Industrie Feroviara
Tunelul Helsinki - Tallinn
Foto: FinEst Bay Area Development
Material susținut de Grampet Group

Complicata poveste a unui tunel de 100 de km - Geopolitică, rivalitate, îngrijorări dar și foarte mult curaj

de Vlad Barza HotNews.ro
Cel mai scump tunel pe care europenii vor să-l construiască ar putea avea 103 km și ar putea costa peste 20 miliarde euro. Se discută despre el încă de acum 25 de ani și acum un și jumătate părea sigur că se va construi, dar îndoielile s-au acumulat și părțile vor clarificări. Dacă orașele Helsinki și Tallinn vor ajunge să fie legate de un tunel feroviar, trenurile ar putea rula cu 250 km/h prin el și o călătorie ar costa 50 de euro la început. În articol puteți citi despre cât de greu este ca părțile să se înțeleagă pentru a construi una dintre cele mai mari lucrări de infrastructură din Europa.
Gara Hong Kong West Kowloon
Foto: Wikimedia Commons

Gara dezbinării - Arestarea unui cetățean din Hong Kong scoate din nou la lumină controversata împărțire cu China a stației pentru trenurile de mare viteză

de Vlad Barza HotNews.ro
Din septembrie 2018 trenurile chineze de mare viteză ajung la uriașa gară din Hong Kong, dar sunt probleme fiindcă într-o parte din super-gară se aplică legea mai dură de pe continent și mulți spun că este o încălcare a suveranității teritoriului Hong Kong care are statut special. De aproape trei luni sunt proteste pro-democrație în teritoriul unde China vrea să-și crească influența, iar arestarea unui angajat al consulatului britanic din Hong Kong exact în partea de gară controlată de chinezi a pus ”gaz pe foc”, scrie CNN.
Lucrari feroviare
Foto: Prorail

Olanda, la nivelul următor - În Mersul Trenurilor se va trece de la minute la secunde

de Vlad Barza HotNews.ro
ProRail, compania olandeză care gestionează infrastructura feroviară, a stabilit Mersul Trenurilor pe 2020 cumulând cererile operatorilor de pasageri și de marfă și marea noutate este că vor fi folosite unități mult mai mici de timp: 6 secunde, în loc de un minut. Într-un răspuns pentru HotNews.ro cei de la ProRail au explicat faptul că planficarea la nivel de 6 secunde va face ca trenurile să fie și mai punctuale. Pasagerii vor vedea pe tabele timpii afișati tot la nivel de minut, dar pe viitor se vor face teste și se va trece la secunde, mai spun cei de la companie.
Podul de la Gradistea in 2005
Foto: AGERPRES

S-a lansat licitația pentru reconstrucția podului de la Grădiștea. Trenurile nu mai circulă de 14 ani pe cel mai scurt drum dintre București și Giurgiu

de Vlad Barza HotNews.ro
​​Podul feroviar de peste Argeș, de lângă localitatea Grădiștea, s-a prăbușit din cauza unor inundații în 2005 și de atunci drumul dintre București și Giurgiu necesită un ocol prin Videle pentru cei care aleg trenul. Acum, după cum a relatat mobilitate.eu, CFR a lansat licitația pentru redeschiderea circulației pe podul de peste Argeș și a publicat documentația pe SEAP. Valoarea contractului este de 400 milioane lei. Durata contractului este 82 luni din care: 4 luni proiectare, 18 luni execuție lucrări si 60 luni perioada de garanție.

Tren japonez de mare viteza
Foto: JR East

Tren cu ușa deschisă, la 280 km/h, în Japonia

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 21 Aug 2019 Economie | Industrie Feroviara
Un tren japonez de mare viteză a mers pentru scurt timp cu o ușă deschisă la viteza de 280 km/h din cauza neglijenței unui angajat, scrie agenția Kyodo care adaugă că nimeni nu a fost rănit. Mai multe trenuri au avut întârzieri și ministrul transporturilor a recomandat companiei să facă tot ce este nevoie pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.
Lucrari la noua linie
Foto: HS2

Proiectul noilor linii ferate de mare viteză din Marea Britanie este din nou sub semnul îndoielii - Costurile ar putea depăși cu mult cele 56 de miliarde de lire preconizate

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 21 Aug 2019 Economie | Industrie Feroviara
​HS2, proiectul de construcție pentru noi linii ferate de mare viteză în Regatul Unit, este pus din nou sub semnul îndoielii și un amplu raport va fi gata la toamna, pentru a se decide dacă lucrările merită continuate. HS2 are două mari faze, iar prima ar trebui să fie gata în 2026. Costul total al proiectului este estimat la 56 miliarde dolari dar calcule recente au arătat că s-ar putea adăuga 30 de miliarde dolari.
Simulari - Statie CFR la Aeroportul Otopeni
Foto: CFR

