ENERGIE
Federatia Patronala Petrol si Gaze: ANRM aproba un pret de referinta pentru redevente, care nu reflecta realitatile pietei din Romania Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG) dezaproba decizia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) de stabilire a pretului de referinta la gaze naturale calculat in functie de preturile de tranzactionare de pe hub-ul CEGH din Viena, in baza unui studiu realizat de Universitatea de Petrol Gaze Ploiesti, care nu reflecta realitatile pietei din Romania, se arata intr-un comunicat al federatiei. 
Companiile petroliere sunt nemultumite de decizia Agentiei pentru Resurse Minerale ca redeventele petroliere sa fie calculate in functie de pretul gazelor de pe bursa de la Viena Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) considera printr-un comunicat de presa ca nu este corect ca pretul de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania se va calcula in functie de preturile de tranzactionare de pe hubul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizata impreuna cu Universitatea de Petrol Gaze Ploiesti. Aceasta este pozitia exprimata de companiile petroliere dupa ce Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a decis redeventele petroliere datorate bugetului de stat sa fie calculate in functie de pretul gazelor tranzactionate pe bursa de la Viena.
Gazoductul Nord Stream 2, scos din negocierile coalitiei de guvernare germane, insa inaintand "pas cu pas", adica inca 55 km spre vest In negocierile de politica externa in vederea formarii noii coalitii de guvernare in Germania, continuate sambata, n-a putut lipsi controversatul proiect energetic Nord Stream 2. Cu toate discutiile la nivel politic, acesta "tace si se face". Procesul de aprobare pentru construirea controversatei conducte de gaze la Marea Baltica, Nord Stream 2, a mai trecut un obstacol. Biroul de prospectiuni miniere (Bergamt) din Stralsund a aprobat la 31 ianuarie constructia unei prime sectiuni a gazoductului, in marea teritoriala a Germaniei. Aceasta include o sectiune de 55 de kilometri in apele teritoriale germane si in zona de ancorare din Lubmin.
Viktor Orban anunta ca Ungaria va importa anual 4 mld metri cubi de gaze din Romania: Epoca monopolului gazului rusesc va ajunge la final / MAE negase informatiile Ungaria va semna in curand un acord care ii va permite sa importe anual 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Romania, pentru urmatorii 15 ani, a anuntat vineri premierul ungar Viktor Orban, citat de Reuters.
ANRE: Persoanele fizice nu pot sa produca energie si sa o livreze in retea, deoarece Ministerul Finantelor nu stie cum sa impoziteze aceasta activitate Persoanele fizice nu pot in prezent sa produca energie si sa o livreze in retea, intrucat Ministerul Finantelor nu a identificat modul in care poate fi impozitata aceasta activitate, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, in cadrul unei dezbateri, potrivit Agerpres.
Agentia pentru Resurse Minerale vrea ca redeventele petroliere sa fie calculate in functie de pretul gazelor de pe bursa de la Viena/ Statul a pierdut peste 7 miliarde de lei, din cauza inghetarii pretului de referinta timp de 10 ani Pretul de referinta al gazelor in baza caruia sunt calculate redeventele petroliere nu a mai fost actualizat din anul 2008, motiv pentru care s-au pierdut la bugetul de stat incasari de peste 7 miliarde de lei, doar in perioada 2010-2015, dupa cum arata doua rapoarte al Curtii de Conturi, a declarat miercuri Dorinel Unsarescu, consilier al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), potrivit Agerpres. ANRM a contestat rapoartele in instanta, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza Curtii de Conturi. In aceste conditii, ANRM este obligat sa actualizeze pretul de referinta al gazelor, fiind luate in calcul patru variante de calcul. Dintre cele patru, ANRM prefera varianta evaluare pe baza preturilor si a volumelor tranzactionate la o bursa externa (bursa de la Viena).
Un fost oficial din Hong Kong este acuzat in SUA ca a incercat sa ofere mita in numele companiei chineze CEFC, cea care este in proces de preluare a 51% din fostul Rompetrol Group Instanta americana a refuzat luni sa elibereze pe cautiune un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho, acuzat ca a luat parte la o schema de mituire a presedintelui Ciad si a unui membru din Guvernul Ugandei in schimbul unor contracte pentru compania chineza CEFC. Potrivit agentiei Reuters, Chi Ping Patrick Ho conduce o organizatie non-guvernamentala, finantata integral de CEFC. Reamintim ca CEFC se afla in proces de preluare a 51% din fostul Rompetrol Group de la KazMunayGas Kazahstan. In decembrie 2016, KazMunayGas Kazahstan a semnat, la Bucuresti, acordul cu CEFC pentru vanzarea a 51% din actiunile KMG International, fostul Rompetrol Group, care detine pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare.
