BĂNCI
OUG aprobat de Guvern: Primariile vor putea imprumuta de la Trezoreria Statului pana in 500 milioane de lei, pe motiv ca nu ajung banii din bugetul de stat si fondurile europene/ Vor putea folosi excedentul bugetar pentru cheltuielile cu personalul Unitatile administrativ-teritoriale vor putea solicita, in perioada 2018-2019, imprumuturi din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, in limita a 500 de milioane de lei, potrivit unui proiect de OUG aprobat joi de Guvern. In plus, vor putea sa utilizeze excedentul bugetului local pentru a finanta si cheltuielile cu personalul. De asemenea, contributiile de asigurari sociale si impozitul pe venit aferente drepturilor salariale declarate si neachitate pana la 31 decembrie 2017 se achita anul acesta de catre unitatile de invatamant preuniversitar din bugetele unitatilor administrativ-teritoriale, din veniturile proprii ale acestora si din sume defalcate din TVA.
Danescu (ARB) despre plafonarea dobanzilor: In Romania creditarea este compromisa Plafonarea dobanzilor la credite va duce la compromiterea creditarii in Romania, a afirmat, joi, Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, la o conferinta de specialitate, precizand ca ar putea fi afectati atat potentialii clienti cu venituri mici, cat si cei cu venituri mari, potrivit Agerpres. "Fara a fi plastic deloc, am putea spune ca si o concluzie ca in Romania creditarea este compromisa", a spus Florin Danescu.
BNR si-a marit rezerva valutara cu 1,5 miliarde de euro in februarie. Rezerva internationala a urcat la peste 38.6 miliarde de euro (acoperind peste 6 luni de importuri) La 28 februarie 2018, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 35,07 miliarde de euro, fata de 33,49 miliarde euro la 31 ianuarie 2018, se arata intr-un comunicat transmis joi de Banca Centrala. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone (3.6 miliarde de euro), ceea ce a dus rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 38,67 miliarde de euro. Asta inseamna peste 6 luni de importuri adica peste optimul recomandat (intre 4-6 luni de importuri) .
Danescu, ARB: Cat timp economia nu este materie optionala, nici educatia financiara nu ar trebui sa fie optionala Asociatia Romana a Bancilor (ARB) isi doreste sa se implice in elaborarea Strategiei Nationale de Educatie Economica, unul dintre pilonii de baza fiind educatia financiara, iar cat timp economia nu este optionala, nici educatia financiara nu ar trebui sa fie o materie optionala, a declarat, joi, Florin Danescu, presedinte executiv al ARB, la conferinta de lansare a "Manualului practic pentru utilizatorul de servicii financiare", potrivit Agerpres. "Asociatia Romana a Bancilor isi doreste sa se implice in elaborarea Strategiei Nationale de Educatie Economica, unul dintre pilonii de baza fiind educatia financiara. Ne dorim ca educatia financiara sa devina materie obligatorie in scoli. Cat timp economia nu este optionala, nici educatia financiara nu ar trebui sa fie o materie optionala", a spus Danescu.
Dancila: Joi punem in dezbatere proiectul privind declaratia 600. Ce propune Guvernul: O singura declaratie, calcul la venitul estimat, bonificatii pentru plata inainte de termen si folosirea spatiului privat virtual Premierul Viorica Dancila a anuntat joi, inaintea sedintei de guvern, ca executivul pune in dezbatere publica proiectul privind declaratia 600. Cele mai bune propuneri vor fi incluse in proiectul final, a afirmat premierul.
DOCUMENT Salariile IT-istilor 2018: Ce trebuie sa faca firmele pentru facilitatea CASS si pe ianuarie. Verificari ANAF pe analiza de risc Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat proiectul de norme de aplicare a ordonantei 3/2018, prin care statul plateste o parte din contributia la sanatate a angajatilor din firmele private, din domeniile IT si cercetare sau cu dizabilitati.
Finantele si ANAF vin cu precizari privind procedura depunerii formularului privind destinatia celor 2% din impozitul anual pe venituri "Ministerul Finantelor Publice si ANAF fac precizari privind procedura depunerii formularului 230 - "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii", in contextul masurilor de simplificare si debirocratizare pe care le are in vedere in acest an. Pentru aplicarea unitara la nivel national a prevederilor legale prin circulara transmisa structurilor teritoriale ale ANAF se clarifica posibilitatea depunerii formularului 230 si de catre entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara a sumei redirectionate. Masura este tranzitorie, pana la generalizarea depunerii tuturor formularelor prin mijloace electronice de transmitere la distanta prin intermediul SPV care reprezinta un alt obiectiv strategic al Ministerului Finantelor Publice", se arata intr-un comunicat al MFP, transmis miercuri.
