ASIGURARI
Apel internațional către Guvernul Dăncilă față de măsurile OUG 114: Cerințele enorme de capital impuse fondurilor de pensii private sunt devastatoare PensionsEurope, federația asociațiilor naționale de pensii private din Europa, cere Guvernului să retragă din Ordonanța 114/2018, care suprataxează mediul de afaceri, noile cerințe de capital impuse administratorilor fondurilor de pensii, pe care le consideră "disproporționate, profund politizate și devastatoare pentru sistemul de pensii din România". Federația se teme că noile cerințe de capital, de aproximativ 800 milioane de euro, vor conduce de facto la revizuirea pilonului II de pensii, cu efecte devastatoare nu numai pentru viitoarele pensii ale românilor, ci și pentru piața de capital, sectorul financiar și întreaga economie.
ASF a făcut recurs împotriva deciziei Curții de Apel care a anulat sancțiunile către fosta șefă NN Pensii, în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus vineri, 25 ianuarie, recursul împotriva deciziei Curții de Apel București care a anulat sancțiunile impuse de această autoritate, în 2017, către Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii. Informațiile transmise de NN prin e-mail către 300.000 de clienți cu privire la discuțiile publice privind posibila naționalizare a fondurilor de pensii private 'nu au fost false sau înșelătoare', iar "mesajul nu a creat starea de pericol invocată, nefiind de natură să prejudicieze stabilitatea și sustenabilitatea sistemului fondurilor de pensii private", potrivit motivării Curții.
UPDATE Cel mai rece decembrie din istoria pilonului II de pensii: Deși numărul participanților a crescut la 7,25 milioane persoane, valoarea activelor a scăzut, iar rentabilitatea a ajuns la cel mai mic nivel Ordonanța care suprataxează mediul de afaceri a redus valoarea totală a activelor din pilonul II de pensii în luna decembrie 2018, iar indicatorul de rentabilitate a fondurilor de pensii a ajuns la cel mai mic nivel din istorie.UPDATE ASF susține că "fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung și că evoluția pe termen foarte scurt (de ex: o lună) nu este un indicator relevant".
Curtea Constituțională a respins sesizările USR și PNL privind neconstituționalitatea numirii unor membri ai conduceri ASF, inclusiv a președintelui Leonardo Badea Plenul Curții Constituționale a respins miercuri sesizările USR și PNL privind neconstituționalitatea numirii mai multor membri ai conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), inclusiv a președintelui acestei autorități, Leonardo Badea. Cele două partide au susținut că atât Leonardo Badea, cât și Doina Dascălu (prim-vicepreședinte) și trei membri neexecutivi: Ovidiu Wlassopol, Aura Socol și Joszef Birtalan nu ar avea experiența minimă profesională de 8 ani cerută de lege și au dat ca exemplu cazul Victor Ciorbea, a cărui numire în conducerea ASF a fost declarată neconsituțională, în 2014, din aceleași motive.
​EXCLUSIV Cum motivează Curtea de Apel anularea sancțiunilor împotriva fostei șefe a NN Pensii: Informațiile transmise clienților nu au fost false sau înșelătoare și nu au creat starea de pericol invocată de ASF Informațiile transmise de NN prin e-mail către aproape 300.000 de clienți cu privire la discuțiile publice privind posibila naționalizare a fondurilor de pensii private 'nu au fost false sau înșelătoare', iar "mesajul nu a creat starea de pericol invocată, nefiind de natură să prejudicieze stabilitatea și sustenabilitatea sistemului fondurilor de pensii private", arată Curtea de Apel în motivarea deciziei de anulare a sancțiunilor impuse de ASF fostei șefe a NN Pensii. Instanța a decis că ASF a respectat procedura legală și că a avut cvorum în luarea deciziei, doar că faptele pentru care a aplicat sancțiunile nu au întrunit elementele constitutive ale contravenției.NOTĂ: Pe baza acestei motivări a deciziei Curții de Apel, ASF poate face acum recurs la Înalta Curte.
​EXCLUSIV Scenarii sumbre estimate de ASF după schimbările la Pilonul II: Unii administratori ar putea ieși din piață / Dacă doar 1% dintre participanți își mută contribuțiile în sistemul public, firmele vor mai avea profit abia în 2021 Peste 5,8 milioane de români au posibilitatea să-și transfere în sistemul public de pensii contribuțiile de la Pilonul II, conform prevederilor Ordonanței privind 'taxa pe lăcomie', aceștia având în conturi peste 46,04 miliarde lei, adică peste 95% din activele nete ale întregului sistem de pensii private, arată o analiză de impact realizată de ASF și obținută de HotNews.ro. Totuși, ASF nu crede că vor fi mulți care vor face asta. UPDATE ASF susține că "documentul prezentat nu a fost luat în discuție și aprobat de către Consiliul Autorității, acesta fiind, în consecință, un material de lucru preliminar, cu un caracter intern.".
