BĂNCI
Reorganizarea ANAF a început. În Monitorul Oficial au apărut primele eliberări din funcțiile de inspectori generali Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, a emis două acte normative de reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în acest an. Primul dintre ele prevedea că dispar funcțiile de inspector general și adjunct la antifraudă. Adică funcții de șefi, pentru că devin cu toții funcționari publici.
Financial report: Bursa americană a avut luni cea mai proastă zi de după 1987. Chiar dacă merg să-și cupere o baghetă, francezii au nevoie de autorizație. Interviu cu premierul Conte Financial Times: Bursa americană a scăzut luni cu 12% în cea mai proastă zi de după 1987 ● Les Echos: Președintele a anunțat două săptămâni de limitare a deplasărilor. Fiecare persoană, chiar dacă merge să-și cumpere o baghetă trebuie să aibă un certificat ● Corriere della Sera: Conte: „Este cea mai riscantă perioadă, vor fi săptămâni grele. Să rămânem uniți” (interviu)
Mutarea în online a interacțiunii cu Statul. Cât de pregătite sunt companiile și institutiile pentru operațiuni pe internet? ANAF recomanda zilele trecute să se interacționeze online, la fel și alte instituții, dar problema este că anumite declarații tot necesită deplasarea la ghișeu, iar uneori serverele instituției dau “rateuri”. Nu totul este online. E greu să nu atingi fizic, Statul. Partea bună e că se va amâna termenul de depunere a declarațiilor fiscale cu o lună, până la 25 aprilie 2020. Chiar și între firme sunt situații asemănătoare: unele emit facturile doar în format fizic. Acum contabilii caută soluții pentru ca acestea să fie scanate și trimise pe mail. Pare că este momentul ca societatea românească să evolueze spre online.
Băncile românești își sprijină clienții cu zâmbetul pe buze. Dar în spatele zâmbetului, tensiunile din sistem sunt uriașe BCR vine cu o perioadă de grație de trei luni la plata ratelor de credit, cu reducerea ratei la credit pe o perioadă limitată de timp sau extinderea perioadei de derulare a creditului. În cazul IMM, vor fi prelungite facilitățile de creditare pentru capital de lucru care au scadență până la sfârșitul lunii iunie. Mai toate băncile importante au comunicat setul de măsuri destinat sprijinirii clienților. Acum este rândul Băncii Naționale să facă mici modificări ale reglementărilor pentru ca acele credite care au primit înlesniri să nu fie încadrate în categoria celor restante. Vezi în text ce măsuri au luat principalele bănci pentru protecția clienților lor.
Termenul de depunere a declarațiilor fiscale se amână cu o lună, până în 25 aprilie 2020 Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, anunță că se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020, conform unei postări a acestuia de pe Facebook. Vezi în text ce măsuri a mai pregătit Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Economia și pandemia De-a lungul istoriei pandemiile au avut efecte economice majore, iar situația de față nu este deloc diferită. Modul și rapiditatea cu care va fi eradicat virusul au o importanță primordială, la fel și măsurile pe care guvernele și băncile centrale le vor lua pentru a stimula economia. Mediul privat trebuie sprijinit însă fără a-i fi îngrădite libertățile. Țările a căror reacție va fi slabă vor reveni mai greu. Economia europeană este, foarte probabil, deja în recesiune, la fel și cea românească. Costurile sociale și economice sunt vaste. Desigur, este mult prea devreme pentru a avansa cifre, însă cu cât zilele trec cu atât corecția în teritoriul negativ va fi mai adâncă.
Euro a trecut luni de 4,82 lei. Deprecierea ar putea continua până la 4,85 în acest an Euro a trecut luni de 4,82 lei, majoritatea analiștilor spunând că acesta este doar un pas spre limita de 4,85, cât se estimează a fi la finalul acestui an. Valoarea medie a cursului euro/leu, calculată de BNR la ora 13 a fost de 4,8242, în vreme ce față de francul elvețian leul s-a depreciat marginal (4.5699 lei pentru un franc) iar față de dolarul american leul s-a depreciat cu aproape un ban (de la 4.31 la 4.32 lei/USD).
Bursele europene au continuat să scadă luni. La BVB, reculul era de circa 9% în jurul prânzului Bursele europene au scăzut puternic luni, după ce intervenția băncii centrale nu a reușit să sporească încrederea investitorilor sau să atenueze valul de volatilitate care a zguduit piețele globale, scrie Financial Times. FTSE 100 a scăzut cu până la 9% în tranzacțiile de dimineață, scăderile răspândindu-se în toată Europa: bursa germană a coborât cu 8%, iar cea din Franța a pierdut aproape o zecime din valoarea sa. La Bursa din București, reculul era de peste 9% luni în jurul orei 13.
Unu din cinci oameni de afaceri români se așteaptă la scăderea afacerilor cu 20% (studiu PwC) Circa 18% dintre companiile românești chestionate de firma de consultanță PwC România anticipează o reducere a veniturilor de până la 20% ca urmare a impactului pandemiei COVID-19 asupra afacerilor, în vreme ce majoritatea acestora (65%) nu a făcut încă evaluări, potrivit studiului HR Barometru. Alți 6% dintre respondenți au estimat o scădere a veniturilor între 20-50%, 2% consideră că diminuarea va fi între 50-80%, în timp ce 9% nu se așteaptă la o reducere a veniturilor.
Legea „zile libere pentru părinţi”: Mecanismul de aplicare este discutabil, iar costurile sunt suportate per ansamblu de angajator (consultant fiscal) În Monitorul oficial a apărut Legea nr. 19/2020 prin care salariatii cu copii, în anumite condiții, pot primi o indemnizație pentru zile libere, când sistemul de învățământ este suspendat din cauza coronavirului. ”Mecanismul de aplicare al legii este discutabil, iar costurile sunt suportate per ansamblu de angajator”, explică Adrian Bența, consultant fiscal. De reținut este faptul că aceste costuri nu se deconteaza ca un concediu medical obișnuit, mai spune el.
Financial report: Europa caută aparate de ventilare artificială. Corona paralizează Europa. Ungaria, consens referitor la măsurile speciale. Ce trebuie reținut din anunțul lui Macron Financial Times: Țările europene caută aparate de ventilare artificială, pe măsură ce cazurile de virus se înmulțesc ● Handelsblatt: Corona paralizează Europa. Restrângerea vieții publice afectează enorm economia ● Magyar Hirlap: Coronavirus - În Ungaria s-a creat un consens social referitor la adoptarea unor măsuri speciale ● Le Parisien: Menținerea alegerilor, școli închise, muncă la distanță, șomaj parțial… Ce trebuie reținut din anunțurile lui Emmanuel Macron ● Știri pe scurt.
Oamenii de afaceri români și străini au propus Guvernului un set de 100 de măsuri economice pentru depășirea crizei coronavirusului (document) Oamenii de afaceri români și străini reuniți în Confederația Patronală Concordia și Consiliul Investitorilor Străini au propus Guvernului un set de circa 100 de măsuri economice care să ajute mediul de afaceri să depășească această perioadă și să protejeze consumatorii de efectele epidemiei de coronavirus. Măsurile, transmise duminică HotNews, vizează amânarea termenului de plată pentru CAS, CASS și CAM pentru o perioadă de trei luni (cu o bonificație de 5% pentru companiile care decid să o plătească), scheme de împrumuturi garantate de stat sau flexibilizarea temporară a Codului Muncii.
În atenția autorităților. Consultanții fiscali au realizat o listă de 31 propuneri de măsuri privind efectele coronavirusului în economie Camera Consultanților Fiscali (CCF) a realizat o listă de 31 propuneri-măsuri pentru autorități, din cauza coronavirusului, pornind de la premisa că statul este singura entitate care va avea acces la împrumuturi în această perioadă în care necesarul de finanțare va crește exponențial. O altă premisă este faptul că turismul, horeca, transportul de persoane, organizarea de evenimente raportează deja scăderi semnificative. CCF anticipează scăderi foarte mari în industria auto și în industriile conexe de asemenea.
​O pandemie nu trebuie să lovească în drepturile consumatorilor Ca în fiecare an, de 15 martie, se sărbătorește Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor ("World Consumer Rights Day"). Sărbătoarea își are rădăcinile în anul 1962, atunci când președintele John F Kennedy, a trimis un mesaj special Congresului SUA în care a abordat în mod oficial problema drepturilor consumatorilor. J F Kennedy a fost primul lider mondial care a făcut acest lucru. De atunci, mișcarea de protecție a drepturilor consumatorilor s-a coagulat la nivel mondial și a fost sărbătorită internațional pentru prima dată la 15 martie, în 1983.
Ieftinirea banilor ar fi acum doar un glonț orb. Pot fi create injecții de bani directe acolo unde productia e vitala sau indirecte unde se doreste a se salva locuri de munca Am observat opinii exprimate în media conform cărora banca centrală trebuie neapărat să reducă rata dobânzii de politică monetară. Am să expun foarte concis, fără a intra în detalii tehnice, de ce nu împărtășesc aceste opinii. În momentul de față, solitar, ieftinirea banilor este un glonț orb, eficientă fiind punerea lor la dispoziție, asigurarea lichidității necesare. Astfel, spre exemplu, o eliberare graduală de lichiditate în sistemul bancar prin reducerea rezervelor minime obligatorii ar fi mult mai eficientă decât o reducere a ratei dobânzii de politică monetară.
Finanțele modifică un document pentru a împrumuta mai mulți bani de pe piețele externe. Ar fi nevoie din cauza anumitor scadențe Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să împrumute mai mulți bani de pe piețele externe, iar în acest sens modifică o hotărâre privind Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, "Medium Term Notes" (MTN). Asta pentru a putea lua bani până când ajung anumite împrumuturi la scadență. Practic, valoarea totală va putea crește de la 31 miliarde euro, la 41 miliarde euro.
Sergiu Manea, CEO BCR, despre criza coronavirusului, populism legislativ și scenarii economice in vremuri complicate (interviu) Despre finalul crizei coronavirusului am putea discuta după Paștele Ortodox, crede Sergiu Manea, CEO-ul BCR, într-o discuție cu reporterul HotNews.ro. ”Până atunci virusul va continua să se răspândească. Am mai văzut discuții despre apariția vaccinului împotriva Covid 19. Dar știm din istorie că fabricarea unui vaccin durează între 12-24 de luni de la testele inițiale”, adaugă Manea. Despre măsurile fiscale anunțate de diferitele Guverne, posibillul impact al coronavirusului, tipurile de scenarii rulate în bancă, despre cum ar putea România aplica un set de măsuri de sprijin al economiei dar și despre cadrul legislativ foarte volatil, citiți în rândurile de mai jos.
Coronavirus: Finanțele vor să amâne termenul pentru plata impozitelor pe clădiri, terenuri și mașini până pe 30 iunie Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, în contextul riscului de răspândire a epidemiei cu COVID-19, se prorogă primul termen de plată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, aferente acestui an de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, a anunțat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, pe Facebook.
UE va permite statelor membre să cheltuiască mai mult pentru a combate coronavirusul Comisia Europeană va anunţa vineri un set de măsuri care vor permite guvernelor statelor membre să susţină sectoarele economice afectate de criza coronavirusului, au declarat pentru Reuters mai mulţi oficiali europeni, potrivit Agerpres. Prin aceste măsuri se va da undă verde cheltuielilor, care vor duce la creşterea deficitului, măsură anunţată deja de Italia, cea mai afectată ţară din UE de criza coronavirusului.
Platforma e-Popriri, reglementată oficial. Care e procedura Ordinul prin care este reglementată oficial platforma e-Popriri a fost publicat joi în Monitorul oficial. Acesta reglementează o nouă procedură de executare silită – emiterea electronică a popririlor puse asupra conturilor bancare atunci când contribuabilii înregistrează datorii restante, potrivit consultantului fiscal Adrian Bența.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by