BĂNCI
Cum arată noul text al OUG în ceea ce privește pensiile private Guvernul a modificat textul Ordonaței de Urgență prin care se introduc noi taxe. De asemenea, a suferit modificări și partea ce ține de pensiile private. Vezi mai jos noul text, obținut de HotNews.ro, în ceea ce privește acest domeniu. În ceea ce privește taxa pe lăcomie, denumirea a fost schimbată și a devenit mai mică. Vezi aici modificările: "Taxa pe lăcomie" devine "taxa pe activele instituțiilor bancare"
Cât muncim de fapt? Cele 3 faze ale vieții profesionale, din perspectivă europeană Mama lucra 6 zile din 7, timp în care încerca să armonizeze cerințele șefului ei cu cele ale vieții de familie- să apuce să facă mâncare, să țină casa curată, să aibă grijă de ambii copii pe care îi avea șamd. Azi, jobul îți ocupă mai puțin timp. Durata medie a vieții profesionale în Uniunea Europeană se situează în jurul valorii de 36 de ani. Cele mai lungi perioade se întâlnesc în țările nordice, unde durata medie a vieții profesionale se află în jurul valorii de 40 ani (Suedia, 41,7 ani, Danemarca 39,6 ani și Olanda, 40,1 ani). România se află în grupul țărilor cu cele mai scăzute durate ale vieții profesionale (33,4 ani). Cea mai redusă perioadă a activității profesionale se înregistrează în Italia (31,6 ani).
După ce am depus declarațiile fiscale on-line la etajul 2, primim oare deciziile de impunere, bonificațiile sau sumele de restituit? La data apariției sale, afirmația referitoare la depunerea online a declarațiilor fiscale la etajul 2 a provocat destul de multe zâmbete, fiind percepută de mulți ca o mostră semnificativă de umor autohton dulce-amărui ce scoate în evidență limitele pe care tehnologia le întâmpina în procesul de administrare fiscală. Trecând însă peste proveniența acestei afirmații (i.e. realitatea de zi cu zi ori o simplă zicere de "folclor" urban), nu trebuie să uităm că unul dintre principalele obiective asumate în implementarea "revoluției fiscale" a fost și modernizarea impunerii persoanelor fizice pentru care nu se aplică reținerea la sursă.
Coaliția pentru Dezvoltarea României: Ordonanța este o greșeală! Stimată doamnă prim-ministru, vă rugăm să n-o girați Într-un ultim efort de a atrage atenția asupra poziției comunității de afaceri legat de proiectul de Ordonanță privind modificările fiscale care ar urma să fie dată peste nici 3 ore, Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, rugând-o să nu gireze o asemenea ”greșeală”. CDR, care reprezintă practic totalitatea mediului privat de afaceri, reunește peste 25 asociații de business, camere de comerț bilaterale și confederații patronale, subliniază că această ordonanță a fost elaborată fără o analiză serioasă și fără o consultare cu specialiști în domeniile pe care le reglementează sau le impozitează.
ROBOR nu poate fi 1.5% cu inflație peste 3% și curs stabil. Cele 10 riscuri financiare ale taxei pe lăcomie, așa cum sunt văzute de economiștii șefi ai primelor 5 bănci din România Ca urmare a măsurilor anunțate sectorul bancar (principala sursă de finanțare a economiei interne) se va confrunta cu creșterea semnificativă a costurilor și deteriorarea severă a profitabilității, spun economiștii șefi ai primelor 5 bănci locale, într-un material transmis HotNews.ro. La o taxă de 0,9%, raportul dintre costuri și venituri operaționale ar ajunge de la 55% la 74%, fiind cea mai mare din Europa (la egalitate cu Germania, unde dobânzile interbancare sunt negative și sistemul bancar se află în dificultate). În acest context, acționarii băncilor, indiferent că e vorba de bănci românești sau străine, vor impune măsuri de restabilire a profitabilității, așa cum se întâmplă în orice economie de piață funcțională, mai spun aceștia.
