BĂNCI
Vânzările din comerțul en detail au urcat în primele două luni cu peste 8% Consumul domestic, măsurat prin prisma vânzărilor din comerțul cu amănuntul (fără comerțul cu autoturisme, însă) a crescut în primele două luni din acest an cu 8.3%, potrivit datelor transmise joi de Institutul Național de Statistică. În luna februarie, indicatorul a scăzut față de ianuarie cu 3.3%, dar față de februarie 2017 consumul a înregistrat o creștere cu 5%. Creșterea din primele două luni se datorează creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,1%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,2%) dar şi comerţului cu carburanţii pentru autovehicule (+3,7%).
Statistica a revizuit creșterea economică pe 2017 de la 7% la 6.9%. Economia României a produs anul trecut puțin peste 188 de miliarde de euro Institutul Național de Statistică a revizuit datele privind creșterea economiei românești din anul trecut de la 7% la 6.9%, după ce a recalculat creșterea din ultimul trimestru din 2017, potrivit datelor transmise joi de INS. Potrivit noilor date, creșterea din trimestrul 4 2017 a fost revizuită de la 6.9% la 6,7%, noile date afectând rezultatul final.
Decizia de politică monetară de miercuri are accentul pe ”politică” sau pe ”monetară”? Economiștii șefi din bănci au opinii diferite/Pentru populație, întrebarea este: unde se va duce cursul?/Șase întrebări care rămân Majoritatea economiștilor șefi din bănci estimau pentru miercuri o creștere a ratei dobânzii de politică monetară  a BNR cu 25 de puncte de bază, până la 2.5%. Cu toate acestea, cei 9 corifei din Consiliul de Administrație au decis să nu urce dobânda-cheie, provocând o surpriză în piață. Decizia de miercuri a BNR este nejustificată dacă o citim prin prisma indicelui prețutilor de consum. Mă așteptam la o creștere a dobânzii cheie cu 25 bp iar menținerea actualului nivel crește probabilitatea unui viitor pas de 50 de puncte de bază a dobânzii. Acum asistăm la diverse critici aduse BNR pentru întărirea politicii monetare pe canalul de dobândă și nu pot să nu mă întreb la ce reacții am putea asista în situația ipotetică a unei deprecieri a leului”, a declarat Florian Libocor, economistul șef al BRD.
Isărescu i-a răspuns lui Dragnea: ''N-o să vă dau amănunte din scrisoare. Nu împingeţi prea mult lucrurile, că suntem în Săptămâna Mare!'' Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că a răspuns scrisorii primite de la preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, menţionând că nu doreşte să dea amănunte din acest răspuns întrucât Dragnea anunţase că va da publicităţii scrisoarea respectivă, scrie Mediafax.  „Noi - Consiliul da Administraţie - BNR - acţionăm în baza unui mandat. Şi oamenii politici au un mandat, cel popular, au dreptatea lor. Am purtat şi un dialog verbal, cu partidele de Opoziţie, iar preşedintele Camerei Deputaţilor a preferat calea scrisă. I-am răspuns, tot pe cale scrisă. El a spus că va da publicităţii acest răspuns, deci n-o să vă dau amănunte din scrisoare. Nu împingeţi prea mult lucrurile, că suntem în Săptămâna Mare”, a spus Mugur Isărescu.
BNR menține rata dobânzii de politică monetară la 2,25 la sută pe an Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an. De asemenea, a fost menținută rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25 la sută pe an.
SONDAJ Cum evaluați planurile ministrului Finanțelor privind Pilonul II de pensii? Ministrul Finanțelor a anunțat intenția ca Pilonul II sa devină opțional, iar românii să opteze între a-și vira banii către Pilonul II sau Pilonul I, adică sistemul pensiilor de stat. Cum evaluați această inițiativă?Participă la sondajul HotNews.ro
Reglementarea activităţii de telemuncă în trei întrebări și răspunsuri În urmă cu două zile, Guvernul a publicat în Monitorul oficial documentul prin care reglementează desfăşurarea activităţii de către un salariat în regim de telemuncă. Prezenta  lege se aplică  în  domeniile  de  activitate în care este posibilă desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă. Legea definește telemunca ca fiind o formă de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.Vezi aici documentul apărut în Monitorul oficial în care se reglementează telemunca.
