BĂNCI
Vânzările online vor crește cu circa 28% în 2020 față de 2019, pe fondul pandemiei (studiu) Vânzările online de produse fizice cu amănuntul au înregistrat creșteri semnificative, iar la finele lui 2020 vor fi cu 28% mai mari decât în 2019, pe fondul crizei generate de pandemia COVID-19 și de perioada de izolare, arată retail.ro. Valoarea acestora se va situa la aproape 5,5 miliarde de euro, conform estimărilor companiei de consultanță în management Horváth & Partners, făcute atât pe baza propriilor observații din piață, cât și a statisticilor Eurostat și GPeC. Reprezentanții Horváth & Partners prognozează că vânzările online își vor continua creșterea și în 2021, când vor atinge o valoare de 6,5 miliarde euro, cu 18% mai mult decât în 2020, se arată într-un comunicat de presă.
Aparatele de marcat electronice fiscale vor fi conectate la ANAF de la 1 iulie. Excepție fac cele din zonele fără rețele pentru care trebuie depusă o declarație Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la serverele Fiscului a fost publicată în Monitorul oficial. Începând cu 1 iulie, până la data de 30 septembrie vor trebui să facă acest lucru contribuabilii mari, iar restul au termen până la 31 ianuarie 2021.
Scoaterea dividendelor și nevoia contului de raportor. ONPCSB: Persoanele care au solicitat alocarea unui cont de raportor trebuie să contacteze Oficiul Persoanele care au solicitat alocarea unui cont de raportor trebuie să contacteze Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) și să solicite parolele. Mulți antreprenori doresc să scoată, ca dividende, în numerar, sume mai mari de 10.000 de euro (reglare casă), în această perioadă, și sunt stresați pentru că nu au primit de la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) contul de raportor pentru care au aplicat chiar de pe 31 ianuarie.
SUA: Preşedintele Trump nu exclude întreruperea relaţiilor economice cu Beijingul Preşedintele Donald Trump nu exclude întreruperea oricăror relaţii cu Beijingul, inclusiv a celor economice, într-un context tensionat al raporturilor bilaterale, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres. "Statele Unite menţin, desigur, o opţiune politică, cu mai multe condiţii, de a tăia toate legăturile cu China", a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă. Trump a încercat prin aceste afirmaţii să modereze observaţiile reprezentantului pentru comerţ Robert Lighthizer din timpul audierilor sale în Congres, referitoare la relaţia Washingtonului cu Beijingul.
​Business report: România nu mai are de 16 ani nicio fabrică de săpun solid, totul vine din import. ANPC intră peste sute de service-uri auto. Statul a pierdut procesul privind taxa pe turnurile turbinelor eoliene Pandemia a ridicat spălatul pe mâini la rang de artă, dar a şi relevat lacunele economiei locale: România nu mai are de 16 ani nicio fabrică de săpun solid, totul vine din import.​ ● Protecția Consumatorului intră peste sute de service-uri auto din toată țara, după primirea unor reclamații. Ce caută comisarii ANPC. ● Bulgarii dau înapoi bani consumatorilor de gaze, după ce ruşii au scăzut retroactiv preţurile. ● Zamfir se retrage din cursa pentru şefia ASF, Marcu are drum liber. ● Liber la majorarea salariilor în companiile de stat, fără obligația performanței economice. ● Energie: Statul a pierdut procesul privind taxa pe turnurile turbinelor eoliene, după 5 ani de judecată. ● ”Taxa covid” la stomatolog, o realitate întâlnită printre pacienții români. Câți bani trebuie să scoatem din buzunare pentru o vizită la dentist.
Președintele a promulgat joi legea de modificare a Codului Muncii. Amenzile se vor acorda pentru fiecare angajat care depășește numărul orelor suplimentare prevăzute de lege Legea de modificare a Codului Muncii care vizează sancționarea cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei în cazul orelor suplimentare prestate de angajați a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, arată un comunicat al Președinției. Principala modificare vizează faptul că amenzile se vor acorda pentru fiecare angajat care depășește numărul orelor suplimentare prevăzute de lege, față de situația prezentă în care amenda era acordată angajatorului, indiferent de numărul angajaților care lucrează peste program mai mult decât permite legea. Noua lege intră în aplicare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Eurostat: România ​avea anul trecut un PIB/locuitor la 69% din media UE si la 65% din media Zonei Euro Eurostat a publicat joi primele estimari cu privire la evolutia indicatorului PIB pe locuitor (unul dintre cei mai relevanti pentru procesul de convergenta economica reala) in tarile membre ale Uniunii Europene in anul 2019. Datele indica continuarea procesului de convergenta a tarilor din Europa Centrala si de Est spre nivelurile medii din Zona Euro si Uniunea Europeana anul trecut, evidentiindu-se accelerarea vitezei in Romania, Bulgaria si Polonia, scrie economistul șef al Băncii Transilvania într-un raport destinat investitorilor.
