ECONOMIE
Linii de cale ferata
Foto: Hotnews
 documente
(25 Mai 2020) PDF, 707KB

Căile ferate române: Zero interes pentru investiții, timp și bani pierduți

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Mari proiecte de investiții în infrastructura feroviară sunt întârziate cu anii, chiar cu zeci de ani, potrivit unei sinteze a unei acțiuni de control la Compania Națională Căi Ferate- CFR. Corpul de control al prim-ministrului a constatat că nici pentru investiții din fonduri europene, adică bani gratis, nu se depun prea multe eforturi, existând riscul rezilierii contractelor de finanțare. Nu sunt repectate nici măcar termenele pentru depunerea unor hârtii. Vezi mari proiecte de investiții și problemele lor.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Al cui e V-ul lui Cîțu: o mică încurcătură la Finanțe

de F.B. HotNews.ro
Prognoza de revenire în V a apărut într-un document publicat de Ministerul Finanțelor. Este vorba despre Programul de convergență. În această dimineață, s-a constatat o eroare în acesta. În mod ciudat, acea revenire a economiei în V era atribuită Institutului Național de Statistică (INS).
Bani
Foto: Stirile ProTV

IMM Invest: BT a aprobat 500 de cereri de credit. Recomandări pentru antreprenori în relația cu banca

de Adi Iacob HotNews.ro
Din cele aproximativ 60.000 de firme care au aplicat în cadrul programului IMM Invest, peste 22.000 au ales Banca Transilvania. Până acum, BT a contactat peste 12.000 de clienți și au fost aprobate aproape 500 de solicitări de credit.
Skoda Superb iV
Foto: Skoda

VIDEO ​Test Drive Skoda Superb iV, primul hibrid plug-n al Skoda

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Vineri, 8 Mai 2020 Economie | Auto
Skoda Superb iV este versiunea plug-in hybrid a berlinei vârf de gamă oferită de marca cehă Skoda. Modelul Superb a fost mereu renumit pentru spațiul său interior generos și pentru ținuta de drum precisă și confortabilă. Acum are un nou as în mânecă: hibridul. Poate parcurge în mod pur electric până la 55 km, adică suficient pentru navetă dacă la capetele călătoriilor se află o priză. Orice priză, fiindcă încărcarea este limitată la 3,6 kW (ca la aproape orice automobil plug-in hybrid).
Business
Foto: Pixabay

Patronii IMM cer Guvernului clarificări legate de măsurile de relansare economică

de Adi Iacob HotNews.ro
Consiliul Național al IMM-urilor din România solicită Guvernului României, prezentarea pachetului de măsuri de relansare economică într-un format unitar, cuprinzând măsurile, termenele de implementare și bugetele alocate.
instalator
Foto: PxHere

Aplicație românească de servicii: Cum a afectat pandemia întreținerea caselor

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Mulți dintre bucureșteni și-au petrecut izolarea impusă de starea de urgență executând diverse lucrări în casele sau apartamentele lor. Iată care au fost cele mai căutate servicii, prin aplicația românească Feexers.
WhatsApp
Foto: Pixabay

WhatsApp introduce o nouă funcție în aplicația de chat

de Adi Iacob HotNews.ro
WhatsApp a început să testeze o nouă funcție și va permite adăugarea contactelor prin scanarea codurilor QR. Cele mai noi versiuni beta de WhatsApp pentru Android și iOS au primit un update care aduce posibilitatea adăugării contactelor prin coduri QR.
Gama Dacia
Foto: Dacia

Dacia produce la 85% din capacitate la Mioveni. Proiectul de extindere a uzinei rămâne suspendat. Ce spune șeful companiei despre eventuale disponibilizări

de Vlad Barza HotNews.ro
Dacia a tot crescut producția auto de când a reluat-o și a ajuns la 1.200 de mașini/zi, dar nu se știe când va atinge maximul, totul depinzând de cererea de mașini în UE și de cum vor ajuta guvernele achiziția de mașini. Dacia avea un proiect de 100 milioane euro pentru creșterea cu 15% a capacității de producție, o parte din el s-a făcut, iar restul rămâne suspendat, cum a anunțat compania în februarie, spune Christophe Dridi, șeful Dacia. Despre posibile concedieri, Dridi spune că nu sunt planuri în acest sens ”dar trebuie să ne ajute și piața”.
Blue Air_avion
Foto: Hotnews

Blue Air anunță reluarea zborurilor regulate la începutul lunii iulie 2020. Compania va introduce noi zboruri la cerere, pe măsură ce restricțiile de călătorie vor fi ridicate

de DP HotNews.ro
Blue Air anunță reluarea zborurilor regulate la începutul lunii iulie 2020, în mod etapizat, după un program corelat cu reglementările privitoare la mobilitate implementate la nivel european, anunță oficialii companiei aeriene. Până atunci, Blue Air va continua să opereze zboruri la cerere și charter, în funcție de reglementările de călătorie specifice fiecărei destinații și de cererea înregistrată pentru fiecare dintre acestea. Aceste zboruri sunt parte integrantă a unui plan de adaptare la noile condiții economice, generate de restricțiile de mobilitate impuse de pandemie. În prezent, Blue Air operează zboruri la cerere spre și dinspre Irlanda (Dublin) și zboruri în regim charter spre orice destinație, în măsura în care sunt obținute de către clienți toate aprobările de călătorie.
Centru de date MAI
Foto: MAI

Licitație de peste 66,7 milioane de lei: MAI își face un centru de servicii electronice în Sectorul 6 din București pentru a simplifica interacțiunea cu cetățenii și firmele

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Ministerul Afacerilor Interne vrea să implementeze în Sectorul 6 din București un centru de servicii electronice, proiect care ar trebui să simplifice accesul cetățenilor și mediului privat la serviciile electronice al acestui minister, potrivit unei licitații demarate vineri în sistemul electronic de achiziții publice. Contractul, cu o valoare de peste 66,7 milioane lei, are ca principale obiective reabilitarea unei clădiri existente și transformarea acesteia într-un centru de date performant, precum și construirea unui turn metalic de telecomunicații înalt de 70 de metri, amplasat în vecinătatea clădirii.
Delgaz Grid investitii retele
Foto: Delgaz Grid

E.ON are în plan investiții de 1,9 miliarde de lei până în următorii trei ani

de C.P. HotNews.ro
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, susține că a investit anul trecut 457 milioane de lei în principal pentru modernizarea rețelelor de distribuție de energie electrică și gaze naturale. Pentru acest an fiind planificată o valoare similară. E.ON mai spune că peste 700.000 de clienți vor avea contorizare inteligentă până în 2028.
Evolutia economica prognozata pe trimestre
Foto: MFP

Ministerul Finanțelor: Scădere economică de peste 14%, în cel de-al doilea trimestru

de F.B. HotNews.ro
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a tot avansat ideea de revenire a economiei în forma literei V. Acest grafic a mai fost prezentat într-o conferință de presă de ministru, în urmă cu circa trei săptămâni. Acum se află și în programul de convergență publicat de Ministerul Finanțelor.
Chestuielile cu pensiile
Foto: MFP

Raport al Ministerului Finanțelor: Creșterea prognozată a pensiilor afectează sustenabilitatea finanțelor publice

de F.B. HotNews.ro
În ultima perioadă, atât premierul cât și ministrul Finanțelor au tot dat de înțeles că e posibil să fie o majorare mai mică a punctului de pensie de la 1 septembrie, astfel că ar sări din discuție creșterea de 40%. Programul de convergență al Ministerului Finanțelor continuă în această idee spunând că majorarea ar pune presiune pe nivelul datoriei pe termen mediu și lung și afectează sustenabilitatea finanțelor publice.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​​Programul IMMInvest la zi. Tudor Coman are 17 ani și este cel mai tânăr angajat al Adobe România. Programul oficial de convergență 2020. Adrian Oros: N-a mai fost de 50-60 de ani o secetă ca acum

de DP HotNews.ro
Programul IMMInvest la zi: 582 de companii au primit finanțare în valoare totală de 500 mil. lei ● Programator de la 15 ani. Tudor Coman, are 17 ani și este cel mai tânăr angajat al Adobe România. ● Programul oficial de convergență 2020: Deficit bugetar de 6,7%, contracție economică de 14,4% în T2. ● Adrian Oros: N-a mai fost de 50-60 de ani o secetă ca acum ● Carantina totală nu mai e privită ca o soluție în fața unui al doilea val al pandemiei.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: Pixabay

Financial report "Lista neagră" a aeroporturilor întocmită de UE. În biserică ca la concert: la liturghie se intră cu bilet. Eforturi pentru a dezvolta pașapoarte de imunitate

de Dan Popa HotNews.ro
Financial Times: Start-up-urile depun eforturi pentru a dezvolta pașapoarte de imunitate în cazul Covid-19 ● Națiunile bogate se confruntă cu riscul creșterii considerabile a datoriilor din cauza pandemiei.● Il Giornale: În biserică ca la concert: la liturghie se intră cu bilet. ● I Efimerida: Turism - "Lista neagră" a aeroporturilor întocmită de UE - Cele 34 de țări cu risc ridicat de transmitere a coronavirusului.● Știri pe scurt.
Iancu Guda, analist financiar-bancar
Foto: StartupCafe.ro

Video. Vaccinare anti-criza economică, după coronavirus. Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) propune soluții pentru economie în vremea coronavirusului.

de Ovidiu Popica HotNews.ro
Duminică, 24 Mai 2020 Economie | Companii
Cum te imunizezi, ca antreprenor, la criza economică declanșată de Covid-19 și ce poate face statul pentru ca afacerile și întreaga economie să traverseze cu succes criza economică? Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari (AAFBR) a propus o serie de soluții atât pentru mediul de afaceri cât și pentru decidenții de politici publice și a răspuns la întrebările cititorilor în dialogul LIVE #deladistanta.
Mario Centeno
Foto: commons.wikimedia.org

Șeful Eurogrupului: Fondul de redresare de 500 miliarde euro este un pas important spre uniunea fiscală a UE

de RA HotNews.ro
Duminică, 24 Mai 2020 Actualitate | Esențial
Planul de creare a unui fond de redresare, în valoare de 500 miliarde de euro, propus de Franța și Germania pentru a ajuta UE să depășească criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), ar reprezenta un pas important spre uniunea fiscală a blocului comunitar, a declarat Mario Centeno, șeful Eurogrupului, transmite Reuters.
Comparator oferte gaze
Foto: ANRE

VIDEO Cum poți alege cele mai bune oferte pentru furnizarea de gaze de la 1 iulie / Vezi o demonstrație video

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Energie
Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, ceea ce înseamnă că până atunci pot fi încheiate noi contracte, la alegere. Pe pagina Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) există un comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale, însă mulți nu știu ce să selecteze pentru a li se afișa ofertele. Asociația Energia Inteligentă a publicat un clip video prin care arată cum poate fi folosit comparatorul de oferte.
ecommerce
Foto: Depositphotos

6 recomandări pentru cumpărături online în siguranță de la specialiști în eCommerce

de RA HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | IT
Cumpărăturile online au devenit normalitate pentru mulți români, mai ales în ultimele luni. În același timp este important să ne asigurăm că facem cumpărături în siguranță, fără riscuri de fraudă sau posibilitatea de a fi dezamăgiți. Iată câteva recomandări de la specialiștii unui magazin online de fashion.
Cake Kalk
Foto: Facebook - Cake

Cum arată o motocicletă electrică creată de un fost designer de la Ikea

de Adi Iacob HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Companii
Un startup suedez de mobilitate ― Cake ― fondat de un fost designer de produs la Ikea, a lansat o motocicletă electrică, minimalistă, de 68 kg. Stefan Ytterborn a lucrat în domeniul designului întreaga sa carieră, dezvoltând linii de produse Ikea în anii '90 și fondând mai multe afaceri orientate spre design de-a lungul anilor.
Smartphone
Foto: pxfuel.com

