BĂNCI
"Stenograma" dezbaterii bugetului cu partenerii sociali. Cum înțeleg Finanțele creșterea cu „cel mult 50%” la pensii și o replică:„E o bătaie de joc” Dezbaterea pe buget 2021 cu partenerii sociali și mediul de afaceri a fost scurtă la Ministerul Finanțelor, fiind doar câteva intervenții. Concentrarea a fost pe un alt proiect, cel publicat ieri cu măsurile de reducere a cheltuielilor. Mai exact, este vorba despre renunțarea la voucherele de vacanță, facilitățile pentru studenți și altele.
Ciprian Dascălu, BCR: Am revizuit în sus prognoza de creştere economică din acest an la +4,2% de la +2,7% / În 2022-2023 vedem creşteri anuale de 4,5-5%, Creşterea economică din ultimul trimestru al lui 2020 în raport cu cel anterior (+5,3%() a fost mult peste estimarea noastră şi mediana sondajului Bloomberg de +0,5%, spune economistul șef al BCR într-o notă destinată investitorilor. Credem că impulsul fiscal de 3,3pp din PIB din T4 2020 explică o parte a surprizei pozitive. Datele lunare arată că industria, comerţul retail şi serviciile pentru companii au crescut în ultimul trimestru 2020 faţă de trimestrul anterior, în timp ce producţia din construcţii a scăzut marginal iar serviciile pentru populaţie au fost puternic negative. Am revizuit în sus prognoza de creştere economică din acest an la +4,2% de la +2,7% în special datorită efectului statistic important pe care avansul de la finalul anului 2020 îl are asupra PIBului din 2021. În 2022-2023 vedem creşteri anuale de 4,5-5%, se mai arată în nota publicată marți.
Tătaru, ING Bank: Ne-am revizuit cresterea PIB pentru acest an de la 3.7% la 5.5% ”Datele comunicate astazi de INS sunt in mod cert mult mai bune decat asteptarile si reprezinta o veste excelenta pentru economie. Nu putem prognoza eventuale revizuiri de date. Avand insa in vedere magnitudinea cresterii economice trimestriale publicate astazi (+5.3% fata de trimestrul al treilea), este putin probabil ca pe viitor sa vedem o revizuire care sa schimbe semnificativ interpretarea de astazi, respectiv ca am avut parte de o crestere peste asteptari in T4 2020”, spune economistul șef al ING, Valentin Tătaru, într-o discuție cu HotNews.ro. In urma datelor de astazi, ING și-a revizuit cresterea PIB pentru acest an de la 3.7% la 5.5%, mentinand neschimbata estimarea pentru 2022 la 5.0%.
Libocor, BRD: Datele privind evoluția PIB sunt peste asteptari, dar trebuie citite cu precauție/ Măsurile de consolidare bugetară nu au fost niciodată suficiente în ultimii 30 de ani Datele transmise luni de INS sunt bune, peste asteptari, dar trebuie citite cu precauție, spune economistul șef al BRD, Florian Libocor, într-o discuție cu HotNews.ro ”Chiar și în comunicatul INS se face referire la “dificultățile legate de colectarea datelor” și, mai concret, la “creșterea ratei de non-răspuns”. Aceste dificultăți sunt o consecință a crizei pandemice în ansamblu și a fiecărei componente a acesteia în detaliu (starea de urgență/alertă, limitări, restricții etc). Revenind, da, aceste date vor fi revizuite în următorii 2 ani. Doar după acest interval vom avea o imagine finală sau oricum mai clară a performanței economice din 2020. Deci vor fi revizuite, asta nu este o noutate. Ceea ce va fi probabil diferit de ceilalți ani, va fi amplitudinea revizuirii. Mă astept să fie mai mare”, consideră Libocor.
Amânarea la plata ratelor: unele bănci spun că clienții încep să revină la zi cu ratele, altele se tem că o parte din împrumuturi nu vor mai fi rambursate Prelungirea moratoriului privind amânarea la plata ratelor instituit de Guvern pentru protejarea firmelor afectate de pandemie sau a cetățenilor care și-au văzut veniturile afectate a atras mai mult companiile decât populația, spun reprezentanții principalelor bănci din România cu care HotNews.ro a discutat. Bancherii spun că pandemia va duce la creșterea ratei de neperformanță a împrumuturilor, dar situația va rămâne gestionabilă.
Numărul românilor care se tem de pierderea locului de muncă s-a dublat față de anul trecu/ Jumătate dintre români își pot acoperi nevoile financiare, dar nu reușesc să pună ceva deoparte (studiu) Numărul românilor care se tem de pierderea locului de muncă s-a dublat față de anul trecut: de la 11% cât era la începutul anului 2020, la 28% în 2021 și este menționată în topul situațiilor care pun în dificultate bugetul personal, alături de cheltuielile neprevăzute, arată rezultatele unei cercetări făcute de Reveal Marketing Research la solicitarea Raiffeisen Bank. Incertitudinea economică provocată de pandemie a făcut ca jumătate dintre români să aibă o abordare mai precaută față de cheltuielile care nu erau necesare, 1 din 3 români a ales să își planifice bugetul lunar, iar un român din 5 a economisit mai mult.
​Relația companiilor românești cu băncile s-a înrăutățit, iar asta a afectat capitalul de lucru, în trimestrul IV Capitalul de lucru al companiilor românești s-a înrăutățit în trimestrul IV, față de trimestrul III al anului anterior, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group, într-o conferință online cu ocazia unui studiu care arată că managerii sunt din ce în ce mai optimiști cu privire la viitor.
Președintele INS: În noiembrie și decembrie 2020 s-au înregistrat cele mai multe decese de la al Doilea Război Mondial încoace ”În 2020 a avut loc o creștere explozivă a numărului de decese în raport cu 2019, excedentul fiind de peste 36.000. În noiembrie și decembrie 2020 s-au înregistrat unele din cele mai mari valori lunare privind decesele de la al Doilea Război Mondial încoace”, a spus marți Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică în cadrul unei conferințe online. Un alt lucru de semnalat, a mai adăugat șeful Statisticii, este că în noiembrie 2020 s-a înregistrat una dintre cele mai mari diferențe dintre numărul de decese și cel al nașterilor din România. Numărul deceselor a fost de peste 36.000 iar nașterile au depășit cu puțin 16.000. Acesta e un factor foarte important care va duce în scurt timp la diminuarea populației rezidente a țării, a precizat Andrei.
13% dintre români nu intenționează să se vaccineze, cei mai mulți fiind tineri de 16-24 ani​/ Controverse şi convingeri despre vaccinarea anti-COVID-19 în România (studiu) Un nou studiu realizat de Ipsos la începutul lunii februarie 2021 indică faptul că intenția de vaccinare a crescut semnificativ. E drept, 13% dintre români nu intenționează să se vaccineze, aceste persoane provenind în special din rândul tinerilor de 16-24 ani (23%). Alți 7% dintre românii cu vârsta de cel puţin 16 ani din mediul urban s-au vaccinat deja iar 51% intenționează să se vaccineze în momentul în care vor avea posibilitatea să se programeze pentru vaccin. Intenția de vaccinare e mai mare față de septembrie 2020, când, încă înainte de lansarea primulul vaccin anti-COVID-19, Ipsos a realizat în premieră locală un studiu care a arătat că doar 29% dintre românii de la oraș erau ferm hotărâți să se vaccineze.
România a înregistrat o scădere economică de 3,9%, anul trecut - date semnal România a avut anul trecut o scădere economică de 3,9%, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), care precizează că sunt date semnal. În ultimul trimestru din 2020, scăderea PIB-ului real a fost de 1,5%, comparativ cu perioada similară din 2019.
OFICIAL: Pensiile vor crește abia de la anul, dar nu se știe exact cu cât / Alte măsuri prin care Guvernul vrea să reducă cheltuielile Punctul de pensie va rămâne în acest an la 1.442 lei, așa cum s-a majorat anul trecut, în septembrie. Asta reiese dintr-un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor. În ceea ce privește anul viitor, se are în vedere creșterea cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Mai exact, nu se știe exact cu cât va crește și ce înseamnă „cel mult 50%”.
IMM Invest 2021 și alte programe de garantare a creditelor pentru firme, impulsionate de UE Firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține în anul 2021 tot mai multe credite bancare cu garanții de stat prin IMM Invest, IMM Leasing Echipamente și Utilaje și alte programe de garantare ca urmare a deciziei recente a Comisiei Europene de prelungire a Cadrului Temporar de Ajutor de Stat până la sfârșitul anului 2021.
Scenarii de risc luate în calcul de autorități: cutremur de tip vrâncean, accident la Cernavodă sau inundație pe Dunăre. Costurile estimate la aceste dezastre România este o ţară cu factor mare de vulnerabilitate la producerea dezastrelor naturale și tehnologice, se arată într-un document al Ministerului Finanțelor. Astfel, au fost identificate 24 de tipuri de riscuri majore cu 55 de riscuri asociate, care se pot manifesta pe teritoriul național, producând pierderi de vieți omenești, pagube materiale și de mediu. Printre scenariile luate în calcul de autorități se află: cutremur de tip vrâncean, accident la Cernavodă sau inundație pe Dunăre.
Investițiile directe ale nerezidenţilor s-au înjumătățit în pandemie, coborând sub 2 miliarde de euro Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au fost de 1,9 miliarde de euro anul trecut față de 4,8 miliarde de euro în 2019, arată datele BNR publicate luni. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,9 miliarde de euro, dar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 2, 03 miliarde euro. Creditele intragrup sunt finanţările acordate operaţiunilor din România de la firma-mamă. Valoarea negativă înseamnă rambursarea acestor finanţări acordate în trecut.
BNR: ​​Datoria externă a României a urcat anul trecut cu 15,66 miliarde de euro Datoria externă totală a României a crescut anul trecut cu 15,66 miliarde de euro, ajungând la peste 125 miliarde de euro, arată datele transmise luni de Banca Națională. Datoria externă pe termen lung a fost de 91,27 miliarde de euro și reprezenta 72,8% din totalul datoriei externe (în creștere cu 22,8 l% față de 31 decembrie 2019) iar datoria externă pe termen scurtera de 34,17 miliarde de euro, fiind în scădere cu 3,6 % față de decembrie 2019. Creșterea datoriei publice directe a provenit din emisiunile de obligațiuni pe piața externă ale Ministerului Finanțelor Publice în valoare nominală de 8,8 mld. euro și respectiv de 3,3 mld dolari SUA, din împrumuturile nete în valoare de 3,5 mld. euro, precum și din variația prețurilor titlurilor de valoare de circa 1,9 mld euro, arată BNR.
Statul speră să încaseze 2,5 miliarde lei din vânzarea licențelor 5G, în acest an/ TVA de 5% pentru apartamentele mari ar urma să se aplice din 2022, așa cum prevede OUG din 31 decembrie De câțiva ani statul estimează, la fiecare buget, că va încasa miliarde din vânzarea licențelor 5G. Ei bine, și anul ăsta e la fel. Autoritățile speră să încaseze 2,5 miliarde lei din asta, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor. Instituția afirmă că va încasa mai puțini bani din TVA din 2022 din cauză că se va majora plafonul de TVA 5% pentru apartamentele mari (până la 140.000 euro). De precizat că în decembrie 2020 termenul a fost amânat pentru 1 ianuarie 2022. Bineînțeles, până atunci mai avem un an întreg în față și pot apărea schimbări. Poate chiar în ultima zi din an, ca în 2020.
INS: În anul 2020, lucrările de construcţii au crescut faţă de anul 2019 cu aproape 16%. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (+46,0%) Volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 15,9%. La o privire mai atentă datele arată că cele mai mari creșteri s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (+46,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+24,4%) şi la construcţiile noi (+9,3%). Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: construcţii inginereşti (+18,5%), clădirile rezidenţiale (+17,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (+10,9%). Potrivit metodologiei INS, construcţiile inginereşti sunt cele care nu îndeplinesc caracteristicile de clădiri şi au ca scop crearea condiţiilor pentru realizarea activităţilor de producţie sau a celor social-culturale (drumuri, căi ferate, poduri, aeroporturi, stadioane etc.)
Japonia: Economia a scăzut cu 4,8% în 2020, prima contracţie după 2009 Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 4,8% în 2020 pe fondul pandemiei de coronavirus, prima sa contracţie anuală din 2009, potrivit datelor preliminare publicate luni de guvern, notează AFP, citată de Agerpres. A treia economie a lumii s-a prăbuşit puternic în prima parte a anului, în special între aprilie şi sfârşitul lunii iunie (-8,3%), sectoare întregi de activitate economică fiind paralizate în timpul stării de urgenţă, introdusă în primăvară de guvern pentru a opri răspândirea coronavirusului.
​Business report Patinoar de un milion de euro, finanțat de Guvernul Ungariei, în Mureș. Cel mai complicat buget din ultimii 30 de ani. Autostrăzile care primesc cei mai mulți bani în 2021. De când se trec copiii mici la întreţinere? ​​ Patinoar acoperit de 1.000.000 de euro, finanțat de Guvernul Ungariei, în Mureș ● Spitalul Sf. Vasile din Sectorul 1, proiect abandonat. Fantasmagoria lui Dan Tudorache a costat 34 de milioane de lei din banii bucureștenilor. Cel mai complicat buget din ultimii 30 de ani ● Vor creste preturile pe piata imobiliara in 2021? ● Autostrăzile care primesc cei mai mulți bani în 2021: Transilvania, "Ford" și A0 Centura Sud a Bucureştiului ● Divizia de investiții a Morgan Stanley se gândește să adauge bitcoin la lista sa de pariuri ● De când se trec copiii mici la întreţinere? ● „Nu ne vindem țara” sau cum plătitorii de taxe subvenționează niște companii care înregistrează pierderi ● Țintele cheltuielilor de personal din Strategia fiscal bugetară până în 2023 ● Schema HoReCa are alocat 1 miliard de lei în proiectul de buget, sub nivelul inițial
Vacanţele românilor în pandemie: Cele mai multe călătorii externe au fost în Grecia şi Turcia Cele mai multe vacanţe în străinătate ale românilor în 2020 au fost în Grecia şi Turcia şi doar 8% dintre călătorii au avut ca destinaţii zone mai îndepărtate precum Bali, Zanzibar, Maldive sau Mexic, se arată într-un studiu citat de Agerpres. "Românii au descoperit în ţara lor, în anul pandemic 2020, zone de vacanţă despre care nici nu ştiau că există. Au vizitat Ciungetu Malaia din judeţul Vâlcea, Colibiţa din judeţul Bistriţa Năsăud, plaja Cochilia din Tuzla ori barajul de la Stânca Costeşti, dar şi Grecia, Turcia - principalele destinaţii externe ale anului trecut", se arată în studiul care analizează percepţia românilor faţă de călătorii în anul pandemic 2020, realizat de agenţia organizatoare Hello Holidays în luna ianuarie.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by