BĂNCI
Andrei Rădulescu, BT: 20 de ani de la lansarea monedei unice europen. PIB/locuitor în zona Euro reprezintă sub 75% din nivelul SUA, nivel situat în zona minimelor istorice (analiză)
La sfârșitul acestui an se vor aniversa 20 de ani de la lansarea monedei unice europene, unul din cele mai importante evenimente macro-financiare ale secolului trecut, scrie economistul șef al BT, Andrei Rădulescu, într-o analiză transmisă HotNews.ro. Axată pe teoria zonelor monetare optime (dezvoltată de laureatul Nobel în Economie, economistul canadian Robert Mundell) integrarea monetară europeană a reprezentat o decizie politică cu importante consecințe economice, politice și sociale, atât pentru țările membre, cât și pentru întreagă lume.
Analiștii financiari estimează un ROBOR de 3.64% la finalul anului viitor și un curs al euro de 4.72 lei Potrivit unui sondaj efectuat în rândul celor mai buni analiști financiari, membri ai Chartered Financial Analyst România (CFA), 83% dintre aceștia estimează un curs euro de 4.69 lei pentru luna mai 2019 și de 4.74 lei peste 12 luni, se arată într-un comunicat al CFA România, transmis vineri. De asemenea, inflația anticipată de aceștia pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,23%, iar rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,64%.
INS: ​​Managerii români estimează pentru următoarele 3 luni o creștere moderată a prețurilor Managerii din industria prelucrătoare, chestionați periodic de Institutul Național de Statistică, estimează pentru următoarele 3 luni o creștere moderată a prețurilor în industrie, construcții și comerț, se arată într-un comunicat transmis vineri de INS. De asemenea, ei preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei din industrie, o scădere a activității în construcții și o relativă stabilitate a activității din comerț.
2018 - mai slab în privința firmelor cu capital străin nou înființate, comparativ cu 2017 Datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată că numărul firmelor străine înființate în acest an a fost mai mic în primele 11 luni comparativ cu perioada similară din 2017. Având în vedere noua OUG privind introducerea noilor taxe, este posibil ca anul 2019 să fie mult mai slab. Pe lângă impredictibilitatea legislativă, exemplu fiind chiar actul menționat, care s-a anunțat cu câteva zile înainte de a fi adoptat și, mai mult, la final de an, situația de pe piața forței de muncă nu poate încuraja capitalul străin să vină.
Financial review Prima pagină a presei străine: Taxiuri aeriene, diagnosticieni digitali-startupuri care ar putea deveni unicorni. România, țară care îşi multiplică diatribele la adresa Bruxelles-ului, preia preşedinţia UE. Turbulențe mai mari, efect al luptei lui Trump cu Fed Financial Times: Arabia Saudită anunță schimbări radicale ale cabinetului ● Așteptați-vă la turbulențe mai mari ca urmare a luptei lui Trump cu Fed-ul ● Fracturile Europei nu se limitează doar la Est-Vest ● Les Echos: În pofida Brexit, Vinci cumpără aeroportul londonez Gatwick cu 3,2 miliarde de dolari ● L`Echo: Urmează un semestru tumultuos pentru UE. România, țară al cărei guvern îşi multiplică diatribele la adresa Bruxelles-ului, preia preşedinţia UE ● Handelsblatt: Taxiuri aeriene, diagnosticieni digitali, cititor portabil de carduri. Startupuri germane care ar putea deveni unicorni. Lectură plăcută!
Cîțu: Prin taxa bancară, Dragnea și Teodorovici doresc să transfere datoria publică prietenilor lor de la Moscova și astfel să fim prizonierii lor Noi critici ale senatorului PNL Florin Cîțu, după introducerea taxei pentru bănci, prin ordonață de urgență. Acesta susține că aceasta este, de fapt, o subvenție pentru „investitorii de stat de la Moscova sau Istanbul”. „Prin această taxă, Dragnea și Teodorovici doresc să transfere datoria publică prietenilor lor de la Moscova și astfel să fim prizonierii lor”, a scris Cîțu pe Facebook.
VIDEO Un ministru laudă băncile, după ce Guvernul său le-a pus „taxă pe lăcomie” Programul Start-Up Nation 2017 ajunge zilele acestea la deconturile finale, ministrul pentru Mediul de Afaceri anunțând joi numărul final de firme care primesc ajutoare de la stat de maximum 200.000 de lei în acest program de finanțare.
Turiștii străini nu se înghesuie să vină în România în vacanță/ Topul europenilor care au cheltuit cei mai mulți bani în țară România a atras în primele nouă luni din acest an puțin peste 2,2 milioane de turiști străini, în creștere cu 2,1% comparativ cu perioada similară din 2017, reiese dintr-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS). Aceștia au adus în țară circa 5,2 miliarde lei, iar jumătate din acești bani au reprezentat cheltuielile de cazare.
Banca Centrală Europeană: Evoluțiile au devenit mai neuniforme și încep să apară indicii ale unei încetiniri. Deși activitatea economică mondială s-a menținut rezistentă la șocuri, evoluțiile au devenit mai neuniforme și încep să apară indicii ale unei încetiniri, se arată în Buletinul economic al Băncii Centrale Europene, publicat joi la Frankfurt. Schimburile comerciale internaționale cunosc o relativă încetinire, iar incertitudinile referitoare la viitorul relațiilor comerciale s-au intensificat. Privind în perspectivă, activitatea economică globală ar putea decelera în anul 2019 și ulterior să se mențină constantă, mai arată documentul.
Industria semnalează încetinirea activităţii la sfârşit de an În luna noiembrie, comenzile din industrie au continuat să scadă sensibil, iar volumul producţiei a rămas nemişcat la nivelul lunilor octombrie şi septembrie, arată datele Barometrului Industrial, publicate joi. Prima cauză a declinului este chiar sfârşitul de an, datele din anii trecuți confirmând faptul că în mod tipic activitatea în industrie are un parcurs sezonier. Scade spre sfârşitul anului şi începe să-şi revină în februarie sau martie anul următor.
Financial review Prima pagină a presei străine: Închiderea sucursalelor bancare se intensifică. Statul ar putea interveni. Nu e nevoie ca spiritul Crăciunului să fie unul creştin. Firmele americane își majorează avantajul pe piața mondială Financial Times: Creșterea și iar creșterea Bangladeshului ● Les Echos: Închiderea sucursalelor bancare se intensifică. Statul ar putea interveni.● The Guardian: Nu e nevoie ca spiritul Crăciunului să fie unul creştin. ● Handelsblatt: În ciuda turbulențelor, firmele americane își majorează avantajul pe piața mondială. Lectură plăcută!
​Retrospectiva bancară 2018. Un an complicat, care anunță unul și mai complicat. O perspectivă din unghiul clientilor Din punct de vedere al unui client împrumutat în euro, 2018 nu a adus mari schimbări. Cursul de la finele anului e aproape identic cu cel din primele zile. Dacă luaseși însă un credit în lei cu dobânda ancorată la ROBOR, ratele au crescut consistent. Piața bancară a fost una din piețele aflate sub cea mai mare presiune în acest an. Oameni influenți - premieri, șefi de partide, Guvernator, simpli parlamentari sau clienți fără vreo funcție- toți s-au rățoit în acest an la adresa băncilor. Prin urmare, dacă 2018 a fost un an complicat pentru bancheri, 2019 se anunță unul și mai complicat.
ANALIZĂ Ce ar putea face statul pentru plata pensiilor în fața declinulului demografic îngrijorător În condițiile creșterii raportului dintre pensionari și angajați, nu putem să nu ne întrebăm ce va fi în viitor, dacă va avea cine să plătească viitoarele pensii sau care vor fi politicile pentru susținerea acestora. De 29 de ani ne aflăm într-o continuă degradare a demografiei. Situația s-ar putea deteriora semnificativ peste circa 10 ani când generația baby boom va ajunge la pensie. Ne referim la acei copii care s-au născut după vestitul Decret 770 din 1966, prin care întreruperea cursului sarcinii era interzisă.
Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor la licitaţia de obligaţiuni de luni Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins, luni, toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat pe 48 de luni, prin care intenţiona să atragă 300 de milioane de lei.
UPDATE Ce se va întâmpla cu Pilonul II de pensii/ Pașii următori / APAPR: Fiecare administrator va evalua individual impactul dispozițiilor OUG asupra deciziilor strategice Cerințele de capital cerute pentru administratorii fondurilor de pensii Pilon II vor duce la distrugerea sistemului de pensii administrate privat. Prin OUG au fost introduse diverse prevederi care vizează sectorul, precum reducerea comisioanelor. Nimic din toate modificările nu contează, potrivit reprezentanților Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), având în vedere noile cerințe de capital. Ei consideră că reprezintă „o distrugere programată”. HotNews.ro a discutat cu purtătorul de cuvânt al APAPR pentru a afla ce se va întâmpla în continuare, având în vedere că până la jumătatea anului deja trebuie să fie prima majorare de capital, lucru care nu poate fi realizat. UPDATE "Punctul de vedere al lui Mihai Bobocea este unul personal. Fiecare administrator va evalua individual impactul pe care dispozițiile ordonanței de urgentă îl vor avea asupra deciziilor sale strategice", potrivit APR. BCR Pensii spune că nu a discutat cu ceilalți administratori de fonduri de pensii cu privire la măsurile care ar urma să fie luate de către BCR Pensii
SUA: Secretarul Trezoreriei în discuții cu bancherii de top Secretarul Trezoreriei SUA a declarat duminică că a purtat o serie de convorbiri telefonice cu bancherii americani de top în ceea ce pare a fi o încercare de a relaxa nervii pe piețele financiare conform Reuters.
Patronatele bancare: Taxa asupra activelor financiare va fi calculată la nivelul întregului an fiscal, fiind insă platibilă trimestrial, la fel ca în cazul plații altor tipuri de taxe și impozite ​“Având în vedere unele interpretări apărute în mass-media privind modalitatea de aplicare a plății taxei pe activele financiare a instituțiilor bancare potrivit Ordonanței de Urgența a Guvernului, apreciem că interpretarea corectă, bazată atât pe principiile de drept fiscal, cât și pe declarațiile publice din ultimele zile, este aceea că taxa asupra activelor financiare ale instituțiilor bancare va fi calculată la nivelul întregului an fiscal, fiind insă platibilă trimestrial, la fel ca în cazul plații altor tipuri de taxe și impozite (cum ar fi cel pe profit), a caror valoare e stabilită la nivelul întregului an, fiind insă platibilă la diferite intervale de timp”, se arată într-o declarație a Consiliului Patronatelor Bancare din România, transmisă sâmbătă HotNews.ro.
Lucian Croitoru: „Academicii” care au susținut aceste măsuri în spatele ușilor închise înțeleg foarte bine răul pe care îl fac, dar sunt prea oportuniști pentru a spune adevărul celor care le ascultă sfatul „Academicii” care au susținut aceste măsuri în spatele ușilor închise înțeleg foarte bine răul pe care îl fac, dar sunt prea oportuniști pentru a spune adevărul celor care le ascultă sfatul, spune Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, într-o postare pe Facebook. Potrivit acestuia, toate aceste măsuri par singurele soluții rămase pentru a compensa creșterea nesustenabilă a salariilor și a pensiilor, și se mizează pe ideea că „taxa pe lăcomia băncilor” va fi acceptată, în virtutea faptului că publicul nu iubește băncile. ”Dar acestea nu sunt soluții de menținere a dezechilibrele în limite sustenabile”, spune Lucian Croitoru.
​DOCUMENT Fiscalitate 2019 OUG privind introducerea unor taxe a fost modificată. Schimbări la taxarea jocurilor de noroc, taxa pe lăcomie și pensiile private.Vezi în text noutățile Guvernul a modificat Ordonanța de Urgență privind introducerea unor noi taxe. Conform variantei care a ieșit din ședința de Guvern de vineri, taxa pe lăcomie a fost micșorată, iar în ceea ce privește fondurile de pensii, banii nu mai pot fi scoși după 5 ani. Acum se va putea opta, după cei 5 ani, să treci la Pilonul I. Ca elemente de noutate: au apărut modificări în ceea ce privește jocurile de noroc, fiind micșorate taxele, față de varianta inițială, dar apare o activitate nouă la Oficiul pentru jocuri de noroc, finanțată de operatori, sunt modificări privind licențele de utilizare a frecvențelor radio, se introduc amenzi pentru furnizorii de reţele de comunicaţii electronice care încheie contracte de instalare fără autorizație de construcție. De asemenea, a apărut o prevedere privind pensiile militare de stat. Vezi în text elementele de noutate din noua OUG.
Ordonanța noilor taxe, adoptată. Cum arată varianta finală a „taxei pe lăcomie”, ce modificări sunt la Pilonul II și ce taxe vor plăti companiile din energie Guvernul a făcut câteva modificări în Ordonanța prin care se introduce vestita taxă pe lăcomie. Aceasta a fost redenumită, dar au mai apărut câteva schimbări. Printe altele, s-a umblat la cotele de taxare, acestea fiind micșorate. Cu alte cuvinte, vor fi taxate, dar mai puțin. De asemenea, au fost modificări în ceea ce privește sistemul de pensii private, acum fiind posibilitatea de a trece la Pilonul I, dar nu mai pot fi scoși banii. În cazul plafonărilor de prețuri, acestea vizează gazele și energia electrică pentru consumatorii casnici și industriali. De asemenea, s-a impus o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie. DOCUMENT Fiscalitate 2019 OUG privind introducerea unor taxe a fost modificată. Schimbări la taxarea jocurilor de noroc, taxa pe lăcomie și pensiile private.Vezi în text noutățileCum arată noul text al OUG în ceea ce privește pensiile privateGuvernul a decis plafonarea prețului la gaze și curent și a impus o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version