BĂNCI
Cum ni se schimba economia pe tăcute, iar noi suntem ocupați cu false probleme În 2010, când criza se așezase confortabil în România, ceea ce ne-a ținut pe linia de plutire a fost industria auto. Devenisem dependenți de ea, spus mai pe șleau, cel puțin câtă vreme 20% din total industria românească provenea din zona construcțiilor de mașini. Între timp, criza s-a mai disipat, iar astazi locul ei a fost luat de industria energetică (chiar daca importanța ei e mai mica azi decat cea auto din 2010). Datele au ca origine Institutul Național de Statistică, fiind prezentate de Nina Alexevici, director al Direcției de statistică a indicatorilor economici pe termen scurt.
Deficit bugetar de 0,59% din PIB în primele două luni; veniturile au crescut cu 21,3% şi cheltuielile cu 38,5% ​Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,59% din PIB în primele două luni din 2018, în contextul în care veniturile la buget au fost cu 21,3% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile cu 38,5%, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, citate de Agerpres. Veniturile bugetului general consolidat, au fost, în primele două luni din 2018 de 42,3 miliarde lei, reprezentând 4,6% din PIB, fiind cu 21,3% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent.
UPDATE Ședința s-a amânat cu o săptămână.Marți, comisia de buget a deputaților va decide soarta plafonării dobânzilor. Principalii actori din piață nu se opun legii, dar cer discuții despre cât  anume să fie plafonul Marți, comisia de buget din Camera Deputaților va decide soarta plafonării dobânzilor. O viitoare lege necesară, dacă s-ar discuta transparent cu actorii din piață. Principalii actori nu se opun ideii de plafonare, dar solicită o abordare economică a nivelulului plafonului. După ce proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor -inițiat de senatorul PNL Daniel Zamfir - a trecut de plenul Senatului, marți va fi rândul deputaților din Comisia de Buget să îl discute. În forma în care acest proiect va ieși din Comisie, el va fi apoi supus votului în plen și ulterior  va fi trimis spre promulgare Președintelui. Semnalele majoritare spun că în forma actuală legea se va întoarce împotriva clienților, deși proiectul ar vrea de fapt să-i protejeze. UPDATE Ședința s-a amânat cu o săptămână
Din 1 aprilie 2018, plafonul pentru scutirea de TVA va fi de 300.000 lei. Vezi ce se schimbă în cazul cesiunilor de creanță vândute în pierdere dar și alte modificări fiscale recente Românii care desfășoară activități independente și își determină impozitul pe venit în sistem real, pot să își deducă la calculul impozitului pe venit abonamentele medicale, pe lângă primele de asigurare voluntară de sănătate, într-un plafon de 400 euro anual de persoană. Practic, se uniformizează procedura similară ca și pentru salariați.Vezi aici documentul aparut în Monitorul Oficial
Ordonanța privind ​declararea și plata asigurărilor sociale pentru cei care au venituri extrasalariale, publicată vineri, explicată pe înțelesul tuturor Faptul că vineri a apărut ​Ordonanţa de Urgenţă nr. 18/2018 pentru modificarea Codului fiscal și pentru declararea și plata asigurărilor sociale pentru persoanele ce obtin venituri extrasalariale e deja cunoscut. Astăzi venim cu o analiză a acestei ordonanțe care aduce multiple modificări în zona impozitului pe venit și a asigurărilor sociale pentru persoanele ce realizează venituri extrasalariale (venituri din activități independente, profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din dividende, dobânzi și alte investiții, venituri din cedarea folosinței bunurilor – chirii și arende, venituri din contracte civile și alte venituri din alte surse).Puteți descărca documentul de aici.
Bancile comerciale considera riscante si dificil de gestionat unele proiecte legislative care le vizeaza (sondaj BNR) Sistemul bancar din Romania vede un risc sistemic ridicat si dificil de gestionat in ceea ce priveste cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu implicatii asupra solvabilitatii, in acest an, reiese dintr-un document publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si citat de Agerpres. Un alt risc, tot dificil de gestionat, este cel de crestere a costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/sau a deprecierii monedei nationale cu efecte negative asupra capacitatii de plata a debitorilor, in special a populatiei si IMM-urilor.
Industria si-a revenit usor in februarie, dar inceputul de an ramane slab/ Increderea oamenilor de afaceri in activitatea viitoare a scazut (Barometrul industriei) In luna februarie, industria a iesit din contractie, dar avansul a fost modest. Revenirea e sustinuta de cele doua motoare principale: cresterea cererii interne si cresterea exporturilor, se arata in Barometrul industrial, realizat de IRSOP si SNSPA. Totusi, cresterile n-au reusit sa recupereze scaderile din lunile decembrie si ianuarie. Probabil ca relansarea calduta a fost sub asteptarile managerilor, pentru ca increderea lor in activitatea viitoare a scazut fata de luna precedenta.
Guvern: Planul national de adoptare a monedei euro va fi asumat politic pana la 15 noiembrie 2018 Comisia Nationala de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro, ce va fi infiintata potrivit unei ordonante de urgenta adoptata miercuri de Guvern, va pregati calendarul de intrare a Romaniei in Mecanismul unic de supraveghere si de adoptare a monedei euro. In plus, va stabili actiunile necesare pentru pregatirea economiei si societatii romanesti pentru aderarea la euro. Comisia Nationala va prezenta pana la 15 noiembrie 2018, spre asumare politica atat calendarul de trecere la moneda euro, cat si Planul national de adoptare a monedei euro.
Dragos Popescu, BNR: Sapte lucruri obligatoriu de stiut despre aurul Romaniei De aproape doi ani, mai multi colegi din directiile de specialitate ale BNR au publicat o serie de articole care au lamurit, cu date si documente, problema aurului detinut de Romania la Banca Angliei, explica arbitrajistul principal al Bancii Nationale, Dragos Popescu. Aceste luari de pozitie au fost facutei pentru a  informa corect publicul.

SONDAJ E oportun sa inceapa Romania pregatirile pentru trecerea la moneda euro?

Guvernul Dancila intentioneaza sa infiinteze o comisie care sa se ocupe de aderarea Romaniei la moneda euro. "Consider ca aderarea la moneda euro (...) este cel mai important proiect dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", a spus miercuri sefa Executivului.Sondaj HotNews.ro: E oportun sa inceapa Romania pregatirile pentru trecerea la moneda euro?
Guvernul infiinteaza o comisie care se va ocupa de trecerea la moneda euro, condusa de premier si presedintele Academiei Romane/ Guvernatorul BNR va fi vicepresedinte al comisiei, alaturi de un vicepremier Guvernul vrea sa aprobe printr-o ordonanta de Urgenta infiintarea unei comisii care se va ocupa de aderarea Romaniei la moneda euro. Presedintii comisiei vor fi premierul si seful Academiei Romane, in timp ce guvernatorul BNR va fi vicepresedinte, alaturi de un vicepremier.Participa in text la sondajul HotNews.ro: E oportun sa inceapa Romania pregatirile pentru trecerea la moneda euro?
Ce fel de locuinte cauta romanii (studiu) Aproape 40% dintre romanii care vor sa isi schimbe locuinta intentioneaza sa faca acest pas in urmatorul an, iar peste 95% dintre acestia isi doresc sa se mute in aceeasi localitate, arata raportul "Cunoasterea extinsa a clientului de imobiliare online", realizat de catre Storia.ro cu ajutorul D&D Research. Raportul mai arata ca cei mai multi respondenti vor sa isi schimbe locuinta in urmatoarele 6-12 luni (39,5%). Principalele motive aflate la baza acestei decizii au legatura cu intentia de a achizitiona o locuinta proprie (37,9%) si cu nevoia de a dispune de un spatiu mai generos (25,8%).
Fost sef ANAF: Impozitul pe venitul global probabil va fi aplicat de autoritati; vor sa rezolve inegalitatile Impozitul pe venitul global va fi aplicat probabil de autoritati, astfel urmand a se rezolva inegalitatile in ceea ce priveste impozitarea inegala, sustine Dragos Doros, vicepresedinte al Camerei Consultantilor Fiscali (CCF) si fost presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), citat de Agerpres. "Eu mi-am prezentat dorinta de a pleca de la ANAF in momentul in care domnul Viorel Stefan, ca proaspat ministru de Finante, venise in functie si imi povestea de ce urmeaza sa facem. Printre toate masurile de care am aflat cu totii, prima pe lista era impozitul pe gospodarii. Poate ca asa vede Guvernul sa rezolve aceste inegalitati (precum impozitarea inegala pe PFA si salarii - n. r.) de care stiu foarte bine, sa le rezolve prin impozitul pe gospodarii, impozitul global, venituri pe trepte sau cum vreti sa-i spuneti. Probabil ca il vor face", a spus Doros.
Doros: Cheia starpirii evaziunii fiscale in Romania este un nou sistem IT cu software si cu hardware la ANAF Cheia starpirii evaziunii fiscale in Romania este un nou sistem IT cu software si cu hardware la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si o colaboare intre institutii, a declarat, potrivit Agerpres, Dragos Doros, vicepresedinte al Camerei Consultantilor Fiscali (CCF) si fost presedinte al Fiscului. "Agresivitatea pe care o manifesta administratia fiscala in ultima vreme este din ce in ce mai mare si este normal. Pe statistici Romania sta foarte bine si foarte prost. Este tara care a crescut cel mai mult din UE, cu 7%, si tara care are venituri cu cel mai mic procent din PIB din UE. Asta inseamna ca se colecteaza prost. Dintr-un buget consolidat de vreo 280 miliarde lei, vreo 220 miliarde lei sunt colectate prin ANAF. Toata lumea spune ca trebuie sa starpim evaziunea fiscala si e corect. S-au facut pasi; s-a infiintat antifrauda, iar atunci a fost un reviriment la colectarea de la micii comercianti care pana atunci nu se prea oboseau cu bonurile fiscale", a spus Doros, intr-o conferinta organizata de Romania Durabila.
Statistica isi prezinta scuzele pentru schimbarea pe tacute a indicatorilor din constructii. "Rectificarile au fost determinate de operatiunile de mare complexitate si amploare de recalculare, potrivit reglemetarilor UE" "Institutul National de Statistica anunta faptul ca, dintr-o regretabila eroare, in comunicatul de presa difuzat vineri 16.03.2018 referitor la lucrarile de constructii, datele cu privire la cresterea in luna ianuarie 2018 fata de luna decembrie 2017 au fost modificate de la 7,1% la 5,8% pe serie ajustata sezonier, fara efect asupra altor indicatori statistici", se arata intr-un comunicat transmis marti de presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei.
Romania are o povara fiscala cu un sfert mai mare decat cea din economiile emergente majore. Suntem pe la jumatatea clasamentului Romania inregistreaza o povara fiscala de 29% din Produsul intern brut (PIB), cu 24% mai mare decat media inregistrata la nivelul economiilor BRIC emergente majore (21,8%), arata un studiu realizat de UHY, reteaua internationala a firmelor de contabilitate si consultanta fiscala. Potrivit aceluiasi studiu, taxele impuse de guvernul roman sunt mai mari decat media la nivel global (28,2%).
Paunescu (Centrul alternativ de solutionare al litigiilor bancare): Ministerele Energiei si Economiei nu au notificat existenta CSALB la Comisia Europeana; se pierd bani si know-how Romania nu are niciun centru de solutionare alternativa a litigiilor notificat la Comisia Europeana, pentru ca Ministerul Economiei si, anterior, cel al Energiei, nu au notificat existenta acestora, a declarat pentru AGERPRES Alexandru Paunescu, membru in Colegiul de Coordonare al Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), scrie Agerpres. "Avem o problema legata de solutionarea alternativa a litigiilor transfrontaliere. Exista prevazut de Ordonanta 38/2015 si e cumva in sarcina centrelor de solutionare alternativa sa poata sa fie in stare sa solutioneze litigii transfrontaliere. Autoritatea competenta este cea care notifica Comisia Europeana ca exista centre de solutionare alternativa. De cateva luni bune (institutia n.r.) este la Ministerul Economiei. Noi am facut notificarea existentei Centrului, pentru ca noi functionam in baza Ordonantei, avem o schema de personal, spatiu, tot ce trebuie ca sa functionam legal. Am facut cinci notificari la Ministerul Economiei, iar prima a fost la Ministerul Energiei in decembrie 2015. Nu am primit niciun raspuns", a spus Paunescu.
CFA Romania: Rata medie a ROBOR la trei luni de 3,13% si un curs mediu al euro de 4,7651 lei in urmatoarele 12 luni Analistii CFA Romania anticipeaza, pentru urmatoarele 12 luni, o rata medie a ROBOR, cu scadenta la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro si o rata a inflatiei in crestere, reiese din Indicatorul de Incredere Macroeconomica pentru februarie 2018, publicat luni seara, potrivit Agerpres. Potrivit documentului, la nivelul lunii februarie, Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica s-a majorat cu 0,7 puncte, pana la valoarea de 46,7 puncte, in timp ce indicatorul conditiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, pana la 67,1 puncte. De asemenea, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 3,8 puncte, la 36,6 puncte.
Vicepremierul Viorel Stefan: Guvernul va colabora cu Banca Mondiala prin derularea unor proiecte comune de dezvoltare a infrastructurii Vicepremierul Viorel Stefan a avut luni o intrevedere cu o delegatie a Bancii Mondiale, condusa de Tatiana Proskuryakova, director de tara pentru Romania si Ungaria, in contextul consultarilor pentru definitivarea viitorului Cadru de Parteneriat pentru perioada 2018-2023, potrivit unui comunicat al Guvernului. Viorel Stefan a declarat ca la nivelul Guvernului se face o ampla analiza cu privire la identificarea unor noi proiecte comune de colaborare cu Banca Mondiala.
​Exclusiv, dar si penibil: Statistica publica mai nou doi indicatori: unul intern si altul extern. Pentru ziaristi, constructiile urca cu peste 7% in ianuarie. Pe site-ul INS ele urca mult mai lent....Raspunsul INS: Calculele nu erau corecte... Vineri, Institutul National de Statistica a transmis vreo 5 comunicate de presa. Le-a arhivat frumos intr-un fisier pe care l-au dat jurnalistilor. Fiecare ziarist a scris stiri din ceea ce Statistica a livrat. Partea proasta e ca intr-o tara normala, la informatiile pe care Statistica le face publice, sunt atenti nu dor ziaristii, ci si analistii economici locali si investitorii straini, care analizeaza starea economica a tarii si trasmit pe bani multi, celor cu care au contracte. Luni  dimineata, un astfel de fond strain de investitii strain, m-a sunat. "Taiem orice investment la Romania. Voi minte strainatatea, inacceptabil este!", zice Vocea. Mirat, il rog sa-mi dea detalii. Si omul imi da.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică