Washington DC. 400th Seven, NW suite 101 20004. Sediul virtual din capitala americana a fost cartierul general pentru mai multe afaceri de coruptie initiate in Romania. La inceputul anilor 2000, doua IBC americane, inregistrate la aceasta adresa (Interholding Continental LLC si Fletcher Group LLC), au interferat la Bucuresti cu consultantii offshore Raymond Terry Gibson si Kiss Laszlo Gyorgy.

Varujan Pambuccian si Metin CerchezFoto: Camera Deputatilor

Citeste restul episoadelor din investigatia OCCRP:

ORGANIZED CRIME, INC. Bine ati venit in Industria Serviciilor pentru Crima Organizata

INCOGNITO: Kiss, "maestrul offshore"

VIDEO / FOTOGALERIE Kiss, in spatele gratiilor

INFOGRAFIC Reteaua Kiss-Taylor: Arhiva cu secrete de pe Queen Street

Celula din Ruse

Manualul "oamenilor invizibili"

Accesul la informatii, "pericol extrem" in Seychelles

Delaware, paradisul fiscal din Statele Unite

Ucraina se muta in paradisuri fiscale

Una dintre ele, Fletcher Group, a fost implicata privatizarea a doua unitati strategice ale industriei romanesti: Colorom Codlea (productie chimica) si, mai ales, Nitramonia Fagaras - unul dintre cei mai mari producatori de explozibilie din regiune. Nitramonia conta, la acel moment, ca una dintre unitatile cheie ale industriei romanesti. Potentialul ei a atras atentia pana si familiei dictatorului irakian Saddam Hussein care a incercat, fara succes, in anul 2000, sa o cumpere de la statul roman.

IBC-ul american, Fletcher Group LLC, functiona ca paravan pentru Mehmet Fatih Kesser - un controversat afacerist turc, suspectat de legaturi cu organizatia terorista kurda PKK si urmarit international pentru infractiuni de crima organizata. La nici trei luni de la preluarea Nitramonia Fagaras, in 2003, Politia Romana anunta oficial ca producatorul de explozibili a fost privatizat fraudulos, pe baza unor documente false. (Facsimil: falsFLETCHER) Doi functionari bancari sunt anchetati ca au fost complici la frauda, acordand garantii bancare false pentru ca firma offshore americana sa poata participa la negocierile cu statul roman. Fletcher Group LLC, din Washington era reprezentata oficial, in acel moment, de britanicul Raymond Terry Gibson, partener cu Kiss Laszlo Gyorgy in alte conexiuni offshore derivate de la aceeasi adresa din Washington.

Gibson il acoperea pe infractorul Mehmet Fatih Kesser, condamnat in Turcia si Romania, prin metoda actionarului nominal: Nottingham Holding Ltd, firma "proxie" din Marea Britanie manevrata de Raymond Terry Gibson controla, la vedere, IBC-ul Fletcher Group LLC din Washington. (Facsimil: answerAVAS)

Asocierea Kiss-Gibson

Raymond Gibson, cel care acoperea interesele lui Mehmet Fatih Kesser la Nitramonia, avea timp, intre drumurile la Ministerul Privatizarii, sa administreze mai multe afaceri la Bucuresti anonimizate prin IBC-urile din Washington. Gibson figura tot ca reprezentant al acestor firme offshore.

Una dintre ele, Interholding Continental LLC ajunge, in martie 2002, sa fie numita cenzor la o firma romaneasca de-a consultantului offshore Kiss Laszlo Gyorgy (Windsor Club SRL). Numirea drept cenzor a companiei Interholding are loc concomitent cu cedarea de catre Kiss a jumatate din afacere catre un alt IBC din Delaware (Horus 33 World Wide Financial Services LLC). Iniitial, cel care figura in Romania drept reprezentant legal al IBC-ului din Delaware este acelasi Raymond Terry Gibson. Acesta insa il mandateaza pe Kiss Laszlo Gyorgy sa reprezinte offshore-ul respectiv intr-o alta afacere in aveau sa fie implicati doi parlamentari romani. (Facsimil: assignmentWINDSOR)

Legaturi politice

Firma ORG Control SRL functiona in Bucuresti din anul 2000, fiind infiintata de Cristina Luca, partenera lui Kiss Laszlo Gyorgy. In 2002, afacerea ORG Control intra pe alt fagas: este preluata oficial de deputatul Metin Cerchez care cedeaza, la scurt timp, jumatate din ea catre IBC-ul Horus 33 World Wide din Delaware. OCCRP a descoperit ca, de fapt, compania offshore acoperea implicarea in afacere a unui alt parlamentar roman: Varujan Pambuccian.

