BĂNCI
Program de guvernare (DRAFT): Punctul de pensie va crește cu 10% de anul viitor, la 1586 lei/ Creșterea contribuției la Pilonul II cu un punct procentual până în 2024 PNL-PSD-UDMR au în vedere, conform draftului programului de guvernare, ca punctul de pensie să crească la 1586 lei, de anul viitor, respectiv cu 10%. De asemenea, indemnizația minimă socială ar urma să urce de la 800 lei, la 1.000 lei. Conform documentului se dorește susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.
Planurile noului guvern pe finanțe și fiscalitate: Contribuții la sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei / O analiză privind impozitarea capitalului versus muncă/ Înființarea unui Fond Român de Investiții Noul guvern PNL-PSD-UDMR vrea să modifice Codul Fiscal în sensul eliminarii facilității de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei, reiese din draftul programului de guvernare pe zona de finanțe și fiscalitate.
Îmbătrânirea populației și efectele ei sociale. Actualele cohorte de vârstnici au fost avantajate: au avut biografii relativ standardizate. Generațiile mai tinere au avut de întâmpinat pe parcursul vieții provocări mai importante ”Avem o problemă a solidarității intergeneraționale. Actualele cohorte de vârstnici au fost, în cea mai mare parte, avantajate comparativ cu generațiile active de acum: au avut biografii relativ standardizate, marcate de acces relativ ușor la educație, sănătate, locuire, piața forței de muncă.
Ministerul Finanțelor verifică 17 ministere, printre care și pe cel al Muncii Direcția Generalã de Inspecție Economico-Financiarã, din cadrul Ministerului de Finanțe, efectueazã în acest moment 20 de acțiuni de inspecție la 17 ministere, printre care și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și la alte trei autoritãți/instituții publice, se arată într-un comunicat al instituției. Acțiunea de inspecție la Ministerul Muncii și Protecției Sociale a fost demaratã în 19 noiembrie 2021, simultan cu alte 17 acțiuni de verificare.
Munca de acasă, tichetele pentru plata muncitorilor și impozitarea. Cum se va aplica: de la o ușă stricată, la bani – proiect (DOCUMENT) Guvernul a pregătit proiectul de lege privind reglementarea muncii casnice (sintagma folosită e activitatea prestatorului casnic). Se va face un circuit sau lanț: ANOFM, client, muncitor, din nou ANOFM și apoi muncitor. Munca va fi impozitată, bineînțeles, dar până să ajungem acolo cred că este bine să explicăm circuitul cât mai ușor de înțeles pentru toată lumea, conform informațiilor din proiectul de lege, pe care îl și atașăm. Dacă s-ar adopta, anul acesta sau anul viitor, ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024.
VIDEO INTERVIU: Rodica Tuchilă, ARB - Legea semnăturii electronice din România emisă în 2001 așteaptă să fie armonizată cu cadrul european de reglementare În secolul vitezei accentul se pune pe digitalizare și pe tehnologii care să ușureze viața de zi cu zi. Odată cu pandemia Covid19 și cu restricțiile impuse, tot acest proces a fost accelerat. Sistemul bancar nu a făcut excepție. Rodica Tuchilă, Director Executiv al Asociației Române a Băncilor, a discutat într-un interviu acordat HotNews.ro despre digitalizarea serviciilor bancare, despre interacțiunea fizică redusă cu ghișeele, dar și despre alternativa numerarului și viitorul obiceiurilor de plată.
Lucian Croitoru: Prețuri și producție- va fi din nou stagflație ca în anii 1970? Creștererile prețului la gaze și ale inflației din ultima perioadă reamintesc de unele evoluții din anii 1970. Atunci, reducerea ofertei de petrol impusă de OPEC în 1973 și revoluția din Iran din februarie 1979 au fost urmate de creșteri ale prețurilor petrolului ce s-au reflectat concomitent în reducerea producției și în creșterea inflației. Pentru prima dată într-o lungă perioadă de timp, inflația și ratele șomajului creșteau în același timp, scrie Lucian Croitoru pe blogul personal. Fenomenul a fost botezat stagflație. Va face creșterea din prezent a prețului la gaze să avem din nou stagflație? Și cum ar trebui să procedăm de data aceasta?
Crește iar numărul de ministere. Cum a evoluat după Revoluție dimensiunea Guvernelor României și cum arată lucrurile în alte state europene Primul Guvern de după 1989, cel condus de Petre Roman, avea 28 de miniștri și 4 vicepremieri. Erau vremuri tulburi, în care România începea să exerseze democrația. Guvernul Roman a încheiat cu o mică reformă în urma căreia au rămas 21 de ministere. La 31 de ani după, viitorul Cabinet Ciucă va avea 22 de membri. Cel mai ”aerisit” cabinet a fost cel al lui Mihai Răzvan Ungureanu (16 ministere), iar cel mai stufos a fost cel condus de Adrian Năstase (30 de ministere). Spre comparație, Polonia are 16 ministere la o populație de 38 de milioane de locuitori. E drept, cabinetul bulgar are 18 miniștri la circa 7 milioane de locuitori, iar Executivul ungar are 13 miniștri la cei 7 milioane de cetățeni. Vezi în text cum a evoluat numărul miniștrilor în Guvernele post-revoluționare și cum stau lucrurile în alte țări europene.
​Business report: Expert: Principalul risc din această iarnă este să nu avem gaz. Când ai putea obține zile în avans din concediul pe anul următor. Punga cu pungi și cumpătarea vârstnicilor. Cum se pregătește România pentru valul V pandemic Experții se tem că o nouă super variantă a COVID se pregătește să apară. Întrebarea este când ● Otilia Nuțu, expert în Energie: Principalul risc din această iarnă este să nu avem gaz ● Adrian Câciu, viitorul ministru al Finanțelor: E cel puțin ciudat să descoperi la final de noiembrie că ar mai trebui niște bani la pensii ● Punga cu pungi și cumpătarea vârstnicilor ● Va fi sau nu va fi? Pariul făcut de România pe mini-reactoarele nucleare din SUA: soluție-minune vs cobai comercial ● ​„Am chiuretat clandestin peste o sută de femei pe masa de bucătărie” ● Gazprom, ultimatum de 48 de ore Republicii Moldova: să plătească facturile sau va sista gazele ● În ce măsură ar putea obține angajații zile în avans din concediul pe anul următor? ● Cum se pregătește România pentru valul V pandemic ● „Am devenit o prizonieră în propria casă” ● Noile fețe ale Reformei: Guvernul generalului Nicolae Ciucă.
​Profil de ministru. Cine este Dan Vîlceanu - propunerea PNL pentru Fonduri Europene Dan Vîlceanu, propunerea PNL pentru Ministerul Fondurilor Europene, este cunoscut mai degrabă pentru perlele sale, decât pentru activitatea desfășurată la Ministerul Finanțelor (portofoliu pe care îl ocupă acum – este și interimar la Transporturi). Chiar în primele declarații făcute odată ajuns ministru a spus două lucruri greșite: „nu există creștere economică fără un puseu inflaționist” și „inflația nu e 5%, această cifră fiind doar o ”estimare” a BNR (la acel moment aceea fiind cifra).
Profil de ministru. Cine este Adrian Câciu - propunerea PSD pentru Finanțe Economistul Adrian Câciu, propunerea PSD pentru Ministerul Finanțelor, a fost mason, conform declarației de interese de pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. Mai exact a fost membru în Asociația “Marea Lojă Națională din România” și în Asociația de Administrare a Ritului Scoțian. El ne-a confirmat că s-a retras din masonerie de câțiva ani.
​La ANAF, oamenii par a veni în locul boților/ De vorbă pe vestitul „CHAT” al Fiscului La ANAF e momentan invers, oamenii sunt puși să preia munca de ChatBot. Bineînțeles, momentan serviciul este în testare. Fiscul vrea să vadă și ce fel de întrebări sunt puse, pentru a ști cum să-l îmbunătățească. Experiența noastră de astăzi poate va fi diferită de cea de anul viitor.
Îndatorarea la un click distanță Andreea are 18 ani și este studentă în primul an. Media cu care a intrat la facultate i-a dat și dreptul la bursă de studii. Cu această ocazie, și-a deschis primul său cont bancar cu card de debit atașat. De când a venit în București și stă la cămin, cardul este alimentat regulat de părinții ei, Andreea fiind încă în așteptarea primei burse. Dar, cu ocazia primelor zile în care apăruseră oferte de Black Friday, a făcut ceva shopping online cheltuind, ce-i drept, ceva mai mult decât își planificase. Îi mai rămăseseră pe card cam 600 de lei, iar asta era chiar suma minimă cu care să se descurce până la începutul lunii următoare, când părinții planificaseră să-i trimită alți bani.
Profil de ministru Cine este Constantin Daniel Cadariu, propunerea PNL la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului Senator PNL de Suceava, Constantin Daniel Cadariu (54 de ani) este propunerea PNL pentru ministerul economiei, antreprenoriatului și turismului. Absolvent al Facultății de Mecanică, Secția Mașini Termice, Institutul Politehnic Iași, inginerul Cadariu nu pare să se fi angajat înainte de 29 de ani, potrivit CV-ului oficial.
Calitatea vieții și bunăstarea socială: România urcă o poziție și ajunge pe locul 44 în clasamentul mondial, dar rămâne tot pe ultimul loc în UE România ocupă locul 44 din 168 de țări, urcând o poziție în clasamentul mondial, dar continuă să rămână pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene, potrivit studiului Indicele de Progres Social 2021 privind calitatea vieții și bunăstarea socială, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte. România înregistrează 78,41 de puncte din 100, un scor ușor mai ridicat față de anul precedent, și se regăsește, conform acestuia, în rândul țărilor din a treia categorie din clasament, după Argentina, Ungaria și Bulgaria.
Semnal puternic de alarmă tras de managerii români. Încrederea lor în economie scade și estimează reintrarea în recesiune Încrederea managerilor în economia românească a scăzut până la nivelul de la debutul pandemiei, iar perspectivele economice pentru următoarele luni s-au înrăutățit: 41% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea (în comparație cu 17% în Q1 2021). Principalele îngrijorări pentru perioada următoare sunt definite de lipsa forței de muncă, de creșterea prețului materiilor prime și de creșterea inflației, conform rezultatelor CONFIDEX S2 2021 publicate de Impetum Group.
​Pe CHAT cu ANAF, începând de luni/ Serviciul va fi în teste până la finalul anului Contribuabilii vor putea discuta pe chat cu ANAF începând de luni, 22 noiembrie. Noul serviciu (CHAT) al instituției se va afla în faza de testare până la finalul anului. Șefa Fiscului spunea săptămâna trecută că cei interesați pot beneficia prin acest Chat de asistență în vederea accesării serviciilor disponibile pe portalul instituției.
​Business report România fără căldură și apă caldă. Poveștile bărbaților români care fac psihoterapie. România rămâne fără tractoriști.​ Posibil doar în România: avocata traficanților de țigări are contract de apărător și cu Poliția Posibil doar în România: avocata traficanților de țigări are contract de apărător și cu Poliția ● România fără căldură și apă caldă. Cum va arăta iarna și ce orașe stau cu mâna întinsă la Guvern ● De ce nu plătesc românii pentru muzică ● Radu Crăciun: Luciditatea e super-puterea acestui moment ● România rămâne fără tractoriști. Fermierii ar da și salarii de 10.000 de lei, dar n-au cui ● Poveștile bărbaților români care fac psihoterapie: "Vin când le-a ajuns cuțitul la os". Despre "coaliția inamicilor", Iohannis și cum se vede criza în Germania ● Emil Hurezeanu, ambasador la Viena, explică de ce Austria introduce un lockdown dur ● PNRR: Numărul de plătitori de impozit micro va fi redus treptat, începând din 2023 ● Două treimi din averea netă a lumii este blocată în imobiliare: Legătura cu creșterea economică s-a rupt ● Ce urmează post pandemie pentru industria auto? ● Ne ținem banii și bunicii la CAR(P). Cum capătă o instituție financiară față umană.
​Amendă de la 3.000 la 50.000 lei pentru persoanele care nu declară numerar de peste 10.000 euro în vamă, începând de sâmbătă Persoanele care transportă numerar în valoare de peste 10.000 euro, trebuie să-l declare autorităților competente din statul membru prin care aceștia intră sau ies din Uniunea Europeană. De asemenea, trebuie să-l pună la dispoziția lor pentru control. În caz contrar, începând de sâmbătă pot primi amendă între 3.000 – 50.000 lei, dar nu mai mult de 60% din valoarea numerarului nedeclarat.
BNR luase în calcul o creștere mai consistentă a dobânzii cheie, idee susținută de doi membri ai boardului / Cum văd oamenii lui Isărescu criza politică și riscurile din zona fiscalității ”S-a discutat o majorare cu 0,50 puncte procentuale a ratei dobânzii-cheie, având ca principale argumente amplitudinea inflației și a riscurilor la adresa ei, abordarea unor bănci centrale din regiune, dar și calendarul ședințelor de politică monetară, ce implică un decalaj mare de timp între actuala și următoarea ședință de politică monetară!, se arată în minuta discuțiilor din boardul BNR, publicată vineri. Consiliul de administrație al BNR a decis cu majoritate de voturi - 7 voturi pentru, 2 voturi împotrivă - majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75%, de la 1,50%; doi membri ai Consiliului au votat majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00%. Reamintim că majoritatea economiștilor mizau pe o înăsprire mai consistentă a politicii monetare, decizia BNR surprinzând piața.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by