EUROFONDURI
Primele proiecte de apa si canalizare, in valoare de 450 milioane euro, finantate prin fonduri structurale Comisia Europeana a aprobat primele patru proiecte de mediu, pentru retele de apa si canalizare, pentru judetele Giurgiu, Salaj, Cluj si Calarasi. Acestea insumeaza 450 de milioane de euro, potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi. Numai 26 de proiecte  pentru arii protejate au fost preselectate, din 48 depuse, si acestea necesita imbunatatiri.MDLPL: Fondurile pentru microintreprinderi, decontate in 3 luni Un calcul efectuat la nivelul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) arata ca, in cadrul schemei de sprijin pentru microintreprinderi, banii aferenti decontarii cheltuielilor pot ajunge la firma in circa 3 luni de la depunerea cererii de finantare, a declarat reprezentantul institutiei. Informatia, impreuna cu alte clarificari despre fondurile pentru microintreprinzatori au fost oferite in cadrul unei dezbateri organizata de Agentia de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov. 
Finantari: Vestile bune si vestile proaste pentru agricultori  Programul Fermierul va fi relansat, desi nu este clar, inca, sub ce forma. Ministerul a pregatit doua scheme de ajutor de stat: pentru industria alimentara si pentru prelucrarea produselor lemnoase. Cam acestea sunt vestile bune anuntate in cadrul unei dezbateri organizate de FinMedia. De partea cealalta, intreprinzatorii au semnalat o serie de probleme nerezolvate, la care autoritatile nu au putut furniza raspunsuri, precum cea a cadastrului sau a documentelor care pot fi "stampilate" numai la Bucuresti.
Romania are cea mai scazuta productie de cereale la hectar din UE, insa Tariceanu vrea ca Romania sa ajunga a doua putere agricola a UE Romania, alaturi de Bulgaria, are cea mai scazuta productie de cereale la hectar din Uniunea Europeana - 3 tone/ha, iar prognozele arata ca situatia se va mentine, in ciuda potentialului agricol al tarii, arata un studiu al Directoratului General pentru Agricultura al Comisiei Europene. Premierul Tariceanu are insa ambitia ca Romania sa devina a doua putere agricola a UE, dupa Franta, gratie fondurilor europene destinate domeniului.
Licitatia de proiecte pentru "acces la internet pe banda larga", deschisa pe 21 aprilie Organismul Intermediar pentru componenta de finantare in domeniul IT&C va publica in data de 8 aprilie varianta finala a Ghidului solicitantului pentru "sprijinirea accesului la broadband si la serviciile conexe". Incepand cu data de 21 aprilie vor putea fi depuse proiecte, a declarat pentru HotNews.ro Victor Panzaru, directorul autoritatii de resort. Valoarea maxima a finantarii nerambursabile este de 25.000 de euro. 
Pentru cine NU sunt fondurile structurale Chiar inainte sa fie publicate ghidurile oficiale, cu informatii specifice pe componente ale Programelor Operationale, cei interesati sa obtina o finantare au inceput sa intrebe. "Vreau sa-mi deschid un cabinet stomatologic. As putea si eu primi niste bani?" sau "Vreau sa extind patiseria din Bucuresti. Pot primi finantare?". Atunci cand raspunsul este "nu", consultantii si autoritatile aduc cu mare greutate argumente la cea de-a doua intrebare: "Dar de ce nu pot?"
Au fost publicate documentele finale pentru investitii ale IMM si consultanta Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii liberale a publicat ghidurile solicitantului pentru investitii ale IMM si acces la servicii de consultanta. Potrivit variantelor finale, garantiile au fost eliminate in proportie de 90%, firmele trebuie sa aiba profit din exploatare in ultimul exercitiu financiar. Cererile de finantare pot fi depuse incepand cu luna mai. Citeste si: Detalii despre fondurile pentru "investitii mari"Detalii despre fondurile pentru "investitii mici"Detalii despre fondurile pentru "consultanta"
Consultantii raspund: Despre comertul online, cabinete medicale si proiecte de mediu  Un proiect de vanzari online poate primi finantare prin fonduri structurale, insa un proiect de mediu nu poate primi, daca este realizat de catre o firma. Cabinetele medicale private au sanse sa obtina fonduri daca sunt organizate ca microintreprinderi. Detalii despre toate acestea a transmis, pentru "euROfonduri", consultantul Marian Mocan.
Numar record de proiecte pentru "renovarea satelor" Valoarea proiectelor depuse in cadrul masurii "322 - Renovarea si dezvoltarea satelor" este de patru ori mai mare decat fondurile alocate pentru prima licitatie, incheiata pe 28 martie. La componenta "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice", valoarea proiectelor depuse este mai mica decat suma alocata. O noua licitatie va fi lansata pe 2 aprilie.
Garantiile pentru proiectele de "investitii mici" ale IMM, eliminate  Proiectele de investitii ale intreprinderilor mici si mjilocii care vor solicita finantare europeana au scapat de garantiile consistente solicitate initial de catre autoritatea de management (AM). Pentru "investitii mici" garantiile au fost eliminate iar pentru "investitii mari" au fost pastrate numai o parte dintre ele, a declarat pentru The Money Channel reprezentantul AM pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE).
276 de "proiecte mari" pentru resurse umane, depuse pentru finantare. "Proiectele mici" se lanseaza la 16 aprilie Prima licitatie pentru "proiecte strategice" in domeniul resurselor umane s-a incheiat in data de 20 martie, cu 276 de cereri de finantare depuse la autoritatea de resort. Urmatoarea licitatie se va lansa cel mai probabil in data de 16 aprilie si va viza proieectele "mici" adica cele cuprinse intre 50.000 si 500.000 de euro.
Consultantii raspund: finantare pentru dotarea tehnica a unei tipografii sau pentru o clinica stomatologica Achizitionarea utilajelor necesare unei tipografii, infiintarea unui azil de batrani si a unei clinici stomatologice sunt proiecte care pot primi fonduri structurale europene. Detalii despre programele in care se incadreaza si sumele ce pot fi primite ofera, pentru HotNews.ro -EurActiv.ro consultantul Christian Fotache. UPDATE: Precizari suplimentare despre finantarea unei tipografii.
Leonard Orban: La sfarsitul lui 2009, Guvernul va trebui sa decida - asigura o rata mare de absorbtie a fondurilor europene sau adanceste decalajele intre regiuni Utilizarea fondurilor europene este marea provocare a Romaniei din acest moment, iar o lipsa de implicare a "tuturor actorilor" interesati nu va duce la o absorbtie mare a banilor comunitari, a spus comisarul european Leonard Orban. El crede ca - la sfarsitul lui 2009, cand se va putea vorbi despre rata de absorbtie - Guvernul se va afla in fata unei "optiuni fundamentale": sa asigure o rata mare sau sa adanceasca decalajele de dezvoltare dintre regiuni.
APIA: Cererile pentru platile la hectar, „puse in pericol” de firma care tipareste formularele „Societatea Inform Lykos pune in pericol desfasurarea campaniei de depunere a cererilor de sprijin financiar destinat fermierilor, pentru 2008, prin nerespectarea termenului de livrare a formularelor de cerere de sprijin pretiparite si a hartilor cu blocurile fizice", transmite Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Reprezentantii companiei au declarat pentru HotNews.ro ca este vorba numai de jumatate din formularele solicitate si ca acestea nu au putut fi realizate din cauza specificatiilor tehnice ale Agentiei.
48 proiecte de "management al ariilor protejate", in evaluare la nivel national In cadrul primei licitatii de proiecte din Programul Operational Sectorial de Mediu au fost depuse 48 proiecte de "Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii" care intra astazi intr-o prima evaluare. Pentru componenta "managementul serviciilor de apa", au fost depuse patru proiecte care asteapta aprobarea Comisiei Europene. 
Ministerul Finantelor va prezenta o "lista a rusinii" cuprinzand companiile care nu au onorat contractele din fonduri UE Ministerul Economiei si Finantelor va prezenta, luna viitoare, o lista cuprinzand companiile care nu isi onoreaza contractele obtinute din fonduri europene de preaderare, ISPA si PHARE. Lista va fi actualizata permanent. Firmele vizate vor putea participa insa in continuare la licitatii pentru proiecte din fonduri europene, urmand a fi eliminate de la licitatii numai in baza unor decizii definitive ale instantelor.
UPDATE: 60 proiecte de "modernizare a exploatatiilor agricole", depuse pentru finantare UE. Primul proiect de "renovare a satelor" provine din Maramures Viviana Vasile, directorul general pentru dezvoltare rurala din Ministerul Agriculturii a declarat ca, in circa doua saptamani de la lansarea Programului National de Dezvoltare Rurala, au fost depuse pentru finantare 62 proiecte, cele mai multe dintre acestea pentru "Modernizarea exploatatiilor agricole". Cei interesati mai au timp sa depuna proiecte, in cadrul acestei prime licitatii, pana la 28 martie.
Credite speciale pentru campania agricola de primavara  CEC, BRD si Alpha Bank vor oferi credite fermierilor  pentru a-si finanta lucrarile de primavara pana la sosirea platilor directe la hectar, in baza unui acord semnat azi de cele trei banci, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura si Fondul de Garantare a Creditului Rural.
Statele membre al Uniunii Europene trebuie sa publice o lista detaliata a beneficiarilor de fonduri pentru agricultura pana in aprilie 2009 Comisia Europeana a stabilit miercuri normele pentru alcatuirea listei care va cuprinde toti beneficiarii de fonduri europene pentru agricultura, fie ca sunt plati directe sau alte masuri de sprijin. Numele complet al fiecarui beneficiar, localitatea, codul postal si sumele obtinute vor trebui afisate de statele membre pe un site propriu pana in 30 aprilie 2009, a dispus Bruxelles-ul. Masura are drept scop o mai mare transparenta si este luata in contextul in care ultimul raport al Curtii Europene de Audit a indicat o utilizare necorespunzatoare a banilor europeni destinati agriculturii.
Doar 24 de cereri finalizate pentru fonduri europene pe resurse umane Din 3600 de cereri initiate pentru finantare europeana in domeniul resurselor umane, numai 24 au fost finalizate, a anuntat miercuri ministrul Muncii, Paul Pacuraru, la un seminar organizat de Ziarul Financiar. Termenul limita pentru depunerea cererilor este joi, 20 martie.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by