BĂNCI
Reprezentanți ai consumatorilor de servicii financiare: ​Programul „Investește în tine” se îndepărtează în mod vizibil și nejustificat de nevoia care a generat această propunere Programul „Investește în tine” se îndepărtează, în mod vizibil și nejustificat, de nevoia identificată în societate și care a generat această propunere: acordarea posibilității tinerilor, cu o situație materială precară, de a accesa un credit subvenționat de stat, susțin reprezentanții a Asociației Parakletos, Asociației Pro Consumatori și ai Grupului Clienților cu Credite în CHF. ”Apreciem că un asemenea program ar trebui adoptat după ample dezbateri, ținând cont de strategia pe termen lung a Ministerului Educației Naționale și cu participarea tuturor instituțiilor cu atribuții legale, precum și a reprezentanților beneficiarilor programului (asociațiile studențești, asociațiile elevilor etc).”, se arată într-un comunicat transmis marți.
​SONDAJ Ce efect crezi că ar avea o decizie de a plafona gradul de îndatorare al oamenilor la bancă? Un proiect de lege care ar limita gradul de îndatorare al românilor dornici de împrumuturi la bancă a fost discutată de reprezentanți BNR cu o delegație de bancheri. Ce efecte crezi că ar avea o eventuală decizie plafonare a gradului de îndatorare?Participă la sondajul HotNews.ro
Noi obligații de raportare a tranzacțiilor către autoritățile fiscale din 25 iunie 2018. Cum ne putem pregăti? În data de 25 mai 2018, Consiliul ECOFIN compus de miniștrii de finanțe din Uniunea Europeana, a adoptat o noua directivă ce introduce schimbul automat de informații cu privire la anumite tranzacții transfrontaliere care au consecințe fiscale. Aceasta directivă trebuie transpusă în legislația din România până la data de 31 decembrie 2019, și va intra  în vigoare din data de 1 iulie 2020. Cu toate acestea, regulile se aplică retroactiv, astfel ca vor trebui  raportate către autoritățile fiscale toate tranzacțiile transfrontaliere ce intră în sfera acestor noi reguli și sunt implementate începând cu data de 25 iunie 2018.
Laurențiu Baciu (LAPAR): Singurii care au mai rămas la țară, în afară de cei bătrâni, sunt cei pe care i-ați văzut alaltăieri în autobuze Primarii din mediul rural îi induc în eroare pe asistații sociali, cărora li se spune că dacă sunt prinși la muncă vor rămâne fără ajutoare, susține Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), precizând că aceștia sunt ținuți sclavi și toată existența lor ține de „Dumnezeul comunei”.
O delegație restrânsă de bancheri a discutat cu viceguvernatorul Liviu Voinea noile limite ale gradului de îndatorare la credite. De la 1 iulie acesta ar putea fi de 50% la creditele imobiliare în lei și 25% la cele de consum O delegație de bancheri a discutat la sediul Băncii Naționale un proiect de lege care va limita gradul de îndatorare al românilor care vor solicita împrumuturi de la bănci. În actuala sa formă, proiectul ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie. ”Prezentul regulament stabilește, pentru scopul menţinerii stabilităţii financiare, unele condiţii de acordare şi derulare a creditelor pe teritoriul României destinate persoanelor fizice şi entităţilor nefinanciar”, se arată în preambulul documentului.Participă în text la sondajul HotNews.ro: Ce efect crezi că ar avea o decizie BNR de a plafona gradul de îndatorare?
​SONDAJ  Sfaturi practice pentru a economisi, la îndemâna fiecăruia Rata la bancă a crescut, la supermarket am lăsat mai mult decât luna trecută, iar pe pachetul de vacanță rezervat acum o săptămână, am plătit cu 10% mai mult deoarece iar a crescut euro. Și mai auzim, de asemenea, de creșterea numărului de credite neachitate la timp. Toate ne afectează, mai ales că, datoriile neplătite cresc mai apoi costurile creditării, afectându-i astfel pe toți cei care au, sau intenționează să acceseze un împrumut bancar. Aceștia vor avea de plată sume mai mari, deoarece instituțiile financiar-bancare își iau măsuri de prevenire a pierderilor.
Daniel Dăianu: “Riscul redenominării” vs. risc valutar Riscul valutar este comun pe piețele financiare internaționale. Fluctuațiile cursurilor de schimb înseamnă incertitudini privind mersul tranzacțiilor, scrie Daniel Dăianu pe blogul BNR. De aceea se pune preț pe aranjamente care să evite fluctuații foarte dezordonate și de amplitudine mare. Aranjamentele de le Bretton Woods (după al doilea război mondial) pot fi văzute din această perspectivă ele bizuindu-se și pe controale ale fluxurilor de capital. Dar trebuie spus că atunci funcționa un sistem internațional ce avea că pivot instituționalizat dolarul SUA și legătura sa cu aurul la o anumită paritate.
Cartea românească prinde rădăcini. Piața de carte atinge maximul ultimilor 7 ani Numărul foarte mare de vizitatori de la Bookfest, în creștere față de 2017, a confirmat faptul că literatura - beletristică, de dezvoltare personală sau de business - iși păstrează terenul chiar și în contextul în care internetul și noile tehnologii ne impactează viața din ce în ce mai mult. Este un fapt demonstrat și de rezultatele financiare ale companiilor implicate pe aceasta piață. Analiștii financiari KeysFin estimează că piața de carte va atinge în 2018 cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani.
În primele 4 luni din acest an, România a încasat din exporturi puțin peste 22 miliarde de euro, dar are de achitat importurile de aproape 26 de miliarde de euro În primele 4 luni exporturile românești au crescut cu 9,7%, iar importurile cu 10,0%, față de aceeași perioadă din anul trecut, au transmis luni reprezentanții INS. Deficitul balanţei comerciale ianuarie-aprilie 2018 a fost de 3,72 miliarde euro, mai mare cu circa 380 milioane euro decât cel înregistrat în perioada 1.I-30.IV 2017.
Sectoarele IT și intermedieri financiare au oferit cele mai mari salarii, în aprilie IT-știi și persoanele care lucrează în intermedieri financiare și asigurări au avut cele mai mari salarii nete din economie, în aprilie, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, personalul din sectorul Informații și Comunicații au luat, în medie, 5.287 lei, în timp ce în sectorul financiar câștigul a fost de 5.243 lei. Trebuie remarcat că la IT-ști suma s scăzut cu 0,7%, comparativ cu luna precedentă.
Guvernul spune una, adevărul este altul. Cine cumpără titlurile de stat Tezaur dedicate populației va rămâne cu banii blocați 5 ani ​Guvernul a dezinformat vineri populația prin vocea purtătorului de cuvânt, Nelu Barbu, în ceea ce privește titlurile de stat pentru populație. Acesta a afirmat că certificatele vor putea fi răscumpărate, în orice moment, prin bursă, ceea ce este fals, conform unor surse din Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Cu alte cuvinte, cine cumpără certificatele este obligat să aștepte cinci ani până să își recupereze investiția inițială, titlurile fiind nominale și netransmisibile.
Consultanții fiscali propun Finanțelor ca impozitarea pe criptomonede să țină cont și de costul de achiziție Camera Consultanților Fiscali (CCF) a transmis Ministerului de Finanțe o propunere care prevede stabilirea unui regim fiscal clar pe zona de criptomonede, pentru că în momentul de față impozitarea nu este logică. Aceasta se aplică, în momentul de față, la total venit obținut, neținându-se cont de costul de achiziție. Finanțele ar urma să discute această propunere și multe altele în contextul modificărilor Codului fiscal și a celui de procedură fiscală care vor avea loc în toamnă.
Cafeaua de weekend. Subiectele săptămânii. Bonus: 12 discursuri istorice pe care nu le-ai auzit niciodată. Ar trebui copiii lăsați să aibă prieteni imaginari? Viteza cu care circulă impulsul nervos: 272 de km/oră. Cât de corecte erau sfaturile lui Yoda? A fost o săptămână încărcată. A început cu înființarea unui mamut - Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) − o societate pe acţiuni al cărei capital social de pornire va fi format din deținerile Statului la 33 de societăţi de importanţă naţională, plus suma de 9 miliarde de lei. Se termină sâmbătă, când va avea loc mitingul organizat de PSD împotriva abuzurilor. Între cele două evenimente se înghesuie amânarea pronunțării sentinței în dosarul în care Liviu Dragnea a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, condamnarea Elenei Udrea la 6 ani de închisoare, motivarea deciziei Curții Constituționale care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis. Și câte altele...
​România a atras de pe piețele externe 1,2 miliarde de dolari și a realizat, în premieră, o tranzacție de răscumpărare anticipată a unor obligațiuni în dolari Ministerul Finanțelor Publice a realizat, joi, 7 iunie 2018, prima operațiune de răscumpărare anticipată și de preschimbare parțială a unei serii de euroobligațiuni existente în dolari. Tranzacția s-a desfășurat sub forma răscumpărării anticipate și preschimbării parțiale de titluri de stat în valoare de aproximativ 250 milioane USD, scadente în 2022, cu maturitate rămasă de 4 ani și cupon de 6.75%. Aceasta a fost însoțită de o nouă emisiune de euroobligațiuni de 1,2 miliarde USD, cu maturitatea de 30 de ani, și cupon 5.125%.
