ASIGURARI
Reclamațiile românilor față de firmele de asigurări s-au înmulțit în 2020: Euroins și City Insurance au cumulat peste 90% din petițiile făcute la ASF Aspectul cel mai des reclamat în anul 2020 a fost nerespectarea prevederilor legislației în domeniu și a condițiilor contractuale, aspect regăsit în 24.953 cazuri (70,79%), urmat de neplata sau plata parțială a despăgubirii/răscumpărării, aspect regăsit în 9.859 cazuri (27,97%), se arată în raportul ASF privind petițiile primite anul trecut. Consumatorii au transmis 35.250 de petiții înregistrate în mod unic, în creștere cu 69,17% față de anul 2019. Euroins (al doilea mare asigurător RCA) și City Insurance (liderul RCA) au cumulat peste 90% din aceste reclamații.
Deficitul de protecție a românilor în fața unor riscuri precum decese, accidente ori îmbolnăviri a crescut la 123 miliarde de euro - studiu / Care este topul asigurătorilor de viață din România Diferența între resursele financiare necesare și cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menține standardul de viață al acesteia în cazul producerii unui eveniment neprevăzut, precum un deces, un accident, o îmbolnăvire etc. este în creștere, arată un studiu realizat la solicitarea UNSAR (Uniunea asigurătorilor și reasigurătorilor din România). Studiul arată că acest deficit de protecție a crescut cu 14% și se situa, în 2019 - cel mai recent an pentru care există date statistice disponibile - la o valoare de 123 miliarde euro.
Percheziții în București și Ilfov la firme bănuite că ar fi supraevaluat costurile reparațiilor auto, fapt ce ar fi dus ulterior la creșterea prețurilor RCA Polițiștii Direcției de Investigații Criminale efectuează 24 de percheziții domiciliare, la societăți comerciale care ar fi supraevaluat costurile reparațiilor efectuate în baza unor polițe RCA, a anunțat miercuri Inspectoratul General de Poliție. "În acest mod, ar fi fost prejudiciate societățile de asigurare-reasigurare, aspect care ar fi determinat, ulterior, creșterea anuală, constantă, a prețului poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru autovehicule", susține Poliția.
Autoritățile vor să introducă tarife de referință la reparațiile auto, exact ca la RCA: Vor fi calculate anual, în baza datelor colectate de RAR - spune vicepreședintele ASF Tarifele de referinţă la ora de manoperă pentru reparaţiile auto se vor publica şi vor fi calculate anual, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roşu, menţionând că aceste tarife de referinţă nu vor fi impuse. Consiliul Concurenţei propune stabilirea unui tarif de referinţă la ora de manoperă pentru reparaţiile auto, în condiţiile în care obligativitatea decontării directe între companiile de asigurări creează premisele ca preţurile RCA să crească.
​O vulnerabilitate a pieței de asigurări: 75% din contractele RCA ale românilor au fost încheiate la doar doi asigurători și în 2020 - raport ASF Românii aveau încheiate peste 6,32 milioane de contracte RCA ​la sfârșitul anului trecut, în creștere cu 7% față de anul anterior, doi asigurători - City insurance și Euroins, având împreună aproximativ 75% din aceste contracte, arată un raport publicat joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care subliniază că acest grad ridicat de concentrare rămâne o vulnerabilitate a pieței de asigurări din România. Pe parcursul anului 2020, comparativ cu anul trecut, prima medie a înregistrat o diminuare cu aproximativ 2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 7%.
​Decizie definitivă la Înalta Curte: City Insurance, liderul RCA, a pierdut procesul în care ASF o obligă să-și majoreze cu 16,5 milioane de euro capitalul social Înalta Curte de Casație și Justiție a admis marți, 23 martie, recursul făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un proces deschis anul trecut de City Insurance, liderul pieței RCA, în urma unor sancțiuni legate de nereguli la soluționarea dosarelor de daună RCA. Printre măsurile dispuse de ASF în sarcina City Insurance se număra și un plan de măsuri care viza printre altele majorarea capitalului social cu 16,5 milioane euro până la finele anului 2020 pentru rezolvarea problemelor de solvabilitate, a precizat pentru HotNews.ro una dintre părțile din acest dosar.
Urmările celor mai mari amenzi din asigurări în acest an: ASF pierde pe bandă rulantă procesele deschise de executivii City Insurance pentru suspendarea sancțiunilor Reclamată la DNA pentru că ar proteja în controale asigurătorii RCA rău platnici, dar și cu un nou președinte numit în vara anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat în luna ianuarie din acest an amenzi fără precedent la City Insurance, liderul pieței RCA. Opt membri ai conducerii asigurătorului au fost amendați cu 3,78 milioane de lei pentru că nu ar fi furnizat informații despre programul de reasigurare. Ce s-a întâmplat ulterior? Toți au dat în judecată ASF, trei dintre aceștia obținând în primă instanță suspendarea sancțiunilor primite.UPDATE (vineri, 19 martie) Contactați de HotNews.ro oficialii ASF nu au dorit să comenteze situația acestor procese aflate pe rolul instanțelor, dar mai multe surse judiciare au precizat pentru HotNews.ro că 'suspendarea amenzilor nu este obligatorie, cât timp se judecă legalitatea acestora, ci este decisă de instanță.'
Pilonul II de pensii a ajuns la active de peste 75,14 miliarde lei în pofida crizei COVID-19: Ce plăți s-au făcut către peste 12.000 de participanți sau beneficiari în 2020 Sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluție solidă pe parcursul anului trecut, în ciuda contextului economic nefavorabil generat de pandemia COVID-19, a anunțat joi ASF. La sfârșitul anului trecut, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost de 75,14 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 21% comparativ cu finele anului 2019. Anul trecut au fost efectuate plăți în Pilonbul II în valoare de 178 milioane lei către 12.374 participanți sau beneficiari.
Un nou director general la Euroins România: Tanja Blatnik, cu peste 20 de ani experiență în piața asigurărilor din Europa Centrală Bulgarii de la Euroins Insurance Group au anunțat miercuri numirea la conducerea operațiunilor din România a Tanijei Blatnik, care are peste 20 de ani de experiență în piața asigurărilor din Europa Centrală și anterior a fost Director Executiv pentru operațiunile Generali Insurance Slovenia. Euroins amintește că la sfârșitul anului 2020 și-a majorat capitalul social cu 126 milioane de lei pentru a-și reduce expunerea în sectorul RCA și o creștere sănătoasă pe piața românească a asigurărilor.
Peste 1,75 milioane de locuințe aveau anul trecut asigurare obligatorie împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren. Ce despăgubiri s-au plătit 1.753.520 de locuințe erau asigurate printr-o poliță PAD (asigurarea obligatorie a locuinței) la finalul anului 2020 gradul de cuprindere în asigurare ajungând la 19,28%, comparativ cu 19,18% în 2019, 75% dintre polițe fiind încheiate în mediul urban, a anunțat miercuri PAID- Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, societatea care emite acest tip de asigurări. Anul trecut au fost plătite despăgubiri în valoare de circa 5,66 milioane de lei, fata de 5,35 milioane de lei in 2019. Vezi în articol pentru ce evenimente s-au plătit aceste despăgubiri și regiunile cele mai asigurate.
Euroins, amendată din nou cu 500.000 de lei pentru plata cu întârziere a despăgubirilor RCA / Sancțiuni și pe piața pensiilor private la NN și Metropolitan Life Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat luni amendarea cu 500.000 de lei a Euroins, pentru netransmiterea ofertelor de despăgubire sau a notificărilor privind motivele pentru care nu au fost aprobate pretențiile de despăgubiri, precum și pentru plata cu întârziere a unor dosare de daună. Amenzi mai mici, de 4.000 de lei și respectiv 2.500 de lei au primit și directorii generali ai NN Asigurări de Viață și ai Metropolitan Life pentru nereguli identificate în activitatea de administrare a fondurilor de pensii private.
