BĂNCI
ANALIZĂ Impactul OUG 114 /19.12.2018 asupra piețelor financiare românești OUG 114 adoptată la finalul lunii decembrie 2018, a introdus taxe semnificative/ cerințe de capital extreme asupra unor sectoare economice, aceste măsuri afectând puternic profitabilitatea companiilor din energie, telecom, bănci și putând merge până la eliminarea de pe piață, a societăților de administrare de fonduri de pensii Pilon II.
​​Corporate Report: Acțiunile Tesla scad după ce Consumer Reports anunță că nu mai recomandă Model 3; Mașinile pe hidrogen sunt o amenințare pentru Tesla, chiar dacă Elon Musk spune că tehnologia este „copleșitor de proastă” Graba a stricat pe alocuri treaba în goana după serii mari de producție, dar Tesla spune că are situația sub control Elon Musk o numește „fool cell”, dar mașina pe hidrogen „fuel cell” este considerată de mulți experți drept mai viabilă decât cea electrică – vom trăi și vom vedea (dar nu la noi...)
UPDATE Teodorovici: ​OUG 114 este actul normativ cel mai curajos și îndrăzneț de după Revoluție. Sunt mulți măscărici plătiți din bani publici Ora Guvernului s-a lasat cu jigniri din partea ministrului finanțelor, Eugen Teodorovici, la adresa opozitiei. În plenul Camerei Deputaților, unde a fost chemat sa dea explicatii cu privire la efectele OUG 114/2018, el a folosit un limbaj care nu face cinste funcției de ministru. Astfel referindu-se la membrii opoziției, în special la cei din USR, a folosit cuvinte ca "măscărici" sau a "năsui", făcând referire la Claudiu Năsui.
Operațiunea Iceberg: 80 de contribuabili în inspecție fiscală. Risc estimat de 54,5 milioane euro În cadrul operațiunii ICEBERG, grupul de lucru constituit la nivelul ANAF din 250 de inspectori, a demarat procedura de inspecție fiscală pentru 80 de contribuabili, conform unui comunicat al instituției. Agenția a estimat un risc de 259,3 milioane lei.
Dragoș Anastasiu: Avem de-a face cu tot felul de personaje care visează câte ceva, vin pe 15 decembrie și spun: tot ce ați pregătit voi pentru anul viitor, la gunoi, acum schimbăm tot În ultimii 10 ani nivelul mediului de afaceri a crescut senzațional și eu personal am tot învățat incredibil de mult, în timp ce pe partea cealaltă, în zona autorităților, nivelul a scăzut, a declarat Dragoș Anastasiu, preşedintele Eurolines Group și preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, în cadrul Romanian Stock Market Summit. El susține că mediul de afaceri se confruntă cu personaje care visează ceva iar apoi vin și spun, la jumătatea lunii decembrie: tot ce ați pregătit voi pentru anul viitor, la gunoi, acum schimbăm tot.
Romanian Stock Market Summit: Mediul de afaceri și BNR susțin că este nevoie de supraviețuirea Pilonului II de pensii Reprezentanții mediului de afaceri românesc și Banca Națională a României (BNR) au vorbit luni, în cadrul unui eveniment, despre importanța Pilonului II în economie. De asemenea, ei au susținut că este nevoie de un dialog între mediul privat și stat.
Economistul șef al BNR: Înțeleg că cei 7 administratori din Pilonul II se gândesc să se retragă din România Marea majoritate, dacă nu toate cele 7 societăți de administrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, a declarat luni Valentin Lazea, economist-șef al BNR, în cadrul Romanian Stock Market Summit. ”Din ce înțeleg eu din discuția cu Asociația Pensiilor administrate privat, marea majoritate, dacă nu toate cele 7 societăți de administrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condițiile li se par excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câștig inexistent. 7,25 milioane persoane ar avea de suferit”, a spus Lazea. Efectele Ordonanței de Urgență 114/2018 ar putea să inverseze procesul de atingere a bursei a statutului de piață emergentă, fiind afectate investițiile, pensiile și finanțarea Guvernului, a mai adăugat Lazea.
Lucian Anghel (BVB): Două țări africane sunt înaintea României la capitolul educație financiară Se spune că piața are întotdeauna dreptate, iar scăderile de la finalul anului trecut semnalează perspectivele economice care ar trebui să ne îngrijoreze, este de părere Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București (BVB), în cadrul Romanian Stock Market Summit.
​Decembrie şi ianuarie - două luni de scădere a industriei (barometrul industrial) În industrie, activitatea extrem de slabă din decembrie s-a prelungit şi după anul nou, deşi în ianuarie vedem şi mici semne de redresare, se arată în ediția pe februarie a Barometrului Industrial. Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.
Studiu: Jumătate dintre economiști consideră că SUA vor intra în recesiune în 2020 Aproximativ jumătate dintre economiștii americani susțin că economia statului va intra în recesiune până la finalul anului următor, iar un sfert dintre aceștia consideră că recesiunea va începe în 2021, informează Associated Press.
​​Corporate Report: Se pregătește un război comercial între Uniunea Europeană și Statele Unite? București: statele UE vor da o replică pe măsură administrației americane ● Taxele auto americane i-ar putea costa pe producătorii germani șapte miliarde de dolari anual ● Replica europeană este deocamdată în proiect și poate lovi mari companii americane.
Cum îți calculează banca dobânda la creditul pe care îl iei sau la banii pe care îi depui și cum se transformă taxa pe active într-o taxă pe pasive S-a tot discutat zilele trecute despre cât de mici sunt dobânzile la depozitele făcute în băncile românești și cât de mari sunt cele la creditele pe care aceleași bănci le oferă. Dar cum îți calculează banca dobânda pe care ți-o ia la împrumutul pe care tocmai l-a făcut și cum decide câți bani să-ți dea pentru fiecare sută de lei pe care o depozitezi la bancă? Ideea e că la noi nu creditele sunt neapărat scumpe, cât depozitele sunt remunerate prost și de asta distanța dintre ele (marja) e așa mare. Explică un specialist.
