BĂNCI
BNR: Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur e și o formă de răspândire a unor informații false BNR face un apel către toți cei care abordează subiecte legate de rezerva internațională a României să consulte documentele oficiale ale băncii, pentru a avea la dispoziție informații detaliate în legătură cu această temă, arată purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, într-un răspuns adresat europarlamentarului ALDE Norica Nicolai.
Scrisoarea trimisă de Teodorovici la S&P în privința perspectivei ratingului îl contrazice pe Darius Vâlcov: OUG 114 e problema, nu bugetul Faptul că Guvernul s-a panicat de posibilitatea ca Standard&Poor's să schimbe perspectiva de la stabilă, la negativă nu mai e o noutate. După ce Darius Vâlcov a spus că problema este din cauza lui Klaus Ioannis și bugetul de stat pe 2019, scrisoarea transmisă de către Eugen Teodorovici vorbește doar despre OUG 114 și despre faptul că va fi corectată taxa pe active aplicată băncilor. În documentul postat pe Facebook de către deputatul USR, Claudiu Năsui, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că vor fi eliminate din baza de calcul a taxei anumite active, că va fi micșorată și că va fi eliminată referința ROBOR.
ANALIZĂ L-ați văzut cumva pe Zdreanță? Cum arată un dezastru bugetar Zdreanță, poezia lui Tudor Arghezi, reprezintă exact situația economică în care a ajuns România. Pentru cine nu are răbdare să o citească, este vorba de un câine flocos, parcă strâns în petice „ca să-l tot împiedice”. El așteaptă găina să facă ouă în ideea de le mânca. Pentru a-l dezvăța de apucăturile păguboase, gospodina i-a dat un ou fierbinte, iar Zdreanță „s-a fript”. În cazul de față, Zdreanță este Guvernul, ouăle sunt OUG 114 și companiile de la care vrea să obțină bani, iar oul fierbinte: perspectiva de rating.
​​Corporate Report: Amazon a făcut în 2018 profituri uriașe, dar statul american nu a taxat-o cu nici măcar un cent; Bulgartransgaz vrea să construiască prelungirea lui Turk Stream; Descoperirile uriașe de gaze lângă Cipru pot susține securitatea energetică a Europei După modelul Amazon, mai bine ne mutăm cu firmele în SUA după Ordonanța 114, nu la Ruse ● Bulgarii dau o mare mână de ajutor lui Gazprom pentru a ocoli Ucraina cu conductele ● Gazul descoperit în estul Mediteranei poate exploda oricând de la scânteile dintre turci și greci din Cipru
Finanțele vor să împrumute peste 2,4 miliarde lei, de la bănci, în martie. Luni are loc prima licitație În vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice în luna martie, se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont și a obligațiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală de totală de 2,2 miliarde lei, se arată într-un ordin publicat în Monitorul Oficial. La asta se poate adăuga suma de 270 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive și banii din emisiunea dedicată populației. Dacă S&P ar fi schimbat vineri seară perspectiva ratingului BBB- de la stabilă, la negativă, atunci efectele s-ar fi văzut și pe împrumuturile de pe piața internă. Acesta este și unul dintre motivele pentru care s-au panicat reprezentanții Guvernului și au rugat agenția de rating să revină peste două săptămâni cu perspectiva. În acest timp ar urma să fie corectată OUG 114/2018.
Noi emisiuni de titluri de stat pentru populație începând de luni: 4 scadențe, 4 dobânzi ​Românii pot subscrie de luni pentru patru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației din cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% și, respectiv, 5%, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Veniturile aferente sunt neimpozabile.
​EXCLUSIV Vicepreședintele Comisiei Europene și Comisarul pentru afaceri economice îi scriu ministrului Teodorovici: Taxa pe bănci din România e substanțial mai mare decât în alte țări UE/ Fondurile de pensii ar putea pleca din țară/ Faceți investiții și reforme structurale Valdis Dombrovskis , vicepreședinte al Comisiei Europene și Pierre Moscovici, comisarul însărcinat cu Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă l-au avertizat pe ministrul Teodorovici printr-o scrisoare transmisă acum două zile despre necesitatea modificării OUG 114/2018, Ordonanță care pune România într-o foarte proastă lumină printre țările Uniunii Europene, mai ales că deținem în prezent președinția rotativă a Consiliului.
Informații parțial contradictorii din zona guvernamentală pe ratingul de țară comunicat de S&P. Un lucru cert: Dacă perspectiva devine negativă, vina e mereu a celorlalți Noaptea trecută, agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul României la BBB-, dar nu a comunicat perspectiva, deoarece autoritățile române au rugat-o să mai aștepte. Astfel, România a primit un răgaz de două săptămâni. Este adevărat, în comunicat nu se precizează motivul. Avem acum două declarații, una a lui Darius Vâlcov, consilier al premierului, și cealaltă a strategului economic al PSD, Cristian Socol, cunoscut după #wageledgrowth.
Vâlcov: Ministerul Finanțelor a cerut S&P să amâne perspectiva, pentru că România nu are buget Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economie al premierului Viorica Dăncilă, a declarat, sâmbătă dimineața, că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a cerut agenției de rating Standard & Poor's să amâne perspectiva, din cauza neadoptării bugetului de stat, ceea ce poate afecta evaluarea, potrivit Mediafax.
