BĂNCI
Financial review Prima pagină a presei străine: SUA trebuie să evite un nou război rece cu China. Plecarea lui Merkel va fi o pierdere pentru Europa. Creşterea italiană la relanti, dobânzile cresc Financial Times: Martin Wolf- Statele Unite trebuie să evite un nou război rece cu China ● The Guardian: Plecarea lui Merkel va fi o pierdere pentru Europa în aceste vremuri de cumpănă ● Les Echos: Creşterea italiană la relanti, dobânzile cresc ● La Libre Belgique: Cum va arăta moneda specială dedicată Brexitului? ●  USA Today: După incidentul armat din Pittsburgh: Trump critică presa pentru "furie" şi dă ca exemplu CNN pentru "ştiri false" ● Kapital: Şapte state din UE cumpără gaz rusesc mai ieftin decât Bulgaria. Lectură plăcută!
Prețul mediu al locuințelor din principalele orașe din țară crește. Pentru un apartament din București, trebuie să strângi salariile pe 11 ani, iar în Cluj, 14 ani. Care sunt explicațiile În ianuarie, prețul mediu pe metru pătrat al unui apartament nou în Capitală, era de 1325 de euro. În septembrie, urcase la 1386 euro. E drept, și salariile crescuseră de la 695 euro la 720 euro (calculate la cursul mediu lunar al BNR). Dacă iei în calcul un apartament de suprafață medie de 70 de mp, obții o valoare de 92.750 euro (în ianuarie) și respectiv 97.020 euro în septembrie. Desigur, depinzând de zona în care e amplasat, dar să nu intrăm în prea multe detalii. Asta înseamnă peste 130 de luni de salariu mediu, adică aproape 11 ani. În cluj, Timișoara sau Brașov, lucrurile stau la fel. De ce cresc prețurile și până unde ar putea urca?
ANEVAR: Persoanele juridice care au realizat rapoarte de evaluare a clădirilor la începutul anului 2016 ar trebui să depună la începutul anului 2019 unele actualizate, pentru a evita achitarea unui impozit crescut la 5% ​La finalul acestui an se încheie un ciclu de trei ani de aplicare a noului sistem de impozitare a clădirilor în funcție de destinația acestora și nu după tipul de proprietar (persoană fizică sau juridică), cum se întâmpla înainte de 2016, a declarat Dana Ababei, președintele Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), conform unui comunicat de presă.
Noile case de marcat: Controalele ANAF și modul în care se vor face la firme după expirarea termenului de 1 noiembrie 2018 Legal, de la 1 noiembrie 2018, toate categoriile de firme care au case de marcat cu rolă vor avea obligația să le schimbe cu case de marcat cu jurnal electronic, dar acest proces nu are șanse de efectuare la termen, motiv pentru care Ministerul de Finanțe și ANAF au anunțat, marți, cum vor proceda la controalele tematice privind aparatele fiscale.
Alejandro Hajdenberg (FMI): Estimăm un deficit bugetar de 3,6% în acest an, pentru România. Săptămâna viitoare vom avea o misiune în care vom discuta pe subiect Fondul Monetar Internațional (FMI) va avea săptămâna viitoare o misiune în România în care va reevalua perspectivele macroeconomice, proiecția bugetului pe 2019, măsurile pentru reducerea deficitului în acest an și progresul privind reformele structurale, a anunțat, marți, Alejandro Hajdenberg, reprezentant rezident al instituției internaționale pentru România și Bulgaria.
Deficitul bugetar, în creștere accelerată la nouă luni. Față de aceeași perioadă a anului trecut e mai mare cu aproape 10 miliarde lei Deficitul bugetar este mai mare cu aproape un punct procentual, la finalul lunii septembrie 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, ajungând la 1,77% din PIB. Față de nivelul din august a crescut cu 0,23 puncte procentuale. În termeni nominali este mai mare cu aproape 10 miliarde lei, față de primele nouă luni din 2017, adică mai mult decât dublu, ajungând la 16,8 miliarde lei. Anul trecut în aceeași perioadă însuma 6,81 miliarde lei. ​
Thomas Lubek (IFC): Un sfert din populație supraviețuiește cu circa 5,5 dolari/zi. Vedem două imagini ale României, una la București și alta în restul țării Mare parte din creșterea economică vine din investiția în consum și nu din zona infrastructurii, sărăcia există și se mărește discrepanța dintre săraci și bogați, atrage atenția Thomas Lubeck, manager regional pentru pentru Europa Centrală și de Sud-est în cadrul IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale.
Analiști CFA: Media anticipațiilor pentru cursul leu/euro peste 6 luni: 4,6999. Unul din doi analiști spune că în principalele orașe piața imobiliară e supraevaluată Aproape jumătate din analiștii CFA România se așteaptă la o înrăutățire a condițiilor de afaceri în următoarele 12 luni, în timp ce cealată jumătate estimează că acestea vor rămâne la fel, se arată în sondajul dat publicității marți. Potrivit documentului, trei sferturi dintre cei mai titrați analiști sunt de părere că ROBOR 3M va crește și doar 2% se așteaptă la un recul al acestuia în următorul an. De asemenea, aproape 80% văd leul depreciat în fața de euro în următorul an, iar 46% se așteaptă la creșterea inflației. Întrebați despre prețurile din zona imobiliarelor, jumătate dintre analiștii CFA sunt de părere că în principalele orașe acestea sunt supraevaluate.
Ce cred românii despre ei înșiși dintr-un sondaj al Pew Research Center: cultura noastră este superioară altor popoare, avem un nivel redus de toleranță dar și o solidă componentă religioasă Luni, cercetătorii Pew Research Center au publicat rezultatele unui sondaj efectuat la nivelul întregii Uniuni Europene, cu privire la nivelul toleranței în societate, filiația creștină, dar și ”orgoliul” cultural al națiunilor care compun UE. De pildă, România e pe locul al treilea în UE atunci când vine vorba despre convingerea că propria cultură este superioară altora. Afirmația: "Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora" e foarte adevărată pentru 66% dintre noi, primele locuri fiind ocupate de greci (89%) și bulgari (69%).
Financial review Prima pagină a presei străine: Primul accident al noului Boeing 737 Max, avionul prăbușit în Indonezia. Bugetul pe 2019, umbrit de Brexit. Contrast izbitor în privința atitudinilor față de minorități în UE. Sfârșitul domniei Angelei Merkel Financial Times: Bugetul pe 2019, umbrit de perspectiva Brexitului ● Germania trebuie să rămână puternică spre binele Europei ● The Guardian: Contrast izbitor est-vest în privința atitudinilor față de minorități în Europa ● Frica și furia au câștigat alegerile din Brazilia ● Les Echos: Sfârșitul domniei Angelei Merkel ● Handelsblatt: Primul accident al noului Boeing 737 Max, avionul prăbușit în Indonezia ●  Kathimerini: "Orbanismul", o ameninţare toxică. Lectură plăcută!
Tăriceanu anunță reluarea procedurii pentru alegerea noilor șefi ai ASF Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că procedura pentru alegerea conducerii ASF și numirea noilor membri din cadrul CNA va fi reluată, deoarece comisiile de specialitate nu au putut audia candidații în ședințele de luni.
De ce se produc cele mai multe cutremure noaptea? Cercetătorii de la Institutul de Fizică a Pământului au studiat mai bine de 5 ani acest fenomen, dar nu au găsit o logică Cutremurul recent din noaptea de sâmbătă spre duminică (5.8 magnitudine) s-a produs în jurul orei 3,38 dimineață. Cel din 4 martie 1977, la ora 21.22. Dacă vă uitați la orele la care au loc seismele, veți observa că cele mai multe au loc noaptea. HotNews.ro a analizat ultimele 1000 de seisme produse în România și a constatat că noaptea au loc de peste două ori mai multe cutremure decât ziua. Așa încât ne-am adresat Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, pentru a căuta o explicație.
În primele două săptămâni, peste 500 de solicitări de credite prin programul Investește în Tine În doar două săptămâni de la demararea Programului Investește în Tine, CEC Bank a primit peste 500 de solicitări de finanțare din partea potențialilor clienți, numărul acestora fiind în continuă creștere, au anunțat luni reprezentanții CEC Bank. Din totalul solicitărilor, 220 cereri de credit au documentația completă și sunt în curs de analiză, iar 10 credite au fost deja aprobate. Astfel, la finalul săptămânii trecute, Banca semna primele contracte de credit cu beneficiarii Programului.
Coreea de Nord vrea să se dezvolte pe modelul Elvețian și dorește să se alăture FMI și Băncii Mondiale/ PIB-ul a fost de 30,7 miliarde dolari, anul trecut (oficial nord-coreean) Coreea de Nord lucrează la un plan pentru a deveni un hub regional de transport, țara fiind inspirată de succesele Elveției și Singapore, și va fi deschisă să se alături instituțiilor internaționale precum FMI, dacă statele membre renunță la „politicile ostile”, a declarat un economist guvernamental nord-coreean pentru The Associated Press, scrie The Korea Herald.
Îmbătrânirea României s-a accentuat ușor în acest an.  Avem 112,1 vârstnici la fiecare 100 de tineri Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat în 2018, ponderea tinerilor (0-14 ani) fiind în scădere ușoară, iar cea a populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) în ușoară creștere, au transmis luni dimineață oficialii Institutului Național de Statistică. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 109,2 (în 2017) la 112,1 persoane vârstnice la 100 de tineri în  2018.
Financial review Prima pagină a presei străine: Cele mai multe victime din sinagogă erau oameni în vârstă. UBS se interesează de americanii bogați care trăiesc în Elveția. Industria auto în febra 5G. Locuitorii Romei protestează împotriva degradării oraşului Financial Times: Cele mai multe victime din sinagogă erau oameni în vârstă ● Democrații Americii trebuie să vină cu un program.â ● The Guardian: Candidatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro a câștigat alegerile din Brazilia ● Les Echos: UBS se interesează de americanii bogați care trăiesc în Elveția ● Handelsblatt: Industria auto în febra 5G ● La Repubblica: Locuitorii Romei protestează împotriva degradării oraşului. Lectură plăcută!
Japonezii din sectorul feroviar renunță la o metodă periculoasă de pregătire a personalului care se ocupă de mentenanța trenurilor West Japan Railway (JR West) a decis să revizuiască o practică din zona formării profesionale în care angajații trebuie să stea aproape de un tren de mare viteză care merge cu 300 kilometri pe oră, într-un tunel de pe linia Sanyo Shinkansen, pentru a experimenta presiunea vântului, scrie The Japan News.
Financial review Prima pagină a presei străine: Ce pot olandezii să ne învețe despre cannabis. Campioana feministă Brady, atrasă în scandalul Philip Green National-populismul, contagiunea mondială. Financial Times: Japonia și China, un nou început în relațiile bilaterale ● Ce pot olandezii să ne învețe despre cannabis ● The Telegraph: Campioana feministă Brady, atrasă în scandalul Philip Green ● Liberation: National populismul. Contagiunea Mondială.Lectură plăcută!
Depopularea României ar trebui să provoace îngrijorare la Guvern. Circa 100 de localități s-au înjumătățit în ultimii 15 ani și nu mai generează forță de muncă Dacă acum 15 ani i-ai fi sugerat unui angajator român să își aducă forță de muncă de la peste 8.000 de kilometri distanță (cam atât e între România și Vietnam pe cale aeriană), ar fi zis că ești ușor dus cu capul. Astăzi, același angajator te-ar ruga din prima să-i dai repede niște contacte ca să-și aducă rapid angajații de care are nevoie. Pentru că în România problema lipsei forței de muncă nu mai e o teorie de care să te ferești, ci o realitate de care nu știi cum să scapi. Aproape 100 de localități din țara noastră au pierdut în ultimii 15 ani între 50-80% din populație. Iar din 3000 de localități, abia găsești 600 în care populația să fi crescut ca număr. Dar nici asta nu ajută prea mult piața muncii.
Dragoș Neacșu: ASF ar trebui să facă o campanie de conștientizare cu privire la conturile Pilonului II. Au rezerve mai mari ca anul trecut Circa jumătate de milion de români și-au activat posibilitatea de a afla online în orice moment valoarea contului individual, a declarat Dragoș Neacșu, membru al board-ului Romanian Business Leaders (RBL) și CEO la Erste Asset Management, într-o conferință organizată de CFA Society Romania.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version