BĂNCI
Declarația de beneficiari reali, amânată- Ordonanța 43, publicată în Monitorul Oficial Termenul până la care firmele și alte entități au obligația să depună declarația anuală de beneficiari reali se amână, în sfârșit, luni fiind publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență (OUG) 43/2021.
Sfaturile FMI date autorităților ți se pot adresa și ție de fapt. Iată de ce Fondul Monetar Internațional (FMI) a oferit câteva „sfaturi” autorităților despre ce trebuie făcut în continuare pentru a o duce bine și a crește sănătos. Dacă ne uităm pe câteva dintre ele și am privi FMI ca pe un consilier financiar personal, unele ni s-ar aplica și nouă, persoanelor fizice. Folosind un exercițiu de imaginație, am ales câteva idei ce atrag atenția și le-am adaptat pentru noi.
Date oficiale ​Totul despre accidentele rutiere din anul pandemiei: Unde și când au loc, câte se datorează alcoolului și pe ce loc ne aflăm în UE Doar 7% din accidentele care au avut loc anul trecut în România s-au petrecut pe întuneric, cele mai multe având loc la lumina zilei (peste 70%), iar restul pe înserat, arată datele Institutului Național de Statistică transmise Eurostat la sfârșitul săptămânii trecute. Cele mai multe accidente au loc vinerea, iar intervalul orar ”negru” este 17-19. Într-un sfert dintre accidente (25%) e implicat doar un vehicul (care se lovește de un pom sau cap de pod ș.a.). Dacă ne uităm la accidentele după luna în care au loc, august e luna cea mai ”periculoasă”. Iar ca județ, dacă eliminăm Capitala, Iașiul și Prahova sunt județele cu cele mai multe accidente.
​Business report Experimente pe virusuri letale la Wuhan, într-un laborator cu securitatea „unui cabinet dentar”. Ministrul Agriculturii, chemat să colecteze lâna de la stâne. În Polonia e greu să NU ai copii. Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE Ancheta originii COVID: experimente pe virusuri letale la Wuhan, într-un laborator cu securitatea „unui cabinet dentar” ● Ministrul Agriculturii, chemat să colecteze lâna de la stâne! ● În Polonia e greu să NU ai copii. “Alocaţii lunare, bani pentru casă şi maşină, ajutor de şcolarizare, garantarea unei pensii pentru „mamele eroine“ ● Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE ● Dezbatere: Viitorul sistemului de pensii în România. Este o soluție mărirea vârstei de pensionare? ● Experții Ministerului Educației, conflict cu ministerul lui Ghinea pe componenta Educație din PNRR ● Austeritatea, o vorbă goală ● Adio ”chinezării ieftine”: cum s-au scumpit produsele IT din ”fabrica lumii” chiar cu 30% într-un an ● Guvernul britanic vrea să introducă o taxă vizitatorilor. Cui se va aplica şi când va intra în vigoare.
Sfaturile de carieră și de bani ale părinților pe care ar trebui să le ignorăm Lucrurile s-au schimbat în ultimii 30 de ani, dar uneori părinții noștri au rămas de multe ori cu ideile transmise de părinții lor când vine vorba despre bani și carieră. Dacă ne referim la economisire, pentru ei nu există decât depozitele bancare, iar când vine vorba de job, unul sigur din care să ieși la pensie. Discuția este actuală astăzi, mai ales dacă ne uităm că toată lumea se așteaptă la creșteri de prețuri mult mai mari din cauza efectelor economice ale pandemiei.
​Opt concluzii ale FMI la final de misiune în România: de la lărgirea bazei de impozitare, la reenergizarea luptei împotriva corupției Sprijinul fiscal trebuie să continue pe măsură ce se lucrează la crearea premiselor pentru reclădirea spațiului de manevră fiscal necesar, se arată în comunicatul FMI cu ocazia încheierii misiunii pe tema Articolului IV ce s-a desfășurat virtual. Potrivit acestuia, politica monetară și cea financiara trebuie să se mențină acomodative pregătind redresarea.
​BNR a cumpărat titluri de stat de pe piața secundară în martie și aprilie 2021, după 6 luni de pauză Banca Națională a României a continuat să cumpere titluri de stat de pe piața secundară în martie și aprilie 2021, după o pauză de 6 luni. Este vorba despre o sumă de 247,4 milioane lei. Nu este mare, comparativ cu anul trecut când timp de 5 luni (aprilie – august) a luat de 5,28 miliarde lei.
