BĂNCI
Patru vicepreședinți ANAF au fost eliberați din funcții Șerban Andrei Nistor, Ștefan Cosmin Doliș, Daniel Mihail Tudor au fost eliberați din funcțiile de vicepreședinți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). De asemenea, premierul l-a numit pe Costea Sandu în funcția de vicepreședinte cu rang de subsecretar de stat în cadrul instituției.
Financial report De ce și-a pierdut Uber licența în Londra. Borisov speră să fie ridicate vizele americane pentru bulgari. Alte ecouri în presa străină după prezidențialele din România Financial Times: De ce și-a pierdut Uber licența de operare în Londra. De două ori ● 24 Chasa: Borisov speră la o concesie politică - vrea să fie ridicate vizele americane pentru bulgari ● Alte ecouri din presa internațională legate de recentele alegeri prezidenţiale din România.
Ministrul Transporturilor a dispus investigaţii în cazul navei care transporta 14 mii de ovine Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a dispus luni, investigaţii asupra incidentului din portul Constanţa, în care o navă care avea la bord 14.600 de ovine s-a înclinat la 60 de grade rămânând la marginea şenalului navigabil, potrivit unui comunicat al Ministerului, scrie Mediafax. Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a dispus, la prima oră a dimineții, prin ordin de ministru, inițierea investigației tehnice privind siguranța și constituirea comisiei de investigație.
Deficitul bugetar va fi între 4,1 - 4,3% din PIB, la rectificare (surse) Deficitul bugetar după rectificare va fi între 4,1 - 4,3% din PIB, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din Ministerul Finanțelor Publice. Acestea au precizat că proiectul de rectificare va intra în Consiliul Economic și Social miercuri.
OECD: Economia României va încetini în 2020. Spațiul fiscal trebuie reconstruit Ritmul de creştere al economiei României va încetini la 3,2% în 2020 și va reaccelera la 3,7% în 2021, se arată în cele mai recente estimări ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care punctează că riscurile de supraîncălzire vor dispărea, potrivit Mediafax. "În timp ce salariile vor reveni la creșteri de o singură cifră, consumul privat este așteptat să rămână robust, susținut de creșteri ale pensiilor. Deficitul comercial va crește în continuare din cauza cererii externe slabe și a competitivității scăzute a prețurilor. Creșterea investițiilor va rămâne la un ritm moderat, sprijinită de o absorbție mai mare a fondurilor europene", arată OECD.
Rectificarea bugetară: Bani pentru autoritățile locale/ Rambursarea TVA către companii/ Decontarea plăților care trebuie făcute de Casa Națională de Sănătate Premierul Ludovic Orban susține că "este extrem de dificil" de făcut rectificarea bugetară. Forma proiectului de OUG privind rectificarea ar urma să fie definitivată până la finalul zilei de marți, urmând să fie aprobată până la sfârșitul săptămânii, a declarat luni premierul. Potrivit acestuia, cel mai important obiectiv este asigurarea resurselor financiare pentru toate instituțiile publice și pentru toate autoritățile locale, pentru plata salariilor, a diferitelor drepturi sociale și a unor cheltuieli de funcționare.
​Senzațional, incredibil, dezastru, șoc și groază: leul se depreciază (un pamflet) O zi liniștită, ca oricare alta. Cutremurul a venit, la fel ca în zilele anterioare, la aceeași oră: 13.01. Anunț important pentru țară. News alert. Ecranul televizorului și site-urile de știri au o bandă roșie “plesnită” peste știre. Se aprind girofare roșii care parcă inundă camera. Îmi e frică să mă uit pe geam, să nu cumva să văd Revoluția de afară sau, cine știe, vreo armată de zombi. Să te baricadezi în casă? Să ieși în stradă? Nici nu știi ce să faci. E greu de reacționat în fața prăpădului. Vocea din TV nu iartă nimic. Încă o dată, leul s-a depreciat. Este (un nou) minim de minim istoric al leului. Glicemia sare în aer. Inima pompează nebunește. Ce face BNR? De ce nu ia Isărescu măsuri? Joacă electoral sau doar e nepăsător la săracii cu credite în euro?
Un loc de muncă nu este întotdeauna garanţia unui nivel de trai decent (studiu) În România, preţurile bunurilor şi serviciilor au crescut cu 257% între 2000 şi 2017, comparativ cu 98% în Ungaria şi cu 87% în Letonia, media UE fiind 36%, se arată într-un raport realizat de Erste Group și Institutul Legatum.
Primul discurs public al Christinei Lagarde: BCE va revizui strategic politica monetară în „viitorul apropiat” și va monitoriza continuu ”efectele secundare” ale politicilor sale Noul președinte al BCE Christine Lagarde, care tocmai a susținut primul ei discurs oficial în cadrul unui eveniment de la Frankfurt, a lansat câteva mesaje-cheie: BCE va începe o revizuire strategică a politicii monetare în „viitorul apropiat”, va monitoriza continuu ”efectele secundare” ale politicilor sale și a reiterat apelul ca politicile fiscale să sprijine mai mult investițiile, scriu analiștii ING, într-o reacție la cald la discursul noului șef al Băncii Centrale Europene.
Angajații din comerț, plătiți prost și abuzați de clienți (studiu) Angajații care lucrează în supermarket-uri, precum cei de la casele de marcat sau care aranjează sau cară marfa consideră că nu sunt plătiți suficient pe măsura activității pe care o desfășoară, mai ales că mulți sunt abuzați de clienți, reiese dintr-un studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert, împreună cu Syndex România. Mai mult, peste jumătate dintre acești angajați sunt în căutarea unui alt loc de muncă.
Daniela Șerban: Unele firme fac bani „din cerc” folosind creativitatea. Anumite business-uri sunt nevoite să importe deșeuri Cercurile sunt peste tot în jurul nostru. Te trezești dimineața, bei apă, iar gura paharului este rotundă. Te uiți în oglindă - irisul e rotund. Mașinile, bicicletele, trotinetele pe stradă au roți și lista poate continua. Cercurile sunt peste tot. De ceva vreme a apărut în spațiul public ideea de economie circulară, dar nu se prea știe despre ea. În România încă nu avem o industrie în adevăratul sens al cuvântului. Chiar sunt anumite firme care nu știu că ceea ce fac se numește economie circulară. Nu o spunem noi, ci Daniela Șerban, partener al Asociației Economiei Circulare (AEC) și președinte ARIR – Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România.
UniCredit Bank introduce semnătura electronică la companii. Aceasta va putea fi utilizată în relația cu banca, cu Statul și în cea cu partenerii comerciali Pornind de la un studiu care arată că firmele românești petrec 5 ore pe lună (în cazul firmelor mari timpul este de 20 de ore/lunar, în vreme ce firmele mici petrec 2 ore/lună) doar pentru a completa și semna diferite hârtii, UniCredit Bank va permite firmelor românești ca, începând de luna viitoare, să interacționeze (cu banca, cu Statul, dar și cu partenerii de afaceri) prin intermediul unei semnaturi electronice calificate, emisă de un furnizor autorizat din România.
Un indian, Sanjeev Gupta, posibil cumpărător al băncii lui Dorinel Umbrărescu- BRCI Singurul dosar depus pentru preluarea Băncii Române de Credite și Investiții (BRCI)- fondate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu- este Sanjeev Gupta, om de afaceri cu origini indiene, fondator şi preşedintele executiv al companiei Liberty House. Dosarul este încă în analiză, dar probabilitatea achiziției este ridicată, spun oameni familiarizați cu acest gen de tranzacții.
Șefa ANOFM, revocată de Ludovic Orban ​Gheorghița Daniela Barbu a fost revocată din calitatea de membru al Consiliului de administrație și din funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANFOM), reiese dintr-o decizie publicată în Monitorul Oficial și semnată de premierul Ludovic Orban.
ANALIZĂ ​Rată sau chirie? Cum influențează Airbnb piața chiriilor, care mai sunt prețurile din principalele orașe și câte locuințe sunt date în chirie în România ”Și eu și soția avem peste 60 de ani. Am vândut ce aveam în țară, am plecat în Belgia unde am stat 20 de ani iar anul trecut ne-am întors în țară. Avem ceva bani economisiți, dar am vrea să vizităm lumea și să avem și o rezervă pentru situații medicale urgente. Pe scurt, nu am imobiliza banii într-un apartament ca să fim nevoiți să ne descurcăm din puținul care rămâne. Partea proastă e că în România, sistemul este în favoarea proprietarului, nu a chiriașului”, spune Flaviu D., unul dintre românii întorși în țară ”să moară acasă”, după cum spune chiar el. Flaviu este unul dintre cei 7% de chiriași din București, media pe țară fiind puțin peste 2%.
​Financial report: UE trebuie să ajute regiunile cel mai greu lovite de costul „înverzirii”. Macron ”și-a luat riscul de impopularitate şi îşi asumă" afirmaţiile despre NATO. UE, undă verde pentru Legea Bugetară, dar avertizează Italia The Financial Times: UE trebuie să ajute regiunile cel mai greu lovite de costul „înverzirii”, avertizează șeful BEI ● La Libre Belgique: "Şi-a luat riscul de impopularitate şi îşi asumă" acest lucru: afirmaţiile lui Macron au şocat NATO ● La Repubblica: UE, undă verde pentru Legea Bugetară, dar avertizează Italia: "Riscă să nu respecte Pactul de Stabilitate".
Codirlaşu (CFA România): Deprecierea leului este naturală; probabil în viitor leul se va deprecia cam cu acelaşi ritm, de 2 - 3% pe an Moneda naţională a înregistrat o uşoară depreciere în ultima săptămână, dar acest fenomen este unul natural în condiţiile în care monedele din regiune se depreciază, a declarat miercuri, pentru Agerpres, preşedintele CFA România, Adrian Codirlaşu. "Am avut o uşoară depreciere în ultima săptămână, ceea ce cred că este natural. Avem pe de o parte şocul din regiune, toată regiunea se depreciază. Însă, faţă de regiune, unde nu stă bine România este la deficitele gemene. Noi avem cel mai mare deficit de cont curent, în condiţiile în care ţările din regiune au excedente, şi avem cel mai mare deficit bugetar, în condiţiile în care ţările din regiune au un buget relativ echilibrat. Probabil, în viitor, leul se va deprecia cam cu acelaşi ritm ca şi până acum, undeva la 2 - 3 procente pe an", a spus Adrian Codirlaşu, care a participat la conferinţa "Dobânzi noi de piaţă monetară".
​DOCUMENTE Comisia Europeană cere Guvernului României să ia măsuri de limitare a cheltuielilor publice, în anul 2020, cu două rânduri de alegeri. Noua lege a pensiilor, risc semnificativ Comisia Europeană cere miercuri Guvernului Orban să ia măsuri pentru limitarea cheltuielilor publice în anul electoral 2020, când vor avea loc alegerile locale și parlamentare, România rămânând în continuare sub procedura de corecție a abaterii semnificative de la obiectivul bugetar pe termen mediu, „celebrul MTO”. În raportul către Consiliul UE, Comisia mai arată că legea pensiilor prezintă un „risc semnificativ” de creștere a deficitului public în anul 2020 și mai departe.
Acționarii au decis: Radu Hanga îl înlocuiește pe Lucian Anghel la conducerea BVB Acționarii Bursei de Valori București (BVB) au decis, miercuri, ca Radu Hanga să fie noul președinte al operatorului pieței de capital. Reamintim că Lucian Anghel a spus, pe 14 octombrie, că nu va mai candida nici pentru poziția de președinte, nici pentru cea de membru în Consiliul Bursei.
Pieţele emergente - Cursul valutar pe muchie, pe măsură ce se estompează speranţele pentru un armistiţiu comercial SUA-China Valutele pieţelor emergente au slăbit marţi la tranzacţionare, pe fondul îndoielilor tot mai mari cu privire la o rezoluţie la războiul comercial SUA-China, care a încetinit creşterea globală şi a inflamat pieţele financiare în acest an, potrivit Rador care citează Reuters.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by