ASIGURARI
ASF a adoptat procedura care permite încetarea plății contribuțiilor la Pilonul II de pensii și transferul în sistemul public de pensii Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii și vor să înceteze plata acestor contribuții pentru a-și transfera integral contribuțiile în sistemul public de pensii vor putea face acest lucru. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat miercuri norma care stabilește procedura exactă. Fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.
Reacția administratorilor de pensii private la acuzațiile lui Vâlcov și Teodorovici: Randamentul investițiilor a scăzut în premieră la sfârșitul lui 2018, tocmai din cauza OUG 114 Câștigul net obținut de companiile care gestionează cele 10,2 miliarde de euro pentru cei peste 7 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii a fost de peste 1,5 miliarde de euro, la finele anului 2018, sumă care este netă de toate comisioanele de administrare percepute, a precizat marți Asociația care reprezintă cei 7 administratori de pensii private din România. Acuzați de Darius Vâlcov și de Eugen Teodorovici că în ultimii doi ani ar fi obținut randamente sub inflație, administratorii spun că 2018 a fost singurul an de la înființarea Pilonului II când randamentul a fost sub rata inflației, unul din principalele motive fiind tocmai OUG 114.
​ANALIZĂ Efectele OUG 114 asupra Pilonului II de pensii: Piața fierbe, ASF tace și execută Piața pensiilor private fierbe de 2 luni de zile de la aprobarea OUG 114, care impune administratorilor de pensii private să aducă 800 milioane de euro la capitalul social în acest an, din care jumătate până la data de 30 iunie. "Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, prin aceste cerințe absurde, iar ceasul arată maxim 6 luni", spuneau încă din decembrie 2018 administratorii. Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, declară acum că administratorii se gândesc să se retragă din România, în timp ce Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici susțin că fondurile de pensii nu ar fi investitori şi că au randamente sub inflație, în defavoarea participanților. Ce spune ASF, arbitrul pieței de capital și pensii private? No comment!
Radu Crăciun, despre efectele OUG 114 asupra Pilonului II de pensii: Unii acționari nu și-au recuperat nici investiția inițială. Decizia este dacă să mai continue sau nu "OUG 114 schimbă fundamental regulile jocului după care operăm. La nivelul industriei capitalul social trebuie mărit de 11 ori față de cel existent, dar sunt unii administratori care trebuie să-și majoreze capitalul de 20 sau chiar de 22 de ori, ceea ce este nemaiîntânit", a declarat luni seara la DIGI 24, Radu Crăciun, președintele APAPR, asociație care reprezintă toți cei 7 administratori de fonduri de pensii private din România. "Acționarii sunt în fața unei situații extrem de delicate prin care li se cere să aducă mai mult capital, dar fără ca acest capital să producă venituri. Decizia este dacă mai merită să continue sau nu, în condițiile în care unii dintre ei nici măcar nu și-au recuperat investiția inițială.", a spus acesta.Vezi în articol care ar fi efectele asupra clienților dacă vor fi administratori care ies din piață.
Reacția Asociației administratorilor de pensii private despre o posibilă ieșire a unor companii de pe piața din România "Deciziile strategice de ieșire sau rămânere pe piață din România nu fac obiectul discuțiilor în cadrul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), ci sunt luate în mod individual, independent, de către fiecare administrator în parte", au precizat pentru HotNews.ro, oficialii Asociației. Contactat de HotNews.ro, Radu Crăciun, președinte al APAPR și director general al BCR Pensii, a spus că o astfel decizie este individuală și confidențială și a dat detalii despre efectele OUG 114 și reacția clienților în cadrul companiei pe care o conduce.
Efectele Ordonanței lăcomiei asupra NN Pensii, firma care gestionează pensiile private ale 1,98 milioane de români: Ce întreabă clienții și analiza pe care o fac acum acționarii "Prevederile OUG 114 aduc schimbări semnificative în arhitectura sistemului de pensii private, în special cea legată de creșterea capitalului social. Astfel de potențiale investiții ale NN necesită aprobarea din partea investitorilor noștri și presupun o justificare clară din punct de vedere al randamentului acestei investiții. Prin urmare, analizăm și evaluam cu seriozitate impactul", declarat pentru HotNews.ro Andreea Pipernea, directorul general al NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private obligatorii din România.Vezi în articol ce informații au solicitat până acum clienții și suma pe care ar trebui să o aducă la capitalul social NN Pensii până 30 iunie 2019.
​ANALIZĂ Prăpastia în care vom fi liberi să ne aruncăm: Ce riscă românii care renunță la Pilonul II și se transferă în sistemul public de pensii Sistemul public de pensii (Pilonul I), bazat pe solidaritatea între generații și în care actualii angajați plătesc pentru pensionarii de acum, nu mai este sustenabil pe termen lung. Sunt tot mai puțini angajați care susțin persoanele ieșite la pensie. Reducerea natalității concomitent cu îmbătrânirea populației este bomba cu ceas care a determinat foarte multe țări, printre care și România, să introducă pilonul II de pensii și să tot crească vârsta de pensionare. Adăugați emigrația și lipsa educației financiare și veți avea tabloul perfect al unei prăpăstii în care actuala Guvernare PSD-ALDE te îndeamnă să te arunci.Vezi în articol discuțiile aprinse care se poartă acum pentru salvarea Pilonului II și avertismentul pregătit de Comisia Europeană în raportul de țară.