Corporate Report: Industria în declin a automobilelor împinge omenirea spre recesiune globală; Rivalii BMW și Daimler investesc împreună un miliard de dolari pentru viitorul transportului auto Ecnomiști de la HSBC semnalează creșterea puternică a comerțului cu amănuntul și declinul înmatriculărilor de mașini noi în SUA, în paralel cu dispariția a mii de locuri de muncă în industria auto europeană ● Pentru a răspunde provocărilor, doi coloși germani se asociază pentru a redefini serviciile de mobilitate auto pe o piață în schimbare profundă
Scurt inventar al măsurilor Guvernului cu impact major în economie. Gabriel Biriș, despre OUG 114: Văd un singur câștigător: rușii! ”Încerc să schițez un răspuns personal cu privire la care este rațiunea din spatele acestei cavalcade de modificări venite odată cu OUG 114. Care OUG a blocat exploatarea gazului din Marea Neagră, a lovit exploatarea gazului onshore. A lovit tot lanțul de energie electrică. A lovit sistemul bancar. A lovit Pilonul II. A lovit telecomul. A blocat sectoarele și le-a destabilizat economic. Vedem că în condițiile în care ai nevoie de investiții în energie electrică, tu vii cu o taxă de 2% pe cifra de afaceri despre care ANRE mai spune că se aplică și pe anul trecut. Văd un elan distructiv de pe urma căruia nu văd decât un singur câștigător: rușii”, a spus consultantul fiscal Gabriel Biriș, la o conferință organizată vineri de Finmedia.
#wageledgrowth sau cum să-ți bazezi politicile publice pe citirea subiectivă a unor cifre. Munca în România este mult prea prost plătită față de Vest? O parte a filozofiei #wageledgrowth e bazată pe faptul că în România asistăm la un capitalism sălbatic, în care munca este mult prea prost plătită în raport cu capitalul și că e nevoie să ajungem la o pondere comparabilă cu media europeană. Nu mai puțin adevărat este că susținătorii acestei teorii, reputați profesori de economie, printre care Florin Georgescu sau Cristian Socol, vin cu date și cu grafice care le dau dreptate. Graficele sunt corecte, e adevărat. Doar că sunt interpretate subiectiv. Update: Cristian Socol a răspuns pe Facebook articolului HotNews.
Propunerea USR este de fapt o măsură liberală. A fost înțeleasă greșit de unii - ​Ovidiu Neacșu, economist Propunerea USR de eliminare a impozitului pe venit până la pragul salariului minim a fost înțeleasă greșit de o parte a publicului și interpretată tendențios de o alta, consideră Ovidiu Neacșu, economist și antreprenor. El a declarat, pentru HotNews.ro, că USR propune să păstrezi mai mulți bani din ceea ce produci, ca să te încurajeze să muncești și să îți crească veniturile fără costuri suplimentare pentru angajator. E o diferență enormă între a păstra banii proprii și a ți se oferi ajutor din banii altora.Document / Viziunea USR pe fiscalitate: Reducerea taxelor pe muncă, scutiri de impozit pe venit pentru salariul minim, reformă radicală a ANAF, tăierea pensiilor speciale
Euro revine la peste 4.76 lei, curs care a mai fost ”vizitat” la finalul lunii trecute În linie cu celelalte monede ale țărilor din jur, leul a scăzut vineri în fața euro, BNR calculând o medie de 4.7619 lei pentru un euro, nivel care a mai fost atins la finalul lunii ianuarie. Moneda unică se tranzacționează într-un interval îngust în jurul nivelului USD 1.1335/EUR față de dolar înaintea comentariilor așteptate de la președintele BCE.
Șefa ANAF a publicat Ordinul privind declararea noilor taxe introduse de OUG nr. 114 ANAF a publicat Ordinul care reglementează declararea noilor taxe introduse de OUG nr. 114/2018, respectiv taxa pe activele financiare datorate de instituțiile bancare și taxa pe veniturile din jocuri de noroc organizate online. Asta deși discuțiile privind o eventuală modificare a Ordonanței sunt în plină desfășurare. Ordinul președintelui ANAF poate fi citit aici.
Financial Times: Deficitul fiscal de 1 trilion de dolari al Europei Singurul moment oarecum memorabil la ediţia de anul acesta a Forumului de la Davos a fost îndemnul adresat de istoricul olandez Rutger Bergman: "Încetaţi să mai vorbiţi de filantropie, începeţi să vorbiţi despre taxe". Bergman a spus la conferinţă: "Aud oamenii vorbind limbajul participării şi justiţiei şi egalităţii şi transparenţei, dar aproape nimeni nu aduce în discuţie problema reală, a optimizării fiscale, aşa e? Şi a faptului că bogătaşii pur şi simplu nu-şi achită cota echitabilă care le revine”, citează Financial Times.
Financial report Prima pagină a presei străine: Deficitul fiscal de 1 trilion de dolari al Europei. Reţeta sovietică a lui Erdogan. Nicio ieşire pentru May după convorbirile "constructive" Financial Times: Deficitul fiscal de 1 trilion de dolari al Europei ● The Guardian: Nicio ieşire pentru May după "constructivele" convorbiri de la Bruxelles pe tema Brexitului● Le Monde: Biserica şi pedofilia, ravagiile omertei ● Le Point: Reţeta sovietică a lui Erdogan pentru a face să fie uitată criza economică● Alte știri pe scurt ● Lectură plăcută!

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version