ECONOMIE
Datoria publica, aproape de primul prag al legii
Foto: Pixabay

Datoria publică a depășit 40% din PIB

de F.B. HotNews.ro
​Datoria publică a ajuns la 40,2% din PIB, în iunie, după ce în luna mai se afla ușor sub, la 39,9%, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Până la primul prag din legea responsabilității fiscal-bugetare, de 45%, mai este puțin, iar Consiliul fiscal crede că va fi depășit anul acesta.
Facebook
Foto: Kianlin | Dreamstime.com

Facebook a eliminat 7 milioane de postări în trimestrul doi pentru că răspândeau informații false despre noul coronavirus

de V. B. HotNews.ro
Facebook a eliminat 7 milioane de postări în trimestrul doi pentru că răspândeau informații false despre noul coronavirus, inclusiv conținut care promova măsuri preventive false și remedii exagerate, relatează Reuters, citată de News.ro.
PaybyFace
Foto: Hotnews

Un sistem de plată prin recunoașterea facială creat de un startup românesc face parteneriat cu o companie de carduri de beneficii extrasalariale

de RA HotNews.ro
PayByFace, unul dintre primele sisteme de plată prin recunoaștere facială din Europa, dezvoltat de un startup românesc, face un parteneriat cu o companie de carduri de beneficii extrasalariale, iar utilizatorii cardurilor acestei companii vor putea face plăți în magazine prin simpla scanare a feței pe un iPad instalat la punctul de vânzare.
AirBnb
Foto: StartupCafe.ro

Airbnb se va lista curând la bursă - surse

de RA HotNews.ro
Platforma online Airbnb, prin care proprietarii își pot închiria locuințele pe termen scurt și care funcționează și în România, ar urma să se listeze la bursă până la finele acestei luni, după ce în urmă cu două luni a anunțat concedierea a circa 25% din personal.
TikTok
Foto: Tashatuvango | Dreamstime.com

TikTok ar fi colectat în secret date despre milioane de utilizatori - WSJ

de Vlad Barza HotNews.ro
TikTok, rețeaua socială pe care administrația Trump vrea cu orice preț să o interzică în SUA, ar fi colectat date despre milioane de useri timp de 18 luni, printr-o tactică interzisă de Google, arată o anchetă publicată de Wall Street Journal. TikTok a intrat și în ”vizorul” autorităților franceze care au deschis o investigație venită după o plângere primită în mai, dar nu se știe exact despre ce este vorba.
Rata NPL a inceput sa creasca
Foto: Pixabay

Rata creditelor neperformante a urcat la 4,38% la finalul primului semestru. Asta în condițiile în care avem legislația care a permis amânarea plății ratelor

de DP HotNews.ro
Datele Băncii Naționale a României (BNR) indică creșterea soldului creditului neguvernamental în iunie (după ajustările din aprilie și mai), evoluție influențată de ameliorarea percepției de risc și de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare (inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finanțare și lansarea programului IMM Invest), se arată în raportul de analiză asupra evoluției pieței bancare realizat de către Andrei Rădulescu, de la Banca Transilvania. Pe de altă parte, începe să se simtă riscul în creștere: rata creditelor neperformante a urcat la 4,38% la finalul primului semestru, scrie Norel Moise pe blogul personal. Atenție, aceasta în condițiile în care avem legislația care a permis amânarea plății ratelor!
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: "Vom vedea un vârf de Sfânta Maria și la noi, și la bulgari". Salariile bugetarilor, dublate în ultimii cinci ani. Ce autoturisme preferă hoții în 2020. Viitorul nu mai poate fi prezis. Lege și tocmeală

de DP HotNews.ro
"Vom vedea vârf de Sfânta Maria și la noi, și la bulgari" ● Radiografia economiei în trimestrul al doilea în 10 indicatori cheie ● Cine va primi mai mulți bani la rectificarea bugetară ● Pensiile de serviciu în primul semestru ● Ce autoturisme preferă hoții în 2020 ● Viitorul nu mai poate fi prezis. Premiile merg la cei pregătiți ● Lege și tocmeală ● Oktoberfest nu se mai ține în Bavaria, ci în China ● Consumatorii de gaze ar putea suporta un nou cost în facturi ● Duelul profitabilității bancare China-SUA.
Inflatia la alimente a fost de peste 5,5%
Foto: sxc.hu

INS: Prețurile alimentelor au urcat în iulie 5,5% față de vara trecută. Fructele s-au scumpit cu 24% de la începutul anului

de DP HotNews.ro
Prețurile în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică. Alimentele s-au scumpit în medie cu 5,57%, serviciile cu 3% iar mărfurile nealimentare cu 0,88%. În cazul alimentelor, fructele conduc detașat la scumpiri, datele INS confirmând o creștere a prețurilor de peste 24% față de decembrie 2019. În topul scumpirilor la alimente urmează fasolea (peste 12%), citricele (11,3%) și făina (6,91%)
Donald Trump si Xi Jinping
Foto: Wikimedia Commons
Analiză HotNews.ro

Războiul 5G SUA-China a divizat Europa: De ce România se 'grăbește încet' pentru a elimina accesul chinezilor din viitoarele rețele 5G

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 11 Aug 2020 Economie | Telecom
România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale. Pe de altă parte, România a fost printre primele țări din UE care a lansat servicii 5G chiar cu echipamente Huawei. A trecut un an, licitața 5G a fost amânată de 2 ori, și abia acum Guvernul a demarat transpunerea în lege a Memorandumului cu SUA. Vezi în articol ce implicații și costuri ar putea avea acest act și cum s-au poziționat alte țări din UE față de China și SUA
Samsung A21s
Foto: Hotnews

REVIEW Samsung A21s - Cât de bun poate fi un smartphone sub 900 de lei?

de Victor Cozmei HotNews.ro
Duminică, 2 Aug 2020 Economie | Gadget
Sincer, la un telefon de sub 200 de euro nu avem mari pretenții, iar pentru telefonul pe care l-am testat - Samsung A21s, un telefon de sub 900 de lei - ne-am așteptat de la început să fim dezamăgiți. Surprinzător, după trei săptămâni de test, am rămas chiar cu o impresie excelentă despre cel mai ieftin telefon smart pe care Samsung l-a lansat în acest an. Cu ce ne-a impresionat telefonul, dar și care sunt totuși minusurile sale, într-un review detaliat marca HotNews.ro.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Florin Cîțu pierde din nou: Încă o decizie a Curții de Apel în defavoarea Reorganizării Ministerului Finanțelor - Update

de F.B. HotNews.ro
Marți, 11 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Reorganizarea Ministerului Finanțelor, propusă de Florin Cîțu și adoptată de Guvern, în prima parte anului, primește încă o lovitură, după ce săptămâna trecută HotNews.ro arăta de ce a pierdut Ministerul Finanțelor în fața lui Ciprian Badea la Curtea de apel București, fiind multe indicii de nelegalitate. Ca rezultat, reorganizarea direcției juridice a fost suspendată. Astăzi, 11 august, Curtea de Apel București a decis să suspende executarea reorganizării Direcției generale de trezorerie și contabilitate publică - postul de director general până la pronunțarea instanței de fond.

*Reprezentanții MFP spun ca au câștigat și 3 procese pe tema Reorganizării, cu: Mihai Diaconu, Alina Petre și Raluca Zamfir
carti de vizita virtuale
Foto: Google Blog

Google lansează cărțile de vizită virtuale

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 11 Aug 2020 Economie | IT
Google a lansat o nouă funcție a motorului de căutare, care permite influencerilor, antreprenorilor, freelancerilor sau oricui dorește să fie descoperit cu ușurință online, să-și creeze o carte de vizită virtuală.
Aplicatia Zoom
Foto: Profimedia Images/Gado Images/Alamy

O eroare Zoom le permitea atacatorilor să lanseze atacuri în video-conferințele privat

de RA HotNews.ro
O eroare Zoom le permitea atacatorilor să acceseze video-conferințele private protejate prin parolă de pe Zoom „în doar câteva minute”. Zoom a aplicat patch-uri de securitate pentru a remedia eroarea, scrie Mediafax.
Raport SeeNews
Foto: Hotnews

Economia românească va fi printre cele care va suferi cel mai mult consecințele pandemiei, în regiune (analiză SeeNews)

de F.B. HotNews.ro
Marți, 11 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Economia românească va fi printre cele care va suferi cel mai mult consecințele pandemiei din întreaga regiune SEE (Europa de Sud-Est), din cauza ponderii industriei grele și a dependenței ridicate de comerțul și investițiile internaționale, se arată într-o analiză a SeeNews, o platformă de afaceri.
Revolut- noua aplicatie
Foto: Hotnews

Revolut, pierderi de 3 ori mai mari în anul 2019 față de 2018

de CZ HotNews.ro
Aplicația fintech Revolut, folosită și în România, a avut pierderi de 3 ori mai mari în anul 2019 față de anul 2018, potrivit bilanțului său anual, citat, marți, de presa internațională.
Mozilla Firefox
Foto: Dreamstime.com

Mozilla concediază 250 de persoane, din cauza crizei coronavirus COVID-19

de CZ HotNews.ro
Mozilla, care deține browserul de internet Firefox, este cea mai recentă organizație tech care anunță concedieri pe fondul crizei coronavirus COVID-19, corporația renunțând la aproximativ 250 de lucrători.
Fonduri dreamstime
Foto: Dreamstime.com

Ajutoarele de 1 miliard euro pentru firme și PFA: propunerea oficială de Ghid al solicitantului

de CZ HotNews.ro
Ministerul Fondurilor Europene a scos în consultare publică Ghid al solicitantului pentru fondurile europene de 1 miliard de euro din cele 3 linii de ajutoare pentru PFA, ONG-uri și firme, pentru recuperarea din criza coronavirus COVID-19.
Incuietoare smart
Foto: August Smart Lock Pro

Una dintre cele mai populare încuietori inteligente permite atacatorilor accesul informatic la dispozitivele de acasă

de Vlad Barza HotNews.ro
O vulnerabilitate de securitate prezentă în încuietorile inteligente August Smart Lock Pro permite atacatorilor aflați în preajma acestora să intercepteze datele de acces la rețeaua wi-fi și deci să controleze toate dispozitivele conectate din locuință. Echipa de cercetare a vulnerabilităților în dispozitive smart de la Bitdefender a descoperit că dispozitivul comunică cu aplicația de instalare de pe telefon în mod criptat, însă cheia de criptare este stocată tocmai în aplicație. Asta permite unui potential răufăcător să intercepteze traficul de internet și deci parola rețelei Wi-Fi.
Planurile si visele tinerilor români
Foto: Pixabay

Un tânăr din 5 vrea să părăsească România. Ce le lipsește tinerilor de azi: posibilitatea de a-și alege materiile pe care să le studieze, resursele financiare și consilierea în carieră (sondaj RBL)

de DP HotNews.ro
Marți, 11 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Dintre lucrurile care le lipsesc cel mai mult, tinerii menționează în primul rând lipsa opțiunilor în ceea ce privește materiile pe care să le studieze în școală și lipsa banilor. Pe locul al treilea se află consilierea în carieră (2 din 3 tineri își doresc să aibă opțiunea de a alege materiile pe care să le studieze), arată rezultatele unui sondaj, derulat de Romanian Business Leaders și consultat de HotNews.ro. Potrivit documentului, un tânăr din 5 vrea să plece din România fie pentru a se angaja fie pentru a studia.
Kurzarbeit si alte masuri, in Monitorul oficial
Foto: Monitorul Oficial

Kurzarbeit, modificat față de proiect, în Monitorul oficial. Alte măsuri din OUG: de la 2.500 lei pentru telemunca salariaților, la decontarea unei părți din salariu

de Florin Barbuta HotNews.ro
După ce a fost adoptată de Guvern săptămâna trecută, Ordonanța de urgență privind aplicarea Kurzarbeit în România a fost publicată în Monitorul oficial. A fost modificată pe ici pe colo față de varianta anunțată. Vom reda mai jos în forma finală. Pe lângă kurzarbeit, mai sunt și alte măsuri, precum cei 2.500 lei pentru angajații în regim de telemuncă, ori decontarea unei plăți din salariu, în anumite condiții.
Tunelul Ceneri Base
Foto: alptransit.ch

Elveția va inaugura în decembrie unul dintre cele mai lungi tunele europene

de Vlad Barza HotNews.ro
Elveția va inaugura în decembrie tunelul Ceneri, de 15,4 km, la care lucrările au început acum 14 ani. Costurile trec de 2,5 miliarde dolari și cele mai rapide trenuri de test au rulat cu 275 km/h prin tunel. Ceneri Base este parte a unui sistem mai mare de tunele alpine care să reducă nu doar timpii de parcurs, dar și cantitatea de mărfuri transportate pe șosele.
angajati
Foto: PxHere

Firma IT românească iQuest, cumpărată de o companie germană

de RA HotNews.ro
iQuest, firmă IT fondată de antreprenorul clujean Cornelius Brody, în 1998, fuzionează cu o companie a grupului german Allgeier SE. În urma tranzacției, cele două firme vor cumula în România aproximativ 815 de angajați, cea mai mare parte a acestora provenind din iQuest.
Uber Bolt Yango Free Now in Romania
Foto: StartupCafe.ro

România ridesharing: Câți bani au câștigat Uber și Bolt la noi, în 2019, anul restricțiilor legislative

de CZ HotNews.ro
Aplicațiile de transport cu mașina în regim de ridesharing Uber și Bolt au avut afaceri în creștere în România, în anul 2019, în ciuda restricțiilor legale majore pe care statul român le-a introdus în acel an. Să vedem cifrele financiare declarate de platformele digitale de transport în România.
Salarii
Foto: Digi24

UPDATE Reluarea activității economice a adus și ușoare creșteri salariale. Media salariului net: 3.298 lei, cu 119 lei mai mult decât în mai

de DP HotNews.ro
Media salariului net din luna iunie a fost, potrivit datelor transmise marți de Institutul Național de Statistică, de 3.298 lei, în creștere față de luna precedentă cu 119 lei (+3,7%). Ca de obicei, salariile cele mai ridicate au fost în IT&C, topul fiind continuat de activitățile de editare și de cele legate de produsele de cocserie și din prelucrarea țițeiului (aici intră transformarea petrolului brut si a cărbunelui în produse finite, procesul dominant fiind rafinarea petrolului). Cele mai mici salarii nete au fost în producția de mobilier, de textile și în sectorul HoReCa. În sectorul bugetar au crescut salariile din administrația publică (+2,9%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanță) și au scăzut ușor față de luna precedentă în învățământ, în sănătate și asistență socială (-1,1% pentru fiecare activitate în parte).
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: 10 cm in minus la statura te pot costa 1.000€ in minus la salariu. Salariile șefilor peste pensii și asigurări redevin publice. Întoarcerea la școală în pandemia de Covid-19. Greșeala domnului Puiu

de DP HotNews.ro
10 cm in minus la statura te pot costa 1.000€ in minus la salariu ● Efectele pandemiei pe piata imobiliara ● Salariile șefilor peste pensii și asigurări vor fi iar publice ● Efectele închiderii teraselor: crește numărul turiștilor familiști, scade cel al tinerilor dornici de distracție ● Întoarcerea la școală în pandemia de Covid-19: scenarii de succes, scenarii de coșmar ● Impactul pandemiei asupra industriei auto: cum se descurcă România ● O datorie pentru copii și nepoți ● Mărirea pensiilor și alocațiilor ar crește consumul, deci ar susține economia, spune Tăriceanu ● Greșeala domnului Puiu ● Încep restructurările masive la Tarom.
Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania
Foto: ACDBR

Distribuitorii de bunuri, nemulțumiți de lipsa unor coduri CAEN din Ordonanța privind granturile de 1 miliard euro

de F.B. HotNews.ro
Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România(ACDBR) solicită premierului și președinților celor două camere ale Parlamentului o întâlnire pentru consultări pe tema unei ordonanțe care prevedere granturi de 1 miliard de euro, ce a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.
Ce SUV-uri au cumparat romanii
Foto: APIA

Piața auto își revine, chiar dacă este mult sub nivelul de anul trecut - Ce mașini au cumpărat românii

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 10 Aug 2020 Economie | Auto
Deși în iulie s-au înmatriculat cu 44% mai puține mașini decât în iulie 2019, piața auto locală este în revenire și luna trecută a fost a treia consecutivă de creștere, după ce aprilie a fost extrem de slabă. La șapte luni, piața este cu 34% sub nivelul anul trecut, dar mașinile electrice au avut cel mai bun an din istoria lor, cu un avans de 39%.
Depozit Amazon
Foto: Profimedia Images/Bernhard Classen/Alamy

Amazon vrea să cumpere mall-uri pe care să le transforme în depozite

de RA HotNews.ro
Luni, 10 Aug 2020 Economie | Companii
Cel mai mare retailer online, Amazon, se află în discuții cu unul dintre cei mai mari proprietari de centre comerciale din Statele Unite pentru a cumpăra o parte dinte spațiile pe care le deține și a le transforma în centre depozite de marfă, scrie BusinessInsider.
Investitiile si randamentele pentru un trai decent
Foto: Pixabay

Cât trebuie să câștigi și ce bani să investești pentru a trăi bine fără să faci nimic. Galopând printre inflație, depozite, titluri de stat și randamente

de Florin Barbuta HotNews.ro
Da, opțiuni de economisire și investiții în România. Mulți investesc bani în imobiliare, alții sunt interesați de bursă, titluri de stat și alte instrumente. De ceva timp și Ministerul Finanțelor a intrat pe piața asta pentru a atrage banii românilor la randamente ce par a bate inflația. Până zilele trecute am avut Fidelis, iar acum continuă Tezaur (și în august), program pornit de Teodorovici și continuat de actualul ministru Florin Cîțu. (Acest text nu reprezintă recomandare de investiții). Ofertele la depozite par a nu acoperi inflația, dar de câți bani ar fi nevoie pentru investiții care să o acopere ? Încercăm să răspundem în textul de mai jos.
Decese Covid-19 în SUA
Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Numărul deceselor din prima jumătate a acestui an a fost mai mic decât în primele 6 luni din 2019

de DP HotNews.ro
În primele 6 luni din acest an în România au decedat cu aproape 6.000 de români mai puțini decât în prima jumătate de an 2019, arată datele transmise luni de Institutul Național de Statistică. În aprilie și iunie 2020 decedații au fost mai numeroși decât în lunile corespunzătoare din 2019, dar în rest, fiecare lună din primele 6 de anul trecut a adus mai multe decese decât în anul coronavirusului. În cifre, totalul deceselor în prima jumătate a acestui an era de 130.766, iar în primele 6 luni din anul trecut totalul fusese de 136.541 decese.
Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, la conferinta de miercuri
Foto: Hotnews

Nicolae Cinteză: Băncile trebuie să analizeze situația clienților cu rate amânate/ Continuă să vină foarte multe sesizări privind comportamentul băncilor în relațiile cu clienții

de DP HotNews.ro
Cu doar câteva zile înainte de a pune punct activității în fruntea direcției de Supraveghere din cadrul BNR, am stat de vorbă cu cel care a creat și a condus acest departament încă de la înființare: Nicolae Cinteză. Și, mărturisesc, dincolo de lucrurile interesante pe care doream să le aflu, gândul meu mereu refuza să perceapă faptul că e ultima dată când purtăm o discuție în acest birou, scrie Norel Moise pe blogul fineco24news. Ideea principală desprinsă din acest interviu e una destul de îngrijorătoare: criza actuală poate avea consecințe mult mai drastice decât cea din 2008-2009 pentru băncile care nu sunt atente în gestionarea relației cu clienții, mai ales cu cei care au solicitat amânări la plată.
Tik Tok
Foto: Bigtunaonline | Dreamstime.com

TikTok, Trump și interdicțiile - Statele Unite sunt prudente sau încep să se comporte precum China?

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 10 Aug 2020 Economie | IT
În week-end s-a adăugat și numele Twitter la lista scurtă a companiilor care au discutat pentru a cumpăra operațiunile din SUA ale TikTok și riscă să nu mai poată funcționa după 15 septembrie. Mulți spun că este inadmisibil ce face Trump care forțează TikTok să-și vândă operațiunile către o companie americană și amenință cu interzicerea aplicației, în stilul în care acționează și Beijingul. Cei care susțin interdicția spun că TikTok ar putea fi forțată de autoritățile chineze să colecteze multe date de pe telefoanele americanilor și că ar putea deveni o unealtă de spionaj pentru statul chinez, dat fiind că are peste 100 de milioane de useri în SUA.
Deficit comercial
Foto: sxc.hu

Deficitul comercial a crescut în prima jumătate de an, dar nu pentru că am importat mai mult ci pentru că scăderea exporturilor a fost mai mare decât cea a importurilor

de DP HotNews.ro
Importurile României din prima jumătate a anului au fost mai mari decât exporturile cu 8,6 miliarde de euro, cu aproape un miliard mai mult decât deficitul balanței comerciale din aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat Institutul Național de Statistică luni dimineața. Creșterea provine din scăderea mai pronunțată a exporturilor (18,1%) decât cea a importurilor (12,6%). În perioada 1.I-30.VI 2020, exporturile au însumat 28,6 miliarde euro, iar importurile 37,25 miliarde de euro, mai arată INS.
Coronavirus Romania
Foto: Pixabay.com

Tulcea și Vâlcea- zero infectați noi în ultimele 24 de ore. Capitala, urmată de Prahova și Argeș- cei mai mulți testați pozitiv. Situația pe județe

de DP HotNews.ro
Tulcea și Vâlcea sunt singurele județe care nu au raportat nicio infectare nouă cu SARS-Cov-2 în ultimele 24 de ore, arată comunicatul transmis duminică la prânz de Grupul de Comunicare Strategică. București, Prahova și Argeș sunt în topul județelor cu cele mai mulți români depistați pozitiv în ultimele 24 de ore, mai arată datele afișate de GCS.
Cautare joburi
Foto: pexels.com

Record de aplicări pentru joburi în iulie: Cele mai căutate domenii

de RA HotNews.ro
1,3 milioane de aplicări pentru joburile din România și din străinătate au fost înregistrate în perioada 1-31 iulie pe platforma de recrutare eJobs.ro. Numărul este în creștere nu doar față de luna trecută, când, pentru prima oară s-a atins pragul de 1,2 milioane de aplicări, ci și cu 50% mai mare față de aceeași lună a anului trecut.
Claudiu Vuta
Foto: Arhiva personala

Omenirea se confrunta cu două crize: cea sanitară și criza economică. Când aceste două crize se vor termina, ne așteaptă o nouă criză, cea a datoriilor

de DP HotNews.ro
Duminică, 9 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Datoria externă totală a României s-a majorat cu 5 miliarde euro, în prima jumătate a anului curent, atingând pragul de 110 miliarde EUR, potrivit datelor publicate de către Banca Națională a României, scrie Claudiu Vuță pe project-e.ro. În 2012, nivelul datoriei externe era de 100,8 miliarde de euro, dar a scăzut până în 2015 la circa 90 de miliarde euro. Din acel an datoria se majorează, anual, însă a scăzut ca pondere în PIB. Dacă în 2009, PIB-ul României atingea nivelul de 130 miliarde euro, în 2019 acesta a depășit 225 de miliarde euro. Pentru 2020 proiecțiile indică o pondere a datoriei în PIB de peste 46% și un deficit bugetar de peste 9%, conform Standard&Poor’s.
Viaduct pe calea ferata Semmering
Foto: Richard Semik | Dreamstime.com
Articol susținut de grupul Grampet

Semmering - Cum au construit austriecii acum 165 de ani prima cale ferată montană adevărată

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 8 Aug 2020 Economie | Industrie Feroviara
În 1854 s-a petrecut un eveniment extrem de important: a fost inaugurat în Austria unul dintre cele mai grele proiecte de inginerie de la acel moment: calea ferată Semmering, construită atât de bine încât este folosită și în prezent de trenurile de lung parcurs. În articol puteți citi despre cum s-a realizat această cale ferată legendară înscrisă în patrimoniul UNESCO, dar și despre tunelul nou care o va înlocui parțial peste aproape un deceniu.
Huse Google Pixel
Foto: Google

Huse din PET-uri pentru telefoane Google

de CZ HotNews.ro
Compania americană Google face huse din PET-urile de la apa minerală din comerț, pentru smaprthone-urile sale Pixel, cu scopul de a mai reduce din poluarea cu deșeuri de plastic, scrie publicația Fast Company.
Florin Cîțu
Foto: Guvernul Romaniei

Florin Cîțu: România va evita recesiunea tehnică și va avea o contracție a economiei mai mică decât estimările agențiilor de rating

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 8 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
România va evita recesiunea tehnică și va avea o contracție a economiei mai mică decât estimările publice făcute de agențiile de rating, Comisia Europeană (CE), Fondul Monetar Internațional (FMI) și instituții bancare, datorită răspunsului prompt și eficient al politicilor economice, susține ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.
Bogdan Tudosoiu
Foto: Hotnews

VIDEO ​„E haiducie viața de startup”. Interviu cu românul din Suedia care și-a vândut startup-ul gigantului IT Cisco. Cum percepe regimul relaxat anti-COVID al suedezilor

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Vineri, 7 Aug 2020 Economie | IT
Inginerul român care tocmai a vândut gigantului IT american Cisco startup-ul pe care îl fondase în Suedia alături de 3 cofondatori a povestit, într-un interviu pentru StartupCafe.ro, cum este să treci de la statutul de angajat într-o corporație la cel de antreprenor cu startup tech și înapoi. Bogdan Tudosoiu (46 de ani), cofondator al startup-ului Modcam, ne-a spus și cum percepe el, ca locuitor de 20 de ani al Suediei, regimul relaxat pe care l-au adoptat autoritățile suedeze pe perioada pandemiei de coronavirus COVID-19.
Angajati
Foto: Digi24

Posibilitatea reducerii timpului de muncă și încurajarea telemuncii, reglementate de Guvern

de C.P. HotNews.ro
Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, proiectul de OUG privind unele măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori și de stimulare a creșterii ocupării forței de muncă în domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activității, în contextul pandemiei de coronavirus. Una dintre măsuri, care va putea fi aplicată ori de câte ori se instituie stare de urgență/alertă/asediu, este sprijinul acordat de stat sub forma unei scheme de finanțare temporară a salariților care vor avea program redus de muncă.
Sedinta de Guvern
Foto: Guvern

