Conducerea ASF a decis miercuri sancționarea cu 65.000 de lei a societății Certasig Asigurare Reasigurare, deoarece nu ar fi calculat corect indicatorii de solvabilitate, a anunțat autoritatea de supraveghere financiară. Măsura a venit în urma unui control inopinat făcut la această societate de asigurări. ASF nu a furnizat mai multe detalii. HotNews.ro a solicitat un punct de vedere din partea Certasig și vom reveni cu detalii imediat ce le vom primi.
Doar 397 de români au ales până acum să renunțe la Pilonul II (pensii obligatorii administrate privat) pentru a-și muta viitoarele contribuții exclusiv în sistemul public de pensii (Pilonul I), în urma modificării legislative aduse prin controversata Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018) adoptate în decembrie 2018 de Guvernul Dăncilă (PSD). Cifrele publicate de ASF vizează perioada iunie-octombrie 2019. Între timp, noul Guvern (PNL) a anunțat că își va asuma răspunderea și pe modificări la OUG 114, prin care să fie anulate și prevederi la pilonul II de pensii. Vezi în articol câți participanți la Pilonul II au cerut până acum transferul viitoarelor contribuții exclusiv către Pilonul I.
Asigurătorii au avizat 88.174 de dosare de daună RCA în trimestrul doi din acest an, iar durata medie de plată a dosarelor de daună avizate pentru pagube materiale a depășit 17 zile pe dosar, arată o analiză publicată luni de ASF. Din totalul dosarelor de daună avizate, doar 51,75% (45.632 dosare) erau plătite de asigurători la data raportării, valoarea despăgubirilor depășind 228,6 milioane de lei. Un număr de 41.807 dosare de daună (47,41%), cu despăgubiri estimate la peste 153 milioane de lei, erau încă nefinalizate la data raportării. Vezi în articol cum a soluționat fiecare asigurător RCA dosarele de daună.
Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat, de la înființare și până la finele lunii septembrie 2019, plăți în valoare de 454,7 milioane lei (95,7 milioane euro) către un număr de 63.153 de participanți și moștenitori, potrivit statisticilor centralizate de APAPR (Asociația care reprezintă cei șapte administratori de pensii private). Vezi în articol care sunt situațiile în care se fac plăți în sistemul de pensii private obligatorii (Pilon II) și facultative (pilon III).
Uniqa Asigurări de Viață a fost amendată cu 40.000 de lei de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru că nu ar fi furnizat, printre altele, deținătorilor de polițe toate informațiile privind condițiile contractului de asigurare, a anunțat marți autoritatea. Alte două societăți, Gothaer Asigurări Reasigurări și Grawe România Asigurare au fost sancționate cu avertismente scrise în urma neregulilor depistate în cadrul controalelor periodice. Cele trei societăți au dreptul de a contesta sancțiunile în termen de 30 de zile de la comunicarea acestora.
ASF a afișat joi noile tarife de referință RCA, la care se vor raporta asigurătorii atunci când vor face noile prețuri pentru polițele RCA, acestea fiind în general mai mici decât cele stabilite în luna martie 2019. Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, responsabil de piața asigurărilor, spune că în cazul autoturismelor deținute de persoane fizice, tariful de referință mediu ponderat a scăzut cu 7%, singura creștere semnificativă fiind la autoturismele cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc.
Uniunea Națională Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cere Guvernului să nu modifice Legea nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), pe motiv că ar putea apărea dezechilibre grave și prețurile vor crește accentuat pentru toți deținătorii celor 8,2 milioane de vehicule din România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice.
Asigurații au făcut peste 9.400 de reclamații împotriva firmelor de asigurări în primele șase luni din acest an, în creștere cu 101,2% față de aceeași perioadă din 2018, iar dintre acestea peste 7.700 de reclamații au fost făcute de persoane diferite (în creștere cu 109,69%), arată datele publicate marți de ASF. Euroins și City Insurance, firme care dețin cele mai multe contracte RCA, au strâns peste 76% din totalul reclamațiilor unice. ASF mai spune că cele peste 7.700 de reclamații unice reprezintă 1% din totalul dosarelor de daună avizate de asigurători în perioada menționată.
Peste 7,34 milioane de români cu pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active nete în valoare de peste 11,64 miliarde de euro la data de 30 iunie 2019, un ritm anual de creștere de 25,15%, a anunțat luni Autoritatea de supraveghere financiară (ASF). Contribuția medie a participanților, cu contribuții virate la 30 iunie 2019, a fost de 182,20 lei. În aceeași lună, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 7.631 lei (1.612 euro), cu 14,39% mai mult față de sfârșitul anului 2018.
Generali România și NN Asigurări de viață vor deține și în următorii 3 ani principalele poziții de conducere în cadrul Uniunii societăților de asigurare și reasigurare din România (UNSAR), organizație din care fac parte 20 de companii de asigurări reprezentând 80% din piața de profil. Decizia a fost luată prin vot, marți, 2 octombrie, de către Adunarea generală a Uniunii.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat oficial joi că în urmă cu 2 zile a sancționat City Insurance și Euroins cu câte 50.000 de lei, confirmând informațiile pe surse publicate marți de HotNews.ro. ASF precizează că motivele sancționării celor doi asigurători sunt transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu au aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire, precum și efectuarea cu întârziere a plății despăgubirilor. Cele două societăți au dreptul de a contesta sancțiunea în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii.
Ioan Țara, profesor universitar numit în conducerea ASF în luna decembrie 2018, a trecut în declarația de avere semnată în data de 14 iunie 2016 că a încasat un venit anual de peste 145.000 de lei. "Sunt două posibilități: Fie Țara Ioan a câștigat în ultimele două săptămâni ale anului 2018 venituri în cuantum de 145.410 lei din partea ASF, fie domnul profesor universitar nu cunoaște semnificația termenilor “an fiscal încheiat”, susține o asociație de service-uri care l-a reclamat la ANI. Contactat de HotNews.ro, Ioan Țara a precizat că suma reprezintă câștigul la zi și, deși cunoaște semnificația termenului de venit anual, așa și-a completat mereu delarațiile de avere pentru a corespunde cu declarația fiscală.
Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis marți să amendeze City Insurance și Euroins cu câte 50.000 de lei pe motiv că ofertele de despăgubire ar fi fost transmise cu întârziere și automat a întârziat și plata despăgubirilor auto către păgubiți, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Cele două societăți dețin în prezent 69,7% din piața RCA din România. HotNews.ro a solicitat un punct de vedere celor două societăți și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.
Ergo Asigurări de Viață, singura societate de asigurări din România, care nu îndeplinea cerințele minime legale de solvabilitate la data de 30 iunie 2019, a precizat pentru HotNews.ro motivele pentru care s-a ajuns la această situație și a asigurat că în prezent, în colaborare cu ASF, ia toate măsurile pentru capitalizarea societății conform cerințelor legale. Vezi în articol explicațiile lui Mihai Popescu, directorul general al Ergo.
O singură firmă de asigurări din România, o societate fără activitate RCA și cu prezență redusă pe piață - nu îndeplinea la data de 30 iunie 2019 cerințele legale privind necesarul de capital de solvabilitate (SCR), precum și cerințele minime de capital (MCR), se arată în raportul privind piața asigurărilor, făcut public luni de ASF. "Este vorba de Ergo Asigurări de Viață, dar societatea este monitorizată de ASF și a luat măsuri (un aport de capital de 1,5 milioane de euro)", au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.
City Insurance îndeplinește toți indicatorii de solvabilitate și, cel puțin la momentul acesta, nu există niciun motiv rezonabil care să ducă spre o idee de faliment, a declarat pentru HotNews.ro Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, responsabil de sectorul asigurărilor. Orice firmă poate face o cerere de faliment pentru întârzierea unor plăți stipulate într-un contract cu o altă societate, instanța va anliza, dar de aici până la faliment este cale lungă. ASF este în control periodic la City Insurance încă din luna mai, dar este un control firesc, stabilit încă de anul trecut, a mai spus acesta. Vezi în articol motivele pentru care ASF a sancționat recent cu avertisment această societate.
City Insurance, cel mai mare asigurător RCA din țară, a reacționat miercuri față de falimentul cerut în instanță pentru datorii restante în valoare de 1,1 milioane de lei către trei service-uri auto. Asigurătorul aduce în spijinul solvabilității sale faptul că în primele șapte luni din acest an a plătit daune în valoare de 143 milioane de euro, în condițiile în care a obținut venituri din primele brute subscrise în valoare de 239 milioane de euro. Vezi în articol ce întrebări a transmis HotNews.ro către ASF și asigurător legate de problemele care ar trebui remediate de această societate de asigurări.
Trei service-uri auto, parte a grupului AutoCar, au anunțat luni că au înaintat instanțelor de judecată și ASF cererea deschiderii procedurii de faliment împotriva City Insurance, pentru datorii de circa 1,1 milioane de lei, restante mai vechi de 120 de zile. Contactați de HotNews.ro, oficialii ASF susțin că City Insurance ar fi stabilă din punct de vedere al solvabilității, dar că a sancționat asigurătorul cu avertisment scris și i-a cerut să ia măsuri pentru remedierea problemelor.
Persoana care a încasat cea mai mare pensie privată din Pilonul II în primele trei luni din acest an, respectiv 109.939 de lei, a plătit contribuții în sumă totală de 91.532 de lei, au precizat pentru HotNews.ro oficialii fondului de pensii al cărui client a fost. Persoana a virat contribuții din anul 2008, când a devenit funcțional Pilonul II, iar suma de 109.939 de lei a fost achitată integral. Vezi în articol ce pensii din Pilonul II a mai plătit acest fond în primele trei luni din acest an.
Peste 1.700 de români care au ieșit la pensie, în primele trei luni din acest an, au încasat 13,5 milioane de lei și din contribuțiile voluntare pe care le-au făcut în Pilonul III (pensii private facultative), a anunțat recent ASF. Cea mai mare valoare plătită unui participant la pilonul III, care a ieșit la pensie în luna februarie din acest an, a fost de 191.987 lei. Vezi în articol ce sume au încasat ceilalți peste 1.700 de români și ce fonduri de pensii au făcut cele mai mari plăți.