Noi date privind pilonul II de pensii: Peste 7,21 milioane de români aveau pensii private obligatorii în noiembrie 2018, iar valoarea activelor a crescut la 48,19 miliarde de lei Peste 7,21 milioane de români contribuiau la pilonul II de pensii la sfârșitul lunii noiembrie din acest an, față de 7,19 milioane de participanți în luna anterioară a acestui an, în timp ce valoarea totală a activelor din sistem a urcat de la 47,08 miliarde lei la 48,19 miliarde de lei, arată noi date afișate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Pe categorii de vârstă, la sfârșitul lunii noiembrie 2018, peste 4,02 milioane de participanți aveau peste 35 de ani, în timp ce peste 3,2 milioane de participanți aveau sub 35 de ani.
​Retrospectivă 2018: Culisele celei mai mari amenzi din istoria ASF, victoria în primă instanță a fostei șefe a NN Pensii și cine a ajuns să supravegheze pensiile private Anul acesta s-a aflat în sfârșit cum a votat anul trecut fiecare membru din conducerea ASF, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a spus că ar trebui acționat foarte dur în cazul NN Pensii. Dan Armeanu, profesor universitar doctor la ASE, pe atunci un simplu membru neexecutiv în conducerea ASF, este singurul care nu doar că a rămas în conducerea ASF, dar a fost chiar avansat anul acesta în poziția de vicepreședinte responsabil de sectorul pensiilor private. Tot în acest an, Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii, a câștigat în primă instanță procesul cu ASF, dar litigiul va continua la Înalta Curte.
​Retrospectiva 2018 asupra pensiilor private: Cronologia unei morți anunțate sau cum a pus mâna Coaliția PSD-ALDE pe miliardele de euro de la Pilonul II de pensii Măsurile anunțate în această lună de Vâlcov și Teodorovici care ar putea distruge pilonul II de pensii au rădăcini mai vechi, miza fiind mutarea în sistemul public de pensii a celor 10 miliarde de euro strânși în acest sistem gestionat privat. Tot anul, Guvernul a căutat o soluție în acest sens, deși a negat mereu. "Este o prostie și o minciună", spunea în primăvară liderul PSD, Liviu Dragnea, când HotNews.ro a scris că Guvernul ia în calcul ca pilonul II să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem. "Fake news", a spus ministrul Teodorovici. "Nu avem un proiect cu Pilonul II, uitaţi de acest lucru", asigura în iunie premierul Viorica Dăncilă. Oamenii au uitat. Guvernul PSD-ALDE, nu.
Reacție a administratorilor de fonduri: Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni / Singurul mod în care Pilonul II ar mai putea exista în viitor ar fi abrogarea prevederilor acestei OUG "Prin acest OUG, Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni. Cerințele absurde de majorari de capital de circa 800 milioane de euro, împreună cu opționalizarea sistemului și reducerea cu 67% a comisioanelor - mai jos decât oriunde în sisteme similare de pensii private din lume - fac practic imposibilă continuarea existenței Pilonului II dincolo de 30 iunie 2019", a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al Asociației administratorilor fondurilor de pensii. Sunt peste 6,04 milioane de români cu pensii private care vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii, iar miza pentru Guvern este mutarea la pilonul I a miliarde de lei.
OFICIAL Peste 6,04 milioane de români cu pensii private vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii. Statul ar câștiga miliarde de lei Românii cu pensii private obligatorii vor putea opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la un fond de pensii, să se transfere la sistemul public de pensii. Atenție! Aceștia nu vor putea să-și retragă banii acumulați în Pilonul II decât când vor ieși la pensie. Asta prevede Ordonanța de Urgență adoptată în această seară de Guvern. Câți români sunt în această situație? Peste 6,04 milioane de persoane, conform datelor ASF.Vezi în articol cum a motivat Darius Vâlcov schimbările la pilonul II și ce câștigă statul dacă românii își mută contribuțiile la pilonul I.
Germanii de la Gothaer se retrag din piața asigurărilor din România, după ce și-au dat seama că nu pot atinge țintele propuse Grupul german Gothaer se va retrage de pe piața de asigurări din România, unde deține o cotă de piață de 1,93%, după ce și-a revizuit în detaliu activitățile din Europa de Est și a decis să își concentreze resursele pe piața germană, se arată într-un comunicat al asigurătorului. Strategie de 'reașezare ordonată' a activităților din România va fi anunțată în primul trimestru din 2019. Zvonuri că germanii vor să renunțe la operațiunile din România au mai fost în vara acestui an, când Gothaer a anunțat public că nu este în negocieri pentru vânzarea operațiunilor din țara noastră.
​ANALIZA Capcana retragerii banilor din pilonul II de pensii: Ce riști să pierzi și câte miliarde de lei ar câștiga imediat bugetul statului Cei mai mulți dintre cei peste 7,19 milioane de români cu pensii private obligatorii contribuie de mai bine de 5 ani la pilonul II de pensii și, dacă ordonanța anunțată de Teodorovici și Vâlcov intră în vigoare, ar putea să-și retragă banii acumulați, minus un comision de retragere de 2%. Peste 81% (5,74 milioane participanți) au în conturi până la 10.000 de lei și doar 1,2 milioane de români au peste 10.000 de lei. Lipsiți de educație financiară, oamenii sunt tentați că retragă imediat acești bani, fapt care va distruge pilonul II. Ce câștigă statul? Mutarea în sistemul public de pensii a miliardelor de lei, care anual erau virați la pilonul II de pensii.
Reacția administratorilor fondurilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Retragerea economiilor îi va lăsa pe oameni mai săraci în viitor Populația, economia și investitorii vor fi grav grav afectați de noile măsuri propuse prin Ordonanța de Urgență, avertizează miercuri administratorii fondurilor de pensii private. Măsurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desființează de facto acest sistem de economisire a populației pentru vârsta pensionării, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieței de capital, întregului sector financiar și economiei românești în ansamblul ei, subliniază APAPR, organizația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private.
Parlament: Gabriel Grădinescu, numit vicepreşedinte ASF, Ioan Gheorghe Ţara - membru neexecutiv Plenul Comun al Parlamentului i-a validat luni pe Gabriel Grădinescu ca vicepreşedinte al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru sectorul instrumentelor investiţiilor financiare şi pe Ioan Gheorghe Ţara ca membru neexecutiv al aceluiaşi Consiliu, potrivit Agerpres.
Noi audieri pentru puterea și banii din ASF: Cine va fi ales ca membru neexecutiv va câștiga anual peste 330.000 de lei Noi candidați vor fi audiați luni în Parlament pentru preluarea funcției de membru neexecutiv ASF, post rămas vacant după ce Gabriel Grădinescu, un bancher cu experiență de 26 de ani în Bancpost și Raiffeisen din Focșani, Vrancea, a fost numit vicepreședinte ASF responsabil cu piața de capital. Declarațiile de avere ale foștilor membri neexecutivi din ASF arată că această poziție le-a adus acestora venituri anuale de peste 330.000 de lei. Vezi în articol ce candidați s-au înscris pentru preluarea acestei funcții.
Veniturile din RCA domină piața asigurărilor, care a crescut la 7,4 miliarde de lei în primele nouă luni Societățile de asigurare au înregistrat venituri din primele brute subscrise în valoare de 7,47 miliarde de lei în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 2,1% față de perioada similară a anului trecut, a anunțat marți Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, care reprezintă aproximativ 73% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 58% din totalul primelor brute subscrise de firme în perioada menționată.
Tarife RCA mărite ilegal. Sancțiuni de 53 milioane de euro Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro). Autoritatea de concurență precizează printr-un comunicat de presă că sancțiunile au fost acordate pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).UPDATE UNSAR, Uniqa Asigurări și Allianz-Țiriac Asigurări au anunțat că vor contesta în instanță decizia Consiliului Concurenței, considerând acuzațiile ca fiind nefondate.
VIDEO Audieri pentru puterea și banii din ASF: Gabriel Grădinescu, bancher din Vrancea, a fost avizat vicepreședinte responsabil cu piața de capital Gabriel Grădinescu, un bancher cu experiență de 26 de ani în Bancpost și Raiffeisen din Focșani, Vrancea, a fost avizat marți cu 28 de voturi "pentru", 20 voturi 'împotriva' și o 'abținere' în funcția de vicepreședinte ASF responsabil cu piața de capital. Înainte de audieri, HotNews.ro l-a întrebat pe Gabriel Grădinescu cum comentează zvonurile că ar fi susținut pentru acestă funcție în ASF de către Marian Oprișan, președintele Consiliului județean Vrancea și vicepreședinte PSD. "Spuse!", a răspuns scurt, Grădinescu.Vezi în articol un video cu dificultățile avute de Gabriel Grădinescu în a răspunde întrebărilor adresate de parlamentarii Opoziției.
Lupta pentru conducerea ASF continuă: Opt candidați, audiați mâine în Parlament pentru un post rămas vacant Opt candidați vor fi audiați marți, 4 decembrie, în Parlament pentru preluarea funcției de vicepreședinte ASF, responsabil de piața de capital. Acest post a rămas vacant, în condițiile în care deputatul PSD Marius Bota a demisionat imediat după validarea sa în funcție. Mizele pentru obținerea acestei funcții sunt veniturile lunare nete care depășesc 13.000 de euro și controlul asupra pieței de capital unde activele depășesc 10 miliarde de euro.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by