Attila Korodi, lider UDMR: Ne îngrijorează complicațiile create de OUG 114 și imediat după adoptarea bugetului vom face propria analiză tehnică, inclusiv pe pilonul II de pensii "Ne îngrijorează complicațiile create de OUG 114 și, imediat ce va fi adoptat bugetul, vom face propria analiză tehnică pe fiecare element al acestei ordonanțe, inclusiv prevederile legate de Pilonul II de pensii, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Attila Korodi, liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților. "În dezbaterile anterioare, UDMR nu a susținut renunțarea la Pilonul II de pensii. Acum s-a introdus situația în care voluntar se poate face trecerea la sistemul public de pensii. Vom analiza efectele și vom avea propria poziționare", a spus liderul UDMR.
Cum poți cere încetarea plății contribuțiilor la pilonul II de pensii: Peste 5,8 milioane de români pot alege să se transfere în sistemul public de pensii Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii vor putea face o cerere de încetare a plăților contribuțiilor la acest sistem către administratorii fondurilor, solicitare care își va face efectul începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă, se arată într-un proiect scos în dezbatere publică de ASF. Fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.
Românii ar putea alege cele trei riscuri pentru care sunt obligați prin lege să-și asigure locuințele: Pagubele generate de furtuni, noul risc luat în calcul "Vrem să scoatem obligativitatea primarilor de a-și amenda propriul electorat pentru că acest sistem nu funcționează și ne gândim să mai introducem unul sau două riscuri pe care să le acopere asigurarea obligatorie a locuințelor, precum riscul de furtună, a declarat vineri pentru HotNews.ro Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, responsabil de sectorul asigurărilor. 'Prețul va rămâne același pentru că asigurarea va acoperi tot trei riscuri, din care riscul de cutremur să fie general valabil, dar să le poți alege pe celelalte două: furtună și inundații sau alunecări de teren și furtună', a spus acesta.Vezi în articol ce alte propuneri se pregătește ASF să transmită către Finanțe pentru modificarea legii asigurării obligatorii a locuințelor.
O propunere concretă privind Legea asigurărilor de sănătate, în maxim 6 luni: Pacienții ar putea folosi asigurări private pentru a deconta servicii de recuperare în spitalele de stat Folosirea contra-cost a blocurilor operatorii din spitale sau asigurări private care să permită pacienților accesul la o perioadă mai lungă de recuperare medicală sunt câteva dintre serviciile medicale la cerere pe care spitalele de stat le-ar putea furniza în parteneriat cu firmele de asigurări, a precizat marți Ministrul Sănătății, Sorin Pintea. "O propunere concretă privind legea asigurărilor de sănătate va fi lansată în maxim șase luni", a spus aceasta. Asigurările de sănătate permit în prezent decontarea serviciilor medicale numai în spitalele private.
Cum vrea ASF să depisteze șoferii care circulă fără RCA: Verificarea asigurarilor RCA pe camerele pe care se verifică rovinieta Oficialii ASF și ai Companiei naționale de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR) vor porni discuții pentru găsirea unor soluții tehnice de interconectare a bazelor de date care să permită depistarea șoferilor fără RCA odată cu citirea numerelor mașinilor și a lipsei rovinietelor pe camerele Companiei de Drumuri, a declarat marți Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, responsabil de sectorul asigurărilor. Vezi în articol ce spune șeful CNAIR despre posibilele obstacole în calea acestui proiect.
Apel internațional către Guvernul Dăncilă față de măsurile OUG 114: Cerințele enorme de capital impuse fondurilor de pensii private sunt devastatoare PensionsEurope, federația asociațiilor naționale de pensii private din Europa, cere Guvernului să retragă din Ordonanța 114/2018, care suprataxează mediul de afaceri, noile cerințe de capital impuse administratorilor fondurilor de pensii, pe care le consideră "disproporționate, profund politizate și devastatoare pentru sistemul de pensii din România". Federația se teme că noile cerințe de capital, de aproximativ 800 milioane de euro, vor conduce de facto la revizuirea pilonului II de pensii, cu efecte devastatoare nu numai pentru viitoarele pensii ale românilor, ci și pentru piața de capital, sectorul financiar și întreaga economie.
ASF a făcut recurs împotriva deciziei Curții de Apel care a anulat sancțiunile către fosta șefă NN Pensii, în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus vineri, 25 ianuarie, recursul împotriva deciziei Curții de Apel București care a anulat sancțiunile impuse de această autoritate, în 2017, către Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii. Informațiile transmise de NN prin e-mail către 300.000 de clienți cu privire la discuțiile publice privind posibila naționalizare a fondurilor de pensii private 'nu au fost false sau înșelătoare', iar "mesajul nu a creat starea de pericol invocată, nefiind de natură să prejudicieze stabilitatea și sustenabilitatea sistemului fondurilor de pensii private", potrivit motivării Curții.
UPDATE Cel mai rece decembrie din istoria pilonului II de pensii: Deși numărul participanților a crescut la 7,25 milioane persoane, valoarea activelor a scăzut, iar rentabilitatea a ajuns la cel mai mic nivel Ordonanța care suprataxează mediul de afaceri a redus valoarea totală a activelor din pilonul II de pensii în luna decembrie 2018, iar indicatorul de rentabilitate a fondurilor de pensii a ajuns la cel mai mic nivel din istorie.UPDATE ASF susține că "fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung și că evoluția pe termen foarte scurt (de ex: o lună) nu este un indicator relevant".
Curtea Constituțională a respins sesizările USR și PNL privind neconstituționalitatea numirii unor membri ai conduceri ASF, inclusiv a președintelui Leonardo Badea Plenul Curții Constituționale a respins miercuri sesizările USR și PNL privind neconstituționalitatea numirii mai multor membri ai conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), inclusiv a președintelui acestei autorități, Leonardo Badea. Cele două partide au susținut că atât Leonardo Badea, cât și Doina Dascălu (prim-vicepreședinte) și trei membri neexecutivi: Ovidiu Wlassopol, Aura Socol și Joszef Birtalan nu ar avea experiența minimă profesională de 8 ani cerută de lege și au dat ca exemplu cazul Victor Ciorbea, a cărui numire în conducerea ASF a fost declarată neconsituțională, în 2014, din aceleași motive.
​EXCLUSIV Cum motivează Curtea de Apel anularea sancțiunilor împotriva fostei șefe a NN Pensii: Informațiile transmise clienților nu au fost false sau înșelătoare și nu au creat starea de pericol invocată de ASF Informațiile transmise de NN prin e-mail către aproape 300.000 de clienți cu privire la discuțiile publice privind posibila naționalizare a fondurilor de pensii private 'nu au fost false sau înșelătoare', iar "mesajul nu a creat starea de pericol invocată, nefiind de natură să prejudicieze stabilitatea și sustenabilitatea sistemului fondurilor de pensii private", arată Curtea de Apel în motivarea deciziei de anulare a sancțiunilor impuse de ASF fostei șefe a NN Pensii. Instanța a decis că ASF a respectat procedura legală și că a avut cvorum în luarea deciziei, doar că faptele pentru care a aplicat sancțiunile nu au întrunit elementele constitutive ale contravenției.NOTĂ: Pe baza acestei motivări a deciziei Curții de Apel, ASF poate face acum recurs la Înalta Curte.
​EXCLUSIV Scenarii sumbre estimate de ASF după schimbările la Pilonul II: Unii administratori ar putea ieși din piață / Dacă doar 1% dintre participanți își mută contribuțiile în sistemul public, firmele vor mai avea profit abia în 2021 Peste 5,8 milioane de români au posibilitatea să-și transfere în sistemul public de pensii contribuțiile de la Pilonul II, conform prevederilor Ordonanței privind 'taxa pe lăcomie', aceștia având în conturi peste 46,04 miliarde lei, adică peste 95% din activele nete ale întregului sistem de pensii private, arată o analiză de impact realizată de ASF și obținută de HotNews.ro. Totuși, ASF nu crede că vor fi mulți care vor face asta. UPDATE ASF susține că "documentul prezentat nu a fost luat în discuție și aprobat de către Consiliul Autorității, acesta fiind, în consecință, un material de lucru preliminar, cu un caracter intern.".
Noi date privind pilonul II de pensii: Peste 7,21 milioane de români aveau pensii private obligatorii în noiembrie 2018, iar valoarea activelor a crescut la 48,19 miliarde de lei Peste 7,21 milioane de români contribuiau la pilonul II de pensii la sfârșitul lunii noiembrie din acest an, față de 7,19 milioane de participanți în luna anterioară a acestui an, în timp ce valoarea totală a activelor din sistem a urcat de la 47,08 miliarde lei la 48,19 miliarde de lei, arată noi date afișate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Pe categorii de vârstă, la sfârșitul lunii noiembrie 2018, peste 4,02 milioane de participanți aveau peste 35 de ani, în timp ce peste 3,2 milioane de participanți aveau sub 35 de ani.
​Retrospectivă 2018: Culisele celei mai mari amenzi din istoria ASF, victoria în primă instanță a fostei șefe a NN Pensii și cine a ajuns să supravegheze pensiile private Anul acesta s-a aflat în sfârșit cum a votat anul trecut fiecare membru din conducerea ASF, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a spus că ar trebui acționat foarte dur în cazul NN Pensii. Dan Armeanu, profesor universitar doctor la ASE, pe atunci un simplu membru neexecutiv în conducerea ASF, este singurul care nu doar că a rămas în conducerea ASF, dar a fost chiar avansat anul acesta în poziția de vicepreședinte responsabil de sectorul pensiilor private. Tot în acest an, Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii, a câștigat în primă instanță procesul cu ASF, dar litigiul va continua la Înalta Curte.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version