ENERGIE
OMV Petrom cedează activele de producție din Kazakhstan pentru a se va concentra pe regiunea Mării Negre OMV Petrom a semnat tranzacția pentru vânzarea a 100% din participația sa în Kom-Munai LLP (KOM) și Tasbulat Oil Corporation LLP (TOC) din Kazahstan către Magnetic Oil Limited. KOM și TOC dețin licențele de producție pentru patru zăcăminte onshore, respectiv Komsomolskoe, Aktas, Tasbulat și Turkmenoi. Producția zilnică cumulată a celor patru zăcăminte a fost de 6,45 kboe / zi în 2019, reprezentând 4% din producția grupului.
Consumatorii casnici ar putea plăti facturi mult mai mari la energie, cu până la 26%, de la 1 ianuarie, dacă nu încheie noi contracte / Acuzații dure ale Asociației Energia Inteligentă aduse ANRE Piața energiei electrice se va liberaliza de la 1 ianuarie 2021, însă foarte puțini consumatori casnici știu că pot căuta oferte avantajoase de furnizare a energiei și în funcție de acestea să își schimbe furnizorul. Responsabilă de această situație este Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care nu și-a îndeplinit obligațiile în privința informării consumatorilor, astfel încât aceștia să știe că este mai avantajos să încheie noi contracte, poate cu noi furnizori. Aceștia pot ajunge în situația de a plăti în ianuarie facturi cu până la 26% mai mari decât în decembrie, din cauza neinformării. Asociația Energia Inteligentă solicită autorităților, printr-o scrisoare deschisă, demiterea Comitetului de Reglementare al ANRE și a celor vinovați de această situație.
DOCUMENT Programul de guvernare: Sistemul de pensii va fi echilibrat cu redevențele din exploatarea gazelor din Marea Neagră Unul dintre cele mai interesante puncte din programul de guvernare al cabinetului Cîțu se referă la exploatarea gazelor din Marea Neagră. Guvernul Cîțu își propune să modifice Legea Offshore, pentru a debloca investițiile din Marea Neagră, iar banii obținuți din exploatarea gazelor vor fi împărțiți în trei. O treime va fi folosită pentru tranziția verde, cofinanțare pentru proiectele europene, o treime pentru extinderea rețelelor de gaze naturale și o treime pentru echilibrarea sistemului de pensii.
Cine este Virgil Popescu, ministrul propus la energie, un domeniu plin de provocări dificile / Modificarea Legii Offhore ar putea fi prima sa misiune Virgil Popescu (52 ani), deputat PNL, care tocmai a obținut la al doilea mandat, este propus să ocupe funcția de ministru al Energiei, după ce până acum a fost ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în Guvernul Orban. În mandatul său a fost încheiat acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, după ce a renunțat la partenerii chinezi. A rămas cu o restanță: modificarea Legii Offshore, astfel încât să fie deblocate investițiile din Marea Neagră pentru extracția gazelor naturale.
Consumatorii de energie vor putea fi despăgubiți pentru servicii de proastă calitate ale furnizorilor / Fiecare minut de întârziere la call center este taxat cu 0,02% din valoarea salariului minim Furnizorii de energie vor primi note în funcție de calitatea serviciilor oferite consumatorilor, potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Punctajul obținut și valorile indicatorilor de performanță vor fi publicate în comparatorul ofertelor de furnizare a energiei electrice. În cazul în care depășește un anumit indicator de calitate, furnizorul va trebui să plătească anumite compensații consumatorilor. În general, fiecare zi care depășește nivelul stabilit prin indicatorul de calitate, pentru diverse servicii, se taxează cu 4% din valoarea salariului minim brut pe economie. De asemenea, fiecare minut de întârziere la call center este taxat cu 0,02% din valoarea salariului minim.
Polonia se pregătește pentru divorțul anevoios de cărbuni Polonia intenționează să își închidă ultima mină de cărbuni până în 2050, obiectivul stabilit de Uniunea Europeană, însă mutarea de a trece la surse regenerabile de energie vine târziu și se va confrunta cu numeroase obstacole, scrie Euractiv.
