ENERGIE
Dezbaterile pe Legea Offshore, blocate de două săptămâni în Camera Deputaților: Cum este mimată transparența și cum sunt purtate adevăratele negocieri tot în biroul lui Liviu Dragnea Proiectul legii offshore nu se află pe ordinea de zi a ședințelor comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, deși liderii Coaliției PSD-ALDE au dat asigurări că în această săptămână vor reîncepe dezbaterile pe forma finală. Nu există o explicație oficială pentru tărăgănarea dezbaterilor, însă potrivit informațiilor HotNews.ro, PSD și ALDE nu se înțeleg pe forma finală. Săptămâna trecută, PSD și ALDE au mimat o discuție transparentă cu reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare, la care au participat și investitori, însă adevăratele negocieri s-au purtat tot în cerc restrâns, la fel ca până acum, în cabinetul șefului PSD Liviu Dragnea.
Nuclearelectrica: Unitatea 2 de la Cernavodă va funcționa 12 ore la jumătate din capacitate din cauza unor lucrări de reparație SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavoda va funcționa, începând cu ora 13:00, 15 octombrie 2018, la putere redusă în vederea efectuării unor lucrări de reparație la un rezervor aferent grupului turbogenerator (partea clasică a centralei).
Arielle Malard de Rothschild a renunțat la funcția de membru în Consiliul de Administrație al Electrica Arielle Malard de Rothschild a decis să renunțe la funcția de membru în Consiliul de Administrație al Electrica SA începând cu 11 noiembrie 2018, motivul invocat fiind responsabilități suplimentare legate de activitatea sa principală, se arată într-un comunicat al companiei transmis vineri seara. Arielle Malard de Rothschild este fondatorul diviziei de Piețe Emergente al Băncii de Investiții Rothschild & Cie și a ocupat funcția de director al Rothschild & Cie în perioada 1999 - 2006. Arielle Malard de Rothschild este membru al Consiliului de Administrație al Electrica SA din 2014.
Noi discuții pe legea offshore. Vosganian: Companiile au ridicat obiecții cu privire la impozitul pe venitul suplimentar Liderul grupului deputaților ALDE, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, după discuțiile pe Legea Offshore între grupurile parlamentare și reprezentanții companiilor petroliere, că investitorii nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe venitul suplimentar.
Cristina Prună, deputat USR: Stocurile de gaze naturale obligatorii stabilite de ANRE pentru acestă iarnă au ajuns la cea mai mică valoare din ultimii ani Stocurile de gaze naturale obligatorii stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pentru sezonul de iarnă 2018-2019, au ajuns la cea mai mică valoare din ultimii ani, afirmă Cristina Prună, deputat USR, care pune problema dacă acestea sunt îndeajuns pentru a face față unei ierni cu temperaturi geroase. Reprezentanți ai ANRE și ai Ministerului Energiei sunt invitați săptămâna viitoare, în plenul Camerei Deputaților, să ofere explicații pe această temă.
SEGA: Putin: Bulgaria a renunţat la South Stream sub presiune externă / Delian Dobrev: Nu a fost exercitată nicio presiune "Bulgaria a renunţat la South Stream sub presiune externă. Acum ei regretă, acum spun că ar dori să primească gaz rusesc, dar deja prin Turk Stream. Nu am dori ca întreaga Europă să arate ca Bulgaria, care a dat dovadă de atâta slăbiciune şi de incapacitatea de a îşi apăra interesele naţionale", a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, potrivit sega.bg, citat de Rador.
Gazprom: Segmentul submarin al magistralei Turkish Stream va fi finalizat peste două luni Preşedintele Gazprom a anunţat că peste două luni va fi finalizată construcţia segmentului submarin al magistralei Turkish Stream. Fiecare dintre cele două conducte ale magistralei va avea o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi de gaz, potrivit Haberturk, citat de Rador.
Investigație a Consiliului Concurenței privind un posibil abuz de poziţie dominantă a E-Distribuţie Muntenia: Pentru a scăpa de suspiciuni, compania de distribuție a energiei promite că în trei ani își va îmbunătăți comportamentul față de clienți Consiliul Concurenței supune dezbaterii publice angajamente propuse de E-Distribuție Muntenia SA pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială în contextul unei investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă pe piața distribuției de energie electrică, se arată într-un comunicat al autorității. Investigația a fost declanșată pe 25 martie 2015, la o zi după ce HotNews.ro a prezentat un caz al unui client care acuza Enel Distribuție Muntenia SA de comportament abuziv la racordarea unui imobil la rețeaua electrică. Acum, pentru a scăpa de suspiciuni, E-Distribuție Muntenia SA propune o serie de măsuri pentru îmbunătățirea comportamentului față de clienți, pe care să le implementeze în trei ani.
Eșec major al PSD în Camera Deputaților: Forma legii offshore propusă de Liviu Dragnea a fost restrimisă în comisii/ ALDE și UDMR au refuzat să o voteze/ Este pentru prima oară când PSD rămâne fără majoritate Plenul Camerei Deputaților a decis miercuri retrimiterea Legii Offshore în comisii, solicitarea fiind făcută, în mod surprinzător de Kelemen Hunor, UDMR. PSD a fost obligat să accepte retrimiterea în comisii, mai ales că și ALDE intenționa să ceară același lucru. Decizia este neașteptată în condițiile în care PSD, având sprijinul UDMR, a ținut cu tot dinandinsul să treacă legea de comisii, fără dezbatere reală, în ciuda unei opoziții vehemente din partea ALDE, partenerul de coaliție al PSD, și din partea PNL și USR, care au acuzat lipsa de transparență. Dacă marți, UDMR a votat în comisii amendamentele impuse de PSD, miercuri, în plen, lucrurile s-au schimbat total, fiind partidul care a cerut retrimiterea legii și amânarea ei cu o săptămână. Este pentru prima oară când PSD rămâne fără majoritate.
Legea Offshore, în forma impusă de PSD și sprijinită de UDMR, pune în pericol investițiile din Marea Neagră/ Investitorii susțin că va fi imposibilă realizarea proiectelor "Stabilitatea fiscală este complet înlăturată, ceea ce face imposibilă luarea deciziilor finale de investiție", se arată într-o scrisoare transmisă de Asociația Română a Concesionarilor offshore din Marea Neagră (ARCOMN) președinților celor două camere ale Parlamentului și mai multor parlamentari. Scrisoarea a fost transmisă miercuri, în contextul în care plenul Camerei Deputaților urmează să fie adoptată forma finală a legii, formă impusă de PSD, cu susținerea UDMR. Reamintim că partidele de opoziție și ALDE, partenerul de coaliție al PSD, au acuzat lipsa de transparență în dezbateri și faptul că le-au fost impuse, peste noapte, noi amendamente, fără a li se acorda timpul necesar pentru a le analiza. Acum, concesionarii din Marea Neagră atrag atenția că noile modificări ar face "imposibilă realizarea acestor proiecte". UPDATE Și Federația Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) consideră că noile amendamente vor descuraja investițiile din Marea Neagră.
Iulian Iancu despre noua modificare a Legii offshore: Statul român iese câștigător din această bătălie Deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii a Camerei Deputaților, susține că prin modificarea modului de impozitare a veniturilor suplimentare din Legea offshore, cele făcute în Comisiile reunite, statul român obține mai multe avantaje decât înainte, menționând care sunt acestea, potrivit Mediafax.
Dispută între ALDE și PSD, în Camera Deputaților, pe legea offshore/ Varujan Vosganian a criticat dur modul în care se dezbate legea: ALDE nu participă la această dezbatere care mie mi se pare o improvizație Comisiile pentru industrii, pentru buget şi cea pentru administraţie de la Camera Deputaţilor s-au reunit marţi pentru dezbaterea Legii offshore. Încă de la începutul ședinței, deputații din opoziție au acuzat PSD că dezbaterile nu au loc într-o manieră corectă și transparentă, mai ales în condițiile în care amendamente importante au ajuns în comisii cu foarte puțin timp înainte de a fi discutate. Deputații de la USR și PNL au acuzat că soarta legii este decisă de un singur om: Liviu Dragnea. Discuțiile au durat șase ore și au foarte dure în anumite momente. Interesant este că ALDE, partenerul de coaliție al PSD, a refuzat să participe la dezbateri, iar la un moment dat a existat un schimb de replici, pe ton ridicat, între Varujan Vosganian (ALDE) și Iulian Iancu (PSD). În cele din urmă, PSD a reușit să-și impună amendamentele, având sprijinul UDMR. Urmează miercuri votul în plen. Varujan Vosganian a anunțat că va cere în plen retrimiterea legii în comisii. Vezi în text amendamentele PSD.
Studiu privind sectorul offshore de țiței și gaze naturale, despre riscurile explorării la Marea Neagră: Ratele de succes ale sondelor sunt de 20-25% în cazul României Proiectele de explorare de la Marea Neagră prezintă aproape toate riscurile generale ale offshore-ului de mare adâncime, dar și anumite riscuri specifice, se arată într-un studiu independent privind sectorul offshore de țiței și gaze naturale, realizat de specialiștii Vasile Iuga și Radu Dudău și prezentat de Federația Patronală de Petrol și Gaze. Potrivit studiului, ratele de succes ale sondelor de explorare sunt de 20-25% în cazul României. Costurile forării unei sonde sunt între 150 și 250 milioane dolari.
EDP ​​Renewables a deschis în România o instalație de stocare a energiei bazată pe baterie Compania EDP Renewables SA, unul dintre cei mai mari producători de energie eoliană din lume, a deschis vineri o facilitate de pionierat pentru stocarea energiei eoliene pe bază de baterii ferma eoliana Cobadin din Romania, se arată într-un comunicat al companiei.
OMV Petrom transferă încă nouă zăcăminte de țiței și gaze către compania Mazarine Energy OMV Petrom anunță că a încheiat un acord privind transferul licențelor pentru nouă zăcăminte onshore de țiței și gaze din România către Mazarine Energy Romania S.R.L., o subsidiară controlată integral de Mazarine Energy B.V. (Mazarine Energy), care aresediul în Olanda. Cele nouă zăcăminte, situate în zona Moineşti Zemeş, cu o producție cumulată de țiței și gaze de aproximativ 1.000 bep/zi, fac parte din cel de-al doilea pachet de zăcăminte de externalizat în cadrul programului de optimizare a portofoliului Upstream.
Legea offshore: Parlamentarii USR propun ca redevențele și impozitele datorate de titularii de acorduri petroliere offshore să meargă în investiții prin Pilonul 2 de pensii Parlamentarii USR Cristinta Prună, Claudiu Năsui și Cristian Ghinea au depus un amendament la Legea Offshore, aflată acum în dezbateri la Camera Deputaților, care prevede ca redevențele și impozitele asupra veniturilor suplimentare datorate de titularii de acorduri petroliere offshore, să meargă în investiții în conturile românilor din Pilonul 2 de pensii.
Victor Ponta, despre Legea Offshore: Dragnea se grăbește pentru a ajuta două companii din Ungaria/ Totul a fost negociat pe sub masă de Dragnea pentru interese obscure și ilegale Fostul premier Victor Ponta îl acuză pe Liviu Dragnea că a negociat pe sub masă Legea Offshore "pentru interese obscure și ilegale". Victor Ponta susține printr-o postare pe Facebook că Liviu Dragnea se folosește de Legea Offshore pentru a ajuta două companii din Ungaria, care au câștigat licitațiile pentru rezervarea capacității de transport al gazelor care ar urma să fie exportate din România. "Dacă până la 31 Decembrie 2018 nu se adoptă legea atunci producatorii nu semnează contracte cu cele două firme de transport și acestea pierd licența. Asta inseamnă că trebuie organizată o altă licitație pe care Dragnea mai greu o să o aranjeze din nou ca să ajute firmele din Ungaria!", mai spune Ponta.
Liviu Dragnea s-a răzgândit: Nu mai vrea vot final pe Legea Offshore în această săptămână/ Dezbaterile în Camera Deputaților au fost amânate Dezbaterile din Camera Deputaților pe Legea offshore, lege aprobată rapid în cursul zilei de luni în Senat, au fost amânate pentru săptămâna viitoare, a anunțat Preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu. Acesta a precizat că decizia amânării a fost luată în urma unei discuții cu Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților. Practic, Liviu Dragnea s-a răzgândit în privința adoptării urgente a Legii. La sfârșitul săptămânii trecute, Dragnea spunea că legea va ajunge marți în comisiile din Camera Deputaților, iar miercuri va fi votul final.
Legea offshore: Senatorii coaliției din Comisia comună economică și pentru energie au aprobat mai multe amendamente favorabile operatorilor din Marea Neagră Senatorii PSD și ALDE din Comisia comună economică și pentru energie au aprobat fără emoții, cu 11 voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri, mai multe amendamente la Legea Offshore, care sunt net favorabile operatorilor din Marea Neagră. Unul dintre cele mai importante amendamente arată că pentru producția petrolieră din Marea Neagră se aplică actualele redevențe. Un alt amendament important este că pe întreaga perioadă a acordurilor petroliere, adică zeci de ani de acum înainte, regimul de redevențe și regimul fiscal nu se vor modifica. În plus, vor putea fi deduse atât investițiile efectuate până în momentul intrării în vigoare a legii, cât și cele în curs. Legea urmează să fie votat în plenul Senatului și apoi trimisă Camerei Deputaților. Vezi în text amendamentele.
Senatul va adopta, luni, Legea offshore care stabilește cum se exploatează gazele din Marea Neagră Comisiile economică și pentru energie ale Senatului vor da, luni, un raport comun pentru proiectul care stabileşte măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, în urma cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, potrivit Mediafax. Legea offshore va primi luni votul Senatului, a anunțat Liviu Dragnea.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version