ENERGIE
Toma Petcu, despre decizia de a se retrage din functia de ministru al Energiei: Am ales asa pentru ca imi doresc sa fiu aproape de familie "Am decis astazi sa ma retrag din functia de ministru al Energiei. Am ales asa pentru ca imi doresc sa fiu aproape de familie, dupa un an plin de activitate si de provocari, dintre cele mai grele". Asa isi motiveaza Toma Petcu (ALDE) decizia de a se retrage din functia de ministru al Energiei. Reamintim ca in locul sau a fost propus Anton Anton, tot de la ALDE. Toma Petcu spune ca la finalul unui an de mandat, retrospectiva il multumeste.
Cine este Anton Anton, propus ministru al Energiei: deputat ALDE, profesor universitar si fost ministru al educatiei Anton Anton (68 ani), deputat ALDE, a fost propus ministru al Energiei, dupa ce Toma Petcu, actualul ministru, si-a anuntat intentia de a se retrage din functie din motive de sanatate. Aproape intreaga sa cariera s-a bazat pe activitati didactice, fiind profesor conducator de doctorat la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. In perioada 2005-2006, in Guvernul Tariceanu, a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, iar in perioada octombrie-decembrie 2008, a fost ministru al educatiei.
Hidroelectrica a castigat la Tribunalul Arbitral de la Geneva litigiul cu traderul de energie EFT AG Hidroelectrica a castigat, la sfarsitul lunii decembrie 2017, la Tribunalul Arbitral de la Geneva, litigiul cu traderul de energie EFT AG, se arata intr-un comunicat al Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica. Tribunalul Arbitral de la Geneva a stabilit ca denuntarea contractului incheiat de Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost perfect legala iar aceasta hotarare este de o importanta exceptionala, constituind chiar o premiera in jurisprudenta instantei de la Geneva, din perspectiva faptului ca legea aplicabila litigiului a fost legea elvetiana, nu legea romana, se arata in comunicat. UPDATE "EFT AG subliniaza faptul ca decizia mentionata este una partiala, iar urmatoarea etapa consta tocmai in stabilirea daunelor pe care Hidroelectrica trebuie sa le plateasca EFT AG, ca urmare a denuntarii acestor contracte", se arata intr-un comunicat transmis presei.
Austria da in judecata Comisia Europeana pentru ca a permis Ungariei sa-si extinda centrala nucleara de la Paks Guvernul austriac planuieste sa dea in judecata Comisia Europeana pentru ca a permis Ungariei sa construiasca doua noi reactoare la centrala nucleara de la Paks, realizata cu tehnologie si finantare ruseasca, anunta Reuters.
Nuclearelectrica: Reactorul 2 de la Cernavoda functioneaza la putere nominala Producatorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat duminica seara ca Unitatea 2 functioneaza la putere nominala incepand din seara zilei de duminica, ora 22:15, scrie News.ro. Puterea Unitatii 2 CNE Cernavoda fusese redusa duminica dimineata cu 27%, aceasta reducere de putere "fiind necesara in vederea asigurarii conditiilor de lucru pentru realizarea unor lucrari de remediere la unul din sistemele de proces ale partii clasice a Unitatii 2".
Nuclearelectrica: Puterea Unitatii 2 de la Cernavoda va fi redusa cu 27% timp de 16 ore Nuclearelectrica anunta ca in data de 21 ianuarie, incepand cu ora 07:30, CNE Cernavoda va reduce cu 27% (cca 200 MWh) puterea Unitatii 2. Motivul este asigurarea conditiilor de lucru pentru remedierea unui defect incipient la unul din sistemele de proces ale partii clasice a Unitatii 2.
Transgaz a aprobat asocierea cu spaniolii de la Reganosa pentru a participa la privatizarea DESFA, transportatorul de gaze din Grecia Actionarii transportatorului de gaze Transgaz au aprobat vineri asocierea cu Regasificadora del Noroeste S.A. (Reganosa) din Spania in vederea participarii in etapa a doua a procesului de achizitie a participatiei de 66% in cadrul DESFA, transportatorul de gaze din Grecia. Transgaz a mai incercat in vara sa participe la procesul de privatizare impreuna cu GRTgas SA, operatorul de transport al gazelor din Franta, insa asocierea nu a fost calificata in etapa depunerii unei oferte angajante.