Trenul Gara de Nord - Aeroportul Otopeni - S-a emis autorizația de construcție

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți s-a emis autorizația de construire pentru legătura feroviară Gara de Nord - Aeroportul Henri Coandă, a anunțat Ovidiu Sîrbu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Costurile sunt de aproximativ 400 de milioane lei. Lucrarea va conține și un viaduct lung de 1,5 kilometri care va supratraversa DN1 în zona aeroportului. Lucrările ar trebui să fie gata în mai 2020, înainte de meciurile organizate de București la Campionatul European de fotbal.
Tren din Marea Britanie
Foto: Great Western Railway

Val de critici în Marea Britanie, după ce s-a anunțat o nouă scumpire a biletelor de tren. Mulți pasageri vor căuta alte soluții, după ce întârzierile au atins maximul ultimilor 13 ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Marea Britanie are printre cele mai bune trenuri din Europa, dar și cele mai scumpe bilete. În acest context, anunțul că biletele se vor scumpi din nou, la început de 2019, a fost intens criticat și mulți spun că numărul de pasageri va scădea. Supărarea este cu atât mai mare dacă ținem cont și de faptul că întârzierile sunt tot mai dese și problemele tehnice sunt numeroase.
TGV-ul marocan
Foto: ONCF
Material susținut de Grampet Group

​VIDEO Cum a ajuns Marocul să aibă trenuri de mare viteză și ce ne spun ele despre țara nord-africană

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 17 Aug 2019 Economie | Industrie Feroviara
În Maroc a fost inaugurat la final de 2018 primul TGV din Africa și evenimentul a făcut mare vâlvă, fiindcă vorbim despre o țară cu salarii mici și cu foarte multe probleme de rezolvat. Este normal să investească în trenuri de mare viteză o țară unde peste 30% dintre adulți nu știu să scrie și să citească? Un răspuns este greu de dat fiindcă Marocul, deși este o țară condusă într-un mod autoritar de regele Mohamed al VI-lea, are ceva ce ne-am dori și noi: o strategie de dezvoltare gândită acum 15 ani și pusă în aplicare. În plus are o industrie a turismului extrem de bine pusă la punct și țara a atras multe investiții străine.
Vagon german de clasa 1
Foto: Deutsche Bahn

Un parlamentar german a fost aspru criticat după ce a propus eliminarea clasei 1 din trenuri

de Vlad Barza HotNews.ro
Un deputat german de stânga și-a atras o mulțime de critici după ce a cerut ca trenurile germane să aibă doar clasa a 2-a, iar clasa 1 să dispară, fiindcă, spune el, ar crește eficiența energetică și s-ar diminua aglomerația. Propunerea a fost considerată de mulți ca fiind inutilă, mai ales că este cerere și pentru locurile la clasa 1, scrie The Guardian.
Locomotiva 060-DA-001
Foto: CFR Old Times/Facebook

Povestea locomotivei care acum 60 de ani a contribuit la aducerea căilor ferate române în epoca modernă

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 14 Aug 2019 Economie | Industrie Feroviara
Acum 60 de ani, prima locomotivă diesel-electrică din ţara noastră a plecat în prima ei cursă din gara Brașov. Locomotiva 060-DA-001 are un motor de 2.100 CP, o greutate de 116 tone (cu rezervoarele pline) şi atingea o viteză maximă de 100 km/h. Aducerea acestei locomotive în România poate fi considerată începutul modernizării transportului feroviar din ţara noastră. Regretul „veteranilor” din CFR este că, în ultimii 30 de ani, transportul feroviar din ţara noastră a fost batjocorit, scrie publicația Bună Ziua Brașov.
Locomotive indiene
Foto: Chittaranjan Locomotive Works Factory

VIDEO În India a fost testată o locomotivă electrică ce poate atinge 180 km/h, cea mai rapidă produsă vreodată în uriașa țară asiatică

de Vlad Barza HotNews.ro
În India a fost testată cea mai rapidă locomotivă electrică ce a fost produsă pe plan local în țara asiatică, modelul modificat atingând 180 km/h. La început de 2019 a fost pusă în circulație și cea mai rapidă ramă electrică produsă în India, capabilă să atingă tot 180 km/h. India lucrează la modernizarea infrastructurii și vrea să elimine și o parte dintre trecerile la nivel, pentru ca trenurile să fie cât mai rapide.
Tren din Indonezia
Foto: Wikimedia Commons

Indonezia ar putea construi o cale ferată de 6 miliarde dolari. De ce proiectul este controversat

de Vlad Barza HotNews.ro
Indonezia ar putea, până la urmă, să construiască o cale ferată de viteză între cele mai mari două orașe ale sale - Jakarta și Surabaya - iar costurile ar putea trece de 6 miliarde dolari. Între cele două orașe sunt 750 km, iar trenurile fac acum între 9 și 15 ore. În trecut s-a luat în calcul și construcția unei linii de mare viteză, dar estimările indicau o sumă uriașă: peste 12 miliarde dolari. Indonezia are 260 de milioane de locuitori, dar rețeaua sa feroviară este mai mică decât cea românească.
-
Foto: Pixabay

