ASIGURARI
Document Guvernul PSD a luat în calcul naționalizarea Pilonului II de pensii și în 2013: Ce a arătat atunci o analiză a Comisiei de Prognoză, în urma căreia Ponta a renunțat la idee Naționalizarea Pilonului II de pensii a mai fost luată în calcul în 2013, când Guvernul Ponta informa FMI și Comisia Europeană că a început 'o analiză exhaustivă' pentru a evalua performanţa pilonului II de pensii. Într-o analiza a sistemului de pensii din România realizată în acel an de Comisia Națională de Prognoză, document obținut acum de HotNews.ro, se arăta că dezvoltarea pilonului II a fost un succes, cu randamente bune peste inflație. În iulie 2014, premierul Ponta anunța că a decis să nu naţionalizeze fondurile private de pensii, ci să le lase să investească.
​​SONDAJ Ce credeți despre planul de suspendare a contribuțiilor la Pilonul II de pensii? După un an de "uite - nu e" cu planurile guvernării PSD referitoare la Pilonul II de pensii, a apărut o primă menționare oficială a intenției de suspendare a contribuțiilor la acest Pilon. Este vorba de programul legislativ al Guvernului - 2018, ce menționează suspendarea contribuțiilor în semestrul al doilea. Oficialitățile coaliției de guvernământ au reacționat rapid cu afirmații ce amplifică starea de incertitudine.Sondaj HotNews.ro: Ce credeți despre planul de suspendare a contribuțiilor la Pilonul II de pensii?
Varujan Vosganian, deputat ALDE: Nu am participat niciodată la elaborarea unui document care să prevadă suspendarea Pilonului II și nu doar că nu am participat, ci aș fi fost împotrivă "Nu am participat niciodată la elaborarea unui asemenea document care să prevadă suspendarea Pilonului II și nu doar că nu am participat, ci aș fi fost împotrivă. Și vă mai spun ceva. Pilonul II nici nu se poate suspenda. În primul rând banii care sunt acolo sunt ai cetățenilor și nu ai statului", a declarat duminică seara pentru HotNews.ro, Varujan Vosganian, deputat ALDE și fost Ministru al Finanțelor în 2008, când s-a lansat Pilonul II de pensii. 'Este un document vechi, nu știu cine l-a făcut. În orice caz, când am făcut negocierile pentru Guvernul Dancilă, noi (n.a ALDE) nu am discutat despre Pilonul II decât reducerea contribuției la 3,75%, ca să putem restabili echilibrul bugetului de pensii.', a spus acesta.
​Apel fără precedent: Organizații de afaceri, asociații profesionale, instituții de piață și reprezentanți ai consumatorilor cer menținerea Pilonului II de pensii private 'Într-un demers fără precedent în România, cele mai importante organizații de business advocacy, asociații profesionale, instituții de piață, mișcarea patronală, analiști financiari și reprezentanți ai consumatorilor de produse financiare și-au unit vocile pentru susținerea unui Apel pentru menținerea neschimbată a Pilonului II de pensii private', a anunțat duminică seara Asociația pentru Pensii Administrate privat (APAPR). Acesta este 'un semnal puternic transmis de societatea civila catre Guvern, pentru a nu afecta Pilonul II, un sistem stabil, transparent, performant si de succes', spun semnatarii.DOCUMENT Guvernul vrea să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii în perioada iulie-decembrie Ministrul Muncii: Este o soluție a Comisiei de Prognoză. Nu suntem de acord cu eaV. Vosganian (ALDE): Pilonul II nu se poate suspenda. Banii sunt ai cetățenilor
Veniturile Gothaer Asigurări au crescut cu 21,7% anul trecut la peste 119 milioane de lei Gothaer Asigurări Reasigurări a anunțat joi că veniturile din primele brute subscris enaul trecut au crescut cu 21,7% față de anul anterior, depășind 119 milioane de lei. Potrivit asiguratorului, creșterea volumului de afaceri din 2017 provine din toate liniile de activitate, Casco înregistrând însă cel mai mare avans. Ponderea asigurărilor auto în portofoliul Gothaer este de 40,3% și rămâne, potrivit strategiei companiei, mult sub ponderea pe care asigurările auto o au în piața asigurărilor generale din România.
Val de susțineri din partea asociațiilor oamenilor de afaceri pentru pilonul II de pensii private: Dezvoltarea sau cel puțin menținerea la nivelul actual a sistemului este minim necesară Antreprenorii reuniți în Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și în cei ai Confederației patronale Concordia și-au exprimat joi susținerea pentru pilonul II de pensii și au tras un semnal de alarmă privind riscurile pe termen lung pe care le implică modificarea cadrului actual de funcționare a Pilonului II de pensii. Mesajele transmise astăzi de cele două asociații se alătură avertismentelor transmise anterior de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) și de Consiliul investitorilor Străini (FIC).
Liviu Dragnea a raspuns în locul Vioricăi Dăncilă la întrebarea dacă se lucrează la un proiect pentru contribuții 0 la pilonul II de pensii: Este o prostie și o minciună. Asta ca să nu complicăm mult răspunsul "Eu sunt mai dur și doamna prim ministru este mai elegantă. Vă spun că este o prostie și o minciună. Asta ca să nu complicăm mult răspunsul.", a declarat miercuri Liviu Dragnea, răspunzând unei întrebări adresate inițial Vioricăi Dăncilă. Un reporter a întrebat-o pe Viorica Dăncilă dacă este în lucru la nivelul Ministerului de Finanțe un proiect de ordonanță pentru contribuții 0 la pilonul II de pensii private, dar președintele PSD a răspuns în locul ei.
Radu Crăciun este noul președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România Societatea BCR Pensii, prin Radu Crăciun (Președintele Directoratului), a preluat astăzi mandatul de Președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a anunțat miercuri Asociația. “Ne propunem ca în perioada următoare să ne intensificam eforturile în direcția educării financiare a populației, astfel încât toată lumea să înțeleagă contribuția pe care pensiile private o pot avea la prosperitatea lor viitoare”, a declarat Radu Crăciun, cu ocazia preluării mandatului.
Darius Vâlcov le-ar fi prezentat șefilor administratorilor de pensii private un draft care prevede contribuții zero la pilonul II și i-ar fi amenințat cu ridicarea licențelor dacă se află - surse Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, i-ar fi chemat la Palatul Victoria pe șefii celor șapte administratori de pensii private, cărora le-a prezentat un draft de proiect în care se stipulează contribuții zero la Pilonul II de pensii, scrie Cotidianul.ro, fără a preciza când a avut loc întâlnirea. Cei șapte administratori ar fi fost amenințați cu ridicarea licenței de funcționare dacă draftul respectiv ajunge în spațiul public, mai scrie publicația. Surse din industrie au confirmat pentru HotNews.ro că Darius Vâlcov le-a prezentat în luna martie la Guvern un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018, dar că întânirea a fost solicitată de administratorii fondurilor de pensii.UPDATE (18:41) Comunicat oficial al APAPR: "[..] APAPR nu a primit până în acest moment niciun document oficial care să prezinte planuri concrete ale Guvernului privind Pilonul II de pensii private."
Ce s-a întâmplat la procesul dintre fosta șefă NN Pensii și ASF în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II de pensii: Instanța a cerut ASF să demonstreze că a existat un control înainte de aplicarea sancțiunii istorice Curtea de Apel București a pus în vedere marți, Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să demonstreze, până la urmatorul termen de judecată, că decizia sancționării fostei șefe NN Pensii, Raluca Țintoiu, a fost luată prin cvorum de Consiliul ASF, și că a existat un control anterior acestei sancțiuni, aspecte care nu rezultă în prezent din documentele depuse la dosar. "Potrivit legii, o sancțiune se aplică dupa ce are loc un control. Din probele aflate la dosar nu rezultă că a existat un control anterior sanctiunii, ci a existat unul ulterior. Nu există niciun fel de dovadă, din care să reiasă ce tip de control s-a desfăsurat, când s-a inițiat, care a fost obiectivul și când a fost finalizat", a declarat avocatul fostei șefe NN Pensii.
Portnoi și Asociații obține anularea în instanță a Normei ASF care impunea un capital social de minim 150.000 lei brokerilor de asigurare Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat săptămâna trecută dispozițiile Normei nr. 9/2015 emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară care impunea un capital social de minim 150.000 lei drept condiție obligatorie pentru autorizarea brokerilor de asigurări/reasigurări.
Fondurile de pe Pilonul II aveau la sfârșitul lunii martie active de 42,5 mld. lei Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 42,53 miliarde de lei, la 31 martie 2018, în creştere cu 25,22% faţă de nivelul de la 31 martie 2017, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citate de Agerpres.
EXCLUSIV Firmele de asigurări se străduiesc să le explice lui Carmen Dan și lui Șerban Nicolae că prelucrarea de date este parte din procesul de încheiere a unei polițe de asigurări Firmele de asigurări membre ale Uniunii asigurătorilor din România (UNSAR) au transmis joi către HotNews.ro ce demersuri fac la autorități cu privire la proiectul de lege, inițiat de Ministrul de interne Carmen Dan și senatorul PSD Șerban Nicolae, care interzice operatorilor privați prelucrarea automatizata a datelor privind sănătatea, interdicție care nu poate fi ridicată prin consimțământul persoanei vizate. Asigurătorii spun că 'au transmis comentarii către Camera Deputaților și către toți factorii implicați' și 'au solicitat întâlniri pentru a le furniza detalii despre modul în care se operează prelucrarea de date în vederea încheierii polițelor de asigurare.'
Șeful BCR Asigurări de Viață, al doilea mare jucător din România, nu știe nimic despre proiectul inițiat de Ministrul de Interne Carmen Dan care ar putea bloca piața asigurărilor de viață și de sănătate/ Mihai Tecău, șeful Omniasig: Voi cere în UNSAR să avem o poziție în Parlament "Ca să fiu sincer nu am informații legate de acest proiect de lege", a declarat joi Erwin Hammerbacher, șeful BCR Asigurări de Viață, întrebat de HotNews.ro dacă știe de proiectul inițiat de Ministrul de Interne Carmen Dan care, dacă va fi aprobat în forma actuală, ar putea bloca piața asigurărilor de viață și de sănătate. Pe de altă parte, Mihai Tecău, șeful Omniasig, a declarat că va cere în UNSAR (Uniunea asigurătorilor) să aibă un punct de vedere pe acest subiect în Parlament. Proiectul interzice practic operatorilor privați prelucrarea automatizata a datelor privind sănătatea, interdicție care nu poate fi ridicată prin consimțământul persoanei vizate.Grupul VIG pentru HotNews.ro: 'Având în vedere că acesta este un proiect care ar putea avea un impact asupra întregii industrii a asigurărilor, sunt necesare discuții cu toate părțile implicate pentru a ne asigura că noile reglementări sunt conforme cu prevederile UE și nu vor avea un impact negativ asupra clienților, restricționându-le accesul la produse importante de asigurări. Vocea industriei, UNSAR, este cea care a inițiat deja discuții în legătură cu acest proiect cu toate părțile implicate, pentru a identifica cea mai bună soluție.'
Conducerea grupului VIG, despre România: Vrem să rămânem aici pe termen lung, indiferent de situația economică / Profitul pe această piață crește, în ciuda volatilității RCA "VIG a fost prima companie de asigurări care s-a extins în Est după ce a căzut Cortina de Fier și acum culegem roadele, mai mult de jumătate din profitul de 442,5 milioane de euro obținut anul trecut, fiind adus de companiile din Europa Centrală și de Est. Am intrat în aceste țări cu intenția de a rămâne pe termen lung, indiferent de situația economică, vrem să creștem organic, dar și prin achiziții, a declarat joi Elisabeth Stadler, CEO-ul grupului Vienna Insurance Group (VIG). 'Nu există planuri ca BCR Asigurări de Viață să fuzioneze cu Asirom sau Omniasig', a mai spus aceasta.
Începe procesul prin care fosta șefă a NN Pensii cere anularea sancțiunii istorice aplicate de ASF în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II de pensii Curtea de Apel București a afișat, pentru data de 8 mai, primul termen al procesului prin care Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii cere anularea sancțiunii istorice aplicate de ASF în primăvara anului trecut în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II de pensii. În aprilie 2017, ASF a sancționat NN Pensii cu o amendă istorică de 750.000 lei, iar Ralucăi Țintoiu i-a retras autorizația de director general și i-a aplicat o amendă de 100.000 lei, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că ASF ar trebui sa acționeze foarte dur.
După IT-iști, și asigurătorii critică proiectul Ministrului Carmen Dan care interzice operatorilor privați prelucrarea automatizata a datelor personale: "Nu faceți o legislație mult mai restrictivă decât regulile impuse deja de UE" "Prelucrarea datelor personale în industria de asigurări, în principal în cazul asigurărilor de viață și de sănătate, reprezintă o activitate de bază, evaluarea stării de sănătate fiind o necesitate în calcularea riscului pe care asigurătorul îl preia prin asigurare" atenționează vineri Uniunea Asiguratorilor (UNSAR), într-un răspuns către HotNews.ro. "Dorim ca toți consumatorii din România să beneficieze de aceleași drepturi de protecție a datelor personale ca cei din Uniunea Europeană și nu considerăm oportun ca legislația din România să fie mult mai restrictivă față de regulile impuse deja de UE", transmit asigurătorii.
Un proiect de lege inițiat de Ministrul de Interne Carmen Dan și senatorul PSD Șerban Nicolae ar putea bloca cel puțin piața asigurărilor de viață Interzicerea prelucrării datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea, în scopul realizării unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri ar putea avea "un caracter blocant în unele domenii precum cel al asigurărilor, în care declarațiile persoanei vizate cu privire la starea de sănătate sunt relevante în procesul de stabilire a eligibilității și condițiilor pentru o poliță de asigurare de viață", avertizează Consiliul Economic și Social într-un aviz la proiectul de lege inițiat în această lună de senatorii PSD Carmen Dan și Șerban Nicolae.UPDATE1 Reacția deputatului PNL, Pavel Popescu, după articolul HotNews.ro: "Nu doar piața asigurărilor ar fi afectată de o astfel de prevedere legislativă. Un alt exemplu ar fi piața aplicațiilor mobile - orice aplicație mobilă prin care logarea se va face pe bază de amprentă sau recunoaștere facială prin camera telefonului sau alte device-uri, aplicație ce conține procese decizionale automatizate."UPDATE2 Asociația Patronală a Industriei de Software (ANIS) pentru HotNews.ro: "Ceea ce noi considerăm că este important în legile naționale de implementare pentru GDPR este să nu avem o reglementare excesivă și ca, în timp ce păstrează liniile trasate la nivel european, acestea să nu fie o barieră în dezvoltarea noilor tehnologii și creșterea competitivității bazate pe tehnologie a companiilor din diverse domenii."
Pilonul II de pensii: Radu Crăciun, președintele BCR Pensii, discuta online despre pensiile private cu cititorii HotNews.ro joi, 26 aprilie, de la ora 10.00 De ce e bine sa fii participant si la pilonul public si cel privat? Care e diferenta dintre cele doua sisteme? Este obligativitatea o virtute sau un abuz?Cum alegi un fond de pensii private? Răspunsurile la aceste întrebari le poți afla de la Radu Crăciun, președintele BCR Pensii și vicepreședinte al Asociației Administratorilor Independenți, care vine la o întâlinire online cu cititorii HotNews.ro, joi 26 aprilie , începând cu ora 10.00.Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
Administratorii fondurilor de pensii private cer autorităților să prezinte în mod transparent și responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a solicitat vineri autorităților să prezinte în mod transparent și responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii și să răspundă solicitărilor repetate de a iniția un dialog instituțional cu toate părțile implicate în această dezbatere. Asociația mai cere autorităților să prezinte public și să justifice intențiile de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat astfel încât fiecare participant la Pilonul II să poată decide în mod conștient și informat cu privire la siguranța sa financiară în viitor.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version