BĂNCI
DOCUMENT Noile dividende trimestriale: Cum se vor raporta Ministerul Finanțelor Publice urmează să dea un ordin care prevede mecanismul de raportare a dividendelor pe care antreprenorii și acționarii firmelor le vor putea scoate o dată la trei luni, conform Legii nr. 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului.
​Financial review. Prima pagină a ziarelor străine. Macron e tot mai singur. Arhiepiscopul care cere demisia Papei. Poluarea reduce inteligența. În Marea Britanie, violențele împotriva bătrânilor bat recordurile. Premierul May vrea să-și apropie Africa după Brexit Francezii scriu despre turneul lui Macron prin Europa, subliniind că e tot mai singur printre liderii europeni. Mai scriu despre buget far și despre arhiepiscopul care îi cere demisia Papei în scandalul pedofiliei. Germanii se întreabă dacă șeful Lufthansa va trece testul grevelor anunțate dar și despre schimbările din acționariatul Metro. Mai toată presa europeană își arată preocuparea despre noul acord dintre SUA și Mexic, dar Guardian vine și cu studii care arată că poluarea reduce inteligența. Premierul Theresa May își începe vizita în Africa, din care vrea să facă proncipalul partener comercial după ce Brexitul va avea loc. Lectură plăcută!
BNR a injectat în piață 12,1 miliarde de lei - cea mai importantă operațiune repo din ultimii 6 ani După două săptămâni de pauză, Banca Națională a României - BNR - a făcut, luni, o operațiune repo în valoare de 12,17 miliarde de lei, sumă pe care nu a mai plasat-o din 1 octombrie 2012, când a solicitat și și-a adjudecat 12,6 miliarde de lei, reiese din raportările pieței interbancare, potrivit Mediafax.
România trebuie să se pregătească de impactul tehnologiei asupra locurilor de muncă Viorica recunoaște că nu i-a prea plăcut „cartea” și, la 35 de ani ai ei, lucrează încă în comerț. Face acest lucru de 17 ani. Practic, ea este doamna care ne trece produsele alimentare prin scanerele supermarketului de câteva ori pe săptămână. Este mulțumită cu salariul și ne spune că este o munca ușoară, nu-și bate capul, deși statul pe scaun o obosește. „În rest, ce pot să vă spun? Timpul trece, leafa merge, cum spunea cineva. De-aici ies la pensie”, ne-a mărturisit. Ce nu știe ea, este că într-un viitor, nu prea îndepărtat, este posibil ca acest tip de job-uri să dispară, datorită sau din cauza, depinde cum interpretăm, a adoptării tehnologiei deja existente.
Analiză. Dați salarii mari bugetarilor, dar cereți-le și performanță! Și reamintiți-le unora că jobul lor e să ajute, pe cât posibil.... Era clar că nu avea chef de mine. Vândusem un Matiz într-o vineri seara și luni, m-am prezentat conștiincios la Administrația Financiară de sector pentru a-mi scoate mașina din evidență. Avem la mine buletinul, contractul de vânzare în original, alături de câteva copii, plus cartea de identitate a cumpărătorului, că nu se știe niciodată...”Cum adică ați vândut?”, mă întreabă Funcționarul. Bine, zic, până vineri eram proprietarul cu taxele la zi al unui Matiz. Mi-am exercitat dreptul de a dispune de unul dintre atributele proprietății și am decis să-l vând. Iată actul de vânzare!”, îngaim fără să știu că mă aruncam singur în prăpastia birocrației. ”Trebuie anulat contractul și refăcut cu data de azi”, îmi aruncă din spatele geamului de sticlă Funcționarul. Începea să mi se rupă firul. Speram să mi se spună de ce am greșit și cum pot îndrepta, eventual, greșeala. Nimic, însă!
Financial review. Prima pagină a ziarelor străine. Turismul- binecuvântare pentru francezi, blestem pentru venețieni. Reforma monetară eșuată a lui Maduro. Cât de mult a decăzut America (NYT) și cum Grecia nu a fost niciodată salvată Turismul- în presa franceză e motiv de bucurie și calcule optimiste, în timp ce un reportaj din presa elvețiană vorbește despre ”blestemul” gondolelor, deplângând situația Veneției, care în ultimii 40 de ani și-a înjumătățit populația din cauza turiștilor. Francezii mai dezbat tema bugetului pe 2019, încă incert din multe puncte de vedere, în timp ce Handelsblatt are un reportaj despre reforma monetară eșuată a lui Maduro. The New York Times scrie despre cât de mult a decăzut America, iar The Guardian publică un text al lui Yanis Varoufakis- Grecia nu a fost niciodată salvată ,ea rămâne prizonieră într-o închisoare UE a datornicilor. Lectură plăcută!
