, pentru care Guvernul tocmai a alocat 500 milioane euro finanțare din PNRR, strategia vizează și dezvoltarea sistemelor informatice critice și a altor sisteme IT din sectoare cheie precum Educație, Sănătate, Cultură, Justiție, Poliție. Vezi în articol ce sisteme IT vrea să dezvolte Guvernul în următorii 10 ani.
Business report
Foto: colaj foto

Business report ​Rabla electrocasnice 2021: De vineri se pot cere noi vouchere. Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei. Banca Transilvania preia Idea Bank. Armata de troli a sectorului 4

de DP HotNews.ro
Rabla electrocasnice 2021: De vineri se pot cere vouchere pentru televizoare, laptopuri și tablete ● Egalitate, echitate, solidaritate ● Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române ● Banca Transilvania trebuie s-o reangajeze pe fosta salariată din cauza căreia a primit o amendă de 100.000 euro ● Armata de troli a sectorului 4. Peste o sută de conturi false îl susțin și îl apară pe Daniel Băluță pe Facebook ● ​Reforma pensiilor prin PNRR: formula de calcul, creșterea vârstei de pensionare, modificarea pensiei anticipate vs pensii speciale și pensii ocupaționale ● Banca Transilvania preia Idea::Bank pentru 43 milioane euro ● Ministrul Raluca Turcan: Vârsta de pensionare a bărbaților și femeilor va fi aceeași, 65 de ani ● Cresc prețurile, partea mai puțin plăcută a revenirii economiei ● City Insurance, sub administrarea Fondului de Garantare ● PNRR – pe ce dăm (dacă luăm) 30 de miliarde de euro.
Banca Transilvania
Foto: StartupCafe.ro

Banca Transilvania mai cumpără o bancă din România. Valoarea tranzacției

de CZ HotNews.ro
Banca Transilvania a anunțat oficial, miercuri, că va mai cumpăra o bancă ce activează pe piața din România și alte afaceri financiare ale acesteia, valoarea tranzacției ajungând la 43 de milioane de euro.
Cristian Ghinea
Foto: Agerpres

Ghinea, despre Pilonul II de pensii în PNRR: Ne manifestăm voința politică foarte clară de a crește contribuția, dar în linie cu strategia fiscal bugetară care se modifică anual

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | Asigurari
"Ne manifestăm voința politică foarte clară de a crește contribuția la Pilonul II, este absolut vital pentru sănătatea pensiilor pe termen lung, dar în linie cu strategia fiscal bugetară, o decizie pe care Guvernul României trebuie să o ia în fiecare an", a declarat miercuri ministrul Cristian Ghinea la prezentarea PNRR. Strategia fiscal bugetară care se actualizează în fiecare an prevede în acest moment creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024.
Parteneriat Romgaz- GSP Power
Foto: Guvern

Ministrul Ghinea, întrebat cum a fost selectată firma GSP Power, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, ca beneficiar în PNRR: Nu știu. Este un proiect propus de Ministerul Energiei și ei vor trebui să explice tehnic

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | Energie
"Cum a fost selectată nu am cum să vă spun pentru că nu știu. Este un consorțiu, propus de Ministerul Energiei, format din Romgaz, Siemens și firma respectivă.", a declarat miercuri ministrul Cristian Ghinea, întrebat cum a fost selectată firma GSP Power, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, ca beneficiar în PNRR, informație prezentată de HotNews.ro. Ghinea a spus că este un ajutor de stat, care trebuie notificat Comisiei Europene, și Ministerul Energiei va trebui să explice de ce acea companie este unica în poziție de a furniza un serviciu sau un bun pe piața din România.
Emil Sămărtinean
Foto: Facebook

Emil Sămărtinean (USR) a fost numit vicepreședinte la ANAF / Fără experiență în domeniu, fost ospătar și vânzător de telefoane, Sămărtinean se vede potrivit pentru orice post în guvern sau în administrație

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Emil Sămărtinean a fost numit în funcția de vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîțu. Emil Sămărtinean este un consultant pentru IMM-uri în vârstă de 37 de ani, ale cărui business-uri cumulează o cifră de afaceri de 50.000 de euro, deși instituția pe care o va coordona gestionează sume ce se ridică la sute de miliarde de lei.
Ajutoare Horeca
Foto: Dreamstime.com

Lansare ajutoare stat HoReCa: Viitorii solicitanți trebuie să-și certifice baza de calcul cu un expert contabil sau un auditor financiar

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | EuROfonduri
Ministerul Economiei a anunțat, miercuri, că „va fi lansat apelul de proiecte pentru ajutorul HoReCa”, dar, ca să poată accesa sprijinul, viitorii aplicanți „trebuie să-și certifice baza de calcul pentru ajutor cu un expert contabil sau un auditor financiar”.
Guvernul Citu
Foto: Guvern

Vor crește taxele în următorii ani? Trei lucruri insuficient explicate în PNRR: taxarea muncii și capitalului, proprietăți și autovehicule

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Autoritățile vor o regândire a sistemului fiscal, dar înainte de asta doresc să identifice unde sunt distorsiuni, conform Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ce se dorește nu este suficient explicat, chit că vorbim de „stimulente fiscale excesive” sau de taxarea proprietății și mașinilor.
euro
Foto: Dreamstime.com

Datoria publică a României va crește până aproape de 60% din PIB, în 2024 (document UE)

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | EuROfonduri
România trebuie să folosească toate veniturile neașteptate pentru a ieși din situația de deficit excesiv până în anul 2024, cel târziu, spune Comisia Europeană, care atrage atenția și asupra creșterii accelerate a datoriei publice a țării, care ar urma să se apropie de 60% din PIB în anul 2024.
Dragos Preda
Foto: Ministerul Comunicatiilor

UPDATE Răsturnare de situație la SNR: Membrii CA au anulat decizia prin care liberalul Dragoș Preda ar fi fost numit fără concurs director general la această companie. Actualul director ar fi primit daune de aproape 80.000 de euro

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | Telecom
Consiliul de Administrație al Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR) se întâlnește miercuri de la ora 12 pentru clarificarea situației/votului pentru revocarea actualului director general Eugen Brad și numirea liberalului Dragoș Preda, fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor. Decizia de revocare venită joi, 20 mai, direct de la Ministrul USR-PLUS, Ciprian Teleman, a fost executată de cei 5 membri din CA-ul SNR, însă ulterior unii dintre ei au dat înapoi și nu au semnat decizia, de teamă să nu li se impute suma de 390.000 de lei (circa 80.000 de euro) la care ar avea dreptul Brad dacă e înlocuit fără concurs conform OUG 109/2011.
  • UPDATE (14:30) Membrii CA au votat în unanimitate joi anularea votului din 20 mai prin care liberalul Dragoș Preda era numit director general la SNR în locul lui Eugen Brad.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

Unii angajați ANAF au prejudiciat statul cu 28 milioane lei, anul trecut. Suma, de peste 5 ori mai mare decât în 2019

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Fiscul încearcă, în general, să prevenină faptele de încălcare a eticii și integrității de către angajați pentru ca statul să nu fie prejudiciat. Conform unui raport al ANAF consultat de HotNews.ro, în 2020 au fost 350 de acte de control. Este vorba despre rapoarte de control intern, note de control intern, de soluționare a petițiilor etc. În urma controalelor realizate la nivel teritorial s-a estimat un prejudiciu privind fondurile publice de 28,1 milioane lei, anul trecut.
eMag
Foto: Posta Romana

Cât a crescut afacerea eMag în anul 2020, pe timp de pandemie

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | IT
Veniturile grupului românesc eMAG, inclusiv cu operațiunile din Ungaria și Bulgaria, au crescut în anul 2020, reflectând creșterea pe care a avut-o domeniul comerțului online pe perioada pandemiei COVID-19, când consumatorii s-au îndreptat către cumpărăturile pe internet, pentru mai multă siguranță.
Rafinaria Lukoil din Burgas - Bulgaria
Foto: Lukoil.com

Bulgaria a început o inspecție la terminalul Lukoil din apropierea Burgas / Compania rusească este suspectată că și-ar ascunde profiturile

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | Energie
Polițiști de frontieră, inspectori fiscali și agenți vamali vor demara miercuri o inspecție la terminalul petrolier al companiei rusești Lukoil din apropierea orașului Burgas, relatează Euractiv.
Banca Naționala a României
Foto: Hotnews

Rezerva de valută de la BNR a scăzut în luna mai cu 734 milioane de euro

de DP HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
La 31 mai 2021, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 37,57 miliarde de euro, față de 38,3 miliarde cu o lună înainte, arată datele publicate miercuri de Banca Centrală. Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone (5,22 miliarde de euro), astfel că rezervele internaționale ale României (valute plus aur) valorează 42,78 miliarde euro. Plățile scadente în luna iunie 2021 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, însumează circa 92 milioane euro, mai precizează comunicatul BNR.
Romulus Badea
Foto: Hotnews

Dubla problemă a firmelor românești privind munca temporară a angajaților în UE: Controale ANAF și certificate întârziate de la Casa de Pensii – Interviu VIDEO cu Romulus Badea

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Companiile românești care trimit muncitori să construiască în străinătate, cu tot felul de lucrări, pe deoparte au problema diurnei cu ANAF, pe cealaltă parte e vorba de asigurările sociale cu țările unde lucrează, susține Romulus Badea, expert în fiscalitate. El a precizat că certificatele A1 ce se eliberează de Casa de Pensii, pentru munca temporară în afara țării vin cu foarte mare întârziere și asta creează tot felul de probleme, deși alte state le oferă în aceeași zi.
Ministerul Agriculturii
Foto: AGERPRES

Sporul de antenă: Peste 600 de angajați din Ministerul Agriculturii își rotunjesc astfel veniturile. Ce sume au primit și cine a făcut măsurătorile

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | Telecom
Peste 600 de angajați din Ministerul Agriculturii au încasat anul trecut spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, inclusiv așa numitul spor de antenă, valoarea sporului acordat în anul 2020 fiind de peste 4,04 milioane de lei, potrivit informațiilor transmise de Minister la solicitarea HotNews.ro. Măsurătorile care atestă existența condițiilor periculoase sau vătămătoare la locurile de muncă în cadrul MADR, au fost efectuate de Arexman Construct, aceeași firmă care a făcut măsurătorile în baza cărora aproape 100 de angajați ai ADP Sector 1 primesc spor de antenă.
Divortul la romani în anul pandemiei
Foto: sxc.hu

Divorțul la români în 2020. A crescut ponderea divorțurilor datorate violenței fizice. La oraș, frecvența divorțurilor a fost dublă față de mediul rural. Principalele motive de divorț și cum s-au schimbat ele față de acum 300 de ani

de DP HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Ponderea divorțurilor datorate violenței fizice a crescut ușor în pandemie, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Dacă în primii ani după Revoluție aveam un divorț la 6 căsătorii, în anul 2019 am avut un divorț la 4 căsătorii iar în pandemie aveam un divorț la 3,5 căsătorii încheiate. Deși numărul divorțurilor a scăzut anul trecut ca urmare a lockdown-ului instituit de autorități, în două județe rata divorțialității (numărul de divorțuri la mia de locuitori) a crescut: Ialomița și Galați. În 2020 au divorțat aproape 23.000 de cupluri. La oraș, frecvența divorțurilor a fost de 1,8 ori mai mare decât în mediul rural. Vezi în text care au fost principalele motive de divorț în anul pandemiei și cum s-au schimbat aceste motive față de acum 200-300 de ani.
Florin Citu
Foto: Captura B1TV

Păun (ex-FNGCIMM): Nimeni nu a plecat în excursii de banii lăsați în rezerva Fondului / Glăvan: Era Orlando Teodorovici liberal? Așa s-ar părea, din moment ce acum guvernul Cîțu decide să procedeze exact la fel

de DP HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Din 20 mai mi-a expirat mandatul de Președinte al Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, scrie Cristian Păun, fostul președinte al Consiliului de Administrație al FNGCIMM. ”Nu mi-a mai fost prelungit de către Ministerul Finanțelor Publice. Colaborarea mea cu Fondul a încetat cu data respectivă”, spune Păun. Referindu-se la recenta decizie a premierului de a lua banii de la companiile de stat pentru a acoperi găurile din buget, Păun mai precizează: În guvernarea Ludovic Orban, guvernul a decis ca 50% din profitul net al FNGCIMM să plece ca dividend la Ministerul Finanțelor Publice și 50% să rămână să capitalizeze Fondul pentru viitor. Nimeni nu a plecat în excursii de banii aceia lăsați în rezerva Fondului, dimpotrivă: banii sunt acolo și lucrează pentru IMM-uri”
Alfred Stern
Foto: OMV

Un nou șef la OMV: Alfred Stern va veni în locul lui Rainer Seele

de C.P. HotNews.ro
Marți, 1 Iun 2021 Economie | Energie
Alfred Stern (56 ani) va fi noul președinte și director executiv al OMV, începând cu 1 septembrie 2021, primind un mandat de trei ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă doi ani, sub rezerva acordului reciproc, a anunțat compania austriacă OMV. Numirea lui Alfred Stern a fost decisă marți în Consiliul de supraveghere al OMV. Alfred Stern este în prezent membru în Comitetul Executiv al OMV, cu atribuții în sectorul chimic. Rainer Seele, actualul președinte al comitetului executiv și CEO al OMV, va demisiona de comun acord începând cu 31 august 2021.
Parteneriat Romgaz- GSP Power
Foto: Guvern
 documente
(01 Iun 2021) PDF, 537KB

​DOCUMENT Bani cu dedicație din PNRR / Romgaz și GSP Power vor primi o treime din sumele alocate pentru capitolul Energie

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 1 Iun 2021 Economie | Energie
Guvernul vrea să aloce pentru capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) suma de 1,62 miliarde de euro. Din această sumă, circa o treime ar urma să fie atribuită direct unei asocieri formate din producătorul de gaze Romgaz și GSP Power, companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Alte sume ar urma să ajungă la Hidroelectrica (100 milioane euro), Electrica (circa 50 milioane euro), Nuclearelectrica (28 milioane euro). Pentru apeluri competitive de proiecte sunt destinate doar vreo 300 milioane de euro.
Euro
Foto: pixabay.com

Un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global ar aduce UE un plus de 50 de miliarde de euro

de V.M. HotNews.ro
Marți, 1 Iun 2021 Economie | Finanțe
Uniunea Europeană ar obține venituri suplimentare de ordinul a 50 de miliarde de euro de pe urma taxării companiilor multinaționale, dacă se va ajunge la un acord în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică cu privire la un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global, arată un studiu publicat marți.
UiPath
Foto: Hotnews

Premiu de 50.000 euro: Startup-urile IT românești se pot înscrie într-o competiție organizată de UiPath

de CZ HotNews.ro
Marți, 1 Iun 2021 Economie | IT
Firmele IT românești se pot înscrie la o competiție organizată de UiPath, la care startup-urile pot câștiga un premiu de 50.000 de euro, iar firmele în stadiu scale-up vor putea primi acces la baza de clienți a companiei româno-americane de automatizări software.
angajați
Foto: Dreamstime.com

Sondaj: Firmele din România ezită să facă angajări, de teama valului patru al pandemiei COVID-19

de CZ HotNews.ro
Marți, 1 Iun 2021 Economie | Cariere
Firmele din România ezită încă să facă angajări de teama valului patru al pandemiei COVID-19, potrivit rezultatelor unui barometru de opinie în rândul unor manageri de companii, transmise marți StartupCafe.ro.
Cadou pentru viitorul copilului
Foto: Pixabay

Cadoul pe termen lung pe care îl poți oferi copilului tău

de Florin Barbuta HotNews.ro
Părinții încearcă să facă multe pentru copiii lor. Când vorbim despre cadouri ce pot fi oferite, poate în loc de o jucărie scumpă de care să se plictisească în câteva zile sau săptămâni, ce ar fi dacă li s-ar oferi ceva pe termen lung pentru viitorul lor? Înainte de toate, poate cel mai important este să li se arate că nu lucrurile materiale contează, ci să viseze la cum să schimbe lumea în bine când ajung mari. Adică să aibă aspirații mai mari decât dorința de posesie a unor obiecte la modă: o afacere sau un ONG care schimbă în bine viața oamenilor și animalelor. De aici, posibilitățile sunt multe. Fiecare este diferit și trebuie încurajat să facă ce-i place.
Vreaula
Foto: Hotnews

O platformă creată de doi studenți acoperă o lacună majoră din Educație - INTERVIU despre VreauLa.ro, care-i ajută pe elevi să se pregătească pentru examenele importante

de Constantin Pescaru HotNews.ro
Marți, 1 Iun 2021 Economie | IT
Mulți dintre noi, la vârsta lor, mai mult visam decât acționam. Vorbim despre doi studenți de la Politehnică, care au creat platforma VreauLa.ro, ce acoperă o lacună majoră în sistemul de educație din România. Ei reprezintă o dovadă că generația actuală ne poate oferi multe modele de responsabilitate socială și implicare.
Copii in sala de clasa digitalizata
Foto: Hotnews

Ziua Copilului: Cât de mult încurajează părinții astăzi independența copilului? Daniel David: ”Părinții mileniari"” și cei din generația X mai tânără încurajează mai mult autonomia decât generațiile anterioare

de DP HotNews.ro
Marți, 1 Iun 2021 Actualitate | Esențial
Auzim tot mai des că generațiile de copii de azi sunt diferite radical de cele de ieri: cei de azi au acces la Internet (cu toate avantajele dar și cu riscurile corespunzătoare), că sunt mai ”independenți” (adică mai recalcitranți), că sunt mai puțin respectuoși ș.a.m.d. Există chiar teorii care vorbesc despre o „panică morală” formată în jurul copilului și a copilăriei. La noi, datele oficiale confirmă faptul că adolescenții părăsește tot mai târziu cuibul părintesc pentru a-și croi singuri drumul în viață. Cât de mult încurajează părinții astăzi independența copilului? Care sunt valorile pe care părinții încearcă să i le imprime?
Declaratie privind beneficiarii reali
Foto: Hotnews

Declarația de beneficiari reali, amânată- Ordonanța 43, publicată în Monitorul Oficial

de CZ HotNews.ro
Termenul până la care firmele și alte entități au obligația să depună declarația anuală de beneficiari reali se amână, în sfârșit, luni fiind publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență (OUG) 43/2021.
IMM Invest 2021
Foto: Dreamstime.com

IMM Invest 2021: Peste 13.400 de firme s-au înscris la credite cu garanții de stat

de CZ HotNews.ro
Luni, 31 Mai 2021 Economie | EuROfonduri
Un numar de 13.453 de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) din România s-au înscris, în anul 2021, pe platforma online a programului IMM Invest, pentru a putea accesa ulterior credite bancare cu garanții de stat în ediția din acest an a soluției de finanțare, a informat, luni, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
NFT - Mustata lui Dali
Foto: Hotnews

Crypto-artă: Un pictor ieșean vinde tablouri NFT. Prețul de pornire

de CZ HotNews.ro
Luni, 31 Mai 2021 Economie | IT
Moda artei virtuale NFT, care se vinde pe criptomonede, ia avânt și în România: un pictor ieșean și-a scos tablourile la licitație pe o platformă blockchain cu prețuri exprimate în ethereum. Colecția cuprinde tablouri în format fizic, ce, odată cu lansarea ca NFT, fac tranziția către arta digitală.
Raluca Turcan
Foto: Agerpres

Ministerul Muncii vrea să-și facă un sistem IT de peste 27 milioane de euro: Interacțiunea cu cetățeanul se va realiza on-line, fără deplasare la ghișeu

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 31 Mai 2021 Economie | Telecom
Ministerul Muncii, condus de Raluca Turcan, vrea să-și dezvolte un sistem informatic integrat cu o valoare estimată la peste 133,1 milioane de lei (peste 27 milioane de euro) care vizează ca interacțiunea cetățeanului atât direct cu ministerul cât și cu instituțiile din subordine să se poată realiza online printr-un singur punct de contact - portalul Ministerului Muncii, fără deplasare la ghișeu, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică. Proiectul va fi finanțat din fonduri UE nerambursabile și de la bugetul de stat pe o perioadă de 3 ani.
Sfaturi ale FMI pentru autorități pe pe care le putem urma si noi
Foto: Pixabay

Sfaturile FMI date autorităților ți se pot adresa și ție de fapt. Iată de ce

de Florin Barbuta HotNews.ro
Fondul Monetar Internațional (FMI) a oferit câteva „sfaturi” autorităților despre ce trebuie făcut în continuare pentru a o duce bine și a crește sănătos. Dacă ne uităm pe câteva dintre ele și am privi FMI ca pe un consilier financiar personal, unele ni s-ar aplica și nouă, persoanelor fizice. Folosind un exercițiu de imaginație, am ales câteva idei ce atrag atenția și le-am adaptat pentru noi.
euro
Foto: Dreamstime.com

Înscrieri online: Ericsson oferă premii de 47.000 Euro unor studenți care dau oamenilor acces la soluții digitale

de CZ HotNews.ro
Luni, 31 Mai 2021 Economie | IT
Studenții, masteranzii și doctoranzii din România se pot înscrie la o competiție internațională organizată de compania de tehnologie Ericsson, în care se pun la bătaie premii totale de 47.000 de euro pentru soluții care ajută oamenii să aibă acces la tehnologii digitale.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Experimente pe virusuri letale la Wuhan, într-un laborator cu securitatea „unui cabinet dentar”. Ministrul Agriculturii, chemat să colecteze lâna de la stâne. În Polonia e greu să NU ai copii. Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE

de DP HotNews.ro
Ancheta originii COVID: experimente pe virusuri letale la Wuhan, într-un laborator cu securitatea „unui cabinet dentar” ● Ministrul Agriculturii, chemat să colecteze lâna de la stâne! ● În Polonia e greu să NU ai copii. “Alocații lunare, bani pentru casă și mașină, ajutor de școlarizare, garantarea unei pensii pentru „mamele eroine“ ● Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE ● Dezbatere: Viitorul sistemului de pensii în România. Este o soluție mărirea vârstei de pensionare? ● Experții Ministerului Educației, conflict cu ministerul lui Ghinea pe componenta Educație din PNRR ● Austeritatea, o vorbă goală ● Adio ”chinezării ieftine”: cum s-au scumpit produsele IT din ”fabrica lumii” chiar cu 30% într-un an ● Guvernul britanic vrea să introducă o taxă vizitatorilor. Cui se va aplica și când va intra în vigoare.
fonduri europene 2021
Foto: Dreamstime.com

Fonduri europene 2021: max 800.000 euro- max. 1,5 milioane euro pentru firme care produc gem, sucuri, cidru, țuică. Ghidul propus

de CZ HotNews.ro
Sâmbătă, 29 Mai 2021 Economie | EuROfonduri
Antreprenorii români vor putea obține noi fonduri europene cu valori maxime de câte 800.000 euro-1,5 milioane euro pentru afaceri în procesarea fructelor, cum ar fi producția de gemuri, sucuri naturale, cidru sau țuică.
Tren de mare viteza din China
Foto: Yinan Zhang | Dreamstime.com

Cum au construit chinezii trenurile de mare viteză și de ce doar ei puteau face un mega - proiect de peste 1.000 de miliarde de dolari

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 29 Mai 2021 Economie | Industrie Feroviara
China a construit în 15 ani aproape 40.000 de km de linii de tren de mare viteză, mai mult decât tot restul lumii a construit în 55 de ani și investițiile totale au trecut de 1.000 miliarde de dolari, fiind cel mai mare proiect de infrastructură din acest secol. Doar China putea face asta, iar în articol puteți citi cum a trecut China în patru decenii de la o țară unde trenurile erau mai lente decât în România, la o țară unde multe trenuri ating 350 km/h. Nu sunt toate ”roze” când este vorba despre super-trenurile Chinei, iar în articol puteți citi și despre părțile ”întunecate”.
Cariera si bani
Foto: Pixabay

Sfaturile de carieră și de bani ale părinților pe care ar trebui să le ignorăm

de Florin Barbuta HotNews.ro
Sâmbătă, 29 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Lucrurile s-au schimbat în ultimii 30 de ani, dar uneori părinții noștri au rămas de multe ori cu ideile transmise de părinții lor când vine vorba despre bani și carieră. Dacă ne referim la economisire, pentru ei nu există decât depozitele bancare, iar când vine vorba de job, unul sigur din care să ieși la pensie. Discuția este actuală astăzi, mai ales dacă ne uităm că toată lumea se așteaptă la creșteri de prețuri mult mai mari din cauza efectelor economice ale pandemiei.
Plati ajutoare de stat COVID
Foto: Dreamstime.com

Măsura 2: Plăți puține în așteptarea următoarei tranșe de buget

de CZ HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | EuROfonduri
Plățile către beneficiarii Măsurii 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro au încetinit semnificativ, în ultima săptămână, pe fondul terminării bugetului disponibil, relevă datele publicate, vineri, 28 mai 2021, de Ministerul Economiei.
Fondul Monetar International
Foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

​Opt concluzii ale FMI la final de misiune în România: de la lărgirea bazei de impozitare, la reenergizarea luptei împotriva corupției

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Sprijinul fiscal trebuie să continue pe măsură ce se lucrează la crearea premiselor pentru reclădirea spațiului de manevră fiscal necesar, se arată în comunicatul FMI cu ocazia încheierii misiunii pe tema Articolului IV ce s-a desfășurat virtual. Potrivit acestuia, politica monetară și cea financiara trebuie să se mențină acomodative pregătind redresarea.
Malware-flubot-frauda-SMS
Foto: Hotnews

Alertă CERT-RO și SRI, fraudă prin SMS: Utilizatorii Android, vizați de FluBot, un malware care accesează parolele și cardurile bancare salvate pe telefon / Unii români au fost păcăliți deja

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | Telecom
CERT-RO și SRI (Centrul Național CYBERINT) au avertizat vineri asupra unei fraude prin SMS care afectează telefoanele cu sistem de operare Android. Mesajele par a veni de la o firmă de curierat și te invită să accesezi un link pentru a verifica statusul livrării unei comenzi. Dacă link-ul este accesat, pe telefon va fi descărcată o aplicație malware, care va extrage din dispozitiv datele asociate cardurilor bancare și operațiunilor efectuate, mesajele, apelurile și poate face și capturi de ecran. Orange și-a alertat deja clienții asupra acestui malware numit FluBot.
Banca Naționala a României
Foto: Hotnews

BNR dă o gură de oxigen IFN-urilor și decuplează DAE de dobânda Lombard a BNR

de DP HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
”În contextul evoluției, în cursul ultimului an, a ratei Lombard (prin intermediul căreia BNR oferă lichiditate pe termen scurt instituțiilor financiare- N. Red.)) și având în vedere necesitatea continuării activității de creditare la nivelul IFN-urilor și importanța menținerii unei abordări prudente în derularea acestei activități, a fost considerată necesară eliminarea legăturii criteriilor de înscriere a IFN în Registrul special cu rata Lombard, arată un proiect de Regulament postat vineri pe site-ul BNR. În prezent, DAE era limitată la de 10 ori nivelul ratei Lombard (în prezent Lombardul e la 1,75%), iar pentru orice sumă împrumutată peste acest nivel, IFN-urile trebuiau să aducă capital social suplimentar. Noua propunere de Regulament elimină legătura DAE- Lombard și fixează pragul DAE la 50% în cazul creditelor în lei.
BNR
Foto: Wikimedia Commons

​BNR a cumpărat titluri de stat de pe piața secundară în martie și aprilie 2021, după 6 luni de pauză

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Banca Națională a României a continuat să cumpere titluri de stat de pe piața secundară în martie și aprilie 2021, după o pauză de 6 luni. Este vorba despre o sumă de 247,4 milioane lei. Nu este mare, comparativ cu anul trecut când timp de 5 luni (aprilie – august) a luat de 5,28 miliarde lei.
InsightOut Map e-Commerce 2021
Foto: Hotnews

Ce diferențiază cele mai active magazine online din Romania. Studiu e-commerce despre Lideri, Challengeri, Inovatori, Conservatori, în 2021. Video

de Ovidiu Popica HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | Startup Cafe
Ce diferențiază cele mai active magazine din comerțul online românesc? Cum arată, ce instrumente de marketing folosesc și cum le utilizează Liderii, Challengerii, Inovatorii, Conservatorii din e-commerce, în 2021. Sunt întrebări la care caută să răspundă un studiu realizat de un startup românesc de Data Science și Inteligență Artificială din Timișoara.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Guvernul intenționează să ia două împrumuturi pentru construirea spitalelor regionale Cluj și Craiova

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
​Guvernul a aprobat memorandumul privind acordul de contractare a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții, în vederea construirii spitalelor regionale Cluj și Craiova, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor. Valoarea totală ce ar putea fi contractată este circa 480 milioane euro.
Institutul National de Statistica
Foto: Agerpres

La ce se așteaptă managerii in 2021: Creșteri de prețuri în construcții, comerț, servicii, dar și noi angajări în aceste domenii

de DP HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Cei circa 8000 de manageri sondați periodic de Institutul Național de statistică estimează ca, până în luna iulie, vom asista la o dinamizare a economiei, dar și la : creșteri ale prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, industria prelucrătoare și servicii, precum și la o creștere moderată a numărului de salariați în respectivele domenii de activitate.
Palatul Parlamentului
Foto: AGERPRES

Sporul de antenă: Cum își rotunjesc veniturile aproape 700 de angajați din Senat pe baza unor măsurători similare cu cele de la Consiliul Concurenței

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | Telecom
695 de angajați din Senat primesc în prezent așa numitul spor de antenă - 15% din salariul de bază - pe motiv că ar fi expuși la câmpuri electromagnetice (CEM) peste valorile legale, generate de echipamentele de muncă din instituție, a precizat conducerea Senatului pentru HotNews.ro. Măsurătorile au fost făcute de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii (INCDPM) Alexandru Darabonț. Este același institut ale cărui măsurători stau și la baza sporului de antenă a sute de angajați din Consiliul Concurenței. Vezi în articol ce alte sporuri se mai acordă la Senat.
Ford la incarcat
Foto: Ford

Imperiul contraatacă? Ford a depășit Tesla pentru prima dată în ultimii doi ani

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | Auto
Un trend de doi ani în care prețul acțiunilor Tesla a avut un randament mai bun decât cel al Ford a început să se inverseze pe măsură ce investitorii au început să acorde mai multă atenție eforturilor de electrificare a producătorului auto fondat în urmă cu 117 ani, relatează Market Insider.​
Orasul australian Springfield City vrea sa fie urmatorul Silicon Valley
Foto: Springfield City Group

FOTO Cum arată orașul viitorului care vrea să devină următorul Silicon Valley

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | Companii
Dacă vei călători în sus pe țărmul însorit al Coastei de Aur a Australiei vei da la un moment dat peste Greater Springfield, un oraș diferit prin proiectare aflat la 25 kilometri distanță de Brisbane, relatează CNBC.
Rolls Royce va produce doar 3 automobile Boat Tail
Foto: Adrian Dennis / AFP / Profimedia Images

VIDEO Rolls Royce și-a dezvăluit noua mașină de lux Boat Tail, „cel mai ambițios automobil creat vreodată”

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 28 Mai 2021 Economie | Auto
Rolls-Royce Motor Cars a prezentat joi vehiculul de lux Boat Tail, pe care l-a numit ”cel mai ambițios automobil creat vreodată”, relatează CNBC citat de News.ro.
Birocratie
Foto: Pixabay

Claudiu Năsui: Am prelungit termenul de depunere a declarației de beneficiar real până la 1 octombrie

de C.P. HotNews.ro
Joi, 27 Mai 2021 Economie | Companii
Termenul de depunere a declarației de beneficiar real a fost prelungit până la 1 octombrie, a anunțat ministrul economiei Claudiu Năsui, la finalul ședinței Guvernului de joi. Ministrul consideră că este o veste bună pentru mediul de afaceri. Practic, prin acest act normativ este introdus un termen derogatoriu pentru anul 2021, prelungind termenul de 15 zile de la depunerea situațiilor financiare anuale, introdus prin Legea 101/2021, la un termen special stabilit la 1 octombrie 2021.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Efectul de bază reduce deficitul bugetar la 1,81% din PIB, la 4 luni

de F.B. HotNews.ro
România a înregistrat un deficit bugetar de 1,81% din PIB, în primele 4 luni din acest an, mai mic cu 0,73 puncte procentuale comparativ cu perioada similară din 2020. Conform notei Ministerului Finanțelor, motivul este reprezentat de “efectul de bază redus aferent perioadei mar-apr a anului trecut, când s-au adoptat măsuri fiscale menite să sprijine contribuabilii în contextul pandemiei (preponderent amânarea termenului de plată a obligațiilor fiscale), cât și recuperării parțiale a unor categorii de venituri”.
Masti de protectie
Foto: freepik.com

Rise Project: Romarm a închiriat avioane private ca să aducă măști din Vietnam, în timp ce aeronavele militare românești transportau ieftin măști pentru companii private.

de Redactia HotNews.ro
Joi, 27 Mai 2021 Economie | Companii
Producătorul de armament al statului, Romarm, a închiriat, anul trecut, avioane private ca să aducă măști din Vietnam, în timp ce aeronavele militare românești transportau ieftin măști pentru companii private, scrie Rise Project. Primele avioane închiriate au fost însă tot militare, dar ale Armatei Ucrainene. Aduse în țară acum un an, măștile stau nefolosite într-un depozit de lângă București. Transportul lor ne-a costat 5,3 milioane dolari. Despre afacerea păguboasă cu măștile din Vietnam a scris și HotNews.ro în luna ianuarie.
Bernard Arnault
Foto: commons.wikimedia.org

Bloomberg: Marile averi sunt construite în Big Tech. Sau în șampanie și poșete

de S.J. HotNews.ro
Joi, 27 Mai 2021 Economie | Companii
Poți să iți dai seama de multe lucruri despre o societate în funcție de persoanele pe care le îmbogățește. Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates și Mark Zuckerberg - 4 din cei mai 5 bogați oameni ai planetei, toți ingineri ultra-miliardari cu averi construite în tech. Dar stai, cine e pe locul 3, între Musk și Gates?, scrie Bloomberg.
Centru de date MAI
Foto: MAI

Posibila trucare a unor achiziții MAI: Ness Proiect, una din cele 12 firme investigate de Concurență, respinge acuzațiile și spune că s-a adresat Înaltei Curți

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 27 Mai 2021 Economie | Telecom
Ness Proiect, una dintre cele 12 companii investigate în prezent de Consiliul Concurenței privind posibile înțelegeri anticoncurențiale la procedurile de achiziție pentru realizarea proiectului „Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a respins joi aceste acuzații. Firma spune că a contestat în justiție inspecția inopinată care s-a desfășurat la sediul său, litigiul fiind in curs, pe rolul Înaltei Curți de Casație si Justiție. Una dintre cele 12 firme investigate este sub coordonarea SRI.
Bogdan Neacsu, CEO Cec Bank si presedinte ARB
Foto: Hotnews

Asociația bancherilor și-a ales o nouă conducere. Bogdan Neacșu (CEC Bank) e noul președinte al Consiliului Director

de DP HotNews.ro
Asociația Română a Băncilor (ARB) a votat joi noua componență a Consiliului Director, după ce mandatele președintelui și cele ale unor membri au expirat. Sergiu Oprescu, fostul președinte al Consiliului Director, care atinsese limita maximă de două mandate, a fost înlocuit de Bogdan Neacșu, executivul CEC Bank. Gabriela Nistor, vicepreședinta BT a fost aleasă vicepreședinte al Consiliului Director al ARB, iar ceilalți membri ai conducerii ARB sunt Cornel Stănescu (vice la Vista Bank), Mihaela Bitu (CEO ING Bank), Ion Stan (vice la Alpha Bank), Mioara Popescu (președinte Ideea Bank) și Cristian Agalopol (Citi Bank). Consiliul Director este organul deliberativ și decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani
Centrala cogenerare Rompetrol
Foto: Hotnews

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român începe construcția unei noi centrale de cogenerare la Petromidia

de C.P. HotNews.ro
Joi, 27 Mai 2021 Economie | Energie
Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) demarează construcția centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, o investiție de circa 148 milioane dolari. Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale este finele lunii iulie 2023. Noua unitate de producere combinată de energie electrică și termică va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal, mix-ul de resurse necesare fiind asigurat în proporție de 25% din procesele tehnologice ale rafinăriei și 75% din rețeaua națională.
Archegos Capital
Foto: Captura YouTube

Departamentul de justiție al SUA investighează implozia Archegos Capital, afacerea de familie a lui Bill Hwang care a șocat Wall Street

de S.J. HotNews.ro
Departamentul american de justiție a deschis o investigație privind implozia din luna martie a Archegos Capital Management, compania investitorului Bill Hwang, care a provocat degringoladă în rândul unor bănci majore din Europa, Asia și SUA, anunță Bloomberg.
Romulus Mircea si Steven van Groningen la BVB cu ocazia listarii primelor obligatiuni verzi ale Raiffeisen Bank
Foto: BVB

Primele obligațiuni verzi pe Bursa românească. Romulus Mircea (Raiffeisen Bank): Când dăm un credit nu ne uităm la cât am emis un anumit instrument de datorie

de F.B. HotNews.ro
Raiffeisen Bank a lansat pe bursa românească primele obligațiuni verzi, bani ce ar urma să fie împrumutați firmelor pentru proiecte verzi. Dobânda a fost una mică, de 3,086%/an (maturitate 5 ani), puțin peste inflația prognozată de Banca Națională a României anul viitor în aceeași perioadă, de 3%. Așadar, a fost adresată investitorilor instituționali. Dobânzile acordate firmelor care investesc în proiecte verzi nu înseamnă că vor fi mai mici.
Mihaela Bitu_CEO ING Bank Romania
Foto: Hotnews

Există discuții la Biroul de Credit și Transfond pentru crearea unui punct unic în care clientul șă-și actualizeze datele digital, simultan la mai multe bănci / Când ar putea avea acces băncile la baza de date a MAI. Interviu cu Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank

de DP HotNews.ro
”Există un proiect aflat în fază inițială, de design, de a se crea un punct unic în care un client să își actualizeze datele, și toate băncile care lucrează cu acel client să le poate actualiza, fără să fie nevoie ca respectivul client să își actualizeze datele la fiecare bancă în parte”, a explicat într-o discuție online cu HotNews.ro Mihaela Bîtu, CEO-ul ING Bank. Interlocutorul nostru a mai vorbit despre când anume ar putea avea acces băncile la baza de date a Evidenței Populației pentru ca actualizarea datelor să nu mai presupună deplasarea fizică la bancă, dar și despre intervalul în care companiile își vor putea actualiza datele digital. De asemenea, HotNews a propus ca reprezentanții băncilor să se întâlnească periodic cu cei ai consumatorilor de servicii financiare, propunere primită cu deschidere de CEO-ul ING.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report De ce nu au politicienii curajul de a reforma sistemul de pensii. Orban admite: S-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare. Jeff Bezos demisionează. Jurnaliștii Rise Project: Orice sursă are un interes

de DP HotNews.ro
Ludovic Orban admite: S-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare ● Parchetul European condus de Kövesi intră în pâine din 1 iunie. Prima țintă: finanțările PNRR ● Jeff Bezos demisionează de la conducerea Amazon ● Jurnaliștii Rise Project, despre anchetele din timpul pandemiei: Orice sursă are un interes ● Comisia Europeană va schimba Regulamentele ce vizează informațiile de pe ambalaje ● S-a decis: Mecanismul actual de cumpărare a vechimii pentru pensie va fi disponibil până în 2023 ● Curajul de a reforma sistemul de pensii. De ce nu îl au politicienii? ● Pentru cei cu pensii speciale nu vor fi probleme. Pentru noi, restul, sistemul de pensii este deja „oale și surcele” ● Cum au evoluat impozitele pe venit și avere în România și celelalte state ECE ● Răsare soarele peste Elada cea greu încercată de criză: Alpha Bank caută aproape un miliard de dolari la investitori pentru a-și finanța planurile de dezvoltare
Sedinta Guvern Citu
Foto: Facebook

Ordonanțele pe care Guvernul le va putea emite în vacanța parlamentară: Modificarea Codului Fiscal, conversia în acțiuni a datoriilor înregistrate de companiile din industria de apărare, rectificarea bugetară

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi proiectul de lege prin care sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare din iulie-august 2021. Pentru această perioadă, Guvernul poate fi împuternicit să emită ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice. Proiectul de act normativ prevede o listă cu ordonanțele care pot fi aprobate de Guvern în vacanța parlamentară. Proiectul de lege va trebui aprobat de Parlament.
Viata culturala
Foto: sxc.hu

Artiștii afectați de pandemie vor putea beneficia și după 30 iunie de indemnizația de 41,5% din salariul mediu brut

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de OUG care prevede că anumite categorii profesionale afectate de pandemie vor putea beneficia, la cerere, după 30 iunie, de indemnizația de 41,5% din câștigul salarial mediu brut. Acordarea acestor indemnizații este limitată până la 30 iunie 2021. Însă sunt persoane care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor, a căror activitate poate fi afectată de pandemie și după 30 iunie.
Birocratie
Foto: pixabay.com

Guvernul vrea să repare joi o problemă de birocrație pentru firme: Termenul de depunere a declarației de beneficiar real va fi amânat până la 1 octombrie 2021

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | Companii
Guvernul vrea să adopte joi un proiect OUG prin care se amână termenul de depunere a declarației de beneficiar real. Practic, este introdus un termen derogatoriu pentru anul 2021, prelungind termenul de 15 zile de la depunerea situațiilor financiare anuale, introdus prin Legea 101/2021, la un termen special stabilit la 1 octombrie 2021. Executivul spune că această obligație de raportare a fost reintrodusă în mod abrupt și a generat probleme atât pentru firme cât și pentru aparatul administrativ.
Adrian Cighi, co-fondator Pago, aplicație de plată a facturilor
Foto: Hotnews

O aplicație de plată a facturilor lunare va adăuga și transferul de bani

de Vera Iurcu StartupCafe.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | Startup Cafe
O aplicație românească de plată a tuturor facturilor lunare, cu cardul, dintr-un singur cont va adăuga și transferul de bani ca funcționalitate pentru utilizatori și se așteaptă la o dublare a numărului de utilizatori, pentru al doilea an, consecutiv. Aplicația a ajuns deja în Polonia iar în Italia a lansat o versiune beta.
Amazon va cumpara legendarul studio Metro-Goldwyn-Mayer
Foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mutare istorică: Amazon cumpără legendarul studio MGM

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | Companii
Amazon va cumpăra celebrul studio hollywoodian MGM pentru suma de 8,45 miliarde de dolari, au anunțat miercuri reprezentanții companiei conduse de Jeff Bezos, relatează AFP și CNN, citate de Agerpres.
Facebook
Foto: Piotr Adamowicz, Dreamstime.com

Facebook și Instagram le vor permite user-ilor să ascundă contorul de like-uri

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | IT
Facebook și Instagram le vor permite user-ilor care vor dori asta să ascundă contorul de like-uri la postări. Opțiunea a fost testată pe un număr de useri și va deveni curând disponibilă pe Instagram și apoi și pe Facebook pentru ”reacții”, în câteva săptămâni. Goana după like-uri pune presiune psihică pe oameni și dăunează și calității conținutului postat, au arătat câteva studii din ultimii ani.
Lucrările de Infrastrutctură sunt cuprinse în PNRR
Foto: Captura YouTube

Câteva date din varianta actuală a PNRR: Transport- 7,6 miliarde euro, România educată - 3,6 miliarde euro / Pensiile speciale vor fi limitate

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Pensiile speciale vor fi limitate. De asemenea, va fi creat un sistem nou de pensii bazat pe o formulă stabilă de beneficii și o indexare automată. Acestea sunt informații cuprinse într-o sinteză a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), așa cum arată astăzi. Trebuie precizat că planul nu a fost finalizat, încă se lucrează la el, chiar dacă luni, 31 mai, trebuie transmis Comisiei Europene. Potrivit sintezei, cea mai mare parte din cele 29,2 miliarde de euro pe care Guvernul speră să le obțină, s-ar duce în domeniul transportului (7,6 miliarde de euro). Premierul Florin Cîțu a vorbit miercuri în plenul Parlamentului despre PNRR, fără a prezenta detalii și informații clare. Vezi cum ar putea fi împărțiți banii.
Sigla Facebook
Foto: J Dharmasena, Dreamstime.com

Facebook a anunțat topul țărilor din care a eliminat cele mai multe rețele care încercau să manipuleze publicul

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | IT
Facebook a publicat miercuri un raport al ”operațiunilor de infuențare” în care arată care sunt țările unde își au originea cele mai multe rețele pe care compania le-a eliminat pentru că încercau să manipuleze publicul în diverse moduri. Rusia și Iran sunt pe primele locuri, iar cele mai multe atacuri au țintit SUA, Marea Britanie și Ucraina.
Fonduri europene 2021
Foto: Dreamstime.com

Fonduri europene 2021: S-a lansat Europa Creativă, cu 300 milioane euro în UE

de Redactia HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | EuROfonduri
Comisia Europeană a lansat miercuri noi acțiuni de sprijinire a sectoarelor culturale și creative din Europa și din afara acesteia, în urma adoptării programului de lucru pentru primul an al programului Europa creativă 2021-2027. În 2021, programul Europa Creativă va aloca un buget fără precedent de aproximativ 300 de milioane EUR pentru a ajuta profesioniștii și artiștii din toate sectoarele culturale să colaboreze la nivel interdisciplinar și transfrontalier, pentru a găsi mai multe oportunități și a ajunge la noi categorii de public - a informat CE, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Document vaccinare
Foto: STS

Certificatul digital UE privind COVID: STS a finalizat soluția IT interconectată la nivel UE. Se vor emite documente pentru: vaccinați, recuperați după boală și testați negativ

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | Telecom
Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat miercuri că sistemul IT pe care l-a dezvoltat pentru generarea și verificarea certificatelor digitale UE privind COVID a fost testat cu succes cu grupul tehnic de lucru de la nivel european. STS a mai prezentat și propunerile UE privind forma documentelor pentru cele trei tipuri de situații: persoane vaccinate, persoane recuperate după COVID și persoane care au un test negativ în ultimele 24 de ore. Vezi în articol cum vor arăta certificatele digitale și ce date personale vor conține.
Sebastian Metz, AHK ROMANIA
Foto: Hotnews

​Factori de risc economic în opinia companiilor germane din România: lipsa de personal calificat și prețurile în creștere la energie și materii prime

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Firmele germane din România spun că a revenit problema lipsei de personal calificat, dar au sesizat, ca factori de risc, și prețurile la energie și materii prime care cresc. Următoarele sunt costurile cu forța de muncă și infrastructura.
Sony Playstation 5
Foto: Info849943, Dreamstime.com

Sony a anunțat un plan care să ducă spre un miliard numărul de utilizatori ai serviciilor sale

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | IT
Sony Group a prezentat un plan de investiții pentru următorii trei ani, plan gândit să ducă numărul de useri ai serviciilor de gaming și de media ale companiei de la 160 de milioane, la un miliard, scrie Japan Times. Planul de investiții este de 18 miliarde dolari. Sony Group are o capitalizare de piață de 121 miliarde dolari.
Google Fuchsia
Foto: 9to5google.com

Google a lansat discret un nou sistem de operare: Fuchsia OS

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | IT
Google a lansat aproape ”pe furiș” un nou sistem de operare denumit Fuchsia OS care va fi prezent pe boxa inteligentă cu ecran Nest Hub, scrie 9to5google.com. Este un eveniment faptul că Google a lansat pe un produs de larg consum un nou sistem de operare, iar presa internațională se întreabă care este planul cu acest Fuchsia OS în anii viitori.
Sextortion scam
Foto: Juan Moyano, Dreamstime.com

Alertă CERT-RO: Un nou val de e-mailuri în care oamenii sunt mințiți că au fost filmați în ipostaze intime cu camera web a telefonului și li se cer bani

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | IT
Experții CERT-RO au atenționat miercuri asupra unui nou val de e-mailuri prin care oamenii sunt anunțați, în mod fals, că dispozitivul pe care îl folosesc a fost infectat cu malware și că infractorii cibernetici au preluat controlul asupra acestuia. Oamenii sunt mințiți că au fost filmați cu camera web a dispozitivului utilizat în ipostaze intime, fie vizitând site-uri porno, și sunt amenințați că o înregistrare video va fi trimisă către toate contactele din agendă, dacă nu va fi plătită o sumă de aproximativ 1300 de dolari.
Tren austriac Nighjet
Foto: OBB

Trenurile de noapte revin în Europa - S-a lansat cursa Viena - Amsterdam

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | Industrie Feroviara
Olanda și Austria au lansat unul dintre trenurile de noapte cu cel mai lung parcurs european, cel care leagă Viena de Amsterdam, via Germania. Trenul face 14 ore și biletele costă de la 30 de euro. Trenurile de noapte au dispărut treptat în ultimele două decenii, însă încep să reapară datorită companiilor feroviare din Austria, Germania, Elveția și Olanda. Și Franța a reintrodus după mulți ani un tren de noapte între Paris și Nisa.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Explicația numirii Vioricăi Dăncilă dată de șeful de resurse umane al BNR. Populismele lui Piedone. Cum au pierdut autoritățile trei miliarde de euro pentru irigații. Cine câștigă lupta din BOR: radicalii sau reformiștii? Revoluție în sistemul de pensii

de DP HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Populismele lui Piedone: ședințe la 5.00 dimineața, înviorare obligatorie pentru directori ● Fără precedent în România: ANAF a invalidat bugetul local al Focșaniului ● Explicația numirii Vioricăi Dăncilă la BNR, dată de șeful de resurse umane al Băncii Centrale ● Fantasma milionului de români care s-au întors din străinătate ● Numărarea managerilor români incompetenți ● După Dăncilă, Carmen Dan a prins și ea salariu gras ● Cum au pierdut autoritățile trei miliarde de euro pentru irigații ● Cine câștigă lupta din BOR: radicalii sau reformiștii? ● Mai ai zile de concediu de odihnă din 2019? Le mai poți lua până la 30 iunie 2021 ● ​Atenție la ”V”: Economia – și România odată cu ea – își revine la valoarea din 2019, dar la o cu totul altă calitate ● Revoluție în sistemul de pensii: Se schimbă modul de calcul ● Cât costă, ȋn 2021, un spațiu ȋn clădirile de birouri din Capitală ● RECONSTITUIREA: Cum au orchestrat foștii capi ai Academiei de Poliție amenințarea cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan ● A crescut cumva speranța de viață astfel încât să fie justificată, ridicarea vârstei de pensionare?
Clotilde Armand
Foto: Agerpres

Cum explică ADP Sector 1 de ce nu poate fi tăiat sporul de antenă cum a zis Clotilde Armand: Este un drept al salariaților, acordat cu respectarea legii

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | Telecom
Sporul de antenă pe care-l primesc aproximativ 100 de angajați ai Administrației Domeniului Public Sector 1 pentru riscurile generate de radiațiile antenelor de pe Casa Presei "a fost acordat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, astfel că ne aflăm în imposibilitatea de a-l suspenda, fiind un drept al salariaților", a precizat marți pentru HotNews.ro conducerea ADP Sector 1. Primarul Clotilde Armand anunța în 1 aprilie că va tăia aceste sporuri pe motiv că ar fi 'ilegale', iar radiațiile 'inexistente'.
Sedinta Guvern Citu
Foto: Facebook

Dacă miniștrii îl ascultă pe Cîțu și desființează posturile de directori, să nu o facă precum el. Patru exemple concrete de cum a eșuat restructurarea la Finanțe

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Reorganizarea Ministerului Finanțelor de anul trecut are multe indicii de nelegalitate. Nu o spunem noi, ci Curtea de Apel. Patru persoane care au dat în judecată instituția au câștigat procesele, iar altele sunt în desfășurare. De precizat, totuși, că nu au fost dați oameni afară, așa cum de multe ori s-a înțeles în spațiul public. Ei au rămas angajați.
O fabrica Bosch din Romania
Foto: Bosch

Bosch a investit 100 milioane euro în creșterea capacității de producție în România

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | Auto
Grupul german Bosch a încheiat anul fiscal 2020 cu vânzări consolidate în valoare de aproape 2,2 miliarde de lei (448 de milioane de euro) în România, înregistrând astfel o creștere de aproximativ trei procente în comparație cu anul precedent. Compania a investit 100 milioane euro pentru creșterea capacității de producție la fabricile din Jucu și Blaj.
Elon Musk
Foto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images

Elon Musk, oprește tweet-urile! Apel iritat de la crypto investitorii profesioniști

de Redactia StartupCafe.ro StartupCafe.ro
Investitori profesioniști în monede digitale critică postările lui Elon Musk și îndeamnă micii investitori să nu urmeze orbește tot ce spune CEO-ul Tesla despre criptomonede. Fanii Bitcoin (BTC/XBT) s-au săturat ca Musk să exercite atât de multă influență asupra mișcărilor de preț, pe termen scurt, ale tuturor criptomonedelor, notează postul de televiziune american CNN, într-un articol publicat în secțiunea Business.
euro
Foto: Dreamstime.com

O platformă online românească afirmă că valorează 12 milioane euro

de CZ HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | IT
O platformă online românească de multifinanțare a afacerilor afirmă că a ajuns să valoreze 12 milioane de euro în mai puțin de 2 ani de existență și vrea să obțină noi investiții, inclusiv de la investitori individuali din România, pentru a se extinde în Europa.
Google Photos
Foto: Google

Google elimină la 1 iunie facilitatea prin care păstra gratuit un număr nelimitat de poze în aplicația Photos. Cum poți salva mai mult spațiu de stocare

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | IT
În noiembrie Google anunța că va elimina la 1 iunie facilitatea prin care stoca în serviciul Photos (Google Foto) un număr nelimitat de poze. În momentul anunțului luna iunie părea departe, însă iată că a venit și merită luate câteva măsuri, pentru a nu te trezi cu e-mailul plin. În articol poți găsi link-uri despre cum să vezi ce poze ai în Google Photos, care sunt video-urile cele mai lungi și cum poți șterge rapid din Gmail mesaje foarte mari.
Bitcoin
Foto: Pixabay

Bank of England avertizează că bitcoin și criptomonedele sunt periculoase pentru populație

de S.J. HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Criptomonedele și activele similare sunt un pericol pentru populație, a avertizat Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei (BoE), reiterând îngrijorarea sa în privința acestora, transmit Reuters și Agerpres. ​
NFT
Foto: Dreamstime.com

Impozitarea persoanelor care câștigă bani din arta NFT. Cum vede ANAF lucrurile

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Veniturile din arta NFT (non-fungible token) vor fi impozitate, dacă ne uităm la un răspuns dat de ANAF la o solicitare a HotNews.ro. Practic, ele sunt considerate venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Cu alte cuvinte, trebuie să se plătească impozit pe venit și CAS și CASS. Acestea din urmă în anumite condiții, adică în cazul realizării de venituri peste plafonul de 12 salarii minime. Adică trebuie depusă Declarația Unică.
Casa Presei
Foto: AGERPRES

Sporul de antenă, sport național: La Consiliul Concurenței peste 260 de angajați își pot rotunji astfel veniturile / La ADP Sector 1 nu s-au tăiat aceste sporuri așa cum promitea Clotilde Armand

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | Telecom
Peste 260 de angajați ai Consiliului Concurenței pot primi în prezent sporul de 15% din salariul de bază pentru riscurile generate de radiațiile antenelor telecom de la Casa Presei, unde-și are sediul autoritatea. La câteva sute de metri distanță, aproape 100 de angajați ai ADP Sector 1 își rorunjesc în același mod veniturile, în ciuda anunțului primarului Clotilde Armand, care spunea în martie că nu va mai acorda aceste sporuri, în condițiile în care nivelul radiațiilor în zonă este de aproape 1400 de ori mai mic decât limita legală, conform măsurătorilor arbitrului telecom - ANCOM.
  • Vezi în articol pe ce măsurători se bazează sporurile acordate la Consiliul Concurenței și ADP Sector 1.
Citu la radio guerrilla
Foto: Hotnews

Florin Cîțu cere reducerea numărului de directori generali din Ministere: Deocamdată îi încurajez pe ministri să facă această reorganizare, după aceea le voi solicita

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | Companii
Premierul Florin Cîțu a spus marți că le-a cerut miniștrilor să facă reforme în propria ogradă. "Anul trecut am reușit în Ministerul de Finanțe să fac reorganizare, să reduc numărul de directori generali și asta a adus economii la buget și Ministerul a mers foarte bine și a colectat mai mult decât înainte. Deocamdata îi incurajez, după aceea o să le solicit ministrilor sa faca aceasta reorganizare a ministerelor, pentru ca altfel nu se pot reduce cheltuielile.", a declarat premierul la Radio Guerrilla.
Florin Citu
Foto: Captura

Cîțu: Primul spital cu finanțare PNRR va fi gata până în 2023-2024

de DP HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Actualitate | Esențial
Premierul Florin Cîțu a afirmat într-un interviu dat la Radio Guerilla că primul spital cu finanțare din cadrul Programului Național de Reabilitare și Reziliență (PNRR) va fi gata până în 2023-2024, notează news.ro El a explicat că partea bună a PNRR este că "te ține foarte conectat" și că sunt niște borne care trebuie atinse anual pentru a primi banii.
Huawei Harmony OS
Foto: huaweicentral.com

Huawei va prezenta pe 2 iunie primele telefoane cu sistemul său de operare HarmonyOS

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | IT
​Huawei va lansa pe 2 iunie propriul sistem de operare HarmonyOS pe smartphone-uri, mișcarea venind ca urmare a sancțiunilor impuse de SUA în 2019, ceea ce a dus cota globală a Huawei la 4%, de la peste 10%, scrie publicația Global Times. Nu se știe încă dacă vor fi lansate și modele noi sau sistemul va fi pus pe modele existente deja.
Florin Citu
Foto: Guvernul Romaniei

Florin Cîțu, despre PNRR: Programul este aprobat de premier. Nu are nicio legătura cu niciun membru din cabinet

de F.B. HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Proiectele din PNRR vor fi implementate de ministere, a declarat premierul Florin Cîțu, la Radio Guerrilla. "Nu au legătura doar cu ministerul domnului Ghinea. Ministerul domnului Ghinea doar face raportări la Comisia Europeană în ceea ce privește evoluția acestui program. Programul este aprobat de premier. Nu are legătura nicio legătura cu niciun membru din cabinet", a spus Cîțu.
Adrian Codirlasu, Vicepresedintele CFA Romania
Foto: Hotnews

Așteptările analiștilor financiari cu privire la cursul euro: 4,94 lei în noiembrie și peste 5 lei în mai 2022. ​Indicatorul de Incredere Macroeconomica realizat de Asociatia CFA Romania a crescut

de DP HotNews.ro
Marți, 25 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
​Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a inregistrat o valoare medie de 3,53%. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala), potrivit indicatorului de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro.
Ajutoare Horeca
Foto: Dreamstime.com

Ajutoarele de stat HORECA: O nouă categorie de firme beneficiare (proiect de procedură)

de CZ HotNews.ro
Luni, 24 Mai 2021 Economie | EuROfonduri
Ministerul Economiei va introduce o nouă categorie de firme beneficiare la ajutoarele de stat pentru operatorii economici HoReCa afectați de scăderea activității din cauza pandemiei COVID-19, conform unui nou proiect de procedură de implementare a schemei de ajutor de stat, lansat luni în condultare publică.
Jeff Bezos, CEO-ul si fondatorul Amazon
Foto: Annegret Hilse-Sven Simon / AFP / Profimedia Images

Jeff Bezos, detronat luni din poziția de cel mai bogat om al planetei... pentru câteva ore

de S.J. HotNews.ro
Luni, 24 Mai 2021 Economie | Companii
Fondatorul și CEO-ul Amazon Jeff Bezos a fost detronat pentru scurt timp luni din poziția de cel mai bogat om din lume de către CEO-ul LVMH, cea mai mare companie producătoare de bunuri de lux din lume, relatează La Libre Belgique.
Impozitele pe proprietate ar putea sa creasca
Foto: Pixabay

Impozitele pe proprietate ar putea să crească. Se conturează un nou mecanism pentru a face primăriile reziliente

de Florin Barbuta HotNews.ro
Impozitele pe proprietate ar putea să crească, dacă ne uităm la faptul că Guvernul și-a asumat, la Bruxelles, printre altele, „revizuirea principiilor de impozitare a proprietății, în special în ceea ce privește diferitele regimuri de impozitare a clădirilor în funcție de statutul proprietarului (persoană juridică sau fizică)”. Discutând cu diverse persoane din zona guvernamentală, am înțeles că se încearcă o decuplare a primăriilor de bugetul central. Acum ele sunt dependente de impozitul pe venit.
Robert Shiller, laureat al Premiului Nobel pentru Economie
Foto: Wikimedia Commons

Un laureat al Premiului Nobel pentru Economie vede o mentalitate de „Vest Sălbatic” pe bursa și piața imobiliară din SUA

de S.J. HotNews.ro
Economistul laureat al Premiului Nobel pentru Economie Robert Shiller este îngrijorat că se formează o bulă în cadrul unora dintre cele mai în vogă domenii, relatează CNBC.
Banca Naționala a României
Foto: Hotnews

BNR: Veștile bune și cele proaste dupa discutiile din Consiliul de Administratie

de DP HotNews.ro
Una din veștile bune este că foarte probabil la mijlocul anului economia va fi recuperat cea mai mare parte din pierderea de PIB din primăvara trecută. O altă veste bună este extinderea automatizării și digitalizării, precum și ”eventuala relocare definitivă în țară a unor lucrători români din străinătate”, arată minuta discuțiilor celor 9 membri ai Consiliului de Administrație din Banca Centrală, publicată luni. Economia va crește probabil în 2021-2022 sensibil mai alert decât s-a anticipat anterior, în ritmuri trimestriale comparabile cu cele din anii pre-pandemie, mai arată documentul. Minuta discuțiilor include însă și câtva vești mai puțin plăcute.
Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul Concurentei
Foto: AGERPRES

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibila trucare a unor licitații organizate de MAI: 12 companii suspectate de fixarea prețurilor

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 24 Mai 2021 Economie | Telecom
Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibile înțelegeri anticoncurențiale al unor companii care au participat ca ofertanți la procedurile de achiziție pentru realizarea proiectului „Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI)”. Autoritatea susține că deține indicii privind o posibilă coordonare în cadrul a 12 companii pentru fixarea directă sau indirectă a prețurilor de vânzare ori de cumpărare, cu scopul de împiedica, restrânge ori denatura concurența.
Telefoane OnePlus
Foto: OnePlus

OnePlus - Cum arată viitorul pentru una dintre cele mai neobișnuite companii producătoare de smartphone-uri

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 24 Mai 2021 Economie | IT
OnePlus este un producător de telefoane care a făcut vâlvă când a lansat primul său telefon în 2014 fiindcă era un telefon cu specificații bune și preț mic și putea fi cumpărat printr-un sistem de invitații. Compania a lansat multe telefoane de atunci și este cunoscută pentru interfața de Android foarte îngrijită. OnePlus nu a intrat însă în top 5 mondial, cota de piață este mică și cele mai scumpe modele costă și peste 1.000 de euro. Într-o discuție cu presa europeană, șeful OnePlus a explicat cum vede viitorul companiei.
Formularul 230
Foto: ANAF

Bani din impozit pentru un ONG în loc de Stat: Au mai rămas 2 zile, data până la care poate fi depus Formularul 230 de persoanele fizice

de F.B. HotNews.ro
Persoanele fizice pot mai au 2 zile pentru depunerea Declarației 230 prin care pot dona bani către ONG-uri din impozitul pe venit, adică bani care oricum se iau. Astfel, persoanele fizice au de ales între a lăsa acei bani la Stat, ori să se întâmple ceva ce doresc cu ei. Cu alte cuvinte, data limită este marți, 25 mai, pentru a redirecționa până la 3,5%. Evident, unele categorii de salariați nu pot depune, precum cei din IT și construcții prin simplul fapt că ei nu plătesc impozit pe venit.
Guvernul Citu
Foto: Guvern

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul ar putea fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare, după o tărăgănare de aproape 3 luni / Scad șansele pentru a fi adoptată în actuala sesiune parlamentară

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Economie | Companii
Premierul Florin Cîțu susține că legea prin care se intezice cumulul pensiei cu salariul va fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare. Cîțu afirmă că din ce știe "nu s-a modificat nimic față de varianta pe care am văzut-o". Aprobarea legii a fost tărăgănată în așa fel încât au scăzut șansele pentru adoptarea ei de către Parlament în actuala sesiune parlamentară, care se încheie la finalul lunii iunie. Astfel, persoane cu funcții înalte pot primi în continuare și pensii speciale, și salarii de la stat, în același timp. Legea mai prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani.
angajați
Foto: Dreamstime.com

Un salariat din 5 și-ar dori ca angajatorul să-i plătească un psihoterapeut și o parte din cheltuielile cu munca de acasă / Un sfert dintre angajații părinți vor să le fie acoperit costul de a avea o bonă (sondaj)

de DP HotNews.ro
Aproximativ 19% dintre angajați își doresc ca instituția în care lucrează să includă printre beneficiile extrasalariale acoperirea costurilor pentru un psihoterapeut, conform unui sondaj realizat de platforma Undelucram în luna mai a acestui an. Același procent de salariați și-ar dori ca printre beneficii să se numere o parte dintre cheltuielile pentru lucrul de acasă (plata energiei, o anumită sumă din chirie).ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by