Manualul "oamenilor invizibili"

de Mihai Munteanu     OCCRP
Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:16 Economie | Companii


Inainte sa fie arestat pentru spalare de bani, Kiss Laszlo Gyorgy, consultantul offshore din Romania, a explicat unui reporter OCCRP sub acoperire "arta" de a ascunde implicarea cuiva intr-o companie. Un capitol din cartea sa "Statele Unite, paradis fiscal - Uncle Sam Will Fight Your Taxes!" (http://www.delaware.ro) este dedicat acestui subiect.


Citeste restul episoadelor din investigatia OCCRP:

ORGANIZED CRIME, INC. Bine ati venit in Industria Serviciilor pentru Crima Organizata

INCOGNITO: Kiss, "maestrul offshore"

VIDEO / FOTOGALERIE Kiss, in spatele gratiilor


INFOGRAFIC Reteaua Kiss-Taylor: Arhiva cu secrete de pe Queen Street


Celula din Ruse


Accesul la informatii, "pericol extrem" in Seychelles


PKK si politicieni romani sub cupola offshore


Delaware, paradisul fiscal din Statele Unite


Ucraina se muta in paradisuri fiscale


Procedeul descris de Kiss este folosit de mai toti agentii registratari care promoveaza companiile anonime. In timp ce Statele Unite si agentiile internationale recomanda oficial reglementari riguroase in domeniul offshore, tehnicile "proxy" garanteaza infractorilor un pas inaintea legiuitorilor.

Deseori, agentii offshore ascund adevaratul proprietar inmatriculand compania in zone care garanteaza anonimatul. Delaware, Insulele Seychelles sau Insulele Virgine Britanice reprezinta astfel de locuri. In multe dintre ele s-au facut presiuni pentru inregistrarea beneficiarului real al unui offshore, fie in arhivele autoritatilor, fie in propriile evidente private. Astfel ar exista documente de proprietate si, chiar daca nu sunt publice, autoritatile ar putea avea acces la ele.

De aceea, pentru a-si proteja eficient interesele si identitatile, Crima Organizata apeleaza la serviciul "Proxy".

Cinicul anonimat
Kiss pariaza pe toate avantajele offshore din Delaware, promovandu-le agresiv. Bazata pe "legislatia federala americana in materie fiscala si comerciala in vigoare din mai 2007", cartea lui Kiss este, practic, manual de utilizare a unui IBC american. Punct cu punct, sunt detaliate toate smecheriile offshore menite sa eludeze taxele altor tari: de la plata unor servicii fictive, pana la achizitii cu intermediari controlati si preturi umflate.
Unul dintre atuurile offshore din Delaware este metoda "Proxy", explicata stiintific de Kiss in capitolul "Operatiuni Anonime". Printre altele, avocatul roman isi seduce clientii aratand cat de usor permite legislatia americana substituirea identitatii in tranzactii internationale. Reproducem integral capitolul:
"Datorita demonizarii de catre mass-media a institutiei companiei offshore, din ce in ce mai multi oameni de afaceri recurg in cadrul diferitelor tranzactii comerciale derulate prin intermediul companiilor offshore la institutia functionarilor nominali.
Ce sunt acesti functionari nominali?

SCHEME1
Foto: OCCRP
Functionarii nominali sunt persoanele juridice sau fizice care "acopera" adevaratul actionar sau director al unei companii offshore. Mai pe romaneste, daca domnul Ixulescu nu doreste sa apara ca actionar in propria companie offshore, el poate"inchiria" o persoana. De cele mai multe ori, este vorba despre o persoana juridica ce va aparea in locul lui in actele constitutive ale companiei. (Foto: SCHEME1)

Astfel, nimeni nu poate afirma ca dl. Ixulescu are o companie offshore decat cu riscul unui proces. Se poate demonstra oricand prin prezentarea certificatului de actionar al companiei offshore in cauza, ca actionar nu este dl. Ixulescu ci o alta companie.

Intrebarea care se pune de cele mai multe ori este: "Care este garantia domnului Ixulescu ca actionarul nominal nu va abuza de pozitia lui in detrumentul intereselor domnului Ixulescu?"

