ASIGURARI
Un român a fost ales vicepreședinte al Organismului internațional care administrează „Sistemul Carte Verde” Sorin Greceanu, directorul general al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ( BAAR), a fost ales săptămâna trecută în funcția de vicepreședinte al Consiliului Birourilor (Cob), organismul internațional care administrează „Sistemul Carte Verde”. Este pentru prima dată în istoria Consiliului Birourilor când unui reprezentant al României i se încredințează o responsabilitate la acest nivel, România fiind membră in Sistemul Carte Verde din anul 1965.
Schimbări în conducerea NN Asigurări de Viață: Anna Grzelonska va prelua conducerea operațiunilor NN din Turcia NN Group a anunțat vineri că Anna Grzelonska, în prezent director general al NN Asigurări de Viaţă, va fi numită Chief Executive Officer al NN în Turcia începând cu 1 decembrie 2020, mandatul său urmând să fie aprobat de autoritatea de reglementare din Turcia. Ca urmare a acestei numiri, Gerke Witteveen, în prezent Chief Financial Officer al NN Asigurări de Viaţă, va prelua mandatul de CEO interimar al companiei în România, începând cu 1 octombrie 2020.
Pilonul II de pensii a ajuns la active de peste 13,6 miliarde de euro: Câți bani au în conturi cei peste 7,5 milioane de români și ce plăți s-au făcut La sfârșitul lunii iunie 2020, 7,56 milioane de români erau înregistrați în sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), mai mult cu 1,25% față de sfârșitul anului trecut, iar valoarea totală a activelor nete ale acestora depășea 65,94 miliarde de lei (13,62 miliarde de euro), în creștere anuală cu 19,59%, evoluție care ține cont inclusiv de recentele efecte economice cauzate de pandemia COVID-19, arată datele publicate vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). De altfel, rata nominală de rentabilitate a fondurilor a scăzut față de sfârșitul anului trecut. Vezi în articol detalii despre sumele deținute de români în conturi și plătile făcute în Pilonul II.
Nu vă bazați pe polița RCA emisă electronic când călătoriți în afara României: Asigurătorii recomandă șoferilor să aibă la ei asigurarea pe hârtie, chiar și în Spațiul Economic European Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a atenționat joi că recentele modificări legislative privind dovada asigurării RCA în format electronic ori prin interogarea bazei de date AIDA, în cazul unui control al documentelor de asigurare, intră în vigoare de vineri, 11 septembrie, și au aplicabilitate numai pe teritoriul României. Sorin Greceanu, directorul general al BAAR explică pentru HotNews.ro de ce este recomandat să ai la tine contractul pe hârtie, chiar și în spațiul Economic European în care teoretic s-a renunțat la controlul documentelor de asigurare la trecerea frontierelor.
Pandemia de COVID-19 nu a scăzut riscurile asupra locuinței: Ce despăgubiri au primit peste 4000 de proprietari care aveau casele asigurate în prima jumătate a acestui an Peste 4.000 de proprietari care aveau locuințele asigurate facultativ și au avut daune au primit, în prima jumătate din 2020, despăgubiri de peste 14 milioane de lei, în condițiile în care o astfel de asigurare costă în medie între 300 și 500 de lei pe an, a anunțat marți Allianz-Țiriac Asigurări. Cele mai mari pagube au fost provocate de incendii, însă cele mai frecvente daune au fost cauzate de inundaţiile provocate de apa de conductă, de furtună şi vijelii şi de avariile la instalaţiile de încălzire centrală.
Barometru IRES: 68% din români preferă mașina personală ca mijloc de transport / Doar 11% aleg transportul public Cei mai mulți români cu vârste de peste 18 ani (68%) consideră că mașina personală este cel mai sigur mijloc de transport în momentul de față, arată Barometrul IRES-UNSAR privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România realizat în contextul pandemiei de COVID-19, transmite Mediafax.
Cele trei modalități de a dovedi Poliției că ai asigurare RCA. Noile reglementări au fost publicate în Monitorul Oficial Începând din această săptămână, șoferii vor putea dovedi că au asigurare RCA valabilă, în cazul unui control în trafic al Poliției, prin oricare din următoarele trei modalități: prezentând polița și contractul RCA pe suport de hârtie sau în format electronic ori prin informația rezultată din interogarea bazei de date AIDA care conține polițele RCA valabile, încheiate pe teritoriul României. Aceste modificări legislative au fost publicate luni, 7 septembrie, în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare în următoarele 3 zile de la data publicării.
În plin proces de schimbare a legislației RCA, asigurătorii insistă asupra problemei prețurilor foarte mari practicate la reparații de unele service-uri auto Asigurătorii au atenționat din nou luni asupra prețurilor foarte mari practicate de unele service-uri auto din România, costuri artificiale, care dacă s-ar menține s-ar reflecta în prețul plătit de români pe asigurările auto. Precizările vin în contextul în care Guvernul vrea să schimbe urgent legea RCA, conform recomandărilor Comisiei Europene, o măsură care ar scăpa România de un proces la Curtea de Justiție a UE, dar ar putea crește prețurile RCA pentru că s-ar înlătura unele limitări impuse asigurătorilor la stabilirea prețurilor, în urma protestelor transportatorilor auto din anii 2015 și 2016 împotriva prețurilor foarte mari la polițele RCA.
Asigurătorii, mulțumiți parțial de cum vrea Guvernul să schimbe prin OUG legislața RCA: Sancționarea României ar putea continua Pentru ca România să nu ajungă în fața Curții Europene de Justiție, Guvernul vrea să schimbe prin OUG legislația RCA, dar modificările propuse nu înlătură în totalitate pericolul și posibilitatea continuării procedurii de infringement, atenționează Biroul Asigurătorilor auto (BAAR). Asigurătorii susțin că proiectul de ordonanță păstrează plafonarea tarifelor RCA în cazul asiguraților cu risc ridicat, fapt care ar contravine legislației UE. Vezi în articol de ce vor asigurătorii să fie introduse tarife de referință orientative și la reparațile auto, nu doar la prețurile RCA.
Schimbări în conducerea Fondului care despăgubește asigurații și creditorii în cazul falimentelor firmelor de asigurări Trei noi membri au fost desemnați de ASF, în urma unui proces de selecție, în cadrul Consiliului de Administrație al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), fond care despăgubește asigurații în cazul falimentelor societăților de asigurări, a anunțat joi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Vezi în articol cine sunt noii oameni din conducerea FGA și ce despăgubiri au primit anul trecut creditorii în asigurări în urma falimentelor Astra, Carpatica, Forte, Metropol CIAR și Grup AS.
Adio amenzi pentru lipsa RCA, în original, pe suport de hârtie: Polițiștii vor fi obligați să țină cont și de asigurarea RCA în format electronic Șoferii vor putea prezenta politiștilor, la un eventual control în trafic, "polița de asigurare RCA pe suport hârtie sau în format electronic", potrivit unei modificări adoptate miercuri de ASF la legislația asigurărilor auto. Mai mult, dovada încheierii asigurării RCA o va constitui și informația rezultată din interogarea bazei de date AIDA care conține toate asigurările RCA valabile din țară. Schimbările legislative vor intra în vigoare în câteva zile și vin după ce HotNews.ro a semnalat că Poliția nu pune bază pe polița RCA emisă online, ci solicită șoferilor polița RCA în original, pe suport de hârtie, în caz contrar aceștia riscând amenzi de mii de lei.
ASF începe evaluarea a 26 de firme de asigurări din România. Printre motive: Gradul ridicat de concentrare din piață și dependența de RCA 26 de firme de asigurare și reasigurare din România vor fi evaluate în acest an în cadrul unui exercițiu demarat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), menit să descopere în profunzime riscurile și vulnerabilitățile sectorului asigurărilor. În acest sens, ASF a demarat recent o licitație pentru achiziția serviciilor unui consultant care va coordona și consilia auditorii independenți care vor efectua evaluarea activelor și pasivelor pe piața asigurărilor din România. Vezi în articol detalii despre valoarea contractului și motivele care au dus la această nouă evaluare în asigurări.
Euroins anunță plata unor despăgubiri în creștere și o infuzie de capital de aproape 100 milioane de lei, după amenzile luate pentru nereguli la plata daunelor Euroins România, al doilea mare asigurător RCA din țară, a anunțat marți că a plătit despăgubiri de 504,5 milioane lei în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 25% și că va face o majorare de capital de aproape 100 milioane de lei, sub forma unor datorii subordonate și infuzii de capital, care vor fi vărsate integral în următoarele două luni. Anunțul vine după un val de amenzi de sute de mii de lei luate atât de asigurător cât și de conducerea firmei pentru nereguli la plata daunelor.
Solvabilitatea firmelor de asigurări din România va fi evaluată independent în acest an ASF și Autoritatea Europeană privind Asigurările și Pensiile Ocupaționale (EIOPA) au convenit cu privire la un program de evaluare independentă în 2020 a sectorului de asigurări din România prin exercițiul de evaluare a activelor și pasivelor (Balance Sheet Review), proiect cu un buget de 300.000 de euro (fără TVA) potrivit unui document guvernamental consultat de HotNews.ro. Vezi în articol cum se va face evaluarea și cum vor fi împărțite costurile între ASF și firmele de asigurări.
