Industrie Feroviara
Lucrari feroviare
Foto: Ministerul Transporturilor

CFR riscă să piardă 800 milioane euro pentru modernizarea liniei Brașov-Sighișoara. Care este motivul

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 19 Oct 2019 Economie | Industrie Feroviara
CFR Infrastructură trebuie și este îndreptățită să semneze contractul pentru modernizarea tronsonului Braşov-Sighişoara, loturile 1 (Braşov - Apaţa) şi 3 (Caţa - Sighişoara), în caz contrar pierzându-se o finanţare de aproape 800 de milioane de euro, a declarat, directorul general interimar al CFR SA, Marius Chiper, citat de Agerpres. ”Sunt nişte licitaţii lansate în primăvara lui 2016 şi suntem după trei ani şi jumătate de evaluări, contestaţii, re-contestaţii, reevaluări şi aşa mai departe şi noi nu reuşim să dăm drumul la acest proiect”, spune Marius Chiper.
Trenuri germane ICE 3
Foto: Deutsche Bahn
Material susținut de Grampet Group

Trenul câștigă tot mai des lupta cu avioanele în Europa de Vest - Viteză, confort, legături bune și prețuri calculate precum la cursele aeriene

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 19 Oct 2019 Economie | Industrie Feroviara
Cele mai rapide trenuri europene parcurg și 600 - 700 km fără să oprească și în mai multe țări sunt pe sute de km viteze medii de 150 km/h. În aceste condiții, în Franța, Spania, Germania sau Italia sunt rute unde trenurile au câștigat lupta cu avionul. În articol puteți citi cum au reușit companiile feroviare să aibă atât de mulți clienți, ce se poate face în trenurile cele mai rapide și cât costă biletele pe multe rute.
Sageata Albastra
Foto: Hotnews

CFR spune că lucrările la trenul Gara de Nord - Aeroport continuă. Compania va contesta decizia instanței privind exproprierile

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR Infrastructură spune că în prezent lucrările la viaductul de lângă aeroport continuă, fiind vorba de un teren ce aparține statului și nu este afectat de decizia instanței de săptămâna trecută. ”La ora actuală, constructorul nu lucrează pe partea unde sunt terenurile proprietarilor contestatari, deci amplasamentele pe care contestatarii le-au supus atenţiei instanţei nu sunt afectate”, spune CFR SA, într-un răspuns pentru HotNews.ro. Reamintim că pe 11 octombrie, Curtea de Apel București a decis suspendarea efectelor hotărârii de expropriere. CFR spune că va face recurs conform legii, pentru ca proiectul să continue în toate fazele.
Tren din Republica Moldova
Foto: CFM

Calea Ferată din Republica Moldova va fi separată în trei companii

de Vlad Barza HotNews.ro
Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) va fi reorganizată. CFM va fi separată în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și mărfuri, prevede un proiect de hotărâre de Guvern, citat de NewsIn.md. În țara vecină sunt 1.100 km de cale ferată. De la Chișinău sunt trenuri internaționale directe către București, Odesa, Moscova și St Petersburg.
Marius Chiper
Foto: AGERPRES

UPDATE Marius Chiper revine la conducerea CFR Infrastructură. Directorul demis intenţionează să acţioneze în instanţă Consiliul de Administraţie al companiei

de Vlad Barza HotNews.ro
Marius Chiper revine la conducerea CFR SA, în urma unei ședințe a Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate care a avut loc luni, scrie Club Feroviar. Membrii CA au decis revocarea mandatului actualului director general al companiei, Constantin Axinia. Chiper a mai fost director general al CFR SA din decembrie 2015 până în octombrie 2017, când și-a dat demisia în urma unor divergențe cu ministrul Transporturilor de la acea vreme, Felix Stroe. UPDATE Axinia a declarat că motivul demiterii sale este refuzul de a semna un contract de investiţii în valoare de sute de milioane de euro, scrie Mediafax. UPDATE 2: Informația privind numirea lui Chiper a fost confirmată de CFR SA.
Linia 803 intr-un Mers al Trenurilor din anii 80
Foto: -

S-ar putea relua circulația feroviară între Medgidia și Negru Vodă, linie abandonată în 2012

de Vlad Barza HotNews.ro
​Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vrea să reia circulația pe calea ferată Medgidia-Negru Vodă, prin accesarea de fonduri europene nerambursabile, scrie publicația Club Feroviar. Anunțul a fost făcut de Adrian Dragomirescu, șef de departament în cadrul CFR SA. Linia are 57 km și în trecut era tranzitată vara de trenurile internaționale care veneau de la Minsk sau Saratov și își terminau parcursul la Varna.
Replica unei locomotive de la 1808
Foto: catchmewhocan.org.uk
Material susținut de Grampet Group

