ENERGIE
Procentul obligatoriu de metan din compoziția gazelor naturale a fost modificat, pentru ca acestea să poată fi importate Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a modificat miercuri regulamentul de măsurare a cantităților de gaze naturale tranzacționate în România. Pentru încurajarea comercializării și transportării eficace a gazelor la nivelul tuturor sistemelor de transport din cadrul Uniunii Europene este necesară armonizarea domeniilor tehnice și operaționale care ar putea crea bariere în calea circulației libere. Una dintre problemele identificate se referă la calitatea gazelor.
Decizii cu semnul întrebării în domeniul energiei electrice: Statul să intervină pentru scăderea prețului de la 1 iulie, iar producătorii să nu mai fie obligați să vândă pe bursă Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de OUG care conține modificări majore ale Legii privind energia electrică și gazele naturale. Una dintre măsuri vizează intervenția statului asupra prețului la energie electrică, în ciuda faptului că reprezentanții Comisiei Europene au cerut o liberalizare cât mai rapidă, spunând că reglementarea este deosebit de dăunătoare pentru piața internă. A doua măsură vizează posibilitatea ca producătorii să poată încheia contracte bilaterale directe pentru vânzarea energiei, ocolind licitațiile de pe bursă.
Asociația Energia Inteligentă: 3,4 milioane de români riscă să aibă de la 1 iulie facturi mai mari la gaze / Furnizorii nu îi informează că au dreptul la renegociere Aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-și renegocia până la 1 iulie 2020 prețurile pe care le vor plăti după liberalizare, dar, până la ora actuală, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le oferă această posibilitate, se arată într-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI). Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, cei mai mulți dintre furnizori, mai exact peste 80% nici măcar nu își informează clienții că vor trece într-o piață liberă, unde au posibilitatea de a-și negocia prețul gazelor.
Ordin ANRE: Cum vor fi ofertate gazele pe piețele centralizate din România Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat joi un proiect de Ordin privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate din România. ANRE susține că prin acest ordin se asigură accesul tuturor participanților și, în special, al micilor furnizori și clienților finali la gazele naturale din producția internă, crearea unor referințe reale de preț și creșterea lichidității pe piața gazelor naturale.
Noi reguli pentru vânzarea energiei de către prosumatori Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri un ordin privind noi reguli pentru comercializarea energiei electrice de către prosumatori, consumatori care își produc singuri energia din surse regenerabile. Vezi care sunt prevederile.
Exclusiv Scrisoare dură a Comisiei Europene către arbitrul pieței energiei: Reglementarea prețurilor la energie este deosebit de dăunătoare pentru piața internă Reglementarea prețurilor la energie electrică este deosebit de dăunătoare pentru piața internă și contravine principiilor-cheie ale directivelor europene, se arată într-o scrisoare transmisă de Comisia Europeană, DG Energie, către Dumitru Chiriță, șeful Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), obținută de HotNews.ro. Comisia cere, potrivit scrisorii, ca normele privind piața energiei electrice să ajungă în conformitate cu legislația UE în cel mai scurt timp posibil.
Studiu: România are nevoie de 700 de milioane de euro pentru tranziția spre o energie verde/ Cu cât este eliminat mai repede cărbunele, cu atât mai ieftin România are nevoie de 700 de milioane euro pentru tranziția justă a zonelor miniere afectate de eliminarea treptată a cărbunelui din sistemul energetic până în 2030, arată un nou studiu coordonat de rețeaua de think-tank-uri SE3T.net, la care au contribuit EPG și Bankwatch România. Investițiile pot fi obținute din Mecanismul de Tranziție Justă, din care România va putea mobiliza 757 milioane euro.
Peste 10.000 de persoane au primit aprobare pentru programul de instalare a panourilor fotovoltaice Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat joi o nouă listă cu peste 5.000 de dosare acceptate în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. De la demararea analizei dosarelor, au fost aprobate în total 10.450 persoane fizice, pentru fiecare proiect în parte acordându-se o finanțare în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, până la cel mult 20.000 lei.
ELCEN: Noua companie de termoficare din București a acumulat deja datorii de 400 milioane lei/ Termoenergetica întrunește condițiile de intrare în insolvență Termoenergetica (noul RADET) a acumulat datorii de 398 milioane lei față de ELCEN, în doar câteva luni de la preluarea operării rețelei de termoficare din București, acuză producătorul de energie termică ELCEN. ELCEN acuză și Primăria Municipiului București care înregistrează restanțe de 538 milioane lei la plata subvenției. ELCEN susține că deja Termoenergetica întrunește condițiile de intrare în insolvență din cauza datoriilor restante față de ELCEN. Aceasta în condițiile în care vechiul RADET a intrat în faliment tot din cauza datoriilor uriașe.
Aproape tot profitul Hidroelectrica va fi dat pe dividende. Cu ce vor fi făcute investițiile cerute de Guvern pentru a relansa economia? Pe de-o parte, Guvernul cere companiilor profitabile ale statului să facă investiții, pentru a ajuta la relansarea economiei românești după pandemia de coronavirus. Pe de altă parte, aceleași companii ale statului sunt obligate să distribuie sub formă de dividende aproape tot profitul pe 2019, rămânând pentru investiții serioase mai nimic. Așa este cazul Hidroelectrica, acționarii urmând să aprobe în ședința AGA din 26 mai distribuirea a 90% din profitul de 1,38 miliarde lei.
Petrol: Barilul WTI american își adâncește pierderile la peste 20% Cotația barilului de referință în Statele Unite cădea puternic marți, după o scădere de 25% în ziua precedentă, scrie AFP.
Prețul perolului american (WTI) scade cu 25% / Trei săptămâni de scădere și am intrat în a patra Prețul petrolului american a scăzut luni cu 25% pe o piață influențată de problemele legate de aprovizionare și de stocare de titei, pe fondul pandemiei de coronavirus. Prețurile futures ale petrolului au marcat a treia săptămână consecutivă de pierderi săptămâna trecută, potrivit AFP.
Un comisar european avertizează: Amânarea Green Deal ar fi o eroare tragică / Va fi o bătălie politică și culturală în următoarele luni O amânare a planului "Green Deal", Pactul ecologic european care îşi propune neutralitatea din punctul de vedere al efectelor asupra mediului până în 2050, ar fi "o eroare tragică", a avetizat luni Comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, relatează AFP, potrivit Agerpres. Gentiloni mai spune că va urma o bătălie politică și culturală.
Prețurile petrolului scad, intră în a patra săptămână de reduceri Prețurile petrolului au scăzut din nou luni, pe fondul îngrijorărilor legate de capacitatea de stocare redusă, în special în Statele Unite, și ale efectelor economice cauzate de pandemia de coronavirus, anunță Mediafax citând Reuters.
Decizii OMV Petrom: Vor fi distribuite dividende de 1,76 miliarde lei Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor OMV Petrom S.A. a aprobat luni distribuirea de dividende în valoare brută de aproximativ 1,76 miliarde de lei pentru anul financiar 2019, informează compania. Aproximativ 362 milioane de lei vor merge către statul român, care deține, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, 20,639% din acțiunile OMV Petrom S.A. Din 2005 și până în 2019, OMV Petrom a distribuit către statul român dividende în valoare de aproximativ 3 miliarde de lei.
Petrolul, a treia săptămână de scădere a prețului Chiar dacă prețurile petrolului au crescut vineri, sunt pe cale să termine a treia săptămână de scădere la rînd, în condițiile în care scăderile de producție nu au ținut pasul cu prăbușirea cererii cauzată de criza coronavirusului, relatează Reuters.
România Eficientă: Renovarea energetică a clădirilor poate contribui la relansarea economică a României după criza Covid-19 Demararea unui program național de investiții în renovarea clădirilor, pentru creșterea eficienței energetice și a calității locuirii, ar fi una dintre cele mai bune măsuri de redresare economică după criza generată de COVID-19, arată Energy Policy Group (EPG), think-tank-ul care implementează proiectul România Eficientă. Potrivit acestuia, sectorul eficienței energetice are potențialul de a crea numeroase joburi de viitor, de calificare medie și înaltă, pentru a căror formare vor fi disponibile fonduri europene semnificative.
Reglementatorul din energie, o instituție neputincioasă: Nu a reușit să realizeze un studiu pentru recalcularea ratei rentabilității/ Așa a stabilit la întâmplare o valoare Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se apropie de finalul termenului (30 aprilie) până la care trebuia să recalculeze rata reglementată a rentabilității (RRR)pentru distribuitorii de energie electrică și gaze naturale. Acum, pe ultima sută de metri, a venit cu o propunere: RRR să fie 6,19%. E mult, e puțin, e valoarea reală sau nu? E greu de spus, deoarece nu există un studiu independent în spate care să arate dacă este o valoare corectă. ANRE susține că nu a reușit să selecteze un consultant și nu a reușit nici să obțină date macroeconomice de la instituții precum BNR, ASF sau Academia Română.
Romgaz a alocat 1.500.000 lei pentru Spitalul Județean de Urgență Alba ROMGAZ direcţionează banii alocaţi sponsorizărilor pentru sectorul medical către spitalele din țară care au nevoie de sprijin în această perioadă pentru achiziția de aparatură medicală necesară și echipamente de protecție împotriva COVID 19, informează compania. După un apel al ministrului Economiei Virgil Popescu, a alocat suma de 1.500.000 lei pentru a veni sprijinul Spitalului Județean de urgență Alba pentru achiziția de materiale sanitare necesare luptei împotriva COVID 19.
Romgaz, în 2019: A realizat doar 67% din investițiile programate/ Centrala electrică Iernut ar fi trebuit să fie deja finalizată Grupul Romgaz nu se poate lăuda cu mari investiții în 2019, potrivit datelor din raportul administratorilor companiei. Investițiile au fost cu 25% mai mici decât în anul anterior. Și nu doar că au fost mai mici față de anul precedent, ci au fost mult și sub mult sub program. A realizat doar 67% din plan. Unul dintre cele mai importante proiecte ale Iernut, mult așteptat, este centrala electrică de la Iernut. Avea ca termen finalizarea în primul trimestru din 2020, însă este în întârziere.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by