BĂNCI
Manea, BCR: Marea problemă cu care ne confruntăm rămâne incertitudinea. În acest moment, OUG 114 este total nesustenabilă. Dar suntem în permanent contact cu aparatul de lucru al ministrului de Finanțe ”​În acest moment, așa cum este ea, OUG 114 este total nesustenabilă. Din toate punctele de vedere. De la cuplarea la ROBOR la mărimea ei în termeni absoluți și la baza de impozitare. Taxa însăși vine contra obiectivului declarat al Guvernului de creștere a intermediere financiare”, a explicat joi executivul BCR, Sergiu Manea. În fiecare zi lucrăm împreună cu aparatul de lucru al ministrului. Chiar și aseară au existat asemenea contacte. Potențialul impact a fost prezentat la întâlnirea Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială, din câte știu. Noi putem doar spune ce s-a întâmplat în alte țări după aplicarea unei taxe similare. Ca urmare a OUG 114, bugetul BCR (care fusese construit pe datele dinaintea apariției OUG 114) a fost invalidat de Erste Bank, urmând ca noile variante să fie discutate abia în martie. ”Marea problemă cu care ne confruntăm rămâne incertitudinea!”, adaugă Manea.
De ce a ales o companie Ungaria în locul României. Un caz real O companie lider mondial din industria de îmbuteliere, care era foarte aproape de a face o investiție în România, a decis, în final, să meargă în Ungaria, la 100 kilometri de graniță din cauza autorităților. Acest exemplu real a fost prezentat de Gabriel Popa, partener Noerr România, o societate de avocatură internațională.
SONDAJ E ok proiectul PSD ca BNR să repatrieze rezerva de aur? Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus proiect de lege prin care să oblige BNR să păstreze în țară 95% din rezervele de aur. Ei susțin că nimic nu ar mai justifica păstrarea unei mari părți din rezervă în străinătate, România ținând o mare parte din aur la Banca Angliei fără a primi dobândă. Pe de altă parte, o astfel de măsură ar avea efecte negative majore, conform experților în domeniu.Sondaj HotNews.ro: E ok proiectul PSD ca BNR să repatrieze rezerva de aur?
Valentin Lazea, despre repatrierea aurului: Se cheamă rezervă internațională pentru a putea fi văzută de către piețe Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, nu a dorit să facă multe declarații cu privire la proiectul inițiat de președintele PSD Liviu Dragnea care prevede repatrierea rezervei de aur. El a spus doar: Rezerva internațională de aceea se cheamă rezervă internațională, pentru a putea fi văzut și certificată de către piețe, piețele internaționale.
Un efect al OUG 114 ar putea fi creșterea comisioanelor la retragerea de numerar. Dănescu (ARB): Cash-ul costă. Băncile nu doresc să ajungă la clienți cu aceste costuri. Taxa pe active ar putea duce la taxarea banilor scoși de la bancomate, a dat de înțeles Florin Dănescu, președinte al Asociației Române a Băncilor (ARB), într-o conferință organizată de Oxygen events. El a precizat că în cadrul discuției de miercuri cu ministrul Finanțelor s-a explicat că taxa nu are cum să atingă obiectivele declarate.
Profesor ASE: Nu poți să crești salariile fără productivitate. Nu se poate. E un principiu elementar Productivitatea a crescut, este adevărat, dar Româna are o problemă cu forța de muncă. Mai puțini oameni produc mai mult. Monica Dudian, profesor universitar ASE a explicat: Ideea este că un lucrător produce mai mult. Sunt mai puțini lucrători, e adevărat. E ca și când fac într-o companie o restructurare, am dat afară 20% dar restul 80% care îmi rămân îmi produc cu 30% în plus. Ea a mai spus că până în 2015, inclusiv, productivitatea în România a crescut peste salarii, ceea ce a dus la o scădere a costului muncii. Trendul s-a inversat din 2016 ceea ce e de natură să îngrijoreze.
