BĂNCI
​VIDEO Hohote de râs la Bursă când un șef al IFC a făcut o glumă cu referire la Viorica Dăncilă Bursa de Valori București a organizat un eveniment cu ocazia zilei de 8 Martie. Printre cei invitați să rostească un discurs s-a aflat și Cristian Nacu, Senior country officer pentru România la Internațional Finance Corporation, divizia de investiții a Băncii Mondiale. Înainte de de a citi un discurs în engleză, a spus că va citi de pe foaie, făcând referire la Viorica Dăncilă, precizând că „e mai bine să citești de pe o hârtie decât să spui prostii”. Toate femeile din sală au izbucnit în râs.
Investițiile nete din economie au fost de doar18 mld euro în 2018. Investiţiile în lucrări de construcţii noi au scăzut cu 8,4%, În anul 2018 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat puțin peste 84 miliarde de lei (puțin peste 18 miliarde de euro), în creștere cu doar 0.8% față de 2017, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Național de Statistică. Investiţiile în lucrări de construcţii noi au scăzut cu 8,4%, în vreme ce investițiile în utilaje (inclusiv mijloace de transport) au crescut cu 8,4%.
​DOCUMENT Prelungire de termen la Declarația Unică a PFA și a altor persoane și la redirecționarea a 2% din salariu către ONG Guvernul urmează să prelungească în 2019 termenul pentru depunerea Declarației Unice pe venituripe PFA și ale persoanelor fizice cu activități independente sau chirii, precum și termenul pentru redirecționarea a 2% din impozitul pe salarii către ONG-uri, conform unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Ministerul Finanțelor.
Simbol concret al Brexitului: Autoritatea Bancară Europeană se mută la Paris O nouă consecinţă a ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană s-a concretizat miercuri, odată cu ceremonia oficială de transfer a Autorităţii Bancare Europene (ABE) de la Londra la Paris. Mutarea nu va deveni efectivă decât la data de 3 iunie, potrivit Le Monde, citat de Rador.
BNR îi pune în brațe ministrului de Finanțe Rapoartele BNR ca să se documenteze cum e cu aurul României. ”Este regretabil că ministrul de finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării” ”​Banca Națională a României a făcut un apel public săptămâna trecută prin care îndemna pe toți cei care se pronunță în legătură cu rezerva de aur a României să consulte documentele oficiale ale băncii. Cu toate acestea, într-o declarație recentă, Ministrul de Finanțe, dl. Eugen Teodorovici, a ridicat câteva probleme pe acest subiect, al căror răspuns se găsește deja în documentele menționate sau în alte luări de poziție ale reprezentanților BNR”, se arată într-un mesaj transmis joi de purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale, Dan Suciu.
ANAF ia în calcul prelungirea termenului de depunere a Declarației Unice (surse) Conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) ia în calcul prelungirea perioadei până la care poate fi depusă Declarația unică, potrivit unor surse apropiate discuțiilor. Nu a fost luată, momentan, nicio decizie cu privire la termenul limită. Una dintre variantele luate în calcul a fost jumătatea acestui an.
PIB-ul a fost anul trecut cu 9,1 miliarde lei mai mic decât estimau autoritățile. La cât a urcat deficitul bugetar Astăzi a fost publicat PIB-ul pe 2018. Știam de luna trecută care este creșterea economică, nici 5,5% cat credeau autoritățile la începutul anului trecut și nici 4,5% cât au estimat ulterior. A fost 4,1%. Informația importantă de astăzi nu se află în comunicatul INS, ci în combinația acestuia cu execuția Finanțelor. Astfel, noul deficit bugetar este de 2,9% din PIB, nu 2,88%, pe metodologia cash.
