BĂNCI
Fiscalitatea românească poate atrage nomazii digitali. Totuși, depinde ce vrea angajatul: peisaje, infrastructură ori costuri scăzute. Unele țări au vize de nomad În topul celor mai atractive țări în a munci de acasă, România se află pe locul al treilea, conform The Digital Nomad Index, realizat de Circleloop. În lume sunt mulți profesioniști cărora le place să muncească din diverse țări, iar unele state au luat decizia să ofere vize de nomad în speranța de a-i atrage. Bineînțeles, fiecare ia decizia în funcție de ce-și dorește: de la peisaje, la costuri.
​În 2021 se vor acorda pensionarilor aproape 60.000 de bilete de tratament balnear - proiect Pensionarii care suferă de invaliditate primesc gratuit, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale, bilete de tratament balnear (conf. Legii 263/2010 – pot beneficia cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești și asigurații sistemului public de pensii și pensionarii, pe lângă cei care suferă de invaliditate). În 2021 se vor acorda 59.926 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii în unităţile de tratament balnear, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, conform unui proiect al Ministerului Muncii.
​Lista lăcașurilor de cult finanțate de Secretariatul de Stat pentru Culte în 2020 La solicitarea HotNews.ro, Secretariatul de Stat pentru Culte a transmis lista finanțărilor acordate lăcașurilor de cult în 2020. Potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă, în România există 18 culte religioase recunoscute oficial. Creditele bugetare aprobate privind finanţarea lăcaşurilor de cult sunt de 282,2 milioane de lei, conform Legii Nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, mai arată SCC.
Năsui: Românii fac salariul aproape jumi-juma cu statul / Prea mulți oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, spune că este nevoie ca salariul minim să nu fie taxat deloc deoarece în România există prea mulți angajați care ”trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână”. Măsura ”zero taxe pe salariul minim” a fost unul dintre angajamentele electorale ale USR-PLUS în campania electorală.
BCE menţine dobânda de referinţă la nivelul istoric zero pe fondul prelungirii restricţiilor Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, înaintea unei conferinţe de presă centrată pe evaluarea riscurilor care apar de pe urma prelungirii restricţiilor împotriva Covid-19 şi a aprecierii monedei euro, informează AFP, citată de Agerpres. Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.
Bitcoin a intrat în zona de pericol / Cel mai scăzut preț de la începutul anului Bitcoin s-a apropiat de cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni, entuziasmul legat de creșterea vertiginoasă din ultimele luni lăsând loc îngrijorărilor că prețul criptomonedei ar fi prea ridicat, relatează Bloomberg.
Declarația 100 pentru deducerea cheltuielilor cu casele de marcat de către microîntreprinderi, de miercuri pe site-ul ANAF. VIDEO Cristian Rapcencu explică cum se completează Noua variantă a Declarației 100 a fost publicată miercuri pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceasta este foarte importantă pentru microîntreprinderi, mai ales că acum pot deduce cheltuielile cu casele de marcat (facilitate introdusă prin Legea 153/2020).
​Miruna Enache (EY România): Criptomonedele vor fi decriptate peste puțin timp. În România vom mai avea încă o raportare către ANAF de care să ținem cont În noiembrie 2020, Comisia Europeană a lansat inițiativa pentru a include reglementări privind criptomonedele și e-money - DAC 8, a declarat Miruna Enache, partener, liderul diviziei de asistență fiscală în tranzacții la EY România. „Criptomonedele vor fi decriptate peste puțin timp, iar în România vom mai avea încă o raportare către ANAF de care să ținem cont”, a spus Enache într-o conferință online.