E.ON și Azomureș au un parteneriat pentru construirea unei centrale electrice Compania E.ON Energie România va construi o centrală electrică pentru producătorul de îngrășăminte minerale Azomureș, în cadrul unui parteneriat în valoare de aproape 4 milioane de euro. Centrala va funcţiona cu abur rezidual şi va avea în configuraţia tehnică un generator și o turbină în condensație totală pe abur de joasă presiune, produsă de M+M Turbinen-Technik GmbH, de înaltă eficienţă.
DOCUMENT Hidroelectrica promite că nu va vinde energie pe bursă peste un anumit nivel / Compania este investigată pentru abuz de poziție dominantă Hidroelectrica se angajează să vândă pe bursă energie la un preț maxim determinat. Astfel, încearcă să scape de acuzațiile privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producției și comercializării energiei electrice. Consiliul Concurenței supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Hidroelectrica pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială.
Electrica vrea să devină furnizor de energie în Republica Moldova și își deschide o sucursală la Chișinău Acționarii de la Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica, au decis în cadrul ședinței de joi, înființarea unei sucursale a companiei în Republica Moldova, la Chișinău. Astfel, Electrica Furnizare va intra pe piața energiei electrice din Republica Moldova. Grupul Electrica a încercat să pătrundă pe această piața din Moldova, însă a eșuat.
Guvernul alocă 220 milioane lei pentru PNDL Guvernul a aprobat, în ședința de joi, alocarea sumei de 220 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru continuitatea derulării Programului Național de Dezvoltare Locală (etapele I și II) în perioada următoare. Din anul 2017 și până în prezent, au fost incluse la finanțare 7.251 de obiective de investiții în cadrul PNDL - etapa a II-a, cu o valoare de aproximativ 29,31 miliarde lei.
Mai multe asociații cer alocarea a 4 miliarde euro pentru eficiența energetică, în Planul Național de Redresare și Reziliență Unsprezece asociații profesionale și patronale din domeniul eficienței energetice a clădirilor solicită majorităţii guvernamentale care se creează în aceste zile rediscutarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mai exact, cer alocarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a 4 miliarde de euro pentru eficienţa energetică a clădirilor. Asociațiile spun că suma este echivalentă cu proporţia de emisii de gaze cu efect de seră ce revine sectorului clădirilor.
Cristian Boșoancă, un apropiat al ministrului economiei, a primit pentru încă un an funcția de președinte al Consiliului de Administrație Consiliul de Administrație al Electrica l-a ales pe Cristian Boșoancă în calitate de președinte începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până la data de 31 decembrie 2021. Iulian Cristian Bosoancă, un apropiat al ministrului economiei Virgil Popescu, deținea deja această funcție, încă din iulie 2020, acum fiind doar reconfirmat pentru încă un an.
INFOGRAFICE Cum poți alege cea mai bună ofertă de furnizare a energiei electrice- Recomandările ANRE De la 1 ianuarie 2021, prețul final al energiei electrice va fi liberalizat, adică se va forma în funcție de piață, în condiții concurențiale, și nu va mai fi reglementat de către autoritatea din domeniu. Fiecare consumator va avea dreptul să își schimbe furnizorul de energie electrică dacă oferta acestuia nu i se pare convenabilă și să încheie un contract cu o altă firmă, dacă aceasta oferă condiții mai avantajoase. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a făcut mai multe recomandări consumatorilor casnici care nu știu cum să își aleagă un furnizor.
Facturile la energie vor crește cu până la 10% după 1 ianuarie- ​Asociația Energia Inteligentă Facturile clientilor casnici urmează să se majoreze cu până la 10%, de la 1 ianuarie 2021, fără a exista posibilitatea efectivă a schimbării furnizorului până la sfârșitul anului, consideră Asociația Energia Inteligentă. Aceasta precizează că mai multe componente din preț (tarifele de distribuție, de transport) vor suferi creșteri începând cu 1 ianuarie, fapt care se va reflecta în prețul final. De la 1 ianaurie 2021, prețul energiei electrice ar urma să se liberalizeze, însă doar 10% din consumatori cunosc acest lucru. Deși are rol de informare și protecție a consumatorilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energieii (ANRE) a ignorat total, în această perioadă, clienții casnici.