Una dintre cele mai complexe operațiuni de spionaj pe Android: Un malware, nedetectat timp de 4 ani, poate goli conturile bancare

de Adi Iacob HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | IT
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat o nouă amenințare informatică, denumită Mandrake, care infectează dispozitive cu Android ale unor victime atent alese cu scopul de a le spiona și de a le goli conturile bancare.
Snapchat
Foto: Pixabay

Snapchat în România: Firmele românești se pot promova pe aplicația de mesagerie printr-o nouă rețea de publicitate

de RA HotNews.ro
Una dintre cele mai mari rețele de publicitate din Europa Centrală și de Est a devenit reprezentantul oficial al vânzărilor de publicitate Snapchat în România și în alte 14 țări. Pe lângă formatele standard pe care platforma le oferă (Snap Ads, Commercial Ads) advertiserii pot oferi experiențe interactive utilizatorilor cu ajutorul formatelor de publicitate specifice Snapchat - Lentile, Filtre, Story Ads.
Transgaz
Foto: Transgaz

Gazoductul Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizat până la 1 august

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Energie
Magistrala de gaze Ungheni-Chișinău va fi finalizată până la 1 august 2020, susține Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova. Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a avut joi o discuție, despre gazoduct, cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean. Gazoductul este construit de Vestmoldtransgaz SRL, companie achiziționată de Transgaz prin filiala sa Eurotransgaz.
Telefoane OPPO
Foto: OPPO

Producătorul chinez de telefoane OPPO intră pe piața din România: Două modele de smartphone-uri 5G pot fi precomandate la prețuri de la circa 3.000 de lei

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Telecom
Producătorul chinez OPPO, al cincilea mare producător mondial de smartphone-uri în funcție de vânzări, intră și pe piața din România cu două modele de smartphone-uri 5G care pot fi precomandate în perioada 22 mai-5 iunie, a anunțat vineri Green Leaves Technical, distribuitor unic autorizat al OPPO pe piața locală. Terminalele pot fi precomandate în magazinele Altex, eMAG, Flanco, Media Galaxy, Orange și Vodafone și costă la liber între 3300 de lei și circa 5000 de lei.
Extras de carte funciara
Foto: ANCPI

Agenția de Cadastru redeschide 18 oficii pentru a permite consultarea cărților funciare vechi, neconvertite electronic: Care sunt regulile de acces pentru cei interesați

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Telecom
Agenția Națională de Cadastru (ANCPI) va permite, din nou, accesul persoanelor interesate de studierea cărților funciare vechi în incinta a 18 oficii din țară, începând cu data de 25 mai, a anunțat vineri instituția. Decizia vine ca urmare a numărului mare de solicitări primite în ultima perioadă, în condițiile în care cărțile funciare vechi nu au fost convertite în totalitate în format electronic și nu pot fi accesate online. Accesul se va face cu programare, pentru un timp limitat și respectarea măsurilor de protecție.
NSO si tacticile sale
Foto: Captura Motherboard

Controversata companie de spionaj NSO s-a dat drept Facebook pentru a răspândi rapid sofisticatul său soft de monitorizare

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | IT
Compania israeliană NSO Group ar fi creat un domeniu web care arăta exact ca și când ar fi aparținut celor de la Facebook, tactica fiind de a determina diverse ținte să instaleze Pegasus, o foarte puternică ”unealtă” de spionaj cibernetic, arată o anchetă a publicației Motherboard. Facebook a acuzat anul trecut NSO că a exploatat o vulnerabilitate severă din Whatsapp. NSO neagă vehement acuzațiile aduse acum
Fonduri europene
Foto: Pixabay

Banii europeni din următorul exercițiu financiar vor putea fi absorbiți chiar de la început- Ministerul Fondurilor Europene

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Guvernul României a aprobat în ședința de joi un act normativ pentru pregătirea următorului exercițiu financiar de 7 ani de zile, 2021-2027. Ministrul Marcel Boloș susține că este pentru prima oară când România nu pierde startul în absorbția fondurilor europene.
Energie
Foto: AGERPRES

O schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie a fost reaprobată de Guvern după jumătate de an

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Companii
Guvernul a aprobat joi o ordonanță de urgență privind o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie, a anunțat ministrul Economiei Virgil Popescu. Această schemă de ajutor de stat a fost aprobată în decembrie 2019. Acum, Virgil Popescu spune că este o modificare a OUG 81/2019 care instituia acel ajutor. Potrivit unui comunicat al ministerului economiei, a fost nevoie de modificare pentru ca prevederile să fie în concordanță cu o decizie a Comisiei Europene din 8 mai 2020.
Agricultura
Foto: Wikimedia Commons

Ministerul Agriculturii: Au fost prelungite termenele pentru depunerea cererii unice de plată

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Agricultura
Guvernul a aprobat joi o Ordonanță de urgență care modifică și completează OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020. Prin actul normativ aprobat astăzi se prelungesc termenele de depunere a cererilor unice de plată și a celor pentru notificarea modificărilor aduse cererilor unice de plată pentru anul 2020, potrivit Ministerului Agriculturii.
Euro
Foto: Public Domain Pictures

Schema de ajutor de stat pentru companiile mari: Va fi un plafon maxim de 8 miliarde de lei, pentru companii cu cifră de afaceri de peste 20 milioane euro

de C.P. HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Companii
Schema de ajutor de stat pentru companiile mari va fi discutat joi, în primă lectură, în ședința Guvernului, a anunțat Florin Cîțu, ministrul finanțelor. Săptămâna viitoare urmează să fie aprobată. Potrivit ministrului, schema a fost notificată Comisiei Europene, și va funcționa pe același principiu ca IMM Invest.
Angela Rosca
Foto: Arhiva personala

Angela Roșca, consultant fiscal: Ne întreabă investitorii străini cum va fi taxată munca în 2021. Ce să le spunem? Nu există o corelație între Executiv și Legislativ, nu există dezbatere publică despre fiscalitatea pe 2021, deși vin alegerile

de DP HotNews.ro
”Toate firmele mari, toți antreprenorii trebuie să lucreze cu niste bugete. Pe care nu ai cum să le faci”, explică Angela Roșca, fondator și managing partner al firmei de consultanță fiscală Taxhouse, într-o discuție #deladistanță cu HotNews.ro. Ea a abordat temele firbinți ale industriei de consultanță: cum va fi taxată munca în 2021, ce să le spună investitorilor străini care pun întrebări despre planurile fiscale pe 2021? Cum atragem investiții străine? ”Știm că nu există planuri pentru mărirea fiscalității pentru 2020, dar nu știm ce se va întâmpla în 2021. Nu exista o corelație între Executiv si Legislativ, nu exista o dezbatere publică cu privire la fiscalitatea pe 2021, deși avem alegeri anul acesta”, mai spune Angela Roșca.
Li Keqiang
Foto: gov.ro

China renunță anul acesta, în premieră, la stabilirea unui obiectiv de creștere

de DP HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
China nu își va stabili un obiectiv de creștere în acest an, a anunțat vineri premierul Li Keqiang, o decizie fără precedent pentru gigantul asiatic, încă slăbit de pandemia noului coronavirus, informează AFP, citată de Agerpres. Este pentru prima oară când autoritățile chineze nu stabilesc o țintă a Produsului Intern Brut de când s-a început publicarea acestor obiective, în 1990, notează Reuters. "Țara noastră se va confrunta cu anumiți factori dificil de prevăzut" din cauza pandemiei COVID-19 și a conjuncturii mondiale, a declarat premierul Li Keqiang într-un discurs-fluviu cu care a deschis sesiunea anuală a parlamentului, Congresul Național al Poporului.
Euro
Foto: pxfuel.com

IMM Invest: Ce informații trebuie să conțină Declarația IMM

de RA HotNews.ro
În contextul prelungirii termenului de depunere a situațiilor la ANAF, dacă situațiile financiare aferente anului 2019 nu au fost încă depuse, este permisă utilizarea datelor corespunzătoare din ultimele situații financiare aprobate și depuse, aferente anului 2018, potrivit datelor transmise de FNGCIMM SA-IFN. Ce trebuie să conțină Declarația IMM și cum se determină valoarea creditelor.
Alerts Made Easy
Foto: Hotnews

Tehnologie românească pentru firmele din SUA: Platformă de alertare în timp real pentru situații de criză

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | IT
Startup-ul românesc Plant an App dezvoltă o soluție tehnologică utilă în situațiile de criză, folosită în consolidarea funcționalităților serviciului Alerts Made Easy, prin care utilizatorii primesc alerte în timp real. Această platformă de comunicare a fost construită pentru sectorul privat și vizează companii din Statele Unite ale Americii, astfel încât acestea să poată transmite mesaje vitale rapid și eficient.
telemunca
Foto: pxfuel.com

Provocările HR-ului legate de munca remote în contextul Covid-19

de RA HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Companii
Ținând cont de contextul creat de Covid-19, cele mai mari provocări pe care oamenii de HR le întâmpina în implementarea muncii remote sunt: gestionarea documentelor administrative (52%), aplicarea legislației (25%) și evidența orelor lucrate de către colegi (21%), arată un studiu realizat de o firmă de recrutare.
Videoconferinta cu premierul Poloniei
Foto: Hotnews

România- Polonia: Ar putea fi organizată o ședință comună de Guvern / Fondul suveran de investiții va fi făcut după model polonez

de C.P. HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Companii
Premierul Ludovic Orban a avut, joi, o reuniune în regim de videoconferință cu Prim-ministrul polon Mateusz Morawiecki. Cei doi au discutat despre posibilitatea organizării următoarei ședințe comune de guvern, până la finalul acestui an, în funcție de evoluția situației epidemiologice.
Lege pentru amanarea platii chiriei
Foto: Monitorul Oficial

Persoanele fizice pot amâna plata chiriei. Care sunt pașii

de Florin Barbuta HotNews.ro
Locatarii, respectiv operatorii economici practicanți ai profesiilor liberale afectați de starea de urgență pot cere amânarea chiriei, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial. Sunt anumite condiții și o procedură care trebuie îndeplinită. De precizat că amânarea nu înseamnă că nu se vor plăti acei bani. În caz contrar, intervine executarea silită.
Tehnologia 5G
Foto: ANCOM

Implementarea rețelelor 5G în România: Guvernul va crea un grup de lucru care să gestioneze riscurile și securitatea rețelelor

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Telecom
Guvernul vrea să înființeze în perioada următoare un grup de lucru 5G interinstituțional care ar urma să identifice măsurile necesare asigurării securității rețelelor 5G din România, în acord cu recomandările UE, potrivit unui Memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi a Executivului. Grupul va fi compus din reprezentanți de la ministere, SRI, SIE, STS, ANCOM, Autoritatea pentru Digitalizarea României ori CERT-RO și va fi înființat în termen de 10 zile de la aprobarea memorandumului de căre Guvern. Amintim că trei mari operatori, Orange, Vodafone și DIGI, și-au lansat încă de anul trecut rețelele 5G comerciale în România.
Securitate cibernetica
Foto: Pixabay

Fond de 41 milioane euro de la UE pentru domeniul securității cibernetice

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Comisia Europeană a anunțat că va angaja aproximativ 41 de milioane de euro prin intermediul programului Orizont, programul de cercetare și inovare al UE, pentru a sprijini 9 proiecte care vizează găsirea de soluții inovatoare în materie de securitate cibernetică și de protecție a vieții private.
Job
Foto: pxhere.com

Românii au depus 1 milion de aplicări la joburi în ultima lună: Topul celor mai căutate locuri de muncă

