ASIGURARI
Schimbări în sistemul public de pensii: Guvernul crește cu 1000 de posturi personalul care evaluează dosarele / Angajații români din instituțiile UE vor putea să-și transfere drepturile de pensie Guvernul a aprobat miercuri prin OUG suplimentarea cu 1.000 de posturi a personalului din casele teritoriale de pensii pentru a acoperi deficitul de angajați care să participe la procesul de evaluare a celor aproximativ 5 milioane de pensii din sistemul public aflate în plată. Executivul a adoptat de asemenea miercuri o altă Ordonanță care va permite românilor angajați în instituțiile UE să-și transfere drepturile de pensii. România este singurul stat din UE care nu permite acest lucru și riscă amenzi de peste 1,7 milioane de euro.
Un nou director general la NN Romania: Kuldeep Kaushik, fost director de operațiuni la AXA International Grupul NN a anunțat marți numirea lui Kuldeep Kaushik în funcția de CEO al NN în România, începând cu data de 1 noiembrie 2021, mandatul său fiind supus aprobării autorităţilor locale. Kuldeep preia conducerea de la Gerke Witteveen, Chief Financial Officer al NN în România, care a deținut rolul de CEO interimar în ultima perioadă.
Decizie în Monitorul Oficial: Acționarii City Insurance încearcă să aducă 150 milioane de euro la capitalul social pentru a scăpa de faliment Acționarii City Insurance, liderul pieței RCA aflat în administrare temporară, au decis în data de 21 iulie din acest an să demareze o operațiune de majorare de capital pentru atragerea a 150 milioane de euro, ca urmare a obligației iminente de restabilire a fondurilor cerute de lege pentru a acoperi atât cerința de capital de solvabilitate (SCR), cât și cerința minimă de capital (MCR), arată o decizie publicată luni în Monitorul Oficial. Din cauza abaterilor grave, City a fost plasată în administrare temporară în luna iunie și se află în proces de vânzare.
Consiliul Concurenței analizează preluarea Ergo Asigurări și Ergo Asigurări de viață de către germanii de la Signal Iduna Consiliul Concurenţei a anunțat luni, 2 august, că analizează tranzacţia prin care germanii de la Signal Iduna intenționează să preia companiile Ergo Asigurări și Ergo Asigurări de Viață. Germanii de la Signal Iduna, liderii pieței locale de asigurări de sănătate, au anunțat semnarea în data de 20 mai 2021 a acordului privind achiziționarea companiilor de asigurări generale și de viață ale grupului ERGO, controlat de Munich Re, confirmând informațiile prezentate anterior de HotNews.ro.
Ce despăgubiri a plătit Metropolitan Life, al doilea mare asigurător de viață din România, în primele trei luni din 2021 Metropolitan Life, companie la care peste 2,5 milioane de români au asigurări de viață și pensii private obligatorii, a raportat venituri de peste 125,1 milioane lei în primul trimestru din acest an, în creștere cu 22% față de perioada similară a anului trecut. Al doilea mare asigurător de viață din România a mai anunțat joi că indemnizațiile plătite pe primul trimestrul din 2021 au depășit 38,7 milioane de lei, cu 45% mai mult față de aceeași perioadă din 2020.
Ordin al Ministerului Muncii: Angajatorii sunt obligați să-și informeze noii salariați sub 45 de ani cu privire la Pilonul II de pensii Toți angajatorii din România sunt obligați, începând cu data de 19 iulie 2021, să își informeze noii salariații cu vârsta până în 45 de ani în legătură cu aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II). Modificarea legislativă, adoptată la cererea administratorilor fondurilor de pensii, vizează în principal conștientizarea salariaților aflați la primul loc de muncă, respectiv cei care au obligația legală de a-și alege fondul de pensii de Pilon II în primele 4 luni de la intrarea în piața muncii. Vezi în articol documentul de informare făcut de administratorii de pensii pentru a ușura această nouă sarcină administrativă pentru angajatori.
Șoferii din România nu vor mai fi obligați să prezinte documentul Carte Verde la intrarea în Muntenegru și Marea Britanie - Biroul asigurătorilor auto Conducătorii autovehiculelor din România nu vor mai fi obligați să prezinte documentul Carte Verde la intrarea în Muntenegru și Marea Britanie, începând cu data de 2 august, potrivit unei noi decizii la nivelul UE, a anunțat marți Biroul asigurătorilor auto din România (BAAR). Cu toate acestea, sunt permise controale nesistematice ale acestei asigurări efectuate de autoritățile competente, cu condiția să nu fie discriminatorii, astfel că BAAR recomandă șoferilor să aibă acest document asupra lor.
Cum explică Ministerul Muncii ajutoarele de urgență pentru românii cu locuințele afectate de inundații / Ce se întâmplă dacă nu ai asigurare obligatorie a locuințelor? Românii care nu și-au asigurat obligatoriu locuințele împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren și cutremurelor nu pot primi, conform legii 260/2008, "niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor". Pe de altă parte, Guvernul a decis recent să aloce ajutoare de urgență de până la 5 milioane de lei pentru familiile ale căror locuințe au fost afectate de inundațiile din ultima perioadă. Ministerul Muncii subliniază că ajutorul nu este pentru reconstrucția caselor, ci pentru "prevenirea riscului de excluziune socială".
Pagubele inundațiilor din acest an: Ce ajutoare de urgență dă Guvernul și ce bani au primit până acum cei care aveau casele asigurate Guvernul a decis joi să acorde ajutoare de urgență de până la 5 milioane de lei pentru familiile ale căror locuințe și bunuri au fost afectate de inundațiile și alunecările de teren din acest an. Pe de altă parte, legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren și cutremurelor prevede că cei care nu au această asigurare nu vor primi "niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor". Vezi în articol cum se vor acorda ajutoarele de la Guvern și ce despăgubiri au primit până acum cei care și-au asigurat casele.
Cum au ajuns Finanțele să propună creșterea sumelor pe care le pot primi păgubiții în cazul falimentului unui asigurător RCA: Pierderi de sute de milioane de lei după falimentele Astra și Carpatica Păgubiții care au de recuperat despăgubiri de la un asigurător în faliment ar putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract la o astfel de firmă, potrivit unui proiect de lege al Ministerului de Finanțe. Acum, suma maximă este de 450.000 de lei și se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) per creditor, și nu pe fiecare contract, fapt care a generat neplata unor despăgubiri de sute de milioane de lei. Practica a fost însă invalidată la Înalta Curte după ce asiguratorii CASCO au dat în judecată FGA pentru recuperarea banilor de la Astra și Carpatica.
​DOCUMENT Sesizare privind posibile nereguli la salarizarea unor angajați ASF. Inclusiv în acest an ar fi fost salariați plătiți peste grila maximă / UPDATE ASF neagă Un angajat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a sesizat joi Curtea de Conturi privind posibile nereguli la salarizarea din cadrul acestei autorități. Acesta susține că în ultimii ani au fost angajate în cadrul ASF mai multe persoane ale căror contracte individuale de muncă prevedeau un nivel de salarizare care depășea grila maximă de salarizare aferentă funcției pe care aceste persoane o ocupă în cadrul acestei autorități. UPDATE (17:30) ASF: "Nu există nereguli în salarizarea unor angajați ai ASF. În ultimii trei ani, în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară nu au existat persoane care au încasat salarii ce depășesc nivelul maxim al grilei de salarizare.”
DOCUMENT Ce plăți s-au făcut în Pilonul II de pensii în primul trimestru din 2021: Mii de români au preferat să încaseze banii deodată, nu eșalonat Aproape 4.000 de români, participanți sau beneficiari ai Pilonului II de pensii, au încasat peste 64,4 milioane de lei în primul trimestru din acest an, 78% dintre aceștia preferând să primească banii deodată, nu eșalonat, arată datele prezentate marți de ASF. Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.
DOCUMENT Motivele sancțiunilor dure ale ASF la City Insurance: Firma a raportat că deține milioane de euro într-o bancă străină, cu care nu ar fi avut, de fapt, raporturi contractuale Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că City Insurance i-ar fi raportat încă din 2017 că deține disponibilități bănești la o societate bancară, sume necesare susținerii activității și îndeplinirii cerințelor legale, dar că în luna aprilie din acest an a aflat că între această bancă și societatea de asigurare nu ar fi existat raporturi contractuale, iar contul nu ar fi existat. Informațiile apar în decizia sancționării lui Renato Szilagyi, președintele directoratului City Insurance, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Vezi în articol și ce despăgubiri a plătit cu întârziere City în primul trimestru din 2021.
Atenționare de la FGA, care a preluat conducerea temporară la City Insurance: Toate cererile de daune trebuie adresate direct firmei de asigurări Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care a fost numit recent administrator temporar la City Insurance, timp de 4 luni, a atenționat luni că orice solicitare (cerere de deschidere dosar de daună ori cereri de despăgubiri) care vizează acest asigurător trebuie adresată direct acestei societăți, în caz contrar acestea riscând să nu fie analizate. FGA subliniază că rolul său este de a restabili situaţia financiară a asigurătorului şi asigurarea unei conduceri sănătoase şi prudente a activităţii.
Sancțiuni dure aplicate de ASF la City Insurance, liderul RCA: Amenzi de aproape 11 milioane de lei. Fondul de Garantare a preluat temporar conducerea asigurătorului Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat vineri sancțiuni dure pentru City Insurance, liderul pieței RCA din România, în urma controalelor efectuate la acest asigurător. Membrii directoratului și ai Consiliului de supraveghere ai societății au primit amenzi cumulate de 8 milioane de lei și li s-au retras autorizațiile, iar firma a fost amendată cu peste 2,9 milioane de lei cu obligația de a veni cu un plan de redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital. În plus, Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat temporar conducerea asigurătorului.
Euroins: Vânzările de RCA au scăzut, în timp ce valoarea daunelor plătite a crescut constant. Care este cea mai mare despăgubire plătită în 2021 Euroins, al doilea mare asigurător RCA din România, a anunțat joi o scădere a vânzărilor de polițe RCA în primul trimestru din 2021, în linie cu strategia de reducere a expunerii pe acest sector, asiguratorul subliniind însă că volumul daunelor plătite a crescut constant. În 2021, compania a înregistrat peste 60.000 de dosare de daună și a plătit pentru toate reparațiile auto și vătămările corporale peste 400 de milioane de lei. Euroins și City Insurance sunt cei mai mari asigurători RCA din țară, dar și companiile cu cele mai mulre reclamații pentru probleme la plata daunelor.
Ghinea, despre Pilonul II de pensii în PNRR: Ne manifestăm voința politică foarte clară de a crește contribuția, dar în linie cu strategia fiscal bugetară care se modifică anual "Ne manifestăm voința politică foarte clară de a crește contribuția la Pilonul II, este absolut vital pentru sănătatea pensiilor pe termen lung, dar în linie cu strategia fiscal bugetară, o decizie pe care Guvernul României trebuie să o ia în fiecare an", a declarat miercuri ministrul Cristian Ghinea la prezentarea PNRR. Strategia fiscal bugetară care se actualizează în fiecare an prevede în acest moment creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024.
ASF a primit noi pârghii de sancționare: Amenzi foarte mari pentru persoane fizice și juridice, iar angajații pot fi scutiți de cheltuieli de judecată Persoanele fizice pot fi amendate cu sume între 1.000 lei și echivalentul în lei a 25% din venitul net anual realizat, iar firmele - cu sume cuprinse între 10.000 de lei și echivalentul în lei a 1% din cifra de afaceri anuală, potrivit modificărilor aduse legii de funcționare a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), promulgate joi de președintele Iohannis. Proiectul de lege, inițiat de liberalul Florin Roman, viza inițial o exonerare de la răspunderea civilă sau penală pentru angajații cu atribuții de control din ASF, în anumite situații, dar în Senat s-au adus modificări semnificative.
Tranzacție confirmată: Signal Iduna anunță semnarea în 20 mai a acordului pentru achiziția operațiunilor Ergo din România Germanii de la Signal Iduna, liderii pieței locale de asigurări de sănătate, au anunțat semnarea în data de 20 mai 2021 a acordului privind achiziționarea companiilor de asigurări generale și de viață ale grupului ERGO, controlat de Munich Re, confirmând informațiile prezentate anterior de HotNews.ro. Tranzacția va fi supusă aprobării Autorității de Supraveghere Financiară și Consiliului Concurenței din România.
Mizele OUG-ului pentru decontarea directă la RCA și tarife de referință la reparațiile auto. Pericolul pentru asigurați: Creșterea prețurilor și co-plata la daune Peste 6 milioane de șoferi care au polițe RCA sunt vizați de schimbările pregătite de Guvern la legislația RCA. Asigurătorii se plâng că despăgubirile au crescut la peste 1 miliard de lei în primele trei luni din acest an, în ciuda pandemiei, și cer din nou joi adoptarea Ordonanței de Urgență care introduce decontarea directă obligatorie la RCA și tarife de referință la reparațiile auto și rent-a car, drept soluții pe termen lung. De cealaltă parte, service-urile auto și asociațiile de consumatori avertizează că vor crește prețurile și că păgubiții ar putea ajunge co-plătitori la daunele suferite. Vezi în articol ce propuneri au transmis toți actorii din asigurări.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by