ENERGIE
Ministrul Energiei, despre listarea Hidroelectrica pe bursa: E cam devreme. Pentru a ajunge la bursa trebuie sa puna carne pe ea, sa se mai ingrase Anton Anton, ministrul energiei, considera ca Hidroelectrica nu este pregatita pentru listarea pe bursa, spunand ca este "usor slabita" dupa procesul de insolventa prin care a trecut.
Comisia Europeana a aprobat functionarea minei Lupeni pana la finalul anului 2018 Comisia Europeana a aprobat renotificarea pe huila, transmisa anul trecut de statul roman, fapt care va permite ca Mina Lupeni, din Valea Jiului, sa poata functiona cu productie de carbune si sa beneficieze simultan de ajutor de stat pana la sfarsitul anului 2018, a informat duminica presedintele Sindicatului "Muntele", Darius Campean, citat de Agerpres.
Profitul Transgaz a crescut in 2017 cu 1% fata de 2016 Compania de transport al gazelor Transgaz a inregistrat in 2017 un profit net de 602,2 milioane lei, in crestere usoara fata de 2016 cand rezultatul a fost de 594,5 milioane lei, se arata intr-un document al companiei, care prezinta situatia indicatorilor preliminati pe anul trecut. Veniturile din activitatea de exploatare inainte de activitatea de echilibrare si de activitatea de constructii au fost de 1,8 miliarde lei, in scadere cu 4% fata de anul anterior.
Rezultat foarte slab al Transelectrica in 2017: Profitul a scazut cu 90% fata de 2016 Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica a inregistrat pe 2017 un profit preliminar de circa 26 de milioane de lei, in scadere cu aproximativ 90% fata de anul 2016. Potrivit unui comunicat al companiei, rezultatul slab a fost influentat de reducerea tarifului de transport cu 10% si de cresterea pretului la energie. Corina Popescu, director general executiv Transelectrica, considera ca "este vital pentru Transelectrica sa dezvolte o viziune orientata spre investitii, sa imbunatatim substantial cunatumul investitiilor si ne canalizam toate eforturile pe aceasta directie. Vezi in text mai multe explicatii oferite de Transelectrica.
Ministrul Energiei, despre proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda:  Astazi suntem in discutii foarte avansate cu niste investitori. Alaltaieri au fost pe-aci. I-am vazut in lift Anton Anton, ministrul energiei, a declarat intr-un interviu acordat Agerpres ca discutiile cu investitorii pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sunt avansate. Ministrul a spus ca au fost chiar zilele trecute pe-aci (n.red. Ministerul Energiei, probabil) si ca i-a vazut in lift. "Astazi suntem in discutii foarte avansate cu niste investitori. Discutiile astea continua. Alaltaieri au fost pe-aci. M-am intalnit... i-am vazut in lift. Deci discutiile astea sunt niste discutii continue, la care ministerul si-a manifestat disponibilitatea si discutiile cu investitorii nu sunt niste chestii simple si nu sunt niste chestii la care hai, gata, ne-am asezat, am semnat si la revedere, nu e asa", a spus ministrul.
Cum le vinde Viktor Orban ungurilor iluzia ca a rezolvat importul de gaze din Romania Ungaria va semna in curand un acord care ii va permite sa importe anual 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Romania, pentru urmatorii 15 ani, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute premierul ungar Viktor Orban. La ce se refera Viktor Orban, premierul aflat in campanie electorala si care proclama sfarsitul dependentei de gazele rusesti? E vorba, de fapt, despre un acord privind utilizarea viitorului gazoduct BRUA, care nu garanteaza insa intreaga cantitate de 4 miliarde metri cubi de gaze va fi exportata in Ungaria. Odata ce Romania va fi legata de piata vest-europeana via Ungaria - Austria, gazele romanesti vor fi cumparate de consumatorul care va oferi cele mai bune conditii.
Federatia Patronala Petrol si Gaze: ANRM aproba un pret de referinta pentru redevente, care nu reflecta realitatile pietei din Romania Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG) dezaproba decizia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) de stabilire a pretului de referinta la gaze naturale calculat in functie de preturile de tranzactionare de pe hub-ul CEGH din Viena, in baza unui studiu realizat de Universitatea de Petrol Gaze Ploiesti, care nu reflecta realitatile pietei din Romania, se arata intr-un comunicat al federatiei. 
Companiile petroliere sunt nemultumite de decizia Agentiei pentru Resurse Minerale ca redeventele petroliere sa fie calculate in functie de pretul gazelor de pe bursa de la Viena Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) considera printr-un comunicat de presa ca nu este corect ca pretul de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania se va calcula in functie de preturile de tranzactionare de pe hubul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizata impreuna cu Universitatea de Petrol Gaze Ploiesti. Aceasta este pozitia exprimata de companiile petroliere dupa ce Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a decis redeventele petroliere datorate bugetului de stat sa fie calculate in functie de pretul gazelor tranzactionate pe bursa de la Viena.