Garantiile sunt de ordin juridic. Transmiterea dreptului de proprietate asupra actiunilor se face prin acte de semnatura privata (nefiind necesara legalizarea contractului de actiuni). Legea nu prevede un termen pentru operarea in registrul actionarilor a mentiunilor cu privire la transmiterea actiunilor. Astfel, stand lucrurile, actionarul nominal va remite un contract de vanzare a actiunilor companiei domnului Ixulescu. Acest document este semnat de <vanzator> (de actionarul nominal), dar nu este datat.

Prin simpla datare, dl.Ixulescu poate deveni oricand actionarul companiei. Documentul se poate, bineinteles, antedata. Contractul de vanzare de actiuni dintre actionarul nominal si beficiarul adevarat al companiei este un document intern, nedisponibil ochiului curios al tertilor.

De multe ori, actionarul nominal este dublat si de un director nominal. Dupa cum in prealabil banuiti, directorul nominal este o persoana fizica care apare in actele constitutive ale companiei offshore, avand rolul de a-l acoperi pe adevaratul director (dl. Ixulescu) al companiei.


Exista doua moduri prin care dl. Ixulescu poate controla de la "distanta" compania, in conditii de anonimitate:


Primul este sa solicite de la directorul nominal o procura generala prin care este imputernicit sa exercite toate drepturile pe care le-ar fi avut daca ar fi fost director. Astfel, dl. Ixulescu se va putea comporta ca si directorul companiei, fara sa fie insa trecut in actele companiei offshore ca director. Poate cineva sa spuna ca dl. Ixulescu este directorul companiei offshore? Nu! Directorul este altcineva, dovada fiind actele constitutive ale companiei in care altcineva apare ca fiind detinatorul functiei de director.

Exista si un alt mecanism, cu un grad mai ridicat de protectie a identitatii adevaratului director (beneficiar) al companiei offshore. In acest caz, directorul nominal (persoana fizica straina sau un consultant profesionist din Romania), va primi indicatii precise de la dl. Ixulescu cu privire la actele pe care sa le savarseasca functionarul nominal in numele companiei. Directorul nominal va semna (la indicatiile domnului Ixulescu) contractele societatii offshore, va putea sa semneze chiar si in banci, va putea da ordine brokerilor, poate semna acte constitutive ale unor firme romanesti unde compania offshore va deveni asociat etc. Acest din urma mecanism are, insa, un mare dezavantaj, si anume costul ridicat al serviciilor directorului nominal.

In cazul utilizarii directorului nominal, garantia impotriva abuzului acestuia in detrimentul drepturilor adevaratului beneficiar al companiei (dl. Ixulescu) este demisia in alb (nedatata). Astfel, directorul poate fi demis chiar si retroactiv, anuland toate actele efectuate de director dupa data trecuta pe demisie. Acestea devin nule pentru ca directorul a actionat in afara competentelor (nu a mai fost director).

SCHEME2
Foto: OCCRP
Pasul urmator este constituirea societatii comerciale romanesti total anonima, in care actionar asociat si administratopr este NoTax Inc, iar reprezentantul in administrare este consultantul offshore profesionist. (FOTO: SCHEME 2)

Cand este nevoie de aceste documente de anonimizare a structurii acestei companii? De obicei, se recurge la aceste mecanisme atunci cand, datorita regulilor concurentei, o companie detine mai mult de 40% din piata romaneasca.

Frecvent, se recurge la functionarii nominali si pentru a limita anumite pierderi care ar putea rezulta din partaje, falimente si asa mai departe.


