ECONOMIE
Claudiu Nasui
Foto: Facebook

Ministru: Declarația de beneficiar real va fi amânată până pe 1 octombrie 2021

de CZ HotNews.ro
Coaliția de guvernare a decis, luni, la nivel politic ca obligația declarării beneficiarului real de către o serie întreagă de firme și alte entități să fie amânată până pe 1 octombrie 2021, a anunțat, marți, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.
Huawei
Foto: Inkdropcreative1, Dreamstime.com
Articol actualizat

Mizele lobby-ului Huawei împotriva Legii 5G: Un studiu comandat de compania chineză arată că aceasta va avea pierderi de miliarde de euro dacă va fi exclusă din România

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Interzicerea Huawei de la livrările de echipamente către piața din România în conformitate cu proiectul de lege 5G adoptat recent de Guvern ar costa industria locală de telecomunicații între 2,7 miliarde de euro și 4,2 miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani, reprezentând costuri suplimentare și venituri pierdute, arată un studiu comandat de Huawei. În aceeași perioadă de timp, compania chineză ar pierde peste 2,7 miliarde de euro. Studiul vine în contextul unui lobby puternic făcut de companiile chineze, în frunte cu Huawei, împotriva legii 5G.
Electrocasnice foarte uzate
Foto: Sergii Kolesnikov, Dreamstime.com

Rabla pentru electrocasnice - Care este valoarea voucherelor și care sunt etapele programului

de Vlad Barza HotNews.ro
Pe 14 mai va începe programul Rabla pentru electrocasnice, iar voucherele vor avea valori cuprinse între 200 și 500 lei, în funcție de tipul de produs achiziționat. De data aceasta programul se va ține în mai multe etape, în prima se vor putea cumpăra mașini de spălat și frigidere, iar din 4 iunie, televizoare, laptop-uri și tablete. Oamenii trebuie să predea un aparat vechi pentru a participa la program.


Energie
Foto: HotNews / C.P.

Exclusiv Racordarea la gaze și energie NU va mai fi gratuită pentru toată lumea / Facilitatea a creat mai multe probleme decât avantaje, la scurt timp după aplicare

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Racordarea la rețelele electrice și la sistemul de gaze a intrat într-un blocaj total, motiv pentru care autoritățile plănuiesc modificări legislative care să ducă la rezolvarea acestei situații. Mai exact, se gândesc să elimine, pentru o parte dintre consumatori, "gratuitatea" la racordare, chiar dacă abia a intrat în vigoare. Contactat de HotNews.ro, ministrul energiei Virgil Popescu a spus că modificările vor fi făcute în Parlament și vizează renunțarea la așa-zisa gratuitate pentru consumatorii industriali. Pentru cei casnici ar urma să rămână gratuitatea, însă doar într-o limită de consum. Tot ce este peste acea limită va fi taxată. Vezi amănunte.
Volker Raffel
Foto: E.ON Romania

Volker Raffel va fi noul CEO al E.ON România

de C.P. HotNews.ro
Volker Raffel va fi noul CEO al E.ON România începând cu data de 1 august, preluând atribuțiile de la Manfred Paasch, care se va retrage din funcția deținută aproape doi ani în fruntea companiei. Într-o primă etapă, începând cu 1 mai, Volker Raffel a devenit membru al Board-ului, fiind responsabil de Afaceri Corporatiste, Strategie, Juridic și Conformitate, în calitate de director general adjunct al E.ON România, informează compania.
Whatsapp
Foto: sxc.hu

Germania a devenit prima țară care interzice Facebook să colecteze date de la utilizatorii WhatsApp / Reacția companiei

de S.J. HotNews.ro
Companiei Facebook Inc. i s-a ordonat să sisteze activitățile de colectare a datelor utilizatorilor WhatsApp din Germania după ce o autoritate de reglementare din această țară a decis că tentativele sale de a încerca să forțeze userii să accepte noile reguli de confidențialitate sunt ilegale, relatează Bloomberg.
Adeverinta electronica verde
Foto: Levent Ycelman / Alamy / Profimedia Images

Pașaportul COVID-19: STS a început implementarea soluției IT care se va interconecta la nivelul UE. Cum va funcționa certificatul verde digital

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Certificatele digitale verzi (așa numitul pașaport COVID-19) care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19, vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), a anunțat marți instituția. Soluția tehnică dezvoltată de STS va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei.
Un exemplu de e-mail fals trimis în numele producătorilor de vaccinuri
Foto: Kaspersky

Cum se folosesc atacatorii cibernetici de interesul pentru vaccinare în încercarea de a fura datele personale ale utilizatorilor

de Vlad Barza HotNews.ro
Atacatorii cibernetici caută în mod constant noi modalități de a fura datele utilizatorilor. Anul trecut, o categorie complet nouă de oportunități a devenit una dintre cele mai profitabile înșelătorii. Atacatorii au folosit pe scară largă scrisorile spam și paginile de phishing legate de COVID-19 pentru a beneficia de pe urma situației pandemice, arată datele Kaspersky Lab. Uneori au fost sondaje false, iar în multe cazuri oamenilor li s-au promis cadouri, dar trebuia să completeze mai întâi un formular cu datele personale.
Ghid HORA
Foto: Hotnews

A apărut „Ghidul de siguranță în restaurante”

de CZ HotNews.ro
Patronii de localuri grupați în organizația HORA au publicat un „Ghid de siguranță în restaurante”, pentru a facilita crearea unui cadru de funcționare în siguranță a business-urilor din HoReCa, sector grav afectat de pandemia COVID-19. Realizat alături de specialiștii sistemului de sănătate MedLife, ghidul definește măsurile optime de siguranță și responsabilitate destinate atât operatorilor din industrie, cât și consumatorilor, și formulate în linie cu obiectivul național de a preveni apariția unor situații favorabile răspândirii virusului.

Gazele se vor scumpi cu 20%, iar electricitatea cu 10%, după 1 iulie - Studiu Asociația Energia Inteligentă

de C.P. HotNews.ro
Riscul creșterii sărăciei energetice va crește după 1 iulie 2021, în urma majorării prețului gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice și lemnelor de foc, se arată într-un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă. Inflația declanșată de aceste creșteri, la care se adaugă creșterea cursului valutar, dar mai ales faptul că ajutoarele prevăzute în Legea Consumatorului Vulnerabil nu vor fi acordate decât pentru iarna 2022/2023, va aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetrice pentru cel puțin una din formele de energie folosite.
Pachet livrat de Meituan
Foto: Freerlaw, Dreamstime.com

De ce acțiunile unui gigant chinez din tehnologie au scăzut după ce șeful companiei a postat un poem scris acum un mileniu

de Vlad Barza HotNews.ro
​Acțiunile gigantului chinez tech Meituan au scăzut cu 14% la bursa de la Hong Kong după ce CEO-ul companiei a pus pe o rețea socială (și apoi a șters) un poem scris acum un mileniu. Poemul a fost interpretat ca o critică la adresa autoritarului președinte chinez Xi Jinping. Meituan este o aplicație de livrări de mâncare și este evaluată la 200 miliarde dolari.
Ethereum
Foto: Sorapop Udomsri / Panthermedia / Profimedia Images

Prețul ether, criptomoneda folosită pentru tranzacționarea operelor de artă NFT, a depășit în premieră pragul de 4.000 de dolari

de S.J. HotNews.ro
Ether, criptomoneda folosită de platforma Ethereum, a înregistrat luni a doua sa cea mai mare creștere de preț din ultimii doi ani, depășind pragul de 4.000 de dolari pentru prima dată, relatează Market Insider.
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

Băncile mizează pe menținerea prețurilor actuale ale locuințelor. De asemenea, ponderea cererilor de împrumut respinse de bănci a fost ”moderat mai mare” (sondaj BNR)

de DP HotNews.ro
După înăspririle din 2020, determinate de șocul provocat de pandemia COVID-19, băncile românești au menținut relativ constante standardele de creditare în primul trimestru din acest an, atât pentru firme cât și pentru populație, arată datele unui sondaj efectuat de Banca Națională. Pentru prima dată în ultimele 5 trimestre, perspectiva băncilor asupra situației economice a dus la o ușoară relaxare a standardelor de creditare. Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie și are la bază un chestionar transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Primele 10 bănci dețin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.
Sergiu Negut cofondator FintechOS
Foto: Hotnews

Video: Opt din top 10 bănci din România sunt clienții FintechOS. Co-fondatorul Sergiu Neguț, invitat la Podcastul Antreprenorilor

de Ovidiu Popica StartupCafe.ro
Luni, 10 Mai 2021 Economie | Startup Cafe
Opt din top 10 bănci din România sunt clienții FintechOS și folosesc deja soluții ale firmei de tehnologie, spune Sergiu Neguț unul dintre confondatorii startup-ului finanțat recent cu o rundă Serie B de 60 milioane de dolari. Antreprenorul spune, într-un interviu pentru StartupCafe.ro, că firma nu și-a propus, deocamdată, să se listeze prin IPO (ofertă publică de acțiuni). Co-fondatorul FintechOS spune că firma menține accelerat angajările, în România dar și pe alte piețe unde plănuiește extinderea.
constructie CLT
Foto: finchbuildings.com

Finanțări de 60 milioane euro, pregătite pentru firme europene de tehnologie în imobiliare

de CZ HotNews.ro
Firmele europene care dezvoltă tehnologii inovatoare pentru sectorul imobiliar (PropTech) vor putea obține investiții totale de 60 de milioane de euro, printr-un nou fond pan-european, lansat în Belgia.
Facebook, Instagram si WhatsApp
Foto: Mikhail Primakov, Dreamstime.com

Procurorii generali din SUA îi cer lui Mark Zuckerberg să renunțe la versiunea Instagram pentru copii

de S.J. HotNews.ro
Luni, 10 Mai 2021 Economie | IT
Un grup de 40 de procurori generali ai statelor care alcătuiesc SUA l-au îndemnat pe CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg să renunțe la planurile de a lansa o versiune a Instagram pentru copiii cu vârsta mai mică de 13 ani, relatează Reuters.​
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Ministerul Finanțelor: Contribuabilii vor beneficia, foarte curând, de declarații pre-completate, fișiere prelucrabile, posibilitatea de a efectua plãți prin platforma SPV

de F.B. HotNews.ro
Serviciile oferite contribuabililor prin intermediul platformei Spațiul Privat Virtual (SPV) vor fi extinse, iar contribuabilii vor benefica de declarații pre-completate, rapoarte care sã se poatã importa în programele de contabilitate, fișiere prelucrabile, precum și de posibilitatea de a efectua plãți prin platforma SPV, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor. Acesta precizează că are în dezbatere un proiect privind obligativitatea înrolării în SPV, iar aceste noi servicii vor fi disponibile până va intra în vigoare actul normativ.
Mihai Draghici
Foto: LinkedIn

Viața ca un hackathon: experiența unui antreprenor român crescut în America

de Vera Iurcu HotNews.ro
Luni, 10 Mai 2021 Economie | IT
Mihai Drăghici și-a petrecut aproape toată viața în America, după ce familia lui a emigrat acolo în 1985. Acum trei ani și jumătate s-a întors în România. Este antreprenor în serie, având peste 30 de startup-uri lansate în mai multe țări, inclusiv România, Statele Unite, Canada, Mexic și India. „Mama ne-a luat din România pe mine și fratele meu ca să ne facă vedete la Hollywood, dar mie îmi place mai mult să fac lucrurile din spatele cortinei. Ei au vrut să fiu la Hollywood, dar eu m-am întors în Colentina”.
Delgaz Grid
Foto: Delgaz Grid

Distribuitorul de gaze Delgaz Grid, deținut de E.ON, a primit o amendă de 6,1 milioane euro

de C.P. HotNews.ro
Luni, 10 Mai 2021 Economie | Energie
Consiliul Concurenței a sancționat compania Delgaz Grid SA, membră a grupului E.ON, cu o amendă în valoare de circa 30 de milioane lei (aproximativ 6,1 milioane euro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor conexe distribuției de gaze naturale și pe piața serviciilor de verificări și revizii tehnice ale Instalațiilor de Utilizare a Gazelor Naturale (IUGN). Mai exact, a refuzat să acorde acces tuturor companiilor din piață la înregistrarea fișelor de evidență a lucrărilor de verificări/revizii tehnice în baza sa de date.
Pfizer
Foto: Sam Aronov / Zuma Press / Profimedia

Vaccinurile Covid au generat în primul trimestru vânzări de 2,9 miliarde de euro pentru Pfizer și de 227 milioane pentru AstraZeneca

de A.Th.C. HotNews.ro
Luni, 10 Mai 2021 Economie | Companii
Pfizer a realizat venituri de 3,5 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro) din vânzarea de vaccinuri anti-Covid în primul trimestru, ceea ce a propulsat estimările de venituri din vaccinuri pe întregul an la 26 miliarde de dolari, față de cele de 15 miliarde anunțate anterior, relatează The Irish Times.
Claudiu Nasui
Foto: Facebook

Năsui: Legea privind declarea beneficiarilor reali va fi re-discutată în coaliție

de DP HotNews.ro
”Cum s-a ajuns ca antreprenorii români să fie obligați să depună „declarația de beneficiar real” de la o lună la alta cu zero predictibilitate și zero dezbatere publică? Primesc foarte multe întrebări legate de această declarație de beneficiar real, și de felul cum a reapărut ea de nicăieri. Săptămâna aceasta ducem problema în coaliție. Sperăm să reușim să ne convingem colegii să aplicăm modelul austriac și în România. Adică Statul să nu mai ceară anual antreprenorilor români declarații cu informații pe care le are deja”, spune ministrul Claudiu Năsui. Până atunci, însă, dacă nu se depune declarația aceasta, amenda este de 5.000 de lei.
Deficit comercial
Foto: sxc.hu

Importurile au crescut cu un ritm aproape dublu față de exporturi, adâncind dependența de alte state

de DP HotNews.ro
În primele 3 luni din acest an, exporturile românești au adus economiei 17,7 miliarde de euro, în vreme ce importurile au consumat peste 23 de miliarde de euro, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. Practic, exporturile au crescut cu 3,9%, iar importurile cu 7,1%, comparativ cu primul trimestru din anul trecut. Deficitul balanței comerciale, care arată gradul de dependență și de îndatorare față de exterior a fost de 5,32 miliarde euro, mai mare cu aproape 900 de milioane.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report Mai cresc alocațiile copiilor în vară? Fizicianul Cristian Presură, despre conspirații, Cosmos și școală. Cine sunt oamenii care se vaccinează noaptea la maratoane. Doar 59 de români au plecat să lucreze în construcții în Germania în 2020

de DP HotNews.ro
Utilizatorii Google vor trebui să folosească autentificarea în doi pași ● Interviu: Fizicianul Cristian Presură, despre conspirații, Cosmos și școală: „Profesorul de fizică din liceu m-a lăsat de două ori corigent” ● Doar 59 de români au plecat să lucreze în construcții în Germania în 2020, spune Inspecția Muncii. Realitatea este că sunt 700.000 de români pe șantierele din străinătate ● Mai cresc alocațiile copiilor în vară? ● Reinventarea Europei: De la ”cărbune și oțel”, la digital și verde ● Claudiu Davițoiu: În ferma de vaci e mai greu ca în mină. Salariile la procesatori – de trei ori mai mari! ● Cine sunt oamenii care se vaccinează noaptea la maratoane ● Rolul economisirii în competitivitatea unei națiuni. Cum a evoluat rata economisirii în România față de blocul UE ● Ce s-a schimbat la admiterea la facultate în străinătate. Studiile în Marea Britanie costă de trei ori mai mult.
Dogecoin
Foto: Dreamstime.com