Modificările aduse Codului fiscal vin în sprijinul companiilor. Două treimi dintre respondenți vor aplica facilitatea fiscală pentru angajații în telemuncă (sondaj PwC) Modificările recente aduse Codului fiscal vin în sprijinul companiilor, consideră majoritatea respondenților (56%) în cadrul unui sondaj realizat de PwC România, iar facilitatea care va fi aplicată de cele mai multe companii (67%) vizează beneficiile pentru angajații aflați în telemuncă. Astfel, doar 8% dintre participanți au spus că modificările nu le sunt utile, în vreme ce 38% încă le analizează pentru a vedea pe care dintre acestea le pot aplica. Dintre noile prevederi introduse cu prilejul acestor modificări, 67% dintre respondenți spun că pot beneficia de facilitățile fiscale pentru angajații care aplică telemunca, 17% de consolidarea fiscală, iar 8% de măsura privind ajustarea TVA pentru creanțele neîncasate de la beneficiari persoane fizice
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record: 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe în satul Dobresti, locul său de naștere. Catedralei Neamului i-au fost de asemenea alocați aproape 70 de milioane de lei în 2020, potrivit răspunsurilor primite de la Secretariatul de Stat ca urmare a solicitărilor HotNews.ro. Instituția coordonată de Victor Opaschi este destul de discretă în a publica sumele cu care sprijină cultele religioase recunoscute oficial și nu a făcut publică nici procedura operațională prin care Secretariatul de Stat pentru Culte hotărăște căror unități de cult li se alocă finanțare din bani publici și cărora nu.
​Business report: Diploma de doctor a lui Darius Vâlcov, anulată. Frații Micula dau pe pere ce au luat pe mere. Culisele schimbării deceniului pentru șoferi. Lazea, BNR: Dobânda de politică monetară este în continuare real-negativă Tribunalul Bucureşti a anulat diploma de doctor a lui Darius Vâlcov pentru plagiat, la cererea ASE ● Frații Micula dau pe pere ce au luat pe mere ● Culisele schimbării deceniului pentru șoferii români: efectele decontării directe a daunelor. Primele neînțelegeri ● Guvernul vrea să desființeze casa de comerț Unirea. Numirile în CA, blocate ● Clarificări CNPP: Cum influențează majorarea salariului minim contractele pentru cumpărarea vechimii în muncă ● Comisia Europeană îi explică României cum ar trebui să arate Planul de relansare ● BNR, recomandare către bănci: Nu daţi dividende până la 30 septembrie 2021 ● Vlad Voiculescu: Virusul e răspândit în București mai mult decât arată datele oficiale ● Lazea, economist-sef BNR: Dobânda de politică monetară din România este în continuare real-negativă, ceea ce înseamnă că este mai stimulativă decât dobânda de politică monetară din zona euro.
Cîțu, despre modificarea HG privind salariul minim 2021: Când vine de la Ministerul Muncii cu toate avizele și totul o să fie OK, o să și aprobăm Guvernul intenționează să modifice Hotărârea de Guvern privind salariul minim pe 2021 deoarece în forma adoptată săptămâna trecută se aplică de la 13 ianuarie, în loc de 1 ianuarie. Deși săptămâna trecută proiectul de modificare a fost pe masa ședinței de Guvern, nu a mai a fost adoptat. Florin Cîțu a spus miercuri (20 ianuarie) că va fi adoptat după ce va avea toate avizele.
Recensământul locuințelor și al populației (ediția 2022) în 8 întrebări și răspunsuri Așadar, Recensământul 2021 se mută în 2022, după cum tocmai a anunțat INS. Deși până acum ar fi trebuit să aibă loc Recensamântul de probă, pandemia a ”mutat” procedura pentru februarie 2021. ”Una dintre dificultățile majore este, reticența recenzaților de a răspunde recenzorului, dificultăți create de conjunctura evoluției pandemice. Ne bazăm însă, în bună măsură pe faptul că populația va înțelege că este de preferat să se auto-recenzeze, aceasta asigurându-i, așa cum am specificat mai sus, siguranța sanitară, dar și obținerea unei zile libere în cazul salariaților. Utilizarea tabletelor va putea face ca distanța fizică dintre recenzor și recenzat să fie în limita siguranței sanitare, diminuând astfel suspiciunile de infectare cu SARS COV 2”, au transmis oficialii INS la solicitarea HotNews.ro.
