BĂNCI
Modificari fiscale
Foto: Pixabay

Proiectul eșalonării datoriilor pentru bunii platnici va fi modificat. Ce schimbare e sigură și ce măsuri se analizează acum la MFP/ Ce minus este la buget în urma amânării taxelor

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marţi, 20 Oct 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Faptul că s-au amânat taxele se vede la buget. De aceea Ministerul Finanțelor a creat proiectul care include, printre altele, eșalonarea datoriilor pentru bunii platnici, despre care HotNews.ro a scris săptămâna trecută. Datele Ministerului Finanțelor arată un minus de 16 miliarde lei în urma faptului că firmele au putut amâna plata taxelor, fără a li se calcula dobânzi și penalități. Atenție, cifra nu arată și scadența pentru 25 octombrie, deci suma va fi mai mare.
Apartamente in constructie
Foto: Flatfy

Apartamentele s-au scumpit în București cu 4% după primele 9 luni: Creșterea prețurilor se datorează atât costurilor ridicate cu materialele de construcții cât și al celor cu forța de muncă (raport)

de DP HotNews.ro
Marţi, 20 Oct 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Similar cu anii precedenți, prețul mediu pentru unitățile rezidențiale a înregistrat o creștere globală de 4% în primele 9 luni ale anului 2020 în București. Cu toate acestea, impactul pandemiei COVID-19 a devenit vizibil în al doilea trimestru al anului, prețul mediu/mp în București scăzând la 1.400 EUR. Ultimele luni au adus, de asemenea, la o apreciere a prețului locuințelor vechi, cu o diferență medie de preț de aproximativ 60 EUR/mp între apartamentele vechi și cele nou construite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când diferența era de peste 110 EUR/mp. Acest lucru poate fi atribuit faptului că, având în vedere experiența anterioară a crizei din 2008, clienții ar putea avea o încredere mai mică în ceea ce privește finalizarea noilor proiecte, potrivit unui raport publicat marți.
Mai bine proprietar decat chirias...?
Foto: Hotnews

Cumpărător sau chiriaș? Când e mai bine una, când e mai avantajoasă cealaltă?

de DP HotNews.ro
Marţi, 20 Oct 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Mulți români își doresc o locuință. Suntem o nație de proprietari, dovadă e și faptul că doar 4% dintre noi stau cu chirie, potrivit cifrelor oficiale. Însă decizia de a cumpăra sau a închiria, dacă e luată rațional, trebuie să țină seama de mai multe criterii. Trebuie spus că această decizie e una individuală, în funcție de preferințele fiecăruia (și de capitalul de care dispune, evident). Momentan, creșterile de salarii din ultimii ani (mult peste ratele de creștere ale proprietăților imobiliare), programele guvernamentale de stimul (Noua Casă) precum și dobânzile la minime istorice (care ar putea rămâne așa încă o bună bucată de vreme) par să fie tentante pentru potențialii cumpărători. Aceștia trebuie însă să fie atenți la câteva lucruri.
Florin Cîtu
Foto: Facebook/ Florin Citu

Cîțu îl invită pe Ciolacu la discuțiile cu reprezentanții agențiilor de rating

de DP HotNews.ro
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a dat vina luni pe PSD pentru situația economică actuală a României, acuzându-i pe social-democrați că ceea ce au propus ei în Programul de guvernare este o ”crimă cu premeditare” și invitându-l pe Marcel Ciolacu să participe la discuţiile cu agenţiile de rating, pentru a explica măsurile pe care le propune. Reamintim că Fitch și Moody`s vor prezenta raportul privind ratingul suveran la finalul acestei luni, iar Standard& Poors are ca termen 4 decembrie, cu două zile înainte de alegeri.
Localitatile cu cei mai fericiti oameni din Romania
Foto: Hotnews

In ce orașe locuiesc cei mai fericiți oameni din țară? Rezultatele ar putea fi surprinzătoare pentru unii...

de Dan Popa HotNews.ro
Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. La fel ca și gradul în care ești mulțumit cu viața pe care o duci. Așa că am luat datele Băncii Mondiale și am construit un index care să ierarhizeze datele din 41 de localități din România. Rezultatul poate părea surprinzător pentru unii sau normal pentru alții, depinde de unghiul din care privești.
Noi modificari fiscale
Foto: Monitorul Oficial

13 noutăți fiscale în Monitorul oficial. De la TVA la vânzarea apartamentelor, la precizări privind TVA redusă la restaurante și cărți și avansul la leasing

de F.B. HotNews.ro
Noi modificări fiscale au fost publicate zilele trecute în Monitorul oficial, iar despre ele HotNews.ro a mai scris înainte. În multe cazuri sunt anumite corelări. Așa cum spuneam și atunci, domeniile vizate sunt diverse, pornind de la vânzarea apartamentelor și continuând cu faptul că pe zona leasingului avansul va fi considerat rată, la TVA redusă la restaurante și cărți se fac unele precizări, fiind modificate articolele respective din normele de aplicare ale Codului fiscal. Mai jos aveți principalele modificări fiscale intrate în vigoare.

Continua defrisarile!
Foto: USER UPLOADED

România a cheltuit anul trecut 16 miliarde de lei pentru protecția mediului

de DP HotNews.ro
În anul 2019, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de aproximativ 16 miliarde lei, adică aproximativ 1,5% din PIB, au transmis luni dimineață reprezentanții Institutului Național de Statistică. Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la gestionarea deşeurilor, 42,0% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional, urmate de cheltuielile pentru protecţia aerului şi a climatului (19,8%) şi de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (19,7%).
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Cum arată ”V”-urile României. Cele mai mari pensii stabilite în funcţie de contributivitate. Pandemia ar putea declanșa o criză financiară. Cum funcţionează IMM Invest în construcţii. Cresc importurile de paste din Italia

de DP HotNews.ro
Românii, consumatori de paste în pandemie. Importurile din Italia au crescut cu 40% ● Cele mai mari pensii stabilite doar în funcţie de contributivitate: opt români iau peste 25.500 de lei brut lunar ● Cum funcţionează IMM Invest în construcţii: „Am folosit banii la plata furnizorilor şi pentru asigurarea stocului de marfă“ ● Avertisment: Pandemia ar putea declanșa o criză financiară ● Wargha Enayati: E mai important să luam o decizie greșită, dar în unitate, decât una corectă, dar în dezbinare ● Revenirea economiei: cum arată ”V”-urile României ● Factual.ro: E un adevăr sau o minciună afirmația lui Ciolacu: ”Niciun municipiu reşedinţă de judeţ condus de un primar PSD nu a primit niciun ban”? ● Diagnosticul şi recomandările FMI pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare ● Ne paște foametea? Seceta a distrus jumătate din recolte. De ce vom duce lipsă.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
DOCUMENT

Noi măsuri fiscale: eșalonarea datoriilor pentru bunii platnici, fără impozitul specific la Horeca, testele COVID -cheltuieli deductibile din impozit și altele

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Anunța recent Ministerul Finanțelor eșalonarea pe 12 luni la plata taxelor, fără garanții, pentru firmele afectate de COVID. Proiectul de OUG a fost publicat în dezbatere publică. Pe lângă această măsură, se află și altele. Mai jos le vom prezenta pe scurt. O parte dintre ele au fost anunțate, precum deductibilitatea cheltuielilor cu testele COVID sau scutirea de la plata impozitului specific pentru Horeca.
Constructii de locuinte
Foto: Hotnews

Construcțiile de clădiri rezidențiale au crescut în august cu aproape 25%

de DP HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Pe fondul costurilor reduse cu finanțarea pe termen mediu, dar și al programului guvernamental Noua Casă, lucrările de construcții pe segmentul rezidențial au urcat în august cu aproape 25%, potrivit datelor transmise vineri de INS. În primele 8 luni, creșterea este de 17,2% față de ianuarie-august 2019.
Muncitori
Foto: railbaltica.orgg

Patru anomalii ale sistemului de salarizare și o observație: îmbătrânirea populației se vede cu ochiul liber și pe piața muncii

de DP HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Vechimea mai mare nu înseamnă bani mai mulți. Nici regula conform căreia vârstele din ce în ce mai înaintate beneficiază de salarii mai mari nu se aplică femeilor. Ponderea tinerilor salariaţi (15-24 ani) s-a înjumătățit în ultimele două decenii. Asta în condițiile în care avem circa două milioane de români care nu au muncit niciodată. Acestea sunt doar o parte din datele pe care le-am găsit în recent apăruta cercetare a Statisticii ”Disparităţi salariale: factori de influenţă” și în alte date furnizate de INS.
Criza coronavirus
Foto: Sleepyfellow / Alamy / Profimedia Images

Costul economic asociat pandemiei. Câte miliarde de lei evaporă criza corona din economie

de DP HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Calculele sunt destul de dificil de făcut, pentru că există costuri directe (închiderea restaurantelor de pildă, care le amputează în mod direct veniturile ) și costuri indirecte, dificil de măsurat (pierderea locului de muncă poate fi un asemenea exemplu). Am pornit de la estimările făcute de FMI înainte de criză și cele publicate acum două zile. Nu am luat în calcul un nou lockdown, care, dacă totuși ar avea loc, ar deteriora serios o economie și așa fragilă cum e a noastră. ”Dacă luăm în calcul un scenariu alternativ, în care am mai avea încă un episod de lockdown de două luni, similar cu cel din primăvară, am avea o scădere de -7% anul acesta şi de -1% în anul următor. Nu vedem însă o probabilitate foarte mare ca acest scenariu să se întâmple”, a spus joi Ciprian Dascălu, economistul şef al BCR.
Business report
Foto: Hotnews

​Business report: Nu vor creşte taxele nici anul următor. Proprietarii de restaurante reacționează virulent la sistemul gândit de Guvern. Conectarea caselor de marcat inteligente se va încheia în prima parte a anului 2021

de DP HotNews.ro
Vineri, 16 Oct 2020 Economie | Finanţe & Bănci
Ministrul Finanţelor: Nu vor creşte taxele nici până la finalul acestui an, nici anul următor ● Mircea Coșea : Bruxellesul ne avertizează că nu mai putem rămâne o economie ”colonială”, fără plus valoare ● Renault a prezentat versiunea de serie a mașinii electrice Dacia Spring ● China pare că trece cu bine peste şocul pandemic. Ce se întâmplă însă cu datoriile şi nevoia de capital? ● Burduja, MFP: Procesul de conectare a caselor de marcat inteligente se va încheia în prima parte a anului 2021 ● Proprietarii de restaurante reacționează virulent la sistemul gândit de Guvern ● Autoritățile iau măsuri care se bat cap în cap: la cazuri puține, restricții, la mii de cazuri, relaxare.
Dragos Anastasiu
Foto: Hotnews

Dragoș Anastasiu: Dacă nu vom investi masiv în primul rând în resursa umană, ne vom îneca cu banii europeni/ Să te ferească Dumnezeu de prostul cu inițiativă: proiecte care distrug natura

de F.B. HotNews.ro
Dacă nu vom investi masiv în primul rând în resursa umană din toate părțile, din privat, educație, administrația publică, părerea mea este că nu vom avea nicio șansă să absorbim nimic, a declarat Dragoș Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK). „Ne vom îneca cu bani. Lucrul ăsta îl văd foarte mulți privați, care pot să dispună de bani, care au lichidități, și din lipsă de resursă umană cu mindset-ul corect nu fac aceste lucruri”, a spus el.
Ionut Simion - presedinte AmCham Romania
Foto: Facebook

Simion (AmCham): Doamne ajută să putem să plătim taxele pe care urmează să le stabilească guvernanții noștri în legislatura următoare

de F.B. HotNews.ro
Ionuț Simion, președinte AmCham, a dat de înțeles în cadrul unei conferințe online că se așteaptă la taxe după alegeri, spunând, în încheierea intervenției sale: "Doamne ajută să putem să plătim taxele pe care urmează să le stabilească guvernanții noștri în legislatura următoare".
Dragos Rosca
Foto: Facebook

Dragoș Roșca: Va începe o bătălie pe resurse și pe bani pentru a putea sprijini companiile să-și revină din criză și să crească

de F.B. HotNews.ro
Ne aflăm într-un climat de maximă incertitudine nu doar în România, ci peste tot în lume, și asta are un impact asupra investițiilor, a declarat Dragoș Roșca, președinte al Romanian Business Leaders (RBL), referindu-se la investițiile private, în principal. “Nu știm ce se va întâmpla în etapa valului doi și valului trei. Nu știm dacă mai există bani disponibili la nivelul țărilor și a bugetelor diverselor țări pentru a susține programe în viitor. Trebuie să fim, totuși, foarte realiști”, a spus el.
Rating
Foto: pixabay.com

Dascălu, BCR: Cred că agențiile de rating vor amâna decizia privind ratingul României până după alegeri

de DP HotNews.ro
”Cred ca agentiile de rating vor amana deciziile, iar pentru 2021 vor astepta un plan credibil de la noul Guvern, cu o tinta precisa pentru a tine sub control cheltuielile rigide si a inversa tendința de creștere a datoriei ca raport in PIB. Nu cred ca se vor precipita sa ia o decizie pana la instalarea unui nou Guvern”, a spus joi economistul-șef al BCR, Ciprian Dascălu. Reamintim că Fitch și Moody`s ar urma să publice la finalul acestei luni decizia privind ratingul suveran, iar Standard&Poor`s are ca dată a publicării 4 decembrie 2020, cu doar două zile înainte de data fixată (cel puțin la această oră) a alegerilor.
Bruno Le Maire
Foto: Wikimedia Commons

Franța va începe colectarea taxei digitale impuse giganților tech de anul acesta

de S.J. HotNews.ro
Franța va începe colectarea taxei digitale impuse giganților tech începând de anul acesta după ce discuțiile internaționale privind un acord global în legătură cu taxarea marilor companii online au eșuat, a anunțat miercuri ministrul de finanțe francez, Bruno Le Maire, potrivit Politico.
Ciprian Dascalu - economist-sef BCR
Foto: Hotnews

Ciprian Dascălu, economist-șef BCR: Revenirea sectorului manufacturier este lentă comparativ cu țările vecine/Euro ar putea ajunge la 4,9 lei la finalul anului

de Dan Popa HotNews.ro
”Ne menţinem estimarea privind o contracţie economică de -4,7% în tot anul 2020, prognoză nemodificată de la începutul pandemiei. Perspectiva pentru anul 2021 este strâns legată de evoluţiile fiscale după alegerile parlamentare din decembrie și respectiv posibilele măsuri de ajustare a deficitului bugetar pentru a evita retrogradarea ratingului de țară în categoria nerecomandată investițiilor”, a spus joi într-o conferință de presă online economistul șef al BCR, Cipian Dascălu. Banca a revizuit în creștere prognoza de creștere economică pentru anii 2022-2024 cu 1,2-1,4 puncte procentuale la 3,7%, 4,7% și respectiv 5,3% pentru a ține cont de intrări mai mari de fonduri europene în cadrul planului de redresare al UE, a mai anunțat Dascălu.
Ramona Jurubita
Foto: Facebook
​Articol actualizat

Ramona Jurubiță (FIC): România a atras o pondere mare de investiții cu intensitate tehnologică scăzută, în ultima decadă/ Anastasiu (AHK): Poți să ai bani gârlă, dar dacă nu ai oameni pregătiți cu un anumit mindset, lucrurile nu se întâmplă

de F.B. HotNews.ro
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) împreună cu Academia de Studii Economice (ASE) au făcut o analiză din care reiese că România a atras, în ultima decadă, investiții cu valoare adăugată scăzută sau intensitate tehnologică scăzută, a declarat Ramona Jurubiță, președintele FIC, într-o conferință organizată de news.ro. Ea a precizat că raportul urmează să fie lansat în perioada următoare.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by