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Cariere
Cu aproape 1 milion de aplicări la joburi pe o platformă de recrutare online, ultima lună a egalat recordurile ultimilor ani în ceea ce privește dorința românilor de a-și găsi un loc de muncă. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut au fost 570.000 de aplicări depuse de candidați.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Înregistrare prin sistem video în SPV și plata cu cardul pentru 30 de impozite și contribuții. Care sunt procedurile (FOTO)

de F.B. HotNews.ro
Persoanele înregistrate în Spațiul Privat Virtual vor putea face plata obligațiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar prin interconectarea cu ghiseul.ro, soluție care va permite achitarea a peste 30 de impozite și contribuții, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Totodată, Ministerul Finanțelor Publice implementează înrolarea în SPV cu ajutorul identificării în sistem video a persoanelor sau reprezentanților unor companii sau entități fără personalitate juridică.
Lucrul de acasa
Foto: Kaspersky

Jumătate dintre angajați urmăresc conținut pentru adulți pe aceleași dispozitive pe care le folosesc pentru a lucra de acasă - studiu

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | IT
Pe măsură ce practicile de distanțare socială devin tot mai comune iar angajații se adaptează la noile lor medii profesionale, chiar și din propriile sufragerii, există posibilitatea ca viața privată și cea profesională să devină una și aceeași. Jumătate dintre cei care lucrează de acasă și care au început să urmărească mai mult conținut pentru adulți, recunosc că au făcut acest lucru pe aceleași dispozitive pe care le folosesc în scopuri legate de muncă, arată un raport al Kaspersky. În plus, angajații își formează, de asemenea, un obicei din a-și folosi serviciile personale în scop de lucru.
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

​Nouă prevederi care intră în vigoare de vineri, după ce au fost modificate două ordonanțe (Adrian Bența). De la zile libere pentru părinți, la șomeri

de F.B. HotNews.ro
Zilele trecute, în Monitorul Oficial au apărut două legi (59 și 60) care modifică ordonanțele privind șomajul tehnic suportat din buget și zile libere plătite părinților ce au un copil înscris în sistemul de învățământ (adică OUG 30 și 32). Prevederile acestora vor intra în vigoare de vineri – 22 mai. Consultantul fiscal Adrian Bența a făcut o analiză a acestora.
Card
Foto: pxfuel.com

Revolut: Pe ce și cum și-au cheltuit românii banii în timpul stării de urgență. Creșteri de până la 1263% la unele tranzacții online

de Adi Iacob HotNews.ro
Compania fintech Revolut, cu peste 1 milion de utilizatori în România, face publice date care arată modul în care comportamentul de consum al românilor s-a schimbat în timpul pandemiei de COVID-19. Datele reflectă obiceiul de consum al utilizatorilor din România perioada 15 martie -15 mai 2020, în comparație cu lunile precedente.
Intr-un sediu al Facebook
Foto: Hotnews

Angajații marilor companii de tehnologie încep revenirea în număr mic la birou. Unii vor lucra doar de acasă de acum înainte

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | IT
Angajații Facebook din Europa și SUA revin din iulie la birou, însă în numere foarte mici, în timp ce și la Google revenirea este lentă și ponderea celor care vor lucra de la birou va rămâne redusă și la final de an. La Twitter, abordarea este și mai radicală: cei care doresc să lucreze doar de acasă de acum înainte, pot face acest lucru, scrie The Verge.
Gama Renault
Foto: Renault

Cum a ajuns Renault din nou într-o situație critică și salvarea ce ar putea veni de la statul francez

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Auto
Renault are din nou nevoie de ajutorul statului francez, iar de data aceasta lucrurile sunt și mai complicate decât în alte situații dificile din istoria mărcii, fiindcă se vorbește de posibila închidere a unor uzine din Franța, lucru de care statul nici nu vrea să audă. Încă dinainte de scandalul Ghosn, Renault suferea, iar acțiunile au scăzut dur în ultimii doi ani. În articol puteți citi despre cum Renault a ajuns din nou într-o situație extrem de gravă.
Aplicatia Google-Apple
Foto: Hotnews

Apple și Google au lansat o tehnologie prin care poți fi notificat pe telefon dacă ai fost în apropierea sau în contact cu cei infectați cu coronavirus

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Telecom
Apple și Google au anunțat miercuri lansarea unei tehnologii prin care poți fi notificat pe telefonul mobil dacă ai fost în apropiere ori în contact cu persoane confirmate pozitiv cu boala COVID-19, păstrând confidențialitatea datelor. Scopul este ca noua tehnologie să fie folosită de agențiile de sănătate publică pentru crearea propriilor aplicații care să ducă la încetinirea răspândirii bolii cu un virus care poate fi răspândit asimptomatic. Vezi în articol cum va funcționa noua tehnologie.
Criza economica
Foto: Profimedia Images

Zona Euro: Contracție economică puternică în mai, dar ce e mai rău pare să fi trecut (Markit)

de R.M. HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Finanțe
Activitatea sectorului privat din Zona Euro a continuat să se contracteze în mai, dar într-un ritm mai puțin accelerat decât în aprilie, grație ridicării progresive a măsurilor de carantină, potrivit primei estimări a indicelui compozit PMI publicat de Markit, scrie AFP.
Actiuni IT ale STS in starea de urgenta
Foto: STS

Cum au folosit autoritățile sistemul de videoconferință al STS în starea de urgență: Mii de utilizatori din 71 de instituții au comunicat video peste 1500 de ore

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Telecom
Sesiunile de videoconferință din perioada stării de urgență au crescut de aproape 10 ori față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat joi Serviciul de telecomunicații Speciale. Sistemul de videoconferință a totalizat 1.504 ore, echivalentul a 62 de zile de transmisie voce-imagine continuă. Aproape 4000 de utilizatori din 71 de instituții au avut acces la serviciul de videoconferință al STS.
Facturi gaze
Foto: Stirile ProTV

Piața gazelor se liberalizează de la 1 iulie / Ce se întâmplă cu cei care nu încheie un contract în regim concurențial

de C.P. HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Energie
Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piață, în funcție de cerere și ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.
Fonduri firme 2019
Foto: Depositphotos

IMM Invest la 3 săptămâni: Credite de 332 milioane lei aprobate de bănci și transmise la Fond

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Bănci partenere din programul IMM Invest România au acordat unor firme solicitante 451 de credite în valoare totală de circa 332 de milioane de lei, împrumuturi care au și fost raportate Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru acordarea garanțiilor și a ajutoarelor de stat reprezentând subvențiile pentru plata dobânzilor pînă la finalul anului 2020, conform situației din perioada 28 aprilie-20 mai 2020, transmisă miercuri de FNGCIMM către StartupCafe.ro.
Hidroelectrica
Foto: AGERPRES
 documente
(20 Mai 2020) PDF, 2MB

Listarea pe bursă a Hidroelectrica: A fost semnat contractul de consultanță

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Energie
Hidroelectrica și STJ Advisors Group Limited au semnat contractul de prestări servicii de consultanță pentru piața de capital de tip “Equity Advisor”. Serviciile ofertate de STJ Advisors Group Limited vizează pregătirea și asistență în derularea ofertei publice inițiale a Hidroelectrica. Contractul a fost atribuit în urma derulării unei proceduri de achiziție publică la care au participat trei operatori economici, oferta câștigătoare fiind în valoare de 950.000 euro, față de 1.752.500 euro buget estimat.

Senatul SUA a adoptat un proiect de lege care ar putea interzice multor companii chineze să se listeze la bursele americane

de DP HotNews.ro
Senatul Statelor Unite a adoptat miercuri un proiect de lege care ar putea interzice multor companii chineze să își listeze acțiunile la bursele americane sau să atragă fonduri de la investitori americani, dacă nu respectă standardele autorităților de reglementare și de audit ale Washingtonului, transmite Reuters, potrivit news.ro. Proiectul, promovat de senatorul republican de Louisiana John Kennedy, cere companiilor să dovedească că ”nu sunt deținute sau controlate de un guvern străin”. Acțiunile listate la New York ale grupului chinez de comerț electronic Alibaba au scăzut cu peste 2% în urma informației.
Comisia Europeana
Foto: Hotnews

Reforma administrației publice stagnează. Secretariatul General al Guvernului nu a fost consolidat (raport CE)

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Reforma administrației publice din România stagnează, se arată în recomandările anuale, denumite Semestrul European, publicate miercuri de Comisia Europeană. Potrivit documentului, nu s-a instituit un cadru eficient pentru planificarea strategică și bugetară, ceea ce se reflectă negativ asupra viziunii strategice de dezvoltare pe termen lung a țării, asupra stabilirii priorităților de acțiune și asupra coordonării politicilor la nivel central și local.
Comisia Europeană
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Creșterea pensiilor cu 40% din septembrie, un risc asupra sustenabilității finanțelor publice (raport CE)

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice din România era deja în risc înainte de apariția COVID-19, ca urmare a deficitelor mari și a creșterii semnificative prognozate a costurilor de îmbătrânire, în special a pensiilor, se arată în recomandările anuale către cele 27 de state membre, denumite Semestrul European, publicate miercuri de Comisia Europeană.
Tevi gaze
Foto: OMV Petrom

Procentul obligatoriu de metan din compoziția gazelor naturale a fost modificat, pentru ca acestea să poată fi importate

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a modificat miercuri regulamentul de măsurare a cantităților de gaze naturale tranzacționate în România. Pentru încurajarea comercializării și transportării eficace a gazelor la nivelul tuturor sistemelor de transport din cadrul Uniunii Europene este necesară armonizarea domeniilor tehnice și operaționale care ar putea crea bariere în calea circulației libere. Una dintre problemele identificate se referă la calitatea gazelor.
Happeo
Foto: Facebook - Happeo

Finanțare de 12 milioane $: Un startup care dezvoltă servicii pentru munca de la distanță deschide birou în Cluj

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | IT
Startup-ul Happeo, care oferă servicii de colaborare în cadrul afacerilor (social intranet platform), a obținut investiții de 12 milioane de dolari (serie A). Această nouă rundă de finanțare va permite startup-ului să-și accelereze dezvoltarea produsului și să-și dezvolte echipele din Olanda, Finlanda, România și Statele Unite. De asemenea, reprezentanții companiei au anunțat că vor deschide un birou la Cluj.
Reduceri la firme
Foto: Pixabay

Nou termen-limită de obținere a certificatelor de situație de urgență: 15 iunie 2020

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Companii
Termenul până la care Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri poate elibera certificate de situații de urgență, la cerere, acestora, se prelungește până la data de 15 iunie 2020, potrivit unui nou ordin al ministrului economiei. De asemenea, vor fi eliberate luând în calcul ca referință și luna mai.
Contract
Foto: Pexels

3 din 4 firme care au aplicat pentru IMM Invest sunt solvabile și de încredere ― Studiu

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Aproape trei din patru firme care au depus cereri de obținere credite în cadrul programului IMM Invest România au o situație financiară stabilă și un risc de a intra în insolvență de la mediu spre scăzut, este concluzia unui studiu realizat de Termene.ro.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

ANAF în starea de alertă: vizitatorii vor primi măști, la intrare vor fi covoare dezinfectante, iar ghișeele/casieriile vor fi protejate cu plãci de plexiglas

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Agenția Naționalã de Administare Fiscalã recomandã contribuabililor, și în perioada decretãrii stãrii de alertã, interacțiunea la distanțã cu unitãțile fiscale, pentru a nu fi zãdãrnicit efortul întregii societãți de limitare a rãspândirii infectãrii cu noul Coronavirus, conform unui comunicat al instituției. În acest sens, Fiscul a luat anumite măsuri.
Nagy Karoly, Promelek
Foto: Hotnews

Antreprenor optimist: Nevoile de consum nu se vor schimba. Infrastructura nu dispare. Cererea si oferta vor guverna și de aici încolo, iar capitalul se va comporta la fel ca până acum

de DP HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Restricțiile de circulație și statul în case a dus la contracția afacerilor firmelor de bricolaj, furnizorii de produse din acest segment resimțind puternic efectul pandemiei. ”Noi am început foarte bine acest an. Crescusem cu 30%, dar din 23 martie, data de la care am inceput sa fim afectati, lucrurile au incetinit. Ultima saptamana din martie ne-a anulat toata cresterea din luna respectivă. În aprilie am avut apoi o scadere de 25% fata de aprilie 2019 și de 40% față de ceea ce ne planificasem”, povestește antreprenorul clujean Nagy Karoly care deține firma Promelek, într-o întâlnire online #deladistanță cu HotNews.ro.
Avizare prin email
Foto: Pixabay

Munca în Comisiile CES: online e via e-mail, iar observațiile nu se iau în discuție. Membru într-o Comisie: Avizul favorabil e cel mai simplu. Nu trebuie să explici, ai luat bănuțul și ai scăpat de treabă

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
La Consiliul Economic și Social (CES) se muncește și pe perioada stării de alertă la fel ca în cea de urgență. Adică doar prin e-mail. Problema este că în timpul dezbaterilor mai ieșeau unele observații pe marginea proiectelor, adică ce fel trebuie completat actul normativ pentru a fi mai bun. Din discuția cu unul dintre membrii unei comisii, înțelegem că nu prea mai există așa ceva.
Avion
Foto: Pexels

9 milioane de clienți ai unei companii aeriene cu zboruri și în România, victimele unui atac cibernetic

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | IT
Compania aeriană EasyJet a recunoscut că un „atac cibernetic extrem de sofisticat” a afectat aproximativ nouă milioane de clienți, ale căror date, inclusiv cele ale cardurilor de credit, au fost accesate de hackeri, conform BBC.
Angajat Digi
Foto: Digi Communications

Revenirea la lucru după 18 mai: 25% din cei 13.000 de angajați DIGI își reiau activitatea la birouri cu program ajustat, păstrarea distanței și a măștilor de protecție

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Telecom
25% din cei peste 13.000 de angajați ai DIGI/RCS&RDS din România, care au lucrat până acum la domiciliu, își vor relua treptat activitatea la birouri începând din 18 mai cu un program de muncă ajustat, au transmis reprezentanții grupului la solicitarea HotNews.ro. 'Revenirea se va realiza în etape și cu respectarea unor procente de prezență a efectivelor la posturile de lucru - nu mai mult de 25% din echipe prezente, în perioada 18-31 mai, urmând să stabilim modalitatea de revenire, în luna iunie, în funcție de deciziile autorităților după primele săptămâni de relaxare', spune compania. Vezi în articol măsurile de protecție luate de DIGI.
Renault Clio
Foto: Renault

Renault vrea să renunțe la 400 de oameni de la uzina din Slovenia, din cauza scăderii cererii

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Auto
Renault intenționează să reducă efectivele uzinei din Novo Mesto (Slovenia), după ce vânzările modelului Clio au fost afectate de uriașa criză sanitară. Planul ar fi o reducere cu peste 10% a numărului de angajați la uzina care produce anual peste 200.000 de mașini.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Repornirea economiilor și „costurile de tranzacție”

de Daniel Daianu Consiliul Fiscal
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Pandemia a impus închiderea parțială a economiilor, cu un „efect lacăt” ce înseamnă un declin al activității fără precedent după al Doilea Război Mondial. Numai în țări est europene, după colapsul sistemului comunist, a avut loc o reducere atât de drastică și subită a activității economice, în 1990 – „recesiunea transformațională” cum a numit-o Janos Kornai, mai lovite fiind țările (între care și România) ce au practicat forme foarte rigide ale sistemului până la finele deceniului nouă.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

ANAF a publicat proiectul noii declarații unice care permite acordarea de bonificații celor care își achită obligațiile fiscale anuale

de DP HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
ANAF va modifica formularul Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru a permite acordarea de bonificații celor care achită obligațiile fiscale anuale pentru anul 2019. Proiectul de modificare a fost publicat miercuri dimineață și menține cota de 5% bonificație pentru depunerea declarației unice prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până la 30 iunie.
Telefonie fixa
Foto: ANCOM

Prețurile la telefonia fixă, sector dominat de Telekom, ar putea scădea: Autoritățile propun reducerea cu 30% a tarifelor de terminare a apelurilor

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Telecom
Telekom, RCS & RDS, Orange sau Vodafone ar trebui să aplice de la 1 august 2020 un tarif de până la 0,097 eurocenți pe minut pentru terminarea unui apel în propriile rețele de telefonie fixă, în scădere cu aproximativ 30% față de tariful aplicat în prezent și care a fost calculat în anul 2014, a propus marți Arbitrul telecom (ANCOM). Tariful de terminare este costul pe care-l are orice furnizor de telefonie cu terminarea apelurilor propriilor abonați în alte rețele de telefonie și se regăsește în prețul final al abonamentelor plătite de consumatori. În funcție de numărul de abonați, lider pe piața de telefonie fixă este Telekom (fostul Romtelecom) cu o cotă de piață de 40%.
Dezbaterile din CES nu mai exista
Foto: Pixabay

Dezbaterile Consiliului Economic și Social sunt “virusate”: nu mai există. Motivele... depinde pe cine întrebi

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
“Ședințele” plenului Consiliului Economic și Social (CES), la fel ca cele ale comisiilor de specialitate, s-au desfășurat pe perioada stării de urgență prin intermediul unui formular transmis prin email. Dezbaterile s-au virusat: adică nu mai există. Situația s-a prelungit acum cu încă o lună. Înainte erau dezbateri și propuneri în urma cărora mai ieșeau idei de modificare a unor proiecte ale parlamentarilor sau Guvernului. Acum toate astea au dispărut. Nu se organizează dezbateri prin intermediul platformelor Zoom, Webex etc. pentru că altfel membrii nu și-ar mai lua banii, deși se poate păstra în paralel și sistemul prin mail pentru vot. HotNews.ro a discutat cu două dintre părțile importante din CES, respectiv sindicate și patronate. Silvia Vlăsceanu, membru al Plenului CES, spune că partea patronală a cerut dezbateri online. Problema ar fi, înțelegem de la Iacob Baciu, președintele CES, că unii membri vorbesc prea mult, iar o dezbatere nu prea își are rostul, iar o astfel de propunere nu a întrunit numărul de voturi.
Pandemia scade numarul de nasteri
Foto: Pixabay

Comportamentul cuplurilor, schimbat de coronavirus. Cinci motive pentru care pandemia va scădea numărul de nașteri: De la violența domestică, la distanțare socială (Studiu)

de F.B. HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Teama și nesiguranța pot avea efecte asupra fertilității în perioada următoare, conform unui studiu realizat de Institutul Național de Cercetare a Calității Vieții (ICCV). Cuplurile își pot schimba comportamentul, iar decizia poate fi de amânare a conceperii unui copil.
Conferinta IFA berlin
Foto: IFA

Așa ar putea arăta târgurile de tehnologie în viitor. IFA Berlin se va organiza și în acest an, dar în condiții cu totul speciale

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | IT
Cel mai important târg de tehnologie al toamnei în Europa, IFA Berlin, va fi organizat și anul acesta, dar va fi mult mai scurt și mai exclusivist, cu mult mai puțini participanți. Târgul va fi de numai 3 zile, în loc de 6, și vor fi două scene mari unde vor fi ținute și discursuri. Târgul nu va mai fi însă deschis pentru publicul larg și vor fi de peste zece ori mai puțini participanți. Organizatorii spun că este vorba de un concept nou, adaptat pentru vremurile în care trebuie să trăim cu acest virus.
Insolventa si starea de alerta
Foto: Pixabay

​Insolvența și starea de alertă: fără riscul atragerii răspunderii pentru neintroducerea cererii. Ce țări au adoptat prevederi asemănătoare

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Debitorii aflați în dificultate financiară, după încetarea stării de urgență, pot beneficia de o perioadă scurtă în care să își evalueze situația financiară și perspectivele de redresare, potrivit unei prevederi din Ordonanța de Urgență 70/2020. În această perioadă, ei nu vor fi supuși riscului de atragere a răspunderii pentru neintroducerea cererii de deschidere a insolvenței. Cu alte cuvinte, nu este supus obligației de a cere deschiderea insolvenței, în cazul în care poate accesa alte mecanisme, extrajudiciare, contractuale, de redresare a afacerii sale viabile.
angajati
Foto: PxHere

Cum s-a adaptat recrutarea în IT la condițiile pandemiei de COVID-19

de RA HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | IT
După mai bine de o lună și jumătate, de când autoritățile au recomandat izolarea și distanțarea socială, pe fondul pandemiei de COVID-19, companiile din țara noastră și din întreaga lume se adaptează și se reinterpretează, astfel încât să poată supraviețui acestei perioade și, de ce nu, să fie chiar mai puternice pentru atunci când situația va reveni la normal, arată analiza unei firme românești de IT.
Mugur Isarescu
Foto: Hotnews

Isărescu anunță efectele măsurilor BNR asupra cursului de schimb și Finanțelor Publice

de F.B. HotNews.ro
​După depășirea, la finele lunii martie 2020, a vârfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piața financiară internă, obiectivul imediat al BNR a fost păstrarea stabilității recâștigate și asigurarea lichidității necesare finanțării în bune condiții a sectorului public, firmelor și populației, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
bursa
Foto: Pixabay

Nasdaq va înăspri reglementările, pentru a restricționa listările firmelor din China

de RA HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Burse
Operatorul bursier Nasdaq Inc urmează să anunțe noi restricții la Ofertele Publice Inițiale (IPO), o decizie în urma căreia va fi mai dificil pentru unele companii chineze să debuteze pe bursa americană, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Incarcare masini electrice
Foto: OpenLV

Vânzările de automobile electrice scad în acest an, dar mai puțin față de celelalte vehicule

de RA HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Auto
Înmatriculările globale de automobile electrice urmează să înregistreze un declin de 18% în acest an, însă este vorba de o contracție mai mică față de cea înregistrată de automobilele echipate cu motoare cu combustie internă, au anunțat marți analiștii de la BloombergNEF (BNEF), transmite Reuters.
tiktok
Foto: Hotnews

Aplicația chineză TikTok își ia șef de la Disney

de RA HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | IT
Rețeaua de socializare TikTok, pe care se postează clipuri foarte scurte, a anunțat că îl numește director executiv (CEO) pe Kevin Mayer, fost director de streaming al Disney.
Aeroport
Foto: pixabay.com

Prețurile călătoriilor aeriene se dublează: 2.200 de dolari la clasa economic între SUA și Europa

de RA HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Companii
Companiile aeriene sunt pe cale să se întoarcă pe cerul Europei în această vară, dar pețurile par să se fi dublat, în condițiile în care un drum la clasa economic în iunie cu Delta Airlines costă 2.126 dolari, iar un bilet la clasa I între Atlanta și Paris costă 7.085 dolari, relatează forbes.com.
startup Gumzz
Foto: Hotnews

O nouă investiție de 100.000 de euro pentru startup-ul românesc Gumzzz - motor de căutare pentru industria de stomatologie

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | IT
Motorul de căutare pentru industria globală de stomatologie dezvoltat de startup-ul clujean Gumzzz a atras, la mai puțin de două luni de când poate fi accesat online, încă o investiție de 100.000 de euro din partea unui antreprenor din domeniul medical.
Ioana Marian
Foto: Hotnews

Secretarul general al patronatului de profil: Suntem pregătiți să deschidem stațiunile balneare. Ele nu sunt riscante epidemiologic, dar ar trebui să își schimbe abordarea

de Dan Popa HotNews.ro
”Noi suntem pregătiți să deschidem stațiunile balneare. Ele nu sunt riscante din punct de vedere epidemiologic. Decizia de a le reporni însă nu e la noi”, a explicat luni într-o discuție online #deladistanță Ioana Marian, secretarul general al OPTBR - Organizația Patronală a Turismului Balnear și Spa din România. Potrivit d-nei Marian, discuții similare se poartă și la nivelul European Spa Association, se fac presiuni la Comisia Europeană pentru a deschide cât mai repede, deoarece aici ne putem întări și vindeca foarte repede. Turismul balnear românesc încearcă acum să se repoziționeze și să atragă și clienți din segmentul mai tânăr de populație.
Florin Luca
Foto: Hotnews

Fostul economist șef al CEC Bank devine CEO al GAC Innovation East Europe.

de DP HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Florin Luca, fostul economist șef al CEC Bank a fost numit începând de luni 18 mai, CEO al GAC Innovation East Europe. Având sediul social în Franța, Grupul GAC este specializat în servicii de consultanță referitoare la performanță și inovație, ocupându-se de managementul proceselor și al ingineriei financiare destinate Cercetării și Dezvoltării. Grupul GAC are peste 2.000 de clienți în întreaga lume, pe trei continente: Europa, America și Asia.Florin Luca este absolvent al Academiei Militare de la Saint-Cyr (Franța), domeniul Finanțe Publice și are peste 20 de experiență managerială internațională.
Scoala europeana
Foto: Hotnews

The Guardian: Redeschiderea școlilor nu a dus la o creștere a cazurilor de Covid-19, au fost informați miniștrii UE

de DP HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Reînceperea școlilor în 22 de țări europene nu a dus la vreo creștere semnificativă a infecțiilor de coronavirus în rândul copiilor, părinților sau personalului, s-a spus la o videoconferință a miniștrilor Educației din toată Uniunea Europeană, scrie publicația The Guardian, citată de Rador. Acum când în Regatul Unit sunt discuții privind eventualele riscuri implicate de o întoarcere a copiilor în clase, unele state membre planifică cursuri de vară pentru a-i ajuta pe elevii aflați în situații dezavantajate. Din cele 22 de țări în care școlile și-au reluat cursurile în etape, în ultima lună, 17 au permis întoarcerea copiilor doar în grădinițe, școli primare și anii finali ai ciclului gimnazial, într-o încercare de ridicare a restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus.
Șofer Uber
Foto: Uber

Uber va renunța la alți 3.000 de angajați, la nici două săptămâni după ce anunțase 3.700 de disponibilizări

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Economie | IT
Din cauza scăderii drastice a numărului de curse făcute cu Uber, compania a anunțat că va reduce numărul de angajați cu 3.000, la două săptămâni de când a anunțat că va renunța la încă 3.700. Într-un e-mail către angajați, citat de Wall Street Journal și CNBC, șeful companiei a anunțat că vor fi închise 45 de birouri și ar putea urma noi tăieri în business. România nu figura pe lista dată publicității.
Euro
Foto: pxfuel.com

Fond de 60 milioane euro pentru soluții la criza COVID-19 de la Institutul European de Inovare și Tehnologie

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) pune la dispoziție o finanțare suplimentară în valoare de 60 milioane de euro pentru a ajuta startup-urile și IMM-urile să genereze soluții de mare impact care să abordeze provocările fără precedent cauzate de criza COVID-19.
Lucru de acasa
Foto: Shutterstock

Ce le lipsește angajaților care lucrează de acasă – studiu

de RA HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Economie | Companii
Cei mai mulți dintre cei care lucrează de acasă spun că le lipsește socializarea și discuțiile cu colegii și delimitarea clară între activitatea de birou și timpul liber potrivit unui studiu. Iată un top al lucrurilor care le lipsesc cel mai mult angajaților în munca de acasă.
Datorii
Foto: Pixabay

Băncile au primit 317.000 de solicitări de suspendare a ratelor. 83% au fost soluționate

de RA HotNews.ro
Băncile au soluționat peste 83% din cele aproximativ 317.000 de solicitări depuse de clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit, adică aproximativ 265.000 de solicitări, informează Asociația Română a Băncilor.
aplicatie curieri
Foto: Hotnews

INFOGRAFIC Curierii ar putea ajunge la încasări de 6 miliarde lei în acest an. Topul companiilor din domeniu

de RA HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Economie | Companii
Cifra de afaceri a pieței serviciilor de poștă și curierat din România a fost de circa 5,2 miliarde de lei în 2019, pentru ca, în anul curent, ritmul de creștere să se dubleze cel puțin, iar cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de poștă și curierat să atingă pragul de 6 miliarde de lei, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de Coronavirus, potrivit estimărilor unei firme de consultanță.
O prevedere pentru banci
Foto: Pixabay

O prevedere pentru bănci: cheltuieli deductibile. ANAF va trebui să fie vigilentă

de Florin Barbuta HotNews.ro
Ordonanța de Urgență 70, publicată în Monitorul oficial săptămâna trecută, are o prevedere care se aplică băncilor, dar actorul cheie pentru eventuale „abuzuri” ar trebui să fie ANAF. Pentru asta, instituția trebuie să aibă experți pe zona de prețuri de transfer pentru a verifica. Practic, prin prevederea respectivă, o bancă poate vinde către o terță parte un portofoliu de titluri de stat, doar că acum costul este deductibil.
Scaune marcate pe peron
Foto: Hotnews

Care sunt regulile călătoriei cu trenul - Măști, stickere, distanțare, acces limitat la peroane

de Vlad Barza HotNews.ro
Purtarea măștii va fi obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor și pe toată durata călătoriei iar șeful de tren/conductorul are obligația doar să vizualizeze biletul de călători, fără să-l atingă, potrivit regulilor în domeniul transportului feroviar stabilite printr-un ordin comun al miniștrilor Transporturilor și Sănătății. Pe peron se va permite doar accesul celor care au bilet. Pentru stațiile cu mai multe peroane comune se va evita alocarea acestora pentru două trenuri (indiferent că pleacă sau sosesc în gara) în același interval de timp, pentru a evita aglomerarea, relatează Agerpres.
Accident auto
Foto: AGERPRES
Licitație de 12,4 milioane de lei

STB caută asigurări pentru parcul auto, călători și bagajele acestora: Ce sume se plătesc în caz de accidente și când nu se acordă despăgubiri

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Economie | Asigurari
Societatea de Transport București (STB) vrea să cumpere asigurări RCA și CASCO pentru vehiculele sale, precum și servicii de asigurare a călătorilor și bagajelor acestora, contract cu o valoare estimată la peste 12,4 milioane de lei (fără TVA), potrivit unei licitații deschise lansate sâmbătă în Sistemul electronic de achiziții publice. În caz de accidente pentru fiecare persoană afectată, polița va asigura plata a 4.000 de lei pentru invaliditate permanentă, 2.000 de lei în caz de deces, 150 lei/zi cheltuieli medicale pe o perioadă de maxim 45 zile și acordarea a 100 de lei pentru bagaje. Vezi în articol situațiile în care nu se vor acorda despăgubiri.
Sistem de taxare la Metrou
Foto: Metrorex

Licitație de peste 3,1 milioane de lei: Metrorex caută bancă pentru a introduce plata călătoriilor direct de la turnicheți cu card bancar contactless

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Economie | Companii
Metrorex vrea să cumpere servicii bancare pentru plata direct de la turnicheți cu card bancar contactless, prin POS la casierii și automate de vanzare cartele și plată on-line a titlurilor de călătorie încarcate pe cardurile contactless, potrivit unei licitații lansate sâmbătă în Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). Metrorex vrea să încheie în acest sens un acord cadru pe 4 ani cu o bancă, valoarea estimată a conractului depășind 3,1 milioane de lei (fără TVA).
Violeta Alexandru
Foto: Facebook

Ghidul pentru revenirea la muncă pentru angajați și angajatori, publicat de Ministerul Muncii. Ce are de făcut fiecare dintre părți

de DP HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Duminică, Ministerul Muncii a publicat un Ghid pentru revenirea la muncă în condiții de siguranță pentru angajați și angajatori, în care se specifică ce măsuri trebuie să ia angajatorii dar și angajații pentru evitarea răspândirii coronavirusului. ”După o perioadă restrictivă, generată de pandemia de COVID - 19, care a avut un impact puternic în viețile tuturor, România se întoarce la muncă. Acest ghid vine în sprijinul angajaților și al angajatorilor din sectorul public și din sectorul privat, încercând să aducă soluții și recomandări pentru desfășurarea activității de muncă în condiții de siguranță dar și măsuri aplicabile în diverse situații potențiale cu care aceștia se pot confrunta la locul de muncă”, se arată în Ghidul realizat de Ministerul Muncii.
In uzina Ford Craiova
Foto: Ford

Angajații Ford de la Craiova revin la muncă în două schimburi

de RA HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Ford România, cel de-al doilea constructor auto de pe piața locală, reia de luni producția de automobile la Craiova în două schimburi, potrivit Mediafax.
Internet fix, mobil si telefonie
Foto: HotNews.ro

Trei sferturi dintre conexiunile de internet fix din România permit viteze mari de peste 100 Mbps: RCS&RDS este lider cu o cotă de piață de 53%, urmat de Telekom cu 21%

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Economie | Telecom
„O veste bună din sectorul telecom: la finalul anului 2019, trei sferturi dintre cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din România permiteau viteze foarte mari, de peste 100 Mbps. Acest lucru s-a văzut, de altfel, și pe parcursul stării de urgență care tocmai s-a încheiat, când rețelele de internet fix din România, bazate în principal pe fibră optică, au susținut cu succes cererea excepțională de trafic", a declarat duminică Sorin Grindeanu, președintele ANCOM cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor. Pe internet fix lider este RCS&RDS, cu o cotă de piață de 53%, în timp ce pe internet mobil conduce Orange cu o cotă de piață de 39%.
fabrica de mobila
Foto: pxfuel.com

O firmă de fabricare a mobilei din Prahova, amendată cu 200.000 lei, după ce angajații aflați în șomaj tehnic, în acte, erau la muncă

de RA HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Actualitate | Esențial
O fabrică de mobilă din Prahova a fost amendată cu suma de 200.000 lei, după ce zeci de angajați care aveau contractele de muncă suspendate și în acte erau în șomaj tehnic au fost găsiți la muncă.
Trenuri din Lituania
Foto: Lietuvos geležinkeliai
Articol susținut de grupul Grampet

Cum ar vrea trei mici țări să se conecteze cu rețeaua feroviară din UE - Un drum neașteptat de lung

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Economie | Industrie Feroviara
Cele trei state baltice - Lituania, Letonia și Estonia - sunt membre ale UE din 2004, dar din punct de vedere al trenurilor, integrarea nu s-a produs. Cele trei țări au puține linii de cale ferată, ecartamentul este cel rusesc și, la capitolul transport în comun, autobuzul s-a dezvoltat mult în ultimele două decenii. Dar în 2026, după un proiect de 6 miliarde euro, ar trebui să fie gata linia ferată de aproape 900 km care să lege aceste trei țări de restul statelor UE. Cum de stau țările baltice atât de rău și cât de complicat este drumul spre Rail Baltica puteți citi în articol.
Aglomeratie mare la Vama Nadlac
Foto: Captura YouTube
Actualizat

VIDEO Haosul de la Vama Nădlac continuă și după ce au fost deschise alte 10 ghișee

de DP HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Actualitate | Esențial
Blocajul la Vama Nădlac continuă chiar și după ce au fost deschise 10 noi ghișee de verificare. Marin Bondar, șef al Inspectoratului Teritorial Oradea, a spus că nu se aștepta la un val așa mare de oameni, iar DSP Arad acuză că nu se respectă distanțarea socială, scrie Mediafax. Blocajul la Vama Nădlac continuă, a doua zi consecitiv, chiar și după ce duminică la prânz au fost deschise alte 10 ghișee de verificare, în aer liber. În total, sunt 11 puncte de verificare, însă sute de oameni tot sunt blocați. / UPDATE 22.00 La Nădlac nu mai sunt pietoni care așteaptă să treacă granița, Poliția de Frontieră
Coada la frizerie
Foto: Hotnews

Oficial: Regulile ce trebuie respectate de saloanele de înfrumusețare. Clientul să vină pe bază de programare. Temperatura sa nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius

de F.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Un ordin comun al ministrului Economiei și al Sănătății stabilește regulile pe către trebuie să le îndeplinească saloanele de înfrumusețare. Acesta a fost publicat în Monitorul oficial. Regulile se aplică spațiilor destinate pentru frizerie, coafură, manichiură, pedichiură și cosmetică. Accesul la aceste servicii se realizează cu programare prealabilă, astfel încât să nu existe persoane în așteptare interiorul incintei, asigurându-se o suprafață minimă de 4 metri pătrați pentru fiecare client și o distanță minimă de 2 metri între oricare 2 persoane apropiate, precum și soluții de dezinfectare a mâinilor.
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

Consumul pe datorie, între accelerație și frână

de Calu Monica Asociatia Consumers United
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Actualitate | Opinii
De câțiva ani, în presă apăreau știri de genul: ”Omenirea și-a consumat resursele naturale pentru anul în curs și trăiește pe credit”, „Ne-ar trebui în prezent echivalentul a 1,7 Terre pentru a ne acoperi nevoile” sau „Omenirea va trăi pe datorie, de la 1 august. A consumat toate resursele Terrei pe un an.” Părea că nimic nu ne mai putea opri din viteza cu care „ne împrumutam” din rezervele destinate viitorului, pentru a trăi astăzi. Desigur, era vorba despre epuizarea resurselor naturale, despre amprenta de carbon, despre încălzirea globală, poluare și exploatarea nesustenabilă a mediului. Modelul de trai cât mai îmbelșugat, dar pe credit, de câteva decenii bune al multor cetățeni fusese translatat la nivel planetar. Și, iată că frâna de mână a fost trasă brusc, iar acum avem o fereastră timp în care să ne punem bugetele în ordine. Vom începe să examinăm problema de la scara individului consumator pe datorie….
Concediu
Foto: MorgueFile.com

Ce faci cu concediul din vara asta: renunți la el, ți-l faci în România sau preferi străinătatea? Trei povești din vremea Covid-19

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Radu C. este ferm hotărât să nu rateze nici anul acesta concediul pe insulele grecești. ”O vreme am crezut că gata, s-a zis cu vacanța anul acesta. Strânsesem 1000 de euro pentru 10 zile plus banii de drum și cazare și mă gândeam ce-o să fac cu ei dacă toate vor fi închise. Acum, că am văzut că încet-încet se redeschid, nici nu mă gândesc să stau acasă! Nu mi-e teamă de coronavirus, o să iau cu mine dezinfectant și pulverizez cu el toată camera de hotel plus șezlongul de pe malul mării”, spune el. Alți români sunt însă mult mai prudenți. Mihai S. spune că anul ăsta va sta ”cuminte, acasă” și abia la anul se gândește să își ia o vacanță, în timp ce Ioana spune că va închiria un apartament, nu o cameră de hotel.
Violeta Alexandru
Foto: Facebook

Bilanțul măsurilor luate de Ministerul Muncii în perioada stării de urgență: plăți de peste 1,78 miliarde lei pentru aproape 1,3 milioane de beneficiari

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Măsurile luate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în perioada stării de urgență au însumat plăți de 1,78 miliarde de lei, vizând 1.295.873 beneficiari - fie indemnizații de șomaj tehnic fie indemnizații de creștere copil ori a indemnizațiilor de încadrare în grad de handicap, potrivit unui anunț făcut de oficialii guvernamentali. Cele mai multe fonduri alocate prin MMPS pe perioada stării de urgență au fost plătite prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANFOM), instituție care a asigurat acordarea indemnizațiilor pentru șomaj tehnic.
Iulian Cîrciumaru
Foto: LinkedIn

Iulian Cîrciumaru, antreprenor: Când finanțăm un start-up, suntem atenți la 3 lucruri: la ideea afacerii, la planul de afaceri și la echipa din spate. Jumătate dintre ideile de afaceri nu adresează nicio nevoie reală

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”În primul rând, filosofia noastră este de a nu ne uita la startupuri cu ambiții de scalare internațională, când vine vorba de finanțare. Ne uităm la companii cu ai căror fondatori simțim că putem lucra, dar fără a lua rolul unor executivi în firmele pe care le finanțăm. Atunci când avem pe radar un start-up, ne uităm la 3 lucruri: În primul rând la ideea antreprenorului. Și încercăm să vedem dacă acea idee a lui adreseaza în mod real o problema concreta sau o nevoie. Mi se intamplă ca la 5 din 10 idei pe care le văd să-mi fie foarte greu să identific acea nevoie concretă pe care startapul o adresează”, spune într-o discuție cu HotNews.ro Iulian Cîrciumaru, managing partner al V7 Capital, un fond de tip venture capital prin care finanțează start-up-uri românești.
Raed Arafat
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Arafat: Dacă nu ne vaccinăm împotriva gripei sezoniere, vom avea două boli care amândouă ucid

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că va fi nevoie de o campanie amplă privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere, el avertizând că vor circula două virusuri, care provoacă două boli, ambele mortale, potrivit news.ro. Prezent sâmbătă în vama Albița, unde i-a întâmpinat pe medicii și asistenții întorși dintr-o misiune umanitară în Republica Moldova, Raed Arafat a transmis un avertisment celor care se arată împotriva vaccinării.
Florin Citu
Foto: Hotnews

Florin Cîțu: Nu va fi austeritate în sectorul bugetar / Este redusă probabilitatea unei recesiuni tehnice / Nu va fi nicio discuție despre tăieri de salarii și pensii

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Sectorul bugetar nu va avea de suferit, așa s-a întâmplat 2010, și nu se va ajunge la tăieri de salarii sau pensii, a afirmat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, la Digi 24. Acesta a repetat că discuțiile despre tăieri de salarii sau pensii "trebuie scoase din spațiul public". Ministrul a mai spus că în condițiile creșterii economice pe primul trimestru, este redusă foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice în România în 2020.
Virgil Popescu
Foto: StartupCafe.ro

Start-Up Nation 2020: S-a anunțat când ar putea să înceapă programele naționale de fonduri pentru IMM

de CZ HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Ministrul Economiei spune că nu a renunțat la deschiderea programului Start-Up Nation în anul 2020, Virgil Popescu avansând o dată probabilă când va începe derularea principalelor programe de finanțare pentru IMM cu fonduri nerambursabile de la bugetul de stat.
Terase Centrul Istoric 16
Foto: Hotnews

Proprietarii de terase mai au de așteptat. De ce nu vor putea deschide săptămâna viitoare

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Cei care dețin terase sau sunt fani ai acestora trebuie să știe că dubla reglementare a stării de alertă i-ar putea împiedica să facă bani sau să se bucure de relaxare cel puțin o săptămână începând de luni, iar singurul care ar putea lua o decizie rapidă este Guvernul, scrie Mediafax. Și asta pentru că de luni, proprietarii vor avea de ales să respecte fie legea, fie ordonanța care stabilește regulile pe timpul stării de alertă. Cu alte cuvinte, pot alege dacă să piardă sau să câștige bani.
Cele mai vandute 10 modele din tara in 4 luni
Foto: APIA

Ce mașini noi au cumpărat românii într-unul din cei mai ciudați ani de când există date despre piața auto

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Auto
Anul 2020 a demarat cu patru luni consecutive de scădere în România, după ce și în luna aprilie, se consemnează (ca de altfel, în întreaga Europă) o scădere a pieței totale comparativ cu luna similară a anului anterior, de data aceasta mai puternică, respectiv –52,6%. Unele mărci au scăzut cu 50%, altele au reușit să crească, mașinile electrice sunt pe plus, iar SUV-urile au scăzut mai puțin decât media pieței, arată datele APIA.
Niculae Badalau
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

DOCUMENT Cum a reușit un fost polițist să ocupe două funcții de director, în același timp, la aceeași instituție, cu ajutorul lui Niculae Bădălău

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Companii
Mai multe nereguli descoperite de Corpul de Control al prim-ministrului la Biroul Român de Metrologie Legală (BRML), entitate aflată în subordinea Ministerului Economiei, au ajuns acum, sub formă de dosar, pe masa procurorilor de la DNA. Unele dintre acestea au avut loc în 2019, când ministru al economiei era Niculae Bădălău, senator PSD. Acesta chiar a semnat niște ordine care au generat o situație neobișnuită: numirea aceleiași persoane pe două funcții de director, în aceeași instituție, în același timp. Un alt fost director general a fost descoperit că a emis un ordin în favoarea unei alte entități, la care acum este președinte. Altă persoană, care și acum se află la conducere, este asociată la o firmă concurentă, alături de fostul ministru Radu Berceanu.
Coronavirus Turcia
Foto: Sahan Nuhoglu/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hotelurile din Turcia se pregătesc pentru sezonul estival, prin adaptarea unităților de cazare / Turiștii vor trebui să se testeze pentru COVID-19

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Companii
Hotelurile din Antalya, o stațiune turcească de la țărmul Mării Mediterane, au început pregătirile pentru debutul sezonului estival 2020 prin adaptarea unităților de cazare la o serie de măsuri suplimentare de sănătate și igienă împotriva noului coronavirus, a anunțat vineri agenția de presă Anadolu, citată de Reuters, potrivit Agerpres.
Logo-ul Facebook
Foto: HotNews.ro

Facebook cumpără platforma GIPHY cu circa 400 milioane dolari

de RA HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | IT
Facebook a cumpărat platforma GIPHY, o bază de date unde utilizatorii pot găsi numeroase gif-uri (imagini animate), cu până la 400 milioane de dolari, potrivit BusinessInsider. De GIPHY se va ocupa echipa Instagram, a anunțat Facebook.
Intr-o fabrica TSMC
Foto: Taiwan Semiconductor Manufacturing

O investiție de 12 miliarde dolari a unei companii taiwaneze de tehnologie este prezentată de SUA ca o mare victorie în conflictul comercial cu China

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | IT
TSMC, cel mai mare producător mondial de procesoare, va investi 12 miliarde dolari pentru o fabrică în Arizona, iar anunțul este considerat de administrația Trump ca fiind o mare victorie, fiindcă va scădea dependența comercială a SUA de China. Anunțul a fost salutat și de secretarul de stat Mike Pompeo. Pe de altă parte, americanii au încercat să determine TSMC să nu mai vândă procesoare către Huawei și alte companii chineze, dar nu au reușit.
ING Bank
Foto: Wikimedia

ING: Serviciul ING Home'Bank întâmpină erori de funcționare pentru unii utilizatori

de DP HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Reprezentanții ING au transmis vineri că serviciul ING Home'Bank întâmpină erori de funcționare pentru unii utilizatori. ”Lucrăm la remedierea acestei situații și vom reveni cu vești. Celelalte servicii ING funcționează în parametrii normali. Până rezolvăm situația, puteți utiliza cardurile ING pentru a efectua plăți și tranzacții la ATM. Puteți urmări starea serviciilor noastre aici, arată mesajul băncii. Pe pagina de Facebook a băncii, anunțul era însoțit de 98 de comentarii din partea utilizatorilor.
PIB UE
Foto: Eurostat

