BĂNCI
Banca Naționala a României
Foto: Hotnews

Pentru a susţine echilibrul pe piaţa muncii, este esenţială eficientizarea sistemului educaţional (raport BNR)

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 24 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Tensiunile pe piaţa muncii sunt amplificate de îmbătrânirea accentuată a populaţiei, împreună cu creşterea ponderii persoanelor în vârstă dependente de populaţia activă (17,3% din populaţie are peste 65 ani), precum şi de tendinţa continuă de scădere a populaţiei rezidente (-0,5% în 2021 vs. 2020), arată un raport publicat de BNR și citat de Agerpres. În plus, pandemia COVID-19 a dus la creşterea mortalităţii (+14% în anul 2020 comparativ cu 2019) şi diminuarea numărului de nou-născuţi (-5% în anul 2020 faţă de anul 2019), astfel sporul negativ s-a deteriorat de la o medie lunară de 5.900 de persoane în anul 2019 la 9.880 de persoane în anul 2020.
Schema Ponzi
Foto: YouTube

Visual Capitalist: Cele mai mari scheme Ponzi din istoria modernă

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 24 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Unele lucruri sună pur și simplu prea bine pentru a fi adevărate, dar atunci când e vorba de bani, uneori judecata noastră se clatină, scrie Visual Capitalist. Acesta este și cazul schemelor Ponzi, un tip de fraudă financiară care atrage investitori promițând randamente anormal de mari. Cum a fost la noi jocul Caritas, dacă vă mai amintiți. Banii cu care vin noii înscriși în jocul piramidal sunt folosiți pentru plata membrilor veniți anterior. Schemele de acest tip poartă numele lui Charles Ponzi, un italian care promitea în anii 1920 că va dubla banii clienților săi în termen de 90 de zile. De la el încoace, numeroase scheme Ponzi s-au derulat pe tot globul.
Plaja Firiplaka
Foto: Arhiva personala

​Weekend report ​O plimbare prin Univers cu astronomul Adrian Șonka. Cu Tudor Chirilă, despre politică, muzică și vaccinare. Grecia: Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Idei simple și caraghioase pentru a vă ține copiii ocupați

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 24 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
O plimbare prin Univers cu astronomul Adrian Șonka ● Tudor Chirilă, despre politică, muzică și vaccinare: „Nu-mi place ce face acest Guvern, nu știe să comunice nimic” ● Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19 ● Cum te va monitoriza doctorul atunci când intri în concediu medical ● Idei simple și caraghioase pentru a vă ține copiii ocupați ● Jocurile Olimpice: Problema sportivelor care poartă echipament „inacceptabil” ● Vaccinarea în Grecia, faultată de Biserică. Oficial, preoții ortodocși o susțin, însă tot ei conduc mișcarea antivaccinistă ● Mesajul lui V. Voiculescu către N. Dan: „Fără hoție înseamnă fără concursuri aranjate. Nu ai respectat cuvântul dat” ● Aur și noroaie la Roșia Montană ● USR-iștii, prinși la mijloc în războiul taberelor din PNL. Ghinea: „Suntem folosiți ca sac de box” ● Tatiana Țîbuleac: „În America Latină sunt mai populară decât în România”
bitcoin
Foto: Unsplash.com

60% din familiile super-bogate ale planetei dețin deja sau sunt interesate de criptomonede

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 23 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Firmele de investiții ale super-bogaților planetei investesc tot mai mult în criptomonede, 15% dintre acestea achiziționând deja monede digitale și alte 45% afirmând că analizează să facă acest lucru în viitor, relatează Markets Insider.
Margrethe Vestager
Foto: Dursun Aydemir / Pool / AFP / Profimedia

Ajutoare de stat: Comisia simplifică normele privind ajutoarele de stat combinate cu sprijin din partea UE/ Noi posibilități de aplicare a măsurilor

de DP HotNews.ro
Vineri, 23 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Comisia Europeană a adoptat vineri o extindere a domeniului de aplicare al Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare (RGECA), care le va permite statelor membre să pună în aplicare anumite măsuri de ajutor, fără o examinare prealabilă din partea Comisiei. Normele revizuite se referă la ajutoarele acordate de autoritățile naționale pentru proiecte finanțate prin intermediul anumitor programe ale UE gestionate la nivel central în temeiul noului cadru financiar multianual și la anumite măsuri de ajutor de stat pentru sprijinirea tranziției verzi și a celei digitale, precum și pentru redresarea în urma efectelor economice ale pandemiei de COVID-19.
Banca Nationala a Romaniei - BNR
Foto: Hotnews

BNR: Datoria publică e la pragul de sustenabilitate. Trebuie să ne asigurăm că achitarea datoriilor se va face fără sacrificii deosebite pentru generațiile viitoare

de DP HotNews.ro
Vineri, 23 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Datoria publică a crescut cu 12 puncte procentuale în anul 2020 și cu încă 2,6 puncte procentuale în primele patru luni din 2021, ajungând la 49,9% din PIB, arată un raport al BNR publicat joi. Aceasta reprezintă cea mai abruptă tendință ascendentă din ultimii 9 ani și plasează datoria publică aproape de pragul de sustenabilitate (care e de 50-55% din PIB). Sustenabilitatea datoriei nu are în vedere doar menținerea ei sub un anumit nivel, ci și asigurarea că îndatorarea suplimentară își are corespondent în active sau schimbări structurale ale economiei care să permită pe viitor achitarea datoriilor, fără sacrificii deosebite pentru generațiile viitoare, mai precizează raportul citat. În condițiile în care cheltuielile cu asistența socială și cu personalul au ajuns la 94% din valoarea veniturilor fiscale și a contribuțiilor de asigurări, este îndoielnic că respectivele criterii de sustenabilitate și de bună guvernanță sunt îndeplinite.
Claudiu Nasui
Foto: Hotnews

Ministrul Economiei: Deşi muncesc mult, românii rămân săraci doar ca să acopere cheltuielile cu salariile tot mai mari ale sinecurilor și pensiilor speciale / Din fiecare 100 lei câştigaţi de un român, statul ia aproape jumătate

de Redactia HotNews.ro
Vineri, 23 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, afirmă că, în fiecare an, un român munceşte 170 de zile doar ca să îşi plătească dările la stat, astfel că, practic, jumătate din ziua de muncă a românilor este petrecută doar în slujba statului. "Deşi muncesc mult, românii rămân săraci doar ca să acopere cheltuielile cu salariile tot mai mari ale sinecurilor, pensiilor speciale, schemelor de mers la târguri sau altor robinete de bani publici instalate în ultimii 30 de ani", a declarat ministrul, pe Facebook.
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

Noutăți pe Măsura 2 privind acordarea unui capital de lucru, în Monitorul Oficial. Adrian Bența explică noul ordin

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 23 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Procedura de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor“ a fost modificată printr-un ordin al ministrului Economiei ce a fost publicat, vineri, în Monitorul oficial (OMEAT nr. 1146/2021). Consultantul fiscal Adrian Bența explică noutățile pe care le aduce acest act normativ.
Fondul Monetar International
Foto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

FMI anunţă reforme în programele sale de creditare pentru a sprijini mai bine ţările cu venituri scăzute

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 23 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va reorganiza programele sale de creditare pentru a sprijini mai bine ţările cu venituri scăzute pe parcursul pandemiei de coronavirus şi al redresării şi a menţionat posibilitatea unor vânzări limitate de aur al FMI pentru sporirea capacităţii de împrumut, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Oficial National al Registrului Comertului (ONRC)
Foto: AGERPRES

ONRC: Aproape 3.100 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului

de DP HotNews.ro
Vineri, 23 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu peste 30% în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, fiind înregistrate 3.076 de insolvenţe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate de Agerpres. Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 604, în creştere cu 42,79% faţă de intervalul ianuarie - iunie 2020.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Cum sunt schimbate Jocurile Olimpice de gadgeturi și algoritmi. Radiografia influenței românești în instituțiile europene. Revolut are serviciu de rezervare a cazărilor. Mai sunt utile facilitățile fiscale acordate salariaților?

de DP HotNews.ro
Vineri, 23 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Tehnologie sau tehno-doping? Cum sunt schimbate Jocurile Olimpice de gadgeturi și algoritmi ● Radiografia influenței românești în instituțiile europene ● Şefii Protecţiei Valorilor din BNR dezvăluie pentru prima dată cum a operat Banca Naţională în criză ● Proiect: Cei pensionați anticipat vor putea să se angajeze în sectorul privat, fără a-și pierde pensia ● Departamentul de Stat, despre climatul investițional din România: calitate instituțională scăzută, instabilitate și corupție ● Ministerul Finanțelor a avertizat Ministerul Culturii că riscăm despăgubiri mari, dacă introducem Roșia Montană în UNESCO ● Mai sunt utile facilitățile fiscale acordate salariaților? O întrebare la care guvernul va trebui să răspundă în curând ● Mioara Costin renunță la postul de consilier al premierului ● Blue Air pregătește lansarea unei noi companii aeriene în România ● Revolut are serviciu de rezervare a cazărilor ● Luarea unei decizii. Exemplul cărților de joc măsluite.
Banca Nationala a Romaniei - BNR
Foto: Hotnews

BNR: Această criză poate fi și o ocazie de a scoate din economie firmele care nu au reușit să aibă un management adecvat, multe fiind ținute în viață pentru motive mai puțin legate de performanță (raport)

de DP HotNews.ro
Companiile au intrat în criza curentă cu o serie de vulnerabilități care vor îngreuna posibilitățile acestora de răspuns, se arată în Raportul BNR privind stabilitatea financiară, publicat joi. Companiile cu un grad ridicat de îndatorare au o importanță semnificativă în economie (41% din total firme). Această criză poate fi și o oportunitate de a scoate din economie firmele care nu au reușit să aibă un management adecvat al activității de-a lungul timpului, multe fiind ținute în viață pentru motive mai puțin legate de performanță, mai precizează autorii raportului.
Sediul BCE
Foto: Martti Kainulainen / Shutterstock Editorial / Profimedia

BCE menţine nemodificate dobânzile dar promite un sprijin mai îndelungat pentru economia zonei euro

de DP HotNews.ro
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, dar şi-a revizuit orientarea viitoare a politicii monetare, după ce în urmă cu două săptâmâni şi-a stabilit ţinta de inflaţie la 2% pe termen mediu, transmit Reuters și Agerpres. Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.
Pensionari
Foto: pxfuel.com

Ce mai conține proiectul privind stimularea românilor să muncească peste vârsta de pensionare - DOCUMENT

de F.B. HotNews.ro
Guvernul vrea să stimuleze românii să muncească după ce împlinesc vârsta standard de pensionare, adică să-și prelungească viața activă. În acest sens a fost pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență. Pe lângă majorarea cu 50% a punctajului acelor persoane, documentul mai conține și alte reglementări.
​​Clotilde Armand
Foto: Facebook - Clotilde Armand

Clotilde Armand și scandalul cu Romprest: Ministerul Finanțelor a verificat ce s-a întâmplat cu fondurile publice din Sectorul 1. „Nu mă așteptam ca dimensiunea furtului din bani publici să fie la acest nivel”

de F.B. HotNews.ro
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, spune că a solicitat Ministerului Finanțelor, în urmă cu 8 luni, să se facă o verificare la primăria pe care o conduce. Echipa de inspecție a venit, iar după 6 luni s-a ajuns la concluzia că există un prejudiciu de peste 243,8 milioane lei, iar contractul de delegare al Romprest „a fost atribuit printr-o procedură pe care Sectorul 1 a pregătit-o și derulat-o cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale”.
Banca Naționala a României
Foto: Hotnews

Averea netă a românilor, la maxime istorice. Trei sferturi o reprezintă locuințele și doar un sfert banii din bănci. BNR: Această situație se datorează legislației care încurajează deținerea de case mai degrabă decât investițiile

de DP HotNews.ro
Avuția netă a românilor se situa la finalul anului 2020 la un maxim istoric, în creștere cu 6,1% față de anul anterior, arată Raportul asupra Stabilității Financiare publicat joi de BNR. Trei sferturi din avere e format din case și apartamente (active imobiliare) și doar un sfert din avere e reprezentat de active financiare. Această situație se datorează în mare măsură legislației care încurajează deținerea de active imobiliare mai degrabă decât (re)investirea în activități productive, mai precizează raportul.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

Contribuabili corecți, pedepsiți de ANAF. Ai vrut bonificație? Ghinion! Fiscul a început să pună popriri pe toate conturile celor care au aplicat bonificații în 2017 și 2018 la depunerea Declarației unice

de Florin Barbuta HotNews.ro
Mulți români s-au trezit cu popriri pe toate conturile pentru că au aplicat bonificații când au depus Declarația unică, lucru prevăzut la vremea respectivă de legislație. Este vorba despre anii 2017 și 2018. Popririle continuă, apar în valuri. Problema pare a proveni de la sistemul informatic al ANAF care nu știe să ia în considerare faptul că trebuiau aplicate bonificații.
plata cu cardul
Foto: Pixabay

43 de incidente informatice au afectat anul trecut clienții băncilor. Numărul clienților afectați a fost de 147.000 (cel mai sever incident), în timp ce numărul operațiunilor de plată afectate a atins 200.000

de DP HotNews.ro
În cursul anului 2020 au fost notificate BNR un număr de 40 de incidente la nivelul prestatorilor de servicii de plată (instituții de credit, de plată și instituții emitente de monedă electronică) autorizați în România și 3 incidente la nivelul sucursalelor instituțiilor de credit autorizate în alte state membre, arată Raportul privind Stabilitatea Financiară publicat joi.
Apartamente in constructie
Foto: Flatfy

Vrei un apartament de 2 camere dar fără să te împrumuți la bancă? BNR a calculat câți ani trebuie să muncești ca să ți-l cumperi

de DP HotNews.ro
Fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar, timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere la nivel național este de circa 8,5 ani (raportul preț pe venit, eng. price to income), se arată în Raportul asupra Stabilității Financiare publicat joi de BNR. În cazul unui imobil cu 3 camere durata crește la peste 11 ani (date la decembrie 2020), mai precizează documentul. Concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor. Astfel, împrumuturile acordate în București și Ilfov reprezintă 31% din totalul creditelor, iar următoarele 5 județe (Cluj, Timiș, Constanța, Iași și Brașov) reprezintă 26% (date la martie 2021).
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Reglementarea crypto-activelor are o miză uriașă pentru guverne și băncile centrale

de Daniel Daianu Consiliul Fiscal
Miercuri, 21 Iul 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Crypto-activele (active digitale ce utlizează tehnologia blockchain), între care Bitcoin și Ethereum sunt de mare notorietate, au cunoscut o creștere explozivă după izbucnirea crizei financiare din 2008; numărul lor este de cca. 11.000 în prezent, scrie profesorul Daniel Dăianu, pe OpiniiBNR.ro. Digitalizarea a favorizat acest fenomen. Orientări libertariene, de respingere a guvernelor/ autorităților publice (bănci centrale) echivalează crypto-activele (numite, consider incorect, crypto-monede) cu o descentralizare a sistemului financiar, care să asigure anonimitate în tranzacții, să transgreseze reglementări și granițe, riscuri legate de cursuri de schimb, etc. Dar nu filosofia politică a unor grupuri contează în primul rand, ci fenomenul în sine.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by