Topul celor mai pârâți asigurători RCA în instanțe: Câte mii de dosare și-au deschis reciproc în justiție asigurătorii pentru a-și recupera despăgubirile plătite după accidente auto Asigurătorii RCA se judecă între ei în peste 7500 de dosare pentru a-și recupera despăgubirile plătite în urma accidentelor auto, iar valoarea pretențiilor solicitate în aceste cazuri depășea 101,4 milioane de lei la data de 31 decembrie 2020, arată o centralizare făcută la solicitarea HotNews.ro de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Aceste cazuri se numesc acțiuni în regres, un exemplu fiind când un asigurător plătește reparațiile unei mașini asigurate CASCO, iar apoi dă în judecată pe asigurătorul RCA al șoferului vinovat de producerea accidentului auto pentru a-și recupera banii. Vezi în articol ce dosare și-au deschis reciproc cei 9 asigurători RCA și sumele solicitate.
Nicu Marcu, ASF: Piața RCA a crescut cu 5% până la 3,97 miliarde de lei anul trecut, în ciuda pandemiei. Sper ca decontarea directă obligatorie să regleze toate disensiunile din piață Piața asigurărilor a crescut anul trecut până la aproape 2,3% din PIB în ciuda pandemiei, respectiv prime brute subscrise de 11,5 miliarde de lei, în creștere cu aproape 5% față de anul 2019, a declarat joi Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), citând date preliminare pe anul 2020. Asigurările RCA, care suscită cea mai mare atenție în piață, au generat venituri de 3,97 miliarde de lei, în creștere cu 5% față de anul anterior. Președintele ASF a spus că așteaptă ca Guvernul să adopte în perioada următoare Ordonanța de urgență privind decontarea directă obligatorie și că speră ca prin acest act să fie reglate toate disensiunile din piață.
Sondaj UNSAR-IRES: 71% dintre șoferi ar fi deranjați dacă valoarea reparației prin RCA ar fi mult mai mare decât reparația în regie proprie 71% dintre șoferii intervievați ar fi deranjați dacă, în cazul unui accident de circulație, valoarea reparației despăgubită de polița de asigurare RCA a vinovatului ar fi cu mult mai mare decât costul aceleiași reparații efectuate fără asigurare, arată un sondaj IRES realizat în rândul a peste 1000 de șoferi, la solicitarea UNSAR (Uniunea asigurătorilor si reasigurătorilor din România). Impactul costului mai ridicat al reparațiilor despăgubite din polița RCA față de cel al unei reparații fără RCA asupra evoluției primelor de asigurare este un motiv de îngrijorare pentru 85% dintre șoferi, mai arată sondajul.
Chirițoiu: Viciul pieței RCA este faptul că eu cumpăr ceva pentru altcineva și de asta mă uit numai la preț / Decontarea directă obligatorie ar echilibra piața, dar mi-e frică de creșterea prețurilor "Viciul pieței de RCA este acesta: eu cumpăr ceva pentru altcineva. Eu când cumpăr ceva deschid ochii, dau banii pentru mine și mă gândesc la raportul calitate/preț - iau ceva mai ieftin și poate nu așa bun sau ceva mai scump dar mai bun. Necazul este că la RCA nu decid pentru mine, ci decid pentru un terț și atunci evident că nu mă mai interesează calitatea, ci mă uit numai la preț", a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Acesta susține că introducerea decontării directe obligatorii ar transforma RCA într-un fel de CASCO, ar putea rezolva anumite probleme din piață, temerea fiind însă de cât de mult vor crește prețurile.
Amenzi record aplicate în 2020 de Consiliul Concurenței - peste 80 milioane de euro: Investigații pe energie, pharma și asigurări vor fi finalizate în acest an Consiliul Concurenței a aplicat anul trecut amenzi de peste 400,2 milioane de lei (82,7 milioane de euro), valoare care situează anul 2020 pe locul 3 în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate. "Spre deosebire de alți ani, peste 40% din valoarea totală a amenzilor a fost recunoscută de companii, ceea ce înseamnă că unele companii și-au recunoscut faptele și au primit reduceri de amenzi și ne așteptăm astfel să nu fie multe contestate în instanță", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele autorității.
Transportatorii auto susțin decontarea directă obligatorie la RCA, deși admit că prețurile ar putea crește: În caz contrar, numărul proceselor în instanță și al reclamațiilor va crește în continuare Prin introducerea decontării directe obligatorii la RCA, consumatorul de asigurări va fi responsabilizat să aleagă un asigurator de calitate și va avea mai multe drepturi, în cazul unui accident, putând să se adreseze fie asiguratorului terțului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurator RCA, susține marți Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Transportatorii admit că prețurile ar putea crește, dar spun că majorarea nu ar trebui să fie mai mult de 8-10%, și că în lipsa acestei măsuri numărul proceselor în instanță și al reclamațiilor va crește în continuare.
Daunele RCA în trimestrul trei din 2020: City Insurance și Euroins au achitat peste 50% din totalul de 224,5 milioane de lei , dar întârzierile sunt mari Cei nouă asigurători RCA au avizat peste 86.000 de dosare de daună RCA în trimestrul trei din 2020, însă doar mai puțin de jumătate au fost și finalizate și plătite, valoarea despăgubirilor depășind 224,5 milioane de lei, arată o analiză publicată luni de ASF. City Insurance și Euroins, firme care dețin peste 75% din totalul contractelor RCA, au plătit peste 51% din totalul acestor daune achitate la nivelul întregii piețe, dar mult mai greu decât ceilalți asigurători, durata medie de plată pe dosar atingând aproape o lună, față de câteva zile la celelalte firme. Vezi în articol situația daunelor achitate/neachitate la fiecare asigurător.
​INTERVIU Nicu Marcu, președinte al ASF: Nu vreau să fac pe polițistul și să mă apuc să văd de cine și cum a fost adus fiecare / Nu am văzut pe nimeni de la DNA și DIICOT să intre în instituție Procesul de reorganizare demarat printre cei peste 500 de angajați ai controversatei Autorități de Supraveghere Financiară (ASF) nu va aduce reduceri de personal, ci mutarea unora pe poziții inferioare, cu reduceri de prime și salarii, a declarat într-un interviu HotNews.ro Nicu Marcu, președinte de sașe luni al acestei autorități care arbitrează piețele de capital, asigurări și pensii private, în care activele depășesc 20 miliarde de euro. "Nu vreau să fac pe polițistul în instituție și să mă apuc acum să văd de cine și cum a fost adus fiecare în instituție. Rolul meu este să-i pun la muncă", susține acesta. Vezi cum explică acesta de ce și-a luat director de cabinet un fost general SRI și cum vrea să rezolve problemele din piața RCA.
Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități Prețul cel mai mic este principalul criteriu de care țin cont românii la încheierea unei asigurări RCA și acesta este și motivul pentru care City Insurance și Euroins au milioane de clienți (75% din total piață). În același timp cele două societăți sunt și cele mai reclamate când vine vorba să acorde despăgubiri în cazul unui accident. Pentru a rezolva aceste probleme, autoritățile vor să introducă decontarea directă obligatorie, un serviciu care acum este opțional și scump, dar care permite unui păgubit care și-a asigurat mașina la un asigurător mai serios, să i se adreseze acestuia pentru a-și recupera prejudiciul. O prevedere din proiectul de OUG inițiat de autorități ar face însă inutil și costisitor tot acest demers. Vezi în articol ce spun asociațiile de protecție a consumatorilor, brokerii, dar și reacția ASF.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by