ENERGIE
Transelectrica raportează, pentru prima oară de la înființare, o pierdere contabilă 48 milioane lei. Conducerea companiei a început o analiză internă "Comportamentul neprudenţial manifestat în trecut" a adus compania de transport al energiei electrice Transelectrica în situația a de înregistra în 2017 o pierdere contabilă de 47,9 milioane lei, se arată într-un comunicat al companiei. Situația este surprinzătoare în condițiile în care Transelectrica, o companie strategică, are activitate reglementată, pe o piață în care deține monopol natural. Este pentru prima oară de la înființare (din 2000) când raportează pierdere. În urma unei inspecții fiscale, ANAF a emis companiei, pe 30 iunie 2017, o decizie de impunere de 99 de milioane de lei. Conducerea societății a demarat o analiză internă privind evaluarea cauzelor care au generat această situaţie.
Noi scumpiri: ANRE a aprobat creșterea cu 10%, de la 1 aprilie, a prețurilor la gazele furnizate de ENGIE consumatorilor casnici Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa de joi noi preţuri pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici. În cazul ENGIE România, care are circa 1,6 milioane clienți, ANRE a acceptat o creștere a prețurilor de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh de la 1 aprilie. În cazul E.ON Gaz Furnizare România, prețurile nu se modifică. Pe 10 ianuarie a mai avut loc o scumpire de circa 8%, în medie.
Grecia este nemulțumită de prețurile oferite de Transgaz și ceilalți investitori pentru DESFA, transportatorul elen de gaze Procesul de privatizare a DESFA, transportatorul de gaze din Grecia, la care participă și compania românească Transgaz, se află în impas. Agenția de privatizare din Grecia a desfăcut joi ofertele depuse de investitori, însă este nemulțumită de prețuri, potrivit Reuters. Astfel, le-a cerut investitorilor să-și îmbunătățească ofertele financiare. Reamintim că au depus oferte angajante două consorții, iar unul dintre ele are ca parteneri transportatorul român de gaze Transgaz, firma spaniolă Reganosa și Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
​SONDAJ De ce credeți că s-au înmulțit avariile la Centrala de la Cernavodă? ​O nouă avarie s-a înregistrat, joi dimineață, la Centrala nucleară de la Cernavodă, unde Univatea 2 a avut probleme pentru a doua oară într-un interval de patru zile. Pe 25 martie, când s-a înregistrat prima avarie la Unitatea 2, au fost probleme și la Unitatea 1. Problemele au apărut în conditiile în care Nuclearelectrica a atins doar un sfert din obiectivele majore de investiții programate pentru 2017.Sondaj HotNews.ro: De ce credeți că s-au înmulțit avariile la Centrala de la Cernavodă?
Nuclearelectrica este verificată de câteva zile de Corpul de Control al prim-ministrului Premierul Viorica Dăncilă a trimis luni Corpul de Control al prim-ministrului la Nuclearelectrica, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Corpul de Control a fost trimis în contextul în care la centrala nucleară de la Cernavodă au fost înregistrate probleme în lanț dumincă. Joi, au apărut noi probleme la Cernavodă, Unitatea 2 fiind decontectată automat de la Sistemul Energetic Național, ca urmare a apariției unei disfuncționalități la un sistem electric de proces.
O nouă avarie la centrala nucleară de la Cernavodă: Unitatea 2 are probleme pentru a doua oară într-un interval de patru zile La Unitatea 2 de la Cernavodă s-a înregistrat o nouă avarie joi dimineață. Astfel, Centrala nucleară de la Cernavodă funcționează doar cu Unitatea 1. Este a doua avarie într-un interval de patru zile. Pe 25 martie, au fost probleme atât cu Unitatea 1, cât și cu Unitatea 2. Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 29 martie 2018, ca urmare a apariției unei disfuncționalități la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei. În acest context, reamintim că Nuclearelectrica a îndeplinit doar 27,6% din obiectivele majore de investiții programate pentru 2017.
Ministrul Energiei consideră ridicol faptul că Ministerul Finanțelor nu știe cum să impoziteze persoanele fizice care vor să producă energie Persoanele fizice nu pot energie electrică, deoarece Ministerul Finanţelor nu ştie cum să impoziteze această activitate, a declarat miercuri ministrul Energiei, Anton Anton, citat de Agerpres. În opinia sa, "situaţia este efectiv ridicolă", în cadrul unei conferințe pe tema contorizării inteligente a electricităţii.
UPDATE Transgaz a semnat contractul de preluare a companiei Vestmoldtransgaz din Republica Moldova Contractul de privatizare a companiei Vestmoldtransgaz de către operatorul român Transgaz va fi semnat miercuri, 28 martie. În cel mai scurt timp vor începe lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău, informează Radio Chișinău. UPDATE Contractul de privatizare Vestmoldtransgaz a fost semnat.
VIDEO Interviu Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: BRUA ar putea transporta gaz rusesc livrat prin Turkish Stream Conducta BRUA va fi în mare parte utilizată pentru tranzitul de gaze, a declarat Razvan Nicolescu, senior-expert in cadrul Deloitte si fost ministru al Energiei, într-un interviu acordat HotNews.ro. Adică, vor fi transportate gaze din unele țări în alte țări, tranzitând România. Prin această conductă ar putea trece și gaze rusești livrate de Gazprom către Europa prin Turkish Stream. În opinia lui Răzvan Nicolescu, o parte din surplusul de gaze care va fi produs în România, în condițiile exploatării gazelor din Marea Neagră, ar trebui utilizată pentru relansarea industriei chimice și petrochimice. "Este important să avem un plan, să jucăm jocul nostru (...)Altfel, vom juca în niște jocuri ale altora", a mai spus Nicolescu. Vezi în cadrul interviului ce s-ar putea întâmpla cu gazele din Marea Neagră.
Germania dă undă verde controversatului gazoduct Nord Stream 2 Germania a înlăturat marți ultimele obstacole pentru construcția și exploatarea în apele sale teritoriale a gazoductului Nord Stream 2, un proiect rusesc susținut de Berlin dar criticat de Uniunea Europeană, scrie AFP.
Transgaz ar putea afla săptămâna aceasta rezultatele licitației pentru privatizarea DESFA, transportatorul de gaze din Grecia Ofertele de cumpărare a unui pachet de acțiuni de 66% din cadrul DESFA, transportatorul de gaze din Grecia, ar urma să fie deschide până la sfârșitul acestei săptămâni, scrie presa elenă. Reamintim că au depus oferte angajante două consorții, iar unul dintre ele are ca parteneri transportatorul român de gaze Transgaz, firma spaniolă Reganosa și Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Dacă diferența de preț dintre cele două oferte este mai mică de 15%, va exista o a doua rundă de ofertare.
Nuclearelectrica, companie cu restanțe mari la investiții, vrea să vireze peste 90% din profitul pe 2017 sub formă de dividende Nuclearelectrica a îndeplinit doar 27,6% din obiectivele majore de investiții raportate la programul pe 2017 al societății. De asemenea, gradul de realizare al planului valoric anual de investiții cumulat de la începutul anului este de 40%, se precizeaza în raportul administratorilor societății pe 2017. În condițiile în care planul de investiții nu a fost îndeplinit, Nuclearelectrica propune acționarilor distribuirea a peste 90% sub formă de dividende din profitul net din 2017, care a fost de 303 milioane de lei.
Unitatea 2 de la Cernavoda a revenit la funcționarea normală Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a revenit la putere nominală în dimineață zilei de 26 martie 2018. Reamintim că duminică Puterea Unității 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost redusă la 55% (aproximativ 300 MW) pentru înlocuirea unui rulment la motorul unei pompe de condensare. Decizia a venit la numai câteva ore după oprirea controlată a Unității 1 de la Cernavodă din cauza unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei. Astfel, duminică, centrala a funcționat doar cu o Unitate, dar și aceea la jumătate din capacitate.
Transgaz- un nou record negativ în privința investițiilor: În 2017, a realizat doar 13,9% din lucrările programate Investițiile realizate în 2017 de către Transgaz, transportatorul național de gaze, au fost și mai reduse decât în ceilalți ani, în care oricum au fost mult sub cele programate. Practic, în 2017, Transgaz a înregistrat un nou record negativ în privința investițiilor, realizând doar 13,9% din programul de modernizare și dezvoltare investiții, potrivit raportului administratorilor pe anul trecut. Infrastructura de transport al gazelor este învechită, mare parte avand o vechime de peste 40 de ani.
UPDATE Probleme în lanț la Nuclearelectrica. Dupa oprirea controlata a Unității 1 de la Cernavodă, și puterea Unității 2 a fost redusă la 55% Puterea Unității 2 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW) pentru înlocuirea unui rulment la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei, anunță duminică Nuclearelectrica. Decizia de a reduce puterea la Unitatea 2 vine la numai câteva ore după anunțul privind oprirea controlată a Unității 1 de la Cernavodă din cauza unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei.În urma celor două avarii, Nuclearelectrica furnizează în sistemul energetic național doar 380 MW, adică 5% din necesarul de energie electrică al României. Cele două reactoare de la Cernavodă au o putere instalată de producție de 1.400 MW.
Licitatie: Transgaz a decis ca tevile necesare pentru BRUA sa fie livrate de o companie din Turcia Compania turcă Toscelik Spiral Boru a câştigat miercuri licitatia organizata de Transgaz pentru livrarea materialului tubular pentru gazoductul BRUA, valoarea contractului fiind 126 milioane de euro, informeaza g4media.ro. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Transgaz au confirmat faptul ca au anuntat miercuri participantii la licitatie ca au desemnat castigatoare companie turca. Potrivit informatiilor Transgaz, contractul ar urma sa fie semnat in 10 zile, daca nu vor exista contestatii. Valoarea de 126 milioane euro fara TVA este mult mai mica decat minimul estimat, care era de 166,6 milioane de euro.
Ministerul Energiei a emis decizia privind demararea lucrarilor la gazoductul BRUA Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru proiecte de infrastructură energetică de interes comun, a emis miercuri, 21 martie 2018, Decizia exhaustivă privind gazoductul BRUA. Acest pas dă dreptul operatorului Transgaz de a începe efectiv a lucrărilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei.
Gazprom renunta deocamdata la Turkish Stream ca exportator de gaze pentru Europa Gazprom a inceput sa demonteze si sa inghete sute de kilometri din gazoductul care transporta gaz pe teritoriul rus catre segmentul maritim al proiectului Turkish Stream. Acest lucru insemna ca holdingul si-au pierdut speranta ca intr-un viitor previzibil vor transforma gazoductul intr-un export de amploare catre Europa, comenteaza publicatia Finanz.ru.
Guvernul Merkel este interesat de importurile de gaze lichefiate pentru a reduce dependenta Germaniei de gazul rusesc Guvernul Angelei Merkel este interesat sa dezvolte in Germania o industrie a gazelor naturale lichefiate, de la zero, pentru a reduce dependenta tarii de gazele rusesti, potrivit Bloomberg. Noua coalitie care formeaza Guvernul va crea o strategie privind realizarea infrastructurii necesare, pentru urmatorii patru ani. Astfel, ar putea fi construite terminale la Marea Nordului si Marea Baltica, pentru importuri de gaze lichefiate.
Vanzarea fostului Rompetrol Group catre chinezii de la CEFC a fost amanata pana la sfarsitul lui iunie/ Presedintele CEFC China Energy, investigat pentru delicte economice Vanzarea a 51% din actiunile pe care KazMunaiGas Kazahstan le detine la KMG International, fostul Rompetrol Group, catre chinezii de la CEFC, a fost amanata pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit Reuters. Aceasta amanare are loc in contextul in care Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC), ar fi investigat pentru presupuse delicte economice.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version