Comisia Europeană a aprobat creșterea plafonului pentru IMM Invest la 20 miliarde lei- Florin Cîțu

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 7 Aug 2020 Economie | Companii
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat la începutul ședinței de Guvern că a fost aprobată de către Comisia Europeană creșterea plafonului pentru IMM Invest de la 15 la 20 de miliarde de lei. "Cererile sunt în continuare mari", a spus Cîțu.
Conducta Ungheni-Iasi
Foto: AGERPRES

Gazoductul Ungheni-Chișinău a fost finalizat / Orban: Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare, investiția este gata

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 7 Aug 2020 Economie | Energie
Premierul Ludovic Orban a anunțat că a fost finalizat gazoductul Ungheni - Chișinău, însă nu a fost făcută o inaugurare. Premierul susține că va exista posibilitatea furnizării de gaze din România în Republica Moldova. HotNews.ro a arătat recent că proiectul a fost finalizat, însă marea problemă este că nu se știe ce gaz va circula prin conductă.
Bani - lei
Foto: INS

O nouă rectificare bugetară va fi aprobată săptămâna viitoare / Orban: Situația economică nu e dintre cele mai bune

de C.P. HotNews.ro
Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a doua rectificare bugetară din acest an, după cea din aprilie, din timpul situației de urgență. Orban a precizat că "situația economica nu e dintre cele mai bune" și Țva trebui sa drămuim fiecare ban".
Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP
Foto: MFP

Noi emisiuni Tezaur: Românii vor putea împrumuta statul la dobânzi de 3,5 – 4,75% pe an, începând de luni

de F.B. HotNews.ro
Românii pot subscrie începând de luni, 10 august 2020, pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Perioada de subscriere se va încheia pe data de 31 august 2020.
Sediul ANAF
Foto: AGERPRES

Măsuri ANAF pentru fluidizarea traficului de mărfuri la vamă

de F.B. HotNews.ro
Conducerea ANAF a dispus un set de mãsuri care vor fi implementate la nivelul structurilor vamale teritoriale începând cu luna august 2020 pentru fluidizarea traficului de mãrfuri, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Titluri de stat Fidelis pentru populatie
Foto: Monitorul Oficial

Subscrierea la Fidelis s-a încheiat. Ce sume a atras Ministerul Finanțelor de la români - Update

de F.B. HotNews.ro
Perioada de subscriere la Fidelis, titluri de stat dedicate populației, ce vor fi listate pe Bursa de Valori București (BVB), s-a încheiat la ora 13:00. Românii au putut achiziționa titluri în lei și euro la dobânzi de 4% și 4,5% pe lei și 2% pe moneda europeană.
Statii incarcare masini electrice
Foto: Flickr - Karlis Dambrans

Noi obligații la construirea de clădiri noi sau renovări majore: Stații de încărcare a vehiculelor electrice și automatizarea temperaturii în clădiri

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 7 Aug 2020 Economie | Energie
Clădirile noi sau care vor fi supuse unor lucrări de renovare majoră vor trebui să aibă infrastructură pentru instalarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice, dacă dețin peste 10 locuri de parcare. Echiparea cu dispozitive automate pentru reglarea distinctă a temperaturii și calității aerului interior devine de asemenea obligatorie, potrivit prevederilor Legii 101/2020, publicată în Monitorul Oficial în luna iulie, informează România Eficientă.
Taxe
Foto: Pixabay

Calendar fiscal, august 2020: Ce declarații trebuie să depună firmele

de RA HotNews.ro
Declarațiile pe care cei care dețin afaceri trebuie să le depună până la finalul lunii august vizează multe sectoare economice. Iată care sunt principalele obligații fiscale pentru luna în curs.
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Granturi de 1 miliard de euro, în Monitorul Oficial. Ce sume și ce criterii sunt (Adrian Bența)

de F.B. HotNews.ro
În Monitorul Oficial din 6 august a fost publicată o Ordonanță de urgență prin care se acordă sprijin financiar în valoare de 1 miliard de euro din fonduri externe nerambursabile. Aceste fonduri externe nerambursabile vor fi folosite sub trei forme de finanțare, potrivit consultantului fiscal Adrian Bența.
Angajati
Foto: Pexels

Cele mai căutate joburi în iulie

de RA HotNews.ro
Românii au aplicat tot mai mult pentru joburi noi în iulie, numărul CV-urilor depuse crescând cu 38% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu peste 20% față de luna iunie a acestui an, potrivit site-ului de joburi BestJobs. Schimbările ultimelor luni au pus o amprentă puternică pe piața muncii, interesul angajaților în ceea ce privește căutarea unui loc de muncă a crescut de la o lună la alta, inclusiv în rândul specialiștilor care au fost până acum mai puțin activi în căutarea unui nou loc de muncă
Bernie Sanders
Foto: Wikimedia Commons

Robin Hood: Bernie Sanders vrea o taxă de pandemie pentru miliardari / Cât ar avea de plătit Elon Musk, Mark Zuckerberg sau Jeff Bezos

de S.J. HotNews.ro
Liderii din domeniul tech și alți miliardari ar putea fi forțați să plătească sute de miliarde de dolari câștigați în timpul pandemiei de COVID-19 potrivit unei legi introduse de senatorul Bernie Sanders din Vermont, fostul candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat la președinția Statelor Unite, relatează CNBC.
Mark Zuckerberg
Foto: Facebook

Averea lui Zuckerberg ajunge la 100 miliarde dolari după lansarea Instagram Reels, care va concura cu TikTok

de RA HotNews.ro
Averea fondatorului Facebook Mark Zuckerberg a urcat la 100 miliarde de dolari după lansarea unei noi funcții video, Instagram Reels, care rivalizează cu aplicația chineză TikTok, relatează BBC, potrivit Mediafax.
Uber Eats
Foto: Profimedia Images

Uber a ajuns să facă mai mulți bani din livrări decât din transport

de RA HotNews.ro
Serviciile de livrări ale Uber au devenit cea mai mare sursă de venit pentru companie, cu 1,2 miliarde de dolari, în timp ce sumele încasate din serviciile de transport au scăzut cu 67%, la 790 de milioane de dolari, pe fondul schimbărilor din societate induse de pandemie, relatează CNN, citat de Mediafax.
Violeta Alexandru
Foto: Facebook/ Violeta Alexandru

Guvernul va include salariații plătiți din fondurile publice în Registrul electronic național de evidență al Forței de Muncă angajate din România (proiect)

de DP HotNews.ro
Guvernul intenționează să includă salariații plătiți din fondurile publice în Registrul electronic național de evidență al Forței de Muncă angajate din România, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii. Potrivit notei de fundamentare, Registrul va cuprinde întreg personalul plătit din fonduri publice: atât personalul contractual, funcționarii publici, cât și personalul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și personalul din cadrul regiilor autonome și al companiilor la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: Ce diferențe sunt între Prima Casă și noul program de garantare a creditelor. Cele trei mari vulnerabilități ale economiei. Contractul de un miliard de euro

de DP HotNews.ro
Noua Casă: Ce diferențe sunt între Prima Casă și noul program de garantare a creditelor ● Cele trei mari vulnerabilități ale economiei românești în pandemie ● Piața IT&C din vestul României este dominată de precauție. CNAIR lansează în august licitația pentru secțiunea din munte, Cornetu – Tigveni. Contractul de un miliard de euro ● Banii cheltuiți de români pe vacanțe în Grecia, Turcia, Maldive sau Dubai irigă România rurală ● Dacă mai trăiesc, pensionarilor li se recalculează veniturile aferente perioadei comuniste ● Cum ar putea Albania sa devina destinatia turistica dezirabila la sfarsitul verii ● Politica fiscală va fi decisivă pentru economia României.
Lucrări autostradă
Foto: Hotnews
 documente
(06 Aug 2020) PDF, 668KB

DOCUMENT Lista marilor investiții prioritare: 160 de proiecte, în valoare de peste 216 miliarde de lei

de C.Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 6 Aug 2020 Economie | Companii
Ministerul Finanțelor a întocmit lista proiectelor de investiții publice semnificative prioritizate, în baza datelor transmise de către 9 ministere, potrivit unui memorandum care ar urma să fie discutat vineri în Guvern. Cele 9 ministere au transmis informații legate de 160 de proiecte de investiții prioritare, cu o valoare actualizată de 216,26 miliarde lei și un rest de finanțat pentru finalizarea acestora de 146,85 miliarde lei. Vezi lista cu marile investiții care ar trebui finalizate în următorii ani.
Șofer Uber
Foto: Uber

Uber vrea să trimită pasageri altor firme de transport, unde nu operează compania americană

de CZ HotNews.ro
Uber vrea să trimită pasageri, prin aplicața sa, altor operatori de transport, în orașele în care compania americană de ridehailing nu activează, iar pentru asta cumpără o firmă britanică de software.
Fonduri
Foto: MorgueFile.com

Ordonanța cu ajutoarele de stat de 1 miliard Euro pentru PFA și IMM, în Monitorul Oficial. Punctajul la granturile de 200.000 Euro pentru firme

de CZ HotNews.ro
Guvernul a publicat joi în Monitorul Oficial ordonanța de urgență prin care se vor acorda ajutoare din fonduri europene în valoare totală de 1 miliard de euro persoanelor fizice autorizate, microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii, pentru ieșirea din criza coronavirus COVID-19. Ordonanța de ugență 130/2020 cuprinde și anexele cu codurile CAEN eligibile pentru fiecare categorie de sprijin, precum și punctajul pentru proiectele prin care se vor acorda granturile destinate IMM-urilor, de până la 200.000 de euro pentru investiții.
Fortnite
Foto: Wikimedia Commons - Sergey Galyonkin (Fortnite at E3 2018)

Creatorul Fortnite a ajuns la o valoare de 17 miliarde de dolari

de CZ HotNews.ro
Epic Games, studioul care a creat jocul Fortnite, a ajuns să valoreze 17,3 miliarde de dolari, în urma unei runde de finanțare de 1,78 miliarde de dolari, obținte joi, potrivit Variety.
Centrul Vechi
Foto: USER UPLOADED

Patronii cer redeschiderea restaurantelor în interior: Antreprenorii sunt „împinși pe marginea prăpastiei”

de CZ HotNews.ro
Patronii de restaurante reuniți în organizația HORA solicită guvernului să permită redeschiderea localurilor cu tot cu unitățile de servire a consumatorilor în incintă, cu o serie de măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului COVID-19.
îTikTok
Foto: Depositphotos

TikTok investește 420 milioane Euro în primul său data center european

de CZ HotNews.ro
Aplicația social media chinezească TikTok, aflată în mijlocul unor dispute în SUA, a anunțat miercuri că își va deschide primul său data center în Europa, printr-o investiție de 420 de milioane de euro în Irlanda, țară membră UE.
Andrei Radulescu, BT
Foto: LinkedIn

Andrei Rădulescu (BT): Asistăm la sfârșitul hegemoniei economiei americane

de Florin Barbuta HotNews.ro
Din perspectiva analizei pe factori de producție este clar că asistăm la sfârșitul hegemoniei economiei americane, a declarat economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, într-o conferință de specialitate.
yeParking
Foto: Hotnews

O aplicație prin care șoferii își pot distribui locurile de parcare, lansată la Cluj, va putea fi folosită și în Oradea și Iași

de RA HotNews.ro
yeParking, aplicație gratuită de parksharing și furnizor IT de soluții pentru eficientizarea spațiilor de parcare din Cluj, se lansează în alte două orașe, Oradea și Iași.
Cristian Popa, membru CA al BNR
Foto: Hotnews

Popa (BNR): Cred că mai există potențial de relaxare; mă gândesc la rezervele minime obligatorii în valută

de DP HotNews.ro
Banca Centrală mai are potențial de relaxare, respectiv rezervele minime obligatorii (RMO) în valută, iar în privința ratei dobânzii de politică monetară cred că trebuie să analizăm în detaliu dacă o reducere suplimentară mai este oportună, a explicat Cristian Popa, CFA, membru al Consiliului de Administrație al BNR, potrivit Agerpres. "Uitându-ne spre viitor cred că mai există potențial de relaxare. Mă gândesc la rezervele minime obligatorii (RMO) în valută, de exemplu, iar în ceea ce privește rata dobânzii de politică monetară cred că trebuie să analizăm în detaliu, cu multă atenție, dacă o reducere suplimentară mai este oportună. Să analizăm, de exemplu, dacă o asemenea mișcare nu va duce la reducerea ratelor de economisire”, a afirmat Cristian Popa.
Noul CA al BNR
Foto: Hotnews

Cele 6 predicții venite dinspre BNR, cuprinse în Raportul asupra inflației

de DP HotNews.ro
Pe ansamblul anului, economia României ar putea înregistra o valoare negativă semnificativă, apropiată de cea înregistrată la apogeul crizei economice din 2008-2009, iar pierderile de venit de la nivel agregat urmează a fi recuperate în totalitate pe o perioadă de cel puțin un an, se arată în Raportul asupra inflației publicat joi de Banca Centrală. Raportul analizează efectele pandemiei asupra economiei și recomandă un grad mai ridicat de atragere a a banilor europeni. ”Accesarea acestor fonduri este însă condiționată de implementarea recomandărilor adresate țării noastre în cadrul Semestrului european”, notează autorii Raportului.
Agricultura
Foto: Wikimedia Commons

