BĂNCI
Fiscalitate 2022. 21 prevederi pentru firme și persoane fizice: de la zile libere, la SAF-T, TVA redusă la cărți electronice, salariul minim și pensiile În 2022 se vor întâmpla multe lucruri în ceea ce privește fiscalitate. Avem de curând OUG Trenuleț (130/2021), dar pe lângă asta se mai află și altele adoptate în decursul anului. Așadar, dacă ui uitat de unele dintre ele, le vei găsi mai jos: de la zile libere, la SAF-T sau TVA redusă la cărți electronice, ori salariul minim sau pensii. Noutățile din Ordonanța trenuleț le vom lăsa la final pentru că am scris despre ele recent. Toate cele despre care scriem au apărut în Monitorul oficial. Așadar, se aplică: asta dacă nu cumva în cursul anului viitor anumite termene vor fi prorogate.
OFICIAL: Salariul mediu brut 2022 este mai mare, în România S-a consemnat oficial cât este salariul mediu brut folosit la fundamentarea asigurărilor sociale pe anul 2022, care ar trebui folosit, de exemplu, la calculul indemnizației de șomaj tehnic, dacă va mai fi achitat de stat, precum și în alte cazuri prevăzute de legislația din România privind firmele, lucrătorii, PFA și alți profesioniști.
Business report ​​ Redactorul-şef al publicaţiei Sputnik a murit la Moscova. Zece filme excelente din 2021. Mersul la toaletă în Roma antică era o adevărată aventură. Unor profesori gălăţeni li se cer înapoi zeci de mii de lei. Cele 12 amenințări din 2022 ​Zece filme excelente de ținut minte din 2021 ● Mersul la toaletă în Roma antică era o adevărată aventură ● 10 retete de cocktailuri calde cu arome speciale ● Pavel Avrămoiu, administratorul special al World Trade Center, pus sub control judiciar ● Interconectarea Celor 3 Mări așteaptă după România ● Redactorul-şef al publicaţiei Sputnik a murit la Moscova. A căzut de la etajul al patrulea ● "Cadou" ministerial de Sărbători : Unor profesori gălăţeni li se cer înapoi zeci de mii de lei ● Cele 12 amenințări din 2022, în viziunea Atlantic Council ● Retrospectivă 2021: Sectorul 5, campion absolut la achiziții directe pe țară, cu 45 de milioane de lei ● "Ne-am reîntors la normalitatea de a nu cunoaşte viitorul" Cât de fericită este omenirea? ● Cum se poate politiza instituția care evaluează școlile. „Totul stă în pixul ministrului" ● Șef de serviciu de la DGASPC Timiș, trimis în judecată de DNA pentru că a scos ”orbi” pe bandă rulantă.
​Lege: Firmele care au depus deja o declarație de beneficiari reali vor fi scutite de această birocrație, în anumite condiții Firmele care au depus deja o dată declarația de beneficiari reali vor fi scutite de această obligație birocratică, în anumite condiții, conform unei legi promulgate marți de președinte. Obligația de a depune mereu declarația de beneficiari reali, prin Legea nr. 129/2019, privind combaterea spălării banilor, a enervat o mulțime de antreprenori, dar acum această birocrație se mai reduce. Legea 129/2019 a fost modificată prin Legea nr.315/2021, adoptată de Parlament și promulgată marți de Iohannis.
Guvernul a aprobat prelungirea programului IMM Invest și a subprogramului Agro IMM Invest/ Plafon de 10 miliarde lei în 2022 Guvernul a aprobat prelungirea programului IMM Invst și a subprogramului Agro IMM Invest, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu, la finalul ședinței Executivului de marți.
Salariul minim pentru 24 luni se calculează de la 1 ianuarie 2022. Majorarea va fi realizată de angajatori din 2024 Prevederile privind salariul minim pentru 24 de luni din OUG Trenuleț au fost modificate de Guvern, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. „Acea perioadă se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. 24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă, ca să spun așa, la 1 ianuarie 2024”, a spus el.
Pensionarii cu venituri de până la 1.429 lei vor beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor de la 1 ianuarie/ UPDATE Hotărârea a fost adoptată Pensionarii care vor avea venituri sub 1.429 lei/lună vor putea beneficia de la 1 ianuarie 2022 de compensarea medicamentelor cu 90%, a anunțat marți premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern. Măsura este luată deoarece de la 1 ianuarie crește punctul de pensie.
​Distribuirea pensiilor se va decala cu 2 zile în ianuarie. Când vor fi achitate În ianuarie, distribuirea pensiilor se va decala cu două zile, informează Poșta Română. Acest lucru se explică prin faptul că banii pentru drepturile sociale vor fi virați în conturile Poștei Române începând cu 4 ianuarie, așa cum se întâmplă la fiecare început de an.
