Prin intermediul concursului Reporter European, jurnalistii sunt incurajati sa contribuie la o mai larga dezbatere si analiza a temelor legate de integrarea europeana a Romaniei. Productiile jurnalistice inscrise in aceasta editie a concursului trebuie sa aiba ca tema extinderea spatiului Schengen cu Bulgaria si Romania, prevazuta pentru luna martie 2011. Concursul Reporter European este organizat de catre Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.

Reporter EuropeanFoto: Comisia Europeana

Concursulse adreseaza jurnalistilor din presa scrisa, radio, televiziune si presa electronica, cu productii publicate sau difuzate in perioada 1 august - 10 noiembrie 2010. Genurile jurnalistice vizate pentru fiecare sectiune sunt: presa scrisa (analiza, comentariu, editorial); radio (dezbatere, talk-show, editorial); televiziune (dezbatere, talk-show, reportaj, film documentar); presa electronica ( analiza, comentariu).

Juriul va fi format din specialisti mass-media si reprezentanti ai institutiilor europene din Romania (unul din partea Biroului de Informare al Parlamentului European si unul din partea Reprezentantei Comisiei Europene). Sesiunea de jurizare va avea loc la sfarsitul lunii noiembrie. Juriul va avea in vedere selectarea, in masura in care este posibil, a cate unui castigator pentru fiecare din mass-media mentionate. Sesiunea de jurizare va fi urmata de publicarea unui comunicat cu numele castigatorilor.

Castigatorii selectati (maximum trei jurnalisti) vor fi premiati cu echipamente informatice utile pentru activitatea lor zilnica. De asemenea, castigatorilor li se va oferi oportunitatea sa efectueze o vizita la Bruxelles sau Strasbourg pentru intalniri/interviuri cu membri ai Parlamentului European si cu oficiali ai Comisiei Europene. Costurile vizitei (avion - clasa economic si diurna pentru acoperirea costului cazarii) vor fi decontate de catre organizatori dupa realizarea vizitei.

Pentru inscriere sunt necesare:

  • presa scrisa: materialul propus si publicatia in care acesta a aparut;
  • radio: inregistrarea in format electronic sau transcriptul materialului si al emisiunii in care a fost difuzat;
  • televiziune: inregistrarea in format electronic sau transcriptul materialului si al emisiunii in care a fost difuzat;
  • presa electronica: materialul propus si denumirea site-ului unde a aparut.

Candidatii sunt rugati sa trimita materialele in forma tiparita + anexe, prin posta sau curier, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, str. Vasile Lascar 31,020492 Bucuresti, in plic cu mentiunea: "Pentru concursul REPORTER EUROPEAN" sau in format electronic, tot cu mentiunea "Pentru concursul REPORTER EUROPEAN", pe adresa comm-rep-ro@ec.europa.eu. Candidatii sunt rugati sa includa in dosarul de candidatura datele de contact personale: nume si prenume, adresa postala, telefon si e-mail.

Termenul limita pentru transmiterea materialelor este 15 noiembrie 2010, data postei.