Membrii crimei organizate din Europa de Est si politicienii corupti au descoperit in paradisurile offshore un instrument desavarsit ce a schimbat pentru totdeauna modul in care se fac afacerile in regiune. Utilizand legislatia offshore care asigura secretul tuturor operatiunilor, chiar atunci cand e vorba de prevenirea infractiunilor, s-au creat retele de companii offshore unde averile se ascund de politie, banii se spala, iar taxele nu se platesc.

Citeste restul episoadelor din investigatia OCCRP:

INCOGNITO: Kiss, "maestrul offshore"

VIDEO / FOTOGALERIE Kiss, in spatele gratiilor

INFOGRAFIC Reteaua Kiss-Taylor: Arhiva cu secrete de pe Queen Street

Celula din Ruse

Manualul "oamenilor invizibili"

Accesul la informatii, "pericol extrem" in Seychelles

PKK si politicieni romani sub cupola offshore

Delaware, paradisul fiscal din Statele Unite

Ucraina se muta in paradisuri fiscale

Infractorii au invatat arta secreta de a face afaceri prin intermediul companiilor offshore - firme inregistrate in alta tara de catre un non-rezident - ascunzandu-se apoi in spatele altor persoane si al unor structuri complicate ce se intind pe mai multe continente.

Infractorii din Balcani au folosit companiile offshore ca paravan pentru trafic de droguri, spalare de bani, contrabanda cu arme, trafic de persoane, privatizari frauduloase si coruperea unor politicieni sau functionari guvernamentali. In toata lumea, companiile offshore sunt folosite de traficantii de droguri mexicani pentru a spala bani, de grupurile teroriste pentru a finanta razboaie, de Iran si Coreea de Nord pentru a scapa de sanctiuni si a face trafic de arme si pentru o multime de alte infractiuni inca nedescoperite.

Mai mult de 250 miliarde de dolari se pierd anual pentru ca oameni bogati si infractorii nu platesc taxe, ascunzandu-si banii in conturi offshore, sustine Tax Justice Network. Este vorba de bani care ar trebui sa fie folositi pentru educatie, sanatate si infrastructura. Pe langa aceasta, cam un trillion de dolari, bani furati de conducatori corupti, se scurg din tarile in curs de dezvoltare catre conturi offshore si centre bancare puternice.

"Fie ca e vorba de exploatare forestiera, de diamante sau petrol, ne-am dat seama ca este o veriga lipsa - in fiecare caz dubios pe care l-am analizat era o banca si o companie-paravan intr-una sau mai multe jurisdictii care garanteaza secretul," spune Anthea Lawson, sefa echipei Kleptocracy de la Global Witness, organizatie de tip watchdog din Londra.

Aplicarea legii nu rezolva mare lucru in cazul celor care comit infractiuni in paradisurile offshore. Oamenii legii au mainile legate de legi blande care garanteaza secretul in aceste paradisuri fiscale si sunt facute parca sa sprijine evaziunea fiscala.

Industria serviciilor infractionale

"Nu cred sa existe vreo afacere serioasa in Ucraina, care sa se desfasoare in mod transparent, fara utilizarea unor companii non-rezidente", spune Iaroslav Lomakin, initiatorul firmei de consultanta Honest & Bright, din Moscova. Si el, intr-adevar, ar trebui sa stie pentru ca inregistreaza companiile offshore.

Potrivit Administratiei Fiscale de Stat a Ucrainei, comertul offshore a crescut cu 54% ajungand la 1,6 miliarde de dolari in prima jumatate a lui 2010. Trei sferturi din acest comert se inregistreaza cu Insulele Virgine Britanice.

Ucraina reprezinta un caz tipic pentru Europa de Est si Balcani, unde o echipa de sase reporteri ai proiectului Crima organizata si coruptie (OCCRP) au descoperit sute de companii de mari dimensiuni inregistrate offshore. Fiecare tara are o industrie serioasa care vinde servicii offshore firmelor si persoanelor fizice. (Citeste mai mult: Ucraina se muta in paradisuri fiscale). Este o industrie ca oricare alta, plina de contabili, persoane care infiinteaza companii si avocati care isi petrec timpul nascocind mecanisme complexe care sa le permita sa ascunda adevaratul proprietar al companiei si bunurile sale.

Produsul real al acestei activitati de inregistrare a firmelor offshore este un mare secret. Cei care lucreaza in acest business fac in asa fel incat persoanele-paravan sau cei care detin actiuni, sa-i ascunda pe adevaratii proprietari. (Vezi articolul Cum sa iti ascunzi averea). Lor nu le pasa pentru cine lucreaza si au grija nici sa nu afle.