Johan Meyer, Fondul Proprietatea: Regretam ca Guvernul nu a profitat de climatul foarte pozitiv pe pietele internationale de capital, pentru a lista Hidroelectrica si alte companii profitabile "In 10 din cele 15 companii de stat pe care le avem in portofoliu, standardele de guvernanta corporativa s-au diminuat, iar in celelalte nu s-au inregistrat modificari. Deci, practic, avem un rezultat negativ clar in ultimul an. Guvernul a facut foarte putine eforturi pentru a continua cu membrii consiliului de supraveghere si cu echipele executive cu mandat deplin si acest lucru a fost principalul motiv pentru scaderea standardelor de guvernanta corporativa", spune Johan Meyer, noul CEO al Fondului Proprietatea intr-o discutie cu reporterul HotNews. Meyer mai vorbeste despre putin plauzibila listare a Hidroelectrica in acest an dar si despre motivele pentru care era nevoie de o schimbare la conducerea Fondului
Autoritate UE de reglementare: Volatilitatea extrema a Bitcoin ridica riscuri pentru investitori Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), prin vocea presedintelui Steven Maijoor, avertizeaza din nou asupra riscului pe care volatilitatea extrema a cotatiilor Bitcoin il ridica pentru investitori, precum si asupra vulnerabilitatii la frade pe care ar avea-o investitiile in firme prin intermediul ofertelor initiale de criptomonede (ICO).
Marti, media tranzactiilor pe perechea euro-leu a fost, potrivit BNR, de 4.65. Vezi cum vad principalele banci cursul euro pentru finalul anului Monedele Europei emergente au pierdut marti teren in fata euro, leul fiind cotat in jurul nivelului 4.6545/EUR, leul fiind insa in apreciere usoara. Dolarul se tranzactioneaza in intervale restranse fata de celelalte monede majore marti dimineata inaintea raportului prezentat de seful Fed. Euro este cotat in fata dolarului la USD 1.2325/EUR din cauza incertitudinilor aduse de alegerile din Italia de la sfarsitul saptamanii, noteaza economistii Piraeus. 
Liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin: Victor Ciorbea ne-a abandonat; vom ataca noi la CCR modificarile fiscale Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat marti, in cadrul unei mese rotunde organizate la Bistrita de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, ca "miscarea sindicala" este obligata sa continue "batalia" privind reforma fiscala la CCR, avand in vedere ca Avocatul Poporului i-ar fi "abandonat" pe sindicalisti, relateaza Agerpres.
Exodul romanilor confirmat: din 2007 pana in 2017 au plecat din tara 3,4 milioane de romani, aproximativ 17% din populatie. Romania, locul doi mondial la emigratie, dupa Siria Estimarile legate de numarul romanilor care au plecat din tara sunt de aproximativ 3,4 milioane de oameni din 2007 pana in 2017, cifra care plaseaza Romania pe locul doi in lume, dupa Siria, in ceea ce priveste emigratia, conform ONU, a spus Luciana Lazarescu, de la Centrul de cercetare si documentare in domeniul integrarii imigrantilor (CDCDI), in cadrul conferintei finale a proiectului international de cercetare "Move", scrie Mediafax.. In Romania, responsabil de acest proiect a fost prof. univ. dr. Monica Roman din cadrul ASE.
Napoleon Pop: Oare in ce sistem economic traim? Privesc cu uimire ca să nu zic cu stupoare la o categorie de inițiative legislative și încerc să înțeleg ce îi împinge și la ce, pe cei care le promovează. Cum ele vin din mai întreg eșichierul politic aș spune că suferim de doua rele majore: Un rău și nu neapărat primul este calitatea profesionalismului raportată la ceea ce spune Constituția: România este o economie de piață bazată pe competiție și inițiativă privată (Art. 135).Aici școala, educația civică, înțelegerea în ce societate trăim (după un sfert de secol) își spun cuvântul: o dubioasă pregătire economică și financiară acreditată cu diplome și doctorate care nu validează competența, ci probabil doar factura de plată a unor studii încheiate. Din acest punct de vedere sunt lăudabile intervenții în spațiu public ale profesorului Cristian Păun (consilier pe probleme economice al președintelui PNL!) sau ale domnului Florin Dănescu, președinte executiv al Asociației Române a Băncilor.
Cum a schimbat criza (si demografia) modul de recrutare al bancilor? Si, mai ales, care sunt joburile care ar putea disparea datorita Inteligentei Artificiale? Bloch (CEO BRD): In 2018, angajam oameni pentru slujbe care nici macar nu existau acum 10 ani Inainte de izbucnirea crizei, sectorul bancar se extindea puternic, iar angajarile se faceau fara un foarte atent control al experientei si al competentelor. In criza insa, sectorul bancar s-a restructurat masiv, "eliminand" circa 14.000 de oameni. HotNews.ro a intrebat reprezentantii principalelor banci cum se resimte din interior presiunea de pe piata muncii. Exista dificultati in a aduce oameni in banci, si daca da, care sunt posturile cele mai dificil de acoperit? Care sunt posturile pe care IA i-ar putea lasa pe unii bancheri fara job? "In ultimul barometru realizat de Edelman, sectorul financiar se bucura de cea mai putina incredere printre industrii, iar acest lucru influenteaza si profilul de angajator. In 2018, angajam oameni pentru slujbe care nici macar nu existau acum 10 ani", explica pentru HotNews Francois Bloch, CEO-ul BRD.
Olguta Vasilescu: In 2008 s-a dat posibilitatea sa optezi pentru pilonul I sau II de pensii. Nu este foarte bine ce s-a intamplat! Intotdeauna Statul va completa pensiile. In momentul in care discuti cu niste privati, situatia se pune altfel! (surse) Ministrul Muncii , Lia Olguta Vasilescu, a reluat luni, in cadrul unei reuniuni cu usle inchise pentru presa, posibilitatea renuntarii la Pilonul II de pensii, declarand ca decizia luata in 2008, cand s-a infiintat Pilonul II n-a fost o decizie buna. "​In 2008 s-a dat posibilitatea celor mai tineri sa opteze pentru Pilonul I sau II. Eu va spun punctul meu de vedere: nu este foarte bine ce s-a intamplat! Eu am optat doar pentru pilonul I de pensii si cred ca e cel mai bun lucru. Intotdeauna Statul va veni sa completeze pensiile pe cand in momentul in care discuti cu niste privati, situatia se pune altfel!", le-a transmis luni ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu persoanelor varstnice la o reuniune care a avut loc la INS, potrivit unor surse participante la discutii.
Oficial UE, atac la Bitcoin: Speculatiile pe criptomonede expun consumatorii la risc substantial de pierdere a investitiilor Un inalt oficial al Uniunii Europene avertizeaza asupra a ceea ce el numeste ¬risc substantial¬ ca investitorii in firme inovatoare prin oferte initiale de criptomonede (ICO), precum si consumatorii din domeniul asa-numitelor monede virtuale sa-si piarda investitiile, ca urmare a lipsei de reglementare a acestor piete si a speculatiilor.
Peste jumatate dintre somerii din sase state UE, intre care Romania, sunt in risc de saracie Peste jumatate dintre somerii din sase state europene, intre care se afla si Romania, se afla in risc de saracie, potrivit datelor aferente anului 2016 publicate luni de biroul european de statistica Eurostat, citat de News.ro.
In februarie 1929, in Capitala erau -24.9 grade Celsius, minima lunara din anul 1901 incoace. Cea mai scazuta temperatura din februarie (in ultimii 118 ani ) a fost in 1937 la Iasi (-36.3 grade). Vezi temperaturile minime din 1901 incoace Temperatura minima inregistrata in Bucuresti in intervalul 1901-2016 a fost de -24.9 grade Celsius, aceasta valoare minima fiind masurata in iarna lui 1929. In noaptea de duminica spre luni au fost -15 grade urmand ca in noptile care urmeaza temperaturile in Capitala putand cobori spre -20 de grade, situatie in care recordul din 1929 ramane in picioare. In tara, cea mai scazuta temperatura din februarie a fost in 1937 la Iasi, unde mercurul din termometre a coborat pana la -36.3 grade Celsius. La Cluj, in 1929 se inregistrau - 32.5 grade, la fel ca la Bacau, in iarna lui 1954.
Clientii de azi ai bancilor difera mult fata de cei de acum 10 ani. Vezi in text ce spun executivii principalelor banci despre diferentele intre generatiile de clienti dar si de ce stam modest la capitolul educatie financiara, in ciuda sumelor mari pompate ​Relatia fiecaruia dintre noi cu institutia bancara cu care lucram e una personala. Unii sunt multumiti, altii sunt, dimpotriva, extrem de nemultumiti. Cei mai in varsta vor sa intalneasca oameni in banci si sa socializeze cu ei, in vreme ce tinerii vor sa comunice doar electronic. "Daca ne uitam la grupele de varsta 18-25 si 35-55 de ani, ceea ce le diferentiaza este comportamentul decizional. Generatia 18-25 decide mult mai repede sa “migreze” de la o banca la alta, fiind mult mai atrasa de curiozitatea “testarii“ noutatilor digitale, decat cea de 35-55. Cea din urma este inclinata spre utilizarea tehnologiei in serviciile  tranzactionale, doar daca aceasta ii confera insa securitate si confidentialitate, aplicand mai degraba pentru tranzactii de baza in mediul on-line. Diferenta provine din mentalitatea varstei si mai putin din diferenta de pregatire", spun reprezentantii BCR.
​BNR a avertizat in ultimii 5 ani din 3 in 3 luni asupra riscurilor induse de politica fiscala. Vezi in text cum reactioneaza firmele daca se scumpesc materiile prime sau cum afecteaza diferentele culturale dintre tari, inflatia BNR a avertizat in ultimii 5 ani din 3 in 3 luni asupra riscurilor induse de politica fiscala (in fiecare raport trimestrial asupra inflatiei), cu o singura exceptie- in martie 2015, cand aceste riscuri erau minime, reiese dintr-o prezentare a directorului adjunct al Directiei de Modelare economica din BNR, Mihai Copaciu, facuta vineri la un seminar organizat de Finmedia. Copaciu a mai vorbit despre cum se calculeaza inflatia in Romania, cum reactioneaza firmele la o crestere brusca a preturilor la materiile prime, dar si despre diferentele culturale dintre natiuni, diferente care duc la rate diferite ale inflatiei.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică