BĂNCI
Va mai dura oare mult până când vom citi un best-seller scris de un robot? Nu trebuie să ne așteptăm să vedem în următorii 10 ani roboți la volanul camioanelor de marfă care străbat Europa și probabil că nici la roboți-chirurgi care să facă intervenții chirurgicale delicate, scriu experții World Economic Forum. Dar înspre acolo ne îndreptăm, iar dacă noi ne vom consuma energiile pe subiectele care țin azi prima pagină, vom rămâne în continuare decuplați. Potrivit unui nou studiu făcut de cercetătorii de la Oxford și de la Universitatea Yale, acum trăim anii inteligenței artificiale. Ani în care ar trebui să decidem: ne adaptăm tendințelor sau rămânem la periferie? Vezi mai jos un grafic în care vei înțelege că lupta cu Inteligența Artificială e în toi. Iar pe noi tocmai asta nu prea ne interesează.
Declarația unică – de când intră în vigoare și cât timp e valabilă asigurarea medicală de care beneficiază persoana fizică Luni, 16.07 e termenul limită de depunere  al declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Ce se întâmplă cu asigurarea medicală de care beneficiază contribuabilul? De când intră în vigoare și cât timp e valabilă. Aceste două întrebări sunt lămurite pentru cititorii HotNews.ro de către consultantul fiscal Cornel Grama. Foarte pe scurt, din momentul în care am depus Declarația unică cu una din opțiuni de plată a CASS (2.280 lei) sau opțiune (1.140 lei) dobândim calitatea de asigurat chiar dacă nu s-a achitat contribuția. Citește mai jos explicațiile lui Cornel Grama.
Inflația a atins deja un maxim în luna mai și va începe să scadă din iulie, ajungând la 3,7% la sfârșitul anului / Presiunile inflaționiste nu sunt foarte puternice (raport) Rata inflației a fost de 5,4% în iunie, neschimbată față de luna mai. ”Estimările noastre au fost de 5,4% (an/an), în timp ce consensul Reuters a fost de 5,5%. Prețul alimentelor a scăzut în luna iunie cu 0,2% (m/m), datorită fructelor și legumelor proaspete mai ieftine, într-un model sezonier observat și în anii precedenți la începutul verii. Prețul produselor nealimentare a crescut cu 0,1% (m/m) datorită carburanților mai scumpi, în timp ce serviciile au înregistrat o creștere a prețurilor de 0,2% (m/m), pe măsură ce deprecierea leului s-a tradus în prețuri mai mari pentru serviciile de telefonie. Inflația de bază CORE2 ajustat,cea urmărită îndeaproape de către BNR în luarea deciziilor sale de politică monetară, a scăzut pentru a doua lună consecutiv și a atins nivelul de 2,9% în iunie, semnalând că presiunile inflaționiste de bază nu sunt foarte puternice în economie”, se arată într-un raport BCR publicat miercuri.
Iohannis a semnat promulgarea legii Bauspar, după ce sistemul de economisire-creditare fusese blocat aproape 3 ani Preşedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.Conform legii adoptate de Parlament, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) vor modifica în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi. Noua lege va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial si se va aplica doar clienţilor noi care vor semna contracte de economisire – creditare după acea dată. Clienţii existenţi ai băncilor pentru locuinţe îşi vor continua contractele de economisire – creditare pe baza legii care era în vigoare la data semnarii acestora.
Inflația a rămas la 5.4% în iunie. Legumele și fructele s-au scumpit cel mai mult, dar în topul scumpirilor găsim și gazele, transportul aerian sau combustibilii Preţurile de consum în luna iunie 2018 comparativ cu luna iunie 2017 au crescut cu 5,4%, au anunțat miercuri dimineața reprezentanții Institutului Național de Statistică, ceea ce înseamnă o stagnare (în mai fusese tot 5.4%) în termeni reali, punând corifeii din CA al BNR la o analiză dificilă dacă să mărească dobânda cheie la următoarea ședință. În iunie, legumele și fructele s-au scumpit cel mai mult, dar în topul scumpirilor găsim și gazele, transportul aerian sau combustibilii. La capitolul ”scăderi de prețuri”, doar ouăle și zahărul încearcă să contrabalanseze creșterea generală a prețurilor.