Dan Paștiu, antreprenor: Când vine o criză, unii plâng iar alții vând batiste. Ei, Big Pharma acum a vândut batiste / Lecțiile celui de-al doilea an de pandemie pentru un antreprenor sibian care s-a extins și în afara țării Mi-am luat câteva lecții dure în al doilea an de pandemie, fără să mai vorbesc de ce m-a învățat pandemia în 2020. Mi-am luat lecții dure de la niște colaboratori pe care îi considerasem parteneri, dar care atunci când a venit greul, și-au văzut doar de propriul interes, nu și pe cel comun cu al nostru, spune într-o discuție cu HotNews Dan Paștiu, fondatorul Dabo International, un lanț de fast-food bazat în România, dar care s-a extins și în străinătate. Brusc, ne-am trezit că nu mai eram în aceeași echipă. Noi am fost puternic loviți de lipsa clienților, după cum știți. Iar unii furnizori, în loc să vină cu noi, în loc să crească termenele de plată, ni le-au micșorat. Sau în loc să scadă prețurile, le-au crescut, dincolo de contextul inflaționist în care operăm. Iar noi a trebuit să stăm cu capul plecat și să acceptăm tot ceea ce ni se cerea, mai spune Paștiu.
Managerii chestionați de INS spun că în următoarele 3 luni vom asista la o creștere accentuată a prețurilor în construcții și în comerțul cu amănuntul În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2021 realizată de INS, managerii chestionați spun că în următoarele 3 luni vom asista la o creștere accentuată a prețurilor în construcții și în comerțul cu amănuntul (soldul conjunctural, adică diferenţă între procentajul managerilor care sunt de acord și cei care nu sunt de acord, a fost de 42%)
​Business report ​​TIR-işti sub acoperire. Povestea costumelor din filmul „Don’t Look Up. Top cinci dezinformări virale în 2021. Orașul cu peste 10 mii de camere video. Pachetul. Anul nebuniei.Cât de mult „Matrix” este în Matrix 4? ​TIR-işti sub acoperire ● Povestea costumelor din filmul „Don’t Look Up” ● O istorie macabră, și mai puțin cunoscută, din spatele distileriei Jameson ● Top cinci dezinformări virale în 2021 ● Pachetul ● Anul nebuniei ● Cât de mult „Matrix” este în Matrix 4? ● 2021: Un an pierdut și o piruetă anti-Vest ● Economic: cum trece anul 2021 în 2022. Zestrea și provocările ● Franța: Termen redus la trei luni între două doze de vaccin anti-Covid ● Peste jumătate dintre companiile de la noi au crescut bugetele de salarii pentru 2022 ● Cele mai vândute SUV-uri în Europa în 2021 ● Orașul cu peste 10 mii de camere video. Cetățenii vor fi urmăriți pentru a combate pandemia ● Bogdan Voicu: Am pierdut capacitatea de a negocia. Pentru că suntem incapabili să ascultăm ● Ateneul ieșean a cumpărat fotografii de 100.000 de lei, la preț umflat de trei ori ● „Războiul pentru talente” și ce vom vrea de la viață în anul 3 de Covid.
Premierul s-a văzut cu investitorii americani. Nu e clar ce a rezultat în urma discuțiilor ​După ce reprezentanții Camerei de Comerț Camerei de comerț americane pentru România (AmCham) au atras atenția asupra pericolului instabilității fiscale și a modului heirupist în care se schimbă aproape peste noapte cadrul fiscal, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, luni la Palatul Victoria, prima întâlnire cu conducerea AmCham România. ”Discuțiile au vizat prezentarea priorităților Guvernului României, cu accent pe oportunitățile oferite de cel mai mare buget de investiții alocat în ultimii 30 de ani, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și modalitatea de aplicare a unui cadru normativ predictibil și eficient în raport cu mediul de afaceri și investitorii”, arată un comunicat al Guvernului.
În primele 11 luni ne-am întins cu 55 de miliarde de lei mai mult decât ne e plapuma. Creșterea consumului și inflația au dus deficitul fiscal la 4,7% Execuția bugetului general consolidat pe cele unsprezece luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 55,98 mld lei (4,70% din PIB) în scădere față de deficitul de 84,05 mld lei (7,94% din PIB) înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020, potrivit unui anun făcut luni de reprezentanții MFP. Această evoluție, mai arată oficialii Finanțelor a fost determinată atât de creșterea veniturilor bugetare cu 1,25 puncte procentuale din PIB (an/an), influențată preponderent de creșterea încasărilor din TVA cât și de reducerea cheltuielilor bugetare cu 2,0 puncte procentuale din PIB (an/an), în principal ca urmare a diminuării ponderii în PIB a cheltuielilor cu salariile și cu asistența socială.