Identitatea alternativa

"O companie reprezinta practic o identitate alternativa. Daca creezi o companie cu una sau doua mii de dolari, asta inseamna o identitate cu totul noua ce nu poate fi legata de nimeni si de nimic," spune profesorul Jason Shaman, expert in paradisuri offshore al Centrului pentru Guvernare si Politici Publice de la Universitatea Griffith din Australia. "Este foarte simplu sa speli bani, sa comiti evaziune fiscala, sa accepti mita serioasa sau chiar finantezi o organizatie terorista."

Cei care lucreaza in aceasta industrie se apara spunand ca exista motive intemeiate pentru serviciile pe care ei le ofera si ca reputatia le-a fost stricata de cateva cazuri izolate printre atatia clienti onesti.

Nu acelasi lucru au descoperit reporterii OCCRP dupa sase luni de investigare a companiilor offshore din Europa de Est. Actionand sub acoperire, dandu-se drept oameni de afaceri, reporterii au primit consultatii repetate, au participat la intalniri de vanzari si au fost invatati, in mesaje trimise pe e-mail, cum sa faca evaziune fiscala. Un reporter a fost chiar rugat sa imparta profitul ilegal (vezi articolul despre intalnirea sub acoperire).

Laszlo Kiss, agentul care a pretins comisionul din afacere, este proprietarul uneia dintre cele mai mari agentii de inregistrare offshore, Lamark Tax Planning Consult SRL din Bucuresti. Kiss a fost arestat de procurorii romani la cateva saptamani dupa ce s-a intalnit cu un reporter OCCRP sub acoperire . El este acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat.

Reporterii OCCRP nu au identificat cateva cazuri izolate, ci o intreaga industrie gata sa sustina crima organizata in spalarea banilor, evaziunea fiscala si eludarea legii. Aceasta industrie regionala face parte dintr-o retea de agenti offshore care ofera servicii similare in intreaga lume celor implicati in criminalitatea transnationala, inclusiv in traficul de arme dintre Coreea de Nord si Iran. (vezi: Reteaua Kiss-Taylor: Arhivele secrete de pe Queen Street)

Un model de business

Contra unei taxe, agentii registratari care se ocupa de companii offshore ofera servicii complete: de la depunerea rapoartelor fiscale si pana la a actiona in calitate de director al unei companii. Adesea colaboreaza cu un agent registratar din paradisul fiscal avand legaturi cu autoritatile locale. Tot ei pot oferi persoane paravan - proxy - care servesc drept directori ai companiei. Si tot agentii registratari pot gasi actionari nominali si pot deschide conturi bancare. Daca oamenii legii sau jurnalistii miros ceva, adesea orice indiciu duce doar pana la ei.

De asemenea, ei pot infiinta companii in alte tari, companii ce vor detine companii ale clientului lor, vor fi detinute de acesta sau vor face afaceri cu el. Astfel ei dau nastere unei retele de companii aparent independente, in realitate insa detinute de aceeasi persoana. Aceste aranjamente neclare ascund cu desavarsire proprietarul si nu implica nici un fel de responsabilitate. Toate acestea se realizeaza de obicei pe Internet, in cateva ore sau cateva zile, fara nici o problema. Chiar daca cer date de identificare, aproape niciodata nu verifica informatiile primite.

Inceputurile

In timp, evaziunea fiscala a aparut probabil odata cu taxele, paradisurile fiscale offshore dateaza din anii 1920-1930, cand Bermuda si Lichtenstein au adoptat legi pentru companiile si trusturile offshore. Dupa Primul Razboi Mondial, multe tari europene au marit taxele, pentru reconstructie si, in curand, banii s-au scurs in tari precum Elvetia, care nu suferise absolut deloc de pe urma razboiului. In cele din urma, multe tari au descoperit avantajele taxelor reduse care atrag bani si afaceri. Legile care garanteaza secretul s-au dovedit de folos in special in tarile mici, unde taxele pentru astfel de servicii au sustinut economia.

In prezent, Anglia, Statele Unite si alte tari europene inlocuiesc paradisurile offshore mai exotice din Caraibe sau Oceanul Indian. Tax Justice Network plaseaza statul american Delaware pe locul intai pe lista tarilor care asigura secretul fiscal. Cea mai mare parte a bugetului statului - 700 milioane de dolari anual - este asigurata de taxele de inregistrare a companiilor offshore.

"Situatia (n.n: in USA) nu mai este de atat de rea ca si acum trei ani, dar este inca foarte grava - chiar mai grava decat in filmele de aventuri despre Insulele Cayman sau Bahamas. Americanii sunt exigenti in cazul altor tari, dar sunt mult mai indulgenti cand vine vorba de SUA," spune profesorul Shaman (vezi articolul despre Delaware as Onshore Offshore)

Din cauza definitiilor diferite ale termenului, nimeni nu stie cate companii offshore sunt in intreaga lume si mai mult de o treime din tari au fost folosite pentru activitati offshore. Internetul da posibilitatea oricarui business, indiferent cit de mic, din orice loc de pe glob, sa infiinteze conturi si sa desfasoare activitati offshore.

In afara legii

Infractorii nu se tem de lege. In special in Europa de Est, impiedicati de legile care garanteaza secretul operatiunilor offshore cei chemati sa aplice legea nu trec dincolo de granite pentru a incerca sa afle cine sunt adevaratii proprietari ce se ascund in spatele unor proxy.

Autoritatile cerceteaza industria offshore si dau vina pe ea pentru favorizarea infractorilor, dar nu fac mai nimic ca sa rezolve problema. Crima organizata si organizatiile oamenilor de afaceri au un scop comun in a impiedica orice incercare de a schimba legile offshore. Unele tari sustin eforturile de transparentizare doar la nivel declarativ. Altele promit actiuni importante si atat. In apararea sa, industria offshore sustine ca este folosita in primul rand pentru afaceri oneste. Dupa cum arata Fidelity, un agent registratar din Insulele Seychelles: "Autoritatile care cheltuiesc mult si au taxe ridicate ar dori ca toata lumea sa creada ca aceste companii offshore sunt folosite numai pentru fraude, de infractori si teroristi. Este total gresit. Fireste, nu exista padure fara uscaturi, dar 99% din afacerile care se deruleaza prin companii offshore sunt perfect legale."

In cadrul intalnirilor, agentii registratari au declarat ca bogatii au nevoie sa-si puna averea la adapost de santajisti, oameni de afaceri incorecti sau autoritati corupte.

Unii agenti registratari admit ca nu ii intereseaza cine le sunt clientii. "Noi doar vindem instrumente clientilor nostri. Este treaba lor daca joaca corect sau daca folosesc aceste instrumente in scopuri ilegale. Noi nu stim si nu vrem sa stim asta," a spus Ivanna Pylypiuk, managing partner la International Consulting Group (ICG), o companie care promoveaza conturile offshore "pentru reducerea taxelor".

Shaman este de acord ca: "Este de inteles un efort de buna credinta de a incerca sa facilitezi cat se poate inregistrarea companiilor, cu minimum de formalitati, de efort si de cheltuieli." Desi intelege nevoia de a reduce formalitatile, "cu cat este mai usor pentru oamenii de afaceri, cu atit este mai simplu si pentru infractori."

Nimeni nu stie cat din operatiunile offshore este legal si cat nu, dar asta depinde de ceea ce intelegem prin legal.

"Chiar nu gasesc nici un motiv legitim (pentru offshore). Companiile iti vor spune ca reducerea taxelor este un astfel de motiv. Cred ca a trisa cind e vorba de taxe nu este un motiv legitim," spune Lucy Komisar, scriitoare specializata in criminalitate financiara, offshore si crima organizata.

Komisar desfiinteaza si argumentul bogatilor care pretind ca au nevoie sa-si ascunda banii in paradisuri offshore pentru a evita sa fie rapiti sau santajati. "Contul este disponibil conform legii, ceea ce nu inseamna ca este disponibil marelui public... Sau, un alt argument invocat, ca in tarile cu regim opresiv, autoritatile isi pot insusi banii. Intr-o astfel de tara, oamenii cu bani sunt tocmai autoritatile."

Pentru ca infractorii sa nu se mai foloseaca de paradisurile offshore, nu trebuie sa mai existe portite de scapare, ceea ce oamenii de afaceri se straduiesc din rasputeri sa impiedice.

"Acelasi mecanism permite evaziunea fiscala, eludarea taxelor, coruptia, crima organizata . Daca lasam aceste portite pentru ca sunt in avantajul multinationalelor si al celor bogati care in felul acesta platesc mai putine taxe, lasam de fapt sa se petreaca lucruri mult mai grave," spune Lawson de la Echipa Kleptocracy.