BĂNCI
Sectorul construcţiilor a scăzut şi în aprilie, cu 4,1%. Construcţia de locuinţe, din nou în scădere Lucrările de construcţii au înregistrat şi în aprilie o scădere, de 4,1% pe serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după o contracţie în martie, în principal din cauza rezultatelor mai slabe înregistrate pe zona clădirilor rezidenţiale, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de news.ro. În martie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, lucrările de construcţii au înregistrat o scădere de 11,9%.
Migrația și îmbătrânirea populației obligă companiile mari să-și micșoreze dimensiunile (studiu) Populația României scade de la o zi la alta din motive ce țin de emigrare și rata scăzută a natalității. În plus, populația îmbătrânește. Pe lângă impactul asupra viitoarelor pensii, acest aspect va avea efecte și asupra mediului de afaceri, în special în ceea ce privește companiile de mari dimensiuni, care sunt prezente pe piața româneacă. Nici în privința firmelor mici România nu stă prea bine, existând o lipsă a dinamismului și, în cazuri foarte rare, acestea reușesc să treacă la următorul nivel de dezvoltare.
Rezerva Federală din SUA a decis majorarea ratei dobânzii Rezerva Federală din Statele Unite (Fed) a dispus miercuri majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, până la intervalul 1,75%-2%, semnalând că ar putea decide alte două creşteri anul acesta, informează agenţiile Bloomberg şi Reuters.
S-a dat lege: Patronii vor putea scoate bani din firme de mai multe ori pe an, ca dividende Patronii și alți acționari vor putea scoate bani sub formă de dividende din firme și de 4 ori pe an, potrivit unei legi adoptate, miercuri, de Parlament.
UPDATE Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru industria cinematografică Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de act normativ privind o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea industriei cinematografice. "Este încă o pârghie corectă în care promovăm, în An Centenar, identitatea culturală, naţională şi a minorităţilor naţionale din România, prin realizarea filmelor şi promovarea în circuitul mondial de valori", a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședintei de Guvern. UPDATE Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat.
Propunerea BNR privind reducerea gradului de îndatorare a pus pe jar bancherii comerciali După cum HotNews a anunțat, BNR are în vedere reducerea gradului de îndatorare al solicitanților de credite. Plafoanele propuse sunt considerabil mai mici decât cele actuale, cel mai afectat segment fiind cel al creditelor de consum. Bancherii comerciali nu înțeleg foarte bine de ce atâta grabă din partea BNR și așteaptă conferința care va avea loc joi la Banca Națională, când va fi prezentat Raportul privind Stabilitatea, pentru a afla mai multe detalii. Reamintim că săptămâna trecută, o delegație restrânsă de bancheri a participat la o discuție cu viceguvernatorul BNR Liviu Voinea pe această temă, dar dialogul a generat mai multe întrebări decât răspunsuri.
România a înregistrat în primele patru luni un deficit de cont curent de 2,05 miliarde euro, cu 15% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2,053 miliarde euro în primele patru luni ale acestui an, cu 15% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate miercuri și citate de News.ro. În aceeaşi perioadă a anului trecut, deficitul contului curent a fost de 1,786 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR. Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.
Euro a trecut miercuri de 4.66 lei, iar dolarul de 3.97 lei / Piețele așteaptă decizia de politică monetară a Rezervei Federale, așteptările fiind de creștere a retelor cu 25 de puncte de bază Monedele Europei emergente au pierdut miercuri teren față de euro, perechea EUR-RON fiind cotată la peste 4.6625. BNR a calculat o medie a tranzacíilor de 4.6647 lei pentru un euro și de 3.9701 lei pentru un dolar. Miercuri dimineață, euro a rămas aproape neschimbat față de dolar înainte de ședințele de politică monetară ale Fed și BCE. Piețele așteaptă decizia de politică monetară a Rezervei Federale în urma ședinței de două zile ce se va încheia azi. Se estimează că ratele vor crește cu 25 de puncte de bază, dar atenția va fi concentrată asupra formulărilor din comunicatul băncii și asupra conferinței de presă a șefului Fed din care investitorii speră să desprindă sugestii privind lungimea ciclului de înăsprire a politicii monetare și a pasului în care vor avea loc următoarele creșteri.
Proskuryakova (Banca Mondială): România trebuie să ofere şanse copiilor să-şi exploateze talentul România trebuie să investească mai mult și mai inteligent în viitorul ei, având în vedere că ratele de părăsire timpurile a școlii se află la niveluri foarte ridicate, iar multe instituții de învățământ au performanțe scăzute. Aceasta este una dintre concluziile „Raportului privind Dezvoltarea Globală în 2018: Prin învățare îndeplinim ceea ce promite educația”, realizat de Banca Mondială.
Cum se laudă politicienii cu proiectele Băncii Mondiale în campanie, exemplul dat Viorel Ștefan Vicepremierul Viorel Ștefan a vorbit într-un eveniment organizat de Banca Mondială și SNSPA despre modul în care se folosesc politicienii de proiectele instituției internaționale în campaniile electorale. El a dat exemplul său, respectiv un lucru pe care l-a făcut într-o campanie din 2004.
Indicele Robor la trei luni a stagnat la 2,90% pentru a doua zi consecutiv Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,90%, pentru a doua zi consecutiv, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României, scrie news.ro.
INS: Pensia medie lunară a fost de 1122 lei în primul trimestru, mai mică cu 0,9% faţă de trimestrul precedent Numărul mediu de pensionari a fost de 5,22 milioane în primul trimestru din acest an, cu 6000 mai puțin decât în trimestrul precedent, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică. Potrivit datelor comunicate, pensia medie lunară a fost de 1122 lei, mai mică cu 0,9% faţă de trimestrul precedent, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat (pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare, fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi salariul mediu net a fost de 51,3% (comparativ cu 52,5% în trimestrul precedent).
Bursa discută cu autoritățile pentru ca statul să deconteze antreprenorilor 50% din costul listărilor, folosind bani europeni Reprezentanții Bursei de Valori București (BVB) discută cu reprezentanții autorităților pentru aplicarea modelului polonez de folosire a fondurilor europene pentru sprijinirea listărilor pe piața de capital a companiilor private. Practic, statul ar trebui să plătească 50% din costul listării, folosindu-se de fondurile europene.
Complicata relație a românilor cu banii și băncile. Clienții tineri sunt mai receptivi decât cei în vârstă în a-și lăsa datele personale să ajungă la o terță parte. Pe grupe de venit, lucrurile stau invers ”Clienții mai tineri sunt mai receptivi în a-și lăsa datele personale să ajungă la o terță parte. Cu cât aceștia înaintează în vârstă, clienții bancari văd tot mai puține beneficii în acest lucru. Dacă ne uităm însă pe grupe de venit, lucrurile stau invers. Cu cât clienții câștigă mai mult, ceea ce presupune o mai bună educație financiară și o încredere mai mare în propriile decizii financiare, în general aceștia văd mai puține beneficii de a-și lăsa datele personale unei terțe părți. Cei care câștigă mai puțin văd, dimpotrivă, mai multe beneficii. Poate sunt și motivați de promisiunea că făcând acest lucru vor beneficia de discounturi sau de alte mici aventaje”, a explicat marți Florian Teleabă, manager în cadrul companiei de consultanță AT Kearney, la o conferință organizată de Finmedia.
Isărescu a repus marți pe tapet subiectul Arenelor BNR, care vor fi cedate Guvernului: Dreptul de proprietate al BNR nu a fost pus niciodată la îndoială / Punerea în valoare a arenelor de sport trebuie să se facă în condiţiile legii Într-un discurs ținut marți la Craiova, Guvernatorul BNR a repus pe tapet controversatul subiect al Parcului cu platani sau Arenelor BNR, care urmează să fie cedate Guvernului. Reamintim că  în ultima perioadă, atât omul de afaceri Ion Țiriac cât și Ilie Năstase au adresat acuzații dure și chiar au intentat un proces Băncii Centrale privind legalitatea achiziției din 1946, dar și privitoare la sumele pretinse de BNR că le-ar fi investit acolo. "BNR a spus că că au investit nu știu câți bani în Arenele Progresul în februarie 1990. Nu-i adevărat! Eu din banii mei am investit acolo!", a spus Ion Țiriac, la o întâlnire în cadrul Comisiei de Buget a Senatului. Țiriac a mărturisit că a acționat BNR în instanță, avându-l alături și pe Ilie Năstase.
Patrone (BERD): România are nevoie de un nou model de creștere. Lipsesc multe ingrediente, precum infrastructura ​Produsul Intern Brut al României crește peste potențial, fiind bazat pe consum, respectiv creșterea salariilor și nu neapărat pe îmbunătățirea productivității, a declarat Matteo Patrone, director pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), într-o conferință de specialitate.
Cum văd bancherii intenția BNR de plafonare a gradului de îndatorare: Proiectul aduce și o simplificare binevenită, dar rămâne întrebarea dacă nivelul propus nu e unul prea abrupt ”​Prima tentație ar fi să spun că abordarea pare puțin agresivă sau că frâna (pusă de BNR- n.red) e suficient de puternică încât să ne dea cu capul de parbriz. Întrebarea e dacă nivelul propus nu e unul prea abrupt astfel încât el să facă mai mult rău decât bine. Așteptăm să vedem cum vor evolua discuțiile și în funcție de asta vom găsi un model care să raspundă nevoilor prudențiale interne dar și reglementatorului pieței”, a expplicat marți Cătălin Munteanu, director executiv pe aria clienţi persoane fizice al Raiffeisen Bank, la o conferință organizată de Finmedia. Gabriela Nistor, Director General Adjunct Retail Banking al Băncii Transilvania, spune că reducerea plafonului de îndatorare va avea un impact minor pe creditarea imobiliară, dar se va resimți la creditele de consum.
Rata anuală a inflației a continuat să urce în mai la 5,41%. Prețul cartofilor și al altor legume a urcat cel mai mult, dar s-au ieftinit ouăle și citricele Inflația și-a continuat trendul ascendent în mai, rata anuală ajungând la 5,41%, conform datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
FMI: Avansul creditelor neperformante şi practicile de creditare ale IFN-urilor sunt principalele vulnerabilităţi cu care se confruntă sectorul financiar românesc Avansul creditelor neperformante şi practicile de creditare ale IFN-urilor sunt principalele vulnerabilităţi cu care se confruntă sectorul financiar românesc, se arată într-un raport elaborat de experţii Fondului Monetar Internaţional în cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar. Oficialii Fondului recomandă măsuri rapide pentru a răspunde acestor riscuri şi a consolida stabilitatea financiară, confirmând faptul că BNR are în vedere  să limiteze gradul de îndatorare pentru creditele ipotecare, așa cum HotNews a scris luni.Vezi aici Raportul integral al Fondului Monetar.
Specialiști în finanțe, despre ratingul fiscal: Discutăm de rachete, dar cu ce sistem informatic facem acest lucru? Specialiștii în finanțe consultanți de HotNews.ro cred că este o sugestie bună ideea ministrului de Finanțe privind acordarea unui rating companiilor din România. Totuși, ei spun că autoritățile trebuie să fie atente să nu creeze probleme de concurență prin facilitățile fiscale ce vor putea fi acordate firmelor premium. Mai mult, sistemul informatic al ANAF nu are capacitatea să gestioneze implementarea unui astfel de proiect.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version