ECONOMIE
textile smart
Foto: piqsels.com

Finanțări de 60.000 euro pentru startup-urile care fac materiale inteligente

de RA HotNews.ro
SmartX Europe este un program care oferă consultanță și finanțare startup-urilor care contribuie la dezvoltarea industriei textilelor smart - materiale inovatoare, folosite în domenii precum cel al apărării sau medical. Înscrierile pentru finanțările de câte 60.000 de euro au fost deschise.
Blockchain
Foto: Wikimedia Commons - Davidstankiewicz

Finanțări de 20.000 euro pentru startup-urile de blockchain

de Adi Iacob HotNews.ro
Un proiect finanțat prin programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene ― Orizont 2020, caută să investească în startup-uri blockchain din domeniile: fintech, tehnologia informației și a comunicațiilor și retail. Block Start oferă startup-urilor europene admise în program finanțări de câte 20.000 de euro.
Bani - lei
Foto: INS

Salarii 2020: Un sfert dintre angajatorii români nu vor acorda nicio majorare salarială ― Sondaj

de Adi Iacob HotNews.ro
Deși majoritatea românilor speră să câștige mai mult în acest an, 1 din 4 angajatori nu va acorda nicio majorare salarială, iar 35,5% afirmă că majorările salariale planificate pentru 2020 vor fi de cel mult 5%, arată datele unui sondaj efectuat de o platformă de recrutare.
Tren al CFR Calatori
Foto: Hotnews

Noul contract de servicii publice mai impune negocieri, iar sugestia mea ar fi să ne întoarcem deocamdată la forma agreată în 2016, spune noul șef de la CFR Călători

de Vlad Barza HotNews.ro
Noul contract de servicii publice mai impune niște negocieri, iar sugestia mea ar fi să ne întoarcem deocamdată la forma agreată în 2016, pentru că acolo toate lucrurile sunt clare, și imediat să ne așezăm la masă, să discutăm cu toate părțile implicate - operatori feroviari, Autoritatea de Reformă Feroviară și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor - și să lansăm o variantă, care să creeze "cât mai puține animozități", a declarat, pentru Aagerpres, directorul general al companiei CFR Călători, Dan Costescu. Proiectul lansat în dezbatere publică a iscat o serie de controverse, în condițiile în care unii lideri de sindicat consideră că acesta înseamnă falimentarea companiilor românești.
Test Drive Volkswagen Golf 8
Foto: Volkswagen
Review 0-100.ro

​VIDEO/FOTOGALERIE Test Drive cu Volkswagen Golf 8 - regele perfectibil al mașinilor compacte

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Luni, 20 Ian 2020 Economie | Auto
Lansat inițial în 1974, Volkswagen Golf s-a impus, în timp, ca cel mai bine vândut automobil din Europa, iar acum a ajuns la a opta generație. Stabilește noi standarde când vine vorba de tehnologie, sistem multimedia și calitatea execuției oricărui detaliu, dar are și minusuri: unele materiale plastice din interior par austere, iar versiunea electrică dispare de tot. Am realizat acest test drive cu Volkswagen Golf 8 în Portugalia, lângă Porto, cu ocazia testelor internaționale pentru presă, iar acest clip video extins ar trebui să vă răspundă la majoritatea curiozităților pe care le aveți despre Volkswagen Golf 8.
Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: BNR

De ce se tem cel mai mult bancherii români: legi date după ureche, reducerea încrederii investitorilor și scumpirea finanțărilor (sondaj BNR)

de DP HotNews.ro
Bancherii evaluează în continuare riscul provenind din cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar drept unul sever, considerându-l dificil de gestionat și cu un impact foarte ridicat asupra sistemului financiar, potrivit sondajului publicat luni de Banca Națională. Acest risc a fost menținut și în analiza efectuată de BNR în cadrul Raportului asupra stabilității financiare din decembrie 2019.
Serghei Bulgac, seful DIGI
Foto: AGERPRES

RCS&RDS a lansat o ofertă de obligațiuni în valoare de 800 milioane de euro pentru refinanțarea sau rambursarea unor datorii

de Adrian Vasilache HotNews.ro
RCS&RDS, cel mai mare furnizor local de servicii TV și internet fix, a lansat luni o ofertă de obligațiuni în valoare de 800 milioane de euro în vederea refinanțării/plății anticipate sau rambursării unor sume reprezentând facilități de credit, a anunțat pe bursă compania mamă DIGI Communications. Oferta de obligațiuni are două tranșe cu scadențe în 2025 și 2028. Vezi în articol pentru ce vor fi utilizate veniturile rezultate în urma acestei oferte de obligațiuni.
Revolut decembrie
Foto: Hotnews

Românii au cheltuit peste 95 de milioane euro cu Revolut în decembrie

de RA HotNews.ro
Revolut, fintech-ul britanic cu peste 960.000 de utilizatori în România, a anunțat că românii au cheltuit peste 95 de milioane de euro în decembrie 2019. Suma este de aproape cinci ori mai mare față de cea cheltuită cu Revolut în aceeași perioadă a anului 2018, respectiv 19,2 milioane de euro.
Firefox
Foto: Mozilla.org

Firefox blochează 197 de extensii (add-ons) din motive de securitate

de Adi Iacob HotNews.ro
În ultimele două săptămâni, producătorul browserului Firefox, Mozilla, a eliminat 197 de extensii din motive de securitate, potrivit site-ului zdnet.com. Extensiile respective încercau să instaleze malware pe dispozitive sau furau date ale utilizatorilor.
Seniorii romani sunt pe ultimul loc in UE la frecventarea Internetului
Foto: sxc.hu

Românii și bulgarii, pe ultimele locuri în Europa la folosirea Internetului. La noi, doi din 5 români de peste 55 de ani nu au folosit niciodată Internetul.

de DP HotNews.ro
Aproximativ 90% din locuitorii Uniunii Europene (UE) cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au folosit internetul în ultimele trei luni, arată datele publicate luni de Eurostat. În România, procentul din populație a celor care spun că au folosit internetul în ultimele trei luni este de aproape 75% (trei sferturi din populația de peste 16 ani). Diferențele sunt însă mari între zonele geografice și grupele de vârstă.%.
Tren Regio cu 10 vagoane etajate
Foto: enjoyphotography.ro

​VIDEO În week-end au circulat între Brașov și București cele mai lungi trenuri din ultimii ani, unele și cu 15 vagoane. Poate trenul să câștige teren în lupta cu mașinile?

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, CFR Călători a făcut cea mai mare suplimentare de vagoane din ultimii ani pentru trenurile dintre Brașov și București, cel mai lung având 15 vagoane, dublu față de o zi obișnuită. Și trenurile Regio au ajuns să aibă 8-10 vagoane etajate, iar suplimentările au fost anunțate de noul director al CFR Călători, Dan Costescu, numit acum câteva zile în funcție. Marea întrebare este dacă aceste suplimentări consistente se vor repeta sau a fost doar o mișcare de imagine. Cert este că CFR are nevoie urgentă de vagoane pentru ca o parte dintre oameni să revină la tren, măcar pe ruta către munte, unde drumul poate dura pe șosea 6-7 ore între Capitală și Brașov.
Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania
Foto: Hotnews

Analiștii financiari bancari estimează o depreciere a leului mai mare decât acum cu o lună

de DP HotNews.ro
Circa 90% din analiștii financiari bancari membri ai CFA România anticipează o depreciere a leului in următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), arată CFA într-un comunicat remis luni dimineață. Valoarea medie a estimărilor pentru iunie 2020 este un curs de 4,8286, in timp ce pentru ianuarie 2021 valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8823. Estimările sunt mai pesimiste față de cele din decembrie, când pentru iarna viitoare cursul mediu așteptat era de 4,86 lei.
Daniel Daianu
Foto: Digi24

Daniel Dăianu: ​​Finanțarea deficitelor si pericolul non-liniarităților

de Daniel Dăianu HotNews.ro
Duminică, 26 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Intr-o discutie pe care am avut-o cu alti economisti a venit vorba despre ce s-ar intampla daca deficitul bugetar ar continua sa creasca, daca s-ar concretiza presiuni mari pe bugetul public din Romania in lipsa unor masuri compensatorii de echilibrare. Exista o linie de demarcatie (un redline, cum ar spune englezii) de la care pietele financiare vor reactiona, vor da inapoi. Dar, sustin unii confrati, dupa o reevaluare, creditorii ar fi dispusi sa finanteze la un cost superior chiar un deficit bugetar ce merge spre 5% din PIB.
Vagoane egiptene la 1926
Foto: Wikimedia Commons
Articol susținut de grupul Grampet

​Cape to Cairo - De ce britanicii nu au reușit să construiască o cale ferată care să traverseze Africa de la sud la nord

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 25 Ian 2020 Economie | Industrie Feroviara
Acum peste 140 de ani britanicii au început să pună în practică un plan nebunesc: o linie ferată de peste 9.000 km care să străbată Africa de la nord la sud. În 30 de ani s-au construit peste 6.000 km, dar mai jos puteți citi de ce linia de la nord la sud nu avea șanse să fie realizată, deși s-au făcut minuni ale tehnicii. Nici în prezent Africa nu poate fi traversată de la nord la sud cu trenul, dar câteva căi ferate au succes, iar chinezii sunt cei care în ultimul deceniu au extins rețeaua feroviară africană.
Uniunea Europeana
Foto: AGERPRES

UE plănuiește reguli mai stricte pentru a proteja afacerile europene pe piețele globale

de V.M. HotNews.ro
Duminică, 26 Ian 2020 Economie | Finanțe
UE intenționează să adopte reguli mai stricte și să încurajeze companiile să facă publice date, ca parte a unei revizuiri a politicii industriale menite să ofere companiilor europene un avantaj mai clar pe piețele globale, arată un document de strategie consultat de Reuters și citat de Mediafax.
Pagina de deschidere a Quora
Foto: quora

Concedieri la platforma online Quora

de CZ HotNews.ro
Vineri, 24 Ian 2020 Economie | IT
Platforma online Quora, prin care utilizatori din toată lumea, inclusiv din România, primesc și oferă răspunsuri la diverse întrebări, este nevoită să facă disponibilizări de personal.
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

​Declarația unică 2020. ANAF a publicat modelul Declarației unice care trebuie depusă până la 15 martie. Citește explicațiile unui consultant fiscal pe acest subiect

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 24 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În Monitorul oficial de ieri 23 ianuarie 2020, a fost publicat Ordinul ANAF nr. 139/2020, ce adoptă modelul Declarației unice pentru anul 2019. Ordinul reamintește termenul de depunere prevazut de Codul fiscal - 15 martie 2020. Documentul analizat mai jos se adresează contribuabililor persoane fizice, ce au realizat în anul 2019, venituri extrasalariale supuse impozitului pe venit prin declarare la autoritatea fiscală.
Euro
Foto: Depositphotos

Banca Austriei: ​Românii au cea mai scăzută încredere în moneda națională din țările din regiune (sondaj)

de Dan Popa HotNews.ro
Românii au cea mai scăzută încredere în moneda națională, nivelul acestei încrederi fiind situat la nivelul din timpul crizei din 2008, arată datele unui sondaj efectuat de Banca Națională a Austriei în 6 state din regiune (Bulgaria, Ungaria, Croația, Polonia, Cehia și România), informațiile fiind transmise joi la solicitarea HotNews.ro de către Banca Centrală austriacă.
Deutsche Telekom logo
Foto: Deutsche Telekom

Telekom Romania va crește prețurile serviciilor sale, începând cu 1 martie 2020. Operatorul și-a majorat de două ori prețurile anul trecut

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 23 Ian 2020 Economie | Telecom
Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote) a anunțat joi că va crește prețurile serviciilor sale de la 1 martie 2020, în contextul creșterii costurilor legate de furnizarea serviciilor de comunicații. Astfel, pentru clienții rezidențiali, începând cu data de 1 martie 2020, prețul pentru fiecare serviciu fix (internet, TV și voce) și pentru fiecare abonament mobil va fi majorat cu 2 lei (TVA inclus), adică 0,42 de euro (TVA inclus), a anunțat operatorul. Amintim că anul trecut a fost un întreg scandal legat de creșterea generală a prețurilor în comunicații, Telekom majorându-și de două ori tarifele.
Traian Halalai, presedinte executiv EximBank
Foto: Eximbank

EximBank a finalizat achiziția Băncii Românești și intră în top 10 bănci după cota de piață

de DP HotNews.ro
EximBank a finalizat achiziția Băncii Românești S.A. (BROM), oferta înaintată fiind parte a acordului încheiat în luna iunie 2019 între EximBank și National Bank of Greece (NBG) privind achiziția participației acesteia de 99,28% în acționariatul BROM, anunță joi Eximbank, bancă deținută de stat, potrivit Mediafax. ”Prin achiziția Băncii Românești, EximBank își îmbunătățește serviciile acordate clienților locali și își crește capacitatea de susținere a dezvoltării economiei românești, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.
Revolut
Foto: Hotnews

Revolut lansează în Marea Britanie varianta de cont de economii cu dobândă

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 23 Ian 2020 Economie | IT
Fintech-ul Revolut va lansa în Marea Britanie un nou serviciu, “Savings Vaults” - un cot de economii unde oferă și dobândă. Ce dobândă primesc utilizatorii acestui nou seriviciu și cum funcționează.
Tevi gaze
Foto: OMV Petrom

Depozitele de gaze sunt pline, după aproape două luni de iarnă

de CP HotNews.ro
Joi, 23 Ian 2020 Economie | Energie
Stocul de gaze naturale înmagazinate în depozite este de aproximativ 2,36 miliarde metri cubi, cu 1,36 miliarde metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut, informează Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Cu alte cuvinte, deși au trecut aproape două luni de iarnă, depozitele de gaze sunt pline. Aceasta în condițiile în care iarna a început cu depozitele umplute aproape de maximum, cu 2,9 mld mc.
Volkswagen ID.3 pe linia de fabricatie
Foto: Oliver Killig

Nou „scandal” Volkswagen, de data asta cu mașini electrice și declanșat de fake news

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Joi, 23 Ian 2020 Economie | Auto
Un nou „scandal” planează în jurul mărcii Volkswagen, de data aceasta pe subiectul mașinilor electrice și pornit din fake news – știri false. Concret, „cartoful fierbinte” vizează modelul electric Volkswagen ID.3, care 1) n-ar avea software-ul finalizat și 2) livările către clienți ar fi amânate pentru 2021, cu mai bine de jumătate de an în plus față de termenul de livrare anunțat anterior. Doar că aceste „informații” sau „știri” sunt false. Internetului nu pare să-i pese, iar setea de senzațional a publicului nu face decât să propulseze în online, cu viteze amețitoare, orice zvon neconfirmat.
O banca amendata pentru ca a refuzat unui nevazator deschiderea unui cont
Foto: sxc.hu

UPDATE Cazul nevăzătorului căruia o bancă a refuzat să-i deschidă un cont nu e singular. Ce spun nevăzătorii,comunitatea bancară și asociațiile de protecție a consumatorilor

de Dan Popa HotNews.ro
Cazul nevăzătorului căruia i s-a refuzat deschiderea unui cont de către o bancă nu e singular, spune Constantin Tomina, președintele Filialei interjudețene București - Ilfov - Ialomița – Călărași din Asociației Nevăzătorilor din România. ”Am avut nu un caz, ci mii de asemenea cazuri. ”Noi le-am propus celor din bănci să venim cu cineva care să-i citească nevăzătorului ce prevede contractul iar acesta la final să semneze. Nu s-a acceptat varianta asta. Am mai propus apoi să facă nevăzătorul o împuternicire pentru un prieten care vede și poate citi contractul, dar băncile au spus că atunci ele vor deschide cont pe numele celui împuternicit, nu pe numele nevăzătorului, ceea ce era perfect inutil”, mai spune Tomina.
Crane in laborator
Foto: Memphis Meats

O firmă care produce carne reală în laborator a primit o finanțare de 161 milioane dolari

de CZ HotNews.ro
Joi, 23 Ian 2020 Economie | Consumator
Un startup american care produce carne reală în laborator, fără creșterea și sacrificarea animalelor, a primit joi o nouă investiție, de 161 de milioane de dolari, pentru cercetare și dezvoltare.
DATE COMPARATIVE MOLDOVA TARA ROMANEASCA
Foto: Frames

Moldoveni, munteni sau ardeleni: Cine contribuie mai mult la economie, la 161 de ani de la Mica Unire

de RA HotNews.ro
Joi, 23 Ian 2020 Economie | Companii
Acum 161 de ani, românii din Moldova și Țara Românească alegeau să se unească, cu gândul la un stat unitar, cu drepturi și avantaje egale pentru toți locuitorii. Anii au trecut și, dincolo de politică, de unirea administrativă și de legăturile sociale, din punct de vedere economic, al investițiilor regionale și al infrastructurii, unirea a întârziat să apară. Nici acum, după 161 de ani, nu avem nici măcar un drum fezabil care să lege cele două provincii, iar căile feroviare se destramă pe zi ce trece, arată o analiză a companiei de consultanță Frames.
Casa cu panouri fotovoltaice
Foto: Hotnews

Greenpeace România: Programul Casa Verde nu are niciun beneficiar, nu a fost instalat nici măcar un sistem fotovoltaic

de CP HotNews.ro
Joi, 23 Ian 2020 Economie | Energie
Greenpeace România acuză că programul Casa Verde Fotovoltaice al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat încă nici măcar un cetățean să devină prosumator, adică să își producă singur energia din surse curate. Aceasta în condițiile în care programul a fost anunțat la mijlocul lui 2018. Greenpeace România mai spune că potrivit informațiile furnizate de AFM și de Ministerul Lucrărilor Publice, peste 13 milioane de euro sunt alocați în proiect unor cheltuieli colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect.
Roboti colaborativi
Foto: Universal Robots

Cel mai bogat român din SUA investește într-o fabrică de roboți, la Oradea

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 23 Ian 2020 Economie | Companii
O firmă din Cluj - Braintronix, sprijinită de orădeanul George Haber, un antreprenor de succes din Sillicon Valley considerat cel mai bogat român din Statele Unite, va investi 5 milioane de euro în Parcul Industrial Eurobusiness II din Oradea într-o unitate de producție a roboților industriali.
Dan Costescu
Foto: AGERPRES

CFR Călători are un nou director general. Dan Costescu îl înlocuiește pe Valentin Dorobanțu

de Vlad Barza HotNews.ro
De joi dimineață CFR Călători are un nou director general, Dan Costescu, fost ministru al Transporturilor în Guvernul condus de Dacian Cioloș și fost director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, scrie Club Feroviar. Costescu îl înlocuiește pe controversatul Valentin Dorobanțu poreclit și ”smart” care fusese numit în martie la conducerea CFR Călători, companie la care lipsa de vagoane s-a simțit dur anul trecut.
Nissan LEAF si BMW i3
Foto: Adrian Mitrea
Material realizat cu sprijinul Nissan România

​FOTOGALERIE La drum lung cu Nissan LEAF 62 kWh. Din nou la Sibiu cu o mașină electrică

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | Auto
Nissan LEAF este una dintre mașinile electrice aflate acum pe val în România (și nu numai), iar bateria de 62 kWh mai nou adăugată în ofertă vine la pachet și cu un motor electric mai puternic. Așadar, ingrediente suficiente pentru a-i testa promisiunile pe un traseu mai lung: București-Sibiu-București, un total de aproape 600 km. Cât consumă LEAF? Ce autonomie reală are LEAF? Ce plusuri și ce minusuri? Cum se comportă? – sunt doar câteva dintre întrebările la care încerc să vă răspund în acest articol-reportaj.
Bursele din China au cea mai slabă zi din ultimele opt luni
Foto: sxc.hu

Bursele din China au cea mai slabă zi din ultimele opt luni, pe fondul epidemiei cu coronavirus

de HotNews.ro
Bursele din China au cea mai grea zi din ultimele opt luni, pe măsură ce coronavirusul se răspândește în toată țara, determinând oficialii să închidă Wuhan, orașul central chinez de unde își are originea, scrie Mediafax. Indicele Shanghai Composite din China a scăzut joi după-amiază cu aproape 3,2%, accelerând scăderile anterioare. Este cea mai importantă scădere procentuală a unui indice din mai anul trecut, când președintele Donald Trump a amenințat cu noi tarife vamale China.
Frizerie
Foto: Pixabay

Termen februarie 2020: Frizeriile și saloanele de înfrumusețare trebuie să solicite certificarea conformității cu normele de igienă, pentru reautorizare

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Consumator
Frizeriile și saloanele de înfrumusețare din toată țara trebuie să solicite certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică de către direcțiile de sănătate publică, în vederea reautorizării, potrivit unui nou act normativ care a intrat în vigoare în ianuarie 2020.
Uber
Foto: StartupCafe.ro

Uber testează o funcție care permite șoferilor să-și aleagă propriul tarif

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 23 Ian 2020 Economie | Companii
Uber testează o nouă caracteristică care permite unor șoferi din California să-și aleagă propriul tarif. Acest lucru înseamnă că șoferii care realizează curse din aeroporturile din Santa Barbara, Sacramento și Palm Springs își pot crește tariful de până la aproximativ 5 ori față de tariful obișnuit al Uber.
Daniel Daianu
Foto: Digi24

Consiliul Fiscal: Dezechilibrul bugetar în acest an va urca la 4,6-4,8% din PIB, cu peste un punct procentual peste estimarea Finanțelor

de Dan Popa HotNews.ro
Estimarea Consiliului Fiscal privind nivelul deficitului bugetar pentru anul 2020 se plasează în intervalul 4,6 - 4,8% din PIB, rezultând un ecart față de ținta MFP de 1-1,2 pp din PIB, arată datele instituției independente conduse de academicianul Daniel Dăianu. Consiliul a publicat joi opinia privind Bugetul pe acest an după ce la mijlocul lunii decembrie publicase opinia preliminară. De atunci au mai intrat în vigoare măsuri de relaxare fiscală, iar membrii Consiliului și-au refăcut unele calcule. Per total, imaginea fiscală din actualul Raport arată mai rău.

România a atras 11 miliarde de euro din banii europeni în actuala perioadă de programare, prin Politica de Coeziune și PAC

de DP HotNews.ro
România a atras până în prezent 11,04 miliarde de euro bani europeni în actuala perioadă de programare (2014-2020), prin Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, cărora li se adaugă alte 7,92 miliarde de euro ce reprezintă plăți directe către fermieri, a declarat secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Carmen Moraru, potrivit Agerpres. Astfel, rata de absorbție a României a ajuns la 36%, la doar trei puncte distanță de media Uniunii Europene, care este de 39%.
Carbune in vagoane
Foto: AGERPRES

Ludovic Orban, despre efectele Green Deal: În domeniul energetic, există riscul să pierdem până la 40% din capacitatea de producere/ Cărbunele este condamnat

de CP HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Energie
Premierul Ludovic Orban consideră că noua politică a Comisiei Europene legată de reducerea emisiilor de carbon, așa-numitul Green Deal (acordul verde european), va fi o provocare pentru România. Va fi afectat domeniul energetic, existând riscul pierderii a 40% din capacitatea de producție, în condițiile în care cărbunele nu va mai putea fi folosit ca resursă energetică. Ludovic Orban a spus că trebuie găsite soluții pentru producerea de energie verde.
Prima Casa
Foto: sxc.hu

Ludovic Orban dezminte informația că "Prima casă" nu va mai fi finanțată: Este o minciună gogonată/ Guvernul va stabili condițiile pe anul în curs

de CP HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Premierul Ludovic Orban susține că informația potrivit căreia programul "Prima casă" nu va mai fi continuat în acest an este o "minciună gogonată". Premierul spune că Executivul va emite o hotărâre pentru stabilirea condițiilor pe anul în curs.
Daniel Zamfir
Foto: Agerpres

Florin Cîțu, chemat în Senat să dea explicații despre împrumuturile contractate de România

de DP HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a fost invitat la audieri, săptămâna viitoare, marți, în Comisia Economică din Senat pentru a da explicații despre împrumuturile contractate în ultima perioadă de statul român, a declarat, pentru Mediafax, senatorul Daniel Zamfir, președintele Comisiei. "Marți, la ora 11.00, la Comisia Economică, în care vom discuta despre împrumuturile pe care le-a făcut (Ministerul Finanțelor - n.r.) pe termen lung, la ce costuri s-a împrumutat, de ce s-a împrumutat, ce a făcut cu banii. Din punctul meu de vedere, sunt niște sume considerabile și mi se pare firesc să vedem pentru ce s-au folosit banii. Am trimis invitația la Ministerul de Finanțe", a afirmat, miercuri, Daniel Zamfir.
O banca amendata pentru ca a refuzat unui nevazator deschiderea unui cont
Foto: sxc.hu

O bancă a fost amendată de CNCD pentru că a refuzat să deschidă un cont bancar unei persoane nevăzătoare pe motiv că nu poate citi contractul

de DP HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
O bancă a fost sancționată miercuri de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 3.000 de lei pentru că a refuzat să deschidă un cont bancar unei persoane nevăzătoare pe motiv că nu poate citi contractul. Băncile trebuie să acorde posibilități alternative pentru persoanele cu dizabilități, de exemplu contract scris în limbaj Braille”, transmite CNDC într-un comunicat.
Fonduri
Foto: Dreamstime

Noile fonduri europene pentru firmele românești: 3 miliarde Euro, dar mai greu de accesat, în 2021-2027. Măsuri pentru startup-uri

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | EuROfonduri
Firmele private românești, inclusiv startup-urile, vor avea la dispoziție 3 miliarde de euro din fondurile europene care urmează să fie alocate României în perioada de programare 2021-2027, însă banii vor fi mai greu de accesat decât în perioada de programare curentă, le-a spus, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, unor oameni de afaceri cu care s-a întâlnit la Guvern.
Taxe
Foto: Pixabay

Ministrul Finanțelor: Conturile firmelor vor fi deblocate imediat ce își platesc datoriile. Softul este gata

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Companii
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că va fi modificat Codul de procedură fiscală în ceea ce privește popririle pe conturile firmelor cu datorii, astfel încât, imediat ce firma și-a achitat datoriile să-i fie deblocate automat conturile. Ministrul mai spune că softul care va face deblocarea automată a fost finalizat.
atentie la GDPR
Foto: Max Pixel

GDPR: Firmă din România, amendată pentru supravegherea angajaților cu camere video în brouri și la vestiar

de CZ HotNews.ro
Joi, 23 Ian 2020 Economie | Companii
O firmă din Constanța a fost amendată cu 10.000 de euro în baza Regulamentului de protecție a datelor personale (GDPR) pentru că lua amprente digitale de la angajați și-i supraveghea pe aceștia cu camere video montate în birouri și în vestiar, a anunțat recent Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Asigurarea obligatorie a locuintelor in 2019
Foto: PAID

4 din 5 locuințe din România nu au nicio asigurare: Ce despăgubiri s-au plătit în 2019 pentru locuințele afectate de inundații, cutremure și alunecări de teren

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Asigurari
Românii care au avut casele asigurate obligatoriu împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren au primit anul trecut despăgubiri de peste 5,3 milioane de lei, cele mai multe daune fiind produse de inundații, a anunțat miercuri PAID (societatea care gestionează asigurarea obligatorie a locuințelor). Vezi în articol județele în care s-au plătit cele mai multe despăgubiri pentru pagube produse de inundații, alunecări de teren și cutremure.
Stories pe Spotify
Foto: StartupCafe.ro

"Stories" pe Spotify: Aplicația permite influencerilor să posteze imagini care se șterg automat

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | IT
Spotify testează funcția Stories, care va permite influencerilor să posteze elemente video în playlisturile publice. După modelul implementat de Snapchat, adoptat apoi și de alte platforme precum Instagram, Facebook, WhatsApp sau YouTube, Stories sunt fotografii și videoclipuri prezentate într-un format slideshow, care se șterg automat după un anumit timp.
Intaizeri la plata daunelor RCA
Foto: ASF

City Insurance anunță că a plătit despăgubiri de 244 milioane de euro în 2019: Cât de greu plătește daunele RCA

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Asigurari
City Insurance, cel mai mare asigurător din piață, a anunțat miercuri că anul trecut a emis polițe de asigurare în valoare de 410 milioane de euro, în creștere cu 28% față de anul 2018, iar valoarea despăgubirilor plătite a fost de 244 milioane de euro (echivalentul a 1,1 miliarde lei), în creștere cu 33% față de anul trecut. City Insurance se afla pe locul doi în piața RCA, după Euroins, în primele nouă luni din 2019, ambele firme având și cele mai multe dosare de daună deschise, precum și întârzieri semnificative la plata daunelor, potrivit ASF.
Aplicatii
Foto: Pexels

Google lansează 3 aplicații experimentale pentru ca utilizatorii să folosească mai puțin telefonul

de RA HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | IT
Google a lansat trei noi aplicații experimentale pentru a ajuta utilizatorii să folosească telefonul mai puțin, ca parte a inițiativei sale Wellbeing, inclusiv un plic în care telefonul poate fi închis, lăsând liberă doar opțiunea de a forma numere, notează Mediafax.
Johan Meyer - CEO Franklin Templeton
Foto: Hotnews

Meyer (Fondul Proprietatea): Energia și turismul vor fi sectoarele care vor străluci anul acesta. Ne așteptăm la mai multe investiții străine

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​Ne așteptăm ca sectorul energetic să funcționeze bine în acest an, în special după abrogarea OUG 114/2018 și dereglementarea ulterioară a pieței, care va determina companiile să investească în operațiuni locale, având o perspectivă clară de generare de profituri, susține Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Sucursala București și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea (FP).
dolari
Foto: pixabay.com

Finanțări 2020: ​185 milioane dolari pentru startup-uri europene, într-un nou fond de investiții

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | EuROfonduri
Startup-urile europene vor putea obține finanțări de capital de risc pentru dezvoltare, printr-un nou fond de investiții, de 185 de milioane de dolari, lansat miercuri de firma Blossom Capital, cu sediul la Londra.
Horatiu Gorun
Foto: Facebook

Încă un gorjean numit de Orban. Horațiu Gorun, secretar general adjunct la Finanțe. Ce scrie presa locală despre el

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a avut câteva nume îndoielnice, în ultimele luni, pe postul de secretar general adjunct, precum Liliana Mincă, care a reușit să stea doar 4 zile în funcția asta sau Claudia Florina Prisecaru – fostă colaboratoare a securității în perioada comunistă (conform Deciziei Curții de apel București). În Ministerul Finanțelor a fost numit acum pe această funcție un gorjean: Tiberiu Horațiu Gorun. Recent a mai fost numit un gorjean, dar în funcția de secretar de stat: Gheorghe Pecingină. De precizat că în cadrul instituției mai lucrează câțiva gorjeni pe posturi de conducere încă de dinainte de venirea noului Guvern.
Ce bani au romanii in Pilonul II
Foto: APAPR

GRAFICE Pilonul II de pensii, după 11 ani și jumătate: 2,1 milioane de români au în conturile personale peste 10.000 de lei / Firmele au făcut plăți de circa 100 milioane de euro

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Asigurari
2,1 milioane de români au strâns peste 10.000 de lei în conturile personale din Pilonul II de pensii private, în timp ce peste 850.000 de români au depășit pragul de 20.000 de lei, a anunțat miercuri APAPR (asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii). Totuși, românii au sume cu 17% mai mici în conturi din cauza nerespectării legii de înființare a acestui sistem, care prevedea virarea unor contribuții mai mari. Statul nu a virat în Pilonul II contribuții în valoare de 2,1 miliarde de euro în perioada menționată, susține asociația. Vezi în articol ce comisioane au reținut administratorii de pensii și care a fost câștigul produs pentru participanții la Pilonul II.
Sezonalitatea a contribuit la slăbirea activităţii industriale
Foto: sxc.hu

După patru luni de scădere continuă a activității, în luna decembrie, industria a intrat în contracție puternică (Barometrul Industrial)

de DP HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”După patru luni de scădere continuă a activității, în luna decembrie, industria a intrat în contracție puternică. Probabil că sezonalitatea a contribuit la slăbirea activității, dar nu a fost singurul factor de regres. Managerii consideră că pe termen mediu, peste șase luni, sunt șanse de redresare, dar e greu de imaginat cum va putea industria să recupereze într-un timp rezonabil de 1-2 luni prăbușirea din decembrie 2019”, arată datele Barometrului Industrial, publicat miercuri de Irsop și SNSPA.
Libra
Foto: Facebook

Vodafone se retrage din proiectul criptomonedei Libra al Facebook

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | IT
Vodafone a devenit ultima companie care a părăsit proiectul criptomonedei Libra al Facebook, anunță BBC. Libra Association s-a confruntat în ultima perioadă cu un exod al participanților, inclusiv Paypal și Mastercard, după ce tot mai multe voci s-au pronunțat pentru reglementarea strictă a domeniului monedelor digitale
Disney+
Foto: Disneyplus.com

Rivalul Netflix de la Disney ajunge în Europa în martie

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Companii
Compania de producție cinematografică Disney a anunțat că platforma sa de streaming video ― Disney+ ― se va lansa în Europa pe 24 martie. Serviciul care va rivaliza cu platforme precum Netflix sau HBO Go a înregistrat deja 41 de milioane de descărcări ale aplicației sale, în două luni de la lansarea oficială.
Dan Popovici, director general OTP Asset Management
Foto: AGERPRES

Creșterea economică a României ar putea fi de aproximativ 2,7% în 2020/ Creșterea mai mică a salariilor și scăderea ocupării forței de muncă în sectorul public vor influența negativ consumul

de DP HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Creșterea economică a României ar putea fi de aproximativ 2,7% în 2020, întrucât se așteaptă ca politica fiscală să se înăsprească în conformitate cu intenția pe termen lung a noului guvern de a ajunge la un deficit de 3%. Creșterea mai mică a salariilor și scăderea nivelului ocupării forței de muncă în sectorul public vor influența negativ consumul, arată un raport publicat miercuri de OTP Asset Management.
Trenuri private
Foto: Hotnews

Eurostat: Germania, Polonia, Ungaria și România, cele mai multe accidente feroviare din UE

de DP HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Aproximativ 885 de persoane din Uniunea Europeană au murit și 760 au fost grav rănite în 2018 în accidente feroviare (fără a include sinuciderile), cele mai multe înregistrându-se în Germania, Polonia, Ungaria și România, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citat de Agerpres. În perioada 2010 - 2018, numărul accidentelor feroviare grave în UE a scăzut cu aproape 25%, la 1.721 accidente, cu 571 mai puține decât în 2010.
Toyota Corolla sedan hybrid
Foto: Toyota

Toyota recheamă 3,4 milioane de vehicule din cauză că airbag-urile s-ar putea să nu se deschidă la impact. România nu este vizată

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Auto
Toyota va rechema 3,4 milioane de mașini la nivel mondial din cauza unei probleme electronice care poate face ca airbag-urile să nu se deschidă în caz de impact, scrie Automotive News. Mașinile sunt produse între 2011 și 2019 și cele mai multe sunt în SUA. recall-ul este unul dintre cele mai mari din istoria companiei. UPDATE Nu sunt mașini vizate în România.
Fiscalitate
Foto: freepik.com

Fiscul profită de o neclaritate legislativă pentru a face controale și a obține bani. Se știe de problemă de ani buni, dar nu s-a clarificat

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În ultima jumătate a anului 2019, Direcția Antifraudă din ANAF a desfășurat o campanie tematică care a vizat tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe venit și contribuțiilor sociale pentru tichetele cadou achiziționate de companii, potrivit Corinei Mîndoiu, partener EY România. Problema ține de ambiguitatea din legislație privind tratamentul fiscal pentru companiile care acordă angajaților parteneri tichete cadou pentru a stimula vânzările. Adică nu se știe cine trebuie să plătească contribuțiile: compania care a dat sau compania ai cărei angajați au primit tichetele? În aceste condiții, controalele vor continua și în 2020.
Jeff Bezos, CEO Amazon
Foto: Captura YouTube - SENYUM MANIS

