FINANŢE
România, avans important în clasamentul statistic al bunăstării în UE, peste Croația, Ungaria și Bulgaria (date pentru 2015 - 2017) România a depășit Bulgaria, Ungaria și Croația în ceea ce privește clasamentul statistic al bunăstării, potrivit celor mai recente date publicate de biroul european de statistică Eurostat.
Comisia de Prognoză a revizuit semnificativ în jos, la 2,9%, estimarea de creştere a PIB în Bucureşti, în 2018 Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) al Capitalei cu 2,9% în 2018, la 26.865 euro/locuitor, conform Prognozei în profil teritorial, varianta de toamnă. În varianta de primăvară a prognozei, CNSP estima o creştere a PIB de 5,9% şi un PIB /locuitor de 27.189 euro.
BCE reduce previziunile de creştere pentru 2018 şi 2019 Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a confirmat oprirea vastului său program de susţinere a economiei zonei euro, care s-a tradus prin injectarea de lichidităţi în valoare de 2.600 de miliarde de euro. Instituţia a lăsat ratele dobânzilor neschimbate, potrivit L'Echo, citat de Rador.
BCE pune capăt vastului program de relaxare cantitativă, după ce a injectat pe piețe 2.600 miliarde euro BCE a operat joi o schimbare majoră, aprobând abandonarea, la sfârșitul lui decembrie, a vastului său program de susținere a economiei din zona euro, în ciuda norilor gri care se acumulează asupra creșterii, scrie AFP.
Sondaj: 8 din 10 directori financiari cred că SUA va intra în recesiune la începutul lui 2020 82% dintre directorii financiari intervievați în cadrul unui sondaj cred că o recesiune va avea loc în Statele Unite la începutul anului 2020 și aproape 50% cred că acest lucru se va întâmpla anului viitor, potrivit Duke University/CFO Global Business Outlook, publicat miercuri și citat de CBS News.
UPDATE Teodorovici, despre posibilitatea ca bugetul să fie adoptat anul viitor: Să nu anticipăm / Nu vor fi probleme de finanțare chiar și în scenariul nedorit al amânării bugetului. Mâine nu discutăm în Guvern bugetul Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, le-a cerut ziariștilor „să nu anticipeze”, în momentul în care a fost întrebat despre posibilitatea amânării bugetului pentru anul viitor, dar a susținut că, și în eventualitatea unui astfel de „scenariu nedorit”, nu vor fi probleme legate de plata pensiilor și a salariilor „așa cum am promis”.
Primele cifre ale bugetului 2019: PIB de peste 1.000 mld lei, creștere economică de 5,5% Ministrul Finanțelor a declarat marți că bugetul pentru 2019 ia în calcul un produs intern brut de peste 1.000 miliarde lei, cu o creștere economică de circa 5,5 %.
Impactul "Vestelor galbene" asupra economiei: Banca centrală a Franței reduce la jumătate previziunea de creștere în trimestrul IV Banca Franței a redus luni la jumătate, la 0,2% față de 0,4% anterior, rata de creștere a PIB-ului francez estimat pentru trimestrul IV, motivând că impactul mișcării "vestelor galbene" se simte în "majoritatea sectoarelor", scrie AFP.
Comisia Europeană vrea să promoveze euro în tranzacțiile comerciale, pentru a reduce dominația dolarului Comisia Europeană a afirmat miercuri că va demara discuții cu marii actori economici, în special din sectorul energiei, pentru a încerca să reducă dominația dolarului în schimburile internaționale și pentru a întări rolul euro, scrie AFP.
Ministrul Muncii: Pensiile recalculate intră în plată din 1 octombrie 2018 Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, luni seară, că plata pensiilor recalculate se va face începând cu 1 octombrie 2018, indiferent când se va termina de recalculat ultimul dosar.
BNR: Ferma medie din România are o productivitate orară a muncii de 4 ori sub a uneia din Ungaria O fermă medie din România are o productivitate orară a muncii (PPS/oră) de circa 9,5, cu 31,5% sub nivelul de 12,5 din Polonia, de aproape 4 ori sub cea de 37 în Ungaria și de 2,4 ori sub cea de 23 în Uniunea Europeană (UE), reiese din calculele Băncii Naționale a României (BNR).
Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a ajuns la 1,68 milioane Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în octombrie cu 0,52%, ajungând la 1.687.495 milioane, comparativ cu 1.678.816 de poliţe PAD active la 31 octombrie 2017, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări, transmite Agerpres.
India: Creșterea economică dezamăgește, cu un avans de doar 7,1% / Gigantul asiatic are nevoie de un ritm de dezvoltare de cel puțin 8% Creșterea economică a Indiei a dezamăgit în trimestrul iulie-septembrie, potrivit cifrelor oficiale publicate vineri, o veste proastă pentru guvernul naționalist hindus condus de Narendra Modi, în apropierea alegerilor, scrie AFP.
România are a doua cea mai redusă rată de colectare a taxelor din PIB, în UE România a ajuns la o pondere a taxelor și impozitelor de 25,8% din PIB, anul trecut, al doilea cel mai redus nivel din Uniunea Europeană (UE) și în scădere de la 26,5% în anul anterior, potrivit datelor afișate miercuri de Eurostat - Biroul de statistică al UE, scrie Mediafax.
Comisia Europeană cere României o ajustare structurală de cel puțin 1% din PIB în 2019 / Plus un avertisment: deficitul ar putea ajunge la -4,7% în 2020 Comisia Europeană recomandă României o ajustare structurală anuală de cel puțin 1% din PIB în 2019, avertizând că, în caz contrar, deficitul bugetar poate ajunge la -3,4% din PIB anul viitor și -4,7% din PIB în 2020, ceea ce ar reprezenta cel mai ridicat deficit din UE.
Riscul apariției unei recesiuni în SUA în 2020 crește la 35%, pe fondul tensiunilor cu China (sondaj Reuters) Probabilitatea unei recesiuni în SUA în următorii doi ani, deși se păstrează mică, s-a ridicat la o medie 35% de la 30%, arată un sondaj Reuters realizat în perioada 13-19 noiembrie, în cadrul căruia au fost intervievați peste 100 de economiști, scrie Reuters.
Bitcoinul cade sub pragul de 4.500 dolari și pierde 30% din valoare într-o săptămână Bitcoinul a căzut cu peste 7,5 % marți, sub pragul de 4.500 de dolari, o devalorizare de 30% în decursul unei săptămâni a celei mai cunoscute criptomonede din lume, în condițiile în care vânzările de monede digitale s-au accentuat, scrie Reuters.
Peste 9.150 de beneficiari de pensii de serviciu, la finalul lunii octombrie 2018 Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii octombrie 2018, de 9.153 persoane, în creştere uşoară, cu 14 persoane, faţă de finele lunii precedent, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), scrie Agerpres.
Deceniul de aur al economiei Germaniei, întrerupt brusc de un recul al PIB-ului, după 16 trimestre consecutive de creștere "Deceniul de aur" al economiei germane s-a întunecat brusc în trimestrul trei, cu un recul al PIB-ului de 0,2%, legat de evoluția provizorie a sectorului auto dar și de îngrijorări mai durabile, scrie AFP.
Ultima strigare pentru plata defalcată a TVA. Ce mutare va face Ministerul de Finanțe? În respingerea cererii de derogare trimise de Ministerul Finanțelor în toamna trecută, Comisia Europeană argumentează că plata defalcată a TVA, așa numitul Split TVA, nu este proporțională cu obiectivele declarate de Guvern: asigurarea colectării în mod corect a TVA și prevenirea evaziunii fiscale. Astfel, o parte din investițiile derulate deja de firmele afectate de mecanism, indiferent că sunt furnizori sau clienți, s-ar putea dovedi costuri suportate în mod inutil, din vina autorităților.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...





Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version