Moody's: Creșterea economiei României peste potențial, din ultimii ani, nu este sustenabilă / Datoria este expusă riscului de creștere și șocurilor fiscale / Ratingul poate fi înrăutățit dacă mai continuă actualele tendințe Dinamica creșterii economiei României este în scădere, pe măsură ce politica monetară devine mai puțin acomodativă și impactul stimulentelor fiscale scade, arată un comunicat de presă al Moody's Investors Service în care explică de ce a menținut ratingul României la Baa3 stabil, transmite Mediafax.
Cum cred specialiștii în fiscalitate că ar trebui făcută impozitarea veniturilor din minarea și tranzacționarea criptomonedelor Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu știe cine și câte dintre persoanele care au depus Declarația unică au venituri din tranzacțiile de criptomonede. Asta pentru că toate veniturile de acest gen sunt declarate cumulat. Pentru a ști cât au câștigat contribuabilii din tranzacționarea acestora, Fiscul ar trebui să verifice fiecare persoană în parte. Achiziția de criptomonede se poate face în două feluri, prin cumpărare și minare, ceea ce înseamnă că taxarea ar trebui făcută diferit. Consultanții fiscali au venit, la jumătatea anului, cu o soluție pentru impozitarea acestei activități, respectiv să se facă la câștigul obținut și nu la valoarea tranzacției, cum este în prezent. Propunerea a fost înaintată Ministerului Finanțelor, dar pare că instituția nu ia în calcul această soluție, momentan. Cum avem în țară atât firme cât și persoane fizice care desfășoară activitatea de minare, fiscalizarea ar trebui să se facă diferit.
​Gândirea asiatică în practică. Subiecte care ne-au atras atenția. VIDEO Concurență pe piața roboților umanoizi pentru vârstnici în China, sud-coreenii sunt obligați să-și bea cafelele în pahare de sticlă, iar în Japonia personele cu dizabilități vor controla roboți de la distanță Asia are multe concepte și idei care nu ne sunt familiare. Multe dintre acestea se pot găsi în știrile presei de pe continent. Vă prezentăm mai jos cinci subiecte, unele poate ciudate, care ne-au atras atenția în această săptămână.
​Cafeaua de weekend. Subiectele săptămânii. Bonus:  Cât de educați sunt șefii de state. 20 de lucruri pe care generația tânără nu le pricepe pur și simplu. Cel mai enervant sunet din lume? Cum funcționează superstițiile Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante lecturi de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!
Ministrul pentru Mediul de Afaceri: Solicitanţii de credit sunt priviţi de bănci ca potențiali infractori Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, în cadrul unei întâlniri cu beneficiari ai programelor de finanţare ale ministerului, că are plângeri de la solicitanţii de credite cum că ar fi priviţi în România ca potenţiali infractori, iar din acest motiv băncile trebuie să-şi schimbe mentalitatea, conform Agerpres.
DOCUMENT Finanțele vor verifica modul în care ONG-urile au cheltuit banii din donațiile provenite din impozitul pe venit Ministerul Finanţelor Publice va realiza o analiză în vederea atribuirii monitorizării şi controlului sumelor alocate de contribuabili din impozitul pe profit şi venit unei structuri subordonate, reiese dintr-un proiect de Ordonanță publicat pe site-ul instituției. Conform documentului, va fi înlăturată posibilitatea cheltuirii fondurilor primite de beneficiari din impozitul pe profit, respectiv pe venit, în alte scopuri decât cele pentru care s-au înfiinţat.
BNR a publicat vineri datele privind dinamica indicatorilor monetari. Mai rămâne în picioare intenția de limitare a gradului de îndatorare la creditele de consum? Vineri, BNR a publicat datele legate de creditul neguvernamental pe luna iulie și cumulat, pe primele 7 luni din acest an. Cifrele oficiale confirmă continuarea tendinței de creștere a creditării și ajustarea depozitelor neguvernamentale în iulie, pe fondul nivelului redus al ratelor reale de dobândă (majorarea ratelor nominale a fost contrabalansată de inflația ridicată). De asemenea, potrivit informațiilor noastre, în ședința CA al BNR care va avea loc în prima jumătate a lunii septembrie, va fi dezbătut proiectul privind limitarea gradului de îndatorare a populației despre care HotNews.ro a scris aici. Proiectul are chiar în interiorul Băncii Centrale susținători și antipatizanți. Deocamdată e neclar care dintre tabere va avea de spus ultimul cuvânt.
Document Guvernul vrea să oblige firmele să raporteze facturile neîncasate care au întârziere de peste 30 de zile. Dan Manolescu: Este un proiect inutil, iar raportarea ar trebui să fie opțională Autoritățile vor să oblige agenții economici să raporteze facturile neîncasate de livrare sau achiziție mai mari de 10.000 de lei, care au o întârziere de peste 30 de zile, la Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie (CPPI) Bușteni, în vederea compensării, conform unui proiect de Ordonanță al Ministerului Economiei. O prevedere asemănătoare a fost pe vremea Guvernului Cioloș, dar în Parlament s-a demonstrat, de către mediul de afaceri, că este inutilă deoarece agenții economici se pot înțelege între ei cu privire la compensările pe care ar putea să le realizeze. Din acest motiv, Parlamentul a modificat Ordonanța 22/2016 și a lăsat obligativitatea doar pentru companiile de stat. Totuși, Guvernul actual vrea să revină la vechea reglementare. Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF) a explicat, pentru HotNews.ro, de ce este inutilă această lege.
Curtea de Conturi publică, în premieră, lista instituțiilor pe care le va controla în următoarele luni ​Administrația Prezidențială va fi controlată de inspectorii Curții de Conturi în perioada septembrie -noiembrie 2018, potrivit documentului publicat vineri de organul de control, care în premieră afișează public programul de activitate pe perioada următoare şi lista instituţiilor care vor fi auditate în semestrul al doilea al anului.Consultă aici lista instituțiilor administrației centrale care urmează să fie vizitate de inspectorii Curții.
Radu Crăciun: Este România discriminată de agențiile de rating? Rating-urile de tara ale Romaniei nu au excelat niciodata. Nici in termeni absoluti, nici in termeni relativi in comparatie cu alte tari din regiune. In aceste conditii, au fost destule voci care in diferite momente au intrebat daca nu cumva Romania este discriminata de catre agentiile de rating. O tema care vad ca este reluata astazi, scrie Radu Crăciun pe blogul personal. Sa amintim faptul ca, in prezent, rating-ul Romaniei pentru datoria in valuta pe termen lung este BBB minus atat de la Standard&Poors cat si de la Fitch, in timp ce rating-ul agentiei Moody’s este Baa3. O prima constatare aici: pentru toate cele trei agentii de rating cu notorietate maxima in lume Romania este la limita inferioara a “investment grade”, adica a categoriei recomandata pentru investitii.
Compania PetrolExportImport, înființată acum 70 de ani, își cere insolvența Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor companiei PetrolExportImport va discuta, în data de 1 octombrie, formularii cererii de deschidere a procedurii simplificate a insolventei, conform convocatorului publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). Motivul îl reprezintă preluarea de către Piraeus Bank, în urma unei executări silite, a unui imobil din București. Vezi în text și o scurtă istorie a companiei.
​Financial review. Titlurile ziarelor străine de azi: Englezii publică primele avertismente despre ce va însemna un Brexit fără acord, francezii vor înghețarea unor ajutoare sociale, germanii fac scenarii despre cine va conduce BCE și CE, iar Campo de Gibraltar ar putea deveni noul Medellin Wall Street Journal se ocupă pe prima pagină în continuare de scandalurile în care e implicat Președintele. În Europa, îngrijorările sunt legate de problema migranților (italienii, în principal), de problema riscurilor pe care și le-a asumat Bayer atunci când a preluat Monsanto și de problemele industriei aviatice (germanii) sau de discursul bătrânicios în căutare de noi idei al partidelor politice (francezii).  Un bun reportaj despre ”noul Medellin”, cum e supranumit regiunea Campo de Gibraltar putem citi în Le Monde. Iar în Il Giornale, despre cum Liga Nordului studiază un plan menit să-i scutească de impozite pe toţi pensionarii care se vor muta în satele depopulate din Sardinia, Sicilia şi Calabria.
Dan Bădin (Deloitte), despre gazele din Marea Neagră: Dacă vrei să ai "sacul de aur" îngropat în curte și să nu faci nimic cu el este una, dacă vrei să-l dezgropi, este altceva În ultimii ani România se află la un minim istoric în privința investițiilor publice, iar acest trend este nesănătos pentru economie, reiese din declarațiile lui Dan Bădin, partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice la Deloitte România. Potrivit acestuia, interesul investitorilor străini pentru România începe să scadă din cauza instabilității politice și legislative, lucru care se vede deja.
AmCham: ​Speculațiile la adresa angajatorilor privați sunt nefondate și creează un precedent periculos Camera de Comerț Americană în Romania- AmCham Romania, în numele comunității de afaceri pe care o reprezintă – peste 430 de companii americane, internaționale și românești-  respinge acuzațiile tendențiose lansate în spațiul public la adresa companiilor multinaționale și a angajaților acestora, se arată într-un comunicat remis joi, HotNews.ro.  De 25 de ani, AmCham Romania reprezintă în dialogul cu autoritățile depotrivă companii mari și companii mici, antreprenoriale, care au contribuit la dezvoltarea economiei românești prin investițiile cumulate de peste 22 miliarde USD și prin cele peste 250.000 de locuri de muncă create în țara noastră, mai spun autorii comunicatului.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version