ASIGURARI
Câți bani au primit participanții la Pilonul II de pensii în cei 10 ani de funcționare a sistemului: Peste 19.000 de persoane au încasat peste 91 milioane de lei Peste 6800 de participanți au primit pensii pentru limită de vârstă în valoare de peste 58,9 milioane de lei, 366 de persoane au primit pensii de invaliditate în valoare de 927.675 lei și 11.876 de plăți în valoare de peste 31,1 milioane lei s-au făcut către rudele participanților decedați, potrivit datelor transmise HotNews.ro de către ASF. La momentul actual nu există legea de plată a pensiilor din sistemul privat, dar pentru cei care îndeplinesc condițiile de pensionare se plătește valoarea activului net personal sub formă de plată unică sau eșalonat pe o perioadă de maximum 5 ani, în funcție de alegerea participantului, conform unei Norme ASF.
ASF a înființat un grup de lucru pentru susținerea inovației tehnologice în asigurări Grupul de lucru, numit InsurTech Hub, va fi responsabil cu analizarea fenomenelor tehnologice și a activităților generate de acestea în domenii precum: riscurile cibernetice, Big Data, Internet of Thinks, Blockchain, telematics, utilizarea roboților pentru recomandări, inteligență artificială etc. "Grupul este compus din reprezentanți ai ASF, ai societăților de asigurare, ai intermediarilor în asigurări, ai companiilor IT interesate, precum și din reprezentanți ai asociațiilor din domeniul asigurărilor și din domeniul IT”, a declarat Leonardo Badea, președintele ASF.
EXCLUSIV Scenariu al Guvernului Dăncilă pentru a convinge oamenii să opteze pentru sistemul public de pensii: Contribuții zero de la 1 iulie 2018 către Pilonul II de pensii "Guvernul lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018 pentru a forța astfel cele șapte milioane de participanți la fondurile private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii", au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Și senatorul PNL Florin Cîțu a declarat aseară la Digi24 că "Informația care circulă în prezent în acest sector este că se lucrează la un proiect de lege care va reduce contribuția virată către Pilonul II de la 3,75% (n.a din venitul brut) în prezent la 0, în partea a doua a acestui an".
Dragnea: Nimeni nu are pusă în pericol pensia, nu se naţionalizează Pilonul II Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine că nici Legislativul şi nici Executivul nu au în vedere naţionalizarea Pilonului II de pensii, el precizând că cei care au cotizat la fondurile obbligatorii amdinistrate privat nu vor pierde la pensie, potrivit news.ro. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marti ca nu a exclus posibilitatea ca statul să investească o parte din fondurile publice de pensii. Analiștii financiari susțin ca, în cazul în care contribuțiile viitoare la pilonul II ar fi direcționate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital.
Analiștii financiari: În cazul în care contribuțiile viitoare la pilonul II ar fi direcționate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital "Peste nouă miliarde de euro s-au strâns în conturile fondurilor de pensii private obligatorii din România. Peste 60% din aceste sume finanțează deficitul bugetar sau datoria publică deoarece sunt investite în obligațiuni emise de statul român, iar 20% din aceste sume asigură lichiditatea pieței de capital de la București. În cazul în care contribuțiile viitoare la pilonul II ar fi direcționate către bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piața de capital.", a atenționat miercuri Asociația analistilor financiari CFA Romania.
Contribuții de 1,1 miliarde de euro nu au fost virate la Pilonul II de pensii din cauza nerespectării legii: După 10 ani, românii au sume cu 12,9% mai mici în conturile personale "Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată, iar impactul la nivelul Pilonul II este de 1,1 miliarde de euro (contribuții nevirate)", arată conducerea APAPR (Asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private), într-o prezentare susținută astăzi în cadrul unor audieri în Comisia Economica din Senat.
Eugen Teodorovici anunță că statul vrea să creeze ”concurență în zona de pensii”: Vrem să oferim randamente poate mai bune decât o face zona privată Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat joi seara, la Digi 24, că dorește să creeze „concurență în zona de pensii” și „să oferim randamente poate mai bune decât o face zona privată„, astfel încât oamenii să poate alege între Pilonul I de pensii, cel de stat, si Pilonul II.Teodorovici: "Scăderile salariale din sănătate sunt situaţii nefericite, nu putem să generalizăm" / Despre Pilonul II: "Normal şi de bun simţ este ca statul să ofere alternative"Teodorovici speră că inflația se va tempera începând din vară și se va apropia de ținta bugetară de 3,1%
Veniturile Omniasig au scăzut cu 2,24% până la 1,06 miliarde lei anul trecut, din cauza unor încasări mai mici din vânzările RCA Omniasig VIG, al patrulea mare asigurător din România, a înregistrat anul trecut venituri din primele brute subscrise de 1,06 miliarde lei, în scădere cu 2,24% față de anul 2016, cauzată în principal, de reducerea valorii primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor auto obligatorii, RCA, a anunțat miercuri societatea. Volumul total al despăgubirilor plătite în 2017 a crescut cu 10,53% față de anul precedent, a spus asigurătorul, fără a da alte detalii. Compania a înregistrat în 2017 o evoluție profitabilă, stabilă, profitul brut conform standardelor de raportare IFRS în scop de consolidare fiind de 20,09 milioane de lei. 
Ce despăgubiri RCA a plătit Biroul Asigurătorilor în urma falimentelor Astra și Carpatica: 73,7 milioane de euro, plus rezerve pentru dosare în curs de aproape 54 milioane de euro Ca urmare a falimentului Astra și Carpatica, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R) a preluat  în gestionare un număr total de 15157 dosare de daună Carte Verde, despăgubirile achitate până la finele lunii februarie 2018 fiind de 73,7 milioane de euro. Mai mult, rezerva totală constituită pentru dosarele aflate încă în curs de soluționare este de aproape 54 milioane euro. Toate aceste despăgubiri au fost solicitate de cetățeni străini în urma unor accidente produse în afara țării de asigurați RCA la Astra și Carpatica.
​Eugen Teodorovici: Ca principiu, vrem ca Pilonul II de pensii sa devină opțional/ Vom gasi un mecanism ca să stimulăm trecerea la pilonul 1 Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marti jurnalistilor că Pilonul II va deveni opțional, iar românii vor putea opta între a-și vira banii către Pilonul II sau Pilonul I, adică sistemul pensiilor actuale de stat. Premierul Dăncila a avut o poziție ambiguă marți în Parlament anunțând ca Pilonul II de pensii va exista în continuare, iar începând de anul viitor Guvernul va propune un pachet prin care să se asigure că nicio pensie nu va scădea.
Piața asigurărilor a crescut cu 3,5% până la 9,7 miliarde de lei în 2017: City Insurance, Allianz-Țiriac Asigurări și Euroins au cele mai mari venituri Piața asigurărilor din România a continuat și anul trecut tendința de creștere, primele brute subscrise de societățile de asigurare atingând valoarea de 9,7 miliarde lei, cu 3,5% mai mult comparativ cu anul precedent, a anunțat luni Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Aproximativ 89% a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 31 de societăți active în 2017, City Insurance, Allianz-Țiriac Asigurări și Euroins având cele mai mari venituri.
GRAFICE ​Soluționarea dosarelor de daună RCA în ultimul trimestru din 2017: City Insurance, Euroins și Asirom, lideri la plăți, dar și la depășirea termenelor legale de plată către clienți Trei societăți de asigurare au cumulat 70,41% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în ultimul trimestru al anului trecut, și anume: City Insurance (30,80%), Euroins (21,25%) și Asirom VIG (18,36%), arata datele publicate vineri de ASF. Cele trei firme ocupă primele trei locuri și la numărul și valoarea despăgubirilor plătite, dar în același timp au și cele mai multe dosare în care plățile s-au făcut cu depășirea termenelor legale.
Asiguratorii, acuzați de manipulare când spun că prețurile RCA ar putea crește dacă se liberalizează activitatea de constatare a daunelor Avertismentul transmis miercuri de asiguratorii membri UNSAR cu privire la o posibilă creștere a prețului RCA generată de liberalizarea activității de constatare a daunelor este o manipulare, susține Ionel Calota, președinte al Asociației Profesioniștilor în Regularizarea Daunelor. Asiguratorii plătesc în prezent un cost mediu de 112 de euro/dosar de daună, cost ce ar putea fi redus cu aproximativ 30% declară Ionel Calotă, profesionist în asigurări, care susține în parteneriat cu Institutul de Studii Financiare cursuri privind inițierea în constatarea și dimensionarea daunelor.
​Avertisment al asiguratorilor cu privire la posibile dezechilibre pe piața RCA prin crearea Corpului constatatorilor de daune independenți: Prețurile RCA s-ar putea majora Asiguratorii au cerut miercuri președintelui ASF "să manifeste diligență și rigoare în elaborarea acestei reglementări, pentru a elimina potențiale efecte negative asupra consumatorilor". Uniunea asiguratorilor (UNSAR) considera ca un astfel de corp de constatatori ar putea provoca prejudicii majore atât asiguraților, cât și pagubiților și mediului economic în ansamblul său, prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare și evaluare a daunelor. Unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a creșterii costurilor aferente regularizarii daunelor.
