ASIGURARI
Milena Guentcheva, directorul executiv al Euroins, a pierdut în primă instanță procesul în care contesta sancțiunile impuse de ASF Aceeași speță însă decizii diferite la Curtea de Apel București. Milena Guentcheva, directorul executiv al Euroins, a pierdut în primă instanță procesul în care contesta sancțiunile impuse recent de ASF: o amendă de 100.000 de lei și retragerea autorizației pentru funcția deținută. Sancțiunile au fost motivate de ASF prin faptul că Milena Guentcheva ar fi supraestimat fondurile firmei de asigurări pentru a fi îndeplinite cerințele de solvabilitate. Pentru exact aceleași acuzații și sancțiuni, Mihnea Tobesu directorul general al Euroins, a câștigat însă în primă instanță procesul cu ASF de la Curtea de Apel.
Încă un executiv din Euroins contestă sancțiunile ASF, doar că acesta și-a plătit amenda de 100.000 de lei Nu doar Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins a fost sancționat luna trecută cu amendă de 100.000 de lei și cu retragerea autorizației pentru această funcție de către ASF, ci și Milena Guentcheva, director executiv al societății. Ambii executivi au contestat în instanță sancțiunile ASF. Tobescu a câștigat în primă instanță și va fi repus în funcție, fără a fi plătit amenda. Milena Guentcheva a urmat același proces în instanță, doar că decizia a fost amânată, aceasta plătind între timp suma de 100.000 de lei, potrivit informațiilor HotNews.ro.
ASF: Fondurile de pensii private au obținut un profit de 1,35 miliarde de lei pentru 8,1 milioane de români, în ciuda pandemiei COVID-19 Activele sistemului de pensii private au depășit 14 miliarde de euro la data de 30 septembrie 2020, evoluție ascendentă care a avut la bază doi factori importanți: creșterea contribuțiilor cu 5,61% și obținerea unui profit de 1,35 miliarde de lei, la nivelul întregului sistem de pensii private, a anunțat vineri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
PROIECT: Liberalul Florin Roman vrea imunitate penală și civilă pentru șefii ASF, pe modelul BNR. USR: Nici Iordache nu ar fi putut propune ceva mai nociv Membrii conducerii ASF ar urma să fie exonerați de la răspunderea civilă sau penală, după caz, în situația în care instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credintă şi fară neglijentă, a oricărui fapt în legătură cu exercitarea, în conditiile legii, a atribuțiilor de supraveghere şi control, potrivit unui proiect de lege inițiat de liberalul Florin Roman, care a trecut de Camera Deputaților și se dezbate acum la Senat, camera decizională. Amintim cum a acționat conducerea ASF, după ce fostul lider PSD Liviu Dragnea a spus că ar trebui acționat foarte dur în cazul NN Pensii, caz care a ajuns acum la Înalta Curte.
Șeful Euroins a câștigat în primă instanță procesul cu ASF și va rămâne în funcție. Nu va mai plăti nici amenda de 100.000 de lei Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză marți, 20 octombrie, lui Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins, care a cerut în instanță suspendarea executării deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care a fost amendat cu 100.000 de lei și cu retragerea autorizației de conducere a asigurătorului. Decizia este executorie până la soluţionarea definitivă a cauzei privind anularea actului în instanță, astfel că șeful Euroins scapă momentan de sancțiuni.
Cât de mult respectă firmele de asigurări drepturile consumatorilor: Euroins și City Insurance au cele mai mari nereguli în plata dosarelor de daună Euroins este societatea de asigurare cu cele mai mari disfuncționalități în activitatea de instrumentare și lichidare a dosarelor de daună, urmată la o distanță semnificativă de City Insurance, arată o analiză a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind conduita firmelor de asigurări. ASF a analizat doar firmele de asigurări care au primit cele mai multe reclamații de la asigurați, fiind luate în calcul 17.745 de petiții.
NN intră pe piața asigurărilor de locuințe, în condițiile în care doar 17% din cele 9 milioane de locuințe din țară sunt asigurate Începând cu luna octombrie, NN România, lider pe piața asigurărilor de viață și pensii private, a intrat și pe sectorul asigurărilor generale, prin vânzarea de asigurări de locuințe. Asigurătorul mizează pe faptul că cei peste 2,2 milioane de clienți care au asigurări și pensii ar putea fi interesați și de asigurarea locuințelor, dar și pe faptul că la nivel național numai 17% din cele 9 de milioane de locuințe din țară sunt asigurate printr-o poliță facultativă.
Românii au făcut de două ori mai multe reclamații în asigurări în primul semestru din 2020, dar puțin peste jumătate au primit câștig de cauză: Euroins, cel mai reclamat asigurător Peste 18.000 de consumatori au reclamat nereguli în piața asigurărilor în primul semestru din acest an, de mai mult de două ori decât în perioada similară a anului trecut, însă doar 54% dintre aceștia au primit câștig de cauză din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 95,7% din cele 18.111 de reclamații unice din asigurări au vizat nereguli în sectorul RCA, Euroins fiind cel mai reclamat asigurător cu peste 11.200 de petiții împotriva sa. Vezi în articol grafice cu topul reclamațiilor din asigurări.
Piața asigurărilor a crescut în prima jumătate din acest an, deși veniturile au fost afectate de criza COVID-19: Prima medie RCA a urcat ușor la 622 de lei Firmele de asigurări au obținut venituri de 5,6 miliarde de lei din primele brute subscrise în primele șase luni ale acestui an, în creștere cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului anterior, chiar dacă veniturile din trimestrul doi au fost afectate de criza COVID-19, arată datele publicate vineri de ASF. În aceeași perioadă de referință, asigurătorii au plătit despăgubiri de peste 2,95 miliarde de lei, 96% din această sumă pentru contracte de asigurări generale. Prima medie RCA anualizată a crescut cu aproximativ 1% până la 622 de lei, pe fondul creșterii daunelor plătite pentru vătămări corporale și daune materiale.
Un român a fost ales vicepreședinte al Organismului internațional care administrează „Sistemul Carte Verde” Sorin Greceanu, directorul general al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ( BAAR), a fost ales săptămâna trecută în funcția de vicepreședinte al Consiliului Birourilor (Cob), organismul internațional care administrează „Sistemul Carte Verde”. Este pentru prima dată în istoria Consiliului Birourilor când unui reprezentant al României i se încredințează o responsabilitate la acest nivel, România fiind membră in Sistemul Carte Verde din anul 1965.
Schimbări în conducerea NN Asigurări de Viață: Anna Grzelonska va prelua conducerea operațiunilor NN din Turcia NN Group a anunțat vineri că Anna Grzelonska, în prezent director general al NN Asigurări de Viaţă, va fi numită Chief Executive Officer al NN în Turcia începând cu 1 decembrie 2020, mandatul său urmând să fie aprobat de autoritatea de reglementare din Turcia. Ca urmare a acestei numiri, Gerke Witteveen, în prezent Chief Financial Officer al NN Asigurări de Viaţă, va prelua mandatul de CEO interimar al companiei în România, începând cu 1 octombrie 2020.
Pilonul II de pensii a ajuns la active de peste 13,6 miliarde de euro: Câți bani au în conturi cei peste 7,5 milioane de români și ce plăți s-au făcut La sfârșitul lunii iunie 2020, 7,56 milioane de români erau înregistrați în sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), mai mult cu 1,25% față de sfârșitul anului trecut, iar valoarea totală a activelor nete ale acestora depășea 65,94 miliarde de lei (13,62 miliarde de euro), în creștere anuală cu 19,59%, evoluție care ține cont inclusiv de recentele efecte economice cauzate de pandemia COVID-19, arată datele publicate vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). De altfel, rata nominală de rentabilitate a fondurilor a scăzut față de sfârșitul anului trecut. Vezi în articol detalii despre sumele deținute de români în conturi și plătile făcute în Pilonul II.
Nu vă bazați pe polița RCA emisă electronic când călătoriți în afara României: Asigurătorii recomandă șoferilor să aibă la ei asigurarea pe hârtie, chiar și în Spațiul Economic European Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a atenționat joi că recentele modificări legislative privind dovada asigurării RCA în format electronic ori prin interogarea bazei de date AIDA, în cazul unui control al documentelor de asigurare, intră în vigoare de vineri, 11 septembrie, și au aplicabilitate numai pe teritoriul României. Sorin Greceanu, directorul general al BAAR explică pentru HotNews.ro de ce este recomandat să ai la tine contractul pe hârtie, chiar și în spațiul Economic European în care teoretic s-a renunțat la controlul documentelor de asigurare la trecerea frontierelor.
Pandemia de COVID-19 nu a scăzut riscurile asupra locuinței: Ce despăgubiri au primit peste 4000 de proprietari care aveau casele asigurate în prima jumătate a acestui an Peste 4.000 de proprietari care aveau locuințele asigurate facultativ și au avut daune au primit, în prima jumătate din 2020, despăgubiri de peste 14 milioane de lei, în condițiile în care o astfel de asigurare costă în medie între 300 și 500 de lei pe an, a anunțat marți Allianz-Țiriac Asigurări. Cele mai mari pagube au fost provocate de incendii, însă cele mai frecvente daune au fost cauzate de inundaţiile provocate de apa de conductă, de furtună şi vijelii şi de avariile la instalaţiile de încălzire centrală.
Barometru IRES: 68% din români preferă mașina personală ca mijloc de transport / Doar 11% aleg transportul public Cei mai mulți români cu vârste de peste 18 ani (68%) consideră că mașina personală este cel mai sigur mijloc de transport în momentul de față, arată Barometrul IRES-UNSAR privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România realizat în contextul pandemiei de COVID-19, transmite Mediafax.
Cele trei modalități de a dovedi Poliției că ai asigurare RCA. Noile reglementări au fost publicate în Monitorul Oficial Începând din această săptămână, șoferii vor putea dovedi că au asigurare RCA valabilă, în cazul unui control în trafic al Poliției, prin oricare din următoarele trei modalități: prezentând polița și contractul RCA pe suport de hârtie sau în format electronic ori prin informația rezultată din interogarea bazei de date AIDA care conține polițele RCA valabile, încheiate pe teritoriul României. Aceste modificări legislative au fost publicate luni, 7 septembrie, în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare în următoarele 3 zile de la data publicării.
În plin proces de schimbare a legislației RCA, asigurătorii insistă asupra problemei prețurilor foarte mari practicate la reparații de unele service-uri auto Asigurătorii au atenționat din nou luni asupra prețurilor foarte mari practicate de unele service-uri auto din România, costuri artificiale, care dacă s-ar menține s-ar reflecta în prețul plătit de români pe asigurările auto. Precizările vin în contextul în care Guvernul vrea să schimbe urgent legea RCA, conform recomandărilor Comisiei Europene, o măsură care ar scăpa România de un proces la Curtea de Justiție a UE, dar ar putea crește prețurile RCA pentru că s-ar înlătura unele limitări impuse asigurătorilor la stabilirea prețurilor, în urma protestelor transportatorilor auto din anii 2015 și 2016 împotriva prețurilor foarte mari la polițele RCA.
Asigurătorii, mulțumiți parțial de cum vrea Guvernul să schimbe prin OUG legislața RCA: Sancționarea României ar putea continua Pentru ca România să nu ajungă în fața Curții Europene de Justiție, Guvernul vrea să schimbe prin OUG legislația RCA, dar modificările propuse nu înlătură în totalitate pericolul și posibilitatea continuării procedurii de infringement, atenționează Biroul Asigurătorilor auto (BAAR). Asigurătorii susțin că proiectul de ordonanță păstrează plafonarea tarifelor RCA în cazul asiguraților cu risc ridicat, fapt care ar contravine legislației UE. Vezi în articol de ce vor asigurătorii să fie introduse tarife de referință orientative și la reparațile auto, nu doar la prețurile RCA.
Schimbări în conducerea Fondului care despăgubește asigurații și creditorii în cazul falimentelor firmelor de asigurări Trei noi membri au fost desemnați de ASF, în urma unui proces de selecție, în cadrul Consiliului de Administrație al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), fond care despăgubește asigurații în cazul falimentelor societăților de asigurări, a anunțat joi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Vezi în articol cine sunt noii oameni din conducerea FGA și ce despăgubiri au primit anul trecut creditorii în asigurări în urma falimentelor Astra, Carpatica, Forte, Metropol CIAR și Grup AS.
Adio amenzi pentru lipsa RCA, în original, pe suport de hârtie: Polițiștii vor fi obligați să țină cont și de asigurarea RCA în format electronic Șoferii vor putea prezenta politiștilor, la un eventual control în trafic, "polița de asigurare RCA pe suport hârtie sau în format electronic", potrivit unei modificări adoptate miercuri de ASF la legislația asigurărilor auto. Mai mult, dovada încheierii asigurării RCA o va constitui și informația rezultată din interogarea bazei de date AIDA care conține toate asigurările RCA valabile din țară. Schimbările legislative vor intra în vigoare în câteva zile și vin după ce HotNews.ro a semnalat că Poliția nu pune bază pe polița RCA emisă online, ci solicită șoferilor polița RCA în original, pe suport de hârtie, în caz contrar aceștia riscând amenzi de mii de lei.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by