BĂNCI
Ionuț Dumitru, despre noul proiect de rectificare: Nu înțeleg de ce s-a modificat semnificativ viziunea Guvernului Proiecțiile de venituri erau optimiste în prima formă a proiectului rectificării bugetare, iar acum sunt și mai optimiste, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, pentru HotNews.ro.
​Volumul de creanțe negarantate disponibile spre vânzare a scăzut la jumătate în 2018, dar valoarea medie per creanță s-a dublat/ 2018 a devenit neprofitabil pentru vânzările acestor portofolii Volumul de creanțe negarantate disponibile în piață spre vânzare a scăzut cu circa 55% în lunile ianuarie – august 2018, față de aceeași perioadă a anului trecut, în vreme ce valoarea lor a scăzut cu doar 35%, arată un studiu al Debt Collection Agency (DCA). În perioada analizată se constată, de asemenea, o scădere a numărului total de licitații cu circa 20%, precum și o dublare a valorii medii a creanțelor negarantate de la 850 Euro în 2017 la 1.700 Euro în 2018. Variațiunile foarte mari de la un an la altul demonstrează că în 2018 a devenit neprofitabil pentru creditori să-și vândă portofoliile de creanțe. Aceasta este o consecință a modificării la început de an a Codului Fiscal, potrivit căreia un creditor nu poate înregistra ca pierdere mai mult de 30% din portofoliul său de credite neperformante, restul fiind înregistrat ca venit.
Vânzările cu amănuntul și-au încetinit creșterea după 7 luni, la 6.4%, în ciuda vremii bune și a meciurilor de la campionatul  mondial de fotbal Vreemea bună și meciurile campionatului mondial de fotbal care au ținut microbiștii la terase au ajutat vânzările din comerțul cu amănuntul în iulie, dar după primele 7 luni, indicatorul dă semne de încetinire. De la o creștere de 6.5% după primul semestru, volumele vânzărilor pe primele 7 luni sau ajustat cu 0.1 p.p., până la un ritm anual de 6.4%. Economiștii Băncii Transilvania estimează că dinamica anuală a principalei componente a PIB va decelera (de la 10.1% în 2017 la 6.0% în 2018, 5.8% în 2019, respectiv 5.2% în 2020), pe fondul normalizării venitului real disponibil al populației, rebalansării politicii economice interne și semnalelor de inflexiune din piața imobiliară și din piața creditului.
Financial review. Prima pagină a ziarelor străine: Ministrul italian al finanțelor promite stabilitate fiscală. Industria feroviară europeană trage semnalul de alarmă. Alegerile din Suedia: pericol la orizont. America, cea care l-a ales pe Trump, încă îl mai iubeşte LE MONDE: Ministrul italian al finanțelor promite stabilitatea fiscală ● Le FIGARO: Google, o superputere care provoacă îngrijorare ● HANDELSBLATT: Industria feroviară trage semnalul de alarmă: concurența neloială pune în pericol locurile de muncă din Europa ●THE TIMES: America, cea care l-a ales pe Trump, încă îl mai iubeşte ● THE GUARDIAN: Alegerile din Suedia: pericol la orizont ●THE FINANCIAL TIMES: E vremea ca statele UE să regândească schimbarea orei  ● LES ECHOS: Buget 2019- ce schimbări va aduce asupra puterii de cumpărare? ● THE WASHINGTON POST: Vreți să revigorați centrul politic? Luptați cu corupțiaLectură plăcută!
Teodorovici: Esențiale sunt proiectele publice mari și cadrul pentru investițiile private Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, susține că speră să accelereze adoptarea unor proiecte publice mari, până la finalul acestui an, astfel încât lucrările la acestea să înceapă anul viitor, și să fie adoptat un cadru cât mai potrivit de dezvoltare pentru mediul privat, potrivit Mediafax.
DOCUMENT Nou proiect privind rectificarea bugetară. Veniturile bugetului de stat revin pe plus. Ministerul Dezvoltării câștigă peste 900 milioane lei ​Ministerul Finanțelor Publice a publicat un nou proiect al rectificării, cu modificări substanțiale. Dacă în vechiul proiect  veniturile bugetului de stat se diminuau cu 1,77 miliarde lei, acum există o majorare de 948,4 milioane lei. La bugetul asigurărilor sociale de stat s-a păstrat aceeași creștere de 897,1 milioane lei, la fel ca și la cel pentru șomaj cu plusul de 245,9 milioane lei. În schimb, apar diminuări la bugetul instituțiilor/activităților finanțate integral şi/sau parțial din venituri proprii – 330,9 milioane lei. Rectificarea bugetară va fi subiectul discuțiilor din ședința CSAT de marți. 
Populism vs pragmatism. În statele europene, firmelor le e teamă mai tare de inflație decât de scăderea profiturilor. Nu și în România. O explicație cu dl. Ionescu În majoritatea țărilor europene creșterea nominală a salariilor a depășit cu mult nivelul de creștere a productivității. Ceea ce nu e un lucru de salutat, desigur. În Vest, firmele au absorbit costurile salariale mai ridicate acceptând marje de profit mai scăzute, preferând să mențină prețul produselor comercializateca să limiteze impactul asupra inflației. Excepție de la acest trend: România și Turcia, arată rezultatele unei analize făcute de Euler Hermes, unul dintre jucătorii de top în asigurarea de credit comercial şi pe piața garanţiilor şi colectării creanţelor.Ce înseamnă asta?
INS: În trimestrul II 2018, costul forței de muncă a crescut cu peste 15% față de același interval din 2017 În trimestrul II 2018 costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a înregistrat o rată de creştere de 9,3% faţă de trimestrul I şi de 15,6% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, arată datele transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Mediafax. „Faţă de trimestrul I 2018, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în industria extractivă (20,47%), în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,63%) şi în intermedieri financiare şi asigurări (19,09%)”, mai arată datele INS.
Expert sud-coreean, despre datoria Coreei de Nord către România: Nordul își va plăti datoriile după ce va putea lua împrumuturi și reface industria ​Coreea de Nord are o datorie de peste jumătate de milion de dolari către România, provenită din activitatea de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989. Aceasta ar fi trebuit plătită prin exporturi de bunuri către România, dar situația economică nu a permis acest lucru până acum. Coreea de Nord își va plăti datoria abia după ce se vor normaliza relațiile cu SUA, iar instituțiile internaționale vor acorda împrumuturi pentru ca industria, comerțul și economia în ansamblu să-și revină, reiese din declarațiile lui Shin Hyung-sik, președintele Fundației Coreene pentru Democrație.
Financial review. Prima pagină a ziarelor de luni: Cel mai mare IFN britanic intră în faliment. La Chemnitz, bănuială de blat între autorități și extremiști. Noi proteste în Rusia. Criza valutelor emergente alimentează teama de contagiune LES ECHOS: Cel mai mare IFN britanic intră în faliment.● LE MONDE: La Chemnitz, bănuială de blat între autorități și extremiști. ● THE DAILY TELEGRAPH: Boris Johnson: ”Scandalul Brexitului nu este despre unde am greșit, ci despre ceea ce nu am încercat”. ● FINANCIAL TIMES: Noi proteste în Rusia împotriva reformei pensiilor. ● HANDELSBLATT: Criza valutelor de pe piețele emergente alimentează teama de contagiune a economiei globale. ● MAGYAR HIRLAP: "Alegerile pentru Parlamentul European vor fi bătălia grupurilor pro-migraţie şi anti-migraţie". Lectură plăcută!
Pașii făcuți pentru a împlini "visul lui Kim Jong-un" Familia care guvernează Coreea de Nord a visat multă vreme la un sistem feroviar de ultimă generație care să lege marile sale orașe de lumea întreagă, transmite The Straits Times, citând Reuters. Acum, liderul nord-coreean Kim Jong-Un încearcă să valorifice relaxarea tensiunilor internaționale cu regimul său izolat pentru a avansa planurile privind o rețea feroviară care să rivalizeze cu cea europeană și a Coreei de sud. Kim a instruit oficialii să caute parteneriate cu țări precum Coreea de sud și Franța, conform unui sud-coreean care are cunoștințe în domeniu și a unui diplomat nord-coreean.
Gândirea asiatică în practică. Subiecte care ne-au atras atenția. Noi reguli pentru membrii partidului comunist chinez, japonezii trec la taxiuri autonome din lipsă de personal, iar tinerii sud-coreeni vor să devină gameri profesioniști Asia are multe concepte și idei care nu ne sunt familiare. Multe dintre acestea se pot găsi în știrile presei de pe continent. Vă prezentăm mai jos cinci subiecte, unele poate ciudate, care ne-au atras atenția în această săptămână.
Cafeaua de weekend. Ambițiile Chinei de a deveni o supraputere. Cele mai interesante 100 locuri de vizitat în 2018. Cum fixează băncile dobânda în cazul unui credit ipotecar? Bloomberg Businesswek: Ambițiile Chinei de a deveni o supraputere● TIME: Cele mai interesante 100 locuri de vizitat în 2018.● TRENDS: Cum fixează băncile dobânda în cazul unui credit ipotecar?● THE WEEK: Va supraviețui Trump?● THE ECONOMIST: Deasupra legii?● Minoritățile etnice: A treia Coree● Hiperinflanția venezueleanăLectură plăcută.
Radu Crăciun: Inflația pe care nu o măsoară nimeni ​Măsurarea inflației prin monitorizarea unui coș de produse și servicii nu este infailibilă, scrie Radu Crăciun pe blogul personal. Și asta nu doar din cauza întârzierii de un an cu care structura coșului de consum este actualizată sau din cauză că diferite segmente ale populației au structuri diferite ale coșului de consum. Există diferite alte surse de distorsionare a valorii reale a inflației
Adevărul din spatele reducerii deficitului. Indicatorul a fost calculat la un PIB mai mare, iar veniturile sunt sezoniere Finanțele au anunțat, joi, un deficit bugetar în scădere, la șapte luni. Dacă la finalul lunii iunie era de 1,61% din PIB, în iulie a ajuns la 1,26%. Indicatorul se calculează ca procent din produsul intern brut nominal. În august, când s-a făcut proiectul de rectificare bugetară, autoritățile au estimat un PIB în creștere la 945 miliarde lei. Această nouă cifră se găsește în execuția bugetară publicată de Minister. Astfel, raportându-se la un PIB mai mare, deficitul este mai mic.
Șomajul a stagnat în iulie la 4.2% ​În luna iulie 2018, rata şomajului în formă ajustată sezonier rămâne la valoarea de 4,2%, a anunțat vineri Institutul Național de Statistică. Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 4,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 3,5% în cazul celor de sex feminin), iar numărul şomerilor din luna iulie 2018 a fost de 386.000, mai mulți cu 1000 de români decât în iunie.  Citește și : Cum ni se schimba economia pe tăcute, iar noi suntem ocupați cu false probleme
​Financial review. Prima pagină a ziarelor străine: Criza argentiniană revine. Va renunța UE la ora de vară și de iarnă? Penuria de coafeze din Franța. Creșterea emisiilor de CO2  reduce calitatea grâului și orezului. Șeful Bafin:"Nu există joc cu sumă nulă" Criza argentiniană, penuria de coafeze din Franța, posibila renunțare la ora de vară și de iarnă, scandalul privind un posibil abuz sexual al lui Gerard Depardieu, noi imagini cu premierul Theresa May, dansând- acestea sunt doar câteva din titlurile presei străine de vineri. Mai puteți citi despre o altă consecință a schimbările climatice- creșterea emisiilor de CO2 în atmosferă reduce calitatea nutrițională a foarte multor plante esențiale pentru alimentația noastră, inclusiv grâul și orezul. Sau o discuție cu șeful supravegherii germane (Bafin), care avertizează : "Nu există joc cu sumă nulă", referindu-se la posibilitatea unui Brexit dezordonat. Lectură plăcută!
SONDAJ Credeți că vor mai fi recuperate milioanele "prietenilor lui Ceaușescu"? Creanțele rezultate pentru România din exporturi derulate înainte de decembrie 1989 se ridică la aproape 800 de milioane de dolari. Dar datornicii au propriile lor probleme și încearcă să tragă de timp, iar autoritățile române par neputincioase. Detalii - aici. Credeți că vor mai fi recuperați acești bani? Participă la sondajul HotNews.ro
Reportaj FT. Mărirea și decăderea lui Jamie Oliver: Pur și simplu am rămas fără cash! A fost furtuna perfectă: chirii și rate în creștere, Brexitul…Am avut două ore să pun banii și să salvez afacerea sau totul se ducea dracului
S-a dovedit a fi un apel telefonic incomod și, pentru prima dată, celebrul bucătar s-a dovedit lipsit de acea bonomie băiețească pe care o afișa încă de la lansarea carierei sale de vedetă tv, la The Chef Naked, în 1999, scrie Financial Times (necesită abonament). Oliver a interzis echipei Tv să filmeze. Mesajul lui a fost chiar brutal. Lanțul de restaurante a lui Oliver, Jamie’s Italian, care se extinsese agresiv la 43 de restaurante la  sfârșitul anului 2016, se afla în dificultate serioasă. Ajunsese în pragul falimentului. "Pur și simplu am rămas fără numerar", își amintește el, în timp ce povesteam amândoi pe o canapea de epocă la sediul firmei lui Oliver, în nordul Londrei, nouă luni mai târziu.
Persoane necunoscute trimit SMS-uri în numele ANAF. Fiscul precizează că s-ar putea ascunde o fraudă Fiscul atrage atenția contribuabililor cu privire la persoane necunoscute care transmit în numele ANAF SMS-uri aparent inofensive, dar care ar putea ascunde o fraudă, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version