ENERGIE
Havrileţ: Nu ştim punctual imobilul care face obiectul unui ajutor; este importantă introducerea contoarelor smart Autorităţile nu cunosc punctual imobilele care pot face obiectul ajutoarelor sub forma compensării facturilor la energie în context fiind foarte importantă introducerea de contoare de tip smart, consideră Niculae Havrileţ, consilierul ministrului Energiei, citat de Agerpres. "Acest lucru (persoanele care s-ar califica la compensarea facturilor de energie, n.r.) îl ştim, dar la nivel macro. Ştim că din cei 8 milioane de consumatori de energie electrică, circa 5 milioane consumă în jur de 1.000 de kilowaţi pe an. Restul de la 5 milioane la 8 milioane consumă mai mult. Nu ştim totuşi punctual imobilul care să poată să facă obiectul unui ajutor. De aceea este foarte importantă dezvoltarea smart metering-ului, introducerea de contoare de tip smart care se citesc automat şi care vor elimina şi anomaliile de soft, cele care au condus la facturarea supradimensionată în anumite imobile, unde în special contoarele nu erau citite, fie că nu erau acasă oamenii", a afirmat Niculae Havrileţ, într-o dezbatere organizată de DC News.
Agenţia Internaţională a Energiei: Rusia ar putea face mai mult pentru a majora furnizarea de gaze Europei Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este „un furnizor de încredere”, relatează Agerpres.
Creșterea prețurilor la energie: Spania cere intervenția urgentă a Comisiei Europene Spania a cerut luni Comisiei Europene să ajute statele membre să reacţioneze în mod adecvat la creşterea preţurilor la electricitate fără a încălca regulile blocului comunitar şi, de asemenea, a sugerat că este nevoie de măsuri pentru a limita speculaţiile pe piaţa certificatelor de poluare, transmite Reuters.
Iohannis, întâlnire cu reprezentanţii OMV Group - „Creșterea puternică a prețurilor la gaze și energie, aspect îngrijorător. E necesară protejarea consumatorilor vulnerabili” Preşedintele Klaus Iohannis a primit joi, la Palatul Cotroceni, o delegație a OMV Group, condusă de Alfred Stern, noul CEO OMV Group. În cadrul discuțiilor, șeful statului a transmis că, pe fondul situaţiei actuale de pe piaţa gazelor naturale, e necesară protejarea consumatorilor vulnerabili şi a economiei în ansamblul său, ca urmare a creşterii accentuate a preţurilor.
Schema de compensare a facturilor la curent și gaze. Cât plătește statul Statul va suporta 18 bani din prețul unui kilowat la facturile cu un consum între 30 și 200 de kilowați lunar. În cazul gazelor, statul va plăti 25% din factură pentru un consum anual care ar putea ajunge la 1.200 de metri cubi. Cum s-a ajuns la aceste valori?
Ministrul Energiei: Infirm categoric faptul că am putea rămâne fără gaze la iarnă Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a respins miercuri ipoteza că România ar putea rămâne fără gaze la iarnă. "Infirm categoric așa ceva. Eu nu știu unde au văzut colegii mei din zona de energie că nu există stocuri, în condițiile în care în România, în momentul de față, astăzi, avem capacitățile de stocare la 70% din capacitatea maximă.", a spus acesta. Cu o zi în urmă, Asociația Energia Inteligentă atenționa că iarna viitoare, nu prețurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa gazelor.
Ministrul Energiei: Nu mi se pare just și moral ca și cei cu venituri mari și foarte mari să beneficieze de o plafonare a prețurilor la energie și gaze Ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, a spus miercuri că el nu este un adept al plafonării prețurilor, pentru că aceasta ar însemna o descurajare a investitorilor de a veni să investească în România și de a produce energie electrică și de a extrage gaze naturale, știind că nu pot să vândă la prețul pieței. "Și mai am o problemă: De ce nu sunt de acord cu o plafonare pe totalitate? Pentru că nu mi se pare just și moral ca și cei cu venituri mari și foarte mari să beneficieze de o plafonare.", a spus acesta.
Gazoductul Nord Stream 2. Traseul pe hartă, de ce este controversat și de ce lansarea acestuia ar putea fi urgentată Lucrările de construcţie la gazoductul Nord Stream 2 s-au finalizat pe 10 septembrie, iar preţurile record la gaze naturale, înregistrate în ultima perioadă în Europa, ar putea urgenta acordarea aprobărilor necesare pentru demararea livrărilor de gaze între Rusia şi Germania prin gazoductul Nord Stream 2, susţin analiştii intervievaţi marţi de Reuters, potrivit Agerpres.Rusia a redus livrările de gaze naturale în Europa, în ultimele săptămâni- Analiză
Iarna viitoare, nu prețurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa gazelor (analiză) Agenda publică este acoperită de panica facturilor mari la gaze naturale. Există însă vești și mai îngrijorătoare pentu perioada următoare și care fac referire la asigurarea efectivă a gazelor naturale în sezonul rece, scrie Dumitru Chisăliță pe blogul Asociației Energia Inteligentă. Deficitul între cerere și ofertă a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor să ajungă la un nivel de 25%. Depozitele de înmagazinare a gazelor naturale cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecție (31 august 2021) se găsesc la un nivel de 58% (respectiv 1,8 mld mc), ritmul zilnic de injecție este de 10 – 12 mil mc zi, asta înseamnă că se va ajunge la cca. 2,1 mld mc (respectiv 65%) (anul trecut în această perioadă depozitele de gaze erau pline în proporție de 90%).
Preţul energiei pe bursă a crescut cu peste 200% în luna august faţă de anul trecut Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 554,65 lei pe MWh în luna august 2021, valoare de peste trei ori mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 183,19 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier, citat de Agerpres.
Rusia anunță finalizarea Nord Stream 2. Când va începe Gazprom să livreze gazele Grupul rus Gazprom a anunţat că lucrările de construcţie la gazoductul Nord Stream 2 s-au finalizat în dimineaţa zilei de vineri, 10 septembrie, transmite Itar Tass.
Soarele poate furniza 45% din electricitatea SUA până în 2050, spune administrația Biden Energia solară ar putea furniza, în anumite condiții, 45% din energia electrică a Statelor Unite până în 2050, în creștere față de 3% în 2020, a declarat miercuri un raport al administrației Biden, citat de AFP.
​ANRE a primit peste 10.000 de reclamaţii de la consumatorii de energie şi gaze în prima jumătate a anului Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a primit în primele şase luni ale acestui an un număr de 10.600 de reclamaţii, din care 2.306 privind facturarea energiei electrice şi a gazelor naturale, potrivit datelor transmise de ANRE la solicitarea Agerpres.
România Eficientă începe lucrările de renovare energetică la Liceul Tehnologic "Elie Radu" din Ploiești România Eficientă, cel mai mare proiect privat de interes național dedicat eficienței energetice în clădiri, derulat de Energy Policy Group (EPG) cu finanțarea sponsorului oficial OMV Petrom, trece în etapa de renovare energetică la cele mai noi standarde a primei școli selectate în acest program.
Digi24: Scandalul facturilor umflate la energie. Ce opțiuni aveți dacă vă aflați în această situație Prețul energiei nu va fi plafonat, a anunțat premierul Florin Cîțu după o întâlnire desfășurată la Guvern pe tema facturilor tot mai mari pe care românii trebuie să le achite. Și, în acest context, pentru că mulți dintre dumneavostră, telespectatorii Digi24, ne-au scris în legătură cu facturile mari primite în principal la energia electrică, jurnalistul Digi24 Cristina Sbîrn, a pus pe hârtie variantele pe care le aveți la dispoziție în cazul în care vă aflați în această situație.
Cum vrea statul să plătească la iarnă o parte din facturile la electricitate ale românilor - variante de lucru. Ministrul Energiei: Compensarea vizează perioada 1 noiembrie - 31 martie Guvernul va compensa facturile la electricitate pentru românii cu venituri medii sau consum mediu, începând cu 1 noiembrie, a afirmat, marţi, ministrul de resort, Virgil Popescu, citat de Agerpres. "Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie", a precizat acesta. Vezi în articol care sunt variantele de comensare.
Criza prețurilor la energie și gaze: Abaterile repetate ale distribuitorilor şi furnizorilor de energie vor fi sancţionate la nivelul cifrei de afaceri - anunță Ministrul Energiei Ministerul Energiei va veni în Guvern cu o Ordonanţă de Urgenţă prin care abaterile repetate ale distribuitorilor şi furnizorilor de energie vor fi sancţionate la nivelul cifrei de afaceri, a anunţat, marţi, ministrul de resort, Virgil Popescu, citat de Agerpres. "O amendă de 10.000 de lei pe care o ia un furnizor o plăteşte imediat şi se face că nici nu a văzut şi lucrurile se întâmplă în continuare. Vrem să stopăm aceste lucruri prin coercitiv, prin modificarea legislaţiei", a spus acesta.
Cîțu, atac la Orban pentru lipsa legii consumatorului vulnerabil: Niciun președinte de Camera Deputaților sau Senat, niciun lider politic, nu a făcut sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege Premierul Florin Cîțu a lansat marți un nou atac la adresa lui Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și contracandidatul său în cursa pentru șefia PNL, de această dată pentru întârzierea adoptării în Parlament a legii consumatorului vulnerabil la energie și gaze. "Legea stă în Parlament din primăvară. Toată vara am discutat despre prețurile la energie. Nimeni din Parlament, niciun președinte de Camera Deputaților sau Senat, niciun lider politic nu a venit să spună că face sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege.", a spus Cîțu.
VIDEO ​Cîțu, despre creșterea prețurilor le energie și gaze: Nu vom plafona prețurile / Vom lua cele mai dure măsuri dacă descoperim că o parte din creșterea facturilor se datorează ineficienței companiilor de stat "Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final, și de asta am și chemat ANPC, se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă și găsim așa ceva, vom lua cele mai dure măsuri", a declarat marți premierul Florin Cîțu. Acesta a spus că nu va plafona prețurile, dar că trebuie definitivată rapid soluția pe termen scurt pentru compensarea facturilor pentru iarnă.
[P] Protecția mediului începe de la gesturile mici. Cinci pași pentru a reduce consumul de energie la birou Un număr din ce în ce mai mare de angajați din România și din întreaga lume își exprimă deschis interesul față de problemele de mediu și solicită acțiuni din partea persoanelor responsabile. Însă, dincolo de acțiunile care cad în sarcina factorilor de decizie, fiecare angajat în parte poate face ceva concret pentru reducerea consumului de energie din companii, cu impact direct asupra mediului. Pentru o listă de sfaturi în acest sens am apelat la unul dintre principalii furnizori privați de energie, MET Romania Energy, firmă care are în ofertă și servicii de consiliere pentru eficientizarea consumului de energie.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by