BĂNCI
Dan Manolescu: Probabil vom mai vedea schimbări în fiscalitate în următoarele săptămâni, până apare bugetul / Alex Milcev (EY): Este ca un film horror în care toată lumea așteaptă să se întâmple ceva Cea mai mare problemă în România nu este politica taxelor, ci politica bugetară, este de părere Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali. El a precizat că mereu apar schimbări de taxe în perioada în care se pregătește bugetul, iar acest lucru datează de circa 10 ani.
​Declarația unică 2019. Elementele esențiale, exemple și clarificări ​Persoanele fizice rezidente în România ce au realizat venituri extrasalariale în anul 2018 sau cei care estimează că vor realiza venituri extrasalariale și în acest an, au obligația să depună până pe data de 15 martie 2019, Declarația unică pentru impozitare. Miercuri, ANAF a publicat Ordinul care adopta formatul Declaratiei unice pentru anul 2019. Consultantul fiscal Adrian Benta a rezumat pentru HotNews.ro elementele esențiale pe care trebuie să le știți.Vezi aici documentul apărut în Monitorul Oficial- partea întâi, iar aici partea a doua.
Corporate Report: McDonaldʼs pierde marca Big Mac din cauza unei firme irlandeze!; Ford Mustang Shelby GT500, noul bolid de peste 700 CP; „Rama” din Dubai a atras un milion de vizitatori în primul an; Un trilion de dolari a plecat din Regatul Unit din cauza Brexitului UE lansează o bombă: Big Mac nu mai este o marcă exclusivă al lui McDonaldʼs / Cel mai puternic Ford Mustang de serie produs vreodată a fost expus la Detroit / Puținii români cu bani care n-au ajuns încă în Dubai pot fi atrași de un selfie în „rama” din parcul Zabeel / Cascada banilor care fug din UK va deveni fluviu după votul de marți din parlament.
Euromoney 2019, temele majore: Taxa pe activele bancare din România, îmbătrânirea demografică și Brexitul Peste 1500 de delegați, miniștri de Finanțe, bancheri centrali, bancheri comerciali, oficiali ai marilor bănci de investiții, analiști economici dar și reprezentanți ai fondurilor de investiții și-au dat întâlnire marți și miercuri la Viena, unde a avut loc conferința anuala Euromoney. Printre temele discutate în pauzele panelurilor, subiectul preferat era situația din România. Temele oficiale erau legate de evoluțiile economiilor europene, iar Bulgaria era dată ca exemplu de țară stabilă în regiune. ”Este una dintre cele mai stabile 3 țări europene”, a subliniat unul dintre vorbitori. Când venea vorba de România, discuțiile ajungeau la subiectul taxei pe active bancare. Până și guvernatorul Băncii Naționale a Austriei, unul dintre cei mai respectați guvernatori din Europa, a recomandat o ”revizuire” a acestei taxe.
Autoritățile consideră că o familie de doi adulți și doi copii poate trăi cu 2.600 lei/lună, la oraș Comisia de Insolvență la Nivel Central, din care fac parte, printre alții, reprezentanți ai Ministerului Muncii, a publicat în Monitorul Oficial o Decizie privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil.
Fost viceguvernator BNR: E cazul să nu mai căutăm în alte locuri responsabili pentru nerealizări și dezechilibre. România este captivă unor instituții extractoare care absorb de la mulți pentru puținii elitei alese Decalajele regionale existente de la infrastructură și până la capital, nivel de trai, sunt rezultatul unor politici egoiste aplicate împotriva interesului cetățenesc, a susținut recent, într-un discurs, Eugen Dijmărescu, fost viceguvernator BNR și actual vicepreședinte al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES).
Dembik (Saxo Bank): Brexitul e o decizie irațională, dar nu cred că parlamentarii și cetățenii britanici sunt totuși gata de hara-kiri. Va exista un acord Majoritatea investitorilor consideră că riscul unui ”no-deal” (fără acord cu UE) este destul de mic, consideră Christopher Dembik, director analiza macro la Saxo Bank, conform unui comunicat de presă. El a remarcat că lira sterlină a recuperat rapid, iar alte active britanice sunt în teritoriu pozitiv
Ministerul Finanțelor vrea să împrumute, miercuri, 100 milioane euro Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să împrumute, miercuri - 16 ianuarie, 100 milioane euro, cu scadența în 13 decembrie 2023, reiese dintr-un Ordin publicat în Monitorul Oficial.
Exclusiv Secretarul de stat în ministerul de Finanțe al Ungariei: La noi, ideea taxei pe bănci a venit ca să umplem golurile de la buget. România pare să fi luat, într-adevăr, măsuri similare ”Erau vremuri de criză, era prin 2010. Noul guvern avea nevoie de bani ca să umple găurile din buget. Eram consultant atunci la Deloitte, dar îmi amintesc foarte bine cum a fost. Pentru sistemul bancar a fost dureros. Noi am mai redus între timp această taxă, chiar dacă ea continuă să existe și azi. Pentru sistemul bancar a fost un șoc, fără discuție. Cred că băncile ne urăsc și azi pentru introducerea acestei taxe, dar până la urmă au reușit să gestioneze situația”, a spus marți pentru HotNews Gabor Gion, secretar de stat în Ministerul ungar deFinanțe, într-o discuție cu reporterul HotNews.ro, purtată la Viena.
Raport Erste: Țări precum România ar putea fi nevoite să aibă o politică economică deschisă cu privire la migranți, dacă piața muncii va fi mai tensionată Motivele economice sunt cele care conduc la migrația din țările Europei Centrale și de Est către restul Europei, se arată într-un raport al grupului financiar austriac Erste. Potrivit acestuia, căutarea oportunităților mai bune, în special câștigurile mai mari, par să fie principala cauză pentru care populația părăsește țările unde salariile sunt mici.
Leul atinge un nou minim istoric în raport cu euro. Cursul stabilit de BNR: 4,6822 lei/euro Leul s-a depreciat marţi cu 0,51 bani (0,11%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,6822 lei/euro.
Contrabanda cu țigări a crescut la 16,3%, anul trecut. Bugetul de stat a pierdut 3 miliarde lei În 2018, autoritățile române au împiedicat peste 112 milioane de țigarete de contrabandă să ajungă pe piața din România, cu circa 25% mai puține decât în anul precedent, se arată într-un comunicat de presă al British American Tobacco. În aceste condiții, nivelul contrabandei a crescut la 16,3% în 2018, față de 16% în 2017. Pierderea generată de contrabanda cu țigări în 2018 s-a ridicat la peste 3 miliarde de lei, bani neîncasați la bugetul de stat.
Cât au pierdut pe bursă principalele companii afectate de Ordonanța lăcomiei, de la anunț până astăzi Prețul acțiunilor Băncii Transilvania s-a diminuat cu aproape 30%, în mare parte din cauza Ordonanței lăcomiei 114/2018, iar al BRD cu 23,6%, reiese din datele publicate pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). Trebuie remarcat că am luat în considerare prețul de marți, 15 ianuarie, ora 11:50-12:00. Între timp au mai avut loc corecții, mai ales pe zona bancară.
Interviu Dan Popovici (OTP AM): Îmi spunea un thailandez că nu primește un salariu nemaipomenit, dar e mulțumit că are o asigurare de sănătate și va avea pensie. Câți români gândesc așa? Fondurile de investiții au greșit când au încercat să vândă aceste instrumente și poate ar fi trebuit să vândă soluții pentru nevoile populației, susține Dan Popovici, director general al OTP Asset Management, într-un interviu acordat HotNews.ro. El a precizat că fondurile cu expunere pe piața românească au mers bine aproape tot anul trecut, dar de la jumătatea lunii decembrie, de la randamente pozitive de 2-5%, au ajuns la evoluții negative de -5 - -7%. Motivul îl reprezintă Ordonanța lăcomiei 114/2018 prin care s-au introdus noi taxe. Dan Popovici a mai vorbit, în cadrul interviului, despre cum pot economisi românii în acest an, riscurile la adresa economiei, Pilonul II de pensii și proiectul aflat în dezbatere privind pensiile ocupaționale.
Taxarea creditării în statul cu cel mai redus grad de intermediere financiară din UE e cât se poate de nocivă În cei 20 de ani de carieră, din care primii 10 ani în calitate de jurnalist economic, vă spun că nu s-a întâmplat ca sistemul bancar românesc să fie lovit atât de dur din toate părțile și să fie ignorate toate argumentele privind impactul viitor asupra oamenilor. Ca jurnalist am redactat mii de articole timp de un deceniu. Nu am scris și nici nu am auzit în cariera de până acum ca o măsură ca aceasta să se fie aplicată fără să fie discutată cu industriile! Gravitatea situației ridică multe întrebări în rândul bancherilor. O taxă pe creditare în statul cu cel mai redus grad de intermediere financiară din UE (de doar 26,4%) e cât se poate de nocivă.
​​Corporate Report: Stațiunile din Bulgaria profită de pe urma Brexitului; Magazinele de lux pleacă pe capete de pe Fifth Avenue Se pare că la vară vor fi mai mulți britanici decât români pe litoralul bulgăresc; Centrul Manhattanului începe să semene cu cel al Bucureștiului, cu tot mai multe magazine „de închiriat” (dar asemănarea se oprește aici)
DOCUMENT Amenzile pentru bănci și pentru retaileri ar putea crește până la 4% din cifra lor de afaceri. De asemenea, în cazul acțiunilor colective, se va putea dispune restituirea sumelor pe întreg portofoliul ​Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență din care reiese că amenzile pentru bănci și retaileri ar putea crește de la 50.000 - 100.000 lei, la 4% din cifra de afaceri. Consultă aici proiectul Protecției Consumatorilor.
Darius Vâlcov: Taxa pe activele bancare va fi calculată și plătită trimestrial Taxa pe activele bancare, așa-zisa "taxă pe lăcomie", se calculează şi se plăteşte trimestrial, ceea ce înseamnă ca la cotaţia ROBOR din T4 2018 taxa este de 1,2%, a declarat pentru ZF Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă. Această declarație a fost făcută în contextul în care era neclar modul în care se calculează taxa. Unele interpretări ale OUG 114/2018 arătau că taxa se calculează anual, dar se plătește trimestrial.
Prețurile au urcat în decembrie, față de noiembrie, cu 0,16%. Comparativ cu decembrie 2017, au crescut cu 3,27%. Scumpiri de aproape 40% la cartofi și de peste 20% la transportul aerian Rata anuală a inflației a scăzut, în decembrie, cu 0,16 puncte procentuale, la 3,27%, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS). Faptul că a scăzut rata anuală nu înseamnă că s-au diminuat prețurile. Inflația, în sine, reprezintă un fenomen de creștere a prețurilor de consum. Practic, față de nivelul din decembrie 2017, acestea au urcat cu 3,27%. Față de luna noiembrie, în decembrie prețurile au avut o traiectorie ascendentă.
Financial review Prima pagină a presei străine: Banca Centrală a Chinei întârzie intrarea Visa și Mastercard. Reforma Deutsche Bahn. "Derby" politic regizat, cu divorţ în stil grecesc. Trump nu spune clar dacă a lucrat vreodată pentru Rusia Financial Times: Banca Centrală a Chinei întârzie intrarea pe piață a Visa și Mastercard ● May va avertiza luni că parlamentarii ar putea bloca Brexitul. ● Handelsblatt: Din vară, începe reforma Deutsche Bahn ● The Guardian: Trump nu răspunde cu da sau nu la întrebarea dacă a lucrat vreodată pentru Rusia ● To Vima: Tsipras-Kammenos: Un "derby" politic regizat, cu divorţ în stil grecesc. ● Alte știri pe scurt. Lectură plăcută!

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version