ENERGIE
Distribuitorii de energie și gaze: Înlocuirea infrastructurii energetice necesită investiții de peste 10 miliarde de euro Rețelele de distribuție energie electrică și de gaze naturale au nevoie de investiții de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viață depășită, se arată într-un comunicat al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Investițiile totale realizate de membrii ACUE în ultimii zece ani (2008-2017), în extinderea, reabilitarea și dezvoltarea rețelelor de distribuție energie electrică sunt de aproximativ 3 miliarde de euro. În distribuția de gaze naturale, investiții de peste 1 miliard de euro au fost dedicate modernizării și extinderii rețelelor.
Compania Națională a Uraniului este investigată de Comisia Europeană pentru ajutoarele primite de la stat Comisia Europeană a inițiat o investigație aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române Companiei Naționale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, se arată într-un comunicat al instituției europene. Reamintim că o investigație asemănătoare a fost deschisă în luna martie și în cazul Complexului Energetic Hunedoara, care a primit același tip de ajutoare de stat.
ANRE a amendat 15 companii, printre care Transgaz, Romgaz și OMV Petrom, pentru dezechilibrele de pe piața gazelor din luna februarie Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sancțiuni de 1.050.000 lei pentru dezechilibrele de pe piata gazelor de la sfarsitul lunii februarie, se arată într-un comunicat al instituției. Au fost sancționate 15 companii pentru 23 de fapte. Printre companiile sancționate se află transportatorul de gaze Transgaz, producătorii Romgaz și OMV Petrom, dar și furnizorii E.ON și Engie, potrivit informațiilor HotNews.ro.
Deloitte: Investițiile în zăcămintele din Marea Neagră vor aduce până în 2040 peste 26 miliarde dolari la bugetul de stat/35% din producție ar putea fi exportată Investițiile in sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera până în 2040 venituri cumulate la bugetul de stat de peste 26 miliarde USD și vor aduce un plus de 40 miliarde USD PIB-ului României, se arată într-un raport Deloitte, realizat la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN). Circa 35% din producția realizată în perioada de analiză ar putea fi exportată, diferența urmând să acopere declinul producției onshore și creșterea consumului din România.
Schimbare în managementul Transelectrica: Noul președinte al Directoratului este unul dintre cei responsabili de lipsa mentenanței în sistemul energetic național Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a reușit vineri, după o altă încercare eșuată în urmă cu două săptămâni, să o schimbe pe Corina Popescu din funcția de președinte al Directoratului companiei. În locul său a fost numit Adrian Constantin Rusu, care, din iunie 2015 până acum, a fost șef al Direcției exploatare și mentenanță. Din această funcție, Adrian Rusu ar putea fi unul dintre cei responsabili de neîndeplinirea planului de investiții și mentenanță de către Transelectrica, fapt care a atras, în decembrie 2017, o sancțiune din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) asupra companiei. Reamintim că din cauza lipsei investițiilor, în ultimii doi ani au avut loc mai multe avarii majore în rețeaua de transport al energiei.
Transelectrica a început să primească bani europeni pentru proiectul de interes comun "Linia internă dintre  Cernavodă și Stâlpu" Transelectrica SA a încasat prima tranșă, în valoare de 2,2 milioane de euro, din finanțarea aprobată în luna ianuarie de Comisia Europeană pentru construirea liniei interne de înaltă tensiune Cernavodă-Stâlpu, aflată pe lista proiectelor de interes comun, se arată într-un comunicat al companiei. Valoarea totală a grantului aprobat de Comisia Europeană, prin Mecanismul de Interconectare a Europei, este de 27 de milioane de euro.
Marian Neacșu, secretar general al PSD și un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost angajat pe o sumă confidențială pe postul de consilier la ANRE, instituție care a tot scumpit gazele și a contribuit la creșterea inflației Marian Neacşu, secretar general al PSD, este angajat în funcţia de consilier în cadrul Cabinetului preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriță, începand cu data de 11 decembrie 2017, se arată într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Reamintim că ANRE a aprobat din ianuarie până acum mai multe rânduri de scumpiri la gaze, contribuind masiv la creşterea inflaţiei. Marian Neacșu este cunoscut ca fiind foarte apropiat de șeful PSD Liviu Dragnea, cel care în ultima perioadă tot caută vinovați pentru scumpiri.
