ASIGURARI
Încă o modificare la Pilonul II de pensii: ASF a decis să nu mai încaseze mai mult decât administratorii din contribuțiile lunare ale românilor Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri reducerea cotei percepute din valoarea contribuțiilor brute încasate de administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) de la 0,3% la 0,25%. Amintim că prin Ordonanța lăcomiei (OUG 114/2018), Guvernul Dăncilă a tăiat de la 2,5% la 1% comisionul de administrare pe care-l încasau administratorii de pensii private, procent din care rămâneau în final doar cu 0,2%, după ce virau din bani și către Casa Națională de Pensii și ASF.
Guvernul a schimbat cerințele de capital pentru Pilonul II de pensii/Ce spun administratorii de pensii private Guvernul a schimbat joi cerințele de capital solicitate administratorilor din Pilonul II de pensii, după cum HotNews.ro a anunțat în premieră. "Cu acordul administratorilor fondurilor de pensii, am decis creşterea capitalului social total al fondurilor cu circa 75 de milioane de euro până la 136 de milioane de euro.", a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. În replică, administratorii de pensii private au transmis că 'noile modificări aduse OUG 114 sunt un pas în direcția bună'.
Guvernul Dăncilă se pregătește pentru scenariul ieșirii din piață a administratorilor din Pilonul II de pensii și controlul celor 11 miliarde de euro din acest sistem Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență prin care să rezolve un vid legislativ din Pilonul II de pensii, respectiv situația în care ies din piață toate cele șapte companii care gestionează cele peste 11 miliarde de euro ale celor peste 7,3 milioane de români. Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, controlat de ASF, va putea desfășura și activitatea de administrare specială a activelor administratorilor care ies din piață, potrivit unui proiect de OUG obținut de HotNews.ro.UPDATE Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici: Este o propunere făcută de ASF, aprobată astăzi în Guvern, și care nu înseamnă că cineva naționalizează ceva. Absolut deloc.
Cazul ASF vs. fosta șefă a NN Pensii, în scandalul posibilei naționalizări a Pilonului II de pensii: Primul termen la Înalta Curte va fi abia în noiembrie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a fixat data de 12 noiembrie 2020 în procesul ASF versus Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii, în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II de pensii. Judecătorii Înaltei Curți vor analiza acest caz practic la 2 ani de la decizia în primă instanță, care a anulat sancțiunile ASF impuse fostei șefe a NN Pensii pentru că și-a informat clienții cu privire la discuțiile publice privind posibila naționalizare a fondurilor de pensii private.
​DOCUMENT Undă verde pentru raportarea situației românilor care renunță la Pilonul II de pensii Norma ASF privind modul de raportare a situației românilor care aleg să renunțe la Pilonul II pentru a-și muta viitoarele contribuții exclusiv în sistemul public de pensii a fost publicată joi, 16 mai, în Monitorul Oficial. Actul va intra în vigoare de la 1 iulie 2019.
Câți români vor să renunțe la Pilonul II pentru a-și muta contribuțiile exclusiv în sistemul public de pensii Evitarea unor pensii foarte mici a fost unul din motivele lansării în 2008 a unui sistem de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), aflat acum sub asediul modificărilor legislative ale Guvernării PSD-ALDE. Prin controversata Ordonanță a lăcomiei, li s-a dat românilor dreptul să renunțe la Pilonul II în favoarea sistemului public de pensii. Vezi în articol câți români vor să părăsească Pilonul II și ce spune ASF despre posibila retragere din piață a administratorilor de pensii private.
Activele fondurilor de pensii facultative au trecut de 2,1 miliarde de lei, la 31 martie Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de peste 2,1 miliarde de lei, la 31 martie 2019, în creştere cu 13,6% comparativ cu nivelul de la 31 martie 2018, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Documentul care schimbă controversata Ordonanță a lăcomiei a fost creat de Gheorghe Gherghina, membru în conducerea BNR Noul proiect de act normativ care modifică controversata Ordonanță 114/2014 care a suprataxat mediul de afaceri este un document creat marți, 26 martie, de Gheorghe Gherghina, membru în Consiliul de Administrație al BNR și modificat apoi de Mihaela-Gabi Ene, director general adjunct al direcției generale de trezorerie din Ministerul de Finanțe. Informațiile apar în metadatele proiectului publicat marți seara pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Prețurile RCA ar putea crește în următoarele șase luni: Noile tarife de referință sunt semnificativ mai mari, cu excepția mașinilor cu capacitate mare ASF a afișat miercuri noile tarife de referință RCA, la care se vor raporta asigurătorii atunci când vor face noile prețuri pentru polițele RCA, acestea fiind semnificativ mai mari decât cele stabilite în luna octombrie 2018. Spre exemplu, șoferii cu vârste între 31-40 de ani care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică de 1401-1600 cmc au plătit în a doua jumătate a anului trecut o primă medie RCA de 625 de lei, cu 13% mai puțin decât tariful de referință care era până acum 716 lei. Noul tarif de referință anunțat azi de ASF a crescut la 908 lei.
Teodorovici: Joi o să am o discuţie cu cei de la Pilonul II. Sper să ajungem la un consens Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, se va întâlni joi cu administratorii fondurilor de pensii administrate privat, Pilonul II, conform propriilor afirmații, potrivit Mediafax. Două probleme au fost ridicate de administratorii fondurilor Pilon II: mărimea capitalului, respectiv majorarea contribuției la capital care trebuie să fie făcută în acest an; perioada de un an în care trebuie să fie făcută această majorare.
​DOCUMENT Cum a motivat CCR respingerea sesizărilor privind neconstituționalitatea numirii unor membri ai noii conduceri ASF 'Experiența de cadru didactic în domeniul studiilor economice' a lui Leonardo Badea, numit președinte al ASF, și a Aurei Socol, numită membru neexecutiv în ASF, 'constituie deopotrivă experiență în domeniul financiar în sensul textului constituțional de referință.", arată Curtea Constituțională în motivarea deciziei de a respinge sesizările USR și PNL privind neconstituționalitatea numirii acestora la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pe motiv că nu ar avea experiența profesională cerută de lege. Vezi în articol și motivele pentru care CCR a respins sesizările PNL și USR cu privire la alți trei membri ai noii conduceri ASF
Germanii de la Gothaer revin cu privire la prezența viitoare pe piața asigurărilor din România: Dezvoltăm un plan de afaceri pe 3 ani pentru a ajunge pe profit Grupul german Gothaer a revenit cu precizări joi, 14 martie, în legătură cu prezența viitoare a companiei pe piața de asigurări din România, unde deține o cotă de piață de 1,93%. "După 2 luni de analiză atentă și modificări în cadrul conducerii companiei", Gothaer precizează că 'dezvoltă în prezent un nou model de afaceri mai durabil și un plan de afaceri pe 3 ani', al cărui obiectiv este trecerea pe profit. Precizările vin după ce la sfârșitul anului trecut, grupul anunța că și-a revizuit în detaliu activitățile din Europa de Est și a decis să își concentreze resursele pe piața germană.
​DOCUMENT Procedura de încetare a plății contribuțiilor la Pilonul II de pensii a intrat în vigoare: Ce riscă cei care aleg să contribuie numai în sistemul public de pensii Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii pot de acum să ceară încetarea plății contribuțiilor la acest sistem, potrivit normei ASF care a intrat în vigoare marți, 12 martie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Cererea de retragere se face către compania care le gestionează pensiile private și va avea efect chiar din luna în care a fost depusă. În cazul celor care aleg asta, procentul de 3,75% din cota de 25% de CAS, care se ducea în contul pensiei private, se va vărsa în sistemul public de pensii.Vezi în articol care este procedura de încetare a plății contribuțiilor la Pilonul II și ce riscă cei care aleg asta.
OFICIAL Grupul Euroins din Bulgaria cumpără subsidiarele asigurătorului ERGO din România, Cehia şi Belarus Grupul Euroins Insurance din Bulgaria (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din regiunea CEE/SEE/CIS, deţinut de Eurohold Bulgaria, a convenit să preia patru companii de asigurări deținute de asigurătorul german Ergo din trei ţări europene – România, Cehia şi Belarus, a anunțat joi grupul, confirmând informațiile publicate în premieră miercuri de HotNews.ro. Vezi în articol detaliile tranzacției.
Allianz-Ţiriac Pensii Private, care gestionează pensiile private a 1,6 milioane de români, are un nou director general Noul director general al Allianz-Ţiriac Pensii Private este Virgiliu Ichim, acesta fiind avizat miercuri, 6 martie, de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat miercuri compania aflată pe locul doi în piața pensiilor private din Pilonul II în funcție de numărul de participanți. Vezi în articol care este experiența acestuia și ce altă propunere a mai fost luată în calcul pentru acest post.
​EXCLUSIV Tranzacție în asigurări: Bulgarii care dețin Euroins vor prelua operațiunile Ergo din România Bulgarii de la Eurohold, care dețin Euroins, al șaselea mare asigurător din piață, vor prelua operațiunile de asigurări generale și de viață ale grupului german Ergo pe piața din România, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse apropiate tranzacției. Un anunț va fi făcut cel mai probabil joi. Euroins a ieșit din redresare financiară în 2017, după ce a adus 300 milioane lei la capitalul social. Ergo, asigurător german care este controlat de unul dintre cei mai mari reasigurători din lume, Munich Re, se află pe locul 4 pe piața asigurărilor de viață din țară.
Ce spun acționarii administratorilor din Pilonul II de pensii, după discuțiile cu Vâlcov, Teodorovici și Tăriceanu: Sperăm ca dialogul să continue și să ducă la modificarea OUG 114 pe baze fundamentate economic Acţionarii administratorilor de Pilon II au transmis marți la București că dintre toate prevederile OUG 114, noile cerințe de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată și nesustenabilă asupra industriei și au solicitat argumentat reconsiderarea cerințelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile, prin consultări tehnice reale între industrie și autorități, se arată într-un comunicat transmis marți seara de APAPR, asociația care reprezintă toți cei șapte administratori de pensii private din România.Vezi în articol cu ce oficiali au discutat acționarii din Pilonul II și ce s-a stabilit cu ocazia acestui prim dialog.
Discuții între ministrul Teodorovici și administratorii de pensii private pe tema efectelor OUG 114 asupra pilonului II: Ce au spus până acum toate cele 7 companii privind posibila retragere din piață Cei șapte administratori de fonduri de pensii private din România discută la această ora la Guvern cu Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pe tema efectelor OUG 114 asupra viitorului Pilonului II de pensii, potrivit surselor HotNews.ro. Potrivit B1 TV, la discuții ar participa și Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă. Cea mai gravă problemă reclamată de cele companiile care gestionează pensiile private ale 7,2 milioane de români o reprezintă cerințele uriașe de capital - ar trebui să aducă 800 milioane de euro la capitalul social în acest an, din care jumătate până la data de 30 iunie.Vezi în articol ce au declarat pentru HotNews.ro fiecare din cei 7 administratori de pensii private întrebați despre o posibilă ieșire din România, dacă cerințele de capital OUG 114 nu vor fi modificate.UPDATE Ministrul Teodorovici, pentru Profit.ro: "Cotele de majorare a capitalului social impuse fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezente pe piața din România sunt negociabile în măsura în care administratorii acestora vor ajunge la o înțelegere cu Guvernul privind sprijinirea investițiilor sale prioritare, precum cele din sănătate, energie, infrastructură și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii".
UPDATE Ce spun Generali Pensii și Allianz-Țiriac Pensii, companii care gestionează pensiile private ale peste 2,2 milioane de români, despre scenariul retragerii din Pilonul II Generali Pensii, companie care gestionează pensiile private a peste 730.000 de români, precizează că și în varianta rămânerii definitive a prevederilor OUG 114, mai sunt clarificări de adus pe partea de legislație secundară. "Se iau în calcul, în mod evident, toate scenariile. Însă, până când situația nu este clară, nu putem vorbi de o decizie", au precizat pentru HotNews.ro reprezentanții companiei, întrebați dacă iau în calcul retragerea de pe piața din România. Și Allianz-Țiriac Pensii Private spune că toate scenariile sunt în analiză. 'Ca urmare a contribuțiilor a peste 1,6 milioane participanti, gestionam peste 2 miliarde euro active din care peste 300 milioane euro ca urmare a investițiilor.
Raportul de țară al CE: Comisia Europeană vorbește despre 'ieșirea probabilă de pe piață' a unor fonduri de pensii din Pilonul II din cauza OUG 114 Comisia Europeană avertizează în raportul de țară că "modificările aduse (n.a de OUG 114/2018) fac ca mediul de lucru pentru administratorii fondurilor de pensii să fie foarte imprevizibil, le afectează rezultatele financiare și sporesc probabilitatea de ieșire a acestora de pe piață." "Ieșirea probabilă de pe piață a unor fonduri de pensii din cauza măsurilor recent adoptate ar putea priva economia românească de o potențială sursă de finanțare pentru investiții, limitând astfel dezvoltarea în continuare a pieței de capital, care, în prezent, este mai curând mică și nedezvoltată", atenționează Executivul European.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version