Un startup IT românesc primește finanțare de la un important operator de terenuri agricole

de RA HotNews.ro
AgroCity, un startup agro-tech ce dezvoltă un software care îi ajută pe fermieri să gestioneze într-un mod mai eficient toate datele și activitățile din cadrul unei ferme, a primit o investiție de la Holde Agri Invest SA, companie românească ce operează terenuri agricole.
Noua casa, in Monitorul oficial
Foto: monitoruloficial.ro

Noua casă, în Monitorul Oficial

de F.B. HotNews.ro
Programul “O familie, o casă”, fostă „Prima casă”, s-a transformat în „Noua casă”. A fost publicat miercuri în Monitorul Oficial. Nu s-au schimbat prea multe față de ultima variantă a proiectului despre care HotNews.ro a scris recent. Practic au fost accentuate niște nuanțe.
Conducerea ASF
Foto: ASF

AURSF cere Autorității de Supraveghere Financiară sa intervină în sprijinul asiguraților RCA

de DP HotNews.ro
AURSF a cerut conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) sa fie de acord cu modificarea urgenta a alin. (11) de la articolul 10 din cadrul Normei RCA nr.20/2017. In baza formularii actuale, multi soferi sunt amendati de reprezentantii Politiei Rutiere atunci cand nu au asupra lor exemplarul original al politei RCA, in ciuda faptului ca si-au respectat obligatia legala de incheiere a asigurarii. Amenzile sunt de 1.000-2.000 lei si sunt insotite si de retinerea certificatului de inmatriculare. Propunerea AURSF vizeaza modificarea urgenta a acestui punct, asiguratii putand face dovada si cu polita RCA in format electronic, dar si prin consultarea online a bazei de date administrate de BAAR si prezentarea dovezii autoritatii abilitate.
Business report
Foto: Colaj foto

B​usiness report: "Cazare la particulari" - ruleta ruseasca de pe litoral. Șefii portului din Beirut au fost arestați pentru neglijență. Când debutează programul „Noua Casă”. Pericolul naționalismului și vaccinul anti-Covid

de DP HotNews.ro
"Cazare la particulari" - ruleta ruseasca de pe litoral ● Șefii portului din Beirut au fost arestați pentru neglijență ●Liban, perla Orientului, a ajuns în colaps: carnea a devenit un lux, inflația a scăpat de sub control, iar energia este raționalizată ● Hotelurile din România: aproape o treime dintre angajați - concediați ● Guvernul vrea să dea încă jumătate de miliard de lei către PNDL ● Codirlașu: "Măsurile BNR - în linie cu cele din plan internațional"● Când debutează programul „Noua Casă”. Avalanșă de clădiri de birouri scoase la vânzare în București ● Pericolul naționalismului și vaccinul anti-Covid. Care sunt șansele României în cursa pentru vaccin
Huawei in Romania
Foto: Huawei

Operatorii care vor să dezvolte rețele 5G trebuie să dovedească că ”nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”. Condițiile impuse par să elimine compania Huawei dintre competitori

de DP HotNews.ro
Solicitarea pentru obținerea autorizării de a utiliza tehnologia 5G trebuie să cuprindă o declarație pe proprie răspundere care să ateste că producătorul ”nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”, se arată în proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G. Scrisoarea de intenție se depune la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și se transmite de îndată la CSAT, mai arată documentul.
În plus, declarația pe proprie răspundere mai trebuie să ateste că producătorul are o structură transparentă a acționariatului, nu are cunoștință de un istoric de conduită corporativă neetică și se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Înscrieri online: 50.000 Euro, cursuri Google și alte premii, la o competiție europeană de startup-uri IT

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Startup-urile IT din România se pot înscrie la o competiție europeană de profil, la care sunt puse la bătaie cursuri și mentorat de la Google și McKinsey, dar și un premiu cash, de 50.000 de euro.
Noua casa
Foto: Hotnews

Nancu: Programul ”Noua Casă” va fi operațional la 15 august; normele sunt în prag de avizare

de DP HotNews.ro
Programul 'Noua Casă' va fi operațional la 15 august, în condițiile în care normele de aplicare vor fi aprobate săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, a afirmat miercuri Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), potrivit Agerpres. "Normele sunt în prag de avizare. Noi sperăm ca săptămâna viitoare normele să intre în aprobare de ședință de Guvern, iar la 15 august programul va fi operațional. Încercăm să încurajăm noile construcții. Față de fostul program 'Prima Casă' am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm și românii care au un venit mai mare, dar și dezvoltatorii să ofere niște condiții superioare", a afirmat Dumitru Nancu, la întâlnirea COAL-live!, la care au participat antreprenori și reprezentanți ai autorităților, organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).
Mugur Isarescu
Foto: Hotnews

BNR a redus dobânda cheie de la 1,75% la 1,5% pe an. ”Cele mai recente evoluții ale indicatorilor sugerează o contracție severă a economiei în trimestrul II”, spun experții instituției centrale

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât miercuri: reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 6 august; reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1 % pe an, de la 1,25% pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2% pe an de la 2,25% pe an. De asemenea, s-a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Foto: Samsung

Samsung a lansat noile telefoane de vârf de gamă Galaxy Note 20, cu ecrane de 6,7, respectiv 6,9 inci. Cât costă și când vor fi disponibile

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | IT
Samsung a lansat noile telefoane de vârf de gamă din seria Galaxy Note 20, în variantele cu ecran de 6,7 inci pentru modelul clasic și de 6,9 inci pentru modelul Note 20 Ultra. Ecranele sunt mai mari ca la generația de anul trecut, procesorul este mai puternic, camerele sunt și mai bune, dar prețurile sunt pe măsură. Cele două telefoane pot fi comandate începând cu 5 august și vor ajunge la clienți din 21 august. Prețurile pentru Note pornesc de la 949 euro, iar la Note 20 Ultra, de la 1299 euro. Samsung a lansat și noua generație a smartphone-ului pliabil Galaxy Z Fold, noul ceas inteligent Galaxy Watch3 și tabletele Tab S7 și S7+.
Santier BRUA
Foto: Transgaz

Sindicatele din industria gazului transmit mesaj de susținere a proiectului BRUA

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Energie
Federația Sindicatelor GAZ-Romania, organizație care reprezintă interesele salariaților din industria gazului - angajați ai companiilor Transgaz, Romgaz, E-ON și Engie, ia act de sesizarea Sindicatului Transport Gaz și dezaprobă total opiniile lansate recent în spațiul public de diferite persoane și organizații, cu referire la o așa-zisă lipsă de utilitate a gazoductului BRUA. Sindicatele spun că acesta reprezintă un proiect cu valoare strategică atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană.