La ce se așteaptă managerii in 2021: Creșteri de prețuri în construcții, comerț, servicii, dar și noi angajări în aceste domenii Cei circa 8000 de manageri sondați periodic de Institutul Național de statistică estimează ca, până în luna iulie, vom asista la o dinamizare a economiei, dar și la : creșteri ale prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, industria prelucrătoare și servicii, precum și la o creștere moderată a numărului de salariați în respectivele domenii de activitate.
Guvernul intenționează să ia două împrumuturi pentru construirea spitalelor regionale Cluj și Craiova ​Guvernul a aprobat memorandumul privind acordul de contractare a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții, în vederea construirii spitalelor regionale Cluj și Craiova, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor. Valoarea totală ce ar putea fi contractată este circa 480 milioane euro.
Efectul de bază reduce deficitul bugetar la 1,81% din PIB, la 4 luni România a înregistrat un deficit bugetar de 1,81% din PIB, în primele 4 luni din acest an, mai mic cu 0,73 puncte procentuale comparativ cu perioada similară din 2020. Conform notei Ministerului Finanțelor, motivul este reprezentat de “efectul de bază redus aferent perioadei mar-apr a anului trecut, când s-au adoptat măsuri fiscale menite să sprijine contribuabilii în contextul pandemiei (preponderent amânarea termenului de plată a obligațiilor fiscale), cât și recuperării parțiale a unor categorii de venituri”.
Departamentul de justiție al SUA investighează implozia Archegos Capital, afacerea de familie a lui Bill Hwang care a șocat Wall Street Departamentul american de justiție a deschis o investigație privind implozia din luna martie a Archegos Capital Management, compania investitorului Bill Hwang, care a provocat degringoladă în rândul unor bănci majore din Europa, Asia și SUA, anunță Bloomberg.
Asociația bancherilor și-a ales o nouă conducere. Bogdan Neacșu (CEC Bank) e noul președinte al Consiliului Director Asociația Română a Băncilor (ARB) a votat joi noua componență a Consiliului Director, după ce mandatele președintelui și cele ale unor membri au expirat. Sergiu Oprescu, fostul președinte al Consiliului Director, care atinsese limita maximă de două mandate, a fost înlocuit de Bogdan Neacșu, executivul CEC Bank. Gabriela Nistor, vicepreședinta BT a fost aleasă vicepreședinte al Consiliului Director al ARB, iar ceilalți membri ai conducerii ARB sunt Cornel Stănescu (vice la Vista Bank), Mihaela Bitu (CEO ING Bank), Ion Stan (vice la Alpha Bank), Mioara Popescu (președinte Ideea Bank) și Cristian Agalopol (Citi Bank). Consiliul Director este organul deliberativ și decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani
Primele obligațiuni verzi pe Bursa românească. Romulus Mircea (Raiffeisen Bank): Când dăm un credit nu ne uităm la cât am emis un anumit instrument de datorie Raiffeisen Bank a lansat pe bursa românească primele obligațiuni verzi, bani ce ar urma să fie împrumutați firmelor pentru proiecte verzi. Dobânda a fost una mică, de 3,086%/an (maturitate 5 ani), puțin peste inflația prognozată de Banca Națională a României anul viitor în aceeași perioadă, de 3%. Așadar, a fost adresată investitorilor instituționali. Dobânzile acordate firmelor care investesc în proiecte verzi nu înseamnă că vor fi mai mici.
Există discuții la Biroul de Credit și Transfond pentru crearea unui punct unic în care clientul șă-și actualizeze datele digital, simultan la mai multe bănci / Când ar putea avea acces băncile la baza de date a MAI. Interviu cu Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank ”Există un proiect aflat în fază inițială, de design, de a se crea un punct unic în care un client să își actualizeze datele, și toate băncile care lucrează cu acel client să le poate actualiza, fără să fie nevoie ca respectivul client să își actualizeze datele la fiecare bancă în parte”, a explicat într-o discuție online cu HotNews.ro Mihaela Bîtu, CEO-ul ING Bank. Interlocutorul nostru a mai vorbit despre când anume ar putea avea acces băncile la baza de date a Evidenței Populației pentru ca actualizarea datelor să nu mai presupună deplasarea fizică la bancă, dar și despre intervalul în care companiile își vor putea actualiza datele digital. De asemenea, HotNews a propus ca reprezentanții băncilor să se întâlnească periodic cu cei ai consumatorilor de servicii financiare, propunere primită cu deschidere de CEO-ul ING.
