BĂNCI
Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar, la aproape doi ani de functionare. Mai multi clienti multumiti, dar si loc de multe imbunatatiri Toate cazurile sunt grele si fiecare isi are propriul grad de dificultate in negocieri, spune Camelia Popa, negociator intre banci si clienti. "Un consumator voia sa isi achite un credit in CHF ca sa isi vanda locuinta. S-a obtinut de la banca si reducerea comisionului de administrare, si a creditului de restituit catre banca, dupa care clientul s-a razgandit pur si simplu. Discutam despre un consumator cu studii superioare, de la care aveam anumite asteptari", explica Popa. "Cele mai grele dosare sunt cele in care treneaza cel mai mult negocierile. Sunt consumatori care au un dosar pe rolul instantelor si conditioneaza retragerea actiunii in instanta de acceptarea propriei solutii la sesizarea CSALB", spune un alt conciliator, Dragos Gheorghe.
INS: In 2017 s-au eliberat peste 41.000 de autorizatii de constructii rezidentiale, in ritm de crestere al PIB-ului In anul 2017 s-au eliberat 41603 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 7,6% fata de anul 2016, arata datele Institutului National de Statistica, publicate marti. Pe regiuni de dezvoltare, situatia sta in felul urmator: Nord-Est (+851 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (+799), Centru (+456), Vest (+350), Sud-Est (+286), Sud-Vest Oltenia (+258) si Sud-Muntenia (+137). Scadere s-a inregistrat in regiunea de dezvoltare Nord-Vest (-187 autorizatii).
Tu cu cine faci afaceri in 2018? Cele mai riscante domenii din economie Economia romaneasca este precum un mar: apetisant pe dinafara, insa gaunos si cu un gust fad. Stam bine la capitolul crestere economica, insa dincolo de statisticile de pe hartie, sa faci afaceri in Romania reprezinta o provocare plina de tot mai multe obstacole. Keysfin a realizat o radiografie a economiei, privita din prisma riscului de business, iar concluziile sunt alarmante. Exista in Romania lui 2018 un om de afaceri care are face ,business'' cu 119 companii dintre care 116 sunt in insolventa. Si nu este singurul care se poate ,,lauda'' cu aceasta performanta. In topul realizat de KeysFin mai sunt alti 9 oameni de afaceri care au intre 40 si 100 de firme in insolventa.
Dragos Neacsu: Investitiile nu trebuie confundate cu adrenalina unui film pentru ca este deosebit de important sa intelegem ca nu te joci cu banii tai "Piata financiara ne-a obisnuit cu termeni cum sunt "riscul", "asumarea riscului", "previzionarea castigurilor". Cred ca acest jargon, potrivit pentru filmele de actiune din domeniul financiar fac rau atunci cand ne intoarcem in lumea reala. Investitiile nu trebuie confundate cu adrenalina unui film pentru ca este deosebit de important sa intelegem ca nu te joci cu banii tai. E nevoie de echilibru si maturitate, de decizii cumpanite si intemeiate pe informatii cat mai detaliate", a explicat Dragos Neacsu, CEO Erste Asset Management Romania, cu ocazia lansarii unei platforme de educatie financiara.
Procedura de restituire a taxelor sau altor venituri ale bugetului de stat platite in plus, in 3 intrebari si raspunsuri Vineri s-a publicat procedura de restituire a sumelor reprezentand taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, platite in plus sau necuvenit (si pentru care nu exista obligatia de declarare). Cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta, HotNews a incercat sa clarifice actul normativ in 3 intrebari si raspunsuri.Vezi aici cum arata procedura aparuta in Monitorul oficial.
Isarescu: Daca fortam cresterea economica peste ceea ce poate da economia va rezulta acumularea de dezechilibre si tensiuni/ Ne-am apropiat de nivelul de dezvoltare a UE, dar nu intreaga tara, ci doar anumite regiuni "Sunt convins ca investitiile trebuie prioritizate astfel incat acestea sa sprijine cresterea economica. Investitiile in infrastructura (de educatie, de sanatate, dar si rutiera) au nu numai un rol economic, ci si unul social. Romania are cea mai mare disparitate regionala dintre statele UE. Chiar si Comisia Europeana a remarcat faptul ca decalajele dintre zonele de devoltare a Romaniei s-au adancit, conducand la aparitia unor poli de  competitivitate regionala. Am avut convergenta, ne-am apropiat de nivelul de dezvoltare a UE, dar nu la nivelul intregii tari, ci numai la nivelul anumitor regiuni", a spus luni Guvernatorul BNR, MUgur Isarescu, la o coferinta de specialitate organizata de BNR si de cursdeguvernare.ro.
ANALIZA ​Cinci schimbari de viziune ale Guvernului Dancila fata de Guvernul Tudose Amanarea unor termene, includerea unor sintagme noi, dar si alte cateva mici schimbari de nuanta- asa s-ar putea rezuma schimbarile din noul Program de guvernare al guvernului Dancila (programul poate fi citi aici), fata de cel prezentat de Guvernul Tudose (care poate fi consultat aici) . De pilda, in programul lui Tudose se anunta: "Incepand cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice". La Guvernul Dancila, fraza se schimba in "Vom analiza oportunitatea reintroducerii impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice".
Executia bugetara pe 2017 a fost publicata vineri. Deficitul bugetului a fost de 24.3 miliarde de lei, adica 2.88% din PIB  Executia bugetului general consolidat, pe baza datelor operative de executie, pe anul 2017 s-a incheiat cu un deficit de 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub tinta anuala stabilita de 2,96% din PIB, au anuntat vineri reprezentantii Finantelor, cu o zi de intarziere fata de calendarul stabilit pentru transmiterea acestor date.  Veniturile bugetului general consolidat sunt in suma de 251,8 miliarde lei, reprezentand 29,9% din PIB (comparativ cu 29,4% din PIB in 2016), iar cheltuielile bugetului au fost de 276,1 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 14,0% fata de anul 2016.
Cine este Eugen Teodorovici, propunerea pentru ministrul Finantelor Publice: o cariera profesionala exclusiv in cadrul administratiei centrale, urcand pana la functia de ministru de Finante in Guvernul Ponta Eugen Teodorovici are o cariera de 24 de ani in institutii publice, din care peste jumatate petrecuti in domeniul fondurilor europene.  Cariera sa profesionala s-a desfasurat exclusiv in domeniul bugetar, in cadrul administratiei centrale, urcand pana la functia de ministru de Finante in Guvernul Ponta, unde a stat 8 luni si jumatate, fiind inlocuit de Anca Dragu. Teodorovici si-a inceput cariera profesionala ca referent in cadrul Directiei Generale de Management, Marketing, Prognoza si Resurse Umane din Ministerul Transporturilor (MT), unde ramane vreme de sase ani. In 1997 devine expert in Directia Generala de Integrare Europeana (MT), iar in 1999 se muta pe aceeasi pozitie, in Departamentul pentru Integrare Europeana, unde va fi director din iunie pana in decembrie 1999.
Cine este Viorel Stefan, noul vicepremier al Guvernului Dancila. Fost ministru de Finante in guvernul Grindeanu, criticat in mod repetat de Liviu Dragnea Deputatul PSD Viorel Stefan, 62 de ani, seful comisiei de buget finante al Camerei Deputatilor a fost validat pentru functia de vicepremier. Stefan a mai indeplinit functia de ministru de Finante in Guvernul Grindeanu, dar a fost remaniat in urma unor acuzatii repetate venite din partea presedintelui PSD Liviu Dragnea, dar si ale lui Sorin Grindeanu. Dragnea se aratase deranjat de forma proiectului de buget pe care ministerul lui Viorel Stefan o lansase in dezbatere. El i-a imputat ministrului de Finante ca in proiectul de buget nu sunt cuprinse anumite masuri promise de PSD, iar alocarile unor ministere nu reflecta programul de guvernare al social-democratilor. Dupa parasirea demnitatii ministeriale, a revenit la conducerea comisiei de specialitate din Camera Deputatilor. Stefan este membru PSD din 1993, el avand la activ trei mandate de senator si doua de deputat.
Enache Jiru revine in BNR, fiind consilier al Guvernatorului Isarescu Enache Jiru, fostul secretar de stat din Finante, dat afara de Mihai Tudose la mijlocul lunii octombrie, a revenit in Banca Centrala, pe post de consilier al Guvernatorului BNR, fiind unul din cei 4 consilieri ai lui Mugur Isarescu.  Jiru si-a inceput cariera in 1990, cand s-a angajat ca economist la Administratia Financiara a sectorului 2 (1990- 1991), dupa care s-a angajat la Banca Nationala (1991 - 1997).  In 1998 a plecat la BNP Dresdner Bank Romania ca director al trezoreriei bancii, iar in 2000 a fost numit vicepresedinte la CEC Bank, de unde a plecat un an mai tarziu la Ministerul Finantelor, pentru a conduce Trezoreria statului.
Florin Citu: Ministerul Finantelor Publice pregateste echipa de negociatori pentru a contracta un imprumut mare. Al doilea ca marime din istoria Romaniei.Oficialii Finantelor: Este o stire falsa. Nu au existat niciun fel de discutii pe acest subiect La scurt timp dupa ce vicepresedintele PNL Florin Citu a scris pe contul sau de Facebook ca Ministerul Finantelor pregateste o echipa de negociatori pentru a contraca un imprumut-al doilea ca marime din istoria Romaniei, reprezentantii MFP au transmis pe grupurile de WhatsApp ca stirea e complet falsa. "Probabil vom da si o precizare oficiala, dar nu vrem sa se iste panica. Va informez ca este o stire falsa. Nu au existat niciun fel de discutii pe acest subiect", spun comunicatorii MFP.
Calcule 2018: Cat pot IT-istii sa castige daca trec de la salariu la PFA Programatorii si alti specialisti din sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT&C) pot sa castige sume importante prin reducerea substantiala a taxelor, daca trec de la statutul de angajat la persoana fizica autorizata (PFA), pastrand aceleasi costuri pentru firma beneficiara a serviciului lor, in noile conditii fiscale valabile de la 1 ianuarie 2018. Aceasta rezulta din calculele efectuate, la solicitarea StartupCafe.ro, de consultantul fiscal Cristian Rapcencu, pe sistemul in vigoare.
Formularul 600: O femeie a avut PFA in 2017 si a intrat in concediu de crestere a copilului. Ce vrea ANAF de la ea in 2018? Dar de la un roman care a luat stock options? ANAF i-a spus unei femei, care a avut activitati ca PFA in 2017 si care si-a suspendat aceasta forma de organizare, intrand apoi in concediu de crestere a copilului, sa depuna controversatul formualar 600 pentru declararea veniturilor in cederea contributiilor sociale pe anul 2018. De asemenea, un roman care a lucrat la o companie romaneasca si a primit actiuni pe care le-a vandut in SUA este pus de Fiscul roman sa depuna si el formularul 600 pentru CASS pe anul 2018.
SONDAJ Ce credeti ca va face guvernul in privinta Declaratiei 600? ​PSD si guvernul au dat inapoi, incepand de luni, in privinta Formularului 600, care trebuie depus, conform ultimelor prevederi, de persoanele care in anul fiscal precedent au obtinut venituri din diverse activitati independente. Marti, ministrul Finantelor, Ionut Misa, a spus ca sunt luate in calcul mai multe variante, inclusiv un mecanism de regularizare sau renuntarea la plata contributiilor de sanatate pentru veniturile non-salariale.Sondaj HotNews.ro: Ce crezi ca va face guvernul in privinta Formularului 600?
EXCLUSIV 8.400 de romani au apucat sa depuna deja celebra Declaratie 600. Ce se va intampla cu acestia, daca se schimba modelul declaratiei? Pana  marti dimineata, la ANAF depusesera deja celebra Declaratie 600 circa 8.400 de romani, a declarat marti pentru HotNews presedintele ANAF, Mirela Calugareanu. Potrivit sefei ANAF, obligativitatea depunerii declaratiei ar viza circa 210.000 de contribuabili, ceea ce inseamna ca 4% din cei vizati s-au conformat fiscal. Ce se va intampla cu acestia, acum cand Finantele iau in calcul modificarea radicala a Declaratiei, daca nu cumva chiar renuntarea la aceasta? Exista cateva scenarii posibile.Participa in articol la sondajul HotNews.ro: Ce crezi ca va face guvernul in privinta Declaratiei 600?
Misa, Finante: ​Romania a are un deficit bugetar, de maxim 2,8% din PIB pentru anul 2017 Romania a are un deficit bugetar, pe ESA, de maxim 2,8% din PIB pentru anul 2017, iar pe cash este de 2,96% din PIB, a anuntat, marti, ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, dupa audierea sa in Comisia economica din Senat, scrie Agerpres (vezi in finalul articolului diferenta dintre cele doua moduri de calcul al deficitului). "Suntem intr-un deficit ESA de maxim 2,8%, in conditiile in care tinta asumata la inceputul anului a fost de 2,96%. Deficitul cash este in tinta de 3%, la 2,96%, in conditiile in care la inceputul anului s-a asumat 2,98%. Deficitul structural va fi mai mic decat cel prognozat la inceputul anului si toti acesti indicatori macroeconomici pozitivi ne pozitioneaza intr-o alta relatie cu partenerii nostri de la Bruxelles", a spus Misa.
Celebra Declaratie 600 va fi radical schimbata. Sau nu va mai fi deloc. Misa, Finante: Analizam introducerea regularizarii, a stopajului la sursa (acolo unde se poate) dar, si renuntarea la plata contributiilor de sanatate pentru alte venituri decat salariile "Luam in calcul si aceasta stuatie, de a nu mai plati contributii la sanatate pentru alte venituri inafara salariilor. Dar trebuie facuta o analiza si abia apoi luata o decizie", a spus marti ministrul Finantelor, Ionut Misa, la o intalnire cu senatorii din Comisia Economica.  In perioada urmatoare, functionarii Finantelor vor analiza introducerea unui mecanism de regularizrae, a stopajului la sursa (acolo unde se poate) dar si renuntarea la plata cotributiilor de sanatate pentru alte venituri decat salariile.Participa in articol la sondajul HotNews.ro: Ce crezi ca va face guvernul in privinta Declaratiei 600?
Leul s-a depreciat marti in raport cu euro pana la un nou minim istoric de 4,6679 lei/euro Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, marti, un curs de schimb valutar de 4,6679 lei pentru un euro, in crestere cu 0,23 bani, respectiv cu 0,05% fata de cotatia precedenta, moneda nationala ajungand astfel la cea mai slaba valoare din istorie, noteaza Agerpres.
Ministrul Finantelor: Luam in calcul posibilitatea de a nu mai plati contributii la sanatate pentru alte venituri in afara salariilor Marti, incepand cu ora 12, la Comisia Economica din Senat vor fi prezenti ministrul Finantelor  Ionut Misa alaturi de sefa ANAF, Mirela Calugareanu, discutiile cu membrii comisiei conduse de liberalul Daniel Zamfir fiind axate pe celebrul Formular 600. La intalnire vor participa si reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Coalitia pentru Dezvoltare a Romaniei, Patronatul Investitorilor Autohtoni - PIAROM, Uniunea Profesiilor Liberale din Romania - UPLR. HotNews  a transmis LIVE TEXT discutiile din Comisie. Vezi mai jos principalele declaratii din timpul discutiilor.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version