Gazoductul Nord Stream 2, scos din negocierile coalitiei de guvernare germane, insa inaintand "pas cu pas", adica inca 55 km spre vest In negocierile de politica externa in vederea formarii noii coalitii de guvernare in Germania, continuate sambata, n-a putut lipsi controversatul proiect energetic Nord Stream 2. Cu toate discutiile la nivel politic, acesta "tace si se face". Procesul de aprobare pentru construirea controversatei conducte de gaze la Marea Baltica, Nord Stream 2, a mai trecut un obstacol. Biroul de prospectiuni miniere (Bergamt) din Stralsund a aprobat la 31 ianuarie constructia unei prime sectiuni a gazoductului, in marea teritoriala a Germaniei. Aceasta include o sectiune de 55 de kilometri in apele teritoriale germane si in zona de ancorare din Lubmin.
Viktor Orban anunta ca Ungaria va importa anual 4 mld metri cubi de gaze din Romania: Epoca monopolului gazului rusesc va ajunge la final / MAE negase informatiile Ungaria va semna in curand un acord care ii va permite sa importe anual 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Romania, pentru urmatorii 15 ani, a anuntat vineri premierul ungar Viktor Orban, citat de Reuters.
ANRE: Persoanele fizice nu pot sa produca energie si sa o livreze in retea, deoarece Ministerul Finantelor nu stie cum sa impoziteze aceasta activitate Persoanele fizice nu pot in prezent sa produca energie si sa o livreze in retea, intrucat Ministerul Finantelor nu a identificat modul in care poate fi impozitata aceasta activitate, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, in cadrul unei dezbateri, potrivit Agerpres.
Agentia pentru Resurse Minerale vrea ca redeventele petroliere sa fie calculate in functie de pretul gazelor de pe bursa de la Viena/ Statul a pierdut peste 7 miliarde de lei, din cauza inghetarii pretului de referinta timp de 10 ani Pretul de referinta al gazelor in baza caruia sunt calculate redeventele petroliere nu a mai fost actualizat din anul 2008, motiv pentru care s-au pierdut la bugetul de stat incasari de peste 7 miliarde de lei, doar in perioada 2010-2015, dupa cum arata doua rapoarte al Curtii de Conturi, a declarat miercuri Dorinel Unsarescu, consilier al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), potrivit Agerpres. ANRM a contestat rapoartele in instanta, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza Curtii de Conturi. In aceste conditii, ANRM este obligat sa actualizeze pretul de referinta al gazelor, fiind luate in calcul patru variante de calcul. Dintre cele patru, ANRM prefera varianta evaluare pe baza preturilor si a volumelor tranzactionate la o bursa externa (bursa de la Viena).
Un fost oficial din Hong Kong este acuzat in SUA ca a incercat sa ofere mita in numele companiei chineze CEFC, cea care este in proces de preluare a 51% din fostul Rompetrol Group Instanta americana a refuzat luni sa elibereze pe cautiune un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho, acuzat ca a luat parte la o schema de mituire a presedintelui Ciad si a unui membru din Guvernul Ugandei in schimbul unor contracte pentru compania chineza CEFC. Potrivit agentiei Reuters, Chi Ping Patrick Ho conduce o organizatie non-guvernamentala, finantata integral de CEFC. Reamintim ca CEFC se afla in proces de preluare a 51% din fostul Rompetrol Group de la KazMunayGas Kazahstan. In decembrie 2016, KazMunayGas Kazahstan a semnat, la Bucuresti, acordul cu CEFC pentru vanzarea a 51% din actiunile KMG International, fostul Rompetrol Group, care detine pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare.
Anton Anton, noul ministru al energiei: Toate prioritatile mele sunt legate de investitii/ Orice banut pe care il am il voi baga in investitii Noul ministru al energiei, Anton Anton, sustine ca toate prioritatile sale sunt legate de investitii. "Hai sa ne apucam de treaba! Orice banut pe care il am il voi baga in investitii", a declarat joi ministrul, cu ocazia conferintei "Finantarea eficientei energetice in Romania, Ungaria si Bulgaria", organizate de Comisia Europeana, in parteneriat cu Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si ANRE. Intrebat cum va folosi banii castigati de statul roman de la ENEL (n.red. 400 milioane euro), in urma unui proces la Curtea de Arbitraj de la Paris, Anton Anton a raspuns cu o gluma: Nu i-am gasit in niciun sertar! Ulterior a enumerat proiectele de investitii: centrala de la Iernut, retehnologizarea reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda, finalizarea centralelor hidroenergetice.
Ministrul energiei, intrebat daca si-a schimbat furnizorul de electricitate: Nu stiu, nu ma ocup eu de chestia asta, se ocupa nevasta-mea Anton Anton, ministrul energiei, considera ca este un lucru pozitiv liberalizarea pietei energiei. Intrebat cand va avea primele discutii cu ANRE si Consiliul Concurentei depre tarifele din piata, Anton Anton a spus ca ministrul nu se ocupa de preturi. "Ce discutii, cu cine? De ce sa am discutii cu ei legate de preturile din piata? Ce, ministrul face preturile? Nu va suparati, ministrul nu face preturile. Cu ANRE o sa ma intalnesc cand o sa-i vina randul", a spus ministrul. Acesta a mai spus ca nu stie daca si-a schimbat furnizorul energie electrica, in conditiile in care piata s-a liberalizat la 1 ianuarie: "Nu ma ocup eu de chestia asta, se ocupa nevasta-mea. Nu stiu".
ExxonMobil vrea sa incheie un acord cadru de pana in 420 milioane dolari fara TVA, pentru servicii de foraj in Marea Neagra ExxonMobil a lansat o licitatie pe SEAP pentru incheierea unui acord cadru privind servicii de foraj in Marea Neagra. Valoarea estimata a acordului fara TVA este cuprinsa intre 230 milioane dolari si 420 milioane dolari. Durata acordului- cadru este de 36 luni de la data atribuirii contractului.
Electrica a investit anul trecut 727 milioane de lei in retelele de distributie Grupul Electrica a realizat in anul 2017 investitii in infrastructura de distributie in valoare totala de 727 milioane lei. Totodata, Operatorii de Distributie din cadrul Grupului Electrica si-au asumat pentru 2018 un plan record de investitii, in valoare de 900 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al companiei. Comparativ cu 2014, anul listarii Electrica pe bursele din Bucuresti si Londra, programul de investitii al operatorilor de distributie din cadrul Grupului (SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Nord si SDEE Transilvania Sud) este de 2,5 ori mai mare in 2017.
Anton Anton, ministrul propus al energiei: Am fost toata viata profesor de fluide. Tot felul de fluide, de aer, de ventilatoare Anton Anton, ministrul propus al energiei, a spus la finalul audierilor in Parlament ca opozitia nu i-a pus intrebari incuietoare. "Sigur ca la vot nu vreau sa comentez faptul ca asa e modelul, opozitia trebuie sa se opuna, dar opozitia nu mi-a pus intrebari incuietoare sau de-astea cu tendinta. Asta e prima afirmatie", a declarat Anton la sfarsitul audierilor. Acesta a mai spus ca poate fi contactat in continuare pe aceeasi adresa de e-mail cu "profesorul de fluide", deoarece a fost o viata intreaga profesor de fluide. A mai spus si ca energia este foarte importanta, deoarece lipsa ei "ne-ar duce in alta societate".
Anton Anton, ministrul propus al energiei, despre gazele din Marea Neagra: Nu sunt adeptul unui monopol, dar nici nu trebuie sa deschidem complet piata si sa dam in Europa toate gazele Anton Anton, propus la Ministerul Energiei, considera ca nu trebuie deschisa complet piata pentru gazele din Marea Neagra. "Gazele din Marea Neagra- sigur trebuie sa ne ocupam de ele, sa le exploaam. Nu sunt adeptul unui monopol, dar nici nu cred ca trebuie sa deschidem complet piata si sa dam in Europa toate gazele", a declarat Anton Anton, in cadrul audierii in comisiile de specialitate din Parlament. Acesta a sugerat ca alte tari nu exploateaza "pentru ca sunt stretegice", preferand sa cumpere.
Noul program de guvernare, capitolul Energie: Cheia viitorului este "energia electrica"/ Tarifele percepute ANRE se vor majora, fara impact asupra utilizatorului final Cheia viitorului in energie o reprezinta extinderea utilizarii energiei electrice in special catre transportul in comun, prepararea hranei, incalzire/racire etc, se arata in noul program de guvernare. Un mare accent este pus pe sursele regenerabile de energie, care vor asigura, pe termen mediu, 43% din productia de energie electrica a Romaniei. In programul de guvernare se mai arata ca tarifele percepute Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei se vor majora, fara impact asupra utilizatorului final. Ramane de vazut cum vor putea fi mentinute preturile la consumatorul final, in conditiile in care piata este liberalizata. Aceasta mai ales in conditiile in care programul de guvernare prevede ca investitiile in eficienta energetica vor fi sustinute prin alocarea unui procent din pretul energiei electrice si a gazelor naturale. Autoritatile locale devin actor cheie al procesului de tranzitie al sectorului energetic precum si cele de redesenare a politicilor energetice la nivel national cat si local.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi