ENERGIE
Transgaz ar putea participa la privatizarea Vestmoldtransgaz, compania din R. Moldova care gestioneaza gazoductul Iasi-Ungheni Compania nationala de transport al gazelor Transgaz ar putea participa la procesul de privatizare a Vestmoldtransgaz, compania din R. Moldova care gestioneaza gazoductul Iasi-Ungheni, potrivit unor surse din sectorul energetic. Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasa la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un pret de 180 de milioane de euro si cu conditia investirii a 93 de milioane de euro in urmatorii 2 ani, potrivit Radio Chisinau.
Toma Petcu: Vom organiza o echipa de cercetare care va inspecta mina cu mina, atat pe cele aflate in exploatare, cat si pe cele aflate in proces de inchidere In mai putin de o luna au avut loc in minele din Valea Jiului doua evenimente tragice, produse in conditii complet diferite, motiv pentru care Ministerul Energiei va organiza o echipa de cercetare care va inspecta mina cu mina, atat pe cele aflate in exploatare, cat si pe cele aflate in proces de inchidere, a anuntat luni, la Uricani, Toma Petcu, ministrul energiei.
Presedintele Consiliului Concurentei: Producatorii de energie regenerabila si cei de gaze din Marea Neagra ar putea fi exceptati de la obligatia de a trazactiona pe bursa Consiliul Concurentei este dispus sa accepte exceptarea producatorilor de energie regenerabila si a celor de gaze din Marea Neagra de la regula privind obligatia de tranzactionare pe bursa, a declarat, luni, Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei, potrivit Agerpres. In acest moment, legislatia obliga toti producatorii de energie sa vanda electricitatea disponibila pe bursa, dupa scandalul legat de contractele bilaterale cu asa-numitii "baieti destepti" din energie. Insa aceasta obligatie i-ar afecta puternic pe producatorii din surse regenerabile, in special pe cei mici.
Primul pas facut de Nuclearelectrica pentru implementarea planului privind retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda: A infiintat o directie de retehnologizare Nuclearelectrica SA a anuntat luni infiintarea Directiei de Retehnologizare in cadrul companiei incepand cu data de 27 octombrie 2017, decizia fiind adoptata de Cosmin Ghita, directorul general. Potrivit unui comunicat al companiei, "infiintarea Directiei de Retehnologizare reprezinta primul pas in implementarea masurii concrete de organizare a proiectului si a planului de mobilizare a personalului SNN ca urmare a aprobarii de catre Adunarea Generala a Actionarilor in data de 28 septembrie 2017 a primei faze a programului de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda".
Transgaz a obtinut de la BEI un imprumut de 50 milioane euro pentru finanțarea construcției proiectului BRUA Compania de transport al gazelor Transgaz informeaza asupra faptului ca vineri, la Luxemburg, a semnat cu Banca Europeana de Investitii (BEI), Contractul de finantare in valoare de 50 milioane euro, pentru finantarea proiectului BRUA. Aceasta operatiune este sustinuta de Fondul European pentru Investitii Strategice (EFSI) in cadrul Planului de investitii pentru Europa (IPE).
Guvernul Republicii Moldova a scos la vanzare compania care detine gazoductul Iasi-Ungheni Guvernul Republicii Moldona, prin Agentia Proprietatii Publice (APP), va organiza in noiembrie-decembrie 2017 o runda de privatizare a activelor statului, printre companiile scoase la vanzare fiind Vestmoldtransgaz, creata in anul 2014 pentru a gestiona reteaua de transport gaze Iasi-Ungheni si de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, informeaza publicatia Unimedia.info, care citeaza Mold-street. Potrivit jurnalistilor moldoveni, conditiile par fi potrivite pentru compania romaneasca Transgaz, care isi deschide reprezentanta la Chisinau si care se ocupa in prezent de proiectul de interconexiune a sistemelor de gaze naturale dintre Romania si Republica Moldova.
Sevil Shhaideh a fost numita membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, in locul lui Mihai Busuioc OMV Petrom a anuntat numirea lui Sevil Shhaideh ca membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, precum si ca membru al Comitetului de Audit si membru al Comitetului Prezidential si de Nominalizare ale OMV Petrom, potrivit unui comunicat transmis bursei. Sevil Shhaideh a fost numita in locul lui Mihai Busuioc, care a renuntat la mandat dupa ce a fost numit in functia de presedinte al Curtii de Conturi.
Transelectrica: Linia electrica 400 kV Resita-Pancevo a trecut peste granita cu Serbia Transelectrica a realizat trecerea peste granita cu Serbia a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Resita (Romania)-Pancevo (Serbia). In perioada 25-28 octombrie 2017 se realizeaza conexiunea intre portiunea de linie electrica din Romania (Resita- granita RO-SE) si cea  din Serbia (Pancevo -granita RO-SE), potrivit unui comunicat al Transelectrica. Aceasta este una dintre etapele finale in realizarea proiectului de interconexiune pe relatia Romania-Serbia.
Comisia parlamentara de ancheta a ANRE, pentru unii muma, pentru altii ciuma: Suspecteaza Hidroelectrica si OMV Petrom ca au manipulat bursa de energie, insa nu intreaba CE Oltenia cum a profitat de pe urma exploziei preturilor Comisia parlamentara de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), condusa de deputatul PSD Iulian Iancu, a desfasurat joi a doua runda de audieri a actorilor de pe piata energiei, unul dintre scopurile declarate fiind aflarea adevarului in privinta unor presupuse manipulari ale preturilor pe bursa, in sensul cresterii lor, in lunile de iarna si de vara. In timpul audierilor, suspiciunile s-au indreptat catre producatorii Hidroelectrica si OMV Petrom (centrala de la Brazi), insa nu si spre Complexul Energetic Oltenia, unul dintre marii beneficiari ai exploziei preturilor la energie pe bursa.
OMV Petrom raspunde atacurilor lui Iulian Iancu: Compania si-a exprimat disponibilitatea de a raspunde oricaror intrebari ale comisiei de ancheta a ANRE, existand posibilitatea de a transmite in scris informatiile solicitate OMV Petrom si-a exprimat disponibilitatea de a raspunde oricaror intrebari ale comisiei parlamentare de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, se arata intr-un punct de vedere al companiei transmis in urma unor atacuri lansate joi de deputatul Iulian Iancu. "Hotararea de infiintare a comisiei prevede posibilitatea de a transmite in scris informatiile solicitate. Data fiind complexitatea discutiilor, am optat pentru aceasta varianta astfel incat sa putem furniza o imagine clara si completa", se mai arata in punctul de vedere.
O nava cu motorina provenita din SUA este in drum spre portul Constanta O nava cargo incarcata cu motorina provenita din zona Golfului Mexic (SUA) a fost importata de un client din regiunea Marii Negre, informeaza Agerpres care citeaza furnizorul de stiri in domeniul energiei S&P Global Platts. Potrivit acestuia, este o miscare neobisnuita provocata de lipsa de motorina in regiunea Marii Negre, care in mod normal este un exportator de motorina spre estul Mediteranei.
Actionarii Electrica au aprobat un nou Consiliu de Administratie si achizitionarea participatiilor minoritare detinute de Fondul Proprietatea in filiale ​Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Electrica a ales, joi, prin metoda votului cumulativ, un nou Consiliu de Administrație, format din șapte membri: Arielle Malard De Rothschild, Cristian Bușu, Doina Elena Dascălu, Gicu Iorga, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Jan Antoon Henri Schoeber și Bogdan Iliescu. Actionarii au mai decis achizitionarea participatiilor minoritare detinute de Fondul Proprietatea in filialele Electrica la valoarea de 752 milioane lei.
Deputatul Iulian Iancu, amenintare la adresa Marianei Gheorghe, CEO al OMV Petrom: In cazul in care nu se prezinta personal la comisia parlamentara de ancheta a ANRE, vom declina catre DIICOT si DNA informatiile pe care le vom culege Deputatul PSD Iulian Iancu a lansat joi o amenintare la adresa Marianei Gheorghe, CEO al OMV Petrom, spunand ca in cazul in care nu se va prezenta personal sa raspunda intrebarilor Comisiei parlamentare de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), va trimite catre DIICOT si DNA informatiile care vor fi culese in timpul audierilor. Acesta a afirmat ca Mariana Gheorghe refuza sa se prezinte la audierile comisiei.
Deputatul Iulian Iancu vrea sa schimbe radical legislatia in energie, existand deja 221 amendamente la Legea energiei si gazelor Legislatia in domeniul energetic trebuie schimbata radical, sustine presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, potrivit Investenergy. "Va trebui sa redefinim radical strategia energetica si legislatia in domeniu! Romania are nevoie de o noua lege a energiei electrice si gazelor naturale, o noua lege pentru energia din resurse regenerabile, o noua lege pentru energie termica", a declarat Iancu la o conferinta de specialitate, citat de Investenergy.
Ministrul energiei: Vom vorbi despre listarea propriu-zisa a Hidroelectrica in 2018 Ministrul energiei, Toma Petcu, sustine ca listarea Hidroelectrica pe bursa ar putea avea loc anul viitor. "Deocamdata, proiectul pentru listarea la bursa a Hidroelectrica este in dezbatere publica, astfel ca vom vorbi despre listarea propriu-zisa probabil in 2018", a declarat, luni, Toma Petcu, in cadrul unei conferinte "Live Business".
UPDATE Ministrul Energiei: Suntem in discutii avansate cu cea mai mare companie de energie din Israel pentru retehnologizarea unor grupuri ale CET Mintia/ Investitia ar fi de circa 1 miliard de euro Ministrul energiei, Toma Petcu, a anuntat luni ca statul roman se afla in discutii avansate cu Israel Electrica Corporation pentru retehnologizarea unor grupuri de la CET Mintia, apartinand Complexului Energetic Hunedoara. "Suntem pe cale sa pornim retehnologizarea unor grupuri din CET Mintia, dar si conversia unor grupuri pe gaz, impreuna cu compania Israel Electrica Corporation. Suntem in discutii avansate cu aceasta companie, cea mai mare companie de energie din Israel", a spus Toma Petcu, cu ocazia unei conferinte "LIVE BUSINESS". UPDATE Toma Petcu a precizat ca investitia ar fi estimata la circa 1 miliard de euro pentru patru grupuri a cate 100 MW.
Mihai Tudose: Nu mai dorim ca la anul sa importam jumatate din stocurile de carbune pentru iarna. Vom incerca sa nu mai inchidem mine, ci sa deschidem mine Premierul Mihai Tudose a declarat, sambata, in Valea Jiului, la finalul unei intalniri cu sindicalistii si cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, ca isi doreste ca anul viitor Romania sa nu mai fie nevoita sa importe jumatate din stocurile de carbune pentru iarna, asa cum s-a intamplat anul acesta, relateaza News.ro. Tudose a afirmat ca Executivul va incerca sa deschida mine, nu sa le inchida.
Transgaz va imprumuta 50 de milioane de euro de la BEI pentru finantarea proiectului BRUA Consiliul de Administratie al Transgaz convoaca adunarea generala a actionarilor pentru data de 27 noiembrie 2017 pentru a prezenta o informare privind "încheierea Contractului de împrumut în valoare de 50 milioane EUR cu Banca Europeană de Investiții pentru  finanțarea Etapei I a BRUA", se arata intr-un comunicat transmis bursei.
Electrica acorda un imprumut intragrup de 100 de milioane de lei catre filiala sa Electrica Furnizare Consiliul de Administratie al Electrica SA a decis pe 18 octombrie acordarea acordarea unui imprumut intragrup pe termen scurt (linie de credit revolving) de catre Electrica S.A. in favoarea Electrica Furnizare, se arata intr-un comunicat al companiei.
Gheorghe Gabriel Gheorghe si-a dat demisia din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Romgaz, fiind inlocuit cu Dorin Liviu Nistoran Gheorghe Gabriel Gheorghe a renuntat la functia de presedinte al Consiliului de Administratie si la mandatul de administrator al Romgaz, informeaza compania. Decizia a fost luata dupa ce a fost numit membru in Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Dupa aceasta numire nu putea ramane administrator la Romgaz.



ESRI

Top 5 articole cele mai ...




citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version