Declarația Unică: 3 dificultăți la completare Calcularea unor venituri obţinute în valută, cum ar fi cele din chirii sau cele realizate în străinătate, în vederea raportării acestora în Declaraţia Unică, presupune mai multe metode de conversie, atenţionează un consultant fiscal, care a identificat 3 dificultăți în completarea formularului.
SONDAJ Cum plătiți pentru cheltuielile făcute în concediu? ​Foarte mulți români pleacă în această perioadă în concediu, unii în țară, alții în străinătate. În funcție de destinație și de disponibilitate, ei vor acoperi cheltuielile fie cu cardul, fie cu bani gheață. Dvs. cum intenționați să plătiți pentru ce veți cheltui în concediu?Participă la sondajul HotNews.ro
Începe numărătoarea inversă pentru declarația unică Au mai rămas doar câteva zile până la termenul de depunere al Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, prilej pentru a analiza câteva aspecte. Declarația unică se depune, în general, de către contribuabilii care și anterior de 1 ianuarie 2018 completau Declarația privind veniturile realizate din România – Formularul 200, respectiv Declarația privind veniturile realizate din străinătate – Formularul 201.
BNS: Doar jumătate dintre angajatori au schimbat contractele de muncă pentru a compensa transferul sarcinii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat Numai 50% din angajatorii din mediul economic au operat modificări ale contractelor individuale de muncă în vederea compensării transferului sarcinii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, avertizează Blocul Naţional Sindical (BNS), potrvit Mediafax. Astfel, 24% din angajatorii activi nu au operat nicio modificare a contractelor individuale de muncă, nici măcar pentru un singur contract, transmit reprezentanţii BNS printr-un comunicat de presă. Sindicaliştii spun că pe 31 martie 2018, erau înregistrate 2.196.895 de contracte de muncă cu timp complet cu salariul de încadrare egal cu salariul minim, adică 41,13% din totalul contractelor de muncă cu timp complet.
​Ordonanța de Urgență care majorează subvenția pentru angajarea de șomeri sau absolvenți, explicată în 6 pași simpli. Documentul a apărut luni în Monitorul oficial Ordonanța de Urgență care majorează semnificativ subvenția pentru angajarea de șomeri, absolvenți, persoane cu vârsta mai mare de 45 ani sau tineri marginalizați social a apărut luni în Monitorul oficial. Şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 1.000 lei, neimpozabilă.Documentul, care se adresează angajatorilor, poate fi citit integral aici.
Inflația ar putea urca luna viitoare la 5.6%, peste prognoza BNR. Cursul euro ar putea atinge 4.7 lei în decembrie (raport UniCredit) Economiștii UniCredit anticipează o rată a inflației peste estimările Băncii Centrale (datele pe iunie vor fi comunicate de Statistică miercuri), calculele lor indicând pentru finele acestui an o creștere a prețurilor de 4,1% (în decembrie 2018) față de nivelul de 3,6% prognozat de BNR). Prețurile alimentelor și combustibililor ar putea să rămână cele mai importante surse de presiune inflaționistă în UE în lunile următoare datorită unei recolte mai slabe șipetrolului mai scump decât anul trecut, arată un raport publicat luni de bancherii UniCredit.
Declarația unică 2018: Lunea viitoare, termenul de depunere. Calendarul ANAF Persoanele fizice autorizate (PFA) și cei care obțin venituri din dividende, chirii sau activități independente trebuie să depună declarația unică de venit, pentru plata impozitului și a contribuțiilor sociale până lunea viitoare, 16 iulie 2018, potrivit calendarului obligațiilor fiscale publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Sectorul pharma și cel auto sunt cele în care în România încasarea facturilor se face cu cea mai mare întârziere (studiu) Vestea bună despre creșterea globală vine cu o deteriorare semnificativă a termenelor de plată, potrivit studiului realizat de Euler Hermes Economic Research. Durata de încasare a creanțelor (DSO = days sales outstanding) a crescut cu două zile în 2017, la 66 de zile în medie pe plan mondial, cel mai înalt nivel din 2007. În ultimii 5 ani, perioada de restituire a creanțelor a fost constantă la 64 de zile. În România, încasarea creanțelor se face cel mai greu în sectorul pharma și în cel auto, arată datele Euler Hermes.
Procedura de stabilire din oficiu a contribuțiilor la pensii și sănătate valabilă pentru 2016 și 2017 ​În monitorul oficial a apărut Ordinul Președintelui pentru stabilirea din oficiu a CAS și CASS în cazul persoanelor fizice care au obligația plății de asigurări sociale (contribuția la pensii și/sau la sănătate) pentru perioada anilor 2016 – 2017. Subliniem în mod expres faptul că acest act normativ reglementează procedura de stabilire din oficiu pentru contribuția la pensii și la sănătate doar pentru acești doi ani și nu este aplicabilă pentru anul 2018.Consultă aici documentul apărut în Monitorul oficial.
Salariul mediu net din luna mai: 2.704 lei, cu 9 lei mai puțin decât în aprilie Salariile medii nete din luna mai au fost de 2.704 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 9 lei, au transmis luni reprezentanții Institutului Național de Statistică. Cele mai mari salarii au rămas cele din zona IT&C (6.437 lei net), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.554 lei net).
Peste un sfert de milion de români de peste 65 de ani continuă să lucreze. Necesitate sau preferință? Încă nu-mi dau seama: faptul că peste 4 din 10 români de peste 65 de ani preferă să continue să lucreze e o necesitate pentru ei sau o banală opțiune de a continua să fie activi? E drept, în anii de criză (2007 și următorii) peste jumătate din românii de peste 65 de ani încercau să obțină și alte venituri, înafara pensiei. Unii ca să-și poată ajuta copiii rămași fără job, alții ca să nu stea acasă și să simtă inutili, fiecare cu motivele lui la urma urmei. Cert e că anul trecut aproape 300.000 de conaționali de peste 65 de ani erau angajați. Cei mai mulți în agricultură, învățământ, sănătate, agenți de pază sau vânzători.
Guvernul pregătește o nouă amnistie fiscală. Cine, unde și cu ce rezultate a mai aplicat asemenea măsuri în Europa și SUA? O scurtă istorie recentă a ”iertării” de taxe și impozite Prima amnistie fiscală documentată din istorie avea loc în urmă cu peste 2000 de ani. Pe celebra piatră descoperită la Rosetta (în Egipt), era notată măsura de eliberare din pușcării a tuturor evazioniștilor fiscali. De atunci și până în zilele noastre, aproape toate țările au luat asemenea măsuri, dictate de conjuncturi diferite. Potrivit unor studii publicate de FMI, asemenea amnistii fiscale sunt bune doar pe termen scurt și în anumite condiții. Ele reflectă 3 slăbiciuni majore ale țărilor care apelează la amnistii fiscale: o administrație fiscală slabă, un sistem juridic slab și o politică fiscală neadecvată (cu un sistem fiscal prea complex, de exemplu). Vezi mai jos o scurtă trecere în revistă a amnistiilor fiscale din Europa și SUA.
​​Cafeaua de weekend. Subiectele săptămânii. Bonus: Ar fi putut alerga Forrest Gump așa mult? 10 lucruri neștiute despre cafeină. Ce măsoara de fapt IQ-ul? Cel mai prost angajat. Cele mai hilare planuri secrete din istorie Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!
Declarația unică 2018: Termenul de depunere se apropie, amintește ANAF Termenul pentru depunerea „Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” este luni, 16 iulie 2018, reamintește Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat remis StartupCafe.ro.
Plata contribuțiilor și a impozitului pe venit într-un singur cont va intra în vigoare din 1 iulie. Vă recomandăm să verificați conturile de trezorerie când faceți plățile / Apare și o procedură tranzitorie pentru cei care greșesc viramentul Prevăzută inițial să intre în vigoare la începutul acestui an, plata contribuțiilor și a impozitului pe venit într-un singur cont va intra în vigoare începând de la 1 iulie 2018, potrivit unui nou Ordin al președintelui ANAF. Contribuabilii vor face, începând cu luna această, plata în același cont a contribuțiilor sociale, precum și a impozitului pe profit/venit/dividende, impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau impozitul specific unor activități. Prin OpANAF nr. 1612/2018, un număr de 46 de impozite și contribuții fac obiectul plăților în contul unic. Vezi aici Ordinul șefului ANAF cu privire la plățile în contul unic.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version