O nouă ședință de guvern în această seară. Pe masa executivului, ordonanța de urgență care introduce „taxa pe lăcomie” Guvernul Dăncilă se reunește, în această seară, în ședință la Palatul Victoria, de la ora 18.30. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ca în această ședință o să fie adoptată ordonanța de urgență care prevede măsurile fiscale, printre care se numără și „taxa pe lăcomie”
​​Corporate Report Cehia renunță la Huawei. Companiile britanice cu cea mai rapidă creștere. UE alocă 1,7 miliarde euro pentru microelectronică. Juul, producător de țigări electronice, va face miliarde dintr-o afacere cu un gigant al tutunului Huawei este izgonită de oficialitățile din tot mai multe țări ● O coaliție monstruoasă (de miliarde de dolari!) între țigările electronice și cele cu tutun ● UE finanțează cu mulți bani microelectronica din țări inteligente, nu din cele care au demolat fabricile de profil ● Firmele care știu să cupleze tehnologia cu banii și serviciile au cea mai rapidă creștere în Marea Britanie
Patroni și manageri: Guvernul declanșează o perioadă neagră, în dispreț total față de mediul privat și față de români Patronii și managerii de firme private membri ai organizației Romanian Business Leaders (RBL) critică dur proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor, privind introducerea de taxe noi, plângându-se că antreprenorii români vor fi primii afectați.
AUDIO Circ în CES pe OUG privind taxele: Ion Ghizdeanu, nervos, țipă către sindicaliști: Da' ce-i asta? Faceți ingerințe în activitatea Guvernului? / Sindicalist: Japcă se numește, să citez din Dragnea Consiliul Economic și Social (CES) a avut, joi, o ședință de plen în care s-a votat noua OUG prin care se introduc taxe. La dezbatere au participat, printre alții, secretari de stat și președintele Consiliului Național pentru Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu. Încă de la început spiritele s-au aprins. Aproape toate discuțiile au avut tonul ridicat, remarcându-se șeful CNSP.Proiectul de OUG privind noile taxe, a primit aviz negativ în Consiliului Economic și Social
​Taxa pe lăcomie. Ce s-a întâmplat în Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria, după ce ea a fost introdusă? Posibil scenariu și pentru România În Ungaria, taxa pe activele bancare a fost introdusă în 2010. În Austria, un an mai târziu. Slovacii au trecut și ei prin această experiență. HotNews.ro a luat legătura cu bancheri și jurnaliști din aceste țări pentru a afla cum a reacționat economia locală la aplicarea acestei taxe. Ce s-a văzut după un an sau doi de la aplicarea ei. E drept, trebuie făcute câteva precizări. Ungaria era în 2010 în plină criză financiară. Orban, care era la putere, a sunat bancherii și i-a chemat la discuții, anunțându-i că vrea să le aplice o taxă. ”Așa cum e Orban, a sunat și a chemat băncile la o discuție foarte politicoasă”, își amintește un bancher maghiar.
Investitorii străini: Ordonanța de Urgență nu trebuie promovată mai departe Membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) sunt dezamăgiți de acest discurs care încearcă să sugereze că ”străinii” doresc să facă rău României, și care antagonizează companiile mari cu cele mici, cele românești cu cele străine sau mediul privat cu cel public, se arată într-un comunicat de presă al organizației.
Suciu, BNR, despre noile taxe anunțate de Guvern: Nu avem încă un impact al acestor măsuri. Am aflat de ele odată cu toată lumea ”Nu avem încă un impact al acestor măsuri (cele prevăzute în proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului și cele prevăzute în pachetul de legi promovat de dl senator Daniel Zamfir și recent votat de plenul Camerei-n.red), pentru că BNR a aflat de aceste propuneri atunci când aflat toată lumea. Iar impactul poate fi semnificativ în cazul în care se vor aproba în forma propusă. E însă nevoie de o cercetare atentă. Vedem însă că dl senator Zamfir și, mai nou, dl consilier Vâlcov susțin pentru a argumenta această decizie că BNR ar fi acuzat direct opt bănci că subminează economia națională”, a răspuns purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, solicitat de HotNews.ro.
Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital, despre OUG privind taxele: Cel mai brutal și irațional atac la adresa pieței de capital din România de la reînființarea acesteia în anul 1995 Efectele nocive pentru bursa din România, provocate de proiectul de OUG, au intervenit imediat după ce aceste măsuri au fost anunțate, scăderile masive din ședința de tranzacționare din data de 19 decembrie 2018 fiind fără precedent după Marea Criză din 2007-2008, se arată într-un comunicat de presă al Organizației Profesioniștilor Pieței de Capital (OPPC).
UPDATE Proiectul de OUG privind noile taxe, a primit aviz negativ în Consiliului Economic și Social În cadrul unei ședințe programată pentru joi a Consiliului Economic și Social (CES) se va discuta, în vederea unui aviz, de Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Astfel, este foarte posibil ca în ședința de Guvern programată pentru a doua parte a zilei să intre acest proiect. Ar urma să se introducă o "taxă pe lăcomie" pentru bănci calculată în funcție de ROBOR, plafonarea prețului la gaze, posibiltatea ieșirii din Pilonul II de pensii și altele.UPDATE Aviz negativ dat de părțile din care este format CES, respectiv patronate, sindicate și societatea civilă
UPDATE BVB închide pe roșu, dar cu o corecție mai mică decât cea din „miercurea neagră” Principalii indici ai Bursei de Valori București au închis tot pe roșu joi, însă pe o corecție mai mică decât prăbușirea din ziua precedentă, declanșată de valul de taxe anunțat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Bloomberg: ”Taxa pe lăcomie” din România le reaminteşte băncilor de riscurile din Europa de Est Intenţia autorităţilor din România de a consolida bugetul cu o nouă taxă ar trebui să le reamintească băncilor străine prezente în Europa de Est cât de vulnerabile pot fi în această regiune, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Cum a reușit ministrul Teodorovici să enerveze pe toată lumea în 36 de minute. De la Președinție, lideri politici, șefi de companii, bursă, fonduri de pensii, bancheri și investitori, toți condamnă dur lipsa de transparență guvernamentală Doar 36 de minute. Atât a durat discursul ministrului Teodorovici care a dus miercuri la căderea Bursei cu peste 11%, provocând reacții fără precedent din partea tuturor jucătorilor importanți din economie. De la președinte și până la șefi de companii, investitori străini, bancheri, consultanți din Big 4, companii din energie, telecom, toți au reacționat într-o manieră fără precedent. Practic, este prima oară după mulți ani când Guvernul provoacă un asemenea iureș, ridicându-și în cap aproape toți actorii importanți din economie. HotNews sintetizează mai jos principalele 14 reacții la discursul ministrului Finanțelor.
Dragoș ​Neacşu: Dacă va fi formalizat proiectul de ordonanță, Pilonul II se va distruge în 2019 Pilonul II de pensii va fi distrus, în câteva trimestre, dacă va fi aplicată noua ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, a apreciat, miercuri, Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management, care este membră a Fundaţiei Romanian Business Leaders, citat de Mediafax.
Financial report Prima pagină a presei străine: România șochează investitorii. Cazul Ghosn- dezvăluiri din interiorul investigației. Crește numărul de migranți care sosesc în Belgia. Poliţia din Frankfurt acuzată de intrigi neonaziste Financial Times: România șochează investitorii cu planurile sale de impozitare a băncilor și firmelor din energie ● Les Echos: Cazul Ghosn- dezvăluiri din interiorul investigației Nissan ● Va putea Europa să supravieţuiască unei slăbiri a poziţiei ”ţărilor mari”? ● L`Echo: În timp ce numărul de migranți care sosesc în Europa scade, în Belgia crește. De ce? ● Handelsblatt: Poliţia din Frankfurt acuzată de intrigi neonaziste. Lectură plăcută!
Industria financiară: Păstrați stabilitatea! Suntem profund îngrijorați Industria financiară din România este profund îngrijorată de măsurile anunțate de Guvernul României precum și de inițiativele legislative aprobate de Camera Deputaților în condițiile în care introducerea unei astfel de taxe financiare și aprobarea pachetului de trei legi privind plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit cu caracterul lor retroactiv conduc la riscuri mari asupra stabilității sectorului bancar cu impact direct asupra capacității de creditare a populației, companiilor și a statului român. Efectele sunt deja resimțite.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version