Autoritățile americane au încercat fără succes să convingă companiile de tehnologie să adauge pe hărți trecerile la nivel cu calea ferată

de Vlad Barza HotNews.ro
Autoritățile americane au cerut marilor companii de tehnologie să adauge pe hărțile lor și trecerile la nivel cu calea ferată, însă foarte puține dintre ele s-au conformat, notează publicația Politico. Și în SUA, cum se întâmplă și la noi, sunt foarte dese incidentele în care șoferii forțează trecerea peste liniile de cale ferată exact când vine trenul.
Trenuri din Ucraina
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Material susținut de Grampet Group

VIDEO De ce trenurile din Ucraina sunt cu mult peste ale noastre și ce a făcut țara vecină, iar noi n-am reușit

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 10 Aug 2019 Economie | Industrie Feroviara
Ucraina are un nivel de trai mai scăzut decât România și are mult mai multe probleme, mai ales că rușii au anexat Crimeea, iar separatiștii controlează o parte din estul țării. Însă Ucraina stă bine la trenuri, a investit în locomotive și trenuri electrice și are și porțiuni de sute de kilometri unde viteza medie este mai mare de 100 km/h. Departe de a fi perfect, sectorul feroviar ucrainean este peste cel românesc, iar în articol puteți citi despre ce au făcut vecinii noștri, dar și despre lucrurile pentru care sunt celebre cele mai mari orașe din Ucraina.
Lucrari la tunelul Torino - Lyon
Foto: La Transalpine Lyon Turin

Cum poate o linie de cale ferată să ”zdruncine” un guvern - Exemplul italian

de Vlad Barza HotNews.ro
Alegeri anticipate sau guvern de tehnocrați? Viitorul politic al Italiei este incert după ce joi, Matteo Salvini, omul forte al guvernului italian și liderul Ligii, a ”decretat” destrămarea coaliției aflată de 14 luni la guvernare. Picătura care a umplut paharul a fost votul pozitiv dat de Parlament proiectului construcției liniei de mare viteză Torino - Lyon care va costa peste 25 miliarde euro, din care 8 miliarde euro pentru un tunel de 57 km. Unul dintre partidele aflate la guvernare se opune cu vehemență proiectului despre care cele două țări discută de trei decenii.
Locomotiva electrica CC 7107
Foto: SNCF Archives
Material susținut de Grampet Group

​VIDEO Cum au reușit trenurile franceze să atingă 331 km/h cu peste peste 60 de ani în urmă

de Vlad Barza HotNews.ro
Ziua de 29 martie 1955 va rămâne în istoria căilor ferate fiindcă două trenuri franceze tractate de locomotive electrice au atins 331 km/h, depășind cu aproape 100 km/h recordul precedent. A fost un test spectaculos și riscant, iar inginerii francezi au învățat multe și au tot crescut vitezele maxime ale trenurilor de pasageri în următoarele decenii. În articol puteți citi cum s-a reușit stabilirea unui astfel de record și puteți vedea imagini de arhivă cu aceste trenuri speciale.
Trenuri
Foto: Hotnews

Grevă spontană la depourile de reparaţii locomotive. 1.600 de angajați au întrerupt lucrul

de Vlad Barza HotNews.ro
Angajaţii societăţii de reparaţii locomotive din toată ţara, SCRL Brașov SA, au intrat în grevă. Aproximativ 1.600 de angajaţi au întrerupt munca acuzând conducerea că refuză să le acorde o mărire de salariu cu 15 procente, similară cu majorările acordate celorlalte structuri din calea ferată, scrie Mediafax. Referitor la protestul spontan al angajaților SCRL Brașov SA, CFR Călători a precizat, miercuri, într-un comunicat de presă, că firma este un furnizor de servicii pe bază contractuală, este în procedură de insolvență, iar negocierea contractului colectiv de muncă se face exclusiv între conducerea societății și sindicaliști.
Tren chinez de mare viteza
Foto: Wikimedia Commons

China va începe la final de an producția de serie a trenurilor capabile să atingă 400 km/h

de Vlad Barza HotNews.ro
​China, țara care a construit 29.000 de km de linii ferate de mare viteză, va începe în câteva luni producția unor trenuri super-rapide care pot rula în mod constant cu 400 kmh, scrie publicația Global Times. Trenurile chineze chiar sunt rapide: spre exemplu cei 2.700 km dintre Beijing și Kunming sunt parcurși în sub 11 ore, cam cât fac trenurile noastre între Bucuresti și Arad. China a lansat cercetări și pentru trenuri care să ruleze cu 600 km/h, dar este un proiect pe termen lung din cauza siguranței și a investițiilor uriașe.
Tren
Foto: Hotnews

CFR începe recepționarea lucrărilor de modernizare finalizate pe cei 170 km dintre Simeria și Sighișoara

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 3 Aug 2019 Economie | Industrie Feroviara
CFR SA a anunțat că în perioada august - noiembrie 2019 se vor desfășura recepţiile pe categorii de lucrări finalizate între Simeria şi Sighişoara, zonă în care șantierele au pornit în 2012. Pe tronsonul de cale ferată dublă se înregistrează la ora actuală un progres fizic de execuție cuprins între 92% şi 99%.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version