EXCLUSIV Rainer Seele, seful OMV: Nu are sens si nu avem nici un interes ca Petrom sa coopereze cu Gazprom / Petrom trebuie sa treaca granitele / Avem o rezerva foarte mare de gaze naturale in proiectul Neptun din Marea Neagra, volumele care nu pot fi consumate de piata romaneasca vor fi exportate "Petrom trebuie sa treaca granitele" pentru a avea noi rezerve de petrol, iar Kazahstan si Bulgaria sunt posibile tinte, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro Rainer Seele, CEO-ul OMV si presedintele Consiliului de Supraveghere al Petrom. Seele a respins categoric orice posibilitate de cooperare a Petrom cu Gazprom, spunand ca "nu are sens si nu avem nici un interes ca Petrom sa coopereze cu Gazprom" nici in privinta activitatilor de business, nici in privinta actionariatului. Seele a laudat performanta Marianei Gheorghe la conducerea companiei si a spus in interviul pentru HotNews.ro ca noul CEO, Christina Verchere, "intelege in special dezvoltarea proiectelor gazeifiere", dand de inteles ca prelungirea mandatului sau initial de un an "e doar o formalitate".
Ministerul Energiei a reusit sa impuna numirea unei foste casiere in functia de administrator la Rompetrol Rafinare Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat luni revocarea lui Marius Mitrus din functia de membru in Consiliul de Administratie, in locul sau fiind numita Nicoleta Viorica Soisun. Aceasta a fost angajata la Cancelaria fostului premier Calin Popescu Tariceanu, dupa doi ani in care a muncit pe functia de casiera la Casa de editura si presa "Realitatea Romaneasca". In prezent, este consilier in Secretariatul General al Guvernului. HotNews.ro a aratat inca de la inceputul lunii decembrie ca Ministerul Energiei incearca sa o promoveze pe Nicoleta Viorica Soisun pe functia de administrator la Rompetrol Rafinare.
Hidroelectrica incearca sa gaseasca urgent solutii pentru punerea in siguranta a lucrarilor la amenajarea hidroenergetica a raului Jiu, dupa ce proiectul AHE Bumbesti-Livezeni a fost blocat in instanta Hidroelectrica incearca sa gaseasca urgent solutii concrete pentru punerea in siguranta a lucrarilor la amenajarea hidroenergetica a raului Jiu, pe sectorul Bumbesti-Livezeni. "Urgenta discutiilor vine pe fondul ingrijorarii autoritatilor cu privire la riscurile majore create de sistarea proiectului Hidroelectrica, urmare a deciziei Curtii de Apel pronuntate in data de 14 decembrie 2017, prin care au fost anulate autorizatiile de constructie", se arata intr-un comunicat al companiei. Decizia instantei este definitiva si opreste un proiect demarat in anul 2004 pentru realizarea caruia compania Hidroelectrica a alocat 1,017 miliarde lei si pentru care a cheltuit pana acum 715,2 milioane lei (155,5 milioane euro). Procesul a fost declansat la solicitarea asociatiilor non-guvernamentale Bankwatch si Neuer Weg.
Europa nu a fost niciodata atat de dependenta de gazul rusesc: Exporturile Gazprom au depasit varful istoric din 2016 Europa nu a consumat niciodata atat de mult gaz rusesc, in ciuda dorintei afisate de Bruxelles de a reduce dependenta de aceasta sursa de aprovizionare, iar tendinta nu da semne de inversare, scrie AFP.
Boza, Complexul Energetic Oltenia: Pregatim investitii de 665 milioane lei in acest an Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producatori de energie din tara, si-a planificat investitii de 665 milioane lei in acest an, fiind cea mai mare suma investita in ultimii trei ani la nivelul companiei, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei, Sorin Boza, potrivit news.ro.
OMV Petrom confirma informatia HotNews.ro: Consiliul de Supraveghere a schimbat-o pe Mariana Gheorghe din functia de director general/ Noul sef al OMV Petrom va fi pentru prima oara in istoria companiei un cetatean strain Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom anunta printr-un comunicat transmis bursei ca a schimbat-o marti pe Mariana Gheorghe din functia de CEO al companiei, noul sef urmand sa fie Christina Verchere, actualul presedinte regional- Asia Pacific al companiei petroliere britanice BP. Astfel a fost confirmata informatia HotNews.ro potrivit careia Mariana Gheorghe ar putea fi inlocuita cu Christina Verchere. Dupa ce a condus compania timp de 12 ani, mandatul Marianei Gheorghe urma sa expire in 17 aprilie 2019.
Factura totala la gaze va creste in medie cu 5,6% dupa ce ANRE a decis majorarea pretului gazelor cu 8% pentru consumatorii casnici Factura totala la gazele naturale pentru consumatorii casnici va creste in medie cu 5,6%, incepand cu 10 ianuarie, potrivit unor calcule ale Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE). Acest procent de crestere variaza de la un furnizor la altul. Factura cuprinde atat pretul de achizitie al gazelor, cu TVA si accize, cat si tarifele de transport si distributie. Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat luni cresterea cu peste 8% a preturilor la gazele furnizate consumatorilor casnici, incepand cu data de 10 ianuarie 2018. Tarifele aprobate sunt cele ale gazelor, fara a include si cele de distributie si de transport.
Seful OMV i-a prezentat presedintelui Klaus Iohannis o strategie de dezvoltare a companiei, care include o crestere a gradului de internationalizare a Petrom Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a primit marti, la Palatul Cotroceni, o delegatie a OMV-Petrom, condusa de catre Directorul General al Grupului OMV AG, Rainer Seele. In cadrul intrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o crestere a gradului de internationalizare a Petrom, in vederea valorificarii oportunitatilor existente in regiune, precum si o crestere consistenta a investitiilor incepand cu anul acesta, se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale.
Scenariu de lucru: Mariana Gheorghe ar putea fi schimbata de la sefia OMV Petrom cu o reprezentanta a companiei petroliere britanice BP/ Seful OMV, Rainer Seele, s-a intalnit astazi cu premierul si cu presedintele Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom ar putea decide marti inlocuirea Marianei Gheorghe din functia de CEO, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniu. Una dintre propunerile avansate de catre compania austriaca OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, este Christina Verchere, actualul presedinte regional- Asia Pacific al companiei petroliere britanice BP. De altfel, seful OMV a discutat azi cu premierul Tudose si presedintele Iohannis si a anuntat o "crestere a gradului de internationalizare a Petrom". Situatia la sefia companiei e insa fluida si e posibila o schimbare de ultim moment, astfel incat Mariana Gheorghe sa ramana CEO.
La presiunea furnizorilor, ANRE scumpeste gazele cu peste 8% pentru consumatorii casnici, chiar daca actualele tarife erau valabile pana la sfarsitul lui martie Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat luni cresterea cu peste 8% a preturilor finale la gaze pentru consumatorii casnici, incepand cu data de 10 ianuarie 2018. Scumpirea va avea loc in urma solicitarii furnizorilor. Astfel, in urma deciziei de luni, ANRE recunoaste costuri de achizitie a gazelor naturale pentru furnizori de 88,28 lei/MWh, fata de 81,48 lei/MWh cat era pana acum. Este important de mentionat ca ANRE stabilise o valoare a costurilor de achizitie de 81,48 lei/MWh pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, insa autoritatea a majorat preturile inainte sa expire aceasta perioada. Reamintim ca in luna noiembrie, au fost lansate teorii alarmiste legate de piata gazelor si preturi, fara fundament, inclusiv de catre reprezentanti ai furnizorilor.
Klaus Iohannis se va intalni marti cu seful OMV, Rainer Seele Presedintele Klaus Iohannis va primi marti, la Cotroceni, o delegatie a companiei austriece OMV, condusa de Rainer Seele, CEO OMV, informeaza administratia prezidentiala.
Pretul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate Pretul petrolului a atins joi cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, din cauza ingrijorarii investitorilor legata de impactul tulburarilor din Iran asupra ofertei, a masurilor luate de OPEC si producatori din afara organizatiei pentru reducerea productiei si a temperaturilor deosebit de reci din Statele Unite, care duc la cresterea cererii, scrie News.ro.
Consiliul Concurentei investigheaza posibila trucare a unor licitatii organizate de Transelectrica Consiliul Concuren��ei a declan��at o investiga��ie privind o posibil�� trucare a unor licita��ii publice organizate de compania de stat Transelectrica SA pentru atribuirea unor lucr��ri, potrivit unui comunicat al institutiei.Vom reveni cu amanunteESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi