BĂNCI
Partea bună a pandemiei: efecte benefice pe termen lung pentru tineri în privința bunăstării/ Harta riscurilor României (raport BNR) Generațiile tinere posibil să-și schimbe comportamentul de consum în urma pandemiei și a măsurilor care au fost luate de autorități, reiese dintr-un raport al Băncii Naționale a României (BNR). Un rol în acest sens l-ar avea dezvoltarea de soluții digitale pentru serviciile financiare oferite de către sistemul financiar tradițional.
Suma pe care statul trebuie să o împrumute anul acesta a urcat cu 33 miliarde lei/ Finanțele au revizuit documentul Suma totală pe care statul o împrumută anul acesta este de 120 miliarde lei, conform unui document semnat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, crescând cu 33 miliarde lei comparativ cu varianta inițială. Practic, acesta este necesarul brut de finanțare, adică deficit bugetar plus rambursarea datoriilor.
Orban, despre digitalizarea ANAF: „Pașii mari nu-i poți face în șase luni, din care patru luni de criză” Digitalizarea administrației, implicit a ANAF, este un obiectiv fundamental asumat de guvernarea liberală, fiind făcuți „pași mici” în acest sens, din cauza epidemiei de coronavirus și a crizei economice, a declarat premierul Ludovic Orban, transmite Mediafax. Orban a precizat și că ANAF nu are un compartiment pentru digitalizare.
Finanțele au primit în analiză un proiect pentru implementarea unei scheme privind finanțarea IMM-urilor prin bursă Ministerul Finanțelor Publice (MFP) urmează să analizeze o schemă de implementare a unui fond de investiții obligatar destinat IMM-urilor inovative / IMM-urilor exportatoare. HotNews.ro a mai scris despre acest subiect, dar acum a analizat un document în acest sens. Cristian Păun, președintele Consiliului de Administrație al FNGCIMM (instituție care va fi implicată în această schemă) spune că se află în lucru acest document. Potrivit acestuia, impactul bugetar va fi minim.
Senat: Ministrul Cîţu - invitat pentru a treia oară la audieri, în Comisiile economică şi de buget Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, este invitat luni, pentru a treia oară, la audieri, de către Comisiile economică şi de buget din Senat, potrivit Agerpres. Tema audierii vizează "derularea Programului IMM Invest România, strategia de administrare a datoriei publice, programul de convergenţă 2020, perspectiva negativă generată de scăderea veniturilor bugetare ca urmare a contracţiei economice din ultimele luni, aplicarea prevederilor art. 48 din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020".
Parlament/ Comisiile de buget: Luni - audierea candidaţilor pentru Curtea de Conturi Membrii Comisiilor de buget-finanţe ale Senatului şi Camerei Deputaţilor îi vor audia, luni, de la ora 14,00, pe candidaţii la funcţiile vacante de consilier la Curtea de Conturi, un vicepreşedinte - Autoritatea de Audit - şi cinci membri, notează Agerpres. Fiecare candidat va primi din partea celor două Comisii de buget un aviz, care va fi supus votului plenului Parlamentului.
​Business report: ​Caz șocant cu semne mari de întrebare. Jocul pe care îl face acum BNR. Execuţia bugetară arată degringolada finanţelor publice. Pentru a salva Tarom, restructurarea trebuie să vizeze posturile de conducere Caz șocant cu semne mari de întrebare: petrolistul anunțat ca răpit în Libia în 2018 și revenit recent în România - condamnat anul trecut. Declarat decedat. Documente secrete MAE ●​ Gelu Diaconu, fost șef ANAF:"Execuţia bugetară arată fără dubii degringolada finanţelor publice".● Doar patru bănci și-au crescut cota de piață în 2019. ING Bank a ajuns a patra cea mai mare bancă din sistem. ● Jocul pe care îl face acum BNR: scăderea în continuare a dobânzilor la credite prin ROBOR şi a costului la care se împrumută guvernul fără o creştere a cursului. ● Sfaturi din vârful ierarhiei: ce ar trebui să învețe companiile și angajații din criza generată de coronavirus. ● 5 luni care ne-au mâncat 53% din spatiul fiscal de criză: și mai plătim și 90 de miliarde în plus la pensii dintr-un PIB subțiat cu 60 de miliarde? ● Pentru a salva compania Tarom, procesul de restructurare trebuie să vizeze prioritar posturile de conducere
Cum a administrat BNR în 2019 rezervele României și câți bani au generat. Rentabilitatea anuală a urcat de la 0,3% în anul 2018 la 0,41% în 2019 Conform statisticilor publicate, 15 bănci centrale au cumpărat pe parcursul anului 2019 cel puțin o tonă de aur, iar cererea pentru metalul galben a provenit exclusiv din partea băncilor centrale din economiile în curs de dezvoltare, se arată în Raportul anual al BNR. Turcia, care a început cumpărările de aur în anul 2017, s-a situat pe primul loc într-un top al cumpărătorilor de aur în 2019, crescând deținerile de aur cu 159 de tone și acumulând un total al rezervelor de aur de 412,5 tone. De asemenea, Polonia a făcut în 2019 cea mai mare achiziție unică de metal prețios, de 94,9 tone aur în luna iunie, în total achizițiile nete anuale fiind de 100 de tone, determinând astfel creșterea stocului de aur deținut la 228,6 tone aur (9% din totalul rezervelor internaționale).
Firmele de curierat sunt câștigătorii crizei. DPD România a avut o creștere de 36% a cifrei de afaceri în pandemie. Livrările internaționale au crescut cu 28% DPD România raportează o creștere de 36% a cifrei de afaceri în luna mai 2020, marcată de starea de urgență și apoi de cea de alertă, față de luna mai a anului trecut. Potrivit cifrelor, compania, care face parte din DPD Group, cea mai mare rețea rutieră de livrare a coletelor din Europa, a înregistrat și o creștere de 28% pe segmentul livrărilor internaționale, în condițiile în care cele mai multe țări europene s-au aflat în lockdown. Bucureștenii, locuitorii din Baia Mare, Timișoara, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Bacău și Onești au trimis cele mai multe colete internaționale în această perioadă.
UE investighează autoritatea de supraveghere financiară din Germania, în urma fraudei care a dus la insolvenţa companiei de plăţi Wirecard Uniunea Europeană investighează autoritatea de supraveghere financiară din Germania, BaFin, în urma unei fraude uriaşe descoperite la compania de plăţi Wirecard, care a dus la insolvenţa acesteia, decizie care pune Berlinul într-o situaţie stânjenitoare cu câteva zile înainte de preluarea preşedinţiei rotative a UE, transmite Reuters, citată de news.ro. Wirecard a solicitat joi intrarea în insolvenţă, din cauza unor datorii de aproape 4 miliarde de dolari, cazul fiind unul dintre cele mai mare scandaluri corporative din Germania, iar BaFin este criticată în ţară şi în străinătate pentru că nu a descoperit problemele mai devreme.
În anul 2019, falsurile de bancnote românești expertizate la BNR au totalizat 3507 bucăți Din numărul total de bancnote false, 92 au fost capturate de poliție în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a fi puse în circulație, iar 3.415 falsuri au fost depistate în circulație (cu 40% mai puține decât în anul 2018), se arată în Raportul anual publicat vineri de BNR Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 3232 bucăți (din care 28 bucăți capturate de poliție), urmată de bancnota de 50 lei, cu un număr de 214 falsuri, și bancnota de 200 lei, cu un număr de 49 de falsuri. Numărul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice în circulație a fost de 2,1 bucăți, față de 3,8 bucăți în anul 2018.
Preferința pentru cash, în creștere. Numerarul aflat în afara băncilor a crescut cu aproape 10%, la aproape 80 de miliarde de lei (raport BNR) În anul 2019, valoarea banilor cash aflați în afara sistemului bancar a crescut cu 8,9%, până la 78,7 miliarde de lei (peste 16 miliarde de euro), ritmul de creștere fiind superior cu 1,8 puncte procentuale celui înregistrat în 2018, arată Raportul anual publicat de Banca Centrală. Creșteri ale sumelor de bani fizici se înregistrează în perioadele de sărbători (Paște, Crăciun etc) și în cele de concedii. Valoarea maximă a numerarului aflat în afara sistemului bancar în cursul anului 2019, respectiv 80,86 miliarde de lei a fost atinsă în data 20 decembrie 2019, pe fondul solicitărilor ridicate de numerar specifice perioadei sărbătorilor de iarnă.
SUA: Preşedintele Trump şi-a anulat un week-end de golf pentru a rămâne la Washington să protejeze "legea şi ordinea" Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că îşi anulează deplasarea planificată pentru acest sfârşit de săptămână la resortul său de golf din Bedminster, New Jersey şi rămâne la Washington "pentru a se asigura că LEGEA şi ORDINEA sunt aplicate", informează Reuters şi dpa, citate de Agerpres. "Incendiatori, anarhişti, jefuitori şi agitatori au fost în mare măsură opriţi" a scris Trump pe Twitter. "Fac tot ceea este necesar pentru a menţine comunităţile noastre în siguranţă - şi aceşti oameni vor fi aduşi în faţa justiţiei!" a dat asigurări liderul de la Casa Albă.
Falsurile de bancnote româneşti expertizate la BNR au totalizat 3.507 în 2019 Falsurile de bancnote româneşti expertizate la BNR au totalizat 3.507 bucăţi în anul 2019, în scădere cu 41% faţă de 2018, bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate fiind cea de 100 lei, potrivit raportului anual al Băncii Naţionale a României.
Cum completezi Declarația unică - GHID VIDEO Consultantul fiscal Cornel Grama ne-a ajutat în crearea unui ghid video de completare a Declarației Unice pentru diverse situații, deoarece ANAF nu a realizat ceva de genul acesta. Acest formular a fost gândit pentru specialiști, precum consultanți fiscali, contabili etc., nu pentru pentru cineva, de exemplu, care și-a închiriat casa. Ar fi trebuit, spune Grama, ca ANAF să facă un formular interactiv de genul: „Ai avut venituri din chirii? Atunci bifează aici”. Formularul apoi te ducea unde trebuie. Acum te pune să bifezi articolul 120, alt articol, alt. alineat etc.
Managerii români sunt împărțiți: un sfert cred că Guvernul a exagerat cu restricțiile, iar 17% spun că aceleași restricții au fost insuficiente. Pe ansamblu, ei au un tonus precaut (studiu) Primul studiu național complex despre încrederea managerilor români în economie a fost lansat vineri de către Impetum Group, care include Casa de Insolvență Transilvania și companiile Roca și Roca X. Datele au fost colectate în intervalul mai-iunie 2020 și se referă la primul trimestru din acest an. Foarte pe scurt, încrederea oamenilor de afaceri români este surprinzător de ridicată (indicele Confidex calculat de Impetum a avut valoarea de 41 pe o scară de la 1 la 100), dar cifrele din studiul făcut public vineri merită detaliate.
Deficit bugetar de 3,59% din PIB, la 5 luni România a înregistrat un deficit bugetar de 3,59% din PIB, în primele 5 luni din acest an, comparativ cu 1,39% în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Conform instituției, jumătate este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.
Ar trebui ca Florin Cîțu să prezinte întreg documentul cu pretinsul plan al PSD, nu două bucăți, din care una nu zice nimic Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a publicat joi pe contul său de Facebook o captură foto dintr-un document privind un pretins plan al PSD, într-o zi în care întreg mediul de afaceri a așteptat să afle dacă apare sau nu în Monitorul oficial ordonanța promisă (și adoptată săptămâna trecută) privind amânarea taxelor (a apărut pe la ora 21:00 după ce o săptămână mulți au așteptat zilnic până pe la 12 noaptea). În loc să anunțe că se publică etc., pe pagina sa de Facebook apare o poză cu atac la PSD. De fapt, pare a fi prima parte a unui document pe care el l-a mai prezentat prin decembrie. Atunci citise doar concluzia. Deci avem începutul și sfârșitul documentului. Dacă e cum spune Cîțu, atunci trebuie să facă public întregul document. E de interes public.
Business report: ​​Se cere falimentul Euroins. Guvernul alocă 20 milioane lei pentru construcţiile cu risc seismic major. Carantina și izolarea la domiciliu, constituționale sau nu? Ar putea românii da în judecată statul? Se cere falimentul Euroins, asigurător cu 2 mil de clienți RCA. ● Guvernul alocă 20 milioane lei pentru construcţiile cu risc seismic major.● NN PENSII:"Acţiunile Wirecard nu se mai aflau în luna mai în portofoliul fondului de pensii Pilon II". ● Listă de la Pentagon: 20 de companii chineze – deținute sau controlate de armata Chinei. ● Carantina și izolarea la domiciliu, constituționale sau nu? Ar putea românii da în judecată statul? ● Popescu: Am luat măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieţei gazelor; e aşteptată o scădere cu 10-15% a preţurilor.
Ordonanța de Urgență privind amânarea taxelor până pe 25 octombrie, în Monitorul oficial. Conține facilități pentru Horeca și închirierea plajelor Firmele vor putea să amâne taxele până pe 25 octombrie, Ordonanța de Urgență fiind publicată în Monitorul Oficial. Pe lângă asta, actul normativ mai prevede facilități pentru Horeca și închirierea plajelor.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by