BĂNCI
Lucian Croitoru: ​Revenirea la putere a minții omnisciente După criza din 2008, aproape peste tot în lumea occidentală, vremurile au devenit favorabile ascensiunii la putere a minților care se cred omnisciente. Nu a fost nici pe departe o revenire de la zero. Prin instituțiile pe care le-a creat treptat, mintea omniscientă a fost permanent prezentă în deciziile socio-economice și politice după ce a venit la putere în aproape întreaga lume după Marea Depresiune din perioada 1929-1933, care a favorizat-o. Influența ei a scăzut abia începând cu anii 80, după ce filozofia ordinii spontane a căpătat credibilitate sub influența lui Hayek și ideile neo-liberale au ghidat politicile economice promovate în SUA și Regatul Unit de administrațiile Reagan și respectiv Thatcher.
Financial review Prima pagină a presei străine: Inedit în istoria UE: Spania îşi întrerupe legăturile diplomatice cu Flandra. Franța trece la taxa ”de descongestionare” a traficului. Doar 44% dintre italieni vor să rămână în Europa Les Echos: Franța se convertește la taxa ”de descongestionare a traficului” ● Financial Times: Liderii UE au abandonat planul privind organizarea unui summit special luna viitoare ● Le Figaro: Jamal Khashoggi ar fi fost torturat și apoi decapitat (presa turcă) ● The Guardian: Theresa May cere UE să lase poarta deschisă Brexitului ● Il Messaggero: Numai 44% dintre italieni vor să rămână în Europa ● La Libre Belgique: Inedit în istoria UE: Spania îşi întrerupe legăturile diplomatice cu Flandra. Lectură plăcută!
Vasilescu (BNR): Reglementarea priveşte îndeosebi creditele mici; nu va fi o schimbare majoră în ceea ce priveşte creditarea imobiliară Regulamentul pentru modificarea condiţiilor de creditare aprobat de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României priveşte îndeosebi creditele mici, care sunt şi cele mai periculoase, însă nu va fi o schimbare majoră în ceea ce priveşte creditarea imobiliară, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).BNR confirmă că va limita gradul de îndatorare la 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută
Croația a propus, miercuri, majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani şi diminuarea pensiilor în caz de pensionare anticipată Guvernul croat a propus, miercuri, majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani, începând din 2033, precum şi diminuarea pensiilor în caz de pensionare anticipată, subliniind că aceste măsuri sunt necesare pentru a face sistemul de pensii sustenabil şi pensiile mai mari în viitor, transmite Reuters, citat de Agerpres.  Este vorba doar de o uşoară modificare faţă de propunerile iniţiale publicate luna trecută, conform cărora Guvernul croat voia să majoreze vârsta de pensionare la 67 de ani începând din 2031.
Fluctuația de personal pune presiune pe creșterea salariilor. Companiile încearcă să atragă angajați folosindu-se de bonusuri, program de lucru flexibil și abonamente la biblioteci online Salariile din mediul privat au crescut cu 6,4% anul acesta, peste nivelurile planificate cu 0,7 puncte procentuale, iar acest trend de apreciere este determinat și de fluctuația ridicată a personalului, potrivit celei de-a 20-a ediții a studiului salarial și beneficii PayWell, realizat de PwC România.
Economistul șef al BCE confirmă: Îmbătrânirea populaţiei va antrena recesiuni mai lungi şi reveniri mai slabe. Creșterea populației dependente este asociată cu o inflație mai mare Îmbătrânirea populaţiei Europei riscă să antreneze recesiuni mai lungi şi reveniri mai slabe, ceea ce ar ridica noi constrângeri în materie de politică monetară, a avertizat miercuri economistul şef al Băncii Centrale Europene (BCE), Peter Praet, potrivit Reuters. Există o relație strânsă între structura de vârstă și inflație: o creștere a populației dependente este în general asociată cu o inflație mai mare”, se arată într-un studiu recent, publicat de Banca Reglementelor Internaționale (BIS), care analizează legătura dintre inflație și îmbătrânirea populației în 22 de state, de-a lungul a 150 de ani.
România se menține pe locul 52 în lume după criteriul competitivității (raport WEF) România ocupă locul 52 din 140 în clasamentul competitivității globale realizat de World Economic Forum, nivel menținut și cu un an în urmă. ​Scorul general obţinut de România este de 63,5 puncte din 100, punctajul obținut plasându-ne după Bulgaria (locul 51), Cehia (locul 29), Estonia (32), Slovenia (35), Polonia (37), Lituania (40), Slovacia (41), Letonia (42), Ungaria (48). România devansează însă ţări precum Grecia (57 puncte) sau Republica Moldova (88). Pe primul loc se află SUA, iar pe ultimul, Ciad. WEF nu este singura instituție care calculează acest indice agregat al competitivității, în această vară cei de la International Institute for Management Development (IMD) Lausanne plasând România pe poziția 49 din 63 de economii analizate.
DOCUMENT Angajații ANAF au făcut mai multe inspecții fiscale, dar au stabilit obligații suplimentare mai mici, în trimestrul II. Numărul controalelor antifraudă a crescut de două ori Un inspector al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut, în medie, peste două inspecții la firme, în trimestrul II, în timp ce anul trecut în aceeași perioadă realiza una, maxim două, potrivit unui raport al ANAF. Sumele stabilite suplimentar de acesta, urmare inspecţiilor fiscale la contribuabili persoane juridice, sunt mai mici, respectiv cu 35%, ajungând la circa 617.000 lei.
Tichetele de masă par a fi exceptate de la plata impozitului pe venit, de la 1 ianuarie Legea biletelor de valoare nr. 165/2018 are o prevedere neclară, generoasă, iar dacă în normele metodologice nu se clarifică, atunci 2,5 milioane de angajați vor beneficia, reiese din declarațiile Claudiei Sofianu, partener, liderul Diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale, EY România
Creșterea salarială medie în sectorul privat a fost de 6,4% în 2018. Pentru 2019, firmele estimează o creștere mai mică, de 4,6% (studiu) În anul 2018, salariile din mediul privat au crescut ușor peste nivelurile planificate. Salariile la nivel național au crescut în medie cu 6,4%, față de ajustarea planificată (5,7%), potrivit celei de-a 20-a ediții a studiului salarial și beneficii PayWell, realizat de PwC România. Creșteri salariale peste media pieței s-au produs în industrie (8,9%) și în retail (6,7%). În același timp, sectorul bancar (5,4%), leasing-ul (4,6%) și industria farmaceutică (4,8%) înregistrează creșteri mai mici decât media.
AmCham România, despre noua lege a pensiilor: Semnalăm lipsa de sustenabilitate economică a creșterilor de cheltuieli ce decurg din modificările propuse de acest proiect Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea substanțială a cheltuielilor cu asistența socială pe care proiectul noii legi a pensiilor ar putea să o genereze la nivelul bugetului general consolidat. AmCham consideră, potrivit unui comunicat de presă, că se impune ca prezentarea și consultările pe marginea unui proiect legislativ cu un impact bugetar semnificativ pe termen mediu și lung să conțină în expunerea de motive informațiile despre sursele de finanțare a cheltuielilor, în conformitate cu prevederile Legii finanțelor publice nr. 500/2002 și ale Legii responsabilității fiscale.
Eurostat: România a făcut progrese semnificative în reducerea riscului de sărăcie şi excluziune socială Peste o treime (35,7%) din populaţia României era expusă în 2017 riscului de sărăcie şi excluziune socială, o situaţie mai gravă în Uniunea Europeană fiind înregistrată doar în Bulgaria, unde 38,9% din populaţie era expusă acestui risc, potrivit datelor publicate de Eurostat și citate de Agerpres. Cu toate acestea, față de 2008, statele care au făcut cele mai mari progrese în reducerea riscului de de sărăcie şi excluziune socială au fost Polonia (reducere de 11 puncte procentuale) şi România (reducere de 8,5 puncte procentuale), mai arată datele Eurostat.
Financial review. Prima pagină a presei străine: Platformă pentru ajutorul la domiciliu al seniorilor. Războiul pe piața creditului impobiliar se întețește. Planul Europei pentru Brexit: încă mai speră la un acord, dar se pregătește pentru ce e mai rău L`Echo: AG Asigurari va instala o platformă pentru ajutorul la domiciliu al seniorilor ● Financial Times: Președintele Donald Trump consideră ”pripite” acuzațiile la adresa saudiților în cazul Khashoggi ●  În UE, Tusk cere Marii Britanii să vină cu "propuneri concrete" pentru a pune capăt impasului creat de Brexit ● Les Echos: Războiul pe piața creditului impobiliar se întețește ● A treia bancă din SUA își mută sediul european la Paris ● Handelsblatt: Planul Europei pentru Brexit: încă mai speră la un acord, dar se pregătește pentru ce e mai rău. CE lucrează la legi pentru situații de urgență ● Il Sole 24 Ore: După o vară călduroasă, toamna se arată pentru băncile italiene se de-a dreptul incandescentă. Lectură plăcută!
Ungaria și-a majorat rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone, din rațiuni de securitate Ungaria și-a majorat rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone, într-un efort de a face rezervele mai sigure și de reducere a riscurilor, a anunțat guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy, într-o conferință de presă, citat fiind de Mediafax. Matolcsy a spus că decizia a fost de o importanță economică și națională strategică, și a fost luată la solicitarea premierului Viktor Orban, cu un an în urmă. Anunțul a stârnit uimirea mai multor analiști, relatează Financial Times.
5 servicii ANAF pe internet, pentru firme și persoane fizice. Ce părere ai despre ele? Depunerea de declarații pentru plata impozitelor și obșinerea de informații sunt câteva dintre activitățile pe care firmele și persoanele fizice le pot face online în relația cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Ce expereință ai avut cu serviciile ANAF pe internet? Lasă un comentariu la finalul acestui articol.
Creșterea economică bazată pe salarii, o strategie perdantă a Guvernului Autoritățile au început în mod oficial, de anul trecut, cu un nou model de creștere economică bazată pe mărirea salariilor. Aceasta a pornit din zona publică, iar privatul a fost nevoit să se conformeze. Totuși, mare parte dintre specialiștii în economie, atât români cât și străini, nu sunt de acord cu acest model, pentru că duce la scăderea productivității, inflație, efecte negative pe exportul net și investiții.  Aceste efecte le vedem și astăzi. Cu alte cuvinte, este o strategie care te ajută pe termen scurt, dar creează dezechilibre pe termen lung.
Doar 2 din 10 angajați români se consideră loiali firmei la care lucrează Doi din zece salariați români din mediul privat se declară loiali companiei pentru care lucrează, în timp ce 70% spun că ar lua în considerare o schimbare dacă găsesc o variantă mai bună, iar la polul opus, 10% dintre ei nu cred deloc în loialitatea față de un angajator, arată un studiu realizat de UP! Your Service.
Financial review Prima pagină a presei străine: Parisul testează un nou bitum asfaltic care reduce la jumătate zgomotul. Germania: situație umilitoare pentru CSU. Negocierile între Londra şi UE, în impas. Lacunele legislative ameninţă să creeze paradisuri fiscale în cadrul UE. Printre ele, și România Financial Times: Trump, deschis la reacția saudiților, în timp ce izolarea Arabiei Saudite se accentuează ● Le Figaro: În defensivă, Ungaria face apel să fie "zdruncinat" Bruxellesul în privinţa imigraţiei ● Les Echos: Parisul testează un nou bitum asfaltic care reduce la jumătate zgomotul produs de trafic și nu mai concentrează cădura solară ● Le Monde: Germania: situație umilitoare pentru CSU, partidul aliat al lui Merkel, la alegerile din Bavaria ● El Pais: Lacunele legislative ameninţă să creeze paradisuri fiscale în cadrul UE. Printre ele, și România ● Brexit: negocierile între Londra şi UE, în impas ● The New York Times: Italia se opune insistenţelor UE de a impune sancţiuni drept răspuns la atacurile cibernetice. Lectură plăcută!
„Totul” despre noile case de marcat 2018. ANAF: Sunt obligatorii celor prevăzuți de lege „Dotarea cu aparate de marcat cu jurnal electronic este obligatorie!”, avertizează Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pe site-ul oficial. Contribuabilii mici mai au timp  până la 1 noiembrie 2018 să se doteze cu case de marcat cu jurnal electronic, fără să riște să primească avertisment pentru nedotare, pe legea prevenirii. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a listat pe site o serie de documente și situații privind obligativitatea noilor aparate fiscale.
Raluca Micu (BNR): Platformele prin care se cumpără monede virtuale ar putea fi asimilate caselor de schimb valutar Fintech-urile care pun la dispoziție platforme de tranzacționare a monedelor virtuale ar putea fi nevoite să aplice cerințe de cunoaștere a clientelei, conform unei directie în lucru la nivel european, susține Raluca Micu, șef de serviciu, Financial Market Infrastructures and Payments Oversight Department la Banca Națională a României (BNR).

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version