BĂNCI
Ce știm până acum despre bugetul pe anul viitor: deficit, salariul mediu net, cursul de schimb, inflația Bugetul pe anul viitor va avea un deficit de 3,5% din produsul intern brut, conform unei declarații făcută recent de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Asta înseamnă că va fi de 39,5 miliarde lei, având în vedere proiecția economică pe anul viitor.
Florin Cîțu anunță că au intervenit modificări la rectificare: Deficitul se va duce spre 4,4%, anul acesta Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a fost prezent la ședința Consiliului Economic și Social (CES) în care proiectul de rectificare a primit aviz favorabil. Acesta a fost rugat de un membru al sindicatelor, care nu știa dacă presa a scris corect că deficitul după rectificare va fi de 4,3%, să spună care este de fapt procentul.
Patronatele din confederația Concordia au trimis Guvernului o scrisoare. Cele 11 priorități ale mediului de afaceri care ar trebui avute în vedere Inițierea unui plan național pentru rezolvarea problemei deficitului de forță de muncă, stabilirea nivelului salariului minim în baza unui mecanism obiectiv, transparent și predictibil, digitalizarea serviciilor publice, neimpozitarea profitului nedistribuit și revizuirea metodei de calcul al indicelui de referință IRCC (care a înlocuit ROBOR pentru creditele noi). Acestea sunt doar o parte din lungul șir de propuneri pe care membrii Confederației Patronale Concordia le-a transmis miercuri Guvernului și care au fost considerate priorități de către oamenii de afaceri.
Există o "portiță" din Legea pensiilor care poate duce la amânarea creșterii pensiilor cu 40% de anul viitor Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a vorbit miercuri despre impactul pe care legea pensiilor îl va avea asupra bugetului în anii următori, iar HotNews.ro a transmis aceste lucruri aici. El a declarat că: "Legea prevede, în mod interesant, că intră în vigoare la 1 septembrie 2021, cu excepția creșterii care s-a făcut deja la 1 septembrie 2019 și celei care intră la 1 septembrie 2020".
Valentin ​Lazea: 99% din publicul românesc nu înțelege dimensiunea problemei în ceea ce privește creșterea punctului de pensie cu 40% 99% din publicul românesc nu înțelege dimensiunea problemei, iar ca să înțelegi gravitatea unei probleme, trebuie să înțelegi dimensiunea ei, susține Valentin Lazea, economist șef al BNR. Potrivit acestuia, orice depășire a limitei de 3% implică recurgerea la împrumuturi externe tot mai scumpe pentru finanțarea eventualului deficit suplimentar.
Ludovic Orban: Vrem să facem corecții la OUG 114, care e un act criminal/ Bugetul pe 2020 va fi dificil de făcut ”Vrem să facem corecții la OUG 114, care e un act criminal. Vrem să anulăm toate taxele tâmpite; pe sistemul bancar, pe sistemul energetic. Cumpărăm gazul și energia electrică la preț aproape dublu față de prețul la care e cumpărată energia în Germania. Cum să fii competitiv în asemenea condiții? Aici au adus reglementările și politicile statului monopolist în domeniul energiei”, a spus miercuri premierul Ludovic Orban la conferința cu tema „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”. El s-a referit copios la măsurile ”mincinoase și perfide care au fost introduse în sistemul fiscal”.
Dăianu: Se vehiculează reduceri de taxe. Pe ce lume trăim? Trebuie stopată reducerea de taxe. Bugetul nu poate absorbi șocul creșterii pensiilor din 2020 Puțini înțeleg că construcția bugetului în 2020 va exercita o presiune teribilă în 2021, dacă se vor aplica măsuri precum creșterea punctului de pensie cu 40%, a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.
​Financial report Duo-ul de la conducerea României promite o cale pro-UE dar provocările rămân. Merkel către Macron: "M-am săturat să tot lipesc cioburile!”. Borisov: Vom conveni asupra eliminării vizelor SUA Financial Times: Duo-ul aflat la conducerea României promite o cale pro-UE dar provocările rămân. ● Daily Express: Merkel se răsteşte la Macron pe măsura înrăutăţirii relaţiilor: "M-am săturat să tot lipesc cioburile!” ● Dnevnik: Borisov: La următoarea mea întâlnire cu Trump vom conveni asupra eliminării vizelor ● Știri pe scurt.
Ministerul Finanțelor vrea să împrumute încă 200 milioane euro, miercuri Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să atragă încă 200 milioane euro, prin redeschiderea emisiunii de obligațiuni de stat cu cupon denominate în euro. Licitația va avea loc miercuri, 27 noiembrie, maturitatea fiind de 5 ani, iar rata cuponului de 1%. De precizat că, având în vedere că deficitul bugetar va fi de 4,3% din PIB, conform proiectului de rectificare, Ministerul Finanțelor trebuie să împrumute ceva mai mult.