Prințul moștenitor saudit ar fi reușit să aibă acces de la distanță la conținutul telefonului lui Jeff Bezos, șef al Amazon și patron al Washington Post

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 22 Ian 2020 Economie | IT
Telefonul lui Jeff Bezos ar fi fost ”piratat” de la distanță după ce în 2018 miliardarul a primit un mesaj malware pe Whatsapp de la prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, arată o investigație citată de The Guardian. Bin Salman este acuzat că ar fi ordonat omorârea jurnalistului Jamal Khashoggi care scria la Washington Post, cotidianul la care Bezos este patron. Arabia Saudită a negat vehement acuzațiile legate de incidentul cu telefonul. Întregul episod a fost relatat și de Finncial Times.
shopping
Foto: Pixabay

Serviciile de relații cu clienții, considerate cel mai important aspect din experiența de consumator de 85% dintre clienții magazinelor de fashion

de RA HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | IT
Circa 85% dintre clienții magazinelor de fashion consideră că asistența și suportul oferite consumatorilor sunt cele mai importante aspecte în alegerea unui brand, arată studiul unei companii de IT. Un alt diferențiator puternic pentru branduri îl reprezintă promoțiile personalizate.
Logo Mitsubishi
Foto: Wikimedia Commons

Germania: Percheziții pentru posibile fraude la soft-urile de pe motoarele diesel ale mașinilor Mitsubishi

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | Auto
Justiția germană a făcut marți zece percheziții ca parte a unei anchete pentru posibile fraude în legătură cu motoarele diesel ale mașinilor Mitsubishi, scrie AFP, care citează surse judiciare. UPDATE Sunt vitzate motoare Euro 5 și 6 de 1,6 litri și 2,2 litri. Perchezițiile au fost făcute la Frankfurt, Hanovra și Regensburg , fiind vizate și trei sit-uri ale Continental.
Bani
Foto: Stirile ProTV

Consultant: Salariul minim pe care patronii români ar putea să fie obligați să-l plătească angajaților, în viitor

de CZ HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | Cariere
Un viitor salariu minim european ar urma, cel mai probabil, să fie stabilit la nivelul de 60% din salariul mediu net din fiecare stat membru, a spus marți un consultant fiscal. Dacă va fi luată, o astfel de măsură ar crește cheltuielile patronilor români cu angajații plătiți cu salariul minim și ar angrena anual noi creșteri ale salariului minim, ca un bulgăre de zăpadă care se rostogolește continuu.
Sundar Pichai
Foto: Google

Șeful Google susține propunerea UE de a interzice temporar tehnologia de recunoaștere facială

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | IT
Sundar Pichai, directorul general al grupului Alphabet ― compania mamă a Google ― susține propunerea Uniunii Europene de interzicere temporară a tehnologiei de recunoaștere facială, din cauza posibilității de a fi folosită cu rea intenție.
Puțini români o duc bine, la fel de puțini o duc groaznic. Cei mai mulți se descurca cum pot
Foto: sxc.hu

​Infografic. Complicata relație a românilor cu banii. Mituri, obiceiuri și schimbări culturale între generații atunci când vine vorba despre bani

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Banii nu sunt scopul în viață, dar pot fi cauza tuturor problemelor. Și chiar dacă nu aduc fericirea, trebuie să avem grijă să nu aducă nefericirea, spune actorul Andi Vasluianu într-un clip video. Cheltuielile medicale neprevăzute, o banală invitație la nuntă sau nașterea unui copil sunt evenimentele care îi stresează cel mai tare pe români, potrivit unui studiu lansat marți. Despre mituri, obiceiuri și mai ales schimbările culturale între generații atunci când vine vorba despre bani.
ecommerce
Foto: pixabay.com

Top tendințe în eCommerce, în 2020

de RA HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | IT
Impactul tehnologiei este în creștere, dar companiile rămân destul de conservatoare în 2020, urmărind să cumpere în principal instrumente și aplicații software pentru eCommerce deja testate. Vestea bună este că bugetele alocate pentru zona de comerț digital sunt în creștere, arată un raport al 2Checkout.
Declaratia unica 2020
Foto: Hotnews

​Declarația unică 2020 Pentru ce venituri se completează și ora până la care trebuie plătite contribuțiile

de F.B. HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Termenul de depunere a Declarației unice este 16 martie 2020. Corina Mîndoiu, partener EY România, susține că nu avem, momentan, nicio informație cu privire la prelungirea termenului, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți. Ea a precizat că data de 16 martie 2020 este și termen de plată a impozitului pe venit pentru anul 2019 și a contribuției sociale de sănătate sau a contribuțiilor la pensie.
Evan Spiegel, fondator Snapchat
Foto: Captura YouTube - TODAY

Fondatorul Snapchat: TikTok ar putea detrona Instagram

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | Companii
Fondatorul Snapchat, Evan Spiegel, susține că rivalul său TikTok ― aplicația care permite utilizatorilor să creeze sau să urmărească clipuri video de 15 secunde ― are potențialul de a detrona Instagram și de a ajunge a treia cea mai mare aplicație de social media din lume (asta dacă nu includem și platforme de chat precum Messenger, WhatsApp sau WeChat).
Intr-o uzina auto
Foto: Seat

Piața auto mondială a scăzut cu câteva milioane de mașini anul trecut și vor mai trece destui ani până se va reveni la nivelul record din 2017

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | Auto
Piața auto mondială a scăzut cu 4 milioane de unități anul trecut, spre 90,3 milioane unități, pe fondul scăderilor din țări precum China și India, arată datele companiei de analiză LMC Automotive citate de CNN. Cel mai bun an al pieței a fost 2017 și estimările sunt că s-ar putea ajunge la un nivel similar cel puțin în 2023.
Sundar Pichai
Foto: Google

Șeful Google spune că tehnologiile legate de inteligența artificială trebuie neapărat reglementate, dar în mod judicios

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | IT
​Șeful Google, Sundar Pichai, a spus într-un discurs la Bruxelles, că tehnologiile de inteligență artificială trebuie cu siguranță reglementate, dar acest lucru va trebui făcut în mod judicios. UE studiază modul în care să reglementeze aceste tehnologii și va prezenta propuneri în februarie, partea complicată fiind că inteligența artificială, deși va revoluționa economia, va duce și la desființarea de locuri de muncă și la tehnologii de supraveghere și de recunoaștere facială foarte invazive.
Questo
Foto: Facebook

Aplicație de mobil românească, premiată de ONU, la o competiție mondială de turism

de CZ HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | IT
Organizația Mondială a Turismului (UNWTO), o agenție a Organizației Națiunilor Unite (ONU), a acordat, luni, la Madrid, un premiu internațional unei aplicații românești de mobil prin care turiștii explorează locuri inedite și trasee dezvăluite de localnici.
Fiscalitate
Foto: freepik.com

​Șapte anomalii fiscale ce trebuie corectate/ Biriș: Derapajele din ultimii ani nu au cum să aducă nimic bun

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În România avem parte de unele măsuri care avantajează anumite categorii de cetățeni. De exemplu, unii plătesc impozite, în timp ce alții nu. De asemenea, anumite persoane iau pensii mari speciale sau se pensionează la 40 de ani, altele nu. Există câteva anomalii în economie care poate ar trebui corectate. Din cauza acestora, bugetul de stat este mai sărac. Contactat de HotNews.ro, specialistul în fiscalitate Gabriel Biriș a spus că derapajele astea din ultimii ani nu au cum să aducă nimic bun, iar în momentul în care unii plătesc pentru alții, apar frustrări.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: sxc.hu

Financial report Virusul din China: Sănătatea franceză în stare de alertă. Schimbările climatice vor provoca următoarea criză financiară. E un vid acolo unde ar fi trebuit să fie politica externă a UE

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Financial Times: E un vid acolo unde ar fi trebuit să fie politica externă a UE. Eu întreb: este sistemul adecvat obiectivelor? Chiar acum, amenințarea cea mai mare e politica externă, nu instabilitatea financiară ● Il Sole 24 Ore: Schimbările climatice vor provoca următoarea criză financiară. Care ar putea fi devastatoare ● Les Echos: Virusul din China: „Sistemul de sănătate francez este în stare de alertă” ● Știri pe scurt.
Americanii controleaza 30% din bogatia lumii
Foto: sxc.hu

Infografic ​Cum e distribuită averea lumii

de DP HotNews.ro
Marți, 21 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Statele Unite are în continuare cea mai mare ”cotă de piață” atunci când vine vorba de averea întregii lumi; în SUA se află aproape 30% din bogăția mondială, potrivit unui raport al bancherilor de la Credit Suisse citat de Barry Ritholtz. Raportul Credit Suisse poate fi citit aici. Imediat după SUA și nu foarte departe de americani se află China, Germania și Japonia.
Iulian Stanciu
Foto: eMAG

Iulian Stanciu, CEO eMag, invitat la StartupCafe.ro, marți 21 ianuarie 2020 de la 12.00. Cu întrebări de la antreprenori

de Ovidiu Popica StartupCafe.ro
Luni, 20 Ian 2020 Economie | Startup Cafe
Iulian Stanciu șeful Dante Internațional, compania care operează eMag vine marți 21 ianuarie 2020, de la ora 12.00, în studioul StartupCafe.ro, la o discuție LIVE despre cifrele și noile reglementări din comerțul electronic precum și despre noutăți pentru comercianții din eMag Marketplace.
Dolari
Foto: DepositPhotos.com

TOP 7 fonduri de investiții pentru startup-uri IT europene în 2020. 4 români în echipele finanțatorilor

de CZ HotNews.ro
Luni, 20 Ian 2020 Economie | EuROfonduri
Reușitele antreprenorilor români de la FintechOS sau TypingDNA, care au obținut recent finanțări cumulate de 20 de milioane de dolari de la fonduri de investiții de afară, ne dau speranțe că și alte startup-uri IT românești vor putea găsi bani astfel. Iată un top al fondurilor de investiții care caută startup-uri europene, să le acorde finanțări de serie A, în schimbul unui pachet de acțiuni. 3 dintre aceste fonduri au și români ca parteneri.
Mancam aproape la fel, dar muncim mult mai putin
Foto: sxc.hu

Până la urmă sfaturile nutriționiștilor din reclame și-au atins sau nu scopul? Depinde pe cine întrebi...

de Dan Popa HotNews.ro
Consumăm mai puține cereale și produse din cereale (în echivalent boabe) pe locuitor pe an (reculul e de 2,8 kg), dar am amplificat consumul de carne, în special carne de porc, ne spune Statistica într-o lucrare publicată luni. E drept, ne abținem de la zahăr, dar compensăm prin creșterea consumului de lapte gras și, drept urmare, consumul mediu de calorii e în creștere.
Whatsapp
Foto: sxc.hu

WhatsApp a trecut pragul de 5 miliarde de descărcări pe platforma Google Play

de CZ HotNews.ro
Luni, 20 Ian 2020 Economie | IT
Aplicația WhatsApp, deținută de Facebook, a trecut de 5 miliarde de descărcări pe platforma Google Play, pentru dispozitivele mobile cu sistemul de operare Android, relatează, luni, Mediafax.
Florin Cîțu
Foto: Guvernul Romaniei

Cîțu, despre finanțarea alegerilor anticipate: Avem fond de rezervă de un miliard de lei

de DP HotNews.ro
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat luni că în bugetul de stat este prevăzut un fond de rezervă de un miliard de lei pentru finanțarea alegerilor locale și parlamentare, scrie Agerpres. "În buget avem fond de rezervă un miliard de lei tocmai pentru două scrutinuri, pentru alegerile locale și pentru cele parlamentare. Banii sunt acolo pentru alegeri", a precizat Cîțu la Palatul Parlamentului.
fonduri europene
Foto: Pixabay

Înscrieri online: 150.000 Euro, premii la un concurs de idei pentru reducerea poluării cauzate de industria modei

de CZ HotNews.ro
Luni, 20 Ian 2020 Economie | EuROfonduri
Antreprenori, studenți, inovatori și designeri din Uniunea Europeană, inclusiv din România, vor putea câștiga unul dintre cele 3 premii a câte 50.000 de euro puse la bătaie la un concurs de idei de afaceri pentru reducerea poluării cauzate de industria modei, a anunțat, luni, Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.
Jocuri video
Foto: Pixabay

Care au fost cele mai vândute jocuri video din ultimii 25 de ani

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 20 Ian 2020 Economie | IT
O companie de cercetare de piață ― NPD Group ― a realizat lista celor mai vândute jocuri video din fiecare an, începând din 1995 până în prezent. Gusturile par să se schimbe în mod regulat în industria jocurilor video, dar o privire asupra listei cu cele mai vândute jocuri din ultimii 25 de ani arată cum gamerii au rămas fideli unora dintre cele mai cunoscute francize din industrie.
Metrou usor la Dublin
Foto: Hotnews

Budapesta, orașul european cu cel mai mare număr de călători care merg cu metroul ușor și tramvaiele clasice

de Vlad Barza HotNews.ro
​Budapesta, Praga și Paris sunt orașele europene cu cei mai mulți călători în sistemele de metrou ușor și tramvai clasic, arată un raport care menționează că, după anul 2000 un total de 70 de orașe europene au (re)deschis linii de tramvai sau de metrou ușor. Raportul este realizat de International Association of Public Transport (UITP).
aplicatie curieri
Foto: Hotnews

O aplicație românească vrea să optimizeze livrările curierilor cu ajutorul inteligenței artificiale

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 20 Ian 2020 Economie | IT
Doi antreprenori români au dezvoltat o aplicație care să identifice cel mai bun curier dintr-o anumită zonă, pentru a eficientiza timpul de livrare și pentru a micșora rata de refuz a coletelor. Iată cum funcționează această platformă.
Job
Foto: Pixabay

Schimbarea locului de muncă, în topul priorităților pentru 6 din 10 români în 2020 ― Studiu

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 20 Ian 2020 Economie | Cariere
Șase din zece angajați spun că schimbarea locului de muncă este printre primele trei cele mai importante priorități pentru acest an. Comparativ, la începutul anului trecut, doar 4 din 10 angajați români se declarau nemulțumiți de situația lor profesională și luau în calcul găsirea unui nou job. Astfel, schimbarea jobului, familia și sănătatea sunt principalele priorități ale angajaților români în acest an.
Bani - lei
Foto: INS

Topul județelor cu cele mai mari rate la împrumuturi

de F.B. HotNews.ro
Datoria publică totală a României însumează peste 366,4 miliarde lei. Cel puțin asta era suma la finalul lunii noiembrie 2019. Înseamnă că fiecare cetățean este dator cu 18.770 lei. Bineînțeles, în această valoare intră și datoria locală. Adică împrumuturile făcute de primării. Acestea reprezintă circa 4% din total datorie guvernamentală a statului, adică 14,3 miliarde lei. Vezi în text județele cu cele mai mari rate.
Jeleuri
Foto: Pexels

Un producător de dulciuri, dat în judecată de Haribo, pentru că vinde ursuleți îmbibați în alcool

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 20 Ian 2020 Economie | Companii
O firmă producătoare de dulciuri din Spania a fost dată în judecată de compania germană Haribo, pentru că vinde jeleuri în formă de ursuleți îmbibate în alcool, potrivit Le Figaro.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: sxc.hu

Financial report Dacia și Lada au salvat vânzările Renault. Ministrul de Finanțe polonez vrea taxarea Airbnb. Intenționata ambiguitate a lui Putin

de Dan Popa HotNews.ro
Financial Times: Ministrul de Finanțe polonez vrea taxarea Airbnb. Tadeusz Koscinski a declarat că încearcă să se asigure ca polonezii care își închiriază apartamentele prin intermediul unor site-uri precum Airbnb vor plăti impozite, ● Les Echos: Dacia și Lada au salvat vânzările Renault. Grupul francez a înregistrat un recul de 3,4% al vânzărilor ● The New Yorker: Intenționata ambiguitate a ultimei tentative a lui Putin de acaparare a puterii ● Știri pe scurt.
România, printre ţările cu cel mai ridicat procentaj al familiilor cu probleme la plata facturilor
Foto: sxc.hu

Eurostat: Grecia, Bulgaria, Croația și România, țările cu cel mai ridicat procentaj al gospodăriilor cu probleme la plata utilităților

de DP HotNews.ro
Aproape 7% dintre gospodăriile din Uniunea Europeană nu au putut în 2018 să-și plătească la timp facturile la utilități (căldură, electricitate, gaze naturale, apă etc.), din cauza dificultăților financiare, iar cel mai ridicat procentaj se află în Grecia, Bulgaria, Croația și România, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Ludovic Orban, despre reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii/ Vom vedea cu ce partener

de CP HotNews.ro
Duminică, 19 Ian 2020 Economie | Energie
Statul român va renunța la parteneriatul cu o firmă chineză, vechi de aproape cinci ani, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. "Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (...) Vom vedea cu ce partener (vor fi făcute reactoarele). Este vorba de partener și finanțare", a spus premierul Ludovic Orban într-un interviu acordat HotNews.ro. Ludovic Orban a precizat că toate investițiile în domeniul energetic din România vor depinde de acum înainte de green deal, acordul verde european.
Lucrari BRUA
Foto: Hotnews

Ludovic Orban: BRUA se va interconecta cu TurkStream, gazoductul rusesc

de CP HotNews.ro
Duminică, 19 Ian 2020 Economie | Energie
Gazoductul BRUA la care "lucrează de zor" Transgaz se va interconecta cu Turkstream, o nouă conductă rusească, prin care Gazprom transportă gaze către Europa, ocolind Ucraina prin Marea Neagră. "BRUA trebuie sa înceapă în Bulgaria, care se interconectează la conducta de gaz Turkish Stream (...)Să vedem ce o să facă Ungaria, că încă nu este clar. În mod normal, trebuie să ajungă la Baumgarten (n.red. Austria)", a declarat Ludovic Orban într-un interviu acordat HotNews.ro.
Fonduri
Foto: Depositphotos

Fonduri europene 2020: Max. 200.000 Euro pentru mici firme din IT, sănătate, energie

de CZ HotNews.ro
Luni, 20 Ian 2020 Economie | Bani europeni
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor putea obține fonduri europene de câte 25.000-200.000 de euro, pentru proiecte de transfer tehnologic în domenii ca tehnologa informației (IT), energie sau sănătate, printr-o linie de finanțare aflată încă în pregătire la Ministerul Lucrărilor Publice.
Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES

Ludovic Orban, despre vânzarea de către Exxon a afacerii din Marea Neagră: Ce putem face noi? Putem să găsim o soluție pentru a împiedica o decizie care să nu ne convină

de CP HotNews.ro
Duminică, 19 Ian 2020 Economie | Energie
Premierul Ludovic Orban spune că în cazul în care nu va putea să-și vândă participația din proiectul de la Marea Neagră la un preț convenabil, Exxon Mobil ar putea să rămână. Șansele nu sunt foarte mari, a adăugat premierul într-un interviu acordat HotNews.ro. Orban a mai spus că România poate găsi o soluție care să impiedice o decizie care să nu-i convină.
Autostrazi in Europa vs România
Foto: Hotnews

Orban: Autostrăzile Comarnic- Brașov și Sibiu-Pitești pot fi realizate în cinci ani, dacă rămâne PNL la guvernare/ Comarnic- Brașov ar putea fi făcută cu bani de la buget, iar pentru Tg Mureș- Iași vor fi cerute fonduri europene

de CP HotNews.ro
Duminică, 19 Ian 2020 Economie | Companii
Guvernul va lua până la finalul lunii ianuarie o decizie cu privire la modul în care va fi construită autostrada Comarnic-Brașov, a declarat premierul Ludovic Orban în cadrul unui interviu acordat HotNews.ro. Orban consideră că trebuie finanțare cu bani de la buget, nu prin parteneriat public-privat (PPP). De asemenea, despre parteneriatul public privat prevăzut pentru autostrada Târgu Mureș- Iași, Orban spune că este o glumă și de aceea va fi depusă cerere de finanțare din fonduri europene a studiului de fezabilitate.
ANAF
Foto: Facebook

Ludovic Orban: Informatizarea ANAF, prioritară. Instituția va putea face achiziții directe dacă trece de CSAT propunerea ca evaziunea fiscală să fie considerată pericol la adresa siguranței naționale

de MH HotNews.ro
Duminică, 19 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Informatizarea ANAF este prioritară, iar dacă Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va accepta propunerea ca evaziunea fiscală să fie considerată pericol la adresa siguranței naționale, atunci Agenția Națională de Administrare Fiscală ar putea face achiziții directe, a declarat premierul Ludovic Orban, duminică, la interviurile HotNews.ro.
angajati
Foto: commons.wikimedia.org

Premierul Ludovic Orban, despre scutirea de impozit pentru IT-iști: Tratamentul fiscal egal al cetățenilor și firmelor este un obiectiv al guvernării noastre

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Duminică, 19 Ian 2020 Economie | IT
​Premierul Ludovic Orban susține în continuare renunțarea la scutirea de impozit pe venit acordată în prezent unor categorii de angajați din domeniul IT. "Tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării noastre", a declarat premierul, într-un interviu live la HotNews.ro.
Tren taiwanez de mare viteza
Foto: Wikimedia Commons
Articol susținut de grupul Grampet

Exemplul Taiwan - O insulă mică, trenuri de mare viteză și probleme depășite cu succes

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 18 Ian 2020 Economie | Industrie Feroviara
Taiwanul este o insulă de șase ori mai mică decât România, dar cu 23 de milioane de locuitori și cu mult know-how tehnologic. Teritoriul a reușit să-și păstreze independența față de China care o vede precum o zonă ”rebelă” care trebuie reunită cu țara cu orice preț. Deși la început părea greu de realizat, Taiwanul a reușit să construiască o cale ferată de mare viteză de la nord la sud, cu fonduri private, lungimea traseului fiind cam ca de la București la Mediaș. Chiar dacă lucrurile au început cu stângul și chiar dacă și statul a trebuit să intervină, în articol puteți citi de ce calea de mare viteză ce a costat 18 miliarde dolari este dată ca exemplu de bune practici mai ales în SUA.
Din 17 ianuarie se aplica noi norme privind protectia consumatorului
Foto: sxc.hu

Cooperarea în materia protecției consumatorilor - din 17 ianuarie se aplică noi norme care să protejeze consumatorii

de Calu Monica Asociatia Consumers United
Sâmbătă, 18 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Începând din 17 ianuarie, noi norme se aplică în întreaga Uniune, pe baza actualului mecanism de cooperare privind protecția consumatorilor. Scopul noilor reglementări este de a îmbunătăți modul în care Comisia și autoritățile statelor membre pot colabora pentru a pune capăt practicilor necorespunzătoare împotriva consumatorilor, de a le permite autorităților să detecteze neregulile și să ia măsuri.
Pavel Popescu
Foto: Arhiva personala

​EXCLUSIV Guvernul a emis încă o Ordonanță de urgență pentru a operaționaliza Autoritatea pentru Digitalizarea României: Va fi un tigru, nu un chihuahua - spune deputatul liberal Pavel Popescu

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | Telecom
Guvernul a adoptat joi o nouă Ordonanță de urgență (OUG) pentru operaționalizarea Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), în ciuda faptului că un proiect de Hotărâre de Guvern se află în dezbatere publică și a stârnit critici. Deputatul Pavel Popescu, șeful comisiei IT a PNL, susține că anumite observații apărute în dezbaterea publică nu ar fi putut fi implementate decât prin OUG. Noul act stipulează că "SGG realizează politica Guvernului în domeniul securității cibernetice și stabilește la nivel național strategiile și politicile publice în domeniul securității cibernetice". În plus, ICI - institutul care gestionează domeniile de internet .ro a fost trecut sub coordonarea SGG.
  • Deputatul PNL susține că în următoarele săptămâni va fi promovată o grilă de salarizare corectă pentru salariații IT din ADR
Recunoastere faciala, depositphotos.com
Foto: Hotnews

UE vrea să interzică folosirea tehnologiilor de recunoaștere facială în spațiile publice

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | IT
Comisia Europeană ia în considerarea interzicerea utilizării tehnologiilor de recunoaștere facială în spațiul public, pentru următorii cinci ani, pentru a putea reglementa toate aspectele ce țin de folosirea ei astfel încât să nu fie utilizată abuziv.
IONITY
Foto: IONITY

IONITY bagă spaima în fanii mașinilor electrice cu noile tarife: 0,79 Euro/1 kWh

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | Auto
IONITY, una dintre marile rețele pan-europene de încărcare rapidă pentru mașini electrice, a anunțat un nou plan tarifar, cu costuri care merg până la 0,79 Euro/1 kWh (adică 3,76 Lei/1 kWh). Anunțul a stârnit un val de critici și nemulțumiri, utilizatorii postând sute de mesaje critice în prima oră de la publicarea noii politici privind tarifele. La un consum mediu extraurban de 20 kWh/100 km pentru o mașină electrică obișnuită, parcurgerea unei distanțe de 100 km ar costa 15,8 Euro (75,3 Lei), echivalentul unui consum de circa 10-12 litri de benzină sau motorină la o mașină pe combustie.
Posta Romana
Foto: MCSI

Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor/ Grigorescu: Lipsesc bancomate în 70% din comune

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Compania Națională Poșta Română a finalizat, cu trei zile înainte de termenul comunicat oficial, distribuirea drepturilor bănești reprezentând pensii din sistemul public, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
competitie antreprenoriat
Foto: Hotnews

Competiții naționale și internaționale de antreprenoriat pentru elevi și studenți. Premii de peste 50.000 dolari

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | IT
S-a dat startul înscrierilor în competițiile Business Plan Challenge și Compania Anului pentru tinerii pasionați de antreprenoriat. Echipe de cel puțin 3 elevi (16-19 ani), respectiv de 2 studenți (19-30 ani) pot câștiga premii și investiții de peste 50.000 dolari.
Dacia Duster
Foto: Dacia

Dacia a avut cel mai bun an din istoria sa, cu livrări de peste 730.000 de automobile în lume.

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | Auto
Dacia a vândut în lume 736.000 de mașini anul trecut, dintre care 55.000 în România, țara noastră fiind a cincea piață pentru marca ce produce la Mioveni, Tanger și Casablanca. Franța a fost cea mai mare piață, cu 140.000 de mașini, iar Italia a fost pe doi, cu 88.000. Creșterea s-a datorat Duster care a avut un an excelent în Europa.
ehealth
Foto: pxfuel.com

Rolul giganților tech în sănătate: Serviciile medicale vor deveni digitale, personalizate și preventive

de RA HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | IT
Serviciile medicale vor deveni digitale, personalizate și preventive, în următorul deceniu, ceea ce va impune transformări majore ale sistemelor de sănătate și ale modului de utilizare a datelor, iar în acest context rolul giganților tech este în creștere, arată o analiză PwC România.
Prototip Arrival
Foto: Facebook - Arrival

Kia și Hyundai investesc 110 milioane dolari într-un startup care produce mașini electrice

de Adi Iacob HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | Companii
Producătorii de automobile din Coreea de Sud ― Hyundai și Kia ― au anunțat o investiție de 110 milioane de dolari într-un startup britanic care produce mașini electrice.
Inspectori ANAF
Foto: anaf

ANAF preferă să rămână mioapă/ Pregătirea personalului: trei probleme

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Faptul că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să facă angajări doar la nivel de debutanți, nu și la nivel de cercetători, înseamnă că instituția preferă să rămână mioapă, reiese dintr-un studiu realizat de Cornel Ban, lector în economie politică la Copenhagen Business School (Danemarca) și Alexandra Rusu, economistă specializată în probleme fiscale și achiziții publice la Erasmus University Rotterdam (Olanda). De precizat că, în acest moment, există un proiect care circulă prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP) prin care se dorește tăierea a 2000 de posturi, care oricum nu sunt ocupate de câțiva ani. După tăierea acestora, tot mai rămân 1.500 libere. HotNews.ro a scris despre acest subiect. Un studiu recent al Georgianei Camelia Georgescu, membru al Consiliului Fiscal, arată că angajații Fiscului bulgar au un nivel al studiilor mai înalt, comparativ cu cei din România în ceea ce privește diplomele.
Numere portate in 2019
Foto: ANCOM

Românii și-au portat aproape un milion de numere de telefon în 2019: RCS&RDS a câștigat cele mai multe numere

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | Telecom
În anul 2019 au fost portate 958.821 de numere de telefon, din care 93% (895.083) sunt numere de telefonie mobilă și doar 63.738 sunt numere de telefonie fixă, a anunțat vineri autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). RCS&RDS, operatorul controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a câștigat cele mai multe numere atât de telefonie mobilă cât și de telefonie fixă. Anul trecut, 81% din numărul de portări au fost realizate de către persoane fizice și 19% de către persoane juridice.
Turism
Foto: sxc.hu

Top tendințe care transformă călătoriile în 2020: Utilizarea inteligenței artificiale și Machine Learning pentru comunicarea cu clienții

de RA HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | IT
Industria de turism și călătorii este afectată radical de Internet și tehnologiile mobile. Iată câteva dintre schimbările importante care se vor produce în industria de călătorii și turism în acest an.
Google Pixel 3 XL
Foto: Hotnews

Google devine a patra companie americană de tehnologie care atinge 1.000 de miliarde dolari capitalizare

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | IT
Google a devenit joi a patra companie americană de tehnologie care ajunge la o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari, prima companie care a reușit asta fiind Apple, în 2018. Următoarea ar putea fi Facebook, dar mai are mult de urcat, fiind la 620 miliarde dolari. Prima companie de orice fel care a atins 1.000 mld a fost, pentru scurt timp PetroChina (în 2007), iar compania petrolieră Aramco are o capitalizare de 2.000 de miliarde dolari, debutând foarte recent la bursa din Riad.
Recunoaștere facială
Foto: Wikimedia Commons

Recunoaștere facială în farmacii: Autoritățile din Shanghai îi verifică pe cei care cumpără substanțe controlate de lege

de Adi Iacob HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | IT
Autoritățile din Shanghai testează introducerea unor sisteme de recunoaștere facială în farmacii pentru a-i prinde pe cei care încearcă să cumpere substanțe controlate de lege în cantități substanțiale.
Sebastian Bodu
Foto: Agerpres

Fost șef ANAF despre lipsa digitalizării: Mi-a spus premierul că „merge și așa”/ Cum să fiscalizezi țuica omului de acasă? Iese cu toporul

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 17 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Sebastian Bodu, fost șef al ANAF în perioada 2005-2007, a susținut într-o conferință de specialitate că el a dorit să înceapă digitalizarea Fiscului. În acea perioadă, spune el, încasările mergeau bine, iar când a dorit să facă digitalizarea, premierul de la acea vreme a spus: „lasă, că merge și așa”. Fiind rugat să spună numele premierului care i-a zis asta, el afirmat: „domnul Tăriceanu”. După pronunțarea numelui, multe persoane au zâmbit, iar una chiar a râs ușor.
Irina Haivas
Foto: atomico.com

O româncă medic chirurg ajunge la conducerea unui mare fond de investiții din Marea Britanie

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 16 Ian 2020 Economie | Cariere
Irina Elena Haivas, medic chirurg, absolventă a Universității de Medicină din Iași, a fost numită Partener în fondul de investiții cu capital de risc (VC) Atomico, din Marea Britanie, unde lucrează încă din 2018, scrie TechCrunch.
Probleme in reteaua Orange
Foto: Orange Romania

Detalii oficiale despre incidentul din rețeaua Orange: Impactul a fost la nivel național / Unii clienți nu au putut primi apeluri sau accesa rețeaua de date și voce mobilă

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 16 Ian 2020 Economie | Telecom
Incidentul care a avut loc marți în rețeaua Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, a avut un impact la nivel național o parte din clienți fiind în imposibilitatea de a primi apeluri sau de a accesa rețeaua de date și voce mobilă, au precizat pentru HotNews.ro oficialii arbitrului telecom (ANCOM). Orange a transmis autorității o notificare inițială cu privire la acest incident, obligație legală pe care o au toți operatorii de rețele telecom când apar incidente care afectează un număr mai mare de 5.000 de conexiuni, timp de cel puțin 60 de minute. Vezi în articol în cât tip a fost rezolvată congestia din rețea și ce investigații au loc.
Social media
Foto: Pexels

Mulți utilizatori de internet spun că se tem să dea informații personale rețelelor de socializare sau chiar să facă cumpărături online – Eurostat

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 16 Ian 2020 Economie | IT
În 2019, aproape jumătate din cetățenii UE, cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, spun că și-au limitat activitățile private pe internet, din cauza fricii legate de securitate, arată datele Oficiului European pentru Statistică (Eurostat).
Locomotive
Foto: Hotnews

Locomotivele CFR Călători spun multe despre declinul domeniului feroviar: Vârsta medie a parcului este 40 de ani, cele mai noi au fost cumpărate acum un deceniu

de Vlad Barza HotNews.ro
Una dintre cele mai des întâlnite situații neplăcute când mergi cu trenul este când se defectează locomotiva, iar asta nu e de mirare dacă ținem cont că media de vârstă a parcului este de 40 de ani și există în funcțiune și locomotive produse acum peste cinci decenii. Angajații de la divizia de reparații au protestat în aceste zile și spun că trebuie în multe cazuri să ia o piesă de la o locomotivă pentru a o pune la alta și că lucrurile sunt din ce în ce mai grave. Ucraina, Ungaria sau Austria au cumpărat locomotive în ultimii ani și reînnoiesc în continuare parcul de tracțiune, exact opusul a ceea ce se întâmplă la noi.
Piata masinilor noi, luna de luna in 2019
Foto: ACEA

Piața auto europeană a crescut anul trecut - Dacia a avut cel mai bun an, ce mărci au crescut cel mai mult și cine s-a dus în jos

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 16 Ian 2020 Economie | Auto
În UE s-au înmatriculat 15,3 milioane de mașini noi anul trecut, cu 200.000 peste 2018, iar Dacia a avut cel mai bun an de până acum, cu 572.000 de unități. Piața a scăzut în doar opt țări UE, iar Germania a rămas, la mare distanță, piața numărul 1. Polonia este cea mai mare piață din regiune, cu 555.000 de mașini noi. În Bulgaria s-au înmatriculat 35.000, în România 161.000, iar în Ungaria, cu 4.000 mai puțini.
munca
Foto: Pixabay

Cornel Ban: Angajații ANAF din teritoriu lucrează în condiții foarte grele: spații improprii, conflicte, nemulțumire de sine

de F.B. HotNews.ro
ANAF trebuie să fie un corp de elită al statului român, comparabil cu BNR, o instituție relativ independentă instituțional, cu carierele îndelungate, a declarat Cornel Ban, de la Copenhagen Business School, într-o conferință organizată de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Dăianu: Digitalizarea ANAF va arăta cine nu achită datoriile la stat. Nu întâmplător s-a renunțat la programul cu Banca Mondială

de F.B. HotNews.ro
Dacă Fiscul va fi digitalizat, atunci s-ar transparentiza fluxurile economice și ar fi clar cine nu plătește sau cât nu plătește, reiese din declarațiile lui Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. El a precizat că astfel ar fi bani pentru sănătate, asistență medicală etc.
Cei mai bogați 0,01% dintre români ascund de Fisc un sfert din veniturile lor
Foto: sxc.hu

ANAF a auditat în 3 ani 96 de români cu venituri mari, recuperând de la aceștia 35 milioane lei, echivalentul a două vile în centrul Bucureștiului (Studiu)

de F.B. HotNews.ro
Cei mai bogați 0,01% dintre români ascund de Fisc un sfert din veniturile lor, iar restul ascund mai puțin de 5%, reiese din studiul ”Pauperitatea Fiscala a României”, realizat și lansat joi de Cornel Ban de la Copenhagen Business School și Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung. "Este un fapt demonstrat științific ca datorita influenței lor politice și accesului la servicii profesioniste în materie fiscală și de gestionare a activelor, cetățenii cu cele mai mari averi dintr-o societate sunt mai dificil de impozitat în comparație cu cetățenii care au venituri medii sau scăzute. Este greu de crezut că România ar putea fi o excepție de la aceastã legitate socio-economica", arată studiul.
Masini de la Yango
Foto: Hotnews

Aplicația de ridesharing Yango a primit un aviz tehnic de funcționare în România pentru 2 ani

de RA HotNews.ro
Joi, 16 Ian 2020 Economie | IT
Aplicația de ridesharing Yango a primit un aviz tehnic valabil doi ani de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru funcționarea ca platformă digitală de intermediere a transportului alternativ.
Pensia privata
Foto: ASF

Pilonul II a avut în 2019 cel mai bun randament din ultimii nouă ani, susțin firmele care gestionează activele celor 7,4 milioane de români

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 16 Ian 2020 Economie | Asigurari
Cele șapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2019 un randament mediu de 11,8%, cea mai bună performanță din ultimii 9 ani, pe fondul recuperării deprecierilor cauzate de efectele OUG 114/2018 în economie și pe piețele financiare, precum și evoluțiilor peste așteptări ale Bursei, a anunțat joi APAPR, asociația care reprezintă firmele care gestionează fondurile de pensii. Din cele 13 miliarde de euro administrate de Pilonul II la finele anului 2019, peste 2,6 miliarde de euro (12,6 miliarde de lei) reprezintă câștigul net obținut din investiții, exclusiv pentru cei peste 7,4 milioane de români care contribuie la acest sistem.
Job
Foto: Pixabay

Topul celor mai căutate joburi din 2019: Șoferi, contabili și locuri de muncă part time

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 16 Ian 2020 Economie | Cariere
Aproape 4 milioane de căutări au fost înregistrate, în 2019, pentru joburile de șofer, pe o platformă de recrutare online din România. Următoarele cele mai căutate joburi au fost cele de contabili și economiști, care au adunat, cumulat, aproape 3 milioane de căutări. Foarte activi anul trecut au fost și inginerii, care au vrut să-și schimbe locul de muncă ― pentru această specializare au fost înregistrate peste 1,2 milioane de căutări.
Inteligenta artificiala
Foto: Captura YouTube - Xnor.ai

Apple mai cumpără un startup de inteligență artificială cu 200 milioane dolari

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 16 Ian 2020 Economie | IT
Potrivit CEO-ului Apple, Tim Cook, producătorul de iPhone-uri achiziționează o companie la fiecare două-trei săptămâni. Pe această listă de achiziții tocmai a fost adăugat un startup de inteligență artificială ― Xnor.ai ― pentru care Apple a plătit 200 milioane de dolari.
Bolt app
Foto: Hotnews

Bolt împrumută 50 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 16 Ian 2020 Economie | IT
Banca Europeană de Investiții (BEI) a semnat acordarea unui împrumut de tip quasi equity (linie de creditare dependentă de performanțele companiei) de 50 de milioane de euro cu Bolt, platforma europeană de transport și ridesharing cu sediul central în Estonia.
Spalarea banilor, varianta traditionala
Foto: sxc.hu

Bâlbâiala Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Cum protestau online experții contabili, dar ONPCSB nu-i auzea, că era offline

de DP HotNews.ro
În ultimele zile, telefoanele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) sunau încontinuu, pe grupurile de pe Facebook discuțiile între experții contabili se inflamaseră și ele, iar cei de la Camera Consultanților Fiscali au intervenit în numele celor pe care îi reprezintă, solicitând clarificări. Ce se întâmplase, de fapt?
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

Cinci ani de la explozia CHF. ​Și azi, cursul francului elvețian e tot sus

de Calu Monica Asociatia Consumers United
Ieri, 15 ianuarie, s-au împlinit 5 ani de la izbucnirea crizei francului elvețian și, totodată, a fost marcată o zi tristă pentru milioane de consumatori din Uniunea Europeană. În România, în jur de 19.000 de debitori persoane fizice încă se mai află înregistrați ca fiind în posesia creditelor denominate în această valută, recunoscută ca fiind una de refugiu în situațiile de criză. În ceea ce privește numărul debitorilor cu credite în franci elvețieni care au solicitat și acceptat conversii sau restructurări ale creditelor, numărul acestora nu poate fi cunoscut cu precizie, deoarece BNR spune că metodologia de raportare nu permite identificarea datei de la care s-a realizat conversia creditelor. Totuși este vorba de cel puțin 20.000.
Cristian Bichi, consilierul Guvernatorului BNR
Foto: Hotnews

Pachetul de legi anticămătărie: Uuups, sucursalele instituțiilor de credit străine din UE au rămas pe afară!

de Cristian Bichi Banca Nationala a Romaniei
Un pachet de legi anticămătărie a fost transmis Camerei Deputaților pentru dezbatere. Trei dintre cele patru proiecte de lege din pachet păcătuiesc însă prin definirea defectuoasă a noțiunii de creditor financiar, ceea ce duce la neincluderea în sfera lor viitoare de aplicabilitate a sucursalelor băncilor străine din UE ce operează pe teritoriul României. Și uite așa, dintr-o greșeală ce relevă o slabă cunoaștere a legislației bancare europene și naționale, se poate ajunge, în absența corecțiilor, la discriminarea instituțiilor de credit persoane juridice române, unele dintre ele cu capital majoritar românesc, prin crearea de condiții competitive inegale.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Finanțele revin cu un proiect de pe vremea lui Teodorovici. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru nedotarea cu noile case de marcat

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ministerul Finanțelor a revenit cu proiectul prin care operatorii economici ce nu s-au dotat cu noile aparate de marcat electronice fiscale primesc amendă între 8.000-10.000 lei. Același proiect prevede și confiscarea sumelor nejustificate sau suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Despre acest proiect, când a fost pus în dezbatere de Finanțe, în vara anului trecut, HotNews.ro a scris aici.
Bogdan Glavan
Foto: Hotnews

Fondul Român de Contragarantare: Pleacă apropiații PSD, vin cei ai PNL. Glăvan preia postul lui Socol

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Fondul Român de Contragrantare (FRC) are un nou Consiliu de Supraveghere, după ce unele posturi au devenit vacante la finalul anului trecut. S-a păstrat un singur membru, un apropiat al lui Dacian Cioloș: Bogdan Pușcaș, care este și președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Start-Up Nation
Foto: Hotnews

Ministrul Economiei: Firme finanțate prin Start-Up Nation se vând pe OLX. Vom schimba criteriile

de RA HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Companii
Mai multe companii finanțate prin programul guvernamental Start-Up Nation au ajuns să fie scoase la vânzare pe platforma de anunțuri OLX, ceea ce reprezintă ”un risc reputațional extraordinar” pentru acest program, a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Mihai Mandreș revine ca secretar de stat la Finanțe. Fost arbitrajist șef la ING, el a mai lucrat în cadrul Eximbank și CEC Bank

de DP HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Mihai Eleodor Mandreș a fost numit miercuri secretar de stat la Ministerul Finanțelor printr-o decizie semnată de premierul Ludovic Orban care a și apărut în Monitorul Oficial. Mandreș nu este un necunoscut în lumea finanțelor, el ocupând și anterior funcția de secretar de stat, chiar dacă numai pentru două săptămâni (în 2014).
Castigatori PowerUp Challenge 2019
Foto: Hotnews

Competiție pentru startup-uri, firme în creștere și IMM-uri din România din domeniul energiei

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | IT
S-a dat startul înscrierilor pentru una dintre cele mai mari competiții dedicate startup-urilor, firmelor și IMM-urilor românești din domeniul energiei, PowerUp! Challenge, organizată de InnoEnergy. Câștigătorii vor beneficia de îmbunătățirea produselor, dezvoltare și programe-pilot, strategii de comercializare, introducere și extindere pe piața internațională, dar și de oportunități de finanțare ulterioare și premii de până la 65.000 de euro.
Centru de preluare a apelurilor de urgenta - 112
Foto: Agerpres

STS începe să operaționalizeze în sfârșit tehnologia AML în sistemul 112: Apelurile de pe telefoane Android ar trebui localizate mai bine în București și Ilfov

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Telecom
Apelurile la 112 din zona București-Ilfov de pe telefoanele cu sistem de operare Android vor fi localizate cu ajutorul tehnologiei AML, a anunțat miercuri Serviciul de telecomunicații Speciale (STS). Implementarea acestei tehnologii, care permite o acuratețe a localizării de 5 – 50 m, a fost stabilită prin Ordonanță de Urgență de Guvern după cazul Caracal. Amintim că sistemul 112 din București și Ilfov a fost modernizat în 2015 de Teamnet, grup fondat de Sebastian Ghiță, pentru a recepționa informațiile de localizare GPS transmise din diferite surse, inclusiv prin tehnologia AML, dar STS susține că ar fi fost nevoie de mai multe modificări legislative pentru ca această tehnologie să funcționeze în sistemul 112.
munca
Foto: Pixabay

3 din 5 companii din România oferă angajaților telefoane de serviciu. Care e situația în Europa

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Tot mai multe companii oferă angajaților telefoane mobile, tablete și laptopuri pentru a le folosite în scopul muncii pe care o desfășoară, când nu sunt la birou, conform Eurostat. La nivel european, în 2019, circa două din trei companii făcea acest lucru, iar în România aproape 3 din 5 (procentual ar fi 58%). De precizat că este vorba de firmele care au cel puțin 10 angajați.
Inteligenta Artificiala
Foto: Google

Tendințe în tehnologie pentru 2020: AI în afaceri și loialitate pentru aplicații

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | IT
De la adoptarea globală a smartphone-urilor, utilizarea pe scară largă a cloud-ului, aplicațiilor și social media, până la pătrunderea AI în afacerile și casele noastre, în ultimul deceniu au avut loc foarte multe schimbări. Multe dintre predicțiile de anul trecut – legate de expansiunea dramatică a conectivității mobile, dezvoltării continue ale utilizării AI/ML și evoluția către arhitecturi multi-domain – vor continua să fie relevante pentru mulți ani de-acum încolo, arată compania de tehnologie Cisco.
Casius MOREA CEO EmailTree
Foto: Hotnews

Un startup din Sibiu care face soluții pentru serviciile de relații cu clienții bazată pe inteligență artificială va lucra cu o mare companie telecom din Luxemburg

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | IT
Startup-ul românesc EmailTree AI, fondat în ianuarie 2019, cu birouri în Sibiu, Timișoara și Luxemburg, a început să ofere o soluție pentru serviciile de relații cu clienții bazată pe Inteligența Artificială (AI) pentru sucursala din Luxemburg a unui mare jucător telecom.
Tren din Cehia
Foto: Cesky Drahy

Cehia face teste pentru a ridica viteza de circulație a trenurilor la 200 km/h pe cele mai rapide porțiuni

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Industrie Feroviara
​În Cehia, compania națională de infrastructură feroviară SZ face primele teste cu viteza maximă de 200 km/h pe magistrala principală ce leagă Praga de granița cu Austria și Slovacia, scrie International Railway Journal. Cehia are porțiuni cu viteze medii de 120 km/h, maximul este acum 160 km/h și țara deține și unul dintre cele mai importante centre de testare a trenurilor din Europa.
Catalin Bulf
Foto: Facebook

Personaj controversat, numit secretar de stat la Ministerul Economiei: Cătălin Bulf a fost implicat în comert ilicit cu petrol irakian

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Energie
Cornel Catalin Bulf, supranumit în anii 2000 „Găzarul" a fost numit secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, potrivit unei decizii a premierului Ludovic Orban publicată luni în Monitorul Oficial. Încă de la învestirea noului Guvern a circulat informația că ar urma să fie numit secretar de stat, din partea PMP, chiar dacă este un personaj cu un trecut controversat. A fost implicat, cu mulți ani în urmă, într-un scandal uriaș: „Petrol contra hrană".
Haine la spalat
Foto: Pexels

Aplicația românească care scapă clienții de spălatul rufelor

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | IT
La finalul anului 2019 a fost lansată aplicația drop&go, un produs care face legătura între clienții interesați, livratori și spălătorii. Lansată cu o investiție inițială de 300.000 de euro, aplicația permite utilizatorilor să comande trimiterea și ridicarea hainelor de la spălătorie. "În procesul de dezvoltare a produsului ne-am uitat cu atenție la ce se întâmplă și în zona de livrare a mâncării", explică cofondatorul startup-ului.
Jeff Bezos, CEO Amazon
Foto: Captura YouTube - SENYUM MANIS

Amazon anunță o investiție de 1 miliard de dolari în India

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Companii
Șeful Amazon ― Jeff Bezos ― a anunțat o investiție majoră în India, de 1 miliard de dolari, spunând că țara este o piață-cheie pentru creștere. Firma va investi în digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii, permițându-le să vândă și să opereze online, anunță BBC.
Atac cibernetic
Foto: SRI

Specialiști: Activitatea grupărilor cibernetice din Iran și Orientul Mijlociu s-a intensificat

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | IT
În doar o săptămână, o echipă de specialiști în securitate cibernetică a identificat apariția și răspândirea troianului ZeroClear, dar și a altor programe distructive, după ce a monitorizat activ grupurile APT33, APT34, APT35, APT39.
Cum va arata zona Gare du Nord, Paris
Foto: stationord.fr
Articol susținut de grupul Grampet

Renovarea celei mai tranzitate gări europene vine ”la pachet” cu multe întrebări - Ar trebui o gară să arate precum un aeroport și să fie plină de magazine?

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Industrie Feroviara
Spre deosebire de Gara de Nord a Bucureștiului, cea din Paris chiar va fi renovată și proiectul de 600 de milioane de euro este la un pas de ultima autorizație necesară. Dar gara pariziană în care zilnic vin 700.000 de oameni este în centrul unei dezbateri aprinse, fiindcă mulți arhitecți spun că este inacceptabil ca Gare du Nord să se transforme într-un mall unde călătorii vor fi obligați să treacă pe lângă multe magazine, în loc să ajungă super-rapid la trenuri. Cert este că gara are mare nevoie de renovare, fiind unul dintre locurile cele mai neplăcute din capitala franceză, dar mai multe ”fronturi” s-au deschis contra proiectului de acum.
Trotinete Lime
Foto: StartupCafe.ro

Lime introduce un abonament săptămânal pentru trotinetele electrice: Cât costă și cum funcționează

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Companii
Lime anunță lansarea unui nou serviciu de abonamente ― LimePass ― disponibil în București, prin care oferă utilizatorilor un număr nelimitat de deblocări de trotinete electrice timp de 7 zile consecutive.

Microsoft a corectat o breșă majoră de securitate care i-a fost semnalată de NSA

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | IT
Microsoft a publicat marți un update care să corecteze o breșă de securitate majoră ce a atins versiunile cele mai recente de Windows 10, Windows Server 2016 și Windows Server 2019. Breșa a fost semnalată celor de la Microsoft de agenția NSA National Security Agency care de cele mai multe ori nu face public ce descoperă, pentru că se folosește de aceste descoperiri în activitățile de spionaj.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: sxc.hu

Financial report Bomba cu ceas demografică a Europei. Război comercial: consecințe politice încă incerte pentru Trump. Iranul încă nu a răzbunat moartea lui Soleimani

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
The Financial Times: Bomba cu ceas demografică a Europei. Europa se confruntă cu o criză demografică, una care i-ar putea lovi creșterea economică și finanțele publice ● Les Echos: Război comercial: consecințe politice încă incerte pentru Trump ● The Atlantic: Iranul încă nu a răzbunat moartea lui Soleimani. Uciderea lui Qassem Soleimani a reprezentat o imensă lovitură dată ambițiilor regionale ale Iranului. În riposta sa, țara ar putea reveni la vechile sale obiceiuri ● Știri pe scurt.
Trenuri germane de mare viteza
Foto: Deutsche Bahn

Germania: Guvernul a dat undă verde celui mai mare plan de modernizare a infrastructurii feroviare, plan de 86 miliarde euro

de Vlad Barza HotNews.ro
Guvernul german și Deutsche Bahn au semnat un acord ce prevede investiții totale de 86 miliarde euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare până în 2030. La început de an prețurile biletelor de tren pe distanțe lungi au scăzut cu 10% în Germania.
windows 7
Foto: Captura YouTube

Kaspersky: Windows 7 va deveni un risc de securitate pentru firme. Câte IMM-uri mai folosesc sistemul de operare

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | IT
Întrucât suportul pentru Windows 7 expiră marți, acest sistem de operare va deveni un risc de securitate pentru utilizatorii individuali și pentru firme, având în vedere că vulnerabilitățile nu vor mai fi remediate, susțin experții Kaspersky.
Euro
Foto: MorgueFile.com

Salariului minim în UE: Comisia Europeana a lansat prima etapă a consultării privind salarii minime echitabile pentru lucrătorii din Uniune

de RA HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | Cariere
Comisia Europeană a lansat prima etapă a consultării cu partenerii sociali – întreprinderile și sindicatele – cu privire la introducerea unui salariu minim garantat la nivelul întregii Uniuni Europene, potrivit unui comunicat al Comisiei, citat de Mediafax. România este țara cu cea mai mare pondere din totalul de angajați, plătiți cu salariul minim, la nivel de UE.
MFP - BNR - buffer
Foto: Hotnews

Cum a făcut Guvernul PNL rost de bani la finalul anului trecut: din rezervele BNR

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a avut o declarație interesantă în conferința de presă de săptămâna trecută. El a spus, referindu-se la bugetul de stat pe anul 2019, că a conlucrat cu Guvernul pentru a nu exploda nici cursul și nici dobânzile. Pe lângă împrumuturile, în plus, pe care le-a făcut ministerul Finanțelor, s-a mai întâmplat un fenomen.
Moneda aniversara cu trenul Indian Pacific
Foto: ramint.gov.au

Australia a lansat o monedă aniversară în cinstea uneia dintre cele mai lungi căi ferate din lume: 4.300 de km între Sydney și Perth

de Vlad Barza HotNews.ro
În Australia a fost lansată o monedă specială ce comemorează 50 de ani de când primul tren direct a parcurs cei 4.300 km dintre Sydney și Perth, o călătorie de 75 de ore. Pe această linie există și cea mai lungă porțiune de cale ferată dreaptă din lume, 470 km prin deșertul Nullarbor. Pe foarte lunga rută rulează trenul Indian Pacific care este unul de lux, biletele costând de la 1.400 euro pentru întreaga distanță. Avionul este ales de cei mai mulți dintre cei care traversează Australia.
Guvernul Orban
Foto: gov.ro

Un nou șef la Cadastru: Un liberal de Alba cu afaceri chiar în domeniul cadastrului

de CP HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | Companii
Șeful Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Radu-Codruț Ștefănescu, a fost schimbat, potrivit unei decizii semnate de premierul Ludovic Orban, fiind numit în locul său Alexandru Laurențiu Blaga, membru PNL Alba. În vara lui 2019, acesta a fost acuzat de Beniamin Todosiu, președintele USR Alba, că ar fi beneficiat de bani publici pentru afaceri în domeniul cadastrului, prin firmele pe care le controlează, primind multe contracte prin încredințare directă.
yeParking
Foto: Hotnews

O aplicație de parksharing din Cluj primește finanțare de la fondul Roca X

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | IT
yeParking, aplicație de parksharing și furnizor IT de soluții pentru eficientizarea spațiilor de parcare, din Cluj, anunță o primă rundă de finanțare, în parteneriat cu Roca X, urmând ca întregul capital să fie utilizat pentru accelerarea creșterii startup-ului.
Liviu Rogojinaru
Foto: Captura YouTube

Un antreprenor se va ocupa de Start-Up Nation și celelalte finanțări IMM de la stat

de RA HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | Companii
Omul de afaceri, Liviu Rogojinaru, care a deținut și funcția de secretar general al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), a fost numit printr-o decizie a premierului publicată în Monitorul Oficial, în funcția de Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Imagine din conferinta Euromoney
Foto: Twitter

Florin Cîțu, la conferințele Euromoney (Viena): Ne-am asigurat că sectorul privat nu va fi pedepsit. Prioritatea este să arătăm că suntem un guvern responsabil

de DP HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”Bugetul pentru 2020 a fost unul dificil. Am moștenit o poziție „neclară”. Ne-am asigurat că sectorul privat nu va fi pedepsit. Pentru 2020, prioritatea este să arătăm că suntem un guvern responsabil”, a spus ministrul Finanțelor Florin Cîțu, marți la conferința Euromoney care are loc azi și mâine la Viena. Cîțu a participat în această dimineață la un panel alături de ministrul bulgar adjunct al Finanțelor Marinela Patrova, secretarul de stat Gabor Gion din Ministerul maghiar de Finanțe și Nina Angelovska, reprezentanta Macedoniei de Nord.
VISA
Foto: VISA

Visa cumpără startup-ul Plaid cu 5,3 miliarde dolari

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | IT
Compania de carduri și plăți digitale Visa achiziționează fintech-ul Plaid, care a dezvoltat o platformă ce permite aplicațiilor să se conecteze cu conturile bancare ale utilizatorilor, cu 5,3 miliarde de dolari, dublu față de evaluarea obținută în urmă cu doi ani de startup.
windows 7
Foto: Captura YouTube

Windows 7 rămâne de azi fără suport tehnic: Ce recomandă CERT utilizatorilor

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | IT
Microsoft a anunțat utilizatorii de Windows 7 că sistemul de operare va rămâne fără suport tehnic începând cu data de 14 ianuarie 2020, ceea ce înseamnă că utilizatorii nu vor mai primi actualizări de securitate. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT) recomandă upgrade-ul la un sistem de operare actual și evitarea unui produs piratat.

Inflația a urcat în decembrie la 4%, dar ar putea coborî la 3% în primul trimestru (analiști)

de DP HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
După ce a ajuns la 4% (ritm anual) în decembrie, inflația ar putea să scadă până la 3% în primul trimestru din 2020, arată un raport destinat investitorilor publicat marți dimineața de economiștii BCR. ”Presiunile din partea ofertei venite din partea noilor niveluri ale accizelor la tutun, carburanți auto și produse energetice vor fi limitate odată cu recenta eliminare a accizei suplimentare la combustibilii auto de 7 euro cenți/litru”, arată raportul citat.
Banca Transilvania
Foto: Banca Transilvania

Banca Transilvania mai face o achiziție în Republica Moldova: O companie specializată pe finanțarea microîntreprinderilor

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | Companii
Banca Transilvania intenționează să cumpere 100% din capitalul social al Microinvest, o companie specializată pe finanțarea microîntreprinderilor, liderul pieței financiare non-bancare din Republica Moldova.
Florin Citu si Gheorghe Pecingina
Foto: radioinfinit

Gheorghe Pecingină, numit secretar de stat la Ministerul Finanțelor. Avocat, 39 de ani, el a trecut pe la 5 formațiuni politice

de F.B. HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Premierul Ludovic Orban l-a numit pe Gheorghe Pecingină (39 de ani) în funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial.
Copii
Foto: Wikipedia

Alocațiile pentru copii cresc cu 5,7 lei

de F.B. HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Alocațiile pentru copii cresc cu 3,8%, având în vedere datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), asta în condițiile în care în noiembrie 2019 a fost publicat în Monitorul Oficial un act normativ care prevede creșterea alocațiilor cu rata medie anuală a inflației. Astfel, în februarie copiii vor lua banii pe ianuarie cu 5,7 lei în plus, respectiv cu 11,4 lei.
Intalnire intre Guvernul PNL si Telekom
Foto: Guvernul Romaniei

Posibila vânzare a acțiunilor DT/OTE la Telekom România: Premierul Ludovic Orban se întâlnește din nou la Palatul Victoria cu reprezentanții companiei

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 13 Ian 2020 Economie | Telecom
Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, Lucian Bode, se vor întâlni din nou marți, 14 ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Telekom România, potrivit unui comunicat al Guvernului. O întâlnire similară a avut loc luna trecută, la scurt timp după ce PNL a venit la guvernare. Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, Lucian Bode, a spus recent într-un interviu HotNews.ro că au avut loc discuții privind o eventuală vânzare a acțiunilor DT/OTE la Telekom România, și că statul român, acționar minoritar, analizează în prezent cu mare atenție ce se întâmplă.
Bani
Foto: Stirile ProTV

​Exclusiv: Un fost bancher, actual antreprenor, îți dezvăluie cum poți convinge o bancă să îți împrumute firma cu bani

de Nicolae Barbu StartupCafe.ro
Luni, 13 Ian 2020 Economie | Startup Cafe
Un fost bancher devenit antreprenor în consultanță financiară a alcătuit pentru cititorii StartupCafe.ro o listă cu cele mai frecvente 24 de puncte sau capitole pe care o bancă le analizează pentru acordarea unei finanțări. Fiecare capitol reprezintă un set de informații pe care banca le culege și le analizează pentru schițarea unei imagini cât mai clare privind riscurile și oportunitatea finanțării.
Retele de socializare
Foto: Pexels

Ce se întâmplă cu profilurile rețelelor de socializare și conturile online după moartea utilizatorilor

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 13 Ian 2020 Economie | IT
Se estimează că dacă numărul conturilor de pe social media ar rămâne la nivelul atins astăzi, în mai puțin de 50 de ani, vor fi mai multe profilurile celor morți decât ale celor vii. Mai mult, un studiu al Oxford Internet Institute arată că până la finele secolului, circa 4,9 miliarde dintre utilizatorii celor mai mari rețele de socializare vor fi decedați. Iată cum pot fi gestionate principalele conturi din online, post-mortem.
Sondaj UNSAR
Foto: Hotnews

Majoritatea șoferilor ar considera benefică introducerea unor prețuri de referință pentru reparațiile auto - studiu comandat de firmele de asigurări

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 13 Ian 2020 Economie | Asigurari
Majoritatea șoferilor români consideră că ar fi benefică publicarea anuală, cu titlu informativ, a unor prețuri de referință pe piața reparațiilor auto de către o autoritate competentă, arată un studiu realizat de către IRES pentru Uniunea asigurătorilor și reasigurătorilor din România (UNSAR). Amintim că stabilirea unor tarife de referință orientative la polițele RCA este o măsură introdusă în anul 2017 în legislație pe fondul protestelor cauzate de explozia prețurilor polițelor RCA. Măsura nu vizează însă și situația service-urilor auto, unele dintre ele acuzate de firmele de asigurări că practică tarife de reparații nejustificat de mari. Vezi în articol studiul integral.
Skoda Karoq in fabrica din Cehia
Foto: Skoda

Livrările Skoda au scăzut în 2019 la 1,24 milioane de mașini, vânzări mai slabe din China

de I.B. HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Economie | Auto
Livrările constructorului auto Skoda, deținut de Volkawagen, au scăzut ușor în 2019 la 1,24 milioane de vehicule, de la 1,25 milioane în 2018, în principal din cauza vânzărilor mai slabe din China, a declarat compania luni, potrivit Mediafax.
Alphabet
Foto: YouTube

Google se apropie de ”borna” de 1.000 de miliarde de dolari capitalizare

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 13 Ian 2020 Economie | IT
Grupul Alphabet se apropie de un moment istoric, cel în care va atinge 1.000 de miliarde dolari capitalizare, în prezent cel mai bine stând Apple, cu 1,36 miliarde dolari. Alphabet are o capitalizare de 985 miliarde dolari, cu 40% mai mult decât în iunie.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Câți bani vor împrumuta Finanțele în 2020. Vor să ia 6 miliarde euro de pe piața externă (OFICIAL)

de F.B. HotNews.ro
În anul 2020 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de circa 86,9 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (40,6 miliarde lei), precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2020, în sumă de 46,3 miliarde lei, se arată într-un document publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Cu alte cuvinte, atât trebuie să împrumute statul în 2020: aproape 87 miliarde lei.
Windwos 7
Foto: commons.wikimedia.org

Windows 7 rămâne fără suport tehnic

de RA HotNews.ro
Luni, 13 Ian 2020 Economie | IT
Microsoft avertizează utilizatorii sistemului de operare Windows 7 că platforma va rămâne fără suport tehnic începând cu data de 14 ianuarie 2020, scrie Mediafax.
Situatia daunelor RCA platite de Euroins
Foto: ASF

Probleme la plata despăgubirilor RCA: Euroins acuză că asociația transportatorilor auto (COTAR) ar reprezenta și service-uri auto care cer tarife indecente la reparații

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 13 Ian 2020 Economie | Asigurari
Lăcomia unora dintre service-urile auto, care ar fi reprezentate de Confederația transportatorilor auto (COTAR), îi împiedică pe români să cumpere asigurări RCA mai ieftine, susține luni Euroins România, cel mai mare asigurător RCA din țară. Societatea susține că firmele de asigurări care vând polițe RCA ar fi ținta abuzurilor unora dintre service-urile auto. Reacția asigurătorului vine după ce vinerea trecută transportatorii auto membri COTAR au amenințat cu proteste de amploare, acuzând abuzuri ale Euroins nesancționate de ASF.
Fiscalitate
Foto: freepik.com

​Fiscalitate 2020 Modificările fiscale după adoptarea recentei OUG, plus cele intrate în vigoare de la 1 ianuarie

de Florin Barbuta HotNews.ro
Așa cum am promis pe data de 3 ianuarie, având în vedere că s-a adoptat recent Ordonanța de urgență care modifică, printre altele, prevederile din „Ordonanța lăcomiei”, am revenit cu acel text actualizat. Poate că una dintre cele mai importante prevederi se referă la punctul de amendă de circulație. Inițial, la începutul anului acesta crescuse la 223 lei, pentru că Legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea a fost atacată la CCR de PSD. Între timp, Guvernul a adoptat acea OUG cu o parte mare dintre măsurile pe care și-a asumat răspunderea (documentul a fost publicat în Monitorul oficial săptămâna trecută). Printre acestea se numără și punctul de amendă la 145 lei. Deci, amenzile au revenit la nivelul de anul trecut.
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

Importurile masive au dus deficitul balanței comerciale la aproape 10 miliarde de euro. În lipsa reformelor, corecțiile ar putea veni prin inflație sau curs

de DP HotNews.ro
În primele 11 luni din anul trecut contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 9,92 miliarde euro, comparativ cu 8,2 miliarde euro în perioada ianuarie - noiembrie 2018, arată datele publicate luni de Banca Națională.
Samsung XCover Pro
Foto: Samsung

Samsung a lansat un smartphone ultra-rezistent la care bateria poate fi înlocuită de către utilizator

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 13 Ian 2020 Economie | IT
Samsung Electronics a prezentat noul Galaxy XCover Pro, un smartphone rezistent gândit pentru cei care lucrează direct cu publicul/clienții în diferite industrii. Telefonul are ecran de 6,3 inci, iar bateria este detașabilă, precum la telefoanele de acum câțiva ani. Telefonul de gamă medie costă 500 de dolari în SUA.
VisibleZone
Foto: Captura YouTube - Viziblezone

VIDEO Android Auto: Aplicația care folosește telefoanele pietonilor pentru a evita accidente

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 13 Ian 2020 Economie | IT
Serviciile precum Android Auto și Apple CarPlay au fost concepute pentru ca șoferii să nu mai folosească telefoanele în timp ce conduc. Acum, o echipă de IT-iști a dezvoltat un concept de aplicație care folosește smartphone-urile pentru a detecta pietonii din apropiere în timpul mersului.
Ciprian Dascalu - noul economist-sef BCR
Foto: Hotnews

Ciprian Dascălu, fostul economist șef al ING a fost recrutat de BCR

de DP HotNews.ro
Banca Comercială Română va avea un nou Economist Șef și Director de Cercetare, Ciprian Dascălu, acesta urmând să preia noua funcție începând cu 15 ianuarie. Dascălu va prelua funcția ocupată de Horia Braun-Erdei, care preluase președinția executivă a Erste Asset Management Romania. Dascălu (40 de ani), vine din poziția de economist șef al ING, anterior el ocupând mai multe poziții în bankingul românesc: economist în Direcția de Politici Monetare a BNR, Senior Trader la Millennium Bank, Market Business Manager în cadrul Unicredit Tiriac Bank.

România a avut al treilea mare deficit de cont curent din UE în toamna lui 2019

de DP HotNews.ro
Țările membre UE cu cel mai mare deficit de cont curent în trimestrul al treilea al anului trecut au fost Marea Britanie (23,9 miliarde euro), Franța (4,1 miliarde euro) și România (3,6 miliarde euro), potrivit datelor publicate luni de Eurostat și citate de Agerpres. Conform acestor date, în perioada iulie-septembrie 2019, un număr de 17 state membre UE au înregistrat un excedent de cont curent, pe primele locuri fiind Germania (63,2 miliarde euro), Olanda (19,3 miliarde euro) și Italia (17,3 miliarde euro), în timp ce alte 10 state membre, printre care și România, au înregistrat deficit de cont curent iar un singur stat membru a avut contul curent în echilibru.
Germania a avut surplus bugetar de doua cifre
Foto: sxc.hu

Germania a încheiat 2019 cu un surplus bugetar de două cifre

de DP HotNews.ro
În pofida creșterii economice modeste, Guvernul german a încheiat anul 2019 cu un surplus bugetar de două cifre, potrivit unui articol publicat luni în cotidianul Sueddeutsche Zeitung, citând surse guvernamentale, potrivit Agerpres. Este pentru a treia oară după 2015 când Guvernul federal german înregistrează un surplus bugetar de două cifre. Precedentul record în materie de surplus bugetar este de 12,1 miliarde euro și a fost înregistrat în 2015.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: sxc.hu

​Financial report Nissan urgentează divorțul de Renault. Elveția, factor de mediere între Washington și Teheran. Problemele industriei pâinii din Serbia

de Dan Popa HotNews.ro
Financial Times: Nissan urgentează aplicarea planului privind un potențial divorț de Renault. Planurile includ separarea completă a celor doi producători dar și modificări ale componenței consiliului de administrație al Nissan ● Le Temps: Elveția, factor de mediere între Washington și Teheran. Rolul de curea de transmisie al Elveției este analizat în detaliu de presa americană ● Politika (Serbia): De ce frământăm pâinea în străinătate? Importul de pâine, surplusul de producție de pe piață și inexistența unei camere de comerț a producătorilor - principalele probleme ale domeniului panificației ●Știri pe scurt.
Constructorii sunt cei mai câștigati, cand vine vorba de cresteri salariale
Foto: sxc.hu

Salariații din construcții și asimilații acestora au avut cele mai mari creșteri ale salariului net în ultimul an

de DP HotNews.ro
Dacă tragem linie și măsurăm creșterea salariilor din intervalul noiembrie 2018-noiembrie 2019, cele mai mari creșteri le-au avut lucrătorii din construcții și asimilații acestora. Cei care lucrează în activitatea de sfarâmare a rocilor (aceste produse fiind apoi utilizate în construcții sau în producția de materiale - argila, gips, calcar etc.) și-au văzut salariile mărite cu peste 47% în ritm anual. Constructorii au și ei salarii nete mai mari tot cu peste 47%, iar pe locul al treilea sunt angajații din ”Fabricarea altor produse din minerale nemetalice”, care include fabricarea sticlei, a articolelor din ceramică și a pietrei brute.
Trenul saudit de mare viteza
Foto: Al Shoula Consortium
Articol susținut de grupul Grampet

Cum a construit Arabia Saudită prima sa linie de mare viteză - Drumul complicat dintre cele două orașe sfinte ale Islamului

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 11 Ian 2020 Economie | Industrie Feroviara
Puține proiecte de infrastructură au fost atât de controversate precum prima linie de mare viteză din Arabia Saudită, mega-proiect de 7 miliarde de euro. Au fost certuri legate de licitatii, dar și probleme legate de construirea liniei în deșert, astfel că amânările s-au ținut lanț. Și după deschidere au urmat probleme, mai ales că vorbim de una dintre țările cu cele mai multe interdicții și cu o climă extrem de dură. În articol puteți citi despre complicata poveste a căii ferate Mecca - Medina și despre prima încercare de a lega aceste două orașe, acum peste 100 de ani.
Instalatie petroliera Aramco
Foto: saudiaramco.com

