BĂNCI
Ministerul Finantelor
Foto: Hotnews

​Datoria publică era la 48,5% din PIB, la finalul lunii septembrie

de F.B. HotNews.ro
Indicatorul datorie guvernamentală reprezintă 48,5% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht, la finalul lunii septembrie, conform unui comuniat al Ministerului Finanțelor (MF). Conform metodologiei Uniunii Europene, ponderea datoriei guvernamentale în PIB se calculează luând în considerare suma PIB-urilor trimestriale realizate în ultimele 4 trimestre comunicate de către INS.
AmCham
Foto: AmCham

Companiile americane din România solicită renunțarea la intențiile de a introduce o taxă de solidaritate/ Risc de reorientare a planurilor de investiții și extindere

de F.B. HotNews.ro
Comunitatea de afaceri americană din România este îngrijorată de intenția coaliției de guvernare de a crește povara fiscală pentru companiile mari din România, într-un moment în care climatul investițional și de afaceri este deja grevat de multiple crize, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerț Americană – AmCham, făcând referire la intenția coaliției de introducere a unei taxe de solidaritate pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro.
Economia a crescut sub asteptari
Foto: sxc.hu

Un consum tot mai gâfâit a turat economia, dar aceasta pierde ușor din viteză, crescând doar cu 7,1% în primele 9 luni. Adică tot atât cât e și inflația

de DP HotNews.ro
În primele 9 luni din acest an, economia (măsurată prin evoluția Produsului intern brut) a crescut, comparativ cu primele luni din 2020 cu 7,1% , a confirmat marți INS. În termeni nominali, economia a generat 819 miliarde de lei preţuri curente, adică aproximativ 168 miliarde de euro. Consumul populației a fost motorul acestei creșteri (cu un avans de 7,5%), urmate de investiții (creștere de 6,2%). E drept, consumul și-a încetinit turația față de începutul anului.
Streaming pe telefon
Foto: Dreamstime

Lucruri ce pot fi făcute pentru a lupta cu schimbările climatice: de la modul în care vezi filmele și serialele de pe Netflix sau HBOGo, până la spălarea hainelor

de F.B. HotNews.ro
Separarea gunoiului, economisirea energiei electrice și călătoria cu trenul sunt modalități prin care putem avea o viață mai sustenabilă, scrie South China Morning Post, care citează DPA. Adică de la vizionarea filmelor pe Netflix sau HBO Go, până la spălarea hainelor. Sunt lucruri la care poate mulți nu se gândesc, pe care le putem face. Asta pentru că schimbările climatice sunt influențate de mult mai multe lucruri din viața noastră.
Business Report
Foto: Colaj foto

​Business report De ce n-a fost amendat Iohannis la Sibiu. Pacientul zero infectat cu OMICRON nu e lăsat de vecini să deschidă fereastra. Legea de scădere a facturilor lasă firmele din energie fără bani. Plăcintele de pomană bat noua tulpină. De ce consumăm mai mult ca oricând

de DP HotNews.ro
Lumea are instrumentele necesare pentru a aduce sfârșitul pandemiei. De ce nu le folosește ● De ce n-a fost amendat Iohannis la Sibiu. Explicația Poliției ● Pacientul zero de la Bârlad, infectat cu OMICRON, a băgat în sperieți vecinii! Aceștia nu-l lasă să deschidă fereastra ● Legea de scădere a facturilor lasă firmele din energie fără bani ● România în tabloul de bord al UE: 11 criterii de echilibru macroeconomic din 14. Lista problemelor ● „Mă puteți bate și în picioare” ● Antreprenor: Criza ne-a obligat să inventăm bonusuri pe care în alți ani nu le dădeam ● Plăcintele de pomană bat tulpina Omicron ● După educația financiară și cea juridică, parlamentarii vor să introducă și educația pentru mediu în programa școlară ● După 30 de ani: Dizolvarea Parlamentului, sistemul judiciar, regiunile, principalele hibe ale Constituției ● Reacția ministrului Chesnoiu după ce Azomureș a anunțat să oprește producția de îngrășăminte ● Cele mai fericite mame ● De ce consumăm mai mult ca oricând.
Ray Dalio
Foto: Wang Ying / Xinhua News / Profimedia

Cum se justifică un cunoscut miliardar american după ce a comparat dispariția disidenților în China cu comportamentul unui „părinte strict”

de S.J. HotNews.ro
Miliardarul american Ray Dalio, fondatorul celui mai mare fond de investiții din lume, a devenit ultimul mare nume de pe Wall Street implicat într-un scandal din cauza comentariilor sale despre China după ce a afirmat că Beijingul se comportă ca un „părinte strict” când face persoane din această țară să dispară, relatează BBC.
Lockdown
Foto: Borislav Stefanov / Alamy / Profimedia Images

Ar putea economia rezista unui al doilea lockdown? Depinde pe cine întrebi...

de DP HotNews.ro
Nu este clar cum va evolua pandemia- dacă vor apărea tulpini noi, cât de agresive vor fi acestea și cât va mai dura această stare de neliniște socială. Pe fondul unui grad încă precar de responsabilizare individuală se suprapun problemele cronice ale economiei noastre și efectele perturbatoare ale economiei lumii. Inflație ridicată, probleme în lanțurile de aprovizionare, criza chipurilor care a devastat industria auto șamd. Deși acum puțin probabil, impunerea unui lockdown (care ar presupune cheltuieli consistente de susținere a economiei din partea Statului) ar putea constitui o problemă. Ar rezista economia la un al doilea lockdown? Am discutat despre asta cu 7 economiști.
Bancnote euro
Foto: pxfuel.com

Les Echos: Croația și Bulgaria în anticamera euro / Țările care au adoptat euro deși nu sunt în Eurozonă

de DP HotNews.ro
Croația și Bulgaria sunt candidate la intrarea în zona euro și speră să fie admise, prima în 2023, a doua în 2024, scrie cotidianul Les Echos, citat de Rador. Dar nimic nu e sigur, deoarece trebuie să respecte criteriile de apartenență, pe de o parte, și să obțină undă verde politică de la statele membre, pe de altă parte.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Cum se fură combustibil de la o bază militară a SUA. Taxă de solidaritate, pentru companiile mari. Cum e să fii survivalist în România. Coloana vertebrală a unei economii. Musculoșii. Monopolul unui fiu de primar PNL

de DP HotNews.ro
Cum a fost furat combustibil de 2 milioane de euro din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu ● Monopolul unui fiu de primar PNL pe tot cadastrul din județ: 78 de contracte, milioane de lei ● Ciolacu: Pensiile cresc cu 10% de la 1 ianuarie. Taxă de solidaritate, pentru companiile mari ● Cum e să fii survivalist în România: „Fiul meu are șase ani și are cuțit de la trei ani” ● Harta celor mai mari zece fabrici din fiecare judeţ ● Coloana vertebrală a unei economii ● Cum vei putea intra în visul altcuiva ● Musculoșii ● Esecul evitarii incalzirii globale – adevaruri incomode ● Dr. Marinescu avertizează: Omicron se extinde. În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul ● Limitele minime de despăgubire pentru polițele RCA vor fi majorate ● Aurul din Apuseni: Un ONG a cumpărat terenuri pentru a bloca exploatarea de la Rovina ● Bogdan Ivănel: Poți schimba doar lucrurile pe care le înțelegi ● Noile Herculane: de la „cea mai frumoasă stațiune din Europa” la „ghost town” și retur.
Importanta tiristilor pentru cetateni
Foto: Hotnews

Premieră în România: Un transportator din Bihor a învins ANAF în instanță pe problema diurnei. Fiscul voia 5,8 milioane lei

de F.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 4 Dec 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Un transportator din Bihor a obținut în instanță anularea unei decizii a ANAF de impozitare retroactivă a diurnelor acordate șoferilor plecați în curse internaționale, scrie Bihorjust.ro. Fiscul obligase compania Vimatra să achite peste 5,8 milioane de lei drept impozit pentru diurnele plătite timp de trei ani.
Capitalul uman si investitia in abilitati
Foto: DreamsTime

De ce unele persoane câștigă mai mulți bani decât altele, deși au același job. Ce înseamnă de fapt investiția în capital uman, de la Bill Gates, la cei care trăiesc în case din chirpici

de Florin Barbuta HotNews.ro
Sâmbătă, 4 Dec 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Într-o companie, de exemplu, pe aceeași poziție unele persoane pot câștiga mai mult decât altele. Asta vine din investiția în capital uman. Bine, mai sunt excepții de persoane care știu „să se vândă bine” să pară că sunt mai pregătite de cât ar fi, dar în multe cazuri ține de ceea ce am scris. Economiștii studiază sărăcia și inegalitatea veniturilor. Ei caută să înțeleagă cine sunt săraci, de ce sunt săraci și ce se poate face pentru asta. În acest text încercăm să aflăm și de ce este multă sărăcie în România (în partea a doua a textului pentru că situațiile sunt legate).
Gap TVA in 2019
Foto: Comisia Europeana

Nu te interesează că nu s-a încasat cât TVA trebuia? Ești pensionar, părinte, copil sau angajat în țara asta? Ar trebui să-ți pese

de Florin Barbuta HotNews.ro
La prima vedere pare că nu ar trebui să ne intereseze că avem cel mai mare decalaj TVA din UE. Asta înseamnă că nu încasăm cât ar trebui din această taxă. Situația s-a deteriorat. Cum ne afectează asta? Cel mai simplu răspuns, poate ar veni prin alte întrebări la care puteți răspunde singuri: Vă place cum arată spitalele? Sunteți pensionari și vreți pensii mai mari? Vreți taxe mai mici pe muncă? Vreți alocații mai mari? Vă gândiți că datoria publică o vor plăti copiii?
Loteria de Vaccinare
Foto: DreamsTime

Loteria de Vaccinare: A zecea extragere săptămânală are loc duminică. Ce numere participă

de F.B. HotNews.ro
​A zecea extragere săptămânală la Loteria de Vaccinare va avea loc duminică, 5 decembrie și va fi difuzată pe TVR 1 la orele 20:50, potrivit Loteriei Române. La această extragere participă numerele de ordine din intervalul 3.061.028 – 3.173.048, corespunzătoare participanților care s-au înscris, conform Regulamentului, până vineri, 3 decembrie, la orele 12:00.
Mugur Isarescu
Foto: Hotnews

Muzeul Băncii Naționale se redeschide pentru public din 6 decembrie 2021 / Pentru acces, va trebui să prezentați certificatul verde

de DP HotNews.ro
Vizitatorii vor descoperi noile amenajări din cadrul expoziției permanente, inclusiv un lingou de aur din rezerva BNR, prezentat după un concept modern, utilizat în cadrul tuturor muzeelor băncilor centrale, au transmis oficialii BNR într-un comunicat. Două noi expoziții temporare sunt deschise pentru vizitare până la sfârșitul lunii mai 2022: 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I (1921-2017) și Ecaterina Teodoroiu – Eroina Primului Război Mondial. Realizată ca o incursiune imaginară în viața monarhului, de la copilărie la senectute, expoziția 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I (1921-2017) prezintă uniformele de mareșal care i-au aparținut suveranului, costume populare, artefacte militare, monede, medalii, documente, bancnote etc.
Nicolae Ciuca
Foto: Agerpres

​VIDEO Premierul Ciucă: Suntem în urmă cel puțin cu stabilirea cadrului de implementare pentru PNRR / Vrem ca bugetul pe anul 2022 să fie finalizat până pe 24 decembrie

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri la începutul ședinței de Guvern că România este în urmă cu privire la adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pentru stabilirea cadrului de implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în condițiile în care UE a virat deja României 1,8 miliarde de euro, echivalentul a 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră.
Alimente
Foto: Captura video

Consumul privat, principala componentă a PIB, își reduce turația spre final de an

de DP HotNews.ro
În luna octombrie 2021 comerţul cu amănuntul (un bun indicator pentru consumul privat, principala componentă a PIB) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3,3%, iar cumulat pe primele 10 luni ale anului și-a redus turația la 11,1%, potrivit datelor furnizate vineri de INS. Toate categoriile monitorizate de INS și-au încetinit vânzările: produse nealimentare (+16,0%, dar în scădere de la 18% pe primele 9 luni), carburanţii (+11,2%, față de 11,8% după 9 luni), iar produsele alimentare, băuturile şi tutunul (+5,8%, în scădere ușoară de la 6%).
Recep Erdogan
Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Fitch a redus ratingul Turciei. Lira turcească a scăzut cu 46% anul acesta din cauza politicii de dobânzi a lui Erdogan

de G.S. HotNews.ro
Lira turcească a scăzut vineri în raport cu dolarul, după ce agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva țării de la "stabilă" la "negativă" din cauza riscurilor legate de direcția politicii monetare, transmite Reuters.
Florian Libocor
Foto: Hotnews

De unde începe bogăția? Florian Libocor: Pragmatic, bogăția este asociată cu avuția unei persoane care face parte din „cei 1%” / În România este nevoie de circa 300 mii dolari, conform Knight Frank Wealth Sizing Model

de DP HotNews.ro
Pragul sărăciei este bine definit. Dar nu avem o definiție care să ne spună de la ce venit în sus ne putem considera bogați. HotNews a publicat o serie de răspunsuri la această întrebare. Azi, publicăm opinia lui Florian Libocor, economistul-șef al BRD. ”Este provocator să încerci să “stabilești” un nivel de la care trebuie să consideri că există bogăție, că ai trecut pragul de la care “începi să fii bogat”. Bogat poți să fii sărac fiind, precum și invers. Bogăția are, cred, precum viața, mai multe (dar cel puțin două) nuanțe, între care una (și probabil cea mai larg acceptata ca fiind esențială) este cea materială. Poți să spui că atunci când nevoile îți sunt acoperite de ceea ce câștigi, dar mai poți și să economisești, începi să fii bogat. Este oare corect? În parte da, în totalitate nu.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: Nemaivăzuta paradă dintr-o comună din Olt. De ce emigrează un asistent medical. 20 de ținte PNRR, de atins până la finalul anului. Taxa pe viitor. Trista realitate de la care pleacă Bugetul Fasole cu ciolan și medalii

de DP HotNews.ro
Paradă nemaivăzută într-o comună din Olt, cu ATV-uri, cai, căruţe și un tun făcut din cazanul de țuică ● De ce emigrează un asistent medical: „Aici e un film SF. Ne mai șochează că ard spitalele?” ● Economist: Guvernele nu atacă puternic inflația fiindcă ea ajută statele, dar afectează populațiile ● Interviu cu un cercetător din Africa de Sud: „Există țări care probabil au o mulțime de variante de virus, dar pentru că nu le analizează, nu le cunosc” ● Majoritatea școlilor din zona Moldovei au pasat către părinți responsabilitatea testării elevilor. „Ne-am dorit teste și acum vrem să scăpăm de ele” ● Titane (2021) – Imaginație dură ● Primul examen pentru PNL și PSD: 20 de ținte PNRR, de atins până la finalul anului ● Taxa pe viitor: Modelul țării care investește în inovare ● Trista realitate de la care pleacă Bugetul: dobânda pe termen lung a ajuns la 4,75% în octombrie și păstrează urcarea ● Fasole cu ciolan și medalii. Cât costă sutele de decorații acordate de președintele Iohannis în ultimii doi ani, inclusiv de Ziua Națională ● Statul nu este un magnet pentru oamenii bine pregătiți. România are multe companii de stat care nu produc nimic.
Programul Tezaur pentru populatie
Foto: Facebook

​Tezaur continuă în decembrie 2021. Românii pot împrumuta statul la dobânzi de 4,25%, 4,75% sau 5,1%

de F.B. HotNews.ro
Programul Tezaur, titlurile de stat dedicate populației care se pot achiziționa prin Trezorerie sau Poșta Română, continuă în decembrie. Dobânzile sunt mai mari decât în noiembrie. Astfel, pentru oferta de 1 an, Ministerul Finanțelor oferă o dobândă de 4,25%, pentru cea de 3 ani – 4,75%, iar pentru 5 ani de 5,1%.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by