BCR, Rezultate financiare 2018: Banca a finanțat unul din cinci români care a luat un credit ipotecar nou și una din șase firme care a contractat o finanțare nouă BCR a realizat anul trecut un profit net de peste 1,2 miliarde de lei (258 milioane euro), în creștere cu 80% față de anul precedent, au transmis joi oficialii băncii. BCR a finanțat achiziția a peste 13.000 de locuințe în 2018, astfel că unul din cinci români care a achiziționat un credit ipotecar a fost finanțat de bancă. BCR este cel mai mare finanțator în cadrul programului guvernamental Prima Casă, acordând credite în valoare de peste 1,3 miliarde de lei
Trei motive esențiale pentru care proiectul lui Dragnea și Nicolae privind repatrierea rezervei de aur ne poate costa enorm Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține. Proiectul ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României. „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare (subl.n.) și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % (subl.n.) din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”. Vezi mai jos de ce ține România o parte din aur în străinătate, care sunt practicile internaționale și de ce proiectul celor doi PSD-iști ne-ar putea costa enorm.
​​Corporate Report auto-electric: Polestar (Volvo), concurent direct pentru Tesla Model 3; Replica ieftină din Canada pentru Tesla și-a inaugurat fabrica din China; Dacă nimeni nu construiește stații de încărcare, producătorii de mașini electrice își asumă sarcina Noul automobil electric de lux va fi disponibil doar online, dar și pe bază de „abonament” lunar ● „Buturuga mică, dar electrică” are doar trei roți și a fost solid plantată și în China ● Producătorii de vehicule electrice fac tot posibilul pentru a oferi și infrastructura de încărcare a bateriilor
Americanii de la JC Flowers l-au recrutat pe Robert Hadley pe poziția de Chief Operations Officer la First Bank Robert Hadley, fostul Chief Operations Officer al ABN Amro/RBS Bank București a fost numit Vicepreședinte First Bank, el urmând să coordoneze o serie de linii strategice ale băncii precum IT, Organizarea și Managementul Proceselor și Operațiunilor, Administrare Credite și Logistică, au anunțat reprezentanții First Bank. Hadley va superviza o bună parte din proiectele de digitalizare care urmează să fie desfășurate de bancă în 2019. El are o experiență de peste 25 de ani în Australia, Asia, Europa și Orientul Mijlociu, pe piețele de retail, financiare și de comerț.
Raportul de țară al CE: Măsurile care vizează cel de-al doilea pilon de pensii pot frâna puternic dezvoltarea pieței de capital/ Documentul desființează și cele 3 inițiative legislative ale senatorului ALDE Daniel Zamfir ​Deficitul de cont curent al României a crescut considerabil. De la un echilibru atins în 2014, contul curent a înregistrat un deficit de 3,2% din PIB în 2017 și se estimează că s-a deteriorat în continuare până la 4,3% din PIB în 2018, se arată în Raportul de țară al Comisiei Europene, publicat miercuri. Acest lucru se datorează în principal comerțului cu bunuri, stimulat de boom-ul consumului privat, pe fondul unei politici fiscale expansioniste în perioade de creștere ridicată a PIB-ului.Citește aici varianta integrală a documentului.
Teodorovici: BNR își cam depășește din atribuții Declarațiile care au ieșit în ultima perioadă din zona Băncii Naționale l-au cam supărat pe ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în special ultimele afirmații ale lui Valentin Lazea, economistul șef al Bănii Centrale, cu privire la administratorii Pilonului II. De asemenea, a precizat că va invita administratorii de fonduri la o discuție, iar invitația va fi trimisă în cursul zilei de miercuri.
Nouă emisiune Tezaur începând de luni. Se introduce maturitatea la un an cu o dobândă de 3,5% Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat miercuri că de luni va fi lansată a două emisiune Tezaur din acest an, urmând a fi vorba despre patru maturități.
UPDATE Teodorovici, privind taxa pe bănci: Ce va ieși din discuția cu ARB trebuie să fie un pachet, respectiv ce rămâne masă impozabilă, ce se modifică ​Ministrul Finanțelor Publice (MFP), Eugen Teodorovici, a anunțat miercuri că va avea o discuție cu băncile te tema taxei pe active, repsectiv a se vedea "forma la care urmează să acționeze".​UPDATE 3: Teodorovici: Vom discuta la nivel de coaliție forma care se poate adăuga Ordonanței 114/2018UPDATE 2: Ministrul dă de înțeles că a putea fi exceptate de la taxa pe active creditele acordate mediului privatUPDATE: Adminsitratorii de la Pilonul II vor primi miercuri o invitație la discuții
Guvernul a publicat criteriile şi procedura de acreditare a intermediarilor între zilieri și potențialii angajatori Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 92/2019 pentru aprobarea Criteriilor şi a procedurii de acreditare a agenţiilor de intermediere între cererea şi oferta de muncă zilieră. Reamintim că prin OUG nr. 114/2018 a fost redus numărul activităților unde pot fi angajați zilieri, iar începând de la 1 ianuarie 2019 mai pot fi angajați zilieri doar în agricultură, silvicultură și piscicultură. Rămâne în continuare în legislație posibilitate unor operatori economici de a efectua servicii de intermediere între persoanele fizice ce doresc să fie zilieri și potențialii angajatori. Această intermediere este permisă operatorilor economici acreditați.Vezi aici Hotărârea Guvernului așa cum a apărut în Monitorul oficial.
BT, profit de 1.2 miliarde de lei în 2018. Banca va distribui un dividend brut de 0,17 lei/acțiune ”În așteptarea unei decizii în legătura cu taxa suplimentară pe activele bancare, Banca Transilvania reiterează ideea conform căreia capitalul și competențele băncilor au fost construite în timp și se pot pierde repede în lipsă investițiilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic și de ritmuri superioare de creștere a creditării pentru a micșora decalajele față de țările vestice. Diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemui bancar românesc și va afecta creșterea economică” , se arată în comunicatul remis presei de către Banca Transilvania, odată cu publicarea rezultatelor pe 2018. Grupul BT a realizat un profit de 1,25 miliarde de lei, activele acesteia urcând la 78 miliarde de lei.
Nicolae Chidesciuc, JP Morgan: S-a mers prea departe cu majorările salariale. Ne putem aștepta la o încetinire a economiei, la o depreciere a leului și la o inflație ridicată În ultima perioadă s-a mers prea departe cu majorările salariale, acestea având cel mai mare ritm de creștere din UE, crede Nicolae Chidesciuc, economist al J.P. Morgan. ”​Vedem riscuri economice în creștere în România. Taxăm cât putem și tăiem de la investiții cât putem- asta a fost rețeta politicii fiscale din ultimii 2 ani. Dar acum de la investiții s-a tăiat destul de mult și nu prea mai e loc de tăiat. Nici nu prea mai ai de unde să taxezi fără consecințe nefaste mai târziu. De asemenea, nu prea mai ai nici cum să iei bani prin măsuri one-off. Poate o sursă care a mai rămas este Pilonul II de pensii”, a adăugat Chidesciuc.
Financial report Prima pagină a presei străine: May vrea amânarea Brexit. Foodwatch cere sistarea sponsorizării Coca-Cola pentru România. Industria auto germană în fața furtunii perfecte Financial Times: May cere parlamentarilor să renunțe la amenințări și semnalează posibila amânare pentru scurt timp a Brexit ● Der Spiegel: Foodwatch cere sistarea sponsorizării Coca-Cola pentru preşedinţia română a Consiliului UE ● Les Echos: Banque Postale trebuie să aducă 800 milioane de euro capital ● Handelsblatt: Industria auto germană în fața furtunii perfecte ● Alte știri pe scurt ● Lectură plăcută!
MFP: Excedent bugetar de 0.7 miliarde de lei în ianuarie, de 3 ori mai mic față de ianuarie 2018 Execuția bugetului general consolidat, pe baza datelor operative de execuție, în luna ianuarie a anului 2019 s-a încheiat cu un excedent de 0,7 miliarde de lei, respectiv 0,07% din PIB, a anunțat marți Ministerul Finanțelor. Luna ianuarie este în mod tradițional una de excedent bugetar, acesta transformându-se în deficit până la finalul anului. Deficitul din ianuarie 2019 este însă mult mai mic față de cel din ianuarie 2018, care se încheiase cu un excedent de 1,98 miliarde lei, respectiv 0,21% din PIB.
Comisia de Buget-Finanţe-Bănci a amânat întocmirea Raportului privind OUG 114/2018. La 1 martie se împlinește termenul de adoptare tacită de către Senat ​Senatorii din Comisia de Buget-Finanțe-Bănci au votat marți amânarea luării unei decizii privind Raportul care trebuie întocmit pe marginea OUG 114/2018, la solicitarea ministrului Eugen Teodorovici, care a spus că Guvernul va discuta în perioada imediat următoare propunerile mediului de afaceri. Reprezentanții Opoziției au atras atenția asupra intențiilor ascunse ale PSD - adoptarea tacită în Senat la 1 martie. Senatorul PNL Florin Cîțu a solicitate Comisiei de Strategie și Prognoză analiza de impact a OUG 114.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version