Isărescu anunță cum a ajutat BNR economia. Titlurile de stat cumpărate de BNR: 3,8 miliarde lei. Creditele populației s-au ieftinit. Ce va face în continuare Banca Națională a României (BNR) a cumpărat titluri de stat de pe piața secundară, iar la data de 5 iunie volumul acestora era de peste 3,8 miliarde lei, reiese dintr-un comunicat de presă al instituției, precizând că este o declarație a Guvernatorului Mugur Isărescu. Abordarea Băncii Centrale în ultima perioadă, spune documentul, a permis finanțarea fluentă a cheltuielilor statului și economiei reale, concomitent cu scăderea treptată a ratelor de dobândă și relativa stabilizare a cursului de schimb al leului.
Mărul discordiei pentru sindicate și companii: un proiect de lege privind dialogul social În Camera Deputaților există un proiect de lege de modificare a dialogului social, aceasta fiind cameră decizională. De precizat că a fost respins de Senat. Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) din care fac parte, printre altele, camere de comerț și patronate, susține că dezbaterile nu trebuie făcute în grabă, acest proiect riscând să aducă o perturbare suplimentară a pieței muncii. Pe de altă parte, sindicaliștii, în cazul de față Cartel Alfa, acuză că CDR face presiuni pentru nemodificarea legii, fiind numită drept „o structură de lobby a ambasadelor și a capitalului internațional”.
Business report: Sprijinul promis marii industrii a dispărut ca apa-n nisip. Averea lui Klaus Iohannis. Calcule: cu cât rămâne un pensionar de lux. Huawei a depășit Samsung pentru prima oară Guvernul a promis sprijin marii industrii, dar acest sprijin a dispărut ca apa-n nisip. ● Averea lui Klaus Iohannis: Încă un apartament în posesia președintelui. ● Euroins anunță că a rezolvat problemele din cauza cărora a fost amendată de ASF: Întârzieri la maximum 0,2% din dosare, proceduri noi. ● Calcule. Cât de drastică e impozitarea pensiilor speciale. Cu cât rămâne un pensionar de lux. ● Analiştii CFA România estimează un deficit bugetar de 8,5% şi o rată a şomajului de 7,8%. ● Codîrlaşu (CFA): Dacă nu vom reuşi să stopăm criza medicală vom reintra în “lockdown” complet.● Premieră - Huawei a depășit Samsung pentru prima oară.
Declarația Unică și recuperarea banilor: Trei răspunsuri la unele întrebări sosite pe adresa redacției. Răspunde Romulus Badea (Soter&Partners) Pe adresa redacției au primit unele întrebări referitoare la Declarația Unică cu privire la recuperarea banilor după aplicarea bonificației. De asemenea, le-am văzut și în spațiul public în diferite forme pe unele grupuri. Pe marginea acestora, HotNews.ro a discutat cu Romulus Badea, Tax Partner la Soter&Partners.
Analiză Euronews: Impactul pandemiei asupra tinerilor Pandemia cauzată de coronavirus a cauzat 200.000 de decese în întreaga Europă de la începutul lunii ianuarie, nicio nație nefiind cruțată. În cele mai afectate țări, întregi comunități au fost îndoliate. Impactul însă nu a fost resimțit în mod egal de toată lumea, scrie Euronews.
Făceam foamea, așa că am pus un anunț că tund și la domiciliu. Unii m-au amenințat cu Poliția, alții cu ANAF. Ceilalți mă făceau criminal, că vreau să-i infectez! M-am tuns de trei ori într-o zi ca să aflu cum le merge frizerilor Habar n-aveam dacă n-o să fiu luat oarecum la mișto. În fond, mă tunsesem nu demult acasă cu un aparat proaspăt cumpărat pe timp de pandemie. Oricum, mare lucru de tuns nu era. Părul mă părăsise încă de acum 10 ani, cu iuțeala cu care te părăsește o nevastă pe care ai înșelat-o cu cea mai bună prietenă a ei. Mi-am răvășit puținele fire rămase, și am mers pe la vreo 4 frizerii de cartier. Voiam să văd cum au trecut frizerii prin pandemie, de ce nu au solicitat sprijin de la Stat, ce speranțe aveau înainte de ridicarea restricțiilor și cum stă realitatea de după pandemie. Și am aflat. Cu prețul a 3 tunsori pe bune și a uneia ratate.
Răspunsurile ANAF la 10 întrebări despre Declarația unică și modul de completare După apariția noii Declarații unice, multe persoane doresc să o depună și să plătească sumele aferente pentru a beneficia de bonificații. Bineînțeles, încă există multe necunoscute privind modul de completare. De aceea, ANAF a făcut o sesiune de răspunsuri pe pagina de Facebook. Am ales 10 întrebări și răspunsuri, dar cei care nu se află într-una dintre situațiile de mai jos pot intra pe pagina respectivă. Poate cineva s-a aflat într-o situație asemănătoare și a primit răspuns.
Guvernul a adoptat amânarea plății taxelor până pe 25 octombrie și scutirea pentru Horeca. Comunicatul nu spune nimic de taxa pentru "păcănele" Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a emis un comunicat prin care anunță măsurile adoptate de guvern, printre acestea numărându-se amânarea plății taxelor până pe 25 octombrie și scutirea pentru Horeca. Totuși, comunicatul MFP nu spune nimic despre scutirea de taxă pentru "păcănele". Dacă și astea au fost adoptate, vom vedea când va apărea documentul în Monitorul oficial.
Reacția industriei jocurilor de noroc cu privire la scutirea de taxă și redeschiderea sălilor "păcănele". Ce măsuri au luat Prin redeschiderea sectorului de jocuri de noroc, statul a trecut de la o cheltuială zilnică de 1,5 milioane euro (reprezentând plata aferentă șomajului tehnic al angajaților din sector) la încasări zilnice de 2 milioane euro (directe și indirecte, din taxe și impozite), se arată într-un comunicat al asociațiilor de profil Romslot, Romanian Bookmakers, Rombet și AOPJNR.
Academia Română a tras pe stânga și face semn cu farurile: propune naționalizarea Pilonului II de pensii, impozit progresiv, taxarea giganților digitali Naționalizarea banilor de la Pilonul II de pensii (oprirea plăților și orientarea banilor disponibili către susținerea unor afaceri strategice de stat, se spune în Raport), trecerea la impozitul progresiv pe venituri sau taxarea giganților digitali în țara în care sunt obținute veniturile sunt doar 3 din propunerile cuprinse într-un Raport publicat de Academia Română. Drept argument în favoarea acestor măsuri de stânga se aduce nevoia de restructurare fiscală. ”Pentru a evita repercusiunile penalizatoare ale investitorilor, preponderent din categoria multinaţionalelor, generate de iniţiativele individuale ale ţării, restructurarea fiscală în România trebuie să utilizeze şi să susţină forţa curentului multilateral, care avansează în cadrul UE”.
Analiștii financiar-bancari încep să respire mai ușurați, după reluarea activităților economice. Va fi mai puțin rău decât se așteptau acum o lună Analiștilor financiar-bancari începe să le mai vină inima la loc după ce lunile trecute estimările lor privind majoritatea indicatorilor economici erau coborâte în bernă. Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania, pe care aceștia îl calculează lunar, a crescut modest în luna mai cu 3,7 puncte față de aprilie. Pe scurt, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2021/iunie 2020) a inregistrat o valoare medie de 3,00%. Media asteptărilor analiștilor financiar-bancari privind cursul euro în următoarele 6 luni: 4,89 lei, iar pentru următoarele 12 luni, așteptările au fost de 4,94 lei/euro. La fel ca in ultimele luni, si acum există o incertitudine ridicata in randul participantilor cu privire la evolutia viitoare a parametrilor economici.
Urmează controale ANAF la magazinele online. S-au trimis deja primele notificări (surse) Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat controale pe zona comerțului electronic, conform unor surse din piață. Acestea spun că momentan s-au trimis notificările.
Boicot în retail: Benvenuti deschide miercuri magazinele din 21 de malluri, însă personalul va purta banderole și însemne specifice Deși marile centre comerciale s-au deschis oficial astăzi, retailerul de încălțăminte Benvenuti a ales să țină închise magazinele din 21 de centre comerciale, scrie retail.ro. Protestul Benvenuti va continua și miercuri, când magazinele vor fi redeschise, însă personalul va purta banderole și însemne specifice pentru a afișa public protestul comercianților. Adrian Câzu, director Benvenuti, a povestit despre boicotul retailerilor, deschiderile de noi magazine în perioada următoare, dar și cum va arăta noua realitate de consum.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by