ASIGURARI
ASF începe evaluarea a 26 de firme de asigurări din România. Printre motive: Gradul ridicat de concentrare din piață și dependența de RCA 26 de firme de asigurare și reasigurare din România vor fi evaluate în acest an în cadrul unui exercițiu demarat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), menit să descopere în profunzime riscurile și vulnerabilitățile sectorului asigurărilor. În acest sens, ASF a demarat recent o licitație pentru achiziția serviciilor unui consultant care va coordona și consilia auditorii independenți care vor efectua evaluarea activelor și pasivelor pe piața asigurărilor din România. Vezi în articol detalii despre valoarea contractului și motivele care au dus la această nouă evaluare în asigurări.
Euroins anunță plata unor despăgubiri în creștere și o infuzie de capital de aproape 100 milioane de lei, după amenzile luate pentru nereguli la plata daunelor Euroins România, al doilea mare asigurător RCA din țară, a anunțat marți că a plătit despăgubiri de 504,5 milioane lei în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 25% și că va face o majorare de capital de aproape 100 milioane de lei, sub forma unor datorii subordonate și infuzii de capital, care vor fi vărsate integral în următoarele două luni. Anunțul vine după un val de amenzi de sute de mii de lei luate atât de asigurător cât și de conducerea firmei pentru nereguli la plata daunelor.
Solvabilitatea firmelor de asigurări din România va fi evaluată independent în acest an ASF și Autoritatea Europeană privind Asigurările și Pensiile Ocupaționale (EIOPA) au convenit cu privire la un program de evaluare independentă în 2020 a sectorului de asigurări din România prin exercițiul de evaluare a activelor și pasivelor (Balance Sheet Review), proiect cu un buget de 300.000 de euro (fără TVA) potrivit unui document guvernamental consultat de HotNews.ro. Vezi în articol cum se va face evaluarea și cum vor fi împărțite costurile între ASF și firmele de asigurări.
Asigurările RCA s-ar putea scumpi din nou: Pentru a nu ajunge în fața Curții Europene de Justiție, Guvernul vrea să schimbe prin OUG legislația RCA Ministerul de Finanțe a scos în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) pentru modificarea legislației RCA, conform recomandărilor Comisiei Europene, o măsură care ar putea crește prețurile RCA, dar ar scăpa România de un proces la Curtea de Justiție a UE. Comisia Europeană consideră că, notificarea prealabilă a oricărei intenții de modificare a primelor RCA și unele limitări la modul de calcul al acestora, schimbări aduse legislației RCA din România după protestele transportatorilor auto din 2015, contravin normelor UE.
Schimbare în legislația Pilonului II de pensii: Românii vor putea fi informați despre banii din conturi și în format electronic, nu doar pe hârtie ca până acum Cei peste 7,2 milioane de români cu pensii private obligatorii vor putea fi informați cu privire la situația activelor din conturi și prin mijloace electronice, nu doar exclusiv pe hârtie în plicuri livrate prin servicii poștale ca până acum, potrivit unei modificări legislative publicate joi în Monitorul Oficial. În mod electronic vor fi informați doar participanții care își exprimă această opțiune către firma care le administrează pensia privată obligatorie.
Polița RCA emisă electronic versus polița RCA pe hârtie: Poliția insistă ca șoferii să prezinte documentul pe hârtie, în ciuda unor decizii judecătorești contrarii Un șofer amendat cu 630 de lei de Poliție pentru că nu a avut asupra lui polița de asigurare auto RCA a scăpat de sancțiuni după ce s-a adresat instanțelor judecătorești. S-a întâmplat în anul 2017 când Tribunalul din Sălaj a decis definitiv că Poliția a greșit și că legea nu specifică nicăieri în mod expres că șoferii trebuie să aibă asupra lor polița RCA. Mai mulți cititori HotNews.ro ne-au semnalat acest caz, după ce Poliția a comunicat recent că șoferii ar fi obligați să dețină asupra lor polița RCA în original, pe suport de hârtie, și că polița RCA emisă electronic nu ar fi de ajuns. Am vorbit din nou cu Poliția, dar răspunsurile nu-i vor bucura pe cei care credeau că pot scăpa de hârtii.
Piața RCA a depășit 1,01 miliarde de lei în primul trimestru din 2020: Doi asigurători au 74% din venituri, iar prețurile au crescut în medie cu 4% Piața asigurărilor generale și de viață din România a atins venituri de 2,95 miliarde lei în primul trimestru din 2020, în creștere cu 8,8% față de perioada similară a anului trecut, a anunțat vineri Autoritatea de Supraveghere Fincnaiară (ASF). Veniturile din asigurările RCA au crescut cu 4% până la 1,01 miliarde de lei, gradul de concentrare rămânând puternic, în condițiile în care City Insurance și Euroins cumulează aproximativ 74% din portofoliul de asigurări RCA din țară. Prima medie RCA anualizată a crescut cu 4% până de 632 de lei în aceeași perioadă de referință.
Cum au crescut averile șefilor din ASF în 2019: Un fost director de bancă din Focșani și-a văzut veniturile majorate de 4 ori până la peste 660.000 de lei Veniturile membrilor conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituție care reglementează piețele de capital, asigurări și pensii private cu active de zeci de miliarde de euro, au crescut semnificativ și anul trecut. Dacă unii membri din conducerea ASF erau bogați înainte de a fi numiți politic la vârful acestei autorități, pentru cei nou veniți saltul este uriaș. Spre exemplu, Gabriel Grădinescu a trecut de la venituri de 150.000 de lei ca director de bancă în Focșani, la venituri de peste 660.000 de lei ca vicepreședinte în ASF, iar pe lângă Loganul fabricat în 2006, în declarația de avere s-a adăugat între timp și un Hyundai Tucson.
Pilonul II de pensii în primele trei luni din 2020: Valoarea activelor a urcat la peste 12,46 miliarde de euro. 7,53 milioane de români aveau în medie în conturi 8.114 de lei 7,53 milioane de români participau la finele lunii martie 2020 în sistemul de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), valoarea activelor depășind 12,46 miliarde de euro, în creștere anuală cu 17,76%, a anunțat vineri ASF. La nivelul Pilonului II, contribuția medie lunară a participanților, cu contribuții virate la 31 martie 2020, a fost de 199,76 lei, iar valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 8.114 lei.
NN, cel mai mare asigurător de viață, se va extinde și pe asigurări generale, fără RCA și CASCO - surse / NN a confirmat oficial planul de a intra pe asigurări generale Grupul olandez NN, lider pe zona asigurărilor de viață din România, cu o cotă de piață de 36,58%, a inițiat demersurile pentru înregistrarea unei noi societăți, NN Asigurări, care să se ocupe și de asigurări generale. ASF a avizat miercuri înregistrarea acestei firme, iar surse aproapiate procesului au declarat pentru HotNews.ro că NN ar vrea să vândă toate tipurile de asigurări generale, mai puțin asigurările auto aferente claselor 10 și 3 - RCA și CASCO. UPDATE (09:37) NN România a confirmat joi oficial planurile de intrare pe piața asigurărilor generale. Procesul complet de autorizare de funcționare este așteptat să se încheie în toamna acestui an.
​Fraude în asigurări: Mașini cumpărate în vestul Europei ca epave, pentru dezmembrare, sunt repuse în circulație pe drumurile din România Autoturismul din imagine, Mercedes-Benz, a suferit o daună majoră în afara României, a fost achiziționat și adus în țară, iar ulterior, printr-o înșelătorie, a fost prezentat ca fiind avariat într-un accident în România, din vina unui asigurat RCA. Pentru presupusa daună, devizul de reparații ar fi fost 15.000 de euro, bani pe care asigurătorul ar fi trebuit să-i platească, dacă departamentul antifraudă al firmei de asigurări nu ar fi depistat înșelăciunea, arată pentru HotNews.ro Ciprian Osiac, vicepreședinte al Asociației de Cooperare Antifraudă în Domeniul Asigurarilor (ACADA).
Euroins anunță parteneriate cu mai multe service-uri auto pentru plata unor creanțe, dar și pentru stabilirea unor prețuri de referință la reparații / UPDATE După câteva ore, Euroins spune că a greșit când a vorbit de prețuri de referință Firma de asigurări Euroins a anunțat miercuri încheierea unui parteneriat pe termen lung cu service-urile auto membre în asociația ACODAREN, care efectuează reparații pentru autovehiculele Dacia, Renault şi Nissan. Parteneriatul include, pe lângă achitarea unor creanţe financiare, şi stabilirea unor tarife de referinţă astfel încât autovehiculele avariate şi reparate în baza unui dosar de daună emis de către Euroins Romania să fie livrate posesorilor mai repede, spune asigurătorul care se confruntă cu procese și amenzi pentru întârzierea la plata despăgubirilor RCA.UPDATE (20:30) Euroins a revenit ulterior, prin agenția de PR, cu o erată în care susține că "s-a strecurat o greșeală de fond" în comunicatul anterior și cere corectarea formulării "stabilirea unor prețuri de referință" cu "stabilirea unei colaborări".
[P] OMNIASIG asigură sănătatea angajaților tăi cu noul produs OMNI+ Conform recentului Barometru UNSAR-IRES, incendiile, îmbolnăvirea și accidentele auto sunt principalele riscuri care îi preocupă pe români. Îmbolnăvirea ocupă chiar locul doi în topul celor mai mari temeri, 58% dintre români declarându-se preocupați de aspecte medicale în contextul pandemiei COVID-19.
