ENERGIE
Furnizorii de energie se plâng că sunt puse condiții pentru tranzacțiile în afara bursei, iar sancțiunile pentru practici înșelătoare sunt prea mari Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) critică unele prevederi introduse printr-o nouă lege a energiei electrice și a gazelor naturale (Legea 155/2020), aprobată recent de Parlament și promulgată de președinte. Furnizorii sunt nemulțumiți că vor putea încheia contracte în afara pieței concurențiale și centralizate doar în anumite condiții. Până acum erau obligați să tranzacționeze doar pe bursă. De mulți ani solicită eliminarea acestei obligații, însă forma în care au primit ce au cerut nu îi mulțumește. Furnizorii se mai plâng și de faptul că a fost introdus un sistem de penalizare dur, cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
Polonia a amendat Gazprom cu 48 milioane de euro Autoritatea de concurență din Polonia a amendat Gazprom cu 213 milioane de zloți (48,2 milioane de euro) din cauză că gigantul rus din domeniul energiei nu a cooperat în cadrul investigației privind construirea conductei de gaze Nord Stream 2, transmite Reuters.
DOCUMENT Programul naţional de 1 miliard de euro, pentru racordarea populaţiei la rețeaua de gaze, ar putea fi aprobat de Guvern Executivul ar putea aproba vineri proiectul de OUG privind programul național de racordare a populației și firmelor la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale. Proiectul de OUG este discutat de mai multe săptămâni, însă există șanse ca vineri să fie aprobat. Programul are o valoare de 1 miliard de euro, din fonduri europene, și se întinde până în 2027.
Gazoductul Iași-Chișinău este, tehnic, gata / Practic, este încă o țeavă goală Încă o conductă de gaze susținută și construită de România, pe lângă BRUA, va fi doar o simplă țeavă goală, pentru o perioadă nedefinită. Este vorba despre Gazoductul Iași-Chișinău, care ar putea să fie funcțional chiar de astăzi, după cum a declarat, recent, Ion Chicu, premierul Republicii Moldova. Este un proiect intens exploatat politic, atât de către partea română, cât și de către cea moldovenească. Dar nu asta ar fi problema, ci faptul că nu se știe ce gaz va circula prin conductă. Deocamdată, investiția constă doar într-o țeavă goală, în condițiile în care autoritățile române nu au depus eforturi prea mari pentru a debloca investițiile din Marea Neagră.
Christina Verchere, OMV Petrom, despre modificarea Legii Offshore: Orice întârziere erodează fundamentele economice ale proiectului din Marea Neagră Gazele din Marea Neagră pot ajuta România să îşi revină din punct de vedere economic post-pandemie, însă modificările la Legea offshore întârzie, ceea ce erodează fundamentul economic al acestui proiect, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-un interviu acordat Agerpres.
DOCUMENT Profitul OMV Petrom a scăzut cu 56% în prima jumătate a anului Profitul net al OMV Petrom în prima jumătate a anului a fost de 867 milioane de lei, în scădere cu 56%, față de aceeași perioadă a anului trecut, reflectând, în principal, evoluțiile nefavorabile ale rezultatului din exploatare CCA (costul curent de achizitionare) excluzând elementele speciale, potrivit unui raport al grupului OMV Petrom.
Electrica Furnizare acuză o tentativă de phishing Electrica Furnizare anunță existența unei tentative de phishing prin intermediul căreia clienții sunt notificați cu privire la emiterea unor facturi și îndemnați să facă plata acestora prin accesarea unui link reprezentând un număr de cont. Electrica Furnizare se delimitează de orice e-mail trimis în numele companiei care utilizează alte extensii decât electricafurnizare.ro.
VIDEO Complexul Energetic Oltenia poate deveni o companie viabilă / Ar putea realiza parcuri fotovoltaice de 600 MW - Virgil Popescu Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia ar putea fi trimis Comisiei Europene până la sfârșitul lunii august, termenul limită, a spus Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, într-un interviu acordat HotNews.ro. Deja a fost trimis un draft. În cazul în care Comisia Europeană nu aprobă planul de restructurare, compania va fi nevoită să returneze ajutorul de salvare de 251 milioane de euro, ceea ce ar fi foarte dificil.
VIDEO ​Contractul pentru realizarea centralei Iernut a fost în prag de reziliere, dar a intervenit ministrul economiei Lucrările la centrala Iernut a Romgaz se mișcă foarte greu, a declarat Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, într-un interviu pentru HotNews.ro. "Iernutul se mișcă foarte greu, pentru că cei care au făcut contractul l-au făcut cu preț fix, cu o companie care acum are dificultăți financiare. Cum au ales acea companie?", a spus ministrului. HotNews.ro a arătat încă de acum patru ani că este un contract controversat.
​VIDEO De ce nu vinde Hidroelectrica energie direct către consumatori? Virgil Popescu: Au zis că nu au softul care să le facă facturile Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, spune că Hidroelectrica i-a transmis că nu poate vinde energie electrică direct către consumatori din cauză că nu ar avea un soft. "I-am întrebat de ce nu pot și au zis: Nu avem softul care să ne facă facturile. Ei, asta e problema? De soft? La nivelul Hidroelectrica să spui că nu ai soft mi se pare mult prea mult", a declarat ministrul Virgil Popescu într-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta consideră că în cazul Hidroelectrica este vorba de comoditate.
VIDEO Virgil Popescu, despre gazele din Marea Neagră: Sunt convins că se va lua decizia de investiție de la anul Investitorii din Marea Neagră înțeleg faptul că Parlamentul nu este suficient de funcțional, cu majoritate stabilă, pentru ca Legea offshore să fie modificată, consideră ministrul Economiei, Virgil Popescu. Acesta a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro că "toți așteaptă un nou parlament cu o majoritate stabilă, care să și vrea să facă acest lucru (n.red. să modifice Legea offshore)". Ministrul a mai spus că este "convins că se va lua decizia de investiție de la anul".
VIDEO ​Virgil Popescu: Veți vedea într-un timp foarte scurt relansat proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă / Suntem în discuții Nu va trece mult timp până când vor fi finalizate discuțiile dintre statul român și posibili parteneri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, susține ministrul Economiei Virgil Popescu, într-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta a confirmat, practic, că există discuții cu astfel de parteneri. Întrebat dacă acești posibili investitori sunt din Europa sau de peste ocean, ministrul a afirmat că "poate fi un consorțiu euro-atlantic".
Replica Transgaz la afirmațiile ANRE: Astfel de declarații nu se înscriu pe linia deontologiei profesionale Transportatorul național de gaze Transgaz consideră că imaginea sa poate avea de suferit din cauza declarațiilor făcute de un reprezentant al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). "Astfel de declarații nu se înscriu pe linia deontologiei profesionale, dat fiind faptul că ele sunt contrare cu ceea ce anterior ANRE a aprobat în baza analizei documentelor și informațiilor solicitate și puse la dispoziție de companie", se arată într-un comunicat al Transgaz.
VIDEO Virgil Popescu, ministrul Economiei, la interviurile HotNews.ro / Despre reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Suntem în discuții un consorțiu de parteneri euro-atlantici / Despre BRUA: Cred că Ungaria își va construi partea de proiect România discută cu posibili investitori europeni și americani pentru realizarea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat în cadrul interivurilor HotNews.ro Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri. Acesta a precizat că nu poate spune public în ce stadiu se află discuțiile. În ceea ce privește investițiile din Marea Neagră, ministrul a spus că nu poate fi modificată Legea Offshore, deoarece nu este un Parlament funcțional. Potrivit ministrului, investitorii văd lucrurile acestea și toți așteaptă un nou parlament cu o majoritate stabilă care să și vrea să facă acest lucru. Acestea sunt doar câvate subiecte discutate cu Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în cadrul interviurilor HotNews.ro LIVE, vineri, de la ora 15.00.Emisiunea s-a încheiat
Ministrul Economiei: Susțin listarea pe bursă a Hidroelectrica cu un procent de 10% sau 15% Ministrul Economiei, Virgil Popescu, critică, într-o postare pe Facebook faptul că Hidroelectrica nu a făcut investiții în ultimii ani și a vândut ieftin energie la furnizori, pe care aceștia au revândut-o mai scump consumatorilor casnici.
Fondul Proprietatea îl acuză pe ministrul Virgil Popescu de încălcarea legii guvernanței corporative Fondul Proprietatea a reacționat dur la declarația recentă a Ministrului Economiei Virgil Popescu, potrivit căreia Hidroelectrica ar putea furniza energie directă populației la un preț mult mai mic. Fondul Proprietatea consideră că este o încălcare gravă a OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă în companiile de stat, deoarece aceasta interzice implicarea directă a statului ca acționar în conducerea companiei.
Investiții de 8-9 miliarde de euro la Centrala nucleară de la Cernavodă - anunțul premierului Premierul Ludovic Orban spune că investiţiile pentru reactoarele de la Cernavodă s-ar putea ridica la 8-9 miliarde de euro. O parte din bani este necesară pentru retehnologizarea reactorului 1, iar cea mai mare parte pentru construirea reactoarelor 3 și 4. Premierul spune că intenția este ca investițiile să fie realizate cu parteneri din zona euro-atlantică.
Cum își sabotează România marile proiecte energetice / BRUA devine o țeavă goală, iar gazele zac inutil în Marea Neagră Actualul Executiv promitea prin programul de guvernare că va debloca investițiile din Marea Neagră. Au trecut nouă luni de la acea promisiune, iar investițiile din Marea Neagră tot blocate sunt. Ministrul economiei spune că așteaptă 'consens' politic. Însă, în timp ce România se află într-o stare de așteptare greu de înțeles, statele din jurul României, Ungaria, Serbia și Bulgaria, sunt într-o continuă mișcare pentru crearea unei rețele de transport al gazelor rusești. Practic, România va fi înconjurată, în curând, de țevi cu gaz rusesc, în timp ce gazul românesc zace inutil sub fundul mării. La fel de inutil poate deveni și gazoductul BRUA, proiect în care s-au investit deja sume importante și în care s-au pus mari speranțe.
Legea privind vânzarea terenurilor agricole poate bloca și investițiile în energia regenerabilă Modificările asupra legislației privind vânzarea de terenuri agricole nu țin cont de interesul României în atragerea de investiții în domeniul energiei curate, iar adoptarea lor în forma actuală ar împiedica dezvoltarea de proiecte energetice regenerabile, punând în pericol atragerea de fonduri europene de peste 10 miliarde de euro, se arată într-un comunicat comun al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA) și Organizației Patronale a Producătorilor de Energie Regenerabilă din România (PATRES). Și companiile din domeniul petrolier au atras atenția, zilele trecute, asupra faptului că noua lege privind vânzarea terenurilor agricole blochează investițiile.
Companiile petroliere cer reexaminarea legii privind vânzarea terenurilor agricole: Blochează investițiile! Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) consideră că legea care modifică condițiile de vânzare și de utilizare a terenurilor agricole ar putea bloca investiții noi. Potrivit ROPEPCA, dacă legea va intra în vigoare, doar fermierii actuali cu activitate agricolă în România vor mai putea cumpăra terenuri agricole. Noul act normativ ar face imposibil ca un român sau un cetăţean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren şi fermier.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by