Aramco obține în urma listării o sumă record - 29,4 miliarde dolari

de V.M. HotNews.ro
Duminică, 12 Ian 2020 Economie | Burse
Aramco a anunțat duminică că în urma Ofertei Publice Inițiale (IPO) a obținut o sumă record - 29,4 miliarde dolari - o cifră mai ridicată decât anunțase inițial, după ce gigantul petrolier din Arabia Saudită a folosit opțiunea „greenshoe” (modalitate prin care o companie poate majora numărul de acțiuni vândute în IPO - n.red.), transmit Reuters și AP, citate de Agerpres.
Fitch Ratings
Foto: www.solvencyiiwire.com

Fitch a confirmat ratingurile municipiului București la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 11 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută și monedă locală ale municipiului București la „BBB minus”, perspectiva asociată fiind stabilă, informează un comunicat al agenției de evaluare financiară. De asemenea, Fitch a confirmat calificativul pe termen scurt la „F3”.
Transgaz
Foto: Transgaz

Transgaz ar putea primi o amendă de 4% din cifra de afaceri de la Consiliul Concurenței

de CP HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Economie | Energie
Transportatorul național de gaze Transgaz riscă o amendă de la Consiliul Concurenței de aproximativ 4% din cifra de afaceri. În acest sens, propune acționarilor angajarea unei firme de avocatură specializată în dreptul concurenței, potrivit convocatorului Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA), care va avea loc pe 10 februarie.
Cristian Paun
Foto: Facebook

Cristian Păun (ASE): 6 motive pentru care Pilonul 1 este nesustenabil și 10 măsuri pentru a nu risca falimentul național

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Blocul Național Sindical greșește când arată că nu este de acord cu majorarea contribuțiilor la Pilonul 2 de pensii, reiese din declarațiile lui Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) și consilier onorific al premierului Ludovic Orban. Potrivit acestuia, Pilonul 1 este tot mai nesustenabil. De asemenea, el a dat și 10 măsuri care ar trebui aplicate de urgență pentru a "nu risca falimentul național".
Sevil Shhaideh
Foto: Agerpres

Sevil Shhaideh urmează să fie schimbată din Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Economie | Energie
Sevil Shhaideh, fost vicepremier și apropiată a fostului șef PSD Liviu Dragnea, va fi schimbată din funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, la solicitarea ministrului economiei Virgil Popescu. În acest sens, ministrul a solicitat convocarea Adunării Generale a Acționarilor. UPDATE Anunțul privind convocarea AGA la solicitarea Ministerului Economiei a fost publicat pe BVB.
Protest RCA al transportatorilor
Foto: Hotnews

Nemulțumiri în creștere la plata despăgubirilor RCA: Transportatorii auto amenință cu proteste de amploare, acuzând abuzuri ale Euroins nesancționate de ASF

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Economie | Asigurari
Confederația transportatorilor auto (COTAR) a anunțat vineri că va organiza un protest de amploare pentru a atrage atenția autorităților statului asupra nerespectării legii la plata despăgubirilor de către Euroins pe piața RCA. Transportatorii cer măsuri urgente, inclusiv declanșarea unei anchete cu privire la modul de îndeplinire a obligațiilor de către personalul ASF însărcinat cu supravegherea pieței de asigurări și demiterea persoanelor care au girat aceste practici ilicite prin atitudinea lor pasivă.
trotinete electrice Lime
Foto: commons.wikimedia.org

Lime se retrage de pe 12 piețe și concediază 14% din angajați

de Adi Iacob HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Economie | Companii
Compania care închiriază trotinete electrice - Lime, prezentă și în Romania, a anunțat că se va retrage din 12 piețe de pe glob, iar 100 de angajați vor fi restructurați. "Independența financiară este obiectivul nostru pentru 2020", a explicat Brad Bao, CEO-ul Lime.
Aplicatia Clever Taxi
Foto: Hotnews

Încă o aplicație obține aviz tehnic permanent pentru ridesharing în România

de RA HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Economie | IT
FREE NOW, parte a platformei europene de mobilitate deținută de Daimler și BMW, din care face parte și Clever, anunță că a primit aviz tehnic permanent ca operator al platformei digitale de transport alternativ de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.
Top cele mai populare masini pe Autovit
Foto: autovit.ro

Ce mașini au scos românii la vânzare pe internet în 2019

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Economie | Auto
Passat și Golf de la Volkswagen, BMW Seria 3 și Audi A4 au fost cele mai populare mașini puse la vânzare, arată datele Autovit.ro care spune că numărul de anunțuri a crescut cu 18%, până la 265.000. Interesant este că 78% dintre anunțuri erau pentru mașini diesel, iar 20% pentru mașini pe benzină, în timp ce la căutări, 44% s-au interesat de o mașină pe benzină, în timp ce 46% au căutat mașini pe motorină. “Unul dintre cele mai importante trend-uri din 2019 a fost scăderea interesului pentru Diesel în raport cu mașinile pe benzină. Dacă în anii trecuți 2 din 3 mașini căutate erau pe motorină, în 2019 căutările în platforma Autovit.ro au fost la egalitate între cele două tipuri de combustibil, spune Andrei Dumuța, Business Manager Autovit.ro.
Mark Zuckerberg
Foto: -Captura YouTube-

Mark Zuckerberg spune că renunță la tradiționalele obiective anuale și se va concentra pe cele pe termen lung, către 2030

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Economie | IT
Mark Zuckerberg a anunțat că renunță la a menționa un obiectiv anual și se va concentra în schimb pe obiective pe termen mediu și lung, a anunțat șeful Facebook în tradiționalul mesaj pe care-l publică la fiecare început de an. În 2019 obiectivul fusese de a purta discuții despre rolul tehnologiei în societate, iar în 2018 obiectivul era de a ”repara” Facebook.
O familie castiga in medie 4800 de lei lunar, spun statisticienii
Foto: sxc.hu

O treime din banii câștigați în toamnă de o familie s-au dus pe mâncare și băutură, arată Statistica. Pentru educație s-au cheltuit sub 4 lei

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În trimestrul al III-lea din 2019, veniturile totale ale populației (medii lunare/ familie) au fost de 4.872 lei, în timp ce cheltuielile au fost de 4.200 de lei în medie, arată datele transmise vineri de Institutul Național de Statistică. Luate individual (medii/persoană), veniturile au fost de 1.889 lei/persoană iar cheltuielile de 1.630 de lei.
ANAF
Foto: ANAF

Dacă se taie 2.000 de posturi la ANAF, vor mai rămâne de ocupat încă 1.500. Probabil se vor mai face angajări

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Numărul maxim de posturi în cadrul ANAF este de 27.582 persoane, conform unei Hotărâri de Guvern publicate joi în Monitorul Oficial. Aceasta face parte din documentul privind organizarea Ministerului Finanțelor Publice. Practic, e același număr ca într-o altă hotărâre publicată în martie 2018 sau în organigrama ANAF din februarie 2019. Documentul din februarie mai spune că erau vacante la acea dată peste 3.500 de posturi. Probabil același număr este și acum, având în vedere declarațiile ministrului de resort.
Extrasul de plan cadastral furnizat online
Foto: ANCPI

Extrasul de plan cadastral - cum a devenit inaccesibil un serviciu public online în chiar ziua lansării și cât de solicitat a fost de români după ce sistemul și-a revenit

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 9 Ian 2020 Economie | Telecom
Un nou serviciu public online, prin care notarii sau persoanele interesate pot obține instant pe e-mail extrasul de plan cadastral, achitând 15 lei, a fost lansat miercuri de Agenția de Cadastru. În lipsa unei comenzi online, cei interesați să primească pe loc un astfel de document trebuie să se deplaseze la ghișeu și să achite suplimentar și o taxă de urgență de 75 de lei. Problema este că serviciul a devenit la scurt timp inaccesibil, după cum HotNews.ro a semnalat. Oficialii ANCPI au transmis joi explicații legate de acest incident, prezentând și o situație surprinzătoare - sute de extrase de plan cadastral au fost obținute online de români după ce sistemul și-a revenit.
Catalin Ghinararu
Foto: Hotnews

De ce e în România ultimilor 20 de ani șomajul mai mare în rândul bărbaților, deși înainte somajul feminin domina piața. O scurtă explicație a unui specialist pe piața muncii

de Dan Popa HotNews.ro
Până prin anii 2000, șomajul în rândul femeilor îl depășea pe cel al bărbaților. Imediat după Revoluție, șomajul masculin era la jumătatea celui feminin. De prin anii 2000, lucrurile s-au inversat. Bărbații șomeri sunt mai numeroși decât femeile. Când vine vorba despre explicații, mulți sociologi dau din umeri, spunând că poate numărul ridicat al femeilor casnice care nu sunt incluse în definiția acceptată de Biroul Internațional al Muncii privind șomerii ar putea fi de vină. O fi și asta. Dar Cătălin Ghinăraru, expertul României pe lângă CEDEFOP, a explicat cel mai bine această paradigmă.
Florian Libocor, economist sef BRD-GSG
Foto: Hotnews

Îl va încurca creșterea prețului la petrol pe Isărescu în lupta cu inflația? Cum vede economistul șef al BRD conflictul SUA-Iran, evoluția prețului petrolului și posibile soluții pentru România

de Dan Popa HotNews.ro
​Una din componentele din calcului inflației este prețul produselor petroliere. Când acesta urcă, antrenează scumpiri în lanț. Combustibili mai scumpi înseamnă transport mai scump, preț mai mare la poarta supermarketului, preț mai mare la raft, adică bani mai mulți pe aceleași produse. Când BNR a publicat Raportul pe inflație, conflictul Iran- SUA nu apăruse, iar prognozele privind țițeiul arătau un preț în scădere. Între timp, lucrurile s-au schimbat. Prețul a crescut, iar o creștere a inflației, poate duce la creșterea dobânzii-cheie de către BNR, ceea ce ar duce la scumpirea creditului etc etc. HotNews.ro a discutat despre conflictul din zonă și posibilele soluții pentru România cu Florian Libocor, economistul șef al BRD.
Masini
Foto: Hotnews

Piața mașinilor noi a crescut cu 23% anul trecut. Cea a mașinilor second-hand din import a scăzut cu 6%, dar trece de 440.000 de unități

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 9 Ian 2020 Economie | Auto
Anul trecut în România s-au înmatriculat 161.000 de mașini noi, în creștere cu 23% față de anul trecut, iar la mașini second-hand din import scăderea a fost de 6%, dar total este mult peste mașinile noi: 444.000. Reînmatriculările au depășit 600.000 de unități.
Sageata Albastra
Foto: Hotnews

Legătura feroviară Gara de Nord – Aeroport Otopeni trebuie terminată până în mai, nu în septembrie, spune ministrul Transporturilor

de Vlad Barza HotNews.ro
Legătura feroviară Gara de Nord – Aeroportul Otopeni trebuie terminată până în mai, chiar dacă termenul din contract este septembrie, după terminarea Campionatului European de Fotbal, a declarat joi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, citat de Mediafax. Reamintim că se lucrează pe două dintre cele trei secțiuni, justiția hotărând la final de decembrie ca lucrările să rămână suspendate pe secțiunea din mijloc.
Energie
Foto: Hotnews

Tarifele de distribuție și transport al energiei scad după eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri

de CP HotNews.ro
Joi, 9 Ian 2020 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este obligată să reducă tarifele de distribuție și de transport al energiei, după ce Guvernul a eliminat taxa de 2% aplicată asupra cifrei de afaceri din energie. În acest sens, ANRE a pus în dezbatere publică mai multe proiecte de ordine. Vezi care sunt scăderile.
ANAF online
Foto: Dreamstime.com

​Declarația unică 2020 Care sunt noutățile, cum arată și până când trebuie depusă

de F.B. HotNews.ro
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus în dezbatere publică noua variantă a Declarației unice, care are câteva modificări față de cea de anul precedent. Este vorba despre Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Trebuie luat în considerare și faptul că salariul minim luat în calcul este 2.230 lei. Astfel, cele 12 salarii minime ar însuma 26.760 lei.
Internet
Foto: Pexels

O oră fără internet ar face pagube de 7,8 milioane dolari în România ― Studiu

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 9 Ian 2020 Economie | IT
O oră de întrerupere a internetului ar cauza în România pagube de 7,8 milioane dolari (33,7 milioane lei) iar pentru o zi valoarea urcă la 187,9 milioane dolari (811 milioane lei), arată datele netblocks.org și ale Internet Society.
Violeta Alexandru
Foto: Agerpres

Violeta Alexandru, despre posibilitatea creșterii vârstei de pensionare la 70 de ani: Suntem departe de o decizie în acest sens/ În funcție de cum reacționează societatea, se va trece la măsurile care se impun

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Ministrul muncii Violeta Alexandru susține că "suntem departe de a lua o decizie", în ceea ce privește o posibilă creștere a vârstei de pensionare la 70 de ani. Ministrul spune că sunt analizate și tendințele la nivel european, urmând să fie scoase în dezbatere publică mai multe variante în ceea ce privește vârsta pensionării.
Tren
Foto: enjoyphotography.ro

Ministerul Finanțelor a dat aviz negativ pe controversatul proiect al subvențiilor feroviare

de Vlad Barza HotNews.ro
Ministerul de Finanțe a dat aviz negativ pe proiectul de act normativ conceput de Ministerul Transporturilor pentru contractele de servicii publice de transport de călători ale operatorilor feroviari, din cauza excluderii din mecanism a indicatorului călători – kilometru, un truc care în anii trecuți a permis unor operatori privați obținerea unor venituri frumoase, scrie Club Feroviar.
Ministrul Lucian Bode, la întâlnirea cu Deutsche Telekom
Foto: Guvernul Romaniei

​INTERVIU Ministrul Lucian Bode, despre o eventuală vânzare a Telekom România: Au avut loc discuții prospective între diverse părți interesate

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 9 Ian 2020 Economie | Telecom
Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, confirmă într-un interviu pentru HotNews.ro că "au avut loc discuții prospective între diverse părți interesate de o eventuală tranzacție" (n.a. a acțiunilor deținute de DT/OTE la Telekom România). Întrebat ce face acum statul român, acționar minoritar la fostele Romtelecom și Cosmote, Bode spune: "în momentul de față analizăm cu foarte mare atenție ceea ce se întâmplă în piață și lucrăm efectiv la calibrarea poziționării noastre în funcție de cele mai recente evoluții." Vezi în articol ce măsuri a dispus ministrul cu privire la gestionarea acțiunilor statului.
Sedinta Guvern Orban
Foto: Guvernul Romaniei

OUG-ul care modifică Ordonanța lăcomiei și altele, publicat în Monitorul oficial: modificări de la amenzile de circulație, la sporurile bugetarilor sau salvarea Pilonului II

de F.B. HotNews.ro
Ordonanța de Urgență adoptată luni de Guvern prin care se corectau măsurile introduse prin Ordonanța lăcomiei a fost publicată în Monitorul oficial. Față de legea pe care Executivul și-a asumat răspunderea, în Parlament, sunt câteva modificări. De exemplu, lipsesc prevederile privind interzicerea cumulării pensiei cu salariu, pentru angajații bugetari.
Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania
Foto: Hotnews

Adrian Codirlașu (CFA România): ​Ar fi ideal să poți muta contribuțiile la Pilonul de pensii pe care ți-l dorești. Pilonul I înseamnă povară pentru generațiile viitoare, nu și Pilonul II

de Florin Barbuta HotNews.ro
Pilonul I de pensii reprezintă doar promisiuni, este datorie, pe când Pilonul II reprezintă bani investiți, susține Adrian Codirlașu, președinte CFA România. Potrivit acestuia, avantajul acestui tip de sistem Pilon II este că sunt finanțate pensiile, nu ar fi o povară pe generațiile următoare și dezvoltă economia pentru că acele fonduri private au bani pe care îi investesc în economie.
Carlos Ghosn
Foto: Captura YouTube

Acuzațiile aduse sistemului japonez de justiție sunt ”de netolerat”, spune ministrul nipon al justiției

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 9 Ian 2020 Economie | Auto
Acuzațiile dure aduse sistemului japonez de justiție nu pot fi tolerate, a spus Masako Mori, ministrul nipon al justiției, răspunzând lui Carlos Ghosn. Ministrul a mai spus că Ghosn ar trebui să apară în fața justiției japoneze, dar a ales în schimb să fugă. Reamintim că fostul șef al Renault-Nissan a criticat dur justiția japoneză, spunând că nu s-a dorit deloc să se afle adevărul și că șefii de la Nissan au colaborat cu procurorii pentru a-l ”înfunda”.
Inspectori ANAF
Foto: anaf

Reorganizare ANAF: Eliminarea a 2.000 de posturi nu înseamnă că vor fi dați oameni afară

de F.B. HotNews.ro
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat că vrea eliminarea a peste 2.000 de posturi din Agenția Națională de Administrare Fiscală. Bineînțeles, asta nu înseamnă că vor fi dați afară oameni, ci doar se vor elimina posturile vacante, iar în rest se vor face redistribuiri de personal, acolo unde e cazul. Un proiect publicat de Economica.net și de profit.ro arată acest lucru.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: sxc.hu

Financial report SUA și Iranul au schimbat noaptea trecută mesaje de calmare a conflictului prin intermediul Elveției. Tokyo emite mandat de arestare pentru Carole Ghosn. Noua Comisie Europeană- provocări formidabile în 2020

de Dan Popa HotNews.ro
Financial Times: Trump anunță măsuri economice împotriva Iranului. SUA și Iranul au schimbat peste noapte mesaje de dezescaladare a conflictului prin intermediul Elveției ● Procurorii din Tokyo obțin un mandat de arestare pentru Carole Ghosn ● The Washington Post: Noua Comisie Europeană „geopolitică” se confruntă cu provocări formidabile în 2020 ● Știri pe scurt.
The Pirate Bay
Foto: Wikimedia Commons - Broblike

Cineva a calculat cât ar dura și cât ar costa să descarci tot conținutul de pe The Pirate Bay

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 9 Ian 2020 Economie | IT
The Pirate Bay este cel mai cunoscut portal de torrenturi și probabil cel mai urât coșmar al deținătorilor de drepturi de autor. Te-ai întrebat vreodată cât ar dura și cât ar costa să descarci tot conținutul site-ului? Ei bine, cineva a făcut acest calcul.
Deficit comercial
Foto: sxc.hu

Comerțul exterior își amplifică dezechilibrul: după 11 luni din anul trecut importurile cresc cu viteză dublă față de exporturi

de DP HotNews.ro
După primele 11 luni din 2019, veniturile din exporturi au fost mai mici decât factura pe care o avem de achitat pentru importuri cu peste 15,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică. Față de situația din aceeași perioadă din anul anterior, exporturile au urcat cu nici 2% în vreme ce importurile au crescut cu peste 4%.
Blocul National Sindical
Foto: BNS

Sindicatele nu doresc creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Blocul Național Sindical (BNS) nu este de acord cu intenția anunțată de ministrul Finanțelor Florin Cîțu de creștere a contribuțiilor la Pilonul II de pensii la 6% în 2021. Motivul ar fi că ar crește deficitul la sistemul public de pensii.
OMV Petrom
Foto: Facebook/ OMV Petrom

OMV Petrom transferă 40 de zăcăminte către Dacian Petroleum, firmă a unui fost director Petrom

de CP HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Energie
OMV Petrom a semnat un contract privind transferul a 40 de zăcăminte onshore de țiței și gaze din România către Dacian Petroleum S.R.L., în contextul unui transfer de activitate. Transferul drepturilor și obligatiilor din acordurile de concesiune este supus aprobării autorităților, conform Legii Petrolului, informează OMV Petrom. Unul dintre acționarii Dacian Petroleum este Ion Popa, fost director general al Petrom, înainte de privatizare, în perioada 1992-2003. Apoi a fost consilier al fostului premier Adrian Năstase.
Carlos Ghosn la Beirut
Foto: Captura YouTube

VIDEO Carlos Ghosn a susținut la Beirut prima conferință de presă de după evadarea din Japonia: Am fost luat în mod brutal de lângă familie, mă interogau și 8 ore pe zi și doreau să mă țină cât mai mult la izolare/Nu sunt dictator, rece și lacom, cum am fost catalogat în Japonia

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Auto
Carlos Ghosn a susținut miercuri la Beirut prima conferință de presă de după declanșarea uriașului scandal care l-a făcut să piardă șefia Renault-Nissan. Este și prima apariție publică de după evadarea ”stil Hollywood” din ultimele zile din 2019. Ghosn susține că japonezii nu au vrut în niciun moment să afle adevărul și l-au tratat în mod ”brutal” și adaugă că alianța cu Fiat-Chrysler pe care ar fi dorit să o facă ar fi fost extrem de bună pentru Renault-Nissan. El a spus și că în 2009 i s-a propus să devină șef al General Motors, dar a refuzat. Ghosn a fost considerat de mulți ca fiind cea mai puternică persoană din industria auto, iar decăderea sa atât de rapidă și cu acuzații grave a fost extrem de surprinzătoare.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT conferința
Extras
Foto: ANCPI

UPDATE Agenția de Cadastru a lansat miercuri un nou serviciu online pentru evitarea cozilor la ghișee - extrasul de plan cadastral, dar acesta nu a putut fi accesat ore în șir

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Telecom
Extrasul de plan cadastral poate fi obținut online de către notari sau persoanele interesate, fără plata unui tarif de urgență, începând cu data de 8 ianuarie 2020, a anunțat miercuri Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Extrasul de plan cadastral pentru informare poate fi furnizat online, în aceleași condiții cu extrasul de carte funciară, în cazul în care imobilul pentru care se solicită documentul are geometrie în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Documentul poate fi primit pe loc și costă 15 lei, potrivit agenției.
  • UPDATE (13:20) Cititorii HotNews.ro au semnalat că serviciul nu este disponibil pe site-ul ANCPI. Contactați de HotNews.ro, reprezentanții Agenției de Cadastru au declarat că "a apărut o problemă tehnică ce va fi remediată în cel mai scurt timp". După zeci de ore de
  • UPDATE3 (joi, 10:15) După mai multe ore în care nici un serviciu online al Agenției nu a mai funcționat, platforma online a redevenit operațională și toate serviciile pot fi accesate.
Flux uzina Feldioara
Foto: Compania Nationala a Uraniului

Nuclearelectrica mai face un pas pentru preluarea unor active de la Compania Națională a Uraniului: Își completează obiectul de activitate

de C. Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Energie
Acționarii Nuclearelectrica vor discuta pe 30 ianuarie, într-o adunare generală extraordinară, o propunere de completare a obiectului de activitate, acest pas fiind necesar în eventualitatea preluării liniei de procesare de la Compania Națională a Uraniului (CNU) – Sucursala Feldioara, dar și a altor active de prelucrare și extracție a minereului.
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale
Foto: BNR

VIDEO Isărescu: ​Suntem foarte reticenți în a sugera o majorare a taxelor în acest an. Când economia crește cu 4% nu poți să crești ceva cu 40%

de DP HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Pensiile trebuie să crească, problema este procentul cu care cresc. Asta e singura discuție. Eu nu cred că trebuie să facem obsesii pentru cifre biblice. Să avem grijă dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani prin deșertul financiar. Hai să fim serioși! Exista doar o soluție, una politică. Când economia crește cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%”, a declarat Isărescu în cadrul briefingului de presă care a urmat deciziei de politică monetară de miercuri.
Review Facebook
Foto: StartupCafe.ro

Facebook și eBay se angajează să gestioneze mai bine recenziile false

de RA HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Consumator
Facebook și eBay au promis să identifice, să verifice și să ia măsuri în cazul recenziilor false și înșelătoare, potrivit Consiliului Concurenței din Marea Britanie, care a făcut în mai multe rânduri presiune asupra celor două platfome în ceea ce privește review-urile false, scrie Reuters.
Curs
Foto: Pexels

Ministrul fondurilor UE: 1,3 milioane de români vor beneficia de cursuri de recalificare și reintegrare în câmpul muncii

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | EuROfonduri
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat astăzi că 1,3 milioane de persoane din zone dezavantajate vor beneficia de cursuri de recalificare și reintegrare în câmpul muncii. Partenerii eligibili din acest apel pot fi Camerele de Comerț și Industrie, organizații patronale, organizații sindicale, asociații și fundații, furnizorii acreditați de servicii specializate, furnizorii autorizați de cursuri de formare profesională și universitățile, însă beneficiarii fondurilor europene au obligația să integreze în câmpul muncii cel puțin 30% dintre cursanți.
Accenture Security
Foto: Accenture

Compania Accenture achiziționează divizia de securitate cibernetică Symantec de la Broadcom, companie care abia cumpărase divizia, în vara lui 2019

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | IT
Compania Accenture a anunțat că va achiziționa divizia Symantec Cyber ​​Security de la Broadcom. Detaliile financiare nu au fost făcute publice. Decizia este surprinzătoare fiindcă Broadcom cumpărase divizia în vara lui 2019, cu 10,7 miliarde dolari. Portofoliul Symantec de servicii de securitate cibernetică include monitorizarea și analiza globală a amenințărilor printr-o rețea de centre de operare de securitate, servicii în timp real de informare despre amenințări și de răspuns la incidente specifice industriei.
Logo Facebook
Foto: Hotnews

Facebook este precum zahărul: delicios, dar trebuie consumat cu moderație, spune un director al companiei

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | IT
Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de la Facebook, Andrew Bosworth, a comparat rețeaua socială cu zahărul, dar ”consumul” trebuie să fie cu moderație, a adăugat el, catalogând ca jignitoare comparațiile dintre social media și nicotină. New York Times a obținut un mesaj intern al lui Bosworth, care după apariția din presă l-a făcut public la rândul său. În mesaj ”Boz” mai spune că Trump a ajuns președinte și datorită Facebook, dar nu din cauza Rusiei, a dezinformărilor sau din cauza Cambridge Analytica, ci fiindcă a avut o campanie publicitară excelentă.
Mugur Isarescu
Foto: Hotnews

BNR a menținut dobânda cheie la 2,5%, confirmând așteptările economiștilor

de DP HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Printr-o decizie oarecum anticipată, cei nouă membri ai Consiliului de Administrație al BNR au decis miercuri păstrarea actualului nivel al dobânzii-cheie la 2,5%/an. În discuțiile purtate cu HotNews.ro, mai mulți economiști șefi din bănci au declarat că se așteaptă ca Banca Națională să păstreze acest nivel al dobânzii de referință de-a lungul întregului an 2020. E drept, o asemenea decizie depinde și de modul în care va evolua situația din Orientul Mijlociu, unde evenimentele au dus la creșterea prețului barilului de petrol, influența prețului la combustibili în calculul IPC fiind ridicată. Guvernatorul Isărescu va susține un briefing de presă la ora 15 în care va explica argumentele deciziei de miercuri a BNR.
Tren de mare viteza in China
Foto: Agerpres/Xinhua

China vrea să inaugureze peste 2.000 km de linii ferate de mare viteză anul acesta

de Vlad Barza HotNews.ro
China vrea să inaugureze cel puțin 2.000 km de linii ferate de mare viteză anul acesta, rețeaua trecând deja de 35.000 km, după ce anul trecut au fost deschiși traficului peste 5.000 km. China a inaugurat la final de 2019 mai multe linii de mare viteză, inclusiv una prin munți, dar și una în zona Beijing unde trenurile pot rula și fără mecanic în cabină. China va investi 100 miliarde dolari în domeniul feroviar în acest an.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: sxc.hu

Financial report: Guvernatorul Băncii Angliei: Băncile centrale rămân fără muniție (interviu). Ghosn își va spune miercuri partea sa de adevăr. Un bulgar din trei nu are bani de încălzire

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Financial Times: Băncile centrale rămân fără muniție în bătălia împotriva recesiunilor, avertizează guvernatorul Carney. Economia mondială se îndreaptă spre o „capcană a lichidității” care ar putea submina eforturile băncilor centrale de a evita o recesiune viitoare, potrivit lui Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei. ● Les Echos: Ghosn își va spune miercuri partea sa de adevăr. După ce a profitat de primele sale 48 de ore de „libertate” în care s-a bucurat de revederea soției și a apropiaților săi, Ghosn s-a pus rapid pe muncă pentru a pregăti marea conferință de presă programată pentru miercuri după-amiază în capitala libaneză. ● Duma: 34% dintre bulgari nu au bani de încălzire
Angajati
Foto: Pexels

Ce-și doresc angajații români de la 2020 - studiu

de RA HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Cariere
Întrebați care sunt cele mai importante obiective profesionale pentru 2020, 44,3% dintre cei care au participat la cel mai recent studiu derulat de eJobs România au pus pe primul loc schimbarea jobului. 30% speră la o mărire salarială, 24% vor un job mai aproape de casă, iar 22% trec pe lista scurtă a dorințelor pentru acest an dezvoltarea profesională.
Depozit eMAG
Foto: Hotnews

eMAG introduce noi taxe de livrare

de RA HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | IT
Retailerul online eMAG a introdus de la finalul anului trecut taxe de livrare și pentru produsele ridicate de clienți direct din showroomurile companiei sau din dulapurile de livrare easybox.
Tehnologia 5G
Foto: ANCOM

Cererea de smartphone-uri din China și extinderea 5G vor duce cheltuielile telecom la 454 miliarde de euro la nivel global în 2020 - estimări GFK

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Telecom
Consumatorii vor cheltui aproximativ 1,05 trilioane de euro la nivel global pe bunurile de folosință îndelungată, o creștere cu 2,5% față de anul trecut, potrivit estimărilor GFK prezentate în cadrul evenimentului CES 2020 din Las Vegas. În 2020, GFK estimează că sectorul Telecomunicații va reprezenta mai mult de 43% din cheltuielile totale ale consumatorilor din anul trecut, generând 454 miliarde de euro, principalii vectori de creștere fiind extinderea 5G și cererea de smartphone-uri din China și Asia emergentă.
Comert online
Foto: Pexels

Noi reguli UE pentru protecția consumatorilor: Sunt vizate în special magazinele online

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Consumator
De săptămâna aceasta au intrat în vigoare noi norme UE care vizează o mai bună aplicare și modernizare a normelor actuale privind protecția consumatorilor, în conformitate cu evoluțiile digitale. Printre altele, acestea impun o mai mare transparență a piețelor online: va deveni mai clar dacă produsele sunt vândute de un comerciant sau de o persoană fizică, iar recenziile false vor fi interzise.
Structura comertului dupa origine
Foto: Hotnews

Dublarea deficitului provoacă îngrijorări: România devine o țară cu risc mediu pentru întreprinzători (analiză)

de DP HotNews.ro
Miercuri, 8 Ian 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Indicatorii timpurii arată o încetinire a economiei românești în următoarele trimestre, arată o analiză a Euler Hermes, transmisă miercuri HotNews.ro. De exemplu, producția în sectorul auto a scăzut din iunie 2019. Mai mult, ne așteptăm ca noul guvern al prim-ministrului Ludovic Orban să domine cheltuielile fiscale, cel puțin într-o anumită măsură, ceea ce va reduce, de asemenea, creșterea, spun autorii analizei. În general, pe fondul scăderii cererii globale, a tensiunilor comerciale continue și a creșterii mult mai reduse în Zona euro experții Euler Hermes estimează că economia va crește cu 4,2% în 2019 și va încetini apoi la 2,8% în 2020.
Nini Sapunaru (stanga), Silvia Vlasceanu (dreapta)
Foto: Hotnews

Ziua în care CES pare că s-a făcut preș în fața PNL. A aplicat un dublu standard

de Florin Barbuta HotNews.ro
Pe scurt, pe înțelesul tuturor, Consiliul Economic și Social (CES) nu dă avize pe proiectele deja adoptate de Guvern, dar marți a făcut pe dos. Membrii Consiliului au recunoscut în Plen că nu procedează așa, de obicei. Anul trecut a fost o situație similară și nu a dat aviz.
Florin Citu
Foto: Agerpres

Florin Cîțu: Contribuția la Pilonul II va fi crescută la 6% în 2021, cât cere legea

de V.M. HotNews.ro
Marți, 7 Ian 2020 Economie | Asigurari
Contribuția la Pilonul II de pensii administrate privat va fi crescută la 6% în anul 2021, a anunțat marți seară ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.
Mercedes-Benz GLE Coupé
Foto: Daimler

De ce producția auto germană a atins cel mai mic nivel din ultimii 23 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 7 Ian 2020 Economie | Auto
Producția auto germană a atins anul trecut cel mai mic nivel din ultimii 23 de ani, iar acest lucru se întâmplă din cauza mai multor motive precum conflictele comerciale globale, cheltuielile mari cu electrificarea, dar și a cererii în scădere la nivel global. Producția a fost la nivelul din 1996, adică 4,7 milioane de mașini, anii de maxim fiind 2011, cu 5,9 milioane și 2007, cu 5,7 milioane.
Samsung Ballie
Foto: Samsung

VIDEO Samsung a prezentat la târgul CES Las Vegas un mic robot galben de mărimea unei mingi de tenis

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 7 Ian 2020 Economie | IT
Samsung a prezentat la târgul CES Las Vegas un robot sferic care pe unii îi va încânta, iar pe alții îi va îngrijora. Ballie este o minge mică și galbenă care se poate ține după oameni prin casă, răspunde la comenzi vocale și poate interacționa cu diverse aparate din casă.
fondatourl Milluu
Foto: Hotnews

Platforma românească de imobiliare Milluu, care vrea să digitalizeze procesul de închiriere apartamente, primește o finanțare de la fondul EGV

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 7 Ian 2020 Economie | IT
Platforma românească imobiliară Milluu, aplicație ce digitalizează întregul proces de închiriere de apartamente, primește o investiție de la fondul EGV. Milluu este înființată și condusă de Florin Stoian, antreprenor care anterior a fondat StarTaxi și Yellow Menu.
Functionarea ADR, in dezbatere publica
Foto: Hotnews

Val de critici la proiectul PNL privind Autoritatea pentru Digitalizarea României: Dublează atribuțiile altor instituții și arată 'ca un chihuahua pe care scrie killer'

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 7 Ian 2020 Economie | Telecom
Guvernul Orban se pregătește să operaționalizeze Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), dar proiectul dezbătut luni la Palatul Victoria a fost în mare măsură criticat atât de industrie, cât și de zona guvernamentală. SRI și CERT-RO au cerut eliminarea prevederii potrivit căreia noua autoritate ar avea printre atribuții 'asigurarea securității cibernetice pentru sectorul public', fapt ce ar crea suprapuneri cu obiective ale altor instituții. Din zona privată noua autoritate a fost asemuită cu 'un chihuahua pe care scrie killer', pentru că nu este ordonator de credite și are prea puțini angajați cu o salarizare neadecvată.
Taxe
Foto: Pixabay

Frauda TVA costă țările UE între 30 și 60 de miliarde de euro în fiecare an ― Analiză

de Adi Iacob HotNews.ro
Marți, 7 Ian 2020 Economie | Companii
Frauda masivă cu TVA costă țările UE între 30 și 60 de miliarde de euro în fiecare an, arată o analiză empirică realizată în comun de Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel) și Institutul ifo din Munchen.
Lipsa semnal retea
Foto: ANCOM

Marii operatori de telefonie mobilă, amendați cu 1,61 milioane de lei pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire cu voce a populației

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 7 Ian 2020 Economie | Telecom
RCS&RDS, Telekom Mobile Communications (fostul Cosmote), Vodafone și Orange au fost amendați cu 1,61 milioane de lei de către arbitrul telecom (ANCOM) pentru că nu și-ar fi îndeplinit obligațiile de acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite, a anunțat marți autoritatea. "Pentru că niciunul dintre operatorii care furnizează servicii de voce mobilă nu și-a îndeplinit obligația de a avea o acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României, am aplicat amenzi în cuantum total de 1.610.000 de lei, în funcție de procentul de acoperire atins de fiecare.", a spus Cristin Popa, director executiv în ANCOM. Vezi în articol ce amenzi a primit fiecare operator mobil.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by