Viorica Dăncilă: Orice persoană fizică își va putea plăti taxele și impozitele prin CEC Bank Persoanele fizice vor putea plăti taxele și impozitele prin unitățile CEC Bank, începând de luni, a anunțat vineri, la începutul ședintei de Guvern, Viorica Dăncilă. Aceasta susține că astfel de plăți vor putea fi făcute de orice persoană, indiferent dacă are sau nu cont la CEC. Până la sfârșitul anului, CEC Bank nu va percepe comisioane.
Trei tendințe în emigrația românească Când vine vorba de românii care lucrează în străinătate și trimit bani acasă, întrebările care se pun sunt cam aceleași: cine pleacă, câți pleacă, unde, cum și de ce pleacă, în variante mai mult sau mai puțin sofisticate, a spus vineri Cristina Dobre, preşedintele Fundaţia FLAME, care a realizat un studiu cu privire la românii din străinătate. Potrivit acesteia, la inceputul acestui an se aflau înafara granițelor țării circa 3,5 milioane. ”Europa strânge cea mai mare parte a lor. Italia, Spania, Germania și Marea Britanie sunt principalele destinații”, consideră Dobre.
Dan Manolescu (CCF): Firmele care fac comerț intracomunitar trebuie să se pregătească de modificările europene pe TVA

Firmele din România care fac comerț intracomunitar vor trebui să se pregătească de noua propunere de directivă pe TVA care ar putea aduce blocaje financiare în relațiile clienți - furnizori, susține Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali. Partea bună, spune el, este că mecanismul Split TVA, care nu a adus beneficii, va dispărea.
Isărescu: Românii din străinătate au trimis iniţial bani pentru a-și ajuta familiile din țară. Cu timpul s-a constatat că oamenii au vrut să facă și mici investiţii. Din patriotism local, din patriotism general, din nevoie ”​Fluxul acesta de bani (trimiși de românii care au plecat în străinătate - n.r.), informaţiile cuprinse în fluxul de bani conţin cel puţin sâmburii altor informaţii esenţiale. Vă dau un exemplu, fără să intru în detalii: îţi dai seama din repartiţia geografică a trimiterilor de bani din străinătate către România care este şi mişcarea în sens invers. Cam de unde au plecat cei mai mulţi români. Îţi mai dai seama, dacă te uiţi cu atenţie la cifre şi care este componenţa remiterilor. Adică au fost iniţial pentru a ajuta familiile din România. Cu timpul s-a constatat uitându-ne cu atenţie la aceste remiteri că oamenii au vrut să facă mici investiţii. Din patriotism local, din patriotism general, din nevoie, din aspiraţie”, a spus vineri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la o conferință de specialitate.
UPDATE Guvernul se pregătește de împrumuturi de 4 miliarde lei de la populație. Randamentul ar putea ajunge la 4,5% Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, un proiect care permite Finanțelor să se împrumute cu 4 miliarde lei de la populație, prin Programul Tezaur. Certificatele ar putea fi achiziționate, conform documentului, de la Poșta Română și direct de la unitățile Trezoreriei Statului. UPDATE 1 Informația a fost confirmată de premierul Viorica Dăncilă. UPDATE 2 Purtătorul de cuvânt al Guvernului anunță că acestea se vor putea răscumpăra prin intermediul bursei
VIDEO INTERVIU Dan Manolescu, specialist în fiscalitate: Ca să avem o pensie decentă, ar trebui sa luăm tot salariul celor care se nasc azi Statul va trebui să explice de ce este mai bun Pilonul I decât Pilonul II, având în vedere problemele demografice. În condițiile în care numărul celor care muncesc astăzi scade, iar al celor care ies la pensie crește, statul trebuie să ia măsuri pentru a susține natalitatea, în vederea susținerii unui trai decent la pensie, susține Dan Manolescu, președinte al Camerei Consultanților Fiscali (CCF), într-un interviu acordat HotNews.ro. Potrivit acestuia, opționalitatea Pilonului II nu va ajuta prea mult autoritățile, dacă prin această măsură ar strânge în jur de un miliard de lei, de exemplu, având în vedere anvergura sumelor de care discutăm la nivelul bugetului de stat.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version