BĂNCI
Deficitul din comerțul cu străinătatea: 10 miliarde de euro. Slovenia, Cehia sau Ungaria sunt pe excedent În primele nouă luni ale anului, deficitul din comerțul extern al României a urcat la aproape 10 miliarde de euro, potrivit datelor transmise vineri de INS. Exporturile ne-au adus 50,848 miliarde euro, iar importurile ne costă 60,799 miliarde euro, mai informează INS. În UE, dacă eliminăm Marea Britanie, România era pe locul al cincilea după mărimea nominală a deficitului din comerțul exterior, după Franța, Spania, Grecia și Portugalia. Alte țări cum ar fi Slovenia, Cehia sau Ungaria sunt pe excedent în comerțul cu străinătatea, potrivit datelor Eurostat care includ primele 8 luni din acest an.
Lazea, BNR: Ar trebui să discutăm despre întoarcerea la lucrurile spirituale, de care lumea pare să fi uitat. Oamenii devin extremiști sau naționaliști atunci când au așteptări care nu se pupă cu realitatea ”Rolul profesorilor, al media, va fi fundamental în a explica celor tineri că generația lor trebuie să trăiască în niște constrângeri foarte mari. Ar trebui să discutăm despre managementul așteptărilor,care înseamnă multe lucruri: înseamnă o întoarcere la religie, la lucrurile spirituale, de care lumea pare să fi uitat. E o bogăție de lucruri în viața asta -altele decât achiziția de bunuri materiale, de care lumea a uitat”, crede economistul șef al Băncii Naționale. ”Lumea e obișnuită să discute despre ce casă și-a mai luat, câte mașini are, prostii de genul ăsta. Dacă pe tineri nu reușim să-i educăm în acel alt spirit mai puțin material, vom avea revoluții, vom avea războaie”, a mai spus Valentin Lazea. Ascultă în text varianta audio a intervenției sale.
Financial review Prima pagină a presei străine: KPMG nu va mai oferi consultanță clienților pe care îi auditează. Investitorii încep să se teamă de creșterea datoriei SUA. Popularitatea lui Macron scade în premieră sub 30%. Peste 1 milion de bulgari vor să emigreze Financial Times: KPMG nu va mai oferi servicii de consultanță clienților mari pe care îi auditează ● Investitorii încep să se teamă de creșterea datoriei publice americane ● The Times: Trump se foloseşte de succesul la urne pentru a-l destitui pe Jeff Sessions din funcţia de procuror general ● The Guardian: Partidul de centru-dreapta îl alege pe Manfred Weber drept candidat la funcţia supremă în UE ● Les Echos: Popularitatea lui Macron scade în premieră sub 30% ● Le Figaro: La Helsinki, umbra lui Viktor Orban planează asupra Congresului dreptei europene. ● Dnevnik: Peste 1 milion de bulgari se gândesc să emigreze. Lectură plăcută!
Fed menţine nivelul dobânzii de politică monetară, dar va reacţiona în funcţie de evoluţia economiei Rezerva Federală din SUA (Fed) a decis, joi seară, menţinerea nivelului dobânzii de politică monetară, semnalând însă că ar putea reacţiona la situaţia economică prin noi majorări, care ar putea fi dispuse în decembrie, informează site-ul agenţiei Associated Press.
Isărescu: Există riscul să se scumpească pâinea, chiar dacă avem producţie record de grâu Produsele din grâu şi porumb s-ar putea scumpi în perioada următoare, chiar dacă avem producţii record în agricultură, întrucât, pe piaţa europeană, producţia este mică, iar preţurile au crescut, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei privind Raportul trimestrial asupra inflaţiei, potrivit Agerpres.
Comisia Europeană cere Guvernului României să elimine sistemul Split TVA Comisia Europeană a deschis o procedură de sancționare a României și cere guvernului să renunțe la mecanismul plății defalcate a taxei pe valoarea adăugată - Split TVA - impus unor firme de la 1 ianuarie 2018.
Comisia Europeană revizuiește drastic, în scădere, estimările privind creșterea economică a României pentru acest an /„Un risc principal este că majorarea salariilor ar putea continua să depăşească creşterea productivităţii” Comisia Europeană (CE) a revizuit, joi, semnificativ în scădere, estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, de la 4,5% la 3,6%, în timp ce în 2019 mizează pe un avans de 3,8%, faţă de 3,9% cât estima în primăvară, potrivit previziunilor economice de toamnă publicate joi de Executivul comunitar.
Isărescu, despre programul "Investește în tine": Am fost premier și știu cum e cu programele astea: intenții bune, rezultate slabe De la jumătatea lunii octombrie, tinerii între 16 şi 26 de ani pot contracta credite de cel mult 40.000 de lei cu dobândă suportată de la bugetul de stat, iar cei cu vârsta de 26 - 55 de ani pot obține un împrumut de până la 35.000 de lei, ca urmare a demarării programului guvernamental ”Investește în tine”. Riscul cel mai mare este ca persoanele care accesează „Investește în tine” să investească în altceva, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu: Nu vrem să combatem inflația agravând deficitul de cont curent și afectând competitivitatea Condițiile de pe piața muncii rămân tensionate, iar calificările nu se corelează cu necesitățile angajatorilor, efectivele de salariați fiind insuficiente, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflației.UPDATE 1: Isărescu: Analiștii au dreptate când spun că un deficit bugetar prea mare nu avantajează RomâniaUPDATE 2: Băncilor le trebuie mai mult curaj și mai mulți specialiști
Consiliul Concurenței susține refinanțarea creditelor la o altă bancă decât cea care a acordat creditul Refinanțarea creditelor la o altă bancă decât cea care a acordat creditul aduce beneficii clienților şi stimulează concurența între bănci, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței. Ancheta sectorială pe piaţa serviciilor bancare de retail, derulată de Consiliul Concurenţei, arată că persoanele care vor să îşi refinanţeze creditele la alte bănci pentru a a avea costuri mai mici întâmpină greutăţi, mai ales la cazul creditelor ipotecare, în condiţiile în care valoarea actuală a ipotecii a scăzut sub valoarea iniţială. Astfel, autoritatea propune ca pentru partea de garanție rămasă neacoperită să se implice statul, prin intermediul unuia sau mai multor fonduri de garantare.
AUDIO România, încotro? Petrecerea s-a cam terminat, ar trebui să vedem ce e de făcut, cred 5 economiști de vârf Când doi oameni îți spun că ești beat, recomandabil e să mergi să te odihnești. Ce te faci însă când cinci dintre cei mai buni economiști români îți spun că peterecerea se termină? Evident, nu mergi să te odihnești, ci dimpotrivă, încerci să iei măsuri cât mai rapid. Pe scurt, acesta a fost mesajul conferinței de joi “România, încotro?”, organizată de Oxygen Events. Economiștii de top la care ne referim sunt Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale, Florian Libocor, economist șef al BRD, Andrei Rădulescu, economist șef al Băncii Transilvania, Aurelian Dochia, unul dintre cei mai respectați analiști economici români și , nu în ultimul rând, Cristian Nacu, șeful IFC România.
Financial review Prima pagină a presei străine: Trump va trebui să guverneze cu un Congres divizat. Creșterea Germaniei va încetini dramatic în acest an. Samsung lansează telefonul pliabil. Rusia vrea să se detașeze de dolar Les Echos: Trump va trebui să guverneze cu un Congres divizat ● Financial Times: Creșterea Germaniei va încetini dramatic în acest an ● Handelsblatt: Samsung lansează telefonul pliabil. ● Le Soir: Midterms: "O zi mare pentru democraţie dacă...” ●  Le Vif: Confruntată cu sancțiunile, Rusia vrea să se detașeze de dolar. ● El Pais: Contra cronometru, Marea Britanie caută o formulă legală care să convingă Uniunea Europeană. Lectură plăcută!
Din amintirile lui Isărescu, dintr-o întâlnire avută în 1991: „Entry and exit, entry and exit”, parcă îl aud și acum. Infrastructurile sunt rolul statului, nu să fie proprietar al economiei Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a povestit miercuri despre o întâmplare de la începutul anilor ‘90. Este vorba despre discursul unui fost ministru al Finanțelor din Olanda care a spus la vremea aceea, printre altele, că dacă statele foste comuniste nu se dezangajează repede din funcția de administrator al economiei, de proprietar, nu o să mai aibă timp de infrastructură, sănătate, educație. Adică trebuie să privatizeze companiile de stat. Potrivit lui Isărescu, este important ca firmele să poată intra și ieși repede din piață.
Sibiul își face monedă locală- Sibcoin. Ce sunt banii locali și cum au funcționat în alte țări O informație recentă arată că Sibiul va fi prima regiune din România care îşi va lansa o monedă locală, Sibcoinul, în 21 noiembrie. Moneda va putea fi utilizată pe durata anului 2019, când judeţul va fi Regiune Gastronomică Europeană, a anunţat marţi consorţiul Regiunii Gastronomice Sibiu, pe pagina oficială de Facebook. Ce sunt monedele locale sau regionale, care sunt avantajele și dezavatajele lor sau mai exact la ce sunt bune și la ce nu? Câteva experiențe din alte țări.
Cine a scumpit creditele, Guvernul sau BNR? Isărescu: Am încercat să facem mai mult decât ar fi trebuit, în acest an Mulți s-au plâns anul acesta că le-au crescut ratele la creditele în moneda națională. Unora chiar le-au urcat cu câteva sute de lei, iar vina a fost dată când pe Guvern, când pe Banca Națională a României. O parte din această creștere a venit în urma creșterii dobânzii cheie de către BNR, dar ca urmare a măsurilor guvernamentale sau, de fapt, a lipsei reformelor. Dacă Guvernul și-ar fi făcut treaba, atunci poate că ratele nu ar fi crescut atât de mult și de repede.
Ordin ANAF: ​​O parte din contribuabilii mijlocii vor fi transferați din această lună la administrațiile financiare județene sau de sector O parte din contribuabilii mijlocii vor fi transferați începând chiar din această lună din administrarea Direcțiilor generale ale contribuabililor mijlocii la administrațiile financiare județene sau de sector, potrivit unui Ordin publicat marți în Monitorul Oficial.  Documentul se aplică din data de 06 noiembrie 2018, adică data publicării în Monitorul Oficial. Acest lucru presupune faptul că listele vor fi publicate pe site-ul ANAF, pentru a se cunoaște la ce unitate fiscală este arondat un contribuabil.Vezi aici Ordinul ANAF.
Financial review Prima pagină a presei străine: Noi întrebări pentru Goldman Sachs. Dominația Amazon în Germania. Proiectul GAFA se îndepărtează. Procurorul General al Ucrainei şi-a anunţat demisia Financial Times: Goldman Sachs are de răspuns unor noi întrebări ● Operațiunile lui Arron Banks au permis ca datele clienților săi din asigurări să fie utilizate ilegal în scopuri politice  ●    Handelsblatt: Dominația Amazon. Un studiu arată cât de puternic este puterea gigantului american din retail ● Les Echos: Taxa Gafa: proiectul european se îndepărtează ● Le Figaro: Şase persoane având legături cu extrema dreaptă arestate pentru un proiect de acţiune violentă contra lui Macron ● Korrespondent: Procurorul General al Ucrainei şi-a anunţat demisia, pe fondul mai multor atacuri asupra activiştilor civici. Lectură plăcută!
Isărescu: În acest an, politica monetară a încercat să facă mai mult decât ar fi trebuit să încerce Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a caracterizat, marți, după ultima ședință a Consiliului de Administrație al BNR, modul în care politica monetară a fost aplicată în acest an, explicând ce ar fi necesar pentru ca aceasta să-și îndeplinească doar rolul ei, scrie Mediafax.
Isărescu, despre ce va face după ce își va încheia mandatul: Deocamdată sunt pensionar, dacă închei mandatul. În 2000 am zis că o să produc vin dacă nu câștig alegerile Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a spus marți că nu știe ce va face după ce își va încheia mandatul, dar va vorbi mai relaxat cu presa.
Isărescu (BNR): Inflația va continua tendința descendentă, până spre 3,5%. Vedem mișcări ale ROBOR între 3,1-3,4%, în perioada următoare Prognoza BNR este că în următoarele luni inflatia (rata inflației) își va continua tendința descendentă și va urma o scădere sensibilă până spre limita de sus a intervalului, spre 3,5%, ca sa fiu mai clar, a spus Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version