FINANŢE
Modificarea legii Offshore, mai bine mai târziu decât niciodată La aproape un an de la adoptarea în Parlament a Legii Offshore, Ministerul Energiei publică o propunere de modificare a acesteia ce conține "un set de amendamente menit să adapteze cadrul legal existent la specificul proiectelor petroliere offshore", după cum argumentează expunerea de motive. Care sunt aceste ”amendamente”? "Adaptează" ele, cu adevărat, legislația la specificul proiectelor offshore?
Umbra neagră a recesiunii peste economia germană Comenzile din industria producătoare de mașini din Germania au scăzut dramatic în luna august. Astfel, industria-cheie a Germaniei a înregistrat o scădere a comenzilor pentru a noua lună consecutiv. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a înregistrat un minus de 17%, după cum a comunicat vineri, la Frankfurt, Federația Producătorilor de Mașini și Instalații. Semnalele unei recesiuni în Republica Federală sunt tot mai vizibile.
SUA: Șomajul scade în septembrie la 3,5%, cel mai redus nivel din decembrie 1969 Crearea de locuri de muncă în Statele Unite a rămas solidă în septembrie iar numărul înregistrat în august a fost revizuit în scădere puternică, permițând reducerea ratei șomajului la 3,5%, cel mai mic nivel din decembrie 1969, a anunțat vineri administrația Trump, citată de AFP.
Opinie: Dragoș Pătroi: ​Medierea fiscală și facilitățile fiscale privind obligațiile bugetare restante: o altă formalitate sau un pas înainte? Pentru început, să spunem că procedura medierii fiscale a fost introdusă conceptual prin Legea nr. 30, la începutul anului 2019, prin modificarea și completarea în consecință a codului de procedură fiscală. Ulterior, procedură efectivă de operaționalizare în practică a acesteia a întârziat nepermis de mult, fiind reglementată doar ulterior, prin Ordinul ANAF nr. 1757 din 28 Iunie 2019, publicat în Monitorul oficial nr. 0549 abia în 04 iulie 2019.
Noile reguli de TVA se vor aplica de la 1 ianuarie 2020. Ce au de făcut operatorii economici în timpul rămas? Operatorii economici români ar trebui să își reanalizeze relațiile cu furnizorii și clienții din Uniunea Europeană pentru categoriile de operațiuni al căror regim de TVA va fi modificat începând cu 1 ianuarie 2020, ca urmare a aplicării directivei europene privind "remediile rapide".
Operatorii economici stabiliți în țări din afara UE vor avea interzis la exporturi din România Definiția exportatorului, care exclude operatorii economici stabiliți în țări din afara Uniunii Europene, produce efecte în România chiar și în cazul reprezentării indirecte, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a unui Ordin ANAF. Cele mai afectate vor fi companiile ce activează, spre exemplu, în agricultură sau industrie alimentară, dar, odată cu Brexit-ul, impactul va fi resimțit și de firmele din Marea Britanie, care nu vor mai fi stabilite pe teritoriul Uniunii. Ce este de făcut?
Un nou mecanism legal atacă frontal problema dublei impozitări. Implicații pentru companii Multinaționalele, alte întreprinderi sau persoanele fizice care au o dispută cu autoritățile fiscale române referitoare la o decizie de impunere ce generează o dublă impozitare au, de-acum, la îndemână un nou instrument juridic de rezolvare amiabilă a disputelor fiscale care implică autoritățile fiscale din toate statele membre ale Uniunii Europene.
Studiu: Profitul mediu al celor peste 500.000 de microîntreprinderi din România este de aproximativ 52.000 de lei În 2018 activau în România 524.900 de microîntreprinderi, cu 2,5% mai multe față de anul precedent, care au realizat o cifră de afaceri totală de 129 miliarde lei și un profit de 27,5 miliarde lei (21% din cifra de afaceri și o medie de 52.390 lei per companie), arată un studiu al Instant Factoring, citat de Mediafax.
Adevăratul pericol din proiectul privind pedeapsa cu închisoarea pentru impozitele reținute la sursă: Poate conduce la incriminarea oricărei simple greșeli de aplicare a legii fiscale Proiectul legislativ care propune pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții supuse regimului reținerii la sursă reprezintă o reluare a unei inițiative similare din anul 2017. Acum, ca și atunci, proiectul este prezentat ca o reintroducere a unei infracțiuni care a existat anterior declarării neconstituționale, fiind reglementată de art.6 din Legea evaziunii fiscale nr.241/2005.
Fed reduce dobânda de intervenție cu un sfert de punct, spre nemulțumirea lui Donald Trump Banca centrală americană (Fed) a anunțat miercuri o reducere modestă a dobânzilor de intervenție, cu un sfert de punct (0,25%), a doua în două luni, spre nemulțumirea președintelui Donald Trump, scrie AFP.
Barna: Guvernul are obligația să facă rectificare bugetară de 8 miliarde lei pentru anul curent Dan Barna a declarat că Viorica Dăncilă face în continuare „eforturi jenante” pentru a ascunde rezultatele dezastruoase ale guvernării. Președintele USR a adăugat că Executivul trebuie să vină cu o rectificare bugetară de 8 mililarde de lei pentru acest an, potrivit Mediafax.
Olanda se pregătește să renunțe la una din principalele facilități fiscale pentru multinaționale Cu ocazia revenirii din vacanța parlamentară, guvernul olandez se pregătește să pună capăt marilor facilități pentru multinaționale: executivul urmează să prezinte marți o modificare legislativă privind impozitarea profiturilor, pentru a corecta imaginea de paradis fiscal pentru marile grupuri, scrie AFP.
FMI: Tarifele vamale ar putea reduce nivelul PIB-ului global cu 0,8% în 2020 Tarifele vamale impuse sau anunţate de SUA şi China ar putea tăia 0,8% din PIB-ul global în 2020 şi ar putea provoca pierderi suplimentare în următorii ani, a avertizat joi Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit Agerpres.
Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a depus la Senat proiectul privind impozitarea bacșișului Senatorul PSD Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor Publice, a depus, la Senat, proiectul de lege privind impozitarea bacșișului încasat de la clienți în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, potrivit Mediafax.
Restructurarea financiară și amnistia fiscală, șansele unui nou început? Restructurarea financiară și anularea obligațiilor fiscale accesorii sunt cele două categorii de facilități fiscale de care pot beneficia contribuabilii cu datorii restante către buget la data de 31 decembrie 2018. În timp ce prima măsură li se adresează celor cu debite care depășesc 1 milion de lei, cea de-a doua vizează în principal datoriile sub acest plafon în anumite condiții. Cum primul termen pentru demararea restructurării financiare se apropie - până la 30 septembrie, cei care vor să aplice această măsură trebuie să notifice autoritățile fiscale, am sintetizat și comentat principalele prevederi în cele ce urmează.
În august, au apărut 8 proiecte de acte normative cu implicații fiscale: Care sunt noutățile majore pentru mediul de afaceri Ministerul de Finanțe a lansat recent opt proiecte de acte normative care aduc numeroase modificări cu impact major, unele dintre măsuri fiind solicitate de mai mult timp chiar de mediul de afaceri cu scopul de a îmbunătăți, clarifica sau simplifica cadrul fiscal și de reglementare.
Donald Tusk: Războaiele comerciale vor conduce la recesiune Războaiele comerciale vor conduce la recesiune, a avertizat sâmbătă președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP.
Trump „ordonă” companiilor americane să „caute imediat” o alternativă la producția în China / Wall Street intră pe roșu Președintele american Donald Trump a cerut vineri companiilor americane să „caute imediat” o alternativă pentru producția în China, inclusiv „să-și aducă acasă companiile”, după ce Beijingul a anunțat noi taxe vamale pentru importuri americane de 75 de miliarde de dolari, scrie AFP.
Un discurs prudent al Jerome Powell stârnește furia lui Trump, care se întreabă dacă nu cumva șeful Fed e un dușman mai rău decât China Președintele băncii centrale americane Jerome Powell a promis vineri că va acționa pentru a susține expansiunea economiei Statelor Unite dar a avertizat că Federal Reserve nu dispune de reguli și politici pentru a răspunde la provocările tensiunilor comerciale, scrie AFP.
Cum vor evolua dobânzile de intervenție în SUA? Reuniune crucială a Federal Reserve, la Jackson Hole, în condiții în care prima economie mondială oferă semnale mixte Directorul băncii centrale americane va rosti vineri la Jackson Hole un discurs crucial și va încerca să explice cum intenționează să susțină creșterea primei economii mondiale, sub ochii vigilenți ai burselor și atacurile repetate ale lui Donald Trump, scrie AFP.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by