EUROFONDURI
56 de proiecte in valoare de 700 milioane euro au intrat in cursa pentru finantare UE Patru sosele de centura, 39 de drumuri judetene si 13 strazi urbane ar putea primi fonduri UE in cadrul Programului Operational Regional. Proiectele sunt in curs de evaluare la Agentiile de Dezvoltare Regionala.Calendarul termenelor limita pentru programe de finantare  Agentia de Dezvoltare Regionala "Centru" a transmis lista actualizata a programelor de finantare pentru care exista licitatii deschise, impreuna cu termenele limita pana la care se pot depune proiecte (vezi documentul atasat)
Romania vrea sa construiasca centre de asomare a porcilor din fonduri europene Planul de actiune al autoritatilor romane privind asomarea animalelor va contine propunerea ca autoritatile locale sa poata accesa fonduri europene nerambursabile pentru construirea de unitati in care sacrificarea porcilor sa se faca in concordanta cu cerintele europene. Presedintele Autoritatii Sanitar-Veterinare, Radu Roatis, a declarat pentru HotNews.ro ca planul prevede informarea si educarea oamenilor de la sate.
Varujan Vosganian: Anul 2008 va fi anul performantelor in absorbtia fondurilor Romania ar trebui sa absoarba in 2008 intre 2,5 miliarde eurosi 3 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, adica dublul sumei aborbite in 2007. Acestea sunt, cel putin, asteptarile ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarate ziarului euROpeanul. Potrivit acestuia, "aspiratoarele" fondurilor europene vor fi infrastructura si sectorul constructiilor. Dificultatile in absorbtia banilor, spune ministrul finantelor, deriva in principal din capacitatea firmelor de a prezenta oferte conforme ethnic si financiar si a autoritatilor publice locale de a pregati proiecte. 
Laszlo Borbely: La sfarsitul anului 2008 cheltuielile vor ajunge la 35-40% din sumele contractate Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat pentru euROpeanul ca, estimativ, la sfarsitul anului 2008, rata de contractare a sumelor alocate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional va fi de circa 75-80% din bugetul alocat anilor 2007-2008. El a mai spus ca strategia de comunicare va fi orientata cu precadere catre potentialii beneficiari de finantare.
Fonduri europene de 3,5 milioane de euro, pierdute  O componenta a proiectului de reabilitare a Centrului Istoric al Brailei, care astepta fonduri PHARE de 3 milioane de euro, a fost reziliata, din cauza mai multor neintelegeri intre edilii locali precum si intre acestia si antreprenorul responsabil cu reabilitarea cladirilor.
Cresterea pretului petrolului ingrijoreaza Uniunea Europeana Pragul psihologic de 100 de dolari pe barili a fost atins. Cresterea continua a pretului petrolului risca sa afecteze economia europeana, daca se mentine la acest nivel record, a avertizat joi Comisia Europeana. In calculele sale, Comisia Europeana a plecat de la ipoteza ca barilul de titei Brent va avea un pret mediu de 70,60 dolari in 2007, urmat de un pret de 78,80 dolari in 2008 si 76 de dolari in 2009.
Cooptarea unei tari cu atat de multe caracteristici balcanice - o dovada de incredere din partea Europei Publicatia germana Die Tageszeitung, preluata de Rador, noteaza intr-o analiza ca in pofida unor indoieli existente, la inceputul anului 2007 Romania a fost cooptata in UE. De atunci se inregistreaza o evolutie, dar transformarile politice se impotmolesc. Nicolae Burulean isi inspecteaza gradina de zarzavat cu scepticism... "Agricultura este la limita. Noi, micii producatori, nu mai avem vreun viitor", spune el resemnat. Gradinarul a crezut ca dupa aderarea Romaniei la UE totul va deveni mai bun si mai usor. Dupa un an, este lamurit. "Sigur, sa cooptezi o tara cu atat de multe caracteristici balcanice a constituit o dovada de incredere din partea Europei", spune el.
UE asteapta o maree de textile chinezesti Europenii se pregatesc sa renunte la cotele de import pentru textilele chinezesti la 1 ianuarie si spera sa evite o noua maree de tricouri si pantaloni 'made in China', cum a fost in cazul unei prime tentative in 2005, scrie AFP, preluata de Rador. Cotele, reintroduse in iunie 2005 pentru a proteja industria europeana, vor fi inlocuite temporar printr-un "sistem de supraveghere".
Radiografia certurilor cu Bruxelles: Romania a incalcat legislatia UE de zece ori in 2007 Experienta de un an ca stat membru al UE a adus Romaniei si contre serioase cu Bruxelles-ul. Taxa auto, functionarea necorespunzatoare a serviciului de urgenta 112 si publicitatea inselatoare sunt insa, numai trei dintre problemele, din cauza carora Comisia Europeana a deschis proceduri de incalcare a dreptului comunitar asupra Romaniei. Datele oficiale de la Bruxelles arata, insa, ca, in 2007, impotriva Romaniei s-au deschis zece astfel de proceduri.  
Comisia Europeana a aprobat Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria Comisia Europeana a adoptat marti Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013, ce are un buget total de 262 milioane de euro pentru cei sapte ani de programare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Lansarea oficiala a programului va avea loc in luna ianuarie 2008.
Borbely: Suntem in grafic, dar exista numeroase probleme  Absorbtia fondurilor europene este in grafic, dar exista numeroase probleme la care Romania trebuie sa se astepte de acum incolo, a spus  ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Lazlo Borbely, in cadrul emisiunii Fara frontiere, difuzata joi la TVR1. Acesta, impreuna cu Manuela Preoteasa, director EurActiv .ro, si Teodor Frolu, expert in comunicare, au identificat o serie de dificultati: comunicarea defectuoasa intre autoritatile locale si cele centrale, numarul mic al firmelor de consultanta serioase, statutul proprietatii si, nu in ultimul rand, amestecul politicului.
Romania a primit ultima transa din fondurile de pre-aderare, de 46,5 milioane euro Romania a primit joi 46,5 milioane de euro de la Comisia Europeana prin "Facilitatea de Tranzitie 2007", ultimul instrument de finantare "pre-aderare" acordat tarii noastre, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor. Prin acest program, Romania incheie etapa de tranzitie.
Dacian Ciolos: Comisia Europeana nu va activa clauza de salvgardare in agricultura Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat pentru HotNews.ro ca oficialii de la Bruxelles au renuntat la activarea clauzei de salvgardare. Comisia Europeana a transmis un comunicat oficial in acest sens, confirmand renuntarea la clauza.
Moment decisiv pentru activarea clauzei de salvgardare in agricultura Saptamana aceasta, Comisia Europeana va lua o decizie in privinta posibilei activari a clauzei de salvgardare in agricultura. Acreditarea definitiva a Agentiei de Plati (APIA), anuntata sambata, reda speranta oficialilor ca vor scapa de amenintare. Dan Gherghelas, directorul general APIA, a declarat pentru HotNews.ro ca decizia Comisiei Europene se va baza in mare parte pe rezultatele auditului care a condus la acreditarea agentiei.
S-au publicat primele documente pentru finantarea proiectelor sociale Odata cu aprobarea Programului Operational Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (POS DRU) au aparut la orizont mai multe posibilitati de finantare pentru intreprinderi si mai usor de accesat decat cele oferite de alte programe. In ziarul euROpeanul, editia de luni, sunt explicate in detaliu avantajele realizarii unui proiect in domeniul resurselor umane. Autoritatea de resort a publicat, luni, pe site-ul www.fseromania.ro primele schite ale "Ghidului Solicitantului" si "Cererii de Finantare" pentru POS DRU.
Romania e inaintea Bulgariei la reforme Delia Meth-Cohn, Directorul asociat al Economist Intelligence Unit, a declarat intr-un interviu acordat publicatiei bulgare Monitor ca Romania a depasit Bulgaria la capitolul reforme. "Romania, pur si simplu, a inceput reforma corect din mai multe sensuri, simultan, si suficient de devreme", spune Meth-Cohn. Cititi mai multe detalii despre comparatia Romania - Bulgaria in interviul preluat de Rador.
Pensiile birocratilor europeni, subiect de discutie la Bruxelles Pentru ca vor fi  tot mai numerosi, iar pensiile lor vor fi platite in cea mai mare parte de catre statele membre UE, angajatii institutiilor europene nu pot scapa de reforma pensiilor. Cu venituri medii anuale de circa 70 de mii de euro, adica aproximativ 5.800 de euro/luna, pensionarii proveniti din randurile angajatilor institutiilor europene sunt cei mai bogati “clienti” ai  sistemelor publice de pensii din Uniunea Europeana.
Fondurile europene, vazute de la Bruxelles: Accentul - pe cetateni! Chiar daca in mecanismul de implementare al banilor europeni se subliniaza in special dimensiunea politica si cea tehnica, nu trebuie sa uitam de cetateni. Cu ei trebuie sa inceapa si cu ei trebuie sa se incheie orice evaluare a implementarii corecte a fondurilor europene.
Proiect PHARE de 3 milioane de euro, blocat de edilii locali din Braila Reabilitarea centrului istoric din Braila este un proiect care a fost selectat pentru finantare PHARE de 3 milioane de euro. O serie de neintelegeri "tehnice" intre edilii locali au facut ca lucrarile sa intarzie opt luni. Ministrul Lazlo Borbely a declarat ca va sista contractul cu unul din antreprenori, firma portugheza OPCA. Deocamdata nu s-a facut nici o plata din fonduri publice, asa ca nu se pune problema returnarii banilor.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version