BĂNCI
UPDATE BNR a decis menținerea dobânzii cheie la 2,5% pe an, în ultima ședință a Consiliului de administrație din 2018 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în ședința de marți menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an și a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
AmCham: Investițiile Guvernului nu se ridică nici la jumătate din intențiile propuse Realizarea planului de investiții nu este o prioritate nici anul acesta pentru Guvern, politica bugetară este pro-ciclică și prezintă un risc pentru managementul prudențial al politicilor macroeconomice, în contextul maturității ciclului economic curent și al tranziției către faza de decelerare a creșterii economice, se arată într-un comunicat de presă al Camerei de Comerț Americană în România (AmCham).
Marți are loc ultima ședință de politică monetară din 2018 Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) are programată, marți, 6 noiembrie, ultima sedinţă pe probleme de politică monetară din acest an, notează Mediafax. În cadrul acestei ședințe, membrii Consiliului vor lua o decizie privind politica monetară şi vor aproba cel de-al patrulea raport asupra inflaţiei din acest an. Economiștii din bănci dau cele mai multe șanse variantei ca Banca centrală să mențină rata dobânzii de politică monetară. Ei se bazează pe faptul că reprezentanții BNR au reiterat, în ultimele apariții publice, că rata anuală a inflației continuă să scadă spre finele acestui an, iar indicele ROBOR la 3 luni nu va depăși 3,50%.
O misiune a FMI condusă de Jaewoo Lee începe marți la București. Va discuta, printre altele, despre măsurile de reducere a deficitul bugetar din acest an Fondul Monetar Internațional (FMI) începe o misiune în care va discuta cu autoritățile române despre deficitul bugetar din acest an, perspectivele macroeconomice, planurile bugetului pe 2019 și progresul privind reformele structurale. Aceasta va fi în țară până lunea viitoare. De asemenea, vizita servește ca o pregătire în privința misiunii de consultare pe tema Articolului IV, care va avea loc la începtul anului viitor.
AHK România: Intenția Guvernului de a majora din nou salariu minim, aleatoriu și fără un studiu de impact prealabil, va afecta comunitatea germană de business ”Intenția Guvernului de a majora din nou salariu minim, aleatoriu și fără un studiu de impact prealabil, va duce în rândul comunității germane de business din România pe termen scurt și mediu la regândirea modelului de busines”, se arată într-un comunicat transmis HotNews.ro de reprezentații Camerei de Comerț româno-germane. Asta ar putea însemna ca unele companii germane din România – mai ales cele din industria prelucrătoare – să își reducă anumite activități sau pe viitor să renunțe complet la ele, se mai arată în document.
Financial review Prima pagină a presei străine: May își avertizează miniștrii eurosceptici. Confruntat cu furia șoferilor, Macron încearcă să stingă incendiul.  Așteptările privind evoluția economiei din zona euro se înrăutățesc Financial Times: May își avertizează miniștrii eurosceptici să accepte un compromis sau să își asume costurile unui Brexit dur ● Regele Salman începe un turneu intern, pentru a contracara prăbușirea imaginii provocată de uciderea lui Khashoggi ● The Guardian: Sancțiunile lui Trump contra Iranului ajută inamicii SUA și le slăbesc prietenii ● Handelsbatt: Așteptările privind evoluția economiei din zona euro se înrăutățesc ● Les Echos: Carburanți: confruntat cu furia șoferilor, Macron încearcă să stingă incendiul. Lectură plăcută!
Bancherii au lansat principiile de bune practici. Vom vedea în ce măsură vor prevala aceste decizii în fața posibilității de a activa diferitele clauze contractuale O surprinzătoare știre venită din partea Asociației Române a Băncilor (ARB) și a Consiliului Patronatelor Bancare din România  (CPRB) mi-a atras atenția la început de săptămână: în sfârșit, cele două entități reprezentative pentru industria bancară românească au lansat, alături de noul Cod de conduită și un set de Principii de Bune Practici Bancare și de Conduită a Băncilor în Relația cu Debitorii Consumatori confruntați cu situații de Dificultate de plată ori reprezentând un Caz Social.
Argumentele din spatele creșterii salariului minim și al diferențierii după studii și vechime. Impactul în PIB va fi în 2019 de 0.8 puncte procentuale, spune Comisia de Prognoză Creșterea salariului minim e trecută în ​Programul de Guvernare 2018-2020, la pagina 27, unde se prevede creșterea salariului minim la un nivel echitabil și introducerea salariului minim pentru persoanele cu studii superioare.  ”În ceea ce privește salariul minim, acesta va crește o dată pe an, așa cum se întâmpla în toate țările dezvoltate din Europa: Franța, Germania, Italia, Olanda. Astăzi în România munca este răsplătită cu 34% din totalul valorii producției obținute, în timp ce capitalul, adică alocarea pentru profit și recuperarea investiției, primește 56%. Ținta pentru 2020 o reprezintă depășirea pragului de 40% pentru plata muncii”, arată documentul.
Modificări la Codul fiscal:  firmele care au același acționar majoritar ar putea fi impozitate la nivel grup (surse) Ministerul Finanțelor Publice (MFP) se află într-un stadiu avansat cu modificările privind Codul Fiscal și de procedură fiscală. Una dintre modificările importante se referă la impozitarea grupurilor de firme.
Nouă observații punctuale despre intenția Guvernului de a crește salariul minim și de a-l lega de studii și vechimea în muncă, venite din partea șefului Camerei de comerț româno-germane ”Noi toți, și mediul de afaceri și autoritățile și mai ales angajații își doresc creșterea salariilor în România, își doresc însă în primul rând un nivel de trai mai ridicat. Numai că o creștere a salariilor nu se poate face din pix și fără studii de impact. Nu de alta, dar dacă este făcută forțat și fără corelare cu productivitatea, ea riscă extrem de mult să devină un bumerang”, explică pentru HotNews.ro Dragoș Anastasiu, preşedintele Eurolines Group și preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.
Florin Jianu, despre digitalizare: Ați observat că în România 7 oameni din 10 cară o hârtie? Dacă ne uităm pe stradă e cineva cu o hârtie În România sunt legi care vizează mediul de afaceri care se aplică din anii '60-'70 și niciun parlamentar nu se uită la un proces de simplificare a birocrației, susține Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Robert Cazanciuc susține că nu există un cod deontologic în presa din România care să nu permită ziarștilor să scrie lucruri neadecvate Din păcate nu mai avem astăzi reperul care s-a încercat în anii ‘90 în România, anume organizarea profesiei care să stabilească măcar câteva repere de deontologie, a declarat senatorul PSD Robert Cazanciuc.
Bancherii au adoptat un cod de conduită, bazat pe protecția consumatorilor Industria bancară din România a adoptat noul Cod de Conduită, document ce pune accentul pe protecția consumatorului prin conlucrarea cu debitorii care se confruntă cu dificultăți financiare, inclusiv pentru a preîntâmpina apariția unor astfel de situații. Înainte de acest cod, băncile aveau așa-numitul Codul de Etică Bancară aprobat în anul 2009. Noul Cod de Conduită include pentru prima dată un capitol special denumit „Principii de Bune Practici Bancare şi de Conduită a Băncilor în Relația cu Debitorii Consumatori confruntați cu situații de Dificultate de plată ori reprezentând un Caz Social”.
Vânzările din comerț au încetinit după primele 9 luni până la 5.2% În luna septembrie 2018, comerţul cu amănuntul (barometru  pentru  consumul  privat, principala componentă a PIB) a scăzut faţă de august cu 3,9% pe seria brută, potrivit anunțului făcut luni de INS. Per total, în primele 9 luni, indicatorul a încetinit până la 5.2%, de la 5.7% în primele 8 luni.
Financial review Prima pagină a presei străine: Rețeta italiană de creștere va funcționa pentru întreaga Europă. spune Di Maio. Macron lansează operațiunea ”Recucerirea teritoriilor”. Liderii de business britanici vor un nou "vot popular" privind Brexit Financial Times: Rețeta de creștere economică a Italiei va funcționa pentru întreaga Europă, spune Di Maio ● Nu există bani rusești în donațiile făcute pentru referendumul privind Brexit, spune Arron Banks ●SUA : 8 state au primit derogări privind importurile de petrol iranian ●  Liderii de business britanici solicită un nou "vot popular" privind Brexit ● Les Echos: Macron lansează operațiunea ”Recucerirea teritoriilor” ● Le Soir: “Votați cu republicanii sau SUA vor fi invadate”, amenință Trump ● Brexit: se pare că un acord între Regatul Unit și UE în problema frontierei irlandeze este iminent ● Il Sole 24 ore: Paradoxul Italiei: există locuri de muncă, dar 33% dintre ele nu vor fi ocupate. Lectură plăcută!
Un român care a trecut prin creșterea și decăderea unei țări (Partea a II-a): A venit o grupare fanatică a Guvernului pe motociclete să amenințe protestatarii. La un moment dat au tras cu pistoalele. Pe unul mai înalt l-au nimerit în cap. A supraviețuit, dar a rămas cu handicap ​​HotNews.ro prezintă partea a doua a materialului privind viața din Venezuela, povestită de un tânăr român, Dario Vărzaru, care a trăit acolo. Deja produsele necesare vieții începeau să lipsească din magazine, tâlhăriile erau din ce în ce mai dese, iar protestele, mai violente. În prima parte a materialului a vorbit despre corupție, valuta de pe piața neagră, creșterea prețurilor și sistemul educațional. Aceasta poate fi citită aici.
Un român care a trecut prin creșterea și decăderea unei țări (Partea I): Mergeam cu mașina pe o insulă din Venezuela și timp de 10 ore Hugo Chavez era pe toate posturile de radio. Nu puteam să ascult altceva Despre Venezuela am auzit doar lucruri negative cu privire la inflația record cu multe zerouri, sărăcia și sacii de bani pentru câteva alimente. Ne amintește de Zimbabwe, cel puțin în ultimii ani. Discutăm despre o țară care și-a axat economia doar pe un sector: petrolier. Când prețul a luat-o la vale, la fel și economia. Un tânăr student din București, în vârstă de 24 de ani, Dario Vărzaru, a trăit în Venezuela atât în perioada de avânt economic, cât și de criză. Într-o discuție cu HotNews.ro, el ne-a povestit despre viața sa de acolo, respectiv de când a început școala și până a plecat. Acolo a învățat, a muncit, și-a făcut prieteni și chiar a participat la unele proteste.
Financial review Prima pagină a presei străine: Erdogan arată cu degetul spre "păpușarii" din spatele cazului Khashoggi. Polonia ia în considerare retragerea din acordul ONU privind migrația. Primul telefon pliabil a apărut, și nu e al Samsung Financial Times: Erdogan arată cu degetul spre "păpușarii" din spatele cazului Khashoggi ● Polonia ia în considerare retragerea din acordul ONU privind migrația ● Les Echos: Primul telefon pliabil a apărut, și nu e al Samsung ● The Guardian: O insulă japoneză a dispărut, fără ca cineva să observe ● L Echo: Băncile belgiene stau mai bine decât media europeană. Lectură plăcută!
EXCLUSIV Teodorovici se plânge că aparatul bugetar este prea încărcat și ineficient, dar fosta sa cumnată a fost numită recent director chiar în Ministerul Finanțelor/ Ministrul: Nu înțeleg care este întrebarea pentru mine Fosta cumnată a ministrului finanțelor Eugen Teodorovici, Florina Diana Costache, a fost numită recent, fără concurs, ci prin detașare, în funcția de director general adjunct al unei direcții generale din Ministerul Finanțelor. Numirea a fost făcută exact într-o perioadă în care ministrul finanțelor, care este și senator, tot critică aparatul bugetar prea încărcat și ineficient. Chiar vineri, Eugen Teodorovici s-a plâns în fața jurnaliștilor că este dificilă reformarea administrației publice, doarece "sistemul în sine reacţionează", iar când "vine vorba să faci un astfel de lucru e plin de populişti şi de habarnişti şi de neaveniţi". Vezi ce a spus Teodorovici despre numirea Florinei Diana Costache.
​DOCUMENT De ce NU susține BNR aplicarea dării în plată pentru programul Prima Casă. Răspunsul lui Florin Georgescu către senatori Unul din proiectele legislative ale lui Daniel Cătălin Zamfir, fostul parlamentar liberal, mutat în prezent la ALDE, a fost includerea programului Prima Casă în mecanismul dării în plată. În această săptămână a avut loc o ședință a Comisiei de Buget a Senatului la care era așteptat și dl. Zamfir dar și reprezentanții Ministerului Finanțelor, pentru a-și exprima un punct de vedere. Întrucât nu s-au prezentat la Comisie, ședința a fost amânată. HotNews.ro a obținut punctul de vedere transmis vineri după amiază Parlamentului de către BNR, care nu susține inițiativa d-lui Zamfir. Documentul, care poate fi citit integral în articol, e semnat de fostul ministru de Finanțe, în prezent prim-viceguvernator, dl. Florin Georgescu.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version