BĂNCI
Dragostea și căsătoria la români. O legătură care slăbește pe fondul modernității și posibilităților economice uneori reduse În vremurile demult apuse, dragostea aducea cu sine căsătoria. Mireasa era obligată să ofere daruri socrilor, cumnaţilor şi naşilor, daruri trecute întotdeauna în foaia de zestre. Ele erau puse în „bohcealâcuri" speciale şi dăruite în ziua nunţii. Fiecare boccealâc cuprindea lucrurile tradiţionale şi purtau etichete: „bohcealâc de ginere", „de socru", „de soacră", „de cumnat", „de cumnată", „de nun", „de nună". Ospăţul nunţii presupunea și el feluri de mâncare din cele mai bune, băutură din plin și lăutari.
Acţiune a Poliţiei Rutiere în București: 23 de amenzi şi 17 infracţiuni/ Nouă dintre şoferii opriţi în trafic consumaseră droguri Brigada Rutieră a Capitalei a derulat o acţiune în urma căreia au fost aplicate 23 de amenzi şi s-au constatat 17 infracţiuni, anunță News.ro. Nouă dintre şoferii opriţi în trafic consumaseră droguri. Un tânăr de 25 de ani a condus un autovehicul în timp ce se afla sub influenţa cocainei. ”Conducătorul auto a fost condus la sediul INML în vederea recoltării probelor biologice. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art. 336 alin. 2 din Codul Penal”, au mai precizat poliţiştii. Un alt bărbat a fost prins circulând cu maşina deşi nu are permis, a fost reţinut, el nefiind la prima abatere.
Francois Bloch, CEO BRD: Am aplicat suspendat ratele pentru 40.000 de persoane. Majoritatea și-au reluat plățile în mod normal. Ce schimbări ar putea apărea pe piața bancară în următorii 5 ani ”În total, am implementat moratorii de plată pentru 40.000 de persoane, sprijinindu-le în această perioadă dificilă. Începând din luna martie a anului trecut, am acordat perioade de amânare la plată -soluția proprie și soluția publică, reglementată prin OUG”, spune CEO-ul BRD-GSG, Francois Bloch, într-o discuție cu HotNews.ro. Bloch spune că nu e atât de îngrijorat de faptul că oamenii n-o să-și mai poată plăti ratele, pe cât îl îngrijorează evoluția economiei. ”Nu ne așteptăm decât la o creștere marginală a creditelor neperformante în urma moratoriilor. Imensa majoritate a clienților care au beneficiat de ele și-au reluat plățile în mod normal. Deci nu acesta este principalul motiv de preocupare, ci evoluția economiei. Bankingul este despre asumarea unor riscuri calculate, și nu este anormal să vedem o creștere a riscului de credit, dată fiind severitatea crizei”, spune acesta.
Peste jumătate dintre români spun că facturile lor cresc mai rapid decât veniturile, iar trei cupluri din 10 declară că relația lor ar putea fi mult mai bună dacă și-ar gestiona mai bine banii (studiu) În România, categoria cea mai afectată de scăderea veniturilor în 2020 este reprezentată de tinerii între 18-21 ani și apoi de categoria între 22-37 ani, arată datele unui studiu realizat de Intrum România, parte a Intrum Grup, activ pe piaţa de credit management şi colectare de creanţe. O parte dintre ei sunt la primul loc de muncă după terminarea facultății sau tocmai și-au întemeiat o familie. Aceștia afirmă că, încă din martie 2020, veniturile lor au început să scadă și nici până la momentul efectuării studiului nu s-au stabilizat. Deși pentru 41% dintre respondenți venitul a fost dezechilibrat la un moment dat pe parcursul anului, pentru 38% dintre aceștia, venitul nu s-a modificat sau chiar s-a consolidat. Însă 34% din eșantionul intervievat rămâne încă pragmatic cu privire la venitul gospodăriei, pregătindu-se pentru încă o scădere.
Ce trebuie să reținem din știrile economice ale zilei O sinteză a celor mai importante evenimente economice petrecute astăzi, oferite mai jos. De la retragerea de la comercializare a unor măști, la reabilitarea Podului Cernavodă sau costul estimativ al măsurilor legate de COVID-19. Sinteza celor mai importante știri de azi o poți citi în articol.
Eurobarometru: Românii rămân încrezători în UE, dar sunt mai pesimişti pe plan personal şi în privinţa perspectivelor economiei Românii sunt printre europenii care cred cel mai mult că imaginea UE s-a îmbunătăţit în ultimul an şi 73% dintre ei au o percepţie favorabilă asupra impactului Planului european de redresare, dar pe de altă parte sunt printre cei mai pesimişti în privinţa modului în care vor evolua condiţiile lor de viaţă şi economia naţională în următorul an, relevă un sondaj Eurobarometru dat publicităţii vineri de Parlamentul European, citat de Agerpres. Un nou sondaj comandat de PE şi realizat în perioada noiembrie-decembrie 2020 de Kantar constată o creştere cu zece puncte procentuale a numărului de cetăţeni la nivelul UE care au exprimat o opinie pozitivă cu privire la Uniune (50%) în comparaţie cu toamna anului 2019, iar 66% dintre respondenţii la acest sondaj sunt optimişti cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Buget 2021/ Biserica va primi peste 760 milioane lei de la SGG prin trei programe Secretariatul General al Guvernului (SGG) va oferi bani Bisericii prin trei programe în 2021, suma cumulată fiind de puțin peste 760 milioane lei, potrivit proiectului de buget pe 2021. De precizat că bugetul total al SGG va fi mai mare cu 5% față de cel de anul trecut, respectiv de 1,98 miliarde lei.
Isărescu: Incertitudinea rămâne foarte ridicată iar întârzierea recuperării economice va pune și mai multă presiune pe cheltuielile publice ”Mulțumită răspunsurilor venite din partea politicilor publice, s-a reușit evitarea unor consecințe care puteau fi și mai dramatice. O schimbare structurală a economiei se va produce dar e dificil de prezis cu exactitate în ce va consta aceasta. O mai bună calibrare a politicilor este necesară, iar bancile au aplicat moratorii firmelor care pot supraviețui și, de asemenea, vor facilita ieșirea ordonată din piață a celor care nu pot supraviețui acestei pandemii. Incertitudinea rămâne foarte ridicată iar întârzierea recuperării economice va pune și mai multă presiune pe cheltuielile publice”, a spus vineri Guvernatorul BNR cu ocazia conferinței ”IMF’s Regional Economic Outlook for Europe: Corporate Liquidity and Solvency in the Pandemic and the Role of Policies”
Asociația Fermierilor demareaza discutiile interne pentru autorizarea unor actiuni de pichetare a Ministerului Agriculturii Asociația Forța Fermierilor a luat act cu revoltă de propunerea de buget al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru 2021. ”Considerăm, cu îndreptățită nemulțumire, că proiectul Legii Bugetului de Stat, pus în dezbatere publică, nu prevede sumele necesare pentru plata despăgubirilor de secetă aferente culturilor de primăvară ale anului 2020”, au transmis fermierii într-un comunicat.
​Buget 2021 Se "pune frână" cheltuielilor de personal până în 2024. Cât primesc instituțiile pentru salarii în acest an Cheltuielile de personal ale statului sunt prevăzute pentru acest an la 109,5 miliarde lei, conform proiectului de buget pe 2021, acestea urmând să ajungă în 2024 la 110,6 miliarde lei. Motivele: ori au de gând să mai reducă din personal și sa mărească salariile, ori păstrează numărul de angajați și nu mai cresc salariile decât atunci când o persoana promovează pe o poziție superioară în ceea ce privește grila de salarizare. Așa s-ar putea explica creșterea ușoară a cheltuielilor de personal.
Marea Britanie a înregistrat în 2020 cea mai mare contracție economică de după anul 1709 Economia Marii Britanii s-a contractat cu 9,9% în 2020, cea mai mare scădere anuală din ultimii peste 300 de ani, însă a evitat intrarea într-o nouă recesiune la finalul anului trecut, relatează Reuters și BBC.
Energia electrică s-a scumpit în ianuarie cu peste 18% (date INS) Prețurile au urcat în ianuarie față de decembrie cu 1,3% în medie, alimentate de creșterea cu peste 18% a energiei electrice, arată datele INS transmise vineri dimineață. Practic, din întreg coșul de bunuri și servicii analizat de statisticieni, doar mierea de albine s-a scumpit în ianuarie, restul produselor și serviciilor stagnând ca preț (cazul serviciilor poștale, al biletelor de tren, gazelor și energiei termice) sau scumpindu-se. Potrivit datelor INS, topul scumpirilor este completat de prețurile la biletele de avion (6,4% creștere) și la ulei (2,6% scumpire medie). E drept, INS nu include în calculul inflației prețurile din comerțul online, care a luat un serios avânt în timpul pandemiei. Există doar cercetări experimentale ale Statisticii la acest capitol.
​Ministerul Finanțelor spune că datoria publică nu va depăși 55% din PIB până în 2024. La final de noiembrie 2020 era la 44,4% Pe termen mediu (2021 – 2024), în condiții de consolidare fiscală, datoria guvernamentală brută, conform metodologiei UE se va mentine la un nivel sustenabil ce nu va depăși 55% din PIB, sub nivelul de 60% din PIB, se arată într-un raport care însoțește proiectul de buget pe 2021.
​Business report: Florin Cîțu și principiul „plastilinei”. ​Mașinile anului 2021. Buget 2021: Bani, fundamente, distribuire. Românii care au spart Mexicul. Părinții care strâng monede virtuale pentru zestrea copiilor. Salarii Metrorex: 7.000 lei pentru un traducător, care ia și spor de tunel Mașinile anului 2021● Buget 2021: Banii, fundamentele, distribuirea ● Crypto-alocația. Părinții care strâng monede virtuale pentru zestrea copiilor ● Negocierea contractului de muncă: 10 aspecte de luat în considerare ● Cum am aflat că angajații se împart în zece categorii ● Bill Gates încearcă să cumpere una dintre cele mai populare platforme de social media din lume ● S-a redus la jumatate zona de check-in din Aeroportul Otopeni● Cum au ajuns tinerii să aibă prioritate pe platforma de vaccinare, iar vârstnicii să nu aibă locuri ● Salarii Metrorex: aproape 7.000 lei pentru un traducător, care ia și spor de tunel● De ce nu ar trebui sa sarbatoreasca cuplurile Valentine's Day● Victor Andrei, şeful operaţiunilor BNR, cel care intervine pe cursul valutar şi pe dobânzi, vorbeşte despre cum s-au format pieţele financiare ● România, obligată să recupereze de la CFR Marfă ajutorul de stat de 570 milioane de euro plus dobânda ● Bugetul MADR 2021: banii de secetă nu există ● „Înainte era mai bine” — sau cum psihicul uman îți deformează imaginea vremurilor trecute ● Românii care au spart Mexicul
Noua Direcție de Comerț Electronic din ANAF va continua Operațiunea Mercur: controlul comerțului electronic Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are câteva obiective stabilite pentru 2021, conform unui raport care însoțește proiectul de buget pe acest an. Un obiectiv ține de controlul comerțului electronic. Astfel, structura nou creată (Direcția Comerț Electronic) va continua Operațiunea “Mercur în ritm accelerat. Aceasta va fi extinsă pentru asigurarea fiscalizării încasărilor provenite din vânzările on-line de bunuri și servicii, fiind cea mai amplă acțiune în domeniul comerțului electronic nefiscalizat.
Programele Fidelis și Tezaur vor continua în 2021. La Tezaur se dorește subscriere online Programele Fidelis și Tezaur prin care populația poate împrumuta statul vor fi continuare în 2021, conform unui raport al Ministerului Finanțelor care însoțește proiectul de buget pe 2021.
Buget 2021 / Măsuri plănuite de Guvern: sporuri menținute la nivelul 2020, neacordarea de premii, suspendarea voucherelor de vacanță, transport gratuit doar pentru studenții orfani Guvernul urmează să ia anumite măsuri odată cu noul buget pe 2021 fiind vorba, printre altele, de menținerea cuantumului sporurilor la nivelul 2020, la neacordarea de premii, indemnizații de vacanță sau chiar suspendarea emiterii voucherelor de vacanță. Un raport al Ministerului Finanțelor care a sosit odată cu proiectul de buget a făcut o enumerare.
Scheme de ajutor de stat care vor fi derulate în perioada 2021-2024 Guvernul intenționează să continue în următorii ani schemele de ajutor de stat în vigoare. Unele dintre ele urmează a fi modificate în acest sens, conform unui raport al Ministerului Finanțelor.
​Buget 2021/ Ministerul Sănătății primește cu 11% mai puțini bani. Ministerul Educației va avea cu 0,81% mai mulți bani decât în 2020 Ministerul Educației urmează a avea un buget de 28,5 miliarde lei în 2021, conform proiectului de buget, cu 0,81% peste execuția anului 2020. Atenție, este vorba strict de banii care vor fi alocați de la buget. În ceea ce privește Ministerul Sănătății, va primi 17,4 miliarde lei, cu 11,2% sub execuția pe 2020.
Ikea se extinde pe segmentul de consumer banking Grupul suedez Ingka Group, proprietarul magazinelor de mobilă Ikea, a anunţat joi că a ajuns la un acord pentru preluarea unei participaţii la partenerul care oferă servicii financiare Ikano Bank, în cadrul strategiei sale de a-şi extinde oferta pe partea serviciilor, transmite Reuters, citată de Agerpres. Ikano Bank este deţinută de Ikano Group, care, la rândul său, a fost separat de Ikea în anul 1988 ajungând la fiii fondatorului grupului, Ingvar Kamprad. Ikano Bank oferă servicii financiare pentru clienţii Ikea din opt ţări, precum şi alte servicii de consumer banking.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by