De ce primele căi ferate au apărut în Marea Britanie și cum erau locomotivele acum 200 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Până la apariția căilor ferate foarte puțini oameni ajunseseră la mai mult de câteva zeci de kilometri de locul natal și transportul era extrem de scump pentru aproape toată lumea. Apoi, industrializarea a dus la crearea primelor locomotive cu aburi care erau cu totul diferite de cele care aveau să devină celebre în prima parte a secolului XX. În articol puteți afla de ce primele căi ferate au apărut în Marea Britanie, de ce Revoluția Industrială s-a întâmplat acolo, dar și cum locomotivele cu abur au existat datorită unui om despre care s-a vorbit prea puțin.
Linii de cale ferata
Foto: Hotnews

Pro Infrastructura: Nu au rămas doar 210 restricții de viteză, cum a spus directorul CFR SA. În realitate sunt peste 1.000 de restricții pe calea ferată și numărul lor crește

de Vlad Barza HotNews.ro
Directorul CFR Infrastructura a declarat că au rămas doar 210 restricții de viteză pe rețeaua feroviară din 490 câte erau la începutul anului, dar acest lucru este o ”minciună gogonată”, spun cei de la Asociația Pro Infrastructura. În realitate, sunt peste 1000 de restricții pe calea ferată și numărul lor crește! Mai mult, s-au introdus o serie de restricții-mamut: pe 82 km între Caransebeș și Timișoara viteza scade de la 100 la 70 km/h, iar pe 25 km lângă Roșiori trenul merge cu 60 km/h în loc de 140!, spune cei de la asociație.
Tren rus de mare viteza Sapsan
Foto: Russian Railways

Rusia ar vrea să construiască o linie de mare viteză între Moscova și St Petersburg, proiect de 23 miliarde dolari

de Vlad Barza HotNews.ro
În Rusia se discută construcția unei linii ferate de mare viteză între cele mai mari două orașe ale țării, estimările fiind că trenurile vor circula din 2026 și investițiile necesare ar fi de 23 miliarde dolari, scrie Moscow Times. Rămâne de văzut dacă se va face, mai ales că există deja trenuri ce pot rula cu 250 km/h. Între Moscova și St Petersburg sunt 650 km și cele mai rapide trenuri Sapsan fac 3 ore și 44 de minute. De exemplu, de la Moscova la Tver sunt 167 km și trenurile fac o oră. Trenurile convenționale de noapte fac peste 8 ore.
Tren
Foto: Hotnews

Șeful CFR Infrastructură spune că vor fi eliminate toate restricțiile dintre București și Suceava și speră în introducerea unui tren InterCity. Pe ce porțiuni din rețea se va putea circula cu 140 km/h

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR Infrastructură spune că au fost eliminate de la început de an peste jumătate dintre restricțiile de viteză din rețea, iar în noiembrie nu va mai fi niciuna între București și Suceava, urmând a fi terminat și podul la care se lucrează de câțiva ani, lângă Ploiești. Constantin Axinia spune că așteaptă introducerea unui tren InterCity și promite că la anul vor începe lucrările și pe București - Giurgiu.
Trenul Azuma
Foto: London North Eastern Railway
Material susținut de Grampet Group

HS2, blocaj și scandal - De ce Marea Britanie va rămâne încă mult timp de acum înainte cu doar 108 km de linii de mare viteză

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 5 Oct 2019 Economie | Industrie Feroviara
Promotorii proiectului au spus încă de la început că HS2 va crea locuri de muncă (22.000 în următorii cinci ani), va scurta timpul de călătorie, va fi o variantă ecologică, va ajuta la renașterea unor comunități cu probleme economice și va degreva actualele linii de cale ferată. Ei spun că mai multe firme își vor deschide filiale în nordul Angliei, dacă se va putea ajunge mai repede acolo, iar pe șosele vor circula mai puține TIR-uri și camioane, fiindcă o parte dintre mărfuri vor fi mutate pe trenurile care vor circula pe liniile convenționale ce vor fi mai libere datorită mutării unei părți din traficul de pasageri pe HS2.
Lucrari feroviare
Foto: CFR Infrastructura

VIDEO Care este situația pe șantierele feroviare de două miliarde euro din vestul țării

de Vlad Barza HotNews.ro
Lucrările au avansat în ultimele luni pe șantierele feroviare dintre Arad și Simeria, în unele locuri stadiul fizic depășind 30%, în condițiile în care era si de sub 5% la început de an, arată CFR Infrastructură. În acest moment cele mai rapide trenuri fac peste trei ore pe cei 158 km dintre Arad și Simeria din cauza restricțiilor de viteză, iar întârzierile apar des. Probabil că totul va fi gata în 2023 și atunci cele mai rapide trenuri vor putea face 80-90 de minute.
Satu Mare - Viena in Mersul Trenurilor OBB
Foto: OBB

Tren direct Satu Mare - Viena, din decembrie, introdus de austriecii de la OBB

de Vlad Barza HotNews.ro
În Mersul Trenurilor din Austria va figura un nou tren internațional către România: Satu Mare - Viena, după ce anul trecut a fost introdus trenul direct Viena-Cluj (cu vagoane CFR și MAV). Trenul către Satu Mare este o ramificație a celui către Cluj, traseul și orarul fiind comun pentru mai mult de jumătate din drum. Informația a fost relatată în premieră de publicația bihon.ro. Trenul nu este foarte rapid, având și o mulțime de opriri: cei aproximativ 590 km sunt parcurși în nouă ore.
Linii de cale ferata
Foto: Hotnews

UPDATE Licitația pentru achiziția de trenuri electrice este suspendată până la soluționarea contestațiilor

de Vlad Barza HotNews.ro
La câteva zile după ce doi dintre cei trei participanți la licitația pentru cumpărarea de trenuri au contestat deciziile privind punctarea ofertanților, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a suspendat procedura de licitație pentru achiziția a 40 de trenuri electrice regionale, scrie Club Feroviar. ARF a lansat licitația în aprilie și la ea au participat trei companii care acum se luptă în contestații. În acest context nu este sigur că noile trenuri, de care este disperată nevoie, vor ajunge măcar în 2021. UPDATE În articol puteți vedea răspunsurile ARF trimise la solicitarea HotNews.ro.
In Gara de Nord
Foto: Hotnews

CFR Călători vrea să cumpere echipamente POS pentru plata biletelor. Licitația este de maxim 3,15 miloane lei. Unde vor fi puse automate de bilete

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR Călători a publicat un anunț de licitație pe portalul SEAP pentru servicii de plată cu cardul bancar a legitimațiilor de călătorie în trafic intern şi international prin echipamente POS. Valoarea totală se încadrează în intervalul 385.000 - 3,15 milioane lei. Durata contractului este de 48 de luni, termenul limită pentru primirea ofertelor este de 1 noiembrie. În caietul de sarcini se menționează că CFR vrea să cumpere minim 320 de POS-uri prin care se poate plăti la ghișee și 35 de automate de bilete.
Lucrari feroviare in estul Africii
Foto: Ethiopian Railways
Material susținut de Grampet Group

Cazul Djibouti - Trenuri, deșert, geopoltică și ”sperietoarea” chineză care este și singura speranță

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 28 Sept 2019 Economie | Industrie Feroviara
Djibouti este o țară cam cât patru județe de la noi, iar populația este de un milion de oameni. Țara africană are o poziție strategică, fiind aproape de canalul de Suez și de Marea Roșie, dar și de zone de conflict, precum Yemen. Construcția unei căi ferate în zonă a adus multe speranțe, dar și griji. Banii au venit din China care ar putea face ce vrea dacă Djibouti nu mai poate plăti datoriile. În articol puteți citi despre o țară minusculă care însă contează mult pentru marile puteri și despre o cale ferată care a schimbat totul.
Portul Constanta
Foto: AGERPRES

Calea ferată din portul Constanța ar putea fi modernizată - S-a transmis ordinul de începere pentru elaborarea studiului de fezabilitate

de Vlad Barza HotNews.ro
Portul Constanța este una dintre marile probleme ale rețelei feroviare: liniile sunt neelectrificate, sarcina pe osie este scăzută, sunt prea scurte liniile pentru cele mai lungi trenuri, viteza posibilă este redusă și o parte dintre linii sunt închise. Lucrurile ar putea să se schimbe, fiindcă “CFR” SA a semnat și transmis Ordinul de Începere pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar modernizării infrastructurii feroviare din Portul Constanța.
Trenuri Eurostar
Foto: Eurostar

Francezii vor să creeze o nouă companie de trenuri de mare viteză, combinând operațiunile Eurostar și Thalys

de Vlad Barza HotNews.ro
SNCF vrea o unire între filialele sale Eurostar și Thalys și proiectul este să creeze o nouă companie care să gestioneze trenuri de mare viteză în Anglia, Franța, Olanda, Belgia și Germania. Proiectul se numește Green Speed și merge pe ideea că numărul de pasageri poate crește de la 18,5 milioane/an în prezent, la 30 de milioane în 2030. Ideea fuziunii nu este nouă, dar a fost reluată după ce numărul de pasageri a crescut în ultimii doi ani.
Trenuri germane ICE
Foto: Deutsche Bahn

Germanii vor extinde testele cu șinele de cale ferată vopsite în alb, pentru a le proteja de căldura excesivă

de Vlad Barza HotNews.ro
Operatorul Deutsche Bahn va face și mai multe teste în 2020 cu vopsirea șinelor de cale ferată în alb, pentru a le proteja de efectele căldurii excesive. Țări precum Elveția și Marea Britanie au mai aplicat această tehnică, iar Germania a făcut mici teste în vara aceasta, care a adus și cea mai ridicată temperatură din istoria țării: 42,6 grade.
Trenuri turcesti de mare viteza
Foto: Yuksek Hızlı Tren

Turcia promite să dea în folosință o nouă cale ferată de mare viteză în primăvara lui 2020

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 25 Sept 2019 Economie | Industrie Feroviara
Turcia vrea să dea în folosință în luna mai din 2020 o nouă cale ferată de mare viteză între Ankara și orașul Sivas, 400 km. Costurile sunt de 1,5 miliarde euro, iar Turcia vrea să ajungă să aibă peste 3.000 km de cale ferată de mare viteză, de la 800 km în prezent. Pe varianta din prezent sunt 600 km între Ankara și Sivas, iar trenurile fac 10 ore.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version