EUROFONDURI
Bulgaria intensifica masurile pentru combaterea fraudelor cu fonduri de la UE Unitatea AFKOS din Bulgaria, care se ocupa cu combaterea fraudelor cu bani de la UE, ce pana acum facea parte din Ministerul de Interne, va fi plasata sub controlul direct al noului vicepremier Meglena Plugcieva, relateaza NewsIn.50 de proiecte de aproape un milion de euro inscrise pentru fondurile UE din IT&C Ministerul Comunicatiilor (MCTI) a inregistrat pana acum 50 de proiecte depuse on-line, in valoare totala de 3,35 milioane lei (920.000 Euro) pentru prima operatiune din fondurile structurale destinate sectorului IT&C, “Sprijinirea accesului la Internet si la serviciile conexe”, potrivit unui comunicat de presa al ministerului. Pentru aceasta operatiune au fost alocate fonduri in valoare totala de 29,5 milioane lei (9 milioane euro), suma maxima cu care poate fi finantat un poiect putand ajunge la 82.000 lei (25.000 euro).
Sindicatul National APIA: Subventiile UE, puse in pericol prin suprasolicitarea angajatilor agentiei "Avem sute de ore suplimentare neplatite, acestea sunt platite numai pentru personalul de conducere. Angajatii din teritoriu parcurg aproape 300 de kilometri zilnic, nu exista niciun spor de mobilitate sau de risc. Se munceste 12-14 ore pe zi, oamenii sunt extenuati, au fost cazuri in 5-6 judete in care angajatii au fost luati cu salvarea de la birou". Acestea, sunt, pe scurt, problemele ridicate de sindicatul angajatilor Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), care considera ca, daca nu se vor lua urgent masuri, nu se vor mai putea distribui subventiile europene.
APIA: "Multi dintre micii agricultori probabil vor renunta la banii UE" "Cei care detin suprafete mici probabil ca vor renunta sa mai solicite fonduri, fiindca procesul presupune un efort prea mare pentru ei, precum deplasari si alte costuri", a declarat pentru HotNews.ro Dan Gherghelas, directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). "Ne putem astepta ca, in cativa ani, sa depuna cereri numai cateva sunte de mii de fermieri cu suprafete medii si mari, precum in alte tari", a adaugat Gherghelas
Licitatie deschisa pentru proiecte regionale in domeniul turismului Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a anuntat lansarea licitatiei de proiecte pentru "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice" in cadrul Programului Operational Regional.
The Economist: Dilema marxista a Europei Groucho Marx spunea candva ca nu tenteaza sa intre intr-un club care accepta oameni ca el ca membri. UE are o problema usor diferita. O multime de tari vor sa intre, desi multe din ele - si chiar unele care au reusit deja - nu sunt pregatite pentru a adera, se afirma intr-un material publicat de The Economist si preluat de Rador.
Comisia Europeana nu se steapta la plati semnificative, pe programele cu fonduri structurale, in 2008 Comisia nu se asteapta sa fie efectuate plati intermediare semnificative pentru perioada de programare 2007-2013 in anii 2007 sau 2008. Acesta este raspunsul la o intrebare a europarlamentarului Catalin Nechifor referitoare la stadiul actual al absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune.
16 linii de finantare pentru proiecte de resurse umane de maximum 500.000 de euro Incepand de azi, 16 aprilie, institutiile publice, companiile si organziatiile nonguvernamentale pot depune proiecte pentru finantare de pana la 500.000 de euro, in cadrul Programului Operational "Dezvoltarea Resurselor Umane". Pentru a transmite un proiect prin sistemul online trebuie urmati 4 pasi, care au fost prezentati de catre reprezentantii institutiei de resort.
UPDATE: Ghid rapid de obtinere a informatiilor despre Programul Operational Regional Peste 100 de proiecte depuse pentru componenta de infrastructura regionala, sase licitatii de proiecte deja deschise. Acesta este bilantul celui mai "dinamic" program de finantare cu fonduri structurale, si anume cel Operational Regional. In "Ghidul practic" realizat de "euROfonduri" puteti afla esentialul despre acest program, precum si unde sa gasiti informatiile care va intereseaza. 
Alesii locali se poticnesc in cursa pentru fonduri UE: Demaraj dificil sau prea multe obstacole pe traseu?  Un europarlamentar a lansat o brosura informativa care prezinta oportunitati pentru autoritatile locale de accesare a fondurilor europene. Motive declarate: deficitul de informatie in acest domeniu si faptul ca subiectul este tratat superficial pe agenda electorala. In acelasi timp, proiectele de infrastructura rurala depuse deja pentru finantare au inregistrat un numar record iar cele de infrastructura regionala au depasit suma alocata pentru anul 2007. Ceea ce nu garanteaza ca vor fi duse la bun sfarsit. Dovada, din experienta anterioara: 11,6 milioane de euro pierdute prin rezilierea unor proiecte SAPARD. Care sunt, de fapt, problemele de care se lovesc autoritatile locale in accesarea fondurilor europene?
800.000 euro pentru dezvoltarea produselor cu continut digital Organizatii din Romania au obtinut anul trecut fonduri europene in valoare de 800.000 euro pentru proiecte declarate eligibile in cadrul eContentplus, un program UE, prin care sunt oferite fonduri pentru dezvoltarea produselor cu continut digital la nivelul intregii Europe, a anuntat joi Ministerul Comunicatiilor (MCTI).
Consultantii raspund: despre un sat de vacanta, un salon de cosmetica sau achizitii pentru un inspectorat de politie Un sat de vacanta poate fi finantat in conditiile impuse pentru turismul rural. Un salon de cosmetica, in mediul urban, poate primi fonduri pentru modernizare si extindere. Inspectoratele de politie nu pot primi fonduri structurale pentru achizitii, deoarece nu fac parte din autoritatile publice locale. Informatii si explicatii detaliate a transmis pentru HotNews.ro - EurActiv.ro consultantul Marian Stoian. 
Primele proiecte de apa si canalizare, in valoare de 450 milioane euro, finantate prin fonduri structurale Comisia Europeana a aprobat primele patru proiecte de mediu, pentru retele de apa si canalizare, pentru judetele Giurgiu, Salaj, Cluj si Calarasi. Acestea insumeaza 450 de milioane de euro, potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi. Numai 26 de proiecte  pentru arii protejate au fost preselectate, din 48 depuse, si acestea necesita imbunatatiri.
MDLPL: Fondurile pentru microintreprinderi, decontate in 3 luni Un calcul efectuat la nivelul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) arata ca, in cadrul schemei de sprijin pentru microintreprinderi, banii aferenti decontarii cheltuielilor pot ajunge la firma in circa 3 luni de la depunerea cererii de finantare, a declarat reprezentantul institutiei. Informatia, impreuna cu alte clarificari despre fondurile pentru microintreprinzatori au fost oferite in cadrul unei dezbateri organizata de Agentia de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov. 
Finantari: Vestile bune si vestile proaste pentru agricultori  Programul Fermierul va fi relansat, desi nu este clar, inca, sub ce forma. Ministerul a pregatit doua scheme de ajutor de stat: pentru industria alimentara si pentru prelucrarea produselor lemnoase. Cam acestea sunt vestile bune anuntate in cadrul unei dezbateri organizate de FinMedia. De partea cealalta, intreprinzatorii au semnalat o serie de probleme nerezolvate, la care autoritatile nu au putut furniza raspunsuri, precum cea a cadastrului sau a documentelor care pot fi "stampilate" numai la Bucuresti.
Romania are cea mai scazuta productie de cereale la hectar din UE, insa Tariceanu vrea ca Romania sa ajunga a doua putere agricola a UE Romania, alaturi de Bulgaria, are cea mai scazuta productie de cereale la hectar din Uniunea Europeana - 3 tone/ha, iar prognozele arata ca situatia se va mentine, in ciuda potentialului agricol al tarii, arata un studiu al Directoratului General pentru Agricultura al Comisiei Europene. Premierul Tariceanu are insa ambitia ca Romania sa devina a doua putere agricola a UE, dupa Franta, gratie fondurilor europene destinate domeniului.
Licitatia de proiecte pentru "acces la internet pe banda larga", deschisa pe 21 aprilie Organismul Intermediar pentru componenta de finantare in domeniul IT&C va publica in data de 8 aprilie varianta finala a Ghidului solicitantului pentru "sprijinirea accesului la broadband si la serviciile conexe". Incepand cu data de 21 aprilie vor putea fi depuse proiecte, a declarat pentru HotNews.ro Victor Panzaru, directorul autoritatii de resort. Valoarea maxima a finantarii nerambursabile este de 25.000 de euro. 
Pentru cine NU sunt fondurile structurale Chiar inainte sa fie publicate ghidurile oficiale, cu informatii specifice pe componente ale Programelor Operationale, cei interesati sa obtina o finantare au inceput sa intrebe. "Vreau sa-mi deschid un cabinet stomatologic. As putea si eu primi niste bani?" sau "Vreau sa extind patiseria din Bucuresti. Pot primi finantare?". Atunci cand raspunsul este "nu", consultantii si autoritatile aduc cu mare greutate argumente la cea de-a doua intrebare: "Dar de ce nu pot?"
Au fost publicate documentele finale pentru investitii ale IMM si consultanta Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii liberale a publicat ghidurile solicitantului pentru investitii ale IMM si acces la servicii de consultanta. Potrivit variantelor finale, garantiile au fost eliminate in proportie de 90%, firmele trebuie sa aiba profit din exploatare in ultimul exercitiu financiar. Cererile de finantare pot fi depuse incepand cu luna mai. Citeste si: Detalii despre fondurile pentru "investitii mari"Detalii despre fondurile pentru "investitii mici"Detalii despre fondurile pentru "consultanta"
Consultantii raspund: Despre comertul online, cabinete medicale si proiecte de mediu  Un proiect de vanzari online poate primi finantare prin fonduri structurale, insa un proiect de mediu nu poate primi, daca este realizat de catre o firma. Cabinetele medicale private au sanse sa obtina fonduri daca sunt organizate ca microintreprinderi. Detalii despre toate acestea a transmis, pentru "euROfonduri", consultantul Marian Mocan.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version