BĂNCI
Daraban (CCIR): Noile măsuri de supraimpozitare, lovitură gravă la adresa stabilității economice a României Modul intempestiv în care măsurile de supraimpozitare au fost anunțate, fără o dezbatere publică și fără consultarea mediului de afaceri, reprezintă în sine un factor generator de instabilitate economică, susține Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.
Dembik (Saxo Bank): Problema nu e taxa pe lăcomie, ci atitudinea lui Teodorovici. A fost stresat și a refuzat să răspundă întrebărilor. Poate nu susține această taxă Problema nu e cu adevărat așa-zisa ”taxă pe lăcomie”, al cărei nivel e administrabil de sectorul bancar pe termen mediu, ci atitudinea surprinzătoare a ministrului român de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, când a anunțat-o, susține Christopher Dembik, director strategie macro Saxo Bank.
Analiștii financiar-bancari, despre "taxa pe lăcomie": Efectele sunt negative atât pentru populație, cât și pentru companii Măsurile propuse de proiectul de OUG privind taxarea activelor sectorului bancar în functie de amplitudinea deviației mediei trimestriale a indicelui ROBOR față de pragul de referință (1,5%), va genera o serie de efecte puternic negative în economie, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
Investitorii americani: Opriți asaltul asupra economiei! Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) solicită retragerea imediată a proiectului de Ordonanța de Urgență privind noile măsuri fiscale anunțate de către Ministrul de Finanțe în data de 18 decembrie cu intenția de a fi implementate începând cu 1 ianuarie 2019, conform unui comunicat de presă al organizației.
Fiscalitate 2019 S-a adoptat introducerea ratingului fiscal, impozitarea criptomonedelor la valoarea tranzacțiilor și obligația ONG-urilor de a se înscrie la ANAF Camera Deputaților a adoptat, miercuri, pachetul de modificări care introduce ratingul fiscal, obligația ONG-urilor de a se înscrie într-un registru la ANAF pentru a putea primi, în continuare, donații din impozitul pe profit sau pe venit sau impozitarea criptomonedelor la valoarea tranzacției. Modificările au fost făcute cu ajutorul Ministerului Finanțelor Publice, la OUG 25/2018. Camera Deputaților, fiind decizională, aceste prevederi vor merge la promulgare către Președintele Klaus Iohannis.
Bursa de Valori București este îngrijorată de schimbările legislative planificate de Guvern Bursa de Valori Bucureşti (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunțat recent de către Guvern, se arată într-un comunicat de presă.
Plenul Camerei Deputaților a votat pachetul de legi al senatorului Zamfir: plafonarea dobânzilor, darea în plată pentru leasing și cel privind răscumpărarea creanțelor cesionate Miercuri, plenul Camerei Deputaților a validat prin vot final pachetul de legi cunoscut ca fiind al senatorului ALDE Daniel Zamfir, cu peste 180 de voturi pentru în cazul fiecărui proiect și cel mult 30 de voturi împotrivă. Primul proiect, care prevede ca dobânda maximă la creditele ipotecare să nu poată depăși de 2.5 ori dobânda cheie a BNR (care acum e de 2.5%), iar cea pentru creditele de consum să fie de maxim 18%, a fost votat cu 187 de voturi pentru și 31 împotriva. Vezi aici proiectul de lege. Tot miercuri s-a mai votat în plenul Camerei darea în plată pentru leasig și răscumpărarea creanțelor cesionate cu cel mult dublul prețului cesiunii.
Coaliția pentru Dezvoltarea României: Noua OUG nu îndeplinește minimele condiții constituționale Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că avalanșa de măsuri fiscal-bugetare anunțate cu câteva zile înainte de sfârșitul anului și cu un impact semnificativ asupra, practic, întregii economii este inacceptabilă și, în același timp, este simptomul unei fracturi între guvernanți și agenții economici, se arată într-un comunicat al organizației.
