ENERGIE
Ministrul Energiei o contrazice pe Viorica Dăncilă: Mi-e greu să spun că Guvernul nu știa despre situația de la CE Oltenia/ Dăncilă susține că a fost informată "cu suspectă şi nepermisă întârziere" Ministrul Energiei Anton Anton a declarat că luni a avut loc la minister o întâlnire pe tema grevei minerilor, motiv pentru care nu crede că Executivul nu știa despre situația de la Complexul Energetic Oltenia. "Am avut luni o discuție la Ministerul Energiei cu aproape cu toți cu care am discutat și azi. Mi-e greu să spun că Guvernul nu știa", a spus ministrul la Târgu-Jiu, după ce a fost întrebat despre o afirmație a premierului Viorica Dăncilă, care susține că a fost informată abia miercuri despre situația de la CE Oltenia.
Ministrul energiei, după discuțiile cu sindicatele de la CE Oltenia: Ne vom strădui sa eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune Întâlnirea de la Târgu-Jiu între ministrul Energiei, Anton Anton, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia și cei ai sindicatelor s-a încheiat cu o nouă ofertă pentru mineri de majorare a salariilor. Rămâne de văzut dacă aceștia vor fi mulțumiți cu noua ofertă și dacă vor accepta să reia activitatea în cariere, pentru a se încheia criza energetică în care se află acum România. Anton Anton a spus, la finalul întâlnirii, că este luată în calcul și eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune. Este celebra taxă aprobată pe neașteptate de Guvernul Dăncilă, fără niciun fel de dezbatere, la finalul anului trecut.
Criza din energie: Viorica Dăncilă spune că a cerut tuturor serviciilor de siguranță națională informații legate de posibile speculații în sectorul energetic Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că a solicitat tuturor structurilor de siguranță națională informații legate de criza din energie și verificarea unor informații privind achiziții de energie electrică din alte țări. "Nimeni nu se poate juca cu independența energetică a României", a spus Dăncilă. Aceasta a mai spus că a cerut consilierului de stat pe probleme energetice (n.red. Florin Ciocănelea) să convoace grupul de lucru interministerial pentru siguranță energetică.
​SONDAJ Cum credeți că va evolua criza energetică? La șase zile de la declanșarea grevei minerilor, ministrul Energiei, Anton Anton, a plecat la Târgu Jiu să discute cu liderii sindicali, în condițiile în care stocurile de cărbune s-au epuizat și efectele se resimt în importuri. Cum credeți că va evolua criza declanșată de greva de la Complexul Energetic Oltenia? Participă la sondajul HotNews.ro
Cum vrea Viorica Dăncilă să rezolve criza din energie: A trimis corpul de control la Complexul Energetic Oltenia Premierul Viorica Dăncilă a trimis joi Corpul de control al prim-ministrului la Complexul Energetic Oltenia. Aceasta este prima reacție a Guvernului față de criza energetică fără precedent din România. Minerii din Gorj sunt de șase zile în grevă, iar de atunci până acum, autoritățile statului nu au luat nicio măsură pentru rezolvarea problemei. Astfel, s-a ajuns într-o situație critică: stocurile de cărbune s-au epuizat, CE Oltenia a început să închidă din grupurile energetice, producția de energie nu acoperă necesarul național, iar importurile au crescut foarte mult.
UPDATE Criza din energie: Un grup de la Termocentrala Rovinari a fost închis/ Ministrul Energiei spune că taxa de 2% pe cifra de afaceri ar putea fi eliminată/ Minerii au primit noi propuneri de majorări salariale și au reluat activitatea în șapte din zece cariere Primul grup al termocentralei de la Rovinari a fost închis deja în cursul nopții trecute. Restul grupurilor vor fi închise în cursul dimineții. Pe fondul lipsei de energie, România importa masiv electricitate. Guvernul tace în continuare și nu are soluții pentru a rezolva criza din energie în care a intrat România după ce minerii de la Complexul Energetic Oltenia au declanșat o grevă spontană. Cu mare întârziere, la 6 zile după declanșarea grevei minerilor, ministrul energiei Anton Anton s-a lăsat convins să plece la Târgu-Jiu pentru a discuta cu liderii sindicali. UPDATE 20.00 Minerii au reluat activitatea, joi seara, în toate carierele Complexului Energetic OlteniaMinistrul energiei, după discuţiile cu sindicatele de la CE Oltenia: Ne vom strădui sa eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune/ Minerii au primit noi oferte de majorări salariale
Criză în energie după greva minerilor: Guvernul bâjbâie după soluții și fuge de responsabilitate/ În câteva ore ar putea fi oprită prima termocentrală din lipsă de cărbune Greva minerilor din Gorj a scăpat total de sub controlul autorităților. Degeaba i-au momit cu ceva ușoare majorări salariale și degeaba i-au amenințat cu instanța. Nimic nu i-a convins să renunțe la greva pornită spontan vineri seara. Guvernul a încercat să găsească soluții, însă fugind de orice responsabilitate. În cursul zilei de joi, pe ultima sută de metri, ar putea fi convocat un comitet de criză în energie, însă lipsesc total soluțiile concrete. Încă din momentul în care a fost aprobată celebra ordonanță privind supra-taxarea mediului de afaceri, Guvernul a fost avertizat că primii loviți ar putea fi chiar minerii de la Complexul Energetic Oltenia, însă nu a fost interesat de acest aspect. Acum, România riscă să nu poată acoperi un sfert din necesarul de energie, fapt fără precedent în ultimii 30 de ani.Minerii de la CE Oltenia nu se lasă și continuă greva/ Dacă nu e reluată activitatea în cariere, stocul de cărbune ar putea fi epuizat în foarte scurt timp, iar termocentralele s-ar putea opri
VIDEO Minerii de la CE Oltenia nu se lasă și continuă greva/ Dacă nu e reluată activitatea în cariere, stocul de cărbune ar putea fi epuizat în foarte scurt timp, iar termocentralele s-ar putea opri Minerii de la Complexul Energetic Oltenia continuă greva, fiind nemulțumiți de promisiunile conducerii companiei. Este deja a cincea zi de grevă, după ce aceasta a fost declanșată spontan vineri seara. Protestul este diferit de altele deoarece nu este asumat de sindicate. Minerii spun că nu mai au încredere în sindicate și nu mai vor să fie reprezentate de ele. Marea problemă este că în scurt timp s-ar putea epuiza cărbunele aflat pe stoc, ceea ce ar însemna oprirea termocentralelor. Acestea asigură, în mod obișnuit, cel puțin un sfert din întreaga producție. Guvernul nu comunică în niciun fel, deși a avut loc miercuri o întâlnire la Palatul Victoria pe această temă. Vezi ce spunea Darius Vâlcov despre Complexul Energetic Oltenia, imediat după ce a fost aprobată introducerea unei taxe de 2% asupra cifrei de afaceri la companiile energetice.
România încearcă să încetinească construirea gazoductului Nord Stream 2 (presa poloneză) România, care a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului UE, şi-a accelerat demersurile privind reglementările, care ar putea face construcţia gazoductului Nord Stream 2 mai problematică, informează site-ul polonez polandin.com, preluat de Agerpres.
​Exclusiv Comisarul european Miguel Arias Cañete a cerut Ministerului Energiei să demonstreze că legislația din România privind energia este compatibilă cu cea europeană Comisarul european Miguel Arias Cañete a solicitat autorităților române să furnizeze informații cu privire la compatibilitatea legislației din domeniul energiei cu legislația europeană, inclusiv cu articolele din Tratatul privind funcționarea UE care vizează libera circulație a mărfurilor. Solicitarea apare într-o scrisoare transmisă de comisarul european ministrului energiei Anton Anton. În scrisoare, Cañete își manifestă îngrijorarea față de unele prevederi din legislația națională, care ar afecta piața energiei electrice și piața gazelor din România.
Tribunalul Gorj a dispus miercuri încetarea grevei minerilor de la CE Oltenia/ Cu o zi înainte a respins cererea conducerii societății de suspendare a protestului Tribunalul Gorj a admis, miercuri, cererea Complexului Energetic Oltenia de încetare a grevei minerilor, stabilind că protestul este ilegal. Decizia magistraților nu este, însă, definitivă, transmite Mediafax. Această decizie a fost după ce marți, același tribunal a respins cererea conducerii Complexului Energetic Oltenia (CEO) privind suspendarea grevei minerilor prin ordonanţă preşedinţială.
Efectele Ordonanței Guvernului Dăncilă privind supra-taxarea mediului de afaceri: Importuri masive și cele mai mari prețuri din regiune la energie Guvernul Dăncilă a fost avertizat că ordonanța de urgență privind supra-taxarea mediului de afaceri va avea printre efecte creșterea prețurilor la energie electrică. Guvernul nu a ținut cont de aceste avertizări și chiar în pragul sărbătorilor de iarnă a aprobat Ordonanța. Acum, prețul energiei pe bursă este cel mai mare din regiune, iar România a ajuns importator net de electricitate, după ce înainte era exportator. De ce importăm? Motivul l-a spus chiar un oficial al Guvernului: Pentru că prețul energiei este mai mic în alte țări. De ce este mai mic? Pentru că Executivul a decis să taxeze peste măsură, pe neașteptate, mediul de afaceri. Vezi și cum s-ar putea produce scumpiri în lanț în întreaga economie.
Greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, subiect de discuție la Guvern Ministrul energiei Anton Anton, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici și ministrul economiei Nicolae Bădălău au fost convocați miercuri, în jurul orei 12, la Palatul Victoria, pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă despre greva de la Complexul Energetic Oltenia. Reamintim că minerii refuză să mai lucreze, aflându-se în grevă de vineri seara.
Cristina Prună, deputat USR: Primele victime ale Ordonanței Lăcomiei sunt minerii de la Complexul Energetic Oltenia Cristina Prună, deputat USR, susține că minerii de la Complexul Energetic Oltenia sunt primele victime ale guvernului PSD-ALDE, după adoptarea OUG 114/2018, prin care s-a plafonat prețul energiei electrice și al gazelor naturale și s-a impus și o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor care activează în acest sector.
Cum vor fi taxate toate companiile din domeniul energiei electrice și gazelor naturale cu 2% din cifra de afaceri pe 2018. A fost publicată metodologia de calcul Oricine deține o licență în domeniul energiei electrice și/sau al gazelor naturale va fi obligat să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri pe 2018, către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Până pe data de 20 februarie, toți cei care dețin licențe trebuie să raporteze către ANRE o estimare a cifrei de afaceri realizată în 2018 din activități în domeniul energiei, potrivit metodologiei de calcul publicate, marți seara, de ANRE, sub formă de proiect. Dacă nu respectă termenul, taxa de 2% se va aplica asupra întregii afaceri. De exemplu, dacă o firmă are activitate în furnizarea de energie, dar și în producerea de biscuiți, și nu transmite datele cerute până pe 20 februarie, va trebui să plătească 2% pe toate afacerile sale, așa cum sunt raportate la Ministerul Finanțelor.
UPDATE Greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia continuă: Protestatarii au împiedicat preluarea unor vagoane încărcate cu cărbune Minerii de la Complexul Energetic Oltenia nu au fost mulțumiți de oferta conducerii societății privind o posibilă majorare a salariilor cu 10-12% și au decis să continue greva pornită spontan vineri seara. Nu s-au lăsat impresionați nici de amenințările secretarului de stat Doru Vișan, care susține că este ilegală greva și că vor fi urmate căile legale pentru rezolvarea situației. Mai mult, minerii de la Cariera Roșiuța stau pe calea ferată, pentru a împiedica o locomotivă să preia vagoane încărcate cu cărbune pe care să îl ducă la termocentrala Ișalnița, potrivit ziarului Pandurul. UPDATE Minerii au discutat cu șeful companiei Sorin Boza, care le-a propus creșteri salariale între 10% și 24%, cele mai consistente majorări fiind pentru cei cu salarii mai mici. Minerii urmează să analizeze majorările salariale propuse.
Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, despre greva de la Complexul Energetic Oltenia: Dacă nu era introdusă taxa de 2% pe cifra de afaceri, salariile minerilor puteau fi mărite cu peste 20% Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, introdusă de Guvernul Dăncilă prin celebra OUG 114/2018, va avea un impact negativ asupra Complexului Energetic Oltenia (CEO) de 65 milioane lei anual. Dacă nu ar fi fost introdusă această taxă, salariile minerilor de la CEO puteau fi mărite cu peste 20%, scrie Răzvan Nicolescu pe contul său de Facebook. Reamintim că minerii au declanșat vineri seara o grevă spontană, fiind nemulțumiți de salarii.
VIDEO Grevă spontană la Complexul Energetic Oltenia: Minerii au oprit lucrul. Ei cer salarii mai mari și condiții mai bune de muncă Minerii de la Complexul Energetic Oltenia au declanșat vineri seara o grevă spontană, iar de atunci până în acest moment, au refuzat să mai lucreze, potrivit presei gorjene. Minerii nu vor să fie reprezentați de liderii sindicali la negocieri, spunând că nu mai au încredere în ei, potrivit ziarului Pandurul.ro. Complexul Energetic Oltenia se află într-o situație extrem de dificilă, fiind estimată pentru 2018 o pierdere de circa 1 miliard de lei. CE Oltenia va avea și mai mult de suferit după ce Guvernul Dăncilă a decis, prin celebra OUG 114/2018, ca societățile din sectorul energetic să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri.
Consiliul Concurenței investigează Delgaz Grid SA, firmă din grupul E.ON România, pentru un posibil abuz de poziție dominantă Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Delgaz Grid SA, companie membră a grupului E.ON România, se arată într-un comunicat al autorității de conncurență. Aceasta susține că firma ar fi aplicat un tratament diferenţiat în relaţia cu operatorii autorizaţi să efectueze verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.
​Arabia Saudită își va reduce în ianuarie producția de petrol cu 10% Arabia Saudită va reduce în ianuarie exporturile de petrol cu 10% în raport cu noiembrie, pentru a stabiliza prețurile, a anunțat miercuri ministrul Energiei din regat, citat de AFP.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version