BĂNCI
Tănase (BVB): Pilonul II de pensii nu oferă soluții pentru toate particularitățile existente în cadrul populației Pilonul II trebuie să ofere soluții și strategii investiționale atât pentru cei foarte tineri, cât și celor care se apropie de vârsta de pensionare, consideră Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București (BVB).
Adrian Codirlașu (CFA România): Sistemul public de pensii va avea un șoc începând din 2028 Populația îmbătrânește, numărul de pensionari crește pe măsura ce populația României se reduce, a declarat Adrian Codirlașu, președinte CFA România, citând un studiu al profesorului Vasile Ghețău, de la Facultatea de Sociologie a Universității București. Potrivit acestuia, din ‘91 natalitatea a căzut sub mortalitate. De atunci avem un spor negativ al populației. Mai mulți oameni mor decât se nasc.
Cum se ocolesc sancțiunile internaționale. Cazul Coreei de Nord În lipsa sursei principale de venituri – exportul de cărbune în China – regimul nord-coreean caută noi modalități de a câștiga bani, mai mult sau mai puțin legale, scrie  scrie JoongAng Ilbo. Turismul este metoda preferată, fiind vorba despre un număr mare de vizitatori care vor să vadă un loc inedit.
Ce pașaport e mai ”puternic”? Japonezii pot vizita 190 de state fără a avea nevoie de viză. România e pe locul al 18-lea, cu 169 de țări în care putem intra fără viză Pentru a traversa frontierele cu ușurință, nimic nu bate un pașaport japonez, arată raportul realizat de Henley & Partners. Ediția pe 2018 a acestei liste, actualizată regulat din 2006, arată că posesorii unui pașaport japonez poate călători în 190 de destinații diferite fără a avea nevoie de viză. Țara Soarelui Răsare este urmată de Singapore, al cărui pașaport permite intrarea în 189 de țări și de francezi (188 destinații fără viză). România se află pe locul al 18-lea în acest clasament, românii putând vizita 169 de state fără a avea nevoie de viză.
Financial review Prima pagină a presei străine: Apropiată a lui Macron, numită rector al Academiei după ce regulile au fost schimbate. Sir Philip Green, ajuns în mijlocul unui scandal de hărțuirie sexuală. Fiul cel mare al jurnalistului Jamal Khashoggi a părăsit Arabia Saudită Les Echos: O apropiată a lui Macron, numită rector al Academiei după ce regulile au fost schimbate ● Financial Times: Sir Philip Green, miliardar, ajuns în mijlocul unui scandal legat de posibile hărțuiri sexuale ● The Guardian: Fiul cel mare al jurnalistului Jamal Khashoggi a părăsit Arabia Saudită ● Plus alte știri pe scurt. Lectură plăcută!
Draghi, președintele BCE, despre piețele financiare: Vorbim de un impuls mai slab, nu de o recesiune În ciuda faptului că perspectivele de creștere economică sunt tot mai mult ascunse de norii negri, Banca Centrală Europeană - BCE s-a arătat optimistă: a reiterat, joi, că va opri achizițiile de active la finele acestui an și a menținut dobânda cheia, informează agenția de presă Reuters, citată de Mediafax.
Grupul austriac Erste a extins joi accesul clienţilor din România la platforma digitală George Grupul austriac Erste a extins joi accesul clienţilor din România la platforma digitală George, disponibilă în prezent în Austria, Cehia şi Slovacia, unde are peste 3 milioane de utilizatori.Platforma a fost proiectată de hub-ul de la Viena al Erste Group, cu aportul mai multor IT-iști români. George a fost redezvoltat la nivel local de experții BCR, dispunând de cont curent și card atașat dedicat, unic în Grupul Erste. Anul viitor , George urmează să fie lansat și în Ungaria.
Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Suntem la câteva săptămâni distanţă de privatizarea Oltchim ​Privatizarea combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea s-ar putea finaliza în mai puţin de o lună, dacă nu va apărea nicio problemă, a declarat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit Agerpres. Chirițoiu a fost prezent la conferinţa ”The Danube Triangle”, organizată la sediul BNR. "Suntem, să sperăm, la câteva săptămâni distanţă de privatizarea unei companii petrochimice mari, vorbesc despre Oltchim, care a acumulat pierderi de-a lungul anilor. Sper să se întâmple în mai puţin de o lună, dacă nu vor fi probleme", a spus el.
Isărescu: Politicienii urmăresc obiective pe termen scurt, în vreme ce politica monetară se uită la stabilitatea pe termen lung. Iar asta poate fi uneori o problemă. ”​Adoptarea euro este un proces complex. Odată cu venirea crizei, o parte din beneficiile adoptării euro s-au estompat.  E nevoie de un calendar adecvat care să asigure trecerea cu succes la moneda unică. Procesul de convergență presupune o combinație de politici monetare și politici fiscale macroprudențiale uneori dificil de aplicat în mod practic. Politicienii urmăresc obiective pe termen scurt, în vreme ce politica monetară se uită la stabilitatea pe termen lung. Iar asta poate fi uneori o problemă. Politicile macroeconomice ar trebui să meargă mână în mână cu reformele structurale în economie”, a spus joi guvernatorul BNR Mugur Isărescu la o conferință organizată la Banca Centrală.
Achiziționarea noilor case de marcat afectează micii meșteșugari. În ceea ce privește distribuitorii, unii au rămas fără aparate pe stoc Săptămâna aceasta unii comercianți s-au îndreptat către firmele care vând case de marcat electronice fiscale pentru că se apropie data de 1 noiembrie. Este și cazul Adrianei care se ocupă cu realizarea unor brățări și cercei handmade. Pentru ea, achiziționarea unui astfel de aparat este un cost prea mare, dar nu are ce face, se conformează. A auzit de la prieteni că prețurile ar putea să crească în perioada următoare, așa că nu a mai așteptat. „Eu nu am venituri mari, e o pasiune și fac asta pe lângă job-ul pe care îl am într-o instituție bancară. Fac bani în special când sunt târguri, dar nu așa de mulți încât să trăiesc din asta”, a spus ea. Ce o supără, însă, este faptul că durează până recuperează banii investiți în noua casă de marcat, plus că mai are de umblat pentru diferite semnături și documente. „Anul acesta și o mare parte din cel viitor voi munci pentru a plăti casa de marcat. Important pentru mine este să se bucure clienții de produsele realizate”, a mărturisit ea.
Financial review Prima pagină a presei străine: Dispozitive explozive trimise lui Clinton, Obama și CNN. Unde și ce putem cumpăra cu 300.000 euro. Italia și Comisia Europeană în conflict. Comerţul cu arme al UE cu Arabia Saudită Financial Times: Dispozitive explozive trimise lui Clinton, Obama și la sediul CNN ● Les Echos: Imobiliare: Unde și ce putem cumpăra cu 300.000 euro? ● Handelsblatt: De ce prețul petrolului scade, iar aurul se scumpește ● The Times: Putin se va întâlni cu Trump pentru a discuta despre tratatul armamentului ● Le Point: Buget: Italia și Comisia Europeană intră în conflict ● Akșam: Comerţul cu arme al UE cu Arabia Saudită sub lupă. Lectură plăcută!
Viorica Dăncilă: Avem bani pentru plata pensiilor și salariilor/ Ministerul Finanțelor are în lucru, în etapă avansată, proiectul de buget pe 2019 Premierul Viorica Dăncilă susține că nu sunt probleme cu plata pensiilor și salariilor în sectorul bugetar. "Legat de banii pentru pensii şi salarii, avem resursele bugetare necesare pentru plata pensiilor şi salariilor în domeniul public, aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare şi Legea salarizării adoptată de Parlament. Vreau să fac aceste clarificări pentru a pune punct unor speculaţii apărute în ultimele zile în spaţiul public de natură să genereze îngrijorări lipsite de temei în cadrul unor categorii de salariaţi.", a spus Dăncilă.
Lecția nord-coreeană a salariilor de stat. Posibile amintiri cu vremea românului Ceaușescu În timp ce în România discutăm despre creșterea salariului minim pe economie, într-o țară închisă există un salariu fix pentru toată lumea din 2002. Un câștig fix nu reprezintă un lucru bun, atunci când ai inflație și este nevoie de două job-uri pentru a te întreține. Când Coreea de Nord a crescut salariile peste productivitate, prețurile au crescut. Acum, după o reformă care a însemnat renunțarea la economia planificată, cetățenii acestei țări, pe lângă salariul de bază fix, în funcție de productivitate primesc bonusuri și stimulente. Totuși, pentru a face rost de bunurile necesare pentru a trăi, mulți sunt nevoiți să apeleze la încă un job și să meargă pe piața neagră pentru a face rost de produse.
Chestiunea salariilor, între dorință și neputință. În zonele foarte competitive, Statul plătește mai prost decât privatul. În cele aproape deloc competitive, e invers Un echilibru nu va fi atins niciodată. Salariile vor fi întotdeauna mai mari fie în sectorul public, fie în cel privat, producând o hemoragie de personal dintr-o parte în alta. Când sectorul public avea (în scurte episoade) salarii mai mici decât în privat, oamenii buni plecau de la Stat în privat. Acum suntem în situația inversă. La nivelul lunii august 2018, potrivit datelor Ministerului de Finanțe consultate de HotNews.ro, în sectorul public lucrau 1,19 milioane de angajați. Cu aproape 400.000 de salariați mai mult decât în 1990, când și populația era mai numeroasă. Dar cine se uită mai în detaliu, va observa anumite diferențe privind salariile. În zonele foarte competitive, Statul plătește mai prost. În cele mai puțin competitive, e însă mai generos.
O treime dintre companii au fost vizate de inspecții fiscale în anul 2017 (sondaj PwC) 34% dintre companiile participante la un sondaj realizat de PwC România au declarat că au făcut obiectul inspecțiilor fiscale în 2017. Rezultatele studiului trebuie interpretate în contextul în care Agenția Națională de Administrare Financiară (ANAF) a comunicat că, la nivelul întregii economii, activitatea de inspecții fiscale a scăzut cu 20% în 2017, comparativ cu anul anterior.  De asemenea, inspecțiile antifraudă au scăzut cu 15%. Din eșantionul de 169 de companii chestionate, 12% nu au fost niciodată subiectul unei inspecții fiscale, în timp ce 17% au fost controlate înainte de anul 2012.
Dragoș Anastasiu: Nu cred că salariul minim ar trebui să fie legat de studii sau de vechimea în muncă, ci de productivitate Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, una dintre cele mai importante organizaţii ale mediului de afaceri din România, au criticat deciziile Guvernului din ultimii ani de a majora salariile din sectorul bugetar şi ajutoarele sociale, scrie Agerpres. Aceste măsuri nu au încurajat oamenii să muncească şi au adâncit criza de pe piaţa forţei de muncă din România. Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, membră a CDR, a arătat căt de dramatică este criza de pe piaţa forţei de muncă, oferind drept exemplu un antreprenor care a pus pe picioare un restaurant, pe care însă nu-l poate deschide pentru că nu a găsit nici măcar un ospătar.
Financial review Prima pagină a presei străine: Prințul moștenitor saudit s-a întâlnit cu fiul lui Khashoggi. Italia, pusă la colț de UE. Trei scenarii posibile Neîncredere reciprocă între companii și Fisc. Polonia, somată să-şi suspende legea cu privire la judecători Financial Times: Prințul moștenitor s-a întâlnit cu fiul lui Khashoggi ● The Guardian: Sadiq Khan avertizează UE că laburiştii vor fi siliţi să respingă planul lui May vizând Brexitul ● Handelsblatt: Italia, pusă la colț de UE. Trei scenarii posibile ● Les Echos: Neîncredere reciprocă între companii și Fisc ● The Times: Vladimir Putin se întâlneşte cu emisarul american John Bolton referitor la tratatul nuclear denunţat  ● Le Point: Polonia, somată să-şi suspende legea cu privire la judecători. Lectură plăcută!
SONDAJ Ați depune bani pentru copii într-un cont al statului? Guvernul dorește să lanseze un program guvernmental prin care Trezoreria Statului să deschidă conturi copiilor, unde părinții să depună bani. Statul va contribui cu 600 de lei anual, dacă în cont s-au depus într-un an mai mult de 1.200 de lei. Suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani, însemnând că banii reprezintă un împrumut acordat statului.Sondaj HotNews.ro: Ați depune bani pentru copii într-un cont al statului, în condițiile de mai sus?
2 miliarde lei au ieșit din fondurile de investiții de la începutul anului. Unii spun că au retras banii pentru a-și lua un Porsche Cayenne sau un apartament Fondurile de investiții din România reprezintă 4,9% din PIB, în condițiile în care în urmă cu 10 ani procentul era de 2,5%, dar se află în urma celorlalte țări europene, a declarat Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, într-o conferință de presă.
​DOCUMENT Statul vrea să se împrumute de la copii. Oferă bonificație de 600 de lei, la 1200 lei economisiți, plus 3% Guvernul se pregătește să adopte o nouă Ordonanță de Urgență prin care să se înființeze programul guvernamental gROwth. Prin acesta, Trezoreria Statului va deschide conturi copiilor, iar părinții vor putea depune bani. Statul va veni cu 600 lei anual, dacă în cont s-au depus într-un an mai mult de 1.200 lei. De asemenea, se aplică o dobândă de 3% pe an. Suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani, ceea ce înseamnă că reprezintă un împrumut acordat statului în condițiile costurilor din ce în ce mai mari de finanțare atât de pe piața internă, cât și externă.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version