BĂNCI
Andrei Dumitrescu (Consiliul Fiscal): Inechitățile din sistemul de pensii sunt date de formula de calcul Un angajat care ar cotiza exclusiv la Pilonul II de pensii, având în salariu mediu brut, ar obține o pensie de 627 lei pe lună, timp de 18 ani. Dacă ar cotiza doar la Pilonul I ar avea 361 de lei/lună dar până la deces, conform unei prezentări a șefului Secretariatului tehnic la Consiliul Fiscal, Bogdan Andrei Dumitrescu. Beneficiile sunt cu circa 41% mai mari, la Pilonul II, dacă nu trăiești mai mult de 18 ani după pensionare.
Lazea: Cursul nu va mai putea fi multă vreme devalorizat competitiv. Când trecem la euro nu va mai funcționa competitivitatea prin devalorizări, ci doar prin calitate Dacă vrem un stat cu fiscalitate minimală, atunci statul nu va face nimic în ceea ce privește infrastructura sau reformele, susține Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR), precizînd că vorbește în nume personal.
Istudor, ASE: Nu aş finanţa nicio temă de doctorat dacă ea nu reprezintă o comandă socială din partea unor organizaţii economice  Academia de Studii Economice aşteaptă de la organizaţiile economice şi instituţiile publice propuneri de teme de cercetare, atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru tezele de doctorat, a declarat, miercuri, rectorul ASE, Nicolae Istudor, ptrivit Agerpres. ”Am spus-o şi o mai spun de fiecare dată la Consiliul Naţional al Rectorilor: eu nu aş finanţa, dacă aş fi ministrul Educaţiei, dar nu sunt şi nu este nicio problemă, nu aş finanţa nicio temă de doctorat dacă ea nu reprezintă o comandă socială din partea unor organizaţii economice. Altfel, nu-şi găseşte rolul", a spus Nicolae Istudor, la o conferinţă pe tema competitivităţii economiei.
Patru greșeli pe care le fac băncile în procesul de digitalizare și patru recomandări pentru evitarea acestora ”O bancă a decis să realizeze o segmentare a clienților și o analiză a valorii pentru a identifica clienții cei mai profitabili și să îi vizeze prin campanii de vânzare încrucișată și de vânzare a unor produse suplimentare. Deși ideea era inovatoare, procesul de achiziție a urmat calea tradițională, întârziind aplicarea lui și dând timp competitorilor să vină cu soluții similare”, spune Cristian Cârstoiu, partener în cadrul Departamentului de Asistență în Afaceri al EY România. Pe piața românească proiectele ambițioase de transformare sunt puține, iar valoarea realizată este sub cea promisă, deoarece inițiativele digitale nu sunt coordonate, mai spune specialistul EY.
Daraban: Vrem să știm cât din import reprezintă Samsung. Este secret de stat. Dacă vedem 2-3 miliarde euro, ne facem bagajul, mergem la Seul și îi întrebăm ce vor de la viața noastră ca să producă aici Brandul românesc nu există, cu tot respectul pentru gemul de Topoloveni, dar nu putem să stăm și să mergem la infinit cu el, a declarat Mihai Daraban, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României.
Andreea Paul: România are cea mai accentuată viteză de deteriorare a performanțelor inovatoare din UE în ultimii 5 ani. În pofida creșterii economice constante în România din 2011 încoace, nu reușim să ne îmbunătățim semnificativ competitivitatea economică și socială, din contră, regresele competitivității României în ultimul an s-au accentuat, a declarat Andreea Paul, președinte al INACO, într-o conferință organizată la Academia de Studii economice.
​Capcanele din economie. În ce domenii se plătesc cel mai greu facturile Economia românească și-a temperat avansul în acest an, spre 4% din PIB, iar primele efecte încep să se resimtă în mediul de business. Numărul companiilor dizolvate a crescut cu 35% în primele șapte luni, iar cel al firmelor noi a scăzut cu 13%, semn că apetitul pentru afaceri este în scădere. Potrivit unei analize KeysFin, blocajul financiar, instabilitatea politică și accesul tot mai scump la finanțare sunt principalele argumente care fac ca economia românească să funcționeze precum o mașină cu frâna de mână trasă.
