ENERGIE
Electrica cere să fie eliminată de pe "lista neagră" a firmelor care au trucat licitații publice Compania Electrica este deranjată de faptul că a fost inclusă pe "lista neagră" întocmită de Consiliului Concurenței, cu firme implicate în investigaţii privind trucarea unor licitaţii publice. Electrica se află pe această listă alături de alte 34 de firme. Reprezentanții companiei spun că vor lua legătura cu reprezentanții Consiliului Concurenței pentru a solicita eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate.
BERD a cumpărat o parte din compania deținută de Transgaz în Moldova Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat o cotă de participare în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz care operează conducta de transport gaze nou construită Ungheni-Chișinău, potrivit unui comunicat de presă. BERD a investit 20 mil euro ca parte din majorarea de capital a Vestmoldtransgaz. Astfel, BERD devine asociat în Vestmoldtransgaz SRL cu 25% din capitalul său social.
Mai multe tipuri de documente și rapoarte ale operatorilor din energie vor fi ascunse de ochii publicului- Proiect ANRE Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să aprobe un ordin cu o listă de documente care vor fi trecute la capitolul "informații confidențiale". Lista este lungă și cuprinde atât documente și rapoarte ale ANRE, cât și ale operatorilor economici din domeniul energiei. De exemplu, vrea să treacă la confidențiale rapoarte/referate de prețuri/tarife reglementate, deciziile de finalizare ale investigațiilor pe care le efectuează, dar și anexe ale planurilor de dezvoltare ale Transgaz și Transelectrica.
Răzvan Nicolescu, despre gazele descoperite de Turcia în Marea Neagră: Companiile turcesti devin si un pretendent la cumpararea afacerilor Exxon Mobil din Romania Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, crede că descoperirea Turciei a unui mare zăcământ de gaze în Marea Neagră ar putea avea implicații și pentru România. Daca Turcia va construi repede infrastructura de evacuare a gazelor pentru această descoperire, atunci aceasta ar putea fi folosită și pentru gazul românesc din vecinătate, dacă acesta va fi exploatat vreodată, consideră Răzvan Nicolescu.
UPDATE Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ de gaze naturale "din istoria sa" (Erdogan) / Zăcământul, în apropiere de granița maritimă cu România și Bulgaria Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ de gaze naturale "din istoria sa", a anunțat vineri președintele Erdogan, citat de AFP.
Planul de restructurare a CE Oltenia: Renunță treptat la cărbune și trece pe energie regenerabilă și pe gaze Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), unul dintre cei mai mari producători de energie din țară, va fi transmis Comisiei Europene de către reprezentanții companiei și ai Ministerului Economiei, prin Consiliul Concurenței. Compania este obligată să facă această restructurare în condițiile în care a beneficiat de un ajutor de salvare de 1,2 miliarde de lei. CE Oltenia trebuie ori să returneze ajutorul, ori să se restructureze.
DOCUMENT Ce se întâmplă dacă nu vor fi construite noi centrale electrice pe gaz în următorii 4 ani / Transelectrica avertizează asupra unor riscuri majore Până în 2024 trebuie construite noi grupuri producătoare de energie pe gaz naturale. Aceasta în condițiile în care până atunci vor fi închise grupuri energetice pe cărbune, aparținând Complexului Energetic Oltenia. Dacă acestea nu vor fi înlocuite cu centrale noi, România va fi obligată să importe masiv energie electrică. Problema este că și capacitatea de import este limitată. Practic, s-ar putea ajunge în situația ca nici măcar cu cantitățile importate să nu fie acoperit necesarul de consum, fapt care ar pune în pericol securitatea energetică. Acestea sunt câteva idei care reies dintr-un document de 500 de pagini al Transelectrica.
O firmă turcească va construi centrala în cogenerare de la Petromidia Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), înființat în urma aplicării controversatului memorandum Rompetrol, a semnat cu firma Calik Enerji (Turcia) contractul pentru construirea la cheie a centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia. FIEKR este deținut de KMG International și statul român prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie -SAPE. Proiectul este estimat la 148 milioane dolari, centrala urmând să fie pusă în funcțiune în prima jumătate a anului 2023.
​DOCUMENT Romgaz ar putea prelua ELCEN, dar și războiul cu Primăria Capitalei Producătorul de gaze Romgaz ar putea deveni proprietarul producătorului de energie termică ELCEN din București, companie aflată în insolvență, potrivit unei note semnate de Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz. Astfel, Romgaz ar ajunge în situația de a prelua nu doar simple active, ci și lupta continuă cu rău-platinica Termoenergetica, fostul RADET, și Primăria Capitalei. ELCEN nu-și primește banii pentru energia termică furnizată în Capitală, ajungând la rândul ei să aibă datorii de peste 500 milioane de lei către Romgaz.
Protest spontan la termocentrala Mintia- Hunedoara; schimbul întâi a rămas la poartă Peste 140 de salariaţi ai termocentralei Mintia au declanşat marţi dimineaţa un protest spontan şi au refuzat să intre la lucru, solicitând un program de salvare a producătorului de energie electrică, dar şi plata unor drepturi băneşti ce sunt întârziate de cinci luni, scrie Agerpres. "Schimbul de dimineaţă a rămas la poartă. Solicităm un program de salvare a termocentralei sau, în lipsa lui, unul de închidere prin care să se acorde plăţi compensatorii în sumă de 90.000 de lei şi venituri de completare pentru o perioadă de doi ani de zile", a declarat preşedintele Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara", Cristian Iştoc.
Hidroelectrica a modernizat pentru 3 milioane de lei Stația de Pompe Petrimanu Hidroelectrica a pus în funcțiune stația de 110/6/0,4kV din cadrul obiectivului de investiții ”Modernizare stație de 110/6/0,4kV aferentă Stației de Pompe Petrimanu”. Costul lucrărilor - derulate în conformitate cu graficul din contract, precum și al cheltuielilor aferente efectuării probelor tehnice s-au ridicat la valoarea de 3.336.727 lei, informează compania.
Tensiuni UE-SUA din cauza proiectului Nord Stream 2 / Zeci de ţări UE au transmis o notă de protest Douăzeci şi patru din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2, iar Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei, afirmă surse citate de presa germană şi americană, scrie Mediafax citând Die Welt.
Iohannis a promulgat legea care blochează vânzarea acțiunilor companiilor de stat. Care este miza proiectului inițiat de Șerban Nicolae Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea inițiată de PSD prin care este interzisă orice vânzare a acțiunilor la companiile de stat.
Gazoductul Nord Stream 2: Berlinul, iritat de noile amenințări americane Ministrul german al Afacerilor Externe a declarat luni că i-a transmis omologului său american "nemulțumirea" legată de noile amenințări de sancțiuni împotriva portului Sassnitz, pentru participarea sa la proiectul gazoductului Nord Stream 2, scrie AFP.
Gazoductul Ungheni-Chișinău a fost finalizat / Orban: Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare, investiția este gata Premierul Ludovic Orban a anunțat că a fost finalizat gazoductul Ungheni - Chişinău, însă nu a fost făcută o inaugurare. Premierul susține că va exista posibilitatea furnizării de gaze din România în Republica Moldova. HotNews.ro a arătat recent că proiectul a fost finalizat, însă marea problemă este că nu se știe ce gaz va circula prin conductă.
Pană masivă de curent în București / Și Palatul Victoria a rămas fără electricitate O pană masivă de curent s-a produs vineri, în jurul orei 13.00, în București, fiind afectate mai multe cartiere, din trei sectoare, dar și localități din județul Ilfov. Chiar și clădirea Guvernului a rămas fără electricitate. Pana de curent a durat aproape jumătate de oră. Din această cauză ar fi fost afectate și stațiile de pompare a apei în sectorul 6. Adică, cetățenii au rămas și fără curent, și fără apă. Nici semaforizarea nu a mai funcționat. UPDATE Transportatorul național de energie Transelectrica susține că avaria a durat o oră și s-a produs în timpul realizării unor manevre în cadrul lucrărilor de retehnologizare la stația Domnești.
Noi obligații la construirea de clădiri noi sau renovări majore: Stații de încărcare a vehiculelor electrice și automatizarea temperaturii în clădiri Clădirile noi sau care vor fi supuse unor lucrări de renovare majoră vor trebui să aibă infrastructură pentru instalarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice, dacă dețin peste 10 locuri de parcare. Echiparea cu dispozitive automate pentru reglarea distinctă a temperaturii și calității aerului interior devine de asemenea obligatorie, potrivit prevederilor Legii 101/2020, publicată în Monitorul Oficial în luna iulie, informează România Eficientă.
Sindicatele din industria gazului transmit mesaj de susținere a proiectului BRUA Federația Sindicatelor GAZ-Romania, organizație care reprezintă interesele salariaților din industria gazului - angajați ai companiilor Transgaz, Romgaz, E-ON și Engie, ia act de sesizarea Sindicatului Transport Gaz și dezaprobă total opiniile lansate recent în spațiul public de diferite persoane și organizații, cu referire la o așa-zisă lipsă de utilitate a gazoductului BRUA. Sindicatele spun că acesta reprezintă un proiect cu valoare strategică atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană.
Pactul verde european: Comisia Europeană a pus în dezbatere publică revizuirea directivelor privind energia regenerabilă și eficiența energetică Comisia a luat primele măsuri în procesul de revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile și a Directivei privind eficiența energetică, invitând cetățenii și părțile interesate să își prezinte observațiile cu privire la două foi de parcurs.
Companiile de petrol și gaze vor să fie recunoscută importanța BRUA Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) consideră că este necesar să fie reamintită importanța majoră a proiectelor strategice din domeniul energetic, în special BRUA - Interconectorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria. Reamintim că în ultima perioadă s-a pus problema utilității gazoductului, în condițiile în care lucrările vor fi finalizate în acest an. Problema este nu există gaz de transportat, iar conducta riscă să rămână goală pentru mult timp.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by