EUROFONDURI
La Mizil se produce mobilier european O finantare PHARE in valoare de peste 40.000 de euro a adus la standarde europene o mica firma de productie a mobilei. Compania si-a dublat capacitatea de productie si a angajat inca 20 de persoane. Ghid rapid de obtinere a informatiilor despre fonduri UE: Programul de crestere a competitivitatii economice  Cele 30 de miliarde de euro asteptate in Romania, in urmatorii 7 ani, sosesc prin intermediul a sapte Programe Operationale. HotNews.ro prezinta in premiera cate un scurt indrumar pentru fiecare program, cu informatii structurate astfel incat sa fie gasite cat mai usor de cei interesati. In aol doilea episod al indrumarului puteti citi informatiile necesare despre Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).
Atentie la ajutoarele de stat pe care le implica proiectele! Variantele intermediare ale Ghidului Solicitantului pentru IMM contin o serie de prevederi care trebuie studiate cu multa atentie de intreprinzatori. Consultantul Gabriela Gongorici puncteaza cateva dintre acestea: ajutoarele de stat, conditiile de proprietate asupra terenului si procedurile pentru achizitii publice. 
UPDATE: Microintreprinderile pot cere finantare prin Programul de Competitivitate  In urma numeroaselor comentarii primite de la cititorii HotNews, reprezentantii Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale au transmis o varianta actualizata a raspunsurilor pentru cei interesati de obtinerea fondurilor structurale. Din acestea putem afla, spre exemplu, ca microintreprinderile pot sa aplice in cadrul POS - CCE, Axa 1 numai la schema de finantare pentru consultanta.
Ludovic Orban: Fondurile alocate pentru 2007 vor fi absorbite 100% pana in 2010 Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, apreciaza ca fondurile alocate pentru 2007 si 2008 vor fi cheltuite in proportie de 100%. Principala problema a sistemului de gestionare a fondurilor europene este lipsa personalului necesar in ceea ce priveste atat numarul, cat si calificarea si experienta acestuia, considera Orban. 
Contractele de lucrari pe bani publici vor avea un format standard obligatoriu Un model de contract obligatoriu pentru proiectele de lucrari care implica o finantare publica, de la buget sau de la Uniunea Europeana, se afla in pregatire la Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). Cel mai probabil, reglementarea va fi adoptata pana la sfarsitul lunii, conform lui Eugen Teodorovici, secretar de stat in MEF. 
Cat plateste o firma pentru 1 milion de euro In cadrul proiectelor depuse pentru finantare, companiile stabilesc un anumit procent al contributiei proprii la valoarea proiectului. In realitate, cheltuielile se dovedesc mult mai mari. Consultantul Ciprian Nicolae estimeaza la cat ar putea ajunge costurile suportate de firme. 
Attila Korodi: Putem vorbi de o absorbtie ideala de 600 milioane euro anual Patru proiecte mari de infrastructura vizand sectorul de apa trimise la Bruxelles spre aprobare, cu o valoare de investitii de aproximativ 470 milioane euro, alte sase proiecte care urmeaza acelasi traseu, o buna informare asupra Programului Operational Sectorial de Mediu si mult optimism in privinta ratei de absorbtie a banilor europeni. Sunt cateva dintre lucrurile cu care se mandreste, la inceputul lui 2008, Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, intr-un interviu acordat ziarului euRopeanul. 
Ghid rapid de obtinere a informatiilor despre fonduri UE: Programul Operational Regional (POR) Cele 30 de miliarde de euro asteptate in Romania, in urmatorii 7 ani, sosesc prin intermediul a sapte Programe Operationale. HotNews.ro prezinta in premiera cate un scurt indrumar pentru fiecare program, cu informatii structurate astfel incat sa fie gasite cat mai usor de cei interesati. In primul episod al indrumarului puteti citi informatiile necesare despre Programul Operational Regional (POR).
“Vama Veche” din Focsani, reabilitata cu fonduri PHARE O cladire cu importanta semnificatie istorica a fost reabilitata cu 300.000 de euro prin programul PHARE. Obiectivul principal a constat in restaurarea si conservarea cladirii de patrimoniu istoric „Vama Veche”, care dateaza de 150 ani.
Cetatea lui Mircea cel Batran se pregateste pentru vizitele turistilor Autoritatile locale si intreprinzatorii au inceput deja sa pregateasca proiecte din domeniul turismului pentru a primi finantare. Una din initiative s-a nascut la Giurgiu si urmareste crearea unui circuit turistic care va include monumentele istorice Turnul Ceasornicului din secolul al XVIII-lea, ruinele cetatii lui Mircea cel Batran si Manastirea Comana, ctitorita de Vlad Tepes. 
Educatia sportiva din Resita a reinviat o data cu bazinul olimpic Cu ajutorul a 850.000 de euro obtinuti prin Programul PHARE 2001 „Infrastructura Mica”, bazinul olimpic din Resita a fost complet reabilitat, dotat si modernizat, fiind redat circuitului competitional sportiv.
Reabilitarea portului Corabia relanseaza schimburile comerciale in zona Infrastructura portului Corabia a fost reabilitata cu 1,2 milioane de euro din fonduri Phare. Proiectul a creat posibilitati de imbunatatire a transportului naval, contribuind la cresterea schimburilor comerciale in regiune. Relansarea activitatilor portuare si comerciale poate juca un rol important in atragerea in zona a investitorilor straini. 
Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari ale firmelor despre cum se obtin fonduri UE Probleme precum luarea in considerare a domeniului secundar de activitate al firmei sau alte chestiuni de "detaliu" ii "incurca" pe intreprinzatori, in demersurile de obtinere a unei finantari europene. Cateva clarificari se regasesc in raspunsurile oficiale al Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, transmise HotNews.ro.
Ministerul Finantelor supune dezbaterii publice proiectul privind politicile de coeziune din UE Ministerul Economiei si Finantelor supune consultarii publice proiectul care prezinta pozitia Romaniei in dezbaterea despre politicile de coeziune in cadrul UE. Politicile de coeziune reprezinta una dintre prioritatile Tratatului de la Lisabona, semnat pe 13 decembrie 2007, care prevede, printre altele, reformarea bugetului comunitar.
56 de proiecte in valoare de 700 milioane euro au intrat in cursa pentru finantare UE Patru sosele de centura, 39 de drumuri judetene si 13 strazi urbane ar putea primi fonduri UE in cadrul Programului Operational Regional. Proiectele sunt in curs de evaluare la Agentiile de Dezvoltare Regionala.
Calendarul termenelor limita pentru programe de finantare  Agentia de Dezvoltare Regionala "Centru" a transmis lista actualizata a programelor de finantare pentru care exista licitatii deschise, impreuna cu termenele limita pana la care se pot depune proiecte (vezi documentul atasat)
Romania vrea sa construiasca centre de asomare a porcilor din fonduri europene Planul de actiune al autoritatilor romane privind asomarea animalelor va contine propunerea ca autoritatile locale sa poata accesa fonduri europene nerambursabile pentru construirea de unitati in care sacrificarea porcilor sa se faca in concordanta cu cerintele europene. Presedintele Autoritatii Sanitar-Veterinare, Radu Roatis, a declarat pentru HotNews.ro ca planul prevede informarea si educarea oamenilor de la sate.
Varujan Vosganian: Anul 2008 va fi anul performantelor in absorbtia fondurilor Romania ar trebui sa absoarba in 2008 intre 2,5 miliarde eurosi 3 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, adica dublul sumei aborbite in 2007. Acestea sunt, cel putin, asteptarile ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarate ziarului euROpeanul. Potrivit acestuia, "aspiratoarele" fondurilor europene vor fi infrastructura si sectorul constructiilor. Dificultatile in absorbtia banilor, spune ministrul finantelor, deriva in principal din capacitatea firmelor de a prezenta oferte conforme ethnic si financiar si a autoritatilor publice locale de a pregati proiecte. 
Laszlo Borbely: La sfarsitul anului 2008 cheltuielile vor ajunge la 35-40% din sumele contractate Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat pentru euROpeanul ca, estimativ, la sfarsitul anului 2008, rata de contractare a sumelor alocate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional va fi de circa 75-80% din bugetul alocat anilor 2007-2008. El a mai spus ca strategia de comunicare va fi orientata cu precadere catre potentialii beneficiari de finantare.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version