ASIGURARI
Germanii de la Gothaer revin cu privire la prezența viitoare pe piața asigurărilor din România: Dezvoltăm un plan de afaceri pe 3 ani pentru a ajunge pe profit Grupul german Gothaer a revenit cu precizări joi, 14 martie, în legătură cu prezența viitoare a companiei pe piața de asigurări din România, unde deține o cotă de piață de 1,93%. "După 2 luni de analiză atentă și modificări în cadrul conducerii companiei", Gothaer precizează că 'dezvoltă în prezent un nou model de afaceri mai durabil și un plan de afaceri pe 3 ani', al cărui obiectiv este trecerea pe profit. Precizările vin după ce la sfârșitul anului trecut, grupul anunța că și-a revizuit în detaliu activitățile din Europa de Est și a decis să își concentreze resursele pe piața germană.
​DOCUMENT Procedura de încetare a plății contribuțiilor la Pilonul II de pensii a intrat în vigoare: Ce riscă cei care aleg să contribuie numai în sistemul public de pensii Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii pot de acum să ceară încetarea plății contribuțiilor la acest sistem, potrivit normei ASF care a intrat în vigoare marți, 12 martie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Cererea de retragere se face către compania care le gestionează pensiile private și va avea efect chiar din luna în care a fost depusă. În cazul celor care aleg asta, procentul de 3,75% din cota de 25% de CAS, care se ducea în contul pensiei private, se va vărsa în sistemul public de pensii.Vezi în articol care este procedura de încetare a plății contribuțiilor la Pilonul II și ce riscă cei care aleg asta.
OFICIAL Grupul Euroins din Bulgaria cumpără subsidiarele asigurătorului ERGO din România, Cehia şi Belarus Grupul Euroins Insurance din Bulgaria (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din regiunea CEE/SEE/CIS, deţinut de Eurohold Bulgaria, a convenit să preia patru companii de asigurări deținute de asigurătorul german Ergo din trei ţări europene – România, Cehia şi Belarus, a anunțat joi grupul, confirmând informațiile publicate în premieră miercuri de HotNews.ro. Vezi în articol detaliile tranzacției.
Allianz-Ţiriac Pensii Private, care gestionează pensiile private a 1,6 milioane de români, are un nou director general Noul director general al Allianz-Ţiriac Pensii Private este Virgiliu Ichim, acesta fiind avizat miercuri, 6 martie, de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat miercuri compania aflată pe locul doi în piața pensiilor private din Pilonul II în funcție de numărul de participanți. Vezi în articol care este experiența acestuia și ce altă propunere a mai fost luată în calcul pentru acest post.
​EXCLUSIV Tranzacție în asigurări: Bulgarii care dețin Euroins vor prelua operațiunile Ergo din România Bulgarii de la Eurohold, care dețin Euroins, al șaselea mare asigurător din piață, vor prelua operațiunile de asigurări generale și de viață ale grupului german Ergo pe piața din România, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse apropiate tranzacției. Un anunț va fi făcut cel mai probabil joi. Euroins a ieșit din redresare financiară în 2017, după ce a adus 300 milioane lei la capitalul social. Ergo, asigurător german care este controlat de unul dintre cei mai mari reasigurători din lume, Munich Re, se află pe locul 4 pe piața asigurărilor de viață din țară.
Ce spun acționarii administratorilor din Pilonul II de pensii, după discuțiile cu Vâlcov, Teodorovici și Tăriceanu: Sperăm ca dialogul să continue și să ducă la modificarea OUG 114 pe baze fundamentate economic Acţionarii administratorilor de Pilon II au transmis marți la București că dintre toate prevederile OUG 114, noile cerințe de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată și nesustenabilă asupra industriei și au solicitat argumentat reconsiderarea cerințelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile, prin consultări tehnice reale între industrie și autorități, se arată într-un comunicat transmis marți seara de APAPR, asociația care reprezintă toți cei șapte administratori de pensii private din România.Vezi în articol cu ce oficiali au discutat acționarii din Pilonul II și ce s-a stabilit cu ocazia acestui prim dialog.
Discuții între ministrul Teodorovici și administratorii de pensii private pe tema efectelor OUG 114 asupra pilonului II: Ce au spus până acum toate cele 7 companii privind posibila retragere din piață Cei șapte administratori de fonduri de pensii private din România discută la această ora la Guvern cu Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pe tema efectelor OUG 114 asupra viitorului Pilonului II de pensii, potrivit surselor HotNews.ro. Potrivit B1 TV, la discuții ar participa și Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă. Cea mai gravă problemă reclamată de cele companiile care gestionează pensiile private ale 7,2 milioane de români o reprezintă cerințele uriașe de capital - ar trebui să aducă 800 milioane de euro la capitalul social în acest an, din care jumătate până la data de 30 iunie.Vezi în articol ce au declarat pentru HotNews.ro fiecare din cei 7 administratori de pensii private întrebați despre o posibilă ieșire din România, dacă cerințele de capital OUG 114 nu vor fi modificate.UPDATE Ministrul Teodorovici, pentru Profit.ro: "Cotele de majorare a capitalului social impuse fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezente pe piața din România sunt negociabile în măsura în care administratorii acestora vor ajunge la o înțelegere cu Guvernul privind sprijinirea investițiilor sale prioritare, precum cele din sănătate, energie, infrastructură și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii".
UPDATE Ce spun Generali Pensii și Allianz-Țiriac Pensii, companii care gestionează pensiile private ale peste 2,2 milioane de români, despre scenariul retragerii din Pilonul II Generali Pensii, companie care gestionează pensiile private a peste 730.000 de români, precizează că și în varianta rămânerii definitive a prevederilor OUG 114, mai sunt clarificări de adus pe partea de legislație secundară. "Se iau în calcul, în mod evident, toate scenariile. Însă, până când situația nu este clară, nu putem vorbi de o decizie", au precizat pentru HotNews.ro reprezentanții companiei, întrebați dacă iau în calcul retragerea de pe piața din România. Și Allianz-Țiriac Pensii Private spune că toate scenariile sunt în analiză. 'Ca urmare a contribuțiilor a peste 1,6 milioane participanti, gestionam peste 2 miliarde euro active din care peste 300 milioane euro ca urmare a investițiilor.
Raportul de țară al CE: Comisia Europeană vorbește despre 'ieșirea probabilă de pe piață' a unor fonduri de pensii din Pilonul II din cauza OUG 114 Comisia Europeană avertizează în raportul de țară că "modificările aduse (n.a de OUG 114/2018) fac ca mediul de lucru pentru administratorii fondurilor de pensii să fie foarte imprevizibil, le afectează rezultatele financiare și sporesc probabilitatea de ieșire a acestora de pe piață." "Ieșirea probabilă de pe piață a unor fonduri de pensii din cauza măsurilor recent adoptate ar putea priva economia românească de o potențială sursă de finanțare pentru investiții, limitând astfel dezvoltarea în continuare a pieței de capital, care, în prezent, este mai curând mică și nedezvoltată", atenționează Executivul European.
ASF a adoptat procedura care permite încetarea plății contribuțiilor la Pilonul II de pensii și transferul în sistemul public de pensii Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii și vor să înceteze plata acestor contribuții pentru a-și transfera integral contribuțiile în sistemul public de pensii vor putea face acest lucru. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat miercuri norma care stabilește procedura exactă. Fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.
Reacția administratorilor de pensii private la acuzațiile lui Vâlcov și Teodorovici: Randamentul investițiilor a scăzut în premieră la sfârșitul lui 2018, tocmai din cauza OUG 114 Câștigul net obținut de companiile care gestionează cele 10,2 miliarde de euro pentru cei peste 7 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii a fost de peste 1,5 miliarde de euro, la finele anului 2018, sumă care este netă de toate comisioanele de administrare percepute, a precizat marți Asociația care reprezintă cei 7 administratori de pensii private din România. Acuzați de Darius Vâlcov și de Eugen Teodorovici că în ultimii doi ani ar fi obținut randamente sub inflație, administratorii spun că 2018 a fost singurul an de la înființarea Pilonului II când randamentul a fost sub rata inflației, unul din principalele motive fiind tocmai OUG 114.
​ANALIZĂ Efectele OUG 114 asupra Pilonului II de pensii: Piața fierbe, ASF tace și execută Piața pensiilor private fierbe de 2 luni de zile de la aprobarea OUG 114, care impune administratorilor de pensii private să aducă 800 milioane de euro la capitalul social în acest an, din care jumătate până la data de 30 iunie. "Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, prin aceste cerințe absurde, iar ceasul arată maxim 6 luni", spuneau încă din decembrie 2018 administratorii. Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, declară acum că administratorii se gândesc să se retragă din România, în timp ce Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici susțin că fondurile de pensii nu ar fi investitori şi că au randamente sub inflație, în defavoarea participanților. Ce spune ASF, arbitrul pieței de capital și pensii private? No comment!
Radu Crăciun, despre efectele OUG 114 asupra Pilonului II de pensii: Unii acționari nu și-au recuperat nici investiția inițială. Decizia este dacă să mai continue sau nu "OUG 114 schimbă fundamental regulile jocului după care operăm. La nivelul industriei capitalul social trebuie mărit de 11 ori față de cel existent, dar sunt unii administratori care trebuie să-și majoreze capitalul de 20 sau chiar de 22 de ori, ceea ce este nemaiîntânit", a declarat luni seara la DIGI 24, Radu Crăciun, președintele APAPR, asociație care reprezintă toți cei 7 administratori de fonduri de pensii private din România. "Acționarii sunt în fața unei situații extrem de delicate prin care li se cere să aducă mai mult capital, dar fără ca acest capital să producă venituri. Decizia este dacă mai merită să continue sau nu, în condițiile în care unii dintre ei nici măcar nu și-au recuperat investiția inițială.", a spus acesta.Vezi în articol care ar fi efectele asupra clienților dacă vor fi administratori care ies din piață.
