DOCUMENT
Programul IMM Invest urmează să fie modificat. Astfel, pe zona de agricultură vor fi schimbări importante, precum un grant nerambursabil de maxim 10% din valoarea creditului acordat. Practic, asta va fi suplimentar sprijinului financiar acordat în cadrul programului IMM Invest, format din acoperirea integrală a comisioanelor de risc, de administrare și a dobânzilor la creditul garantat pentru 8 luni.
Programul Tomata nu a fost un succes, a declarat Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, în cadrul dezbaterii bugetului din Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament. Potrivit acestuia, la un simplu control într-un județ a găsit 410 dosare fictive pe care s-au luat câte 3.000 euro.
Aproximativ 30.000 de porci de la Premium Porc Group vor fi sacrificaţi în ferma de la Goleşti, după confirmarea unui focar de pestă porcină africană, a informat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, potrivit Agerpres.
Carnea de porc în viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram, sub preţul de cost al producătorului român, în timp ce preţul în micile gospodării ajunge şi la 14 lei pe kilogram, mai mult decât dublu, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.
DOCUMENT
Programul IMM Invest ar putea fi modificat, fiind introdus subprogramul AGRO IMM INVEST cu scopul susținerii întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, conform unui proiect al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a apreciat, vineri seara, că închiderea completă a pieţelor ar fi o greşeală care va afecta producătorii agricoli autohtoni, el menţionând că i-a împărtăşit premierului Ludovic Orban câteva idei pe această temă, care speră că se vor regăsi în practică în scurt timp, potrivit Agerpres.
122.986 de fermieri au depus cereri în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, anunță APIA, potrivit Agerpres.
Miniştrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord, după lungi negocieri, asupra unei reforme a noii Politici Agricole Comune (PAC), destinată să ţină cont mai mult de provocările climatice şi asupra mediului înconjurător, transmite AFP, preluată de Agerpres.
România a exportat animale vii în valoare de 186,52 de milioane de euro în primul semestru din acest an, în scădere cu aproape 10% faţă de perioada similară a anului trecut, când încasările au depăşit 206,68 milioane de euro, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare furnizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la solicitarea Agerpres.
România va pune la punct o rețea națională de colectare a produselor agricole, anul viitor fiind prevăzută începerea construcției a opt depozite strategice, în fiecare regiune a țării, acestea urmând a fi legate cu depozitele și procesatorii români, a anunțat ministrul Agriculturii Adrian Oros, potrivit Mediafax.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin direcțiile județene, nu a respectat prevederile Programului național de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, ca urmare a faptului că au fost achiziționate doar cinci din opt incineratoare mobile, a constatat Corpul de Control al premierului. Incineratoarele furnizate au fost aduse cu întârziere. În plus, au existat și sincope în utilizare.
Preţurile grâului au atins cel mai ridicat nivel din ultimii peste cinci ani ca reacţie la deficitul de precipitaţii, la temerile privind insecuritatea alimentară generate de pandemie şi măsurile de carantină impuse la nivel mondial, notează Wall Street Journal, preluat de Mediafax.
Argentina a aprobat soiul de grâu modificat genetic HB4, rezistent la secetă, dezvoltat de firma de biotehnologie Bioceres SA, au anunţat miercuri guvernul de la Buenos Aires şi compania Bioceres, ceea ce face din Argentina prima ţară din lume care aprobă producţia comercială a unui soi de grâu modificat genetic, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
România a înregistrat în primul semestru din acest an un deficit de 968,2 milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când a totalizat 1,087 miliarde de euro, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), transmise la solicitarea Agerpres.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) lansează trei noi scheme de sprijin pentru fermierii și IMM-urile care au avut de suferit din cauza efectelor coronavirusului, alocarea financiară fiind de 150 de milioane de euro, transmite Mediafax.
Rusia urmează să îşi consolideze poziţia de forţă pe piaţa mondială a grâului, în condiţiile în care în acest sezon ar urma să fie responsabilă pentru o cincime din comerţul mondial, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va semnala, în următoarea perioadă, în majoritatea regiunilor agricole din ţară, iar conţinutul de apă va fi în limite scăzute şi deosebit de scăzute, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 18 - 24 septembrie 2020, transmite Agerpres.
Fermierii mai pot depune doar marţi, 15 septembrie, cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), potrivit Agerpres.
Data de 15 septembrie 2020 este ultima zi de depunere a cererilor de ajutor de minimis în sectorul apicol, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Reprezentanții Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă consideră că agricultura din România va fi afectată din cauza legii de reglementare a procesului de vânzare a motorinei, care modifică Codul Fiscal și impune obligația pentru intermediarii de carburanți să aibă depozite speciale. Legea a primit vot favorabil pe 2 septembrie în Camera Deputaților, urmând să fie trimisă la promulgare. Potrivit estimărilor, prin aplicarea acestei lei ar fi eliminate din piață 980 de firme care se ocupau de comerțul cu motorina, deoarece nu dețin depozite, avantajate fiind marile companii.