BĂNCI
Financial review Prima pagină a presei străine: Secretele îndreptarului populist. Criza Boeing-un exemplu de eșec de PR Avertismentele Băncii Angliei. De ce în ţările "fericite" există mai mulți sinucigași decât în Italia şi Grecia? Financial Times: Secretele îndreptarului populist ● Banca Angliei avertizează asupra riscului de contracție a pieței muncii ● Les Echos: Banca Franței a revizuit în scădere prognoza de creștere pentru 2019 ● Handelsblatt: Criza Boeing este un exemplu de eșec de PR ● IlSole24Ore: De ce în ţările "bogate" şi "fericite" există mai multe cazuri de sinucidere decât în Italia şi Grecia? ● Lectură plăcută!
UPDATE Vineri, angajații First Bank vor picheta sediul băncii, cerând majorarea numărului de salarii compensatorii pentru cei care vor fi disponibilizați și acordarea bonusurilor pe anul trecut Vineri, începând cu ora 17,30, angajații First Bank (fosta Piraeus Bank) vor picheta sediul băncii, într-o acțiune coordonată de Sindicatul din cadrul First Bank. Revendicările salariaților țin de majorarea numărului de salarii compensatorii pentru salariații care urmează a fi disponibilizați; acordarea celui de al 13-lea salariu și acordarea bonusurilor pe anul 2018. Reamintim că Piraeus Bank a fost cumpărată de americanii de la JC Flowers, care s-au trezit la scurt timp după achiziție cu OUG 114/2018, care le limita dramatic marja de manevră. Potrivit mai multor surse convergente din piață, reprezentanții cumpărătorului au mărturisit că dacă știau că Ordonanța 114 urma să apară, nu se mai aruncau la achiziții bancare în România.
OUG 114 nu ne dă peste cap planurile de investiții pentru acest an. Vom continua să investim și să facem angajări (CEO bancă comercială) ”​Modul în care OUG 114 a apărut, ca o surpriză totală și fără argumente serioase cu privire la necesitatea ei întrucât în România Statul nu a ajutat băncile în criză, ne-a supărat, de ce să ascundem acest lucru. Mai ales nivelul taxei- de patru ori mai mare decât în Polonia, unde nivelul e de trei ori mai mare decât în următoarea țară care aplică această taxă. Înţelegem însă că forma finală a taxei va fi schimbată”, a spus joi Michal Szczurek, CEO-ul ING Bank, cu ocazia prezentării rezultatelor băncii. El a precizat că banca va continua să investească şi să crească la nivel local în pofida taxării de către Stat.
​#șîeu Paralela 45 se alătură campaniei despre construcţia de autostrăzi în România Paralela 45 se alătură campaniei "România are nevoie de autostrăzi" și își întrerupe activitatea pentru 15 minute pe 15 martie la ora 15:00, conform unui comunicat de presă. Turoperatorul susține construcția de autostrăzi în România ca o necesitate pentru dezvoltarea economică a țării și o prioritate pentru creșterea turismului.
Pachetul de legi al senatorului Zamfir, declarat Neconstituțional Pachetul de legi al senatorului Daniel Zamfir și care a fost votat de plenul Camerei Deputaților, a fost declarat neconstituțional de către judecătorii CCR. Pachetul includea trei legi. Prima, prevede ca dobânda maximă la creditele ipotecare să nu poată depăși de 2.5 ori dobânda cheie a BNR (care acum e de 2.5%), iar cea pentru creditele de consum să fie de maxim 18%. A doua era un fel de dare în plată pentru leasing iar al treilea proiect se referea la răscumpărarea creanțelor cesionate, limitată la cel mult dublul prețului cesiunii. Deciziile au fost luate miercuri cu unanimitate de voturi și au fost publicate de CCR.
CEO-ul Raiffeisen Bank International revine cu precizări: Plecarea din România NU este o opțiune pentru noi. Când am spus de re-evaluare ne-am referit la o posibilă redimensionare a businessului ”Plecarea din România NU este o opțiune pentru noi. Când am spus de re-evaluare ne-am referit la o posibilă redimensionare a businessului”, a declarat pentru Bloomberg Johann Strobl, CEO al Raiffeisen Bank International. El a mai precizat că evoluţia dezbaterilor publice din România îl determină să fie optimist şi să spere că impactul taxei va fi mai mic decât cel iniţial.
Cristian Bichi, BNR: Un avocat nu trebuie să spună adevărul, ci doar să fie convingător (zicere americană) Într-o emisiune televizată, adresată sutelor de mii de telespectatori, avocatul Gheorghe Piperea a făcut o serie de afirmații legate de recenta propunere legislativă privind repatrierea rezervei de aur constituită de BNR în străinătate, scrie consilierul Guvernatorului pe probleme de stabilitate financiară, Cristian Bichi, pe blogul Băncii Centrale. Multe din aceste afirmații nu sunt corecte sau pot crea confuzii, după cum vom încerca să arătăm în rândurile următoare.
Sectoarele economice din România care vor fi impactate negativ de Brexit Suntem în continuare în așteptarea unui acord pe ultima sută de metri care să permită evitarea unui Brexit dezorganizat la 29 martie 2019, amintesc analiștii Euler Hermes. Ei sunt de părere că acesta poate îmbrăca forma ratificării unui acord Brexit revizuit de Parlamentul Regatului Unit la data de 14 februarie sau puțin după această dată și a unei prelungiri a Articolului 50 până în iulie sau decembrie 2019.
Salariul mediu brut și ajutoarele de deces in Legea Bugetului Asigurărilor Sociale Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că a decis să promulge legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2019. Acest act a fost publicat în Monitorul Oficial de marți și oficializează salariul mediu brut și ajutoare de deces.
MFP: Contribuabilii să se adreseze direct CNAS, pentru actualizarea bazelor de date cu situația plății contribuțiilor Pentru actualizarea bazelor de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu situația plății contribuțiilor pentru sănătate, contribuabilii trebuie să se adreseze direct CNAS, fără a se mai deplasa la sediile ANAF pentru a solicita dovada depunerii ”Declaraților unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” și a ”Declarațiilor privind obligațiile de plată și contribuțiile sociale, impozitul pe venit și evidență nominală a persoanelor asigurate”, a informat, miercuri, Ministerul Finanțelor Publice (MFP), într-un comunicat remis StartupCafe.ro.
Strobl, CEO Raiffeisen Bank International: Va trebui să reevaluăm România. Banca austriacă a obținut în 2018 cele mai bune rezultate financiare înregistrate vreodata în țara noastră ”Va trebui să reevaluăm România. Cu puțin înainte de sfârșitul anului 2018, o serie de măsuri fiscale au fost adoptate prin Ordonanță de Urgență în România, măsuri care includ, printre altele, o nouă taxă bancară. Aceste evoluții sunt monitorizate în permanență de Consiliul de administrație și de Consiliul de supraveghere”, a declarat președintele executiv Raiffeisen Bank International, Johann Strobl într-un interviu publicat în Raportul anual al băncii. Raiffeisen a publicat miercuri rezultatele pe 2018, în România obținând un profit de 189 milioane de euro, cu aproape 80% mai mult față de 2017. Sunt cele mai bune rezultate financiare înregistrate vreodată de Raiffeisen Bank in Romania.
Într-o atmosferă de veritabil circ, comisiile reunite de buget finanțe din Parlament au re-avizat proiectul de lege a Bugetului. Proiectul va fi supus votului plenului miercuri după amiază Într-o atmosferă de veritabil circ, discuțiile din ședința comună a Comisiilor de buget a celor două camere parlamentare s-au încheiat prin respingerea tuturor amendamentelor Opoziției, fără ca acestea să fie dezbătute. Președintele ședinței, senatorul PSD Viorel Arcaș nici măcar nu s-a obosit să răspundă solicitărilor Opoziției, supunând la vot pe bandă rulantă respingerea amendamentelor Opoziției, care dorea dezbateri generale si discutarea fiecărui amendament în parte. La ședință a participat și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Cei mai vocali reprezentanți ai Opoziției au fost Florin Cîțu (PNL) , Claudiu Năsui (USR) și Cosette Chichirău (USR).
UPDATE Leul se tranzacționa miercuri dimineață în jurul orei 10,30 la un nivel de peste 4.77 unități în fața euro. Media afișată de BNR la ora 13 a fost de 4.76 lei/euro Leul se tranzacționa miercuri dimineață în jurul orei 10,30 la un nivel de peste 4.77 unități în fața euro, potrivit datelor Bloomberg, existând și tranzacții făcute la 4.78 lei/euro. ”Piața nu a așteptat prea mult timp pentru a testa potențialul perechii EUR / RON”, scrie într-un raport destinat investitorilor, ING. Datele dezamăgitoare privind inflația și balanța comercială deosebit de slabă publicată de INS au dus leul românesc la valori maxime istorice. ”Va fi interesant să vedem dacă banca centrală rămâne confortabilă cu aceste niveluri, având în vedere că nu a intervenit pentru a elimina lichiditatea excedentară de pe piața monetară”, mai scriu analiștii ING. La ora prânzului, media afișată de BNR a fost de 4.76 lei/euro.
Salariile din România cresc cu o viteză dublă față de țările din regiune. În construcții au urcat cu 45%, în învățământ cu 36% iar în sănătate cu 30% Constructorii, alături de angajații din învățământ și din sănătate au înregistrat cel mai puternic ritm de creștere a venitului net în perioada ianuarie 2018- ianuarie 2019, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică. Salariile din construcții au urcat cu 45% în intervalul analizat, în vreme ce în învățământ creșterile salariale au fost de 36% iar în sănătate de 30%. Ca ritm de creștere, România devansează toate țările din regiune: Ungaria are o creștere salarială medie anuală de 10%, Cehia 8%, Polonia circa 7% iar Slovacia de circa 6%. România a avut în perioada ianuarie 2018- ianuarie 2019 o creștere de 18%.
Salariile IT-iștilor români 2019: Posibile scăderi, cauzate de expirarea compensării Programatorii și alți specialiști IT de la firmele de profil din România, care au beneficiat de scutirea de impozit pe venit, riscă să suporte scăderi ale salariului net de la 1 ianuarie 2019 comparativ cu anul 2018, dacă firmele la care ei lucrează nu majorează, din resurse proprii, costurile salariale față de nivelul din 2018. Această situație este cauzată de faptul că, începând cu anul 2019, a expirat mecanismul guvernamental de compensare a efectelor negative pe care le-a avut mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat de la 1 ianuarie 2018 asupra salariilor nete ale IT-iștilor, după cum a explicat, pentru StartupCafe.ro, consultantul fiscal Angela Rosca, Managing Partner Taxhouse.
București coboară două locuri în clasamentul orașelor făcut pe baza calității vieții, ocupând anul acesta poziția 109 (survey Mercer) Capitala României a coborât două locuri în clasamentul orașelor în funcție de calitatea vieții, ocupând locul 109, arată datele studiului anual ”Quality of living city ranking”, ediția 2019 publicat de Mercer. Pe primul loc, pentru al zecelea an consecutiv, se află capitala Austriei, Viena, urmată de Zurich (Elveția) și Vancouver (Canada). Pe ultimele locuri sunt Bagdad (Irak), Bangui (Republica Centrafricană) și Sana`a (Yemen).
Financial review. Prima pagină a presei economice străine: Salariul Guvernatorului Băncii Franței: 29.712 de euro/lunar. Rezerva lor de aur- 2.436 tone. Theresa May pierde controlul Brexitului. Europenii nu mai au încredere în Boeing Financial Times: Theresa May pierde controlul Brexitului ● Les Echos: Banca Franței va plăti statului 5,6 miliarde de euro în impozite și dividende. Salariul Guvernatorului Băncii Franței: 29.712 de euro/lunar. Rezerva de aur a Franței- 2.436 tone ● Handelsblatt: Europenii nu mai au încredere în Boeing după prăbușirea avionului etiopian. ● Alte știri pe scurt. Lectură plăcută!
Guvernul aprobă OUG privind plafoanele bugetare Guvernul va aproba marți, prin Ordonanță de Urgență, plafoanele bugetare pe termen mediu pentru indicatorii economici. "Facem acest lucru în deplin acord cu recenta decizie a Curții Constituționale, astfel încât să nu mai poată fi invocată nicio barieră în calea promulgării bugetului", a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.
Dumitru Costin (BNS): Avem minister, șușe, aducem lăutari, dar măsuri concrete nu avem pentru cei care au emigrat. ANOFM, una dintre cele mai bolnave instituții România nu are o politică publică în domeniul emigrării și are un dispreț suveran față de milioanele de român care au plecat din țară, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului National Sindical (BNS). De asemenea, el a mai afirmat că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă este una dintre cele mai bolnave instituții.
Mihai Bogza (CONCORDIA): Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru pierderile suferite de români din cauza OUG 114/2018 Căderea de pe bursă care a afectat 7 milioane de contributori la Piloanele de pensii și am am văzut că în Parlament primul ministru a spus că ordonanța e pentru binele românilor, a declarat Mihai Bogza, director executiv al Confederației Patronale Concordia, într-o conferință e presă. Cu siguranță, spune el, nu a fost pentru binele acestor 7 milioane de români.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version