ASIGURARI
Cum vrea Guvernul Orban să corecteze o parte din efectele OUG 114 asupra Pilonului II de pensii: Cei care au renunțat ar putea reveni în sistem Cei peste 500 de români care au ales să nu mai contribuie la Pilonul II, iar viitoarele contribuții să se vireze exclusiv către sistemul public de pensii (Pilonul I), ar putea să aibă la dispoziție o perioadă tranzitorie în care să aleagă din nou dacă vor să revină la Pilonul II sau nu. Posibilitatea adoptării unei astfel de măsuri a fost anunțată vineri atât de Ionel Dancă (șeful Cancelariei Guvernului PNL), cât și de Claudiu Năsui (parlamentar USR) după negocierile privind modificarea prevederilor controversatei Ordonanțe a lăcomiei (OUG 114). Vezi în articol cele 4 propuneri care reduc parțial o parte din efectele OUG asupra sistemului de pensii private.
Guvernul vrea să elimine posibilitatea de a renunța la contribuțiile pentru Pilonul II de pensii Guvernul a propus în proiectul de lege de modificare și abrogare a unor măsuri din OUG 114 să fie eliminată prevederea care permite opțiunea de a contribui doar la Pilonul I de pensii. Astfel se va reveni la forma legislativă în care și contribuțiile la Pilonul II sunt obligatorii.
Studiu: Menținerea contribuției la Pilonul II va aduce mereu o pensie mai mare decât dacă ai contribui numai la sistemul public de stat Pensia acumulată în Pilonul II suplimentează în mod consistent pensia de stat și elimină riscul dependenței de factorii demografici (n.a scăderea natalității și îmbătrânirea populației, care generează mai mulți pensionari și tot mai puțini salariati), arată un studiu realizat de CFA România. O rată de înlocuire a ultimului salariu prin pensie considerată adecvată este de circa 70%, însă toate scenariile arată că lucrurile vor sta mult sub acest nivel. În scenariul în care cineva ar contribui doar la Pilonul I (sistemul public de pensii), rata de inlocuire va fi de doar 31,7%, adică sub jumatate din necesar, în timp ce dacă ai contribui și la Pilonul II pensia va fi mai mare, susțin experții CFA România.
ASF: Sistemul de pensii private a ajuns la active de aproape 13 miliarde de euro, în creștere cu 24% Valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns la 61,53 miliarde de lei (12,95 miliarde de euro), la 30 septembrie 2019, în creștere cu 24,04% față de decembrie 2018. Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut a fost, la sfârșitul lunii septembrie 2019, de 6,22% comparativ cu 5,22% în decembrie 2018. "Această evoluție ne arată că fondurile de pensii oferă randamente ridicate, pe termen lung, în condițiile unei dispersii prudente a riscului", susține Dan Armeanu, vicepreședintele ASF, responsabil de sectorul pensiilor private.
Florin Cîțu: Guvernul va anula cerințele de capital impuse prin OUG 114 administratorilor de pensii private și posibilitatea de a-ți transfera viitoarele contribuții exclusiv la Pilonul I Guvernul va corecta o parte din prevederile OUG 114 care a provocat șocuri semnificative în sistemul de pensii private, a declarat vineri ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Acesta a spus că vor fi anulate cerințele de capital impuse administratorilor de pensii private din Pilonul II, dar și posibilitatea introdusă ca participanții din acest sistem să-și poată transfera viitoarele contribuții exclusiv către sistemul public de pensii, renunțând astfel la Pilonul II. Sunt doar 540 de români care au optat să își mute contribuțiile exclusiv la Pilonul I, deci e clar că a fost o măsură proastă, a spus Cîțu.
GRAFICE/UPDATE Casa Națională de Pensii contrazice ASF: 450 de români au făcut cereri de retragere de la Pilonul II până în septembrie 2019 Cei 397 de români care ar fi renunțat în perioada iunie-octombrie 2019 la Pilonul II de pensii private, alegând ca viitoarele contribuții să se ducă exclusiv la sistemul public de pensii, conform informațiilor ASF, reprezintă de fapt situația cererilor de retragere pentru luna august 2019, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Între timp, cele mai recente date, aferente lunii septembrie, arată că numărul acestora a crescut la 450 de persoane, dar este la fel de nesemnificativ raportat la cei peste 7,3 milioane de participanți la Pilonul II de pensii. Vezi în articol explicațiile CNPP și situația retragerilor de la fiecare fond de pensii private.UPDATE ASF confirmă că datele pentru luna octombrie se referă la cei care au solicitat transferul contribuțiilor în urmă cu două luni. Practic, CNPP publică situația la momentul înregistrării solicitării de sistare a contribuției la Pilonul II, în timp ce ASF publică lunar numărul celor pentru care s-au sistat efectiv contribuțiile în sistem.
Firma de asigurări Certasig Asigurare, amendată cu 65.000 de lei pentru că nu ar fi calculat corect indicatorii de solvabilitate Conducerea ASF a decis miercuri sancționarea cu 65.000 de lei a societății Certasig Asigurare Reasigurare, deoarece nu ar fi calculat corect indicatorii de solvabilitate, a anunțat autoritatea de supraveghere financiară. Măsura a venit în urma unui control inopinat făcut la această societate de asigurări. ASF nu a furnizat mai multe detalii. HotNews.ro a solicitat un punct de vedere din partea Certasig și vom reveni cu detalii imediat ce le vom primi.
​GRAFICE Foarte puțini români au ales să renunțe la Pilonul II pentru a-și muta viitoarele contribuții exclusiv în sistemul public de pensii: Doar 397 de persoane în 5 luni Doar 397 de români au ales până acum să renunțe la Pilonul II (pensii obligatorii administrate privat) pentru a-și muta viitoarele contribuții exclusiv în sistemul public de pensii (Pilonul I), în urma modificării legislative aduse prin controversata Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018) adoptate în decembrie 2018 de Guvernul Dăncilă (PSD). Cifrele publicate de ASF vizează perioada iunie-octombrie 2019. Între timp, noul Guvern (PNL) a anunțat că își va asuma răspunderea și pe modificări la OUG 114, prin care să fie anulate și prevederi la pilonul II de pensii. Vezi în articol câți participanți la Pilonul II au cerut până acum transferul viitoarelor contribuții exclusiv către Pilonul I.
Cum au plătit asigurătorii dosarele de daună RCA în trimestrul doi din 2019: Durata medie de plată depășește 17 zile pe dosar Asigurătorii au avizat 88.174 de dosare de daună RCA în trimestrul doi din acest an, iar durata medie de plată a dosarelor de daună avizate pentru pagube materiale a depășit 17 zile pe dosar, arată o analiză publicată luni de ASF. Din totalul dosarelor de daună avizate, doar 51,75% (45.632 dosare) erau plătite de asigurători la data raportării, valoarea despăgubirilor depășind 228,6 milioane de lei. Un număr de 41.807 dosare de daună (47,41%), cu despăgubiri estimate la peste 153 milioane de lei, erau încă nefinalizate la data raportării. Vezi în articol cum a soluționat fiecare asigurător RCA dosarele de daună.
Fondurile de pensii private au făcut plăți de 95 milioane de euro către peste 60.000 de participanți și moștenitori, de la înființare până în prezent Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat, de la înființare și până la finele lunii septembrie 2019, plăți în valoare de 454,7 milioane lei (95,7 milioane euro) către un număr de 63.153 de participanți și moștenitori, potrivit statisticilor centralizate de APAPR (Asociația care reprezintă cei șapte administratori de pensii private). Vezi în articol care sunt situațiile în care se fac plăți în sistemul de pensii private obligatorii (Pilon II) și facultative (pilon III).
Sancțiuni în asigurări: O amendă de 40.000 de lei și două avertismente scrise pentru trei societăți de asigurări Uniqa Asigurări de Viață a fost amendată cu 40.000 de lei de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru că nu ar fi furnizat, printre altele, deținătorilor de polițe toate informațiile privind condițiile contractului de asigurare, a anunțat marți autoritatea. Alte două societăți, Gothaer Asigurări Reasigurări și Grawe România Asigurare au fost sancționate cu avertismente scrise în urma neregulilor depistate în cadrul controalelor periodice. Cele trei societăți au dreptul de a contesta sancțiunile în termen de 30 de zile de la comunicarea acestora.
Prețurile RCA ar putea scădea în următoarele șase luni: Noile tarife de referință sunt în general mai mici, cu excepția mașinilor cu capacitate mare ASF a afișat joi noile tarife de referință RCA, la care se vor raporta asigurătorii atunci când vor face noile prețuri pentru polițele RCA, acestea fiind în general mai mici decât cele stabilite în luna martie 2019. Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, responsabil de piața asigurărilor, spune că în cazul autoturismelor deținute de persoane fizice, tariful de referință mediu ponderat a scăzut cu 7%, singura creștere semnificativă fiind la autoturismele cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc.
Transportatorii se opun modificării cerute de Bruxelles la legea RCA: Prețurile vor crește pentru toți deținătorii celor 8,2 milioane de vehicule din România Uniunea Națională Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cere Guvernului să nu modifice Legea nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), pe motiv că ar putea apărea dezechilibre grave și prețurile vor crește accentuat pentru toți deținătorii celor 8,2 milioane de vehicule din România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice.
​Topul firmelor de asigurări cu cele mai multe reclamații în primele șase luni din 2019 Asigurații au făcut peste 9.400 de reclamații împotriva firmelor de asigurări în primele șase luni din acest an, în creștere cu 101,2% față de aceeași perioadă din 2018, iar dintre acestea peste 7.700 de reclamații au fost făcute de persoane diferite (în creștere cu 109,69%), arată datele publicate marți de ASF. Euroins și City Insurance, firme care dețin cele mai multe contracte RCA, au strâns peste 76% din totalul reclamațiilor unice. ASF mai spune că cele peste 7.700 de reclamații unice reprezintă 1% din totalul dosarelor de daună avizate de asigurători în perioada menționată.
Peste 7,3 milioane de români contribuiau la Pilonul II la 30 iunie 2019: În medie aceștia au în conturi 1.612 euro Peste 7,34 milioane de români cu pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active nete în valoare de peste 11,64 miliarde de euro la data de 30 iunie 2019, un ritm anual de creștere de 25,15%, a anunțat luni Autoritatea de supraveghere financiară (ASF). Contribuția medie a participanților, cu contribuții virate la 30 iunie 2019, a fost de 182,20 lei. În aceeași lună, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 7.631 lei (1.612 euro), cu 14,39% mai mult față de sfârșitul anului 2018.
Uniunea societăților de asigurare și-a ales conducerea pentru următorii 3 ani: Generali și NN Asigurări de viață vor avea în continuare cele mai importante poziții Generali România și NN Asigurări de viață vor deține și în următorii 3 ani principalele poziții de conducere în cadrul Uniunii societăților de asigurare și reasigurare din România (UNSAR), organizație din care fac parte 20 de companii de asigurări reprezentând 80% din piața de profil. Decizia a fost luată prin vot, marți, 2 octombrie, de către Adunarea generală a Uniunii.
ASF a anunțat oficial decizia și motivele sancționării cu câte 50.000 lei a City Insurance și Euroins, cei mai mari asigurători RCA Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat oficial joi că în urmă cu 2 zile a sancționat City Insurance și Euroins cu câte 50.000 de lei, confirmând informațiile pe surse publicate marți de HotNews.ro. ASF precizează că motivele sancționării celor doi asigurători sunt transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu au aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire, precum și efectuarea cu întârziere a plății despăgubirilor. Cele două societăți au dreptul de a contesta sancțiunea în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii.
Ioan Țara, membru în conducerea ASF, reclamat la ANI pentru că a declarat venituri de 145.000 de lei în anul fiscal anterior, deși numirea lui s-a făcut în decembrie 2018/Țara: Suma reprezintă câștigul la zi. Așa completez de când lumea Ioan Țara, profesor universitar numit în conducerea ASF în luna decembrie 2018, a trecut în declarația de avere semnată în data de 14 iunie 2016 că a încasat un venit anual de peste 145.000 de lei. "Sunt două posibilități: Fie Țara Ioan a câștigat în ultimele două săptămâni ale anului 2018 venituri în cuantum de 145.410 lei din partea ASF, fie domnul profesor universitar nu cunoaște semnificația termenilor “an fiscal încheiat”, susține o asociație de service-uri care l-a reclamat la ANI. Contactat de HotNews.ro, Ioan Țara a precizat că suma reprezintă câștigul la zi și, deși cunoaște semnificația termenului de venit anual, așa și-a completat mereu delarațiile de avere pentru a corespunde cu declarația fiscală.
City Insurance și Euroins, cei mai mari asigurători RCA, au fost amendați cu câte 50.000 de lei pentru întârzieri la plata despăgubirilor - Surse Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis marți să amendeze City Insurance și Euroins cu câte 50.000 de lei pe motiv că ofertele de despăgubire ar fi fost transmise cu întârziere și automat a întârziat și plata despăgubirilor auto către păgubiți, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Cele două societăți dețin în prezent 69,7% din piața RCA din România. HotNews.ro a solicitat un punct de vedere celor două societăți și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.
Mihai Popescu, șeful Ergo Asigurări de Viață: Luăm toate măsurile ce se impun pentru capitalizarea societății conform cerințelor legale Ergo Asigurări de Viață, singura societate de asigurări din România, care nu îndeplinea cerințele minime legale de solvabilitate la data de 30 iunie 2019, a precizat pentru HotNews.ro motivele pentru care s-a ajuns la această situație și a asigurat că în prezent, în colaborare cu ASF, ia toate măsurile pentru capitalizarea societății conform cerințelor legale. Vezi în articol explicațiile lui Mihai Popescu, directorul general al Ergo.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by