S&P menține ratingul la BBB- dar, la cererea Guvernului, va reveni cu perspectiva peste două săptămâni România a solicitat apel la decizia de evaluare a ratingului S&P Global Ratings și am acceptat acest apel, se arată într-un comunicat al agenției de rating. Peste două săptămâni va fi comunicată perspectiva. Se pare că urma să fie negativă, dar promisiunea autorităților de modificare a OUG 114 au convins agenția să mai aștepte puțin.
DOCUMENT Fondul suveran, dacă se va face, ar putea include Loteria Română și Imprimeria Națională Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a ieșit, vineri seara, cu un nou proiect de Ordonanță de urgență din care reiese că viitorul Fondul Suveran ar putea include, printre altele, Loteria Român​ă și Imprimeria Națională. Momentan nu știm care sunt celelalte companii ce vor face parte din acel Fond.
Demisie importantă de la vârful Revolut, startup-ul financiar prezent și în România Un manager important a demisionat din startupul britanic de servicii financiare Revolut, ale cărui carduri sunt folosite tot mai mult și în România, iar fondatorul afacerii, Nikolay Storonsky, a trebuit să iasă cu explicații publice privind o serie de acuzații lansate în presa britanică.
În această noapte, agenția de rating Standard & Poor`s ar putea publica raportul privind România. Vezi cum se ia decizia de atribuire a calificativul unei țări ​​Potrivit mai multor surse, în această noapte agenția de rating Standard & Poor`s va publica raportul pe România. Cel mai probabil scenariu este cel în care calificativul va fi menținut (BBB-), dar perspectiva va fi modificată din ”stabilă” în ”negativă”. Ceea ce nu ar trebui să ne mire, având în vedere derapajele politicilor fiscale de la regulile bunului simț economic. Întotdeauna, calificativele agențiilor de rating au fost în România un bun prilej de speculație politică. Dacă obțineam un calificativ bun, Finanțele dădeau un comunicat în care se lăudau că justețea politicilor fiscale proprii a fost confirmată de celebra agenție de rating. Dacă calificativul era nesatisfăcător, aceeași agenție devenea ”neatentă” la schimbările din economie și uneori îi era contestată și competența.
DOCUMENT Finanțele schimbă regulile pe piața tichetelor de masă și voucherelor de vacanță Firmele care fac vouchere precum cele de vacanță sau tichete culturale vor trebui să se supună unor noi reguli care includ criterii precum capitalul social de până la un milion de euro. În acest sens, MFP a publicat un proiect de ordin. Trebuie remarcat că noile criterii se aplică de anul acesta pentru companiile care produc tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale. Companiile de pe piața voucherelor de vacanță vor aplica criteriile de anul viitor.
Cosmin Marinescu: Măsurile hazardate ale OUG 114 au erodat puternic încrederea în economie Raportul de țară publicat recent de Comisia Europeană confirmă îngrijorările în legătură cu evoluțiile economiei României din ultimii ani, scrie pe blogul personal consilierul prezidențial pe probleme de politici economice și sociale, Cosmin Marinescu. De altfel, au fost semnalate, în repetate rânduri, o serie de riscuri și vulnerabilități ale politicilor economice actuale.
BNR: Rezervele valutare au urcat cu peste 500 de milioane de euro, ajungând la 32,49 miliarde de euro. La 28 februarie 2019, rezervele valutare la Banca Naţională a României au urcat cu peste 500 de milioane de euro, ajungând la 32,49 miliarde de euro, de la 31,92 miliarde euro, cât erau la 31 ianuarie 2019, au transmis vineri reprezentanții BNR. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.873 milioane euro.
Începe Prima Casă 2019. Plafonul este ușor sub 2 miliarde lei Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat lansarea Programului Prima Casă 2019, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei, din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru anul 2019, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Potrivit reprezentanților Fondului, probabil suma este mai mică deoarece prima bancă care va rămâne fără plafon ar urma să primească cele 13 milioane lei.
ANAF va înceta publicarea restanțelor fiscale ale persoanelor fizice Obligațiile fiscale restante ale persoanelor fizice nu vor mai fi publicate pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, conform unui proiect de ordin publicat astăzi la rubrica Transparență decizională, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Șomajul scade ușor, dar crearea de locuri de muncă pare să se fi temperat Rata şomajului din luna ianuarie 2019 a fost de 3.9% (în formă ajustată sezonier, eliminându-se astfel efectul variaţiilor sezoniere), au anunțat vineri reprezentanții Institutului Național de Statistică. Indicatorul a scăzut ușor în ianuarie față de decembrie, mai spune INS. Trebuie spus însă că procesul de creare de locuri de muncă pare a se fi temperat. Potrivit buletinului lunar al BNR, rata locurilor de muncă vacante s-a ajustat ușor în sens descendent, dar rămâne în continuare la valori ridicate.De asemenea, condițiile de pe piața muncii se mențin tensionate, în procesul de recrutare resimțindu-se probleme atât din perspectiva cantității (exacerbate de emigrația ridicată), cât și a calității (deficit acut de forță de muncă înalt calificată)
Finanțele aruncă la coș definitiv contractul de modernizare a ANAF cu BM: 6 ani și 18 milioane euro pe apa sâmbetei Surse familiarizate cu discuțiile purtate cu Banca Mondială au declarat pentru cursdeguvernare.ro că Ministerul de Finanțe a notificat instituția financiară în noiembrie 2018 că nu dorește să mai finalizeze proiectul de reformă al ANAF demarat în aprilie 2013. De precizat: informația că Ministerul de Finanțe a decis să oprească proiectul de reformă al Fiscului derulat cu Banca Mondială nu a fost comunicată publicului român.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version