Amendament în Parlament: Polițiștii rutieri să țină cont și de polițele RCA emise electronic, nu doar de cele pe hârtie Pentru că nu ar fi puține cazurile în care șoferii au fost amendați de polițiștii din trafic pentru că nu dețineau polița de asigurare RCA în original, pe suport de hârtie, un deputat USR a propus luna trecută un amendament la legislația privind circulația pe drumurile publice, astfel încât să fie suficient să poți prezenta polița RCA în format electronic. Amintim că Poliția Română a comunicat săptămâna trecută către HotNews.ro că polița RCA emisă electronic nu este suficientă la controlul în trafic, fiind necesară polița RCA pe suport de hârtie, în original.
Apariția unui comparator de tarife RCA gestionat de Biroul asigurătorilor auto: Consiliul Concurenței nu vede, la o primă analiză, îngrijorări concurențiale, dacă se vor respecta anumite condiții Autoritatea de concurență consideră că un comparator independent de tarife RCA este în beneficiul consumatorilor și poate avea efecte pro-concurențiale, în condițiile în care: realizarea acestuia nu determină un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial între asigurători și există mecanisme care să împiedice asigurătorii RCA să acceseze toate tarifele de primă practicate de concurenți pe diverse categorii de risc, a precizat autoritatea la solicitarea HotNews.ro. Vezi în articol ce spune Consiliul Concurenței despre apariția unui comparator RCA gestionat de BAAR.UPDATE (16:15) ASF pentru HotNews.ro: Legea nu interzice BAAR să realizeze această platformă, dar ea ar putea fi utilizată doar informal, neoficial.
Ce anomalii ar putea scoate la iveală apariția unui comparator online de prețuri RCA cu toate ofertele din piață O platformă online în care șoferii români să poată compara ofertele RCA de la toți asigurătorii autorizați ar fi extrem de utilă, inclusiv pentru opinia publică, susțin unii brokeri de asigurări. Dacă se va realiza s-ar constata diferențe uriașe de prețuri și că mulți asigurători nu transmit oferte către actualele platforme private cu prețuri RCA. "Eu sunt surprins ca asigurătorii își doresc să fie atât de transparenți în tarifarea RCA. După episodul plafonării tarifelor RCA din 2017, am asistat la un concurs în piața RCA, care poate fi plastic intitulat: “fuga de camioane”, declară pentru HotNews.ro Viorel Vasile, patronul Safety Broker, cel mai mare broker de asigurări din piață.
NN Asigurări de Viață, sancționată cu avertisment pentru nereguli la modul de calcul și plată a contribuțiilor către ASF și Fondul de Garantare a Asiguraților Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri să sacționeze cu avertisment scris NN Asigurări de Viață, pentru deficiențe constatate în privința modului de calcul și de plată a contribuțiilor datorate Fondului de Garantare a Asiguraților și Autorității de Supraveghere Financiară. ASF spune că a stabilit în sarcina asigurătorului și un plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor. HotNews.ro a solicitat un punct de vedere către NN, pe care-l vom publica imediat ce-l vom primi.
Noi amenzi la Euroins: Șefii asigurătorului amendați cu 150.000 de lei pentru că nu au respectat unele obligații asumate la recenta amendă de 500.000 de lei Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins, și Milena Guentcheva, directorul general adjunct al firmei de asigurări, au fost amendați miercuri cu 100.000 de lei și respectiv 50.000 de lei de către ASF. Motivul? Neîndeplinirea la termenele scadente a unora dintre obligațiile prevăzute în planul de măsuri stabilit în sarcina societății în ultima decizie de sancționare, când asigurătorul a fos amendat cu 500.000 de lei pentru nereguli la soluționarea dosarelor de daună.
Cazul poliței RCA false cu numele Astra Asigurări: Poliția așteaptă plângeri cu informații concrete și spune că nu ar avea date pentru a aprecia dacă este un fenomen "La nivelul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române nu au fost sesizate aspectele semnalate de dumneavoastră." Acesta este răspunsul Poliției întrebată dacă a primit vreo reclamație sau se va autosesiza pentru a investiga cazul relatat acum 9 zile de HotNews.ro privind o poliță RCA falsă în numele Astra Asigurări. În situația deținerii de date sau informații concrete cu privire la săvârșirea unor fapte de natură penală se poate formula plângere sau denunț, subliniază Poliția.
Conflict în piața RCA: Mai multe service-uri auto, acuzate că ar practica prețuri umflate la reparații, cer falimentul Euroins pentru datorii neachitate Service-urile auto AutoCar, controlate de Florin Pandele, au anunțat marți că se alătură demersului altor 7 service-uri, doua dintre acestea fiind reprezentante BMW și Mercedes, în solicitarea falimentului Euroins, pentru o datorie de 1,5 milioane lei. În replică, Euroins, asigurătorul cu cele mai multe reclamații din piață la nivelul anului trecut, acuză service-urile că ar practica prețuri umflate la reparații, și de peste 5 ori peste media pieței, motiv pentru care le-a făcut sute de plângeri penale și le-a deschis și procese în instanțe. UPDATE (19:05) Vezi în articol ce a declarat pentru HotNews.ro Florin Pandele, general manager Autocar Grup, față de acuzațiile legate de tarifele mari la reparațiile auto.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by