Pandemia mută Recensământul din acest an în 2022 Comisia centrală pentru Recensământul populației și locuințelor 2021 (CCRPL2021) decalează termenele de desfășurare a Recensământului de probă și a Recensământului populației și locuințelor runda 2021, astfel încât recensământul de probă se va desfăşura în perioada 1 februarie – 31 martie 2021, iar recensământul propriu-zis al populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022, a transmis miercuri Institutul Național de Statistică.
PNL și USRPLUS nu își pot asuma riscul unor alegeri anticipate. Pe fondul gestionării deficitare a crizei medicale din 2020, popularitatea PNL ar putea scădea în continuare (raport UniCredit) Estimăm că economia României ar putea reveni la nivelul de dinaintea pandemiei până la jumătatea anului 2022, ca urmare a creșterii produsului intern brut (PIB) cu aproximativ 3,7% în 2021 și cu 5% în 2022, după o contracție de circa 5,5% în 2020, arată un raport publicat miercuri de UniCredit Bank. Consumul privat își va reveni începând din vara lui 2021, după ce rata șomajului va atinge nivelul maxim în primul trimestru din 2021. Investițiile vor fi dominate de cheltuielile cu infrastructura, susținute de intrări mai mari de fonduri europene, care ar putea acoperi deficitul de cont curent. Anticipăm o scădere a deficitului bugetar până la 7% din PIB în 2021, respectiv 4% din PIB în 2022, menținând datoria publică sub nivelul de 50% din PIB până în 2022 și ratingul țării în categoria recomandată investițiilor.
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record: 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe în satul Dobresti, locul său de naștere. Catedralei Neamului i-au fost de asemenea alocați aproape 70 de milioane de lei în 2020, potrivit răspunsurilor primite de la Secretariatul de Stat ca urmare a solicitărilor HotNews.ro. Instituția coordonată de Victor Opaschi este destul de discretă în a publica sumele cu care sprijină cultele religioase recunoscute oficial și nu a făcut publică nici procedura operațională prin care Secretariatul de Stat pentru Culte hotărăște căror unități de cult li se alocă finanțare din bani publici și cărora nu.
Declarația 094 poate fi acum descărcată de pe site-ul ANAF Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut public, pe site-ul instituției, Declarația 094 - privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic şi care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent. Așadar, aceasta poate fi descărcată în vederea completării pe anaf.ro.
Trei proiecte importante ale ANAF din 2021: SFERA, APIC și SAF-T Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu, a vorbit în cadrul unei conferințe online despre trei proiecte importante pentru contribuabili ce ar urma să fie demarate, ori finalizate în acest an: SFERA, APIC și SAF-T. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe organizată de EY România.
​Călugăreanu: ANAF va face în februarie consultări cu mediul de afaceri în privința implementării SAF-T Implementarea SAF-T ar putea fi gata undeva în luna iulie, reiese din declarațiile Mirelei Călugăreanu, președintele ANAF. “Până la sfârșitul lunii februarie ne-am propus să finalizăm etapa de analiză și design a sistemului informatic. Luna februarie va fi una destul de plină pentru că ne-am propus să organizăm consultări cu toți actorii implicați”, a spus ea, într-o conferință organizată de EY România.
Două schimbări importante pentru magazinele online pe zona TVA, după ce România va implementa o directivă europeană până la 1 iulie 2021 România trebuie să implementeze pachetul e-commerce până la 1 iulie 2021, iar asta va aduce anumite schimbări pentru agenții din comerțul electronic cu bunuri, potrivit Georgianei Iancu, partener, Liderul Departamentului de Taxe Indirecte la EY România. Ea a precizat că aceste modificări vor avea un impact pozitiv asupra colectării de TVA.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by