Șeful Băncii Naţionale a Elveţiei: Nu avem motive să renunţăm la cele mai scăzute dobânzi din lume Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, consideră că nu există motive de schimbare a politicii monetare ultra-expansioniste a SNB şi a descris folosirea de către banca centrală a celor mai scăzute rate ale dobânzilor din lume ca fiind "absolut necesară", transmite Reuters.
​Business report De ce nu au politicienii curajul de a reforma sistemul de pensii. Orban admite: S-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare. Jeff Bezos demisionează. Jurnaliştii Rise Project: Orice sursă are un interes Ludovic Orban admite: S-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare ● Parchetul European condus de Kövesi intră în pâine din 1 iunie. Prima țintă: finanțările PNRR ● Jeff Bezos demisionează de la conducerea Amazon ● Jurnaliştii Rise Project, despre anchetele din timpul pandemiei: Orice sursă are un interes ● Comisia Europeană va schimba Regulamentele ce vizează informațiile de pe ambalaje ● S-a decis: Mecanismul actual de cumpărare a vechimii pentru pensie va fi disponibil până în 2023 ● Curajul de a reforma sistemul de pensii. De ce nu îl au politicienii? ● Pentru cei cu pensii speciale nu vor fi probleme. Pentru noi, restul, sistemul de pensii este deja „oale și surcele” ● Cum au evoluat impozitele pe venit și avere în România și celelalte state ECE ● Răsare soarele peste Elada cea greu încercată de criză: Alpha Bank caută aproape un miliard de dolari la investitori pentru a-şi finanţa planurile de dezvoltare
Artiștii afectați de pandemie vor putea beneficia și după 30 iunie de indemnizația de 41,5% din salariul mediu brut Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de OUG care prevede că anumite categorii profesionale afectate de pandemie vor putea beneficia, la cerere, după 30 iunie, de indemnizația de 41,5% din câştigul salarial mediu brut. Acordarea acestor indemnizații este limitată până la 30 iunie 2021. Însă sunt persoane care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor, a căror activitate poate fi afectată de pandemie și după 30 iunie.
Ordonanțele pe care Guvernul le va putea emite în vacanța parlamentară: Modificarea Codului Fiscal, conversia în acțiuni a datoriilor înregistrate de companiile din industria de apărare, rectificarea bugetară Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi proiectul de lege prin care sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din iulie-august 2021. Pentru această perioadă, Guvernul poate fi împuternicit să emită ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice. Proiectul de act normativ prevede o listă cu ordonanțele care pot fi aprobate de Guvern în vacanța parlamentară. Proiectul de lege va trebui aprobat de Parlament.
Câteva date din varianta actuală a PNRR: Transport- 7,6 miliarde euro, România educată - 3,6 miliarde euro / Pensiile speciale vor fi limitate Pensiile speciale vor fi limitate. De asemenea, va fi creat un sistem nou de pensii bazat pe o formulă stabilă de beneficii și o indexare automată. Acestea sunt informații cuprinse într-o sinteză a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), așa cum arată astăzi. Trebuie precizat că planul nu a fost finalizat, încă se lucrează la el, chiar dacă luni, 31 mai, trebuie transmis Comisiei Europene. Potrivit sintezei, cea mai mare parte din cele 29,2 miliarde de euro pe care Guvernul speră să le obțină, s-ar duce în domeniul transportului (7,6 miliarde de euro). Premierul Florin Cîțu a vorbit miercuri în plenul Parlamentului despre PNRR, fără a prezenta detalii și informații clare. Vezi cum ar putea fi împărțiți banii.
​Factori de risc economic în opinia companiilor germane din România: lipsa de personal calificat și prețurile în creștere la energie și materii prime Firmele germane din România spun că a revenit problema lipsei de personal calificat, dar au sesizat, ca factori de risc, și prețurile la energie și materii prime care cresc. Următoarele sunt costurile cu forța de muncă și infrastructura.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by