Reacția Asociației administratorilor de pensii private despre o posibilă ieșire a unor companii de pe piața din România "Deciziile strategice de ieșire sau rămânere pe piață din România nu fac obiectul discuțiilor în cadrul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), ci sunt luate în mod individual, independent, de către fiecare administrator în parte", au precizat pentru HotNews.ro, oficialii Asociației. Contactat de HotNews.ro, Radu Crăciun, președinte al APAPR și director general al BCR Pensii, a spus că o astfel decizie este individuală și confidențială și a dat detalii despre efectele OUG 114 și reacția clienților în cadrul companiei pe care o conduce.
Efectele Ordonanței lăcomiei asupra NN Pensii, firma care gestionează pensiile private ale 1,98 milioane de români: Ce întreabă clienții și analiza pe care o fac acum acționarii "Prevederile OUG 114 aduc schimbări semnificative în arhitectura sistemului de pensii private, în special cea legată de creșterea capitalului social. Astfel de potențiale investiții ale NN necesită aprobarea din partea investitorilor noștri și presupun o justificare clară din punct de vedere al randamentului acestei investiții. Prin urmare, analizăm și evaluam cu seriozitate impactul", declarat pentru HotNews.ro Andreea Pipernea, directorul general al NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private obligatorii din România.Vezi în articol ce informații au solicitat până acum clienții și suma pe care ar trebui să o aducă la capitalul social NN Pensii până 30 iunie 2019.
​ANALIZĂ Prăpastia în care vom fi liberi să ne aruncăm: Ce riscă românii care renunță la Pilonul II și se transferă în sistemul public de pensii Sistemul public de pensii (Pilonul I), bazat pe solidaritatea între generații și în care actualii angajați plătesc pentru pensionarii de acum, nu mai este sustenabil pe termen lung. Sunt tot mai puțini angajați care susțin persoanele ieșite la pensie. Reducerea natalității concomitent cu îmbătrânirea populației este bomba cu ceas care a determinat foarte multe țări, printre care și România, să introducă pilonul II de pensii și să tot crească vârsta de pensionare. Adăugați emigrația și lipsa educației financiare și veți avea tabloul perfect al unei prăpăstii în care actuala Guvernare PSD-ALDE te îndeamnă să te arunci.Vezi în articol discuțiile aprinse care se poartă acum pentru salvarea Pilonului II și avertismentul pregătit de Comisia Europeană în raportul de țară.
Attila Korodi, lider UDMR: Ne îngrijorează complicațiile create de OUG 114 și imediat după adoptarea bugetului vom face propria analiză tehnică, inclusiv pe pilonul II de pensii "Ne îngrijorează complicațiile create de OUG 114 și, imediat ce va fi adoptat bugetul, vom face propria analiză tehnică pe fiecare element al acestei ordonanțe, inclusiv prevederile legate de Pilonul II de pensii, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Attila Korodi, liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților. "În dezbaterile anterioare, UDMR nu a susținut renunțarea la Pilonul II de pensii. Acum s-a introdus situația în care voluntar se poate face trecerea la sistemul public de pensii. Vom analiza efectele și vom avea propria poziționare", a spus liderul UDMR.
Cum poți cere încetarea plății contribuțiilor la pilonul II de pensii: Peste 5,8 milioane de români pot alege să se transfere în sistemul public de pensii Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii vor putea face o cerere de încetare a plăților contribuțiilor la acest sistem către administratorii fondurilor, solicitare care își va face efectul începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă, se arată într-un proiect scos în dezbatere publică de ASF. Fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.
Românii ar putea alege cele trei riscuri pentru care sunt obligați prin lege să-și asigure locuințele: Pagubele generate de furtuni, noul risc luat în calcul "Vrem să scoatem obligativitatea primarilor de a-și amenda propriul electorat pentru că acest sistem nu funcționează și ne gândim să mai introducem unul sau două riscuri pe care să le acopere asigurarea obligatorie a locuințelor, precum riscul de furtună, a declarat vineri pentru HotNews.ro Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, responsabil de sectorul asigurărilor. 'Prețul va rămâne același pentru că asigurarea va acoperi tot trei riscuri, din care riscul de cutremur să fie general valabil, dar să le poți alege pe celelalte două: furtună și inundații sau alunecări de teren și furtună', a spus acesta.Vezi în articol ce alte propuneri se pregătește ASF să transmită către Finanțe pentru modificarea legii asigurării obligatorii a locuințelor.
O propunere concretă privind Legea asigurărilor de sănătate, în maxim 6 luni: Pacienții ar putea folosi asigurări private pentru a deconta servicii de recuperare în spitalele de stat Folosirea contra-cost a blocurilor operatorii din spitale sau asigurări private care să permită pacienților accesul la o perioadă mai lungă de recuperare medicală sunt câteva dintre serviciile medicale la cerere pe care spitalele de stat le-ar putea furniza în parteneriat cu firmele de asigurări, a precizat marți Ministrul Sănătății, Sorin Pintea. "O propunere concretă privind legea asigurărilor de sănătate va fi lansată în maxim șase luni", a spus aceasta. Asigurările de sănătate permit în prezent decontarea serviciilor medicale numai în spitalele private.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by