Asigurările RCA s-ar putea scumpi din nou: Pentru a nu ajunge în fața Curții Europene de Justiție, Guvernul vrea să schimbe prin OUG legislația RCA Ministerul de Finanțe a scos în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) pentru modificarea legislației RCA, conform recomandărilor Comisiei Europene, o măsură care ar putea crește prețurile RCA, dar ar scăpa România de un proces la Curtea de Justiție a UE. Comisia Europeană consideră că, notificarea prealabilă a oricărei intenții de modificare a primelor RCA și unele limitări la modul de calcul al acestora, schimbări aduse legislației RCA din România după protestele transportatorilor auto din 2015, contravin normelor UE.
Schimbare în legislația Pilonului II de pensii: Românii vor putea fi informați despre banii din conturi și în format electronic, nu doar pe hârtie ca până acum Cei peste 7,2 milioane de români cu pensii private obligatorii vor putea fi informați cu privire la situația activelor din conturi și prin mijloace electronice, nu doar exclusiv pe hârtie în plicuri livrate prin servicii poștale ca până acum, potrivit unei modificări legislative publicate joi în Monitorul Oficial. În mod electronic vor fi informați doar participanții care își exprimă această opțiune către firma care le administrează pensia privată obligatorie.
Polița RCA emisă electronic versus polița RCA pe hârtie: Poliția insistă ca șoferii să prezinte documentul pe hârtie, în ciuda unor decizii judecătorești contrarii Un șofer amendat cu 630 de lei de Poliție pentru că nu a avut asupra lui polița de asigurare auto RCA a scăpat de sancțiuni după ce s-a adresat instanțelor judecătorești. S-a întâmplat în anul 2017 când Tribunalul din Sălaj a decis definitiv că Poliția a greșit și că legea nu specifică nicăieri în mod expres că șoferii trebuie să aibă asupra lor polița RCA. Mai mulți cititori HotNews.ro ne-au semnalat acest caz, după ce Poliția a comunicat recent că șoferii ar fi obligați să dețină asupra lor polița RCA în original, pe suport de hârtie, și că polița RCA emisă electronic nu ar fi de ajuns. Am vorbit din nou cu Poliția, dar răspunsurile nu-i vor bucura pe cei care credeau că pot scăpa de hârtii.
Piața RCA a depășit 1,01 miliarde de lei în primul trimestru din 2020: Doi asigurători au 74% din venituri, iar prețurile au crescut în medie cu 4% Piața asigurărilor generale și de viață din România a atins venituri de 2,95 miliarde lei în primul trimestru din 2020, în creștere cu 8,8% față de perioada similară a anului trecut, a anunțat vineri Autoritatea de Supraveghere Fincnaiară (ASF). Veniturile din asigurările RCA au crescut cu 4% până la 1,01 miliarde de lei, gradul de concentrare rămânând puternic, în condițiile în care City Insurance și Euroins cumulează aproximativ 74% din portofoliul de asigurări RCA din țară. Prima medie RCA anualizată a crescut cu 4% până de 632 de lei în aceeași perioadă de referință.
Cum au crescut averile șefilor din ASF în 2019: Un fost director de bancă din Focșani și-a văzut veniturile majorate de 4 ori până la peste 660.000 de lei Veniturile membrilor conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituție care reglementează piețele de capital, asigurări și pensii private cu active de zeci de miliarde de euro, au crescut semnificativ și anul trecut. Dacă unii membri din conducerea ASF erau bogați înainte de a fi numiți politic la vârful acestei autorități, pentru cei nou veniți saltul este uriaș. Spre exemplu, Gabriel Grădinescu a trecut de la venituri de 150.000 de lei ca director de bancă în Focșani, la venituri de peste 660.000 de lei ca vicepreședinte în ASF, iar pe lângă Loganul fabricat în 2006, în declarația de avere s-a adăugat între timp și un Hyundai Tucson.
Pilonul II de pensii în primele trei luni din 2020: Valoarea activelor a urcat la peste 12,46 miliarde de euro. 7,53 milioane de români aveau în medie în conturi 8.114 de lei 7,53 milioane de români participau la finele lunii martie 2020 în sistemul de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), valoarea activelor depășind 12,46 miliarde de euro, în creștere anuală cu 17,76%, a anunțat vineri ASF. La nivelul Pilonului II, contribuția medie lunară a participanților, cu contribuții virate la 31 martie 2020, a fost de 199,76 lei, iar valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 8.114 lei.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by