UPDATE Zi neagră pe BVB: Scădere dramatică pe bursa de la București după anunțul modificărilor fiscale / Băncile scad cu până la 19,9%, companiile energetice, până la 10% Ziua de astăzi o putem denumi miercurea neagră pentru Bursa de Valori București. Măsurile fiscal-bugetare anunțate de Guvern prin intermediul ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, și legile lui Daniel Zamfir, adoptate de Camera Deputaților, au avut impact negativ pentru companiile listate. Cele mai afectate au fost domeniile bancar și energie. Reprezentanții BVB spun că tot ce a câștigat piața de capital românească de la începutul anului, s-a pierdut într-o sigură ședință de tranzacționare. Mai mult, este cea mai mare scădere într-o singură zi din 2009 încoace. Pe 7 ianuarie 2009 bursa a închis cu o depreciere de 12,29% pe indicele principal. Diferența este că atunci ne aflam în criză. Au mai fost scăderi mari și pe 10 octombrie 2008, dar de 9,93%. Cu alte cuvinte, este a doua cea mai mare scădere dintr-o singură zi din istoria BVB. Evenimentele de miercuri au făcut pe mulți să se gândească că investițiile pe bursa românească au un risc prea mare.
Ce impact bugetar crede Guvernul că va avea noua OUG anunțată de Teodorovici: peste 50 miliarde lei Noul proiect de Ordonanță de Urgență publicat, marți, în dezbatere publică prevede mai multe măsuri, precum introducerea unei taxe suplimentare pentru bănci, tarifele percepute de reglementatori pe cifra de afaceri, amânarea acordării a 6% din PIB pentru educație etc. care, susțin inițiatorii, vor avea un impact bugetar pozitiv de 50,49 miliarde lei, în 2019, potrivit notei de fundamentare.
SONDAJ Care crezi că va fi principalul efect al OUG prezentată de Teodorovici? Ministerul Finanțelor a publicat, cu două săptămâni înainte de finalul anului, un proiect de OUG ce introduce vaste schimbări în economie, de la "taxa pe lăcomie" la plafonarea prețului la gaze și modificări la Pilonul II. Sondaj HotNews.ro: Care crezi că va fi principalul efect al OUG prezentată de Eugen Teodorovici?
Corporate Report Silicon Valley East: Google descinde cu încă un miliard de dolari la New York; Filmele Netflix țintesc drept în inima Hollywood-ului; Rolls-Royce produce pe stoc de teama unei „crize naționale” cauzate de Brexit Pe tinerii programatori români îi așteaptă „amnistia și grațierea” la New York cu salarii de șase cifre ● Cu o ofertă inimaginabilă de filme originale de/cu monștri sacri, Netflix seamănă panică la Hollywood ● Companiile britanice trăiesc într-o adevărată stare de urgență, pe măsură ce se apropie Brexitul ● Dubai cheltuie cu adevărat ca emirii pentru Expo 2020 (invidioții spun „douăzeci-douăzeci”)
​Taxa pe lăcomie. Câți bani ar putea aduce la buget și ce va însemna asta pentru clienți. Bonus: cum e cu taxa asta în alte țări Marți seara, după o zi agitată în care apăruse zvonul existenței acestei ordonanțe care arunca în aer mecanismele fiscale , dar pe care niciun oficial nu o confirma, ministrul Teodorovici a ieșit să ridice cortina. Detalii, aici. Noi ne vom referi acum strict la taxa pe lăcomie, după cum a definit-o ministrul. Dezavantajul principal al acestei taxe este că, în final, băncile vor transfera costurile către clienți. Și mai e important un lucru: atunci când România se va duce să ia bani de pe piețele internaționale, va da nas în nas cu exact acele bănci pe care le taxează azi pentru lăcomie. Și va fi al naibii de greu de explicat- dacă suntem oameni normali la cap- că merităm bani ieftini, punându-le taxe celor care în fond, ne achită deficitele.
Ce mai prevede proiectul de la Finanțe: Ministrul de Interne va gestiona modul în care sunt folosiți banii pentru operațiuni precum folosirea investigatorilor sub acoperire, colaboratorilor ori informatorilor Proiectul de act normativ prezentat marți seara de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, cuprinde și un articol referitor la constituirea unor depozite în lei sau valută pentru operațiuni speciale. Modul de planificare, evidență, utilizare, justificare și control al depozitului prevăzut se stabilește prin ordin al ministrului afacerilor interne. Articolul mai prevede că documentele privind necesitatea efectuării cheltuielilor din aceste depozite reprezintă "documente justificative de trecere imediată pe cheltuieli".
DOCUMENT Principalele 11 modificări din Ordonanța de Urgență anunțată de Teodorovici: de la "taxa pe lăcomie", plafonarea prețului la gaze și Pilonul II de pensii, la jocuri de noroc și orele suplimentare ale bugetarilor Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat, în consultare publică, proiectul de Ordonanță de Urgență care introduce mai multe măsuri ce urmează a fi aplicate de anul viitor. O parte dintre cestea au fost anunțate de Eugen Teodorovici într-o declarație publică.VIDEO ​Guvernul introduce „taxa pe lăcomie” pentru bănci, plafonează prețul la gaze și scade comisionul administratorilor de pensii private
Adrian Vasilescu (BNR), despre "taxa pe lăcomie": Cred că este o eroare de exprimare sau de concepție. ROBOR e fixat de piață, fiind rezultatul activității statului ROBOR este impus de piață, iar ceea ce impune piața este rezultatul activității economice, activității statului și a tot ceea ce se întâmplă într-o țară, a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), pentru HotNews.ro.
VIDEO ​Guvernul introduce „taxa pe lăcomie” pentru bănci, plafonează prețul la gaze și scade comisionul administratorilor de pensii private / Lista măsurilor anunțate de Teodorovici Introducerea unei „taxe pe lăcomie”, plafonarea prețului la gaze pentru trei ani și scăderea comisionului în cazul administratorilor fondurilor de pensii private sunt câteva dintre măsurile prezentate, marți seară, de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. Acestea se vor regăsi într-o ordonanță de urgență care va fi adoptată de guvern la finalul acestui an.
AUDIO Deputații din comisiile de specialitate au avizat, marți, proiectele de lege ale lui Daniel Zamfir. Darea în plată la leasing, retractul litigios și plafonarea dobânzilor Deputații din comisiile de specialitate au avizat, marți, proiectele de lege privind eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit încheiate între consumatori și bănci, inclusiv la leasing dar și pe cel privind răscumpararea cu cel mult dublul creanței cesionate. Mașina de vot a coaliției de guvernamânt a funcționat la turație maximă, amendamentele opoziției fiind respinse la foc automat. Potrivit proiectului care ar putea ajunge mâine la vot în plen, penalitățile și alte obligații de plată nu vor putea depăși 50% din suma restantă la rezilierea contractului de credit, iar consumatorii datornici vor putea vinde bunul luat în leasing deși nu sunt proprietari. Vezi mai jos declarațiile făcute de Zamfir la încheierea ședinței de marți. Stirea se actualizează
Senatorul Florin Cîțu și reprezentanți ai mediului de afaceri susțin că Executivul vrea să aprobe majorări de taxe și noi impozite ​​Guvernul ar urma să aprobe în următoarea ședință un proiect de Ordonanță de Urgență cu peste 60 de articole, care ar cuprinde majorări de taxe "pentru fiecare sector din economie", a afirmat senatorul Florin Cîțu pe contul său de Facebook. Potrivit unor surse HotNews.ro, ședința va fi joi. Contactați de HotNews.ro, reprezentanți ai mediului de afaceri spun că ar fi primit informații despre majorări de taxe și noi impozite din 2019, care vor fi aprobate joi, cu câteva zile înainte de finalul anului, fără consultare și dezbatere publică. UPDATE Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici va avea o declarație de presă la ora 18.00.
Patronatele din cadrul confederației Concordia resping acuzațiile lui Liviu Dragnea Președintele PSD a vizat cu precădere multinaționalele din energie, dar și companiile din sectorul retail, sistemul bancar și telecomunicații, care au fost acuzate că “scot banii din România” prin eludarea taxării.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version