Rata șomajului în februarie: 4.6%. Avem 6 șomeri/loc de muncă vacant În luna februarie 2018, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 4,6%, au transmis marți reprezentanții Institutului Național de Statistică. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna februarie a anului 2018 a fost de 419.000 de persoane, în scădere față de luna precedentă (424.000 de șomeri), dar și față de aceeaşi lună a anului anterior (472.000 de șomeri). Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,8 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 4,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,1% în cazul celor de sex feminin). Anul trecut, pe piața muncii au fost în medie 60.000 de locuri de muncă vacante.
Banca Transilvania a devenit proprietarul a 99,15% din acțiunile deținute de Eurobank Group la Bancpost/Fosta bancă cu capital elen a fost cumpărată cu 178,67 milioane euro Banca Transilvania a devenit proprietarul pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al actiunilor detinute la ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN, au anunțat marți, reprezentanții BT. Odata cu finalizarea tranzactiei dintre Eurobank Group si BT incepe integrarea acestor entitati in Grupul Financiar Banca Transilvania.
Complicata relație a românilor cu banii. Dragoș Neacșu: Trebuie să spargem niște mituri și să privim adevărul în față. Avem mai multe Românii! Trebuie să privim adevărul în față, spune Dragoș Neacșu, unul dintre cei mai respectați administrator de fonduri din România, care a condus un proiect de cercetare sociologica al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), in colaborare cu Institutul de Studii Financiare (ISF), care arată câtă încredere au românii în a-și plasa banii în diverse produse de economisire si de investire. ”Avem mai multe Românii! Ideea e să fim conștienți de acest lucru. Avem mai multe Românii din punctul de vedere al atitudinii față de risc, al modului în care oamenii aleg să se informeze- sau aleg să NU se informeze”, spune Neacșu. O discuție despre mituri, despre fricile românilor, despre obiceiurile milenialilor legate de bani și despre multe altele.
Patria Bank împrumută 5 milioane euro de la acţionarul majoritar, EEAF Financial Services BV Patria Bank, banca rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comerciala Carpatica şi fosta-Patria Bank, împrumută 5 milioane euro de la acţionarul majoritar, EEAF Financial Services BV, având o maturitate de şase ani, cu rambursare într-o singură tranşă la scadenţă, pentru a-şi consolida direcţia de creştere, potrivit news.ro.
Trei simple comparații între milenialii români și bunicii lor Adulții români de azi sunt mult mai bine educați decât adulții generațiilor anterioare, reiese din datele transmise HotNews.ro de către Institutul Național de Statistică, însă o privire de-a lungul a trei generații (adulții de acum, părinții acestora și respectiv bunicii lor) arată diferențe uriașe, chiar dacă explicabile.
Oficiul de Combatere a Spălării Banilor a suspendat anul trecut de patru ori mai multe tranzacții suspecte, în valoare de 40 de milioane de euro/Instituția a sancționat și 6 IFN-uri În cursul anului 2017, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a primit aproximativ un număr de 12.860 rapoarte de tranzacţii suspecte (R.T.S.), iar peste 320 R.T.S.- uri dintre ele au privit operaţiuni neefectuate. În aproximativ 232 cazuri Oficiul a decis suspendarea operaţiunilor. Totodată, precizăm că numărul cazurilor pentru care O.N.P.C.S.B. a decis suspendarea a crescut în mod considerabil de la 52 de cazuri de suspendare în 2016 la 232 anul trecut, se arată într-o informare transmisă la solicitare HotNews.ro. Sumele implicate în cele 232 cazuri în care s-a luat decizia de suspendare a efectuării operaţiunii sunt aproximativ 19.670.000 EUR, 13.482.000 RON, 19.973.000 USD, 15.000 GBP şi 8.500 PLN.
Domnul Ionescu și avantajele listării propriei companii la bursă Povestea de business a domnului Ionescu a început în 2005, pe când avea 28 de ani. Se săturase de lucrat la Stat, unde inovația în IT nu era la mare preț, și a decis să încerce ceva pe cont propriu. A identificat o nevoie reală în piață/nișă și nu a așteptat să se miște cineva mai repede decât el. Astfel, a reușit să strângă o echipă de câțiva programatori și a început să activeze pe piața serviciilor de date, pe când conceptul de "cloud computing" de-abia se năștea.
Investitorii străini și români: Modul de funcționare a Companiilor Municipale din București distorsionează mediul concurențial Coaliția pentru Dezvoltarea României solicită Primăriei Municipiului București să respecte principiile liberei concurențe, principiul transparenței și prevederile legale în atribuirea contractelor de servicii publice către Companiile Municipale înființate anul trecut. "Evaluând modul în care au funcționat cele 22 de companii înființate în 2017 sub umbrela Primăriei, am constatat că există o prăpastie adâncă între principiile de acțiune și practica administrației publice din București în atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale în vigoare și mecanismele pieței libere, pe de altă parte. Ne îngrijorează, de asemenea, lipsa de transparență care caracterizează întreaga activitate de până acum a companiilor municipale", se arată într-un mesaj remis marți, HotNews.ro.
BNR: Rezervele valutare sunt de 34,72 miliarde de euro. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valorând 3,58 miliarde euro La 31 martie 2018, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 34,72 miliarde de euro, față de 35,07 miliarde de euro la 28 februarie 2018, au transmis luni oficialii Băncii Naționale. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,58 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) 31 martie 2018 au fost de 38.3 miliarde euro.
Modificări fiscale importante: impozitarea microîntreprinderilor, finanțarea activităților fără scop patrimonial, simplificarea restituirii taxei de primă înmatriculare. Bonus: ce înseamnă pentru ANAF un contribuabil cu risc fiscal mic Într-o Ordonanță de Urgență apărută vineri seara (OUG nr. 25/2018) se clarifică ce înțelege ANAF prin noțiunea de ”debitor cu risc fiscal mic”. Este considerat cu risc fiscal mic debitorul ce nu are fapte înscrise în cazierul fiscal, respectiv administratorii sau asociații nu au fapte înscrise în cazierul fiscal, nu se află în inactivitate temporară, nu au obligații fiscale restante mai mari de 12 luni și nu au înregistrat pierderi din exploatare în ultimul exercițiu financiar. OUG 25/2018 aduce modificări fiscale foarte importante asupra impozitării microîntreprinderilor, asupra finanțării activităților fără scop patrimonial dar și simplificări ale restituirii taxei de primă înmatriculare. Vezi aici documentul apărut în Monitorul oficial
Cea mai mare revizuire a sistemului internațional de unități. ​Din noiembrie, ”noul kilogram” îi va lua locul actualului kilogram, așa cum îl știm În luna noiembrie a acestui an va fi validată noua definiție a kilogramului, dar și a altor unități de măsură cu care suntem obișnuți să lucrăm, scriu elvețienii de la Le Temps. Cât mai cântărește azi kilogramul cu adevărat? Greu de spus cu precizie și tocmai asta e problema. Într-un loc sigur aflat în vecinătatea Parisului, stă un mic cilindru de metal de 39 mm înălțime, reprezentând ceea ce întregul Pământ a folosit de-a lungul timpului ca standard pentru masă. Dar  greutatea acestuia fluctuează. De aici necesitatea unei noi definiții pentru kilogram. Și, odată cu kilogramul, vor fi re-definite și alte unități de măsură: kelvinul (temperatura), amperul (curent electric) și molul (cantitatea de materie). Aceasta este cea mai mare revizuire a sistemului internațional de unități de la înfiinţarea sa.
Societe Generale s-ar putea retrage din ţările din Europa Centrală şi de Est (CEE) în care nu este în top trei al cotei de piaţă/ OTP Bank (Ungaria) este interesată de achiziţionarea activelor SocGen din CEE Grupul bancar francez Societe Generale s-ar putea retrage din ţările din Europa Centrală şi de Est (CEE) în care nu este în top trei al cotei de piaţă, urmând să-şi vândă inclusiv subsidiara din Bulgaria - Societe Generale Expressbank, a informat site-ul capital.bg, citat de Agerpres.  Conform unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, grupul bancar OTP din Ungaria este interesat de achiziţionarea activelor SocGen din CEE. Planul iniţial viza o negociere directă între cele două instituţii financiare, dar a mai apărut un cumpărător, firma americană de private equity Apollo Global Management.
​Cafeaua de weekend. Subiecte tari din această săptămână. Plus: Se schimba jazz-ul? Adevarul despre falimentele medicale. Cum cantărești o planetă? De ce nu mai poarta barbatii tocuri? De ce suntem mai tristi vara? Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică