ENERGIE
OPEC a decis o reducere masivă a producției, urmează negocieri cu Rusia OPEC a decis asupra unei reduceri majore a producției, pentru a sprijini prețul petrolului, deschizând calea pentru discuții de criză cu Rusia, care trebuie să fie de acord cu planul.
BERD va finanța proiecte energetice ale Transgaz- Memorandum de înțelegere Transgaz a semnat, marți, cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un memorandum de înțelegere privind cooperarea și susținerea Programului de investiții al Transgaz. În baza necesităților Transgaz, BERD va lua în considerare participarea la finanțarea proiectelor prin furnizarea de instrumente de împrumut sau de participații în funcție de situație.
Bulgaria va importa gaze ruseşti mai ieftine cu 40% Bulgaria a ajuns la un acord cu Rusia pentru a reduce cu 40% preţul gazelor naturale importate, a anunţat marți premierul bulgar Boyko Borissov.
Ordin ANRE privind blocarea prețurilor la energie, suspendat în instanță/ Nuclearelectrica a obținut câștig de cauză Compania Nuclearelectrica anunță că a reușit să suspende în instanță un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care obligă producătorii de energie să vândă pe piața reglementată, la prețuri constante, până la sfârșitul anului 2020. Sentința instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.
Producătorii de gaze trebuie să vândă pe bursă 30% din cât obțin într-un an, până la sfârșitul lui 2023- propunere ANRE Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică un proiect care prevede ca producătorii de gaze să pună pe bursă o cotă anuală de 30%, în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2023. ANRE susține că motivul este lichiditatea scăzută a pieței de gaze din România.
Nou plan de reorganizare al ELCEN: Statul român va efectua transfer de afacere/ Activele ar putea fi vândute către investitori privați Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, anunță că a înregistrat la Tribunalul București planul modificat de reorganizare a ELCEN, urmând ca acesta să fie supus votului Adunării Creditorilor în termen de 20 de zile de la publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvență a anunțului privind depunerea acestuia la dosarul de insolvență. Cea mai importantă prevedere este stabilirea unui termen de 6 luni de zile de la confirmarea planului de către Judecătorul Sindic în care statul român poate efectua transferul de afacere, prin Primăria Municipiului București (PMB) și/sau Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Exxon nu va putea să vândă rușilor participația din Marea Neagră/ OUG care permite statului să refuze tranzacția a fost publicată în Monitorul Oficial, cu o întârziere de peste trei săptămâni Una dintre cele 25 de ordonanțe de urgență aprobate, pe bandă rulantă, într-o singură ședință de Guvern, a fost publicată joi în Monitorul Oficial, după o întârziere de peste trei săptămâni. Ordonanța modifică Legea Petrolului, pentru elaborarea ei fiind invocate motive de siguranță națională. De aceea, avea nevoie de avizul CSAT, aviz care nu exista pe 4 februarie, când a fost aprobată în ședința de Guvern. Ședința CSAT a avut loc abia pe 26 februarie. Scopul OUG este de a împiedica Exxon să vândă către rușii de la Lukoil.
Pierdere de 49 milioane dolari la Rompetrol Rafinare/ Compania spune că din cauza factorilor economici din România Rompetrol Rafinare, parte a Grupului KMG International, anunță că a încheiat anul 2019 cu o pierdere de aproape 49 milioane de dolari, cu 77% mai mare decât cea din anul anterior. Potrivit companiei, rezultatul negativ este cauzat de fluctuațiile marjei de rafinare, factorii macroeconomici din România și volatilitatea cotațiilor de pe piețele internaționale ale petrolului.
Dividende de 502 milioane lei de la ENEL, obținute de Guvern. Banii ar fi trebuit dați cu ani în urmă Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a negociat obținerea a peste 100 de milioane de euro (aproximativ 502 milioane de lei) cu titlu de dividend extraordinar de la trei companii din Grupul ENEL, se arată într-un comunicat al ministerului. SAPE este acționar minoritar la cele trei societăți ale ENEL. Statul român se afla în litigii cu ENEL pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende care i s-ar fi cuvenit până la 31 decembrie 2018.
OUG care împiedică Exxon să vândă oricui participația din Marea Neagră are nevoie de aviz CSAT pentru a fi publicată în Monitorul Oficial Una dintre cele 25 de Ordonanțe de Urgență aprobate săptămâna trecută se referă la modificarea Legii Petrolului. Însă aceasta nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial fiindcă are nevoie de avizul Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), potrivit informațiilor HotNews.ro. A fost aprobată cu mențiunea că trebuie obținut acest aviz. Scopul OUG este de a împiedica Exxon să vândă către rușii de la Lukoil.
Scandalul gigacaloriei din București. Ministrul economiei îi cere Gabrielei Firea să explice de ce plătesc bucureștenii 495 lei pe Gigacalorie, deși TermoEnergetica o cumpără cu 196 lei de la ELCEN Ministrul Economiei Virgil Popescu îi cere primarului Capitalei Gabriela Firea să explice de ce plătesc bucureștenii 495,51 lei pe Gigacalorie deși, prin TermoEnergetica, o cumpără cu 196 lei (fără TVA) de la ELCEN. Ministrul spune că prin subvenția alocată pentru consumatori sunt, de fapt, acoperite pierderi uriașe de pe rețeaua avariată. Ministrul a prezentat și un document privind prețurile la energia termică din București.
Listarea Hidroelectrica pe bursă: Compania angajează consultant juridic Hidroelectrica a lansat miercuri procedura publică având ca obiect achiziția de ”Servicii avocațiale de consultanță și asistență juridică ale unui consultant juridic internațional" care se va ocupa de listarea pe bursă a companiei. Valoarea estimată a contractului se ridică la 700.000 de euro fără TVA. Reamintim că decizia de listare a 10% din acțiunile producătorului de energie electrică a fost luată în anul 2013 prin HG 1066 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Hidroelectrica.
Niculae Havrileț va fi numit în locul lui Sevil Shhaideh în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom- UPDATE Propunerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru ocuparea funcției de membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom în locul lui Sevil Shhaideh va fi Niculae Havrileț, potrivit informațiilor HotNews.ro. Acesta este în prezent și secretar de stat în Ministerul Economiei. UPDATE Guvernul va aproba joi un memorandum pe această temă.
Nu există motive de creștere a prețului la gaze!- mesaj transmis de producători/ Ce interese se află în spatele zvonurilor privind scumpirea gazelor/ Ce spune Engie- UPDATE Federația Patronală Petrol și Gaze, din care fac parte și marii producători Romgaz și OMV Petrom, atrage atenția opiniei publice că, în condițiile de piață actuale și fără distorsiuni de natură politico-administrativă, creşterile de preţuri anunţate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real. Depozitele de gaze sunt pline, deși ne apropiem de finalul iernii, iar prețurile pe bursă sunt scăzute. UPDATE După acest mesaj al producătorilor de gaze, marele furnizor Engie a transmis presei câteva precizări legate de ofertele de preț.
Virgil Popescu îi răspunde Gabrielei Firea: Prin pierderile din rețelele fostei RADET, încărcați chiar și facturile consumatorilor vulnerabili pe care îi deplângeți în mod ipocrit Ministrul Economiei Virgil Popescu spune că nu va fi interzisă subvenționarea gigacaloriei, așa cum acuză primarul Gabriela Firea, ci vor fi protejați consumatorii cu adevărat vulnerabili. Răspunzând acuzațiilor lansate de Firea, ministrul a spus că acum facturile consumatorilor vulnerabili sunt încărcate cu pierderile din rețea.
Prețul gazelor, motiv de bătălie politică/ Romgaz: Nu am identificat niciun motiv real pentru scumpirea gazelor de la 1 iulie Compania producătoare de gaze Romgaz anunță că nu a identificat niciun motiv real ca odată cu liberalizarea pieţei, la 1 iulie, să asistăm la creşteri de preţ la gazele furnizate în piaţă. Compania reamintește că piaţa de energie şi gaze naturale va fi liberalizată după data de 1 iulie 2020. Acest anunț a fost făcut în contextul în care Senatul tocmai a respins legea care aprobă această liberalizare. Urmează, însă, o bătălie politică dură în Camera Deputaților.
Transgaz vrea să înființeze o companie: Romanian Gas Hub Services SA Consiliul de Administrație al Transgaz propune acționarilor aprobarea înființării unei noi societăți: Romanian Gas Hub Services SA. În acest sens a fost convocată pentru data de 16 martie Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor. Transgaz anunțase în toamna anului trecut că a semnat cu Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH) un acord de cooperare în vederea constituirii unui hub gazier în România.
OMV Petrom pune o condiție pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră: Modificarea Legii Offshore/ Șeful companiei: Pentru prima dată mă tem că vom trece de la "când" la "dacă" Exploatarea gazelor din Marea Neagră, în cadrul proiectului Neptun, devine incertă dacă nu va fi modificată Legea Offshore, a declarat, joi, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pe 2019. Aceasta a mai spus că abrogarea prevederilor din OUG 114 și reîntoarcerea la o piață liberalizată au fost binevenite, însă este nevoie și de modificarea Legii Offshore.
Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 11% în 2019, până la 3,63 miliarde lei Rezultatele financiare pe 2019 ale OMV Petrom arată o scădere a profitului net cu 11%, până la 3,63 miliarde de lei, comparativ cu 4,08 miliarde lei în 2018. Investițiile au fost 4,2 miliarde lei în 2019, cu 2% mai mici fata de 4,3 miliarde lei în anul anterior. Reamintim că 2019 a fost anul în care s-a aplicat controversata OUG 114, care limita prețul gazului la 68 lei/MWh și care obliga companiile din energie să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri. Vezi ce dividend propun pentru 2019.
Exxon nu va putea vinde oricui participația din Marea Neagră/ Din motive de siguranță națională, tranzacția va trebui aprobată de Guvern- Proiect de OUG Autoritățile române vor putea refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene, se arată într-un proiect de OUG care modifică Legea petrolului. Orice transfer făcut fără aprobarea Guvernului este lovit de nulitate, se mai arată în proiect. UPDATE Ordonanța a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de marți.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by