ENERGIE
Liberalizarea pieței energiei: Comisia Europeană cere autorităților române măsuri pentru informarea corectă a consumatorilor Consumatorii de energie trebuie informați cât mai clar că își pot schimba furnizorii, în urma liberalizării pieței, iar autoritățile trebuie să ia măsuri în acest sens, se arată într-o scrisoare a Comisiei Europene transmisă, la sfârșituli lunii trecute, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Ministerului Energiei, potrivit surselor HotNews.ro. În scrisoare se precizează că măsurile trebuie să vizeze furnizarea de informații către consumatori, în special despre dreptul lor de a alege alți furnizori, îmbunătățirea comparatoarelor de prețuri și limitarea barierelor în calea transferului de la un furnizor la altul. Această scrisoare a fost trimisă în contextul în care slaba informare a consumatorilor despre liberalizare a creat haos.
Schimbări peste schimbări în conducerea Romgaz Romgaz are începând cu 13 februarie un nou director general, Aristotel Marius Jude, cu un mandat provizoriu de două luni, potrivit unui anunț al companiei. Aceasta după ce cu o lună în urmă a mai avut loc o schimbare. Compania are și un nou președinte al Consiliului de Administrație, după ce Aristotel Marius Jude și-a dat demisia din această funcție, însă pe o perioadă foarte scurtă. Până la următoarea ședință a Consiliului de Administrație, funcția de președinte va fi exercitată de Bogdan Nicolae Simescu.
Comisia Europeană a deschis o ”investigație aprofundată” a ajutorului de stat de 2 miliarde de euro pentru CE Oltenia Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, anunță vineri executivul comunitar.
Virgil Popescu: Consumurile estimate pe factura de energie reprezintă o practică înșelătoare / Iau niște bani în avans Modul în care furnizorii de energie electrică încarcă facturile românilor la curent prin consumuri estimate este o practică înșelătoare, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, miercuri seara, la B1. Ministrul spune că a primit multe sesizări de la oameni în legătură cu această practică.
Rezultatele OMV Petrom pe 2020: Profitul net a scăzut cu 64% anul trecut OMV Petrom a înregistrat în 2020 un profit net de 1,29 miliarde lei față de 3,63 miliarde lei în 2019, scăderea fiind de 64%, pe fondul reducerii vânzărilor cu 19%, la 19,7 miliarde lei, în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit rezultatelor pe 2020 publicate de companie. De asemenea, valoarea investițiilor a fost de 2,3 mld lei, în scădere cu 27%. Compania propune dividende de 0,031 lei/acțiune, la același nivel față de anul precedent.
Au început să vină primele facturi la energie după liberalizare / Toți consumatorii aflați în serviciul universal vor plăti mai mult decât în decembrie Persoanele care încă nu sunt bine informate despre liberalizarea pieței energiei pot avea zilele acestea surprize neplăcute la primirea facturilor care vizează consumul pe luna ianuarie. Cei care erau în regim reglementat până la 1 ianuarie 2021 și care au trecut automat în serviciul universal, la unul dintre furnizorii de ultimă instanță (ENEL, Electrica, CEZ, E.ON), vor primi facturi mai mari decât în decembrie. În ciuda a ceea ce cred unii consumatori, ultimul ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu a amânat cu șase luni această scumpire, ci doar oferă posibilitatea furnizorilor de a veni cu discounturi, dacă doresc. Însă, chiar și cu aceste discounturi, tot vor plăti mai mult decât în decembrie. De altfel, vor plăti mai mult și decât dacă ar fi schimbat furnizorul.
Acționarii Hidroelectrica au aprobat achiziția parcului eolian Crucea, de 108 MW Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica a aprobat luni tranzacția de cumpărare a 100% din acțiuni, respectiv părți sociale, deținute de Steag GmbH și Steag 2 Beteiligungs GmbH în societățile Crucea Wind Farm SA și Steag Energie Romania SRL (perimetrul proiectului Arizona). Dezvoltat de STEAG și pus în funcțiune în anul 2014, Parcul Eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne și mai bine întreținute parcuri eoliene terestre din România, având o capacitate instalată de 108 MW, susține Hidroelectrica.
Dosarul Navalnîi: Franța cere Germaniei să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2 Franța a cerut luni Germaniei să renunțe la proiectul Nord Stream 2 din cauza arestării opozantului rus Alexei Navalnîi și a represiunii manifestațiilor în favoarea eliberării sale, scrie AFP.
Unitatea 1 de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național. Unitatea fusese oprită în urmă cu șase zile pentru efectuarea unor reparații. Societatea Nuclearelectrica SA a anunțat vineri că Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național.
Un responsabil cu furnizarea de energie va ajunge secretar de stat USR la Ministerul Energiei USR îl prezintă pe Vlad Sincă ca fiind un profesionist cu experiență de 10 ani în domeniul energiei, tocmai potrivit pentru a ocupa funcția de secretar de stat la Ministerul Energiei, un minister dificil, care gestionează un domeniu strategic și care este și acționarul unora dintre cele mai valoroase companii de stat. Însă, experiența sa constă în câteva funcții de middle management la câțiva furnizori de energie. Ultima funcție a fost cea de responsabil cu furnizarea de energie la Cotroceni Park, care operează mall-ul Afi Cotroceni și care se ocupă și de furnizare de energie.
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață Furnizorii de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON) sunt obligați să trimită trei oferte către portofoliul propriu de consumatori casnici din serviciul universal, potrivit ultimului ordin al Autorității Naționale de Reglementantare în Domeniul Energiei (ANRE). Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, în acest fel se induce în rândul consumatorilor ideea că în urma alegerii unei dintre ofertele primite consumatorul va beneficia de cea mai mică ofertă din piață existentă la acel moment, ceea ce este fals. Pe piață, la alți furnizori există oferte cu prețuri mult mai mici, cu până la 19%.
Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) nu are vreo vină legată de modul dezastruos în care a fost gestionată liberalizarea pieței energiei electrice, a susținut Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei, în cadrul unei dezbateri pe tema prețului la electritate. Zoltan Nagy-Bege a încercat să prezinte câteva argumente, dar se dovedesc a fi contradictorii. Acesta acuză și "multiple presiuni" asupra ANRE de a impune prețuri mici furnizorilor de ultimă instanță, susținând că o intervenție ar fi ilegală. ANRE acuză presiuni în condițiile în care ordinele controversate legate de liberalizare au fost gândite și elaborate în întâlniri cu acești furnizori.
Campania de vaccinare a angajaților din centrala nucleară de la Cernavodă s-a oprit la o zi după lansarea ei cu fast Angajații centralei nucleare de la Cernavodă sunt considerați personal esențial și urmau să fie vaccinați începând de luni, 25 ianuarie, în cadrul etapei a doua. Startul campaniei de vaccinare a acestor persoane a fost prezentat ca un eveniment important, la care au participat ministrul energiei, Virgil Popescu, și directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, fiind invitată și presa. Doar că această campanie a ținut doar în ziua în care a fost prezent ministrul, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro.
Noi concluzii legate de cauzele incidentului care a lăsat nord-vestul României fără curent / Evenimentul s-a produs în Croația Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E a publicat noi informații legate de incidentul din 8 ianuarie, care a lăsat fără curent electric mai multe țări europene, iar în România județele din nord-vest. Atunci, zona sincronă din Europa continentală a fost separată în două din cauza întreruperilor de pe rețeaua de transport produse într-un timp foarte scurt. Potrivit noilor concluzii, evenimentul s-a declanșat în stația electrică Ernestinovo din Croația, prin protecție la supracurent, la ora 15.04, ora României.
Asociația Energia Inteligentă îi cere lui Klaus Iohannis să se implice în problema liberalizării prețurilor la energie Asociația Energia Inteligentă a transmis o petiție în atenția președintelui Klaus Iohannis, prin care îi solicită să se implice în rezolvarea problemelor legate de liberalizarea prețurilor la energie electrică. Reprezentanții asociației spun că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu mai are credibilitate în fața opiniei publice, fapt ce necesită schimbări majore în conducerea acestei instituții.
Liberalizarea pieței energiei / Care este diferența între prețul din serviciul universal și cea mai mică ofertă a furnizorului actual Asociația Energia Inteligentă a analizat prețurile dintre serviciul universal și prețul din cea mai mică ofertă a actualilor furnizori de energie, care au statut și de furnizori de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON). În urma analizei a observat că există o diferență mică între prețul de Serviciul Universal și prețul din cea mai mică ofertă a furnizorului actual, cu o singură excepție – ENEL. Ce face ca ENEL să fie atât de diferit față de restul furnizorilor din Serviciul Universal?
Ministrul Energiei: Sunt uşor nemulţumit de ordinul ANRE; lasă la latitudinea furnizorilor oferirea discountului la preţul energiei Ministrul Energiei, Virgil Popescu, se declară „uşor nemulţumit” de ordinul emis de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei potrivit căruia companiile pot acorda reduceri egale cu diferenţa dintre preţul serviciului universal şi cea mai bună ofertă a lor fără abonament pentru piaţa concurenţială, fiindcă acesta lasă la latitudinea furnizorilor oferirea discountului la preţul energiei.
Sfaturi de la ANRE pentru schimbarea furnizorului și contractului de energie electrică Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a scris câteva recomandări pentru consumatorii casnici. Reamintim că aproape 6 milioane de consumatori casnici au fost trecuți din regim reglementat în serviciul universal, pentru care se plătește un preț mai mare decât dacă ar încheia contracte concurențiale. Reamintim că începând cu data de 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică pentru clienții casnici s-a liberalizat.
Liberalizarea pieței de energie a fost un eșec - Asociația Energia Inteligentă Asociația Energia Inteligentă consideră că liberalizarea pieței energiei a fost un eșec, iar așteptarea unei reparații a luat sfârșit, odată cu ultimul Ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Asociația Energia Inteligentă explică ce înseamnă cu adevărat unele noțiuni mult utilizate în explicarea modului în care decurge liberalizarea pieței de energie electrică ultima perioadă.
Comparatoare de prețuri pentru energie electrică și gaze și pe site-ul Consiliului Concurenței Comparatoarele de tarife pentru ofertele furnizorilor de gaze naturale și energie electrică sunt acum disponibile și pe pagina web a autorității de concurență, www.consiliulconcuretei.ro. În contextul liberalizării pieței de energie electrică, comparatorul de tarife realizat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a fost accesat de mulți consumatori casnici pentru a analiza ofertele furnizorilor, ceea ce a dus la o îngreunare a funcționării acestuia.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by