BĂNCI
Reorganizarea Ministerului Finanțelor: Al treilea proces pierdut, deși anul trecut ministerul spunea că a câștigat în fața Alinei Petre Reorganizarea Ministerului Finanțelor, propusă de Florin Cîțu și adoptată de Guvern în prima parte anului 2020, a primit încă o lovitură. Curtea de Apel București a dat câștig de cauză Alinei Petre, care era director gradul II la Direcţia pentru administrarea participaţiilor statului din cadrul Direcţiei generale management al domeniilor reglementate specific din minister. Asta deși după un articol al HotNews.ro din 11 august când anunțam că Ministerul a pierdut două procese, instituția a dorit să precizeze că a și câștigat trei, unul dintre ele fiind în fața Alinei Petre. Ei bine, în final Alina Petre a câștigat pe fond, conform deciziei de vineri.
Pandemia de COVID-19 a tăiat un an din speranța de viață la naștere a românilor. Dumitru Sandu: E de așteptat ca aceasta să înregistreze un declin mai accentuat în urban față de rural ”Da, speranta de viață la naștere a scăzut cu mai mult de 1 an!”, a confirmat pentru HotNews.ro profesorul Vasile Ghețău, reputat demograf român, întrebat dacă mortalitatea ridicată nu a afectat și calculele privind speranța de viață la naștere, unul dintre indicatorii importanți ai demografiei. De aceeași părere este și profesorul Dumitru Sandu, celălalt cunoscut demograf pe care îl avem. ”Este de așteptat ca speranța de viață la naștere- indicator de agregare a ratelor specifice de mortalitate pe vârste- din 2020, comparativ cu 2019, să înregistreze un declin mai accentuat în urban comparativ cu mediul rural”, susține Sandu.
Creșterea pensiilor de anul viitor are două necunoscute: una legată de procent și cealaltă de momentul realizării celuilalt buget Ordonanța de Urgență care îngheață punctul de pensie la nivelul de 1.442 lei se află în Monitorul oficial. HotNews.ro a scris aseară despre ea. Pe lângă amânările cu 2 ani în privința aplicării legii pensiilor din 2019 (precum formula de calcul prin care s-ar fi rezolvat inechitățile dintre pensionari – asta pentru că se pregătește o nouă lege cu o alta formulă prin care se dorește același rezultat), se află două lucruri.
Cunoașterea clientelei sau enervarea ei? Primul vice al BNR, Florin Georgescu le-a cerut băncilor să nu mai dea vina pe BNR când le cer clienților să-și actualizeze datele și să-i considere parteneri, nu potențiali teroriști financiari Întrebări mult prea curioase ale bancherilor, amenințări cu blocarea conturilor, iar în final aruncatul vinei pe Banca Națională- așa înțeleg unele bănci să aplice Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului. Clienții, oripilați de întrebările la care au fost obligați să răspundă, s-au plâns nu de puține ori la BNR. Iar în urmă cu câteva zile Banca Centrală a trimis tuturor băncilor o Notă semnată de primul viceguvernator Florin Georgescu în care acesta le cere celor din bănci să nu mai dea vina aiurea pe BNR, să aibă o atitudine mai amiabilă cu clienții și să-i considere parteneri, nu potențiali teroriști financiari.Vezi în text ce spun unii clienți ai băncilor și cum arată normele interne ale unei bănci privind cunoașterea clientelei.
CSAT se reuneşte în şedinţă; pe ordinea de zi - propunerile de buget pe 2021 pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte vineri, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, scrie Agerpres. Pe ordinea de zi a reuniunii se află propunerile de buget pe anul 2021 pentru instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Şedinţa este programată pentru ora 13,00. Vineri după amiază, Guvernul ar urma să se reunească în şedinţă pentru a aproba proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an. Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că ţinta de deficit bugetar rămâne la 7,16%, precizând că, faţă de varianta publicată a proiectului, s-ar putea să fie unele modificări în ceea ce priveşte alocările, fiind prevăzute mai multe credite de angajament.
