BĂNCI
România trebuie să plătească 11,2 milioane euro în 2021 către Banca Mondială. A mai rămas de rambursat încă un miliard până în 2023 România va trebui să ramburseze 11,2 milioane euro către Banca Mondială în 2021, din împrumutul contractat în 2009, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Suma reprezintă de fapt dobânzi și comisioane. Banca Mondială reprezintă singura instituție către care mai avem de rambursat sume până în 2023, deoarece către UE și FMI a fost achitat totul, ultimele rate fiind în 2019 (UE), respectiv 2015 (FMI).
​Business report: ​​Firmele pot da 400 lei lunar celor care lucrează de acasă pentru plata facturilor. După ce Moise Guran și-a bătut joc de el, Barna îi mulțumește: „a cărat și el sacii“. Pensiile speciale ale magistraților, singurele excepții de la ”îngheț”. Cinci ex- centre de carantină din Botoșani nu și-au primit banii Firmele pot acorda 400 lei lunar angajaților care muncesc de acasă ca să-şi plătească facturile, fără documente justificative ● După ce Moise Guran și-a bătut joc de el, Barna îi mulțumește pentru că „a cărat și el sacii“ ● Pensiile speciale ale magistraților, singurele exceptate de la ”îngheț” ● Autorizațiile de construire emise începând de anul viitor trebuie să respecte standardul nZEB ● Cum stau românii cu cheltuielile privind alimentele şi băuturile nealcoolice: tabloul netrunchiat al poveştii ● Cine contestă decizia premierului Cîţu de a îngheţa salariile bugetarilor, să-şi aducă aminte de propunerile lui Valentin Lazea ● Reducerea deficitului bugetar la 7%, greu de atins în 2021 ● Nereguli în atribuirea contractelor petroliere offshore la Marea Neagră ● Consecințele amânării ratelor la credite ● Cinci hoteluri din Botoșani care au fost centre de carantină nu și-au primit banii pentru cazare și masă
Deficit bugetar de 8% din PIB, în noiembrie. Amânarea plății taxelor însumează 19 miliarde lei România a înregistrat un deficit bugetar de 8% din PIB, în primele 11 luni din acest an, respectiv de 84 miliarde lei, conform datelor Ministerului Finanțelor. În perioada similară a anului precedent era de 3,5% din PIB.
Măsura de 5% TVA la apartamente de până la 140.000 euro s-ar putea aplica din 2022, nu 2021 Preambulul și nota de fundamentare a unui proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor vorbesc despre amânarea aplicării măsurii de majorare a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea locuințelor. Ar fi vorba de 1 ianuarie 2022, în loc de 1 ianuarie 2021 (cum spune legea 248/2020)
12.000 de contribuabili nu au depus cerere pentru eșalonarea simplificată a datoriilor de după intrarea în starea de urgență. E vorba de 12 miliarde lei Guvernul urmează să adopte miercuri o Ordonanță de Urgență prin care firmele și persoanele fizice sa poată depune cererea pentru eșalonarea simplificată a datoriilor realizate de după starea de urgență și în perioada ianuarie – martie 2020. Asta pentru că, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, 12.000 de contribuabili nu au depus cererea.
​Business report: Ce se schimbă de la 1 ianuarie. Last minute-ul - tendința anului 2021. Liberalizarea pieței va scumpi energia. Profesorii pierd 30% din venituri pentru că intră în învățământ Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie: scumpiri masive în energie, creșteri de prețuri la carburanți și la țigări ● Profesorii pierd 30% din venituri pentru că intră în învățământ ● Cîțu: Bugetul pe 2021 nu pune frână economiei ● Touroperator: Last minute-ul va fi o tendință generală pentru 2021, iar turismul va căpăta o tentă regională ● Top-urile câștigătorilor și ale perdanților din industria UE în anul pandemiei ● Lucian Isar, reprezentantul României la BERD, a fost numit consilier onorific al premierului Florin Cîţu ● Digitalizarea va asigura sustenabilitatea companiilor ● Amânarea recalibrării va duce inevitabil la dificultăți financiare ● Liberalizarea pieței va scumpi energia. Sfatul ministrului: căutați furnizori ieftini ● Guvernul vrea să le dea bani tinerilor care se mută la țară.
Cum se vor numi noile ministere / Guvernul va avea o nouă structură Guvernul a aprobat luni proiectul de Ordonanța de Urgență privind noua structură și reorganizarea ministerelor. Acest act normativ era necesar în condițiile în care noul Guvern are 18 ministere față de 16 câte erau înainte și două funcții de vicepremieri, față de una singură. Unele ministere își vor schimba denumirea, având în vedere că vor avea atribuții noi. O noutate este că se va înființa Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.
Proiect: înghețarea salariilor bugetarilor, vouchere de vacanță de 1.450 lei, punctul de amendă tot 145 lei. Firmele și persoanele fizice vor avea ocazia să apeleze la eșalonarea simplifcată până în 31 martie Salariile bugetarilor, precum și nivelul sporurilor vor fi înghețate la nivelul acestui an, conform unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Acesta mai prevede continuarea acordării voucherelor de vacanță în cuantum de 1.450 lei, precum și suspendarea aplicării pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2022.
Cîțu: Politica fiscală rămâne stimulativă în prima parte a anului și se va muta către o politică fiscală neutră în a doua parte Premierul Florin Cîţu a declarat luni că Executivul rămâne adeptul unei consolidări fiscale. Astfel, bugetul pe 2021 cu care se va prezenta în Guvern, va fi construit pe un deficit bugetar în jur de 7% din PIB. "Ceea ce arată, pe de o parte, angajamentul nostru ferm pentru consolidarea fiscală şi, în acelaşi timp, este un deficit bugetar care, în contextul economic actual, nu pune o frână economiei", a spus Cîțu.
VIDEO Florin Cîțu spune că a găsit o soluție pentru prelungirea măsurii de amânare a plății ratelor la bănci Premierul Florin Cîțu a anunțat luni, după ședința de Guvern, că a fost găsită o soluție pentru prelungirea facilității privind amânarea plății ratelor la bănci. Potrivit premierului, există o decizie a Autorității Bancare Europene care spune că se pot amâna aceste rate până la nouă luni, însă Guvernul ar fi găsit o soluție pentru prelungirea măsurii.
Salariul minim în 2021 va fi 2.300 lei. Înseamnă 1.386 lei "în mână" Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar, se arată într-o postare a Guvernului. Potrivit acestuia, Hotărârea va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020.
Momentul relaxării restricțiilor trebuie foarte bine gândit. Dacă relaxările sunt operate brusc, numărul de infectări ulterioare va fi mai mare (Raport BNR) Momentul relaxării restricțiilor ar trebui foarte bine gandit. Dacă relaxările sunt operate brusc, fără să existe o eșalonare a acestora în timp, atunci numărul de infectări ulterioare va fi mai mare, arată Raportul de analiză a convergenței "România - Zona Euro”, publicat luni de BNR. O redeschidere de două ori mai rapidă (raportat la orice nivel) va duce la o creștere mai mult decât proporțională a cazurilor noi, mai precizează documentul.
Noile titluri Tezaur din ianuarie 2021 versus depozite: unde se câștigă mai mult. Oferta Finanțelor din ianuarie e mai slabă decât cea din noiembrie Titlurile Tezaur care vor putea fi achiziționate de populație din ianuarie au dobânzi mai mici decât precedenta emisiune. Dacă în noiembrie se oferea 4%/an la emisiunea de 3 ani, în ianuarie se va oferi 3,75%/an, dar la 5 ani. Clar oferta Ministerului Finanțelor este mult mai slabă. Dar cum arată față de cea la depozite?
Patronatele și sindicatele solicită Guvernului și Parlamentului să NU grăbească adoptarea Planului National de Redresare și Reziliență Având în vedere importanța Planului National de Redresare și Reziliență pentru angajați și pentru angajatori, cerem viitorului Guvern să NU grăbească adoptarea acestui document și să implice activ partenerii sociali și să se consulte cu aceștia pentru adoptarea unui plan cât mai consistent și care să cuprindă nevoia de reformă profundă a societății românești, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă luni și semnată atât de patronatele românești cât și de sindicate. În forma sa finală PNRR trebuie să reprezinte un instrument pentru viitor, un document strategic construit cu respectarea recomandărilor Comisiei Europene și structurat în jurul câtorva priorități asumate de întreaga clasă politică împreună cu partenerii sociali, precizează documentul.
