ASIGURARI
O noua tranzacție în asigurări: Germanii de la Signal Iduna, liderul asigurărilor de sănătate, vor prelua afacerile Ergo din România. Anunțul oficial ar putea fi făcut astăzi - surse Germanii de la Signal Iduna, lideri pe segmentul asigurărilor de sănătate, au agreat preluarea afacerilor locale de asigurări generale și de viață ale Ergo, controlat de grupul german Munich Re, iar un anunț oficial ar putea fi făcut chiar joi, 20 mai, au declarat pentru HotNews.ro surse din piața asigurărilor. Și bulgarii de la Eurohold, care dețin Euroins România, au vrut să cumpere Ergo în 2019, dar tranzacția a picat. Vezi în articol detalii.
Consiliul Concurenței a aprobat preluarea Gothaer de către Allianz-Țiriac: Nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei Consiliul Concurenței a anunțat luni că a autorizat tranzacția prin care Allianz-Țiriac Asigurări va prelua Gothaer Asigurări Reasigurări - companie cu 50.000 de contracte și venituri de 90 milioane de lei în 2019. În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia, se arată în comunicatul autorității.
​Schimbări radicale în cazul falimentelor în asigurări: Cresc sumele pe care le pot primi păgubiții / Poliția, spitalele și service-urile auto trebuie să dea date pentru stabilirea corectă a prejudiciului ​Păgubiții care au de recuperat despăgubiri de la o firmă de asigurări intrată în faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care îl au la o astfel de firmă în faliment, potrivit unui proiect de lege propus de Ministerul de Finanțe. Acum, suma maximă este de 450.000 de lei și se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) per creditor, și nu pe fiecare contract de asigurare. Mai mult, FGA va putea să ceară Poliției, spitalelor ori service-urilor auto date suplimentare pentru stabilirea exactă a despăgubirilor cuvenite.
UPDATE Un angajat ASF a reclamat în Senat ce nereguli ar fi în instituția care arbitrează piețe de miliarde de euro: Angajări fără concurs pe criterii politice, reclamații în creștere și amenzi simbolice Cristian Muntean, angajat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), este audiat miercuri în Comisia de Buget Finanțe din Senat, în urma unei solicitări a acestuia de a prezenta informații și documente privind neregulile pe care le-ar fi aflat ca angajat al acestei autorități. Favorizarea asigurătorilor prin aplicarea de sancțiuni simbolice ori angajări pe criterii de rudenie (gineri, soții) și interese personale (amante) sunt câteva din neregulile prezentate în solicitarea de audiere, document consultat de HotNews.ro. Acesta spune că a sesizat anterior și DNA-ul ca avertizor de integritate.UPDATE (11:30) Audierea s-a încheiat. Vezi în articol ce nereguli în ASF le-au fost semnalate senatorilor.
​Vânzarea City Insurance: Liderul RCA, somat de ASF să dovedească faptul că deține cele 16,5 milioane de euro, capital de solvabilitate pentru respectarea obligațiilor către asigurați Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a solicitat City Insurance, cel mai mare asigurător local RCA aflat în plin proces de vânzare, toate documentele care să justifice că a implementat măsura impusă în primăvara anului trecut de a-și majora capitalul de solvabilitate cu 16,5 milioane de euro, pentru a-și îndeplini obligațiile față de asigurați. Potențialii cumpărători ai City Insurance vor fi supuși evaluării ASF și trebuie să respecte toate condițiile legale privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare-reasigurare, a precizat pentru HotNews.ro Arbitrul pieței asigurărilor.
Cum vor Finanțele să rezolve duopolul din RCA: Decontarea directă obligatorie la asigurările auto și tarife de referință la reparațiile auto - OUG în consultare publică Ministerul de Finanțe a scos joi în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care va introduce mecanismul de decontare directă obligatorie la asigurările auto RCA precum și stabilirea unor tarife de referință la reparațiile auto, două măsuri menite să rezolve pe de o parte duopolul din piața RCA, în care City Insurance și Euroins au 75% din totalul asigurărilor auto și au multe reclamații, iar pe de altă parte să se evite creșterea valorii daunelor din cauza costurilor exagerate la reparații ale unor service-uri auto.
Ce asigurare are DIGI pentru centrele de date din București și anumite noduri de rețea din țară: Ar putea primi despăgubiri de până la 40,5 milioane de euro Grupul DIGI/RCS&RDS are o poliță de asigurare pentru echipamentele critice de comunicații din centrele de date din București și din anumite noduri de rețea cheie din România, pentru serviciile pe care le furnizează, care ar acoperi daune de până la 40,5 milioane de euro în cazul unui eveniment major care ar afecta rețeaua, se arată în cel mai recent raport al grupului controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari. Vezi în articol ce asigurări are DIGI în Ungaria și ce riscuri nu sunt asigurate.
​Problemele din piața RCA prin ochii unui deputat și patron de broker în asigurări: Tarifele de referință la reparațiile auto ar rezolva problema asigurătorilor rău platnici / Decontarea directă obligatorie va crește prețurile / Ce soluții propune Iulius Firczak, deputat în cadrul Grupului parlamentar al minorităților naționale și acționar cu peste 90% într-o firmă de brokeraj în asigurări, este secretar în Comisia de buget Finanțe și implicat activ în actuala modificare a legislației asigurărilor auto. Este acesta în conflict de interese ori incompatibilitate? Agenția Națională de Integritate (ANI) spune că nu. Într-un interviu acordat HotNews.ro, acesta susține că decontarea directă obligatorie va crește prețurile, fiind o altă formă de a lua bani în plus de la consumatori, din cauza unei legi proaste și a unui ASF, care nu a fost suficient de sever în trecut. Vezi în articol ce soluții propune acesta.
City Insurance, liderul pieței RCA din România, a fost vândută. Cumpărătorul, o firmă olandeză Vivendi International, controlată de omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, a încheiat un acord cu firma olandeză I3CP Holdings BV pentru vânzarea întregului pachet de acțiuni deținute la City Insurance Romania, cea mai mare companie locală de asigurări și liderul pieței RCA. Tranzacția, anunțată marți de asigurător, ar urma să se finalizeze în trimestrul trei al acestui an. City Insurance a pierdut definitiv, luna trecută, la Înalta Curte un proces în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o obligă să-și majoreze cu 16,5 milioane de euro capitalul social.
Reclamațiile românilor față de firmele de asigurări s-au înmulțit în 2020: Euroins și City Insurance au cumulat peste 90% din petițiile făcute la ASF Aspectul cel mai des reclamat în anul 2020 a fost nerespectarea prevederilor legislației în domeniu și a condițiilor contractuale, aspect regăsit în 24.953 cazuri (70,79%), urmat de neplata sau plata parțială a despăgubirii/răscumpărării, aspect regăsit în 9.859 cazuri (27,97%), se arată în raportul ASF privind petițiile primite anul trecut. Consumatorii au transmis 35.250 de petiții înregistrate în mod unic, în creștere cu 69,17% față de anul 2019. Euroins (al doilea mare asigurător RCA) și City Insurance (liderul RCA) au cumulat peste 90% din aceste reclamații.
Deficitul de protecție a românilor în fața unor riscuri precum decese, accidente ori îmbolnăviri a crescut la 123 miliarde de euro - studiu / Care este topul asigurătorilor de viață din România Diferența între resursele financiare necesare și cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menține standardul de viață al acesteia în cazul producerii unui eveniment neprevăzut, precum un deces, un accident, o îmbolnăvire etc. este în creștere, arată un studiu realizat la solicitarea UNSAR (Uniunea asigurătorilor și reasigurătorilor din România). Studiul arată că acest deficit de protecție a crescut cu 14% și se situa, în 2019 - cel mai recent an pentru care există date statistice disponibile - la o valoare de 123 miliarde euro.
Percheziții în București și Ilfov la firme bănuite că ar fi supraevaluat costurile reparațiilor auto, fapt ce ar fi dus ulterior la creșterea prețurilor RCA Polițiștii Direcției de Investigații Criminale efectuează 24 de percheziții domiciliare, la societăți comerciale care ar fi supraevaluat costurile reparațiilor efectuate în baza unor polițe RCA, a anunțat miercuri Inspectoratul General de Poliție. "În acest mod, ar fi fost prejudiciate societățile de asigurare-reasigurare, aspect care ar fi determinat, ulterior, creșterea anuală, constantă, a prețului poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru autovehicule", susține Poliția.
Autoritățile vor să introducă tarife de referință la reparațiile auto, exact ca la RCA: Vor fi calculate anual, în baza datelor colectate de RAR - spune vicepreședintele ASF Tarifele de referinţă la ora de manoperă pentru reparaţiile auto se vor publica şi vor fi calculate anual, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roşu, menţionând că aceste tarife de referinţă nu vor fi impuse. Consiliul Concurenţei propune stabilirea unui tarif de referinţă la ora de manoperă pentru reparaţiile auto, în condiţiile în care obligativitatea decontării directe între companiile de asigurări creează premisele ca preţurile RCA să crească.
​O vulnerabilitate a pieței de asigurări: 75% din contractele RCA ale românilor au fost încheiate la doar doi asigurători și în 2020 - raport ASF Românii aveau încheiate peste 6,32 milioane de contracte RCA ​la sfârșitul anului trecut, în creștere cu 7% față de anul anterior, doi asigurători - City insurance și Euroins, având împreună aproximativ 75% din aceste contracte, arată un raport publicat joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care subliniază că acest grad ridicat de concentrare rămâne o vulnerabilitate a pieței de asigurări din România. Pe parcursul anului 2020, comparativ cu anul trecut, prima medie a înregistrat o diminuare cu aproximativ 2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 7%.
​Decizie definitivă la Înalta Curte: City Insurance, liderul RCA, a pierdut procesul în care ASF o obligă să-și majoreze cu 16,5 milioane de euro capitalul social Înalta Curte de Casație și Justiție a admis marți, 23 martie, recursul făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un proces deschis anul trecut de City Insurance, liderul pieței RCA, în urma unor sancțiuni legate de nereguli la soluționarea dosarelor de daună RCA. Printre măsurile dispuse de ASF în sarcina City Insurance se număra și un plan de măsuri care viza printre altele majorarea capitalului social cu 16,5 milioane euro până la finele anului 2020 pentru rezolvarea problemelor de solvabilitate, a precizat pentru HotNews.ro una dintre părțile din acest dosar.
Urmările celor mai mari amenzi din asigurări în acest an: ASF pierde pe bandă rulantă procesele deschise de executivii City Insurance pentru suspendarea sancțiunilor Reclamată la DNA pentru că ar proteja în controale asigurătorii RCA rău platnici, dar și cu un nou președinte numit în vara anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat în luna ianuarie din acest an amenzi fără precedent la City Insurance, liderul pieței RCA. Opt membri ai conducerii asigurătorului au fost amendați cu 3,78 milioane de lei pentru că nu ar fi furnizat informații despre programul de reasigurare. Ce s-a întâmplat ulterior? Toți au dat în judecată ASF, trei dintre aceștia obținând în primă instanță suspendarea sancțiunilor primite.UPDATE (vineri, 19 martie) Contactați de HotNews.ro oficialii ASF nu au dorit să comenteze situația acestor procese aflate pe rolul instanțelor, dar mai multe surse judiciare au precizat pentru HotNews.ro că 'suspendarea amenzilor nu este obligatorie, cât timp se judecă legalitatea acestora, ci este decisă de instanță.'
Pilonul II de pensii a ajuns la active de peste 75,14 miliarde lei în pofida crizei COVID-19: Ce plăți s-au făcut către peste 12.000 de participanți sau beneficiari în 2020 Sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluție solidă pe parcursul anului trecut, în ciuda contextului economic nefavorabil generat de pandemia COVID-19, a anunțat joi ASF. La sfârșitul anului trecut, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost de 75,14 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 21% comparativ cu finele anului 2019. Anul trecut au fost efectuate plăți în Pilonbul II în valoare de 178 milioane lei către 12.374 participanți sau beneficiari.
Un nou director general la Euroins România: Tanja Blatnik, cu peste 20 de ani experiență în piața asigurărilor din Europa Centrală Bulgarii de la Euroins Insurance Group au anunțat miercuri numirea la conducerea operațiunilor din România a Tanijei Blatnik, care are peste 20 de ani de experiență în piața asigurărilor din Europa Centrală și anterior a fost Director Executiv pentru operațiunile Generali Insurance Slovenia. Euroins amintește că la sfârșitul anului 2020 și-a majorat capitalul social cu 126 milioane de lei pentru a-și reduce expunerea în sectorul RCA și o creștere sănătoasă pe piața românească a asigurărilor.
Peste 1,75 milioane de locuințe aveau anul trecut asigurare obligatorie împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren. Ce despăgubiri s-au plătit 1.753.520 de locuințe erau asigurate printr-o poliță PAD (asigurarea obligatorie a locuinței) la finalul anului 2020 gradul de cuprindere în asigurare ajungând la 19,28%, comparativ cu 19,18% în 2019, 75% dintre polițe fiind încheiate în mediul urban, a anunțat miercuri PAID- Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, societatea care emite acest tip de asigurări. Anul trecut au fost plătite despăgubiri în valoare de circa 5,66 milioane de lei, fata de 5,35 milioane de lei in 2019. Vezi în articol pentru ce evenimente s-au plătit aceste despăgubiri și regiunile cele mai asigurate.
Euroins, amendată din nou cu 500.000 de lei pentru plata cu întârziere a despăgubirilor RCA / Sancțiuni și pe piața pensiilor private la NN și Metropolitan Life Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat luni amendarea cu 500.000 de lei a Euroins, pentru netransmiterea ofertelor de despăgubire sau a notificărilor privind motivele pentru care nu au fost aprobate pretențiile de despăgubiri, precum și pentru plata cu întârziere a unor dosare de daună. Amenzi mai mici, de 4.000 de lei și respectiv 2.500 de lei au primit și directorii generali ai NN Asigurări de Viață și ai Metropolitan Life pentru nereguli identificate în activitatea de administrare a fondurilor de pensii private.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by