Business report ​Noua lege a pensiilor se va aplica peste doi ani. România şomerilor cu diplomă. Se amână trecerea la euro. Înșelătorii populare pe Internet. Clonați Miroslava! Noua lege a pensiilor se va aplica peste doi ani. Ce măsuri se amână prin OUG ● NU se mai ridică gunoiul în Sectorul 5! Salubritate Fapte 5 a rămas fără Autorizație de Mediu ● România şomerilor cu diplomă. Ce cred tinerii după absolvirea şcolii şi ce salarii îşi doresc ● Compania TelDrum pierde, prin executare silită, ferma din Lița ● Premierul Citu vrea ca unele functii de conducere din administratia publica sa fie pe mandat de cel mult 6 ani ● Ce competențe îi garantează unui absolvent școala de azi, pentru a face față economiei de peste 5-10-15 ani? ● Ciprian Dascălu, BCR: O ţară trebuie construită pe pilonii Educaţie şi Sănătate ● Finanțare de 1,5 milioane dolari pentru o aplicație românească de explorare urbană ● România amână calendarul de adoptare a monedei euro ● Înșelătorii populare pe Internet: cum încearcă hoții să pună mână pe banii și pe datele tale ● Adrian Vasilescu: Creşterea şi descreşterea Bancorex ● Clonați Miroslava!
​OUG privind măsurile de reducere a cheltuielilor, în Monitorul oficial. Pensiile nu vor crește în 2021, vouchere de vacanță nu se vor emite pentru bugetari, dispare sporul de 30% pentru personalul instituţiilor prefectului Ordonanța de Urgență cu măsuri de reducere a cheltuielilor adoptată joi de Guvern a fost publicată în Monitorul oficial. Măsurile sunt cele anunțate anterior, printre care menționăm că pensiile nu vor crește în 2021, vouchere de vacanță nu se vor emite pentru bugetari în acest an, dispare sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului și altele. Toate măsurile din Ordonanță, conform preambulului, economisesc 1% din PIB.
Ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare a fost aprobată de Guvern Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de OUG privind reducerea cheltuielilor bugetare, a anunțat premierul Florin Cîțu. Acesta a spus că ordonanța va fi publicată în Monitorul Oficial, iar vineri va fi şedinţă de Guvern pentru aprobarea legii bugetului pentru 2021. Cîțu a amintit că prin această ordonanță a fost eliminat sporul de COVID de 30% acordat personalului din prefecturi şi a fost menținut punctul de pensie la 1.442 de lei în 2021.
​AmCham România: Proiectul de buget ar trebui să includă măsuri concrete de creștere a gradului de colectare a veniturilor/ Un lucru pozitiv: limitarea cheltuielilor directe Proiectul de buget ar trebui să includă măsuri concrete de creștere a gradului de colectare a veniturilor fiscale, prin modernizarea și digitalizarea administrației fiscale, care să permită atât apropierea acestuia de media europeană, cât și reducerea economiei informale, spune AmCham România (Camera de Comerț Americană), într-un comunicat de presă. Conform sursei citate, pe zona de venituri, creșterea gradului de colectare rămâne o promisiune facută de numeroase guverne, dar care nu a fost încă realizată, „ceea ce ne face să credem că guvernul care va reuși această performanță va rămâne în istoria economică a României”.
Ciprian Dascălu, BCR: Inflația e un fel de mutualizare a pierderilor din economie. Dacă cheltui mai mulți bani publici decât ai, provoci inflație ”Există un studiu-Human Capital Index- făcut de Banca Mondială care îți măsoară practic șansa în viață și care îți arată că 60% din copiii români își ating la maturitate potențialul. Studiul mai arată și uriașa discrepanță dintre urban și rural. București e la nivelul Islandei, adică foarte sus. Urbanul fără București e la nivelul Ucrainei iar ruralul e la nivelul Senegalului. Asta are efect asupra deciziilor financiare. Trecem printr-o criză ale cărei consecințe vor adânci această inegalitate socială”, a spus joi într-o conferință online economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu. El a mai vorbit despre supra-evaluarea leului, despre salariile din sectorul public și despre inflație, ca mutualizare a pierderilor din economie
Guvernul va aproba joi măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi proiectul de OUG privind reducerea unor cheltuieli bugetare, precum anularea acordării voucherelor de vacanță în 2021 și eliminarea gratuității transportului pentru studenți. Proiectul de buget pe 2021 ar urma să fie discutat într-o ședință de guvern separată, cel mai probabil vineri.
De la abonamente pentru clienți, la apropierea clienților persoane fizice de companii. Cum văd șefii de bănci schimbările pe care le va aduce pandemia sistemul bancar românesc Crizele, de-a lungul istoriei, au dus la accelerarea unor tendințe; în cazul pandemiei de acum, e cazul digitalizării, spune CEO-ul unei bănci locale într-o discuție cu HotNews.ro. Tema incluziunii sociale va crește în importanța dezbaterii publice, iar instituțiile bancare vor trebui să adere și mai consistent, spune președintele unei alte bănci. Băncile se vor indrepta si spre alternative de venituri, vor gasi modalitati de a apropia clientii persoane fizice de cei persoane juridice sau se pot gandi la un mecanism de abonamente pentru clienti, explică un alt bancher. Vezi în text cum văd bancherii schimbările pe care pandemia le va aduce peisajului bancar românesc.
​​Buget 2021/ Concentrarea Guvernului e doar pe reducere de cheltuieli, nu și pe venituri mai mari/ Consiliul Fiscal nu-și poate imagina consolidarea fiscală fără concentrare și pe venituri Din declarațiile publice a reieșit în ultimul an că se va eficientiza colectarea taxelor la buget și vor fi mai mulți bani. Acest lucru nu se va întâmpla dacă ne uităm pe strategia fiscal-bugetară realizată de Ministerul Finanțelor. Consiliul Fiscal când a analizat proiectul de buget pe 2021 a observat același lucru. O spune direct: „Este dificil de imaginat realizarea consolidării bugetare în absența creșterii veniturilor bugetare”.
Consiliul Fiscal: ​O ajustare de 4 puncte procentuale din PIB a deficitului bugetar aproape exclusiv pe seama cheltuielilor bugetare nu este realistă O ajustare de 4 puncte procentuale din PIB a deficitului bugetar aproape exclusiv pe seama cheltuielilor bugetare nu este realistă, se arată în opinia Consiliului Fiscal pe marginea proiectului de Buget. Această corecție se referă la intervalul 2022-2024. Instituția condusă de Daniel Dăianu mai apreciază că o ajustare efectuată numai pe partea de cheltuieli este foarte dificilă și este improbabil ca reducerea deficitului bugetar pe această cale să depășească 2,5 pp din PIB. ”Este dificil de imaginat realizarea consolidării bugetare în intervalul 2021-2024 în absența creșterii semnificative a veniturilor bugetare”, notează autorii opiniei.
Pandemia, tensiunile din piața muncii și dezvoltarea inegală a regiunilor țării au dus numărul joburilor neocupate la peste 35.000. Avem cam 10 șomeri pentru fiecare un job vacant Situația tensionată din piața muncii a fost confirmată joi de un comunicat venit dinspre Institutul Național de Statistică. Numărul locurilor de muncă neocupate din economie era de 35.600 în ultimul trimestru din anul trecut, în scădere cu 3.800 de joburi vacante faţă de trimestrul anterior. Sectorul bugetar a însumat circa o treime din numărul total al joburilor neocupate. Astfel, 5300 locuri vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială, 5100 locuri vacante în administraţia publică, iar circa 900 de locuri vacante în învăţământ. În curierat și în IT&C nevoia de personal a dus la creșterea joburilor vacante cu circa 100, mai arată datele INS.
​Business report Îşi mai pot lua libere plătite părinţii pe baza noilor scenarii? Cazul Mafiei Române din Mexic. ​​Keynes a dat asigurări proaste pe timp de criză. Creșterea economică: un semn de exclamare și unul de întrebare Keynes a dat asigurări proaste pe timp de criză ● Îşi mai pot lua libere plătite părinţii pe baza noilor scenarii după reluarea cursurilor în grădiniţe şi şcoli? Clarificări ● Cazul Mafiei Române din Mexic: Peste 30 de persoane sunt investigate, iar procurori şi poliţisti sunt suspectaţi că ar fi furat obiecte la percheziţii de 2 milioane de dolari ● Salariul minim în 2021: schimbarea datei de la care se aplică majorarea a fost, de fapt, o cacealma ● Ministrul economiei a făcut plângere penală la DNA în cazul suspiciunilor de fraudă la acordarea granturilor pentru investiții ● Creșterea economică: un semn de exclamare și unul de întrebare ● Fluctuația de personal în companiile din România a scăzut la 17,2% în 2020. Românii au optat pentru siguranța locului de muncă
Blue Air introduce zboruri directe catre Mykonos în vara 2021 Blue Air a introdus zboruri directe din București către Mykonos (Grecia) în programul de vară 2021. Zborurile sunt deja disponibile pentru rezervare, iar prețurile încep de la 49,99 euro / segment, taxe incluse. Toate rezervările includ schimbarea gratuită a datelor de călătorie. In perioada 28 aprilie - 22 septembrie 2021, Blue Air va opera zboruri saptamanale între Bucuresti Otopeni si Mykonos, mai spun reprezentanții companiei. Blue Air oferă astfel clienților posibilitatea de a-și plănui mult-așteptata vacanță optând pentru cinci cele mai populare insule mediteraneene: Creta, Zakynthos, Rodos, Sardinia și Mykonos.
În comerțul internațional crizele pot genera țepe/ Anicescu (Coface): Bineînțeles că vor exista situații, dar n-aș generaliza Sunt anumite companii transnaționale de consultanță care au birouri în diferite țări (deci au o situație detaliată a mediului de afaceri în fiecare tara); dacă văd o firma cu probleme, de exemplu în India, vorbeste cu o alta firmă din altă țară (să spunem România). Aceasta din urma va face comenzi în speranța că în următoarea perioadă compania din India va intra în insolvență, iar ultima comandă (ceva mai mare decât de obicei) va decide să nu o mai plăteasca. Totul ”regizat” de acele companii de consultanță.
​Iancu Guda: La Sănătate bugetul a scăzut cu 11%. Nu o să mai fie cheltuieli precum în 2020, dar trebuie făcute investiții La Sănătate bugetul a scăzut cu 11%, a declarat Iancu Guda, services director, Coface Romania, într-o conferință online referindu-se la bugetul propus de Guvern pentru acest an. „Da, nu o să mai fie la fel de multe cheltuieli precum în 2020, dar trebuie făcute investiții”, a spus el.
Business report Cumpărături de Millennials. Ce înseamnă rapel? Curg acuzațiile la „Apele Române”. Cum se mai poate salva CFR Marfă. Lumea - între vechea şi noua normalitate. Analiştii redevin optimişti pentru 2021 Cumpărături de Millennials ● Curg acuzațiile la „Apele Române”: Angajați ai companiei, muncitori la ferma lui Costel Alexe ● Ce înseamnă rapel? Sensul medical al cuvântului și definițiile sub care se găsește în dicționar ● Papa Francisc a introdus reduceri si pedepse alternative in Codul Penal al Vaticanului ● Cum se mai poate salva CFR Marfă? Soarta companiei, între privatizare, concedieri și fiare vechi ● Adrian Vasilescu, BNR: Lumea - între vechea şi noua normalitate ● Ordin MADR: Terenurile cultivate cu nutrețuri pentru animale – scutite de impozit ● Dragoș Anastasiu vrea ca voucherele de vacanță să fie date celor cu venituri mici, pentru extrasezon ● ​Speranța revenirii în ”V” se întoarce ● Angajaţii Consiliului Concurenţei nu vor primi indemnizaţiile de performanţă pentru 2020 ● Analiştii devin optimişti pentru 2021

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by