Teodorovici: Cel mai bine ar fi ca Parlamentul să facă o comisie privind rezerva de aur Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a recomandat, miercuri seara, formarea unei comisii parlamentare pentru a analiza rezerva de aur a României și situația acesteia, scrie Mediafax. „Cel mai bine ar fi ca în Parlamentului României să se facă o comisie, fie de la Senat, fie de la Cameră, fie de la amândouă - de fapt, Senatul are aceste atribuții - care să spună așa: dom`le, haideți să vedem situația reală, lăsăm că aducem sau nu aurul. Adică în primul rând, contractul în baza căruia aurul României, în anul de grație, s-a dus din România unde s-a dus el, contractul cu toate clauzele, pentru că acel aur, odată dus acolo, să vedem care sunt costurile de chirie și cine dispune de acest aur”, a spus Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.
Financial review Prima pagină a presei străine: Italia provoacă rumoare la Washington și alarmă la Bruxelles. Creșterea economică a Europei încetinește. Deficitul comercial al SUA a atins în 2018 nivelul maxim din ultimii 10 ani Financial Times: Italia dorește să aprobe o controversată inițiativă a Chinei, provocând rumoare la Washington și alarmă la Bruxelles ● Viziunea lui Macron pentru UE primește sprijin eurosceptic ● Les Echos: Creșterea economică a Europei încetinește ● The Washington Times: Deficitul comercial al SUA a atins în 2018 nivelul maxim din ultimii 10 ani ●Știri pe scurt ● Lectură plăcută!
Acțiunile unor bănci europene importante scad puternic, după ce o rețea internațională de ziariști a dezvăluit o nouă schemă de spălare de bani rusești Mai multe bănci occidentale (Raiffeisen, ABN Amro, ING, Rabobank, Citigroup, Deutsche Bank) ar fi implicate într-o reţea de spălare de bani prin care au trecut miliarde de euro proveniți din Rusia, potrivit unor investigaţii ale reţelei internaţionale de jurnalişti OCCRP.
Casele de marcat electronice 2019: Câteva explicații de la ANAF Noile case de marcat electronice, obligatorii pentru comercianți și alte firme, nu au putut fi încă implementate de sute de mii de antreprenori și ridică neclarități privind procedurile. Am selectat câteva întrebări adresate de antreprenori și răspunsurile oferite miercuri de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), într-o sesiune de informare pe Facebook.
Eurobarometru: ​Scumpirile și sistemul de sănătate, în topul problemelor de care se plâng românii ​Principalele probleme cu care se confruntă românii la nivel personal sunt creșterea prețurilor, inflația, costul traiului zilnic (35%, cu 6pp mai mult decât anul trecut, media europeană fiind de 32%) şi sistemul de îngrijire al sănătăţii şi de securitate socială (22%, +5 pp față de media europeană, la fel ca anul trecut), se arată în Raportului național pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90.Consultă aici varianta integrală a Raportului.
Declarația Unică a PFA și a celor cu venituri independente - termen în 15 martie 2019. Descarcă Ghidul ANAF pentru DU și Calendarul Taxelor pe anul 2019 Până pe 15 martie 2019 trebuie depusă Declarația Unică de venit, de către persoanele fizice autorizate (PFA), cei care obțin venituri independente, din drepturi de autor sau alte venituri extrasalariale. Puteți descărca Ghidul ANAF pentru depunerea declarației unice, precum și un Calendar fiscal pe anul 2019, realizat de firma de consultanță Accace, pentru a nu rata niciun termen în acest an.
Financial review Prima pagină a presei străine: Irlanda de Nord, avertizată asupra consecințelor ”grave” în cazul unui Brexit dur. China, India și ascensiunea „statului-civilizație”. Pariul Franței de taxare a giganților Netului Financial Times: Irlanda de Nord, avertizată asupra consecințelor ”grave” în cazul unui Brexit dur ● China, India și ascensiunea „statului-civilizație” ● Les Echos: Pariul Franței de taxare a giganților Netului ● Ghosn ar putea fi eliberat ● The New York Times: Cerând tot mai multe documente, democraţii lansează o amplă anchetă pe tema corupţiei lui Trump ● Știri pe scurt. Lectură plăcută
Fraudele din interiorul băncilor arată cât de vulnerabile sunt mecanismele antifraudă ale instituțiilor de credit. Dar și necunoașterea problemelor propriilor angajați. Câteva cazuri concrete... Jaful de la BRD, în care doi angajați din Iași sunt acuzați că au delapidat circa o jumătate de milion de euro din Tezaurul instituției de credit nu reprezintă un pericol pentru deponenții băncii. Banii fuseseră asigurați, dar problema e în alte părți. Fie mecanismele antifraudă de care fiecare bancă dispune nu sunt suficient de bine puse la punct, fie băncile nu cunosc îndeaproape vulnerabilitățile propriului personal angajat. Pe lângă tentativele de fraudare externă (despre cea mai recentă dintre ele am scris aici), mai sunt și tentativele de fraudă provenite din interior. Am scris aici despre cum se fură o bancă din interior, dar exemplele sunt mult mai multe. Vezi în text alte tipuri de fraudare internă a băncilor.
Programul guvernamental ce poate îmbunătăți confortul locativ al românilor are de azi finalizată norma de aplicare a Noii Legi privind Sistemul de Economisire Creditare (Bauspar) Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele de aplicare a legii privind sistemul de economisire-creditare, la aproape un an de la publicarea în Monitorul oficial a legii în sine. Acest program guvernamental având la baza noua lege vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-și îmbunătățească standardul de viata in domeniul locativ.
UPDATE Site-ul ANAF și-a revenit Portalul ANAF generează erori de accesare, de dimineață, informând că se identifică soluţii de utilizare optimă a tuturor resurselor. Între timp, au fost momente când site-ul și-a revenit. Atunci când s-a întâmplat acest lucru, apărea următorul mesaj: "Serviciul Spatiul Privat Virtual este momentan indisponibil. Ne cerem scuze pentru inconvenientele create si va multumim pentru intelegere".UPDATE 2 La ora 12:30 site-ul este funcționalUPDATE 1: Un nou mesaj este afișat: Serviciul este momentan indisponibil. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente. Vă mulţumim pentru înţelegere!UPDATE: 10:45: Site-ul a picat, din nou
​Corporate Report: O comparație între uriașii văzduhului, Airbus A380 și Boeing 747: care a fost cel mai bun? Mulți au crezut că A380 urma să fie călăul faimosului Jumbo Jet, Boeing 747. Doar că oprirea programului A380 și vânzările în creștere de Boeing 747 ca avion de marfă arată exact opusul. Dar când ambele aeronave au fost în plină glorie, care a fost cea mai bună? A380 cu 800 de locuri încărcat la capacitate (în cumplita configurație doar cu clasă economică) sau 747 cel de cursă lungă cu cabină privată la bord?
Cum ar putea arăta taxa pe activele bancare ”re-desenată” pentru a fi conformă cu legile europene. Bonus: scurt remember al modului în care NU trebuie dată o Ordonanță Confruntat cu perspectiva unei decizii negative din partea agenției de rating Standard & Poor`s care ar vulnerabiliza consistent economia, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici pare a fi ieșit din faza de negare, admițând că taxa pe activele bancare va fi modificată. A fost nevoie de scăderi masive pe bursă a băncilor listate, de o depreciere a cursului care a dus la reducerea cu un miliard de euro a rezervei valutare a României, de scrisori de avertizare din partea tuturor autorităților europene- de la Banca Centrală Europeană, Autoritatea Bancară Europeană, conducerea Comisiei Europene- și, bomboana de pe colivă- riscul ca Standard & Poor`s să înrăutățească perspectiva pentru România, pentru ca autoritățile locale să înțeleagă prostia făcută.
ANAF: Consecinţe pe linie de accize ale ieşirii Regatului Unit, fără acord, din Uniunea Europeană ​Direcţia Generală a Vămilor atenţionează operatorii economici autorizaţi să deruleze operaţiuni cu produse accizabile în regim suspensiv de accize prin intermediul EMCS sau cu accize plătite în statul membru de expediţie că retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană poate avea impact asupra operaţiunilor transfrontaliere intracomunitare cu produse accizabile către, dinspre şi prin Regatul Unit. Astfel, expeditorii şi destinatarii autorizati trebuie să examineze noile lor obligaţii după data retragerii, se arată într-un comunicat de presă al ANAF.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version