România a avut cea mai mare creștere economică din UE/ La nivel european, s-a înregistrat cea mai severă scădere din 2009 încoace

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
România a înregistrat cea mai mare creștere a economiei dintre țările Uniunii Europene, în primul trimestru din 2020, față de aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor preliminare ale Oficiului European pentru Statistică (Eurostat). Această creștere a avut loc în condițiile în care la nivelul UE s-a înregistrat o scădere economică de 2,6%, fiind cea mai mare scădere din trimestrul trei 2009 încoace.
In uzina Ford Craiova
Foto: Ford

Ford a donat 22.000 de viziere produse la fabrica sa din Craiova. Pe 4 mai s-a reluat producția auto, dar se va atinge maximul în câteva luni

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Auto
Ford România anunță că ieri, peste 22.000 de viziere fabricate la uzina din Craiova în timpul stării de urgență, au fost donate la 40 de instituții publice locale. Ford Craiova a reluat producția de vehicule și de motoare în data de 4 mai, în mod etapizat, cu aproximativ jumătate din angajații companiei, care lucrează într-un singur schimb, asigurând în același timp distanțarea socială și implementarea protocoalelor de sănătate și siguranță la locul de muncă. Ford Craiova continuă să crească treptat volumele sale de producție în următoarele câteva luni, înainte de reluarea completă a acesteia.
Bonificatii pentru firme in trimestrele II si III
Foto: Monitorul Oficial

​Bonificatii de 10% pentru plata impozitului pe profit și microîntreprinderi în trimestrele II și III. A fost publicată în Monitorul oficial

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ordonanța de Urgență 33/2020 a fost modificată prin Lege, astfel încât firmele vor putea beneficia de bonificații de 10% pentru impozitul pe profit și microîntreprinderi în Trimestrele II și III. Legea a fost publicată în Monitorul oficial, după ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Serghei Bulgac, CEO DIGI
Foto: RCS-RDS

DIGI: Trecerea la munca de acasă a crescut nu doar traficul, ci și numărul românilor care s-au abonat la internet fix și televiziune prin cablu

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Telecom
Grupul DIGI/RCS&RDS, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a raportat vineri venituri în creștere cu 11% până la 313,2 milioane de euro în primul trimestru din acest an în piețele din România, Ungaria și Spania, dar și o creștere cu 9% a contractelor de servicii încheiate. Necesitatea de a fi conectați și trecerea masivă la munca de acasă au contribuit la utilizarea susținută de servicii fixe. "Rețelele noastre au susținut o creștere de trafic de până la 30%, pentru datele fixe, la ore de vârf, și o creștere normală a traficului de date mobile de 11%, în martie, comparativ cu februarie, în România.", a declarat Serghei Bulgac, Chief Executive Officer (CEO) al Digi Communications N.V.
Parlamentul European
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Parlamentul European: UE are nevoie de 2.000 de miliarde de euro pentru iesirea din criza provocată de COVID-19

de RA HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
În rezoluția privind revizuirea următorului buget UE și planurile de redresare economică, Parlamentul European cere un buget de redresare de 2.000 de miliarde de euro pentru a aborda impactul COVID-19. Finanțările ar urma să fie realizate în principal prin granturi.
Oficialii STS
Foto: Hotnews

Peste 42.000 de apeluri la 112 referitoare la COVID-19 pe perioada stării de urgență: Ce au semnalat românii și din ce județe s-a sunat cel mai mult

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Telecom
În cele două luni în care pe teritoriul României a fost decretată stare de urgență, la nivel național, au fost înregistrate 42.173 de apeluri la 112 referitoare la virusul COVID-19, a anunțat vineri Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Principalele motive au vizat semnalarea unor simptome asociate noului coronavirus și informații cu privire la restricțiile impuse prin ordonanțele militare.
Declaratie beneficiari reali
Foto: Hotnews

Termenul de depunere a declarației privind beneficiarul real la ONRC s-a prelungit din nou

de CZ HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Firmele din România vor putea depune și mai târziu la Registrul Comerțului declarația privind beneficiarul real, conform Legii contra spălării banilor, termenul fiind amânat din nou de Guvern prin ordonanță de urgență.
Marcaje in Gara de Nord
Foto: Oana Branzan

​FOTO Ce se schimbă în Gara de Nord - Marcaje, restricții, anunțuri

de Vlad Barza HotNews.ro
În Gara de Nord și în alte gări mai importante au fost trasate marcaje speciale pentru respectarea distanțării sociale, atât în zonele caselor de bilete, cât și pe peroane sau pe holuri. Permanent vor fi transmise mesaje audio legate de obligativitatea purtării măștii, iar agenții de pază îi vor atenționa pe cei care nu o au sau pe cei care nu respectă distanța față de alți pasageri.
Trotinete Lime
Foto: StartupCafe.ro

Trotinetele Lime se întorc pe străzile din București

de CZ HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Auto
Startup-ul de mobilitate urbană cu trotinete electrice Lime își reia, de vineri, 15 mai, activitatea în București, cu o serie de măsuri și recomandări de siguranță anti-coronavirus COVID-19 pentru utilizatori, a anunțat firma americană.
titlu pe ortodoxinfo.ro
Foto: Captura

Efectele încetării stării de urgență: Toate site-urile web blocate pentru fake news ar putea fi accesate din nou

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Telecom
Toate site-urile web blocate în perioada stării de urgență pe motive de creare de panică în rândul populației, conspirații și informații false ar putea fi accesate din nou, începând de vineri, 15 mai, a anunțat Autoritatea de reglementare în comunicații, condusă de Sorin Grindeanu. Prin intermediul a 5 decizii semnate joi, 14 mai, autoritatea transmite furnizorilor de internet că prin încetarea stării de urgență nu mai subzistă temeiul legal pentru blocarea accesului utilizatorilor la site-urile indicate de Grupul de Comunicare Strategică.
Tren Softrans
Foto: enjoyphotography.ro

Compania Softrans anunță că li se va lua călătorilor temperatura înainte de urcarea în tren

de Vlad Barza HotNews.ro
Operatorul privat Softrans a reluat vineri circulația trenurilor, dar anunță noi reguli, una dintre ele fiind că li se va lua temperatura călătorilor înainte de urcarea în tren, iar cei care au 37,5 grade nu vor putea călători. Se vor ocupa doar locurile cu numere pare, iar în picioare nu se va permite călătoria. Controlorii vor purta mască de protecție, vizetă și mănuși.
Linii de cale ferata
Foto: Hotnews

CFR a primit o ofertă pentru studiul de fezabilitate al căii ferate către viitorul aeroport de la Brașov

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR a primit o ofertă pentru studiul de fezabilitate al căii ferate Brașov - Aeroportul Internațional Ghimbav, iar pe noua linie ferată s-ar putea circula peste trei ani, scrie Bună Ziua Brașov. Se dorește legarea gării Brașov cu terminalul de la aeroportul Ghimbav, electrificarea liniei și construirea unei legături cu linia Feldioara - Bod. Lucrările la aeroportul Brașov au început de câțiva ani, dar au fost o serie de amânări, însă autoritățile locale promit că în 2021 va fi funcțional și spun că au început discuțiile cu tour-operatorii.
Cresterea PIB se atenueaza, dar nu intra pe minus
Foto: sxc.hu

Economia României s-a menținut pe plus în primul trimestru, cu un firav 0,3% creștere față de ultimele 3 luni din anul trecut. Față de primăvara trecută, creșterea de acum e de 2,4%

de DP HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Potrivit datelor semnal transmise de Institutul Național de Statistică, România nu a intrat pe minus în primul trimestru, reușind un firav 0,3% în primele 3 luni, cu toate că în martie și aprilie, mai toți indicatorii macroeconomici care redau performanța economică au fost în scădere. Față de același trimestru din anul 2019, mai arată datele INS, Produsul intern brut a înregistrat în primele 3 luni o creștere cu 2,4% pe seria brută și cu 2,7% pe seria ajustată sezonier
Amnistie fiscala, termen nou și bonificatii la Declaratia unica, facilitate pentru prime
Foto: Monitorul Oficial

Amnistia fiscală, noul termen și bonificațiile la Declarația unică, în Monitorul oficial. O facilitate fiscală pentru unele prime/stimulente / Scutire de la plata taxei pentru panourile publicitate de pe domeniul public - UPDATE

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
O ordonanță de urgență care include, printre altele, o nouă amnistie fiscală, un nou termen la Declarația unică și bonificațiile pentru cei care o depun, a fost publicată în Monitorul oficial. Pe lângă aceste lucruri, documentul mai include un nou termen pentru persoanele care vor să direcționeze sume aferente impozitului pe venit către ONG-uri și stabilirea unui regim fiscal favorabil pentru angajatorii care oferă salariaților stimulente sau prime.
Lawrence Summers
Foto: http://larrysummers.com/

Financial Times: Larry Summers: ​Covid-19 pare a fi o răspântie a istoriei

de DP HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Criza Covid-19 este al treilea șoc major suferit de sistemul global în secolul 21, după atentatele teroriste din 2001 și criza financiară din 2008. Suspectez că e de departe și cel mai semnificativ dintre ele, scrie Lawrence H. Summers (profesor și fost președinte al Universității Harvard, fost consilier economic șef al președintelui Obama, fost economist șef al Băncii Mondiale) în Financial Times, preluat de Rador. Deși evenimentele anterioare vor figura și ele în manualele de istoriei, atât 9/11 cât și falimentul Lehman Brothers se vor estompa în timp în memoria populară. Din contră, cred eu, criza coronavirusului va continua să fie considerată un eveniment crucial vreme de generații de acum înainte.
Florin Cîțu
Foto: Captura video

Ministrul Finanțelor: Peste 126.400 de persoane fizice și juridice au beneficiat deja de suspendarea rambursării ratelor

de RA HotNews.ro
Un număr de 126.493 de persoane fizice și juridice au beneficiat de suspendarea cu până la 9 luni a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu. El amintește că Guvernul a decis prelungirea perioadei de solicitare a suspendării ratelor la bănci.
Virgil Popescu
Foto: Guvern

Decizii cu semnul întrebării în domeniul energiei electrice: Statul să intervină pentru scăderea prețului de la 1 iulie, iar producătorii să nu mai fie obligați să vândă pe bursă

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 14 Mai 2020 Economie | Energie
Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de OUG care conține modificări majore ale Legii privind energia electrică și gazele naturale. Una dintre măsuri vizează intervenția statului asupra prețului la energie electrică, în ciuda faptului că reprezentanții Comisiei Europene au cerut o liberalizare cât mai rapidă, spunând că reglementarea este deosebit de dăunătoare pentru piața internă. A doua măsură vizează posibilitatea ca producătorii să poată încheia contracte bilaterale directe pentru vânzarea energiei, ocolind licitațiile de pe bursă.
Tren al CFR
Foto: Hotnews

CFR Călători începe să introducă în circulație trenurile suspendate în martie. Care sunt regulile de circulație și ce se întâmplă dacă nu găsești bilet cu loc

de Vlad Barza HotNews.ro
Odată cu ieșirea din starea de urgență, CFR Călători repune în circulație, gradual, trenurile de călători în trafic intern și internațional a căror circulație a fost suspendată/modificată pe perioada stării de urgență. Repunerea se va face în câteva etape, începând cu 16 mai și continuând în iunie. La bordul trenurilor CFR Călători, masca de protecție este obligatorie! Mănușile de unică folosință sunt recomandate. Iar la urcarea în vagoane, pasagerii vor fi îndrumați să păstreze distanța între ei. Nu se vor vinde bilete fără loc și călătorii sunt rugați să nu urce în tren dacă nu și-au putut cumpăra bilet cu loc.
Calin Ile
Foto: Hotnews