Presa rusă: Vicepresedintele Gazprom declară că este gata să construiască pe fundul Mării Baltice încă un gazoduct - „North Stream - 3“ Alexandr Medvedev, vicepreședintele corporației ruseşti „Gazprom“, a declarat, pentru postul de televiziune „Rusia 24“, că, pentru a satisface cererea tot mai mare din Europa pentru gazul rusesc, compania lui este gata să construiască pe fundul Mării Baltice încă un gazoduct - „North Stream - 3“, potrivit Rador, care citeaza Ria Novosti.Referință: Nord Stream 2, elefantul din camera Comisiei Europene. Necesitate, monopol sau influenta ruseasca in UE?
Document guvernamental: Există un risc tot mai ridicat ca linia de interconectare electrică dintre România și Ucraina să devină indisponibilă, fiind pusă în pericol siguranța energetică în nord-vestul țării Menținerea siguranței energetice în zona de nord-vest a țării devine "extrem de dificilă și costisitoare", fiind pusă în pericol alimentarea cu energie a consumatorilor în urma apariției unor avarii de sistem, se arată într-o notă de fundamentare a urgentării proiectului privind construirea liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Nădab - Oradea Sud. Potrivit documentului elaborat de Ministerul Economiei, în ultima perioadă s-a constatat o înrăutățire a situației energetice din zona de nord-vest. Pericolul unor avarii de sistem apare în condițiile în care există un risc tot mai ridicat ca linia de interconexiune dintre România și Ucraina (LEA 400 kV Roșiori–Mukacevo) să devină indisponibilă, mai arată documentul citat.
[P] Start în competiţia cu premii E.ON Energy Globe Award România 2018 Ai gândit şi pus în practică, pentru locuinţa ta sau la locul de muncă, un proiect de economisire a energiei sau prin care poţi contribui la protejarea mediului înconjurător. Ori doar ai schiţat pe hârtie câteva idei care aşteaptă să prindă viaţă. Sau poate că ai prieteni care au aplicat soluţii de eficienţă energetică pe care tu le consideri ingenioase şi de viitor. Dacă te regăseşti în aceste descrieri, atunci eşti cel pe care îl căutăm. Fiindcă apreciem şi premiem inovaţia, îţi lansăm următoarea provocare: participă la cea mai importantă competiţie din domeniul eficienţei şi protejării mediului înconjurător: E.ON Energy Globe Award România 2018. Sau îndeamnă-i pe cei despre care ştii că au asemenea proiecte să ne spună despre ele.
VIDEO Centrala nucleară plutitoare a Rusiei, numită "Titanicul nuclear", navighează în prima sa călătorie controversată O controversată centrală nucleară plutitoare, construită de Rusia, poreclită de ecologişti "Titanicul nuclear", a pornit în prima sa călătorie pe mare. Centrala Akademik Lomonosov a fost scoasă de la şantierul naval din Sankt Petersburg, unde a fost construită. Potrivit proprietarului său, compania energetică de stat Rosatom, centrala va traversa Marea Baltică, la o bază din Murmansk, scrie The Independent, citat de Rador.
Situaţie inedită în sectorul energetic: preţul electricităţii pe bursă va coborî, marţi, sub 1 leu pe MWh Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM va coborî marţi, 1 mai, sub pragul de 1 leu pe MWh în mai multe intervale orare, iar media în orele de vârf de consum va fi mai mică decât în restul zilei, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier. O altă situaţie rară o vom întâlni marţi în ţările cu care piaţa spot din România este cuplată, adică Slovacia şi Cehia, unde preţul energiei va fi negativ, adică utilizatorii vor primi bani pentru a consuma electricitate.
ANRE reduce rata reglementată de rentabilitate a distribuitorilor de energie de la 7,7% la 5,07% Rata reglementată de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrică va scădea de la 7,7% în prezent la 5,07% începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit unui proiect de ordin iniţiat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Agerpres.
Schimbări în Directoratul OMV Petrom: Lăcrămioara Diaconu a fost schimbată cu un cetățean străin care a lucrat la Engie, iar directorul financiar Stefan Waldner a fost înlocuit cu o româncă din cadrul companiei Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, din care face parte și Sevil Shhaideh, a decis joi înlocuirea Lǎcrǎmioarei Diaconu-Pinţea din funcția de membru al Directoratului, responsabilă cu activitatea de Downstream Gas, cu un cetățean străin Franck Neel. Acesta ar fi lucrat timp peste 20 de ani la compania franceză Engie. De asemenea, directorul financiar Stefan Waldner a fost înlocuit cu românca Alina-Gabriela Popa. Aceste schimbări au loc după ce Mariana Gheorghe a renunțat la funcția de CEO al OMV Petrom începând cu luna mai, mandatul urmând să fie preluat de Christina Verchere, în prezent presedinte regional- Asia Pacific al companiei petroliere britanice BP.
ANRE propune un nou sistem pentru sprijinirea energiei regenerabile: tarife fixe în loc de certificate verzi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) propune înlocuirea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă prin certificate verzi cu un nou sistem de tarife fixe, a declarat, miercuri, vicepreşedintele autorității, Zoltan Nagy-Bege, citat de Agerpres. Această propunere a fost cuprinsă într-un amendament care a fost discutat marți în comisia pentru industrii din Camera Deputaților.
Intenție a Ministerului Energiei: Producătorii de energie ar putea primi bani de la stat dacă prețurile la electricitate vor scădea sub un anumit nivel Producătorii de energie în tehnologii cu emisii reduse de carbon ar putea primi bani de la stat, dacă preţul electricităţii pe piaţă va scădea sub un anumit prag, a declarat, marţi, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat de Agerpres. Dacă preţul urcă peste acest nivel, vor trebui să returneze diferența. Reamintim că Nuclearelectrica negociază cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă exact acest tip de ajutor. Însă nu este clar cum va fi suportat acest ajutor altfel decât prin prețuri mai mari ale energiei la consumatori.
ANRE susține că nu a primit decizia Consiliului Concurenței privind o investigație asupra companiilor din energie, în urma căreia ar trebui să scadă tarifele la electricitate Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) susține că nu a primit decizia Consiliului Concurenței referitoare la o investigație care a relevat faptul că mai multe companii din energie s-au înţeles între ele, cauzând prejudicii consumatorilor. Reamintim că președintele autorității de concurență, Bogdan Chirițiu, a declarat joi că după această investigație, tarifele la distribuția de energie ar trebui reduse. Cel care poate face acest lucru este ANRE. Printre companiile amendate se află și Electrica.
Tarifele la electricitate plătite de consumatori ar trebui să scadă, în urma unei investigaţii a Consiliului Concurenţei Tarifele la electricitate ar trebui să scadă, după ce o investigaţie a Consiliului Concurenţei a relevat faptul că mai multe companii din energie s-au înţeles între ele, cauzând prejudicii consumatorilor, a declarat, joi, preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu, cu prilejul lansării raportului de activitate pe anul 2017, relatează Agerpres.
​O alianță Arabia Saudită - Rusia se conturează pe piața petrolului, în detrimentul OPEC Arabia Saudită încearcă să atragă Rusia într-un nou club al producătorilor de petrol, pentru a stabiliza piața pe termen lung, o informație care pune sub semnul întrebării rolul Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC), condusă în prezent de regatul saudit, afirmă mai mulți analiști citați de AFP.
Consiliul Concurenței recomandă independența activității de înmagazinare a gazelor față de producătorul Romgaz Autoritatea de Concurență recomandă finalizarea procesului de separare juridică şi comercială a activităţii de înmagazinare din structura producătorului Romgaz şi asigurarea funcţionării a noului operator de înmagazinare rezultat, conform criteriilor minime de independenţă prevăzute de Directiva 2009/73/CE. Consililul Concurenței mai consideră că este necesară creșterea numărului de operatori pe zona de înmagazinare. Acestea sunt recomandări făcute în urma unei achete sectoriale privind domeniul gazelor.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version