ENERGIE
Romgaz a reziliat contractul pentru centrala de 300 de milioane de euro de la Iernut Producătorul de gaze Romgaz a anunţat că a reziliat contractul de lucrări privind construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro, în calitate de executant, după mai multe luni în care părţile au prelungit această reziliere, transmite News.ro.
Contract de 57 milioane lei atribuit de Hidroelectrica/ Trebuie modernizate instalațiile de la Porțile de Fier I Hidroelectrica a semnat joi un contract de achiziție pentru ”Modernizarea instalațiilor electrice aferente echipamentelor hidromecanice și instalația de acționare hidraulică aferentă barajului deversor Portile de Fier I”. Lucrarea, estimată inițial de Hidroelectrica la 65.236.791 lei fara TVA, a fost atribuită asocierii dintre DSD Noell GmbH (Leader) și UTI Facility Management la valoarea de 57.145.610,00 lei fara TVA. Câștigătorii au concurat cu Romelectro.
Unul dintre cei mai mari furnizori de energie și-a anunțat intrarea în insolvență / Serviciile secrete se află printre clienți GETICA 95 COM, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România, a anunțat depunerea cererii de deschidere a procedurii generale de intrare în insolvență. Compania speră ca în acest fel să-și poată continua activitatea. Motivele invocate de furnizor sunt neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piata de energie, lipsa unei legislații stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecția prin legea 85/2014. Printre marii clienți ai Getica 95 COM se află serviciile secrete și Metrorex.
Guvernul a adoptat memorandumul care ar permite valorificarea participației României la combinatul Krivoi Rog, o afacere din care statul pierde anual un milion de euro Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 16 iunie, memorandumul privind identificarea celei mai bune soluții pentru vânzarea/valorificarea participației României de pe platforma CIM Krivoi Rog din Ucraina, o afacere păguboasă din care statul român pierde anual aproximativ un milion de euro. Actul, inițiat de Ministerul Economiei, vizează abrogarea Legii nr. 95/31.12.1993 privind continuarea participării României la construirea combinatului și asigurarea resurselor de finanțare necesare.
VIDEO Vor fi taxate centralele de apartament? Dan Drăgan: La nivelul Comisiei Europene sunt dezbateri în această privință, dar nu cred că este o direcție deja conturată La nivelul Comisiei Europene există o abordare prin care se dorește ca toți poluatorii să plătească, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unei întâlniri HotNews LIVE, întrebat despre posibilitatea ca centralele de apartament să fie taxate pentru emisiile de CO2. "La nivelul Comisiei sunt dezbateri în această privință, dar nu cred că este o direcție deja conturată", a mai spus Dan Drăgan. Acesta a precizat că se va avea în vedere, probabil, ca taxa pe CO2 să se regăsească și pe partea de transporturi.
Asociația furnizorilor de energie: Factura la energie crește din cauza lipsei investițiilor în capacitățile de producție / Nu furnizorii sunt vinovați Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFFER) neagă acuzațiile potrivit cătora furnizorii sunt vinovați de problemele apărute pe fondul liberalizării, în ceea ce privește facturile consumatorilor. AFEER susține că prețurile la electricitate suportate de consumatori în ultima perioadă reflectă evoluția de pe piețele de energie, interne și internaționale, lipsa investițiilor în România în capacități de producție din ultimii ani, precum și costurile ridicate ale certificatelor de CO2.
Ajutoare pentru minerii disponibilizați / Vor fi concediate peste 8 mii de persoane în următorii ani Guvernul va discuta în ședința de miercuri, în primă lectură, un proiect de OUG care vizează acordarea venitului lunar de completare și a unor plăți compensatorii pentru 8.354 de mineri care vor fi concediați. Ordonanța de Urgență se aplică până la data de 31 decembrie 2032. Aceste concedieri vor fi făcute pe fondul înlocuirii cărbunelui ca sursă de energie cu cele regenerabile.
Peste jumătate dintre consumatorii de gaze și energie electrică refuză schimbarea furnizorului Barometrul Securității Energetice, realizat de INSCOP RESEARCH in iunie 2021 arată că 57,8% refuză categoric schimbarea actualului furnizor de gaze naturale (din totalul gospodăriilor conectate la rețeaua de gaze naturale) și 53,7% nu iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică. Aceste date sunt răspunsul pentru comportamentul furnizorilor și este unul din multele răspunsuri la întrebarea de ce crește prețul gazelor și energiei electrice, informează Asociația Energia Inteligentă.
Decizie ANRE: Despăgubiri și pentru întreruperile de energie electrică de câteva secunde / În maxim 20 de minute, clienții care sună trebuie preluați de un operator Companiile de furnizare a energiei electrice vor trebui să dea despăgubiri și pentru depășirea numărului maxim de întreruperi scurte, între 3 secunde și 3 minute, ale serviciilor oferite, iar clienții își vor putea monta, pe banii loc analizoare de calitate, potrivit unui ordin aprobat marți de ANRE. În plus, cei care sună pentru a semnala probleme trebuie să fie preluați de un operator telefonic uman în cel mult 20 de minute, amenzile pentru nerespectarea acestui termen pot ajunge la 200.000 de lei.
Scăpări ușoare de clor la Cernavodă / Nuclearelectrica spune că nu a fost înregistrat vreun impact asupra securității nucleare​ Pe platforma centralei nucleare de la Cernavoda, la stația de clorinare, în afara instalației nuclearo-electrice (zona non-radiologică), au avut loc marți ușoare scăpări de clor ca urmare a defectării unui recipient de clor, a anunțat Nuclearelectrica. Un muncitor a fost transportat la spital.
Centralele de apartament nu trebuie interzise, dar, pe viitor, ar putea fi taxate pentru emisiile de CO2 - Asociația Energia Inteligentă Sistemele de încălzire centralizată, teoretic, cele mai eficiente sisteme de încălzire a imobilelor, au eșuat în România din cauza managementului defectuos asupra acestora. Astfel din 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuinte), astăzi mai există astfel de sisteme, doar în 37 de localități (cca 1,2 milioane de locuinte), majoritatea dintre acestea fiind incapabile tehnic să mai asigure necesarul de apă caldă și căldură, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Astfel, alternativa firească și unică, în ultimii 30 de ani la aceste sisteme au fost centralele de apartament pe gaze.
Transelectrica și Universitatea Politehnica din București înființează un laborator digital integrat – DigiTEL Compania Națională de Transport al Energiei Transelectrica și Universitatea Politehnica din București (UPB) au semnat un parteneriat strategic privind înființarea unui proiect în domeniul cercetării și inovării: DigiTEL. Transelectrica susține că este unicul laborator digital integrat din România, pentru testarea viitoarelor tehnologii din sfera energetică (tehnologii State of the Art: digital twin, sisteme expert privind managementul activelor, realitate virtuală și augmentata, 3D CAD etc).
FOTO Prima centrală termică solară din America Latină, inaugurată în deșertul Atacama. Cum arată și cum funcționează "Cerrado dominador" Chile a inaugurat marţi prima centrală termică solară din America Latină în deşertul Atacama, cea mai uscată şi mai însorită din lume, un proiect care ar trebui să ajute ţara să atingă neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon la orizontul anului 2050, informează AFP și Agerpres.
Mai multe ONG-uri europene de mediu cer excluderea gazului din mecanismul de finanțare pentru Proiecte de interes comun Organizațiile de mediu din mai multe țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, au trimis reprezentanților Consiliului Uniunii Europene o declarație comună prin care se opun reintroducerii proiectelor pe bază de gaze fosile ca Proiecte de interes comun. Scrisoarea vine după ce Guvernele țărilor ECE au transmis suportul lor pentru proiectele de infrastructură de gaze. Declarația celor 50 de ONG-uri de mediu a fost transmisă în contextul în care miniștrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se vor întâlni pe 11 Iunie, în Luxemburg, potrivit Greenpeace România.
Ministru saudit, despre avertismentul Agenției Internaționale pentru Energie: Este o continuare a filmului ”La La Land”. De ce să o iau în serios? / Reacția Rusiei Rusia şi Arabia Saudită, două dintre cele mai mari state producătoare de petrol din lume, intenţionează să sfideze recomandări Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) şi să continue investiţiile în petrol şi gaze, respingând apelurile de a reduse semnificativ utilizarea combustibililor fosili, în pofida agravării crizei climatice, transmite CNBC, preluată de News.ro.
Digi24: Cu cât vor crește facturile la gaz și la energie electrică de la 1 iulie. Un clujean ar putea plăti mult mai mult decât un bucureștean Un bucureștean care consumă 125 de kW pe lună s-ar putea trezi de la 1 iulie cu o factură mai mare cu 15 lei la energie electrică, în timp ce la același consum, un clujean ar putea plăti cu 90 de lei mai mult, dacă nu au încheiat noi contracte cu furnizorul și rămân la serviciul universal, arată calculele făcute de Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.
Șeful Engie România: Dacă românii ar reduce temperatura în casă iarna de la 23 la 21 de grade, ar economisi 15% din energie Temperatura optimă pentru sănătatea corpului este de 19 grade, susține directorul general al Engie România, Eric Stab. Acesta consideră că reducerea temperaturii în casă iarna de la 23 la 21 de grade ar însemna o economie de 15% din energia consumată. Eric Stab afirmă că românii consideră că temperatura optimă în timpul iernii, în casă, este de 23 de grade, în timp ce la nivel european, consumatorii spun că temperatura optimă este de 21 de grade.
Romgaz și Nuclearelectrica vor fi scutite de la distribuirea a 90% din profit / Guvernul nu spune dacă doar cele două companii nu risipesc banii pe bonusuri și excursii Guvernul nu va solicita Romgaz şi Nuclearelectrica să distribuie sub formă de dividende 90% din profitul pe anul trecut, a declarat ministrul energiei Virgil Popescu pentru Bloomberg. “După o discuţie cu premierul şi ministrul finanţelor, am convenit să acordăm o derogare acestor două companii”, a spus ministrul. Reamintim că Executivul a adoptat, recent, un memorandum confidențial prin care obligă toate companiile de stat valoroase să renunțe la aproape tot profitul lor (minimum 90%), în dauna investițiilor, pentru a-l transforma în dividende.
Florin Cîțu evită să clarifice cazul GSP Power care va primi bani din PNRR: Am rugat ministrul energiei să vină public și să explice Premierul Florin Cîțu susține că i-a cerut ministrului energiei să iasă public și să explice de ce Romgaz și GSP Power vor primi pentru două proiecte o treime din sumele alocate pe componenta Energie, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Întrebat despre acest caz, joi, la finalul ședinței de Guvern, Cîțu a evitat să ofere amănunte, limitându-se să spună că "sunt niște tehnologii inovatoare ceea ce se propune prin aceste proiecte". Nu e clar nici ce se întâmplă dacă autoritățile de la Bruxelles vor respinge proiectele, în acest stadiu al PNRR.
Liberalizarea în energie: Consumatorii casnici care nu au trecut pe piața liberă vor plăti cu circa 5% mai mult de la 1 iulie Prețul energiei va crește de la 1 iulie pentru consumatorii casnici care nu au încheiat un contract pe piața liberă, cu același furnizor sau cu altul, preferând să rămână în regim de serviciu universal, potrivit estimărilor făcute de Asociația Energia Inteligentă. Aceasta consideră că vor urma două etape de majorare a facturilor pentru acești consumatori: una la 1 iulie, în medie cu 4,8%, și cealaltă la 1 ianuarie 2022, în medie cu 5%.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by