ASIGURARI
​Schimbări majore la RCA, pentru șase milioane de șoferi: Păgubiții se vor putea adresa propriului asigurător pentru a recupera daunele în caz de accident - proiect de OUG Șoferii vor putea să se adreseze propriului asigurător la care au încheiat asigurarea RCA pentru a recupera daunele produse într-un accident auto de care nu sunt vinovați, urmând ca asigurătorul său să-și recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al mașinii șoferului vinovat de producerea accidentului, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență care introduce decontarea directă obligatorie la contractele RCA. Atenție însă! Sunt 5 condiții care trebuie îndeplinite cumulativ pentru aplicarea acestor reguli. Vezi în articol cum va funcționa și de ce spun autoritățile că anumite prețuri ar putea scădea.
Sancțiuni fără precedent în asigurări: Cum a ajuns ASF să dea amenzi într-o lună cât în aproape ultimii 3 ani Reclamată la DNA pentru că ar proteja în controale asigurătorii RCA rău platnici, dar și cu un nou președinte numit în vara anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat în această lună amenzi în valoare de 4,73 milioane de lei, către membrii conducerii City Insurance, dar și către Euroins, cei mai mari asigurători RCA din țară. Amenzile sunt semnificative, ținând cont că în perioada 2018-2020 autoritatea a aplicat 36 amenzi în cuantum total de peste 5,14 milioane de lei, conform datelor furnizate la solicitarea Hotnews.ro.
Noi sancțiuni asupra City Insurance: Membrii conducerii liderului RCA amendați cu peste 3,7 milioane de lei pentru că nu au transmis la timp informațiile solicitate de ASF Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în data de 20 ianuarie 2021 să sancționeze membrii conducerii City Insurance, cel mai mare asigurător RCA din piață, cu amenzi cumulate de 3,78 milioane de lei, pe motiv că nu ar fi transmis la timp informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății, a anunțat marți Autoritatea.
Fondurile de Pilon II de pensii în anul pandemic 2020: Câștig net de 900 milioane de euro pentru 7,6 milioane de români / Pierderi de miliarde de euro din lipsa creșterii contribuțiilor Pilonul II de pensii private obligatorii, la care cotizează 7,6 milioane de români, a realizat în 2020 un câștig de 6,2%, de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 milioane de euro pentru participanți, arată datele prezentate luni de Asociația Administratorilor de Pensii Administrate Privat (APAPR). Pe de altă parte, din cauza nerespectării Legii 411/2004 (care prevedea ca în anul 2016 să se ajungă la contribuții de 6% din venitul salarial brut către Pilonul II, față de doar 3,75% în prezent), românii au sume cu 18% mai mici în conturile lor, nefiind virate contribuții de 2,7 miliarde de euro în perioada 2008-2020.
Decontarea directă obligatorie la RCA, cerută de tot mai multe asociații: Păgubiții s-ar putea adresa propriilor asiguratori pentru despăgubiri și s-ar evita abuzurile, dar prețurile vor crește Decontarea directă obligatorie la contractele RCA ar permite păgubiților să se adreseze propriilor asiguratori în cazul în care vor fi victimele unui accident rutier, pentru a evita situațiile în care rămâneau luni de zile cu mașina în service sau erau obligați să se adreseze instanțelor pentru a beneficia de o despăgubire corectă, susține joi Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF). Asociația atenționează însă asupra costurilor prohibitive impuse în prezent de unii asiguratori pentru optiunea de decontare directă, care acum este un serviciu opțional.
Biroul asigurătorilor: O reglementare care să permită șoferilor să își deconteze daunele direct la firmele de asigurări unde au încheiat polița RCA ar reduce mult reclamațiile Când ai un accident auto de care nu ești vinovat, decontarea reparațiilor și a despăgubirilor cuvenite se face de la firma de asigurări care a emis polița RCA pentru mașina condusă de șoferul vinovat de accident, dar legislația s-ar purtea schimba curând. Noul președinte ASF, Nicu Marcu, a declarat marți că Guvernul pregătește, la inițiativa ASF, o Ordonanță de urgență care să permită șoferilor să-și deconteze daunele direct la firmele unde și-au făcut propriile polițe RCA. Drept reacție, Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) a comunicat miercuri că o astfel de reglementare ar putea rezolva anumite deficiențe din piață și ar reduce numărul reclamațiilor.
City Insurance și Euroins, amendate cu 500.000 și 450.000 de lei pentru întârzieri la plata daunelor RCA City Insurance și Euroins vor fi amendate cu 500.000 de lei, respectiv 450.000 de lei pentru întârzieri la plata daunelor RCA, a decis Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).Conducerea ASF, reclamată la DNA că ar proteja asigurătorii RCA rău-platnici: Ar fi trebuit amenzi de peste 100 milioane lei anul trecut față de gravitatea și numărul reclamațiilor
Există indicii și suspiciuni cu privire la practici incorecte în ASF. Președintele Nicu Marcu a sesizat DIICOT - spune Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF "Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a sesizat DIICOT cu privire la posibile nereguli sau chiar infracțiuni atât în legătură cu activitatea de control pe piața de capital, cât și pe piața asigurărilor", a declarat marți pentru HotNews.ro Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF. Precizarea vine după ce Economica.net a scris marți pe surse că noua conducere a ASF a identificat erori majore în documente oficiale prezentate de angajații mai multor direcții membrilor Consiliului și că există suspiciuni că erorile ar fi fost strecurate intenționat pentru a avantaja firmele supravegheate.
Conducerea ASF, reclamată la DNA că ar proteja asigurătorii RCA rău-platnici: Ar fi trebuit amenzi de peste 100 milioane lei anul trecut față de gravitatea și numărul reclamațiilor Deși mii de petenți reclamă, anual, conduita abuzivă a unor asigurători, în particular, Euroins și City Insurance, conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) ar refuza să sancționeze aceste aspecte, rezumându-se la aspecte precum indicatorii financiari ai firmelor, astfel că și amenzile sunt extrem de mici, totul fiind mai mult un exercițiu de imagine, susține un angajat al ASF într-un denunț făcut luni, 11 ianuarie, la Direcția Națională Anticorupție (DNA). În replică, ASF spune că noul președinte a demarat anul trecut o analiză exhaustivă a petițiilor, incusiv a istoricului Euroins și City, rezultatele și propunerile de măsuri fiind așteptate miercuri, 13 ianuarie 2021.
Evoluția Pilonului II de pensii în primele nouă luni din 2020: Valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 9.225 lei 7,58 milioane de români erau înregistrați ca participanți în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II) la data de 30 septembrie 2020, cu 3% mai mult față de perioada similară a anului 2019, iar valoarea totală a activelor nete era de 69,82 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 18% comparativ cu aceeași dată a anului anterior, a anunțat marți Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Contribuția medie a participanților, cu contribuții virate la 30 septembrie 2020, a fost de circa 190 lei/participant, iar valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 9.225 lei, înregistrând o creștere de 10,86% comparativ cu decembrie 2019. Vezi în articol ce plăți s-au facut la Pilonul II.
Piața RCA, la un grad ridicat de concentrare și în 2020: City Insurance și Euroins au 75% din contracte. Prețurile au scăzut ușor, dar daunele sunt în creștere City Insurance și Euroins cumulau aproximativ 75% din portofoliul de asigurări RCA din România în primele nouă luni din acest an, gradul de concentrare menținându-se la un nivel ridicat în acest sector, arată un raport publicat luni de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 1% la 30 septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, înregistrând valoarea de 626 lei, în timp ce dauna medie RCA plătită de asigurători pentru vătămări corporale, dar și cea pentru daune materiale au crescut.
Ce despăgubiri a plătit anul trecut Fondul de Garantare a Asiguraților în contul falimentelor Astra și Carpatica Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care plătește despăgubiri în situația în care un asigurător intră în procedură de faliment, în limita unui plafon de garantare de 450.000 lei per creditor de asigurare, a plătit anul trecut despăgubiri din disponibilitățile sale în valoare totală de 169.897.736 lei, din care 99,46% au fost aferente falimentelor Astra și Carpatica Asig, se arată în raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind stabilitatea piețelor financiare nebancare.
Soluționarea alternativă a litigiilor: Cât a câștigat în final un păgubit RCA căruia asigurătorul voia să-i achite de 13 ori mai putin decât despăgubirea cerută Un păgubit RCA a depus o cerere de despăgubire pentru suma de 112.313 lei, iar asigurătorul a oferit suma de 8.444 de lei. Nemulțumit de suma primită, păgubitul a apelat la SAL-Fin, entitatea de soluționare alternativă a litigiilor din asigurări coordonată de ASF, și în urma concilierii, asigurătorul a fost obligat la plata unei diferențe, în valoare de 103.868 lei, plus penalități de întârziere de 0,2% pe zi. Vezi în articol alte cazuri și ce sume considerabile spune SAL-FIN că a obținut pentru asigurați în acest an.
Surse: Cei peste 500 de angajați din ASF ar fi început să încaseze prime de mii de euro pe final de an, conform contractului colectiv de muncă. Ce spune conducerea autorității Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început să-și răsplătească pe final de an cei peste 500 de angajați cu prime de mii de euro, echivalentul încă unui salariu lunar, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul autorității. Salariul mediu net de bază în ASF este de 10.000 de lei (peste 2000 de euro), iar membrii conducerii ASF au venituri nete lunare care ating și 14.000 de euro. ASF a mai acordat prime anuale similare în anii 2018 și 2015. În replică, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, susține că actuala conducere respectă contractul colectiv de muncă aflat în vigoare.
Crește concentrarea din asigurări, atenționează ASF: Cum a ajuns City Insurance pe primul loc în topul RCA, după falimentul Carpatica Gradul de concentrare din piața asigurărilor generale din România a crescut, primele trei societăți (City Insurance, Euroins și Omniasig VIG) având împreună 53% din totalul veniturilor la data de 30 iunie din acest an, se arată în raportul ASF privind stabilitatea piețelor financiare non-bancare. Acest top s-a schimbat radical după falimentul Carpatica, dar și pe fondul modificării strategiilor de business ale unor societăți ce și-au diminuat volumul de prime brute subscrise pentru anumite clase de asigurări generale, arată analiza ASF.
Tranzacție în asigurări: Allianz-Țiriac Asigurări preia Gothaer, o companie cu 50.000 de contracte și venituri de 90 milioane lei anul trecut Allianz-Ţiriac Asigurări și Grupul Gothaer au anunţat miercuri semnarea unui acord de preluare a Gothaer Asigurări Reasigurări, aceasta fiind prima achiziție a unei companii de asigurări efectuată de Allianz-Ţiriac după mai bine de 25 de ani de creștere organică. Finalizarea tranzacției este condiționată de primirea aprobărilor din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară și Consiliului Concurenței. Valoarea tranzacției este supusă unor clauze de confidențialitate.
​Sistemul de pensii private a ajuns la active de 14,9 miliarde euro: Pierderile unor administratori din Pilonul II s-au adâncit semnificativ în acest an Toți cei șapte administratori de pensii private au avut pierderi cumulate de 84 de milioane de lei anul trecut, în urma schimbărilor legislative apărute prin controversata OUG 114/2018, iar în primele șase luni din acest an, pierderile unora dintre acești administratori s-au adâncit semnificativ, se arată într-un raport realizat de ASF privind stabilitatea piețelor financiare non-bancare. Pe de altă parte, riscurile aferente fondurilor de pensii, care au atins active de 14,9 miliarde de euro, se mențin la un nivel foarte redus.
Nicu Marcu, președintele ASF: Atunci când plătești o poliță RCA te aștepți să ți se întoarcă serviciul dacă ți se lovește mașina, însă oamenii au simțit de multe ori că au fost grevați de acest drept "Atunci când plătești o poliță RCA te aștepți să ți se întoarcă serviciul când ești în impas și ți se lovește mașina. Ei, de multe ori, oamenii au simțit că au fost grevați de acest drept și spun acest lucru prin prisma petițiilor primite", a declarat miercuri Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Acesta spune că în cele șase luni de când a preluat conducerea ASF, autoritatea a fost foarte atentă și a intervenit prin sancțiuni destul de dure și că măsurile de supraveghere și control, precum și modificările legislative vor continua în acest sector.
Euroins România și-a majorat capitalul cu peste 126 milioane de lei pentru a se redresa financiar și a-și reduce expunerea pe piața RCA Euroins, al doilea mare asigurător RCA din România, a anunțat miercuri că în luna decembrie a realizat două majorări succesive de capital în valoare de peste 126 milioane de lei, măsuri menite să reechilibreze financiar compania și să-i reducă expunerea pe piața RCA. Amintim că luna trecută, Euroins a pierdut în primă instanță, un proces în care contesta amenda de 1,5 milioane lei și obligația realizării unui plan de finanțare și redresare pentru restabilirea solvabilității, sancțiuni impuse de ASF.
Dezbaterea publică asupra proiectului care va crește prețul RCA în funcție de severitatea accidentului produs a fost prelungită Dezbaterea publică asupra proiectului care va schimba legea RCA, inclusiv prin modificarea sistemului bonus-malus, astfel încât prețul RCA să crească în funcție de severitatea accidentului produs, a fost prelungită cu 10 zile până pe 15 decembrie 2020 de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Decizia vine în urma solicitării transportatorilor auto membri COTAR care au atenționat că nu este clar ce se întâmplă atunci când un șofer provoacă un accident din care au rezultat atât pagube materiale, cât și vătămări corporale.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by