ASIGURARI
​Retrospectiva 2018 asupra pensiilor private: Cronologia unei morți anunțate sau cum a pus mâna Coaliția PSD-ALDE pe miliardele de euro de la Pilonul II de pensii Măsurile anunțate în această lună de Vâlcov și Teodorovici care ar putea distruge pilonul II de pensii au rădăcini mai vechi, miza fiind mutarea în sistemul public de pensii a celor 10 miliarde de euro strânși în acest sistem gestionat privat. Tot anul, Guvernul a căutat o soluție în acest sens, deși a negat mereu. "Este o prostie și o minciună", spunea în primăvară liderul PSD, Liviu Dragnea, când HotNews.ro a scris că Guvernul ia în calcul ca pilonul II să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem. "Fake news", a spus ministrul Teodorovici. "Nu avem un proiect cu Pilonul II, uitaţi de acest lucru", asigura în iunie premierul Viorica Dăncilă. Oamenii au uitat. Guvernul PSD-ALDE, nu.
Reacție a administratorilor de fonduri: Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni / Singurul mod în care Pilonul II ar mai putea exista în viitor ar fi abrogarea prevederilor acestei OUG "Prin acest OUG, Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni. Cerințele absurde de majorari de capital de circa 800 milioane de euro, împreună cu opționalizarea sistemului și reducerea cu 67% a comisioanelor - mai jos decât oriunde în sisteme similare de pensii private din lume - fac practic imposibilă continuarea existenței Pilonului II dincolo de 30 iunie 2019", a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al Asociației administratorilor fondurilor de pensii. Sunt peste 6,04 milioane de români cu pensii private care vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii, iar miza pentru Guvern este mutarea la pilonul I a miliarde de lei.
OFICIAL Peste 6,04 milioane de români cu pensii private vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii. Statul ar câștiga miliarde de lei Românii cu pensii private obligatorii vor putea opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la un fond de pensii, să se transfere la sistemul public de pensii. Atenție! Aceștia nu vor putea să-și retragă banii acumulați în Pilonul II decât când vor ieși la pensie. Asta prevede Ordonanța de Urgență adoptată în această seară de Guvern. Câți români sunt în această situație? Peste 6,04 milioane de persoane, conform datelor ASF.Vezi în articol cum a motivat Darius Vâlcov schimbările la pilonul II și ce câștigă statul dacă românii își mută contribuțiile la pilonul I.
Germanii de la Gothaer se retrag din piața asigurărilor din România, după ce și-au dat seama că nu pot atinge țintele propuse Grupul german Gothaer se va retrage de pe piața de asigurări din România, unde deține o cotă de piață de 1,93%, după ce și-a revizuit în detaliu activitățile din Europa de Est și a decis să își concentreze resursele pe piața germană, se arată într-un comunicat al asigurătorului. Strategie de 'reașezare ordonată' a activităților din România va fi anunțată în primul trimestru din 2019. Zvonuri că germanii vor să renunțe la operațiunile din România au mai fost în vara acestui an, când Gothaer a anunțat public că nu este în negocieri pentru vânzarea operațiunilor din țara noastră.
​ANALIZA Capcana retragerii banilor din pilonul II de pensii: Ce riști să pierzi și câte miliarde de lei ar câștiga imediat bugetul statului Cei mai mulți dintre cei peste 7,19 milioane de români cu pensii private obligatorii contribuie de mai bine de 5 ani la pilonul II de pensii și, dacă ordonanța anunțată de Teodorovici și Vâlcov intră în vigoare, ar putea să-și retragă banii acumulați, minus un comision de retragere de 2%. Peste 81% (5,74 milioane participanți) au în conturi până la 10.000 de lei și doar 1,2 milioane de români au peste 10.000 de lei. Lipsiți de educație financiară, oamenii sunt tentați că retragă imediat acești bani, fapt care va distruge pilonul II. Ce câștigă statul? Mutarea în sistemul public de pensii a miliardelor de lei, care anual erau virați la pilonul II de pensii.
Reacția administratorilor fondurilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Retragerea economiilor îi va lăsa pe oameni mai săraci în viitor Populația, economia și investitorii vor fi grav grav afectați de noile măsuri propuse prin Ordonanța de Urgență, avertizează miercuri administratorii fondurilor de pensii private. Măsurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desființează de facto acest sistem de economisire a populației pentru vârsta pensionării, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieței de capital, întregului sector financiar și economiei românești în ansamblul ei, subliniază APAPR, organizația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private.
Parlament: Gabriel Grădinescu, numit vicepreşedinte ASF, Ioan Gheorghe Ţara - membru neexecutiv Plenul Comun al Parlamentului i-a validat luni pe Gabriel Grădinescu ca vicepreşedinte al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru sectorul instrumentelor investiţiilor financiare şi pe Ioan Gheorghe Ţara ca membru neexecutiv al aceluiaşi Consiliu, potrivit Agerpres.
Noi audieri pentru puterea și banii din ASF: Cine va fi ales ca membru neexecutiv va câștiga anual peste 330.000 de lei Noi candidați vor fi audiați luni în Parlament pentru preluarea funcției de membru neexecutiv ASF, post rămas vacant după ce Gabriel Grădinescu, un bancher cu experiență de 26 de ani în Bancpost și Raiffeisen din Focșani, Vrancea, a fost numit vicepreședinte ASF responsabil cu piața de capital. Declarațiile de avere ale foștilor membri neexecutivi din ASF arată că această poziție le-a adus acestora venituri anuale de peste 330.000 de lei. Vezi în articol ce candidați s-au înscris pentru preluarea acestei funcții.
Veniturile din RCA domină piața asigurărilor, care a crescut la 7,4 miliarde de lei în primele nouă luni Societățile de asigurare au înregistrat venituri din primele brute subscrise în valoare de 7,47 miliarde de lei în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 2,1% față de perioada similară a anului trecut, a anunțat marți Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, care reprezintă aproximativ 73% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 58% din totalul primelor brute subscrise de firme în perioada menționată.
Tarife RCA mărite ilegal. Sancțiuni de 53 milioane de euro Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro). Autoritatea de concurență precizează printr-un comunicat de presă că sancțiunile au fost acordate pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).UPDATE UNSAR, Uniqa Asigurări și Allianz-Țiriac Asigurări au anunțat că vor contesta în instanță decizia Consiliului Concurenței, considerând acuzațiile ca fiind nefondate.
VIDEO Audieri pentru puterea și banii din ASF: Gabriel Grădinescu, bancher din Vrancea, a fost avizat vicepreședinte responsabil cu piața de capital Gabriel Grădinescu, un bancher cu experiență de 26 de ani în Bancpost și Raiffeisen din Focșani, Vrancea, a fost avizat marți cu 28 de voturi "pentru", 20 voturi 'împotriva' și o 'abținere' în funcția de vicepreședinte ASF responsabil cu piața de capital. Înainte de audieri, HotNews.ro l-a întrebat pe Gabriel Grădinescu cum comentează zvonurile că ar fi susținut pentru acestă funcție în ASF de către Marian Oprișan, președintele Consiliului județean Vrancea și vicepreședinte PSD. "Spuse!", a răspuns scurt, Grădinescu.Vezi în articol un video cu dificultățile avute de Gabriel Grădinescu în a răspunde întrebărilor adresate de parlamentarii Opoziției.
Lupta pentru conducerea ASF continuă: Opt candidați, audiați mâine în Parlament pentru un post rămas vacant Opt candidați vor fi audiați marți, 4 decembrie, în Parlament pentru preluarea funcției de vicepreședinte ASF, responsabil de piața de capital. Acest post a rămas vacant, în condițiile în care deputatul PSD Marius Bota a demisionat imediat după validarea sa în funcție. Mizele pentru obținerea acestei funcții sunt veniturile lunare nete care depășesc 13.000 de euro și controlul asupra pieței de capital unde activele depășesc 10 miliarde de euro.
UPDATE Culisele celei mai mari amenzi din istoria pensiilor private: Doi șefi ASF, chemați la audieri în Parlament PNL a contestat azi la Curtea Constituțională recentele numiri la conducerea ASF ale lui Leonardo Badea (președinte) și Doinei Dascălu (prim-vicepreședinte), precum și numirile celor trei membri neexecutivi: Ovidiu Wlassopol, Aura Socol și Joszef Birtalan, au declarat pentru HotNews.ro surse din PNL. Senatorul PNL Florin Cîțu a confirmat informațiile și a spus că intenționează și să propună, săptămâna viitoare, în Comisia de buget-finanțe din Senat, audierea lui Dan Armeanu și a Leonardo Badea, după dezvăluirile HotNews.ro privind modul în care s-a decis anul trecut sancționarea NN Pensii.
UPDATE La ASF, Moș Crăciun a venit deja: Toți cei peste 500 de angajați au încasat prima anuală, care este la nivelul unui salariu / Conducerea ASF spune că negociază reducerea nivelului primelor pentru 2019 Salariul mediu net depășeste 9.700 lei în ASF și chiar înainte ca Parlamentul să valideze noua conducere, sindicatul ASF îi cerea insistent președintelui de atunci, Leonardo Badea, să onoreze plata primei anuale prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă pentru toți angajații instituției, primă care este la nivelul unui salariu. Imediat după ce a fost validat pentru un nou mandat ca președinte ASF, Badea a semnat plata acestor prime pentru toți cei peste 500 de angajați, au precizat pentru HotNews.ro surse din ASF. Tot în acest an, de Paște, fiecare angajat ASF a primit o primă de 5.000 de lei net.UPDATE ASF confirmă că președintele Leonardo Badea a dispus plata primelor anuale, după ce s-a făcut o analiză de oportunitate și legalitate și spune că unul dintre obiectivele ASF pentru 2019 este reducerea nivelului primelor.
​EXCLUSIV Culisele celei mai mari amenzi din istoria pensiilor private: Cum a votat fiecare membru din conducerea ASF, după ce Dragnea a spus că ar trebui acționat foarte dur în cazul NN Pensii Scandalul celei mai mari sancțiuni din istoria pensiilor private revine în contextul în care noua conducere ASF susținută de guvernarea PSD-ALDE este contestată de Opoziție la Curtea Constituțională. NOTĂ La scurt timp după publicarea acestui articol, HotNews.ro a intrat în posesia procesului verbal al ședinței ASF din 13 aprilie 2017 când s-a decis sancționarea NN Pensii.
Curtea Constituțională discută pe 19 decembrie sesizarea USR prin care contestă patru din cei nouă membri ai conducerii ASF, inclusiv pe președintele Leonardo Badea Curtea Constituţională va dezbate, pe 19 decembrie, obiecţia de neconstituţionalitate depusă de USR cu privire la numirea unor membri ai Consililului ASF, printre care se numără şi preşedintele instituţiei, Leonardo Badea, transmite Mediafax. În textul sesizării, parlamentarii USR susţin că Leonardo Badea, numit pentru un al doilea mandat la şefia ASF, alături de Joszef Birtalan, Gabriela Aura Socol şi Sorin Bota, cel din urmă demisionând între timp, nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.
EXCLUSIV Coca Constantinescu, fostul vicepreședinte al ASF: Am acceptat postul de consilier al noului vicepreședinte ASF "Cu scopul realizării, în condiții de normalitate, a transferului de responsabilități către noul vicepreședinte al sectorului asigurări-reasigurări, am acceptat postul de consilier în cadrul ASF.", a declarat joi seara pentru HotNews.ro Cornel Coca Constantinescu. Pe sectorul pensiilor private, fostul vicepreședinte Ion Giurescu, a negat că s-ar fi angajat consilier al noului vicepreședinte Dan Armeanu: "Nu mai sunt angajat ASF. Mi s-a terminat mandatul", a spus acesta. Dan Armeanu a negat de asemenea că la cabinetul său ar fi angajat Ion Giurescu.Vezi în articol cum explică Cristian Roșu, noul vicepreședinte ASF responsabil de piața asigurărilor, de ce l-a angajat consilier pe Constantinescu
Ce beneficii aduce noua bază de date RCA, dezvoltată cu 160.000 de euro: Poți obține certificat de daunalitate, un document util dacă vrei să-ți faci RCA în altă țară Certificatul de daunalitate este un document bilingv, în limbile română și engleză, în care sunt menționate daunele înregistrate de asigurat, pentru toate vehiculele deținute în ultimii 5 ani de asigurare, sau, după caz, absența acestor daune, a anunțat miercuri Biroul asigurătorilor auto (BAAR). Serviciul este disponibil grație noii baze de date RCA, denumită în prezent AIDA, care a devenit operațională la începutul lunii octombrie din acest an și a cărei dezvoltare a costat aproape 160.000 de euro (fără TVA), a precizat pentru HotNews.ro Mădălin Roșu, președintele BAAR.
​OFICIAL Deputatul PSD Marius Bota și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte ASF responsabil pentru piața de capital Membrii Consiliului ASF au luat act astăzi de demisia deputatului PSD Marius Bota din funcția de vicepreședinte al ASF, responsabil pentru piața de capital, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse din cadrul autorității. Demisia acestuia este înregistrată la Parlament cu data de 15 noiembrie, a doua zi după publicarea în Monitorul Oficial a numirii sale. Un nume vehiculat pentru preluarea postului vacant este Gabriel Grădinescu, validat recent ca membru neexecutiv în ASF, care ar fi susținut pentru această poziție, de către vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, conform surselor HotNews.ro.
Estimări privind piața pensiilor private: Activele vor atinge 10,9 miliarde de euro la sfârșitul acestui an, iar în 2019 vor mai intra contribuții de aproape 1,8 miliarde de euro Sistemul de pensii private din România (atât pilonul II obligatoriu cât și pilonul III facultativ) va ajunge la active de 10,9 miliarde de euro la finalul acestui an, iar în 2019 se estimează că noile contribuții care vor intra în sistem vor însemna alte 1,8 miliarde de euro, a precizat marți Andreea Pipernea, vicepreședinte al APAPR (Asociația administratorilor de fonduri de pensii private) la conferința Mîrșanu Dealmakers Forum. "Aproximativ 20% din aceste active vor fi investite în acțiuni listate", susține aceasta.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by