BCR a revizuit în urcare prognoza de creștere pentru al doilea trimestru. Contracția economiei va fi de -10,8% (ritm trimestrial) în această vară, față de estimările inițiale de -15,2%

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”Revizuim prognoza evoluției PIB pentru trimestrul al doilea din acest an la -10,8% (trimestru la trimestru), de la -15,2%, după o citire mai atentă a principalelor date economice. Menținem proiecția PIB pe întregul an neschimbată la -4,7%, deoarece modelele noastre indică o recuperare mai lentă decât se aștepta anterior în trimestrul al treilea”, spun reprezentanții băncii într-un raport destinat investitorilor.
Suedia in vremea pandemiei
Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Suedia a înregistrat în trimestrul doi cea mai mare contracție economică din istoria modernă a țării

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Produsul Intern Brut al Suediei a scăzut cu 8,6% în al doilea trimestru al anului potrivit unei estimări făcute publice de către biroul de statistică al țării miercuri, contracția economiei suedeze fiind cea mai mare din istoria modernă a țării, relatează CNBC.
aplicatie banking
Foto: BitDefender

Un nou val de email-uri înșelătoare trimise în numele unor companii cunoscute din România vizează furtul de date sensibile

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | IT
Campanii de email-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor entități cunoscute, precum Banca Comercială Română sau Poșta Română, cu scopul de a-i convinge pe oameni să ofere date financiare confidențiale grupărilor de criminalitate informatică au fost identificate de specialiștii Bitdefender.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

De ce a pierdut Ministerul Finanțelor în fața lui Ciprian Badea: Se pare că a făcut greșeală după greșeală

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Reorganizarea Direcției Juridice din Ministerul Finanțelor a fost suspendată de Curtea de Apel București în iunie, în urma unei cereri făcute de Ciprian Badea, cel care conducea acea direcție. Tot atunci, Guvernul a fost pus la plată. Între timp a sosit motivarea Curții de Apel București și se pare că autoritățile au făcut mai multe greșeli în privința acestui caz, dacă ne uităm la aspectele care includ indicii de nelegalitate.
Turism
Foto: HotNews / C.P.

Țările în care turismul a ajuns din binecuvântare, blestem. În Seychelles rupia o ia la vale iar dolarii sunt dificil de procurat. Topul statelor cu ponderea cea mai mare a turismului in PIB

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Turismul te ridică, turismul te coboară. Așa ar putea suna o parafrază după o zicală celebră, aplicabilă acum în pandemie. Sunt 5 state în care ponderea turismului în PIB trece de 50%, 7 state în care turismul cântărește între 40-50% din PIB și alte 7 țări cu o pondere între 30-40% din PIB. România are puțin peste 5% contribuție a turismului în PIB, ceea ce reduce impactul pandemiei asupra acestui sector în perioade ca aceasta.
Credite
Foto: Pixabay

De la începutul pandemiei, băncile au acordat credite noi de peste 23,1 miliarde de lei

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor, în cele patru luni de la debutul pandemiei, reprezintă 8,5% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii iunie 2020. Băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de peste 23,1 miliarde de lei, în perioada martie-iunie 2020. Soldul creditului neguvernamental, care totalizează peste 270 miliarde lei în luna iunie 2020, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite. Pentru analiza riguroasă a evoluției creditelor, unul dintre cei mai relevanți indicatori este cel care se referă la creditele noi.
Fake news
Foto: captura BBC.com

LARICS: Cum să eviți pandemia informațională cu ajutorul tehnicii SIFT

de C.P. HotNews.ro
Infodemia, așa cum a definit-o Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca „o supra-abundență de informații – unele corecte, altele nu”, îngreunează accesul oamenilor la surse de încredere atunci când au mai multă nevoie de ele, potrivit unui articol al Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS). Pentru a ajuta la selectarea și verificarea informațiilor, expertul în information literacy, Mike Caulfield, de la Washington State University a elaborat o tehnică specială denumită SIFT (Stop, Investigate the source, Find better coverage, și Trace claims, quotes and media to the original context).
Andrei Pitis
Foto: Hotnews

Antreprenorul Andrei Pitiș părăsește Fitbit și revine la investiții în startup-uri IT românești

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | IT
Andrei Pitiș, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din industria IT locală, își încheie la începutul lunii august mandatul de Vicepreședinte Dezvoltare produs în cadrul companiei americane Fitbit, poziție din care a coordonat centrele de cercetare și dezvoltare din România și Belarus, și revine în antreprenoriat pentru a investi în startup-uri românești de tehnologie.
Consumul privat a ramas pe plus la jumatatea anului
Foto: sxc.hu

Consumul privat se menține bine după o jumătate de an și rămâne pe creștere

de DP HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Chiar dacă se menține firavă (0,3%), creșterea principalului motor al PIB-ului- consumul privat- a rămas pe plus după 6 luni, menținut fiind de cumpărăturile de produse nealimentare (care au avut o dinamică de +6,4%) și de vânzările de alimente, băuturi și tutun (+4,9%). Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 10,3%, ca efect direct al stării de urgență care a limitat drastic circulația.
Fondatorii InnoShip (Andrei Paul, Daniel Nicolae, Robert Tanase, Dan Ungureanu)
Foto: Hotnews

Softul românesc Innoship ce ajută magazinele online să administreze mai bine contracte de curierat primește o investiție 550.000 de euro

de RA HotNews.ro
Miercuri, 5 Aug 2020 Economie | IT
Startup-ul Innoship, dezvoltatorul soluției de tip SaaS (software as a service) cu același nume, care permite business-urilor din retail și ecommerce să administreze eficient propriile contracte de curierat și multiplele opțiuni de livrare, anunță o investiție de tip Seed de la GapMinder VC în valoare de 550.000 de euro, la doar șase luni de la lansarea comercială a platformei.
Stația transformare Domnesti
Foto: Transelectrica.ro

Pană masivă de curent în București / Și Palatul Victoria a rămas fără electricitate

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 7 Aug 2020 Economie | Energie
O pană masivă de curent s-a produs vineri, în jurul orei 13.00, în București, fiind afectate mai multe cartiere, din trei sectoare, dar și localități din județul Ilfov. Chiar și clădirea Guvernului a rămas fără electricitate. Pana de curent a durat aproape jumătate de oră. Din această cauză ar fi fost afectate și stațiile de pompare a apei în sectorul 6. Adică, cetățenii au rămas și fără curent, și fără apă. Nici semaforizarea nu a mai funcționat. UPDATE Transportatorul național de energie Transelectrica susține că avaria a durat o oră și s-a produs în timpul realizării unor manevre în cadrul lucrărilor de retehnologizare la stația Domnești.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by