ENERGIE
Ioan Niculae, supărat că nu va mai primi gaze ieftine pentru combinatele lui prin OUG 114 Controversatul om de afaceri Ioan Niculae se arată revoltat că au fost anulate prevederile din OUG 114/2018 prin care erau oferite gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh către combinatele InterAgro. "Încă o dată ne-am arătat nu numai lașitatea ca și clasă politică ,,conducătoare” și ca popor, străinii înving întotdeauna, dar și totalul dezinteres pentru economia și industria românească. Guvernul avea dreptul și obligația de a da o astfel de lege pentru salvarea unei întregi ramuri industriale, pe timp limitat", spune Niculae, potrivit unui comunicat de presă.
Hidroelectrica este în căutare de directori Hidroelectrica anunță declanșarea procedurii de recrutare și selecție de candidaţi pentru Directoratului său, conform prevederilor din OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă. Directoratul este format din 5 membri. Vezi ce criterii trebuie să îndeplinească cei care vor ajunge directori la Hidroelectrica.
PNL depune o moțiune împotriva ministrului Anton: Guvernul PSD-ALDE blochează producția națională de energie și dă țara pe mâna rușilor PNL va depune miercuri, la Camera Deputaților, o moțiune simplă împotriva ministrului energiei Anton Anton, intitulată "S.O.S sectorul energetic! PSD și ALDE duc România în beznă!". Prin această moțiune, PNL atacă dur ALDE și pe "adevăratul ministru al energiei, Daniel Chițoiu". Vezi textul moțiunii obținut de HotNews.ro.
Servicii Energetice Muntenia SA iese din insolvență Compania Electrica informează investitorii că filiala Servicii Energetice Muntenia SA iese din insolvență, în urma unei decizii a Tribunalului București. Societatea intrase în insolvență pe 26 noiembrie 2014.
Posibilă trucare a unor licitații organizate de Complexul Energetic Oltenia/ Consiliul Concurenței a declanșat o investigație Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă trucare a unor licitaţii organizate de Complexul Energetic Oltenia pentru achiziţionarea de role şi ghirlande de role pentru benzi transportoare de cărbune, se arată într-un comunicat de presă. Autoritatea de concurență suspectează că mai multe firme s-au înțeles să-și împartă contractele.
Ministerul Energiei recunoaște: Importurile de energie ar putea fi din ce în ce mai mari/ Ar putea fi creșteri de prețuri la electricitate, care se vor vedea în toată economia Furnizorii de energie ar putea să se îndrepte spre importuri, iar prețul electricității furnizate în industrie ar putea crește, ceea ce ar duce la scumpiri în lanț, în întreaga economie. Acestea sunt efecte ale controversatei OUG 114 și ale metodologiilor elaborate în baza acesteia de către reglementatorul din energiei. Interesant este că aceste concluzii aparțin Ministerului Energiei, unul dintre semnatarii OUG 114, și au fost transmise la solicitarea unui deputat PSD. Vezi ce scrie Ministerul Energiei.
Comisia Europeană cere eliminarea preţurilor reglementate la energie, dar cu protejarea consumatorilor vulnerabili / În România sunt protejați, la un loc, și cei bogați, și cei săraci Comisia Europeană solicită statelor membre UE să renunțe la prețurile reglementate, lăsând piața liberă, introducând în același timp măsuri de protecție pentru consumatorii vulnerabili, adică a celor săraci. În România, însă, Guvernul a aprobat controversata OUG 114 care protejează, în aceeași măsură, și consumatorii vulnerabili, dar și pe cei cu venituri mari. Vezi ce spune comisarul european pentru Energie și Schimbări Climatice, Arias Miguel Canete.
Furnizorii de energie: De când a apărut OUG 114, ne aflam într-un context dăunător tuturor afacerilor din energie/ Prețurile de pe piața liberă ar putea ajunge mai bune decât pe piața reglementată După apariția controversatei OUG 114, vor exista furnizori care vor renunța la clienții casnici și care, probabil, vor dispărea din această piață, consideră Asociația Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER). Pe de altă parte, unii furnizori de energie vor fi și mai interesați să ofere pachete și servicii suplimentare clienților casnici de pe piața liberă. Astfel, este posibil ca piața să evolueze, să se ofere prețuri mai bune pe piaţa liberă decât pe piața reglementată, consideră AFEER.
Anton: Programul acesta cu panourile fotovoltaice şi cu prosumerul - probabil că mă voi înscrie Ministrul Energiei, Anton Anton, a declart, luni, că intenționează să devină prosumer, deoarece are un acoperiş orientat către sud, astfel că este perfect pentru montarea panourilor solare, potrivit Mediafax. ​
Românii sunt cei mai interesați est-europeni de mașinile electrice - Studiu Circa 36% dintre românii aflați în căutarea unei mașini noi ar opta pentru una electrică. Astfel, românii ar fi cei mai interesaţi est-europeni să cumpere maşini electrice, conform unui studiu realizat de E. ON și Kantar EMNID. În Ungaria, procentul este de 29%, iar în Cehia 11%.
Unii furnizori de gaze s-au trezit fără contracte pe luna aprilie/ Acum trebuie să încheie unele noi Ultimele modificări la OUG 114/2018 au pus unii furnizori de gaze în situația de a rămâne fără contractele încheiate în baza vechilor prevederi, potrivit unei înștiințări transmise de producătorul Romgaz către aceștia și analizate de HotNews.ro. În cazul în care furnizorul a plătit în avans cantitățile contractate, Romgaz va restitui sumele în cel mai scurt timp. La fel și garanțiile.
Christina Verchere (OMV Petrom): Pentru un proiect offshore în Marea Neagră, cerințele cheie nu sunt încă îndeplinite Christina Verchere, CEO al grupului petrolier OMV Petrom, al cărui acționar majoritar este grupul austriac OMV, a declarat pentru Reuters că, pentru a investi într-un proiect offshore în Marea Neagră, cerințele cheie nu sunt încă în vigoare, scrie Mediafax.
Ministrul Energiei: Plafonarea prețurilor la gaze se va aplica doar pentru consumatorul casnic Guvernul a modificat OUG 114/2018 în așa fel încât preţul gazelor la producători să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează energie termică populaţiei, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton, la sfârșitul ședinței de Guvern de vineri.
​Document Motivare foarte dură a Comisiei Europene pentru începerea infringementului pe gaze: Există îndoieli că plafonarea prețurilor va avea vreun efect benefic pentru consumatorii români Plafonarea prețului gazelor la 68 lei/MWh, prin OUG 114/2018, nu respectă cerințele directivei europene privind gazele naturale și, prin urmare, încalcă legislația UE, este concluzia la care a ajuns Comisia Europeană după ce a examinat actul normativ și informațiile furnizate de autoritățile române. Astfel, pe 7 martie, Comisia a trimis Ministerului de Externe o scrisoare de punere în întârziere, acesta fiind primul pas în procedura de infringement. Comisia se teme că piața va fi denaturată pe termen mediu și lung, iar dezavantajele pentru consumatori vor depăși cu mult presupusele avantaje pe termen scurt pentru furnizorii și clienții din România, se arată în documentul analizat de HotNews.ro.
O nouă ordonanță controversată: Guvernul vrea să șteargă datoriile la Fisc ale companiilor din energie/ Una dintre companii a primit deja un ajutor de stat ilegal Datoriile la bugetul de stat ale companiilor din energie vor fi șterse, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei. Acesta prevede că vor fi stinse creanțele fiscale administrate de Ministerul Finanțelor prin ANAF prin trecerea acelor companii în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei. Una dintre societăți ar fi Complexul Energetic Hunedoara, care la sfârșitul anului trecut avea datorii la bugetul de stat de circa 268 milioane de lei.
Haos pe piața gazelor din cauza OUG 114: Plafonarea prețului la 68 lei/MWh se amână cu o lună/ Unii furnizori care au încheiat contracte, în baza vechilor prevederi, sunt bulversați și se tem că rămân fără gazele plătite deja O nouă variantă de proiect al Ministerului Finanțelor, care modifică OUG 114/2018, prevede amânarea până pe 1 mai a obligației producătorilor de a vinde gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh. Până acum, OUG 114 impunea plafonarea începând cu 1 aprilie. Noul document a fost elaborat în cursul zilei de miercuri și a luat prin surprindere furnizorii de pe piața gazelor. Aceștia sunt bulversați, mai ales că unii dintre ei au încheiat să deja contracte începând cu 1 aprilie, în baza vechilor prevederi. Se tem că aceste contracte ar putea deveni nule și, astfel, să rămână fără cantitățile de gaze pentru care au și plătit deja.
Asociația internațională a petroliștilor, scrisoare către Viorica Dăncilă: Măsurile din OUG 114 împiedică România să devină al treilea producător de gaze din Europa Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze a transmis, recent, o scrisoare prin care atrage atenția asupra efectelor negative ale prevederilor din controversata OUG 114/2018 asupra pieței gazelor din România. Potrivit asociației, piața va fi perturbată din cauza acestor prevederi, iar încrederea investitorilor va scădea. Astfel, vor fi afectate viitoarele investiții în exploatarea gazelor, atât onshore, cât și offshore.
Controversatul gazoduct Nord Stream 2, criticat dur de SUA, va fi gata la sfârșitul acestui an, asigură consorțiul condus de Gazprom Criticat intens de Statele Unite, Nord Stream 2, proiectul controversatului gazoduct dintre Rusia și Germania, va fi finalizat la sfârșitul acestui an, așa cum era prevăzut, asigură companiile implicate, în plină operațiune de comunicare, scrie AFP.
Războiul de fațadă dintre Guvern și unele multinaționale: Noua Ordonanță a Finanțelor crește profiturile distributorilor de energie și gaze/ Consumatorii vor plăti pentru ele Unul dintre cele mai des folosite mesaje de către Coaliția PSD- ALDE pentru justificarea controversatei OUG 114, pe partea de energie, a fost nevoia de protecție a consumatorilor față de lăcomia multinaționalelor. Mesaj fals. În realitate, OUG 114 ajută foarte mult marii furnizori, în dauna producătorilor, dar și a consumatorilor, mai ales a celor din industrie. Acum, noua ordonanță de la Finanțe, care modifică OUG 114, favorizează și mai mult acele companii, crescându-le profiturile nu doar pe partea de furnizare, ci și pe distribuție.
Proiect: CET-urile scutite de noua taxă de 2% pe cifra de afaceri și primesc gaz la 68 lei/MWh CET-urile sunt excluse de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri și vor primi gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh, între aprilie 2019 și februarie 2022, arată un proiect de act normativ publicat, marți seara, spre consultare publică, de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), potrivit Mediafax.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version