Fostul deputat, Metin Cerchez, isi aminteste acum, dupa opt ani, prima si singura intalnire cu avocatul offshore Kiss Laszlo Gyorgy: "M-a dus la el un coleg parlamentar, Varujan Pambuccian. Vroiam sa facem impreuna o firma de transport de calatori, dar Pambuccian nu a dorit sa intre oficial in afacere si a apelat la Kiss", a declarat Cerchez pentru OCCRP.

Cei doi parlamentari merg impreuna in biroul lui Kiss din Piata Victoriei, iar acesta le pune pe masa actele: Metin Cerchez preia jumatate din afacerea ORG Control. La randul lui, Pambuccian ia cealalta jumatate, dar prin intermediul IBC-ului Horus 33 din Delaware, pe care o alege sa-i reprezinte interesele pentru partile sale, ca sa-si pastreze anonimatul. In locul lui Pambuccian, ca reprezentant oficial al intereselor acestuia in firma, este numit britanicul Raymond Terry Gibson. Kiss Laslo Gyorgy.indeplineste toate formalitatile. (Facsimil: document_ORG Control)

Confruntat de OCCRP cu declaratiile lui Metin Cerchez, deputatul Varujan Pambuccian nuanteaza: "Da, am fost la domnul Kiss Laszlo Gyorgy, la sediu, pentru ca Metin insista pe afacerea asta. Eu am vrut doar sa-l duc cu vorba, nu vroiam neaparat sa intru cu adevarat in firma de transport. Da, il cunosteam pe Kiss din perioada in care am incercat sa initiez o lege de facilitati fiscale in Romania, asa cum sunt in paradisurile fiscale in care Kiss este specialist. L-am invitat atunci la Camera Deputatior, ca sa ne cunoastem, sa ne consultam.", sustine Varujan Pambuccian.

Kiss & Pambuccian, frati masoni

Documentele intrate in posesia OCCRP arata insa ca Varujan Pambuccian si Kiss Laszlo Gyorgy sunt "frati" in cea mai influenta loja masonica din Bucuresti: "Sphinx". In acelasi templu masonic, Kiss si Pambuccian sunt colegi cu mai multi parlamentari romani, cu fosti ofiteri de informatii, cu oameni de afaceri dar si cu Eugen Ovidiu Chirovici - seful masoneriei romanesti si consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. (Facsimile: Sphinx_Pambuccian, Sphinx_Kiss)

Fara sa dea detalii suplimentare, Pambuccian minimalizeaza coincidenta: "N-am mai fost de ceva vreme la templu. E adevarat, fac parte din loja , dar nu m-am mai ocupat. Consider ca e o pierdere de timp."

In prezent, Pambuccian este liderul Grupului Minoritatilor din Camera Deputatilor, jucand astfel un rol cheie in mentinerea echilibrului parlamentar foarte fragil dintre Opozitia si Puterea din Romania. Mai ales, in conditiile in care guvernul Boc este amenintat aproape lunar cu motiuni de cenzura.

Alte interese

Ideea firmei de transport le-a venit celor doi parlamentari acum opt ani, in 2002, cand erau membri in comisia de industrie din Parlamentul Romaniei - sustine acum Metin Cerchez. "Nu era cine stie ce afacere. Vroiam sa luam doua microbuze Isuzu, care sa transporte calatori din Constanta la Bucuresti", explica Cerchez. In ciuda parafarii actelor, afacerea cade tot din cauza unui coleg din Parlament, care avea o afacere similara. Ironic, Metin Cerchez povesteste cum s-a blocat totul: "Ne-a batut obrazul doamna parlamentar Aura Vasile (in prezent, senator social-democrat - n.n.), care transporta calatori spre Slobozia (o localitate aflata la jumatatea drumului spre Constanta). Doamna Vasile s-a temut ca ii luam din clientela si cam asta a fost". Si cum social-democratii erau atunci la putere in Romania (2001-2004), iar deputatii Metin Cerchez si Pambuccian membri in Grupul Minoritatilor, Ministerul Transporturilor condus de un alt social-democrat le-a intarziat licentierea afacerii. Astfel, cei doi parlamentari au renuntat la proiect.

Horus x 3

Firma offshore din Delaware, Horus 33 World Wide Financial, avea sa fie reprezentata mai tarziu de Kiss Laszlo Gyorgy, intr-o alta afacere din regiunea Moldova.

Baza de date guvernamentala a statului Delaware, arata ca, in ultimii zece ani, in jurisdictia offshore americana au fost inmatriculate trei companii cu numele Horus 33 World Wide Financial Sevices. Doua dintre ele au adresa din Newark a agentului registrar Delaware Intercorp Inc., care lucreaza cu Kiss in paradisul fiscal american. (Citeste mai mult: Celula din Ruse)

Cea de-a treia, infiintata in 2000 si suspendata in prezent, nu mai beneficiaza de asistenta niciunui agent local. Aceasta din urma este compania anonima in spatele careia se ascundea Varujan Pambuccian, sub bagheta offshore a lui Kiss Laslo Gyorgy. (Facsimile: Horus1 / Horus2 / Horus3 / HorusX3)

Omul lui Kiss din Channel Island

1Raymond

1Raymond

Foto: OCCRP

Misteriosul Raymond Terry Gibson, partenerul lui Kiss Laszlo Gyorgy, este un consultant offshore din Channel Islands - arhipelagul aflat sub tutela britanica de langa coastele Normandiei. Gibson locuieste in Jersey si figureaza ca "proxie" in sute de firme inmatriculate in paradisul offshore din Canalul Manecii.

Dar nu numai vestul Europei este raza de actiune a lui Gibson. In estul continentului, pe teritoriul roman, britanicul a fost semnalat in timp ce acoperea interesle de afaceri ale altui parlamentar roman: senatorul Dorel Onaca, unul dintre apropiatii presedintelui Romaniei. Onaca a fost acuzat de spalare de bani si evaziune fiscala intr-un raport din 2006 emis de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). Atunci, Onaca a efectuat un numar de 10 retrageri de numerar in valoare de 2,7 miliarde ROL de la Banca Transilvania, unde are deschis contul firma Onacva SRL. Tranzactiile sesizate de ONPCSB au fost efectuate de Dorel Onaca prin intermediul companiei offshore Walbrook International, al carei presedinte era britanicul Raymond Terry Gibson si la care Onaca are calitatea de reprezentant pentru Romania.

Insa, de departe, cel mai rasunator scandal in care a fost implicat partenerul lui Kiss din Canalul Manecii este privatizarea Nitramonia Fagaras.

Trezorierul PKK, demascat in familie

Culmea, in 2003, Nitramonia Gate a fost declansat chiar de deputatul Metin Cerchez, omul care se intalnise in "afacerea Horus" cu expertii offshore Raymond Terry Gibson si Kiss Laslo Gyorgy. "Pe mine m-a interesat exclusiv implicarea lui Keser Fatih in afacerea Nitramonia, atunci. Nu stiam de Gibson.", sustine Metin Cerchez.

In calitate de deputat, membru al comisiei de aparare si siguranta nationala, Cerchez a inceput sa bombardeze cu interpelari si intrebari toate instuttiile statului, aratand ca beneficiarul real al privatizarii Nitramonia Fagaras era Mehmet Fathi Keser pe care il suspecta de legaturi cu organizatia terorista PKK si de actiuni de crima organizata pentru care era urmarit in Turcia.

Timp de aproape doi ani, deputatul a insistat, la tribuna Parlamentului, comunicand si solicitand date despre biografia controversata a lui Keser si privatizarea intreprinderii de explozibili de la Ministerul Justitiei, Politia Romana, Ministerul de Interne, Parchetul National Anticoruptie, Guvernul, Autoritatea pentru Privatizare si alte institutii.

In informarile oficiale parlamentare, Metin Cerchez afirma ca Mehmet Fatih Kesser - omul din spatele companiilor IBC din Washington, este secretar general si trezorier al PKK, semnaleaza aparitia unor baze de antrenament ale PKK in judetul Constanta, implicarea gruparii Keser in asasinate, contrabanda cu carburanti si trafic de droguri, plus coruperea unor ofiteri SRI si politisti de la Crima Organizata de catre Keser. (Facsimile: PKK-Keser1 / PKK-Keser2)

In final, Politia si Ministerul de Interne ii dau dreptate deputatului Cerchez: ancheta lor arata ca privatizarea Nitramonia a fost una frauduloasa si ca Mehmet Fatih Kesser e cercetat si judecat in mai multe dosare penale pentru fraude, spalare de bani, evaziune fiscala, inselaciune si crima organizata. (Facsimile: answerRUS / answerDIACONESCU)

In 2004, Keser si alti 11 inculpati sunt trimisi in judecata pentru dosarele Colorom si Nitramonia, dupa ce un alt dosar ajunsese in instanta privind operatiunile de spalare de bani. Statul roman anuleaza contractul de privatizare a Nitramonia in 2005, iar Colorom Codlea este lichidata.

  • De ce a avut nevoie secretarul PKK de consultanti offshore

Flechter Group LLC din Washington, a primit avizul de functionare in 2001, iar director si reprezentant legal a fost desemnat inca de la inceput Raymond Terry Gibson. Acordul de functionare al companiei americane prevedea ca Gibson putea delega puterile conferite catre alti reprezentanti alesi de el. Printr-o procura datata in iunie 2002, britanicul delega atributiile de ¬mandatari reali si legali" ai Fletcher Group LLC catre Mehmet Fatih Kesser si Gheorghe Boeru, cel care semneaza, de fapt, actele pentru privatizarea Nitramonia. La acea data data, cei doi functionau deja ca administratori la Colorom Codlea, fiind numiti in Consiliul de Administratie, dupa preluarea de catre Fletcher Group LLC a companiei. Printr-un management defectuos, compania Colorom avea sa intre curand in faliment.

Miza era, de fapt, Nitramonia. Pe care Fletcher Group LLC o cumpara, in martie 2003, pentru doar 800.000 de dolari. Fatih Keser avea nevoie de o firma paravan pentru ca, la acel moment, era anchetat de autoritatile judiciare romane pentru o masiva evaziune fiscala si spalare de bani, fiind de asemenea suspectat si pentru activitati criminale si legaturi solide cu PKK.

Istoria sa zbuciumata il facea indezirabil pentru negocieri cu statul roman, mai ales intr-o privatizare strategica. De aceea apeleaza la serviciile consultantilor offshore. La momentul privatizarii, Keser Fatih era dat in urmarire internationala pentru fraude comise in Turcia, iar in anul 2000, fusese arestat la Bucuresti pentru o ampla operatiune de evaziune fiscala si spalare de bani.

Una din firmele implicate in circuitul evaziunii fiscale isi avea sediul intr-o mica localitate de langa Constanta, unde se afla cel mai mare port de la Marea Neagra, care face posibila legatura maritima cu Turcia. Firma implicata in vasta operatiune de spalare de bani, Petrom International Impex, fusese infiintata in 1999, de Keser, care i-a dat numele inspirandu-se dupa denumirea celei mai mari companii din Romania: Societatea Nationala a Petrolului Petrom SA. In iunie 2002, cand primeste si procura de la Raymond Terry Gibson, Keser isi muta afacerea Petrom International Impex de la Constanta, la Bucuresti, schimbandu-i si numele. Petrom International Impex devenea, astfel, Fletcher Group SRL Bucuresti. Procura din iunie 2002 era valabila timp de un an, insa in aprilie 2003 izbucneste scandalul privatizarii frauduloase a Nitramonia Fagaras.