BĂNCI
Ordonanța privind amânarea plății taxelor până pe 25 octombrie, din nou pe ordinea de zi a ședinței de Guvern/ O noutate: cei care închiriază plaje au parte de o facilitate După ce autoritățile au anunțat săptămâna trecută că au adoptat o ordonanță de urgență privind posibilitatea amânării taxelor până pe 25 octombrie, pe ordinea de zi de joi se află același document, modificat, pentru că mai conținea și alte prevederi pe lângă asta. Ar trebui, în teorie, ca după ce va fi adoptată, să fie trimisă de urgență la Monitorul oficial pentru că astăzi suntem de 25 iunie, iar de pe 26 ar urma să se plătească dobânzi și penalități de întârziere.
​Infografic Șase români din 10 spun că finanțele le-au fost afectate de pandemie, iar 4 din 10 nu au reușit să pună niciun leu deoparte Aproape 60% dintre români declară că starea de urgență din ultimele trei luni a avut un impact asupra finanțelor personale, se arată într-un studiu iVOX desfășurat la cererea Raiffeisen Bank, în perioada 15-19 iunie, 2020. În consecință, peste trei sferturi dintre respondenți (76%) și-au reevaluat comportamentul financiar, încercând să fie mai atenți cu cheltuielile lunare.
Unde se mută românii: la oraș sau la țară? Ce arată datele Pe Mihăiță îl știu de 15 ani. A lucrat în București ca inginer vreo 20 de ani. Până când postul i s-a desființat și a trebuit să facă ceva pentru a supraviețui. În Capitală chiriile sunt mari, iar Mihăiță avea o casă undeva într-un sat din Giurgiu, pe care o putea folosi. Casa era cea moștenită de la ai lui. Mihăiță are acum 55 de ani. Nu mai știe el cum se pune o ceapă, o roșie, dar pentru asta există Internetul, nu? Anul trecut, peste 400.000 de români s-au mutat fie la țară, fie la oraș. Cei care caută mediul rural sunt ori cei cu mulți bani care vor relaxare în natură, ori cei cu foarte puțini bani care trebuie să supraviețuiască. De asemenea, cei de la țară vor să ajungă în orașe sperând ca acolo să-și găsească de lucru. Și să facă bani.
Reorganizarea Finanțelor, propusă de Cîțu, a început cu o suspendare și a pus Guvernul la plată/ Reacția lui Orban: Judecătorii să judece cu mai multă atenție ​Reorganizarea Ministerului Finanțelor, propusă de ministrul Florin Cîțu și apoi adoptată de Guvern, a întâmpinat o problemă. A fost suspendată, de Curtea de Apel București, desfiinţarea Direcţiei Generale Juridice şi înlocuirea acestei structuri cu două noi structuri - Direcţia Juridic şi Reglementare şi Direcţia Contencios. Asta până se va pronunța pronunţa instanţa de fond.
Autoritățile lucrează la o schemă de garantare pentru leasing de echipamente pentru IMM-uri ​Guvernul ar putea lansa o schemă de garantare pentru leasing de echipamente pentru IMM-uri, anunțul fiind făcut de Cristian Păun, președintele Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), într-o dezbatere online organizată de Consiliul Fiscal.
Autoritățile dau emoții antreprenorilor: suntem pe 24 iunie, iar OUG de amânare a plății taxelor cu noua dată încă nu a fost publicată în Monitorul oficial A trecut o săptămână de când a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care, printre alte măsuri, spune că firmele pot amâna plata taxelor până pe 25 octombrie. Asta în condițiile în care 25 iunie e mâine. Știm că s-a adoptat acest act normativ atât de la Guvern cât și de la Ministerul Finanțelor. De exemplu, la MFP pe site se află un comunicat de presă care spune acest lucru.
​Business report: ​Cum arată acum tavernele din Grecia. Furnizorii de gaze nu vor să scadă preţurile. Piaţa muncii, lovită puternic de pandemie. Nicu Marcu, aviz pozitiv pentru ASF din partea Comisiilor economice Cum arată tavernele din Grecia (foto-video reportaj). ● Furnizorii de gaze nu vor să scadă preţurile, deşi producătorii le vând ieftin. ● Piaţa muncii, lovită puternic de pandemia de COVID-19. ● Nicu Marcu a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor economice din Parlament pentru şefia ASF. ● Planul, proiectele și hărțile megaproiectului de relansare economică a UE propus de Institutul de Studii Economice din Viena. ● Dăianu: O relaxare excesivă a politicii monetare, combinată cu un deficit de două cifre, ar destabiliza economia şi ar crea o criză a leului. ● Bursa românească este blocată. Deși există bani în piață, investitorii se tem de o înăsprire a restricțiilor. ● FP: Achiziția activelor CEZ de către Hidroelectrica ar afecta procesul de listare.
O idee la care se lucrează în anumite instituții: Schemă de finanțare IMM prin bursă, în special pentru IT, exporturi și inovație - surse Anumite instituții gândesc un instrument pentru facilitarea accesului la capital al IMM-urilor inovative prin instrumente de finanțare listate pe piața de capital, conform unor surse guvernamentale. Momentan este doar o idee, se lucrează pe ea și ar urma să beneficieze firmele din IT, export și cele inovative.
Majoritatea covârșitoare a băncilor autohtone cred într-o scădere a prețurilor locuințelor (sondaj BNR) Băncile estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite în trimestrul al doilea din acest an, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populației și cele pe termen scurt acordate IMM, arată un raport publicat marți de Banca Națională. Cererea de credite este estimată să se reducă, băncile semnalând acest lucru într-o proporție însemnată în cazul cererii populației (pentru ambele tipuri de credite) și al cererii IMM pentru credite pe termen lung.
O bancă a șters peste 43.000 CHF și a închis creditul unei familii din București. Cum a recționat consumatorul O familie cu trei copii, care își achita cu dificultăți ratele la două credite denominate în CHF, la două bănci diferite, a obținut în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) ștergerea completă a unei datorii și reducerea cu 30% a unui alt împrumut, se arată într-un comunicat al Centrului. Toate acestea s-au întâmplat în mai puțin de jumătate de an din momentul depunerii primei cereri.
Domnul Ionescu și statisticile despre românii care nu-și permit un concediu, fie că e pandemie, fie că nu e Domnul Ionescu e un om fericit. Abia așteaptă să plece în concediu o săptămână la greci, mai ales că îi promisese de anul trecut doamnei Ionescu că anul ăsta o duce pe Santorini. Merge abia în septembrie, că i-a încurcat puțin planurile pandemia asta nenorocită, dar de renunțat nu l-a făcut să renunțe. Poate dăm o fugă și pe Paxos și de-acolo pe Antipaxos!, i-a spus dl Ionescu doamnei sale, plin de speranță. El văzuse cele două insulițe în urmă cu vreo 5 ani, cu ocazia unui team-building-uri, când team-building-urile încă erau team-buildinguri, nu un nenorocit de grătar într-un cort închiriat undeva printr-un cătun amărât.
Băncile au soluționat 90% din cele 362.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată primite de la clienți Băncile din România au soluționat 321.000 de solicitări, reprezentând aproximativ 90% din cele aproximativ 362.000 de solicitări depuse de clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit, în primele trei luni de la debutul pandemiei COVID-19, arată datele prezentate luni de reprezentanții Asociației Eomâne a Băncilor. Până la data de 15 iunie 2020, din cele aproximativ 321.000 de solicitări soluționate, peste 60% au fost soluționate în baza Ordonanței de Urgență 37/2020 și aproximativ 40% în baza măsurilor de sprijin adoptate de bănci, începând cu luna martie, pentru clienții afectați de efectele pandemiei. Restul solicitărilor se află în curs de procesare.
Calcule la Finanțe pentru o măsură ce ar duce la ieftinirea apartamentelor mari – surse La Ministerul Finanțelor se fac calcule de impact pe câteva scenarii privind pragul de TVA de 5% pentru apartamente, urmând apoi ca Guvernul să adopte un act normativ. Mai exact, conform unor surse oficiale, plafonul pentru care să se calculeze acest TVA să fie aplicat, într-unul dintre scenarii, pentru apartamentele de până la 150.000 euro.
Lazea (BNR): Noi, economiștii, nu avem niciun fel de credibilitate în societatea românească. Dacă am ieși cu un comunicat la care toți agreem, ne-ar face praf toți neica nimeni: ziaristul X, bloggerul Y, politicianul Z Noi, economiștii, nu avem niciun fel de credibilitate în societatea românească, nici în fața publicului larg și nici a politicienilor, a declarat Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR), care pare să fi făcut declarațiile în nume personal. „Să presupunem că am ieși cu un comunicat la care toți cei 25 (specialiști în economie care au participat la eveniment n.r.) agreem. Vă dau în scris că în două emisiuni la TV sau în trei bloguri, ne-ar face praf toți neica nimeni: ziaristul X, bloggerul Y, politicianul Z”, a spus el, în cadrul unui eveniment online la care au participat mai mulți economiști.
Lazea (BNR): Unele ministere habar nu au că vor fi actori cheie în atragerea de fonduri și au termen 30 aprilie/ Ungurii au lansat „green bonds”: Suntem noi în stare să gândim așa ceva? Departe de autoritățile române Până la 30 aprilie, fiecare stat ar trebui să meargă la Comisia Europeană cu un program de reformă axat pe trei direcții, dar ministerele habar nu au că sunt actori cheie în atragerea de fonduri și că trebuie să propună programe, reiese din declarațiile lui Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR). De asemenea, spune el, ungurii au procedat foarte deștept în privința lansării „green bons”, dar autoritățile române nu sunt în stare să gândească de așa ceva.
Business report ​​Cât valorează capitala dacilor, Sarmizegetusa Regia... în lei. Harta chiriilor pe cartiere din București. BCE îi arată BNR-ului ce trebuie să facă pentru a creşte creditarea. Cât curent electric produce România ​Cât valorează astăzi capitala dacilor, Sarmizegetusa Regia... în lei. ● Harta chiriilor pe cartiere din București: unde poți să locuiești cel mai ieftin.● Orban: Peste 7.000 de firme au beneficiat de programul IMM Invest, plafonul fiind de 6 miliarde de lei. ● BCE îi arată BNR-ului ce trebuie să facă pentru a creşte creditarea: Finanţează mai ieftin băncile care îşi menţin sau cresc nivelul de creditare pentru companii şi persoane fizice. ● Cât curent electric produce România. Mai puțin decât ar putea. ● Relansarea economică post-Covid cu mai multe viteze: Ritmuri diferite pentru economii diferite şi criteriul rapidităţii de reacție.
Lucian Croitoru: Recesiunea, în România, va fi similară cu cea din 2009 sau mai rău România este conectată bine cu zona euro și cu alte țări, iar evoluția economică va fi similară cu cea din 2009 sau poate puțin mai rău, este de părere Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, din declarațiile sale reieșind că spune acest lucru în nume personal.
Daniel Dăianu: Scăderea economică prognozată de 1,9% nu este plauzibilă/ O situație stranie: bănci centrale cumpără junk Consiliul Fiscal are rezerve față de scăderea economică prognozată pentru acest an de 1,9% de către autorități, reiese din declarațiile lui Daniel Dăianu, președintele instituției. Potrivit acestuia, Consiliul fiscal operează cu un scenariu mijlociu cu cădere între 4-6% și unul mult mai sever.
Cum recuperezi banii pe bonificații după ce ai depus Declarația unică rectificativă la ANAF Multe persoane vor să-și ridice banii după ce depun declarația unică rectificativă. Există două articole în Codul de procedură fiscală care trimit la modul prin care poți recupera banii respectivi: unul se referă la compensare, iar celălalt la restituire. Ne-am adresat Fiscului cu întrebări pe temă. Răspunsurile au fost, bineînțeles, tehnice și tot ce au spus a fost să citim acele două articole despre care știm cu toții deja.
Prima Casă ar putea rămâne operațională până anul viitor, când ar urma să intre în vigoare ”O familie, o casă”. Guvernul ar putea aproba prorogarea programului PSD Guvernul ar putea aproba prorogarea programului ”O familie, o casă” până la începutul anului viitor, pentru a elimina disfuncționalitățile apărute, au declarat pentru HotNews.ro surse implicate în discuții. Astfel, vechiul program ”Prima Casă” ar urma să rămână valid pe tot parcursul acestui an, urmând ca de la 1 ianuarie 2021, solicitanții de credite ipotecare cu garanția Statului să aplice prin intermediul programului ”O familie, o casă”.Citește și :Trei sfaturi pentru un tânăr care vrea un împrumut pentru casă, din partea unui vicepreședinte de bancă.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...





Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by