Vicepreședintele ASF: Un jucător de talie mare din SUA va intra pe piața RCA din România, probabil până la jumătatea acestui an "Sunt jucători noi interesați de piața RCA din România. Vom avea probabil, cred că până la jumătatea anului în curs, încă un jucător de talie mare ce va intra pe piața românească. Este un jucător ce va veni din Statele Unite ale Americii, probabil prin intermediul unei sucursale", a declarat miercuri Cornel Coca Constantinescu, vicepreședintele ASF, în cadrul unei conferințe organizate de UNSICAR (Uniunea brokerilor de asigurări). Primii 10 brokeri dețin o pondere de 45% din totalul primelor intermediate, ceea ce permite o dezvoltare pe viitor, spre deosebire de piața asigurărilor unde se observă o concentrare, a mai spus acesta.
Vicepreședintele ASF: Cred că ar trebui ca decontarea directă în RCA să nu aibă niciun cost/Aproape 100.000 de asigurați au cumpărat acest serviciu care permite ca reparația să fie plătită de către asiguratorul RCA al păgubitului "Decontarea directă este singurul produs destinat cumpărătorului de RCA. Suntem la nivelul de aproximativ 100.000 de polițe vândute în serviciul de decontare directă ceea ce ne arătă că asiguratul român începe să înțeleagă necesitatea încheierii acestui serviciu. Nu sunt procese între companii pe decontarea directă. Prețurile în prezent sunt în scădere și cred că trebuie să se ajungă la nivelul la care acest serviciu să nu aibă niciun fel de cost.", a declarat miercuri Cornel Coca Constantinescu, vicepreședintele ASF. Din cei 100.000 de clienți, sub o treime au beneficiat de plata unor despăgubiri pentru că restul nu au avut accidente.
Soluționarea alternativă a litigiilor din asigurări, pensii private și piața de capital: Consumatorii au primit in plus circa 725.000 de lei, mai mult decât dublul sumelor primite inițial de la asiguratori "Cele mai frecvente litigii soluționate au apărut ca urmare a diferențelor mari dintre sumele propuse de către asigurători în dosarele de daună și calculele pe care consumatorii le primesc în urma evaluărilor sau constatărilor din unitățile de service, dar și din cauza lipsei de comunicare transparentă a calculelor pe care asigurătorii le fac în stabilirea cuantumului daunelor.", a anunțat marți Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Groupama, al saselea mare asigurator local, a inregistrat un profit de 10 milioane de euro in 2017/Veniturile totale au fost afectate de scaderea vanzarilor RCA Groupama Asigurari, al saselea mare asigurator local in functie de venituri, a inregistrat anul trecut un profit IFRS (potrivit Standardelor Internationale de Raportare Financiara) de 46 milioane de lei, in crestere fata de un rezultat de aproximativ 36 milioane lei inregistrat in anul anterior, conform datelor anuntate marti de asigurator. Asiguratorul a crescut pe toate liniile de business, cu exceptia RCA, valoarea primelor brute subscrise atingand 924 milioane lei in 2017, in scadere fata de venituri de peste 932,3 milioane lei inregistrate in 2016. Numarul de clienti era de 1,1 milioane de persoane fizice si 76.000 de companii.
Comisia Europeana, despre revocarea lui Misu Negritoiu de la conducerea ASF: Denota exercitarea unor presiuni politice si limiteaza independenta autoritatii 'Parlamentul a lansat, la sfarsitul anului 2016, o procedura de revocare a mandatului presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara' (n.a Misu Negritoiu), 'in urma masurilor luate dupa efectuarea, in 2015, a unei reevaluari a bilantului si a testului de rezistenta a sectorului asigurarilor in vederea rezolvarii deficientelor referitoare la societatile de asigurari aflate in dificultate financiara si la situatia asigurarii auto obligatorii', iar in mai 2017 acesta a fost eliberat din functie, se arata in raportul pe 2018 al Comisiei Europene privind situatia din Romania. 'Aceste masuri denota exercitarea unei presiuni politice ca raspuns la actiunile de supraveghere ale autoritatii' si 'limiteaza astfel independenta autoritatii'.
Comisia Europeana: Reducerea contributiilor la fondurile de pensii private obligatorii va reduce deficitul fiscal-bugetar pe termen scurt, dar pe temen lung ar putea afecta sustenabilitatea sistemului de pensii Reducerile recente ale contributiilor la fondurile de pensii din cel de al doilea pilon au fost declansate mai degraba de problemele fiscal-bugetare pe termen scurt decat de performanta lor financiara, fondurile de pensii din Romania fiind printre cele mai performante din UE, se arata in raportul de tara privind Romania publicat in aceasta luna de Comisia Europeana. Modificarea va reduce deficitul fiscal-bugetar pe termen scurt, dar castigul bugetar s-ar estompa pe termen lung, va avea drept rezultat pensii mai putin diversificate si ar putea avea consecinte negative asupra dezvoltarii pietelor de capital din Romania, avertizeaza expertii UE.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version