BĂNCI
Șase neclarități semnalate de mediul de afaceri privind măsurile guvernamentale de sprijin Analizând măsurile adoptate prin OUG nr. 30 din 2020, considerăm încă insuficiente și parțial neclare anumite aspecte privind implementarea acestora, în special cele care vizează șomajul tehnic, spun reprezentanții investitorilor români și străini reuniți în Coaliția pentru Dezvoltarea României. ”Menționăm că, pentru asigurarea unui echilibru economic este extrem de important ca măsuri precum suportul în caz de șomaj tehnic să fie aplicate în mod unitar, nediscriminatoriu și să vizeze toate categoriile de angajați și companii impactate, nu doar o parte dintre acestea, mai ales că situația economică se deteriorează de la o zi la alta. Măsura nu reușește să adreseze nici problemele companiilor mici, care sunt pe punctul de a fi închise.”, arată un comunicat al CDR remis miercuri.
Confederația Concordia: Sub presiuni populiste nejustificate și fără consultări rapide și necomplicate, criza se poate amplifica Autoritățile statului trebuie să ia măsuri prin care să asigure resursele de energie necesare consumului național casnic și industrial, să asigure continuitatea funcționării utilităților, inclusiv prin măsuri de prevenire a blocării lanțurilor comerciale din sector. Guvernul trebuie să ușureze munca celor care pot să își continue activitatea și să înlesnească transferul de forță de muncă între sectoarele deja afectate grav și cele care au nevoie de forță de muncă suplimentară, arată reprezentanții Confederației Concordia, care reunește patronatele din cele mai importante industrii.
Băncile și IFN-urile pot amâna ratele la credite, anunță BNR Comitetul de Supraveghere al Băncii Naționale a României, întrunit în ședință de urgență, a decis că băncile și IFN-urile pot amâna ratele la credite, fără a constitui provizioane, în contextul pandemiei cu COVID 19, reiese dintr-un comunicat de presă al instituției.
Angajații din restaurantele Pizza Hut, KFC și Taco Bell din România, în șomaj tehnic. Grupul spune că a obținut deja certificat de forță majoră Sphera Franchise Group, care deține brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell a decis trimiterea întregului personal din restaurante în somaj tehnic, care va fi suportat de către Guvernul României până la un nivel de 75% din salariul mediu pe economie, se arată într-un comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB).
În atenția autorităților/ Explicați antreprenorilor pachetul de măsuri economice. Riscăm să nu fie folosite ajutoarele. Cornel Grama: Cine a făcut hotărârile astea cred că nu e economist, dacă nu știe că încasările se fac de pe o lună pe cealaltă Prevederile pachetului de măsuri ca răspuns la criza coronavirusului nu sunt clar explicate și nasc foarte multe întrebări și nelămuriri, atât din parte antreprenorilor cât și din partea profesioniștilor care trebuie să le aplice, a declarat consultantul fiscal Cornel Grama, pentru HotNews.ro. Care sunt problemele și ce trebuie să explice statul, vezi în text. Sunt multe semne de întrebare asupra aplicării măsurilor.
Șomerii nu vor mai trebui să se prezinte personal la ANOFM: Vor fi sunați de funcționari Sunt foarte mulți oameni, șomeri, care vin personal din obișnuință, din inerție, la sediile Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), susține președintele instituției, Emanuel Victor Picu, precizând că viza care se acorda a fost suspendată. El a mai afirmat că acum se lucrează la o procedură prin care vor fi sunați de funcționari.
Componența CIFGA de la EximBank, modificată pentru a zecea oară în ultimii 13 ani Anexa componenței Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la EximBank a fost modificată pentru a zecea oară din 2007 până acum. Hotărârea a fost publicată în Monitorul oficial de ieri, iar despre subiectul acesta, când era în varianta de proiect, HotNews.ro a relatat pe 10 martie: Cum nu există secretar de stat pe zona de buget și datorie, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, va putea numi pe oricare dintre ceilalți în Comitetul Interministerial.