Liberalizarea prețului la energie electrică / Cum au ajuns consumatorii să fie total ignorați de către autoritatea de reglementare Doar trei săptămâni mai sunt până la liberalizarea prețului energiei electrice, însă abia 10% dintre consumatori cunosc acest lucru, după cum arată un sondaj realizat de Asociația Energia Inteligentă. De ce? Din cauza inexistenței unei campanii de informare în care ar fi trebuit să se implice atât furnizorii de energie, cât și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Prin lege, ANRE are și rol de informare și protecție a consumatorilor, însă aceștia sunt ignorați exact în momente cheie, cum ar fi liberalizarea pieței energiei electrice. Sunt prea puțini cei care știu că pot încheia contracte mai avantajoase, iar cei care cunosc acest lucru nu au la dispoziție informații precise legate de oferte și comparații clare ale acestora.
Liberalizarea prețului la energie electrică / Cum au ajuns consumatorii să fie total ignorați de către autoritatea de reglementare Doar trei săptămâni mai sunt până la liberalizarea prețului energiei electrice, însă abia 10% dintre consumatori cunosc acest lucru, după cum arată un sondaj realizat de Asociația Energia Inteligentă. De ce? Din cauza inexistenței unei campanii de informare în care ar fi trebuit să se implice atât furnizorii de energie, cât și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Prin lege, ANRE are și rol de informare și protecție a consumatorilor, însă aceștia sunt ignorați exact în momente cheie, cum ar fi liberalizarea pieței energiei electrice. Sunt prea puțini cei care știu că pot încheia contracte mai avantajoase, iar cei care cunosc acest lucru nu au la dispoziție informații precise legate de oferte și comparații clare ale acestora.
Finanțările europene pentru conductele de gaze ar putea fi restricționate Uniunea Europeană ar intenționa să restricţioneze finanţarea acordată pentru proiectele din domeniul gazelor naturale, din cauza riscurilor pe care acestea le reprezintă la adresa obiectivelor climatice ale blocului comunitar, arată un proiect de document consultat de Reuters, potrivit Agerpres.
DOCUMENT Transelectrica plănuiește investiții de 5,6 miliarde lei / ANRE este de acord cu acest plan Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport pentru perioada 2020-2029, elaborat de Transelectrica, în calitate de operator de transport și de sistem de energie electrică. Valoarea totală a planului de investiții pentru perioada 2020-2029 este de 5,67 miliarde lei.
Discuții cu finanțatori americani / Romgaz se află în negocieri pentru preluarea pachetului Exxon din Marea Neagră Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a avut miercuri o întâlnire de lucru cu o delegație a Eximbank USA, condusă de preşedintele Eximbank USA, Kimberly Reed. La această întâlnire au participat și Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA la București și Adrian Constantin Volintiru, CEO Romgaz. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre sprijinul pe care România îl poate primi pentru a începe să extragă gaze din Marea Neagră. Romgaz se află în negocieri pentru preluarea pachetului Exxon și, odată cu deblocarea investițiilor în Marea Neagră, România are șanse să devină cel mai mare producător de gaze și energie din Europa, informează Ministerul Economiei.
Peste 90% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie- Asociația Energia Inteligentă Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial inclusiv pentru categoria clienților casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Chiar dacă ne găsim aproape de mijlocul lunii decembrie 2020, furnizorii nu au trimis nici o ofertă astfel încât consumatorii să cunoască prețul pe care îl vor plăti peste 20 de zile pentru energie electrică și să analizeze oportunitatea schimbării furnizorului de energie electrică, care oricum durează, arată Asociația Energia Inteligentă.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by