BĂNCI
Premieră mondială: Bitcoin a fost adoptat ca mijloc de plată oficial în El Salvador / Rezidenții vor putea să desfășoare orice fel de tranzacție cu criptomoneda El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată, relatează CNBC. ​
Minusurile proiectului privind pensionare (confederație patronală) Proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul în mediul public, binevenit în intențiile sale, are câteva prevederi neclare ce ridică probleme de aplicare pentru mediul privat, arată reprezentanții Confederației Patronale Concordia. Este vorba de posibilitatea pensionării până la 70 de ani la cererea angajaților, respectiv acordul angajatorului. Această măsură are nevoie de un cadru mai clar și precis, altfel va genera multă impredictibilitate pentru angajatori pentru că, în ciuda intenției legiuitorului, nu este clar unde intervine acordul angajatorului. Factorul de instabilitate generat este accentuat de prevederea potrivit căreia angajatul poate reveni oricând asupra deciziei de continuare a activității până la 70 de ani, se precizează într-un comunicat transmis miercuri.
Daniel Dăianu, despre PNRR: Regret că programul de irigații nu a avut câștig de cauză la Bruxelles. Putea fi prezentat mai bine/ PNRR, adevăr și neadevăr Trebuia să fie mai multă transparență (la crearea PNRR n.r.) și regret, de pildă, că programul de irigații nu a avut câștig de cauza la Bruxelles, mai ales ca putea fi prezentat mai bine în conexiune cu amenajarea teritoriului și managementul resurselor de apă, susține profesorul Daniel Dăianu, într-o poziție transmisă în urma unei întrebări a HotNews.ro. Potrivit acestuia, când avem mulți oameni care nu au acces curent la rețele de încălzire și de apă, când infrastructura medicală și de educație publică este foarte precară, cu drumuri care nu leagă regiunile țării între ele, nu poți să visezi la stele numai, spune Dăianu, referindu-se la faptul că sunt persoane care cer axarea PNRR pe digitalizare. Potrivit acestuia, realitatea României obligă să te ocupi de problema subdezvoltării, a inegalităților interne, de educație și sănătate publică.
Warren Buffett a plătit o rată reală a impozitului pe venit de doar 0,1% între 2014-2018 / Cum se apără miliardarul-filantrop de acuzații Rata reală a impozitului pe venit plătit de magnatul financiar Warren Buffett este de doar 0,1%, acesta ținându-și toată averea în acțiuni ale fondului său de investiții, Berkshire Hathaway, care nu plătește dividende pentru a nu fi impozitate, relatează Market Watch.
Banca Mondială estimează creșterea economiei României la 6% în acest an, peste prognoza din martie, de 4,3% Economia României va crește cu 6% în acest an, după ce prognoza din martie era de 4,3%, arată proiecția actualizată a Băncii Mondiale. Estimarea în creștere vine după ce și Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a îmbunătățit proiecțiile referitoare la evoluția economiei României, estimând un avans de 7%. Potrivit unor rapoarte consultate de HotNews, BRD și BCR au revizuit și ele în creștere datele privind evoluția PIB-ului, rata de creștere apropiindu-se de 7%.
Concordia, despre PNRR: Sectoare importante nu au fost consultate. Pe energie s-a constatat lipsa unor foi de parcurs/ Sistemul de taxare pentru traficul greu trebuie să aibă și stimulente Sectoare importante de activitate nu au fost consultate și nu a existat un proces transparent de propunere și selecție pentru proiectele de investiții incluse în PNRR, conform unui comunicat al confederației patronale Concordia, care reprezintă industriile automotive, energie și utilități, financiar-bancar, hotelier, IT, retail, transport.
BNR va lansa o monedă dedicată Campionatului European de Fotbal 2020. Cum se poate achiziționa Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic o monedă din alamă pentru colecționare cu tema Campionatul European de Fotbal 2020, conform unui comunicat de presă al instituției.
Investiții personale în fotbal: acțiuni, nu pariuri. 8 cluburi mari de fotbal la care poți deveni proprietar Ești pasionat de fotbal, urmărești meciurile și adori anumite echipe? Poți investi în acest sport dacă dorești asta. Nu ne referim la pariuri, ci la a deveni proprietar pe o bucățică din unele cluburi mari. Asta pentru că fotbalul nu înseamnă doar sport și pariuri. Sunt afaceri ca oricare altele. Unele cluburi de fotbal sunt listate pe piețele de capital. Ne referim aici la unele dintre cele mai mari și mai cunoscute, de la Manchester United, la Ajax. Evident, faci investiții, în general, pentru a-ți spori capitalul (prin creșterea valorii acțiunilor) și a primi dividende (bani pe care îi poți investi, ceea ce duce tot la creșterea capitalului).
