BĂNCI
​SONDAJ Credeți că Biserica prezintă risc mare de evaziune? Taxarea activităților bisericești face de multă vreme obiectul unor discuții aprinse în spațiul public. În ultimii doi ani nu a fost efectuat vreun control la unități de cult religios, care să se bazeze pe analize de risc fiscal. Motivul invocat de ANAF: veniturile cultelor beneficiază în anumite condiții de scutire de impunere și aceste entități sunt exceptate de la utilizarea aparatelor de marcat electronice.Sondaj HotNews.ro:​ Credeți că Biserica prezintă risc mare de evaziune?
ANAF: Antifrauda nu vede un risc fiscal semnificativ al Bisericii / În ultimii doi ani nu au fost efectuate acțiuni de control bazate pe risc fiscal Contribuabilii vor fi împărțiți pe clase de risc fiscal, în acest an, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unor modificări la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 25/2018. Astfel, aceștia vor fi clasificați pe trei categorii, respectiv A, B și C, iar cei din prima categorie vor avea anumite facilități. Există un sector de activitate în România care ar putea avea cel mai bun rating. Este vorba despre activitatea unităților de cult religios.
Financial review Prima pagină a presei străine: Apple trage semnalul de alarmă. Așteptările industriașilor francezi de la 2019. Cum se vede economia Germaniei în acest an, din cinci puncte cheie. Comerţul exterior al Ungariei a doborât toate recordurile Financial Times: Apple trage un semnal de alarmă, îngrijorat de încetinirea economiei globale ● Les Echos: Ce așteaptă industria franceză de la 2019 ● 7 evenimente care vor marca 2019 ● Handelsblatt: Ce ne aduce 2019? Cinci elemente cruciale ● Le Point: O sondă chinezească aselenizează pe faţa nevăzută a Lunii ● MTI: Péter Szijjártó : În 2018, comerţul exterior al Ungariei a doborât toate recordurile. Lectură plăcută!
BNR: Evoluţia de joi a ROBOR pare a fi mai degrabă o continuare a tendinţei manifestate la finele anului anterior/În ceea ce priveşte volumele, nu sunt diferenţe faţă de zilele anterioare ”Evoluţia de joi a indicelui ROBOR pare a fi mai degrabă o continuare a tendinţei manifestate spre finele anului anterior, în condiţiile creşterii lichidităţii de pe piaţa monetară pe seama acţiunii factorilor autonomi. În ceea ce priveşte volumele depozitelor plasate/atrase la 3 luni de cei 10 jucători, nu sunt diferenţe faţă de zilele anterioare”, au declarat pentru HotNews.ro oficiali ai Direcției Operațiuni de piață din cadrul BNR. Deși nu pare să existe o legătură directă cu celebra Ordonanță care leagă activele bancare de evoluția ROBOR, această intervenție a Statului a indus în piață un acut sentiment de presiune.
Principalele riscuri interne pentru economia României sunt: deciziile de politică economică, tensiunile publice și riscurile politice în context electoral (analiză BT) Conform noilor prognoze, dinamica anuală a PIB-ului României ar putea decelera de la 7% în 2017 la 4% în 2018, respectiv 2.8% în 2019, evoluție determinată de rebalansarea politicii economice interne și de finalul ciclului post-criză extern, arată o analiză a Băncii Transilvania, publicată joi. ”Pe de altă parte, ne așteptăm ca economia internă să accelereze gradual în 2020 (3.3% an/an) și 2021 (3.7% an/an), în convergență spre ritmul potențial, pe fondul redinamizării cererii interne, după ajustarea estimată în 2019”, mai arată Andrei Rădulescu, economistul șef al BT.
Banca Transilvania şi Bancpost au devenit o singură bancă/ Mesajul top managementului BT Suntem bucuroşi să anunțăm că Banca Transilvania şi Bancpost au devenit o singură bancă, după fuziunea realizată cu succes în 31 decembrie 2018 şi parcurgerea unui plan ambițios de integrare Bancpost în activitatea BT, pe parcursul a doar nouă luni.
Eugen ​Teodorovici i-a cerut premierului Dăncilă demiterea șefului ANAF, Ionuț Mișa ”Am solicitat doamnei prim-ministru revocarea d-lui Ionuț Mișa. Anul 2019 este foarte important iar ANAF trebuie să-și schimbe radical comportamentul în economie. Vorbim de o reformă a ANAF, de informatizarea instituției și ne propunem ca 2019 să fie anul în care aceste lucruri să se și întâmple!”, a spus joi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, într-o declarație de presă susținută la sediul ministerului.
Guvernul trebuie să ramburseze peste un miliard de euro către UE și Banca Mondială, în acest an România trebuie să plătească, în 2019, peste 1,04 miliarde euro, către Uniunea Europeană, din împrumutul stand-by contractat în 2009, după ce anul trecut suma rambursată s-a ridicat la 1,43 miliarde euro, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
BCE a pus sub administrare specială a zecea cea mai mare bancă din Italia Banca Centrală Europeană (BCE) a pus, temporar, sub administrare specială Banca Carige, a zecea cea mai mare bancă din Italia, din cauza faptului că nu a reușit să-și majoreze capitalul social, transmit, miercuri, Reuters și Bloomberg.
Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2019 Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2019, dată la care intră în vigoare noile prevederi legislative privind salariul minim diferențiat, așa cum au fost stabilite prin hotărârea de guvern 937/2018.
​Fiscalitate 2019 De la noi taxe, la ratingul fiscal și obligația ONG-urilor de a se înscrie la ANAF. Principalele noutăți apărute "pe ultima sută de metri" ce vor produce efecte în noul an În anul 2019 intră în vigoare o serie noutăți în materie de fiscalitate, precum taxe, plata amenzilor în cont unic, obligații pentru ONG-uri și multe altele. O parte dintre ele au apărut în cunoscuta Ordonanță de Urgență adoptată la finalul acestui an și publicată acum câteva zile în Monitorul Oficial, denumită în mediul online „Ordonanța lăcomiei”. Alte modificări în materie de fiscalitate fac parte dintr-un document trimis la promulgare de către Camera Deputaților. Este vorba despre noutăți aduse la OUG 25/2018, mare parte dintre ele la propunerea Ministerului de Finanțe.
Va fi o nouă criză financiară în 2019? 13 predicții ale Financial Times Publicația americană Financial Times a realizat un set de predicții pentru anul 2019, în contextul erei dominate de Donald Trump, problemelor generate de Brexit și influenței protecționismului și populismului la nivel mondial.
În prag de An Nou, Guvernul colindă nu cu Plugușorul, ci cu Ordonanța. Sâmbătă a apărut în Monitorul oficial OUG 114, care schimbă iar codul fiscal dar și alte 15 legi economice. Vezi cele mai importante schimbări Sâmbătă, cu doar două zile înainte de intrarea în noul an, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial OUG nr. 114/2018, ce modifică nu doar Codul fiscal ci și alte 15 legi în materie economică. Ordonanța publicată sâmbătă este foarte vastă, așa încât analiza de față se referă la aspectele ei esențiale. ”Ne așteptăm ca în perioada următoare să mai avem modificări fiscale, ce vin desigur chiar înainte de Revelion”, spune consultantuli fiscal Adrian Bența. Vom parcurge mai jos, punctual, modificările din domeniul economic și vom analiza mai atent modicările fiscale.Vezi aici Ordonanța publicată sămbătă de Guvern.
​DOCUMENT Guvernul va continua cu programul Prima Casă și în 2019 ​Plafonul acordat garanțiilor pentru programul Prima casă va fi de 2 miliarde lei, în 2019, conform unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Sondaj: Peste jumătate din firme ar fi afectate, dacă le-ar crește rata. Problema presantă: fiscalitatea Peste jumătate dintre firmele care au răspuns unui sondaj al Băncii Naționale a României (BNR) susțin că le-ar afecta semnificativ activitatea o majorare cu până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, aproape tot atâtea ar fi afectate de cursul de schimb, iar fiscalitatea este o problemă presantă, potrivit Mediafax.
Ce este ROBOR-ul: O explicație scurtă de la Banca Transilvania ROBOR e un indice care se calculează printr-o formulă nu foarte complicată, clar stabilită, sub monitorizarea Bancii Nationale a României (BNR) și calculată cu ajutorul companiei de informatii financiare Thomson Reuters (companie care exista din 1851 și care calculeaza inclusiv dobanzi de referință LIBOR si EURIBOR, folosite la nivel mondial) - explică, pe blogul său, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România.
​DOCUMENT Înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va costa 600.000 lei, în 2019 / Lipește anexa referitoare la acțiunile companiilor de stat care vor fi transferate Fondului ​Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat un draft de proiect privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Acest document vine în urma cadrului general de înființare a fondurilor suverane adoptat la jumătate lunii noiembrie de către Guvern. Proiectul face referire la o anexă privind companiile care vor fi parte din fond, dar aceasta nu se află în acest draft.
De ce se plâng firmele românești la finalul lui 2018: fiscalitate ridicată, impredictibilitate, creșterea costurilor cu salariile. Una din două companii ar avea probleme dacă dobânzile ar crește cu 3 puncte procentuale sau euro ar ajunge la 4.8 lei Nivelul ridicat al fiscalității și impredictibilitatea mediului fiscal continuă să domine clasamentul celor mai presante probleme pentru firmele românești, arată rezultatele unui sondaj efectuat de BNR și publicat vineri. O altă problemă a companiilor locale o reprezintă creșterea costurilor cu forța de muncă, urmare a presiunilor generate de majorările salariale. Trei din 5 firme nu ar lua un credit în lei, indiferent de costul acestuia, deoarece intenționează să își reducă gradul de îndatorare, mai arată datele sondajului.
Începând cu 1 ianuarie 2019, toate amenzile se vor achita în contul unic. Pentru amenzile privind regimul circulației sistemul este în faza de pilot Începând cu 1 ianuarie 2019 intră in vigoare prevederile Legii nr. 203/2018 privind plata amenzilor într-un cont unic, potrivit OMFP nr. 3893/2018, publicat în Monitorul oficial de joi seara. Pentru amenzile privind regimul circulației pe drumuri publice sistemul este în faza de pilot - în sistem de testare.Citește aici Ordinul ministrului privind deschiderea contului unic pentru achitarea amenzilor contravenţionale
BNR: Depozitele în lei ale populației au urcat în noiembrie la peste 118 miliarde de lei Depozitele din bănci ale populației și companiilor (lei plus valută) au urcat în luna noiembrie până la nivelul de 324,46 miliarde de lei, a anunțat vineri banca de emisiune. Asta în ciuda dobânzilor real negative pe care băncile le oferă. Depozitele în lei ale populaţiei s-au majorat până la 118,64 miliarde lei, în creștere cu aproape 10% faţă de 30 noiembrie 2017.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version