ENERGIE
Ministerul Energiei a reusit sa impuna numirea unei foste casiere in functia de administrator la Rompetrol Rafinare Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat luni revocarea lui Marius Mitrus din functia de membru in Consiliul de Administratie, in locul sau fiind numita Nicoleta Viorica Soisun. Aceasta a fost angajata la Cancelaria fostului premier Calin Popescu Tariceanu, dupa doi ani in care a muncit pe functia de casiera la Casa de editura si presa "Realitatea Romaneasca". In prezent, este consilier in Secretariatul General al Guvernului. HotNews.ro a aratat inca de la inceputul lunii decembrie ca Ministerul Energiei incearca sa o promoveze pe Nicoleta Viorica Soisun pe functia de administrator la Rompetrol Rafinare.
Hidroelectrica incearca sa gaseasca urgent solutii pentru punerea in siguranta a lucrarilor la amenajarea hidroenergetica a raului Jiu, dupa ce proiectul AHE Bumbesti-Livezeni a fost blocat in instanta Hidroelectrica incearca sa gaseasca urgent solutii concrete pentru punerea in siguranta a lucrarilor la amenajarea hidroenergetica a raului Jiu, pe sectorul Bumbesti-Livezeni. "Urgenta discutiilor vine pe fondul ingrijorarii autoritatilor cu privire la riscurile majore create de sistarea proiectului Hidroelectrica, urmare a deciziei Curtii de Apel pronuntate in data de 14 decembrie 2017, prin care au fost anulate autorizatiile de constructie", se arata intr-un comunicat al companiei. Decizia instantei este definitiva si opreste un proiect demarat in anul 2004 pentru realizarea caruia compania Hidroelectrica a alocat 1,017 miliarde lei si pentru care a cheltuit pana acum 715,2 milioane lei (155,5 milioane euro). Procesul a fost declansat la solicitarea asociatiilor non-guvernamentale Bankwatch si Neuer Weg.
Europa nu a fost niciodata atat de dependenta de gazul rusesc: Exporturile Gazprom au depasit varful istoric din 2016 Europa nu a consumat niciodata atat de mult gaz rusesc, in ciuda dorintei afisate de Bruxelles de a reduce dependenta de aceasta sursa de aprovizionare, iar tendinta nu da semne de inversare, scrie AFP.
Boza, Complexul Energetic Oltenia: Pregatim investitii de 665 milioane lei in acest an Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producatori de energie din tara, si-a planificat investitii de 665 milioane lei in acest an, fiind cea mai mare suma investita in ultimii trei ani la nivelul companiei, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei, Sorin Boza, potrivit news.ro.
OMV Petrom confirma informatia HotNews.ro: Consiliul de Supraveghere a schimbat-o pe Mariana Gheorghe din functia de director general/ Noul sef al OMV Petrom va fi pentru prima oara in istoria companiei un cetatean strain Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom anunta printr-un comunicat transmis bursei ca a schimbat-o marti pe Mariana Gheorghe din functia de CEO al companiei, noul sef urmand sa fie Christina Verchere, actualul presedinte regional- Asia Pacific al companiei petroliere britanice BP. Astfel a fost confirmata informatia HotNews.ro potrivit careia Mariana Gheorghe ar putea fi inlocuita cu Christina Verchere. Dupa ce a condus compania timp de 12 ani, mandatul Marianei Gheorghe urma sa expire in 17 aprilie 2019.
Factura totala la gaze va creste in medie cu 5,6% dupa ce ANRE a decis majorarea pretului gazelor cu 8% pentru consumatorii casnici Factura totala la gazele naturale pentru consumatorii casnici va creste in medie cu 5,6%, incepand cu 10 ianuarie, potrivit unor calcule ale Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE). Acest procent de crestere variaza de la un furnizor la altul. Factura cuprinde atat pretul de achizitie al gazelor, cu TVA si accize, cat si tarifele de transport si distributie. Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat luni cresterea cu peste 8% a preturilor la gazele furnizate consumatorilor casnici, incepand cu data de 10 ianuarie 2018. Tarifele aprobate sunt cele ale gazelor, fara a include si cele de distributie si de transport.