​Business report Sistemul medical (documentar Recorder). Interviu cu Garry Kasparov. Planul elen numit „Operațiunea libertate albastră”. PNRR şi impozitarea proprietăţilor. Legătura dintre „reforma pensiilor” și falimentul Pilonului 1 Documentar RECORDER: Sistemul medical ● Garry Kasparov se teme de răzbunarea regimului Putin, dar nu este dispus să tacă: „Dacă vor să vină după mine, vor veni” ● Drulă oferă detalii despre noua rovinietă: pentru ce categorii de maşini se va aplica, cum va fi calculată şi când va intra în vigoare ● Ferma ”Caprele Irinucăi” își închide porțile! Tânăra care a fondat afacerea renunță la toate animalele ● Atunci când credeţi că ştiţi ce vrea recrutorul…● Cum vrea Grecia să-i atragă pe turiști înapoi pe insule. Planul numit „Operațiunea libertate albastră” ● Adrian Vascu, Veridio: PNRR şi impozitarea proprietăţilor ● Următoarea creştere a alocaţiilor va fi de la 1 ianuarie 2022 – Ludovic Orban ● Registrul agresorilor sexuali ar trebui să fie funcțional până la sfârșitul lunii iunie ● Modificările induse de pandemie în alocarea banilor unei gospodării ● Care este legătura dintre „reforma pensiilor” din PNRR și falimentul Pilonului 1.
Pandemia a crescut cheltuielile familiilor de români cu sănătatea, locuința, mâncarea, ”tăind” de la educație, îngrijire personală și cultură (date oficiale) Românii și-au ajustat cheltuielile domestice în pandemie cu doar 2%, în timp ce veniturile medii totale au crescut ușor, arată datele publicate luni de Statistică. INS măsoară la venituri nu doar salariile ci și veniturile din prestații sociale, din chirii, din activități agricole sau din vânzarea de bunuri din patrimoniu. Veniturile totale medii lunare au fost în anul 2020 de 5.216 lei pe gospodărie și de 2.031 lei pe persoană, în creştere cu 8,9%, respectiv cu 9,6% faţă de anul 2019, mai arată datele publicate luni de Statistică. Asta în vreme ce cheltuielile totale din anul 2020, au fost în medie de 4372 lei lunar pe gospodărie (1702 lei pe persoană), în scădere cu 1,6 puncte procentuale faţă de anul 2019.
China îmbătrânește înainte sa devină bogată. Japonia și Coreea de Sud au început să îmbătrânească rapid când persoanele erau de trei ori mai bogate Cu mai puțini muncitori contribuind la sistemul public de pensii și un număr mai mare al seniorilor, cetățenii chinezi își fac griji de ceea ce va aduce viața după pensionare pentru generațiile viitoare, scrie South China Morning Post, într-un material ceva mai amplu. Citând un economist, China va deveni bătrână înainte să ajungă bogată, având în vedere că ponderea populației îmbătrânite în China este la nivelul Japoniei din 1992 și Coreei de Sud în 2015. Diferența este dată de faptul că Japonia și Coreea de Sud au început să îmbătrânească rapid când persoanele erau de trei ori mai bogate.
Românii pot împrumuta statul de luni, prin noile emisiuni Tezaur la dobânzi de 2,95%, 3,35% și 3,65% ​Programul Tezaur continuă și în luna iunie cu trei emisiuni pe 1, 3 și 5 ani la dobânzi de 2,95%, 3,35% și 3,65% pe an. Dobânzile pe 1 și 3 ani sunt similare cu cele din luna mai. În ceea ce privește cea pe 5 ani, de precizat că în mai nu a existat. Totuși, dobânda este mai mică decât în aprilie.
Business report Pensionarul din 2035. Cei care încearcă să vândă voucherele Rabla vor fi sancţionaţi. Lupta liberalilor pentru putere, decisă de cercuri de interese, rețele și creștini habotnici. Cine va conduce ANI? Pensionarul din 2035: 300 de euro de la stat, 150 de euro de la Pilon II, plus cât și-a mai pus el deoparte ● Rabla pentru electrocasnice: Cei care încearcă să vândă voucherele vor fi sancţionaţi ● Lupta liberalilor pentru putere, decisă de cercuri de interese, rețele și creștini habotnici ● Cristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei ● De ce România are nevoie de împrumuturile din Planul național de redresare și reziliență ● Cine va conduce „draga de ANI”? Un singur candidat pentru șefia instituției, CNI funcționează la limită ● Înmatricularea mașinilor mai vechi de 15 ani ar trebui interzisă. Cine spune asta ● Între SUA și China, UE e subminată de aversiunea la risc: a oamenilor, a capitalurilor
Italia va primi în iulie sau august prima tranşă, de 25 miliarde de euro, din fondul UE de redresare post-pandemie Italia ar putea obţine luna viitoare prima tranşă din fondul UE de redresare post-pandemie, a anunţat ministrul Administraţiei Publice, Renato Brunetta, într-un interviu acordat publicaţiei Il Messaggero, transmit Bloomberg și Agerpres. Luna trecută, premierul Mario Draghi a anunţat că a ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNNR), în valoare de 222,1 miliarde de euro, din care 191,5 miliarde din fondul european de redresare post-pandemie şi 30,6 miliarde resurse proprii.
​Economist: „Pensia e o proprietate a omului atâta timp cât este contributivă. Dacă e un privilegiu, nu poate fi acordat la nesfârșit” Economistul Ionuț Dumitru spune că este nevoie de un echilibru în sistemul de pensii, astfel încât să nu mai existe posibilitatea pensionării la 45 de ani, cu o pensie mai mare decât salariul. Economistul, invitat la emisiunea În fața ta de la Digi24, spune că pensia este o proprietate doar atâta timp cât se bazează pe contributivitate. „Avem problema pensionarilor speciali care au pensie mult peste ce au contribuit și de la vârste foarte fragede. Exemplele sunt foarte clare: pensionari la 40 și ceva de ani, cu o pensie mai mare decât salariul. Vă garantez că nicăieri în lume nu există așa ceva. La magistrați, de exemplu, pensia medie în 2019 era de 4.000 de euro, din care 3.700 e pensie necontributivă”, a spus Dumitru.
Impozitul global de 15% pe profit se va aplica și Amazon și Facebook, spune șefa Fed-ului american Atât Amazon cât şi Facebook vor intra sub incidenţa noilor propuneri privind impozitul minim de 15% pe profitul companiilor, valabil la nivel global, convenit sâmbătă de miniştrii de Finanţe ai ţărilor din G7, a anunţat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Bitcoin: El Salvador intenționează să adopte criptomoneda ca mijloc legal de plată /Dacă planul va fi aprobat de congres, țara ar fi prima din lume care adoptă oficial moneda digitală Nayib Bukele, președintele micului stat El Salvador din America Centrală, spune că va legaliza Bitcoin ca mijloc de plată în țară, statul devenind astfel primul din lume care legalizează Bitcoin și ar circula alături de moneda oficială, dolarul american, potrivit BBC. Nayib Bukele spune că Bitcoin va facilita trimiterea acasă a banilor câștigați de cei peste două milioane de salvadorieni care lucrează în străinătate. „Pe termen scurt, acest lucru va genera locuri de muncă și va contribui la creșterea incluziunii financiare”, a declarat Bukele la o conferință în Florida, adăugând că ar putea stimula și investițiile în țară.
Radu Crăciun: ​Bursa ofera idei pentru marile spitale de stat “Spitalele nu trebuie facute cost-eficiente ca fabricile” spunea un domn Secretar de stat. O afirmatie extrem de riscanta, pentru care cred ca nici macar pandemia nu poate oferi o scuza, scrie Radu Crăciun pe blogul personal. Pentru ca, fara un mare efort, ne putem aminti numeroase exemple de risipa a banilor publici in spitale, incluzand echipamente de sute de mii de euro care au stat neutilizate cu anii, sectii noi scumpe care nu serveau scopului pentru care fusesera create sau contracte supraevaluate acordate pe criterii netransparente. Si lista ar putea continua.
Acord istoric al G7 pentru impozitarea companiilor multinaţionale, anunţă ministrul britanic de Finanţe Grupul celor G7 a ajuns la un acord "istoric" privind impozitarea companiilor multinaţionale, a declarat ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak, citat de BBC și news.ro. Miniştrii de finanţe reuniţi la Londra au fost de acord să se angajeze la principiul unei cote minime a impozitului pe profit de 15%. Giganţii tehnologici precum Amazon şi Google ar putea fi printre companiile afectate. Măsura ar putea duce la fluxuri de miliarde de dolari către guverne pentru a achita datoriile suportate în timpul crizei Covid.
Tezaur, depozite bancare sau cumpărare de euro, în iunie? O comparație între câteva oferte investiționale cu risc mic Partea bună este că Ministerul Finanțelor a continuat cu oferta de titluri de stat Tezaur pentru populație în iunie. Se poate subscrie de luni – 7 iunie. Partea proastă este că deși este așteptată o creștere a prețurilor mai mare (conform datelor BNR), dobânzile au rămas la fel, ba chiar vor fi mai mici pe 5 ani. Dacă ne uităm tot la risc mic, mai există și depozitele la bănci, iar acolo avem impozit pe venit și comisioane. Mai există ceea ce face multă lume: schimbarea leilor în euro folosind anumite aplicații ale unor fintech-uri.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by