Peste 20 de inculpati au fost condamnati penal prin unsprezece decizii definitive ale instantelor din tara, in 2010, pentru fraudarea fondurilor europene - potrivit informatiilor pe care instantele de judecata le-au transmis DNA. Prejudiciile stabilite variaza de la cateva sute de euro pana la circa 100.000 de euro. Pedepsele constau in inchisoare de cel mult 4 ani, cu suspendare conditionata pe termen de incercare. In total, in opt ani, prejudiciile totale in dosarele penale pe proiecte cu fonduri europene solutionate de DNA se ridica la peste 14 milioane euro.

Intre condamnatii penal se numara:

  • Baciu Vasile (PDL), primar al comunei Horia, judeţul Neamţ, trimis in judecata in 2009
  • Ioan Cornel Miculescu (PDL), primar al comunei Secaş, jud. Timiş, trimis in judecata in 2008
  • Horhat Ioan (PDL), primar al comunei Jidvei, judeţul Alba, trimis in judecata in 2006
  • Maria Stoian, în calitate preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), a fost condamnată la trei ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de şapte ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de deturnare de fonduri şi tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene - trimisa in judecata in 2007
  • Mai multi reprezentanti de firme private: SC Horse Sport Centrum SRL - SC Academia Ecvestră Mogoşoaia SRL, SC ROMCONSTRUCT SA Roman, S.C. Harghita Funghi S.R.L, SC „Promet” SRL Focşani, SC „Italo Con vest” SRL Bucureşti şi SC „Euroconstruct” SRL Focşani, SC FANIROM COM SRL Vaideeni,  SC FLANION ELECTRO PRODEXIM SRL BUCUREŞTI, C „Apollodor Group” SA Reşiţa, SC CI DESIGN SRL, SC ALEX COM TURIST INT SRL , SC TITANIC INTERNATIONAL SRL Piteşti, SC PROFEX UNICO SRL Mărăcineni şi SC MULTIMOB SRL Constanţa.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro