ENERGIE
Ondrej Safar, noul șef al CEZ România Ondrej Safar va ocupa, începând cu data de 1 august 2018, funcţia de country manager şi preşedinte al Directoratului CEZ România, după ce Martin Zmelik va prelua alte atribuţii în cadrul sediului companiei din Praga, potrivit Agerpres.
Statele Unite vor deveni anul viitor cel mai mare producător de petrol din lume – estimare guvernamentală Statele Unite estimează că producția de petrol va continua să crească anul viitor, informează Bloomberg. Administrația pentru informații energetice estimează că producția brută va ajunge în medie la 11,8 milioane de barili în 2019, de la 11,76 milioane cât era în luna iunie.
Cătălin Drulă, deputat USR: Dragnea a mințit la televizor cu impozitul pe veniturile offshore / Nu a menționat că până la 60% din venitul suplimentar se poate deduce ca investiție Deputatul USR Cătălin Drulă susține că șeful PSD Liviu Dragnea "a mințit ieri la televizor cu impozitul pe veniturile offshore vorbind de zeci de miliarde de dolari ca viitoare încasări pentru stat". Liviu Dragnea nu a menționat că până la 60% din venitul suplimentar se poate deduce ca investiție, scrie deputatul USR pe Facebook. Acesta face referire la un articol din Legea offshore care a fost aprobată luni de Camera Deputaților și care prevede că limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 60% din totalul veniturilor suplimentare.
UPDATE Legea offshore, regândită de PSD și ALDE cu câteva ore înainte de adoptare: Operatorii din Marea Neagră vor plăti impozite progresive pe veniturile suplimentare, în funcție de prețul gazelor Deputații PSD și ALDE au introdus pe ultima sută de metri în Legea offshore, cu câteva ore înainte de adoptare, amendamente importante legate de fiscalitate în ceea ce privește producția de gaze din Marea Neagră. Practic, aceste amendamente au fost votate luni în jurul orei 18.00 de comisiile reunite pentru industrii, pentru administrație și pentru buget-finanțe, iar seara târziu, au intrat în plenul Camerei Deputaților, fără o analiză serioasă asupra lor. Ele au fost transmise deputațiilor cu doar două ore înainte de discutarea lor. Un amendament important, pe care deputații din opoziție nu au avut timp să-l analizeze, dar care a fost votat luni, se referă la introducerea unor impozite suplimentare progresive asupra producției din Marea Neagră, aplicate în funcție de prețul gazelor. Legea a început să fie discutată în plenul Camerei Deputaților în jurul orei 21.00.UPDATE Legea a fost adoptată cu  175 voturi pentru, 30 împotrivă și 30 abțineri.
Nicușor Dan: Coaliția de guvernare tratează iresponsabil exploatarea gazelor din Marea Neagră / Votul în Parlament pe legea offshore nu trebuie dat pe repede-înainte "Modul în care guvernul și coaliția aflată la guvernare tratează problema exploatarilor de gaz din Marea Neagră este unul iresponsabil, generând pierderi de miliarde de dolari pentru statul român. Votarea de către Parlamentul României a Legii exploatărilor de gaz din Marea Neagră, fără o dezbatere reală și fără modificări consistente, ar consfinți aceste pierderi", a declarat luni deputatul Nicușor Dan. Acesta consideră că după ce legea a trecut de Senat fără o dezbatere importantă în spațiul public pe marginea ei, nu e cazul ca și la Camera Deputaților, for decizional, să fie repetată această greșeală, grăbind adoptarea ei "pentru ca deputații să plece liniștiți în vacanță".
Marile hibe ale Legii offshore: Cum a fost negociat un cadru de reglementare al gazelor din Marea Neagră, care va produce efecte pe zeci de ani de acum înainte Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore) trebuie adoptată rapid, în această sesiune extraordinară a Parlamentului, deoarece operatorii din Marea Neagră au nevoie de un cadru de reglementare stabil pentru a lua cât mai rapid deciziile finale de investiții. Așa afirmă atât parlamentari ai puterii, cât și ai opoziției. Însă este o lege cu multe hibe, cu articole controversate, introduse încă de la început de guvernarea Tudose și apoi adoptate, fără dezbatere reală, de Senat. Legea se află acum la deputați, iar aceștia invocă urgența adoptării ei, chiar dacă nu a fost găsită sau nu s-a dorit găsirea unei forme avantajoase atât pentru stat, cât și pentru investitorii din Marea Neagră.
Procesul de vânzare a KMG International, fostul Rompetrol Group, către chinezii de la CEFC, a eșuat Tranzacţia privind preluarea de către compania chineză CEFC China Energy Company Ltd. a unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV, fostul Rompetrol Group, a eşuat, au declarat marţi pentru Reuters trei surse din apropierea discuţiilor, potrivit Agerpres. În luna martie a acestui an, grupul petrolier kazah KazMunayGas informa în mod oficial că finalizarea tranzacţiei prin care compania chineză CEFC China Energy Company Ltd. va prelua un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV a fost amânată pentru sfârşitul lunii iunie.
UPDATE Legea privind operațiunile petroliere offshore: Deputații nu au reușit să decidă cum trebuie taxată producția de gaze din Marea Neagră/ Dezbaterile continuă și săptămâna viitoare Deputații nu au reușit să ajungă marți la o decizie pe legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore). Până vineri, deputații din trei comisii vor trebui să depună noi amendamente, iar luni vor fi reluate dezbaterile într-o ședință comună a Comisiei de industrii, Comisia de administraţie şi Comisiei de buget finanţe. Discuțiile s-au impotmolit la capitolul fiscalitate. Încă nu este clar cum ar trebui taxată producția de gaze din Marea Neagră, astfel încât să aibă de câștigat și statul român și investitorii, în condițiile în care acordurile petroliere se întind pe zeci de ani. Vezi în text care sunt cele mai mari controverse pe zona de fiscalitate.
Șefii OMV Petrom și ExxonMobil România participă la dezbaterea din Parlament pe Legea offshore Christina Verchere (directorul general executiv al OMV Petrom) și Richard Tasker (lead country manager al ExxonMobil România) participă la dezbaterile finale care au loc în acest moment, în Parlament, pe Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore). Legea este discutată marți, pe articole, de trei comisii, aceastea urmând să elaboreze raportul care va fi trimis în plenul Camerei Deputaților: Comisia de industrii, Comisia de administraţie şi Comisia de buget finanţe. UPDATE La dezbatere se află și Mark Beacom, șeful companiei Black Sea Oil&Gas.
Exxon ar putea extrage anual 6,3 miliarde metri cubi de gaze din Marea Neagră, peste jumătate din producția actuală a României ExxonMobil ar putea extrage circa 6,3 miliarde metri cubi de gaze pe an din Marea Neagră, a declarat luni Richard Tusker, reprezentantul ExxonMobil România, cu ocazia forumului "Președinția României la Consiliul UE: provocări și oportunități pentru sectorul energetic". Această cantitate reprezintă mai mult de jumătate din producția actuală de gaze a României, care este de circa 11 miliarde metri cubi anual, potrivit Agerpres.
Comisarul european pentru Uniunea Energiei s-a întâlnit luni, la București, cu mai mulți oficiali români, în condițiile în care Parlamentul ar putea vota, săptămana aceasta, Legea offshore Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene și comisar european pentru Uniunea Energiei, a avut luni întâlniri la București cu mai mulți oficiali români din Guvern și Parlament. De altfel, a participat și la o conferință pe teme energetice. Aceste întâlniri au avut loc în contextul în care zilele acestea, Camera Deputaților trebuie să ia decizia finală asupra legii privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore). Legea va fi dezbătută marți, pe articole, în Comisia pentru Industrii, după care va fi trimisă în plen.
Romgaz intenționează să investească în industria de îngrășăminte chimice, fie prin achiziționarea unui combinat existent, fie prin construirea unuia nou Strategia de dezvoltare a producătorului de gaze Romgaz cuprinde și investiții în industria chimică, în special în producția de îngrășăminte chimice, a anunțat luni Liviu Nistoran, președintele Consiliului de Administrație al companiei, cu ocazia forumului "Președinția României la Consiliul UE: provocări și oportunități pentru sectorul energetic". "În condițiile în care vom avea gaz suficient, noi chiar intenționăm să avem o discuție fie pentru un combinat existent, avem o discuție cu unul dintre debitorii noștri, fie să facem un proiect greenfield cu un partener strategic", a declarat Liviu Nistoran.
Directorul general al Transgaz: Lucrările pentru proiectul BRUA vor fi finalizate la termen, până pe 31 decembrie 2019 Lucrările la gazoductul BRUA, faza 1, vor finalizate la termen, până pe 31 decembrie 2019, a declarat vineri directorul general al Transgaz, Ion Sterian, aflat în aceste zile la Reuniunea Ministerială de la Sofia a CESEC – Central and South Eastern Europe Gas Connectivity Group. Ion Sterian a mai spus că proiectul BRUA are toate fondurile necesare.
Şeful Gazprom spune că SUA nu vor depăşi Rusia la livrările de gaze spre Europa Gazele naturale livrate din Rusia spre Europa vor fi întotdeauna mai ieftine decât gazele naturale lichefiate importante din SUA, astfel că Statele Unite nu vor putea ajunge din urmă sau devansa Rusia când vine vorba de livrările de gaze spre piaţa europeană, a declarat vineri directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, conform agenției ruse Itar Tass, citează Agerpres.
Comisarul european pentru energie, despre BRUA: Sper ca problemele cu Ungaria să se rezolve / Ministrul Energiei: Este imperativ ca fiecare țară care va fi tranzitată de BRUA să avanseze în paralel cu lucrările la gazoduct Ministrul Energiei Anton Anton consideră că "este imperativ ca fiecare țară care va fi tranzitată de BRUA să avanseze în paralel în ceea ce privește construcția acestui gazoduct". La rândul său, comisarul european responsabil pentru Politicie Climatice și Energie Miguel Arias Canete speră "ca problemele cu Ungaria să se rezolve pentru că este esențial să ducem acest proiect la bun sfârșit". Declarațiile au fost făcute la Reuniunea ministerială la nivel înalt CESEC. Reamintim că zilele trecute, reprezentanți ai Ungariei au lansat mesaje provocatoare legate de producția de gaze din Marea Neagră și de interconectarea prin conducta BRUA.
Ministrul de externe ungar acuză România, de la Washington, că periclitează siguranța energetică din regiune Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a acuzat România de încălcarea angajamentelor internaționale în privința interconectării conductelor de gaze și asigurării  reversibilității fluxurilor de gaz. Mai mult, Peter Szijjarto a precizat că a sosit timpul pentru se exercita presiuni internaţionale sporite asupra ţărilor din regiune care îşi încalcă astfel de angajament, menționând România și Croația, potrivit Agerpres care citează MTI. De asemenea, Peter Szijjarto a spus că este important să se menţină presiunea asupra României pentru a începe extragerea gazului din rezervele sale din Marea Neagră începând din 2022. Declarațiile au fost făcute miercuri, cu ocazia unei vizite la Washington.
Lucian Bode, deputat PNL, despre declarațiile provocatoare ale șefului transportatorului de gaze din Ungaria: Solicit public intervenția Comisiei Europene cu privire la declarațiile belicoase ale unui oficial ungar Deputatul liberal Lucian Bode consideră că declarațiile șefului FGSZ, transporatorului de gaze din Ungaria, făcute miercuri la București, "sunt nepermise nu trebuie să rămână nesancționate, fiind profund contrare spiritului de cooperare și parteneriat asumat de participanții la proiectul BRUA". Lucian Bode solicită și "intervenția Comisiei Europene cu privire la declarațiile belicoase ale unui oficial al FGSZ, în condițiile în care BRUA a fost conceput ca un proiect european, un proiect pentru securitatea energetică a Uniunii Europene".
Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, despre declarațiile provocatoare ale șefului transportatorului de gaze din Ungaria: Un tip de provocare și aroganță specifice secolului trecut Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, consideră că declarațiile șefului FGSZ, transporatorului de gaze din Ungaria, făcute miercuri la București, sunt "un tip de provocare și aroganță specifice secolului trecut, coroborate cu multe încălcări ale spiritulului și literei legislației europene în declarații". Reamintim că șeful FGSZ, Kristof Terhes, a lansat miercuri mesaje provocatoare și tendențioase referitoare la producția de gaze din Marea Neagră, consumul din România și interconectarea prin conducta BRUA.
Declarații provocatoare ale șefului FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, făcute chiar la București: Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare? / V-am făcut o mare favoare, v-am dat un miliard de dolari O conferință de presă mai puțin obișnuită a avut loc miercuri la București, aceasta fiind organizată de FGSZ, compania de transport al gazelor din Ungaria. Important de menționat este că la această conferință nu a participat niciun oficial român, nici măcar din partea transportatorului român de gaze Transgaz, în condițiile în care acesta este partener cu FGSZ în proiectul BRUA. În acest context, șeful FGSZ, Kristof Terhes, a lansat mesaje provocatoare referitoare la producția de gaze din Marea Neagră, consumul din România și interconectarea prin conducta BRUA. Reamintim că anul trecut, Ungaria a decis unilateral să oprească BRUA pe teritoriul său, să nu mai investească pentru interconectarea cu Austria, așa cum prevedea proiectul inițial, și să redirecționeze gazele către alte state din jur.Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, despre declarațiile provocatoare ale șefului transportatorului de gaze din Ungaria: Un tip de provocare și aroganță specifice secolului trecut
Dezbaterile pe legea privind operațiunile petroliere offshore au fost amânate pentru sesiunea extraordinară a Parlamentului Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore) va primi votul final în Camera Deputaților abia în sesiunea extraordinară a Parlamentului. Legea ar fi trebuit să intre marți în dezbaterile finale în comisia pentru industrii și apoi în plenul Camerei Deputaților. În cele din urmă, discuțiile pe textul legii au fost amânate pentru săptămâna viitoare când va avea loc sesiunea extraordinară.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version