​VIDEO Criptmoneda Dogecoin a pierdut 30% după glumele lui Elon Musk de la SNL

de CZ HotNews.ro
Duminică, 9 Mai 2021 Economie | IT
Criptomoneda Dogecoin, care cunoscuse o ascensiune uimitoare în ultimele zile, s-a prăbușit brusc, cu peste 30%, duminică, imediat după apariția miliardarului Elon Musk la show-ul TV Saturday Night Live din SUA.
Colonial Pipeline
Foto: Colonial Pipeline - Facebook

Un atac cibernetic împotriva unui operator major de conducte din SUA a dus la oprirea rețelei care transportă 45% din carburantul necesar coastei de est a țării

de V.M. HotNews.ro
Duminică, 9 Mai 2021 Economie | Companii
Un atac cibernetic împotriva unui operator major de conducte din Statele Unite, Colonial Pipeline, a dus la oprirea rețelei care transportă 45% din carburantul necesar coastei de est a țării, surse din industrie afirmând că este vorba despre un atac de tip ransomware.
Termocentrala Japonia
Foto: By Σ64 - Own work, Wikimedia Commons

Cel mai mare producător de energie din Japonia pariază pe amoniac și hidrogen pentru a atinge zero emisii de dioxid de carbon

de V.M. HotNews.ro
Duminică, 9 Mai 2021 Economie | Energie
Producția de energie electrică reprezintă aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Așa că, atunci când cel mai mare producător de energie din Japonia, Jera Co., a anunțat în octombrie anul trecut că își propune să atingă zero emisii de dioxid de carbon până în 2050 - dar nu bazându-se exclusiv pe energie regenerabilă - a luat prin surprindere chiar și pe unii experți în energie, mulți întrebându-se dacă acest lucru este posibil, scrie publicația The Japan Times.
Tren de viteza in Polonia
Foto: Natalia Volkova, Dreamstime.com

Trenul simbolic Connecting Europe Express va ajunge în România pe 17 și 18 septembrie

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, 9 Mai 2021 Economie | Industrie Feroviara
Pe 17 și 18 septembrie va ajunge în România un tren simbolic numit Connecting Europe Express care va pleca din Lisabona pe 2 septembrie și va încheia traseul pe 7 octombrie, la Paris, după un drum cu peste 70 de opriri. Comisarul european Adina Vălean spunea că trenul își va propune să testeze care sunt obstacolele ce stau în calea creării unei rețele feroviare perfect interconectată. În articol puteți vedea traseul complet de 35 de zile.
Sennheiser
Foto: Hotnews

Sennheiser, care deține o fabrică în România, își vinde divizia pentru consumatori unor elvețieni

de CZ HotNews.ro
Sâmbătă, 8 Mai 2021 Economie | Companii
Compania germană Sennheiser, care deține o fabrică de electronice audio și în România, își vinde afacerea de produse pentru consumatori unei corporații elvețiene de aparate auditive pentru persoanele hipoacuzice.
Ferma pasari
Foto: Pixabay.com

Comerțul ambulant cu păsări vii, suspendat. Decizia luată de ANSVSA după confirmarea unui focar de gripă aviară în Mureș

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 8 Mai 2021 Economie | Agricultura
Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că au fost luat măsuri la nivel național pentru a preveni răspândirea virusului gripei aviare, după confirmarea acestuia la o fermă de păsări din Ungheni (Mureș). Astfel, se suspendă comerțul ambulant cu păsări, dar și activitățile comerciale cu păsări vii prin intermediari. Comercializarea va fi făcută doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.
Fitch Ratings
Foto: www.solvencyiiwire.com

Fitch a confirmat la „BBB minus” ratingurile municipiilor București, Brașov, Oradea și Buzău

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 8 Mai 2021 Economie | Finanțe
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută și monedă locală ale orașelor București, Brașov, Oradea și Buzău la „BBB minus”, perspectivele asociate fiind negative, informează agenția de evaluare financiară.
Fonduri
Foto: Dreamstime.com

Măsura 2: Plățile au ajuns în lista de solicitanți până la numărul RUE 9499. Situație ajutoare stat IMM la zi

de CZ HotNews.ro
Vineri, 7 Mai 2021 Economie | EuROfonduri
Plățile de ajutoare de stat pentru firme, în Măsura 2, au coborât în lista de solicitanți până la numărul RUE 9499, potrivit datelor oficiale de vineri, 7 mai 2021, de la Ministerul Economiei. În total, 7662 de beneficiari au primit granturile de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, în cadrul Măsurii 2, în circa 6 luni, de când se fac plăți. Sumele totale achitate se apropie de 2,4 miliarde de lei.
Logo-ul Microsoft
Foto: Microsoft

Microsoft promite că datele generate în UE vor fi stocate și procesate tot în UE

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 7 Mai 2021 Economie | IT
Microsoft își asumă un nou angajament față de Uniunea Europeană: clienții comerciali sau cei din sectorul public din UE vor putea să proceseze și să-și stocheze toate datele pe teritoriul Uniunii Europene, acesta fiind un demers adițional angajamentelor existente ale companiei în ceea ce privește stocarea datelor. Implementarea acestor măsuri este în desfășurare, iar toate acțiunile necesare vor fi finalizate până la sfârșitul anului viitor.
Huawei
Foto: Flavijus, Dreamstime.com

EXCLUSIV ​Lobby puternic împotriva Legii 5G / Companiile chineze, în frunte cu Huawei, au asaltat parlamentarii cu petiții

Vineri, 7 Mai 2021 Economie | Telecom
​Parlamentarii români s-au trezit la finalul lunii aprilie cu un val de petiții de la companii și asociații chineze, toate fiind îndreptate împotriva Legii privind securitatea rețelelor 5G, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Prima companie care a scris parlamentarilor este Huawei, care se simte direct amenințată de actuala formă a proiectului. După Huawei, au intrat în jocul petițiilor companii chineze din alte domenii și asociații. Toate susțin, chiar și cele din alimentație și construcții, că vor fi afectate de Legea 5G și cer amânarea adoptării actului, pe motiv că trebuie introduse criterii tehnice privind riscurile cibernetice.
Achilleas Kanaris, CEO Vodafone Romania
Foto: Vodafone Romania

Un nou șef peste Vodafone România: Achilleas Kanaris a condus tranziția la servicii convergente de comunicații fix-mobile în Grecia și Albania

de A.V. HotNews.ro
Vineri, 7 Mai 2021 Economie | Telecom
Grecul ​Achilleas Kanaris, fost director general (CEO) al Vodafone Albania, a fost desemnat să preia conducerea operațiunilor grupului din România, începând cu 1 iulie 2021, a anunțat vineri al doilea mare operator local de comunicații fix-mobile. Acesta o va înlocui pe Murielle Lorilloux, care își încheie mandatul de patru ani în România, urmând să preia funcția de Vodafone Business Unit Director pentru Europa, Turcia și Egipt.
Fondul Monetar International
Foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

