BĂNCI
INS a revizuit ușor în jos creșterea economică pentru primul semestru din acest an Institutul Național de Statistică (INS) a revenit asupra creșterii economice pentru primul semestru din acest an, prezentând datele provizorii (2). Astfel, conform instituției, dacă pe datele anterioare era estimată o creștere economică de 4,7%, aceasta este acum văzută de 4,6%, deci o diferență de 0,1 puncte procentuale. Și în prețuri curente PIB-ul este mai mic, respectiv cu 770,7 milioane lei, la 440,1 miliarde lei.
Deficitul comercial a depășit 10 miliarde de euro după primele 8 luni Deficitul din comerțul exterior al României a depășit 10 miliarde de euro după primele 8 luni din acest an (am exportat în valoare de 45,74 miliarde de euro și am importat de 56,59 miliarde euro), potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică.
Financial Times: Draghi a ignorat recomandările interne ale BCE privind decizia de a reporni QE Banca Centrală Europeană a decis repornirea programului de achiziție a obligațiunilor în ciuda obiecțiilor emise de proprii oficiali, un alt semn care confirmă disensiunile existente în cadrul instituției, scrie Financial Times. Comitetul de politică monetară al BCE, care cuprinde tehnocrați din Banca Centrală Europeană și din cele 19 bănci centrale naționale din zona euro, i-au transmis o scrisoare lui Mario Draghi cu doar câteva zile înaintea luării deciziei, recomandând ne-reluarea programului de achiziție, spun trei membri ai comitetului.
​Corporate Report: Vodafone va închide peste 1.000 de magazine din Europa; Prăbușirea lui Thomas Cook a fost un „eșec financiar, nu unul al călătoriilor”; Ofertele pentru Alitalia vor putea fi făcute până pe 15 octombrie Germania va fi „inima” și motorul de creștere agresivă a marelui operator britanic ● Finanțarea pe datorii nu a putut dura la nesfârșit nici pentru cel mai vechi tur-operator din lume ● Guvernul italian și-a pierdut răbdarea cu consorțiul care vrea să revitalizeze Alitalia
Leonardo Badea a demisionat din funcția de președinte al ASF, pentru a putea ocupa funcția de viceguvernator al Băncii Centrale Leonardo Badea (PSD) şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) începând cu data de 11 octombrie 2019, notează Mediafax. Demisia vine în contextul în care Leonardo Badea va deține, din această toamnă, funcția de viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).
Grecii s-au împrumutat miercuri la dobânzi negative, o premieră în istoria lor recentă Clubul țărilor plătite pentru a li se împrumuta bani are un nou membru: Grecia, odinioară țara privită drept o gaură neagră a finanțelor. Guvernul elen a obținut miercuri un împrumut de 487,5 milioane de euro pe termen scurt (3 luni) la o dobândă de minus 0,02%, față de +0,1% cu cât se împrumutase în august, scrie Financial Times.
6,5 milioane euro, de la Sectorul 1, pentru Federația de Rugby condusă de Alin Petrache, fiul unui controversat afacerist din tripleta Bittner – Cocoș – Petrache Marți a avut loc o ședință a Consiliului Local Sector 1 din București, pe ordinea de zi aflându-se un proiect cu multe semne de întrebare, respectiv un protocol pentru acordarea unui sprijin financiar Federației Române de Rugby, condusă de Alin Petrache. Proiectul a trecut cu 16 voturi pentru, 6 abțineri și 2 împotrivă. Au votat pentru cei de la PSD, împreună cu unii consilieri USR. Vezi cum explică un consilier USR votul „pentru”.
Peste 2 zile, președintele ANAF rămâne fără dreptul de a stabili criteriile de risc fiscal prin care se anulează codul de înregistrare în scopuri de TVA din oficiu (analiză - Adrian Bența) În Monitorul oficial a fost publicată o lege prin care se abrogă dreptul președintelui ANAF de a stabili criteriile de risc fiscal prin care se anulează codul de înregistrare în scopuri de TVA din oficiu, susține consultantul fiscal Adrian Bența. Este vorba despre Legea nr. 172/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Raport WEF: Bulgaria, înaintea României în topul competitivității la nivel global România se află pe locul 51, din 141 de economii, în ceea ce privește clasamentul competitivității la nivel global, urcând o poziție față de 2018, reiese dintr-un raport al World Economic Forum (WEF). Vecinii noștri, bulgarii, se află pe poziția 49, urcând 2 poziții în clasament. Ungaria e acum pe 47, urcând o poziție, iar Polonia pe 37 păstrându-și același loc ca anul trecut.
​Financial report Șefa FMI solicită examinarea atentă a consecințelor dobânzilor negative. FED vrea să prevină o criză de numerar. Camera Deputaţilor din Italia a aprobat reducerea numărului parlamentarilor Financial Times: Șefa FMI solicită staffului său să examineze atent consecințele dobânzilor negative ● Rezerva Federală va relua achizițiile de obligațiuni ale Trezoreriei pentru un preveni o criză de numerar ● Aliaţii lui Boris Johnson recunosc că speranţele vizând un acord pe tema Brexitului sunt ca şi moarte ● Il Sole24ORE: Camera Deputaţilor din Italia a aprobat reducerea numărului parlamentarilor ● Les Echos: FMI: Războiul comercial ar putea costa economia mondială 700 de miliarde de dolari
​Corporate Report Dank, brandul care nu există, este investigat pentru afecțiunile provocate de vapare; Cum s-au îmbogățit magnații Americii; Samsung nu mai produce telefoane în China și pierde 50% din profit Țigările electronice combinate cu droguri pe piața neagră au provocat majoritatea bolilor, din care unele au fost fatale ● Finanțele, tehnologia, alimentele și imobiliarele, cele mai sigure căi de a deveni miliardar – ce mai așteptați?
