BĂNCI
Muncitorii extracomunitari nu sunt rentabili din cauza costurilor (antreprenori din agricultură și ospitalitate) Antreprenorii români din agricultură și din sectorul ospitalității se plâng de faptul că durează 8 luni pentru a aduce forță de muncă extracomunitară în țară, având în vedere lipsa acută din România. Ei spun că statul îi protejează mai mult pe muncitorii străini, decât pe întreprinzătorii locali, iar costurile cu un angajat din afara UE este foarte mare, fiind nerentabil să-l aduci în țară. Mai mult, angajații și antreprenorii români nu au încredere unii în alții.
Isărescu: Spaţiul public a fost invadat tot mai des în ultimii ani de comentarii lipsite de substanţă – dacă nu chiar fanteziste - la adresa activităţii băncii centrale. Vezi istoria recentă a atacurilor politice la adresa BNR ”Spaţiul public a fost invadat tot mai des în ultimii ani de comentarii lipsite de substanţă – dacă nu chiar fanteziste – la adresa activităţii băncii centrale. A ignora astfel de intervenţii publice pe considerentul că lipsa lor de fundament le descalifică automat nu este o opţiune viabilă întrucât, în absenţa unor opinii avizate, acestea capătă tracţiune în societate, creând din nimic o problemă de credibilitate pentru o instituţie esenţială în funcţionarea oricărui stat modern”,  a spus Guvernatorul BNR Mugur Isărescu la conferința  Black Sea and Balkans Security Forum. În ultimii 8 ani,atât  Banca Națională cât și guvernatorul Mugur Isărescu au fost ținta atacurilor oamenilor politici aflați la putere.
​SONDAJ Care e principala problemă de care v-ați lovit la sistemul informatic al Fiscului? ​Problemele mari cu care se confruntă sistemul IT al ANAF au ajuns să fie menționate și în rapoartele FMI, unde infrastructura informatică a fiscului este descrisă drept învechită și fragilă. În calitate de contribuabil, firmă sau persoană fizică, de ce astfel de probleme te-ai lovit în relația cu Fiscul?Participă la sondajul HotNews.ro
Doar 3% din românii care dețin creanțe active cesionate se află în străinătate (studiu) Doar 3% din cetățenii români care dețin creanțe active cesionate se află în străinătate, arată un studiu al Debt Collection Agency (DCA). Dintre aceștia, 56% sunt barbați, iar mai bine de jumătate (51%) au vârsta între 31 și 50 de ani. Un procent important de datornici aflați în străinătate, de 23%, au vârsta între 51 și 65 de ani, fiind urmați de cei între 18 și 30 de ani (16%). Restul de 10% au peste 65 de ani, mai arat[ datele studiului.
Sistemul învechit al ANAF nemulțumește zilnic contribuabilii. Chiar și Spațiul Privat Virtual are lipsuri Infrastructura IT precară a Fiscului creează probleme firmelor din România. ANAF dispune de un număr mare de de baze de date care nu comunică între ele, făcând dificilă identificarea anumitor documente. De asemenea, contribuabili onești apar ca înregistrând restanțe fiscale, din simplul motiv că procesarea electronică a documentelor este un proces foarte greoi. Situația sistemului IT a fost semnalată și în ultimul raport al Fondului Monetar Internațional, despre care spune că este "învechit și fragil".
Doi din cinci români adulți sunt nebancarizați, iar o treime dintre pensionari își primesc pensia cash (raport Banca Mondială) România are 42% din populația adultă nebancarizată, iar lipsa digitalizării în sectorul pensiilor face ca o treime  dintre pensionari să își încaseze pensia cash, se arată în Raportul Global Findex publicat de Banca Mondială. Raportul poate fi citit aici. Global Findex este un set de date extins, publicat la fiecare 3 ani, care descrie modul în care oamenii din 140 de economii utilizează serviciile financiare.
Migrația internă. Rămași fără loc de muncă la oraș, noii agricultori locali află de pe Google cum se cultivă ceapa și roșiile Ionuț Ardelean are acum 50 de ani. E dintr-un sat din Nord, de lângă Satu Mare. A lucrat la o firmă din capitala județului, până prin 2000, când n-a mai mers treaba, iar firma s-a închis. A găsit relativ repede de lucru la un magazin ca gestionar. A depus și garanția necesară, dar a pierdut totul. Lipsa comenzilor sau managementul prost a dus în niciun an la disponibilizarea lui. Ionuț se mutase deja la oraș, dar acolo viața cere bani, iar el nu își mai putea permite. S-a întors în satul lui și a început să citească de pe Internet cum se cultivă roșiile și ceapa. Anul trecut, în mediul rural s-au mutat peste 150.000 de români. Cam jumătate față de câți veneau în anii de recesiune.
Inflația și îmbătrânirea populației. Ce arată un studiu recent al Băncii ”băncilor centrale” și care e situația în România ”Există o relație sistematică între structura de vârstă și inflație: o creștere a ponderii populației dependente este în general asociată cu o inflație mai mare, în timp ce o creștere a populației în vârstă de muncă are efectul opus”, se arată într-un studiu recent, publicat de Banca Reglementelor Internaționale (BIS), considerată Banca ”băncilor centrale”, care analizează legătura dintre inflație și îmbătrânirea populației în 22 de state, in intervalul 1870-2016. Relația dintre inflație și structura pe vârstă este robustă. Este prezentă atât în perioada de dinainte de război (1870-1913), cât și în cea interbelică (1922-1938), postbelică (1950-1989) și se confirmă și în ultimii ani (1990-2016). Studiul integral poate fi citit aici.
O știre falsă poate duce la ceva monstruos. Cum trebuie să reacționeze companiile în fața fenomenului Știrile false sau fake news sunt un fenomen extins la nivel mondial. Deși multe dintre ele au legătură cu mediul politic, au început să apară efecte și în mediul de afaceri. O știre falsă despre o companie poate, în teorie, să ducă la faliment, potrivit specialiștilor. Cu cât este scrisă mai bine, cu atât este mai credibilă.
​Cafeaua de weekend. Subiectele săptămânii. Bonus: Câte triburi mai există? Profesia cu cei mai mulți psihopați.  De ce batem în lemn? Istoria lui CTRL+ALT+DELETE. Cele mai ridicole patente de inventii aprobate Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!
România, cele mai puternice scumpiri din UE România a înregistrat în luna mai cea mai mare rată anuală a inflației dintre statele Uniunii Europene, 4,6%, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat.
​VIDEO Directorul unei mari bănci românești, despre bitcoin și alte criptomonede: Nu văd nicio valoare într-o monedă care este tranzacționată doar de dragul ei Directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik, a declarat că nu este interesat să facă afaceri cu criptomonede, dar urmărește blockchain ca tehnologie a viitorului pentru domeniul financiar.
 ​Un nonsens: iubim creditorii si ne rastim la investitorii strategici Ultima realizare a României în domeniul îndatorării externe a fost vânzarea de obligațiuni în valoare de 1,2 miliarde de dolari cu o dobândă de 5,2% pe an și o maturitate de 30 de ani. În paranteză fie spus, o ocazie cu care probabil că România nu se va mai întâlni prea curând. Din mai multe motive, scrie Radu Crăciun pe blogul personal. Așa cum arătam într-un comentariu anterior, investitorii privesc cu o îngrijorare crescândă spre SUA, piețele emergente și Italia. Prin urmare, apetitul lor de risc e probabil să fie în scădere, cerând dobânzi din ce în ce mai mari pentru emisiunile țărilor emergente.
Discuțiile cu privire la Pilonul II și tensiunile din piețele externe au scăzut indicele principal al Bursei românești Discuțiile apărute în spațiul public cu privire la Pilonul II de pensii și tensiunile din piețele externe au determinat scăderi ale indicelui principal, în luna mai, conform unor analiști, citați de Bursa de Valori București (BVB).
​DOCUMENT Finanțele recunosc oficial că titlurile de stat destinate populației sunt netransferabile. Dobânda va fi de 5% Ministerul Finanțelor Publice (MFP) recunoaște, printr-un comunicat de presă, că titlurile de stat din cadrul Programului Tezaur – ediția Centenar sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. De asemenea, anunță că prețul acestora este de 1 leu/titlu, iar dobânda se ridică la 5%/an, cu scadența la cinci ani. Perioada de subscriere începe astăzi, 15 iunie.
Scurt ghid ipotetic despre monetizarea voucherelor de vacanță Domnul Nelu lucrează într-o instituție a statului, ca funcționar, de aproape 10 ani. Este căsătorit de câțiva ani, are și un copil, dar nu a prea avut parte de concedii pentru că nu toți bugetarii au salarii mari. Anul trecut a citit în presă că toți cei care lucrează în instituțiile publice vor primi vouchere de vacanță. A fost dezamăgit când a văzut că alți colegi bugetari, din alte instituții, au primit, dar angajatorul lui, pe motiv că nu are prevăzute în buget aceste tichete, nu le poate oferi.
Trei întrebări legitime: Cât de îndatorați sunt românii de fapt? E nevoie să frânăm creditul pentru locuințe? Ce spun datele BNR? Datoria totală a populației s-a majorat cu 7,4% în luna martie 2018 față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la nivelul de 142,8 miliarde lei în luna decembrie. Evoluția a fost, în principal, rezultatul creșterii creditului bancar ipotecar (+14%, martie 2018). A crescut și creditul de consum dat de bănci, dar cu 5% (date valabile pentru martie 2018). Când discutăm despre cât de îndatorați sunt românii, e important să știm la ce ne raportăm. Îndatorarea totală a populației raportată la PIB s-a redus de la 17,3% din PIB în decembrie 2016 la 16,5% din PIB în decembrie 2017.
BNR va limita accesul la creditele imobiliare scăzând gradul de îndatorare. Cum au procedat cehii, ungurii, polonezii și slovacii, aflați în aceeași dilemă Băncile centrale vecine au procedat aproape la fel, unele impunând ca valoarea maximă a împrumuturilor să nu depășească 8 - 9 salarii. Cel mai recent anunț a fost făcut marți, de ​Banca Centrală cehă, care a anunțat că va limita împrumuturile ipotecare la cel mult de 9 ori salariul solicitantului de credit, declarându-se îngrijorată de faptul că acumularea unor datorii prea mari ar putea destabiliza sistemul financiar în cazul unei recesiuni economice. Noul plafon va intra în vigoare în luna octombrie, scrie Reuters.
Liviu Voinea, despre proiectul privind scăderea gradului de îndatorare: Nu ne propunem restricționarea accesului la credite ci orientarea mai bună a creditării ”Au loc analize, discuții și avem în lucru o analiză a gradului de îndatorare a populației. Este un efort în lucru, scopul lui însă nu este de a limita creditarea ci de a o orienta într-o direcție sustenabilă. Dorim să susținem creditarea mai ales în moneda națională, în special prin credite pe termen lung pentru investiții, cu dobândă fixă",  a explicat joi viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, la prezentarea Raportului privind stabilitatea.
Isarescu: Se spune că aceia care și-au luat case au devenit robii băncilor. Nu e adevărat. Ei au devenit prizonierii propriilor aspirații ”În Raportul din acest an, evidențiem creșterea riscului de nerambursare al creditelor. Acest lucru are multe cauze, inclusiv câteva inițiative legislative neinspirate. În raport veți mai găsi elemente legate de creditul pe termen lung. Băncile dau credite pe 20-25 de ani. S-a ridicat problema dacă băncile pot da credite pe asemenea termene. Recent, un guvernator de bancă centrală spunea că aspirația de a avea o casă este o aspirație constructivă. Soluția de a realiza această aspirație este creditul ipotecar. Eu am trăit în copilăria mea maniera în care se făceau case. Nu erau pe atunci credite...reușeai după 20-30 de ani să-ți construiești casa. Se spune că cei care și-au luat case au devenit robii băncilor. Nu e adevărat. Ei au devenit prizonierii propriilor aspirații”, a spus joi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea celei de-a XV-a ediții a Raportului privind stabilitatea.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version