ENERGIE
ANRE lansează joi un call-center pentru consumatorii casnici de energie Piața energiei electrice s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021, însă mulți consumatori casnici nu știu cum să aleagă un furnizor, cum să încheie un contract pe piața liberă și cum să identifice prețurile cele mai avantajoase. Deși cu întârziere, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va lansa joi un call-center, special pentru a răspunde la întrebările acestor cetățeni, potrivit informațiilor HotNews.ro.
Mai mulți "băieți deștepți" din energie, printre care un senator PNL și un magnat al petrolului, s-au asociat pentru a face concurență Complexului Energetic Oltenia - Presafarastapani.ro Senatorul PNL Ion Iordache, baron local în Gorj, care promitea minerilor salvarea Complexului Energetic Oltenia, și-a creat două firme cu obiect de activitate “producerea energiei electrice”, scrie publicația locală presafarastapani.ro. Afaceristul cu un imperiu creat în câțiva ani în zona Termocentralei Turceni, este asociat, în cele două societăți noi, ce ar deveni concurente pentru Complexul Oltenia, cu magnatul Gabriel Comănescu (proprietarul unor platforme petroliere și al unei flote navale, în Marea Neagră), cu generalul Ioan Sîrbu (fost director al Spitalului Militar Central), cu Remus Vulpescu (administratorul special care a cerut insolvența Hidroelectrica), cu fiul controversatului PSD-ist Iulian Iancu.
O lege așteptată de 8 ani: Consumatorul vulnerabil de energie va putea primi compensații între 10% și 100% pentru încălzire, dar și suplimente pentru energie - DOCUMENT O lege care ar fi trebuit adoptată încă din 2012, când a fost reglementată liberalizarea treptată a pieței energiei și gazelor naturale, a fost pus, în sfârșit, pe circuitul de aprobare, de către Ministerul Muncii. Toate guvernele din ultimii opt ani au promis prin programele lor definirea consumatorului vulnerabil de energie și modul în care poate fi acesta ajutat. Protejarea consumatorului vulnerabil este prevăzută în normele Comisiei Europene, însă nu există o definiţie europeană, lasând la latitudinea fiecărui Guvern să decidă cine sunt aceștia. Vezi în text câteva prevederi din lege și documentul atașat.
Liberalizarea în energie: Consumatorii vor fi trecuți direct pe prețul concurențial, cel mai mic din ofertele actualilor furnizori - Virgil Popescu Virgil Popescu, ministrul Energiei, acuză de abuz de poziție dominantă operatorii care au și statut de furnizori de ultimă instanță, fiind în același timp și distribuitori (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON). Ministrul spune că vrea să schimbe legislația astfel încât toți consumatorii care au fost în regim reglementat până la 1 ianuarie 2021 (n.red. cam 75% din consumatorii casnici) și care nu au încheiat contract pe piața liberă "să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual". Adică, să nu mai fie trecuți automat pe serviciul universal, la preț mult mai mare decât pe piața liberă, așa cum se întâmplă acum.
Hidroelectrica vrea să preia două companii din domeniul energiei eoliene Consiliul Concurenţei analizează tranzacția prin care Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica intenționează să preia companiile Crucea Wind Farm și Steag Energie Romania, potrivit unui comunicat. Activitatea principală a Crucea Wind Farm este producția și comercializarea energiei electrice în România, prin intermediul Centralei Electrice Eoliene Crucea Nord, cu o putere instalată de 108 MW. Steag Energie Romania prestează servicii tehnice de inginerie și monitorizează serviciile derulate de diverși furnizori pentru Crucea Wind Farm.
Liberalizarea în energie: ANRE a discutat doar cu marii furnizori elaborarea unei legislații controversate / Consumatorii și alți furnizori sunt ignorați Conducerea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) s-a întâlnit cu reprezentanții operatorilor care sunt și furnizori de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON) înainte de a pune în dezbatere publică un ordin controversat care îi favorizează pe aceștia, potrivit informațiilor HotNews.ro. Una dintre întâlniri a avut loc chiar luni, cu puțin timp înainte ca proiectul să fie publicat pe site-ul ANRE. La discuții nu au fost chemate toate părțile interesate, cum ar fi reprezentanții consumatorilor sau și alți furnizori în afară de cei patru. Vezi ce răspunde ANRE.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din Parlamentul European, cere demisia președintelui ANRE Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, consideră că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieței de energie electrică în România. De aceea, Cristian Bușoi cere demisia președintelui ANRE, Dumitru Chiriță.
Legislația ANRE nu poate să fie aplicată de furnizorul de energie deoarece ar încălca prevederile Legii Energiei și a Codului Civil- Asociația Energia Inteligentă Asociația Energia Inteligentă consideră că ordinele emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) creează haos pe piața energiei, în contextul liberalizării. Potrivit Asociației, ANRE a promovat un articol care nu este legal și care nu poate fi aplicat, consumatorii constantând că vor achita prețul universal, singurul preț legal în lipsa alegerii unei oferte pe piața liberă. Legislația ANRE nu poate să fie aplicată de furnizor deoarece ar încălca prevederile Legii Energiei și a Codului Civil, consideră Asociația Energia Inteligentă.
Scandalul facturilor la energie: ANRE creează avantaje anticoncurențiale marilor furnizori Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) emite ordine care ar putea favoriza furnizorii de ultimă instanță, adică ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, în raport cu alți furnizori, în contextul liberalizării pieței energiei electrice. Teoretic, piața energiei s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021. Practic, reglementatorul intervine pe piață și prin tot felul de tertipuri creează avantaje acestor mari furnizori. Despre ce este vorba? Oferă furnizorilor de ultimă instanță posibilitatea să profite de statutul lor, în dauna tuturor celorlalți furnizori, pentru a-și ține clienții în "captivitate".
Perioada pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei pe piața liberă, pentru ofertele aplicabile de la 1 ianuarie, va fi prelungită până pe 31 martie- proiect de Ordin Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei vrea să prelungească până pe 31 martie 2021 perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică. Practic, asigură posibilitatea clienților casnici de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la 1 ianuarie 2021 inclusiv până în luna martie 2021. Însă, în continuare, este de preferat să fie încheiat un contract pe piața liberă cât mai rapid posibil, pentru a nu plăti preț de serviciu universal mult mai mare.
Liberalizarea în energie: Cât mai multe contracte cu alți furnizori înseamnă concurență mai mai mare și prețuri mai mici De la 1 ianuarie 2021, piața energiei electrice s-a liberalizat complet. Asta nu înseamnă că s-a ajuns și la o concurență corectă, mai ales în condițiile în care foarte mulți consumatori au aflat abia în ultimele zile din 2020 că piața se liberalizează. Cei care erau în regim reglementat au posibilitatea ca în această lună să încheie un contract pe piața liberă, alegând o ofertă aplicabilă de la 1 ianuarie. Cei mai mulți clienți sunt "captivi" unuia dintre marii furnizori, ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON, deși pe piață există zeci de alți furnizori, pentru fiecare zonă, cu oferte chiar mai atractive. Din necunoaștere, comoditate sau tema de schimbare, multe persoane rămân la acești mari furnizori, chiar cu riscul de a plăti mai mult. UPDATE ANRE vrea să prelungească până pe 31 martie perioada pentru încheierea unui contract pe piața liberă.
Electrica a finalizat procesul de fuziune a celor trei companii de distributie din cadrul grupului Electrica are, începând cu 1 ianuarie 2021, o singură companie de distribuție în loc de trei. Aceasta după ce a fost finalizată prima etapă a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului, care, de la 1 ianuarie 2021, au devenit Distribuție Energie Electrică Romania SA (DEER). Această companie devine cel mai important operator național de distribuție a energiei electrice, cu o acoperire de 40.7% din teritoriul României.
Petrolul închide anul 2020 cu o scădere de peste 20% Prețurile petrolului au scăzut cu peste 20% în 2020, afectate de pandemia Covid-19, care a subminat consumul în întreaga lume și în ciuda unei reveniri a prețurilor la sfârșitul anului, potrivit AFP.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, la RFI: Eu nu am primit până acum nicio notificare de la furnizorul de energie electrică / Termenul de optare pentru alt tip de contract poate fi eventual prelungit Ministerul Energiei ar putea decide după 15 ianuarie dacă va interveni prin OUG, pentru a prelungi perioada în care populația poate alege un contract de energie electrică pe piața concurențială. Anunțul a fost făcut la RFI de ministrul Energiei, Virgil Popescu, în condițiile în care piața se liberalizează de vineri, 1 ianuarie, iar multă lume nu a fost informată din timp și prin urmare nu știe ce are de făcut.
Centrala Iernut rămâne fără constructor / Un contract controversat încă de la început pune bețe în roate unei mari investiții Compania Romgaz a anunțat miercuri că renunță la prelungirea contractului care viza construirea centralei termoelectrice, pe gaze, de la Iernut. Acest contract, semnat în 2016, a fost controversat încă de la început, în condițiile în care firmele implicate nu prezentau încredere. Contractul de 300 de milioane de euro pentru realizarea centralei electrice pe gaze de la Iernut, de 430 MW, a fost semnat în urmă cu patru ani cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro. În cursul anului trecut au apărut neînțelegeri cu constructorii, care voiau mai mulți bani, pe motiv că ar fi crescut costurile.
ANRE s-a trezit abia cu o zi înainte de finalul anului / Recomandă consumatorilor de energie să încheie contracte pe piața liberă pentru a nu plăti facturi mai mari din ianuarie Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) face cu o zi înainte de finalul anului ceea ce ar fi trebuit să înceapă cu mai mult timp înainte. Anunță printr-un comunicat de presă că peste o zi, piața energiei se liberalizează complet, iar consumatorii casnici ar trebui să încheie contracte în regim concurențial, dacă nu vor să plătească facturi mai mari din ianuarie. ANRE transmite această recomandare după trei zile de la izbucnirea scandalului privind facturile la energie.
Scandalul facturilor la energie- dezinteres sau premeditare din partea ANRE Foarte mulți consumatori de energie au aflat abia acum, în ultimele zile din an, că piața se va liberaliza de la 1 ianuarie, iar cei care nu încheie contracte pe piața liberă riscă să plătească următoarea factură cu până la 26% mai mult. Mulți alții, mai ales cei din zona rurală, nici măcar acum nu au aflat, și se vor trezi, brusc, la anul, cu facturi mult peste cât și-au făcut socoteala. Responsabil de această situație este Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), o instituție profund politizată, cu un președinte care este plătit cu peste 56 mii lei/lună, iar beneficiarii sunt marii furnizori, care au și statut de furnizor de ultimă instanță, precum ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON.
Control la autoritatea care reglementează operațiunile petroliere din Marea Neagră: Nu este interesată de aplicarea legislației europene, iar tarifele pe care le percepe nu sunt fundamentate Tarifele percepute titularilor de acorduri petroliere din Marea Neagră de către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO) nu sunt fundamentate și nu țin cont de complexitatea și specificitatea unor servicii, se arată într-un document al Corpului de control al prim-ministrului. Acesta a verificat activitatea ACROPO, fiind vizată perioada iulie 2016 până în prezent, adică de la înființarea instituției până acum. Documentul Corpului de control al premierului mai arată că ACROPO nu se implică în rezolvarea problemelor legate de aplicarea legislației europene privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore.
Îmi schimb furnizorul de energie, ce am de făcut? Consumatorii casnici de energie electrică sunt puși, zilele acestea, în fața unor decizii deloc ușoare, în contextul liberalizării pieței de la 1 ianuarie 2021. În primul rând, trebuie să știe că alegerea ofertei aplicabilă de la 1 ianuarie poate fi făcută și pe parcursul lunii ianuarie, nu doar acum în ultimele zile din 2020. Ce au de ales consumatorii? Să rămână pe serviciu universal, la unul dintre marii furnizori precum Enel, CEZ, Electrica, E.ON, sau să caute oferte în regim concurențial la oricare dintre furnizori, inclusiv la cei enumerați? De la bun început trebuie precizat că rămânerea pe serviciu universal este mai costisitoare decât încheierea unui contract pe piața liberă. Cu alte cuvinte, dacă nu faci nimic, plătești mai mult. Vezi ce pași ai de făcut pentru a încheia un contract pe piața liberă.
Toate clădirile ce vor fi construite din 2021 trebuie să aibă consum energetic aproape de zero În România, la fel ca în toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, clădirile pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza unei autorizații de construire emise începând cu 31 decembrie 2020 trebuie să respecte standardul nZEB („nearly zero energy building”), informează Energy Policy Group (EPG), în cadrul proiectului "România eficientă". Adică, trebuie să aibă un consum de energie aproape egal cu zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile de energie, dar și printr-un grad ridicat de eficiență energetică.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by