BĂNCI
BCE a mentinut dobanda de referinta la 4% Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de referinta la nivelul de 4%, conform asteptarilor analistilor, in ciuda presiunilor privind reducerea costurilor creditarii in scopul evitarii incetinirii avansului economic al zonei euro, potrivit Reuters. Toti cei 83 de analisti intervievati de Reuters saptamana trecuta preconizau mentinerea ratei dobanzii.
Romania aplica TVA redus de 9% la cinci categorii de bunuri si servicii in timp ce unele state UE practica chiar si TVA de 1% Romania aplica o cota redusa de TVA de 9% la cinci categorii de bunuri si servicii : medicamente, proteze medicale, carti, reviste, ziare, intrarea la muzee, spectacole si cazarea la hotel. Majoritatea statelor membre practica TVA redus si chiar foarte redus, insemnand mai putin de 5%, la aproape toate cele 18 mari categorii de bunuri si servicii din directiva TVA. Studiile expertiilor europeni arata ca o astfel de masura fiscala ajuta la cresterea cererii, a productivitatii muncii si a numarului de locuri de munca pe segmentele de piata respective.
Mugur Isarescu: BNR opteaza pentru inasprirea politicii monetare si nu pentru revizuirea tintei de inflatie in 2008 de 3,8% Banca Nationala a Romaniei a revizuit previziunea privind nivelul inflatiei in 2008, de la 4,3%, estimat anterior, la 5,9%, dar a decis sa mentina tinta pe care si-a propus-o pentru acest an, de 3,8%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca BNR opteaza pentru pastrarea tintei de inflatie si pentru inasprirea politicii monetare. Isarescu a anuntat ca BNR vrea sa descurajeze viteza actuala de crestere a creditului atat prin inasprirea conditiilor de creditare, cat si printr-o scumpirea a creditului in valuta acordat persoanelor cu venituri in lei.
Moneda nationala s-a depreciat joi cu un ban, pana la 3,6670 lei pentru un euro Leul s-a depreciat cu aproape un ban fata de moneda unica europena, euro fiind cotat joi la 3,6670 lei, potrivit cursului anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Fata de ziua anterioara, cand banca centrala a anuntat un curs de referinta de 3,6579 lei pentru un euro, leul a pierdut 0,24%.
BNR prezinta Raportul trimestrial asupra inflaţiei Banca Nationala  prezinta, joi, Raportul trimestrial asupra inflatiei. Pentru acest an, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3,8%, plus/minus un punct procentual. Rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 6,57% la sfarsitul anului trecut.
Leul a pierdut miercuri peste trei bani fata de euro Moneda nationala s-a depreciat cu peste trei bani fata de moneda unica europeana, euro fiind cotat miercuri la 3,6579 lei pentru un euro, potrivit cursului anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Leul a pierdut 0,91% comparativ cu ziua anterioara, cand banca centrala a anuntat un curs de referinta de 3,6249 lei pentru un euro.
Cum vor scumpi creditele dobanda de referinta si cresterea riscului de tara Dobanda creditelor in lei acordate de bancile comerciale ar putea creste dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de referinta cu 1%. Teoretic, rata dobanzii ar trebui sa se majoreze cu aceeasi valoare ca si dobanda de referinta a BNR, insa cresterea ratei dobanzii depinde si de alti factori precum lichiditatea pietei, concurenta si diversificarea surselor de finantare. De asemenea, si dobanda pentru creditele in valuta s-ar putea majora din cauza conditiilor monetare locale restricitive si a cresterii riscului de tara. Institutiile bancare nu au stabilit inca noile valori ale dobanzilor.
Doar 5% dintre companii au optat pentru depunerea declaratiilor on-line de la introducerea sistemului in aprilie 2007 Doar 5% dintre firme au optat sa depuna declaratii fiscale on-line, de la introducerea acestui sistem, in Bucuresti si in alte 22 de judete, a afirmat marti presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Sistemul de depunere a declaratiilor on-line a fost introdus in Bucuresti in aprilie 2007. Pe parcursul anului trecut, sistemul a fost extins in alte 22 judete, iar de la 1 aprilie 2008 urmeaza sa functioneze in toata tara, potrivit declaratiilor presedintelui ANAF.
Exportatorii au pierdut facilitatea de rambursare a TVA fara control si se confrunta cu un blocaj financiar Exportatorii au pierdut, incepand din ianuarie 2008, facilitatea de rambursare a taxei pe valoarea adaugata fara control fiscal prealabil. Regimul special de rambursare a taxei, aplicat din mai 2007, a fost anulat printr-un ordin al Ministerului Economiei si Finantelor de la sfarsitul anului trecut. Din acest motiv, perioada de asteptare pentru restituirea taxei s-a marit, iar exportatorii sustin ca modificarea legislativa a generat un blocaj financiar atat pentru companiile de export, cat si pentru companiile care produc pentru export. Potrivit ANEIR, exportatorii ar trebui sa recupereze, lunar, de la Finante, in jur de 500 de milioane de euro.
In decembrie 2007, salariul mediu net a fost de 1266 lei Castigul salarial mediu net a ajuns la 1266 lei in luna decembrie a anului trecut, in crestere cu 12,9% fata de luna anterioara si cu 15,2% fata de aceeasi luna a anului 2006, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, iar cele mai mari scaderi in sanatate si asistenta sociala.
Leul castiga aproape opt bani, dupa majorarea dobanzii de referinta cu 1% Moneda nationala s-a apreciat cu aproape opt bani fata de moneda unica europeana, euro fiind cotat luni la 3,6095 lei pentru un euro, potrivit cursului anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Leul a crescut cu 2% comparativ cu ziua de vineri, cand banca centrala a anuntat un curs de referinta de 3,6854 lei pentru un euro.
BNR a majorat rata dobanzii de referinta de la 8% la 9% Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a majorat, in sedinta de luni, rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 9% pe an, de la 8% cat era pana in prezent, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. De asemenea, BNR a decis adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar. Potrivit analistilor,  majorarea dobanzii cheie va aprecia leul si va scumpi creditele.Citeste si Inflatia este mai mare decat ne asteptam? (de Emil Stoica)
Banca Nationala ar putea decide, astazi, majorarea dobanzii de politica monetara Banca Nationala a Romaniei ar putea mari, astazi, din nou, dobanda de de politica monetara. Aceasta ar putea creste cel putin cu o jumatate de procent, de la 8% cat este in prezent - transmite Romania Actualitati. Analistii sustin ca aceasta crestere este prea mica pentru a descuraja creditarea si, indirect, consumul si pentru a reduce presiunile inflationiste. Banca Centrala ar putea lua si alte masuri, precum cresterea rezervelor minime obligatorii.
BNR, asteptata sa majoreze dobanda-cheie in sedinta de luni Cresterea rezervelor minime obligatorii in urma sedintei BNR de luni, 4 februarie, este posibila, dar ar fi ineficienta in sensul descurajarii creditarii si indirect a consumului, spun analistii chestionati de NewsIn, care mizeaza pe majorarea dobanzii cheie cu cel putin 0,5 puncte. Analistii spun ca, pentru a fi eficienta, dobanda cheie trebuie sa ajunga la 9%. Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat in urma cu doua saptamani pentru HotNews.ro ca este probabila majorarea dobanzii cheie de catre BNR.
Fitch a revizuit in sens negativ perspectiva ratingurilor a patru banci romanesti: BCR, BRD, Bancpost si Unicredit-Tiriac Bank Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingurilor acordate institutiilor de credit Banca Comerciala Romana (BCR), BRD - Groupe Societe Generale, Bancpost si Unicredit Tiriac Bank de la "stabil" la "negativ". Aceasta actiune vine dupa ce, joi, agentia de evaluare financiara a modificat perspectiva ratingului Romaniei.
Rezervele valutare ale BNR au ajuns, in ianuarie, la 25,55 miliarde euro Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau, la sfarsitul lunii ianuarie, la nivelul de 25,55 miliarde de euro, cu 245 milioane de euro decat in luna anterioara. Potrivit datelor bancii centrale, cresterea s-a datorat unor intrari de 1,03 miliarde de euro, in vreme ce iesirile au totalizat 794,1 milioane de euro.
Leul isi continua aprecierea fata de euro Moneda nationala s-a apreciat cu 1,5 bani fata de moneda unica europeana, euro fiind cotat vineri la 3,6854 lei pentru un euro, potrivit cursului anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Leul a crescut cu 0,42% comparativ cu ziua de joi, cand banca centrala a anuntat un curs de referinta de 3,7011 lei pentru un euro.
Votati cum vreti sa arate noua moneda de 2 euro Euro implineste 10 ani in 1 ianuarie 2009, iar pentru a celebra aceast moment va fi emisa o noua moneda. Este insa pentru prima data cand "infatisarea" acesteia va fi decisa exclusiv de cetatenii europeni. Puteti vota cum vreti sa arate noua moneda pana in data de 22 februarie, via internet.
Moneda nationala s-a apreciat joi cu peste doi bani fata de euro Euro a fost cotat joi la 3,7011 lei, ceea ce arata o apreciere a monedei nationale cu peste doi bani, adica 0,63%, fata de cotatia din ziua precedenta. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de 3,7246 lei pentru un euro.
BM: Incetinirea cresterii economice si cresterea inflatiei - riscurile cu care se confrunta noile state membre UE in 2008 si 2009 Perspectivele economice ale tarilor nou intrate in Uniunea Europeana (UE 8+2) sunt pozitive, insa exista riscul incetinirii ritmului cresterii economice si cresterii inflatiei, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale. Romania si Bulgaria trebuie insa sa faca fata si unui deficit comercial care continua sa se adanceasca.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version