Seful OMV i-a prezentat presedintelui Klaus Iohannis o strategie de dezvoltare a companiei, care include o crestere a gradului de internationalizare a Petrom Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a primit marti, la Palatul Cotroceni, o delegatie a OMV-Petrom, condusa de catre Directorul General al Grupului OMV AG, Rainer Seele. In cadrul intrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o crestere a gradului de internationalizare a Petrom, in vederea valorificarii oportunitatilor existente in regiune, precum si o crestere consistenta a investitiilor incepand cu anul acesta, se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale.
Scenariu de lucru: Mariana Gheorghe ar putea fi schimbata de la sefia OMV Petrom cu o reprezentanta a companiei petroliere britanice BP/ Seful OMV, Rainer Seele, s-a intalnit astazi cu premierul si cu presedintele Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom ar putea decide marti inlocuirea Marianei Gheorghe din functia de CEO, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniu. Una dintre propunerile avansate de catre compania austriaca OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, este Christina Verchere, actualul presedinte regional- Asia Pacific al companiei petroliere britanice BP. De altfel, seful OMV a discutat azi cu premierul Tudose si presedintele Iohannis si a anuntat o "crestere a gradului de internationalizare a Petrom". Situatia la sefia companiei e insa fluida si e posibila o schimbare de ultim moment, astfel incat Mariana Gheorghe sa ramana CEO.
La presiunea furnizorilor, ANRE scumpeste gazele cu peste 8% pentru consumatorii casnici, chiar daca actualele tarife erau valabile pana la sfarsitul lui martie Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat luni cresterea cu peste 8% a preturilor finale la gaze pentru consumatorii casnici, incepand cu data de 10 ianuarie 2018. Scumpirea va avea loc in urma solicitarii furnizorilor. Astfel, in urma deciziei de luni, ANRE recunoaste costuri de achizitie a gazelor naturale pentru furnizori de 88,28 lei/MWh, fata de 81,48 lei/MWh cat era pana acum. Este important de mentionat ca ANRE stabilise o valoare a costurilor de achizitie de 81,48 lei/MWh pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, insa autoritatea a majorat preturile inainte sa expire aceasta perioada. Reamintim ca in luna noiembrie, au fost lansate teorii alarmiste legate de piata gazelor si preturi, fara fundament, inclusiv de catre reprezentanti ai furnizorilor.
Klaus Iohannis se va intalni marti cu seful OMV, Rainer Seele Presedintele Klaus Iohannis va primi marti, la Cotroceni, o delegatie a companiei austriece OMV, condusa de Rainer Seele, CEO OMV, informeaza administratia prezidentiala.
Pretul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate Pretul petrolului a atins joi cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, din cauza ingrijorarii investitorilor legata de impactul tulburarilor din Iran asupra ofertei, a masurilor luate de OPEC si producatori din afara organizatiei pentru reducerea productiei si a temperaturilor deosebit de reci din Statele Unite, care duc la cresterea cererii, scrie News.ro.
Consiliul Concurentei investigheaza posibila trucare a unor licitatii organizate de Transelectrica Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind o posibilă trucare a unor licitații publice organizate de compania de stat Transelectrica SA pentru atribuirea unor lucrări, potrivit unui comunicat al institutiei.Vom reveni cu amanunte
Filiala Transgaz din Republica Moldova, Eurotransgaz SRL, a depus cererea de participare la privatizarea a Vestmoldtransgaz Filiala Transgaz din Moldova, Eurotransgaz SRL, a depus joi cererea de participare la privatizarea a Intreprinderii de Stat (I.S.) Vestmoldtransgaz, operatorul sistemului de transport de gaze naturale de peste Prut.
Gazprom a construit deja 650 de kilometri din Turkish Stream Gazprom a construit deja 650 de kilometri din gazoductul Turkish Stream, sau circa 35% din lungimea totala a acestuia, a anuntat seful monopolistului rus din domeniul gazelor, Alexey Miller, citat de TASS. El a precizat ca anul acesta a fost foarte important pentru proiect, pentru ca a inceput construirea celor doua linii din segmentul marin al gazoductului de la malul rusesc, iar in prezent se lucreaza in zona economica exclusiva a Turciei, potrivit Rador si Monitor.
Supra-impozitarea producatorilor de gaze naturale, contestata la Curtea Constitutionala PNL a sesizat miercuri Curtea Constitutionala in privinta legii care institutie un impozit suplimentar pentru producatorii si distribuitorii de gaze naturale, potrivit unui comunicat de presa.
ANRE a sanctionat Transelectrica pentru nerespectarea conditiilor de valabilitate a licentei de transport al energiei electrice, amenda fiind de 16.000 lei Transelectrica informeaza investitorii asupra faptului ca in data de 20 decembrie 2017, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a emis un proces verbal de constatare si sanctionare prin care a amendat compania pentru nerespectarea conditiilor de valabilitate a licentei pe care o detine pentru activitatea sa.
Transelectrica: Tariful pentru serviciile tehnologice de sistem a crescut cu 28%. Impactul asupra pretului final la consumatorul casnic va fi de 0,6% Transelectrica informeaza investitorii ca a fost publicat in Monitorul Oficial un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) prin care este aprobata cresterea tarifului pentru serviciile tehnologice de sistem cu 2,67 lei/MWh (+28%), incepand cu luna ianuarie.
Dupa o intarziere de cel putin patru ani, Transelectrica a reusit sa demareze licitatia pentru inlocuirea sistemului de dispecerizare Compania de transport al energiei electrica Transelectrica a depus in SEAP un anunt de participare in vederea incheierii unui contract pentru inlocuirea sistemului de dispecerizare (EMS - SCADA AREVA - Componenta hardware). Achizitia este estimata la 19,24 milioane lei fara TVA. Infrastructura de dispecerizare a Transelectrica (EMS/ SCADA) se afla intr-o stare critica, de uzura morala si tehnica avansata. Acest lucru este cunoscut de multi ani, iar inlocuirea sistemului ar fi trebuit sa fie facuta inca din 2013 cand i-a expirat durata de viata.
Romgaz trebuie sa recupereze 244 milioane lei de la ANAF Producatorul de gaze Romgaz are de recuperat 244 milioane de lei de la ANAF, aceasta suma reprezentand accize platite in perioada 2010-2016, dar care nu ar fi trebuit achitate. "Mentionam faptul ca S.N.G.N. ROMGAZ S.A a calculat, declarat si achitat accize aferente consumului tehnologic pentru perioada 2010- 2016 in valoare totala de 244 milioane lei si care figureaza in evidenta ANAF ca si creante fiscale, de recuperat de catre Societate", se arata intr-un comunicat al Romgaz.
UPDATE Consiliul de Administratie al Romgaz a decis demiterea directorului general Virgil Metea, fiind considerat responsabil de prejudicii de 160 de milioane de lei, constatate de Curtea de Conturi Consiliul de Administratie al Romgaz a decis joi, 14 decembrie, demiterea lui Virgil Metea din functia de director general al companiei, desi acesta se afla in plin mandat acordat in baza OUG 109/2011, potrivit unor surse HotNews.ro. In locul sau a fost numit Emil Cindrea, fost director general adjunct al companiei. Potrivit unor surse HotNews.ro, lui Virgil Metea i se imputa prejudicii de 160 de milioane de lei la nivelul companiei, cauzate de faptul ca ar fi fost vandut gaze ieftine fara respectarea legislatiei in vigoare, fapte constatate de Curtea de Conturi in 2016. UPDATE 1 Romgaz a anuntat oficial schimbarea de la conducerea companiei. UPDATE 2 Noul director general a fost una dintre persoanele urmarite penal de catre DIICOT in dosarul gazelor ieftine pentru InterAgro, insa in aceasta vara a fost scos de sub urmarire penala.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version