​Misiunea FMI pe tema Articolului IV va fi virtuală și urmează a începe luni

de F.B. HotNews.ro
O misiune FMI condusă de Jan Kees Martijn va vizita virtual Bucureștiul în perioada 10 – 28 mai 2021 pentru analiza anuală a economiei românești, cunoscută sub denumirea de Consultare pe Articolul IV, conform unui comunicat al instituției.
Joburi
Foto: Dreamstime.com

În anul pandemiei, 118.000 de români care nu aveau de lucru își doreau un job. Doar că ori nu și-l căutau, ori nu erau dispuși să înceapă munca

de DP HotNews.ro
Ponderea persoanelor subocupate (angajații cu timp de lucru parțial care doreau să lucreze mai multe ore) în totalul populației active a fost în anul 2020 de 2%, pondere mai mică decât în anul de dinaintea pandemiei, arată datele Statisticii. De asemenea, forța de muncă potențială adițională (care însumează persoanele inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul și pe cele inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul) cuprindea 117,9 mii persoane, în creștere cu 1,8% față de anul anterior.
Tren sezonier la Mangalia
Foto: Hotnews

CFR SA a scos la licitație studiul de fezabilitate pentru electrificarea liniei Constanța - Mangalia, tronson unde trenurile nu au multe șanse în fața microbuzelor

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR SA a lansat licitația pentru studiul de fezabilitate privind electrificarea liniei de 43 km dintre Constanța și Mangalia pe care trenurile fac în prezent peste o oră. Valoarea totală a contractului este de 14,3 milioane lei, iar durata este de nouă luni. În diversele documente oficiale, costul total al lucrărilor este estimat la aproximativ 120 milioane euro.
Elon Musk
Foto: Dreamstime.com

Elon Musk: Nu vă investiți economiile de o viață în criptomonede!

de CZ HotNews.ro
Vineri, 7 Mai 2021 Economie | IT
Miliardarul Elon Musk, șeful Tesla și SpaceX, atrage atenția asupra riscului de a investi în criptomonede, deși sunt promițătoare Și guvernatorul Băncii Angliei i-a avertizat pe cei care investesc în criptomonede că ar trebui să fie pregătiți și „să-și piardă toți banii”.
Rabla 2020
Foto: Stirile ProTV

În ciuda programului Rabla, românii preferă mașini second hand, pe motorină. Aproape un sfert din mașinile din România au norma de poluare cel mult Euro 2

de DP HotNews.ro
În ciuda eforturilor guvernamentale de a sprijini achiziția de autoturisme noi prin intermediul programului Rabla, românii preferă mașinile second-hand, foarte probabil din cauza prețului mai mic. De asemenea, sunt preferate mașinile pe motorină în continuare, cele electrice fiind încă departe de a constitui un segment cât de cât consistent în totalul înmatriculărilor din țara noastră. În primul trimestru, din totalul celor circa 7,4 milioane de mașini înmatriculate în România, aproape un sfert (peste 22% mai exact) erau autoturisme clasificate după norma de poluare din categoria non-euro, euro 1 sau cel mult euro 2.
business report
Foto: Hotnews

​Business report ​Ministrul care a construit 2.000 de școli în 12 ani. Cifrele mincinoase despre câți suntem și ce facem în România. Când poate un salariat să demisioneze fără să mai stea în preaviz? De ce au crescut prețurile cerealelor săptămâna trecută?

de DP HotNews.ro
Ministrul care a construit 2.000 de școli în 12 ani ● Cifrele mincinoase despre câți suntem și ce facem în România ● Când poate un salariat să demisioneze fără să mai stea în preaviz? ● Adrian Vasilescu, BNR: Inflația se întoarce! Toată lumea vrea inflație de 2 la sută ● Decizie judecătorească: 2 milioane de români, buni de plată. Cum explică ASF și asigurătorii obligația RCA pentru rablele care nu mai circulă și ce amenzi riscă proprietarii ● De ce au crescut prețurile cerealelor săptămâna trecută? ● Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, după eșecul Laserului de la Măgurele: “Vom organiza concursuri pentru conducerile tuturor institutelor” ● Am „driblat” covidul în Germania, l-am primit „cadou” în frumoasa și fascinanta Românie ● Gulașul sri-lankez și lungul drum al bucătarului Sachin spre România ● Harta riscurilor și a factorilor care pot afecta divergența dintre România și statele membre ale Zonei Euro.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice
​DOCUMENT

Noi modificări fiscale: obligativitatea înrolării în SPV, două noi facilități pe amnistia din OUG 69/2020 și corecția problemelor cu plățile eronate ale contribuabililor

de F.B. HotNews.ro
Apar noi modificări pe Codul de procedură fiscală, momentan fiind în dezbatere. Printre altele, se reglementează obligativitatea înrolării în SPV, apar două noi facilități pe amnistia din OUG 69/2020 și se corectează problemele cu plățile eronate făcute de contribuabili.
Impozite
Foto: PxHere

DOCUMENT. Statul vrea să schimbe Codul fiscal: Impozit redus pentru firmele care se duc la târguri externe (proiect)

de CZ HotNews.ro
Ministerul Economiei a publicat joi un proiect de ordonanță de urgență prin care propune modificarea Codului fiscal, pentru ca firmele care participă la târguri și expoziții externe sau care își fac publicitate în străinătate să beneficieze de reducere a impozitului în funcție de cheltuielile cu aceste acțiuni de promovare la export.
Sabin Sarmas
Foto: Guvernul Romaniei

Scandalul amânării legii 5G Șeful comisiei IT din Parlament: Ministerul Economiei știa de anul trecut că nu e necesară notificarea Comisiei Europene

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Telecom
Președintele Comisiei IT din Parlament, Sabin Sărmaș (PNL), susține că demersul ministrului Claudiu Năsui (USR-PLUS) de a cere amânarea dezbaterii în Parlament a legii 5G este "complicat de explicat", în condițiile în care tema notificării Comisiei Europene a fost dezbătută anul trecut și la nivel interministerial s-a stabilit că nu este necesară o astfel de notificare. Demersul lui Năsui ar putea face ca licitația 5G să nu mai aibă loc în acest an, iar transpunerea Memorandumului cu SUA să fie din nou amânată, spune Sărmaș.
Gicu Iorga
Foto: Epochtimes Romania

Gicu Iorga, un personaj controversat, mai primește o funcție importantă în Electrica: Șef al Comitetului de Strategie și Guvernanță Corporativă

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Energie
Gicu Iorga, un personaj controversat, proaspăt șef al biroului vamal Giurgiu și deținătorul unui nou mandat în Consiliul de Administrație al Electrica, a mai primit o funcție importantă. Consiliul de Administratie al Electrica l-a ales joi în funcția de președinte al Comitetului de Strategie și Guvernanță Corporativă. Gicu Iorga este un apropiat al lui Toma Petcu (fost ALDE, actual PNL), ministru al energiei în perioada guvernărilor PSD. La sfârșitul lui aprilie a primit al doilea mandat, pe patru ani, de membru în Consiliul de Administrație.
FacebookNeighborhoods
Foto: Hotnews

