ASIGURARI
​DOCUMENTE Autoritățile pregătesc suspendarea contractelor RCA ale anumitor firme de transport afectate de criza COVID-19: Contractele se vor suspenda la cerere și în baza unei declarații pe proprie răspundere Contractele de asigurare RCA încheiate pentru perioade de 6 sau 12 luni de către anumite firme de transport, care și-au achitat integral asigurarea ori nu au rate de primă restante, vor putea fi suspendate pe perioada stării de urgență, arată un proiect al ASF transmis joi către Guvern și obținut de HotNews.ro. Contractul va fi suspendat la cerere o singură dată, în baza unei declarații pe proprie răspundere. Vezi în articol integral acest proiect, precum si declarația pe propria răspundere și cererea de suspendare pe care ar urma să o facă asigurații.
Criza COVID-19: Asigurătorii auto din SUA returnează sute de milioane de dolari clienților, pe fondul restricțiilor de circulație și a reducerii numărului de accidente Doi mari asigurători din SUA, Allstate și American Family Insurance, au anunțat luni că vor returna aproximativ 800 de milioane de dolari clienților care au polițe auto, în condițiile în care oamenii conduc mult mai puțin din cauza restricțiilor impuse de criza de coronavirus, potrivit CNN. Între timp alți asigurători li s-au alăturat, iar Reuters a făcut o listă cu alți asigurători care au anunțat de asemenea că vor reduce cu sute de milioane de dolari primele plătite de șoferii americani.
Prețurile RCA ar putea crește în următoarele șase luni: Noile tarife de referință sunt mai mari la toate categoriile de autoturisme, uneori și cu 200 de lei ASF a afișat vineri noile tarife de referință RCA, la care se vor raporta asigurătorii în următoarele 6 luni atunci când vor face noile prețuri pentru polițele RCA, toate fiind în creștere față de cele stabilitate în octombrie 2019. În cazul șoferilor cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc, noua primă de referință RCA anunțată de ASF este de 2.870 de lei, cu 206 lei mai mare decât valoarea stabilită în luna octombrie 2019.
Allianz-Țiriac Asigurări a donat 80.000 de euro pentru achiziția a cinci aparate ATI pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 în stare critică Allianz-Țiriac Asigurări s-a alăturat eforturilor de combatere a noului coronavirus prin dotarea cu cinci aparate ATI în valoare de 80.000 de euro a spitalului modular - construit de asociația „Dăruiește Viață” în curtea Spitalului Elias din București pentru tratarea cazurilor grave de COVID-19 - precum și a unor spitale din țară, a anunțat vineri asigurătorul.
Asigurătorii au plătit despăgubiri RCA de aproape 240 milioane de lei în ultimul trimestru din 2019: Cât de repede își primesc banii păgubiții Societățile de asigurare au avizat, în trimestrul al patrulea din anul 2019, un număr de 98.580 de dosare de daună în baza polițelor RCA, cu 5,55% mai multe dosare decât cele avizate în trimestrul al treilea din 2019, a anunțat joi ASF. Durata medie de plată, la nivel de piață, a dosarelor de daună avizate pentru pagube materiale a fost de 16,39 zile/dosar. În perioada menționată, cel mai mare procent de dosare plătite până la data raportărilor era la Generali, respectiv 77,66% din numărul total al dosarelor avizate la această societate. Pe de altă parte, Euroins avea cele mai multe dosare nefinalizate (65,14%).
Generali a câștigat în fața Omniasig asigurarea de răspundere civilă către terți a activității ROMATSA: Suma asigurată este de 900 milioane de euro pentru fiecare eveniment Generali a câștigat în fața Omniasig licitația pentru furnizarea asigurării de răspundere civilă către terți a activității Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), valoarea finală a contractului fiind de 968.990 de euro (fară TVA), potrivit datelor din Sistemul electronic de achiziții publice. Contractul, încheiat pe 2 ani, va acoperi prejudiciile produse unei terțe părți în spațiul aerian național sau pe teritoriul național de către ROMATSA. Dacă riscurile asigurate se produc, asiguratorul trebuie să fie pregătit să achite până la 900 de milioane de euro pentru fiecare eveniment. Vezi în articol care sunt riscurile ROMATSA care vor fi asigurate.
NN Pensii: Scăderea valorii activelor din Pilonul II este temporară. Prin lege românii au garanția că la pensie vor primi cel puțin suma contribuțiilor istorice nete Cu active de aproximativ 20 de miliarde de lei pe care le gestionează pentru aproape 2 milioane de români, NN Pensii a transmis vineri că actuala scădere a valorii activelor în contextul pandemiei de COVID-19 este una temporară. Astfel de fluctuații pe perioade scurte au mai apărut și în trecut, dar sistemul de pensii private în general a obținut randamente bune, peste inflație, spune compania. "În același timp, legislația specifică Pilonului II protejează economiile participanților: românii au garanția că, atunci când vor ieși la pensie, vor primi cel puțin suma contribuțiilor istorice nete, arată compania.
Cum a evolutat piața asigurărilor în 2019: Firmele au avut venituri de 11 miliarde de lei, în creștere cu 8%. Prima medie RCA a crescut cu 3% până la 631 de lei Valoarea totală a primelor brute subscrise pentru asigurările RCA în anul 2019 a atins aproximativ 3,78 miliarde lei, în creștere cu 5%, potrivit datelor anunțate vineri de ASF. Despăgubirile plătite asiguraților s-au ridicat la aproape 6 miliarde de lei. Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a crescut cu aproximativ 3% la 31 decembrie 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, înregistrând valoarea de 631 lei.
Efectele crizei CoVid-19 asupra fondurilor de pensii private: Valoarea activelor participanților la Pilonul II a scăzut, dar situația este temporară asigură administratorii fondurilor de pensii Ca urmare a șocului puternic suferit de piețele financiare, fondurile de pensii private din România se confruntă cu o depreciere temporară a valorii activelor administrate, a anunțat joi, 2 aprilie, APAPR (asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private). "Performanțele investiționale ale Pilonului II rămân pozitive atunci când sunt privite pe termen mai lung (1, 3, 5 și 10 ani). Situația actuală este temporară, cauzată de o situație obiectivă evidentă, iar experiență arată mereu o recuperare a valorii activelor odată cu revenirea la normal a activității economice.", susține asociația.
Falimentul Certasig Asigurări: Acționarii convocați pentru a lua act de formularea cererii de deschidere a procedurii de faliment și de demisiile unor membri din conducere Consiliul de administrație al Certasig Asigurări a convocat Adunarea generală ordinară a acționarilor societății pentru data de 4 mai 2020 pentru a lua act de demisiile a doi membri ai conducerii, precum și de formularea cererii de deschidere a procedurii falimentului societății, se arată într-un convocator publicat miercuri 1 aprilie în Monitorul Oficial. ASF a decis în 19 februarie să inițieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva acestui asigurător, după ce a constatat că este în stare de insolvență.
Decizii ASF în asigurări: City Insurance a fost amendată cu 100.000 de lei, iar Euroins a ieșit de sub administrarea temporară a Fondul de Garantare a Asiguraților City Insurance, cel mai mare asigurător din piață, a fost amendat miercuri cu 100.000 de lei de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în urma unui control în care s-au constatat încălcări ale Legii 237/2015 privind metodologia de calcul a rezervelor tehnice. Compania a fost de asemenea obligată să implementeze măsuri suplimentare pentru remedierea deficiențelor. Tot miercuri, ASF a decis că Euroins nu mai are nevoie să fie sub administrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraților, în urma măsurilor luate.
Reclamațiile la adresa asigurătorilor, în special a celor RCA, au crescut cu peste 150% anul trecut: Euroins, firma cu cele mai multe reclamații Societatea de asigurare cu cel mai mare număr de petiții analizate în mod unic pe petent în anul 2019 a fost Euroins România, cu 12.005 petiții (57,61% din numărul total de petiții), în creștere cu 482,77% față de anul 2018 se arată în raportul dat publicității marți de ASF. City Insurance a înregistrat 4607 petiții unice (22,11% din totalul petițiilor), în creștere cu 159,40% față de 2018. Cu excepția Asirom VIG și Generali, care au înregistrat scăderi, toate celelalte societăți au înregistrat creșteri ale numărului de reclamații.
Sute de litigii în asigurări au fost soluționate alternativ anul trecut: Consumatorii au primit despăgubiri de 6 ori mai mari, în urma reevaluărilor Sute de români au încercat anul trecut să rezolve pe cale amiabilă litigiile din asigurări, bursă și pensii private apelând la SAL-Fin (Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Nonbancar), structură creată în cadrul ASF. SAL-Fin a primit anul trecut 521 de cereri de soluționare alternativă, de două ori mai multe cereri decât în anul anterior, dintre acestea fiind finalizate 315 litigii, în creștere cu 80% față de anul 2018. Vezi în articol care a fost valoarea despăgubirilor primite de consumatori în urma reevaluării în cadrul soluționării alternative a liigiilor.
Bulgarii de la Euroins vor să aducă doi noi membri la conducerea societății de asigurări din România pentru a scăpa de sancțiunile ASF și a-și recâștiga controlul integral al operațiunilor Cu unul dintre foștii membri ai conducerii sancționat pentru că timp de 1 an și 9 luni nu a participat la niciuna dintre ședințele lunare ale Consiliului de Administrație și aflându-se și sub administrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraților, Euroins vrea să reintre în normalitate din 16 martie 2020. Un convocator publicat în Monitorul Oficial arată că grupul bulgar EIG, acționarul majoritar, vrea să numească doi noi membri în Consiliul de Administrație al Euroins România, cel mai mare asigurător RCA din țară.
Acuzați de blat cu asigurătorii, senatorii au reanalizat și au respins modificările RCA care vizau stabilirea unor prețuri de referință la reparațiile auto Senatorii au reanalizat și respins, în cursul acestei săptămâni, propunerile de modificare la legea RCA care vizau stabilirea unor prețuri de referință la reparațiile auto, potrivit unui document publicat joi, 5 martie, pe pagina de internet a Senatului. Președintele confederației transportatorilor (COTAR) a acuzat săptămâna trecută un blat între senatori și asigurători, în condițiile în care comisiile de specialitate din Senat avizaseră modificări RCA susținute de firmele de asigurări, fără ca la dezbateri să fie și transportatorii auto ori asociații ale consumatorilor.
Premieră în asigurări: Primul broker în asigurări, avizat de ASF pentru a crea produse împreună cu asigurătorii Safety Broker, cel mai mare broker de asigurări din țară, a primit miercuri, 4 martie, avizul Autorității de Supraveghere Financiară pentru crearea de produse de asigurare în asociere cu asigurătorii, fiind primul broker din România care primeşte aviz favorabil. Potrivit informațiilor Safety Broker, transmise HotNews.ro, primele produse vor fi lansate împreună cu Asirom VIG. Unul dintre acestea, va permite consumatorului de asigurări să-şi emită singur poliţa CASCO pentru o perioadă asigurată de un an, efectuând totodată plata on-line.
​Încă o sancțiune la vârful Euroins, al doilea mare asigurător RCA: Cristiana Basgan nu mai poate ocupa funcții care necesită avizul ASF timp de 5 ani Timp de 1 an și 9 luni, Cristiana Basgan, unul dintre cei trei membri ai Consiliului de Administrație al Euroins, nu a participat la niciuna dintre ședințele lunare care ar fi trebuit să asigure managementul celui de-al doilea mare asigurător RCA din țară, se arată într-o decizie de sancționare a ASF publicată în Monitorul Oficial. Aceasta a fost sancționată cu avertisment scris și interzicerea dreptului de a mai ocupa funcții care necesită aprobarea autorității pentru o perioadă de 5 ani. Vezi în articol detaliile acestui control al ASF la Euroins.
​Noi schimbări RCA propuse în Senat, salutate de asigurători: Susținem introducerea unor tarife de referință, cu titlu informativ, la reparațiile auto / Transportatorii acuză un blat între politicieni și asigurători Asigurătorii susțin introducerea unui tarif de referință, cu titlu informativ, și nu impunerea unei plafonări a tarifelor aferente reparațiilor auto, a anunțat miercuri Uniunea Națională a Societăților de Asigurare (UNSAR), salutând modificările aduse cu o zi în urmă în Senat unui proiect de lege care vizează plafonarea tarifelor la reparațiile auto. Contactat de HotNews.ro, Vasile Ștefănescu, președintele Confederației transportatorilor auto (COTAR) susține că modificările nu sunt suficiente pentru a înlătura probleme pe care le-ar genera în piața RCA și acuză un blat între senatori și firmele de asigurări.
Un nou faliment în asigurări: ASF a decis retragerea autorizației de funcționare a Certasig Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri, 19 februarie, retragerea autorizației de funcționare a societății de asigurări Certasig, ca urmare a faptului că nu și-a restabilit în termenul legal cerințele minime de capital, a anunțat autoritatea. Totodată, ASF a constatat starea de insolvență a asigurătorului și a hotărât să inițieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva asigurătorului.
VIDEO Președintele Consiliului Concurenței: Legea RCA are vicii care ar permite service-urilor auto să profite / Transportatorii atenționează: Păgubiții vor plăti și reparațiile, pe lângă asigurări "O lege care spune: eu aleg cine prestează serviciul și un terț (n.a asigurătorul RCA) este obligat să plătească oricât îmi cere mie furnizorul (n.a service-ul auto) este o lege care nu este bine gândită.", a declarat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, referindu-se la anumite hibe din legea RCA care ar permite unor service-uri auto să profite. Acesta a spus că trebuie găsită o formulă pentru a fi corectată această eroare. Una dintre aceste 'formule', dezbătută în Senat, propune stabilirea unor prețuri maxime la reparații, iar transportatorii acuză astăzi că, dacă proiectul rămâne așa, păgubiții vor plăti și reparațiile, pe lângă asigurări.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by