Când va fi repornit turismul în România? Varianta scurtă de răspuns: Când va exista asumarea unei decizii la nivelul autorităților. Hotelierii spun că sunt pregătiți

de DP HotNews.ro
Deși există un set de măsuri propuse de hotelieri cu privire la re-deschiderea turismului, discuțiile cu autoritățile se lovesc de lipsa acestora de a-și asuma o decizie. ”Avem un material cu recomandări pe care le facem tuturor hotelurilor, material care analizează de pildă punctele de risc dintr-o cameră - sunt circa 15 asemenea puncte de risc. Scoatem din camere pernele suplimentare, scoatem toate materialele, scoatem meniul din cameră. Există hoteluri care decid ca o cameră odată folosită să fie ținută liberă cel puțin 24 de ore. Se merge de asemenea mult pe zona de digitalizare, check-in-ul și check-out-ul să fie făcute online pentru a se reduce interacțiunea între angajat și client”, explică Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România. Dar e nevoie și de asumare din partea autorităților, mai spune Ile.
Conferinta organizata de Concordia
Foto: Facebook

Schimb de replici între Dan Șucu și Steven van Groningen pe tema dobânzilor. Șucu: Soluția pe care o vedem noi este micșorarea substanțială a dobânzii la împrumuturi/ van Groningen: Dobânzile foarte joase nu compensează pentru un nivel scăzut de încredere al consumatorului

de F.B. HotNews.ro
Soluția pe care o vedem pentru client nu este amânarea ratelor, pe care băncile am văzut că au îmbrățișat-o, ci micșorarea substanțială a dobânzii la împrumuturi, a declarat Dan Șucu, reprezentant al Federației Patronale a Rețelelor de Comerț (FPRC) și președinte Mobexpert. În replică, Steven van Groningen, președinte Concordia și CEO Raiffeisen Bank a afirmat că Dobânzile foarte joase nu compensează pentru un nivel scăzut de încredere al consumatorului.
Dragos Anastasiu
Foto: Agerpres

Modelul Kurzarbeit – un soi de muncă flexibilă, ar fi dorit de antreprenori și sindicaliști în România. Cum funcționează

de F.B. HotNews.ro
Când sunt evenimente nedorite, precum cel al pandemiei, mediul de afaceri ar putea beneficia de aplicarea modelului Kurzarbeit, o combinație între contractul de muncă pe care fiecare îl are fiecare angajat și șomaj tehnic, dar mult mai flexibil, reiese din declarațiile lui Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno – Germană.
Fonduri
Foto: Depositphotos

Fonduri europene 2020: Programul Innotech Student, din 1 iunie

de CZ HotNews.ro
Luni, 11 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Programul Innotech Student, prin care studenții vor putea obține fonduri europene cu valori maximale de câte 40.000 - 100.000 euro fiecare pentru mici afaceri, ar urma să se lanseze de la 1 iunie 2020, a declarat luni ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Liviu Sima, IT Genetics
Foto: Hotnews

Liviu Sima, antreprenor IT: O parte bună a pandemiei, dincolo de creșterea digitalizării? Oamenii și-au redirecționat atenția către captarea de noi abilități - a crescut consumul de cursuri online (live sau inregistrate)

de DP HotNews.ro
E usor să spui acum că poate nu ar fi trebuit blocată economia, dar nici unul dintre noi nu putea preconiza câți bolnavi sau câte decese am fi avut dacă nu o blocam. Acum suntem într-o situație relativ ok, spune într-o discuție #deladistanță purtată luni cu HotNews.ro Liviu Sima, fondator al IT Genetics. Antreprenorul a povestit cum i-a afectat pandemia afacerile: cele din zona HoReCa și retailul non-alimentar s-au închis, dar au și fost segmente de business care au ”explodat”. Per total, impactul Covid-19 a însemnat o cincime din businessul său, spune Sima.
Bitcoin
Foto: Pixabay

Eveniment tehnic important pentru Bitcoin, ce se produce o dată la 4 ani: Cum va evolua prețul monedei după acest moment

de RA HotNews.ro
Luni, 11 Mai 2020 Economie | IT
În urma depășirii pragului de 9.500 de dolari, cumpărătorii Bitcoin au continuat să domine și au reușit să ducă prețul peste 10.000 de dolari, pentru prima dată din februarie. Pe fondul efectelor devastatoare ale pandemiei de COVID-19 asupra economiei globale, această performanță părea greu de crezut în urmă cu doar o lună, arată o analiză a unei case de brokeraj. Așadar, atingerea pragului de 10.000 de dolari ar putea fi considerată o reușită.
combinezoane produse in Romania
Foto: Hotnews

O firmă românească ce face haine pentru copii a primit autorizație să producă halate și combinezoane medicale

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 11 Mai 2020 Economie | Companii
Un atelier de producție haine de ocazie de copii, a primit autorizația de la Ministerul Apărării Naționale prin Centrul de Cercetare Științifică pentru apărare CBRN și Ecologie, pentru producția și punerea pe piață a combinezoanelor și halatelor de protecție împotriva agenților infecțioși. La cât se ridică investiția în primele 5.000 combinezoane și 3.500 halate.
Vlad Busila, Mozaik Investments
Foto: Hotnews

Cum aleg fondurile de investiții pe cine să finanțeze în criză și ce ar trebui șă știe un antreprenor pentru a le atrage atenția ? Vlad Bușilă, managing partner Mozaik Investments vine la întâlnirea #deladistanță marți, 12 mai, ora 12

de Dan Popa HotNews.ro
Vlad Bușilă, managing partner al firmei Mozaik Investments va participa marți, 12 mai, ora 12 la o întâlnire online realizată #deladistanță la care va răspunde întrebărilor cititorilor despre cum își aleg fondurile de investiții pe cine să finanțeze pe timp de criză și ce ar trebui șă știe un antreprenor pentru a-i atrage atenția unui investitor cu bani.

• Puteți adresa întrebări legate de tema întâlnirii on-line folosind formularul de comentarii de la sfârșitul articolului.
• Vor fi acceptate doar comentariile și întrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent.
Reduceri la firme
Foto: Pixabay

Certificatele CSU vor putea fi cerute de mai multe firme

de CZ HotNews.ro
Marți, 5 Mai 2020 Economie | Companii
Va crește numărul firmelor care vor putea obține certificatele pentru situații de urgență (CSU), utile la amânarea plății ratelor bancare, de exemplu.
Showroom al Renault in UK
Foto: Renault

Aprilie a fost cea mai slabă lună din ultimii 74 de ani pentru piața auto britanică. Scăderea a fost de 97%

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 5 Mai 2020 Economie | Auto
Luna trecută a fost cea mai slabă pentru piața auto britanică din 1946 până în prezent, totalul fiind de 4.321 mașini noi, față de 161.000 în aprilie anul trecut. Totalul nu este o surpriză, dat fiind că economia aproape s-a oprit din cauza carantinei, dar numărul este uimitor de mic pentru o țară în care se vând anual peste 2 milioane de mașini noi.
Microsoft
Foto: Microsoft

Microsoft va investi un miliard de dolari în Polonia

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 5 Mai 2020 Economie | IT
Microsoft a anunțat marți că va investi un miliard de dolari în Polonia unde va deschide un centru de date pentru a furniza servicii de cloud către companii private și instituții guvernamentale. Microsoft a semnat un parteneriat cu un furnizor polonez de servicii de cloud computing, Chmura Krajowa. Polonia găzduiește birourile cele mai mari din regiune pentru principalele companii americane de tehnologie.
Cum arata un avion in timpul Covid-19
Foto: nbcnews / instagram

Companiile aeriene sunt de acord cu regula purtării măștilor, dar refuză să zboare cu scaunele goale

de RA HotNews.ro
Marți, 5 Mai 2020 Economie | Companii
Oficialii Asociației Internaționale de Transportat Aerian (IATA) care reunește majoritatea companiilor aeriene s-au arătat de acord cu o parte din măsurile discutate pentru combaterea COVID-19, precum purtarea de măști de protecție de către personal și pasageri, dar nu sunt de acord cu regula de distanțare socială în timpul curselor, mai exact cu păstrarea unui scaun liber între pasageri, scrie Reuters.
Oficialii STS
Foto: Hotnews

Cum explică STS preluarea în dezvoltare și administrare a portalului IMM Invest, o soluție care a aparținut inițial unei firme private

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 4 Mai 2020 Economie | Telecom
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat luni pentru HotNews.ro că "nu au existat condiții contractuale sau comerciale cu operatori economici", pentru preluarea în administrare, dezvoltare și găzduire web a portalului programului de creditare IMM Invest, "având în vedere că dezvoltarea s-a realizat pe o nouă platformă, diferită de cea dezvoltată inițial". Noul portal a fost dezvoltat de STS, iar securitatea cibernetică a site-ului a fost testată împreună cu SRI. Amintim că portalul inițial, care a picat chiar în ziua lansării, a fost pus la dispoziție gratuit, pe perioada stării de urgență, de firma S&T România.
Alerta CERT-RO
Foto: CERT-RO

Schimbare în conducerea CERT-RO: Dan Cîmpean a fost numit director general în locul lui Cătălin Aramă

de A.V. HotNews.ro
Luni, 4 Mai 2020 Economie | Telecom
Dan Cîmpean a fost numit în funcția de director general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban, informează Agerpres. Decizia premierului, luată săptămâna trecută, în data de 30 aprilie, a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
Centrala pe carbune
Foto: Bankwatch România

Studiu: România are nevoie de 700 de milioane de euro pentru tranziția spre o energie verde/ Cu cât este eliminat mai repede cărbunele, cu atât mai ieftin

de C.P. HotNews.ro
Luni, 4 Mai 2020 Economie | Energie
România are nevoie de 700 de milioane euro pentru tranziția justă a zonelor miniere afectate de eliminarea treptată a cărbunelui din sistemul energetic până în 2030, arată un nou studiu coordonat de rețeaua de think-tank-uri SE3T.net, la care au contribuit EPG și Bankwatch România. Investițiile pot fi obținute din Mecanismul de Tranziție Justă, din care România va putea mobiliza 757 milioane euro.
Turn 5G incendiat in Marea Britanie
Foto: AGERPRES

Efectele fake news și ale teoriilor conspirației: Turnurile de telefonie 5G au început să fie incendiate în mai multe țări din Europa

de A.V. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Telecom
Vandalii și conspiraționiștii au o nouă țintă: turnurile de telefonie 5G. Sub titlul, "În Europa, vrăjitoarele au început să fie din nou arse pe rug", publicația Politico atenționează că în mai multe țări din Europa turnurile 5G au fost incendiate, așa cum în Evul Mediu multe femei au fost arse pe rug pe motiv că ar fi vrăjitoare. Zeci de turnuri 5G au fost incendiate în Olanda, Italia, Irlanda, Belgia, Cipru și Marea Britanie. Vandalii își motivează acțiunile pe teorii absurde, precum faptul că stațiile 5G ar răspândi coronavirusul, ori că radiațiile emise ar slăbi sistemul imunitar. Susțin char că boala COVID-19 nu ar exista, ci ar fi doar un mit pentru a ascunde efectele 5G.
Adrian Oros
Foto: Facebook

Adrian Oros anunță luni măsurile privind relansarea economică în agricultură

de DP HotNews.ro
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, va susține luni de la ora 11 o conferință de presă, la sediul instituției, una dintre teme fiind măsurile de relansare economică în agricultură. De asemenea, Oros va prezenta și modificările legislative privind afișarea originii produselor românești. Conferința va fi transmisă live pe pagina de Facebook a instituției.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by