Dar cea mai mare valoare o are anonimizarea atunci cand o persoana doreste ca, din varii motive, numele sau sa nu fi asociat cu o anumita afacere pe care vrea s-o deruleze. Orice <binevoitor> care il va cauta pe dracu' va da de tata-su¬, cum spune zicala din batrani. Orice declaratie publica in care numele domnului Ixulescu este legat de firma romaneasca sau de afacerile derulate de aceasta se izbeste de proba contrarie furnizata de Registrul Comertului din Romania, care va certifica lipsa oricarei legaturi intre persoana domniei sale si afacerea in cauza, actionar si administrator fiind firma NoTax Inc. cu sediul in Delaware. Daca totusi, bagaretul persista si clameaza o eventuala legatura intre dl. Ixulescu si firma NoTax Inc. din Delaware, se intra intr-o chestiune si mai delicata, deoarece nimeni nu poate aduce dovezi in acest sens. Iar daca in urma acestor demersuri, dl. Ixulescu se simte lezat, urmeaza un proces de calomnie implacabil intentat <binevoitorului>.

In genere, subiectul anonimizarii depline este destul de sensibil si are o aplicabilitate diferita de la speta la speta."

In prezent, Kiss are ocazia sa-si verifice personal propriul sistem. Luna trecuta, dupa arestarea cosultantului, procurorii au sustinut in fata judecatorului ca Kiss Laszlo Gyorgy se afla in spatele unui numar de companii offshore platite cu bani grei pentru servicii de consultanta fictive. Kiss a negat acuzatia si a cerut instantei sa fie eliberat pe motiv ca nu are nici o responsabilitate in afacerile offshore. Curtea i-a respins cererea, iar Kiss a ramas dupa gratii.

Cum sa-ti ascunzi averea pana si de sotie

Dincolo de avantajele offshore specifice in Delaware, Kiss Laszlo Gyorgy conteaza si pe faptul ca statul american nu are notorietate de paradis fiscal, asa cum au, de pilda, Insulele Virgine Britanice sau Cayman. Efectul e previzibil: pentru neavizati, un IBC american poate avea aceeasi onorabilitate in piata ca orice alta firma normala din Statele Unite.

Este unul dintre motivele pentru care Kiss recomanda calduros dismularea averilor personale, dar si a activelor din afacerile colaterale, printr-un offshore din Delaware. Daca in cazul activelor este vorba de o inginerie financiara cu scopul de a le feri de executare, litigii sau faliment, in contextul proprietatilor personale, retorica lui Kiss iese din comun. In cartea sa, consultantul offshore compara divort unui anume K.L. (initialele sale - n.n.) cu cel al magnatului Donald Trump si isi felicita "personajul" pentru inspiratia avuta cand a pacalit Justitia romana la pachet cu fosta nevasta. In contrapartida, Kiss il deplange pe miliardarul american, "mai putin inspirat" decat el.

Pasajul din "United States, Tax Heaven - Uncle Sam Will Fight Your Taxes!" este ilustrativ:

"Cine nu a auzit de Ivana Trump si de metodele ei diabolice de jecmanire in instanta a averii sotului la divort? Este inutil sa precizam de partea cui este Justitia in noua cazuri din zece (si asta ca sa fim generosi)...

Se poate face ceva? Justitia spune ca nu. Si noi ii dam dreptate, din punctul ei de vedere, pentru ca scopul nostru nu este sa ne punem impotriva Justitiei. Ce nu vede doamna legata la ochi este scurtatura care te pune la adapost de orice neplaceri.

Sa luam un exemplu din viata reala. Si nu din America, ci din Romania. Este poveste lui K.L., (Kiss Laszlo - n.n.) unul dintre fondatorii firmei de consultanta www.offshore.ro. (site-ul Lamark Tax Planning Consult SRL - n.n). Atunci cand K.L. a inceput sa faca afaceri pe cont propriu, muncind 18 ore pe zi, sumele din conturile sale au inceput sa creasca. Din ce in ce mai mult.

Ceea ce am uitat sa va spunem este ca dl. K.L. era foarte tanar, casatorit si fericit in casnicie. Timpul a trecut, iubirea a murit putin cate putin, si a venit momentul divortului. Si al partajului. S-a impartit numai ceea ce aparea ca apartinand lui K.L. Adica, mai nimic.

Norocul lui a fost ca toate investitiile le-a facut prin intermediul unui vehicul special: o companie din Delaware. A administrat apartamente de bloc in numele si pe seama acestei companii. A deschis conturi de investitii la firme de brokeraj si a cumparat titluri de valoare in numele si pe seama acestei companii.

Cine era fericitul proprietar al acestor apartamente si al pachetelor de acte? Era K.L.? Nici vorba! K.L. nu avea nimic, nu figura in nicio foaie de avere imobiliara ca fiind proprietar al acestor apartamente. Proprietar al acestor bunuri era compania offshore din Delaware.

Cine era beneficiarul acestor companii? Doar bunul Dumnezeu si K.L. stiau. Tot ceea ce a fost obtinut de compania din Delaware a ramas la adapost de ciocanul judecatorului.

Vi se pare cinic? Atunci, va sfatuim sa-l contactati pe Donald Trump. Pariem un Mercedes contra unei trotinete ca o sa va spuna ca se va cai toata viata ca nu a avut inspiratia sa procedeze ca domnul K.L. (...) Acum este tarziu pentru el. Si pentru multi altii..."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.2731 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  parerea mea e ca... (1) (Marţi, 16 noiembrie 2010, 22:22)

  oh [utilizator]

  ... organili vor sa impresioneze prostimea cu "cat de rai si de negrii sunt cei care isi fac offshore-uri".
  Ba pe-a ma-tii!
  Acum in limbaj mai inteligibil:
  Parerea mea e ca oarece justitiari abonati la bani publici se vad tare deranjati ca nu mai vine aproape nimic pe teava mare a banului public . Si asta pt ca cei care fac afaceri s-au saturat sa le fie impuse cu forta tot felul de "politici sociale si de solidarizare fortata cu putorile cronice subventionate masiv de toate natiile de tatuci". Si daca oamenii astia de afaceri s-au saturat de mitocaniile fiscale impuse prin lege, cine ii poate acuza ca isi cauta o jurisdictie fiscala prietenoasa cu afacerile lor, unde nu trebuie sa dea statului respectiv cel putin 80% din tot ceea ce produc ei. Cumulati toate formele de taxe si impozite percepute in Romania si apoi analizati daca e fezabil sa iti faci o firma in tara ast sau daca e mai bine sa dam niste acatiste cu cretinii care stiu doar sa ia de la cei ce produc , sa-si opreasca cea mai mare parte lor iar restul sa il azvarle pe paine si circ pentru prostime. Asta-i imaginea de ansamblu, iar prostii se bucura ca vitele , fara sa inteleaga de fapt ca intreg sistemul fiscal oficial nu este alceva decat un set de reguli obligatorii prin care accepti sa fi spoliat. Iar ei sunt fericiti in continuare.
  Cateva din iluminatele perle ale celor cu scaune la cap ( in acceptiune medicala):
  1. Platesti un impozit pe faptul ca platesti TVA. Exemplu concret: Impozitul la case este calculat la valoarea totala a imobilului in care este inclusa si TVA-ul. 1% din valoarea casei perceput ca impozit pe cladire se aplica si TVA-ului====> se incalca principiul dublei impozitari;
  2. Statul roman vrea sa impuna plata unui impozit pe veniturile obtinute din valorificarea bunurilor din patrimoniul personal, care de altfel sunt scutite de la impozitare prin insasi Codul Fiscal. Cazul concret: veniturile obtinute din valorificarea unui drept de autor. Si ca sa inteleaga prostii ....
 • 0 (0 voturi)    
  parerea mea e ca... (continuare- 2) (Marţi, 16 noiembrie 2010, 22:38)

  oh [utilizator]

  ...Si ca sa inteleaga prostii, desi ma indoiesc ca au capacitatea asta de a intelege, dau si exemplul concret:
  Plecam de la banalul rationament ca un telefon, de exemplu, face parte din patrimoniul meu personal. Corect pana aici desteptilor? Corect, Deci ..daca un banal telefon face parte din patrimoniul meu personal...de ce nu ar face parte din acelasi patrimoniu si tabloul in care va zugravesc pamfletar situatia intelighentiei romanesti apocaliptice? Si daca se gaseste vreun cumparator p[entru acest tablou, care este parte componenta din patrimoniul meu personal, de ce sa ii platesc onor statului roman vreun singur ban pentru acest venit, atat timp cat in Codul fiscal se spune negru pe alb ca veniturile obtinute din valorificarea bunurilor din patrimoniul personal este scutita de impozit. Si-apoi birocratii fara creier vin sa imi impuna sa platesc si asigurari sociale de sanatate si somaj pt acelasi venit obtinut din valorificarea acestui tablou. Logic, nu? Logic ca in loc sa le urez calduros moarte crancena si grabnica, prefer sa caut o jurisdictie fiscala rezonabila, unde sa nu imi petrec 20 de zile pe luna dand explicatii unor paraziti ce isi cauta de lucru controland, interpretand cubic orice activitate generatoare de profit pentru mine si familie. Sunt satul de mentalitati de doi lei ale celor ca si domnu' ziarist Mihai Munteanu, care cred ca atunci cand se petrece ceva legal necunoscut lor pana atunci au de-a face cu evazionisti fiscali si cu adevaratele cauze ale lipsei de perspectiva sociala in Romania.
  Domnu' ziarist cubic, permiteti-mi sa va persiflez logica de doi bani cu cateva intrebari punctuale:
  1. De cand este interzis cetatenilor romani si firmelor romanesti sa isi deschida firme in jurisdictii fiscale mai rezonabile decat cele din haznaua fiscala din Romania?
  2. De cand este infractiune in legislatia romaneasca incheierea unui contract comercial ( daca stiti ce inseamna COMERCIAL) intre doua sau mai multe entitati juridice din intreaga lume?
 • 0 (0 voturi)    
  parerea mea e ca... (continuare- 3) (Marţi, 16 noiembrie 2010, 22:52)

  oh [utilizator]

  3. Ati platit serviciul de consultanta prestat de catre SC Lamark Tax Consult Srl , prin dl Kiss Laszlo Gyorgy sau ati preferat sa faceti un " caz" din faptul ca ati descoperit ca exista jurisdictii fiscale mult mai atractive decat ce e pe la noi prin ograda? Asta era o tema de articol mult mai buna decat abordarea bombastica din articolul de fata si din seria la care tocmai asistam " ca la circ".
  4. Va simtit mai cocos de cand cu "incognito"-ul asta? Nu m-ar mira daca Lamark Tax Consulting ( s-au cum s-o fi numind ea), fie prin domnul Kiss Laszlo fie prin alt reprezentant legal , v-ar da in judecata ca nu ati achitat serviciile comandate si prestate. Da, Dl Kiss Laszlo a prestat un serviciu la comanda dvs.
  5.De cand au toti gibonii acces internet?

  Domnule Mihai Munteanu
  Precizez ca am o firma offshore pentru ca refuz sa fiu "solidar" cu cei ca parintii tai , care au esuat glorios in epopeea desavarsirii culturii dvs economice. E un efort inutil sa va explic ca daca " Domnia si Prostia se platesc in viata", nu am de gand sa platesc eu pentru lipsa dvs de cultura economica..
  Pune mana pe carte baietica si lasa teoriile conspirationiste.
  • 0 (0 voturi)    
   supertare ! (Miercuri, 15 decembrie 2010, 14:10)

   ma piss pe Romania ! [anonim] i-a raspuns lui oh

   ... acest Mihai Munteanu a descoperit apa calda ! un ziarist de kktt, bai looooooserule, cand Borcea, Becali, Copos, si alti miliardari de carton faceau firma off-shore pentru a nu plati statului roman impozite aferente transferului de jucatori, tu inca faceai la olita. Cum crezi ca s-au facut si se fac in continuare asazisele miliarde in Romania ? Platind impozite la stat ? :)))))))))))))))))))) esti un naiv coclit daca crezi inca in Mos Craciun ! Multi au intrat in panica cand acest Laszlo Kiss a dat "pe fata" modalitatea de eludare a statului Roman si deja sa creeat panica. Pai de ca sa manance toata lumea cand pot manca numai eu !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by