"In momentul aparitiei Internetului in Romania, eram elev, chiar in Colegiul Dimitrie Cantemir unde a aparut", a povestit pentru HotNews.ro Stefan Morcov, acum inginer in stiinta calculatoarelor si responsabil cu dezvoltarea afacerilor SIVECO pentru Comisia Europeana. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Stefan Morcov a vorbit despre evolutia domeniului .ro, despre influenta internetului asupra lumii secolului XXI si despre viitorul web-ului. "Cuvinte cheie pe care le vad tot pentru viitorul apropiat - chiar daca suna putin a fictiune: realitate virtuala 3D complet imersiva, continua miniaturizare a aparatelor si integrarea tehnologiei informatiei in toate instrumentele din jurul nostru", a declarat acesta.

Stefan Morcov in perioada liceului (al doilea de la stanga) Foto: Arhiva personala
  • In cazul in care cunoasteti persoane care au fost implicate in revolutia informatica in Romania, pionieri ai .ro care doresc sa vorbeasca despre primii ani de internet in Romania, trimiteti datele lor de contact la redactie[at]hotnews.ro si HotNews.ro le va contacta pentru a le publica povestile
  • Vezi aici si alte povesti despre pionierii www in Romania

Luna aceasta se implinesc 20 de ani de la crearea primei retele de internet in scoli si universitati. 2013 este si anul in care se implinesc 20 de ani de la aparitia domeniului .ro. HotNews.ro - primul ziar online din .ro - va prezinta o serie de interviuri cu persoanele implicate direct in Revolutia Internetului in Romania. In cazul in care cunoasteti persoane care au fost implicate in revolutia informatica in Romania, pionieri ai .ro care doresc sa vorbeasca despre primii ani de internet in Romania, trimiteti datele lor de contact la redactie[at]hotnews.ro si HotNews.ro le va contacta pentru a le publica povestile.

Stefan Morcov este unul dintre romanii care au contribuit la aparitia domeniului .ro. In 1993, era elev la Colegiul Dimitrie Cantemir din Bucuresti, poate "primul liceu din tara cu laborator informatizat, cu calculatoare, internet". A absolvit Facultatea de Automatica la Universitatea Politehnica Bucuresti, are un MBA la Tiffin University Ohio si la Universitatea Bucuresti, iar in prezent, la implinirea a 20 de ani de internet in Romania, Stefan Morcov conduce biroul de la Bruxelles al SIVECO pentru proiecte cu Comisia Europeana.

Stefan Morcov

Stefan Morcov

Foto: Arhiva personala

Rep: Cum a aparut domeniul .ro si ce rol ati jucat dumneavoastra in aceasta "poveste" care a inceput in 1993?

Stefan Morcov: In momentul aparitiei Internetului in Romania, eram elev, chiar in Colegiul Dimitrie Cantemir unde a aparut. De altfel, acesta a fost motivul pentru care am ales acest liceu - observasem implicarea profesorilor si liceului, si am vrut sa fac parte din aceasta miscare. Cantemir a fost cred primul liceu din tara cu laborator informatizat, cu calculatoare, internet, oameni calificati. Un colectiv superb de elevi si profesori. Am fost ascultati, sprijiniti, incurajati de profesori si de conducerea liceului care a vazut ca hobby-urile noastre constituie o forma valida de invatare. Am facut programare, aplicatii reale, retele, grafica si editare computerizata, intr-o epoca in care nu existau calculatoare nici in industrie, nici in universitati. Din liceul Cantemir ieseau informaticieni.

Rep: Domeniul .ro a fost o cerinta a pietei comerciale sau o cerinta a sistemului educational?

Stefan Morcov: Domeniul, Internetul, tehnologia sunt o cerinta a intregii societati. Economica si sociala. Educatia a fost si ramane un domeniu aliniat la tehnologiile moderne. Am continuat sa fac parte din aceasta transformare si dupa scoala, ca furnizor de tehnologie informatica educationala, in SIVECO.

Rep: In 1993 internetul era la inceput in tara noastra si abia patrunsese in cateva zone din Occident. Cum vedeati atunci viitorul internet-ului si al domeniului.ro, v-ati gandit ca va ajunge atat de important si mai ales ca va ajunge indispensabil pentru business?

Stefan Morcov: Eram departe de a vedea la acel moment impactul internetului. Am vazut insa categoric impactul tehnologiilor informatice ca ansamblu, de aceea am si ales acest domeniu. Si raman entuziast, informatica continua sa aiba un potential urias de transformare a societatii.

Rep: In afara de faptul ca romanii sunt mari amatori de gadget-uri, care ar fi principalele motive care au facut ca tara noastra sa aiba conexiuni atat de rapide si la abonamente ieftine, mult peste tarile din vestul Europei?

Stefan Morcov: Am citit studii si statistici independente; de asemenea calatoresc foarte mult si confirm ca Romania are o conectivitate Internet exceptionala. Exemplu punctual - am avut probleme de conexiune mai multe ore astazi [29 octombrie - n.red.], in Bruxelles. Fara a defini exact relatia de cauzalitate, deci tot la nivel de constatare, as mentiona ca educatia in Romania a tinut si tine bine pasul cu tehnologia informatiei. In urma proiectelor de informatizare in educatie in care am fost implicat impreuna cu colegii din SIVECO, scoala a fost de multe ori mult inaintea societatii si economiei ca nivel de tehnologizare, resurse educationale, pregatire a personalului. As mentiona de asemenea entuziasmul profesorilor, elevilor si studentilor. Ingineria in general, studiul tehnologiei si stiintelor sunt in continuare respectate in Romania. Au existat initiative politice care au ajutat mult, trebuie sa fie continuate. Tot la nivel de constatare: acum 20 de ani aproape ca nu exista industrie IT in Romania, iar acum este un domeniu foarte important in economie.

Referitor la gadgeturi - imi place sa pun lucrurile in perspectiva, deci as face o analogie. Acum 100 de ani, un telefon era gadget. Acum 15 ani, un telefon mobil era gadget. Acum fac videoconferinte prin Internet aproape zilnic, unele de pe telefonul mobil, unele din masina. La inceput imi placea senzatia de nou, ai o senzatie de Star Trek. Dupa o vreme, incepe sa fie indispensabil.

Rep: Ce lucruri v-au surprins cel mai mult la evolutia internet-ului in Romania? Sunt anumite lucruri despre care credeati ca sunt cu totul nepromitatoare, insa au explodat pur si simplu online?

Stefan Morcov: Smartphone-urile si internetul mobil au reprezentat un salt foarte brusc. Unele servicii au un succes superb - vezi o comanda simpla de taxi sau pizza, serviciile de stiri si revistele online. Sunt si multe zone dezvoltate slab in serviciile online. Tranzactiile comerciale, administratia publica, relatia firmelor cu clientii in general. Sigur, trebuie sa o luam si ca pe o oportunitate.

Fara legatura directa cu Internetul, si prea putina cu Romania inca: am fost surprins de imprimantele 3D, cred ca nimeni nu a prevazut ca vor aparea atat de rapid si mai ales atat de ieftin. Pentru neavizati: este vorba de imprimantele care tiparesc pantofi de exemplu.

Rep: Prin anii '95 multi jucau ore in sir jocuri stil "board games" online, apoi prin anii 2000 a fost o perioada a jocurilor stil Counter Strike, a site-urilor tip mIRC in net cafe-uri, iar acum multi romani isi petrec cel mai mult timp online pe Facebook. Care ar putea fi "the next big thing" care sa ocupe majoritatea timpului petrecut online de romani?

Stefan Morcov: Nu m-as limita la jocuri. Sunt un aspect, dar nu e unicul. Am avut perioade in care am petrecut foarte mult timp invatand pe internet... programare, chitara, navigatie cu vele, psihologie sau istorie. Inca nu am vazut fiecare elev cu o tableta in loc de caiet; va veni foarte repede. Chiar daca nu este evident, petrecem mai mult timp invatand si muncind (pe Internet) decat jucand jocuri (pe Internet). Petrecem deja mult timp pe Internet vorbind pe skype cu prietenii si parteneri de peste ocean si vazand filme si seriale online.

Mi-as dori sa stiu care va fi exact urmatorul Yahoo, mIRC sau Facebook - nu stim. Sunt sute de concepte testate zilnic, unele din ele vor avea succes.

Cuvinte cheie pe care le vad tot pentru viitorul apropiat - chiar daca suna putin a fictiune: realitate virtuala 3D complet imersiva, continua miniaturizare a aparatelor si integrarea tehnologiei informatiei in toate instrumentele din jurul nostru. Astept de 20 ani recunoasterea vocala adevarata, ecranul portabil pe baza de proiectie holografica si interfetele naturale. Tehnologia exista, dar nu este inca disponibila pe scara larga.

Rep: Cum vedeti piata furnizorilor de internet din Romania? Sunt anomalii ce o deosebesc de pietele din Vest? Ce lucruri pozitive exista si ce anume din piata a ajutat la crearea unei infrastructuri cum este cea de astazi?

Stefan Morcov: Competitia este destul de puternica in Romania. Este mica in SUA de exemplu, si asta se simte la nivelul serviciilor de telefonie, al preturilor, calitatii. Sunt contra monopolurilor, inclusiv in acest domeniu.

Rep: Au fost studii care au comparat influenta internetului asupra lumii secolului XXI cu cea pe care a avut-o Revolutia Industriala asupra lumii secolului al XIX-lea. Sunteti de acord cu o astfel de comparatie?

Stefan Morcov: Da, categoric. Impartirea in etape sau secole este subiectiva, dar revolutia informatica este la fel de importanta ca si cea agricola sau cea industriala. Un model superb este cel propus de Alvin Toffler in Al treilea val acum multi ani; modelul propus de el ramane valid.

Rep: Ce aspecte ale modului in care romanii utilizeaza internetul vi se par exagerate? Spre exemplu, vi se pare ca lumea pierde prea mult timp pe retelele sociale in loc sa acceseze lucruri instructive?

Stefan Morcov: Retelele sociale nu sunt neaparat un lucru rau. Ca in toate lucrurile, e nevoie de moderatie; si pot fi folosite util sau nu. Am vazut Facebook folosit pentru proiecte educationale in scoli, chiar si pentru comunicarea intre elevi si profesori - oarecum neasteptat pentru ca nu a fost gandit pentru asta. Exista si retele sociale profesionale. Folosim retelele sociale in proiectele pe care le realizam pentru Comisia Europeana pentru educatia si informarea consumatorilor europeni. Deci, fara verdict universal valabil. Poti sa pierzi timpul la fel de bine online si offline.

Rep: Care este "povestea" dumneavoastra in timpul scurs din 1993 si pana in prezent? V-a influentat in vreun fel faptul ca ati fost implicat in dezvoltarea internetului inca de la aparitia lui in Romania?

Stefan Morcov: Am decis profesia in informatica odata cu alegerea liceului. Am fost implicat in implementarea de proiecte informatice si in special de eLearning in SIVECO Romania - AeL. Primul departament in care am lucrat in SIVECO s-a numit Internet Space. Primul proiect in educatie: Adlic - admiterea in licee, cu afisarea rezultatelor pe Internet. Primul proiect educational - platforma de eLearning AeL, pe Internet. Nu enumar toate proiectele la care am lucrat. Sunt pe Internet.

Stefan Morcov - Scurta carte de vizita: inginer in stiinta calculatoarelor la Universitatea Politehnica Bucuresti, MBA (Tiffin University Ohio, Universitatea Bucuresti), PMP, drd, cursuri postuniversitare de management, inginerie software (Open University UK, Universitatea Catolica Leuven etc.). Programator, arhitect, director de proiect, director al mai multor departamente si linii de business in SIVECO Romania. In prezent este responsabil cu dezvoltarea afacerilor SIVECO pentru Comisia Europeana, in principal la Bruxelles si Luxembourg, coordonand contractele de servicii informatice pentru Oficiul de Publicatii al Uniunii Europene, Directoratul General pentru Sanatate si Consumatori, Agentia Executiva pentru Sanatate si Consumatori, Agentia pentru Securitatea Aviatiei, Eurostat, EuropeAid.

Citeste si: