Instrumentele de plata contactless permit utilizatorilor realizarea rapida a platilor de mica valoare, fara a mai fi necesare tastarea codului PIN sau semnarea chitantei. Folosind cardul-breloc atasat cheilor, stickerul lipit pe telefon sau un mic cip incorporat chiar in telefonul mobil, plata presei de dimineata sau a mesei de pranz va dura mai mult de cateva zeci de secunde doar daca sunteti o fire foarte sociabila si mai intarziati un pic la casa de marcat pentru a schimba doua-trei vorbe cu vanzatorul.

Fervent utilizator al cardului atunci cand mergeti la supermarket pentru a va face cumparaturile de zi cu zi (si bine faceti, pentru ca in acest fel scapati de stresul de a opri mereu la bancomat pentru a scoate numerar si de intarzierile de la casa pentru a numara banii si a primi restul), aveti totusi mici ezitari sa va supuneti oprobriului public achitand cumparaturile de valoare mai mica cu cardul. Cand randul de la casa de marcat se intinde pe cativa zeci de metri, iar tancul doamnei din spate va imbranceste incontinuu, pare ceva mai simplu sa platiti sucul, painea si cele doua fructe din cos cu numerar. Si poate e mai bine sa ne oprim aici cu scenariul - inainte de punctul in care constatati ca aveti in portofel doar o hartie de 200 de lei, vanzatoarea nu are restul potrivit, si nici vorba nu poate fi sa mai cautati prin buzunare cei 10 lei necesari, pentru ca micutul s-a instalat deja, fericit, in bratele dvs.

In astfel de situatii, dar si in orice alt moment in care aveti de achitat cumparaturi de mica valoare (cum ar fi, de exemplu, o pizza, ziarul de dimineata, un suc sau cartela de la metrou) tehnologia de plata contactless ofera, in esenta, doua mari avantaje: rapiditate si simplitate. Din punct de vedere tehnic, instrumentele de plata contactless incorporeaza un cip care comunica cu dispozitivul acceptator al platii prin unde radio. Ca urmare, atunci cand platiti folosind aceasta tehnologie, nu mai e necesar sa inmanati cardul vanzatorului, ci doar sa il apropiati suficient de mult de cititorul instalat la casa de marcat, si tranzactia va fi efectuata.

In plus, pe langa traditionalele carduri, aceste instrumente de plata pot fi oferite si sub diverse alte forme: brelocuri, ce pot fi atasate cheilor de la casa sau de la masina, stickere (ce pot fi lipite pe telefon, player mp3, portofel sau pe orice alt obiect purtat zilnic), ceasuri de mana sau sunt incorporate chiar in telefonul mobil. Astfel, pentru a le utiliza, nu mai e necesar sa cautati portofelul in geanta sau prin buzunare, sa identificati cardul bancar in multimea de "plastice" de fidelitate de la farmacie, supermarket sau magazinul de imbracaminte, ci doar sa utilizati pentru plata obiectul care va e, mereu, cel mai la indemana.

Nu va dezlipiti niciodata de telefonul mobil? Foarte bine - in acest caz, lipiti de el stickerul primit de la banca iar cand intrati la metrou, apropiati-l doar de POS si, gata, ati platit cartela de acces. Daca, in schimb, folositi permanent automobilul si niciodata nu va lipseste din buzunar cheia de la masina, puteti atasa de ea un breloc ce incorporeaza tehnologia contactless.

Trebuie sa stiti, in plus, ca pentru tranzactiile de mica valoare nu vi se va mai solicita sa introduceti codul PIN sau semnarea chitantei (chitanta insasi devenind optionala), pentru autorizarea platii. In Romania valoarea maxima a tranzactiilor care se pot efectua in aceste conditii (fara solicitarea PIN si a semnaturii) a fost stabilita la 100 RON. Pentru platile ce depasesc plafonul stabilit puteti (in functie de decizia institutiei emitente) utiliza in continuare cardul contactless, insa comerciantul va va solicita introducerea codului PIN sau sa semnati chitanta. In mod practic, "in spatele" unui asemenea card inovator sta, ca in cazul oricarui instrument de plata cu acces la distanta, un cont curent, un cont de credit sau un card prepaid, din care se retrag banii necesari atunci cand realizati o tranzactie.

Ce se intampla, insa, daca treceti cu cardul dvs. contactless printr-un magazin echipat cu echipamente care permit plata fara contact? Nu va ingrijorati - nu va supuneti in niciun fel riscului de a plati produse pe care nu vi le doriti sau de a vi se frauda cardul. Pentru a se realiza o tranzactie, este nevoie sa pozitionati instrumentul de plata la o distanta foarte mica - de cativa centimetri - de POS.

In Romania exista deja asemenea instrumente de plata, numarul bancilor care le ofera fiind in crestere. Reteaua de comercianti acceptatori este, de asemenea, in plina dezvoltare si include deja restaurante, farmacii, magazine de distributie a presei, florarii si doua statii importante de metrou. in viitorul apropiat este asteptat ca aceste programe sa se extinda catre un numar tot mai important de comercianti la care se efectuaza plati de valori reduse - precum benzinarii, supermarketuri, cinematografe, stadioane, mijloace de transport in comun etc.

De altfel, la nivel international, majoritatea posesorilor de carduri PayPass (tehnologia care sta la baza platilor contactless, lansata de MasterCard in 2002) care si-au diversificat platile cu cardul odata ce au beneficiat de un card contactless, au facut-o in principal la magazinele de alimente, la farmacii sau restaurante cu servire rapida, potrivit unui studiu realizat in 2008 de MasterCard. La nivel international functionau, la sfarsitul anului trecut, peste 70 de milioane de carduri si dispozitive de plata care incorporeaza tehnologia PayPass, si aproximativ 200.000 de comercianti acceptatori, potrivit datelor MasterCard.