UPDATE Nevoită să o numească pe Carmen Elena Tatu șefă la Antifraudă, Dăncilă i-a găsit un post de vicepreședinte ANAF lui Raul Cristian Petrescu Premierul Viorica Dăncilă l-a pus pe Raul Cristian Petrescu vicepreședinte la ANAF, cu rang de subsecretar de stat, după ce săptămâna trecută a fost nevoită să dea un ordin pentru înlocuirea acestuia cu Carmen Elena Tatu la Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul aceleiași instituții.
Teleormanul, marele câștigător al proiectelor aprobate din Fondul de Dezvoltare și Investiții ​​Cu 26 de proiecte aprobate și finanțări de aproape o jumătate de miliard de lei, județul Teleorman este marele câștigător al proiectelor aprobate de Guvern prin intermediul Comisiei de Prognoză conduse de Ion Ghizdeanu. Pe locul al doilea se află Timiș și Argeș cu câte 25 de proiecte, urmate de Olt, Prahova și Maramureș.Vezi aici lista proiectelor aprobate pentru finanțare de către CNSP.
Proiectul care prevede înlocuirea "Prima casă" cu "O familie, o casă" ar putea deveni mai social. Au fost introduse grupurile vulnerabile Proiectul programului care va înlocui Prima Casă, denumit „O familie, o casă” a fost modificat în Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților. Practic, modificările vizează grupurile vulnerabile.
Proiectul cu închisoarea pentru datornici inițiat de Teodorovici, modificat la Senat. Dispare articolul care a făcut vâlvă, dar pare că se dă dezlegare la evaziune Comisia de buget-finanțe din Senat a dat marți aviz favorabil proiectului inițiat de Eugen Teodorovici, în calitate de senator, referitor la închisoarea pentru datornci. S-au votat și câteva amendamente propuse de Consiliul Economic și Social (CES). Practic, se elimină articolul 6, respectiv cel referitor la închisoarea pentru datornici, în schimb, articolul 9 cel care ajuta evaziunea, în varianta inițială, se modifică mult.
Scăderea salariilor din minerit și pharma a coborât nivelul mediu al salariului net din august cu 75 de lei, până la 3.044 de lei Salariul mediu net a fost în luna august de 3.044 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 75 lei, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică. Scăderea s-a datorat contracției salariilor din minerit (cu aproape 15%) și din industria farmaceutică (recul de peste 10%). Cele mai mari salarii s-au dat în sectorul de IT, unde salariații iau dublul salariului mediu (6.764 lei lunar), în vreme ce în sectorul confecțiilor salariile sunt la jumătatea celui mediu (puțin peste 1.700 de lei).
Marea Britanie deschide prima clinică unde gamerii se pot trata de dependență NHS (National Health Service, sistemul de asistență medicală de stat din Regatul Unit- n.red.) deschide prima clinică de specialitate din țară pentru a-i trata pe copiii și adulții dependenți de jocul pe calculator precum Fortnite, Candy Crush și Call of Duty, scrie the Guardian. Personalul îi va ajuta pe cei cu vârsta cuprinsă între 13 și 25 de ani, a căror viață este afectată de nenumăratele ore de jucat la computer. Începând de marți, medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății din Anglia își vor începe activitatea, urmând ca debutul tratamentului să aibă loc de luna viitoare.
Financial report Factura Brexitului pentru mediul privat britanic: 50 mld. lire. Concedierile din bănci se înmulțesc în Europa. Morţi din cauza a prea multă bunătate Financial Times: Factura pe care companiile britanice ar avea-o de plătit în cazul unui Brexit fără acord: 50 de miliarde de lire sterline ●Guvernul britanic nu are spațiu de manevră pentru reduceri fiscale. Perspectivele finanțelor publice „s-au agravat dramatic” ● Les Echos: Concedierile din sectorul bancar se înmulțesc ● Il Giornale: Morţi din cauza a prea multă bunătate ● Știri pe scurt.
Propunerea legislativă “anticămătărie”: o expunere de motive cu numeroase denaturări ale adevărului O propunere legislativă privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, a fost depusă recent la Parlamentul României, scrie consilierul Guvernatorului pe probleme de stabilitate financiară, Cristian Bichi, pe blogul Băncii Centrale. Expunerea sa de motive[i] are însă deficiențe majore, fiind bazată pe un lung șir de afirmații false sau pe argumente care nu sunt relevante pentru contextul economic și social din România. Detalii în continuare.
BT Mic primește, online, cereri de finanțare. Startup-ul BT a finanțat deja 10.000 de firme BT Mic, startup-ul Băncii Transilvania (BT) dedicat finanțării afacerilor mici, primește de astăzi și online cererile de finanțare. Startup-ul BT a finanțat până acum 10.000 de firme din toate domeniile de activitate.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version