Lazea, BNR: România trebuie să-și întărească sistemul de justiție, adică o evoluție contrară celei care s-a încercat în ultimii trei ani de guvernare a PSD Cele 3 drame ale României Drama României provine dintr-o triplă sursă: partidele „de stânga”, deși au favorizat un stat puternic, au căutat să slăbească pe orice cale societatea civilă; partidele „de dreapta”, deși au sprijinit societatea civilă, nu au înțeles (și nu înțeleg în continuare) importanța unui stat puternic, iar a treia sursă o constituie faptul că societatea civilă are, la rândul său, două handicapuri culturale majore, a spus marți economistul șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea.
Florin Cîțu dă de înțeles că bugetul pe 2020 va avea un deficit de 3,5% Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a dat de înțeles marți, într-o conferință de presă, că deficitul bugetar pe anul viitor va fi de 3,5%, precizând că un document va fi publicat în zilele următoare. Alte date pe care se bazează bugetul pe 2020 au fost deja publicate de Comisia Națională de strategie și Prognoză, iar HotNews.ro a publicat aici.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză începe să nu mai exagereze. Ce date se vor folosi la Bugetul 2020 Guvernul își face bugetul pe cifrele furnizate pe Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Astfel, Instituția a publicat un document, iar potrivit acestuia bugetul pe anul 2020 va fi realizat pe o creștere economică de 4,1%, un PIB nominal de 1.129 miliarde lei, un curs de 4,75 lei/euro și o inflație medie anuală de 3,1%.
​Salariul minim. Guvernul nu se grăbește să aprobe majorarea/ Ministrul Muncii: Nu dorim să luăm decizii peste noapte, nu am pus partenerii sociali în fața faptului împlinit O nouă întâlnire între reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor și patronatelor pentru a discuta creșterea salariului minim va avea loc peste o săptămână, a anunțat marți Violeta Alexandru, ministrul muncii, finalul unor consultări cu partenerii sociali. În cadrul întâlnirii de marți, patronatele și sindicatele au primit o analiză de impact, cu trei scenarii de creștere a salariului minim garantat în plată pentru anul 2020. În luna ianuarie va mai avea loc o întâlnire cu partenerii sociali pe tema salariului minim, pentru a analiza eventuale îmbunătățiri pentru anii urmatori, a precizat ministrul muncii.
Deficitul la 10 luni, puțin mai mic decât cel anunțat de Florin Cîțu Pe data de 14 noiembrie, ministrul de Finanțe Florin Cîțu anunța în cadrul unei conferințe de presă că deficitul bugetar la 10 luni este de 2,84%. Chiar într-o prezentare a acestuia, pe care o puteți vedea mai jos, este pusă această cifră.
Dănescu, ARB: Industria bancară se simte nemăsurabilă, anonimă şi irelevantă ”Tocmai am citit pe Whatsapp un mesaj de la o colegă că mâine vom avea în Comisia Juridică discutarea în regim de urgență a celor 4 legi. Cam asta e impredictibilitatea legislativă în sistemul bancar. Din 2014 am adunat cam 50 de legi, iar densitatea prezenței mele în Parlament e de 60 de ori pe an”, a spus marți șeful Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu.
Salariul minim. Analiza de impact și cele trei scenarii ale Guvernului/ În toate cazurile, ar fi o creștere cu 7,2%, însă diferențele sunt date de unele mecanisme de corecție Guvernul a prezentat o analiză de impact privind salariul minim brut garantat în plată pentru anul 2020. Potrivit documentului, au fost luate în calcul trei scenarii de creștere, toate trei având în vedere o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2080 lei la 2230 lei. Diferența este dată de instituirea unui mecanism de corecție în funcție de dinamica creșterii economice, în cazul scenariului 2, și de instituirea unui mecanism de corecție în funcție de rata șomajului, în cazul scenariului 3.
Câți bani primesc Serviciile la rectificare Instituții precum Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Protecție și Pază (SPP) și Serviciul de Informații Externe vor primi mai mulți bani la rectificarea ce urmează a fi adoptată săptămâna aceasta.
Analiştii financiari estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la 4,8597 lei/euro şi o majorare a primei de risc a României Analiştii financiari anticipează o depreciere a leului pentru orizontul de 12 luni, până la o valoare medie de 4,8597 lei/euro, o rată medie a inflaţiei de 3,6% în noiembrie 2020 şi o majorare a primei de risc a României, potrivit unui sondaj realizat de CFA România citat de Agerpres. "În privința cursului de schimb, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7992, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8597", se arată în comunicatul Asociaţiei CFA România.
Guvernul estimează o creștere economică de 4%, în acest an, cu o creștere a PIB-ului nominal Autoritățile estimează o creștere economică de 4%, pentru acest an, și o creștere a PIB-ului nominal de la 1031,0 miliarde lei, cât s-a avut în vedere la prima rectificare bugetară, la 1040,8 miliarde lei, reiese din proiectul de rectificare publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
DOCUMENT Deficitul bugetar va fi de 4,3%, la finalul anului/ Cine pierde și cine câștigă bani la rectificare Deficitul bugetar ar putea urca la 4,3% în acest an, conform proiectului de rectificare publicat marți dimineață de Ministerul Finanțelor Publice. HotNews.ro a publicat de ieri această informație, confirmată de 3 surse convergente, care spuneau că după rectificare, deficitul se va situa între 4,1 - 4,3% din PIB.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by