Izolarea sau carantina generează tensiuni sociale. În scenă trebuie să între psihologii și sociologii pentru că e nevoie de o strategie socială ”Izolarea sau carantina nu este simplă, ea generează tensiuni sociale care pot avea o rată de creștere exponențială, ceea ce poate eroda factorul de producție vizat până la limită irecuperabilității (mult, dar deloc improbabil). În scenă trebuie să între psihologii și sociologii pentru că este nevoie de o strategie socială (atât pentru victime cât și pentru salvatori)”, scrie pe contul său de LinkedIn Florian Libocor, economistul șef al unei bănci comerciale. ”Această etapă/problemă încă nu a primit atenția cuvenită și nu este cu nimic mai puțin importantă decât primele două. Recuperarea este cel puțin la fel de importantă precum prevenția. Altfel comportamentul maselor poate devia neplăcut și nu neapărat explicabil”, atrage atenția Libocor.
Financial report Boris Johnson forțat să închidă Marea Britanie. Medicii din Europa de Est? Au emigrat! 1.300 de bulgari pe zi rămân fără job. Ministerul Muncii va oferi spaţii protejate pentru cei care nu pot lucra de acasă Financial Times: Boris Johnson forțat să închidă Marea Britanie pentru a opri răspândirea rapidă a virusului ● Der Spiegel: Medicii din Europa de Est? Au emigrat! Sistemele de sănătate sunt insuficient pregătite pentru epidemie. Remediul se caută în izolare. Între Baltica şi Balcani viaţa s-a oprit ● Sega: 1.300 de bulgari pe zi rămân fără un loc de muncă. Ministerul Muncii va propune spaţii protejate pentru persoanele care nu pot să lucreze de acasă ● Știri pe scurt.
Investitorii străini încurajează autoritățile să inițieze discuții cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană Consiliul Investitorilor Străini (FIC) încurajează autoritățile să inițieze discuții cu toate organizațiile internaționale, cum ar fi Comisia Europeană, FMI sau Banca Mondială și să utilizeze toate resursele disponibile pentru a ușura efortul bugetului național, se arată într-un comunicat al organizației.
OTP Bank România permite clienților persoane fizice amânarea cu două luni a plății ratelor la credite OTP Bank România anunță măsuri pentru clienții cu credite în derulare, în contextul situației generate de răspândirea virusului COVID-19. OTP Bank a decis posibilitatea amânării plății ratelor persoanelor fizice până la data de 29 mai 2020, fără trecerea la restanță și aplicarea de penalități de întârziere, a anunțat luni banca, referindu-se la toți clienții persoane fizice care au credite de nevoi personale, cu sau fară ipotecă, sau credite ipotecare, inclusiv Prima Casă.
​VIDEO Marius Ștefan, Autonom: În 7-10 zile, de la o creștere puternică a afacerilor, am ajuns pe scăderi foarte mari. Am fost nevoiți să găsim soluții ”Una peste alta, în decurs de 7-10 zile, am văzut cum de la creșteri pe toate segmentele de business, am ajuns pe scăderi foarte mari. Așa că ne-am gândit la posibile soluții. Colegii care făceau transferuri de persoane, fac transferul de marfă fac livrări. Glumind, aș spune că acum livrăm pizza cu Mercedesuri, că mașinile noastre sunt din categoria premium”, explică antreprenorul Marius Ștefan, CEO-ul companiei Autonom, într-o întâlnire video la distanță cu HotNews.ro și StartupCafe.
Zile libere pentru părinți, în situația în care lucrează la angajatori diferiți Guvernul a luat măsura zilelor libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, document care a fost publicat în Monitorul Oficial. În urma acestui lucru, au existat multe întrebări în mediul privat cu privire la cum se procedează în cazul în care părinții lucrează la angajatori diferiti. În acest sens, HotNews.ro a transmis o solicitare către Ministerul Muncii, care a răspuns.
IMM-urile și clauzele de forță majoră, în contextul pandemiei (Adrian Bența) În cadrul OUG nr. 29/2020, privind măsurile fiscale ca răspuns la criza coronavirusului, anumite prevederi sunt legate de IMM-uri. Acestea beneficiază de amânarea la plată pentru utilități și chirii. Despre ce pot face IMM-urile în perioada de forță majoră, consultantul fiscal Adrian Bența a făcut o analiză.