Analiză: Greierele și Furnica, faza pe instituții. Când greierele intră în criză, Furnica ii spune: Joacă astăzi dacă poţi! Sunt mai multe versiuni ale fabulei Greierele și Furnica. Toate au un lucru în comun: mesajul. Pe scurt, Furnica lucrează toată vara și pune deoparte resurse pentru iarnă. În același timp, Greierele cântă și se bucură de sezon. Iarna vine „nota de plată”: Greierele are nevoie de mâncare și nu are, iar Furnica stă liniștită și refuză să-l împrumute. Să presupunem că statul este Greierele, iar Furnica instituțiile internaționale. Ce avem astăzi? Creștere economică record, cheltuielile statului sunt cu mult peste acest nivel, deci este vară, iar Greierele cântă liniștit, la un volum ridicat. Crizele sunt ciclice, iar mărturie este istoria.
Financial review. Prima pagină a presei străine: Șeful spionilor germani a fost demis. Industria auto germană, anchetată de UE. Politicienii obişnuiesc să mintă în legătură cu Brexitul. BCE ar fi trebuit să-i asculte mai mult pe europenii din sud Financial Times: Șeful spionilor germani a fost demis. Industria aviatică, în pragul unei noi revoluții ● The Guardian: Producătorii germani de automobile se confruntă cu o anchetă UE antitrust din cauza emisiilor ● The Times: Politicienii obişnuiesc să mintă în legătură cu Brexitul. ● Kathimerini: BCE ar fi trebuit să-i asculte mai mult pe europenii din sud ● Le Soir: Theresa May avertizează că ori va fi planul ei, ori nu va fi nimic ● Le Figaro: Argentina: Cristina Kirchner - inculpată în scandalul "Caietele corupţiei" ● The Wall Street Journal: Imperialismul va fi periculos pentru China ● El Mundo: Luigi di Maio: "Nu vom  rupe cu UE şi nici nu vom distruge finanțele publice". Lectură plăcută!
​Drepturile de autor sunt luate din nou în calcul la determinarea indemnizaței  pentru creșterea copilului În Monitorul oficial de luni 17 septembrie 2018, a fost publicată OUG nr. 81/2018, ce corectează modul de calcul al indemnizației pentru creșterea copilului pentru părinții ce au realizat venituri din drepturi de autor. Vestea bună e că drepturile de autor sunt luate din nou în calcul la determinarea indemnizației.Vezi aici OUG 81, așa cum a apărut în Monitorul official
RBL: Rectificarea bugetară împinge România și mai adânc în fundătura subdezvoltării Antreprenorii și managerii din Romanian Business Leaders (RBL) cer Guvernului să prioritizeze de urgență investițiile în infrastructura de transport, educație, sănătate și digitalizareaadministrației publice, să elimine pensiile speciale, să crească vârsta de pensionare pentru meseriile ocupaționale și să întărească sistemul de pensii contributive (pilon II și III),complementar sistemului public și să ia măsuri urgente de stopare a emigrației, se arată într-un comunicat de presă al organizației.
DOCUMENT UPDATE Ministerul Finanțelor a publicat proiectul OUG de modificare a legii insolvenței. Au fost introduse prevederi referitoare la sectorul asigurărilor Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii insolvenței, obținut și publicat de HotNews.ro săptămâna trecută a fost pus oficial în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) la rubrica Transparență decizională, dar cu anumite modificări.
Teodorovici crede că băncile au prioritate față de stat la masa credală. Legea îl contrazice Proiectul de modificare a legii insolvenței va permite firmelor cu datorii la buget să scape de acestea prin intrarea statului, pe o poziție minoritară, în acționariatul acestora. Practic, statul nu va mai putea să recupereze nimic. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că oricum nu ar fi recuperat nimic pentru că se află pe locul cinci la masa credală dar, din punct de vedere al sumelor, spun specialiștii, se află pe locul al doilea, după angajați. El crede că înaintea statului intră împrumuturile băncilor față de firme, dar legea îl contrazice.
Radu Ghetea, CEC Bank: Criza a confirmat că decizia de a transforma banca de economii într-o bancă comercială universală a fost corectă şi necesară. Un dialog despre criză, panici, lăcomia bancherilor și bănci Criza l-a prins tocmai în America pe Radu Ghețea, unul dintre cei mai titrați bancheri români. La cei 69 de ani, Ghețea spune, într-o discuție cu reporterul HotNews.ro, că în fiecare zi învață câte o lecție și că n-a avut momente de panică în timpul crizei. Întrebat direct dacă au fost bancherii lacomi înainte de izbucnirea crizei, Ghețea răspunde franc: ”Un bancher, pentru a fi lacom, trebuie însă să aibă şi aprobarea acţionarilor. Au existat acţionari lacomi? Pot să vă spun că da. Au fost şi unii bancheri de la noi care au intrat în acest joc, la fel cum au fost alţii care au stricat jocul” . Citiți mai jos o discuție cu Radu Ghețea, președintele CEC Bank și președinte onorific al Asociației Române a Băncilor.
Financial review. Prima pagină a presei străine: Trump oferă sprijinul SUA pentru o conferință est-europeană. Cum au preluat băncile americane supremația lumii financiare. Ungaria, mai aproape de Kremlin decât de Bruxelles The Washington Post: Trump oferă sprijinul SUA pentru o conferință est-europeană ● Les Echos: Macron fixează liniile principale ale Bugetului ● Financial Times: Cum au preluat băncile americane supremația lumii financiare ● Handelsblatt: Străinii alimentează boom-ul pieței muncii din Germania ● The Guardian: FMI o sprijină pe Theresa May în privinţa avertismentelor sale vizând lipsa unui acord Brexit ● El Periodico: Ungaria, mai aproape de Kremlin decât de Bruxelles. Lectură plăcută!
Siegfried Mureșan, despre afirmația lui Teodorovici privind președinția UE: Este o declarație gravă. Guvernul Dăncilă este complet în ceață Declarația de luni a ministrului Teodorovici care spune că România nu trebuie să promoveze obiective proprii în timpul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene de anul viitor, ci are doar un rol de mediator este foarte gravă, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.
Teodorovici, despre proiectul insolvenței: Va duce la "curățirea mediului economic" Noul proiect de modificare a legii insolvenței va duce la "curățirea mediului economic" și se va intra mai greu în procedură, susține Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.
Teodorovici îl acuză pe Toader că-i întârzie proiectele privind insolvența și Fondul Suveran: Este o lipsă de dorință de asumare. Vrei o semnătură și dispare semnatarul  Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, se plânge că Ministerul Justiției îi pune bețe în roate în cazul Fondului Suveran de Investiții și al proiectului privind insolvența. „Încep să cred că este o încercare de fugă de asumare a unor decizii”, a spus Teodorovici. El a precizat că încearcă de câteva zile să ia un aviz pe proiectul privind insolvența, dar dispare semnatarul.
UPDATE Teodorovici: Rolul României pe timpul președinției UE va fi de mediator, nu de a promova proiecte ​​Rolul nostru pe timpul președinției este acela de mediator, în a promova și a susține interesele europene pe timpul președinției, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă.
Sergiu Oprescu, ARB: Trebuie să evităm să construim un spațiu al așteptărilor iraționale care se poate transforma foarte ușor într-un cerc vicios al populismului. O discuție despre criza trecută, lecțiile ei, relația clienților cu băncile și alți demoni Sergiu Oprescu este de meserie inginer de aeronave, promoția 1987. A lucrat în aviaţia utilitară, iar din 1993 s-a angajat ca analist în cadrul Băncii Române de Comerţ Exterior. De acolo a început cariera lui de bancher. De la BRCE a plecat un an mai târziu împreună cu câțiva colegi pentru a pune bazele Băncii Bucureşti, primul proiect de bancă străină care se înfiinţa atunci, ca subsidiară a grupului elen Alpha. Banca București a devenit apoi Alpha Bank.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version