Neighborhoods, noul instrument Facebook pentru comunitățile locale

de Redactia HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | IT
Aplicația Facebook va avea o secțiune dedicată comunicării dintre vecini și în cadrul comunităților locale, numită Neighborhoods, a anunțat rețeaua socială, citată joi de News.ro. Pentru a folosi Neighborhoods, utilizatorii trebuie să dea Facebook acces la o mulțime de date personale.
Placheta comemorativa a lui David Ricardo la UCL
Foto: Wikimedia Commons

O teorie economică din secolul XIX ar putea arunca apă rece pe relansarea post-pandemie

de S.J. HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Finanțe
Consumatorii care au făcut economii în timpul pandemiei ar putea fi descurajați din a cheltui pe măsură ce economia iese din pandemia de COVID-19 dacă o teorie economică din secolul XIX are dreptate, relatează Bloomberg.
program export Romania-dreamstime
Foto: Hotnews

OUG privind exportul: Firmele care participă la târguri internaționale scad jumătate din costuri din impozitul pe profit, în trimestrul în care au fost efectuate cheltuielile

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Companii
Ministerul Economiei a pus joi, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță de Urgență privind promovarea exportului. Proiectul prevede scăderea cheltuielilor cu participarea la târgurile internaționale din impozitul pe profit pentru trimestrul în care au fost efectuate. În cazul microîntreprinderilor, scăderea se face din impozitul pe venit.
Dioxid de titan
Foto: Wikimedia

Dioxidul de titan (E171) „nu este sigur” ca aditiv alimentar (autoritate europeană)

de I.B. HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Consumator
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a decis joi că dioxidul de titan, cunoscut și sub numele de colorantul E171, nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar, potrivit AFP.
IBM
Foto: Marlon Trottmann, Dreamstime.com

IBM a anunțat un salt în tehnologie: microprocesoarele pe 2 nanometri vor face pe viitor ca bateria smartphone-urilor să țină de patru ori mai mult

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | IT
IBM a anunțat că a dezvoltat procesoare pe tehnologia de 2 nanometri, ceea ce înseamnă că în câțiva ani acestea vor fi prezente pe diverse terminale care vor avea putere mai mare de procesare și baterii care vor ține de câteva ori mai mult decât în prezent. IBM susține că noua tehnologie va permite performanțe cu 45% mai ridicate și consum de energie cu 75% mai mic decât la gadget-urile care în prezent se bazează pe procesoarele pe 7 nanometri.
Centrala nucleara de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Unitatea 2 de la Cernavodă va fi oprită pentru mentenanță

de C.P. HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Energie
Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavoda va intra in programul de oprire planificata începând cu data de 09.05.2021. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00.
ANIS
Foto: ANIS

Industria de software vede neclaritate într-o OUG adoptată de Guvern privind utilizarea semnăturilor electronice: Semnătura olografă va fi instrumentul preferat pentru mediul de afaceri în anii ce urmează

de F.B. HotNews.ro
Guvernul a adoptat recent o Ordonanță de Urgență privind utilizarea semnăturilor electronice avansate sau semnăturii electronice calificate în domeniul relațiilor de muncă. Asociația patronală a industriei de software (ANIS) spune că este neclară cu privire la includerea obligativității, în situația semnării electronice a contractului de muncă, a sigiliului electronic calificat ca necesitate distinctă pentru validarea documentului electronic.
Dolari
Foto: DepositPhotos.com

Noi finanțări pentru startup-uri IT, printr-un fond european de 60 milioane dolari

de CZ HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | IT
Startup-urile IT europene, aflate în stadiu incipient de dezvoltare, vor putea obține noi finanțări de capital de risc, printr-un fond de investiții în valoare de 60 de milioane de dolari, lansat joi, la Londra.
Claudiu Nasui, la Ministerul Economiei
Foto: AGERPRES

Claudiu Năsui o dă la întors după ce a discutat cu premierul despre Legea 5G: Susținem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Companii
Claudiu Năsui, ministrul economiei, spune că a discutat cu premierul și susține "fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament". Precizarea este făcută după ce premierul Florin Cîțu s-a declarat surprins de gestul ministrului Economiei Claudiu Năsui de a cere Parlamentului amânarea dezbaterilor asupra Legii privind securitatea rețelelor 5G. Legat de acest subiect rămân în continuare o serie de întrebări, având în vedere că Năsui a cerut clar Parlamentului să amâne dezbaterea și să transmită Ministerului Economiei proiectul de lege. Aceste discuții au loc pe fondul unui lobby extrem de puternic al companiilor chineze pentru blocarea legii.
Mugur Cozmanciuc
Foto: Arhiva personala

Un deputat PNL, interesat dacă Guvernul va da "delete" scutirii de impozit pe venit pentru IT-iști având în vedere deficitul bugetar și criza sanitară. Răspunsul Ministerului de Finanțe

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Telecom
Deputatul PNL Corneliu Mugur Cozmanciuc a întrebat recent Ministerul de Finanțe dacă are în vedere eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru IT-ști, având în vedere deficitul bugetar și criza sanitară curentă. Întrebarea sa pleacă de la informațiile transmise anterior de Finanțe unui alt liberal, Florin Roman, care a vrut să știe câți salariați din IT sunt scutiți de impozitul pe venit și ce impact are măsura la bugetul de stat. Vezi în articol răspunsul Ministerului de Finanțe.
fakepath\android google dreamstime
Foto: Hotnews

Google lansează o aplicație de tablete pentru filme, jocuri și cărți

de CZ HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | IT
Tabletele cu Android vor avea în curând o aplicație care va aduce sub aceeași umbrelă toate formele principale de conținut de entertainment, cu excepția muzicii - relatează News.ro. Google a anunțat “Entertainment Space”, o aplicație dedicată tabletelor cu Android, care se dorește a fi un fel de hub central pentru zona de divertisment. Din această aplicație vor putea fi accesate filme și seriale, jocuri și cărți.
Bolt app
Foto: Hotnews

Aplicația de transport Bolt mai intră într-un oraș din România

de CZ HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | IT
Bolt, serviciu de transport de persoane rival al Uber, pătrunde, de joi, în încă un oraș din România, oferind posibilitatea șoferilor parteneri să obțină venituri din efectuarea unor curse cu autoturismul, intermediate de aplicație.
Florin Citu si Claudiu Nasui
Foto: Colaj foto

Claudiu Năsui a cerut amânarea dezbaterilor în Parlament asupra Legii 5G / Florin Cîțu: Mă surprinde o astfel de decizie, nu înțeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect

de C.P. HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Companii
Premierul Florin Cîțu se declară surprins de gestul ministrului Economiei Claudiu Năsui de a cere Parlamentului amânarea dezbaterilor asupra Legii privind securitatea rețelelor 5G. "Mă surprinde o astfel de decizie, nu știam că a luat o astfel de decizie. Mesajul meu este ferm și clar. Am trimis și am aprobat un proiect de lege în Guvern și l-am trimis și în coaliție. Decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid", a declarat joi premierul.
Computer
Foto: Pixabay

Firmele IT din ANIS critică ordonanța guvernului de reglementare a semnăturii electronice în relațiile de muncă

de CZ HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | IT
Noua ordonanță de urgență a guvernului prin care s-a reglementat folosirea de către firme a semnăturii electronice în relațiile de muncă este criticată acum de o serie întreagă de companii IT românești și străine grupate în Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
Roxana si Alin, fondatori Bunnyshell
Foto: Hotnews

Un startup IT românesc primește o finanțare de 1,1 milioane Euro

de CZ HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | IT
Startup-ul IT românesc Bunnyshell a obținut, joi, o nouă rundă de investiții, în valoare de 1,1 milioane de euro, din partea fondului de investiții Early Game Ventures (EGV). Aceasta este cea de-a doua finanțare de capital de risc obținută de Bunnyshell de la fondul EGV, după cea din anul 2019, de 750.000 de euro.
ANAF Antifrauda
Foto: ANAF - Facebook

ANAF va extinde „Operațiunea Mercur”, de control în comerțul online

de CZ HotNews.ro
Agenția Națională de Administrare Fiscală va extinde controalele pentru combaterea evaziunii fiscale din comerțul online, se arată în Programul de Convergență 2021-2024, adoptat de Guvern.
Comert online
Foto: Pexels

Vânzările din comerț au urcat în primele 3 luni cu 4,1%

de DP HotNews.ro
Vânzările din comerț (barometru pentru consumul privat, principala componentă a PIB) au crescut în luna martie față de februarie 2021 cu 13,3%, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de carburanți (+23,5%), vânzările de produse nealimentare (+12,6%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+9,1%), au transmis joi reprezentanții Institutului Național de Statistică. Cumulat pe primele 3 luni, afacerile din retail au crescut față de primul trimestru din 2020 cu 4,1%, datorită creșterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,2%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+0,1%). Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 1,6% în primele 3 luni din acest an față de trimestrul I al anului trecut.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report ​A fost găsită „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Cât costă să împuști un urs? Primar PSD folosea angajații și utilajele instituției în ferma familiei. Cei afectați de epidemii ar putea primi ajutoare de urgență

de DP HotNews.ro
A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2 ● Cât costă să împuști un urs? Tarifele pornesc de la 3.000-5.000 de euro ● Cum a folosit un primar PSD angajații și utilajele instituției la muncă în ferma familiei ● Sezonier român în Germania: "Muncă multă, drepturi puține" ● Achitări în cazul ASTRA Asigurări (prejudiciu de 200 milioane euro): „Fapta nu e prevăzută de lege” ● Aproape de adoptare: Cei afectați de epidemii vor putea primi ajutoare de urgență ● În cazul unor întârzieri sau anulări ale trenurilor, călătorii vor fi despăgubiți sau redirecționați gratuit ● Eșec: România a vaccinat doar 26% din populația peste 65 de ani ● Prețurile industriale își accelerează creșterea – urmează transmisia către prețurile de consum ● Reîncadrarea în criteriile de aderare la Euro a României, imposibilă în 2022 ● Propunerile Finanțelor pentru eliminarea duopolului pe piața RCA: prețuri de referință la reparații, casa de compensare a despăgubirilor, service-urile nu mai pot reprezenta păgubiții, creșterea de 10 ori a plafonului maxim al amenzilor ● Strategiile băncilor centrale: noile frontiere.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice
​DOCUMENT

​Programul de convergență: stres cu pensiile, veniturile vor crește foarte lent, iar cheltuielile se vor reduce

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Programul de convergență 2021-2024 nu vine cu multe noutăți, dar relevă că statul este stresat cu privire la pensii, mai exact la faptul că ar urma să crească din septembrie 2023, dar reamintește că se lucrează modificarea legii analizând propuneri. De asemenea, mai spune că nu se așteaptă la cine știe ce creșteri de venituri.
Euro
Foto: Public Domain Pictures

Achiziție de portofoliu IMM românesc: 2,1 milioane Euro pentru 5% din acțiunile ROCA Investments

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Companii
Producătorul de prefabricate din beton Prebet Aiud a cumpărat cu 2,1 milioane euro 5% din acțiunile ROCA Investments, companie holding care oferă soluții de capital și parteneriat activ pentru consolidarea și scalarea IMM-urilor românești.
fonduri
Foto: Pixabay

75 milioane euro pentru firme românești, prin noi instrumente financiare susținute de UE

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | EuROfonduri
Instrumentele financiare destinate firmelor și antreprenorilor, derulate în prezent prin programul JEREMIE al Comisiei Europene (CE) și Fondului European de Investiții (FEI), vor putea funcționa și după anul 2022, printr-o hotărâre de guvern adoptată miercuri.
Birou open space
Foto: Wikimedia Commons

Obligația de a purta mască în birouri ar putea fi eliminată dacă este vaccinat tot personalul

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Companii
Premierul Florin Cîțu a anunțat că va fi analizată o propunere potrivit căreia angajații dintr-o companie să nu mai poarte mască dacă tot personalul este vaccinat. O astfel de măsură ar putea fi aplicată de la 1 iunie.
UPDATE: Ministrul Sănătății: Sunt de acord cu ceea ce a spus premierul Cîțu. Persoanele complet vaccinate ar putea să nu mai poarte mască de protecție la birou
Wall Street
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Pe Wall Street, Dow Jones închide cu un record, Nasdaq pierde teren

de I.B. HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Economie | Burse
Bursa din New York a închis miercuri mixt, Dow Jones atingând un nou record, în timp ce Nasdaq, dominat de acțiunile pe tehnologie, a scăzut pentru a doua zi consecutiv, potrivit AFP.
Bani
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea / Digi24

Guvernul a aprobat Programul de Convergență

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri Programul de convergență, a anunțat premierul Florin Cîțu. Acesta consideră că este important faptul că acest program de convergență apare înaintea aprobării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Vitalik Buterin, creatorul Ethereum
Foto: Yichuan Cao / ddp USA / Profimedia Images

Vitalik Buterin, creatorul Ethereum, a ajuns miliardar la 27 de ani / Programatorul crease tehnologia blockchain când avea doar 19 ani

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Companii
Programatorul ruso-canadian Vitalik Buterin a creat tehnologia blockchain Ethereum în 2013 când avea doar 19 ani, relatează CNN.
Nike x Sony
Foto: Captura YouTube — PlayStation

De ce lansează Nike o pereche de adidași cu Sony? Alte 5 colaborări neobișnuite între companii

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Companii
Deși vin din industrii diferite, companiile Nike și Sony au colaborat din nou pentru a crea o pereche de adidași — PG 5 — cu ajutorul designerului PlayStation 5 — Yujin Morisawa. Lansarea vine la puțin peste doi ani de la ultima colaborare dintre cele două companii — PG 2.5 - care s-a inspirat din designul primei consolei PlayStation.
Samsung Galaxy S8
Foto: Hotnews

Unul dintre cele mai reușite telefoane produse vreodată de Samsung nu mai primește update-uri de securitate

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | IT
Unul dintre cele mai reușite telefoane produse de Samsung, Galaxy S8, nu va mai primi update-uri de securitate fiindcă au trecut patru ani de la lansare. S8 a fost lansat în aprilie 2017 și a fost un mare succes datorită bateriei, camerei și designului. Lansarea a venit într-un moment extrem de potrivit pentru Samsung care fusese afectată de criza bateriilor de la Galaxy Note 7.
Bani
Foto: Hotnews

Trebuie mobilizate resurse și în acest an în lupta contra pandemiei și sprijinirea economiei, a locurilor de muncă/ Se alocă educației și sănătății cu circa 3% din PIB mai puțin decât media UE (raport)

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Și acest an va testa răbdarea oamenilor, reziliența comunităților, a firmelor, capacitatea autorităților de a gestiona o situație tare complicată, se arată într-un raport realizat de mai mulți economiști și coordonat de către profesorul Daniel Dăianu. Conform sursei citate, tema corecției bugetului public este dezbătuta și s-a conturat un curent de opinie printre economiști în cadrul căreia corecția bugetului este dezirabil sa fie graduală, pe câțiva ani, gradualitatea fiind cerută de evitarea împiedicării redresării economice.
BNR
Foto: USER UPLOADED

BNR își modernizează toaletele din sediul central. Cost: Peste 7,3 milioane de lei / UPDATE Explicațiile BNR legate de costurile reparațiilor la sediul central

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Banca Națională a României (BNR) va plăti peste 7,3 milioane de lei pentru "modernizarea și îndreptarea neconformităților existente în prezent la nivelul grupurilor sanitare din imobilul Băncii Naționale a României din str. Doamnei nr. 8", potrivit unui anunț de atribuire publicat săptămâna trecută în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Contractul vizează și refacerea instalației electrice existente, nemodernizată în ultimii 30 de ani. Vezi în articol ce firme au câștigat licitația.
  • UPDATE (15:20) BNR: "Din contractul de aproximativ 7,4 milioane de lei, cheltuielile care vizează obiectele sanitare propriu-zise reprezintă aproximativ 5% din total, iar cele cu faianța și gresia 15% (și includ reproiectare, achiziție, montare), restul fiind alocate lucrărilor care constau în reparații capitale și curente la instalații de canalizare, electrice și termice."
Dogecoin
Foto: Captura video

Prețul Dogecoin a atins un nou record după o creștere spectaculoasă de peste 40% înregistrată miercuri

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Prețul dogecoin, criptomoneda creată în glumă ce are drept inspirație o memă, a urcat miercuri la un nou record, continuând ascensiunea din 2021 ce a transformat-o în a patra cea mai valoroasă monedă virtuală, relatează Reuters.
Kristalina Georgieva
Foto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

FMI avertizează în legătură cu un posibil război comercial fără un acord fiscal mondial

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Actualitate | Internațional
Fondul Monetar Internațional a avertizat marți în legătură cu un posibil război comercial la nivel mondial dacă nu se ajunge la un acord fiscal cu reguli globale privind impozitul pe profitul marilor companii multinaționale, relatează agențiile EFE și Agerpres. Acesta a fost avertismentul directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, într-un discurs virtual, în care a semnalat că este "urgent" să se încheie un pact multilateral, similar celui propus de președintele american, Joe Biden, în Statele Unite.
antreprenor
Foto: Dreamstime.com

Despre tirania lui „trebuie” în antreprenoriat - și cum poți să scapi de ea

de Constantin Pescaru HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Cariere
Calea spre epuizare și burnout trece și prin „trebuie” - acest imperativ absolutist care este dăunător atunci când devine un gând negativ automat. Pentru că nu e altceva decât un factor suplimentar (și adesea inutil) de stres pe care ni-l autoimpunem
Angajati
Foto: Dreamstime.com

200.000 Euro pentru un startup românesc folosit de corporații să-și antreneze angajații

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | IT
Un antreprenor român, absolvent de Psihologie, a obținut o finanțare de capital de risc de 200.000 de euro pentru o platformă online de învățare și training de la distanță, folosită de corporații și alte companii mari pentru a-și antrena angajații.
Marcile din grupul Stellantis
Foto: Stellantis

Criza semiconductorilor se agravează și va fi simțită și în 2022, spune unul dintre cele mai mari grupuri auto

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Auto
Stellantis, grupul auto recent format, care cuprinde mărci precum Fiat, Peugeot și Citroen, spune că în aceste luni criza semiconductorilor se va agrava, iar spre final de an va fi ceva mai bine. Cei de la Stellantis, grup care anul trecut a vândut 6,2 milioane de mașini, spun că efectele crizei procesoarelor se vor vedea și în 2022. Grupul are 23% din piața auto europeană.
Noua Skoda Fabia
Foto: Skoda

​FOTO Cum arată noua generație Skoda Fabia

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Auto
Skoda a prezentat date și fotografii despre noua generație Fabia, una dintre cele mai vândute mașini de clasă mică din Europa. Noua Fabia este mai lungă și vine cu mai multe tehnologii de siguranță, iar prețurile vor porni de la aproximativ 14.000 de euro. Prima generație Fabia a fost lansată în 1999, iar mașina a ajuns acum la a patra generație. Anul trecut s-au vândut 97.000 de mașini Fabia în Europa. Cel mai bun an a fost 2004, cu 235.000 de mașini.
Investitii - economii
Foto: Pixabay

Cine bate inflația, Tezaur sau băncile? O comparație între randamentele titlurilor de stat și dobânzile oferite de bănci

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Și în luna mai, cei care au bani economisiți îi pot plasa în titluri Tezaur – de stat. Așadar, cei interesați trebuie să se gândească la inflație, adică creșterea prețurilor, pentru a vedea dacă merită blocarea banilor pentru o perioadă. Băncile oferă și ele produse de economisire, iar astăzi vom face o comparație cu depozitele pentru a vedea: Cine bate inflația, Tezaur sau băncile? Este schimbul valutar în euro mai avantajos?
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​Plafonarea terenurilor în proprietate. Țară în service. Modificări la Codul fiscal și de procedură fiscală. Mașinile pot fi înmatriculate nu doar în reședințele de județ. BNR a cheltuit un miliard de euro ca să susțină leul. Strategia de administrare a datoriei publice

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Plafonarea terenurilor în proprietate. Adrian Oros: Au fost discuții – 500 ha la persoane fizice, 1.000 ha la juridice ● Țară în service. Modelul Carol I ● Campania de imunizare în cabinetele medicilor de familie a început cu probleme. Lipsesc seringi, ace și chiar serurile ● Înmatricularea mașinilor se poate face în mai multe orașe, nu doar în reședințele de județ ● Modificări la Codul fiscal și Codul de procedură fiscală: Prevederile ambigue vor fi interpretate obligatoriu în favoarea contribuabilului ● Aproximativ un miliard de euro a cheltuit BNR în aprilie pentru a nu lăsa euro să „sară” de 4,93 de lei ● Românii au obținut 4,4 milioane de euro de la bănci, în urma negocierilor ● București-Ilfov: Scenariile după care elevii se întorc la școală, în fiecare sector și localitate ● Medicii de familie vor avea până la 30 de zile lucrătoare de odihnă pe an ● ​Trebuie să ne facem bine ● O lume divizată: SUA este în plină expansiune, zona euro este în recesiune, în timp ce în Asia situația e amestecată ● Strategia de administrare a datoriei publice în perioada 2021-2023: Ținte, măsuri, riscuri.
tineri fermieri
Foto: Dreamstime.com

Fonduri UE de 50.000 EUR pentru tineri fermieri: Prelungire termen înscrieri

de CZ HotNews.ro
Marți, 4 Mai 2021 Economie | EuROfonduri
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a prelungit termenul până la care românii din diaspora se pot înscrie la fondurile europene de câte 40.000 de euro sau 50.000 de euro pentru tineri fermieri.
Fonduri firme IT
Foto: Dreamstime.com

Programul care nu a mai început: Statul a promis IMM-urilor câte 100.000 EUR să-și ia calculatoare

de CZ HotNews.ro
Marți, 4 Mai 2021 Economie | EuROfonduri
Încă din 31 iulie, anul trecut, guvernul de atunci promitea firmelor mici și mijlocii fonduri europene de câte 30.000-100.000 de euro să-și cumpere calculatoare și alte echipamente IT. A trecut aproape 1 an, s-a schimbat guvernul și tot nu știm când va mai începe așa-numitul Program pentru digitalizarea IMM. Ce spun oficialii de la Fonduri Europene.
Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP
Foto: MFP

Programul Tezaur fără 5 ani, în mai. Românii interesați au la dispoziție emisiuni pe 1 și 3 ani la dobânzi de 2,95% și 3,35%, luna asta

de F.B. HotNews.ro
Românii vor putea împrumuta statul în luna mai prin noile emisiuni Tezaur. De data aceasta, Ministerul Finanțelor a renunțat la emisiunea pe 5 ani. Prin urmare, au rămas două, pe 1 și 3 ani, la dobânzi de 2,95% și 3,35%. Practic, cele două (ca dobânzi) sunt similare cu luna aprilie.
Masini
Foto: Hotnews

Piața mașinilor noi a scăzut cu 14%, cea second-hand a urcat cu 5%

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 4 Mai 2021 Economie | Auto
Înmatriculările de mașini noi au crescut în aprilie cu 58%, după ce aprilie 2020 a fost una dintre cele mai slabe luni din ultimii cinci ani, din cauza carantinei. La mașini noi piața a fost cu 14% mai mică în primele patru luni, în timp ce la second-hand piața a crescut, fiind de cinci ori mai mare decât cea a mașinilor noi.
Warren Buffett
Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Miliardarul Warren Buffett afirmă că vede o „inflație foarte substanțială” în SUA la adunarea acționarilor Berkshire Hathaway

de S.J. HotNews.ro
Warren Buffett afirmă că Berkshire Hathaway, compania sa de investiții, vede „inflație foarte substanțială” și creșteri de prețuri, relatează CNBC.
Bolt_Drive
Foto: Hotnews

Bolt intră pe piața de închirieri auto

de CZ HotNews.ro
Marți, 4 Mai 2021 Economie | IT
Aplicația de transport de persoane Bolt intră pe piața de închirieri de mașini, printr-un nou serviciu, lansat momentan doar în țara de origine, Estonia, dar pe care vrea să-l extindă în Europa.
Tren CFR Calatori
Foto: Stefania Gal

CFR Călători face precizări despre transportul bicicletelor cu trenul

de Vlad Barza HotNews.ro
Una dintre multele nemulțumiri legate de trenurile de la noi este legată de numărul mic de vagoane cu spațiu special pentru biciclete, mai ales că acum s-a făcut cald și tot mai mulți oameni vor să le transporte la munte sau la mare. CFR Călători a făcut o serie de precizări despre cum pot fi transportate bicicletele cu trenul, care sunt costurile și ce trebuie să facă grupurile organizate de bicicliști.
Hidrogen- energia viitorului
Foto: Rechargenews.com
Analiză HotNews

Hidrogenul verde și lipsa de viziune a Guvernului / România nu a fost pregătită în niciun fel pentru sursa de energie a viitorului

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 4 Mai 2021 Economie | Energie
Hidrogenul verde este considerat combustibilul viitorului, motiv pentru care multe țări din întreaga lume au intrat într-o competiție contra cronometru pentru a se impune primele pe o nouă piață. Și în Europa, state precum Spania, Franța, Germania, Olanda, Danemarca sau Portugalia au demarat mari proiecte cu hidrogen verde, multe alte țări sunt în plină creare de strategii, iar altele chiar le-au finalizat. România este la stadiul de discuții despre "necesitatea elaborării unei strategii privind hidrogenul". "Avem chiar un compartiment care se va ocupa de dezvoltarea hidrogenului", spunea, recent, în cadrul unei dezbateri, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Claudia Griech
Foto: business-mark.ro

Claudia Griech este noul director general al E.ON Energie România

de C.P. HotNews.ro
Marți, 4 Mai 2021 Economie | Energie
Claudia Griech a preluat, începând cu data de 1 mai, funcția de director general al E.ON Energie România, având responsabilitatea integrală a segmentului Soluții Clienți, atât aria B2C, cât și B2B. Totodată, va îndeplini și rolul de membru al Board-ului E.ON România, informează compania.
Investitii si eforturi de atragere a lor
Foto: Pixabay

Ce eforturi fac țările din jur sa atragă investitori străini și cum stă România și se uită de pe margine

de Florin Barbuta HotNews.ro
Ungurii ne iau fața când vine vorba despre atragerea investitorilor străini, deși avem ceva ce ei nu au: populația – forța de muncă. Ei și-au resetat anul trecut întreaga industrie auto, în timp ce Renault, la noi, a decis să facă noua Dacia electrică în China. Guvernul român ar trebui să se inspire de la ei folosind măcar parțial metodele lor. Dacă vrem salarii mai mari și un trai mai bun, atunci este important ca Guvernul să-și restructureze modul de gândire.
Metroul din Budapesta
Foto: Vadim Lerner, Dreamstime.com

Metroul din Budapesta, primul deschis în Europa continentală, a împlinit 125 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
​Metroul din Budapesta, al doilea deschis în lume, după cel din Londra, a împlinit 125 de ani, linia 1 fiind o adevărată minune a ingineriei. Linia are 4,4 km și este încă folosită, fiind celebră pentru stațiile mici, dar frumoase. Metroul din Budapesta are 4 magistrale, fiind utilizat zilnic de peste 1,1 milioane pasageri. Londra a deschis în 1863 prima linie de metrou, Parisul la 1900, iar Berlinul, la 1902.
Zoltan Nagy-Bege
Foto: AGERPRES

Zoltan Nagy-Bege: Dacă nu începem exploatarea în doi-trei ani, nu va exista niciodată o producție de gaze în Marea Neagră

de C.P. HotNews.ro
Luni, 10 Mai 2021 Economie | Energie
România nu-și permite luxul de a amâna investițiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul unei conferințe organizate de Consiliul Investitorilor Străini (FIC). Acesta consideră că dacă producția nu începe în maximum trei ani, gazele din Marea Neagră nu vor mai fi niciodată exploatate.
Masini Ford Puma pe tren
Foto: Ford

Josephine Payne, Ford România: Trenul cu care exportăm mașini are o viteză medie mai mică decât cea cu care eu merg pe bicicletă

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 10 Mai 2021 Economie | Auto
Un tren de marfă cu mașini Ford face în mod frecvent 26 de ore pe cei 400 km dintre Craiova și granița cu Ungaria, iar la vamă mai stă încă nouă ore, pentru că nu suntem în Schengen, iar controalele durează. „Viteza medie este de 15-20 de kilometri pe oră, mai puțin decât pot eu să prind cu bicicleta. Și, să ne înțelegem, nu sunt sportiv olimpic, nu pedalez foarte repede, dar pot să întrec acest tren. În mod sigur asta este o problemă pentru noi”, spune Josephine Payne, președinte Ford România și director general al fabricii Ford Craiova, citată de ProTV.
Lingouri de aur (Theo Hudayanto via Dreamstime.com)
Foto: Dreamstime.com

Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord. ​Petrolul, aurul și deciziile proaste ale lui Ceaușescu pentru a scăpa de datorii

de D.P. HotNews.ro
Sâmbătă, 8 Mai 2021 Economie | Finanțe & Bănci
Într-o seară din septembrie 1980, actualul Aeroport Henri Coandă era păzit mai ceva decât Casa Albă. Înțesat de securiști și milițieni, angajații Aeroportului așteptau un convoi secret de mașini care urmau să încarce un avion care aștepta cu motoarele pornite. Destinația? Puțini oameni o cunoșteau. Avionul aștepta câteva zeci de tone de aur aduse cu dubele blindate, aur pe care urmau să-l transporte în Elveția, la solicitarea expresă a lui Nicolae Ceaușescu. La scurt timp, alt avion transporta alte 10 tone de aur.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by