Anton Anton, noul ministru al energiei: Toate prioritatile mele sunt legate de investitii/ Orice banut pe care il am il voi baga in investitii Noul ministru al energiei, Anton Anton, sustine ca toate prioritatile sale sunt legate de investitii. "Hai sa ne apucam de treaba! Orice banut pe care il am il voi baga in investitii", a declarat joi ministrul, cu ocazia conferintei "Finantarea eficientei energetice in Romania, Ungaria si Bulgaria", organizate de Comisia Europeana, in parteneriat cu Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si ANRE. Intrebat cum va folosi banii castigati de statul roman de la ENEL (n.red. 400 milioane euro), in urma unui proces la Curtea de Arbitraj de la Paris, Anton Anton a raspuns cu o gluma: Nu i-am gasit in niciun sertar! Ulterior a enumerat proiectele de investitii: centrala de la Iernut, retehnologizarea reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda, finalizarea centralelor hidroenergetice.
Ministrul energiei, intrebat daca si-a schimbat furnizorul de electricitate: Nu stiu, nu ma ocup eu de chestia asta, se ocupa nevasta-mea Anton Anton, ministrul energiei, considera ca este un lucru pozitiv liberalizarea pietei energiei. Intrebat cand va avea primele discutii cu ANRE si Consiliul Concurentei depre tarifele din piata, Anton Anton a spus ca ministrul nu se ocupa de preturi. "Ce discutii, cu cine? De ce sa am discutii cu ei legate de preturile din piata? Ce, ministrul face preturile? Nu va suparati, ministrul nu face preturile. Cu ANRE o sa ma intalnesc cand o sa-i vina randul", a spus ministrul. Acesta a mai spus ca nu stie daca si-a schimbat furnizorul energie electrica, in conditiile in care piata s-a liberalizat la 1 ianuarie: "Nu ma ocup eu de chestia asta, se ocupa nevasta-mea. Nu stiu".
ExxonMobil vrea sa incheie un acord cadru de pana in 420 milioane dolari fara TVA, pentru servicii de foraj in Marea Neagra ExxonMobil a lansat o licitatie pe SEAP pentru incheierea unui acord cadru privind servicii de foraj in Marea Neagra. Valoarea estimata a acordului fara TVA este cuprinsa intre 230 milioane dolari si 420 milioane dolari. Durata acordului- cadru este de 36 luni de la data atribuirii contractului.
Electrica a investit anul trecut 727 milioane de lei in retelele de distributie Grupul Electrica a realizat in anul 2017 investitii in infrastructura de distributie in valoare totala de 727 milioane lei. Totodata, Operatorii de Distributie din cadrul Grupului Electrica si-au asumat pentru 2018 un plan record de investitii, in valoare de 900 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al companiei. Comparativ cu 2014, anul listarii Electrica pe bursele din Bucuresti si Londra, programul de investitii al operatorilor de distributie din cadrul Grupului (SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Nord si SDEE Transilvania Sud) este de 2,5 ori mai mare in 2017.
Anton Anton, ministrul propus al energiei: Am fost toata viata profesor de fluide. Tot felul de fluide, de aer, de ventilatoare Anton Anton, ministrul propus al energiei, a spus la finalul audierilor in Parlament ca opozitia nu i-a pus intrebari incuietoare. "Sigur ca la vot nu vreau sa comentez faptul ca asa e modelul, opozitia trebuie sa se opuna, dar opozitia nu mi-a pus intrebari incuietoare sau de-astea cu tendinta. Asta e prima afirmatie", a declarat Anton la sfarsitul audierilor. Acesta a mai spus ca poate fi contactat in continuare pe aceeasi adresa de e-mail cu "profesorul de fluide", deoarece a fost o viata intreaga profesor de fluide. A mai spus si ca energia este foarte importanta, deoarece lipsa ei "ne-ar duce in alta societate".
Anton Anton, ministrul propus al energiei, despre gazele din Marea Neagra: Nu sunt adeptul unui monopol, dar nici nu trebuie sa deschidem complet piata si sa dam in Europa toate gazele Anton Anton, propus la Ministerul Energiei, considera ca nu trebuie deschisa complet piata pentru gazele din Marea Neagra. "Gazele din Marea Neagra- sigur trebuie sa ne ocupam de ele, sa le exploaam. Nu sunt adeptul unui monopol, dar nici nu cred ca trebuie sa deschidem complet piata si sa dam in Europa toate gazele", a declarat Anton Anton, in cadrul audierii in comisiile de specialitate din Parlament. Acesta a sugerat ca alte tari nu exploateaza "pentru ca sunt stretegice", preferand sa cumpere.
Noul program de guvernare, capitolul Energie: Cheia viitorului este "energia electrica"/ Tarifele percepute ANRE se vor majora, fara impact asupra utilizatorului final Cheia viitorului in energie o reprezinta extinderea utilizarii energiei electrice in special catre transportul in comun, prepararea hranei, incalzire/racire etc, se arata in noul program de guvernare. Un mare accent este pus pe sursele regenerabile de energie, care vor asigura, pe termen mediu, 43% din productia de energie electrica a Romaniei. In programul de guvernare se mai arata ca tarifele percepute Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei se vor majora, fara impact asupra utilizatorului final. Ramane de vazut cum vor putea fi mentinute preturile la consumatorul final, in conditiile in care piata este liberalizata. Aceasta mai ales in conditiile in care programul de guvernare prevede ca investitiile in eficienta energetica vor fi sustinute prin alocarea unui procent din pretul energiei electrice si a gazelor naturale. Autoritatile locale devin actor cheie al procesului de tranzitie al sectorului energetic precum si cele de redesenare a politicilor energetice la nivel national cat si local.
Toma Petcu, despre decizia de a se retrage din functia de ministru al Energiei: Am ales asa pentru ca imi doresc sa fiu aproape de familie "Am decis astazi sa ma retrag din functia de ministru al Energiei. Am ales asa pentru ca imi doresc sa fiu aproape de familie, dupa un an plin de activitate si de provocari, dintre cele mai grele". Asa isi motiveaza Toma Petcu (ALDE) decizia de a se retrage din functia de ministru al Energiei. Reamintim ca in locul sau a fost propus Anton Anton, tot de la ALDE. Toma Petcu spune ca la finalul unui an de mandat, retrospectiva il multumeste.
Cine este Anton Anton, propus ministru al Energiei: deputat ALDE, profesor universitar si fost ministru al educatiei Anton Anton (68 ani), deputat ALDE, a fost propus ministru al Energiei, dupa ce Toma Petcu, actualul ministru, si-a anuntat intentia de a se retrage din functie din motive de sanatate. Aproape intreaga sa cariera s-a bazat pe activitati didactice, fiind profesor conducator de doctorat la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. In perioada 2005-2006, in Guvernul Tariceanu, a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, iar in perioada octombrie-decembrie 2008, a fost ministru al educatiei.
Hidroelectrica a castigat la Tribunalul Arbitral de la Geneva litigiul cu traderul de energie EFT AG Hidroelectrica a castigat, la sfarsitul lunii decembrie 2017, la Tribunalul Arbitral de la Geneva, litigiul cu traderul de energie EFT AG, se arata intr-un comunicat al Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica. Tribunalul Arbitral de la Geneva a stabilit ca denuntarea contractului incheiat de Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost perfect legala iar aceasta hotarare este de o importanta exceptionala, constituind chiar o premiera in jurisprudenta instantei de la Geneva, din perspectiva faptului ca legea aplicabila litigiului a fost legea elvetiana, nu legea romana, se arata in comunicat. UPDATE "EFT AG subliniaza faptul ca decizia mentionata este una partiala, iar urmatoarea etapa consta tocmai in stabilirea daunelor pe care Hidroelectrica trebuie sa le plateasca EFT AG, ca urmare a denuntarii acestor contracte", se arata intr-un comunicat transmis presei.
Austria da in judecata Comisia Europeana pentru ca a permis Ungariei sa-si extinda centrala nucleara de la Paks Guvernul austriac planuieste sa dea in judecata Comisia Europeana pentru ca a permis Ungariei sa construiasca doua noi reactoare la centrala nucleara de la Paks, realizata cu tehnologie si finantare ruseasca, anunta Reuters.
Nuclearelectrica: Reactorul 2 de la Cernavoda functioneaza la putere nominala Producatorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat duminica seara ca Unitatea 2 functioneaza la putere nominala incepand din seara zilei de duminica, ora 22:15, scrie News.ro. Puterea Unitatii 2 CNE Cernavoda fusese redusa duminica dimineata cu 27%, aceasta reducere de putere "fiind necesara in vederea asigurarii conditiilor de lucru pentru realizarea unor lucrari de remediere la unul din sistemele de proces ale partii clasice a Unitatii 2".
Nuclearelectrica: Puterea Unitatii 2 de la Cernavoda va fi redusa cu 27% timp de 16 ore Nuclearelectrica anunta ca in data de 21 ianuarie, incepand cu ora 07:30, CNE Cernavoda va reduce cu 27% (cca 200 MWh) puterea Unitatii 2. Motivul este asigurarea conditiilor de lucru pentru remedierea unui defect incipient la unul din sistemele de proces ale partii clasice a Unitatii 2.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version