Fricile studenților de la facultățile economice în pandemie și cum au gestionat profesorii asta. Cum a fost în online În pandemie, cursurile fiind ținute online, studenții au avut frica inserției profesionale, viitorului lor până la urmă, a felului în care îi judecă ceilalți dacă intervin online, potrivit profesoarei ASE Monica Dudian. La rândul său, profesorul Bogdan Căpraru de la A.I.Cuza Iasi, își roagă studenții să deschidă camerele pentru a putea interacționa cu ei pentru a-și ajusta metodele de predare în funcție de reacțiile lor. Cei doi profesori au vorbit în cadrul unei conferințe online despre provocările de a ține activi studenții.
Business report: Un teleormănean şi un clujean îşi caută job. Noile condiţii de călătorie în UK. Ziua V în Europa. Cine cere “austeritate”? Amenzi usturătoare pentru cei care nu participă la Recensământ Un teleormănean şi un clujean îşi caută job. Care dintre ei îşi găseşte primul? ● Noile condiţii de călătorie în Marea Britanie pentru cetăţenii români, începând de la 1 ianuarie ● Luxembourg intenționează să-și extindă oferta privind schema transportului public gratuit ● Ziua V în Europa: persoanele pe care le-au ales statele UE pentru administrarea primului vaccin ● O conversație despre 2023 în antreprenoriat și business ● Cine cere “austeritate”? Legea. Înghețarea salariilor bugetare și a pensiilor în funcție de nivelul datoriei publice ● Amenzi usturătoare pentru cei care nu participă la recensământul din 2021 ● Fonduri europene pentru firme: Câte 1,5 milioane-6 milioane Euro pentru investiții, POR 2.2-IMM. Ghid oficial și lista domeniilor eligibile
Bitcoin a depăşit pentru prima dată plafonul de 25.000 de dolari Criptomoneda bitcoin a depăşit pentru prima dată plafonul de 25.000 de dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, transmite Reuters.
Câștigi sau pierzi. 6/49 versus investiții pe termen lung. Cât ar câștiga o persoană care joacă săptămânal dacă ar investi banii Loteria nu mai este la modă la fel cum era în anii trecuți, dar totuși mai sunt unele persoane ce cheltuiesc frecvent în speranța că 6/49 le va aduce mulți bani peste noapte. Șansa de a lua premiul cel mare este de 1 la aproape 14 milioane. Dacă o persoană nu câștigă timp de mulți ani, aceia sunt practic bani pierduți. Nu se compară cu o investiție pe termen lung, așa cum explică și Horia Gustă, președinte AAF.
​Implicarea unor angajați, care era la cote minime în 2019, acum a ajuns „sub genunchiul broaștei”. Companiile trebuie să caute metode prin care pot să crească încrederea acestora Din cauza impactului psihologic al pandemiei, costurile în acest moment, în multe companii sunt imense, a declarat Dorin Bodea, director general Result, precizând că a observat asta în multe companii cu care lucrează și că nu dorește neapărat să generalizeze. „Încrederea și implicarea majorității oamenilor era la cote minime în 2019. Problemele cele mai mari erau legate de implicarea în muncă. Oricum era la cote minime. Acum e la cote sub genunchiul broaștei în multe organizații”, a spus el, în cadrul unei conferințe organizată de Oxygen Events.
Alexandru Nazare (ministrul Finanțelor): Ne propunem să facem o monitorizare foarte strictă a proiectelor majore de investiții. Transmitem un semnal pe această cale ministerelor care le gestionează Ne interesează în special execuția pe marile proiecte de investiții, proiecte din fonduri europene majore care trebuie să se deruleze în cel mai bun mod și pentru aceasta ne propunem să facem o monitorizare foarte strictă a lor, atât lunar cât și trimestrial, astfel încât să avem proiectele într-o derulare foarte bună, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Alexandru Nazare.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by