Germanii încă țin miliarde de mărci „la saltea”, la 20 de ani după adoptarea euro La două decenii după tipărirea și distribuirea primilor euro în Uniunea Europeană, numerar în valoare de miliarde de mărci și alte bancnote ale monedelor naționale ale statelor care au adoptat moneda unică încă nu au fost transformate în noua bancnotă a blocului comunitar, relatează Bloomberg.
De ce pleacă mulți români și de ce oamenii pregătiți nu-și găsesc loc de muncă. Expert în resurse umane: Talent poate să fie și o femeie de serviciu, nu neapărat un specialist Nu se va stopa această hemoragie de oameni a României, cu siguranță. 2022 va continua să fie așa și chiar mi se pare că România nu este un stat care să facă retenția oamenilor valoroși, a declarat Leonard Rizoiu, antreprenor HR Expert & CEO leoHR.
Anul 2021 în economie: De la pesimism exagerat la entuziasm și înapoi România este pe cale să închidă anul cu un avans ale economiei în jurul valorii de 7%, un ritm nesperat în momentul în care s-a construit Bugetul pe 2021, proiecțiile indicând o creştere a PIB de 4,3%, scrie Agerpres. E drept, cifrele din 2021 au fost mai mari decât se anticipa, din cauza unei ”dezmorţiri” accelerate a consumului dar și a unei creșteri a investiţiilor (în special din fonduri publice), cu mențiunea că datele se raportează la 2020, un an "închis" temporar în urma pandemiei de coronavirus.
​Business report ​10 lucruri bune care s-au întâmplat în 2021. Infracțiunile europene comise în România. Sărbători și livratori. Minerii de bitcoini din Iaşi. Cele 27 de tipuri si forme pentru pahare. Părinții care au renunțat la carieră când au realizat că cei mici „nu mai știu să se joace” 10 lucruri bune care s-au întâmplat în 2021, un alt an complicat de pandemie, dar și de probleme economice și sociale ● Infracțiunile europene comise în România. Cine gestionează dosarele ● Sărbători și livratori: “Mi-a scris fetița acolo: păpușă nu știu de care, căsuță de nu știu ce fel, vrea și tabletă, că așa a văzut la o colegă... E greu” ● Piedone, cel mai popular primar pe Facebook. Nicușor Dan, la polul opus ● Filmele care au dus România în rândul elitei cinematografiei internaționale ● Minerii de bitcoini din Iaşi. O poveste cu câştiguri, riscuri şi pierderi usturătoare ● Cât costă cu adevărat concertul de Revelion: 45.000 de euro ● Copilăria lui 2021 în imagini ● ​Dependența de munca în străinătate: remiterile românilor – peste ISD în anul pandemiei ● 27 de tipuri si forme pentru pahare: cocktail, vin, sampanie, whiskey, cognac si lichior ● Alina și Cristian Paraschiv, cei doi părinți care au renunțat la carieră atunci când au realizat că cei mici „nu mai știu să se joace” ● Duelul plăcintelor! Wellington VS Rasstegai ● Aneta Bogdan: Trăim în cultul lui ”acum”. Avem nevoie să ne oprim un pic, să respirăm.
PIB-ul global va depăşi în 2022 o nouă bornă și va atinge o valoare record PIB-ul global va depăşi pentru prima dată o bornă simbolică și va înregistra un nou record. În același timp, China va avea nevoie de mai mult timp decât s-a estimat iniţial pentru a depăşi Statele Unite, devenind prima economie mondială, susţine compania britanică de consultanţă Cebr, transmite Reuters.
Loteria de vaccinare de vineri / Numărul câștigător al premiului de 100.000 de lei / Săptămâna viitoare urmează premiile mari Numărul de ordine care câștigă premiul de 100.000 de lei este 3.334.345. Vineri a avut loc cea de-a treisprezecea extragere săptămânală la Loteria de Vaccinare. Cele 80 de premii de câte 10.000 lei sunt în intervalul 3.334.346 - 3.334.425. La această extragere au participat numerele de ordine din intervalul 3.318.951 – 3.367.675, corespunzătoare participanților care s-au înscris până la orele 12:00, conform Loteriei Române.
Declarația unică și veniturile din străinătate – un Ghid ANAF Persoanele fizice care realizează individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din străinătate trebuie să declare veniturile şi să plătească impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. În acest sens, trebuie completată şi depusă Declaraţia unică. ANAF a realizat un Ghid.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by