Unele firme NU pot beneficia, momentan, de șomajul tehnic suportat de stat. Picu (ANFOM): Normal că nu o să mulțumească pe toată lumea. Ne așteptăm ca imediat în perioada următoare să fie și alte reglementări HotNews.ro a atras duminică atenția asupra faptului că anumite firme nu vor putea beneficia de somajul tehnic suportat de stat. Este vorba de cele afectate indirect, pentru care condiția este o scădere a încasărilor de 25%. Astfel, firmele care au avut în martie încasări din facturile anterioare, neînregistrând o scădere așa de mare, deși în martie poate nu au mai facturat nimic și se va vedea efectul negativ în următoarele luni, nu vor beneficia. Cel puțin momentan. Poate vor veni modificări ale ordonanței în viitor.
Criza cauzată de răspândirea virusului COVID-19 se răsfrânge și asupra producției statistice a INS Criza cauzată de răspândirea virusului COVID-19 se răsfrânge și asupra producției statistice a INS. ”Vom lua măsurile necesare pentru a limita pe cât posibil impactul pe termen lung, acestea fiind coordonate în cadrul Sistemului Statistic European (SSE) și cu Eurostat”. ”Ca institut central de statistică, analizăm societatea și economia românească, chiar și în perioadele de criză precum aceasta”, mai spun statisticienii, care precizează că majoritatea angajaților INS lucrează de acasă în regim de telemuncă și toate reuniunile naționale și internaționale sunt pentru moment anulate sau au loc prin conferință online. ​
Somaj tehnic suportat de stat: Număr unic de apel pentru informarea cetățenilor ​Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a organizat un call-center intern și a stabilit un număr unic de apel la care cetățenii pot suna pentru a obține informații suplimentare cu privire la modalitățile de acordare a șomajului tehnic, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Ce măsuri economice au luat statele europene în lupta cu coronavirusul. Vezi câți bani pun pe masă spaniolii, italienii, nemții, polonezii, suedezii pentru a stopa declinul economic De la Paris la Varșovia și de la Roma la Madrid, cuvântul de ordine este același: să împiedice oprirea brutală a economiei din cauza restricțiilor legate de pandemie sau să o transforme într-o recesiune violentă, scrie cotidianul francez Les Echos. Majoritatea companiilor aeriene și-au suspendat zborurile, producătorii auto și-au închis lanțurile de producție în Europa, întreprinderile sunt închise, consumatorii sunt și ei limitați în a ieși în orașe pentru a consuma. Guvernele europene au pus zeci de miliarde pe masă pentru a evita criza economică.
Financial report Datele în timp real arată că virusul a afectat deja activitatea economică. Franța a fixat lista comercianților care vor închide activitatea. Nu, coronavirusul nu s-a născut în laborator Financial Times: Datele în timp real arată că virusul a afectat deja activitatea economică mondială. O analiză FT care oferă o primă privire asupra impactului coronavirusului ● Les Echos: Guvernul a fixat lista comercianților care își pot continua activitatea. Și a celor care vor închide. Un decret publicat luni luni dimineață în „Monitorul Oficial” va specifica directivele decise în weekend de către Executiv ● Il Corriere Della Sera: Nu, coronavirusul nu s-a născut într-un laborator ● Știri pe scurt.
De această dată este într-adevăr altfel: “efectul shutdown” Abundă discuții privind impactul pandemiei asupra economiei, cu efecte întrețesute pe laturile cererii și ofertei/producției. De aici pornesc îndemnuri de intervenție publică, de acțiune din partea băncilor centrale și a guvernelor. Masive injecții de lichiditate și reduceri de rate de politica monetara, programe bugetare de criza au fost puse în mișcare în ultimele săptămâni. Acestea sunt de magnitudinea celor, uneori chiar le depășesc pe cele ce au urmat izbucnirii crizei financiare în 2008.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by