BĂNCI
După modelul Ungariei, PSD vrea amânarea plății ratelor la bănci până la finalul anului. O măsură care ar putea fi bună dacă ar fi fost discutată cu cărțile pe față de toți cei implicați ”Se suspendă până la finalul anului 2020 obligația de plată a ratelor scadente și dobânzilor aferente atât împrumuturilor bancare cât și financiar nebancare care au fost contractate până la 19 martie 2020, inclusiv, decătre toate persoanele fizice și entitățile juridice. Durata contractuală se va prelungi cu durata în care a operat suspendarea”. Așa sună primul articol din proiectul depus joi de PSD la Parlament, după modelul premierului maghiar Viktor Orban. ”În această luptă contracronometru, este nevoie de măsuri clare, ferme și curajoase. Mai târziu va fi prea târziu”, scrie Marcel Ciolacu, liderul PSD pe Facebook referitor la acest proiect.
Pătrășcanu, Fan Courier: Avem mulţi clienţi care reacţionează urât atunci când curierul le vine la uşă. Îi vorbesc necuviincios de teamă că ar putea fi infectați Două lucruri îl îngrijorează cel mai tare pe fondatorul și CEO-ul firmei de curierat Fan Courier: panica oamenilor și riscul unui blocaj financiar, a mărturisit Felix Pătrășcanu într-o discuție online purtată joi cu HotNews și StartupCafe. ”Avem mulţi clienţi care se panichează și reacţionează urât când curierul le vine la uşă. Îi vorbesc cel puțin necuviincios, din cauza acestei frici că ar putea fi infectați”, spune Pătrășcanu.
MFP anunță măsurile din OUG-ul adoptat: Fiscul va suspenda popririle pentru populație, IMM-urile vor putea amâna plata utilitãților și a chiriilor Ordonanța adoptată de Guvern noaptea trecută, în contextul actual al efectelor coronavirusului mai conține câteva măsuri despre care Ludovic Orban nu a vorbit în declarația recentă: IMM-urile care obțin certificat de situație de urgențã vor putea amâna plata utilitãților și a chiriilor. Cel puțin așa reiese dintr-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.
Măsurile economice adoptate de Guvern, responsabile, în linie cu ce putem. La rambursarea TVA cred că sunt restanțe mai mari (Gabriel Biriș) Guvernul a adoptat un set de măsuri care să ajute economia, în această perioadă încercată de coronavirus. Trebuie să luăm în considerare că resursele financiare sunt limitate, iar bugetul a fost secătuit în anii precedenți, lucru confirmat de foarte mulți economiști. Virusul ne-a prins într-o situație proastă. Luând asta în considerare, după anunțul lui Ludovic Orban, privind proiectele adoptate, HotNews.ro a avut o discuție cu specialistul în fiscalitate Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
Teama de o penurie de dolari menține bursele europene și asiatice ”pe roșu” O contracție a lichidității în dolari, pe măsură ce presiunea pandemică apasă asupra bilanțurilor companiilor a trimis joi piețele financiare asiatice în criză, iar multe dintre monedele asiatice au atins valori minime, scrie Financial Times. Înaintea orei 10, indicele BET al Bursei de la București scădea cu 3,5%, la Frankfurt indicele DAX30 coborâse cu 5,5% iar indicele CAC al bursei pariziene avea un recul de 6%.
Ungaria suspendă plata ratelor la credite până la sfârşitul anului Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat miercuri un moratoriu general privind rambursarea creditelor pentru toate companiile şi debitorii privaţi până la finele anului, în ideea de a limita consecinţele economice ale răspândirii coronavirusului, transmite Reuters, preluat de Agerpres."Persoanele fizice şi companiile vor fi scutite de la plata principalului şi a dobânzilor până la finele anului pentru creditele pe care le-au luat până astăzi", a anunţat Viktor Orban într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.
​BVB a închis în scădere şedinţa de miercuri; tranzacţii de aproape 62 de milioane de lei Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de miercuri, valoarea tranzacţiilor fiind de circa 61,97 milioane de lei (12,79 milioane de euro), din care 56,77 milioane de lei (11,72 milioane de euro) au fost tranzacţii cu acţiuni, scrie Agerpres. Indicele principal BET s-a depreciat cu 3,56%, la 7.292,72 de puncte. BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a consemnat un regres de 3,49%, în timp ce indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis pe minus cu 3,40%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat o depreciere de 3,27%.
Procedurile de reorganizare sau faliment se vor desfășura ca până acum, în ciuda declarării stării de urgență. Valorificarea în cadrul procedurilor de licitații va continua (analiză) Procedurile de reorganizare, faliment, concordat sau observație se desfășoară ca până acum, iar demersurile de valorificare în cadrul procedurilor de licitații/negocieri directe vor continua. La fel și inventarierea bunurilor debitoarei și sigilarea lor, chiar dacă asta va impune deplasări minime, măsuri sporite de disciplină sanitară și contact uman drastic limitat, arată o analiză remisă HotNews.ro de către Casa de Insolvență Transilvania. ”Se va avea în vedere și continuarea demersurilor cu privire la evaluarea bunurilor din patrimoniul debitorului”, se mai arată în document.
ING Bank estimează o contracţie economică de 0,9% pentru România în 2020 ING Bank a revizuit negativ prognoza de creştere pentru economia României estimând o contracţie economică de 0,9% pentru anul acesta. Estimările pentru regiune au fost de asemenea revizuite, scrie Mediafax. ”Deşi săptămâna trecută eram încă relativ optimişti, semnalele pe care le primim din economia reală ne fac să ne aşteptăm la o contracţie a PIB în 2020. Cu excepţia unui impuls temporar pe zona de vânzări cu amănuntul care se datorează factorului frică, pur şi simplu nu ne putem aştepta la nimic bun de la următoarele luni", arată Valentin Tătaru, economist la ING România.
BNR: Finanțarea curentă a salariilor, pensiilor, cheltuielilor sociale este prioritară. În cazul unei cereri crescute din partea populației, vom asigura băncilor fluxuri neîntrerupte de numerar BNR monitorizează și analizează permanent evoluțiile interne și internaționale, precum și impactul pandemiei de COVID-19 asupra piețelor financiare și economiei naționale, fiind pregătită să asigure stabilitatea necesară și lichiditatea sistemului bancar, arată Banca Centrală într-un comunicat transmis miercuri. ”Finanțarea curentă a cheltuielilor publice (salarii, pensii, cheltuieli sociale, investiții, etc.) este prioritară. În cazul unei cereri crescute din partea populației, BNR va asigura băncilor fluxuri neîntrerupte de numerar pentru toate operațiunile, inclusiv cele de lichidități pentru bancomate”, spun oficialii BNR.
BRD amână plata a cel mult 3 rate în cazul persoanelor fizice și a companiilor mici, prelungind de asemenea cu 3 luni liniile de credit care expiră în această perioadă Pentru clienții persoane fizice ale căror venituri sunt afectate temporar de efectele pandemiei de Covid-19, BRD are pregătite proceduri de amânare la plată pentru 1-3 rate, în concordanță cu nevoile lor. Pentru micro-companii (cu cifra de afaceri sub 1 mil. Euro) și clienții Persoane Fizice Autorizate afectați de efectele pandemiei de Covid-19, BRD Ppelungește cu 3 luni facilitățile de credit pe termen scurt care expiră în următoarele 3 luni și amână ratele împrumuturilor pe termen mediu și lung, pentru o perioadă de până la 3 luni, arată banca într-un comunicat transmis miercuri.
Leul va continua să de deprecieze. Creșterea economică ar putea să scadă până la + 1,8% în 2020. Elefantul din cameră îl reprezintă creșterea din septembrie a pensiilor (raport) După câțiva ani de politici fiscale exuberante, România se confruntă cu o tranziție dificilă, dar inevitabilă, către un cadru bugetar mai prudent. Creșterea economică ar putea să scadă până la + 1,8% în 2020, de la + 4,1% în 2019. Economia României este lovită de un șoc dublu atât pe partea cererii cât și pe cea a ofertei, șoc legat de răspândirea rapidă a coronavirusului în Europa. Spre deosebire de majoritatea țărilor UE, România are un spațiu fiscal foarte limitat pentru a acomoda șocul extern. Elefantul din cameră îl reprezintă creșterea cu 40% a pensiilor publice în septembrie 2020, cu un impact mare pe termen mediu, arată un raport al Erste Group, publicat miercuri.
Măsurile pe care lucrează Guvernul acum pe domeniul muncii (DRAFT)/ Șomaj tehnic suportat de stat Autoritățile lucrează la un pachet de măsuri fiscale pe domeniul muncii, ca urmare a coronavirusului, ce urmează să fie adoptat în ședința de Guvern. HotNews.ro a obținut un draft, dar menționăm că la această oră încă se fac modificări pe document.
Strobl, Raiffeisen Bank International: Este prea devreme pentru a cuantifica impactul epidemiei de coronavirus. Banca a făcut anul trecut în România un profit de 779 milioane de lei ”Este încă prea devreme pentru a cuantifica impactul economic final al epidemiei de coronavirus. În cazul în care epidemia se dovedește a fi de relativ scurtă durată și perspectivele economice devin mai clare, vom continua să creștem. Dacă, pe de altă parte, situația se înrăutățește, rămânem pregătiți pentru a răspunde rapid. Avem o bază foarte solidă pentru a putea naviga în perioade de turbulență, cum este cea la care asistăm în prezent, spune CEO-ul Raiffeisen Bank International, Johann Strobl. Banca austriacă estimează pentru România o creștere de 3% în acest an.
Două măsuri pentru stimularea companiilor, propuse de o instituție de stat Credite pentru capital de lucru și investiții cu zero dobândă temporar, comisioane zero și garanții subvenționate au în vedere autoritățile zilele astea. O instituție, FNGCIMM, a transmis zilele trecute Ministerului Finanțelor două propuneri pentru a ajuta mediul economic încercat de noul coronavirus. Conform oficialului Fondului, băncile ar putea să-și ajusteze și ele costurile în jos.
Bursele europene continuă să scadă miercuri, măsurile luate de state nereușind să convingă investitorii Bursele europene și asiatice au scăzut miercuri, după ce măsurile guvernamentale de protecție împotriva impactului coronavirusului nu au reușit să ofere siguranță investitorilor, scrie Financial Times. Indicele FTSE 100 de la Londra a scăzut cu 3,4% în deschidere, în vreme ce indicele Dax al bursei din ​​Frankfurt a coborât cu 4% în jurul orei 10,30, iar la Paris, indicele Cac 40 a pierdut puțin peste 3%. La bursa din București, la ora 10,30, indicele BET înregistra un recul de peste 5%.
Financial report: Ce conține pachetul fiscal de 350 miliarde de lire sterline al Marii Britanii. Franța: Când casa arde, nu calculăm câtă apă folosim. Lege neobişnuită în Bulgaria Financial Times: Ministrul Finanțelor promite un pachet fiscal de 350 miliarde de lire sterline pentru salvarea economiei ● UE luptă împotriva coronavirusului pe toate fronturile ● Les Echos: Ministru francez: „Când casa arde, nu stăm să numărăm câtă apă folosim ca să stingem focul”. Guvernul a pus pe masă un prim pachet de 45 de miliarde de euro din care 35 de miliarde de euro sunt destinați susținerii fluxurilor de cash. Vezi în text ce conține. ● Sega: Lege neobişnuită în Bulgaria - închisoare pentru cei care provoacă panică şi pedepse pentru medici.
Oficiali ING: Amânăm cu două luni plata ratelor clienților persoane fizice afectați de pandemia de Covid-19, dacă suntem solicitați Banca a decis să amâne cu două luni plata ratelor clienților persoane fizice care sunt afectați de pandemia de COVID-19 și care solicită în mod direct măsuri de sprijin, arată un comunicat transmis marți de reprezentanții ING Bank. Durata creditului va fi extinsă în concordanță, pentru a păstra același nivel pentru ratele lunare, mai spun aceștia.
Plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice ar putea fi amânată două luni Ministerul Finanțelor Publice (MFP) analizează mai multe măsuri în ceea ce privește impozitul pe venit. Una dintre ele se referă la amânarea plății pentru două luni, doar pentru anumite sectoare, potrivit declarațiilor ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, de la RFI.
Camera de Comerț Germană: Luptați să vă păstrați angajații! Comunitatea germană de business din România, care a creat peste 270.000 de locuri de muncă în țara noastră, propune o soluție care în Germania a dat roade și în trecut: protejați-vă forța de muncă ce cu greu a fost pregătită și susțineți unitatea în acțiune între mediul de afaceri și autorități.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by