ENERGIE
Black Sea Oil & Gas anunță că a aprobat investiția de 400 mil. dolari de la Marea Neagră. Decizia a fost luată pornind de la premisa că se va renunța la noile taxe și la orice restricții Black Sea Oil & Gas anunță că a aprobat investiția de 400 milioane de dolari în proiectul Midia , însă spune că este nevoie de renunțarea la noile taxe și de eliminarea restricțiilor de pe piață pentru ca proiectul să fie viabil și pentru a fi dezvoltate și alte proiecte în Marea Neagră. Anunțul vine la doar o zi după ce OMV Petrom a spus că ”mediul legislativ nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde”.
ANRE a aprobat blocarea timp de trei ani a prețului la energie furnizat consumatorilor casnici Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, miercuri, metodologia de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienților finali. Potrivit metodologiei, timp de trei ani, tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță (Enel, CEZ, E.On, Electrica) nu vor crește.
Fondul Proprietatea, despre cât de dăunătoare sunt deciziile autorităților: Prețul energiei pe piața liberă va crește/ Consumatorii casnici vor fi afectați de scumpiri la diferite produse/ Companiile de stat vor avea pierderi de sute de milioane de lei Fondul Proprietatea își exprimă îngrijorarea majoră cu privire la impactul foarte dăunător asupra companiilor și investițiilor din sectorul energetic, a securității energetice a României și, în final, a consumatorilor, dacă se va implementa un Ordin al Autorității Naționale pentru Reglementarea Energiei (ANRE) prin care producătorii de energie sunt obligați să vândă la prețuri mici.
Hidroelectrica are un nou Consiliu de Supraveghere, cu mandat de patru ani Acționarii Hidroelectrica au decis în ședința de marți numirea unui nou Consiliu de Supraveghere al companiei, în baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă. Cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere vor avea un mandat de patru ani. Vezi în text cine sunt.
Hidroelectrica: Obligarea producătorilor de a vinde energie cu un profit de maxim 5%, în regim reglementat, este neconstituțională, ilegală și încalcă directivele europene Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care prevede că producătorii trebuie să vândă energie către populație la un preț reglementat care să le asigure un profit de maxim 5% din suma costurilor justificate, îngrădește libertățile constituționale de exercitare a activității economice, fiind încălcată Constituția României, consideră Hidroelectrica, una dintre cele mai afectate companii. De asemenea, încalcă legislația națională, dar și directivele europene.
Indicatorii de profitabilitate ai companiei de stat Nuclearelectrica se vor reduce de peste șase ori din cauza obligației de a vinde la prețuri reglementate Indicatorii de profitabilitate ai Nuclearelectrica vor scădea de peste şase ori prin vânzarea energiei electrice la preţuri reglementate, potrivit Agerpres care citează un document al Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE). Reducerea indicatorilor de profitabilitate ar afecta investiții importante precum retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă.
Dumitru Chisăliță, expert în domeniul gazelor: Normele de aplicare a OUG 114/2014 în privința vânzărilor de gaze sunt ilegale, inaplicabile și neoperaționale Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat un proiect de norme de aplicare a articolelor din OUG 114/2018 referitoare la vânzările de gaze. Despre acest proiect, Dumitru Chisăliță, expert în domeniul energiei, spune că este făcut într-un mod amatoristic, iar aplicarea acestuia ar putea determina dezechilibre pentru componenta de gaze din producția internă. Reamintim că OUG 118/2018 obligă Romgaz și OMV Petrom să vândă gaze din producția internă, în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, cu un preț plafonat la 68 lei/MWh.
Preţul energiei din România este cel mai mic din regiune, duminică, însă importurile continuă Energia electrică pe piaţa spot din România este, duminică, cea mai ieftină dintre ţările din regiune cu care ţara noastră este cuplată, însă importurile continuă, potrivit datelor OPCOM şi Transelectrica, analizate de Agerpres.
Reţelele de transport gaze ungară şi slovenă vor fi interconectate pentru ca Ungaria să importe GNL din Italia Ungaria şi Slovenia au formulat o ofertă comună pentru a beneficia de finanţare europeană pentru interconectarea reţelelor lor de transport a gazelor naturale, astfel încât Ungaria să poată importa gaze naturale lichefiate (GNL) din Italia, a anunţat sâmbătă ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI, transmite Agerpres.
Ministerul Energiei a autorizat începerea producției de gaze din Marea Neagră, însă niciun operator nu a luat până acum decizia finală de investiție Ministerul Energiei a anunțat vineri că dă undă verde proiectelor petroliere din Marea Neagră. Culmea este că până acum nicio companie petrolieră nu a anunțat că a luat decizia finală de investiție în Marea Neagră. Dimpotrivă, deciziile finale au fost amânate în contextul ultimelor modificări legislative făcute, pentru a analiza impactul acestora.
Guvernul a aprobat prelungirea acordului cu ExxonMobil și OMV Petrom cu 15 ani, până în 2045 Executivul a aprobat, miercuri, o Hotărâre prin care prelungește cu 15 ani, până în 2045, acordul petrolier al statului român cu ExxonMobil și OMV Petrom, pentru perimetrul de gaze naturale de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, potrivit Mediafax.
Transgaz organizează o nouă liciție pentru rezervarea de capacitate pe conducta BRUA, prin care se vor transporta gaze spre Ungaria Transportatorul român de gaze Transgaz şi transportatorul de gaze din Ungaria vor organiza, în perioada 5 - 25 februarie 2019, o licitaţie suplimentară pentru rezervarea de capacitate (open season) pe conducta care va transporta gaze din România în Ungaria, potrivit unui comunicat al Transgaz, citat de Agerpres. Licitația este organizată în condițiile în care unii ofertanţi care au câştigat în etapa iniţială s-au retras.
Efectele plafonării prețurilor la gaze: Profitul companiei de stat Romgaz va scădea cu 420 milioane de lei Cifra de afaceri şi profitabilitatea Romgaz scad cu 20-25% anul acesta, în urma aplicării OUG 114/2018 privind suprataxarea mediului de afaceri și plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică. Anunțul a fost făcut miercuri, la Sibiu, de Adrian Volintiru, directorul general Romgaz.
Transgaz a semnat noi contracte de finanțare, de 138 milioane de euro, cu Banca Europeană de Investiții Transgaz a semnat, joi, cu Banca Europeană de Investiții (BEI) două noi contracte de finanțare. Contractul de împrumut pentru 100 milioane euro reprezentând cea de a doua tranșă din împrumutul aprobat pentru Transgaz, în valoare de 150 milioane euro. Contractul pentru prima tranșă de 50 milioane euro a fost semnat în 17 decembrie 2018. De asemenea, a fost semnat un contract de împrumut de 38 de milioane de euro.
Corina Popescu a fost numită director general al Electrica, cu mandat de 4 ani Consiliul de Administrație al Electrica SA a desemnat-o pe Georgeta Corina Popescu în funcția de Director General al companiei, începând cu data de 1 februarie 2019, pentru un mandat de 4 ani, informează compania. Aceasta deținea funcția de director general, însă era interimar. Corina Popescu a mai fost președinte al Directoratului Transelectrica, iar în guvernarea Cioloș a fost secretar de stat în Ministerul Energiei.
SUA vor exporta în 2020 mai multă energie decât vor importa Grație boom-ului petrolului și gazului de șist, Statele Unite vor redeveni în 2020 exportator net de energie, pentru prima oară din 1953, a anunțat joi Agenția americană de informații pentru Energie (EIA), citată de AFP.
Asociația petroliștilor, despre efectele plafonării prețurilor la gaze: Bugetul de stat va pierde cel puțin 2 miliarde de lei pe an Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) consideră că prevederile OUG 114/2018 vor avea efecte negative asupra întregii economii și a sectorului de producție a gazelor naturale din România. Pierderile directe ale bugetului de stat se ridică la cel puțin 2 miliarde de lei pe an. Potrivit ROPEPCA, una dintre opțiunile companiilor din domeniul petrolier este decizia de închidere a sondelor și de abandonare a câmpurilor de gaze.
Romgaz ar putea colabora cu azerii de la SOCAR pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră Reprezentanții companiei producătoare de gaze Romgaz și cei ai companiei azere SOCAR au discutat recent despre posibilitatea colaborării pe proiecte de anvergură. Romgaz intenționează să își extindă activitatea pe piețele externe. Pe de altă parte, SOCAR și-a manifestat interesul pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, în parteneriat cu Romgaz.
Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, despre plafonarea prețului energiei la consumatorii casnici: Domnul Țiriac și domnul Becali nu pot fi protejați de stat la fel ca un pensionar cu câteva sute de lei​ România ar trebui să își asume definirea consumatorilor vulnerabili de energie și să renunțe la politica socială prin preț de care beneficiază la fel și cei săraci, și cei cu venituri medii, și cei bogați, scrie Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei pe contul său de Facebook. "Oamenii bogați nu au nevoie să beneficieze de banii companiilor de stat", mai spune Răzvan Nicolescu.
Încă o lovitură asupra companiilor energetice de stat și asupra economiei de la autorități: Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor fi obligate să vândă energie ieftină și să obțină profituri mici Atacul autorităților asupra companiilor energetice de stat continuă. Potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor fi obligate să vândă până la 65% din cantitatea de energie pe piața reglementată și să obțină un profit de maxim 5% din această activitate. Efectele unei astfel de măsuri specifică țărilor comuniste vor fi dezastruoase pentru economie. Poate populația va primi energie puțin mai ieftină decât acum, însă vor crește prețurile la alte produse și servicii.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version